View Full Version : Mit csináltál a héten? Mit prepperkedtél?
Oldalak :
1
2
3
4
5
6
[
7]
Ihasz Laci
08-01-2020, 02:01 AM
Ezen a tanfolyamon vettel reszt?
Szia,
Igen.
(Nem nagyon latszik, de a foton en vagyok "szemben", aki epp stabil oldalba forditja a "serultet", itt (http://foto.belse.hu/200726/index.html) nehany tovabbi kep.)
Bel
Ihasz Laci
08-03-2020, 05:39 PM
Szia,
Igen.
(Nem nagyon latszik, de a foton en vagyok "szemben", aki epp stabil oldalba forditja a "serultet", itt (http://foto.belse.hu/200726/index.html) nehany tovabbi kep.)
Bel
Valamiert mindig azt hittem rolad, hogy mar nyugdijas vagy 🤣🤣🤣 de aztan megse
Amugy jol nez ki ez a tanfolyam, igy kepeken is.
Szia,
Hat, egy par evtized meg van a nyugdijjig. :-))
A legjobb reszeket nem fotoztam/videoztam le, mert teljesen lefoglalt a feladatra koncentralas.
Az elso ket napon elmelet/gyakorlat volt (marmint olyan gyakorlat, amikor megmondjak pontosan, hogy mivel mit kell csinalni), a harmadik napon pedig hiper-realisztikus szituaciok.
Sok tanfolyamon voltam naluk, ertelem szeruen az egy napos "stop the bleeding" tanfolyamok nagyon szuk anyagot oktatnak: verzescsillapitast. De azt nagyon jol es alaposan, sok gyakorlassal es meg tobb szituacioval. Itt (http://foto.belse.hu/180818/index.html) par foto video amit en csinaltam, es egy jo leiras a combatgear-en (https://combatgear.blog.hu/2018/08/24/taktikai_sebesultellatas). Ez utobbiban a 3rd scenario kifejezetten valosaghuen mutatja be az egyik szituaciot.
A 2 napos range medic tanfolyamuk a legjobb ar/ertek ara'nyban (a tematikat es az arkepzest az en javaslatomnak megfeleloen keszitettek el): 1 napos tanfolyam araert 2 nap. Az elso nap nagyon szeles korben sok mindent lehet tanulni, az ujraelesztestol a vercukorleesesen es gerincstabilizalason at az epilepsziaig mindenrol, amit egy nap alatt meg lehet tanulni, sot ebbe meg egy kicsi szituacios gyakorlas is belefer. A masodik nap elejen reszletesen van szo a verzescsillapitasrol, majd utana sok szituacio, nagyon magas szinten megcsinalva loveszetvezetok/loveszet birok szamara optimalizalva. Errol itt (http://foto.belse.hu/190127/index.html[/url) vannak a felveteleim, itt viszonylag jol sikerultek (ugyanazokat a szituaciokat kellett 3 tarsasagnak megoldania egymas utan, en az elsoben voltam ellato, igy a masik 2 csapatot le tudtam videozni), ez (http://foto.belse.hu/190127/m1090746.avi) es a folytatasa (http://foto.belse.hu/190127/m1090754.avi) a talan legjobban sikerult videok.
A 3 napos "Tactical Emergency Casualty Care - Basic" tanfolyam meg alaposabb az elozoknel, errol a sajat felveteleim (http://foto.belse.hu/190812/index.html) es a sokkal jobban sikerult combatgear (https://combatgear.blog.hu/2019/08/22/taktikai_sebesultellatas_elo_kornyezetben) leiras. Ez sok szempontbol kemenyebb volt az elozoeknel, pl. itt (http://foto.belse.hu/190812/m1110428.avi) derult ki, hogy van egy enyhe orsovenyferdulesem. Itt (http://foto.belse.hu/190812/m1110452.avi) feszulo legmellett ellatasat gyakoroltuk, itt (http://foto.belse.hu/190812/m1110499.avi) pedig muszaki mentest, es mi igy (http://foto.belse.hu/190812/m1110499.avi) bontottuk a konzervet. :-)
Ezutan jott a legerdekesebb resz, amit szokas szerint nem vettem fel, de a combatgear-es cikkben van 2 jo video rola: a szituaciok. Europaban egyedulallo modon ez reszben kozteruleten zajlott, igy kulonosen eletszeru volt, pl. amikor megjelentek oreg nenik, hogy "nezd a Gyurit, igy meg nem lattuk", oket tenyleg ugy kellett kezelni, mint vetlen jarokelok, mivel tenyleg azok voltak. Es persze pancelossal utazni is nagy elmeny volt, megha meg is szereltek az utat elotte. :-)
A mostani tanfolyam mar halado tanfolyam volt egeszsegugyi vegzettseggel rendelkezok szamara. Itt konikotomia (torokelvagas :-)) es gyogyszereles is volt az oktatott (es gyakorolt) anyagban; de persze az alapokat is atismeteltuk, hiszen "az elittet az kulonbozteti meg a tobbiektol, hogy jobban tudja az alapokat".
Bel
P. Dude
08-04-2020, 06:43 PM
"az elittet az kulonbozteti meg a tobbiektol, hogy jobban tudja az alapokat".
Bel
:thumbup Az egyik kedvenc mondásom!
P. Dude
08-05-2020, 07:01 PM
Ma végre-valahára elkezdtem rendbe tetetni a fogaimat. A veszélyhelyzet alatt, amikor olvastam, hogy mindenhol leálltak a fogorvosok, dühös voltam magamra, hogy ezt halogattam. Ha minden jól megy, akkor még ebben a hónapban, vagy szeptember elején kész lesz.
És nem akarom elkiabálni, de úgy tûnik, hogy augusztusban minden ügyintéznivalóval elkészülök, amit csak szerettem volna! :thumbup
Ihasz Laci
08-07-2020, 07:47 AM
Bel,
Teljesen abban a hitben voltam, hogy te meg westbam mar nyugdijasok vagytok es a fotelbol kommentelgettek 🤣
Jok a kepek meg a tanfolyam is, tetszik.
En beteg gondozokent dolgozok, miota a virus itt van azota en is tanultam meg eloben is alkalmaztam egy ket uj dolgot. Sajnos. Nekem jo mert tanultam, es rosz is mert akiken tanultam sajnos mind elhunytak a virus miatt.
Ez nem is tudom ide valo-e.
Virussal kapcsolatos, meg kicsit szemelyes is.
Szoval az elmult par honap alatt eleg sok beteget veszitettunk. A tobbseguknek meg 10-30 ev siman hatra lett volna. Nagyon sokukat szemelyesen is ismertem, tudtam a nevuket, a csaladjukat az elettortenetuket stb. Es sajnos eleg sokukat lattam is meghalni. Nem egyszeru. Es ezek az emberek nem is kozelallok, vagy csalad. Amolyan ismerosok de igy is meg tudja viselni az embert. Engem legalabb is.
Amit probalok kihozni, hogy most josoljak egy masodik hullam erkezeset, az az, hogy probaljatok meg tobb idot tolteni a csaladdal.
Nagyon remelem, hogy ennel mar nem lesz roszab de ha mar felkeszulesrol van szo nem art ha felkeszulunk a lelki megviselesre is. Ha hirtelen elvesztunk 1-2 csaladtagot meg 2-3 ismerost par het alatt akiktol el se tudunk bucsuzni az megterhelo. Nagyon remelem ez nem lesz de erre se art felkeszulni.
Azt hiszem ennyi, minden jot.
P. Dude
08-13-2020, 11:56 AM
Folytattam a teendõket, végre megvan az állatorvosi generál a kutyusnál. :)
P. Dude
09-24-2020, 07:57 PM
Augusztus utolsó napján megvolt az utolsó fogorvos is. Majd fél év múlva kell kontrollra menni. De lehet, hogy kérek még egy idõpontot, mert az egyik tömött fog továbbra is fáj, ha ráharapok.
A vitamin és ásványi anyag (Multi Pro Plus) mellé beiktattam a kurkumát, ízületi tápanyagot (Arthroxon Plus), ginzenget, és némi bio lenmagolajat.
A listámat nézegetem, hogy mi az, ami fogy róla. Abból majd veszek. Ez ilyen folyamatában feltöltés lesz, a készletek szinten tartása. Komolyabb bõvítésre most sem pénzem, sem helyem nincsen. De nem is szeretnék most komolyabb bõvítést. Így is azt sasolom, hogy mi jár le a közeljövõben, hogy azt megegyem.
Illetve ami még hiányzik, hogy legyen itthon némi tartalék víz, és az egyébként is nagyobb mennyiségben vett kutyaeledel mellé még egy 3 hetes biztonsági tartalék készlet. Ezeket apránként elkezdem gyûjtögetni.
Az az igazság, hogy most minden pénzemet a biciklire és az azzal kapcsolatos cuccokra spórolom. A Cajgára, nagy Cövel. :) Már nagyon várom! Sokat agyaltam rajta, de úgy döntöttem, hogy nem tekintem luxusnak. Ez is a prepperkedés része. Mivel nem szeretek autót vezetni, és saját kocsim sincs, megengedhetem, hogy biciklire többet költsek, ha egyszer úgyis bringás életmódra rendezkedem be. Végszükségre meg van egy elérhetõ autó a családban, és elvezetem, ha muszáj. A mostani biciklim meg már úgyis régi, úgyhogy itt volt az ideje rámenni a témára.
Októberben jöhet a mûhelypumpa kisöccse. :)
8847
Ihasz Laci
09-25-2020, 07:34 AM
Nalunk megint jon a virus, mar vannak helyi lezarasok (varosok) es orszagos szigoritasok is, pl 10 utan este nem lehetnek nyitva vendeglatohelyek. Meg nincs orszagos lockdown de ha igy folytatodik lehet megint az lesz.
Szoval atneztuk a keszleteket, feltoltottuk ami hianyzik. Atnneztuk az anyagiakat egy esetleges munkahely kieses esetere. Vettunk elore uj teli ruhakat a gyerekeknek, ha bezarnanak megint a boltok.
Es vegul pengeket heggesztettem a kocsi elejere arra az esetre ha zombikon kellene keresztulhajtani 🤣
Nalunk megint jon a virus, mar vannak helyi lezarasok (varosok) es orszagos szigoritasok is, pl 10 utan este nem lehetnek nyitva vendeglatohelyek. Meg nincs orszagos lockdown de ha igy folytatodik lehet megint az lesz.
Szoval atneztuk a keszleteket, feltoltottuk ami hianyzik. Atnneztuk az anyagiakat egy esetleges munkahely kieses esetere. Vettunk elore uj teli ruhakat a gyerekeknek, ha bezarnanak megint a boltok.
Es vegul pengeket heggesztettem a kocsi elejere arra az esetre ha zombikon kellene keresztulhajtani 🤣
Én az éjszakai dolgot egyáltalán nem értem. Nappal amikor nagy a tömeg akkor minden oké és nyitva tarthatnak szórakozóhelyek, de mikor éjszaka van és a többség hazamegy, akkor be kell zárni. :huuu: Esetleg hétvégén értem hogy a kocsmák és a diszkók inkább tömve vannak, bár a diszkókba meg nem a 80 évesek járnak, hanem a fiatal korosztály. Meg a hétvégén hajnali 3-kor a kocsmákban is inkább a fiatalok vannak, nem a kisnyugdíjasok. :hogymi:
Képet vagy nem történt meg! :haha:
Ihasz Laci
09-25-2020, 04:35 PM
Képet vagy nem történt meg! :haha:
Oooo, nagyon titkos ujjitas, szuper titkos 🤣🤣🤣
P. Dude
09-25-2020, 05:03 PM
Itt vannak még ötletek:
https://alapjarat.hu/el-mondo/15-auto-amely-az-apokalipszisre-szuletett
:)
Al Bundy
09-25-2020, 05:35 PM
Itt vannak még ötletek:
https://alapjarat.hu/el-mondo/15-auto-amely-az-apokalipszisre-szuletett
:)
Nekem az a bajom ezekkel a cikkekel, hogy ez is ilyen prepper fikazos, es a bemutatott autoknak kozuk nincs a prepepperkedeshez, vagy a tuleleshez. A legtobb brahibol csinalt, vagy film es videojatek koppintas. En sok videot megnezek a temaban a youtubon es akik komolyan gondoljak azok nem ilyen autokat epitenek. En is tervezek egy jarmuvet epiteni, de en teherauto, Nyerges vontato vonalon gondolkozom, csak meg egeynlore az alap sincs meg. Bar most nezem ez inkabb az autos topikba valo lenne.
P. Dude
09-25-2020, 07:23 PM
Oooo, nagyon titkos ujjitas, szuper titkos 🤣🤣🤣
Csak nem az elsõ próbautadon készült ez a kép? :D
8849
(Amúgy a Wyrmwood (http://www.cinegore.net/2015/02/16/wyrmwood-2014/) címû filmbõl van.)
st.jimmy
09-30-2020, 10:30 AM
kontraproduktív, ha felekad az autó elejére egy zombi!
inkább valami hókotró szerû dolog lenne hasznos, ami inkább oldalra tol, mint felfele
P. Dude
09-30-2020, 01:32 PM
Esetleg a Carmageddonból pár ötlet? :D
8859
8860
8861
(wallpaperup.com)
8862
(dosgamesarchive.com)
Al Bundy
11-06-2020, 05:44 PM
Ezert jo neha kamionozni. Ezeket nem vettek at, mert serult a csomagolas. igy haza hoztam. 11 kg szaraz lencse, 11 kg arpa gyongye, 6 kg mazsola
8875
endedworld
12-14-2020, 12:29 PM
A hétvégén kipróbáltam, hogyan lehet gyalog eljutni XXX településrõl (bázis) YYY településre, ahol a "mindent is kapni" piac van. Kb. 12 km, nagyrészt legelõ / erdõsávok / szántóföld.
Az volt a szimulált helyzet, hogy gyalog + észrevétlenül kell eljutni, elvinni az eladnivalót, hazahozni a megvásároltat, bármi legyen is az, és közben megfigyelni, gyûjtögetni, ami jön.
Pár tanulság:
- Az telepített PMR rádióállomás remekül mûködik, a teljes távon tudtam kommunikálni a bázissal. Ez légvonalban mérve legalább 8km hatótávolságot jelent, ami nagyon jó.
- Ha a PMR kapcsolat elmegy, nem biztos hogy túl messze vagyunk egymástól. Akár egy méterrel magasabbra mászva többször visszaállt a tiszta kapcsolat. Máskor a bázishoz képest érintõ-irányban kellett mozogni párszor tíz métert, hogy egy takarásból kikerüljek.
- A táv-kommunikáció sokszor NAGYON nem egyértelmû. Nagyon nehéz úgy válaszolni a "merre vagy" kérdésre, hogy az ne legyen félrevezetõ a bázis számára, amennyiben nem egy pontosan azonosítható helyen vagyunk, hanem pl. félúton két navigációs pont között, a szántóföld közepén. Kerüljük a "majdnem a hídnál vagyok" jellegû mondatokat, mivel a "majdnem ott lenni" mást jelent a terepen, és mást otthonról hallgatva. Ha nem tudjuk PONTOSAN, hogy hol vagyunk, vagy hogy PONTOSAN "mikor leszünk hol" - akkor mondjuk azt, hogy A és B pont között VALAHOL vagyunk, és ne tipplejünk.
- Sok volt a tanulság, de az elsõ tanulság az, hogy IGEN, kell egy notesz + egy toll, hogy felírjuk a többi tanulságot... :)
- Ha ki akarjuk dolgozni az optimális útvonalat (menetidõ és opsec szempontból is), akkor kétszer kell végigjárnunk az utat - oda- és visszafelé is.
- NE ÖLTÖZZÜNK FULL FEKETÉBE! Az az Antifa söpredék, és a rosszban sántikálók öltözete. Ha nem tudunk észrevétlenek maradni, akkor ne egy lopakodó betörõt lásson az, aki meglát minket! Multicam black-ben, rádióval, távcsõvel mentem, és egy vadásznak látszó lény szembejött az ösvényen, feltettem egy narancs bb sapkát. Kollégának szólított, és megkérdezte, hol van a gyülekezõpont.
- A vasúti töltések mellett NAGYON mély és meredek árkok lehetnek, ami a mûholdképen természetesen nem látszik... :)
- A hátizsák minden rekeszében legyen egy üres nejlonzsák, amibe bele lehet csomagolni azt, amit találunk. Én egy tökéletes állapotban lévõ, de sáros-ázott munkavédelmi "kobakot" szedtem össze az árokparton, ami jól össze is sározta a hátizsákot belülrõl.
- 10 km-es távot úttalan utakon oda és vissza legyalogolni felszereléssel NEM megterhelõ. Ezt a távot bárki bírja, aki nagyjából egészséges, nem kell edzésben lenni. A "rakomány" tömege is csak annyiban számít, hogy ha sokat cipelünk, akkor meg kell majd néha állni pihenni kicsit. Legrosszabb esetben (nagy málha, nehéz terep, esõ, stb.) is lehet 5 km/órás sebességet tartani, ha folyamatosan haladunk.
Hirtelen ennyi. Ti szoktatok gyalogos gyakorlatot tartani? Ha igen, hová? Piac, bugout place, rokonok?
varég
12-14-2020, 12:57 PM
...
- NE ÖLTÖZZÜNK FULL FEKETÉBE! Az az Antifa söpredék, és a rosszban sántikálók öltözete. Ha nem tudunk észrevétlenek maradni, akkor ne egy lopakodó betörõt lásson az, aki meglát minket! Multicam black-ben, rádióval, távcsõvel mentem, és egy vadásznak látszó lény szembejött az ösvényen, feltettem egy narancs bb sapkát. Kollégának szólított, és megkérdezte, hol van a gyülekezõpont.
...
De adott helyzetben a terepszín sem egészséges, mert ha észreveszek, elõbb lõnek, aztán kérdeznek.
(Ld. Délszláv válság)
endedworld
12-14-2020, 02:15 PM
Egyetértek.
Ilyen helyzetekre van egy öltözékem, ami funkcionálisan "military grade", de nem annak néz ki.
(Kivéve a nadrágot - abból még keresem a tökéleteset).
P. Dude
04-15-2021, 05:46 PM
Fogászati ellenõrzés, üzemorvosi vizsgálat, kéményseprõ.
Azt sem értem mondjuk, hogy a kötelezõ kéményellenõrzést miért szüntették meg. Közben a 4 méter mély udvari kutat, ami 80 éve ott van, kötelezõen jelentsék be az emberek...
shadow177
04-15-2021, 06:31 PM
- NE ÖLTÖZZÜNK FULL FEKETÉBE! Az az Antifa söpredék, és a rosszban sántikálók öltözete. Ha nem tudunk észrevétlenek maradni, akkor ne egy lopakodó betörõt lásson az, aki meglát minket!
Engem többnyire (rosszabb fajta) biztonsági õrnek, ritkábban gárdistának néznek. Fekete gyakorló sapka, farmer és bomber dzseki.
Ha biochemistry laboratorie felvarrót tépõ zárazok fel, akkor alig gyõznek arrébb menni, ha Rónasági Ütlegbetyár feliratot, akkor is :haha:
P. Dude
06-12-2021, 07:11 AM
Tegnap kinn volt az állatorvos, megnézte a cicát, oltások és féreghajtó macskának, kutyának. Legközelebb egy év múlva esedékes.
Átcsoportosítottam a kajákat, két szekrényt pont megtöltöttem velük. Most rendezett és átlátható a készlet. Így ránézve nem is rossz, azt gondoltam, hogy kevesebb élelmem van. :) A macskaeledelnek elkülönítettem a konyhai kredencet. :)
Meg feltankoltam takarítószerekbõl, és Scitec cuccokból.
P. Dude
07-10-2021, 10:16 PM
Nem tudom, ez passzol-e ide. Elkezdtem ismerkedni a japán nyelvvel. Mehetne akár az off topicba is, de szerintem lehet prepper vonatkozása.
Érdekes, mert álmodtam egy régi ismerõsömrõl. Nem japán témában, csak úgy. Szokatlan volt, mert jó pár éve nem tartunk semmilyen kapcsolatot. Olyan fura volt, hogy álmodtam vele (ráadásul felzaklató témájú), hogy írtam neki, szerencsére megvolt még az e-mail címe.
Aztán levelezgetés közben egyszer csak beugrott, hogy mintha lenne neki régrõl egy alapfokú japán nyelvvizsgája. Meg is kérdeztem, erre kiderült, hogy felsõfokú. :D Meséltem neki, hogy én is szeretnék tanulni japánul. Erre küldött egy tonna anyagot, mindenféle infót és segítséget. Elküldte e-könyvben a magyar nyelvû nyelvkönyveket is, amiket hiába kerestem, mert nem kapni õket, és ahol lehetett korábban, ott is nagyon drágák voltak. Így most már azok is megvannak. :) Egy hatalmas meglepetés volt az egész, ezek szerint ezért is lehetett az álom.
Most egyelõre a Japán percek (http://japanpelcek.blogspot.com/?m=1)bloggal kezdtem, amit a Japán Napló (https://youtu.be/WgYURjYqFUE)csatorna javasolt.
Van a neten ilyen jó gyakorlólap a hiraganához, ott a felsõ sorban már írogattam az "a" hangot. :)
9022
Aztán majd megérdeklõdöm a japán tanárt is a nyelvtanár ismerõsömtõl, aki mondta, hogy tud ajánlani. Ez a régi ismerõsöm, akivel most újra levelezünk, amúgy 10 év alatt és heti tanárral jutott el a felsõfokú (illetve JLPT N1) vizsgáig.
Ha Japán elfoglalja Magyarországot, akkor jól jöhet. Eredetiben mangát olvasni, esetleg? Vagy online szédíteni japán csajokat? :)
P. Dude
07-11-2021, 06:25 AM
Ha Japán elfoglalja Magyarországot, akkor jól jöhet. Eredetiben mangát olvasni, esetleg? Vagy online szédíteni japán csajokat? :)
:D Ha esetleg Japánba költözik az ember, akkor jól jön.
Az sem biztos, hogy Magyarország hosszú távon vállalható perspektíva.
P. Dude
08-07-2021, 08:27 PM
Van két jegyzetem. Két lista arról, hogy miben állok rosszul prepper szempontból, és miben állok jól. Ezeket néztem át és frissítettem õket. Valójában a hátrányos tényezõk között több olyan "rendszerszintû" van, amikkel jelenleg nem lehet mit kezdeni. Arra jutottam, hogy ezek miatt nem is tekintem magamat preppernek, mert az komolytalan lenne. De az elõnyök is jók, mert sokkal elõrébb tartok, mint régebben.
Frissítettem a készletek listáját, élelmiszert, takarítószereket, higiéniai cuccokat meg mindent. Összeírtam, hogy mit lenne érdemes még venni.
Frissítettem a költségvetésemet. Ezt fõleg jól tettem, mert emiatt mentem fel a biciklis oldalra, és így vettem észre az elõrendelésem árának az elszállását.
Most a következõ lépés, hogy kitalálom, mire költsem a felszabaduló pénzt. Az elõleget vissza kell kapjam, abból rögtön le tudom cserélni a fürdõszobai gázbojlert elektromosra. Ennek örülök, mert amikor a kéményseprõ pár hónapja átnézte, akkor javasolta, hogy a következõ 2 évben már legyen lecserélve. Akkor ha minden jól megy, ez még idén meg is lesz. Meg ha most nem kell centizgetnem a lóvét, és pláne nem kell hitelt fölvennem, akkor jobban tudok venni ezt-azt, feltölteni a készleteket.
A biciklis dolgokat megtartom, nem adom el. Egyrészt nagy részük használható a jelenlegi bringámhoz, illetve tartalékba eltehetõ. Másrészt ha késõbb esetleg kedvezõbb lesz a helyzet, és beruházok egy Fatre, akkor ezek a felszerelések már meglesznek.
P. Dude
08-11-2021, 06:09 PM
Vettem mindenfélét, amiket összeírtam a készletlista frissítése után. Hátha megint lesznek lezárások. Október közepén kell majd feltenni a következõ kutyanyakörvet, azt most megvettem elõre. Meg egy nagyobb rendelés volt: alom, alomalátétek, cica Dentalife, macskafüves rágcsa, játékok, és a kutyának is vettem abból a jó szõrzetápoló kesztyûbõl, amit a cica úgy szeret.
Neogranormon kendõ ipari mennyiségben, borotvahabok, hátkefe, havi Multi Pro Plus, negyedévre D-vitamin. A gyógyszertárból feltankoltam Kalmopyrint és Neo Citrant, mert a meglévõk 1-2 hónap múlva lejárnak, meg vettem még 5 doboz narancssárga tetejû Fáma kézkrémet, így most van 8 dobozzal. Meg a jógás és a macska elsõsegélynyújtásos könyvek.
Most szinte örülök, hogy nem lett meg a bicikli, mert ezen is elég sokat idegeskedtem, hogy annyira ki van centizve a lóvé, hogy nem tudom töltögetni a készleteket.
Nálunk most az asszony mondja hogy vegyünk ezt meg azt. 2019-ben még eléggé ellene volt, mindig arról beszélt hogy milyen hülyeség felhalmozni, most meg pont õ mondja hogy jön esetleg egy újabb hullám, meg korlátozások, úgyhogy sok tartós kaját vegyünk, meg töltsük meg a fagyasztót, stb.
P. Dude
08-12-2021, 05:12 AM
Nálunk most az asszony mondja hogy vegyünk ezt meg azt. 2019-ben még eléggé ellene volt, mindig arról beszélt hogy milyen hülyeség felhalmozni, most meg pont õ mondja hogy jön esetleg egy újabb hullám, meg korlátozások, úgyhogy sok tartós kaját vegyünk, meg töltsük meg a fagyasztót, stb.
:thumbup A legtöbb ember korábban nem tapasztalt ilyet, mint ez a másfél éve húzódó lezárósdi. És valahogy úgy lehettek vele, hogy semmi ilyesmi nem történhet. Talán ez a másfél év most ráébresztett néhány embert, hogy történhet.
Például én még az elején is alábecsültem a dolgot, mert azt gondoltam, hogy az elsõ hullám után nem lesz több (akkoriban mondjuk Merkely Béla is így nyilatkozott, szóval az is elõfordulhat, hogy hazudtak a különbözõ hullámokkal kapcsolatban).
P. Dude
08-23-2021, 06:24 PM
(...) havi Multi Pro Plus, negyedévre D-vitamin.
Na azt a negyedéves D-vitamint el is ajándékoztam, úgyhogy most vettem 3 dobozzal. :) Úgy számolom, hogy akkor már idén nem kell vennem magamnak, és a további tervezett ajándék is megvan 2021-re. Meg akkor már vettem még egy doboz Multi Prot, így most az is van október közepéig.
Cikkeznek, hogy itt a 4. hullám, úgyhogy inkább megejtettem negyedév után a féléves fogászati ellenõrzést. Akkor ha minden jól megy, idén már nem kell mennem fogorvoshoz. Anyámnak is szerencsére sikerült lebeszélnem egy jó dokit a szájsebészeten, ott helyben ki is vette a gyökeret, így már neki is minden rendben van a fogaival.
Mindig én írogatok ebbe a topikba, pedig a többiek jóval komolyabban prepperkednek. De azért én örülök ezeknek a dolgoknak. Sok embernek ennyi elõrelátása sincs, és ennyit sem készülget, mint én.
Ma érkezik az új hûtõnk. Azt hiszem majd feltöltöm hússal, majd közvetlen a tél elõtt annyit fogok venni hogy kihúzzuk vele április közepéig. :)
P. Dude
08-25-2021, 08:23 PM
Ma érkezik az új hûtõnk. Azt hiszem majd feltöltöm hússal, majd közvetlen a tél elõtt annyit fogok venni hogy kihúzzuk vele április közepéig. :)
Innen hallom, hogy Bill Gates tökön szúrja magát! :haha:
P. Dude
11-04-2021, 07:27 PM
Mivel olvasom az Indexen, hogy valósággal tombol a negyedik hullám (tényleg ezt a szót használták), ma bejártam a várost és 5 helyen bejelentettem az új személyigazolványomat meg a névváltozást. A rendõrségen is a gázpisztoly viselési miatt. Hátha újra jönnek a lezárások, hiszen az oltakozás láthatóan nem fogta meg a covidot. Vagy egy hét múlva kitalálják, hogy ide oda amoda nem mehetek be "oltatlanul". Már tippelni sem lehet, hogy éppen mire készülnek, ill. mit adnak ki Orbánnak.
Az is érdekes amúgy, hogy állítólag 2 éve világjárvány van, de a szkennelés, ügyfélkapu, és pár kattintással elintézhetõ állami hitelesítés korában mind az 5 helyre személyesen kellett bemennem bemutatni az igazolványomat. (Aminek az elkészítéséhez szintén kétszer kellett befáradnom az okmányirodába.) Azért akkora nem lehet az a járvány, ha 2 év után, a "tomboló" negyedik hullám alatt ott tartanak, hogy online sehol sem tudom bemutatni a személyimet. :rolleyes:
P. Dude
11-15-2021, 08:07 AM
Feltankoltam Neogranormon törlõkendõt, G-Bombot, Multi Prot, és Fáma kézkrémet. Utóbbit még nem készültem venni, de úgy voltam vele, hogy inkább bemegyek most a gyógyszertárba. Szerencsém volt, mert volt náluk készleten összesen 5 dobozzal. Pont annyira gondoltam, úgyhogy elhoztam mind az ötöt, így most lehet 8 vagy mennyi.
Sajnálom a Fatbike-ot. Megvettem hozzá elõre annyi mindent... Azt azért nem gondoltam volna, hogy 1 éves elõrendelés után nem érkezik, ill. ennyire felnyomják az árát. Jó múltkor írtam mailt a Malinak, hogy lesz-e újra Mali Mamut magyar Fatbike, de nem is válaszoltak semmit.
Én a nagymotort sajnálom hogy megvettem. Ki gondolta volna hogy alig megyek vele és megáll örökre. Meg nem is kellett, mivel kiderült hogy a robogó-vizsga nagyon könnyû volt és simán elsõre letettem. Gõzöm sem volt róla.
Én most vettem 20 x másfél liter szájöblítõt. Naponta használom, ha pedig minden nap használom, akkor miért ne vennék belõle egy ládával. 10 évre betáraztam belõle. Meg vettem 15 kg Nesquik kakaóport. Meg egy dzsekit is.
P. Dude
11-30-2021, 04:27 PM
Ha minden jól megy, holnapután csináltatok egy részletes vérképet. Inkább kértem időpontot magánlaborba.
Majdnem 1 hónapja meditálok naponta kétszer, nagyon érdekes és jónak érzem.
Tegnap először beiktattam mellé egy jóga programot is. Konkrétan úgy éreztem magam utána, mint aki masszázson volt. :) Nagyon kellemesen ellazultam, pedig elég kötött vagyok, és minden pózt csak 2 teljes lélegzetvételig tartottam ki, szóval ez egy ilyen rövid jóga-rutin volt.
Találtam egy doktornőt, aki hagyományos kínai orvoslással (is) foglalkozik, és nagyon meggyőző a szakmai önéletrajza. Az árai is vállalhatóak, szóval lehet a vérvétel után kérek hozzá időpontot egy általános felmérésre, átbeszélni néhány dolgot, pl. a fülcsengést. És ha javasolja, akkor részt vennék nála akupunktúrás kezelésen.
P. Dude
12-03-2021, 02:59 PM
Megvolt a vérvétel, beszéltem a háziorvossal is telefonon. Jó a vérkép, és a testsúlyom is, viszont a koleszterin meg a vérzsír kicsit magas, arra mindenképpen testmozgást és módosított táplálkozást javasolt a doki. Mondta, hogy ennyi idősen nem kell arra gyógyszer - ez jó, hogy ilyen orvosok is vannak, akik nem rögtön gyógyszerért kapkodnak.
Az már biztos, hogy a Scitec D-vitamin nem placebo, mert 75-től jó a D-vitamin szint, és az enyém majdnem 131, pedig a vérvétel előtti napon be se vettem. :cool:
Fekete-Báró
12-05-2021, 11:58 AM
Megvolt a vérvétel, beszéltem a háziorvossal is telefonon. Jó a vérkép, és a testsúlyom is, viszont a koleszterin meg a vérzsír kicsit magas, arra mindenképpen testmozgást és módosított táplálkozást javasolt a doki. Mondta, hogy ennyi idősen nem kell arra gyógyszer - ez jó, hogy ilyen orvosok is vannak, akik nem rögtön gyógyszerért kapkodnak.
Az már biztos, hogy a Scitec D-vitamin nem placebo, mert 75-től jó a D-vitamin szint, és az enyém majdnem 131, pedig a vérvétel előtti napon be se vettem. :cool:
Mivel a D-vitamin zsírban oldódó, így - szemben pl. a C-vitaminnal - raktározódni tud a szervezetben. Ezért ha esetleg 1-1 nap kimarad, még nem lesz jelentős vitaminszint csökkenés. Az orvosi gyakorlatban úgy is csinálunk D-vitamin pótlást, hogy a beteg kéthetente vesz be egy kapszulát, amiben 20 000 egység vitamin van.
P. Dude
12-12-2021, 10:37 PM
Megejtettem az idei utolsó tervezett vásárlásokat (illetve még cipőt lehet veszek, ja meg mosószert). Szülőknek Aspirin Protect, Omega 3, kurkuma. Magamnak Multi Pro, bár még az előző dobozban is sok van, így szerintem január nagy részére is elég lesz. Neogranormon törlőkendő (valószínűleg az is elegendő lesz januárra is), plusz egy fogkrém, bár van itthon bőven, de ha már ott voltam vettem még egy tubussal. Kutyusnak jutalomfalat, fogtisztító rágcsa, ízületvédő komplex, vitamin és ásványi anyag komplex. Mindenkinek megvettem a karácsonyi ajándékokat, embereknek és állatoknak egyaránt. :) Vettem le némi készpénzt is, hogy legyen itthon. Voltam MHM tüntetésen a kötelező oltás ellen. (Ha úgy vesszük az is a prepperkedés része, hogy próbáljunk megtenni mindent azért, hogy az általános helyzet jobb legyen.) És persze tankolom fel a filmeket és sorozatokat, azokból is készletezem. :) Folytatom a napi jógát, nagyon évezem, már 5 lélegzetvételig tartom a pozíciókat. Megy tovább a napi két meditációs gyakorlatsor is, már kezd a rutin része lenni.
Én kimosom a kis víztároló izéket, megtöltöm azokat is meg még egy hordót. Holnap lehet hogy elégetek egy rakás papírt meg hátraviszem az erdőbe a macskaürüléket. (A 4 macska termeli ám rendesen.) Csütörtökön jó idő lesz, elugrok a postára és boltba. Lehet hogy nem ártana vennem még egy adag borítékot is. Szombaton szintén városba kell mennem, de akkor már nulla fok alatti motorozás lesz. Azután nem akarok menni se hová januárig... Vagy ki tudja meddig...
Aki Bújt
12-14-2021, 01:02 PM
Ha már így ide vetődtem, rákérdezek, mert pont foglalkoztat a téma!
(P. Dude írt korábban a Városi túlélő blogról (https://varositulelo.blog.hu/), és a túlélő piramisról, ami egy 3 napos rendkívüli esemény túlélésével, az erre való felkészüléssel kezdődik. Nos, kezdőként ez is kihívás, pl. egy 4 tagú család vízszükségletének kiszámítása fogmosással, főzéssel esetleg mosogatással együtt... Ha abból indulok ki, hogy amennyire tudom, egy felnőtt átlagos napi vízszükséglete 2-3l, akkor 2 felnőtté és 2 kistinié legyen mondjuk 8 [2×2,5+2×1,5], és ez még csak az ivóvíz. Szóval, a családnak 3 napra 30 litert biztosan el kellene tenni...)
Milyen kannában hordóban tennél el vizet, ill. az eltartalékolt csapvíz meddig fogyasztható?
És, hogy a topic címénél, ill. a kérdésnél maradjak: tegnap vettem egy zsugor ásványvizet (9 liter), tartós élelmiszereket (tészták, rizs, hántolt árpa, szárazbab, sárgaborsó, ezekhez paradicsompüré, halkonzervek, löncshús konzervek, ill 2 napi reggeli [zabkásák] és 2 napi ebéd [főzelékkkonzervek] mindenkinek. Súlyra és forintra ez is elég volt egy napra...)
P. Dude
12-14-2021, 02:23 PM
(P. Dude írt korábban a Városi túlélő blogról (https://varositulelo.blog.hu/), és a túlélő piramisról, ami egy 3 napos rendkívüli esemény túlélésével, az erre való felkészüléssel kezdődik. Nos, kezdőként ez is kihívás, pl. egy 4 tagú család vízszükségletének kiszámítása fogmosással, főzéssel esetleg mosogatással együtt... Ha abból indulok ki, hogy amennyire tudom, egy felnőtt átlagos napi vízszükséglete 2-3l, akkor 2 felnőtté és 2 kistinié legyen mondjuk 8 [2×2,5+2×1,5], és ez még csak az ivóvíz. Szóval, a családnak 3 napra 30 litert biztosan el kellene tenni...)
Milyen kannában hordóban tennél el vizet, ill. az eltartalékolt csapvíz meddig fogyasztható?
És, hogy a topic címénél, ill. a kérdésnél maradjak: tegnap vettem egy zsugor ásványvizet (9 liter), tartós élelmiszereket (tészták, rizs, hántolt árpa, szárazbab, sárgaborsó, ezekhez paradicsompüré, halkonzervek, löncshús konzervek, ill 2 napi reggeli [zabkásák] és 2 napi ebéd [főzelékkkonzervek] mindenkinek. Súlyra és forintra ez is elég volt egy napra...)
Hát, én múltkor ha jól emlékszem az emagon rendeltem ballonos ásványvizet, 5 literes ballonok voltak. Abból rendeltem minimum 3 napra való mennyiséget. Csak ugye annak is van lejárati ideje, amit vettem az fél évig volt jó hivatalosan, úgyhogy addig azért eliszogattam. Ha neten rendelsz nagyobb mennyiséget, érdemes előbb megkérdezni a kereskedőtől, hogy mi a szavatossági idő.
(Mosószert is megvettem, most már személyes vásárlást nem nagyon tervezek az idei évre, meg neteset sem. A cipőt majd még meglátom, de az a bolt úgyis itt van a közelben. De lehet azt majd átteszem januárra.)
varég
12-14-2021, 05:27 PM
...
..)
Ha van, akkor rozsdamentes borászati hordóba tennék vizet, fénymentesen, pince hőmérsékletre, és belekevernék némi aszkorbinsavat.
Esetleg a vízbe belefújnék lezárás előtt egy CO2 patront.
Így elviekben(!) fél évet is kibírhat.
De ezt egy hozzáértő jobban tudja...
2-3 éves ásványvizes palack alján már apró kristályok jelentek meg, de a víznek semmilyen emberi érzékszervvel érzékelhető baja nem volt. Megittam és még élek. Ha sima csapvizet teszek el, akkor 1-2 hónap után még érezni, hogy kicsit állott víz, de iható. Valószínűleg a gyári palackozású vizet is kezelik valamivel.
Aki Bújt
12-14-2021, 05:59 PM
Ha van, akkor rozsdamentes borászati hordóba tennék vizet, fénymentesen, pince hőmérsékletre, és belekevernék némi aszkorbinsavat.
Esetleg a vízbe belefújnék lezárás előtt egy CO2 patront.
Így elviekben(!) fél évet is kibírhat.
De ezt egy hozzáértő jobban tudja...
Köszönöm az ötletet!
Egyébként érdekes, hogy a tegnap vásárolt ásványvíz lejárati ideje 2023. május. Mi a lópikulát raknak akkor ők a vízbe, hogy addig bírja?
Aki Bújt
12-14-2021, 06:14 PM
Hát, én múltkor ha jól emlékszem az emagon rendeltem ballonos ásványvizet, 5 literes ballonok voltak. Abból rendeltem minimum 3 napra való mennyiséget. Csak ugye annak is van lejárati ideje, amit vettem az fél évig volt jó hivatalosan, úgyhogy addig azért eliszogattam. Ha neten rendelsz nagyobb mennyiséget, érdemes előbb megkérdezni a kereskedőtől, hogy mi a szavatossági idő.
(Mosószert is megvettem, most már személyes vásárlást nem nagyon tervezek az idei évre, meg neteset sem. A cipőt majd még meglátom, de az a bolt úgyis itt van a közelben. De lehet azt majd átteszem januárra.)
Valóban, a Szentkirályi ásványvíz kapható 5l-es kiszerelésben, de nem tudom, melyik a célszerűbb, ill. "újrahasznosíthatóbb": a másfelesek, vagy ez.
Itt az ivóvizes topicban megtalálod a válaszokat. :)
https://magyarprepperforum.us/showthread.php?227-Eg%C3%A9szs%C3%A9ges-iv%C3%B3v%C3%ADz&highlight=tiszta+iv%C3%B3v%C3%ADz
Amúgy vizeshordó, víztárolásra kifejezetten előírt műanyag tárolók. Legalábbis nekem azokban van. Ha hűvös helyen van jól lezárva, nem megy bele a levegő sem, akkor 10 hónapot is kibír benne a víz (személyes tapasztalat). Utána kezd bepenészedni. Nem árt kezelni egy kicsit a vizet, a tároló(ka)t meg ki kell mosni hipós vízzel és jól kiöblíteni mielótt friss vizet töltesz bele.
amennyire tudom, egy felnőtt átlagos napi vízszükséglete 2-3l
Szia,
Pici kiegeszites: Magyarorszagon atlagosan 98 liter (https://www.maviz.org/tajekoztato_adat_atlagfogyasztasrol) a napi vizfogyasztas fejenkent.
Veszhelyzetben ezt celszeru levinni 2-3 literre, de szerintem ebbe a mosogatas mar nem nagyon fer bele.
Bel
Ha ivóvíz nincs sok, akkor valószínűleg lakomák sincsenek, abból kifolyólag meg túl sok mosogatnivaló sem lesz. Egy kis szerencse a szerencsétlenségben.
P. Dude
12-15-2021, 05:05 PM
"Mennyi vízre van szükségünk?
Igen nehéz meghatározni a pontos mennyiséget, hiszen számos tényező befolyásolja azt, elsősorban a testhőmérséklet, ami elpárologtatja azt izzadtság útján. A testhőmérséklet pedig alapvetően a környezet hőmérsékletétől függ, valamint a végzett munka mennyiségétől és intenzitásától. Egy kellemes hűvösben ücsörgő ember vízfogyasztása kevesebb lesz egy melegben dolgozóétól. Ennek ellenére mondhatjuk azt, hogy egy átlagos ember számára, átlagos körülmények között napi mintegy 2 liter folyadékra lesz szükség az életbenmaradáshoz, míg kb. 4 liter folyadékkal érdemes számolni, mint városi túlélőnek. Ez fedezni fogja a szükséges folyadékot szervezetünk számára, ill. valamennyit felhasználhatunk tisztálkodásra, mosakodásra is."
(Városi túlélő - Víz tárolása (https://varositulelo.blog.hu/2012/05/23/viz_tarolasa))
varég
12-15-2021, 05:36 PM
Köszönöm az ötletet!
Egyébként érdekes, hogy a tegnap vásárolt ásványvíz lejárati ideje 2023. május. Mi a lópikulát raknak akkor ők a vízbe, hogy addig bírja?
Szénsav.
Savasítja a közeget, és kizárja az oxigént.
Ha tiszta a víz, akkor sokáig eláll.
Aki Bújt
12-17-2021, 09:15 PM
Pici kiegeszites: Magyarorszagon atlagosan 98 liter a napi vizfogyasztas fejenkent.
Akkor mi átlagosan napi 400 litert elpancsolunk? Még jó, hogy legalább nem locsolunk a hálózatról, mint némely csökkent ítélőképességű kertész a szomszédságban, helyette talajtakarással, meg esővízgyűjtéssel próbálkozunk... (Meg nyáron bizonyos dolgokat kint is elvégezhet az ember, és nem kell annyit öblíteni a vécét... Az emberi vizelet, ha jól tudom, a magas nitrogéntartalma miatt a kertben kifejezetten érték...)
Ha ez egy reális szám, márpedig biztosan az, iszonyúan pazaroljuk az erőforrásainkat, nem csoda, hogy vészforgatókönyveken kell gondolkodnunk!
Aki Bújt
12-17-2021, 09:26 PM
Szénsav.
Savasítja a közeget, és kizárja az oxigént.
Ha tiszta a víz, akkor sokáig eláll.
Ezt nem értem. Az elvileg szénsavmentes víz szénsavval van tartósítva? Vagy te kifejezetten a buborékos vízre gondolsz? Szerintem célszerűbb a mentes víz, pl. egy tea valahogy megfőzhető a bajban is, és jót tesz a közérzetnek, úgyhogy én abból tankoltam, és akarok is még.
Aki Bújt
12-17-2021, 09:28 PM
Itt az ivóvizes topicban megtalálod a válaszokat. :)
https://magyarprepperforum.us/showthread.php?227-Eg%C3%A9szs%C3%A9ges-iv%C3%B3v%C3%ADz&highlight=tiszta+iv%C3%B3v%C3%ADz
Amúgy vizeshordó, víztárolásra kifejezetten előírt műanyag tárolók. Legalábbis nekem azokban van. Ha hűvös helyen van jól lezárva, nem megy bele a levegő sem, akkor 10 hónapot is kibír benne a víz (személyes tapasztalat). Utána kezd bepenészedni. Nem árt kezelni egy kicsit a vizet, a tároló(ka)t meg ki kell mosni hipós vízzel és jól kiöblíteni mielótt friss vizet töltesz bele.
Köszönöm, ezt kerestem, csak nem a jó helyen!
varég
12-18-2021, 07:11 AM
Ezt nem értem. Az elvileg szénsavmentes víz szénsavval van tartósítva? Vagy te kifejezetten a buborékos vízre gondolsz? Szerintem célszerűbb a mentes víz, pl. egy tea valahogy megfőzhető a bajban is, és jót tesz a közérzetnek, úgyhogy én abból tankoltam, és akarok is még.
Valamennyi széndioxid mindenképpen kerül bele, max 1g/ liter értékig.
Ez éppen elég a tartósításhoz.
Mellette kalcium karbonát is tartósít valamennyie.
P. Dude
12-20-2021, 11:01 AM
Na, csak kellett még vásárolnom. Vettem egy pulzoximétert, ami már korábban eszemben volt. Nagy mázlival megúsztam, mert ilyenkor patikába menni katasztrófa. Az elsőbe csak benéztem a csukott ajtón keresztül: az ajtóig álltak az emberek. A másodikban csak egy nő volt előttem. Összevissza szerencsétlenkedett szokás szerint, ahogy általában a gyógyszertárban az emberek. Mintha a közértben a hentesnél válogatna. De szerencsére nem kellett kivárnom mert jött a másik patikus, aki kiszolgált. Persze a pulzoximétert ketten kezdték el keresgélni, hogy hol van, de szerencsére volt.
Plusz észrevettem, hogy a szokásos boltomban 10 % akcióban van a G-Bomb, úgyhogy azt még veszek ajándékba. Ma nem kaptam mert ma érkezik, de ismer az eladó, úgyhogy félreteszi nekem holnapra. Ha még az 5 % kedvezményemet is használhatnám, akkor 15 %-ot spórolnék.
Közben a cipőt is megvettem, még próbálás alatt van, de bármikor visszavihetem ha nem lenne jó a méret.
Fekete-Báró
02-23-2022, 09:54 PM
Én most a víztisztítás kérdésére koncentráltam. Beszereztem egy Katadyn Combi Plus vízszűrőt (230 Euro). A készülék előnye, hogy duplán szűr: a beáramló víz átmegy egy 0,2 um pórusméretű, ezüsttel impregnált kerámiaszűrőn, majd egy aktív szenes szűrőn. (Emellett a bevezető csőnek van egy előszűrője is, hogy a nagyobb részecskék ne jussanak be.) A kerámiaszűrő élettartama a gyártó szerint 50 000 l, vízminőségtől függően. Az aktív szenet 200 literenként ajánlott cserélni. A szűrőben van egy henger formájú elem, ide kell az aktív szén granulátumot tölteni. A szűrő aktív szén nélkül is használható. Egy percnyi pumpálással kb. 1 liter tiszta vízhez juthatunk. A szűrőhöz jár egy kiegészítő készlet is, amivel vízcsaphoz lehet csatlakoztatni, ha pl. a vízhálózat szennyeződne, vagy a csapvíz valamilyen okból nem megbízható minőségű.
Emellett beszereztem harmonika alakban összehajtható, 20 literes víztároló kannákat is. Vettem továbbá kávéfőzőhöz való szűrőpapírt: ha esetleg szűrő nélkül, kémiai úton (pl. Neomagnollal vagy Micropur tablettával) kellene vizet fertőtlenítenem, akkor ezt használnám előszűrésre. Van még egy LifeStraw Family szűrő is még korábbról, és gondolkodom egy UV-fénnyel működő SteriPen beszerzésén.
P. Dude
02-24-2022, 05:04 PM
Én most a víztisztítás kérdésére koncentráltam. (...)
Az igen! Komoly arzenál. :thumbup Én nemrég LifeStraw Mission tisztítón gondolkodtam, de aztán inkább több kisebb dolgot vásároltam. Most nézem: január végén 5 literes már nem volt, csak 12 literes. Most már 12 literes sincs, úgyhogy abból is csak pár darab lehetett, vagy talán az volt nekik az utolsó.
Viszont végre lecserélem a fürdőszobai gázbojlert elektromosra. A kiba..ott orosz-ukrán cirkusz miatt amúgy sem árt, de már a kéményseprő is javasolta, hogy 2 éven belül cseréljem le. Hol forró hol hideg, nehezen kezelhető, és ilyenkor aztán egy idő után meg is adhatja magát a gázbojler.
Fekete-Báró
02-24-2022, 10:16 PM
Az igen! Komoly arzenál. :thumbup Én nemrég LifeStraw Mission tisztítón gondolkodtam, de aztán inkább több kisebb dolgot vásároltam. Most nézem: január végén 5 literes már nem volt, csak 12 literes. Most már 12 literes sincs, úgyhogy abból is csak pár darab lehetett, vagy talán az volt nekik az utolsó.
Viszont végre lecserélem a fürdőszobai gázbojlert elektromosra. A kiba..ott orosz-ukrán cirkusz miatt amúgy sem árt, de már a kéményseprő is javasolta, hogy 2 éven belül cseréljem le. Hol forró hol hideg, nehezen kezelhető, és ilyenkor aztán egy idő után meg is adhatja magát a gázbojler.
Köszönöm! Úgy gondoltam - mivel a tiszta víz az egyik legfontosabb dolog - legyenek tartalék megoldások, ha esetleg valami nem működne. A villanybojler azért is jó ötlet, mert ha megszűnne a vezetékes vízellátás, a bojlerben lévő víz akkor is ott marad, és van 100-120 l tartalékod (attól függően, mekkora a bojler).
P. Dude
02-24-2022, 10:27 PM
Köszönöm! Úgy gondoltam - mivel a tiszta víz az egyik legfontosabb dolog - legyenek tartalék megoldások, ha esetleg valami nem működne. A villanybojler azért is jó ötlet, mert ha megszűnne a vezetékes vízellátás, a bojlerben lévő víz akkor is ott marad, és van 100-120 l tartalékod (attól függően, mekkora a bojler).
80 liter, nincsenek nagy igényeim. :) De igazad van, erre is jó. Van amúgy egy kis ásott kút is, csak ahhoz azért kellene majd valami víztisztító. (De jó drágák...)
Már nagyon várom az új bojlert, mert már tényleg idegesítő volt így zuhanyozni. Pillanatok alatt vagy forró volt a víz vagy teljesen hideg, és alig lehetett szabályozni. Ismerős mesélte, hogy ugyanezt csinálta az ő gázbojlerük is, aztán egyik napról a másikra végleg tönkre is ment.
darxide21
03-04-2022, 05:30 PM
Én épp most vettem egy gyümölcsöst esztergom mellett. Reméltem, hogy nem lóhalálában kell megcsinálnom mindent, de ez úgy láttszik nem fog összejönni...
Én épp most vettem egy gyümölcsöst esztergom mellett. Reméltem, hogy nem lóhalálában kell megcsinálnom mindent, de ez úgy láttszik nem fog összejönni...
Mi nem fog összejönni? A vásárlás, vagy a BOL építés?
darxide21
03-05-2022, 05:37 AM
Hogy nem kell kapkodni, illetve az, hogy épeszű áron rendbe tudom hozni.
Én is pont ezen izgulok: tavaly belevágtam egy hasonló projektbe, már lejárt a kifüggesztés ideje, de még várok a hivatal határozatára.
Egy barátom is két hete vett telket, szóval hasonló cipőben jár. Mindkettőtöknek sok sikert a projekthez, menni fog! :thumbup
P. Dude
03-05-2022, 02:40 PM
Megjött az elektromos bojler, már csak be kell üzemelni.
Feltankoltam 3 havi macskaeledel konzervet.
Vettem 20 konzervfőzeléket abból, amiben a legtöbb kalória van.
Meg vettem multivitamint és D-vitamint.
P. Dude
03-10-2022, 10:51 PM
Végre üzemel az új bojler. Az utóbbi napokban már akkor is alig jött meleg víz a gázbojlerrel, ha feltettem maxra.
Vettem még 5 hónapra elegendő macska száraz eledelt.
Végre üzemel az új bojler. Az utóbbi napokban már akkor is alig jött meleg víz a gázbojlerrel, ha feltettem maxra.
Vettem még 5 hónapra elegendő macska száraz eledelt.
Én egyelőre most még semmit, de tervben van a spájz fogyatkozó tartalékainak feltöltése.
Cicakaját is vennünk kell hamarosan. A gond hogy nincs már házhoz szállítás a Walmartból, úgyhogy úgy néz ki hogy motorral kell majd hurcolásznom a 25 kilós zsákokat. Nem lesz egyszerű. Vagy a szomszédnak adok egy kis pénzt és megpakoljuk majd a kisteherautóját. Majd kiderül...
Ami érdekesség hogy anyám is meg öcsémék is kezdik a kamrát feltölteni. Pedig most nem is mondtam nekik... Benne van a levegőben a baj és ők is érzik. :hogymi:
P. Dude
03-11-2022, 12:39 AM
Nálad a feltöltés azt jelenti, hogy már csak 4 évre maradt tartalék, ezért feltöltöd 6 évre. :thumbup
Abban bízom, hogy a legenyhébb verzió lesz és nem eszkalálódik a háború, "csak" a gazdaság rottyan meg. Ha csak fokozatosan romlana a forint, akkor idén össze tudnék spórolgatni ilyenekre mint abszorpciós hűtő, fatüzelésű kályha. A mostani szintemen ez a maximum amire készülni tudok.
Most voltam a féléves fogászati ellenőrzésen, hogy az is legyen meg. Szemészhez 2 évente járok, az majd nyáron lenne esedékes, de lehet megcsináltatom most. A bojlernek örülök, meg annak, hogy megújíttattam az Omerta és az Onesta tanúsítványát.
Az útlevélen izélek még, tulajdonképpen nem tudom, hogy mennyi értelme lenne csináltatni. Majd még meglátom.
Fekete-Báró
04-18-2022, 10:39 PM
Húsvét előtti prepperkedés: beszereztem egy Campingaz 206 S gázfőzőt és hozzávaló gázpalackokat is. (Egy palackkal kb. 2 órát tud üzemelni, fél liter víz felforralásához nagyjából 3 perc szükséges).
https://www.obi.hu/kemping-kiegeszitok/campingaz-206-s-kemping-gazfozo/p/2026151?wt_mc=gs.pla...&gclid=Cj0KCQjwmPSSBhCNARIsAH3cYgaX16kKXRaSoL-j6P34uXjT4_SFpJUi9G_Ql-6qaDr6ESz9gwwiqV0aAjElEALw_wcB
Emellett ellenőriztem a meglévő zseblámpákat, és amelyiknél szükséges volt, feltöltöttem. (A lámpák kiválasztásánál arra törekszem, hogy AA vagy AAA elemekkel működjenek vagy USB-ről tölthetők legyenek.)
darxide21
04-19-2022, 10:44 AM
Elkezdtük kiganyézni a telket. Szerencsére a kútban van víz, bár eléggé állott, és a szivattyú is döglődik. Lassan összejönnek a cuccok az aszalóhoz és lekerült az ibc tartály is. A kályhát még újra kell samottozni. Kb ennyi.
darxide21
04-19-2022, 11:14 AM
Ja, meg végre kibújt a csicsókám is. Van egy csomó vas hordóm, azokból sztem magas ágyás lesz.
Aki Bújt
06-13-2022, 06:02 PM
Ez talán nem annyira prepperkedés, de mégiscsak a Rendszertől (ez esetben a gyógyszergyáraktól/egészségügyi ellátástól) való függés csökkentéséről; illetve ezek elérhetetlenné (esetleg "csak" megfizethetetlenné) válására, megszűnésére való felkészülésről van szó...
Beszálltam az asszony teljesen esetleges, alkalomszerű gyógynövény-gyűjtő és szárító tevékenységébe, igyekszem tudatosabban, rendszeresebben csinálni. A múlt héten több adagot sikerült szárítás után eltenni, és tegnap (vasárnap) egy kb. két hete megismert környékbeli kis csapattal gyógynövény gyűjtő túrán vettünk részt. Részben kapcsolatépítés, részben ismeretszerzés, részben készletbővítés, részben lakókörzetünk ilyen szempontú "feltérképezése" történt.
Most vasárnap a terv szerint megint megyünk...
Aki Bújt
06-20-2022, 08:37 PM
Ez talán nem annyira prepperkedés, de mégiscsak a Rendszertől (ez esetben a gyógyszergyáraktól/egészségügyi ellátástól) való függés csökkentéséről; illetve ezek elérhetetlenné (esetleg "csak" megfizethetetlenné) válására, megszűnésére való felkészülésről van szó...
Beszálltam az asszony teljesen esetleges, alkalomszerű gyógynövény-gyűjtő és szárító tevékenységébe, igyekszem tudatosabban, rendszeresebben csinálni. A múlt héten több adagot sikerült szárítás után eltenni, és tegnap (vasárnap) egy kb. két hete megismert környékbeli kis csapattal gyógynövény gyűjtő túrán vettünk részt. Részben kapcsolatépítés, részben ismeretszerzés, részben készletbővítés, részben lakókörzetünk ilyen szempontú "feltérképezése" történt.
Most vasárnap a terv szerint megint megyünk...
Tegnap (19-én vasárnap) délelőtt részt vettünk a következő túrán.
Egykori szőlők, szántóföldek helyén nőtt bokros, ligetes réteken, majd vegyes erdőn haladtunk át. Sok-sok gyümölcsfát (diót és a legkülönfélébb színű, ízű, méretű cseresznyéket) fedeztünk fel, és egy "Remete-barlang" nevű helyet, ami valójában a riolittufába (puha vulkáni kőzet) vájt mesterséges barlang, ill. barlanglakás. A történet szerint évtizedekkel ezelőtt valóban lakott volt, a remetét egy közeli forrás látta el vízzel, a falu pedig élelemmel...
Délután eltettük a múlt héten gyűjtött szárítmányt (befőttes üvegekbe, papírzacskóba, vászonzsákokba, ami akadt), a helyükre pedig kiterítettük az újat.
Ezenkívül a korábban bekészletezett, és plusz tartós élelmiszerekkel kiegészített "3 napos vészeseti élelmiszercsomagunk" lejárat közeli termékei számára szereztem tárolót, a héten ezeket ki kell válogatnom és ebbe a ládába gyűjtenem, elsődleges felhasználás céljából.
Valamint sokat bújtam a fórumot, több számomra releváns topicon is sikerült átrágnom magam. A 2013-as indulás óta óriási anyag gyűlt itt össze, számos érdekes figura fordult meg a fórumon, igazi (időutazás-szerű) felfedező kaland volt!
És végül, több irányban is elkezdtünk gondolkodni, az egyik fejlesztésünk nagy valószínűséggel egy napelemes töltő lesz. Az ügyben szakértővel kezdtem konzultálni. Köszönöm a tanácsokat, WestBam!
Sziasztok,
Mult heti eletkepek :-)
https://foto.belse.hu/220702/midi_img_5269.jpg
https://foto.belse.hu/220702/midi_img_5118.jpg
https://foto.belse.hu/220702/midi_img_5022.jpg
https://foto.belse.hu/220702/midi_img_5242.jpg
https://foto.belse.hu/220702/midi_img_5258.jpg
https://foto.belse.hu/220702/midi_img_5315.jpg
https://foto.belse.hu/220702/midi_img_5316.jpg
Es egy kis video (https://foto.belse.hu/220702/piro2.avi).
Bel
Gyakorlatozás? :-o
Szia,
Igen, persze.
Bel
P. Dude
10-06-2022, 03:34 PM
Bejelentkeztem a 2 éves szemészeti vizsgálatra, az éves vérvételre, a 6 havi fogászati ellenőrzésre, és a macseknak is kértem egy részletes vérvételt. :)
Úgy néz ki hogy a ház eladása nem jön össze, így részemről a készletezős/vásárolgatós prepperkedés nagyjából befejeződött (mivel nincs hozzá hely). Igyekszem a legjobbat kihozni a helyzetből, így most ezekbe a vizsgálatokba fektettem be.
Én vásárolgatok, budipapír, tartós étel, meg ami kell... a hátsóudvart rendbe szedem még tél előtt, a nagyjával már elkészültem.
Kivágtam egy fát, mert a vezetéket kezdte érinteni. Sajnáltam, de ez van. Csak a tetejéből akartam vágni, de az asszony erősködött hogy vágjam ki az egészet. Hát, kívágtam... Felaprítottam és betettem az esőtől védett helyre.
Megjelölök néhány kiszáradtat is, vagy most még idén, vagy majd tavasszal kivágom őket.
Van egy listám, beleírva hogy mit kell megcsinálnom és azokat szoktam kipipálni ha végzek velük. :)
Én spórolok, hogy kutat tudjak fúratni a kertben :)
Az asszony most ráállít a tartós ételekre. Most vett egy rakás lezárható tetejű műanyag tárolót a rizsnek.
Nálunk is említette két napja hogy a fúrt kutat kézire is át kéne alakíttatni, de arra én már rákérdeztem amikor beköltöztünk. Akkor a szerelő azt mondta hogy 3000 dollár, minimum. Az mára szerintem 4000, vagy 5000... úgyhogy marad az elektromos módszer...
varég
10-08-2022, 06:55 AM
Az asszony most ráállít a tartós ételekre. Most vett egy rakás lezárható tetejű műanyag tárolót a rizsnek.
Nálunk is említette két napja hogy a fúrt kutat kézire is át kéne alakíttatni, de arra én már rákérdeztem amikor beköltöztünk. Akkor a szerelő azt mondta hogy 3000 dollár, minimum. Az mára szerintem 4000, vagy 5000... úgyhogy marad az elektromos módszer...
Nem bonyolult az építése, nem kell szaki hozzá, magam is megcsináltam.
Kb. egy óra alatt le tudom tenni, ha szükséges a kézi üzem.
Viszont a vízből inni nem mernék, mert habos, olajos kissé.... :(
Elmentem boltba és vettem 40 kiló kaját, téli előkészület gyanánt.
Vagy 23 konzerv, 4 literes lecsó, 2 kiló rizspehely, másfél kiló szalámi, 5 kiló sajt, 2 kilo brokkoli az asszonynak, meg egy rakás más dolog is jutott a 2 hátizsákba és a két szatyorba. 600 métert kellett gyalogolnom vele, nem volt egyszerű. A motor be is lassult tőle. :haha:
152 dollárt fizettem érte. Gondolom 2 éve még 110-ből kijött volna...
Az asszony meg étel-vödröket vett amik zárhatóak és vett hozzájuk oxigén-elszívó kapszulákat is vagy miket. Úgyhogy befőttes módszerrel oxigénmentesen lezárjuk majd a sok rizst és babot.
varég
10-19-2022, 04:04 PM
Vettem rotakapát, azzal előkészítettem a veteményest, és feltörtem kb. 70 nm földet szintén veteményesnek.
Az őszi borsó is el lett vetve, remélhetőleg lesz csapadék a télen...
WestBam
10-20-2022, 11:58 AM
Aláírtuk tegnap az új albit.
Nem város és nem is panel, cserébe nincs gáz de van kert :)
Időben több lesz bejárni, de a lehetőségek tárháza is növekszik. Innentől kezdve minden megoldható ha az energiaárak még jobban elszállnának, vagy esetleg 1-2 közmű kiesne a játékból. Nem kevés, cserébe sok meló lesz vele, de szerintem megéri, a környezet pedig csodás. Havi +15e a bérleti díj a jelenlegihez képest, viszont nincs szomszéd és nincs parkolóhely keresgélés sem. A rezsire ötletünk sincs, hiszen nem lakunk még ott. Kell fa a cserépkályhába, aztán jövő évben majd azon is próbálok valahogy okosítani, hogy olcsóbb legyen. Szóval egy egészen nagy lépést tettünk a függetlenségünk felé. Ennél jobb már csak az lenne ha nem kellene bérelni, hanem a miénk lenne...
P. Dude
10-20-2022, 12:05 PM
:thumbup
Fekete-Báró
11-27-2022, 09:21 PM
Megérkezett 2 db megrendelt kempinglámpa: Olight Olantern (az egyik USB-ről tölthető, a másik elemmel működik). Ezzel úgy gondolom, elegendő lámpám van. Gyarapítom az élelmiszerkészletet: vettem Nutellát, mézet, tartós tejet, konzerv rizses húst. Rendszerezem a felszerelést, minden dobozt ellátok felirattal, mi van benne.
WestBam
11-28-2022, 01:48 PM
Az Olantern-nél figyelj arra, hogy a készenléti fogyasztása nem túl alacsony, ezért kb. 1 hónap alatt leszívja az akkut. Ez sajnos mivel beépített akkus csak későn, a cikk megírása után derült ki számomra is. Amúgy űber izmos lámpás. Ha szeretnéd, hogy sokkal melegebb (5000K helyett 2500K) akkor húzzz a tetejére egy Air Wick Botanica (https://www.airwick.hu/botanica-by-air-wick/) légfrissítős flakont. Én csak levágtam a tetejét és így húztam rá, mert állítva használom, nem függesztve. Nagyon hangulatos lett a fénye :)
Fekete-Báró
11-28-2022, 04:41 PM
Az Olantern-nél figyelj arra, hogy a készenléti fogyasztása nem túl alacsony, ezért kb. 1 hónap alatt leszívja az akkut. Ez sajnos mivel beépített akkus csak későn, a cikk megírása után derült ki számomra is. Amúgy űber izmos lámpás. Ha szeretnéd, hogy sokkal melegebb (5000K helyett 2500K) akkor húzzz a tetejére egy Air Wick Botanica (https://www.airwick.hu/botanica-by-air-wick/) légfrissítős flakont. Én csak levágtam a tetejét és így húztam rá, mert állítva használom, nem függesztve. Nagyon hangulatos lett a fénye :)
Köszönöm a tippet! Majd rendszeresen ellenőrzöm és újratöltöm.
P. Dude
12-08-2022, 08:28 PM
A decemberi költségvetésből futotta némi készletezésre is. Nem brutál mennyiségek, de kicsit jobban feltankoltam állateledelből, vettem gyógyszereket, takarítószereket és higiéniai termékeket, ajándéknak két doboz G-Bomb, ilyesmik.
Készülök lassan a télre. Megjavítottam a növénynevelő ládák alatt a konzolt, mert már eléggé le volt gatyásodva. Lecsutakoltam a növényházat, már sokkal több fény jut be, de szerintem szükség lesz még egy menetre a jó eredmény érdekében. Terveztem, hogy építek bele még extra polcokat, de meglátjuk, hogy mennyi időm lesz rá :rolleyes:
P. Dude
12-03-2023, 10:56 PM
A decemberi költségvetésből futotta némi készletezésre is. Nem brutál mennyiségek, de kicsit jobban feltankoltam állateledelből, vettem gyógyszereket, takarítószereket és higiéniai termékeket, ajándéknak két doboz G-Bomb, ilyesmik.
Mennyire furcsa ezt olvasni... És mennyire jó. Ez egy éve volt, siralmas fizuval. Holnap jön az új fizum az új karácsonyi prémiummal, és ahogy látom, kb. mindenből tudok készletezni, és csodás ajándékokat venni. Végre... :) Hogy a héten (még a novemberi költségvetésből, és ezzel ezt 2023-ra le is tudtam) mit is készleteztem... Hát, a világ egyik legcsodálatosabb növényéből (természetesen legálisan forgalmazott gyógynövényről beszélek) egy - biztosíthatlak benneteket - igazán prepperhez méltó készletet. S egy fél literes csatos üveget, amelybe a Természet másik legcsodálatosabb (félreértés ne essék, szintén legálisan forgalmazott) forrásából került egy prepper becsületére váló készlet. Hmm. És akkor decemberben most már felszabadultabban tudok fordítani egy hát hogy is mondjam, talán némileg hagyományosabb prepperkedésre. (Habár én ezt prepperkedésnek is tekintem, legalábbis a magam részéről.) TMIB, köszi ezt a fórumot, tényleg. Hajts fel egy kis kupica decemberi pálinkát, vagy amit szoktál, respect neked a fórumért, és kapcsolj ki te is néha kicsit. :beer: Hány fok van nálatok? :)
P. Dude
12-03-2023, 11:26 PM
Mennyire furcsa ezt olvasni... És mennyire jó. Ez egy éve volt, siralmas fizuval. Holnap jön az új fizum az új karácsonyi prémiummal, és ahogy látom, kb. mindenből tudok készletezni, és csodás ajándékokat venni. Végre... :) Hogy a héten (még a novemberi költségvetésből, és ezzel ezt 2023-ra le is tudtam) mit is készleteztem... Hát, a világ egyik legcsodálatosabb növényéből (természetesen legálisan forgalmazott gyógynövényről beszélek) egy - biztosíthatlak benneteket - igazán prepperhez méltó készletet. S egy fél literes csatos üveget, amelybe a Természet másik legcsodálatosabb (félreértés ne essék, szintén legálisan forgalmazott) forrásából került egy prepper becsületére váló készlet. Hmm. És akkor decemberben most már felszabadultabban tudok fordítani egy hát hogy is mondjam, talán némileg hagyományosabb prepperkedésre. (Habár én ezt prepperkedésnek is tekintem, legalábbis a magam részéről.) TMIB, köszi ezt a fórumot, tényleg. Hajts fel egy kis kupica decemberi pálinkát, vagy amit szoktál, respect neked a fórumért, és kapcsolj ki te is néha kicsit. :beer: Hány fok van nálatok? :)
Azt hiszem nem is kellene külön mondanom: szombat és vasárnap délutáni meló után ma este kezdtem.meg a 4 napos szabadságomat. :)
https://youtu.be/KBMAmFoUudY?feature=shared
P. Dude
12-04-2023, 03:53 PM
Qrrrva jó lóvét kaptunk, hazudnék ha azt mondanám, hogy ezzel most nem támogatták kellően a hajléktalanokkal dolgozókat. Ebből sokat fogok tudni prepperkedni decemberben. :)
Akkor bejött az élet. :thumbup
Én is készleteztem most egy nagyot. Télire megpakoltam a kamrát. Egy videó jön majd amiben érintőlegesen megemlítem, csak nem akarok minden évben külön videót csinálni róla. Nagyjából úgyis mindig hasonló dolgokat veszek tél előtt. :)
P. Dude
12-05-2023, 10:01 PM
Akkor bejött az élet. :thumbup
Végre be, ezért megérte tanulni... Macsek már prepperkedik:
3 havi eledel 1 havi helyett (plusz a tartalék kajái)
6x4,5 kiló alom 1 vagy 2x4,5 kiló helyett (kb. fél évre elég lehet szerintem)
még egy nagy alomtálca (így van itthon 3)
legnagyobb tubus szőrlabda elleni paszta (az itthoni minimum másfél nagy tubus mellé)
legnagyobb doboz cicafüves rágcsa (szintén van itthon bőven)
nagyon menő karácsonyi fekvőszőnyeg, majd a fűtőtest elé teszem :thumbup
varég
12-06-2023, 10:27 AM
Összedobtam a céges kocsiba egy kisebb, fél-egy napra elegendő ételcsomagot, tanulva múltkori félnapos várakozásból.
Spirituszos melegítő, zacskós étel, instant kávé, műzliszelet, és egy "bögrés leves" por.
Ahogy látom az autópályát, egyre elkeserítőbb a hazai közlekedés(i morál)...
Mindennaposak a dugók, balesetek, várakozások.
P. Dude
12-06-2023, 12:22 PM
Összedobtam a céges kocsiba egy kisebb, fél-egy napra elegendő ételcsomagot, tanulva múltkori félnapos várakozásból.
Spirituszos melegítő, zacskós étel, instant kávé, műzliszelet, és egy "bögrés leves" por.
Ahogy látom az autópályát, egyre elkeserítőbb a hazai közlekedés(i morál)...
Mindennaposak a dugók, balesetek, várakozások.
Jól hangzik a csomag! :thumbup
P. Dude
12-29-2023, 07:48 PM
Sok lóvét spóroltam meg decemberben a következő hónapokra.
Vettem gáztöltényt (egy ideig volt valami hiány, most stabil az ellátás). Minőségi kenőmájas, jó sok házi lekvár (utóbbi ajándék). Szülőknek egy-két táplálék-kiegészítő. Gyógyszertárból pár dolog.
Feltankoltam mindenféle takarítócuccból, mosószer, öblítő, mosogatószer meg a többi. Macseknak hónapokra előre minden (egészségügyi átnézés, részletes vérvétel, a táplálkozás ennek megfelelő módosítása már korábban megvolt), alom, eledelek/kiegészítők. Megvettem neki az új vécét is, így már összesen 4 macskavécé van itthon.
Krisna-völgyből Hanumán krém, Shakti balzsam, ezek jó ha vannak itthon, meg akkor már vettem 3 bambusz fogkefét. Készleteztem minden higiéniai termékből, tusfürdő, fogkrém, kézkrém, borotválkozási dolgok, stb.
Vettem plusz két flakon töltőgázt, páraszabályozó tasakokat a gyógynövényekhez, különböző méretekben. Növény is lett még bőven (kratomok, kava), nem árt ha rendelkezésre állnak változatos lazítási lehetőségek is.
Cipészmesterrel készíttettem strapabíró bőrcipőt, januárra megbeszéltünk egy barnát is.
Ez most jól jött. Terveim szerint januártól kicsit komolyabban veszem a készletezést és a pénztartalékolást is. Ehhez pedig nagyon jó alapot adott ez a december, mert sok dolgot megvettem előre, aztán innen lehet szépen folytatni az építkezést.
------------------
A munkában sokat tanulok a kommunikációról, konfliktuskezelésről, helyzetek gyors átlátásáról, stb. Jelenleg általában egyedül vagyunk a már most férőhelyen felüli ellátotti létszámra, legtöbbük börtönviselt stb., és az eddigi 10 hónap alatt egyszer sem kellett rendőrt hívnom. Akárhogy nézem, egy krízis esetén a többi emberrel való interakcióban, helyzetkezelésben, fellépésben stb., prepper szempontból értékes készségekre tettem/teszek szert a szállón.
Az új évben készülök a brazil jitsura, most itt a városban nagggyon jó kezdő lehetőség adódott. Mellette még gondolkodom a sambón, ha a kettőt tudnám kombinálni, az valószínűleg jobban beilleszthető lenne a munka mellé, mert hol erre az edzésre tudnék menni, hol arra.
-------------------
Úgy tűnik, hogy spirituális értelemben is megtaláltam az utamat. Különös tapasztalásaim vannak, amik talán összefüggésben állhatnak a halál utáni állapotunkkal, illetve az emberiség Történelem utáni létmódjával. Persze ezek csak sejtések/érzések. Azt hiszem, egyfajta reneszánsz zajlik ezen a téren, és bízom benne, hogy ezáltal elkerüljük majd az emberiség elpusztítását. Egyszerre történnek a krízisek és a reneszánsz, tényleg mintha valami versenyfutás zajlana. Remélem, hogy a reneszánsz győz. Mindenesetre ezek a tapasztalások prepperként is segítenek nekem, mert eddig semmilyen, hitre épülő vallás, ideológia vagy meditáció nem mutatta meg közvetlenül azt, amivel egy ideje szembesülök: hogy a valóság tényleg elmondhatatlanul több annál, mint aminek megéljük, amit gondolunk róla vagy érzékelünk belőle.
P. Dude
07-20-2024, 06:50 PM
9491
Macsek a túlélő piramis (https://varositulelo.blog.hu/2012/09/10/tulelo_piramis) harmadik szintjén tolja a prepperkedést. :cool: Jelenleg minimum 3 hónapra elegendő élelem (tovább fog tartani szerintem), és mondjuk fél évre elegendő alom. Vízből valamennyi, abból egy kisebb mennyiség nála már készletnek minősül.
Nem lenne rossz, ha magunknak is annnyi lenne negyedévre betárolni, mint egy macskának. :)
P. Dude
09-30-2024, 05:01 PM
Nemrég részt vettem egy újraélesztés-tanfolyamon, a munkahely szervezte.
Macsek továbbra is prepperkedik, impozáns eledel- és alomkészlet áll rendelkezésre, talán még nekem is jutna pár alutasak. :D
Közben igyekszem tudatosabban kezelni a gázspray, gázpisztoly, gumis vonalat. Egyebek mellett készülünk apámmal és egy barátnőmmel lőtérre, visszük az összes gumist.
Dolgozom. Másfél éve ott, és sosem gondoltam volna, de úgy tűnik megtaláltam az utamat. Másfél év után ugyanúgy örömmel járok be dolgozni (a fizu pedig egyre jobb :rolleyes:). Továbbra is sokat tanulok a konfliktusos helyzetek elsimításáról/megelőzéséről, illetve a stresszhelyzetek kezeléséről. Sokszor egyedül van ott az ember éjjel, és nem árt észnél lenni, ha valaki hallucinálva mászkál nagykéssel hogy mindenkit seggbeba.., vagy éppen önkívületi drogos állapotban készül kiesni a 4. emeletről.
Ez már unalmas lehet, de a brazil jitsu továbbra is folyamatban van. :) Össze kell fésülni a melóval, de ha minden jól megy, októberben eljutok az első edzésre.
Amit még elég fontosnak érzek, hogy kialakult egy hozzávetőleges belső nyugalom, ami általában stabil. Aki olvasott itt a fórumon, az tudja hogy ez nem igazán volt így korábban. Meg azt is, hogy enyhén szólva félrementem bizonyos nézeteimmel... Az elmúlt másfél év elég volt ahhoz, hogy ezeket mélyebben átlássam és a kukába dobjam. Az országból kb. mindenfelől érkeznek ellátottak, és napi tapasztalatom, hogy nem több a balhé vagy a problémás eset a c.gány kliensek között. Ahogy azt is látom, ahogy zs.dó származású kiváló kollégák (egyikükről sem tudtam - és akkoriban már nem is érdekelt -, ők meséltek a gyökereikről) dolgoznak mindent beleadva a hajléktalanellátás sűrűjében. Egyikük lényegében a mentorom lett (önzetlenül), sokat tanulok tőle a szakmáról, és én is igyekszem támogatni őt, amivel tudom.
Ha minden jól megy, a főnök javaslatára jövőre elkezdem az addiktológiai konzultáns képzést, ami egy fontos irány az itteni hajléktalanellátás bővítési terveiben.
Ami még van, hogy végre sikerült ráállnom a napi 2x20 perc meditációra (TM), ami érezteti is a hatását. Nem vagyok egy meditálós típus, de ez jót tesz nekem. Feszült helyzetekben is összeszedetté tesz, valahogy visszajön tőle a higgadtság. És anélkül, hogy tudatosan gondolkodnék közben valamin, van hogy elég jó ötletek bukkannak fel az alatt a 20 perc alatt. Na meg a nyugalom, amit ad. Emellett kontrolláltan használok kétféle gyógynövényt. Ez a fitoterápia az elmúlt két évben sokat változtatott a dolgokhoz való hozzáállásomon (ez részemről nem volt tudatos, tehát egész biztos hogy tudat alatt mentek végbe változások, mindenesetre ezekről kívülről is kaptam visszajelzéseket, tehát nem beképzeltem), másrészt eddigi életem legkülönösebb utazásának mondhatom, amit folyamatában igyekszem értelmezni, és kíváncsian figyelem a fejleményeit. (Mindez elvezetett egy 120 oldalas, közel 400 lábjegyzettel ellátott elmélkedéshez, ami hosszabb lett mint a diplomamunkám. :haha: A jómodort szem előtt tartva ezzel nem terhelném a fórum közönségét, mindenesetre úgy érzem, hogy összeállni látszik az egésznek egy olyan kis részegysége, ami legalábbis számomra megnyugtatóan alkalmazható a mindennapokban.)
Kíváncsi lennék, hogy kivel mi van a régi fórumtagok közül.
Nálam nagy tervek nincsenek. Az üzletem eléggé nyomorultul megy vagy 2 hónapja. Szóval prepper cuccot nem vásárolgatok. Fegyvert akartam még venni, de megváltoztatták a törvényeket februárban, úgyhogy hagytam azt is a fenébe.
Amit tervezek az a kamra feltöltése télire. Jó lett volna a vasúti konténer dolgot intézni, de idén már abból nem lesz semmi.
WestBam
10-01-2024, 08:33 AM
Egészen kevés aktív tag van, bár nincs mindig miről írkálni, meg most épp nincs világvége hangulat (a fejekben).
Nálunk szopacs az árvíz miatt, most helyreállítás folyamatban. A "menekítés" egészen jól sikerült, hatékonyan tudtuk megoldani a feladatokat, olyannyira, hogy másoknak is tudtam segíteni.
Tanulság: aggregátor vagy külső méretes áramforrás szükségessé válhat egy csettintés alatt, mikor lekapcsolják az áramot. Blackout inkább kellemetlen, mint problémás, nem megy a modem, lemerül a laptop, nem tudok melózni, leolvad a hűtő. Ellenben egy profibb aggregátor egy kisebb vagyon, nem hiszem, hogy ki tudom gazdálkodni valaha is, vagy megérné vele foglalkoznom. Olcsóbbakkal nem tudom mi a helyzet, utána kell olvasnom, mert 100e körül még csak-csak rászánok, de a Hondák 6-800e körül vannak amik megfelelnének. A sok lámpa most kapóra jött, fejlámpa ide kölcsön, oda kölcsön, terület világítás itt is, ott is lámpásokkal megoldott feladat. Akkuk persze mindig feltöltve, hogy ha kell akkor legyen amennyi áram csak lehet annyi tartalékba. Jlenleg nincs tervben prepper cuccok vásárlása, inkább a szerszámaim fogom optimalizálni, mert sok van ami felesleges, és sok olyan ami meg nem annyira jó minőségű, ezért a meló sem olyan hatékony velük. Egy saját tulajdonú ház sokat lendítene a dolgaimon, de ez még szintén távoli, pedig nézegetem a tanyákat bőszen.
P. Dude
10-01-2024, 03:33 PM
Nálam nagy tervek nincsenek. Az üzletem eléggé nyomorultul megy vagy 2 hónapja. Szóval prepper cuccot nem vásárolgatok. Fegyver akartam még venni, de megváltoztatták a törvényeket februárban, úgyhogy hagytam azt is a fenébe.
Amit tervezek az a kamra feltöltése télire. Jó lett volna a vasúti konténer dolgot intézni, de idén már abból nem lesz semmi.
Te nagyon jól állsz spájzzal, fegyverrel és lőszerrel is, hatékonyan készülsz. És hát két kezed van, egyszerre úgyis csak maximum két fegyvert tudsz használni. :)
9498
Sajnálom, hogy nem megy jól a bolt. Igazság szerint az utóbbi időben szinte mindenhonnan elég komoly élethelyzetbeli problémákat hallok az ismerőseimtől, barátaimtól. Egészség, munka, lakhatás, anyagi helyzet - a legalapvetőbb dolgok kerülnek krízisbe.
Emellett másfél éve nézem, hogy egyre és egyre több hajléktalan érkezik a szállóra, és bár elvileg csak a megyéből vehetnénk fel őket, tényleg mindenfelől jönnek. És egyre több köztük a fiatal, bármiféle motiváció nélkül. Már szeptemberben elértük, sőt meghaladtuk a max. létszámot, és még csak az ősz kezdődött el. Már tavaly télen is rengetegen voltak benn, idén nem tudom mi lesz, de már javában tervezik a szálló bővítését, mert elkerülhetetlenné vált. Szóval a "negyedik világ" itt a szemünk előtt válik kezelhetetlen méretűvé. Ez ellen semmit sem tesznek azon kívül, hogy az emberi méltóságra épülő alkotmányukba iktatják a hajléktalansors kriminalizációját. A fővárosban meg szétverik a teljes Iványi-féle hajléktalanellátást. Ilyesmikkel lehet szórakozni, csak közben egy időzített bombán ülünk.
Magyarországon azt látom, hogy most már egyértelműen a káosz felé tartunk. A legjobb amit eddig olvastam erről, az a kilonem100 blogon (https://kilonem100.blog.hu/2021/04/16/csiki_csuki_iskola) volt 2021 áprilisában, a bezárt iskolák időszakában:
"Az ország harmada nehéz sorsú családokból áll, egyszülős családokból, szegényekből, olyanokból, ahol a szülői minta nem a tanulás felé terel, hanem a kilátástalanság érzését erősíti csak a gyerekben. Egy olyan csúnya szóval ballaszttársadalmat építünk még inkább lejjebb és lejjebb, amit a tanodákkal talán sikerült volna felzárkóztatni kicsit az utolsó előtti pillanatban. Hát most lemondtunk róluk. Lemondunk egy fejlődőképes országról. Mert ekkora terhet nem tud elviselni a felső szerencsésebb harmad a középső rétegekről pedig gondoskodni fog a lockdown miatt elmélyülő válság. A latinamerikanizáció valószínű jövőkép.
Csak, hogy mindenki értse a veszélyt. Nyomornegyedek és villák, kamasz gengszterek és elzárt lakóparkok elkényeztetett trónörökösei, akiknek megküzdenie sem kell már a sikerért és mérhetetlen nyomor és züllés mindenfelé máshol."
Siklanak ki a vonatok, nem ér ki a rendőr, romokban az egészségügy, és ha lenne gyerekem, komoly fejtörést okozna, hogy be kell engednem a magyar oktatásba. A kormány politikai kultúrája, az alkotmány folyamatos, a látszatra sem adó módosítgatása a legbanálisabb aktuálpolitikai érdekek mentén 12 vagy hány év alatt kb. afrikai hadurak szintjére züllött (lásd pl. a házelnök tegnapi ámokfutását).
A világban pedig azt látom, hogy két fronton (Ukrajna és Közel-Kelet) legnagyobb valószínűséggel kijelenthetjük, hogy elkezdődött a harmadik világháború, már benne vagyunk, és majd a Csendes-óceánnál lesz a harmadik, legnagyobb front.
A prepperkedést én már elengedtem. Ha reálisan nézem, komolyabb tőke és több hely kellene hozzá. Meg aztán úgy vagyok vele, hogy ha itt ahol élek, már a gumis meg a gázpisztoly is kevés lenne, akkor az már akkora gebasz lenne, hogy általánosságban úgyis csak a szerencsén múlna a túlélés, nem azon, hogy hány konzervem van otthon. Nektek pedig drukkolok, mert itt van néhány nagyon komolyan felkészült ember, akiknek tényleg respect és hajrá. A probléma az elidegenedés, ez meggyőződésemmé vált. Látni itt is a fórumon, fixen beállt ez a helyzet, hogy magányos prepperek elszigetelten készülnek egyedül, és már egymással sem tudunk miről beszélgetni. Hogy ez hová vezetne shtf-ben, az ne derüljön ki. Ismét idézve a múltkor linkelt cikkből (https://welovebudapest.com/cikk/2024/08/30/budapest-vilagvege-osszeomlas-kutato-stumpf-biro-balazs-forbes-makers-day/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link):
"WLB: Az összeomlás-kutatás nemcsak arról szól – nyilván leegyszerűsítve –, hogy mind meghalunk, hanem azt is kutatja, hogyan tudunk alkalmazkodni a kialakuló helyzethez, hogyan élhetjük túl az összeomlást. Például megnő majd a kisközösségek szerepe a már nem túl távoli és borús jövőben. Ez tényleg így van?
S.-B. B: A jelentőségük mindenféleképpen megnő majd. Ám én úgy látom, hogy jelenleg nem igazán vannak olyan működő kisközösségek, nemcsak Magyarországon, de máshol sem, amelyek kibírnák és túlélnék ezeknek az embert próbáló időknek a nyomását. Pláne hogy a társadalmak mindeközben világszerte mindenhol az atomizálódás, az elidegenedés felé haladnak. A valóban túlélő közösségeket a szükség fogja kialakítani, érdekek mentén, mégpedig azért, mert az emberek egymásra lesznek utalva. Működőképes közösségekké azok válhatnak majd, amelyek képesek lesznek fizikai és lelki értelemben is megtartani a tagjaikat."
Nem hogy működő kisközösségek alig vannak, de már online kapcsolattartás se nagyon, még a prepper fórumon sem.
...meg most épp nincs világvége hangulat (a fejekben).
Nálunk szopacs az árvíz miatt, most helyreállítás folyamatban. (...) A sok lámpa most kapóra jött, fejlámpa ide kölcsön, oda kölcsön, terület világítás itt is, ott is lámpásokkal megoldott feladat. Akkuk persze mindig feltöltve, hogy ha kell akkor legyen amennyi áram csak lehet annyi tartalékba.
Ezt jó volt olvasni. :thumbup Te vagy itt az egyik olyan ember, akitől a legtöbbet tanultam. Baromi jó hallani, hogy élesben ilyen szépen működött a felkészülésed. Azon kicsit csodálkoztam, hogy azt írod nincs világvége hangulat. A szomszédban a világ legnagyobb atomhatalma háborúzik, egy másik atomhatalom elnöke (Macron) arról nyilatkozgat, hogy meg lehetne támadni az oroszokat, a Közel-Keleten egy harmadik atomhatalom éppen szárazföldön is bevonul Libanonba, ezzel már három vagy hány frontos háborúban áll Izrael...? Extrém időjárási jelenségek és természeti katasztrófák tépázzák a világot, elnökökre lövöldöznek Európában és Amerikában, erre pont most nincs világvége hangulat? Szerintem konkrétan a vége felé járhatunk, és vagy jön valami fordulat (nem tudom mi), vagy hamarosan repül a gyeplő a lovak közé, de lehet már rég el is repült. Soha nem láttam még ennyire intenzívnek az emberek közötti elidegenedést (amire a covid 2 éve rengeteget rátett), pedig azt hiszem pont ez lenne a kulcs, tehát amíg ez így van, addig szerintem nem lesz kiút. A magam részéről az érdekel, hogy ha már meglepetésemre megadatott ez, hogy megtaláltam a helyem, akkor elvégezzem ott a munkámat, amíg a világ helyzete ezt lehetővé teszi, és éljem az életet, amíg a világ helyzete ezt lehetővé teszi. Ennyi... R. D. Laingtől olvastam nemrég egy jót, azt ideírom, mert azért ez a folyamatos qrva erőszaktevés az emberek között mégis ezzel teljes:
"Mégis, valahányszor egy újszülött a világra jön, ismét kapunk egy újabb kis haladékot. Minden kisded új lehetőség: talán próféta, a szellem óriása lesz belőle, a fényesség új szikrája, amely beragyoghatja a külső sötétséget. Hogyan jövünk mi ahhoz, hogy a helyzetet reménytelennek lássuk?"
Úgyhogy hajrá tovább a lámpákkal. A remény jegyében én is mondtam a díszes társaság egyik tagjának, miután valamelyik éjjel a hányásába akart belefulladni, aztán kipotyogni a negyedikről, hogy ki kell ábrándítsam: ha minden áron fel szeretné dobni 34 évesen a pacskert, az az én műszakomban nem fog összejönni, bármilyen kreatívan is próbálkozik. Azóta még él, szóval én is azt mondanám, hogy teljesen reménytelennek nem kell látni a dolgokat.
WestBam
10-02-2024, 10:58 AM
"Azon kicsit csodálkoztam, hogy azt írod nincs világvége hangulat."
Félreértettél. Nincs világívége hangulat az emberek fejében.
Most épp mondjuk jön a háború meg a rakéta, de alapvetően távol van, szerintem az emberek 70% elhelyezni sem tudja hol van Izrael, Irán, de régebben sem tudták hol van Irak, csak azt, hogy ott lőnek-robbanrtanak, de messze van, nem lesz gond. Ez szerintem megmaradt.
Ettől függetlenül kevésbé aggaszt az izraeli kérdés, mint az ukrajnai, vagyis inkább annak a hozadéka, illetve az, hogy ezek szabadon kóricálhatnak mindenféle ellenőrzés nélkül a határainkon át. Tippelnem kellene már mai napig biztosan több fegyver haladt át onnan indítva az országunkon, mint amennyivel a MH rendelkezik. Nem is értem, hogy a határokat miért nem őrzik ilyen helyzetben, mikor a túloldalon kontrollálatlanul (f)osztogatják az éles fegyvereket és lőszereket. Ez lokálisan még igen nagy problémát fog (valószínűleg) jelenteni a jövőben.
P. Dude
10-03-2024, 03:53 PM
Jut eszembe: a prepperkedés elengedését nem úgy értve, hogy ne a túlélésre próbálnék én is kis lépésekkel dolgozni. Ez a szempont mindig ott van, és igyekszem ebbe az irányba rendezni a dolgaimat meg a szűk környezetemben a dolgokat. Kis haladás mindig van is.
WestBam
10-04-2024, 06:15 AM
Bármit teszel, akár a macsekkaját nézzük, már egy lépés a biztonság felé. Nem csak arról szól a prepperkedés, hogy veszünk valamit vagy felhalmozunk dolgokat. Én is ésszerűen csinálom, amit az anyagiak megengednek. Most épp a meglévő dolgaim optimalizálását tervezem. Van egy csomó szerszámom pl, de nagy része gagyi minőségű nevenics biliacél, vagy áruházi vacak, ráadásul a sok megvett dolognak a tizedét sem szoktam/tudom használni-kihasználni. Ezeket szépen eladogatom, majd a befolyt zsetonból veszek jobb minőségű és valóban használható és tartós szerszámokat amikre valószínűleg szükségem lesz a mindennapokban. Így helyet is spórolok, de ha valamit csinálnom kell akkor nem a szerszámom lesz a szűk keresztmetszet.
Aki Bújt
10-04-2024, 12:11 PM
"WLB: Az összeomlás-kutatás nemcsak arról szól – nyilván leegyszerűsítve –, hogy mind meghalunk, hanem azt is kutatja, hogyan tudunk alkalmazkodni a kialakuló helyzethez, hogyan élhetjük túl az összeomlást. Például megnő majd a kisközösségek szerepe a már nem túl távoli és borús jövőben. Ez tényleg így van?
S.-B. B: A jelentőségük mindenféleképpen megnő majd. Ám én úgy látom, hogy jelenleg nem igazán vannak olyan működő kisközösségek, nemcsak Magyarországon, de máshol sem, amelyek kibírnák és túlélnék ezeknek az embert próbáló időknek a nyomását. Pláne hogy a társadalmak mindeközben világszerte mindenhol az atomizálódás, az elidegenedés felé haladnak. A valóban túlélő közösségeket a szükség fogja kialakítani, érdekek mentén, mégpedig azért, mert az emberek egymásra lesznek utalva. Működőképes közösségekké azok válhatnak majd, amelyek képesek lesznek fizikai és lelki értelemben is megtartani a tagjaikat."
Nem hogy működő kisközösségek alig vannak, de már online kapcsolattartás se nagyon, még a prepper fórumon sem.
Alapvetően nem prepper közösség, de bevallottan és általam személyesen tapasztaltan is vannak prepper/bushcrafter tagjai: Sipos Misi Fenntartható Visszafejlődés Yt csatornáján reprezentált élelmiszer önellátó, tanyás közössége, amely egymáshoz 5-15 km-es távolságban lévő tanyák együttműködő kis csoportjaiból szerveződik. S.-B.B. és Misi egymás rendezvényein adnak is elő, nem tudom, őket miért nem említi, tartja működő kisközösségnek.
Ahogy nekem átjött, ez egy egyébként pozitív célokat követő, határozott alapító és vezető szabályai szerint, az ő szigorú belépési feltételei alapján működő rendszer (külterületi tanyán, zártkerti telken életvitelszerűen élő, ott biogazdálkodást folytató, egymás segítésére, egymás terményei/termékei által [cserekereskedelem] egymás élelmezésének kiegészítésére hajlandó tagjelöltek felvétele).
Amennyire korábban olvastam, régebben voltak személyes találkozók fórumtagok között. Ilyet támogatnék.
Azt hiszem, valamelyik előadásában S.-B.B. is mondta: a változás te magad légy! Ha nincs ilyen közösség, meg kell próbálni összehozni.
Na ezzel én is pont így vagyok.
Szerencsére szerszámból elvileg "jó minőségűek" vannak, értem ez alatt berner/beta. Ilyenekhez jutok hozzá akár ingyen is időnként, nem lopás által hozzáteszem.
Van is jó pár berneres akksis lámpám, elég jók, mágnesesek, pl autó kasznijára faszán feltehető, jó fénnyel, bár az üzemidő nem a legjobb, de legalább faszán látok velük.
Egyébként azért sem veszek már annyi mindent, mert csak tönkre megy, ha nem használom, pl a hálózsákjaimat(3db van) is ki terítem időnként kicsit levegőzni.
Konzerveket, tésztákat, rizst is cserélgetem időnként, igazából ennyi.
Inkább a gyakorlatra teszem a hangsúlyt, minél kevesebb dologhoz kelljen hozzáértőt/szakembert hívni, ez is valami.
Tehát a szó legszorosabb értelmében én sem prepperkedek már, de tágabb értelemben igen és mindig is fogok.
varég
10-07-2024, 08:32 AM
Na ezzel én is pont így vagyok.
Szerencsére szerszámból elvileg "jó minőségűek" vannak, értem ez alatt berner/beta. Ilyenekhez jutok hozzá akár ingyen is időnként, nem lopás által hozzáteszem.
Van is jó pár berneres akksis lámpám, elég jók, mágnesesek, pl autó kasznijára faszán feltehető, jó fénnyel, bár az üzemidő nem a legjobb, de legalább faszán látok velük.
Egyébként azért sem veszek már annyi mindent, mert csak tönkre megy, ha nem használom, pl a hálózsákjaimat(3db van) is ki terítem időnként kicsit levegőzni.
Konzerveket, tésztákat, rizst is cserélgetem időnként, igazából ennyi.
Inkább a gyakorlatra teszem a hangsúlyt, minél kevesebb dologhoz kelljen hozzáértőt/szakembert hívni, ez is valami.
Tehát a szó legszorosabb értelmében én sem prepperkedek már, de tágabb értelemben igen és mindig is fogok.
Saccper én is ezt a vonalat viszem, a jelenlegi lehetőségeim mellett.
Emellett túrázok rendszeresen, főleg a környező területeken, így a környékemet -valamelyest- megismerem.
Fekete-Báró
10-15-2024, 09:25 PM
Sziasztok, az utóbbi időben eltűntem, mert sok dolgom volt, most viszont írnék arról - témakörök szerint -, hogy mit prepperkedtem az elmúlt hónapokban illetve 1-2 évben.
A lakóhelyünkről annyit érdemes megjegyezni, hogy egy nyugat-európai, közepes városban bérlünk házat, egy csendes, kertvárosi részen, a házhoz kis udvar és egy méretes pince tartozik. A közbiztonság (most még) jó, a szomszédság rendes, barátságos.
Áramellátás: sikerült beszereznem két Ecoflow Delta power stationt; az egyik 800 Wh, a másik 1200 Wh. Többféle kimenetük van: USB, 12 V és a hálózatban megszokott 230 V és 50 Hz-es áram. Emellett van még több, kisebb powerbank is. Vettem két összehajtható, 160 W-os napelemet, és szeretnék még egy kisebb aggregátort is vásárolni.
Világítás: áramszünet esetén minden családtagnak tudok adni fejlámpát, van jópár kempinglámpa, és rúdlámpák többféle teljesítményben. Igyekeztem a minőségibb márkákból (Fenix, Olight) vásárolni, és arra is törekedtem, hogy a lámpák USB-ről tölthetők legyenek vagy pedig AA, esetleg AAA elemekkel működjenek. (Csak 1-2 lámpám van, aminek speciálisabb az elemigénye.) Ezekből az elemekből is bőven van tartalék, és mécsesből is akad egy rendes készlet.
Vízellátás: Összehajtható kannákban jelenleg kb. 200 l vizet tudok tárolni, és van egy fürdőkád is, ami feltölthető. Ha a víz elfogy, több patak van a környéken, ahonnan lehet meríteni. A vizet hazaviszem az erre szolgáló kannákban, egy "fekete" vödörben ülepítem, majd a tisztítás egy Katadyn Pocket szűrővel történik (ez stabilabb szerkezet, mint a Combi), a kifolyó szárra egy aktív szenes adaptert teszek. Ezután esetleg még egy SteriPennel is kezelem a vizet, hogy a vírusokat is sikerüljön kiiktatni. Fontosnak tartom, hogy a még tisztítatlan és a tiszta víz tárolására való edényzet egyértelműen elkülönüljön.
Szennyvíz, tisztálkodás: beszereztem egy pumpával öblíthető, mobil WC-t (Outwell, 20 literes tartállyal). Van egy nagy műanyag dézsa a tisztálkodáshoz, az ember beleáll, és ásványvizes palackokból önti magára a vizet. Természetesen nedves törlőkendőből, WC papírból (a kemping WC-hez ajánlott speciális WC papírból is), szappanból és fogápolási cikkekből is van tartalék.
Élelmiszer: igyekeztem változatos készletet összeállítani. Konzervek (hús, tonhal, zöldség, készétel), befőttek, száraztészta, rizs, sonka, kolbász, lekvár, Nutella. Mindig van itthon több kiló méz is. A készletet forgatjuk. Tartok lisztet, száraz élesztőt és sütőport kenyér vagy bodag sütéséhez, és azt tervezem, hogy veszek vákuumcsomagolt búzát és egy kézi gabonaőrlőt.
Fűtés: ez az egyik legnehezebb kérdés, mivel kályha, kandalló beépítésére technikailag nincs lehetőség. Gondoskodtam téli hálózsákokról, és a tervem egy nagyméretű, fűthető sátor (pl Robens Klondike Grande) és a hozzá tartozó kályha beszerzése. A sátor szükség esetén felállítható az udvaron. (Folyt. köv.)