PDA

View Full Version : Környezeted ismerete

astonferi
06-24-2013, 05:13 PM
nem tudom van e értelme vagy csak nekem van agymenésem de......
ki mennyire ismeri a környezetét. én ma rajzoltam egy térképet amin beméreteztem a környezõ utcák távolságát és egy utca tömb távolságot is. ( csináltam egy négyszöget az utcákból a ház környékén ). a házak közti távolságokat is égtáj jelöléssel. összeírtam hol van bolt, gyógyszertár, benzinkút, építõanyag kereskedés, autótelep, stb. és ezek milyen messze vannak.

TMIB
06-24-2013, 06:32 PM
Az itt elég bonyodalmas, mert minden utca ugyanúgy néz ki, mivel a házak is ugyanúgy néznek ki. Ha kitennél a szomszéd utcában, nem tudnám megmondani hogy hol vagyok. A házak teljesen ugyanúgy néznek ki. A főutcán pedig annyi a tájékozódási lehetőség, hogy mi mellett mi van. Mert amúgy a boltok is ugyanúgy néznek ki mint a többi bolt. Nem írják ki azt se, hogy ha elhagysz egy várost, illetve nincs mindig kiírva hogy "itt kezdődik ez a település : település neve". Tehát ha valahová el akarsz jutni, akkor jó ha van nálad GPS, különben 10 térképpel szerencsétlenkedhetsz és még úgy is el fogsz tévedni. Ha Magyarországon mész valahová, nem tévedsz el, Pestről átmész Sopronba kocsival anélkül, hogy ránéznél egy térképre. Előbb bevállalnám minthogy itt Amerikában utazzak GPS nélkül 60 kilométert.

astonferi
06-24-2013, 06:54 PM
Az itt elég bonyodalmas, mert minden utca ugyanúgy néz ki, mivel a házak is ugyanúgy néznek ki. Ha kitennél a szomszéd utcában, nem tudnám megmondani hogy hol vagyok. A házak teljesen ugyanúgy néznek ki. A fõutcán pedig annyi a tájékozódási lehetõség, hogy mi mellett mi van. Mert amúgy a boltok is ugyanúgy néznek ki mint a többi bolt. Nem írják ki azt se, hogy ha elhagysz egy várost, illetve nincs mindig kiírva hogy "itt kezdõdik ez a település : település neve". Tehát ha valahová el akarsz jutni, akkor jó ha van nálad GPS, különben 10 térképpel szerencsétlenkedhetsz és még úgy is el fogsz tévedni. Ha Magyarországon mész valahová, nem tévedsz el, Pestrõl átmész Sopronba kocsival anélkül, hogy ránéznél egy térképre. Elõbb bevállalnám minthogy itt Amerikában utazzak GPS nélkül 60 kilométert.
ezért rajzolj magadnak és jelöld be mi hol van. GPS-el a távolságokat is lemérheted. jó lesz tudni mennyit kell görnyedve osonni a patikáig :haha:

T72
06-24-2013, 07:30 PM
nekem van egy saját googlemaps maszkom ahol ezek mind be vannak jelölve külön piktogrammokkal és egyedi megjegyzésekkel, pl:
vadászbolt, napelem lelõhely, gyógyszer, élelmiszer, szerszámok, építõanyag, stb...stb...

astonferi
06-24-2013, 07:42 PM
nekem van egy saját googlemaps maszkom ahol ezek mind be vannak jelölve külön piktogrammokkal és egyedi megjegyzésekkel, pl:
vadászbolt, napelem lelõhely, gyógyszer, élelmiszer, szerszámok, építõanyag, stb...stb...
azt hogy csináltad ? van valami funkcio a google mapsban ? még nem néztem sose.

T72
06-24-2013, 08:32 PM
ha be vagy jelentkezve a google-ba, akkor van olyan a maps oldalon a bal oldali "menü" részen, hogy "Saját helyek" ott pedig térkép létrehozása.

astonferi
06-25-2013, 05:40 AM
köszi így megtaláltam.

bögre
06-25-2013, 09:10 AM
Mik vannak... Csak sablon alapján lehet épitkezni vagy mi? Postásokat nem irigylem. :)

Grafitos
06-25-2013, 11:00 AM
Kutyámmal sétálok a környéken minden nap legalább 1.5 órát..igyekszem minden nap másik irányba elindulni és nézelõdni..2 év alatt az utsó fûszálat is megismertem 3 km-es körzetben

Medve
07-18-2013, 05:57 PM
Vidéken hasznos akár rajzolt térkép akár nyomtatott vagy akár GPS koordináták szerint feljegyezni amit az ember ismer gondolok itt bányákra, tavakra, folyókra vagy akár bejelõlni (gps esetén koordinátákat leírva) hol terem a környéken biztosan ehetõ növény (akár mennyire szakértõ valaki azért nem árt ha van egy kiskönyv a növényekrõl) vagy más felhasználható dolgok (pl: egy borsodi hegy környékén irgalmatlan mennyiségbe terem rendõrségi vadkender az út mellett (nem tépsz be tõle de a rendõr ugyan úgy megszakért érte) a rostos szárai kiváló kötélkészítésre)

De városi körülmények között is hasznos például: boltok, közértek, stb.

És bár a google a barátod, õ egy olyan barát aki ha baj van nem áll melletted. Inkább nyomtassunk ki térképet vagy rajzoljunk mert azok non-stop rendelkezésre állnak.

Medve
07-18-2013, 08:59 PM
Az egyik fehér pólód elejére nyomtasd rá a térképet, így csak le kell nézned, nem kell keresni, szét sem rojtolódik olyan gyorsan.

Ez fájt.

TMIB
07-18-2013, 09:10 PM
Ez fájt.
Én azt hittem csak vicc volt. :haha:

Grafitos
07-19-2013, 11:39 AM
Vagy tetkó a hasra, mint a Szökésben:)

astonferi
07-19-2013, 12:56 PM
Vagy tetkó a hasra, mint a Szökésben:)
és ha elköltözöl jöhet a hátad....ja azt nem látod :haha:

Mizu
01-26-2014, 12:10 PM
Viccelõdünk, viccelõdünk olvtársak?? Pedig ez komoly dolog!
A városi és a kertvárosi hosszútávú túlélés zálogai ezek.

Ha beüt a világvége és valakik ki tudják húzni fél-egy évet a városban, utána részükre az eszközök és tárgyak kánaánja vár.
Aki városon, vagy közvetlen mellette tervezi a hosszú távú túlélést az mindenképpen készítse el a boltok feltérképezését, kategorizálását, dokumentálását!
Az elsõ 2-3 hét pánikban az emberek szinte kizárólag élelmiszerre, ivóvízre és fegyverekre fognak rabolni. Ezután drasztikusan csökken a létszám mindenhol és a megmaradtak kivándorolnak a vidék élelmiszerben reményteljesebb területei felé.

Akik maradnak azok a legalább 6 hónapra, vagy tovább idõre való felkészülõk... a rengeteg halott... és egy szinte üres város, kisváros, a boltok és (nem élelmiszer) készletek garmadával.

Ha a bentmaradtak eltakarítják a rengeteg hullát és a boltok készleteit rendezik, tárolják, bõven jó lehet cserekereskedelemre a környezõ mezõgazdasági területeken megmaradt csoportok tûlélõivel. Megfelelõ kommunikáció, összefogás és védelem kiépítése szükségeltetik ezután csak.
Szerszámok, edények, autókból leszívott üzemanyagok, vágó és fûrészeszközök, gyógyszertárak-raktárak készletei, ruhanemûk, méterárúk, stb, stb, stb.. melybõl majd az unokák is tudnak használni / cserélgetni bõven...

Amatorpe
01-26-2014, 12:16 PM
A walking deadben volt hasonló az egyik városban, ahol egy kórházban lett kialakítva egy "sziget", csomó túlélõvel, szertteikkel, idõsekkel, valami nagydumás színesbõrû vezette (neki voltak a pokolbéli kutyái :D)

T72
01-30-2014, 03:57 PM
Mi, egy egymást közt megosztott google maps réteget csináltunk bejelölve a fontosabb dolgokat.
Ezt lehet napra készen is tartani.
pár ötlet ITS tactical Brian-tõl: http://www.itstactical.com/intellicom/mindset/creating-a-plan-b-map-to-increase-your-chances-of-survival/

palizerhuszár
11-29-2016, 09:58 PM
Még egy fejlesztendõ területem, nincs idõm feltérképezni a környékem. Igaz én is csináltam részletes térképet. Csatornák, utak, erõforrások (boltok, üvegházak sugárzás ellen a legjobb termõterület, termál vizek, raktárak, sõt még egy olajtelep is). Annyira azért felmértem a környéket, hogy tudjam, hol kell majd figyelni, õrpontokat felállítani. A városomat viszont egyáltalán nem mértem még fel. meló után örülök, ha még nappal hazaérek.

Atyesz
01-30-2017, 09:16 PM
Nálam alap, hogy ismerem a környezetem, és ha idegen helyre megyek is az az elsõ, hogy feltalálom magam. Nekem a feltérképezés szó inkább azt jelenti, hogy tudom, mi, honnan jön. Pl. Honnan kerülnek bizonyos dolgok a boltokba? Hol gyártják õket, honnan vannak az alapanyagok. Ezek nagyon fontos információk lehetnek, ha mondjuk van tõled 800 méterre egy pékség, ami viszont nem árul helyben, így nem tûnt fel. Egyszer csak megakadnak a rendszer fogaskerekei, és Te a hiszti alatt a boltokat járod, holott csak egy keveset kellene sétálnod, hogy okosabb legyél a zombiknál.

Parasztcipo
03-30-2018, 07:34 PM
Már a jelenben is hasznos lehet feltérképezni a környéket. Pl. tudok olyat, ahol malom van, nincsen boltjuk, de ha betelefonálsz, rendelhetsz nagyker áron lisztet, amit átvehetsz az irodában. (Azt hiszem 20 kg körüli a minimumrendelés, pont jó prepper mennyiség:P)