View Full Version : Bug-Out-Location
Batka
06-27-2013, 03:17 PM
A prepper elmélet fontos része, hogy ha el kell menni, akkor hova?
Sok mindent összehordtunk már ezzel kapcsolatban, egész elméleti apparátus épült ki.
A BOB például ugye arra szolgál, hogy segítsen eljutni a BOL-ba, ahol életünket remélhetõleg tovább folytatni fogjuk.
De milyen a jó BOL?
Nyilván a városból a vidékre. De hova?
Ha félreesõ a BOL, akkor meg van az esélye, hogy kifosztva találjuk, mert már a prepper szituáció bevezetéseként egyre szigorodó idõszakban "hasznosítják" a környéken lévõ megélhetési barátaink...
Amit még tudni kell, hogy magyar viszonyok között egy falu semmi egyéb, mint kissé kisebb és kényelmetlenebb város. Tehát ha mondjuk beütne a "két hetes áramszünet" vagy valamilyen más prepper szitu, akkor a faluból ugyanúgy érdemes lenne kiköltözni, mint a városból! Éppen csak rövidebb idõ után vissza lehetne menni.
Tehát nem nagyon tûnik úgy, hogy megúszható a zöldben töltött néhány hét/hónap.
Ami ugye nem való mindenkinek, sõt!
Érdekel a véleményetek.
Megjegyzés: a dolgok természetébõl fakadóan, konkrét esetben nem szerencsés megadni pontos helyszíneket vagy olyan leírást, amibõl nemkívánatos elemek ráismerhetnek a BOL-unk helyére! - a szerk.
mossberg-operator
06-27-2013, 06:49 PM
Nekem van egy BOL-om, szigoruan TEOTWAWKI szituaciora, sajna nem irhatom meg, hogy mi, mert onnan nincs visszaut...Sima termeszeti katasztrofaknal helyben maradok.
Batka
06-27-2013, 07:05 PM
Igen, ez fontos! Nem szabad leleplezni a BOL-unkat, csak általánosságban beszélgetünk. Frissítem is az indító hozzászólást.
Batka
07-07-2013, 02:19 AM
Mivel a téma elég kényes, lehet, hogy ez a topik halva született??!
:confused:
Szerintem csak kevés embernek van BOL-ja. Még a saját ház és lakás is nagy szó, második ház, nyaraló, birtok még annál is kevesebbeknek van.
Batka
07-07-2013, 09:41 AM
Ez így van, de a BOL nem kell, hogy saját tulajdonban legyen.
Sõt! Adott esetben a helyzet hozhatja a teljesen idegen tulajdon igénybevételét. Jobb híján ilyet is ki lehet nézni elõre.
Ebben igazad van. Én akkor se tudnám hova menjek. Nekem a "Bug Out Location" az a "Bug In Location" is egyben. Jelenleg.
Ha elmondod hogy van x kilométerre egy nyaralód a fák között, attól még biztos hogy senki nem fogja tudni hogy az hol van. :) Én mondanám, csak nincs hova mennem egyelőre.
MaRee
08-05-2013, 04:39 PM
Én egy magántulajdonban levõ erdõben dolgozom , ami több száz hektár nagyságú, rengeteg vad van benne. Itt fellelhetõ egy elég nagy elhagyatott gyártelep és néhány prímán berendezett vadászház, ez lenne a BOL-om. Ivóvíz fúrott kutakból van a környéken, antsz-által bevizsgált, az élelemre pedig a rengeteg vad lenne a válasz. EGyedül az odajutás lenne a problémás, a jelenlegi lakóhelyemtõl ez kb egy óra autóval, de jobbat nem tudok.
Batka
08-06-2013, 02:14 AM
Általánosságban úgy vélem, amikor TSHTF, falu lehet jó választás. Akinek van már most falusi háza, az már fejlesztgetheti a szükséges készségeket.
De amikor TSHTF, ez sem lesz biztonságos, mivel a falvak ma már életmód szempontjából kisebb és kényelmetlenebb városok, így hasonló jelenetek fognak ott is lejátszódni.
Tehát ha valaki megérkezik városból, jobban teszi, ha mindjárt tovább is áll, míg a viszonyok elrendezõdnek.
Néhány hónapra tehát érdemes fölkészülni a zöldben való életre. Mindeközben a hosszú távra szánt felszerelésnek/készletnek alkalmas rejtekhelyeken kell pihennie.
fisligery
09-17-2013, 02:35 PM
http://www.pto.hu/gallery/1/iwaan_01.jpg
http://www.pto.hu/gallery/1/iwaan_05.jpg
http://www.pto.hu/post/1/1818
MaRee
09-17-2013, 02:41 PM
Ezek a beton falak nagyon ridegek nekem, olyan mint valami világháborús bunker. Inkább laknék egy hüttében.
raktaros
09-17-2013, 04:42 PM
Ezek a beton falak nagyon ridegek nekem, olyan mint valami világháborús bunker. Inkább laknék egy hüttében.
Nekem is túl mesterséges...
A bunker meg mehet a hütte alá :D.
fisligery
09-17-2013, 06:23 PM
A belseje nekem sem tetszik de a külseje igen.:)
Daniui
09-17-2013, 06:34 PM
Mondjuk valami tapétát vagy festéket tehettek volna a falra teljesen más lenne a hangulata. De amúgy ha ez meglenne szerintem egész otthonos lenne.
MaRee
09-23-2013, 07:16 AM
Meg van a második BoL ötletem is, Tiszánál túráztunk a minap, és az ártéren találtam egy kis kalyibát, szerintem halász kunyhó volt anno. Eléggé el van dugva, szinte teljesen benõtte a gaz, de kisebb javításokkal nyárra-tavaszra tökéletes lenne. Azért a halfogás lehetõsége sokat számít szerintem, nagyságrendekkel könnyebb kipecázni valamit, mint levadászni.
Ordinis.Esse
09-23-2013, 07:14 PM
Ha a magyar viszonyokat vesszük alapul, akkor egy (!) bázis az amit a többség max. ki tud alakítani vész esetére!
Ne legyen sok illúziónk! Legtöbbünknek van családja, kirõl gondoskodni "illik", vagyis kell, vagyis másról nem is szól a prepperkedése!
Az egyedülálló "szuper-kanoknak" :D is vannak felmenõi általában. Magukra hagyja õket bajban? Nem hinném!
Tehát életszerûbb lenne (szerintem) ezen a fórumon két dolgot részletre menõen kibeszélni, mégpedig a Bázisra való eljutást bárhonnan, bárhol is vagy, bárhol is van a család és bármivel is kell oda eljutni. Számítani kell a gyalogos menetelésre, mert elég gyakori forgatókönyv a "gépjármûvek-nélküli-világ". Ennek alapja a BOB, melyrõl szól már egy-két topik, de még hiányzik pl. egy családi BOB kialakítású...
A másik fontos téma lenne a Bázis kialakítása, mely lehetõségeink szerint lehet a saját házunk, nyaralónk, vadászház, szülõi ház, nagyszülõi ház. A lényeg, hogy tudunk raktározni, gyûjtögetni a védelmet kialakítani, már jóval a baj elõtt! Ennek kialakítása már megnyugvással szolgál sok család részére.
Egy prepper apróbb jelekbõl is sejtheti, mi fog kialakulni.
Egy ismeretlen, vagy ismert kinti terepen magányosan is nehéz, de családdal még nehezebb. Ha csak 1-2 hét akkor még jó buli is lehet. Ha tovább is tart (miért ne?) akkor bizony nagyobb bajba vagyunk, mint sejtenénk. Tél elõtt már fedett és valamennyire fûtött helyre kell vinni a családot, vagy akiket óvni akarunk. Akkor fogsz kapkodni? Van nálad elég felszerelés erre? Nem hinném! Amit tudsz cipelni az 1-2-3 hét cucca max. Egy hosszú túlélésre mindenképpen kell egy, vagy több raktár.
Szerintem ezek tények és célszerû lenne ennek irányában felkészülni akik nem egyedül akarnak "túlélni" dolgokat és idõket!
Idõket... mert igazából ezzel kell majd minden embernek szembenéznie.
A. L. Ias
09-23-2013, 07:23 PM
Meg van a második BoL ötletem is, Tiszánál túráztunk a minap, és az ártéren találtam egy kis kalyibát, szerintem halász kunyhó volt anno. Eléggé el van dugva, szinte teljesen benõtte a gaz, de kisebb javításokkal nyárra-tavaszra tökéletes lenne. Azért a halfogás lehetõsége sokat számít szerintem, nagyságrendekkel könnyebb kipecázni valamit, mint levadászni.
Magyarországon semmi sincs elrejtve. Ami egy túrázónak szinte észrevehetetlen, arról a helyiek pontosan tudják hol van. És ha úgy alakul biztosan használnák is. Ettõl még rendbe lehet tenni, de biztos nem tudnád kizárólagosan használni. És ha õrizetlenül marad, akadhat olyan aki csak heccbõl vagy gondatlanságból tönkre teszi. De ez szigorúan csak magánvélemény!
MaRee
09-23-2013, 07:37 PM
Jelenlegi formájában normális ember számára lakhatatlan, semmilyen emberre utaló jelet nem találtam benne, még madárfészek is volt az egyik keresztgerendán :) Nem gondoltam, hogy most rendbe rakom, hanem pl SHTF esetén ha épp nyár vagy tavasz van, arra is lehet venni az irányt, aztán majd ráérek ott foglalkozni vele, ha még meg van.
A gondolatok nagyon is húsbavágóak és érdemiek. Mit fogunk tenni, a családdal, ha menni kell? Kisgyerekeim, idõs, beteg édesapám? Távolabbi rokonaimnak mit mondok, ha azzal jönnek, hogy te úgyis olyan sokat beszéltél ezekrõl a dolgokról, a fene gondolta, hogy igazad lesz, de most igazad lett, mit tegyünk, segíts? közeli barátokat, jó szomszédokat magukra hagyva veszni (pusztulni) hagysz? Amikor azzal jönnek, hogy neked biztosan vannak tartalékaid, adj belõle nekünk is, nem lehetsz ennyire szívtelen, stbstb. Sajnos egyet kell értenem azzal, (alias?) aki azt mondta, hogy kis hazánkban nincs olyan hely, ahol el tudnék bújni. Pláne családdal. Bár én két lehetséges forgatókönyvet vennék alapul. Az elsõben van elektromosság. Ekkor van nagy baj, mert a nagy testvér mindent lát, az kemény betyárélet lesz. Ebben az esetben azt gondolom, hogy nincs esély elbújni és szinte mindegy is, hogy mi van a hátamon. Ráadásul rendes fegyvered sem lehet, nincs lõképzettség, akik még voltak katonák, azoknak sincs rendes kiképzése, legalább is nekem biztosan nincs. Azon is legondolkodtam annak kapcsán, hogy az otthonom legyen a bol, hogy gebasz esetén mi lesz azzal a több ezer fogvatartottal, akik most a börtönökben élik világukat. Ezeket pusztulni hagyja az államhatalom? Mert ha nem ,és kinyílnak a börtönajtók, akkor lesz haddelhadd. Mert a kajapiamelegpi..a az kell. Minden nap. És nekik nem lesznek gátlásaik kiszolgálni magukat az enyémbõl, meg a tiédbõl. Nem csak az asszonyod hátsója lesz kívánatos, de lehet, hogy még a tiéd is az lesz! A másik esetben nincs elektromosság, nincsenek mûhódok az égen, nincs infrakeresõs rohamosztag, aki rám vadászik, stb. Legfeljebb képzett keresõkutyákkal kell megküzdeni, bár ez sem gyerekség. Ebben az esetben lehet bol-ról beszélni. Ebben az esetben meg lehet magam húzni valahol, de elõbb-utóbb elárulom magam, és felfedeznek. Na, azt is ki fogom bírni röhögés nélkül. Hát, gyerekek, amirõl most beszélünk, az nagggyon kemény dolog.
Traveller
09-24-2013, 02:06 PM
:-) Helyes meglátások.
Wayet
09-29-2013, 02:23 PM
Én amondó vagyok, hogy aki teheti maradjon otthon (ráccsal redõnnyel felszerelt nyílászárók és egyéb biztonsági intézkedések nagyobb baj esetére).
Magyarországon közel vannak a települések és ha fûteni kell akkor nincs mese. Ki mivel melegítené a BOL-t? Én fával, ami ügye füstöt ereget és máris mindenki tudja, hogy merre is kell keresgélni. És a tartalékokat, önvédelmi eszközöket is jobb szeretné olyan helyen tudni, ahol felügyelet alatt tudom tartani. Autó híján, nem is tudnék elég cuccot magammal cipelni. Biciklivel faluból 30 perc alatt városon vagyok, bármerre indulok.
MaRee
09-29-2013, 05:32 PM
Viszont egy nagyvárosban hamar kifosztják a boltokat meg mindent, és nem lesz mit enni elõbb-utóbb, szerintem a legtöbb ember ezért gondolkodik a vidéki BoL-on. Plusz ugye városban jóval nagyobb eséllyel próbálnak betörni, mint az erdõ közepén. Én fával melegítenék.
környész
11-23-2013, 09:51 PM
Esetleg ez? (http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/elvarazsolt_kastely_az_arboretum_melyen/2358732/) Ráadásul pont eladó, ha épp megtetszett volna valakinek. Csak mondjuk már mindenki tudja, hogy hol van. :)
165 millió forintért árulja kastélyát egy ásotthalmi férfi
Kezdjetek el spórolni! :D
környész
11-24-2013, 07:19 AM
De amúgy nem néz ki rosszul, csak hát az ára... :D
Magyarországon ezt buknád. Elmondanám, hogyan lehet egy kilométer adatból simán leszûkíteni pár helyre precízen, de nem akarok ötletet adni senki rosszindulatúnak.
Ok. Otthon Magyarországon a nagymamám háza nem városban van, baj esetén odamennének a rokonaim. A rokonaimtól csak néhány kilométerre él. Ebből ki tudod találni hogy egészen pontosan (régióra, megyére, településre, utcára, házszámra) hol lakik? ;)
Persze máshogy is le tudjuk ellenőrizni. Ha rábökök egy falura, és annyit mondanék, hogy 3 kilométeren belül van egy BOL, akkor rá tudnál bökni arra az épületre, amelyikre gondolok?
Szerintem ez kizárt. :)
Ha nem adsz meg pontos adatokat, ha nem árulsz el majdnem mindent a helyről, ha nem küldözgetsz fényképeket úgy, hogy a Google street view-ből meg lehessen találni (ami már úgy is sci-fi kategória), akkor senki nem jön rá csak úgy, hogy hol van az a bug out location.
Amatorpe
11-24-2013, 07:47 AM
Esetleg ez? (http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/elvarazsolt_kastely_az_arboretum_melyen/2358732/) Ráadásul pont eladó, ha épp megtetszett volna valakinek. Csak mondjuk már mindenki tudja, hogy hol van. :)
Békeidõben befektetésnek kiváló, lehetne turisztikára építeni vállalkozást.
De SHIFT esetén kb 100 ember kellene a védéséhez, hogy legyen mindig pár arc a falakon, váltás õrségbe, meg egyáltalán... Szóval én inkább valami kisebben gondolkoznék...
Nem SHTF? ;) (Shit Hits The Fan - Fekália Kerül A Ventillátorba)
Amatorpe
11-24-2013, 08:31 AM
De igen, csak még nagyon korán van 10 elõtt... :D
van egy mondás,lehet ismeritek "ha van hová menned akkor nincs miért,ha van miért akkor már nincs hová"
Viszont egy nagyvárosban hamar kifosztják a boltokat meg mindent, és nem lesz mit enni elõbb-utóbb, szerintem a legtöbb ember ezért gondolkodik a vidéki BoL-on. Plusz ugye városban jóval nagyobb eséllyel próbálnak betörni, mint az erdõ közepén. Én fával melegítenék. a bûnözési hírek szerint a vidéki bûnözés minden formában nagyobb mint a városokban,aztán meg gondoljuk át a szitut,melyik védhetõ jobban a vidéki ház vagy egy ajtó ami be van rácsozva? a rossz ember sem fog csak úgy nekiállni betörni ismeretlenül a városi lakásba,nem tudja mi várja ott,tehát a vidéki ház jobban felderíthetõ,az is köztudott,hogy nem szeretnek bemenni nyaralót fosztogatni a zsákutcákba,szerintem ha elbarikádozza magát az ember a városi lakásába jobbak az esélyei,be kell tárazni rendesen,gondoskodni zacsiról nedves wc papírról bõven,én csináltam két nádból és fóliából egy vízgyûjtõt ha esik az esõ kirakom és befolyik a vödörbe,addig nincs baj amíg nem mész ki a lakásból,még egy ötlet felvehetsz magnóra egy jó brutál kutya ugatását és ha kopognak motoszkálnak nem szólsz ki hanem megkapargálod az ajtót és elindítod a felvételt jó hangosan...a mi éghajlatunkon nincs olyan sokat extrém hideg,hogy betakarózva ne lehessen kibírni egy fûtetlen lakásba,fagyni nem fog,kemping fõzõ pár palackkal,gyertya,ja és nappal aludjál este õrködj és sok könyv mert az elszigeteltség,unalom lesz a legrosszabb,olyan élelmet halmozz amit nem fõzni,max melegíteni kell,egy konzervet egy gyertya is felmelegít,csokit sokat,mogyorót,nasit tonnaszám az unalom ellen....esetleg szobakerékpár vagy pár súlyzó,hogy formában maradj
Ez így nem feltétlenül igaz. Nagymamám falujában rendőr sincs, se körzeti megbízott, de még egy biciklit se lopna el soha senki. Ritka a bűnözés-mentes magyar település, de az a falu a közbiztonság mintapéldája. :)
Ez így nem feltétlenül igaz. Nagymamám falujában rendõr sincs, se körzeti megbízott, de még egy biciklit se lopna el soha senki. Ritka a bûnözés-mentes magyar település, de az a falu a közbiztonság mintapéldája. :)
az nagyon jó,sõt irigylésre méltó...de mondok mást is ...nem utánozni mert baj lehet belöle....a bátyáméknak van a hegyekbe egy nyaralója ,rengeteg arra a külföldi tulaj,az egyiket a bátyám gondozza van,hogy egy évig nem látja a tulajt,ha már ott nyaraltam segítettem füvet nyírni...rákönyökölt a másik szomszéd a kerítésre beszélgetni,mert ismeretlen voltam,bennem volt a kisördög,azt mondtam most vettem a telket....hallod,még örült is ,hogy végre van szomszédja....jó persze aztán elmondtuk az igazat.....szóval ha menekülni kell jobb egy elhagyatott nyaraló mint a csillagos ég......
Daniui
12-08-2013, 05:41 PM
Azért azt vegyétek figyelembe hogy most nincs SHTF ezért más szabályok uralkodnak, nem biztos hogy a statisztika szerint fog mûködni utána is hogy hol bûnöznek többet. A városban szerintem több a célpont, ez lehet jó is mert több közül kisebb az esélye hogy te leszel az áldozat, viszont lehet hogy éppen ez fogja odavonzani a rablókat. De az való igaz hogy egy ritkásabban lakott településen észrevétlenebbül lehet rabolni mint egy városban, ezért vidéken véleményem szerint jobban fel kell fegyverkezni, városban meg nehezebb megvédeni magad ha támadás célpontja vagy mert váratlanabb a támadás, mivel nagyobb a népsûrûség, sok ember megy keresztül nem figyelhetsz meg minden embert, vidéken ezzel ellentétben örülsz ha látsz valakit.
Grafitos
12-09-2013, 08:07 AM
Nálam is vidék a BOL.. BP-n egy rács és egy ajtó választ el a zombiktól..ha kiszagolják, hogy kaja, meg víz van ben és azt betörik végem. Ezzel szemben egy családi házban vidéken a kertet is fel lehet használni védelmi vonalak telepíésére..
Nagyon gyorsan uborkásbácsivá avanzsálnék, aztán jöjjenek csak:D
Daniui
12-09-2013, 12:18 PM
Ezzel szemben egy családi házban vidéken a kertet is fel lehet használni védelmi vonalak telepíésére..
De azt vedd figyelembe hogy egy nagyobb területet több emberrel lehet megvédeni, nem tudom hányan vagytok mit tervezel. Egy nyílt kert az jó, jól átlátható, ne adj isten kerítés szögesdróttal, tényleg nem egyszerû bevenni egy ilyen helyet, mert le kell küzdeni a nyílt terepet és oda kell jutni a házig, viszont ezt a nyílt terepet be is kell tudni védeni minden irányból fegyveresekkel, és nem árt ha van váltás ember is, mert lehet hogy egy õrszem az kevés lesz ahhoz hogy kihasználd a terep adottságait. A támadók ha jól felkészültek megtalálják a rést és ott mennek be.
Amúgy én is egy vidéki házban, nagy nyílt kertel képzelném el a védelmet, csak hát ahhoz ember kell legalább egy rajnyi ha nem több, hogy ki is tudd használni az adottságait.
Ha nem tudod megvalósítani a hatékony védelmet ott vagy mint egy lakás esetében, az ajtónál vagy ablaknál fognak berontani, vagy akár a tetõn át, persze épületen belül is szitává lõheted õket de ahhoz nem kell vidékre menni.
Amúgy belegondolva, nem is biztos hogy vidék-város közt fog eldõlni a védelem kérdése. Mert a terep adottságai, egy városban is lehetnek elõnyösek vagy hátrányosak, ugyanígy vidéken is.
Faluban ismered a szomszédaidat, tehát akár segítségre is számíthatsz tőlük. Sokkal több embert ismersz a falu egész területén, sok a barát, ismerős, mindennap összefutsz velük, elbeszélgettek. Ez ha okosan történik, akkor előnyös is lehet. Könnyebb csapatot összeállítani vészhelyzet esetére. Városban sokszor a legközelebbi szomszédot se ismered.
Sok helyen azt hallom,hogy a városi lakosok vidékre mennek az élelmiszer hiány,stb miatt....akkor én itt maradok a városban,nem lesz itt senki,rács se kell:)
Daniui
12-09-2013, 09:09 PM
Szerintetek kézigránát ellen milyen védelmi építményeket, technikákat, taktikákat lehet használni, tudom legjobb ha be se tudják dobni de ha esetleg eljutottak az ablakig és lebontották a védelmet róla, arra hogyan érdemes felkészülni?
Amatorpe
12-09-2013, 09:11 PM
Fuss... Bocsi, de jelenleg nem tudok jobbat. Esetleg le a föld alá.
Salmo
12-09-2013, 09:16 PM
Szerintetek kézigránát ellen milyen védelmi építményeket, technikákat, taktikákat lehet használni, tudom legjobb ha be se tudják dobni de ha esetleg eljutottak az ablakig és lebontották a védelmet róla, arra hogyan érdemes felkészülni?
Mondjuk magadra húzol egy régebbi kiadású öntöttvas kádat ;)..... a vér akkor is dõlni fog a füledbõl, meg az orrodból, de repesz nem lesz benned.:eek:
Daniui
12-09-2013, 09:31 PM
Hát érdekes megoldások... Én valami olyanra gondoltam hogy egy belsõ fedezéket építeni az egyik sarokba, de lehet ez már nagyon szélsõséges megoldás lenne. Amúgy meg lehet ha eljutottak odáig, hogy kézigránátot tudjanak bedobni érdemes lenne inkább kitörni és elhagyni a lakosztályt, csak ahhoz hogy kitörj neked sem árt egy kis robbanóanyag netán füstgránát, lõfegyverrel ha sokan vannak kicsi az esélye hogy kijuss.
Amatorpe
12-09-2013, 09:34 PM
Áh, ahhoz elég egy alagútrendszer.
Daniui
12-09-2013, 09:38 PM
Áh, ahhoz elég egy alagútrendszer.
Hát igen ez jó megoldás lenne, csak meg is kell építeni. Még nem ástam alagutat de véleményem szerint nem egyszerû feladat.
Daniui
12-09-2013, 09:40 PM
Ebbõl jut eszembe ezt ki kéne próbálni terepen egy kisebb "vietkong" hálózat építésével, kíváncsi lennék mit lehetne kihozni.
Ahol a .22lr birtoklása is csodának számít, ott nem kell ilyesmiken gondolkozni. :hogymi: Az az esélyes, hogy bandák késekkel, kardokkal és botokkal keresik az áldozatokat, nem nehézfegyverekkel.
Amatorpe
12-09-2013, 10:20 PM
Ahol a .22lr birtoklása is csodának számít, ott nem kell ilyesmiken gondolkozni. :hogymi: Az az esélyes, hogy bandák késekkel, kardokkal és botokkal keresik az áldozatokat, nem nehézfegyverekkel.
A prepper a legjobbat reméli, de a legrosszabbra készül. Abba ez is beletartozik. Mi van, ha egy volt katona-zombi akarja elvenni tõle a vizét?
Igaz, de én azért maradok a realitások talaján. A volt katonának sincs nehézfegyverzete otthon. Olyasmi még Svájcban sincs, meg itt se. Talán Afganisztánban, Honduras-ban és Mexikóban lehetne ilyesmitől tartani, de nem hinném hogy ilyesmi a nagy magyar valóságban megtörténhetne. (Kivéve ha valaki Night Club tulajdonos és összeakasztja a bajszát valami veszedelmes bandával.) De szerintem a fórumon híján vagyunk a Night Club tulajdonosoknak. :D
Grafitos
12-10-2013, 09:29 AM
Holnap szabin leszek..kimegyek egy 5 km-re lévõ erdõbe a kutyával és megpróbálok természetes menedékeket felkutatni, amik alkalmasak lehetnek 1-2 nap vészhelyzeti eltöltésére. Az én BOLom ugyanis 200 km-re van...ha azt esélytelen lenne elérni, de mindenképp menni kell valahová legalább legyen planB:rolleyes:
astonferi
12-10-2013, 06:37 PM
Holnap szabin leszek..kimegyek egy 5 km-re lévõ erdõbe a kutyával és megpróbálok természetes menedékeket felkutatni, amik alkalmasak lehetnek 1-2 nap vészhelyzeti eltöltésére. Az én BOLom ugyanis 200 km-re van...ha azt esélytelen lenne elérni, de mindenképp menni kell valahová legalább legyen planB:rolleyes:
milyen erdõ van tõled 5 km re ? 5 km re beton van még ....
Így van, füstölőt gyerekek csinálnak Youtubeon, meg airsoftosok. Bár néhány éve volt aki 3 hónapot ült miatta M.O.-n. Tudjátok, "a biciklis". :hogymi:
..nincs ez már kicsit túllihegve,jó kis kerítésszaggató,bele a kabátujja...bár én mielõtt a zombikhoz vágnám,jól meghúznám....a harci morál miatt.....:rolleyes:
Grafitos
12-12-2013, 07:35 AM
Naigen..az lehet:rolleyes:..a város határától gondoltam az 5öt:cool:..amúgy voltam és nagyon rendben volt. Hamarosan képekkel is illusztrált beszámolót írok valahová. Talán a mit prepperkedtélbe:thumbup
milyen erdõ van tõled 5 km re ? 5 km re beton van még ....
mossberg-operator
12-12-2013, 09:57 AM
Naigen..az lehet:rolleyes:..a város határától gondoltam az 5öt:cool:..amúgy voltam és nagyon rendben volt. Hamarosan képekkel is illusztrált beszámolót írok valahová. Talán a mit prepperkedtélbe:thumbup
Varjuk.
?
Tomcat csinált füstölőt, aztán ráhúzták hogy azzal akart elsöpörni egy fél várost. 3 hónapot ült, mire kiengedték. Koncepciós per volt, felhajtás a semmiért. Kellett valami ijesztő hír, úgyhogy a kormány csinált belőle egy nagy ügyet. :hogymi:
nejzi
12-16-2013, 03:07 AM
kézi gránát elllen a drót háló a legjobb védekezés. azon úgy sem tudja át dobni:)
környész
01-11-2014, 11:15 AM
Házikók Norvégiában. Nem csúnya a környék, ráadásul az álcázás is meg van oldva. :)
1277
környész
01-11-2014, 11:15 AM
Házikók Norvégiában. Nem csúnya a környék, ráadásul az álcázás is meg van oldva. :)
1277
Daniui
01-11-2014, 12:22 PM
1277
Az a hegy mögötte nagyon szép! Szívesen laknék ilyen helyen.
környész
01-11-2014, 01:12 PM
Nem tudom pontosan hol van ez, de valóban nagyon szép az a hegy, gyönyörû túrahelyek lehetnek errefelé.
Szerintem a vadban gazdag erdõkkel az a baj, hogy a helyi vadásztársaság elég hamar kitelepülne családostól és természetesen védené a "territóriumát", vadállományát. Úgy lövöldöznék le a vadászni próbáló városi menekülteket, mint jelenleg a kóbor kutyákat. Nem sok esély lenne velük szemben. A vadászterületükön ismernek minden bokrot, ráadásul sörétessel, távcsöves golyóssal elég jól el vannak látva.....
Daniui
01-21-2014, 08:20 PM
Hát nem hiszem ha civilekre lõnek "ok" nélkül akkor nekik se lesz hosszú életük az biztos, lehet hogy ismerik a terepet de ha nem egy erõdben élnek 30-an akkor elõbb utóbb lesz egy okos kis csapat akik megleckéztetik. SHTF körülmények közt meg nem lehet kisajátítani semmit, vagyis lehet de akkor készüljön a háborúra.
Szerintem a vadban gazdag erdõkkel az a baj, hogy a helyi vadásztársaság elég hamar kitelepülne családostól és természetesen védené a "territóriumát", vadállományát. Úgy lövöldöznék le a vadászni próbáló városi menekülteket, mint jelenleg a kóbor kutyákat. Nem sok esély lenne velük szemben. A vadászterületükön ismernek minden bokrot, ráadásul sörétessel, távcsöves golyóssal elég jól el vannak látva.....
....ez megint csak egyén függõ,lesz olyan aki bele lõ az emberekbe,de lesz olyan is aki eléd jön ki veszi a gyereket a kezedbõl,lesegíti a hátizsákot és teával kínál a tûznél...hasznos embereket akik be tudnak illeszkedni egy már meg lévõ közösségbe ,ha az elején bizalmatlanul is de általában befogadnak...már ha értelmes a közösség...ha megszagolod,hogy ez nem egy békés túlélõ közösség akkor inkább udvariasan távozni kell,valami átlátszó indokkal...és nézni egy darabig a hátad mögé....
raktaros
01-22-2014, 03:04 PM
És többnyire van is vadászház a területen, még építéssel sem kell bajlódni, csak nem nagyon férne be mindenki :).
Helyi vadásztársaság családostól nem kis csapat lehet, hamar kiürülne a terület.
Ráadásul sok vadász nem tag sehol, õk is csak elindulhatnak az erdõkbe...
Egymásra lövöldöznek, közben meg a vad világgá megy? :)
Hogyha a városokban eljutnak az emberek addig a fokig, hogy bandákba verõdve fosztogatnak, ölik egymást az élelemért,
nem hiszem, hogy ha egy ilyen csapatból vadászaton kapnak a területükön lesegítik a zsákot megfáradt válladról és teával kínálnak.
Fõleg, ha te vagy az x-edik konkurens vadász és fogy a vadállomány is.
Egyszóval, ha a városokban farkastörvények uralkodnak, nem lesz ez másképp az erdõkben sem.
Hogyha a városokban eljutnak az emberek addig a fokig, hogy bandákba verõdve fosztogatnak, ölik egymást az élelemért,
nem hiszem, hogy ha egy ilyen csapatból vadászaton kapnak a területükön lesegítik a zsákot megfáradt válladról és teával kínálnak.
Fõleg, ha te vagy az x-edik konkurens vadász és fogy a vadállomány is.
Egyszóval, ha a városokban farkastörvények uralkodnak, nem lesz ez másképp az erdõkben sem.
Bizonyára lesznek bandák...ahogy most is....de az emberek többsége a bajban inkább összefog "az iszonyat nemesíti meg a lelketeket" Gábriell..... A démonvadász címû film...nézd meg vész esetén milyenek az emberek..ezrével homokzsákoznak,szendvicset csinálnak a hóban rekedteknek...nem mondom van pár elmebeteg bûnözõ,de az emberek alapvetõen jók....De ez már nagyon-nagyon sci.fi..nem mondom,hogy nem lehetséges,de egy ilyen világ szintû összeomlás totális háború,kisbolygó becsapódás után elképzelhetõ...
raktaros
01-22-2014, 05:41 PM
Az emberek egy része biztos hogy összefog, de van olyan érzésem hogy nem a nagyobb része.
Esetleg idõvel, mikor rájön hogy úgy mindenkinek jobb.
Én nem annyira hiszek benne hogy az emberek alapvetõen jók :(.
Régen így voltam vele, de sajnos Õk már lassan itt hagynak minket, a mai látszat világban meg már mások az emberek, ill. a többség.
kovu78
01-22-2014, 05:47 PM
raktáros: szerintem ha kicsi is a társaság de összetartó az elõnyt jelent :thumbup
Az emberek egy része biztos hogy összefog, de van olyan érzésem hogy nem a nagyobb része.
Én nem annyira hiszek benne hogy az emberek alapvetõen jók :(.
Régen így voltam vele, de sajnos Õk már lassan itt hagynak minket, a mai látszat világban meg már mások az emberek, ill. a többség.
...háát igen....döbbenet...tagadás...kétségbeesés...d üh...aztán a megnyugvás...gondolkodás...cselekvés...nagyjáb ól ez a sorrend az embereknél a baj bekövetkeztekor......az 1-4 idõszakot valahogy túl kell élni(raktározás,lapulás)...aztán mikor az emberek többsége észhez tér már el lehet kezdeni gondolkodni hogyan tovább.....ekkor jön el amit mondtál..
Vasember
01-22-2014, 06:07 PM
Az emberek alapvetõen jók, de csak egy kis balhé kell és meghülyülnek.
Már nem emlékeztek a londoni eseményekre? Olyanok is embereket vertek, öltek, fosztogattak, gyújtogattak akik amúgy jómódban éltek (lásd a sportolót aki az egyik arca volt az olimpiának).
A csorda szellem vitt mindenkit a hülyeségbe. Gondolkodás nélkül verték fejbe baseball ütõvel akár a nagymamájuk barátnõjét.
Hamar ki ment a fejetekbõl. Pedig nem is volt igazán nagy a kula.
fisligery
01-22-2014, 06:19 PM
http://www.goodshomedesign.com/interesting-underground-homes/
http://www.goodshomedesign.com/design-log-homes/
http://www.goodshomedesign.com/beautiful-house-built-flatbed-trailer/
Minden logikus következtetés és elmélkedés, mely az emberi természetet ismeri más eredményre nem juthat, csak arra, hogy vész és baj esetén a "nagyon többség" bevadul, agresszív lesz, könyörtelen dolgokra lesz képes. Nem másért pedig, mint a saját szeretteinek a védelmében, megmentéséért.
Ha már 2 hete nem ettek gyerekei és jómaga, minden ember megtesz mindent egy konzervért, vagy egy falat húsért!
Ne legyenek senkinek illúziói és elvakultsága az egyetemes emberi jóságot illetõleg!
A túlélési kényszer és ösztön mindennél erõsebb!
Ha valaki kiment zsákot pakolni a gátra segíteni napokon keresztül, azt azért tette, mert tudta, hogy családja eközben biztonságba van!
Ha majd nem lesz kaja és utánpótlása, senki de senki sem fogja megosztani nyomorúságosabb embertársával, mert saját magát és családját fogja az éhhalál szélén álló ember képében - jövõképként látni..
Kedves, megértõ, jóságos csoportokra alapozni. akikkel találkozhatunk ... nos... (finoman: ) nem reális!..
Salmo
01-22-2014, 07:26 PM
Egy másra lövöldöznek
Nem tudom......
raktaros
01-22-2014, 07:35 PM
Nem tudom. Helyzettõl függ gondolom, hogy milyen gyorsan romlanak a dolgok.
Viszont a hírekben többször volt hogy itt-ott szükségállapotot vezettek be, de nem írtak fegyverbegyûjtésrõl.
raktaros
01-22-2014, 08:04 PM
Sõt, talán a lõszer ami fontosabb, ügyes ezermester barkácsol hozzá eszközt.
Igen, igazad van !
Ezek a "népek" bizony így fognak reagálni!
Akikrõl fentebb írtam, azok a most a "normális" életmódot folytatják, hétköznapi emberként. Egy éhezés, nélkülözés szeretteik pusztulásának lehetõsége fogja belõlük (....belõlünk)
kihozni amirõl még nem is tudnak (nem is tudunk)
Ezért nincs sok esély találkozni majd "baráti" csoportokkal, vadásztársaságokkal, kik meg fogják osztani azt a kevéske ennivalót, vizet ami fellelhetõ a "territóriumokon" .
MaRee
01-24-2014, 03:17 PM
:D Nem semmi, bár az élelem és tüzelõellátás érdekes lenne :D Meg a totális megháborodás pár év múlva a teljes elszigeteltség miatt :D
Ha megunja, átúszik a nagy szigetre. :)
fisligery
01-26-2014, 10:38 AM
Ha már sziget:
http://www.pto.hu/post/1/2302
http://www.pto.hu/post/1/11777
:cool:
Amatorpe
01-26-2014, 03:09 PM
1582
Ha már sziget:
http://www.pto.hu/post/1/2302
http://www.pto.hu/post/1/11777
:cool:
56 milliárd forint?
Annyiért megveszem fél Kentucky-t. :haha:
Fallout11
01-26-2014, 03:12 PM
1582
Tetszik, viszont ha ez egyszer meggyullad... :-(
Bowman
01-26-2014, 05:42 PM
Tetszik, viszont ha ez egyszer meggyullad... :-(
Ahogy elnézem, építõ szakmai szemmel......... nem az örökké valóságnak épült.
Bug-outolnék innen, jó messzire. Találtam is egy jó helyet, 6 és fél hektár, 13 éves ház, tiszta újnak néz ki kívül-belül. Kisváros a közelében, de nem túl közel, vagy 10 kilométerre (ingyen lõtere van a településnek). Csak néhány szomszéd van a házhoz közel, fás terület mindenfelé. Kertnek lenne hely. Nem drága az egész. De... hiába nem drága ha még annyi pénzem sincs. 29.500 dollár. 6.600.000 forint átszámítva. Nem olyan nagy összeg érte. De nincs ennyim. :cry:
Vietnamiveteran
01-29-2014, 07:30 AM
Miért nem oda születtem :) Magyarországon ezt 13-14 m ért kapnád meg . Tudnám mitõl drágább itt minden amikor amúgy sokkal szarabbul élünk ..... hitelbõl nem tudod megoldani , nem tudom ,hogy mûködik ott a hitelezés de biztos jobban mint nálunk .
Itt is kegyetlen árak vannak, de van hogy néhol felbukkannak ilyen olcsó telkek és tanyák. Attól függ hogy melyik államban, hogy város, kisváros, falu van-e a közelében. Ami azért nem árt, mert munkalehetõség is kell. Van olyan hogy 50 hektárt meg lehet venni 6 millió forint alatt, de olyan helyen ahol ember még tán sose járt. Aki szeret sokat utazni, annak talán jó lehet, de az olyasmi még befektetésnek se ésszerû. Csak ha találok valami kivételesen jót, akkor elõjön hogy "bárcsak lenne rá pénzem". Talán hitellel lehetne rendezni, de akkor ha hitelre menne minden, akkor nem jutna arra hogy éljünk. Az persze igaz, hogy a svájci frankos hitelektõl itt sokkal jobbakat lehet kapni. A bankok itt is tudnak kegyetlenek lenni, de azért nem annyira mint az otthoniak.
Nem tudom, nagyon szeretném a helyet. Lehet hogy megkérdezem a bankom hogy mi legyen. Egy hajszálnyi esély talán van. :hogymi: Akkor lenne BOL-om.
Amatorpe
02-01-2014, 08:28 AM
Egy kérdést megér, azzal maximum idõt veszítesz...
Viszont amit nyerhetsz, ha összejön, nehezen kifejezhetõ pénzben.
Szóval hajrá!
Igen, dobtam egy üzenetet a telektulaj eladó-ügynökének. Kértem egy részletesebb leírást. Elég bonyolultnak tûnik a dolog, de manapság már semmi se egyszerû.
raktaros
02-02-2014, 02:22 PM
Lehetséges jurtában élni még télen is? Egy magyar család kísérlete (http://utajovobe.eu/hirek/varos-kozlekedes/1084-lehetseges-jurtaban-elni-meg-telen-is-egy-magyar-csalad-kiserlete)
Egy magyar család a fejébe vette, hogy távol fog élni a várostól, szinte teljesen önellátó életmódra fog berendezkedni.
Magyarországon sok helyen ez a jurta dolog vagyonvédelmi szempontból elég aggályos. Vagy folyamatosan otthon kell lennie valakinek, vagy nem szabad értéket tartani benne.
Egy jurtát piszok gyorsan és piszok könnyen ki lehet pakolni szerintem....
M-torolt_forumozo
02-04-2014, 07:22 PM
Egy ideje már engem is foglalkoztat a jurta téma. Ez még nem jutott eszembe, hogy gyorsan ki lehet rabolni. Viszont a régi parasztházak ajtaját, ablakát is szempillantás alatt fel lehet feszíteni. Az elõbb felsorolt otthonvédelmi eszközöket jónak gondolom, még talán valami sövénnyel érdemes lenne körbeültetni.
BragBOL
02-04-2014, 07:46 PM
kívülre alacsony fonott kerítés, kiálló hegyes karókkal, emögé belülre valamilyen szúrós bokrokat, a bejárathoz kutya vagy csapda.
A kerítés védi a bokrok töveit, a cölöpök akadályozzák az átjutást, ha valamivel le is takarnák a bokrokat.
raktaros
02-04-2014, 08:25 PM
Ez nekem sem jutott eszembe...
Szerintem aki jurtában lakik, az nem jár be a mátrixba dolgozni vagy legalább a család otthon van.
Ez lopás ellen jó, de rablók elõl nem tud bezárkózni kellõen :(.
Erdõjáró
02-04-2014, 10:31 PM
Itt Magyarországon a "kisebbség" általában a rabló oldal. NEM VAGYOK rasszista! De sajnos ez az igazság! Egy barátom megoldotta ezt a problémát! Volt egy telke távol mindentõl. A közelben kisebbség lakott szép számmal. Egyszer látta, hogy egy beteg gyereket kézben vittek valahová gyalog. Õ felajánlotta, hogy elviszi õket kocsival. Orvoshoz mentek. Onnantól kezdve a környék összes telkét kirabolták, mint mindig, de a cimbim birtokát valahogy elkerülték. Pedig elég komoly értékek voltak az udvaron és egy középszerû betörõnek sem lett volna probléma megfújni bármit. Srácok! Nyerd meg az ellenség szívét és a barátod lesz! Még ha nem is akarod!:)
Amatorpe
02-05-2014, 07:55 AM
Ok, ez békidõben mûxik, de gebasz esetén?
(Amúgy igaz, hogy jobb ma egy barát mint holnap egy ellenség...)
10.000.000 dollár.
Ha lenne annyim, 300.000-bõl földet vennék, rátennék egy-két mobilházat, építenék egy jó nagy óvóhelyet, feltölteném 40 évnyi készlettel, ez ki is jönne összesen 1 millióból. A maradék 9-bõl meg nyugdíjba mennék. :haha:
MaRee
02-25-2014, 03:45 PM
Project Szalonnasütõ, hogy legyen hol fõzõcskézni a BoL körül :)
Bifór (http://oi59.tinypic.com/28l766c.jpg)
Áftör (http://oi57.tinypic.com/52nd3r.jpg)
És a próbaüzem, készül a finom krumplis hal
(http://oi57.tinypic.com/24dmo0w.jpg) :haha:
Hmm a csatolt kép nem tudom miért van itt, pedig töröltem :D
Salmo
02-25-2014, 10:51 PM
Krumlis hal Tatonka edényben....hmmmmmm.
Receptet kérnék :thumbup
MaRee
02-26-2014, 11:12 AM
Krumlis hal Tatonka edényben....hmmmmmm.
Receptet kérnék :thumbup
Hehe nagyon jó kis 300 forintos ebéd, egy fej hagyma, kis szalonna és egy doboz konzerv csilis bab :D
Ez milyen lenne BOL-nak?
http://tuleloblog.blogspot.com/2014/03/betonbunker-domb-tetejen-elado.html
:D
Ez milyen lenne BOL-nak?
http://tuleloblog.blogspot.com/2014/03/betonbunker-domb-tetejen-elado.html
:D
..ha azt a sok vását elbontanánk,elpasszolnánk..már majdnem ingyen lenne....de egy ilyet https://www.youtube.com/watch?v=r0_XUS0Sfpg is lehet telepíteni a tetejére ...és nyugodt lesz az álmunk...
raktaros
03-26-2014, 08:48 AM
Az antennákat lebontva, jó kis magasles lenne :).
shadow177
03-26-2014, 01:46 PM
Kézigránát ellen a legjobb egy drótháló, mert lepattan róla.
Az ajtóba meg kell egy gránátcsapda. Ez a behatolókat is segít megfékezni.
kovu78
03-26-2014, 03:56 PM
2143
nekem ez is tetszik:thumbup
M-torolt_forumozo
03-26-2014, 04:18 PM
2143
nekem ez is tetszik:thumbup
Nekem is. :) Jobb lenne ha eldugottabb lenne.
Én tartanék attól hogy beleesik a ház a patakba.
kovu78
03-26-2014, 06:02 PM
földrengésre gondolsz ?
Igen, vagy földcsuszamlásra. Errõl jut eszembe, 2 napja történt egy ilyen, mindjárt megkeresem és írok róla egy hozzászólást.
kovu78
03-26-2014, 06:42 PM
rendben:thumbup
koper
03-26-2014, 07:55 PM
En sokat gondolkodtam ezen... en valami kis szigetre menek, vagy valahol a horvat tengerparton (ha volna sok penzem). Vagy a duna menten (ha szegeny maradok tovabb is). Van viz, kaja (halak) meg stb, es a korulvevo viz meg vedene a tamadok legnagyobb reszitol.
Daniui
03-26-2014, 08:18 PM
Kifejted a gránátcsapdát? Nem tudok hirtelen mire asszociálni.
Szerintem arra gondol hogy gyújtószeg az ajtóhoz erõsítve, a gránát meg az ajtófélfához vagy fordítva aztán rárobban a hátára, utolsó védelmi vonalnak jó, ezután meggondolja magát hogy bemenjen e a szobába, házba.
A Fallout játékban van olyan.
De szerintem a fórumon feltételes módban sem érdemes ilyenrõl beszélni.
koper
03-26-2014, 08:26 PM
megfogsz egy kezigranatot, odabutykolod az ajto peremehez, kihuzod a biztositekot, a biztosí*tókart meg odakotod az ajto kinjitos reszere. ha valaki jon, kinjitja az ajtot es a granat robbban.
de ez szerintem tulzas..en nem ajanlok senkinek ilyesmit!!!
bar milyen katasztrofa legyen, ha csinalsz ilyesmit elobb utob megszivod..vagy ha ujra rend lesz mesz a bortonbe vagy ugy folhergeled a tamadokat hogy azok akik tulelik biztosan boszut fognak alni. Ha semmi mas megszivhatod ugy is hogy ha nem ertesz a granathoz es butykoles kozbe te robansz fel..
Daniui
03-26-2014, 08:45 PM
megfogsz egy kezigranatot, odabutykolod az ajto peremehez, kihuzod a biztositekot, a biztosí*tókart meg odakotod az ajto kinjitos reszere. ha valaki jon, kinjitja az ajtot es a granat robbban.
de ez szerintem tulzas..en nem ajanlok senkinek ilyesmit!!!
bar milyen katasztrofa legyen, ha csinalsz ilyesmit elobb utob megszivod..vagy ha ujra rend lesz mesz a bortonbe vagy ugy folhergeled a tamadokat hogy azok akik tulelik biztosan boszut fognak alni. Ha semmi mas megszivhatod ugy is hogy ha nem ertesz a granathoz es butykoles kozbe te robansz fel..
Hát nem tom ez olyan dolog, hogy ha fegyveres ellenségek törnek be a házba akkor amúgy se fogsz puhánykodni, akkor már kapják az áldást, mert õk is az életedet akarják, tolvajok ellen lehet hogy tényleg nem ezt kéne alkalmazni meg ugye el akar vinni egy pár üveg vodkát aztán felrobbantod a fél szobát... Akkor már had vigye, vagy majd máshogy megoldod.
shadow177
03-27-2014, 09:23 AM
A gránátcsapda, ebben az esetben az ajtón bedobott ellenséges gránátok kezelésére szolgál.
Képzelj el az ajtón belül egy ~1x1m-es L alakot padlótól a mennyezetig, homokzsákokból.
Azután a másik oldalon a tükörképét ami annyival nagyobb hogy az elõzõt is befogadja.
Tehát aki, vagy ami bejön egyfajta befejezetlen S alakot kell leírjon. A robbanás nem tud S alakot leírni, tehát a ház belsejét megvédted a robbanástól és a repeszektõl.
Ha elõre beépítesz a homokzsákok közzé egy 6/4" -os csövet térdmagasságban, akkor a rohamra készülõ, de feltorlódott ellenséget kellemetlen meglepetés éri az "S"-ben. :pisztoly:
Azért térdmagasságban, mert az ellenség leguggolhat, de fel nem repülhet és amelyik kapott a térdébe egy marék sörétet, az már nem igazán veszélyes többé.
Kiegészíteném még azzal hogy az ajtónyílásnál a padlót homokkal kifelé lejtõsre kell kialakítani, hogy a bedobott tárgyak lehetõleg kiguruljanak. Továbbá az ajtónyílásba akasztott ponyva lehetetlenné teszi hogy távolról bármit bedobjanak az ajtón.
kovu78
03-28-2014, 07:00 AM
2164
ez se rossz :thumbup
aki jobban el van eresztve....http://www.jofogas.hu/fejer/Horgasztanya_horgasztelek_14881795.htm
aki kevésbé..... http://www.jofogas.hu/fejer/Horgasz_lak__vizre_epult_stegen_elado_13662055.htm
aki a legkevésbé......http://aprod.hu/hirdetes/ganton-zartkerti-telek-elado-ID1VYxJ.html#4041f8b2c3
egy kis fantáziával és munkával...http://aprod.hu/hirdetes/to-es-patak-kozeleben-erdo-szelen-deli-lankan-nagyegyhaza-mellett-ID21Ks1.html#733863b67c
..vagy.....http://aprod.hu/hirdetes/tanyatelek-elado-IDYT3f.html#5c7c5115ee
...vagy...http://aprod.hu/hirdetes/telek-ID1y4vF.html#5c7c5115ee
..egy kis gondolatébresztõ,hogy legyen hová menni...ha menni kell..
raktaros
03-29-2014, 04:09 PM
Valahol itt vas megyében van egy horgásztó, közepén egy mesterséges sziget azon egy ház.
Zombik tudnak úszni? :)
Valahol itt vas megyében van egy horgásztó, közepén egy mesterséges sziget azon egy ház.
Zombik tudnak úszni? :)
...nem hiszem,de láttam a filmben hogy átgyalogoltak a folyó alján,nem fulladtak meg.....:)
Már csak azért is gondolkodok ilyen dolgokon mert pl.ezen a telken http://aprod.hu/hirdetes/telek-ID1y4vF.html#5c7c5115ee fajintosan el lehet ásni vízmentes hordókat,,télisitett horgászsátorral http://aprod.hu/hirdetes/uj-bojlis-sator-elado-ID1QlSt.html#0205a45c7d hosszan elálló élelemmel http://www.iglobal.hu/index.php?id_product=458&controller=productvíztisztítóval http://www.nomadsport.eu/termek-9179/katadyn-filter-camp-tabori-vizszuro/,szerszámokkal,stb...talán egy eldugottabb helyen több az esély,mint otthon...legyen víz,hal,vízimadár...tûzifa...akár vetõmagot is lehet a hordóba tenni....légpuskát vagy íjat....hosszú távon nagyobb esélyt biztosít mint a drága kés vagy hátizsák...az is kell,de ha kicsi a prepperkedésre szánt pénz,nagyon át kell gondolni...
Vietnamiveteran
03-29-2014, 07:24 PM
Doom jó a gondolatmeneted , én is annak a híve vagyok,hogy ha baj van minél több dolgot meg tudjak termelni magamnak , nálam pl. ezek a prioritások .
1 legyen egy hely ahol az alapvetõ élelmet megtermelem , ez csak városon kívül képzelhetõ el .
2, legyen fegyver és kellõ eszköz a terület megvédéséhez
3 legyen ivóvíz a közelben én a víztisztításban hosszútávon nem hiszek alkalmi megoldásnak jó de hosszú távon inkább egy forrás ,kút vagy hegyi patak vizét innám .
4 legyenek olyan széles körû ismerettel rendelkezõ barátok akikkel baj esetén kis közösségben egymást segítve tudjuk átvészelni .
összegezve , most is azt vallom ,hogy magányosan túlélni hosszú távon szinte lehetetlen, a magányos túlélõ és erre történelmi példák vannak egy idõ után mind szellemileg mind fizikailag leépül , közösségben van az erõ pláne ha a közösség tagjai különbözõ mesterségekben vannak otthon .Nálam ez az irányvonal ,és azért ezt a napi életbe is könnyû átültetni mert a kis közösségek a mindennapi életben is segítik egymást , nálunk ez elég jól mûködik .
...szóval ez jár a fejembe nekem is...a "hogyan kezdjünk hozzá " topicban írtam is errõl.....sajnos el kell könyvelnem,nem jó irányba haladok...túl sokat költöttem és foglalkoztam a hátizsákos (Bob) túléléssel...ami egyébként fontos,de max egy hét,ha szerencsések,ügyesek vagyunk és jó az idõ talán egy hónapig biztosítja a túlélésünket...jó a felhalmozott ismeretek ,gyakorlatok még jól jöhetnek és a felszerelés sem romlandó.....de hosszabb távon bizony egy jó kis csapat közösség egy jó helyen biztosítaná a feltételeket...sajna a család,tesók,rokonok eléggé elzárkóznak a dologtól úgy ezt nem forszírozom (pedig elképzeltem milyen jó lenne egy jó kis horgász telek közös tulajdonba,legalább össze jönnénk és mindenki tudna figyelni rá...de sajna minden energiájuk a pénz hajszolásra megy el...bennük bíznék....az idegenekkel,haverokkal az a bajom,hogy nem bízom bennük(ha bennük lehet is,pl az egyik cimbora nejébe nem,abba még õ sem bízik...)....tehát szükség megoldás a magányos túlélés...de nem jó az irány...."az ezt venném..."topic-ban feszegettem ezt a témát,jó lenne valami kis csendes hely és kialakítani egy független infrastruktúrát,de ahogy Túlélõ is rávilágított a mai Magyar viszonyok között csak szétlopnák...ahhoz napi szinten ott kellene élni...de akkor jön a többi probléma..munkába járás,bevásárlás.stb....annyit meg sajnos nem keresek,hogy faca terepjáróval járjak melózni...úgyhogy,most kicsit elakadtam a felkészülésbe....na majd lesz valahogy....
Grafitos
03-30-2014, 08:09 PM
aki jobban el van eresztve....http://www.jofogas.hu/fejer/Horgasztanya_horgasztelek_14881795.htm
aki kevésbé..... http://www.jofogas.hu/fejer/Horgasz_lak__vizre_epult_stegen_elado_13662055.htm
aki a legkevésbé......http://aprod.hu/hirdetes/ganton-zartkerti-telek-elado-ID1VYxJ.html#4041f8b2c3
egy kis fantáziával és munkával...http://aprod.hu/hirdetes/to-es-patak-kozeleben-erdo-szelen-deli-lankan-nagyegyhaza-mellett-ID21Ks1.html#733863b67c
..vagy.....http://aprod.hu/hirdetes/tanyatelek-elado-IDYT3f.html#5c7c5115ee
...vagy...http://aprod.hu/hirdetes/telek-ID1y4vF.html#5c7c5115ee
..egy kis gondolatébresztõ,hogy legyen hová menni...ha menni kell..
Én ugyan így nézegettem múlt héten:thumbup..jellemzõen családi házakat kerestem Pesthez közel, ami közel van az erdõhöz.Megtaláltam az álomházam..már csak 16 milla kell:)
http://ingatlan.com/pilisszentivan/elado+haz/csaladi-haz/pest+megye+pilisszentivan/20131435?sid=0
Kisss
07-07-2014, 05:10 AM
Ezen a BOL dolgon mar regota agyalok, hogy hogy is lenne jo...! Talan az 1ik leg lenyegesebb benne, hogy rejtve maradjon! Ebbol adodik, hogy a fold ala kell tenni/asni! Az alcazasara arra gondoltam, hogy vlmi titkos ajton, csapoajton keresztul lehetne bemenni, ami egy lepukkant hazban lenne!Fontos, hogy a hazban semmi hasznalhato ne legyen es legalabb reszben hianyozzon a teto, es az ablakok, hogy meg veletlenul se legyen "vendegmarasztalo"! :) Ha megis meglatnanak bemenni a hazba, akkor sem tudjak, hogy miert megyek be es, hogy hova tuntem! Esetleg gondolhatnak arra, hogy a masik oldalt kimentem! Mit gondoltok? Jo ez igy, vagy vlmi javaslat hozza?
Grafitos
07-07-2014, 07:24 AM
Azért egy ilyen projekt nem kis energiát emészt fel..tudom, mert most már 2. napomat szánom rá egy erdõben kialakított hosszútávú menedék megépítésére. Egyedül baromi nehéz az biztos. Az ötlet amúgy jó..ha van ilyen ház a környékeden nézz körül, és mindenképp gyõzõdj meg róla, hogy a háznak nincs beton alapja:)
Hátha találnál olyat is, aminek van egy omladozó pincéje...azt kevesebb melóval lehet használható menedékké alakítani..így kimondva, hogy ások a föld alá 1 menedéket, baromi jól és idillin hangzik, de mondjuk 3 nap fogni az ásónyelet, na az már egybõl visszaránt a valóságba;)
Daniui
07-07-2014, 12:09 PM
Ebben a földalatti menedékben én is gondolkodtam régebben, tesztnek kiástam 3-om nap alatt egy 2 méter mély árkot(igaz egyik nap besegítettek), 3. napra leszakadt a tenyeremrõl viccen kívül középen az egész bõr, utána már kesztyût használtam, ja és itt még egész jó volt a talaj... nagy meló az biztos viszont ha elkészül szerintem nagy megelégedés fog eltölteni. Azon gondolkodom én is belekezdek egy ilyen projektbe viszont egyedül biztos nem
, mondjuk egy 1 hetes kis "tábor" keretében lehetne ezt megcsinálni, minimum 2-3 vagy több emberrel...
Kisss
07-07-2014, 12:09 PM
Azért egy ilyen projekt nem kis energiát emészt fel..tudom, mert most már 2. napomat szánom rá egy erdõben kialakított hosszútávú menedék megépítésére. Egyedül baromi nehéz az biztos. Az ötlet amúgy jó..ha van ilyen ház a környékeden nézz körül, és mindenképp gyõzõdj meg róla, hogy a háznak nincs beton alapja:)
Hátha találnál olyat is, aminek van egy omladozó pincéje...azt kevesebb melóval lehet használható menedékké alakítani..így kimondva, hogy ások a föld alá 1 menedéket, baromi jól és idillin hangzik, de mondjuk 3 nap fogni az ásónyelet, na az már egybõl visszaránt a valóságba;)
Ja persze... nem is akkor gondoltam megcsinalni, amikor beut a krah, hanem mar joval elotte!! Sajat telken/hazon, ami mar eleve ugy van epitve, egy plusz rejtett helyiseggel, pincevel! Akar egy 7vegi hazon, nyaralon kialakitva, betarazva sok mindent! Sot! Az epuletnek sem kell addig romhalmaznak lennie...! Hamar azza lehet tenni! :)
Kisss
07-07-2014, 12:20 PM
Ebben a földalatti menedékben én is gondolkodtam régebben, tesztnek kiástam 3-om nap alatt egy 2 méter mély árkot(igaz egyik nap besegítettek), 3. napra leszakadt a tenyeremrõl viccen kívül középen az egész bõr, utána már kesztyût használtam, ja és itt még egész jó volt a talaj... nagy meló az biztos viszont ha elkészül szerintem nagy megelégedés fog eltölteni. Azon gondolkodom én is belekezdek egy ilyen projektbe viszont egyedül biztos nem
, mondjuk egy 1 hetes kis "tábor" keretében lehetne ezt megcsinálni, minimum 2-3 vagy több emberrel...
Bekeidoben, elsosorban geppel gondoltam az asast! Kb 2-3 szemelyesre, ~20m2. Most astunk aposeknal (2napja) egy kb 8-11m hosszu es 60-70cm mely arkot szenyvizbekotesnek! Jo kis fekete tomorodott fold volt! A csakany is alig ment bele! Az egyik kezemen meg mindig log a bor, a masikon meg le kell ragasztani a serult reszt, mert kezfogasnal mindig ott szoritjak/dorzsolik! Pedig majd minden nap lapatolok!
Daniui
07-07-2014, 12:23 PM
Én nem ekkora menedékre gondoltam csak egy kis "átmeneti" menedékre mint a katonai földalatti árkok, nem éppen egy lakájos kis szobára. és inkább a gyors kiépítés lenne az egyik cél hogy ezt a fajta menedéket ha kell bárhol fel tudd húzni ha van egy gyalásód.
Kisss
07-07-2014, 12:47 PM
Én nem ekkora menedékre gondoltam csak egy kis "átmeneti" menedékre mint a katonai földalatti árkok, nem éppen egy lakájos kis szobára. és inkább a gyors kiépítés lenne az egyik cél hogy ezt a fajta menedéket ha kell bárhol fel tudd húzni ha van egy gyalásód.
Igen, kulonbozore gondoltunk! A tied atmeneti, viszont barhol megvalosithato, aranylag gyorsan, konnyen..., mig en egy hosszabb tavura/allandora gondoltam berendezve, feltoltve, csaladdal!
Grafitos
07-07-2014, 12:56 PM
Bekeidoben, elsosorban geppel gondoltam az asast! Kb 2-3 szemelyesre, ~20m2. Most astunk aposeknal (2napja) egy kb 8-11m hosszu es 60-70cm mely arkot szenyvizbekotesnek! Jo kis fekete tomorodott fold volt! A csakany is alig ment bele! Az egyik kezemen meg mindig log a bor, a masikon meg le kell ragasztani a serult reszt, mert kezfogasnal mindig ott szoritjak/dorzsolik! Pedig majd minden nap lapatolok!
Ja..ha géppel és 20 M2-esre gondoltad akkor az tényleg más kategória. És mindenképp BOL-nak tervezed? mert ha egy ilyen mértékû beruházásba kezdessz/ kiásatás, burkolás, fedés, polcozás, lakhatóvá tevés, áramellátás, vízellátás/ nagyon jól kitalált helynek kell lennie, olyannak amit nem törnek fel és nem hordják el a készleteidet.
Személy szerint, ha ennyit költenék én inkább BIL-nek, bunkernek készíteném oda ahol épp lakom. Ha úgyis el tud bújni az ember és sokáig kihúzni, miért is menekülne?
Kisss
07-07-2014, 01:06 PM
Ja..ha géppel és 20 M2-esre gondoltad akkor az tényleg más kategória. És mindenképp BOL-nak tervezed? mert ha egy ilyen mértékû beruházásba kezdessz/ kiásatás, burkolás, fedés, polcozás, lakhatóvá tevés, áramellátás, vízellátás/ nagyon jól kitalált helynek kell lennie, olyannak amit nem törnek fel és nem hordják el a készleteidet.
Személy szerint, ha ennyit költenék én inkább BIL-nek, bunkernek készíteném oda ahol épp lakom. Ha úgyis el tud bújni az ember és sokáig kihúzni, miért is menekülne?
Lehet BIL is BOL is. A zart hazban levo REJTETT lejaro miatt nem kell felni a kiramolastol! A vizellatasra van egy jo otletem! Megpedig furrot kut a rejtekhelyen belul! Az aramellatasra pedig pl most van a LIDL-be solaros aksis, ledes lampa/fenyveto! 8orat birja teljesen feltoltve! Csak a solar panelt kell elrejteni....
törölt tag -gl
07-21-2014, 10:01 PM
Én arra gondoltam, hogy külföldön, valami mély, vad erdõben építenék földdel borított dombházakat (vikingkunyhó, putri) de arról is hallottam már, hogy északon (norvégia) sok kunyhó, faház áll üresen.
A föld alatt érdemes lenni, mert télen nyáron 18 fok van odalent. Az élelmiszer utánpótlás már más kérdés. De mély, nagyon bozótos erdõ közepén valahol nagyon külföldön valami nagyon védett területen, talán létre tudok hozni biztonságos menedéket. Nem tudom mely országokban van sok ilyen terület, egyébként szerintem eleve érdemes olyan országba menni ahol a nagyobb társadalmi jólét miatt jobban boldogulnak eleve az emberek veszélyhelyzetben.
Gondolkoztam francia, dán, holland, belga, osztrák területeken is. Az erdõben kisebb évelõkbõl termõ erdõkert is kialakítható.
Szóval még nem tudom merre induljak, de biztos, hogy kihagynám Magyarországot!
mrPickles
07-22-2014, 06:25 PM
Én arra gondoltam, hogy külföldön, valami mély, vad erdõben építenék földdel borított dombházakat (vikingkunyhó, putri) de arról is hallottam már, hogy északon (norvégia) sok kunyhó, faház áll üresen.
A föld alatt érdemes lenni, mert télen nyáron 18 fok van odalent. Az élelmiszer utánpótlás már más kérdés. De mély, nagyon bozótos erdõ közepén valahol nagyon külföldön valami nagyon védett területen, talán létre tudok hozni biztonságos menedéket. Nem tudom mely országokban van sok ilyen terület, egyébként szerintem eleve érdemes olyan országba menni ahol a nagyobb társadalmi jólét miatt jobban boldogulnak eleve az emberek veszélyhelyzetben.
Gondolkoztam francia, dán, holland, belga, osztrák területeken is. Az erdõben kisebb évelõkbõl termõ erdõkert is kialakítható.
Szóval még nem tudom merre induljak, de biztos, hogy kihagynám Magyarországot!
Én ezt szvsz baromságnak tartom, de ez én vagyok. Viszont ha ragaszkodsz hozzá akkor
1. milyen nyelvet beszélsz? mert ha olyan országban vagy aminek a nyelvét nembeszéled és bajba jutsz akkor nem tuszt segítséget hívni meg vagy b... rendesen.
2. Ha gebaszvan hogyan jutsz oda? Kocsid elég benzin a kocsiba hogy eljus oda? Elsétálsz Norvégiáig?
3. Tudod menny idõ megépíteni egyilyet? Csináltál nmár ilyet vagy ott akjarod kitalálni?
4. Tudod hogyan kell egy ilyet építeni, Nem nem elég hogy látad videon és látat képen. Tudod milyen erõs födémet kell építeni hogy elbírja azt a földet?
5. Honnan szerzedbe az összetvõket. Mert azért egy ajtó kell az meg nem a bokron nõ (legalább is amikor utoljára megnéztem).
A nagyob társadalmo jó lét éppen az elenkezõjét eredményezi. Az emberek elszuoktak a nélkülözéstõl emiatt rosszabbul is viselik el. Az itteni átlag polgár nincsen ilyenre felkészülve és simán letolt nadrággal érné. Itt egy házatrtásban max párnapi élelem van készleten. Ha nme tudnak boltba menni akkor sanyi.
Ha ezek sem tántoritanka el (nem fognak tudom) akkor fogd magad és a lakhelyedõl legmeszebb esõ orszogonbelüli erdõben porbálj egyet megcsinálni. Az talán ad egy példát milyen nehéz (és milyen baromság).
törölt tag -gl
07-22-2014, 07:25 PM
Én ezt szvsz baromságnak tartom, de ez én vagyok. Viszont ha ragaszkodsz hozzá akkor
1. milyen nyelvet beszélsz? mert ha olyan országban vagy aminek a nyelvét nembeszéled és bajba jutsz akkor nem tuszt segítséget hívni meg vagy b... rendesen.
2. Ha gebaszvan hogyan jutsz oda? Kocsid elég benzin a kocsiba hogy eljus oda? Elsétálsz Norvégiáig?
3. Tudod menny idõ megépíteni egyilyet? Csináltál nmár ilyet vagy ott akjarod kitalálni?
4. Tudod hogyan kell egy ilyet építeni, Nem nem elég hogy látad videon és látat képen. Tudod milyen erõs födémet kell építeni hogy elbírja azt a földet?
5. Honnan szerzedbe az összetvõket. Mert azért egy ajtó kell az meg nem a bokron nõ (legalább is amikor utoljára megnéztem).
A nagyob társadalmo jó lét éppen az elenkezõjét eredményezi. Az emberek elszuoktak a nélkülözéstõl emiatt rosszabbul is viselik el. Az itteni átlag polgár nincsen ilyenre felkészülve és simán letolt nadrággal érné. Itt egy házatrtásban max párnapi élelem van készleten. Ha nme tudnak boltba menni akkor sanyi.
Ha ezek sem tántoritanka el (nem fognak tudom) akkor fogd magad és a lakhelyedõl legmeszebb esõ orszogonbelüli erdõben porbálj egyet megcsinálni. Az talán ad egy példát milyen nehéz (és milyen baromság).
Jártam már erdõkben, nem is pont erdõre gondolnék, hanem vegyes területre.
Manapság 50e forint egy havi albérlet (csak a bérlés, ebben nincs benne a rezsi, kaja, stb) ekkora összeget nem sajnálnék kidobni erre. Ebbõl pedig igen tuti szerkezetet lehet építeni. Szerintem pár nap alatt. Hallottam már ködös sztorikat hasonló épületekrõl. Ha a hajléktalanok nem félnek a kalyibáikban, akkor én "vagyonos" állampolgárként miért is tenném a saját, sokkal konfortosabb bunkeremben?
Nem kell rá ablak, ajtó, olyan legalábbis nem, ami nincs alapból letakarva valamivel és nincs rajta 2-5 cm föld. De nem értem, mert föntebb más is írta, hogy jó ötletnek tûnik az ilyen épület.
Külföldön szerintem elég az angol nyelvet beszélni amúgy. Ha gáz van, segélyhívó, kész. Élelem meg. Hát szerintem nem kérdés, hogy fel lehet halmozni ott mindenféle élelmiszert.... nem? Alap szinten egy földbe ásott esõvízgyûjtõ tartályra gondoltam, dehát van egy áruk. 2-300 ezer.... az már egy kicsit sok. Ha olcsóbb lenne, kimennék kocsival, telepíteném, aztán rimánkodnék, hogy elõbb nõje be a gaz az egészet, minthogy felfedezik.
törölt tag -gl
07-22-2014, 07:28 PM
Sokan el sem tudják már képzelni milyen a társadalmon kívül élni.
Pedig van rá példa.
Luxusszintû, és hajléktalan megközelítésû is, de ha rákerestek, lehet találni pár fura embert aki hasonlókban él.
törölt tag -gl
07-22-2014, 07:32 PM
Ráadásul BOL-ról lenne szó. Tehát nem arról beszélek, hogy én szépen elnyaralgatok, hanem arról, hogy ha beüt valami gáz, akkor oda tutira lehet menni. Itthon a kertes házban meg bárki átmászik a kerítésen (elõször is valószínûleg fosztogató bandák fognak kezdeni) és elég nehéz bevédeni egy házat, értelmetlen is. Inkább keresni kell szerintem egy kietlen területet, ahol álcáz a vegetáció..... szerintem.
Vizuálisan:
http://lh4.ggpht.com/-i1Tnkt_0XNg/TsYJmMjJOnI/AAAAAAAASGw/-1WReg69Pr0/tunnel-of-love-3%25255B2%25255D.jpg?imgmax=800
Szerintem jópár ilyen gaz van európában, még válogatni is lehetne....
Ez egy fiatal erdõ ukrajnában, de sok hasonlóval találkoztam már itthon is. Sõt, néha akkora sövénybozót van helyenként a mezõk szélén levõ kis ligetekben is, hogy 20 perc alatt sem lehet egy métert haladni.
Na ki az, aki átkutatna egy ilyen területet, a semmi közepén? Mert ott biztos van valami? Senki.
Franciaország pl tele van ilyenekkel, és van ahol szakadékokkal, sziklákkal tarkított a terep.
Ajánlom kicsit böngészésre a google earth-öt! :)
mrPickles
07-22-2014, 07:38 PM
Jártam már erdõkben, nem is pont erdõre gondolnék, hanem vegyes területre.
Manapság 50e forint egy havi albérlet (csak a bérlés, ebben nincs benne a rezsi, kaja, stb) ekkora összeget nem sajnálnék kidobni erre. Ebbõl pedig igen tuti szerkezetet lehet építeni. Szerintem pár nap alatt. Hallottam már ködös sztorikat hasonló épületekrõl. Ha a hajléktalanok nem félnek a kalyibáikban, akkor én "vagyonos" állampolgárként miért is tenném a saját, sokkal konfortosabb bunkeremben?
Nem kell rá ablak, ajtó, olyan legalábbis nem, ami nincs alapból letakarva valamivel és nincs rajta 2-5 cm föld. De nem értem, mert föntebb más is írta, hogy jó ötletnek tûnik az ilyen épület.
Külföldön szerintem elég az angol nyelvet beszélni amúgy. Ha gáz van, segélyhívó, kész. Élelem meg. Hát szerintem nem kérdés, hogy fel lehet halmozni ott mindenféle élelmiszert.... nem? Alap szinten egy földbe ásott esõvízgyûjtõ tartályra gondoltam, dehát van egy áruk. 2-300 ezer.... az már egy kicsit sok. Ha olcsóbb lenne, kimennék kocsival, telepíteném, aztán rimánkodnék, hogy elõbb nõje be a gaz az egészet, minthogy felfedezik.
Én csak Angliáról tudok beszélni, de itt egy szobát kapsz 100 e egy hónapra (mondjuk számlákbenne vannak) viszont kell még egy hónap depozitnak. Viszont egy hónapra nem adják ki és bankszámlát kérnak. Persze elképzelhetõ a készépnzes dolog is, de az a fajta necces. Persze mehetsz hostelba kb ugyan ennyi pénzért sok emberrel egy szobába.
Angolul nem mindenütt beszélnek nem árt tduni a lokált ráadásul nem biztos, hogy megérted az akcentusukat. Ez tapasztalat. Mivan ha nincsen térerõ? A köös sztopri lószrat semér már bocsánat a franciámért.
Kitfosztank ki hamarabb a vagyonost vagy a csorót?
Most van ablaka vagy nincsen?
mrPickles
07-22-2014, 07:41 PM
Ráadásul BOL-ról lenne szó. Tehát nem arról beszélek, hogy én szépen elnyaralgatok, hanem arról, hogy ha beüt valami gáz, akkor oda tutira lehet menni. Itthon a kertes házban meg bárki átmászik a kerítésen (elõször is valószínûleg fosztogató bandák fognak kezdeni) és elég nehéz bevédeni egy házat, értelmetlen is. Inkább keresni kell szerintem egy kietlen területet, ahol álcáz a vegetáció..... szerintem.
Vizuálisan:
http://lh4.ggpht.com/-i1Tnkt_0XNg/TsYJmMjJOnI/AAAAAAAASGw/-1WReg69Pr0/tunnel-of-love-3%25255B2%25255D.jpg?imgmax=800
Szerintem jópár ilyen gaz van európában, még válogatni is lehetne....
Ez egy fiatal erdõ ukrajnában, de sok hasonlóval találkoztam már itthon is. Sõt, néha akkora sövénybozót van helyenként a mezõk szélén levõ kis ligetekben is, hogy 20 perc alatt sem lehet egy métert haladni.
Na ki az, aki átkutatna egy ilyen területet, a semmi közepén? Mert ott biztos van valami? Senki.
Franciaország pl tele van ilyenekkel, és van ahol szakadékokkal, sziklákkal tarkított a terep.
Ez pl szépen karban van tartva annyira elhanyagolt.
törölt tag -gl
07-22-2014, 07:54 PM
Ez pl szépen karban van tartva annyira elhanyagolt.
Persze, a kép illusztráció. De ha egy ehhez hasonló sûrûségû bozótba bevágod magad, vagy kialakítasz ott egy menedéket. Mégis ki találna rá? Ezer ilyet ismerek. Budapest nagyon nyüzsgõ és zsúfolt területén éltem nagyon sokáig, ezért idõvel szokásommá vált "kirobbanni" a városból, és megkeresni a legcsöndesebb helyeket a környéken ahol senki sem zavar meg. Pár ilyet találtam, vannak helyek, amiknek a környékén napokig, hetekig nem jár ember, vagy ha igen, akkor is elsétál mellette az ösvényen és megy egyenesen tovább...
törölt tag -gl
07-22-2014, 07:59 PM
Egy-egy nagyobb bodzabokor is komoly menedéket tud nyújtani eldugott helyen. El lehet ott éldegélni hetekig úgy, hogy senki sem vesz észre. De ez most komolyan téma? Szerintem egyértelmû. Vagy a fórumozók nagy része csak érdkességképp ír ide a lakóteleprõl meló után? (gondolom nem)
mrPickles
07-22-2014, 08:05 PM
Na most sikeresen olyan kanyart írtál hogy elvesztettem a nyomod.
A föld alatt érdemes lenni, mert télen nyáron 18 fok van odalent.
Szia,
Az kozelebb van a 10-hez mint a 18-hoz.
Bel
Grafitos
07-24-2014, 07:14 AM
Persze, a kép illusztráció. De ha egy ehhez hasonló sûrûségû bozótba bevágod magad, vagy kialakítasz ott egy menedéket. Mégis ki találna rá? Ezer ilyet ismerek. Budapest nagyon nyüzsgõ és zsúfolt területén éltem nagyon sokáig, ezért idõvel szokásommá vált "kirobbanni" a városból, és megkeresni a legcsöndesebb helyeket a környéken ahol senki sem zavar meg. Pár ilyet találtam, vannak helyek, amiknek a környékén napokig, hetekig nem jár ember, vagy ha igen, akkor is elsétál mellette az ösvényen és megy egyenesen tovább...
Én is pont egy ilyen hely keresésébe öltem a nyaram elejét..ami közel van BP-hez, teljes a csönd és nem gyalogol rád egy teljes cserkészcsapat alvás közben.:D Azt hiszem megtaláltam..kemény, több napos munkával építettem oda egy menedéket, amit azóta is fejlesztgetek. Vannak víz és minimális élelmiszer készleteim is telepítve. Múltkor kint aludtam és legközelebb a mégjobb rejtésén fogok dolgozni.
Igen, vannak helyek ahol napokig, hetekig nem jár ember..de a google earth-rõl minden más mint mikor ott vagy..koppantam már úgy, hogy ami fentrõl dzsungelnek tûnt a helyszínen csak egy bokros sztyeppe volt.
Szóval keress egy helyet, kapd fel a hátizsákod, menj ki és dolgozz rajta:thumbup
törölt tag -gl
07-24-2014, 07:43 PM
Én is pont egy ilyen hely keresésébe öltem a nyaram elejét..ami közel van BP-hez, teljes a csönd és nem gyalogol rád egy teljes cserkészcsapat alvás közben.:D Azt hiszem megtaláltam..kemény, több napos munkával építettem oda egy menedéket, amit azóta is fejlesztgetek. Vannak víz és minimális élelmiszer készleteim is telepítve. Múltkor kint aludtam és legközelebb a mégjobb rejtésén fogok dolgozni.
Igen, vannak helyek ahol napokig, hetekig nem jár ember..de a google earth-rõl minden más mint mikor ott vagy..koppantam már úgy, hogy ami fentrõl dzsungelnek tûnt a helyszínen csak egy bokros sztyeppe volt.
Szóval keress egy helyet, kapd fel a hátizsákod, menj ki és dolgozz rajta:thumbup
Na errõl beszélek :)
De ugyanez vajon mûködne a határokon túlon is?
Vietnamiveteran
07-24-2014, 08:40 PM
"De ugyanez vajon mûködne a határokon túlon is? "
Mivel a Nyugati határszélen lakom van rálátásom az osztrák oldal dolgaira , ha Ausztriában elkezdenél "erõdíteni" vagy bunkert építeni , de elég lenne ha egy ásóval sokat mászkálnál egy erdõben hamar egy rendõr õrsön találnád magad , ott ugyanis még az is meg van határozva ,hogy az erdõben mikor lehet motorfûrésszel zajt csapni az állatok nyugalmának megzavarása nélkül , õk rendkívül odafigyelnek az erdõk mezõk védelmére . Szóval vannak országok ahol eleve esélytelen bármiféle illegális rambózás az erdõkben .A külfölddel kapcsolatban azt is vedd figyelembe ,hogy a helyi lakosság mindig bizalmatlanabb az idegenekkel szemben pláne ha az más országból való .
Városban is el lehet lenni, de ahhoz már nem csak élelmiszer, hanem ivóvíz készletek is kellenek. Na és a fûtés?
Most nem kötözködni szeretnék, de van itt olyan, akinek egy-két évre való élelme van raktáron? Mivel mi a kertbõl és a határból szerezzük meg a táplálékunk javarészét, ami ugye szezonális, és tartósítást igényel (több mázsa), mi legalább látjuk, hogy az mekkora helyet igényel. Ha már csak 1 mázsa kajánk van raktáron, mi már akkor cidrizünk, és ez így lesz mindenkivel, ha SHTF lesz, mert egy mázsa kaja semmi!
Ha össze is tudsz gyûjteni kert nélkül, fizetésbõl annyit, nem fogsz mozdulni egy városi lakásban a készleteidtõl, és az csak az élelem, a vizet legalább mi több helyrõl is meg tudjuk szerezni, nem itt kell tárolni! És akkor még nem beszéltünk a tüzelõanyagról, ami kb. akkora helyet foglal, mint a másik kettõ.
Úgyhogy kizárólag a vidék lehet megoldás. Ott van hely, elrejteni is el lehet. És megújul! Ott a föld, amibõl élelmet nyersz, ott vannak a természetes vizek és kutak, és ott, ha gáz nem is buggyan a talajból, de van fa, ültethetsz magadnak elõre.
Városban csak egy olyan helyzetet lehet átvészelni, ami amúgy sem okoz nagy összeomlást. Arra nem kell nagyon készülni sem, max. az agyament, káoszt imádó vandálokra.
Viszont ezekre gondolni érdemes: ha mérgezik a vizet, levegõt, talajt, tudd mentesíteni. Ehhez tudnod kell, mivel támadhatnak, és egy kis kémiai alaptudás sem árt.
Páromnak évek óta van BOB-ja, megnéztem, és elégedett vagyok vele nagyjából (csak az elsõsegélyre nem gondolt, de azon javítok), pici a táska (iskolás hátizsák). A túlélõs eszközökbõl, stb. így nekem már nem kell halmozni, hiszen én is tudom használni. Az én tatyómba már csak a víz és a koncentrált kalóriájú élelem kerül, lehetõleg olyan, ami nem viszi fel a vércukrot, azaz nem egyszerû szénhidráttól csöpög.
Nekem van BOL-om. Ennél többet nem árulok el. :) De azt igen, hogy kihagytok egy fontos dolgot: ha nem élsz valahol legalább 6-8 évet, akkor kívülálló leszel a közösségben (és nem hétvégi odaruccanásokról beszélek!). Ennél fogva, bár szemtõl szemben, békeidõben ez nem tûnik fel, de nem leszel megbízható, nem éreznek veled együtt, megkülönböztetett vagy, és nem jó értelemben. A diszkrimináció mindenkiben ott van, természetes módon. Egy idegent soha nem fognak úgy sajnálni, és bajban vagy nem fogják megtûrni, vagy kifosztják / megölik. Az a sokkal ritkább eset, amikor felülemelkednek magukon, belátják az idegen hasznát (ha van), és egyenrangú lesz.
Különben csak egy élõsködõ vagy a szemükben, vagy éppen zsíros falat. Hiszen gondolj bele, Te is hogy viszonyulsz azokhoz, akik a városokból a Te menekülésed után tennék ugyanezt a kiválasztott idilli helyedre.
Osztozkodás helyett zárni fognak a falvak, a tanyák, ez törvényszerû, mert ezt diktálja a túlélésük.
mrPickles
07-25-2014, 11:28 AM
Úgyhogy kizárólag a vidék lehet megoldás. Ott van hely, elrejteni is el lehet. És megújul! Ott a föld, amibõl élelmet nyersz, ott vannak a természetes vizek és kutak, és ott, ha gáz nem is buggyan a talajból, de van fa, ültethetsz magadnak elõre.
Ezért is fog oda csödülni az összes ember a városból. Felégetve, felzabálva, kifosztva mindent. Vidéken is pont olyan kevés esély van mint városban.
De hogy fognak odacsõdülni? Gyalog? Biztos nem! Aki pedig még élelemmel sem gazdálkodott, az üzemanyaggal sem fog.
Akik idejében észbe kapnak, vagyis akik eljutnak vidékre, azok pedig még találhatnak életteret, forrásokat - ha a közösség el nem zavarja, amire elég nagy esély lenne.
A fosztogatókra pedig mindenképpen fel kell készülni, városban, vidéken, tanyán, erdõ közepén és hegy gyomrában is.
Szóval én még mindig nem vagyok meggyõzve! :) Ha kiürülne is a város, akkor is, honnan szerzel élelmet, vizet, stb.? Városban sem így, sem úgy nincs esélyed. És elõbb a külvárosokra fognak rámozdulni, nem a valódi vidékre.
Kisss
07-25-2014, 01:18 PM
A magyarorszagi tavokat es telepulés-sûrûségeket nezve siman el lehet jutni barhova orszagon belul! Egyebkent en is a videket preferálom! Elsõsorban közösségben, vagy ugy álcázva magad, vagy tartózkodási helyed, hogy ne talaljanak ra!
mrPickles
07-25-2014, 03:12 PM
Ezt csak ógy találomra csináltam tesztként. persze itt nem pihen meg egyenletes sebeséggel megy szóval nem reális. maps (https://www.google.co.uk/maps/dir/46.7825854,16.3966233/47.5281412,19.0990182/@47.4035571,17.4121759,7z/data=!4m4!4m3!1m0!1m0!3e2)
Viszont mutatja, hogy nincsen nagyon távolság magyarországon. Az emberek pedig nem fognak addig a városokban várni amíg éhen halnak.
venosz
07-25-2014, 05:20 PM
Úgy érzem nagy népvándorlás nem lesz. Nem lesz rá kalória. Számold már ki légyszíves, mennyi kalória kell gyalog odáig, azaz hány kiló kaját kell vinni, szerezni útközben kb.
Kisss
07-25-2014, 06:05 PM
Eppen a nagy telepulessuruseg miatt tudnak majd gyakran rabolni, lopni, szerezni kajat, stb-t , igy eljutnak barhova!
mrPickles
07-25-2014, 07:05 PM
Én a munka helyem és az életvitelem miatt napjában nagyjából ekkora távolságot (https://www.google.co.uk/maps/dir/Budapest/47.5288008,18.6546021/@47.5308767,18.738967,8z/data=!4m9!4m8!1m5!1m1!1s0x4741c334d1d4cfc9:0x400c4 290c1e1160!2m2!1d19.040235!2d47.497912!1m0!3e2) teszek meg. Nem akarok nagyképünek láttszani de ezt minimális energia bevitellel megtudom tenni. Igaz este már erõsen éhes leszek. Egyébként mondtam, hogy csak példa volt, de nézd azt hogy (ha vidéken élesz) milyen messze van egy nagyobb város tölled?
Szempont, hogy minél messzebb legyenek a városok, pláne a fõváros és a megyeszékhelyek.
A népsûrûség tényleg nagyon magas ebben a kis országban. És én is el szoktam jutni kutyasétáltatások alatt a szomszédos településekig (gyalog is). Ennek ellenére sem hiszem, hogy ezért népvándorlások lennének a városokból, de rendszeresen fosztogatni akaró hordákra számítani kell. Valószínûbb, hogy az átlag ember vágya inkább a határátlépés lenne, ha van hova remélni a megmenekülést.
A helyet okosan kell kiválasztani. Elsõ lépésként bele kell gondolni, hogy merre venné az irányt a többség, hol remél nagyobb gazdagságot, több tartalékot?
Az elsõ hozzászólásomba próbáltam beleszõni egy figyelmeztetést, a falvakkal kapcsolatban, azt hittem, majd azon a vonalon folytatódik a BOL koordinálása a topikban.
Nem minden esetben élhetõbb a vidék, az emberek ott is felkészületlenek, az elidegenedés pedig már régóta dolgozik. Már most is ember embernek farkasa, irigységbõl, becsvágyból, önzésbõl. Ezt generálja a szegénység, a kiszolgáltatottság, és az ego, ami mindenen felülemelkedett. Az emberek manipuláltak, és még a "közösségen" belül is bizalmatlanok. Eddig még nem láttam (ok, neten már olvastam róluk :rolleyes:) összetartó családot az enyémen kívül, mindenhol szétszakadások, hálátlanság, terror, közöny, vagy más káros hatások dolgoznak (pl. a karrier). És a közösség nem pótolja a család széthullását, nem karolja fel ezeket az embereket, holott régen legalább megkapta a gyermek ugyanazt az értékrendet, kultúrát idegenektõl is, ha kicsiként kellett elmennie dolgozni a földesurakhoz, mint amit otthon kapott volna. És ez az értékrend sokkal jobban szolgálta a közösségek túlélését, az elkötelezõdést, mint a globális multikultúra.
Ha ebbe az amúgy is megosztott, elidegenített közegbe csöppen egy idegen, az egybõl ki fogja váltani az érdeklõdést. Leginkább az jellemzõ az emberekre, hogy be akarják bizonyítani maguknak, hogy a jövevény nem veszélyes a saját egójukra, és szeretik a hibákat keresni, ami elveszi az ismeretlen rámázolt felsõbbrendûségét. Legalábbis ez jön le mindig, amikor hallgatom, ahogy másokat kibeszélnek, a jóindulatnak és a megértésnek nyoma sincs...
Ja, és akkor még nem szóltam a besúgókról. Merthogy azok mindenhol ott vannak. :) Még itt, a fórumon is.
Szóval nem biztos, hogy szerencsével jár az, aki kivonul falura, a közösségi összetartásra és védettségre számítva.
A közös külsõ ellenség talán fordít rajta, de talán már az is kevés...
A magányos túlélés sem kecsegtet sok kilátással. Mindig ott lyukadok ki, hogy egy összetartó, egymást fedezõ közösséget kell kovácsolni, amire megint nem látok sok reményt.
MaRee
07-26-2014, 11:49 AM
Én a munka helyem és az életvitelem miatt napjában nagyjából ekkora távolságot (https://www.google.co.uk/maps/dir/Budapest/47.5288008,18.6546021/@47.5308767,18.738967,8z/data=!4m9!4m8!1m5!1m1!1s0x4741c334d1d4cfc9:0x400c4 290c1e1160!2m2!1d19.040235!2d47.497912!1m0!3e2) teszek meg. Nem akarok nagyképünek láttszani de ezt minimális energia bevitellel megtudom tenni. Igaz este már erõsen éhes leszek. Egyébként mondtam, hogy csak példa volt, de nézd azt hogy (ha vidéken élesz) milyen messze van egy nagyobb város tölled?
Naponta 14 órát sétálsz?
mrPickles
07-26-2014, 12:07 PM
nem nevezném sétának. :)
Kisss
07-26-2014, 01:53 PM
Szempont, hogy minél messzebb legyenek a városok, pláne a fõváros és a megyeszékhelyek.
A népsûrûség tényleg nagyon magas ebben a kis országban. És én is el szoktam jutni kutyasétáltatások alatt a szomszédos településekig (gyalog is). Ennek ellenére sem hiszem, hogy ezért népvándorlások lennének a városokból, de rendszeresen fosztogatni akaró hordákra számítani kell. Valószínûbb, hogy az átlag ember vágya inkább a határátlépés lenne, ha van hova remélni a megmenekülést.
A helyet okosan kell kiválasztani. Elsõ lépésként bele kell gondolni, hogy merre venné az irányt a többség, hol remél nagyobb gazdagságot, több tartalékot?
Az elsõ hozzászólásomba próbáltam beleszõni egy figyelmeztetést, a falvakkal kapcsolatban, azt hittem, majd azon a vonalon folytatódik a BOL koordinálása a topikban.
Nem minden esetben élhetõbb a vidék, az emberek ott is felkészületlenek, az elidegenedés pedig már régóta dolgozik. Már most is ember embernek farkasa, irigységbõl, becsvágyból, önzésbõl. Ezt generálja a szegénység, a kiszolgáltatottság, és az ego, ami mindenen felülemelkedett. Az emberek manipuláltak, és még a "közösségen" belül is bizalmatlanok. Eddig még nem láttam (ok, neten már olvastam róluk :rolleyes:) összetartó családot az enyémen kívül, mindenhol szétszakadások, hálátlanság, terror, közöny, vagy más káros hatások dolgoznak (pl. a karrier). És a közösség nem pótolja a család széthullását, nem karolja fel ezeket az embereket, holott régen legalább megkapta a gyermek ugyanazt az értékrendet, kultúrát idegenektõl is, ha kicsiként kellett elmennie dolgozni a földesurakhoz, mint amit otthon kapott volna. És ez az értékrend sokkal jobban szolgálta a közösségek túlélését, az elkötelezõdést, mint a globális multikultúra.
Ha ebbe az amúgy is megosztott, elidegenített közegbe csöppen egy idegen, az egybõl ki fogja váltani az érdeklõdést. Leginkább az jellemzõ az emberekre, hogy be akarják bizonyítani maguknak, hogy a jövevény nem veszélyes a saját egójukra, és szeretik a hibákat keresni, ami elveszi az ismeretlen rámázolt felsõbbrendûségét. Legalábbis ez jön le mindig, amikor hallgatom, ahogy másokat kibeszélnek, a jóindulatnak és a megértésnek nyoma sincs...
Ja, és akkor még nem szóltam a besúgókról. Merthogy azok mindenhol ott vannak. :) Még itt, a fórumon is.
Szóval nem biztos, hogy szerencsével jár az, aki kivonul falura, a közösségi összetartásra és védettségre számítva.
A közös külsõ ellenség talán fordít rajta, de talán már az is kevés...
A magányos túlélés sem kecsegtet sok kilátással. Mindig ott lyukadok ki, hogy egy összetartó, egymást fedezõ közösséget kell kovácsolni, amire megint nem látok sok reményt.
Ne add fel Plafon! A legjobb helyen (forumon) vagyunk egy ilyen közösség letrehozasahoz! Csak 1 kicsit több személyes tallkozó kellene! Akar szervezhetnenk olyan "kirandulasokat"is, mint a bushcraftosok! (bocs az osszevissza irasert! Telorol ment!) (javitva...)
astonferi
07-26-2014, 04:37 PM
Ne add fel Plafon! A legjobb helyen (forumon) vagyunk egy ilyen közösség ltrehozshoz! Csak 1 kicsit több személyes tallkozó kellene! Akr szervezhetnnk olyan "kirndulsokat"is, mint a bushcraftosok!
van közösség pesten ha nem is túl nagy de alakul és ami van jól mûködik. augusztus végére tervezünk megint egy találkozót Gödre de ezt egyeztetni kell Vasemberrel.
MaRee
07-26-2014, 05:02 PM
nem nevezném sétának. :)
Ne haragudj, de én ezt nem hiszem el. A maradék 9 óra alatt alszol, dolgozol, éled az életed?
Kisss
07-26-2014, 05:04 PM
van közösség pesten ha nem is túl nagy de alakul és ami van jól mûködik. augusztus végére tervezünk megint egy találkozót Gödre de ezt egyeztetni kell Vasemberrel.
Ha ugy alakul a szabadido, akkor lehet csatlakozni?
astonferi
07-26-2014, 05:05 PM
Ha ugy alakul a szabadido, akkor lehet csatlakozni?
természetesen örömmel látunk mindenkit. sok témáról szoktunk beszélgetni lehet hogy lesz egy kis sütögetés is.
Kisss
07-26-2014, 05:21 PM
természetesen örömmel látunk mindenkit. sok témáról szoktunk beszélgetni lehet hogy lesz egy kis sütögetés is.
Van neki topik, vagy vlmi, amin nyomon lehet kovetni a szervezodest?
És a Mátra környékén nincs még szervezõdés esetleg? Pest megye eléggé nehézkes nekem, mert ott még stoppolni sem nagyon tudok. :( Bár, ha esetleg az is napirenden van, hogy Pesttõl távolabb legyen egy közösségi hely, mondjuk több BOL, akkor nem feltétlen kell több csapatra szakadni a tagoknak. :rolleyes:
Kisss
07-26-2014, 06:47 PM
És a Mátra környékén nincs még szervezõdés esetleg? Pest megye eléggé nehézkes nekem, mert ott még stoppolni sem nagyon tudok. :( Bár, ha esetleg az is napirenden van, hogy Pesttõl távolabb legyen egy közösségi hely, mondjuk több BOL, akkor nem feltétlen kell több csapatra szakadni a tagoknak. :rolleyes:
A Matra az jo kis prepper hely! ;) Kihelyezett gyulesre gondolsz? :)
Salmo
07-26-2014, 08:08 PM
Mátra : Fixy fórum társsal 2-3 havonta feljárunk a Hanák Kolos kilátóhoz. Kint alvás, prepper rádiózás, beszélgetés,
bushcraft stb. Volt amikor már négyen is voltunk innen a fórumról :thumbup
raktaros
07-29-2014, 09:35 PM
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/p180x540/10488241_602465409860815_5361250829648458440_n.jpg ?oh=2721ef1ab75dfeb0b9d4f9c864ecde88&oe=5445AA3D&__gda__=1413910400_04c47da30ba26050f939863037ee450 2
Én ezt választom :).
A többi túl csicsás.
raktaros
07-29-2014, 09:45 PM
Teljesen igazad van a választásban, bár a többi sem csicsás, hanem szokatlan vagy különleges. :)
Ráadásul ez a ház pont ott van a megyédben. ;)
Tényleg, jártam is már párszor abban a faluban vásárkor :)
Grafitos
07-30-2014, 07:19 AM
Szépek, de ezek inkább nyaralók mint BOL-nak való titkos rejtekhelyek..:)
raktaros
07-30-2014, 09:07 AM
Szépek, de ezek inkább nyaralók mint BOL-nak való titkos rejtekhelyek..:)
Nem tudhatod mi lehet a föld alatt.... :)
Grafitos
07-30-2014, 12:50 PM
Az biztos, ha fosztogató hordavezetõ lennék, nem mondanám azt a fiúknak, hogy " haladjunk tovább..abban a mézeskalács házikóban biztos nincs senki" :rolleyes:
...én merõben átformáltam magamban a Bol koncepcióját és értelmét (indoklást elolvashatjátok a 73 nap topicban). én több értelmét látom ha a menekülõhelyem ott van ahol vagyok....valami ilyesmin töröm a fejem,minden kényelmet el lehet benne helyezni,a tetején akár konyhakert és napelem is lehet,bárhol lehet, tóparton, hegyekben,jól álcázható ha lerohannak gázt adok... és békeidõben is használható,pihenésre,kikapcsolódásra...
3471
MaRee
07-30-2014, 04:25 PM
De ha elromlik, meg tudod szerelni?És ha kifogy az üzemanyag(márpedig az ilyenek nem 10litert esznek)? Stb.
De ha elromlik, meg tudod szerelni?És ha kifogy az üzemanyag(márpedig az ilyenek nem 10litert esznek)? Stb.
...ha lefújja a tetõt a vihar meg tudod ácsolni,ha döglõdik a disznó meg tudod gyógyítani, ha kiszárad a kút tudsz vizet hordani, ha hideg van tudsz fát hordani?..mindig mindenhol van probléma....a Bol ideiglenes menekülõhely nem végleges megoldás....
ui meg tudom szerelni....nem tíz litert igaz,de mindent megesznek....szerintem legel is...:)
Nekem csak egy kérdésem van: az autóban hol termeszted a haszonnövényeket, és hol tartod a csirkéket? :)
minden elfér--- 3476
mrPickles
07-30-2014, 06:29 PM
miért te ha van egy bol od akkor azon belül termesztesz mondjuk krumplit, tartasz csirkét? csak mert akkor elég macerás lehet eljutni a hálo részbõl a konyhába ha át kell magadat verekedni a csirkéken meg egy adag babon és némi kukoricán.
Egyébként egy ilyen lakóbusz a legjobb megoldás föleg ha terepen is tud menni kicsit.
Nekem csak egy kérdésem van: az autóban hol termeszted a haszonnövényeket, és hol tartod a csirkéket? :)
...na most komolyan...egy Bol-t max 100 km-re érdemes kiépíteni..és ha pont arról jön a baj? a busszal bármerre lehet menni..kannákkal akár 1000km-re...a csirkék jól el vannak a ketrecbe,jobban tojnak is ,ha megállok kiengedem õket kaparászni(kis kerítés elfér), a metélõhagyma,koktélparadicsom,zöldhagyma,fûsz ernövények el vannak cserépbe,a retek is, gyümölcs van útközbe, jól védhetõ,mert ha ki is figyelnek,másnap már nem vagy ott, ha jó a he
ky maradsz ,... ágy van,fûtés akár kályhával is megoldható ,ha megállsz, ja és nem kell pakolászni,minden ott van a víz sem probléma 2-300 litert simán visz.... ja és olvasd el a novellát,megérted mi a dilemmám..."73 nap" topic
Grafitos
07-31-2014, 08:17 AM
Igen..ezek komoly érvek..1000 hasonlót feldobtunk már a BOW topikban ez inkább oda való, mert nem egy helyrõl.. tehát Location-ról beszélünk..hanem egy mozgó jármûrõl, ami menedékként is szolgálhat..
Szeretünk kategorizálni:haha:
Ha az ember megengedhet magának egy ilyet..miért is ne..hasznos lehet. A német túristák a Balcsinál tudnak valamit a kis luxus lakóbuszaikkal, mikor 1-2 hónapra átköltöznek egy olcsóbb ország legszebb helyeire :) nekik mi vagyunk a BOLjuk
Yrkon
07-31-2014, 08:27 AM
Viszont a busz zajos, üzemanyag kell neki, alkatrészrõl nem is beszélve. SHTF esetén, amikor megszûnik a közlekedés - hogy ne is mondjam az eltorlaszolt utakat (roncsok, barikádok, üzemképtelen jármûvek, útonállók) szvsz lehetetlen vele közlekedni, csak "tökön-babon át" (Copyright Papica) , a busz meg nem igazán erre van kitalálva. Ha lenne pénzem buszra, inkább vennék egy BTR-t, vagy egy ilyet:"Katonai M-zárolt Zil 131 dobozos, 900E Ft" - az EMVHG oldaláról.
Igaz, - csak hogy cáfoljam magam :) - fagázos meghajtás, kipufogórendszer átalakítása segíthet valamit, viszont az alkatrészekkel lehet nehézség, fõleg, ha mondjuk a váltó bemondja az unalmast, vagy vezérmûszíj elszakad pl. Kisebb SHTF esetén jól jöhet, fõleg, ha nagyobb a család, megközelíteni vele BOL-t jó. (a Doomsday Preppers-ben is volt ilyen valamelyik részben; két család iskolabusszal menekült, jó sok cucc is belefért). Mindezeken felül mûködhet a dolog, HA szerencséd van, és eljutsz vele egy megfelelõ BOL-hoz és ott álcázni tudod. Szvsz elég dupla vagy semmi játék ez...
ui: legyen négy BOL, akkor mindegy, honnan jön a baj :)))
raktaros
07-31-2014, 09:14 AM
Nekem valamiért nem annyira vonzó ez a lakóautós, inkább "B" terv lenne nálam.
Kevésbé biztonságosnak és csábítóbb zsákmánynak érzem.
Ha városi lennék lehet ez lenne a "A" terv, otthon is tudnám alakítani, fejleszteni.
raktaros
07-31-2014, 10:46 AM
Pont ma volt a túlélési praktikákban egy doki, aki mobil gyógyszertárat épített egy lakókocsiba.
Hidropóniás termesztést próbál benne, de leginkább az orvosi marihónaljára alapozva :)
MaRee
07-31-2014, 12:28 PM
Vagy jól beszív, és sz@rik az egészre :haha:
Grafitos
07-31-2014, 12:56 PM
Pont ma volt a túlélési praktikákban egy doki, aki mobil gyógyszertárat épített egy lakókocsiba.
Hidropóniás termesztést próbál benne, de leginkább az orvosi marihónaljára alapozva :)
Látszik tényleg népszerû az USA-ban a Breaking Bad :haha: nagyon nagy..aquapóniával füvet termeszteni..végülis ha megvan a tápanyag, már csak fény kell neki..az autóval meg oda kanyarodik ahová akar..
Minden esetre lesz egy jó napja a hordának, amelyik majd rajtaüt a dokin:)
Vietnamiveteran
08-20-2014, 07:14 PM
Ha menni kell a Nívával kirántom a lakókocsit a fedél alól aztán felhúzom a hegyekbe :)
Egyébként tudatosan ezért is vettem . Rendszáma nincs de STHF esetén kit érdekel .
BOL 2
3659
raktaros
08-31-2014, 05:53 PM
http://tinyhouseblog.com/yurts/yurt-project-whidbey-island/
http://netdna.tinyhouseblog.com/wp-content/uploads/2014/08/DSC_0662.jpeg
Grafitos
09-02-2014, 09:26 AM
Nekem megvan az új BOL-om gyerekek...nem hittem el :9 Igazi preppermenyország volt. A név amúgy is kötelez:thumbup
http://i.imgur.com/KNRb19L.jpg
http://i.imgur.com/Nbqtqw4.jpg http://i.imgur.com/4w0sJog.jpg
Enxtheone
10-21-2014, 08:40 PM
Busszal az a baj hogy nem nagyon lehet már javitani öket házilag :(
A hangját szerintem lehet csökkenteni. Még motoros weboldalon olvastam egy cikket hogy egy gyár "hangtompitos" kipufugot fejlesztett, és sokkal halkabbak lettek töle, persze az ottani közösség eléggé ellene volt :D:D
Üzemanyag. 100% etanol. ha megálsz valahol hosszab idöre potolni az élelmiszert, akkor a termés egy részéböl etanolt lehet csinálni. Vagy a fagázos modszer amit már irtak.
BOL-nak még nagyon jo lenne egy viz alatti ház :D Ki keresne 20 méterrel a felszin alatt? :D
Vagy az álmom, egy vitorlás hajo.
Ha meg kalozokba futok, akkor elmegyek az antarktiszra a kettes BOL-ba. :D
Ezért is jo alaszkában, vagy kanada északi részén lakni, oda kevés fosztogato megy. Meg normál esetben is félig-meddig shtf körölmények közöt kell élni. :D
törölt tag -gl
10-24-2014, 11:37 AM
4079 4080 4081 4082 4083 4084 4085 4086 4087 4088 4089 4090 4091 4092 4093 4094
Mindenképpen a sûrû növényzet jó rejtésnek, fiatal erdõk. Szigetszerû bozótosok. Építészeti szempontból inkább föld alá építenék, vagy lugasszerûen sûrûn körbefonnám az épületet növényzettel.
törölt tag -gl
10-24-2014, 11:45 AM
40954096409740984099410041014102410341044105410641 0741084109
Ez kicsiben ideális lehetne, a bejárat a leggyengébb pont.
Jó lehet még létezõ elhagyott épület, vagy saját nyaraló "álcázása" a fenti módokon.
törölt tag -gl
10-24-2014, 11:50 AM
Külön kiemelném az utolsó képeket. Alig látszik, hogy ott ablakok vannak, ugye?
Ha be lenne földesítve a terület, az ablakok helyére meg valami mattított (nem visszacsillanó) megoldást találnánk (homokszórt felület?) mellette magas fû, vagy valami kellemetlen bozót, sziklák, (szúrós növény) akkor kicsiben tökéletesen rejthetõ lenne így bármi.
A bejárat a viszont gyenge pont. Talán az ideális bejárat az épülettõl távolabb (két bejárat lenne az elõnyös szerintem menekülés szempontból) valamiféle vastagabb alagúton ami bozótba (esetleg szúrós bozótba) vezet, aminek mi már ismerjük az áthatolható pontjait.
A másik bejárat ötlet, ha esetleg a dóm csúcsán, a közepén van egy aknaszerû lejáró. Körben sûrû bozóttal.
törölt tag -gl
10-24-2014, 11:53 AM
Mindenképp ajánlanám még a permakultúrás magkeverékeket.
http://www.thefarmingpodcast.com/store/permaculture-seed-mix-0.9
Ehetõ vadnövények magjainak keverékét szétszórni adott területen. Mégjobb lenne mondjuk ez:
http://www.4everseeds.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=01&Product_Code=108&Category_Code=01
hajrá.
Szerintem nem kell tökéletes menedéket építeni, egy félig tökéletes, vagy akár egy erdei nyaraló is megteszi elsõre.
Ismerõsöm tud elhagyott épületeket erdõk közepén, mostanában szeretné felújítani õket. Mindenesetre teszteli is, hogy tényleg elhagyottak-e, nemrég ott hagyott drága szerszámokat. 2 éve nem járt arra.
A. L. Ias
10-24-2014, 12:12 PM
Szépek a képek, de ezek inkább ökoházak, mint menedékek. Sokkal jobban rejtenek, mint a mostani építmények, de ezeket nem rejtésre tervezték.
Nyáron tökéletes megoldás a rejtéshez a zöld növényesítés, de mi lesz télen? A lombhullatók csupasz ágak maradnak, az örökzöldek pedig sok helyen tájidegenek.
A fûtés is gondot okoz, és a füst csak az egyik leglátványosabb. Kompromisszumot kell kötni a fény és a hõszigetelés között is. Lehet bármilyen matt, tájba simuló az üveg, a hó elolvad rajta. Onnan kiindulva az egész födém elveszítheti a hótakarót, az pedig messzire világítani fog.
Nyáron növényzettel rejtheted az ablakokat, de minél inkább elrejted, annál kevesebb fényt engedsz az ablakhoz. Annál kevesebbet tud beengedni, és marad a félhomály. Ez ellensúlyozhatod nagyobb üvegfelülettel, de azt meg nehezebb rejteni.
A hozzászólásomat nem kötekedésnek szántam, csak próbáltam pár nehézségre rávilágítani. Ha gondoltál rá és van megoldásod, szívesen megismerném, ha nem, akkor inkább most derüljön ki a gyenge pont és találjunk rá közösen, ha van rá egyáltalán.
törölt tag -gl
10-24-2014, 12:15 PM
Szépek a képek, de ezek inkább ökoházak, mint menedékek. Sokkal jobban rejtenek, mint a mostani építmények, de ezeket nem rejtésre tervezték.
Nyáron tökéletes megoldás a rejtéshez a zöld növényesítés, de mi lesz télen? A lombhullatók csupasz ágak maradnak, az örökzöldek pedig sok helyen tájidegenek.
A fûtés is gondot okoz, és a füst csak az egyik leglátványosabb. Kompromisszumot kell kötni a fény és a hõszigetelés között is. Lehet bármilyen matt, tájba simuló az üveg, a hó elolvad rajta. Onnan kiindulva az egész födém elveszítheti a hótakarót, az pedig messzire világítani fog.
Nyáron növényzettel rejtheted az ablakokat, de minél inkább elrejted, annál kevesebb fényt engedsz az ablakhoz. Annál kevesebbet tud beengedni, és marad a félhomály. Ez ellensúlyozhatod nagyobb üvegfelülettel, de azt meg nehezebb rejteni.
A hozzászólásomat nem kötekedésnek szántam, csak próbáltam pár nehézségre rávilágítani. Ha gondoltál rá és van megoldásod, szívesen megismerném, ha nem, akkor inkább most derüljön ki a gyenge pont és találjunk rá közösen, ha van rá egyáltalán.
Télen talán megáll a hó a bozóton. Amíg nincs hó, a csupasz bozót is rejthet valamennyit.
Természetesen én is inkább csak ötletként mutattam a képeket, az elõttem levõ képsorozatnak finomított verziójaként.
törölt tag -gl
10-24-2014, 12:16 PM
Fûtés talán színtelenül mûködhet gázpalackról. A füst tényleg árulkodó. Magas hõmérsékleten viszont kevésbé látszik. (gondoltam már utánégetõre, mint a kipufogónál)
http://olx.hu/hirdetes/vizparthoz-kozeli-zartkerti-nyaralo-szinte-ingyen-szalkszentmarton-ID2lWsh.html#0e2c8201c2
ez csak egy példa,biztos az országban mindenhol van ilyesmi...ÉS EZ MÉG ELÉRHETÕ...a földi halandóknak is.....a fûtésrõl...csináltam a villanyt az egyik ismerõsnél,kívülrõl kész volt a ház,a nyílászárók bent,40-es tégla+8 cm-es hungarocell,kint mínusz sok,belül még nincs vakolva...pólóba dolgoztunk...egyáltalán nem volt hideg...
törölt tag -gl
10-24-2014, 01:10 PM
http://olx.hu/hirdetes/vizparthoz-kozeli-zartkerti-nyaralo-szinte-ingyen-szalkszentmarton-ID2lWsh.html#0e2c8201c2
ez csak egy példa,biztos az országban mindenhol van ilyesmi...ÉS EZ MÉG ELÉRHETÕ...a földi halandóknak is.....a fûtésrõl...csináltam a villanyt az egyik ismerõsnél,kívülrõl kész volt a ház,a nyílászárók bent,40-es tégla+8 cm-es hungarocell,kint mínusz sok,belül még nincs vakolva...pólóba dolgoztunk...egyáltalán nem volt hideg...
Nagyon szeretem ezt a formát egyébként. Valahogy a biztonság, védettség érzését kelti nálam.
Nehéz ügy lehet álcázni, megoldani, hogy ne törjék fel. Tényleg jó áron van.
Nehéz ügy lehet álcázni, megoldani, hogy ne törjék fel. ..nem nagyon kell álcázni...a feltörés viszont bizony probléma...sõt ha sok energiát beletesz az ember..lehet mire megy ,már benne lakik valaki,ha gyereke van ki sem lehet rakni...a dolog pikantériája,hogy shtf. esetén nagyobb eséllyel lehet megvédeni ,mint most...akkor lehet...most nem szabad...különben jó az a rész.pár éve voltam pecázni a Kunsági.csatornán...na ott el lehet veszni..nagyon jó menekülési hely...szép,nyugodt,mivel folyó víz tiszta is,hal van dögivel,fácán,vízi madarak,õzek,vaddisznók..jó kis árnyas fasor van mindkét partján...száraz idõbe,óvatosan személykocsival is járható...csak hát a pótoslada ugyebár :mad:
elgondolkodtam,hogy amiket mutatnak Amerikába menekülõ helyeket,egy lakókocsi,kis ház a semmi közepén,hónapokig emberünk arra se jár...nem törik fel,nem rabolják ki?..ott is van bûnözés...vagy az csak film?...
Enxtheone
10-26-2014, 06:41 PM
"elgondolkodtam,hogy amiket mutatnak Amerikába menekülõ helyeket,egy lakókocsi,kis ház a semmi közepén,hónapokig emberünk arra se jár...nem törik fel,nem rabolják ki?..ott is van bûnözés...vagy az csak film?... "
Az ilyen rejtett helyeket gondolom csak a korábban arra járo turázok ismerhetik. Akik meg letérnek az utrol és bemennek a vadonba 5-10 vagy akár több kilométert is még normél esetben is elenyészö. shtf esetén meg kb 0. :S
törölt tag -gl
10-27-2014, 10:15 PM
"elgondolkodtam,hogy amiket mutatnak Amerikába menekülõ helyeket,egy lakókocsi,kis ház a semmi közepén,hónapokig emberünk arra se jár...nem törik fel,nem rabolják ki?..ott is van bûnözés...vagy az csak film?... "
Az ilyen rejtett helyeket gondolom csak a korábban arra járo turázok ismerhetik. Akik meg letérnek az utrol és bemennek a vadonba 5-10 vagy akár több kilométert is még normél esetben is elenyészö. shtf esetén meg kb 0. :S
Meg a vadász, annak haverjai, fatolvajok, erdész, mezõõr, vadõr, vadászkutya (szagot fog) akármi. sajnos.
Amúgy optimista hozzáállással szerintem is senki. Fõleg ha 2-3 kilóméteres "vadon" közepén egy mély bozótban van a hely.
Hajléktalanok még a budai hegyekben is jól el tudnak rejtõzni pedig az azért sûrûn lakott terület, és nem az álcázás mesterei.
Én gondoltam arra is, hogy mezõk között elterülõ erdõs foltok (nem tudom miért vannak ilyenek) de mûholdképeken látszik, hogy érintetlenek. Tehát a bozótos erdõs foltba építenék menedéket.
Láttam olyan vidékeket ahol falvak között szántók, dombok, és ezek között elszórva 50-200 méteres átmérõjû köröket is találtam. Ezek mind áthatolhatatlan bozótosok.
Én úgy álltam hozzá, hogy hacsak a magaslesbõl a vadász (aki úgyis a mezõt figyeli az erdõ felõl az ilyen helyeken) nem veszi észre, az arra sétálók nagy eséllyel a mezõ és a folt közötti ösvényen (már ha van) sétálgathatnak és maximum pisilni-kakilni mennek be a foltba. De az, hogy átvergõdjön 50 méter sûrû cserjés-fás bozóton számomra elképzelhetetlen! Szóval lehet, hogy egy ilyen folt szívébe építek magamnak próbaképp menedéket (plusz nyugalmat a város zaja elõl)
Hátrány, hogy a foltok között megláthatnak és nem lehet kocsival megközelíteni.
Elõny: hogy a folt nem egy átlátható felkockázott erdõség aminek minden kis szegletét ismeri az erdész, kicsi rá az esély, hogy ezekbe belebújkál.
Vélemény? Példaképp keresek valami hasonló dolgot:
4148
..jó ötlet..és szerintem meg is valósítható...de csak a saját tulajdonba...láttam már romos tanyát,erdõvel amit 200 rugóért hirdettek...csalinak ott a tanya...a zöldbe pedig ott az igazi bázis...de más területén kárba veszhet az idõ,energia,felszerelés...
Zacskóbicska
10-28-2014, 06:12 AM
Ezek akkor jók, ha tüskés bozóttal fedettek, amibe nehéz és értelmetlen bemenni. Minden egyéb hely kerülendõ, mert gombászok, félrekúrók, titokban dohányzó gyerekek kedvenc helyei lehetnek. Én inkább a szakadékokat és egyéb horpadásokat javaslom, ahová nem lehet belátni csak a szakadék peremérõl. Nem terem ott semmi, nem lehet kocsival bemenni, stb.
Épp a 7végén kirándultunk hegyes völgyes helyen, elsõ ránézésre el lehetne tûnni a sziklás dombok között és
tó is van a közelben. Gyalogosan is kemény terep ha letérünk az útról. Csak annyi a bibi hogy 40 kmre van és nem láttam vadra utaló jelet.
A jánnyal beszéltük, hogy itt gáz lenne túlélni.
Még jobban körbejárjuk a közeljövõben.
Amúgy rohadt nehéz normális helyet találni. A felszálló füstel vannak kétségeim...azt kiszúrja valaki megtalál.
törölt tag -gl
10-28-2014, 10:13 PM
Épp a 7végén kirándultunk hegyes völgyes helyen, elsõ ránézésre el lehetne tûnni a sziklás dombok között és
tó is van a közelben. Gyalogosan is kemény terep ha letérünk az útról. Csak annyi a bibi hogy 40 kmre van és nem láttam vadra utaló jelet.
A jánnyal beszéltük, hogy itt gáz lenne túlélni.
Még jobban körbejárjuk a közeljövõben.
Amúgy rohadt nehéz normális helyet találni. A felszálló füstel vannak kétségeim...azt kiszúrja valaki megtalál.
Alternatívák:
(napelem, így elektromos fõzés, fûtés esetleg)
Biogáz reaktor:
(gáz, gázzal fûtés)
Gázpalack
Illetve:
Ha eléggé felmelegszik a füstgáz, nyomtalanul elég. Mint az autók katalizátorában. (felhevül, teljesen elég minden, viszonylag színtelen)
Fûtést jó szigeteléssel lehet minimalizálni. Vagy komposztkazán? (mûködhet?..)
törölt tag -gl
10-28-2014, 10:15 PM
Hallottam olyan családokról akik egy palackkal megoldották a havi fûtésüket télen. max 2 palack.
Ha baj esetére felhalmozol olyan 6 palackot csak ki lehet vele húzni, természetesen nem kell komfortfûtés.
Persze egy idõzített bomba egyben a menedék így. Erdõtûz..... báááám.
Zacskóbicska
10-29-2014, 06:50 AM
Beásod a palackot, ill. egy 2 m-es gödörben helyezed el. ha tûz van, befeded földdel. Ha fél méternyit dobsz rá, már az is elég, mert alulról és oldalról nem kap meleget.
Grafitos
10-29-2014, 08:40 AM
Ezek a kis erdõfoltok szerintem a vadállomány utolsó menedékeként szolgálnak. Nem lenne túl jó, ha egy állandó jelenlét még errõl a miniatûr élettérrõl is kiûzné õket. A gazdák sem szeretik, ha a termény körül ólálkodik valaki, akit korábban még sose láttak a környéken. Szerintem az nagyon fontos, hogy a menedéked viszonylag emberi közelségben legyen a lakhelyedhez képest, mert így elegendõ idõt is tudsz az építésre szánni és nem az van, hogy évekig meg sem látogatod a helyet.
A max és egyben az ideális kb fél óra kocsival és onnan mondjuk még fél óra gyalog...Én ezen az idõintervallumon belül, még Pest belvárosából is meg tudom oldani, hogy sûrû erdõs területre érjek.
Azon kívül idõt kell szánni a potenciális helyek alapos felderítésére. Jól végig kell gondolni, hogy kik tévedhetnek arra véletlenül, vagy van-e rá esély, hogy arra túrázzanak, mert mondjuk szép ott az erdõ.
Arra fel kell készülni, hogy ha tényleg rejtett menedékben gondolkozol, amit nem fognak felfedezni, akkor bizony a dzsindzsába kell menni.
A legjobb, ha egyenesen be kell verekedned magad oda..Kicsi az esély arra, hogy egy egyszerû hétvégi kiránduló szintén átvágjon egy ilyen bozótoson..inkább megkerüli. A vadászok sem szeretik, ha tüskék tépik a ruhájukat..erdész, talán bemegy felmérni az állományt..de ezért választottam tájvédelmi körzetet..itt nem kell attól tartani, hogy ritkítás lesz és emiatt találják meg a menedéket. Szóval ha helyszínben gondolkozol, ne egy gyönyörû, ligetes erdõben gondolkozz, ami mások számára is vonzó lehet.
A másik szempont a kiválasztásnál a nehéz terepviszonyok megválasztása.., Míg sík terepen felfedezõbb kedvûek az emberek, nem igazán szeretnek túl meredeken közlekedni. Azért is jó a meredek bozótos, mert lefelé és felfelé is szopás rajta közlekedni..mászni felfelé írtó nehéz (van könnyebb út máshol), lefelé meg szívás a dzsindzsába ereszkedni inkább tisztább részt keres. Mikor megépítettem a menedékemet én ezeket az elveket gondoltam át és eddig bevált a gondolatmenetem
http://i.imgur.com/mM9XGia.jpg
Meg a vadász, annak haverjai, fatolvajok, erdész, mezõõr, vadõr, vadászkutya (szagot fog) akármi. sajnos.
Amúgy optimista hozzáállással szerintem is senki. Fõleg ha 2-3 kilóméteres "vadon" közepén egy mély bozótban van a hely.
Hajléktalanok még a budai hegyekben is jól el tudnak rejtõzni pedig az azért sûrûn lakott terület, és nem az álcázás mesterei.
Én gondoltam arra is, hogy mezõk között elterülõ erdõs foltok (nem tudom miért vannak ilyenek) de mûholdképeken látszik, hogy érintetlenek. Tehát a bozótos erdõs foltba építenék menedéket.
Láttam olyan vidékeket ahol falvak között szántók, dombok, és ezek között elszórva 50-200 méteres átmérõjû köröket is találtam. Ezek mind áthatolhatatlan bozótosok.
Én úgy álltam hozzá, hogy hacsak a magaslesbõl a vadász (aki úgyis a mezõt figyeli az erdõ felõl az ilyen helyeken) nem veszi észre, az arra sétálók nagy eséllyel a mezõ és a folt közötti ösvényen (már ha van) sétálgathatnak és maximum pisilni-kakilni mennek be a foltba. De az, hogy átvergõdjön 50 méter sûrû cserjés-fás bozóton számomra elképzelhetetlen! Szóval lehet, hogy egy ilyen folt szívébe építek magamnak próbaképp menedéket (plusz nyugalmat a város zaja elõl)
Hátrány, hogy a foltok között megláthatnak és nem lehet kocsival megközelíteni.
Elõny: hogy a folt nem egy átlátható felkockázott erdõség aminek minden kis szegletét ismeri az erdész, kicsi rá az esély, hogy ezekbe belebújkál.
4148
törölt tag -gl
10-29-2014, 08:48 AM
Igen igen, én is a "dzsindzsáról" beszélek. Ezek a kis foltok, amikrõl beszéltem általában ilyenek. Volt egy, ahol csak úgy tudtam nyáron befeküdni a fa alá hûsölni, hogy fél órán át pakoltam a gallyakat az útról, de a folt (viszonylag kis csipetnyi folt bolt) a folt másik felét már a bokrok miatt nem tudtam megközelíteni.
A tájvédelmi körzet tényleg jó ötlet. A vadállomány állapota sajnos nem igazán érdekel, mivel egy túlélõ menedékrõl van szó, szerintem meg tudunk férni együtt az állatokkal, vagy a 20-30 foltból átmennek egy másikba. Elõnye szerintem ezeknek a foltoknak, hogy könnyebb felmérni, hogy jön-e valaki. Ha kimész, a mezõn nem látsz mondjuk senkit, ha meg körbenézel a saját bozótodban, láthatod esetleg hogy üres (vagy hallod, ha valaki jön oda)
Aki pedig köré szánt, az nem hiszem, hogy folyamatosan figyeli a termést..... max vetni és aratni jön le.
Ezek a kis erdõfoltok szerintem a vadállomány utolsó menedékeként szolgálnak. Nem lenne túl jó, ha egy állandó jelenlét még errõl a miniatûr élettérrõl is kiûzné õket. A gazdák sem szeretik, ha a termény körül ólálkodik valaki, akit korábban még sose láttak a környéken. Szerintem a nagyon fontos, hogy a menbedéked viszonylag emberi közelségben legyen a lakhelyedhez, mert így idõt is tudsz az építésre szánni és nem az van, hogy évekig meg sem látogatod a helyet. Ez szerintem az ideális kb fél óra kocsival és mondjuk onnan még fél óra gyalog...Én ezen az idõintervallumon belül, még Pest belvárosából is meg tudom oldani, hogy sûrû erdõs területre érjek.
Azon kívül idõt kell szánni a potenciális helyek alapos felderítésére. Alaposan végig kell gondolni, hogy kik tévedhetnek arra véletlenül, vagy van rá esély, hogy arra túrázzanak, mert mondjuk szép arra az erdõ.
Arra fel kell készülni, hogy ha tényleg rejtett menedékben gondolkozol, amit nem fognak felfedezni, akkor bizony a dzsindzsába kell menni. A legjobb, ha egyenesen be kell verekedned magad oda..Kicsi az esély arra, hogy egy egyszerû hétvégi kiránduló szintén átvágjon egy ilyen bozótoson..inkább megkerüli. A vadászok sem szeretik, ha tüskék tépik a ruhájukat..erdész, talán bemegy felmérni az állományt..de ezért választottam tájvédelmi körzetet..itt nem kell attól tartani, hogy ritkítás lesz és emiatt találják meg a menedéket. Szóval ha helyszínben gondolkozol, ne egy gyönyörû, ligetes erdõben gondolkozz, ami mások számára is vonzó lehet.
A másik szempont a kiválasztásnál a nehéz terepviszonyok megválasztása.., Míg sík terepen felfedezõbbek az emberek, nem igazán szeretnek túl meredeken közlekedni. Azért is jó a meredek bozótos, mert lefelé és felfelé is szopás rajta közlekedni..mászni felfelé írtó nehéz (van könnyebb út máshol), lefelé meg szívás a dzsindzsába ereszkedni inkább tisztább részt keres. Mikor megépítettem a menedékemet én ezeket az elveket gondoltam át és eddig bevált a gondolatmenetem
http://i.imgur.com/mM9XGia.jpg
Grafitos
10-29-2014, 09:07 AM
Egy másik fórumon botlottam ebbe a félkész menedékben..azt hiszem nyeregtetõs lesz, egy ajtóval..nagyon tetszik
http://i.imgur.com/B5yy5rr.jpg
bögre
10-29-2014, 11:17 AM
A szántoföld közepén azok az erdös részek nem véletlenül vannak! Fémkeresösök kedvenc helyei! Régi épületek voltak ott. És a téglák illetve egyéb dolgok miatt nem lehet müvelni a földet.
Amugy olyan helyet nem lehet találni ahol nem jár senki! Fémkeresös vagyok igy tudom hol ki mere jár az elhagyott dolgok után. Találom a feleskupakokat söröskupakokat olyan helyeken ahol épeszü ember nem jár. Az orvadászok minden helyet megtalálnak. Az isten háta mögött is lehet a 22 es hüvelyeket megtalálni....
Hallottam olyan családokról akik egy palackkal megoldották a havi fûtésüket télen. max 2 palack.
Szia,
Azt nem tudom, hogy mennyi ideig lehet egy lakast kifuteni egy gazpalackkal, de egy szep nagy es huzatos pinceben kb 10-rol 12 fokra emelni a homersegletet: masfel munkanap, vagyis kb 12 orara eleg egy palack.
napelem, így elektromos fõzés, fûtés esetleg
A napelemek nagyon rossz hatasfokuak, ezert nagyon nem hatekony a napelemmel eloallitott aramot futesre hasznalni.
Ennel 5-10-szer tobb meleget lehet eloallitani, ha a napkollektor kozvetlenul melegvizet allit elo.
Bel
Enxtheone
10-30-2014, 01:30 PM
Ezekkel a foltokkal szerintem az a baj ha shtf lesz és közeledik a tél. Nem lesz ruszki gáz, se távhö se tüzelöt nem lehet boltban venni.
Az ilyen területekre ha bemegy pár család pár nap alatt kivágják :S
Palackban nem tudom hogy mennyi gáz van, de ha kicsi a menedék meg azzal a hövisszaverö foliával van boritva a belseje (kivülröl ha elég stabil a szerkezet hoval is lehet szigetrelni) akkor egy +10-15 fok körül tartva lehet hogy elég sokáig elég. :S
törölt tag -gl
10-30-2014, 08:38 PM
Tényleg ilyen bushcraft-cserkész izékben szeretnétek túlélni a zombiapokalipszist? :) Nehéz elhinni. Ennél még egy polgári sátor is jobb.
Ha a vietnámi háborúból indulok ki akkor nem volt hülye ötlet ott a földalatti járat rendszer.
És ha nincs más akkor igen. Ez javíthatóbb mint a polgári sátor. Az nem terem az erdõben.
Tehát igazad is van meg nem is.
Nealden
10-31-2014, 08:04 AM
Egy kis csávó Amerikában (ha jól emlékszem) egyszer eltévedt a családjától a havas erdõben. Ott kellett éjszakáznia. Mivel nézte a Medve Grill sorozatokat, abban látta, hogy kell ilyen esetben menedék kunyhót építeni (több lépcsõs, hó alá) és sikeresen túlélte ezzel megoldással a hideg éjszakát. Szóval lehet elmarasztalni Medve Grillt (legalább eljut a fiatalokig) meg ezeket a tákolmányokat, de szerintem alapvetõen hasznos ismeret, ha látsz ilyeneket legalább képeken, még ha sátorpárti is vagy, hiszen ki tudja nálad lesz e cucc...amikor eljõ az idõ....:)
Grafitos
10-31-2014, 08:05 AM
Modjuk ha fix helyre települ az ember tényleg érdemes lehet elgondolkodni egy hasonló katonai sátor felcígölésén..nagyobb a beltér mint egy épített menedékben és egy jancsikályhával is befûti az ember..
Csak ki kell nevezni egy tûzõrt éjszakára, aki figyel, hogy a visszahulló parázs, nehogy kigyújtsa a tetõt..Ha palackról megy a fûtés, még az sem kell
http://www.fetti.hu/files/image/product/a.jpg
Enxtheone
10-31-2014, 10:19 PM
A nagyobb sátraknál van annak jelentösége hogy szögeletes (a képek többségén ilyen van amit a "military tent" keresésre kidob a google),
vagy kör alaku, jurta szerü?
varég
11-01-2014, 10:12 AM
A nagyobb sátraknál van annak jelentösége hogy szögeletes (a képek többségén ilyen van amit a "military tent" keresésre kidob a google),
vagy kör alaku, jurta szerü?
A szögletes, nagy oldalfelülettel rendelkezõ sátrak esetében az oldalsó szélnyomás igen nagy problémát tud okozni.
Az expedíciós sátrak nagyrészt csepp, vagy ovális formához közelítenek, ezeket az uralkodó szélirány figyelembevételével kell elhelyezni, így több mint 100Km/h szélben is stabilak.
Jurta formának az elõnye a szélállóság, megfelelõ tartószerkezet esetében, hátránya, hogy a kör alapterület miatt nehezebben lehet a helyet kihasználni. Ferdébb talajon nehezen lehet felállítani, mint a szögleteset.
Grafitos
11-14-2014, 07:54 AM
Predator témájú családi menedék eladó!!:D Nagyon ott van
http://offline.hu/kikapcs/2014/11/elado-egy-predator-temaju-csaladi-haz-svedoszagban
st.jimmy
11-14-2014, 01:37 PM
A szántoföld közepén azok az erdös részek nem véletlenül vannak! Fémkeresösök kedvenc helyei! Régi épületek voltak ott. És a téglák illetve egyéb dolgok miatt nem lehet müvelni a földet.
Amugy olyan helyet nem lehet találni ahol nem jár senki! Fémkeresös vagyok igy tudom hol ki mere jár az elhagyott dolgok után. Találom a feleskupakokat söröskupakokat olyan helyeken ahol épeszü ember nem jár. Az orvadászok minden helyet megtalálnak. Az isten háta mögött is lehet a 22 es hüvelyeket megtalálni....
szép kilátások mondhatom! :(
szerintem nagyon hasznos infót olvashattunk a témában!
felhasználási javaslat: fémkeresõvel keresni a tényleg járatlan helyeket :P
vagy teljesen reménytelen Bögre?
törölt tag -gl
02-27-2015, 07:38 PM
Szintén érdekelne a válasz. A söröskupakok elképzelhetõek azért is, mert mondjuk aki a mezõn dolgozik, iszik egy sört és eldobja a kupakot a vetés szélén. De ha tényleg nincs megoldás, az aggasztó. Olyan érzés mintha be lennénk zárva.
Amatorpe
05-08-2015, 01:33 PM
Elõször azt hittem, jó lenne, de ahányszor és ahogy bevették már... :)
http://vilagutazo.blog.hu/2012/03/26/chittorgarh_erod
India észak-nyugati Rajasthan államának déli részén fekszik az ország legnagyobb erõdje, a Chittorgarh erõd. A 180 m magas sziklás fennsíkon, 2,8 km2-en elterülõ erõdöt a 7.században építették, nevét Chittrangad Mauryan Rajput uralkodóról kapta.
Ez az erõd nem csak egy romos fellegvár, ez a bátorság, a hõsiesség, a kitartás és áldozat jelképe Indiában, amely a történelme során 3 kegyetlen ostromnak volt tanúja. 1303, 1535, 1567- a három ostrom dátuma, mely mind három alkalommal végzetes kimenetelû volt.
http://m.blog.hu/vi/vilagutazo/image/12Marc/erod/Chittorgarh%20Fort.jpg
Oké, ez pont messze van egy kicsit, de valami hasonló és kisebb jó lenne...
Grafitos
05-18-2015, 02:23 PM
saját gyûjtés: paticsfalú nádtetõs veremház
5502
Grafitos
05-26-2015, 10:55 AM
ez a földház elég pofás lesz
5551
itt a cikk: http://eletszepitok.hu/foldhaz-balatonboglaron/#.VWRKzNLtmkp
Grafitos
05-27-2015, 01:20 PM
Úgy látszik ilyenek jönnek velem szemben a neten egyfolytában. Már tényleg elgondolkodom, hogy építenem kellene egyet:)
5569
Nálam is vidék a BOL.. BP-n egy rács és egy ajtó választ el a zombiktól..ha kiszagolják, hogy kaja, meg víz van ben és azt betörik végem. Ezzel szemben egy családi házban vidéken a kertet is fel lehet használni védelmi vonalak telepíésére..
Nagyon gyorsan uborkásbácsivá avanzsálnék, aztán jöjjenek csak:D
A kert felhasználását elmesélhetnéd , akár privátban is :-)
Pityubá
05-29-2015, 05:47 AM
Úgy látszik ilyenek jönnek velem szemben a neten egyfolytában. Már tényleg elgondolkodom, hogy építenem kellene egyet:)
5569
Remek ötlet a veremház. Jó a hõ stabilitása, télen meleg, nyáron hûvös. Nem hivalkodó, szinte beleolvad környezetébe.
Jut eszembe telkemen volt régi földpince igazi krumplis verem, az volt ám az igazi, tele kis rágcsáló albérlõkkel. :D
Háát bele gondolok télen az erdõben medve kér társbérletet. :eek:
Grafitos
05-29-2015, 11:53 AM
a változatosság kedvéért..pedig nem keresem, eskü
5584
Borisz
06-07-2015, 10:07 AM
a kézigránát nem robban bombaként (mint ahogy azt minden filmben látni lehet). Elég ha csinálsz mondjuk a sarokba homokzsákokból egy mellvédet és beugrassz mögé.
Vagy ha tökös vagy és mákos is, a gránátot bedobó nem túl képzett a gránát használatával, és késleltetés nélkül dobja be, akkor megpróbálhatod felvenni és visszadobni (már ha a közeledben landolt). Garantálom, hogy meg fog lepõdni a támadó.
törölt tag -gl
07-05-2015, 09:39 PM
Találtam egy kiváló BOL-t.
10 éve biztosra Elhagyott ház az erdõben, kis szõlõvel. Úgy körbenõtte a bozót, hogy négykézláb kellett megközelítenem.
A telken belül teljesen jó helynek tûnik.
Ha néha oda szeretnék járni szerintetek hogyan lehetne megoldani, hogy ne tudjon róla senki, hogy pontosan oda megyek? a legközelebbi erdei ösvénytõl 100 méterre van a lokáció, de így is esélyes, hogy észrevesznek.
Az odafele úton végig sûrû szõlõsökön, tanyák mellett kell keresztülmennem, utána jön az erdõ. Leginkább a tanyasi résztõl tartok, az ott lakóknak esetleg feltûnhet, hogy be-be járkálok az erdõbe valamiért.
Mit gondoltok?
Az erdõ inkább ilyen beerdõsödött önkormányzati külterület, a környéken pár magasleset is találtam. Tehát nem erdészeti terület. A legközelebbi telek 400 méterre van a lokációtól, a lokáció környékén járhatatlan erdõs bozót, és nehéz terep van.
A hozzászólás töröltetését fogom kérni pár napon belül, ezért mihamarabb kérnék hozzá válaszokat, lehetõleg idézés nélkül! Köszi!
Grafitos
07-06-2015, 11:17 AM
Más telkének befoglalásáról azt gondolom, hogy azért sem túl jó ötlet, mert ha gebasz van, eszébe fog jutni az unokáknak nagyapó elhagyott telke és mikor neked is szükséged lenne rá, õk is akkor fognak odamenni.
Erre elég nagy esély van, mint ahogy arra is, hogy eladják a területet és amit egyik nap még gaz borított, másnap már egy építési telke lesz valakinek. Akkor aztán lesheted az elásott hordóidat és az addig belefeccolt energia is elvész.
Néha kimenni, esetleg ott is aludni jó poén, de a helyedben nem tenném rá az életemet az ilyen félmegoldásra.
törölt tag -gl
07-08-2015, 12:31 PM
Lehet, de nem biztos, hogy oda jönnek. Másrészt még mindig jobb egy elhagyott telek, mint egy nyilvántartott, ahol kötelezhet rá az önkormányzat, hogy legyen a telek-ház átlátható, fizessek ilyen-olyan adót, stb.
Lehet, hogy az ellátmányra költött pénz csak a töredéke lenne annak, amit egyébként fizetnék. Másrészt az ellátmányt a közelben is el lehetne ásni.
Az persze tény, hogy nem teszem rá az életemet. Egyébként szerintem alapból nem jó egy ilyen hely. Gondolj bele, ha nem tudod magad megvédeni és elüldöznek a saját telkedrõl, jó ha van egy bármilyen alternatíva. Akár a határokon túl, (ha átjutsz még ott) Szerintem néhány rozzant edény, egy vízszûrõ készlet, alapvetõ felszerelés akár a saját házadban kidobandónak vélt holmikból hasznos lenne odafent, mellette olyan növények magjainak elvetése, amelyek segítenek rejteni és védeni a helyet, illetve akár élelmiszernek is jók (csicsóka) (vadrózsa, borostyán, stb) (ebbõl a szempontból az ismereteim hiányosak) De ártani nem árthat.
Azt hozzátenném, hogy a háztól kb 200 méterre van egy másik épület. Arra rálátni az útról.
Nos azt már elkezdték téglánként elhordani.
Ennyit számít. Mármint ennyit számít az, hogy ezt szúrós gaz veszi körbe és nem látni rá, megközelíteni a gazokon túl csak hatalmas kerülõvel lehet, de ott a betolakodókat elcsábíthatja a gaz helyett a kukorica és a szõlõ látványa, 300 méternyi vadrózsa mezõn pedig nem fog magától átvágni, csak én vagyok ilyen hülye :D
És lásd a hely sértetlen. Ha a vadrózsák és a gaz nem védi meg, a tõle nem messze levõ épület sorsára jutott volna. Ezt a rejtettséget szerintem ki kell használni, mert hivatalosan ez a szint nem elérhetõ.
Egyébként az sem kizárt, hogy az önkormányzat már erdõnek nyilvánította. Úgy tudom nem szeretik csak úgy nyilvántartani az ilyen elhagyott helyeket.
törölt tag -gl
07-11-2015, 08:04 PM
Szerintem sokan félreérthettek.
Senkinek nem fogok az érintetlen, bezárt, normál tulajdonába behatolni, ezek közel egy évtizede felhagyott, feltört, (tárva nyitva) hagyott épületek valószínûleg hivatalosan erdõnek nyilvánított területen. Talán a helyi vadászok tudhatnak csak róla. Persze érzem a szelét annak, hogy azt gondoljátok én vagyok itt a tégla, akivel nem szabad kommunikálni mert jól felkutatom a sok BOL-t de nem igazán errõl van szó.
Elárulom legutóbb párommal véletlenül betévedtünk egy gondozott telekre, megnéztük a virágokat és tovább álltunk. Eszemben sincs vissza menni oda, nem ezt kerestem. Szóval nem arról van szó, hogy járom a külterületeket, hogy mely házakba lehet behatolni, egyszerûen csak az erdõs területeken hátrahagyott épületeket, tereptárgyakat, kutakat, barlangokat, eldugottabb forrásokat próbálom feltérképezni, ez egészen más dolog.
Leginkább a vadászoktól tartok..
És igenis baj esetén, vagy baj közeledtével lehet, hogy többet fog érni egy felhagyott, de zárható ház a dzsumbuj közepén, mint a takaros kiskertek.
mmilan21
07-12-2015, 05:52 AM
És igenis baj esetén, vagy baj közeledtével lehet, hogy többet fog érni egy felhagyott, de zárható ház a dzsumbuj közepén, mint a takaros kiskertek.
Igen ám a niggák is a kertben kezdik a szüretelést. A média épp ilyen esetekrõl adott hírt nemrégiben.
Ameddig szüretelik a sárgabarackot addig van idõ elõvenni a Keserût vagy a baseball ütõt. Azért a paprika spray sem utolsó.
D - törölt tag
07-12-2015, 09:00 AM
Egy átgondolást igénylõ gondolat.
Ha neki kell indulni kelet vagy nyugat:?
Lassan a nyugat megtelik bevándorlóval,az õshonos lakosságot kiszorítva,a saját identitásukat rákényszerítve átveszik a "hatalmat" (magyarul káosz,fosztogatás,autó gyújtogatás,macsétás tömeg mészárlás,szegénység,nyomor,mocsok,betegsége k).
Azon kívül sûrûn lakott vidék és kevés erõforrás.
Keletre valahogy nem mennek(ill onnan jönnek),de az Uralon túl talán még élhetõ a vidék,persze nem az európai megszokott szinten.
Szerintetek?
törölt tag -gl
07-12-2015, 10:37 AM
Igen ám a niggák is a kertben kezdik a szüretelést. A média épp ilyen esetekrõl adott hírt nemrégiben.
Ameddig szüretelik a sárgabarackot addig van idõ elõvenni a Keserût vagy a baseball ütõt. Azért a paprika spray sem utolsó.
És nem jobb egy 10 méter tüskés bozóttal körbevett láthatatlan ház, mint egy zártkertsori barackos védelmi szempontból? :)
törölt tag -gl
07-12-2015, 10:39 AM
Lassan a nyugat megtelik bevándorlóval,az õshonos lakosságot kiszorítva,a saját identitásukat rákényszerítve átveszik a "hatalmat" (magyarul káosz,fosztogatás,autó gyújtogatás,macsétás tömeg mészárlás,szegénység,nyomor,mocsok,betegsége k).
Keletre valahogy nem mennek(ill onnan jönnek),de az Uralon túl talán még élhetõ a vidék,persze nem az európai megszokott szinten.
Szerintetek?
Szerintem jó gondolat egyébként. Csak nem ismerni az ottani veszélyeket (portyázó bandák? rendõrök? vadászati korlátozások)
De egyébként tiszta észak-amerika. csak nem a hollywoodi. Néhány hete nézegettem google earthre feltöltött képeket az ottani vidékekrõl, gyönyörûek, Bajkál tó, stb.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20120819-szenvednek-a-paradicsomban-a-bajkal-elhagyott-falvai.html
mzperiksz
07-12-2015, 11:41 AM
De, sokkal jobb.
Ha a te házad....
És nem jobb egy 10 méter tüskés bozóttal körbevett láthatatlan ház, mint egy zártkertsori barackos védelmi szempontból? :)
törölt tag -gl
07-12-2015, 07:41 PM
Nos, hogy a fórumozók is levonhassák a tanulságot, ma közelebbrõl is szemügyre vettem az elhagyottnak vélt épületeket.
A fa épületet felgyújtották, beerdõsödött. A betontégla présházra pedig rá-rá néznek a szomszéd szõlõs birtokról (onnan kitaposott ösvény, feltört, de bejavított (bár nem lezárt) ajtó. Elképzelhetõ, hogy az elbirtoklásra megy a játék.
Ez eléggé elszomorított, mert eszerint magyarországon tényleg minden isten háta mögötti hely ismert, figyelt, nyilvántartott, stb.
törölt tag -gl
08-18-2015, 12:48 PM
Ez hogy tetszene?
http://cdn.luxatic.com/wp-content/uploads/2013/08/Blob-VB3-5.jpg
http://luxatic.com/blob-vb3-an-egg-shaped-mobile-office-and-shelter/
Telepakolva ellátmánnyal, sziklának álcázva, vagy földbe ásva?
Ihasz Laci
08-20-2015, 09:47 AM
Szerintetek?
az elso kijelentesedtol meg igen igen messze vagyunk. nyugat europai orszagokban a bevandorlok a lakossag csak egy kis reszet teszik ki.
,,káosz,fosztogatás,autó gyújtogatás,macsétás tömeg mészárlás,szegénység,nyomor,mocsok,betegsége k)'' ez meg inkabb kelet europara jellemzo, foleg az utolso 4! az auto gyujtogatas meg a fosztogatas csak a londoni meg a parizsi zavargasok idelyen tortent. kizarolag nagy varosokban ahol a bevandorlok tobbsege koncentralodik a munka lehetosegek miatt.
a nyugat europai videk (anglia, francia es nemet orszag ahol jartam videken) teljesen elheto hely. sok szemponybol jobb mint a videki m.orszag! foleg az alpok kornyeke. elszort kis hegyi falvak, mindenki ismer mindenkit, nagy reszben onellatoak. az allat tartas es a novenytermesztes megy, nemet es francia orszagban minden napenergiaval mukodik. es alig van egy ket kosza bevandorlo videken. sokkal inkabb mint nyugat mint kelet!
Ihasz Laci
08-20-2015, 11:45 AM
az, hogy az uralon tul mi van csak olvasmanyokbol tudom de szerintem nem lehet jobb mint nyugat eu.
az uralon tul mar sziberia van. tundra es tajga tajakkal es eghajlattal. hosszu a tundraban 7-10 a tajgaban 5-8 honapos hideg telekkel.
mezogazdasagra kevesbe alkamas terulet, inkabb nomad allat tartas a jellemzo. egyedul sziberia del nyugati resze kivetel ez alol ahol mind az eghajlat mind a talaj minosege kedvezo a novenytermeszteshez. viszont itt van oroszorszag olaj termelo videke is. ennek koszonhetoen itt a legmagasabb a nepsuruseg is. ami szinten nem teszi igazan kedvezo hellye tuleles szempontjabol ezt a videket.
suuperbus
09-02-2015, 05:41 PM
Nekem tetszik a gondolat, hogy egy rendben tartott elnéptelenedõ, elöregedõ faluban régi parasztházat vagy telket venni, rendben tartani, a házat felújítani.
Itt a fórumon több szép példát is láttam fényképekkel, elgondolkodtató!
Buckalako
09-02-2015, 06:33 PM
Pont most olvastam:
Iborfiát tizenketten lakják, öt helyen van gáz, kocsma nincs, de a könyvtár mûködik (http://sokszinuvidek.hu/eletmod/5824-Iborfi%C3%A1t-tizenketten-lakj%C3%A1k,-%C3%B6t-helyen-van-g%C3%A1z,-kocsma-nincs-de-a-k%C3%B6nyvt%C3%A1r-m%C5%B1k%C3%B6dik)
Törölt_fórumtag2
09-02-2015, 06:37 PM
Talán, ilyen lenne.
https://www.youtube.com/watch?v=gPAmCWD6qwo
https://www.youtube.com/watch?v=bR5hu15YJjE
https://www.youtube.com/watch?v=fhfdaLM_1pk
https://www.youtube.com/watch?v=fhfdaLM_1pk
Törölt_fórumtag2
09-02-2015, 06:41 PM
https://www.youtube.com/watch?v=B2uh5FKd2n4
Buckalako
09-02-2015, 07:09 PM
Már töltöm is, köszönöm ;)
GaborV
06-21-2016, 08:29 AM
Azt hiszem kutatásom révén én láttam a legtöbb BOL-t életemben.
2 évet töltöttem külterületeken. Tanyák, Majorok, Zártkertek és Szõlõhegyek kivétel nélkül kiválóak.
Szerintem az ideális BOL egy olyan tanya/major/szõlõhegyi lak ami legalább 1-2 holdas telekkel rendelkezik, valamit fasorral (fûtés). Olyat érdemes választani ami nem túl jól elérhetõ és nincs túl közel fõúthoz (de azért ne is a világvégén legyen, hogy mi se tudjuk elérni 2 napon belül gyalog). Kimondottan az olyan helyek a jók, mint pl Pázmándfalu - Bercel. Ami 1 utcás, tele régi házakkal, két oldalról erdõ veszi körül, tehát még a mellette futó fõútról se látszik, ráadásul meg tudod termelni az ételt. Az erdõben van vad, a közelben tó és fúrt kutakkal "végtelen" az ivóvíz készleted. Gyakorlatilag Atomholokausztot leszámítva ez a legjobb opció. Ilyenekben érdemes gondolkozni.
Zártketek is jók, bár azok még a városoknál vannak és nagyobb a népesség, de a 2319723623db bódé és kiház között el fogsz veszni és nem tûnsz fel senkinek. A pince meg kiváló BOL, fõleg ha okosan a házat relative szegényesnek hagyod meg, hogy a fosztogatókat ne vonzza. Célszerû Már most nöelni a védettséget. Szögesdrót + tuja (nem látnak be és amit nem látnak az nem hiányzik nekik). Emellé jó dolog ha egy zártkert szélén, zsákutcában van a telek, mert oda nem fog sok ember tévedni még hosszú SHTF alatt sem.
7251725272537254
A falu-város vitára:
A mai magyar falu pont úgy életképtelen mint a városok SHTF ugyan úgy fog viselkedni mint a városok. Az emberek individualisták, szinte mindenki boltból zabál. Az emberek alig 5%-a végez mezõgazdit (kisebb falvakban 10%), gázzal fûtenek vagy lopott fával. Az árvizek és hóhelyzetek is megmutatják, hogy az átlag magyar falu még kenyérrel se tudja magát ellátni.
"Nem fegyveres csapatokra kell készülni, hanem karddal-baltával felszerelt bandák lesznek"
Ostobaság. Emberek, van fogalmatok arról hogy a jugó háború után mennyi fegyvert hoztak át ide? És ennek mekkora nagy %-a van most cigányoknál meg önjelölt rambóknál? Emberek, én rám 4x fogtak fegyvert a kérdõívezés során, és nem csak maroklõfegyvert, pusztán azért mert azt hitték, hogy a NAV-tól jöttem xD
Szóval aki azt hiszi hogy õ majd bekempel egy falusi házat és megvédi az udvart némi szögesdróttal (meg íjjal / .22-essel) az naív. Még arra is több az esély hogy a város egy félreesõ épületében egy emeleti lakásban észrevétlen maradj.
Mindenki a falvakba fog menni zabáért idõvel, így az ország legveszélyesebb részei az AGGLOMERÁCIÓS települések lesznek. Mert se nem védhetõek, se nem félreesõek, se nem rendelkeznek tartalékokkal (a kertek 99%-a gazos vagy csak gyep). Ráadásul ott sok a tehetõs ezért a rabló bandák is itt fognak tobzódni.
Kis töri: hurrikán után is mi volt NewOrleans-ban? A városban relative rend volt, a külsõ részeken meg a pokol.
A legjobbak a KÜLTERÜLETEK
Egész jók a félreesõ 3000 fõ alatti falvak
Átlagosak a nagy falvak és kis városok
Rosszak a nagy városok
Legrosszabbak az agglomerációk szuburbán települései (Budaörs, Remeteszõlõs, Gyõrújfalu, Alsózsolca, Kozármisleny stb.
Ahogy egy régi katona ismerõs megfogalmazta: A legjobb páncélzat az, ha az ellenség azt se tudja hol vagy. Szóval falusi erõd építés helyett át kéne gondolni egy jól felszerelt városi, udvarra nézõ lakás, vagy egy tanya feltûnésmentességét. Különösen azért jók a szõlõhegyek és tanyák, mert félreesõek, kis fasorral 2-3 év alatt láthatatlanná lehet tenni a házat és általában elérhetõ távban, de mégsem feltûnõ helyen vannak.
Nem gyõzõm hangsúlyozni: magyarországon a durva SHTF után a túlélés nem erdei pisaivós-csótányzaválós BG film lesz, hanem kapálás az igencsak kiváló földjeinken :D
A mai magyar falu pont úgy életképtelen mint a városok
Lehet, de ha kapálásra kerül sor, a földet kapálni még mindig könnyebb mint a betont. :) És ez pont elég érv a falu mellett.
Persze nem mindegy hogy milyen fajta falu. Hogy csendes falu, vagy gettófalu. Mert ha gettófalu, akkor inkább lennék helyette városban. Azokban a falvakban ahol SHTF nélkül is agyonverik a kisnyugdíjasokat, ott mi lesz akkor ha beüt a káosz?