View Full Version : Fûtés
Enxtheone
07-10-2013, 10:33 AM
Hi,
új vagyok a fórumon és nem találtam ilyen témát.
Gondolom a fórumozok többsége nem egy trópusi szigeten él ahol télen is +30 fok van :D
A fûtést hogy lehetne megoldani?
Gondolom távhõ, gáz szolgáltatás nem lesz.
Ha meg fával/szénnel tüzelnék akkor a fûst oda vonzaná a zombi vagy fosztogató hordákat.
Doomsday preppersben az egyik szereplõnek sok haszonállata volt, és a mellék termékükbõl csinált biogázt. (égés termék színtelen, szagtalan)
De azt nem tudom hogy mennyi állatra lenne szükség hozzá, és hogy a gépeknek mennyi energia kell.
Elektromos hõsugárzók 1 kw felettiek, az infra hõsugárzók meg 400-900 watt.
És a home made napelemekrõl mi a véleményetek? Elvileg 1 kw-os rendszer ára így 120,000 Ft.
És a házat hogy szigetelnétek le?
mossberg-operator
07-10-2013, 11:53 AM
Jo tema, nekem is nagy gond, mivel nincs kemeny se a hazban, ha nincs aram vagy gaz, akkor nincs futes...gyogyo angolok, epitkezni nem tudnak. Azon agyalok, hogy veszek egy femkalyhat, s az ablakon keresztul tudnam kivezetni a kalyhacsovet, szukseg eseten... Vagy marad az elkoltozes...
borsodi
07-10-2013, 02:43 PM
Alap vetõen mi fával tüzelünk, az egyértelmû, hogy a füsttel magadra hívod az arra járók figyelmét de ha jelen pillanatban választanom kellene akkor sem választanék mást. A palackos gázrol üzemelõ fûtés járható út még, de ki akar otthon annyi gázpalackot tartani? (a nagy x L-es rögzitett palact eleve kiesett mert azt értelem szerûen nem lehet mozgatni)
Mi kihúztuk 2009 telét egy kis román kájhával úgy, hogy alig volt fára pénzünk. Nem ajánlom senkinek az biztos.
A bio gáz jó ötlet, viszont a gond az, hogy ott meg az állatok hangja vonza oda a rossz arcokat...
Nézz szét itt: http://biogazhazilag.blogspot.hu/
Kb. 3 évvel ezelõtt gondolkoztunk a tanyára való költözésen akkor találtam meg ezt az oldalt. Ki is számoltam, hogy hány tehén kellene ahhoz hogy felfûtsük a lakást, stb...
borsodi
07-10-2013, 02:48 PM
És a home made napelemekrõl mi a véleményetek? Elvileg 1 kw-os rendszer ára így 120,000 Ft.
A napelem alatt mire gondolsz? Olyanra ami a fûtésre segít rá, vagy a melegvízre (vagy áramot termel? :)). Én hosszú távon szeretnék egy vegyes rendszert fûtés rásegítéssel és vízmelegítéssel is. De ahhoz radiátorok kellenek és nem külön álló kálykák. Az pedig elég sok pénz.
imi79
07-10-2013, 03:13 PM
Napkollektor (sörkollektor), ha nem akarod a füsttel felhívni magadra a figyelmet.
Nem lesz meleg, de 15 fok összejöhet napközben, az pedig már elviselhetõ.
Én már aludtam jó pár napot, teljesen kihült (1fok) házban télen, szõrme bélésû hálózsákban.
Nem fáztam, sõt melegem volt, igaz a fejem lefagyott símaszk kellett volna.
Egyébként ha tényleg olyan helyzetbe kerülsz, hogy télre lakásban, házban ragadsz, éjszakára érdemes pár nagyobb takaróból háromszög "sátrat" állítani, úgy, hogy a fejed felett maximum 20cm légrés legyen, és legalsó rétegnek hõvisszaverõ fólia mehet.(ez épp most jött meg ebayrõl, "berakom mit vettél topikba")
A 120.000Ft-os napelem szett arra sem elég, hogy egy 30W-os izzon megvilágítson pár óránál tovább.
Már néztem én is.
borsodi
07-10-2013, 03:20 PM
Napkollektor (sörkollektor), ha nem akarod a füsttel felhívni magadra a figyelmet.
Azt hiszem ennek jobban utána nézek... Van vele tapasztalatod?
Enxtheone
07-10-2013, 03:22 PM
Olyanra gondoltam ami áramot termel.
"A 120.000Ft-os napelem szett arra sem elég, hogy egy 30W-os izzon megvilágítson pár óránál tovább.
Már néztem én is. "
Azt nem tudom hogy valójában mennyi energiát termel, csak azt tudom mondani amit írnak :D
Meg még érdemes lenne beszerezni pár "extreme cold weather" ruhát is.
Traveller
07-10-2013, 03:24 PM
Kezdjétek a szigeteléssel, mert utána már minimális energiával kifûthetõ az ingatlan.
Nálam 500 Watt fûtésteljesítmény elég 45 m3 légtér kifûtésére és ez még messze nem passzívház, bõven tudok rajta fejleszteni.
Túlélésre a beltéri sátor nagyon jó ötlet, alkalmaztam én is hõvisszaverõ fóliával (sima építkezési, méter széles, 50 méteres tekercsben). Kamcsatkai környéken láttam, hogy rénszarvasbõrbõl készítettek ilyen kis sátrat a nagy sátorban és egy kis faggyúmécsessel vonultak be aludni, az elég volt a melegnek.
Sörkollektor szintén kinyújthatja a fûtésmentes szezont, de felhõs égnél bukta, márpedig errefelé ha jön a hideg, akkor nem süt a nap hónapokig.
raktaros
07-10-2013, 04:12 PM
Biogázra én is rá voltam valamikor kattanva (csináltam is keveset), de sok "üzemanyag" kell bele és a mi éghajlatunkon szabályozni kell a hõmérsékletét.
Láttam délebbre egy fóliazsákba tolták a cuccot semmi szigetelés/fûtés, de azon az éghajlaton nem kell fûteni sem, fõzésre használták csak.
Én azt mondanám elsõ legfontosabb jól szigetelni, utána ahhoz méretezni a fûtést.
Páran itthon is kísérleteznek komposztkazánnal, de nem tudom milyen eredménnyel.
Az csendes és olcsó is, viszont alacsony hõmérsékletû hõleadók kellenek, fal/padló/mennyezetfûtés.
Sõt ebbõl még lehet nyerni valamennyi gázt is fõzéshez.
Itt egy cikk a sok közül:
http://komlomedia.wordpress.com/2012/01/08/a-futes-jovoje-komposzt-futes/
Persze sok zöld oldal szenzációként nyomatja, gondolom nem annyira egyszerû és tökéletes, de szerintem érdemes kísérletezni vele.
Traveller
07-10-2013, 04:35 PM
Komposztkazán temperálásra jó, mert ha túl sok hõt veszel ki belõle, leáll a folyamat.
Másrészt a legalább 10 m3 halomhoz bõven kell jó összetételû és finomra vágott alapanyagot produkálni.
Ha van olcsó hozzáférés komposztalapanyaghoz, akkor lehet segítség.
imi79
07-10-2013, 04:44 PM
Sörkollektorral még nincs tapasztalatom, tervben van, hogy csinálok egyet, kicsit nehezen jön össze, mert nem iszom alkoholt :)
Rá hagyatkozni nem szabad, arra jó, hogy pár fokkal megemelje a szoba hõmérsékletét hideg, naposabb idõben, fûtésnek késõbb kell bekapcsolnia.
Én garázsra tervezem.
Jelenleg egyébként vegyes tüzelésû kazánnal (fával és saját gyártású papírbrikettel) és gázzal fûtök. Egy rendszeren vannak és a füst sem jelent még gondot a kéményben. :)
Legalább van valami haszna annak a havi több kiló papírnak amit bedobálnak a szórólaposok.
raktaros
07-10-2013, 05:24 PM
Komposztkazán temperálásra jó, mert ha túl sok hõt veszel ki belõle, leáll a folyamat.
Másrészt a legalább 10 m3 halomhoz bõven kell jó összetételû és finomra vágott alapanyagot produkálni.
Ha van olcsó hozzáférés komposztalapanyaghoz, akkor lehet segítség.
Én gondolkodtam rajta hogy kipróbálok egy kisebbet, de volt valami minimális méret ami felett mûködik csak jól.
Ha jól emlékszem 3-4 m3 körül, annyi helyem itt most nincs :(.
Nem tudom mennyire kell aprítani, de az tényleg nehezebb geddon esetén. Ilyenkor még az ágaprítóval nem gond.
borsodi
07-10-2013, 05:49 PM
Jelenleg egyébként vegyes tüzelésû kazánnal (fával és saját gyártású papírbrikettel) és gázzal fûtök. Egy rendszeren vannak és a füst sem jelent még gondot a kéményben. :)
Legalább van valami haszna annak a havi több kiló papírnak amit bedobálnak a szórólaposok.
Nekem kb. 90% az aránya a fényes papírnak a szórólapokban, ez viszont úgy olvastam, hogy nem alkalmas papírbrikettnek. Van errõl tapasztalatod?
imi79
07-10-2013, 06:26 PM
Nálam jóval kevesebb, 20-30% a fényes papír.
Ezek kicsit nehezebben áznak át, és kisebb darabokra kell tépni/vágni õket mint a sima papírt.
Kézi/motoros iratmegsemmisítõ tökéletes.
Én kézit használok. Nem igényel áramot, viszont jóval gyengébb a kapacitása is.
Csak elég sok hamu marad a brikett után.
mossberg-operator
07-11-2013, 06:37 AM
Én már aludtam jó pár napot, teljesen kihült (1fok) házban télen, szõrme bélésû hálózsákban.
Nem fáztam, sõt melegem volt, igaz a fejem lefagyott símaszk kellett volna.
Egyébként ha tényleg olyan helyzetbe kerülsz, hogy télre lakásban, házban ragadsz, éjszakára érdemes pár nagyobb takaróból háromszög "sátrat" állítani, úgy, hogy a fejed felett maximum 20cm légrés legyen, és legalsó rétegnek hõvisszaverõ fólia mehet.(ez épp most jött meg ebayrõl, "berakom mit vettél topikba")
A 120.000Ft-os napelem szett arra sem elég, hogy egy 30W-os izzon megvilágítson pár óránál tovább.
Már néztem én is.
A gyertyas modszer a futetlen hazban belul felalitott satorban 3-5 fokkal emelheti a homersekletet, de tuzallo tartalyba kell rakni, hatha felrugod almodban...
astonferi
07-11-2013, 07:26 AM
nekünk szerencsére van kémény rendszerünk ( régi tégla társas ház ) és gondolkodok egy öntött vas kályhán.
http://www.jotul.hu/ ezek elég hatékonyak de az árakat még nem tudom. olyat akarom amin adott esetben fõzni is lehet.
259
használtan is 35-40 kérnek akkor érdemes újat venni.
borsodi
07-11-2013, 08:05 AM
Sörkollektorral még nincs tapasztalatom, tervben van, hogy csinálok egyet, kicsit nehezen jön össze, mert nem iszom alkoholt :)
Átolvasgattam a leírásokat igazából nekem is az alapanyaggal van problémám (sörösdoboz). Milyen helyettesítõ anyagok jöhetnek számításba?
A terv egyébként az lenne, hogy a ház melegítése helyett én inkább egy fólia sátrat melegítenék vele a kertben. Bár ott a hõszigeteléssel lenne a legnagyobb gond...
imi79
07-11-2013, 09:20 AM
Nálam energiaitalos doboz, de azt se nagyon iszom.
Fólia sátornál szoktak nagyobb mûanyag hordókban vizet tartani, az segít a hõmérsékletet szinten tartani, lassítani a lehülést éjszakára.
Persze nap közben nap kell, hogy érje, hogy átmelegedhessen a víz.
Enxtheone
07-11-2013, 09:59 AM
És a füsttel nem lehet valamit csinálni hogy nehezebben vegyék észre?
pl. kéménybe aktív szén vagy valami :S
astonferi
07-11-2013, 10:05 AM
vannak füstszûrök de utána kéne olvasni rendesebben.
barkácsolni nem érdemes mert visszajön a füst és belehalsz .
borsodi
07-11-2013, 12:41 PM
Ezzel az erõvel akkor inkább nekiállok hidrokulturás növénytermesztésnek...
fater.lajos
07-22-2013, 02:05 PM
Sörösdoboz beszerzése:
A TESCO 2 FT-ot ad aki beviszik hozzájuk a nem össze lapítottat. Nálunk (100.000-es város) a helyi alkeszoknak ígérni kell 3 Ft-ot, és másnapra leszállítják a kért mennyiséget. Randevú az átvevõ elõtt. Ha mész, jól jár, ha nem, úgy jár mint máskor...
borsodi
07-26-2013, 02:33 PM
Sörösdoboz beszerzése:
A TESCO 2 FT-ot ad aki beviszik hozzájuk a nem össze lapítottat. Nálunk (100.000-es város) a helyi alkeszoknak ígérni kell 3 Ft-ot, és másnapra leszállítják a kért mennyiséget. Randevú az átvevõ elõtt. Ha mész, jól jár, ha nem, úgy jár mint máskor...
Gyere ki a bunkerbõl és nézz egy kicsit körbe :) mert a 1-2 FT-ost már 2008-óra nem használjuk fizetõ eszközként... :haha: De ha van pár kiló 3 FT-os érméd akkor szólj és menjünk vegyünk belõle egy pár birkát. :thumbup
ui.: remélem nincs harag :cool:
Sörösdoboz beszerzése:
A TESCO 2 FT-ot ad aki beviszik hozzájuk a nem össze lapítottat.
Ez is egy különbség Magyarország és Amerika között. Itt kint jelenleg 10 centet (23 Ft-ot) adnak egy nem lapítottért.
környész
11-19-2013, 10:56 PM
Csodát tehet a tömegkályha. (http://tudnodkell.info/csodat-tehet-a-tomegkalyha/) Errõl hallottatok már?
fater.lajos
11-20-2013, 09:53 AM
Igen. Tömegkályha a fûtõ-fõzõ kemence meg a nagy épített cserépkályha sütõvel is. Tömegével, a beépített anyaggal tárolja a hõt. Bármelyik cserépkályhás csinál neked ilyet. Amikor elkezdtek emeletes házakat építeni, elkezdett a beépített tömeg csökkenni. Ez nem tett jót neki. Szóval az újságíró megint arról ír, amihez nem ért, vagy a cikk fizettet hirdetés az újságnak, VAGY ZSEBBE A SZERZÕNEK.
raktaros
11-20-2013, 10:09 PM
Mindig van valami amit újra meg újra felkapnak...
környész
11-20-2013, 10:42 PM
Valóban nem egy óriási új találmány, de ez a másodégés-kamra nem rossz dolog, nekünk amúgy itthon van cserépkályha.
Dream_walker
11-21-2013, 07:25 PM
Ez is egy különbség Magyarország és Amerika között. Itt kint jelenleg 10 centet (23 Ft-ot) adnak egy nem lapítottért.
Töltöttem pár hónapot dániában az év elején. Ott még durvábban nyomják, ûrtartalom alapján van a betétdíj, és minden élelmiszer-jellegû folyadékra van (tehát pl. a mûanyagpalackos étolajra is, meg a gyümölcslére).
1 literig 1,5 korona, ez 60 huf, 1-2,5 liter között 3 korona (120 huf), fölötte 3,5 korona. Így jön ki az, högy egy kommersz üdítõnél drágább a palack betétdíja, mint maga a szósz :D Mondjuk hordákban viszik vissza az üres üveget a népek, sehol sem látni eldobva.
Bowman
12-16-2013, 08:26 PM
A sörösdoboz kollektorokkal az a gond, hogy a mûködésükhöz (érzékelõk, vetilátorok) elekrtomos energia kell.
Nem régen kezdtem olvasgatni ezt a prepper oldalt és kezdem újra gondolni a házat túlélõ szempontból.
Gázkazánom és a vegyes tüzelésû kazánom is van. A fûtési rendszer szivattyús, vékony csöves, de elektromos energia hiányában a vegyes tüzelésû kazánnal is van annyi áramlás, hogy a belsõ teret legalább temperálni tudjam (akkor jöttem rá, amikor elfelejtettem bekapcsolni a keringetõ szivattyút). A csõrendszert szakaszolni fogom, hogy sérülés esetén egyes részeket lekapcolva a rendszer valamelyest mûködõ képes maradjon. A csõrendszert érdemes lenne fagyálló folyadékkal feltölteni. http://www.gepeszbolt.hu/320-fagyallo-folyadekok
Ahogy majd a pénz engedi, a garázsban akarok furatni egy talajvíz kutat, hogy védett helyrõl legyen vizem forraláshoz, kazán feltöltéshez.
Ha nagyon eleresztem a fantáziámat: lehetne a vegyestüzelésû kazán hõjével egy stirling motoros áramfejlesztõt mûködtetni. Néhány akkumulátort tudna tölteni.
http://www.meggi.hu/Renexpo%20Stirling%20eloadas.pdf
http://www.youtube.com/watch?v=z7lUzKfdHd4
Csak pénzem volna annyi mint ötletem.
...most koltozunk januarban, az "uj" hazba a nappaliban van kalyha de a lenti szintre is lehetne tenni mivel ott a kemeny. Jelenleg azon a szinten csak klima van, az futi az egesz hazat. Ott vannak a haloszobak es a gyerektarolo :)
asszonynak probaltam beadni hogy ott is volt regen kalyha kellene egyet berakni backupnak de hallani sem akar rola. Hiaba magyaraztam milyen jo lesz ha pl el megy az aram, de azt mondja az nem megy el...(!)
(egyebkent majdnem minden viharnal elmegy, teny hogy hamar helyreallitjak a zurt)
Szal ezzel csak azt akarom mondani, hogy lehet nem is uj kalyha kell hanem uj asszony :D
GAZDA
01-03-2014, 10:38 AM
degu
Lehet rossz volt a promóció! Miért nem azt mondtad,hogy milyen romantikus lenne itt egy kandalló (amibõl teljesen véletlenül kályha lesz)!:-D
fater.lajos
01-03-2014, 10:40 AM
Vegyél egy "hordozható" cserépkályhát füstcsövekkel. Aztán tedd el az alagsorban. Az asszony maradhat. A kályha meg, megvan...
Bowman
01-03-2014, 04:48 PM
"Hordoztatok" már cserépkályhát? Qrva nehéz!!!
Nekem van egy tartalék hordozhatónak nevezett cserépkályhám, de ha be akarnám üzemelni a lakásban vész esetén, 20m hosszan kellene vonszolni, meg leküzdeni vele 5 lépcsõt. Ezek az agyagos, samottos szerkezetek nehezen tûrik a mozgatást, óvatosan kell velük bánni. Az én esetemben minimum 3 ember kellene görgõkkel, kötelekkel, és rá menne egy fél nap az óvatos mûveletre. Szívem szerint inkább ilyen fém kályhában gondolkodnék: http://www.arukereso.hu/kalyha-kandallo-c4177/
Ami meg az asszony meggyõzését illeti:
Valahol ismerõsnél ki kellene próbálni milyen érzés a kandalló elõtt ücsörögni és a lángokat bámulni.
1167
Egy barátom vett egy üvegajtós öntöttvas kandallóbetétet, és Ytong lapokkal körbe falazta. Egyszerû mint a faék. A betét körül felmelegedett levegõ légcsatornán át a fal túloldalán lévõ szobába cirkulál, rásegítve a gázkazánra. A kép (ha sikerül feltölteni) az elsõ próba gyújtást ábrázolja. Azóta elkészült, csodálatosan néz ki, de nem is ez a lényeg.
Hogy mi a lényeg?
GYEREKEK!!
A lassan gomolygó lángoknak valami elképesztõen megnyugtató hipnotikus hatásuk van! Barátommal többször azon kaptuk magunkat, hogy tátott szájjal, kikerekedett szemekkel némán bámuljuk a lángokat. Ezt nem lehet leírni, ezt érezni kell.
Ezzel meg lehet gyõzni az asszonyt!
Ismerjuk latvanykalyhat most is olyanunk van bamuljuk is. A kivalasztott hazban nappalijaban is van igaz az regebbi. A poen az hogy az alagsorban is volt mert latom a befalazott kalyhacso helyet. Lehet hogy ingyen is tudnek szerezni szal szinte semmibe nem fajna egyszeruen csak feleslegesnek tartja. En meg lehetosegnek no ez a problema. De ugy is lesz mert punktum :))
raktaros
01-03-2014, 11:42 PM
Millióféle szép kályha van, csak vedd rá hogy nézegessen, aztán majdcsak beleszeret egybe.
Lehet hogy pink lesz, de az is melegít :D.
fater.lajos
01-06-2014, 07:19 AM
Én ilyenre gondoltam: http://bolthely.hu/kaloczkerkft/id/00290_Salgo_Tea_Tuzhely
1204
Már olyat is lehet kapni/csinálni, ami meleg vizet is elõállít, gravitációs keringtetéssel akár. Vészhelyzeti megoldásnak kiválóak.
raktaros
02-11-2014, 10:09 AM
Valamelyik témában nemrég felmerült.
Komposztkazán 2.0 újratöltve (http://greenr.blog.hu/2014/01/27/komposztkazan_2_ujratoltve)
http://www.youtube.com/watch?v=jV5J8p4TRu4
Hol kapni, mi a hivatalos megnevezés?
Hu, most megfogtal, mert igazabol külföldi barangalosokkor talalkoztam ilyenekkel, itthon, talan a Praktikerben lattam par eve.
Konkretan a Tatraba egy hegyi menedekhazba futöttünk be egy ilyen kandalloba es utana lattuk, hogy telenyomta a bojlert is melegvizzel
(Jol meg/ki is fürüdtük az asszonnyal az egeszet :D )
Par honapja egy Nemet epitok aruhazba, talan Baumax pislogtam meg egy olyat, hogy a 2"-s csövek voltak 180°-ba (majdnem) meghajlitva, majd egymas melle heggesztve, minden masodik darab szinten elforditva ez elozohoz kepest. A belseje adta a tüzteret. A csovek szabad vegein a levego aramolhat ezzel eroteljesen fütve a helyseget, de ha összekotve vizet engednenk nemelyikbe, akkor vizet is melegithetne.
(Visszaolvasva a fentieket, aki nem erti az egeszet az ne keseredjen, hirtelen en sem ertettem, pedig en irtam :D )
ha arra jarok megint csinalok fenykepeket majd
Egyebkent tervbe van veve egy gyartas, mert piszok jo szerkezet es jo lehet a teljesitmenye is.
A. L. Ias
02-11-2014, 07:51 PM
Fûtés + fürdés témában az én "ultimate" kedvencem: dutchtub (http://www.weltevree.nl/ENG/collectie/dutchtub-original).
Vasember
02-11-2014, 07:56 PM
Ezt már én is kinéztem magamnak!
Azon töprengek, hogy fogom ezt egy nagy dézsából kialakítani.
raktaros
02-11-2014, 11:35 PM
Már olyat is lehet kapni/csinálni, ami meleg vizet is elõállít, gravitációs keringtetéssel akár. Vészhelyzeti megoldásnak kiválóak.
Én is nézegettem régebben vízteres sparheltet, radiátorra lehetett kötni, és az oldalában is volt beépítve egy HMV tartály.
Csak az ára...
Most nem találom, itt egy hasonló, ebben nem látok belsõ HMV tartályt de külsõt lehet ezzel is fûteni: BETTY THERMO SPARHELT (http://www.pellet-kandallo.hu/2011/betty-thermo-sparhelt-2-252)
Pont akciós! :DDDD
raktaros
02-11-2014, 11:42 PM
Hol kapni, mi a hivatalos megnevezés?
Ha egyre gondolunk, akkor így keress rá: vízteres sparhelt
De láttam olyan megoldást (neten), hogy sima sparhelt kéménycsövére volt rátekerve rézcsõ, azon keresztül melegítette a bojlert.
Ez nyilván rosszabb hatásfokú, viszont tartósabb lehet.
BragBOL
02-12-2014, 12:10 PM
Nem értek hozzá, de gondolkodtam egy kicsit a komposztkazánon és az alábbi fejlesztett változatot találtam ki, amit új épületekbe érdemes beépíteni:
Az egész olyan felépítésû lenne mint egy méhkaptár.
Egy nagy hõszigetelt doboz, amelynek nyitható az alja és a teteje, és esetleg az egyik oldala is az ürítéshez.
Ezt függõlegesen cellákra osztjuk keretes merev dróthálóval.
A drótkeretek két oldalára erõsítjük fel a vízet és levegõt szállító csöveket úgy hogy alul menjen be, és jobbra balra kacskaringózva áramoljon felfelé.
A légcsövek felhasználhatóak falfûtésre, ügyelve hogy akadálytalanul felfele áramoljon a levegõ, itt szükség lehet szabályozó eszközökre, fõleg a komposzt megfelelõ mûködéséhez. A fáradt levegõt a szabadba kell engedni!
A vízcsövek, padlófûtésre, és kapacitástól függõen, bojlerbesegítésre és egyéb dolgokra. Itt is szükség lehet szabályozásra.
szfenikus
12-02-2014, 09:33 PM
Debrecenben, mint ahogy az ország számos vidékén ezt a felkapott komposztkazánt, melegágynak hívjuk...
Friss trágya és növényi anyag szükséges csupán hozzá (szalma, csutka, gally, levél).
Egy ritka beszédû és sûrûn dolgozó debreceni kollégámmal ezt a hõt, mi a következõk szerint hasznosítjuk:
A melegágy padozata a földfelszíntõl számítva kb. mínusz 250 cm-en van, ez egy sima rézsûs falú gödör, délre nézõ bejárattal. Teteje most még napsugárálló mûanyagfólia. A sátor geometriai középpontjában (hõközpontjában) van felállítva egy négyoldalról - drótkerítéssel - körbevett láda, ebbe kerül a friss trágya és a növényi maradványok. Ennek a térfogata kb. 3 m3. A központhoz közel vannak a palánták. Tél elején bepakoljuk a cuccot, majd:
Kora tavasszal a bomlásból származó hõ és a földmeleg tartja elfogadható hõmérsékleten a palántákat, késõ õsszel pedig már csak maga a földmeleg növényeket.
Nem méricskéltük még a hõmérsékletet, de a télen megmérjük, szondával a szarany, a sátor és a külsõ levegõ hõfokát is.
Csinálni, kipróbálni, elgondolkozni, látottakat füzetbe feljegyezni ! Hiábavaló a merevlemezre mentegetni a végnélküli megabájtokat... meg ötletelgetni a fotelben...
mossberg-operator
12-02-2014, 10:05 PM
Debrecenben, mint ahogy az ország számos vidékén ezt a felkapott komposztkazánt, melegágynak hívjuk...
Friss trágya és növényi anyag szükséges csupán hozzá (szalma, csutka, gally, levél).
Egy ritka beszédû és sûrûn dolgozó debreceni kollégámmal ezt a hõt, mi a következõk szerint hasznosítjuk:
A melegágy padozata a földfelszíntõl számítva kb. mínusz 250 cm-en van, ez egy sima rézsûs falú gödör, délre nézõ bejárattal. Teteje most még napsugárálló mûanyagfólia. A sátor geometriai középpontjában (hõközpontjában) van felállítva egy négyoldalról - drótkerítéssel - körbevett láda, ebbe kerül a friss trágya és a növényi maradványok. Ennek a térfogata kb. 3 m3. A központhoz közel vannak a palánták. Tél elején bepakoljuk a cuccot, majd:
Kora tavasszal a bomlásból származó hõ és a földmeleg tartja elfogadható hõmérsékleten a palántákat, késõ õsszel pedig már csak maga a földmeleg növényeket.
Nem méricskéltük még a hõmérsékletet, de a télen megmérjük, szondával a szarany, a sátor és a külsõ levegõ hõfokát is.
Csinálni, kipróbálni, elgondolkozni, látottakat füzetbe feljegyezni ! Hiábavaló a merevlemezre mentegetni a végnélküli megabájtokat... meg ötletelgetni a fotelben...
Kepek?
pappito
12-02-2014, 10:34 PM
Ha egyre gondolunk, akkor így keress rá: vízteres sparhelt
De láttam olyan megoldást (neten), hogy sima sparhelt kéménycsövére volt rátekerve rézcsõ, azon keresztül melegítette a bojlert.
Ez nyilván rosszabb hatásfokú, viszont tartósabb lehet.
ezt a vizet is melegítõ kandallovat nálunk wetbacknak hívják és elég sok helyen van, tekintve, hogy amúgy általános az elektromos vízmelegítõ (bojler). télen a wetback megcsinálja a melegvizet simán, sokszor a bojler fûtõelemének be se kell kapcsolni - a lakás elektromos energia fogyasztásának kb. 40%-a a melegvíz. Plusz ott van az is, ha nincs áram, akkor is tudna az ember melegvizet csinálni.
Ilyet akartunk elõször csináltatni, de aztán végül az engedélyezési eljárás meg a költségek miatt letettünk róla. Azóta meg az önkormányzat hozott egy rendeletet, hogy a nyílt tûzterû kandallók és a 2005 elõtti zárt tûzterûeket le kell bontani, mert szennyezik a levegõt. Kb 80ezer ilyen fireplace van a városban amit nem lesz szabad használni :( Mindezt a tenger közepén, ahol olyan tiszta a levegõ folyton, mintha nem is városban élnénk, hanem valami hegytetõn. Pedig ezek a kandallók simán megspórolnák a tavaszi-õszi fûtést, vagy legalább 2-3 hónappal rövidítenék a fûtési szezont és csökkentenék az áramfüggõséget.
Morpheus
12-03-2014, 05:33 AM
Olyan jé ez a fórum!
Mindig találok olyanmtémát amit megoldottam. :-) :-) :-)
Tömegkályha és fakétakályha. Keressetek rá. Fõleg a rakétakályhára, mert akár sátrat, odut is fûthetsz úgy, hogy nem fulladsz meg.
Sörkollektorral ne bajlódjatok. Sokba kerül, macerás és szinte soha nem fût. Nekem van kettõ. Gyári, nem tákolmány. Szlovákok gyártották. Ha süt a nap fût, de hetek óta nem láttam napot. A napkollektorral ugyanez a helyzet. Õsszel, tavasszal segít, de aztán fatüzelés.
Nálunk van egy tömegkályha, egy cserépkályha és három csikós tûzhely. (sparhelt téglából.)
Törölt_fórumtag2
12-03-2014, 03:00 PM
https://www.youtube.com/watch?v=mEFPTkoVGqg#t=501
Saját megoldásom:
43974398
:)
Dream_walker
12-11-2014, 07:51 PM
Melegágy, ha a palántáknak akarsz fûteni, és komposztkazán, ha magadnak :) Meg hát alapesetben máshogy is kerül kialakításra, az eltérõ funkció miatt.
Ozmonda
12-14-2014, 09:02 PM
Halihó!
Technikai kérdésem volna: a minap belefutottam az infra fûtés nevezetû megoldásra. Viszont nem teljesen sikerült tisztázniuk, hogy hogyan és mitõl mûxik. Errõl tudna valaki magyarázatot adni? Érdekelne, mert városban -elvileg jó- utólagos beépítésre, -elvileg jó- egy-két napelemmel elmegy, elvileg olcsó, és eddig ez volna - ha minden fenti igaznak bizonyulna- az egyik füstmentes fûtési forma.
szfenikus
12-14-2014, 10:38 PM
Halihó!
Technikai kérdésem volna: a minap belefutottam az infra fûtés nevezetû megoldásra. Viszont nem teljesen sikerült tisztázniuk, hogy hogyan és mitõl mûxik. Errõl tudna valaki magyarázatot adni? Érdekelne, mert városban -elvileg jó- utólagos beépítésre, -elvileg jó- egy-két napelemmel elmegy, elvileg olcsó, és eddig ez volna - ha minden fenti igaznak bizonyulna- az egyik füstmentes fûtési forma.
ó
Tegyük fel, hogy egy helyiségnek 1500 W a hõszükséglete. Ezt a teljesítményt be kell vinni a szobába. Mindegy, hogy ezt a hõteljesítményt radiátor, villamos hõsugárzó esetleg infrapanel viszi be. Éjjel és nappal egyaránt...
Ozmonda
12-14-2014, 11:33 PM
ó
Tegyük fel, hogy egy helyiségnek 1500 W a hõszükséglete. Ezt a teljesítményt be kell vinni a szobába. Mindegy, hogy ezt a hõteljesítményt radiátor, villamos hõsugárzó esetleg infrapanel viszi be. Éjjel és nappal egyaránt...
Ez, eddig oké. Az infra panel mûködési elvét nem látom kristálytisztán.
szfenikus
12-14-2014, 11:43 PM
Feszültség hatására izzásba jön. Az infravörös hullám pedig a tárgyakba ill. élõlényekbe ütközve , adja át az energiáját (=konvekciós hõsugárzás). Megint feltalálták a marketingesek a spanyolviaszt, hogy el tudják adni. Ugyanaz történik, mint az infravörös izzólámpában, ott izzószál izzik, itt meg egy tábla.
Ozmonda
12-15-2014, 12:09 AM
Köszönöm!
Asszem belevetem magam Newton lehûlési törvényeibe, és a hõátadási tényezõ megállapításának lehetõségeibe. ;-D
2 év alatt 4 (vagy 5) tönkrement hõsugárzó. Szétolvadt burok, megpörkölõdött konnektordugasz, szétégett áramkör. :rolleyes: És nem is olcsók.
Emlékszem hogy gyerekkoromban volt egy keleti technikás, nem volt benne digitális kijelzõ, nem volt benne ventilátor, nem volt benne hõmérõ. Volt rajta 1 darab alfordítható kapcsoló. Kikapcsolt állapot, 1-es fokozat, 2-es fokozat. És mûködött és sok éven át, talán még most is. Hogy lehet hogy az kibírt 30 évet, ezek meg néhány havonta bedöglenek? :mad:
Persze az lenne az ideális, ha vennék egy új kazánt -mert az is elromlott-, de kinek van arra 5000 dollárja?
(Ez mehetne a technológia topicba is, de itt is megfér, ha már fûtésrõl van szó.)
Szia,
Az infra futes kb. ugyanaz, mint amit tized aron lehet megvenni "kvarc sugarzo" neven.
Normalis futes ugy mukodik, hogy az egesz szobat atmelegiti. Ennek egyik elonye, hogy ha kikapcsol a futes, akkor sincs azonnal hideg, illetve ami fontosabb, hogy amelyik oldala az embernek nem a futes fele nez, az se fazik. Viszont van egy nagy hatranya: csak lassan (inkabb napok, mint orak alatt) lehet felfuteni veluk egy athult lakast. Tehat folyamatos meleg fentartasahoz (ide ertve azt is, ha nap kozben 1-2 fokkal huvosebbre van allitva a futes), ezek az idealisak.
Ezzel szemben az infra panel es a kvarc sugarzo altal kibocsajtott hosugarak egybol az ember testet melegitik, vagyis viszonylag kellemes kozerzet elerheto nehany masodperccel (!) a bekapcsolas utan. De persze csak azon az oldalan az embernek, ami kozvetlenul melegitve van, es kikapcsolas utan azonnal ismet hideget erez az ember. Mivel nem kell az egesz lakast futeni, hanem csak az annal sokkal kisebb meretu embert, ezert hasonlo melegerzethez joval kevesebb (kb. fele) energia kell. Oda valo, ahol altalaban kifejezetten hideg van, de neha rovid ido alatt meleget kellene erezni (nyaralotol idoszakosan hasznalt uzemcsarnokig sok ilyen van).
Bel
Dream_walker
12-30-2014, 05:33 PM
Halihó!
Az infravörös sugárzás az elektromágneses spektrum emberi szemmel láthatatlan rövid hullámhosszú szelete, nagy energiát hordoz. Ebbõl a közvetítõ közegben (illetve annak hiánya esetén sem) veszít sokat. Ha beleütközik valamibe, a hullám megszûnik, átadva az energiáját az objektumnak. Ez az energia szinte kizárólag hõenergiaként mûködik tovább.
MacIver
12-31-2014, 01:00 AM
http://www.conrad.biz/medias/global/ce/5000_5999/5500/5510/5513/551327_AB_00_FB.EPS_1000.jpg
mzperiksz
09-15-2015, 01:09 PM
Hátha valakit érdekel, nekem nem éri meg elmenni érte.
http://www.jofogas.hu/pest/Vulkan_kalyha_30960072.htm
mossberg-operator
10-23-2015, 05:58 PM
Video, utolso resz, szigeteles, a buborekos foliaval. http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3285990/Video-reveals-hacks-make-life-easier-kitchen.html
Morpheus
01-20-2016, 08:50 PM
Szereztem 12 voltos infra fûtõfilmet... Kíváncsi vagyok. Egy méter 64 watt. Félbevágható.
Szereztem 12 voltos infra fûtõfilmet... Kíváncsi vagyok. Egy méter 64 watt. Félbevágható.
Ez jó cucc!Kell még hozzá egy 12V termosztát.Autóba.lakókocsiba.
Azért némi hozzáfûzés
pl.kocsiba. P= U*I 67W=12V*5,5A
Átlagos kocsi aksi 55A/h Ami azt jelenti,hogy 12 voltos feszültség mellett,55 A leadására képes ,egy órán keresztül.Ami ugye 20 C fokos hõmérséklet mellett értendõ,minél hidegebb van ez annál kevesebb.
Tehát elvileg,ideális körülmények között 10 órát üzemelhet az infra panel egy fullra feltöltött kocsi aksival,a teljes lemerülésig(ami persze nem igaz,mert a kocsi aksikat nem erre tervezték,erre a munka akkumulátorok képesek,de azok meg nem igazán jók az önindító megforgatására)
Az idõ elteltével a kocsi nem indítható.
Tehát néha be kell röffenteni a járgányt és tölteni az aksit(akkor pedig ugye,mûködik a rendes fûtés az autóban)
Megoldás lehet egy mobil napelem az autó tetejére,egy külön munka aksival.Nappal tölti a napelem az akkumulátort(ha süt a nap,a szélvédõn át jó meleg lesz a kocsiban),este pedig mehet az infra filc.
Életképes megoldás vészhelyzetekre,hideg idõben lakókocsiban,autóban éjszakázásra,némi kiegészítõvel.(munka aksi+mobil napelem(a többségében benne van a töltés szabályzó)+termosztát)
http://dimat.hu/D203DC-futofilmfutofolia-12VOLT-30cm-szeles
http://megerizoldneklenni.hu/hordozhato-napelemes-keszlet-lakokocsikhoz-kempingezeshez-40w.html
http://akku-partner.hu/index.php?route=product/product&product_id=79
Ádám Csaba
04-09-2016, 08:04 AM
Tételezzük fel, hogy van egy épület, amit áram nélkül kell úgy felfûteni, hogy ne legyen figyelemfelkeltõ.
Én építenék egy gravitációs központi fûtést egy túlméretezett kazánnal és épület méretétõl függõen egy nagy hõtárolóval. Akkor elég lenne éjszaka, 4-5 órát fûteni és az melegen tartaná a lakást a következõ éjszakáig! Ehhez természetesen szükséges a megfelelõ falszerkezet és nyílászáró! Ez járható út, mivel léteznek ilyen rendszerek! (Épületgépészettel is foglalkozok)
WestBam
04-09-2016, 11:03 AM
Olvass utána a rakéta kályhának. Nincs füst, a kiáramló gáz alacsony hõmérsékletû is lehet és nem kell feltétlenül fent kivezetni, oldalfalon is mehet ki a füstgáz.
Ádám Csaba
04-10-2016, 05:11 PM
Olvass utána a rakéta kályhának. Nincs füst, a kiáramló gáz alacsony hõmérsékletû is lehet és nem kell feltétlenül fent kivezetni, oldalfalon is mehet ki a füstgáz.
Google segítségével sok cikket és videót találtam a témában, de nem gyõzött meg teljesen. Ezen a youtube videón (https://www.youtube.com/watch?v=PYTV3sD7Xis) például építik és az optimális égés állapotáról beszélnek. Nem találtam olyan cikket, ahol több éve üzemelõ kályháról írnának tapasztalatokat. Ahány összetevõbõl áll a tökéletes égés, annyi a hibalehetõség is. Azaz ha nem teljesen száraz a fánk, nem jó a kéményünk, túl magas a külsõ hõmérséklet, nem optimális a páratartalom, stb. akkor már nem az optimális égés valósul meg. Ha nem optimálisan ég el, akkor meg kormozódik a rendszer. Rakétakályhán a kialakítása miatt nem lehetséges tisztítónyílás beépítése.
Az elképzelés tetszik és kíváncsi is vagyok, hogy hová tudják fejleszteni, de ez még nem kiforrott technológia szerintem!
nem kell feltétlenül fent kivezetni, oldalfalon is mehet ki a füstgáz.
Én úgy értelmeztem, hogy a huzatot továbbra is a kémény biztosítja, a belsõ kémény csak a keresztmetszet szûküléssel gyorsítja az égéstéren átáramló levegõ sebességét. Azaz a végsõ égéstermék kivezetést magas kéményen keresztül kell megoldani.
De még egyszer hangsúlyozom, hogy tetszik az elképzelés és figyelemmel fogom követni!
WestBam
04-10-2016, 06:14 PM
Sajnos nem találom a videót amit láttam róla.
Külön ki is volt emelve, hogy a ház oldalán megy ki a kémény és nincs füst. Bemutatták a felépítését is, elkészült kélyha volt és mûködött is a videón.
Minden sz@rt elmentek pinteresten, ezt pont nem sikerült :(
Rakéta kályha topic
http://magyarprepperforum.net/showthread.php?970-Rak%E9ta-k%E1lyha&highlight=rak%E9ta
:)
Ádám Csaba
04-10-2016, 06:17 PM
Sajnos nem találom a videót amit láttam róla.
Külön ki is volt emelve, hogy a ház oldalán megy ki a kémény és nincs füst. Bemutatták a felépítését is, elkészült kélyha volt és mûködött is a videón.
Minden sz@rt elmentek pinteresten, ezt pont nem sikerült :(
Nem gond. Ahogy írtam is, biztosan figyelni fogok rá, mert érdekes! Köszi a témát! :thumbup
mmilan21
04-10-2016, 08:22 PM
Tessék, egy példa a rakétakályha kémény igényére:
https://www.youtube.com/watch?v=0d0vtGaj_6g
Valami ilyesmin gondolkodom.
http://www.homedepot.com/p/Englander-3-000-sq-ft-Wood-Burning-Add-On-Furnace-28-3500/100185844
Kétszer akkora helyet be tud fûteni mint a házunk. A beinstallálása meg hasonlók, szakembernek pénz, szerintem 3000-bõl talán kijönne. Aztán meg itt a 16 hektár fa, 5-öde száraz, nem lenne gond a fûtés.
https://www.youtube.com/watch?v=F-mpnbgAtaY
mmilan21
11-08-2016, 06:51 AM
Valami ilyesmin gondolkodom.
http://www.homedepot.com/p/Englander-3-000-sq-ft-Wood-Burning-Add-On-Furnace-28-3500/100185844
Kétszer akkora helyet be tud fûteni mint a házunk. A beinstallálása meg hasonlók, szakembernek pénz, szerintem 3000-bõl talán kijönne. Aztán meg itt a 16 hektár fa, 5-öde száraz, nem lenne gond a fûtés.
https://www.youtube.com/watch?v=F-mpnbgAtaY
Hosszú távon sokkal olcsóbban is kijössz a fatüzeléssel (saját erdõvel meg szinte ingyen) és a favágás edzésben is tart.
raktaros
11-08-2016, 10:36 PM
Valami hõtároló tömeg nem ártana köré, mert este szaunázol, reggel meg hidegben kelsz ha nem alvás közben nem dobsz rá néha :)
(Igaz én olyan helyen használok hasonlót ahol nincs minden nap fûtve, lehet csak azért hûl nagyon ki a szoba reggelre)
Ha meg is veszem, csak jövõre. Aztán meg majd kell 1-2 tél, mire kitapasztalom. :D
palizerhuszár
12-17-2016, 09:23 PM
Következõ télre szeretném a házamat ( jelenlegi melléképület egyes falaira alapozva) megépíteni, kizárólag saját erõbõl. A fûtésünket több pillérre építem:
- komposzt fûtés: kb. 20 m3 komposztban átkeringetett padló és falfûtés. addig nagyon sokat kell még ezzel foglakoznom, hogy jó legyen.
- sparhelt: fõzéshez, alapvetõen kiegészítõnek szánom a kényelmesebb gázos mellett, hõleadó kéménycsõvel kívánom télen beüzemelni
- kemence: télen hasznos, ha a kenyér megsütéséhez a ház középpontjában elhelyezett gallyal, szárral fûtött kemencét használok, nyáron, viszont egy kinti fedettet építek majd 2-3 év múlva. Így is kuriózum marad szerintem a saját kenyérsütés, még ha minden meg is valósulna, mert a bolti árával nem igen ehet versenyezni (munkaidõ)
Hõszigetelésnek szalmabálát választottam, olcsósága és környezetbarát mivolta végett. Erre kell egy komolyabb vakolás is majd. a födémre nádat szánok, de lehet ez is szalma lesz lesaralva. Gond, csak a fix méretû helyeknél lesz, mert nem igen csíphetek le a járdából 40 cm-t a bálák véget. Talán a nádpalló lenne a legjobb megoldás.
Ihasz Laci
12-17-2016, 09:34 PM
Ezt elmagyaraznad legyszi mert erdekel de nem egeszen ertem.
Hogy lesz a komposztbol padlofutes?
A padlo alatti ureges reszt feltoltod komposzttal es azt melegited?
WestBam
12-17-2016, 10:41 PM
Komposztkazán. Youtube-on megtalálod az összes infót róla :thumbup
mmilan21
12-18-2016, 08:38 AM
A komposztálódás bomlási folyamatai során hõ képzõdik. Ezt a meleget pedig a komposztdombba épített csõhálózat vízközeg segítségével viszi el házba egy keringetõ szivattyú segítségével.
Röviden, tömören ennyi.
fater.lajos
12-18-2016, 09:54 AM
Amit te említesz azt melegágynak hívják. Már vagy pár száz éve a növénytermesztésben...
palizerhuszár
12-18-2016, 12:40 PM
Lényegében csak a kazánt cserélném le egy nagy rakás komposztra. A nõvények bomlása, lényegében humusszá alakulása sok hõt szabadít fel. Ez kb. 70 fokot is jelenthet és a legkeményebb fagyokban is mûködik, megfelelõ tömeg mellet. Lényegében méreteznem kell a helyiségekhez. Tudom nem tûnik nagyon bizalomgerjesztõnek ( még a diákjaim szerint is sok hülye ötletem van), de ha a franciák megoldották... Sajnos nem értek a gépészethez, de az építészethez már igen. Majd következõ télen megírom mire jutottam:)
Az ötletet egy francia erdésztõl vettem, akinek egy mellékes kísérlete volt többek közt egy hasonló rendszer is a '70-es években. Elvileg több hõt vontak ki a rendszerbõl a kísérlet során, mintha csak elégették volna a fát.
Sergeant
12-18-2016, 05:58 PM
Lényegében csak a kazánt cserélném le egy nagy rakás komposztra. A nõvények bomlása, lényegében humusszá alakulása sok hõt szabadít fel. Ez kb. 70 fokot is jelenthet és a legkeményebb fagyokban is mûködik, megfelelõ tömeg mellet. Lényegében méreteznem kell a helyiségekhez. Tudom nem tûnik nagyon bizalomgerjesztõnek ( még a diákjaim szerint is sok hülye ötletem van), de ha a franciák megoldották... Sajnos nem értek a gépészethez, de az építészethez már igen. Majd következõ télen megírom mire jutottam:)
Az ötletet egy francia erdésztõl vettem, akinek egy mellékes kísérlete volt többek közt egy hasonló rendszer is a '70-es években. Elvileg több hõt vontak ki a rendszerbõl a kísérlet során, mintha csak elégették volna a fát.
Úgy emlékszem, hogy egy magyar mérnök srác tesztelte a dolgot. Valahol a neten is fenn van.
Lényeg, hogy nem mûködik fûtésre. Mindent kiszámolt precízen, gyakorlatilag langyos víz volt a végeredmény és igen nagy mennyiségû fára volt szükség hozzá.
Konstatáltam is, hogy annyi tüzifából könnyedén kifûtöm a házam télen.
Alacsony hõfokú fûtõvíz nagy felületfûtést kíván .
Sergeant
12-18-2016, 08:48 PM
Alacsony hõfokú fûtõvíz nagy felületfûtést kíván .
Ha mûködne ez a fûtési megoldás, akkor mindenki így fûtene...
Néhány évvel ezelõtt kerestem az alternatív lehetõségeket. Így megtaláltam ezt is.
Az elsõk között volt, ami kihullott a kosárból.
Voltak változatai, amik gazdaságosabban mûködnek. Az egyik ilyen az állattartásnál keletkezõ trágya erjedési hõjét használja fel.
Az orosz paraszti megoldás, hogy a faház három oldalát behordják trágyával, a jószágokat beviszik a házba és máris kész a téli fûtés.:D
palizerhuszár
12-24-2016, 06:00 PM
Ha tényleg a túlélésben gondolkodunk, az lenne a legtutibb. Minden jószágot, meg szalmát be a házba, azt már nem is fagyunk meg. Igaz kicsit szokni kellene:)
Törölt_reg
01-15-2017, 04:52 PM
Szó volt itt az ökológiai lábnyomról,azon belül a villamos fûtésrõl..ami a legtisztább és napelemes rendszerrel kombinálva a legzöldebb fûtés.
..és akár szigetüzemben is mûködik megfelelõ pufferrel.
Jó alternatíva az infra fûtés.
nem néztem utána ,így bocsi ha nem pontosak az árak,teljesítmények.
Egy 100 n2 lakótér fûtéséhez elvileg 5kw teljesítményû(darabokban) infra panel szükséges...ha minden helyiséget egyszerre használunk és mindenhol azonos meleget akarunk csinálni.
De ez a valóságban nem így mûködik!Sok helyiségben szinte perceket tartózkodunk(fürdõ,wc,kamra,elõszoba,konyha) és nem is vagyunk otthon egész nap.
Elõnye még,hogy azonnal meleg érzetet biztosít,nem kell várni a felfûtésre(egy wc-t öt percre kell csak bekapcsolni alkalmanként).
tehát marad a lakótér,az is csak akkor,ha otthon vagyunk.
Extrém hidegben,ha rossz a ház szigetelése a programozható termosztáttal pár percre bekapcsolhatjuk,egyébként szükségtelen.
Tehát ez az 5 kw,a valóságban lényegesen kevesebb.
Az ára egy ilyen rendszernek,a legkorszerûbb kerámiás technológiával cakkumpakk kb.500-700 e ft..attól függõen mennyire inteligens termosztátot akar valaki és milyen modern a villanyszerelés...ha megelégszik valaki a csúnya hosszabbítós megoldással és nem restelli kapcsolgatni 300 ezer körül megússza.
jó közelítéssel elmondható,hogy naponta kb 20-30 kw/ó bõvel elégséges egy normál életvitelû,dolgozó,iskolába járó családnál,mínusz tíz fokban,5-8 centis szigetelésû házba,panelban,tégla alkásban középen kevesebb.(ez 100 m2!!!)
...ez nappali árammal számolva napi 1000-1200 ft..éjszakai átkapcsolással...800-1000 ft/nap átlagosan -10 fokos kinti hõmérséklettel.
Nyilván hidegebbe több,melegebbe kevesebb..de azonnal fût ill.komfortos hõérzetet biztosít..tehát ha valaki csak haza ugrik egy zuhanyra és átöltözni az esti bulira,csupán pár perce kell,hogy mûködtesse..nem kell hosszasan várni a felfûtésre.
továbbá nem olyan veszélyes teljesítmény ez..h megy az összes panel,az csupán 25 Amper,még mindig marad a 32-bõl a valaki nem akar teljesítményt venni.
A napelemes rendszerekrõl,a sziget üzemrõl mindent megtaláltok a "prepper villanyszerelés"topicban.
De a fórumtárs által hirdetett áramfejlesztõrõl is simán hasít,a háztartás többi fogyasztójával együtt.
raktaros
01-15-2017, 06:44 PM
Régebben engem is érdekelt az infrapaneles fûtés, elég vegyesek a tapasztalatok, de inkább negatívak. Leginkább csak kiegészítõ fûtésnek ajánlják.
Járd körbe te is a témát mielõtt nagy összeget kiadsz rá.
Azt hittem csak én vagyok ilyen elvetemült hogy használnám a napelemeket fûtésre is :).
Nagyjából tele lesz a napos tetõfelületem napelemmel, így borús idõben is lesz talán elég áramom, jó idõben meg lesz túltermelésem amivel tudok bojlert fûteni.
Ha a bojler meleg, mehet a felesleg hõtárolós kályhára, tavasszal õsszel nem kell sok fûtés és pont akkor jár a termelés is a csúcson.
Kiépítés folyamatban, majd kiderül mire lesz elég 1200Wp.
(A HMV-t és a fûtést akku nélkül akarom megoldani így nagy feladat még a vezérlés elkészítése.)
Alpha
01-16-2017, 04:25 AM
Fûtõanyagok raktározhatósága tekintetében a szilárd fûtõanyag a legkönyebben raktározható a lakossági felhasználó számára. Nincs kiszolgáltatva vele a szolgáltatóknak.
Salgótarjánban több száz épület maradt fûtés nélkül
http://www.hirado.hu/2017/01/08/futes-nelkul-maradtak-sokan-salgotarjanban/#
Dunaújvárosban családok ezrei matadzak víz és fûtés nélkül.
http://alfahir.hu/dunaujvarosban_csaladok_ezrei_maradtak_viz_es_fute s_nelkul
Debrecenben fûtés nélkül maradt egy óvoda és egy iskola.
http://www.dehir.hu/debrecen/futes-nelkul-maradt-egy-idore-egy-debreceni-iskola-es-egy-ovoda/2017/01/10/
Fûtés nélkül maradt egy társasház Kecskeméten.
http://m.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/futes-nelkul-maradt-egy-tarsashaz-kecskemeten-702416/
Ezrek maradtak áram és fûtés nélkül.
http://hirtv.hu/ahirtvhirei/ezrek-maradt-aram-es-futes-nelkul-lajosmizsen-1380175
Ez csak egy pár hír az elmúlt napokból...
Ha van az embernek kályhája és tüzelöje, akkor ez a probléma elkerülhetõ.
Azt hittem csak én vagyok ilyen elvetemült hogy használnám a napelemeket fûtésre is :).
Szia,
Egy erre kitalalt rendszer (tehat ami meleget csinal a napfenybol, es nem aramot, aztan az arambol meleget) szerintem vagy 5-szor hatekonyabb (ugyanannyi napsugarzasbol 5-szor annyi meleget ad); raadasul tobb technologiabol lehet valasztani (ertsd: fekete slagtol a modern eszkozokig lehet valasztani, persze a lotechnek megvannak a maga hatranyai).
Bel
Vákumcsöves napkollektor...
Szia,
Egy erre kitalalt rendszer (tehat ami meleget csinal a napfenybol, es nem aramot, aztan az arambol meleget) szerintem vagy 5-szor hatekonyabb (ugyanannyi napsugarzasbol 5-szor annyi meleget ad); raadasul tobb technologiabol lehet valasztani (ertsd: fekete slagtol a modern eszkozokig lehet valasztani, persze a lotechnek megvannak a maga hatranyai).
Bel
Törölt_reg
01-16-2017, 03:57 PM
Fûtõanyagok raktározhatósága tekintetében a szilárd fûtõanyag a legkönyebben raktározható a lakossági felhasználó számára. Nincs kiszolgáltatva vele a szolgáltatóknak.
Salgótarjánban több száz épület maradt fûtés nélkül
http://www.hirado.hu/2017/01/08/futes-nelkul-maradtak-sokan-salgotarjanban/#
Dunaújvárosban családok ezrei matadzak víz és fûtés nélkül.
http://alfahir.hu/dunaujvarosban_csaladok_ezrei_maradtak_viz_es_fute s_nelkul
Debrecenben fûtés nélkül maradt egy óvoda és egy iskola.
http://www.dehir.hu/debrecen/futes-nelkul-maradt-egy-idore-egy-debreceni-iskola-es-egy-ovoda/2017/01/10/
Fûtés nélkül maradt egy társasház Kecskeméten.
http://m.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/futes-nelkul-maradt-egy-tarsashaz-kecskemeten-702416/
Ezrek maradtak áram és fûtés nélkül.
http://hirtv.hu/ahirtvhirei/ezrek-maradt-aram-es-futes-nelkul-lajosmizsen-1380175
Ez csak egy pár hír az elmúlt napokból...
Ha van az embernek kályhája és tüzelöje, akkor ez a probléma elkerülhetõ.
Prepper szempontból egy krízis helyzet átvészeléséhez vitathatatlan :thumbup ,hogy a fészerben felhalmozott tûzifa/szén a legalkalmasabb!
Errõl nem is érdemes többet beszélni!
De a mindennapokban van jóval olcsóbb és környezet barátabb megoldás is.
Függés!
Bár úgy tûnik a gáz/villany függés de a többi szilárd tüzelõ anyag is függés!(függés az erdõ tulajtól,a sofõrtõl,függés a forgalmazótól...)
Hacsak valakinek nincsen saját erdeje...akkor nem függ csak melóznia kell!
...DE...az sem függ aki nem erdõbe,hanem passzív házba fekteti a pénzét...és neki melóznia sem kell..:rolleyes:
raktaros
01-16-2017, 04:31 PM
Szia,
Bel
Így van (volt is itthon egy vákuumcsövesem). De nem akartam csövezni pincébõl a tetõre és egyszerûbb a felépítése, karbantartása, javítása. Pénzügyi oldalát nem néztem, mert nem az a prioritás. Viszont külföldön is kezdenek mozdulni ebbe az irányba, nem mindenkinek a hatásfok a lényeg, ott kapható is hozzá vezérlõ, 12/24/36V-os fûtõszálak bojlerhez. Majd a tapasztalat megmutatja hogy válik be, ha kevés lesz, majd nyárra teszek az udvarra egy tartályosat.
Egyenlõre úgyis hétvégi ház, lehet módosítgatni ha kell.
A. L. Ias
01-16-2017, 06:37 PM
...DE...az sem függ aki nem erdõbe,hanem passzív házba fekteti a pénzét...és neki melóznia sem kell..:rolleyes:
A passzív ház is áramfüggõ, olyan vezérlés van benne az optimális mûködéshez.
Törölt_reg
01-16-2017, 06:45 PM
A passzív ház is áramfüggõ, olyan vezérlés van benne az optimális mûködéshez.
igen,mindenképpen kell egy puffer.Alap esetben ez a közcélú hálózat.De akkumulátor teleppel véglegesen vagy ideiglenesen fosszilis vagy gáz áramfejlesztõvel áthidalható.
ma már nem nagy vasziszdasz a teljesen sziget üzem.Minden meg van hozzá,csak a pénz szab határt.
Alpha
01-16-2017, 08:08 PM
A pénz az nagy úr.
Én egyszerû proliként egyenlõre nem tervezek passzív házat és hibrid autót. De ha meglenne a rávalóm, akkor se biztos, hogy költenék rá. A sziget üzemû kecóban is cserélni kell idõnként az aksikat. A napelemek hatásfoka is romlik idõvel. Az áramfejlesztõkbe is kell hajtóanyag.
Én jobban bízok egy vas kályhában és a fa fûtõértékében.
De ez csak egy vélemény, örülök is ha nem mindenki fával fût, mert így kevesebbet vágnak ki.
Törölt_reg
01-16-2017, 08:37 PM
A sziget üzemû kecóban is cserélni kell idõnként az aksikat. A napelemek hatásfoka is romlik idõvel. Az áramfejlesztõkbe is kell hajtóanyag.
Nagy igazság!Az akku elhervad,a csövek szétmennek,a vezetékek szigetelése tönkre megy a láncfûrész elromlik,a benzin megpunnyad,a kályha kilyukad,a fûrész kicsorbul...
és lépegetünk szép lassan visszafelé...
A túlélés egy dologról szól...az IDÕRÕL!
raktaros
01-16-2017, 09:13 PM
A pénz az nagy úr.
Én egyszerû proliként egyenlõre nem tervezek passzív házat és hibrid autót. De ha meglenne a rávalóm, akkor se biztos, hogy költenék rá. A sziget üzemû kecóban is cserélni kell idõnként az aksikat. A napelemek hatásfoka is romlik idõvel. Az áramfejlesztõkbe is kell hajtóanyag.
De ez csak egy vélemény, örülök is ha nem mindenki fával fût, mert így kevesebbet vágnak ki.
Ne legyél már ennyire pesszimista :)
A napelemre 20év 90% és 25év 80% teljesítményt jósolnak, de mérések szerint még ennyit sem romlanak.
Egyébként megértelek, szigetüzem anyagilag ráfizetés, jelenleg semmi szükség rá (kivéve talán néhány alföldi tanya).
Én meg a sparheltben bízom, azon még fõzni, sütni is jobban lehet :)
Valaki linkelte ezt az oldalt a napokban, írnak a császárfáról:
http://www.onellatas.hu/energiaonellatas/csaszarfa/csaszarfa.html
Ismeri valaki, érdemes vele foglalkozni?
GAZDA
01-17-2017, 08:29 AM
Ez a császárfa történet nekem elég kamunak tûnik, a környéken van igaz csak néhány az út mellett de nem látom ezt a csudálatos növekedési ütemet. Lehet más éghajlatú országban jobban teljesít de itthon nem.
raktaros
01-17-2017, 03:08 PM
Nekem is annál gyanúsabb, minél nagyobb szenzációnak állítanak be valamit.
Törölt_reg
01-17-2017, 03:31 PM
az út mellett
Melyiket láttad az út mellett?
77967797
mzperiksz
01-17-2017, 05:32 PM
Császárfáról van szó, nem bálványfáról.
Mindkettõ gyorsan nõ, a bálványfa (itt ecetfának hívják) és a császárfa is, talaj függvényében az elsõ néhány évben akár 2-2,5 métert, 5 éves korukra kb. 20 centis átmérõjû 7-8 méter magas állományt kapunk. Ha nem akarjuk a levelet felhasználni, vagyis csak tüzelõnek kell, akkor a bálványfa jobb, nagyon agresszív, magról is kel, a beton réseibõl kicsírázik, nekem van egy 3 törzsû példányom, ezt háromszor kitörtem tõbõl, mindháromszor új hajtást hozott.
fater.lajos
01-18-2017, 11:28 AM
A bálványfát (Ailanthus) nagyon nagy reményekkel tudományos alapon ellen-állóképessége miatt telepítették be Kínából, meddõhányók oldalának megkötésére. Ezt addig a vadszeder oldotta meg... Tájidegen gyommá vált a kontroll nélküli elterjedésével. Kiválóan szaporodik magról (a madarak messzire viszik), hajtás és tõdugványról, sarjról. Szinte kiirthatatlan. Maga körül minden növényt kiirt gyökérnedveivel (alleopatikus). Fûtésre nem jó, mivel nagyon büdös a fa, égéssel a szag fokozódik. Irtják ahol tudják. De nem tudják. Furcsa módon ezt az invazív fát a szakma, a szomszéd, én és a környezetvédõk is ellenségnek tekintik.
A császárfa (Paulownia tomentosa) lesz a következõ ecetfánk-bálványfánk? Az USA-ban már inváziós fajnak tekintik... Oda úgy jutott el, hogy a szárnyas magjait a porcelán csomagolásához használták Kínában a múlt század elején...
Al Bundy
11-06-2017, 02:32 AM
822982308231
Ezt vettem vasarnap delutan $100-ert a muhelybe futesnek. Nagyon tetszetos, ontottvas az egesz. Meg par csovet kell venni hozza es uzembe helyezheto. Bar az eso ellenere ma 16 fok volt.
Alpha
11-16-2017, 04:27 PM
Az erdõnk egy része vegyesen van ültetve. (1-2 % nyárfa van az akácban) A múltkori vihar kidõltött 10-15 nagy nyárfát. (40-50 cm törzsátmérõ) A nyárfák meg mind vittek magukkal 5-15 darab akácot.
Elõnye: Jövõ télre megvan a tüzelõnk.
Hátránya: Macerás a félig kidõlt, összeakadt fákat szétszedni. Nehéz lesz a vastag fákat összevágni.
A szalagfûrészem is szarozik és nincs segítségem. Elég nehéznek tûnik így a feladat.
fater.lajos
11-16-2017, 05:28 PM
Ha láncfûrésszel mindent meg lehet oldani, akkor ezt is meg fogod! :haha:
Al Bundy
11-16-2017, 10:28 PM
Az erdõnk egy része vegyesen van ültetve. (1-2 % nyárfa van az akácban) A múltkori vihar kidõltött 10-15 nagy nyárfát. (40-50 cm törzsátmérõ) A nyárfák meg mind vittek magukkal 5-15 darab akácot.
Elõnye: Jövõ télre megvan a tüzelõnk.
Hátránya: Macerás a félig kidõlt, összeakadt fákat szétszedni. Nehéz lesz a vastag fákat összevágni.
A szalagfûrészem is szarozik és nincs segítségem. Elég nehéznek tûnik így a feladat.
En mennek segiteni, mert imadok fat vagni, es regen nem vagtam mar fat, csak sajnos a tavolsag. Jo munkat azert hozza.
Zacskóbicska
11-17-2017, 06:43 AM
Nagy komposzthalom megszórva pétisóval, benne csõkígyó, amelyiknek egyik vége a kútban van, csatlakozik egy szivattyúhoz, rá megy a radiátorra, majd vissza a kútba. A rétegvizek állandóan 14 fok körüliek. A talajvizek januárban a legmelegebbek, akkor akár 15,5 fokos is lehet. Alig kell emelni a hõmérsékleten.
st.jimmy
11-17-2017, 12:01 PM
Nagy komposzthalom megszórva pétisóval, benne csõkígyó, amelyiknek egyik vége a kútban van, csatlakozik egy szivattyúhoz, rá megy a radiátorra, majd vissza a kútba. A rétegvizek állandóan 14 fok körüliek. A talajvizek januárban a legmelegebbek, akkor akár 15,5 fokos is lehet. Alig kell emelni a hõmérsékleten.
TFH a komposzthalom jó kazánnak. Miért szívnék bele 14-16 fokos vizet, ha csak simán megtehetem, hogy keringetem benne ugyanazt, mintha tényleg egy kazán lenne? A visszatérõ biztos több, mint 16 fok! Amúgy nagyon tetszik az ötlet! A pétisó mit csinál?
Ha tényleg jól fût egy ilyen cucc, akkor a fûtõkör lakáson kívüli részét csak hõszigetelni kell és kész is. Még annyi, hogy gondolom kell oxygén a folyamatokhoz, szóval nem szabad úgy szigetelni, hogy ne kapjon. Más kérdés, hogy hogy oldja meg az ember, lehet, hogy még lehet javítani a hõn, egy praktikus levegõztetõvel!
Rozsomák
11-17-2017, 03:26 PM
Most fotóztam egy bringaboltban:
8234
8235
Fáradt olajjal megy, csak be kell önteni.
fater.lajos
11-19-2017, 04:23 PM
8234
8235
Régebben írtam itt ilyenrõl. Béla bácsi az öreg autószerelõ fûtött ilyen fáradt olajos kályhával az 1970-es években. Nappal a gázolajos tartályról, napszállta után meg a fáradt olajosról ment a fûtés. Ugyanis a motorok típusától függõen a fáradt olaj füstje hol zöld, hol kék vagy piros volt... Kiemelten környezetkímélõen...
8234
8235
CSodakályha néven fut a szerkezet , ha nincs folyamatos ingyenes olajellátás , nem éri meg foglalkozni vele szerintem , a környezetszennyezésrõl nem is beszélve ..
Zacskóbicska
11-20-2017, 11:00 AM
TFH a komposzthalom jó kazánnak. Miért szívnék bele 14-16 fokos vizet, ha csak simán megtehetem, hogy keringetem benne ugyanazt, mintha tényleg egy kazán lenne? A visszatérõ biztos több, mint 16 fok! Amúgy nagyon tetszik az ötlet! A pétisó mit csinál?
Ha tényleg jól fût egy ilyen cucc, akkor a fûtõkör lakáson kívüli részét csak hõszigetelni kell és kész is. Még annyi, hogy gondolom kell oxygén a folyamatokhoz, szóval nem szabad úgy szigetelni, hogy ne kapjon. Más kérdés, hogy hogy oldja meg az ember, lehet, hogy még lehet javítani a hõn, egy praktikus levegõztetõvel!
A pétisó a nitrogén tartalmával táplálékot képez a lebontó mikrobáknak, vagyis turbózza a folyamatot. Itt nem gond a "turbó", mert hûtesz, vagyis nem következik be a túlmelegedés, ami megölné a mikrobákat.
Sergeant
12-21-2017, 12:43 PM
8267
Nálunk ez vált be. Kandallós fûtés.
Nincs szaga, alig van hamuja. Ontja a meleget.
Könnyen gyullad. Környezetbarát, minden tekintetben.
Ára sem vészes.
Alpha
12-21-2017, 03:08 PM
8267
Ára sem vészes.
Mennyiért sikerült beszerezni? Felénk 7.000.- Ft/q. Én kicsit sokallom érte.
8267
Ára sem vészes.
Ez kb 12 cm átmérõjû és 30 cm hoszú napraforgóbrikett ?
Nálunk is 7000 mázsája , de jó . De nekem drága .
Sergeant
12-22-2017, 08:10 PM
6000 mázsája. Nem kell hasogatni, könnyû szállítani, pakolni.
Nagyon alacsony nedvesség tartalom. Keményfából, tölgy és bükk. Szinte nincs is hamuja és füstje.
Nálunk kemény fa, hasogatva, házhoz szállítással 4500 mázsától.
A fabrikettnek nagyobb a fûtõértéke. Szerintem, megéri. Sok gondom nincs vele, csak pakolni kell a kandallóba.
Sergeant
12-22-2017, 08:26 PM
Évekig vágtam az erdõt hétvégente. Fõleg akáccal tüzeltem. De voltak évek, hogy százasával bontottam és törtem a nem szabvány raklapokat.
Idõben, ezzel jobban járok. Egy napi vállalási díjamból vettem a képen látható mennyiséget .
Nincs értelme szenvedni a fával, legalábbis számomra. Próbáltuk a szenet, tavaly bevált a lengyel fekete szén. Idén viszont olyan szinten kormozott, hogy befejeztük. A szagáról ne is beszéljünk...
Törölt_reg
12-23-2017, 11:11 AM
..elég rendesen meg kellett gallyazni a diófákat,mert szaggatta a nénike vezetékét..jött a panasz,hogy ki fogja összevágni ,takarítani?:confused:
..gyerek,unoka,szomszéd,senki sem segít..még a szoctüzifa sincsen felvágva..úgyhogy fagyoskodás van..az udvart sincsen aki gondozza..már nincsen rá erõ...
A ház mondjuk jó állapotú,de látszik már a gondos kéz hiánya...egy távfûtéses lakást azért bõven megér...még marad is...
....nem értem,miért nem cseréli el...:confused:
BragBOL
12-23-2017, 12:27 PM
Rakétakályha továbbfejlesztve (https://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/forum/62-Rak%C3%A9tak%C3%A1lyha/8703-raketakalyha-tovabbfejlesztve)
Hagyományos tûztérrel, viszont utánégetõvel, ami elégeti a füstöt! :thumbup
st.jimmy
12-25-2017, 05:30 PM
Tehát, ha komposztfolyamot akarok tuningolni, nyomhatom a pétisót, csak vigyázni kell túl ne hevüljön?
mennyi túl meleg? mennyit bírnak ezek a kis élõlények?
Alpha
12-25-2017, 06:55 PM
Tehát, ha komposztfolyamot akarok tuningolni, nyomhatom a pétisót, csak vigyázni kell túl ne hevüljön?
Milyen élõlényre gondolsz?
Al Bundy
12-27-2017, 12:57 PM
Tulelo. Ti hogy nem fagytok meg 2 hosugarzoval? Nekunk gaz kazan van es folyamatosan megy, de 19 foknal nem tudja feljebb futeni a hazat, mondjuk ez egy oreg haz es kint most -18 fok van. Megyek is a Home Depotba es veszek egy plusz hosugarzot.
Törölt_reg
12-27-2017, 02:56 PM
Az idén még nem tekertem a radiátoron...a * -on van..de nincsen hideg este sem...
Az idén még nem tekertem a radiátoron...a * -on van..de nincsen hideg este sem...
Persze , hiszen panelban fûtik a falaid egy részét a szomszédaid ....
Törölt_reg
12-28-2017, 07:02 AM
Persze , hiszen panelban fûtik a falaid egy részét a szomszédaid ....
Igen..voltaképpen csak a külsõ ,egy fal van kitéve a hidegnek....és meleg vizet is csinál a közösség.A strang csõbõl percekig langyos víz folyik,gyors mosakodáshoz,mosogatáshoz pont elég...nem fogy a drága pénz.
Az elmúlt napokban hûteni kellett a lakást szellõztetéssel ,mert a nagy ablakokon tûz be a nap és nagyon meleg volt a lakásban.
A baj ezzel az egésszel az,hogy nem tud a szervezet hozzászokni egy adott hõmérséklethez.Tapasztalataim szerint kb. egy hét kell,hogy ráálljon az ember a hidegre - melegre és utána már olyan mintha normál hõmérséklet lenne.Bolond ez az idõjárás.
Al Bundy
01-02-2018, 08:22 PM
Ma megegyeztem egy raklap gyarto ceggel, a veg darabokat meg a selejtet elhozhatom ingyen, 3 naponta egy futora valo. Apro darabok, csak lapatolni kell a kalyhaba. Igaz hogy fenyo, de sok van es ingyen.
Zacskóbicska
01-03-2018, 06:09 AM
60 celsius fölé ne menjen a halmaz közepében se a hõmérséklet.
Zöld Október
02-19-2018, 06:18 PM
Sziasztok!
Elég rég nem jártam itt, pár éve. Lenne egy kérdésem. :)
Debrecenbõl egy környékbeli kisebb városba költöztem, mivel itt volt megfizethetõ áron ház. Gáz nincs bent (nem is kell). Vízteres kandallóm van. Ha esetleg elmenne az áram hosszabb-rövidebb idõre, akkor ugye a keringetõszivattyú nem dolgozik, így felforrna a víz. A rendszer nyitott, egy henco csövön keresztül ki van vezetve a tartályból az ereszcsatornába, így forrás esetén ott jön ki a víz (tesztüzem alatt sikerült egy kicsit forralni :D ). Tehát a kérdésem az lenne, hogy ha nincs áram és a rendszerbõl leengedném a vizet, akkor vajon lehet fûteni vízteres kandallóval? Nyilván csak lokálisan, ahol a kandalló van, de ugye az is több, mint a semmi.
Dream_walker
02-19-2018, 08:16 PM
Ha elmegy az áram, egyszerûen zárd le a keringetõt, és az elkerülõcsövön gravitációsan megy a központi fûtés, mivel nyitott a rendszered. Ha nincs elkerülõcsõ, akkor építtess be egyet, mert egyszerûbb megoldás, mint víz nélkül fûteni vizes kandallóban :) Ami amúgy is elég lutri.
Alpha
02-20-2018, 04:25 AM
Azért ez nem ilyen egyszerû...
Ha teljesen horizontális a fûtési rendszer, akkor nem fog gravitálni ha van bypass, ha nincs. Szerintem venni kell egy szünetmentest, az lekeringteti a vizet egy ideig. A lokális fûtésrõl meg kérj állásfoglalást a kandalló gyártójától, mert van ami bírja víz nélkül és van ami nem.
Dream_walker
02-21-2018, 07:45 AM
Kérdés, hogy mi számít teljesen horizontálisnak, azaz hány m szintkülönbség a csõrendszer legmagasabb, legalacsonyabb pontja között. Nálunk pont azért zárt a rendszer, mert a ház egyszintes, és a kiegyenlítõt nem lehetett olyan magasra tenni, hogy a cirkóhoz szükséges minimum 0,5 bárt biztosítsa. A cirkó meg kell, mert az csinálja a meleg vizet is (sajnos). Így most a legmagasabb és a legalacsonyabb pont között kb. 2,5-3 m különbség van (a klasszikus megoldással, az elmenõ ág a plafon magasságából indul a radiátorokhoz), és simán elmegy gravitációsan.
Nyilván egy vékonycsöves-keringetõs rendszerrel, ahol a padlószinten megy az összes csõ, ott ez nem játszik.
De a leírás alapján, ha a tartályból (kiegyenlítõtartály, puffertartály) az ereszcsatornába van kivezetve, akkor valószínûleg az a pár m szintkülönbség megvan, amivel már mûködhet gravitációsan.
Zöld Október
02-21-2018, 08:02 AM
Köszönöm a válaszaitokat. Nálam úgy van, hogy van egy közlekedõ, ott van a kandalló (ott fért el). Onnan a kis és nagy szobába horizontálisan megy, a padlótól kb 10-15 cm-re. Egy ág felmegy a padlásra, ott van a tartály, abból hencon megy ki az ereszbe, ugyanerrõl az ágról (felmenõ) lecsatlakozik egy, ami megy a fürdõbe, majd onnan tovább a konyhába. Nem igazán értek az épületgépészethez. Így el tudjátok képzelni?
Amúgy terveim között van az, hogy van egy melléképületem (nyári konyha lehetett anno) vályogból, ami még erõsen lepusztult. Tartozik hozzá egy kémény, ami elég ótvaros, nincs alapja, az alja rossz. Lebontani, újat rakni luxus. Lett öntve egy pontalap a kéménynek, fel lesz falazva a megfelelõ szintig. Ide (a kis házba) szeretnék majd beszerezni egy kis hasznát Salgót. Gondolom nem Dáriusz kincse. Ha nagyon muszáj, ott tudok majd fûteni egy kb 3*2 m-es helységet. Már csak amiatt is jó lenne, mert télen akkor tudnék itt ruhát szárítani egy kis begyújtással, nem a házban kellene, mert a penésszel így is hadban állunk. Persze ez a kisházas dolog még odébb van, mert másra is kell a pénz. :)
st.jimmy
02-22-2018, 08:34 AM
Penésszel szembeni hatékony védekezõeszköz:
https://paramentesito.hu/id/00024_Trotec-TTK-52-E-Paratlanito---peneszmentesito--digitalis-vezerles-31-m2-ig---max--16lnap
Csak egy példa, ilyesmi árban 200-400W fogyasztással, ragyogóan dolgozik családunknál több darab, különbözõ épületekben, lakásokban
Nem annyira OFF topic, mert a fûtés egy jelentõs része elmehet a lakás szárazon tartására, ez ebben segíthet.
Zöld Október
02-22-2018, 02:25 PM
Penésszel szembeni hatékony védekezõeszköz:
https://paramentesito.hu/id/00024_Trotec-TTK-52-E-Paratlanito---peneszmentesito--digitalis-vezerles-31-m2-ig---max--16lnap
Csak egy példa, ilyesmi árban 200-400W fogyasztással, ragyogóan dolgozik családunknál több darab, különbözõ épületekben, lakásokban
Nem annyira OFF topic, mert a fûtés egy jelentõs része elmehet a lakás szárazon tartására, ez ebben segíthet.
Én szoktam venni Szavót, azzal gyilkolom. :D Meg szellõztetek. :)
suuperbus
03-03-2018, 09:21 PM
Valóban a Szavó a legjobb penészölõ, DM-ben kapni (vagy sima hipó töményen a falra kenve ha nincs elég pénz).
Ha megvolt a látható penész eltüntetése, a fertõtlenítés, akkor érdemes szerezni egy páramentesítõt és azt beüzemelni. Télen a lakásban száradó ruhákat is gyorsabban kiszárítja. Úgy érdemes használni, hogy szintén érdemes beszerezni egy kis páramérõ mûszert, az sem túl drága és néha ránézni. Úgy 40 - 65% között kell tartani a páratartalmat. Nem szabad csak szárítani, mert akkor meg túlzottan kiszárad a lakás, ez is elõfordulhat ugyanis. Mindig az optimális páratartalmat kell belõni és akkor penész sem lesz. Ha mégis újra megjelenne, akkor megint penészgátlóval kell elõbb leszedni és fertõtleníteni és utána érdemes beindítani a páramentesítõt. Azért ha az jól mûködik akkor kicsi az esélye az újbóli penészedésnek. Szellõztetni is kell, de az sokszor fõleg télen nem elég.
Parasztcipo
03-19-2018, 07:56 AM
Papírbrikett tapasztalatokat kérdeztem már másik topicban, de itt is rákérdezek: próbálta már valaki? Reklámújság is jó bele, vagy az túl mûanyag?
Alpha
03-19-2018, 06:34 PM
Papírbrikett tapasztalatokat kérdeztem már másik topicban, de itt is rákérdezek: próbálta már valaki? Reklámújság is jó bele, vagy az túl mûanyag?
Én gyártottam a nyáron. Most fogynak el az utolsók. Én tiszta kartonpapírból csináltam, minden adalék nélkül. Jól fûtött! Ha annyi idõm lenne, mint amennyi nincs, akkor foglalkoznék vele komolyabban.
Vészhelyzetben, mondjuk egy kis belmagasságú, kicsi alapterületû épület fûtésére kiváló alternatíva.
Unicornis
03-19-2018, 10:07 PM
Én is gyártottam papírbrikettet, és most télen fûtöttem is vele.
Én kevertem a papírt egy kevés fûrészporral is (amennyi volt 1-1,5%) így jobban kijött a víz a brikett belsejébõl.
Kartonpapírt használtam én is. A színes újság nem jó, mert nem ázik, pépesedik, szét.
A fûtési tapasztalatom róla, hogy jó a fûtõértéke (úgy érzésre), sokáig izzik, parázslik, de relatíve sok a hamuja!
A keményfához képest legalább dupla annyi.
Én csináltam hozzá egy pneumatikus brikett prést, azzal nagyon haladós a préselés. De az elõkészítéssel együtt azért elég idõigényes dolog.
Csak munkanélkülieknek éri meg szerintem...
Dream_walker
03-20-2018, 06:48 AM
Én egyszerûen felkockázom a kartonlapokat akkorára, amekkora befér a kazánajtón, aztán egy maréknyi mehet rá mindig, mikor fát is teszek.
Parasztcipo
03-20-2018, 08:12 AM
Az mondjuk igaz, hogyha beüt valami gond, senkinél sincs otthon annyi papír, amennyi hosszabb idõre elég lenne. Akkor ez inkább környezetvédelmi szempontból hasznos, preppereknek csak egyéb lehetõség híján. Mondjuk van biztos olyan élethelyzet, amikor ráérsz ezzel foglalkozni, pl. éjszakai portás vagy egy csomagoló cégnél, ahol annyi a kidobandó karton mint égen a csillag. Akkor esetleg el lehet ezzel ütni az idõt.
Valamilyen vészhelyzetben sajnálnám feláldozni a könyveim, de biztos van az a hideg, ami mellett kérdés nélkül dobnám rá a tûzre. Papír is valószínûleg luxuscikk lesz. ha beüt valamilyen gebasz.
Akkor netrõl nem éri meg rendelni egy prést? Papíron kívül van olyan anyag ami nagyobb mennyiségben egy prepper rendelkezésére állhat és jó bele? Írtátok a fûrészport, meg biztos forgács is jó, de kicsi az esélye, hogy több zsáknyi keletkezzen valakinél, amikor a túlélésre koncentrál. Szalma gondolom önmagában nem elég.
Ami számomra meglepõ, hogy amikor bevezették a gázt, sokan kidobták a klasszikus fa tüzelésû fûtõeszközöket. Fa nagyobb eséllyel lesz valamilyen katasztrófa esetén kéznél, mint gázszolgáltatás.
Parasztcipo
03-20-2018, 08:26 AM
Most fedeztem fel, hogy van papír brikett topic:)
Unicornis
03-20-2018, 09:10 AM
Vidéken a cigányok készítenek brikettet szecskázott szalmával, kukorica szárból is!
Amit ingyen megkapnak. A neten rendelt prések is jók tudnak lenni.
De ami jó alternatív fûtõanyag lehet az az aprított fa ág!
Azt most általában elégetik a kitermelés helyén, de egyre inkább felhasználják.
https://www.youtube.com/watch?v=RXAZGX9YD78
https://www.youtube.com/watch?v=_FIghu52hiI
https://www.youtube.com/watch?v=X3A-MQzyqEg
Ezekkel a gallyakkal simán ki lehet fûteni egy házat, csak sûrûbben kell rakni a kazánt!
De ha van puffertartály, akkor ez sem számít igazán.
Dream_walker
03-20-2018, 09:20 AM
Semmi baj a gáztüzeléssel, nálunk is van gázkazán. A baj pl. az elvtársakkal lehet, ha elzárják a csapot, vagy ténylegesen egy katasztrófahelyzetben. A fatüzelésnél meg a kert végében nõ a tüzelõ.
A papír nagy része most csomagolási hulladék (sokal kisebb része az újság, szórólap), és amúgy megdöbbentõen sok keletkezik.
Én két raklapot letettem a fáskamra sarkába, az egy év alatt (fél év alatt, mert a fûtési szezonban már egybõl a kazánhoz viszem) nekem szemmagasságig megtelik papírhulladékkal, ez bizony 2 m3, akárhogyan is számolom. És mi kifejezetten odafigyelünk arra, hogy ne nagyon vásároljunk hulladékot, ne legyen olyan, hogy a doboz nagyobb, mint a cucc.
Emellett a munkahelyemrõl szoktam kartonhulladékot elhozni, mert ingyen van, a kocsiban elfér, nálam is elfér, és a kazánban is elég.
A konyhában három kuka van, van egy 5 literes a komposztálható dolgoknak (krumplihéj, kávézacc, stb.), ezt heti 2x viszem a komposztdombra. Van egy 5 literes a papírnak, ez is heti kétszer megtelik úgy, hogy papírzacsival van kibélelve, és egyszer össze is nyomom töltés közben. Ebbe belemegy minden, ami papír, ha érzem magamban az erõt, a tejesdoboz mûanyagkupakját is kitépem, és csak az megy a szemetesbe. A kartonokat összevágom, az újságokat össze szoktam csavarni.
Így, ami konkrétan szemét, az nálunk heti egyszer a 15 literes kuka.
Ha pl. minden boltbamenésnél bepakolnék még a kocsiba a bolt mögül kartondobozokat, vagy a munkahelyrõl elhordanám az összes kartont (tehát mondjuk minden héten vinnék egy csomagtartónyit), akkor kényelmesen összejönne olyan 10 m3 papírhulladék a fûtési szezonra. Ami már az alacsonyabb fûtõérték mellett sem kis mennyiség.
shadow177
04-03-2018, 08:52 AM
https://www.youtube.com/watch?time_continue=429&v=hA9dEyNdch4
törölt tag -gl
04-04-2018, 03:11 AM
A legjobb szerintem "gond" esetére a gázpalack. Szintelenül szagtalanul ég, és egy jól beállított cirkó gázkazánra rákapcsolható. 10 palack jó ideig elég lehet.
Végig kéne gondolni, hogy ez a fórum most vidéki emberek spórolási technikájáról szól.
http://sporolok.blog.hu/
vagy alternativ technikákról mint a biosolar, vagy valódi felkészülésrõl. ! engem nagyon sokan leugattak régebben amikor teljesen elhagyott beerdõsödött házakat, pincéket akartam BOL-á alakítani, erre azt látom, hogy a fórum lezülledt egy kisgazda nyugdíjas klubbá. Szedjük már össze magunkat. Mit kezdesz 3 köbméter papírral katonai megszállás, vagy atomháború esetén? A gázpalackot legalább kocsiba is be tudod dobni.
mmilan21
04-05-2018, 06:11 AM
Szedjük már össze magunkat. Mit kezdesz 3 köbméter papírral katonai megszállás, vagy atomháború esetén? A gázpalackot legalább kocsiba is be tudod dobni.
10 gázpalackot esetleg egy kombi kocsiba tudsz belerakni.
1 gázpalackkal legfeljebb néhány napig tudsz fûteni, mert egy túlméretezett kazán pazarolja az energiát.
Elhagyatott pincékrõl és házakról van szó ahol nincsen kiépített fûtési rendszer, így:
Gondolom hogy a cirkót a fûtõtestekkel, a szigetüzemû áramellátást és a keringetõ szivattyút is be tudod majd rakni a kocsiba.
Csak maradjon hely mellette az élethez szükséges többi felszerelésnek is.
Dream_walker
04-05-2018, 10:33 AM
A fórum lezülledt egy kisgazda nyugdíjas klubbá. Szedjük már össze magunkat. Mit kezdesz 3 köbméter papírral katonai megszállás, vagy atomháború esetén? A gázpalackot legalább kocsiba is be tudod dobni.
A fiatalság-bolondság számlájára írható ez a hülyeséged :)
Nos, a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a "nyugdíjas kisgazdák" nagyobb arányban élnek túl (és élnek tovább) egy-egy shtf-helyzetet, mint a rambovics közlegények.
Amúgy meg ha katonai megszállás jön, a gázpalackod lefoglalhatják, de a 3 m3 papír senkit nem fog érdekelni. Atomháború esetén meg "akkor igyunk még egy sört gyorsan mielõtt vége".
Alpha
07-30-2018, 03:24 PM
Miért nem sikerül a kép feltöltés?
Alpha
07-30-2018, 03:38 PM
Miért nem sikerül a kép feltöltés?
Na sikerült... Ma szereztem ezt a darabot. 12 éves, de patika állapotú. Nem használták!
Bowman
08-05-2018, 06:58 PM
A télen a cégtõl hoztam írat selejtezésbõl származó kb 1/2 m3 papírt, tervet, dossziét.
Gondoltam egy próbát megér.
Mivel nem volt energiám télen papír brikettet gyártani, betonacél hulladékból 12-15 cm átmérõjû karikákat hajtottam. Ezekbe tettem a tekercsre hajtott iratköteget. Ezeket raktam a kazánba. Salakoláskor a karikákat kivettem a salakból (vagy inkább a pernyébõl).
Tapasztalatom az, hogy bár ég és izzik, csak fával vegyesen lehet normálisan normálisan eltüzelni.
Rengeteg finom hamu marad utána. Emiatt gyakran kell fûtésközben átkotorni, átforgatni különben lefojtja a tüzet.
A finom pernyét felhordja a kazán hõcserélõjére, ezért a felsõ részt naponta érdemes takarítani.
Macerás.
A hullálmapír karonnal könnyebb fûteni, csak ahhoz ritkán jutok hozzá.
Dream_walker
08-06-2018, 05:29 AM
Én a papírt úgy szoktam tüzelni, hogy beteszem a fát a kazánba, és annak a tetejére megy a köteg papír.
Mivel a fa tovább ég, mire az elizzik alatta, addigra a papír is rendesen elfogy, kevesebb hamuja marad, mintha fa nélkül tenném be.
Arra gondoltam, hogy most, hogy lerohadt a gázkazán, kidobom az egészet a retekbe és átállok elektromos fûtésre. Arra gondoltam, hogy a fûtést vegyesen infra panelekkel és konvekciós fûtõtestekkel oldanám meg. Mi a véleményetek errõl?
Kémény nélküli 80 nm-es fa lakóházról van szó, így szilárd fûtõanyagú megoldás nem játszik.
Szia,
Szerintem a legdragabb futes az elektromos.
Illetve ott, ahol csak rovid ideig kell a meleg, az infrapanel esetleg gazdasagos lehet, de tartosan az eleg kenyelmetlen, hogy az embernek csak az egyik oldala van melegitve, a masik fazik.
Bel
Mi árammal fûtünk, persze csak 2 kisszobát, hõsugárzóval. És nem megy egész nap a fûtés, csak nagyjából 8-12 órát. De még így is megdobja 150+ dollárral a havi villanyszámlát.
mmilan21
11-22-2018, 06:02 PM
Arra gondoltam, hogy most, hogy lerohadt a gázkazán, kidobom az egészet a retekbe és átállok elektromos fûtésre. Arra gondoltam, hogy a fûtést vegyesen infra panelekkel és konvekciós fûtõtestekkel oldanám meg. Mi a véleményetek errõl?
Kémény nélküli 80 nm-es fa lakóházról van szó, így szilárd fûtõanyagú megoldás nem játszik.
Akkor már inkább klímával fûts, az 4-5x hatékonyabb ha jót választasz és igényelhetõ rá a zöld villany tarifa is.
Mi a helyzet a -15 fok alatti mûködéssel, a légáramlással, a zajjal?
Mivel "külterületen" lakom, ezért roppantmód nehéz "embert" idecsábitani, ha baj van. Szóval most a kazán elmúlásával eldöntöttük a párommal, hogy lehetõség szerint olyan technikát, technológiát igyekszünk használni, amit mi magunk is karban tudunk tartani.
WestBam
11-22-2018, 07:12 PM
Konvektor megoldás lehet. Bontva filléres, nem takarékos, de elég egyszerû szerkezetek. Nem mellesleg áram nélkül is elmennek simán, szemben pl. egy cirkóval.
Nem akarunk gázt, elég volt belõle.
cattaro
11-27-2018, 07:06 PM
Mobil infrapanelrõl van valakinek tapasztalata? Oda teszed, ahová akarod, állandóan változtathatod a helyzetét, villásdugóval. Kb. 50 000 Ft-ért láttam 1000/2000 W-ost, elvileg 20 nm2-ig jó. Gondolkodom rajta, hogy kísérletképpen beszerzek egyet, de azért drágállom persze, mert kockázatos, megéri-e. http://jomeleg.hu/hordozhato_mobil_infrapanel
WestBam
11-27-2018, 09:00 PM
Rokon a kutyaólat infra panellel fûti télen. A kutyái nem panaszkodtak eddig, igaz a házuk szomszédos falai ki vannak vele rakva, nem csak egy irányból kapják a jót. Lakásban szerintem nem megoldás, hacsak nem irtózatosan le van szigetelve a ház. Megoldás lehet ha kisebb elszeparált helyen, pl. hálófülkében használsz ilyen "norvég" vagy tök tudja milyen neveken reklámozott termosztátos fûtõpanelt. Kis helységet biztosan be lehet vele fûteni. Esetleg nyaralót temperálni, hogy ne fagyjon el a víz. Erre is alkalmatlan szerintem az infra panel.
Érdemes az index fórum fûtés topikjait olvasgatni, sok hasznos infót össze lehet szemezgetni. Jelenleg a legdrágább fûtési mód az árammal fûtés, hacsak lenem maradtam valamirõl.
cattaro
11-28-2018, 09:57 PM
Rokon a kutyaólat infra panellel fûti télen. A kutyái nem panaszkodtak eddig, igaz a házuk szomszédos falai ki vannak vele rakva, nem csak egy irányból kapják a jót. Lakásban szerintem nem megoldás, hacsak nem irtózatosan le van szigetelve a ház. Megoldás lehet ha kisebb elszeparált helyen, pl. hálófülkében használsz ilyen "norvég" vagy tök tudja milyen neveken reklámozott termosztátos fûtõpanelt. Kis helységet biztosan be lehet vele fûteni. Esetleg nyaralót temperálni, hogy ne fagyjon el a víz. Erre is alkalmatlan szerintem az infra panel.
Érdemes az index fórum fûtés topikjait olvasgatni, sok hasznos infót össze lehet szemezgetni. Jelenleg a legdrágább fûtési mód az árammal fûtés, hacsak lenem maradtam valamirõl.
Az én esetemben egy jól szigetelt kis lakásban merült fel az ötlet, hogy 2 panelt beszereltetek az 1 db, kéményes gázkonvektor helyett, mert a kéményt béleltetni kellene horror áron (Bp., társasház, leglentebbi lakás). Mivel eddig is nagyon alacsony volt a fûtésszámla, árammal sem kellene ezerrel nyomatni, ráadásul teljesen megszûnne a gázszámla (szolgáltatás felmondása). A mobil panel csak tapasztalatszerzés céljából merült fel, mert azt máshol (vidéki BOL - ahol +napenergia be van tervezve a közeljövõben, családtagoknál stb.) is lehetne hasznosítani szükség esetén, de azért drága csak úgy belevágni, tapasztalatok nélkül. (Olvasom/nám a terjedelmes index-topikot is stb., de meló után általában rohadtul le vagyok fáradva.)
Szia,
Neked is csak azt tudom irni, amit egy hete Coconak irtam: en nem szeretnek infrapanellel futott helyen elni. Tehat ha par 10 percet, esetleg 1-2 orat van valahol az ember, oda teljesen jo az infra futes (mivel nem kell megvarni, amig atfuti a helyet, hanem ugyan egyenetlenul, de azonnal ad meleget). De olyan helyen, ahol folyamatosan van az ember, ott nekem ne sugarzas legyen, hanem meleg falak.
Szerintem a TCO-nak, vagyis a tulajdonlas teljes koltsegenek van ertelme, vagyis azt javaslom, hogy ha erdekel az 5 eves TCO valtozas normal elektromos futesnel, akkor azt szamold ki, hogy:
a: mennyibe kerul a gazt megcsinalni
b: mennyibe kerul 10 evre most a gazszamla+ a villanyfutes kiepitese
Mert az a tippem, hogy a villanyfutes kerul 3-szor annyiba, mint a gaz, tehat ha meg akarod nezni, hogy 5 ev alatt mennyivel tobbet koltesz majd a futes fenntartasara, akkor mivel a tripla a mostaninal 2-szer tobb, ezert a mostaninal 2-szer tobb koltseggel, vagyis 2x5 ev gazdijjal szamolj.
Persze a fentibol csak az jon ki, hogy 5 ev alatt megterul-e a kemenybeleles, azt mar neked kell eldontened, hogy 5, 10, vagy 20 eves megterules erdekel-e.
A fentiektol teljesen fuggetlen, hogy egyreszt egy videki nyaraloba, ahol csak 1-2 orat vagy lent egyszerre, szerintem teljesen jo az infrapanel. Mondjuk en nem azt vennem, amit te linkeltel, hanem ebbol (https://www.obi.hu/elektromos-futokeszuelekek/kvarc-fali-hosugarzo-1200-w/p/4100848) 2-t, mert igy nem egy hanem 2 iranybol melegit, es nagyobb meleget is ad (mert 2 kw helyett 2.4 kw), es persze a lenyeg, hogy az 1/5-be kerul. Masreszt visoznt BOL-ba esetleg elmegy a PB futes, meg inkabb fa (https://www.obi.hu/tovabbi-kalyhak-es-kandallok/kalyha-colorado-/p/4112561), de semmikeppen se vezetekes gaz vagy aram.
Bel
cattaro
11-29-2018, 06:16 PM
Nos, lehet, hogy igazad van a gázzal kapcsolatban, bevallom, nem számolgattam részletesen, viszont a kéménybélelés +konvektorcsere stb. költségei húzós egyszeri tételek, ráadásul a gázszolgáltatás megléte/nem léte meglehetõsen külpolitikai függvényû dolog, persze az áram is (kisebb mértékben). Vidéken egyértelmûen fafûtésre vagyok beállva, több évre elegendõ saját "termésû" tûzifakészlettel, de azért ott is jól jöhet kályhaprobléma esetén egy alternatív kisegítõ lehetõség. A kvarcfûtést tanulmányozni fogom, de szinte biztos, hogy tényleges áramfogyasztásban jóval több, mint az infra. De mondom, laikus vagyok, sajnos tapasztalatok nélkül. Rászánok egy kis idõt a normális utánaolvasásra a témában.
WestBam
11-29-2018, 10:31 PM
Plusz tiszta és száraz érzés függetlenedni a közmûvektõl.
Nos igen, ez igaz is lehetne, de a mai világban...
Szóval OK, elhagyod a gázt, infra lesz helyette. Az áramra sokkal jobban rá leszel utalva, mint elõtte.
Áramszünet az elmúlt mondjuk 30 évben volt sokszor, megszámlálhatatlanul sokszor. Gázszünet az én életemben ha jól emlékszem nem volt, maximum tervezett hálózat karbantartás esetén valamikor a nyár közepén 1-2 alkalommal talán, de akkor sem vettem észre. Vihar, hó, jég miatt a gázszolgáltatás még nem állt le a környékemen, csak elektromos. Szerencsére ahol laktam eddig ott vészhelyzet miatt még a gázt (szivárgás, tûz, ilyesmik) el nem zárták. Én a fûtést inkább bízom gázra, ami mint kifejtette Bel még olcsóbb is, mint villanyra, ami kevésbé megbízható fõleg a kritikus téli viharos-jeges idõszakban.
Nem teljesen normális mennyiségû elemlámpám miatt egy hosszabb áramszünettõl -blackout- nekem nincs félni valóm, a hideg viszont sokkal érzékenyebben érintene, ezért fel vagyok - amennyire itt a város közepén lehet- minden eshetõségre készülve. Jól hangzik, hogy átállsz egyik fûtésrõl a másikra, és nem jön a gázszámla többé, de ezzel sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülsz a másiktól, jelen esetben az áramtól. Én a gázt maximum fafûtésért lennék hajlandó feladni, igaz akkor a meleg víz lenne áramfüggõ, és el is kellene költöznöm vidékre, mert itt minden bizonnyal azonnal kinyírnának a szomszédok ha az orruk alá füstölnék. Persze míg lehet én szeretnék kényelemben élni, számomra a gáz ezt nyújtja jó árképzés mellett.
cattaro
11-30-2018, 05:20 PM
Ezekben a dolgokban abszolút igazad van, fõleg a konklúzióban, én is szeretném azt hinni, hogy mindig rendelkezésre áll majd minden a normális életvitelhez. Sajnos azonban pesszimistává és szkeptikussá tett a rendszer, végül is ezért írok most éppen a prepper fórumra. Két külön téma az esetemben a városi kis lakás és a BOL (jelenleg hétvégi/szabadságos tanya) fûtése. Elõbbibõl lépnék azonnal utóbbiba, ha megszûnnek a normális életfeltételek, persze ott is megszûnhetnek, készülés ide vagy oda. Mindenesetre kezdtek hatni rám, hogy az elektromos fûtés nem biztos, hogy túl kifizetõdõ, hiába vonatkozik az energiakutatások és -fejlesztések túlnyomó része erre a szegmensre, lásd alternatív energiaforrások stb. Igaz, ez Magyarország, ahol más valóság van.
Vettem egy fali infrapanelt (https://www.bvfheating.hu/shop/infrapanel/bvf-ng-400w-infrapanel/) a szobám kifûtésére, ezzel kapcsolatban tudok információval szolgálni. Beleírtam, amit közben felszedtem, hátha másnak is hasznos lesz.
Ezekre kell figyelni: panel forrása, a méretezés, termosztát és panel elhelyezése, szigetelés, elektromos hálózat.
Panel: kínai, visszakereshetetlen márkájú/gyártmányú panelt nem ajánlok megvételre. Rengeteg negatív tapasztalatot, anyázást olvastam az ócó panelek miatt. Sok esetben (, ha a fentebb látható többi paraméter rendben volt) ezeknek a paneleknek a lecserélése drasztikus pozitív változást okozott.
Szigetelés: ha rossz a szigetelés, felejtsd el. Különösen a nyílászáróknál fontos, mert az bõdületesen lerontja a komfortérzetet. Ez tapasztalat, mert kiderült, hogy sokkal rosszabb az ablak szigetelése, mint gondoltam.
Méretezés: ezzel nagyon el lehet szúrni és nagyon sokan el is szúrják azzal, hogy alulméreteznek. Én a m2 x 75W képlettel dolgoztam. 2,5m feletti belmagasságnál a mennyezeti infrapanel helyett sötétsugárzó használatát javasolják.
Termosztát és panel elhelyezése: a lényeg az, hogy azt a helyet sugározza telibe, ahol vagy. Hálószobában az ágyat, dolgozóban az íróasztalt, stb. Érdemes ügyelni arra, hogy a termosztátot ne sugárzási térbe tegyük.
Elektromos hálózat: elképzelhetõ, hogy a megnövekedett igény miatt ennek bõvítésére lesz szükség, ami szintén extra költség lehet.
Nálam a nyitott szobaajtó és a gyengusz ablakszigetelés mellett a ház hõmérsékletéhez képest tartósan kb. 4 fokkal tud magasabb hõmérsékletet elérni jó komfortérzet mellett. Amint felfût (max. 5 perc), máris kellemes érzést kelt. A tárgyak is langyosak, miután átmelegedtek, és a szigetelés függvényében meglepõen sokáig tartják a meleget. Amikor megjött, aznap kb. 10 órát fûtöttem vele és másnap nem kellett újra bekapcsolnom, mert még mindig a szobában dolgozni.
Csak azt tudom javasolni mindenkinek, hogy szánja rá az idõt és gondolja át a számára legmegfelelõbb megoldást. Mindenkinek egyedi igényei vannak és azok szerint döntsön, ne az alapján, hogy ismeretlen internetes szakértõ szerint az adott megoldás "ócó" vagy "drága".
Nem feltétlen fûtés kategória, de vettem egy 250 W-os infra-lámpát és beteszem a csövekhez. Remélem mûködni fog és kiolvasztja a jeget a csövekben és a tartályban. Aztán -10 alatt majd mindig bedugom, hadd menjen.
Nem feltétlen fûtés kategória, de vettem egy 250 W-os infra-lámpát és beteszem a csövekhez. Remélem mûködni fog és kiolvasztja a jeget a csövekben és a tartályban. Aztán -10 alatt majd mindig bedugom, hadd menjen.
Nem tudom hol , milyen csövek ..
Én a vízóraaknába tettem le 1 db 40 wattos hagyományos égõt , nem ette le a fejem , de arra elég volt , hogy ne fagyjon el , amikor a környéken pár szétfagyott .....
A ház alatti csövek (itt van a videó róla). Az a tartály ahol van a lámpa. De annyira rozsdás meg minden, hogy hiába próbálkoztam vele, nem sikerült bekapcsolni. Szóval annak a helyzére teszem be az újat és kivezetem a kábelt a kinti konnektorhoz. (Van ott is lent egy konnektor, de elég veszedelmes, mert csak 2 dróton lóg az egész, nem tûnik túl biztonságosnak.)
https://www.youtube.com/watch?v=tb71plSBzC0
Majd kiderül hogy mit ér az infra. :)
https://www.youtube.com/watch?v=-PyJvXGweM0
GAZDA
01-27-2019, 11:01 AM
Miért nem szigeteled le a csöveket és a tartályt csövekre: http://poly-mix.com/aruhaz/kategoriak/szigetelo_csohejak_(tubo.html tartályra:http://www.azflex.hu/wp-content/uploads/2017/02/azflex.hu_k-flex-solar.pdf
Jövõre valamit muszáj lesz csinálni, de még nem tudom hogy pontosan mit. Vannak ilyen csõ-melegítõ 100-150 wattos akármik, de ha mindent elektromosan melegítek, akkor többe kerül mintha hagynám hogy befagyjon és kész. Marhára drága az áram. :(
BragBOL
01-27-2019, 03:44 PM
Friss istállótrágya nincs véletlenül? :D
Alárakod a lehetõ legvastagabb rétegben, vigyázva hogy az épületfával ne érintkezzen!?
Macskatrágya nem jó? Nálunk csak az van, de abból jelentõs mennyiség. :haha:
BragBOL
01-27-2019, 04:41 PM
Tuti nem jó, lehet még a nyúlbogyó se.
Marha, ló, szamár, kecske, talán még juh jöhet szóba.
A lényeg hogy melegítsen.
Esetleg faforgácsot valahogy beizzítani, de azt nem tudom hogy kell és sok idõ kell lehet.
Dream_walker
01-27-2019, 08:21 PM
A faforgács nem rossz ötlet. Igazából bármilyen szerves darálék jó.
Vastagon elteríted (40-50 cm minimum), szórsz rá nitrogénmûtrágyát, és tocsogósra beöntözöd. Ami vizet magába szív, a mûtrágyával együtt beindítja az érést és a hõtermelést. Ha van lehetõség komposztkazán méretre (ez 10 m3-tõl indul), akkor a mûtrágya sem kell, a nedvesség magában is elindítja a bomlást.
De hõszigetelésként a sima széna, száraz fûnyesedék is jó, legalább egy méter vastagon körbe kell tömöríteni a csövet, akkor nem fagy át. Hátránya, hogy beleköltöznek a rágcsálók.
WestBam
01-27-2019, 11:35 PM
Nem egyedi a problémád, itt van pár tipp:
Frozen Pipes Under A Mobile Home And How To Take Care Of Them (https://www.mobilehomesell.com/frozen-pipes-under-a-mobile-home/)
DIY Repair: How To Unfreeze Pipes In A Mobile Home (https://www.mhomebuyers.com/how-to-unfreeze-pipes-in-a-mobile-home/)
P. Dude
11-05-2021, 05:54 PM
Nyakunkon az energiaválság, minikályha eszkábálására oktat a német katasztrófavédelem (https://index.hu/kulfold/2021/11/05/foldgaz-nemetorszag-katasztrofavedelem-energiavalsag-fazas/)
P. Dude
11-07-2021, 10:18 AM
Nyakunkon az energiaválság, minikályha eszkábálására oktat a német katasztrófavédelem (https://index.hu/kulfold/2021/11/05/foldgaz-nemetorszag-katasztrofavedelem-energiavalsag-fazas/)
Nem tudom, ezt hova tegyem. Ha már az elõzõt ide tettem, és ez is érinti a fûtést is, akkor ide.
Tartós áramszünetekre figyelmeztet Ausztriában a hadsereg. Két hétre kell ételt és italt elraktározni, a legfontosabb, hogy mindenki maradjon nyugodt. (https://index.hu/kulfold/2021/11/07/ausztria-energiavalsag-b-terv-fegyveres-erok-aramszunet/)
P. Dude
06-30-2022, 12:07 PM
Ilyen szabadon álló biokályháról mi a véleményetek? Teljesen zárt.
9238
Szabályozható 1 literes alkoholtartály, kb. 3-4 óra az égési idő. Vész esetére talán ez a legegyszerűbb megoldás, ha egy szoba fűtésére gondolunk?
Szabályozható 1 literes alkoholtartály, kb. 3-4 óra az égési idő. Vész esetére talán ez a legegyszerűbb megoldás, ha egy szoba fűtésére gondolunk?
Attól függ, hogy honnan (milyen áron) tudsz fűtőanyagot szerezni, vagy előállítani. Milyen vész esetére gondoltad? Ha leáll az orosz energiaimport, akkor minden alternatív energiaforrás beszerzése problémás lesz (áruhiány, drágulás). Szén, fa, PB-gáz, alkohol, elektromos áram. Ahhoz, hogy kihúz egy telet, jól be kell tárazni. Ha nem tudsz előre betárazni a neked szükséges üzemanyagból, akkor az baj. Szerintem vész esetére vegyes-tüzelésű kályha a legjobb, mert minden éghető anyaggal tudod táplálni, még szemetet is el tudsz égetni.
Alpha
07-01-2022, 05:33 AM
9238
Vész esetén honnan szerzel bioetanolt? Ha alacsonyabb alkohol tartalmú üzemanyagokat használsz, akkor füst keletkezik, korom, lerakódás, végül használhatatlan lesz a berendezés.
Folyamatos üzem mellett havonta 180 litert égetne el. Egy tél 4 hordó üzemanyag. Nem tudom pontosan a bioetanol fűtőértékét, de kb. 2x annyi mint a száraz, kemény tüzifa fűtőértéke. Ebből kiindulva ez a 1 liter/3-4 óra fogyasztású kandalló nagyon kis hőt állít elő, max egy kis helyiséget tudsz vele fűteni. A kis légtér miatt folyamatos levegő utánpótlás/szellőztetés tovább rontja a hatásfokot. Valahol olvastam, hogy a bioetanol fűtőérték egységár 15-20 szorosa a fához viszonyítva.
Az én véleményem szerint ez a kandalló arra jó, hogy "béke időben" (amikor könnyen beszerezhető a bioetanol) akkor vagizhatunk a szarunkkal a haverok előtt egy őszi estén a hétvégi házunkban.
Szar helyzetben vegyestüzelésű kályha a megoldás. Fát (itt vidéken) könnyű beszerezni és könnyű tárolni.
Én személy szerint nem költenék ilyen marhaságra.
P. Dude
07-01-2022, 06:37 AM
Köszi a válaszokat! Este én is jobban megnéztem, ezek 0,25-0,3 liter bioetanolt fogyasztanak el óránként, vagyis az folyamatos üzem mellett valóban minimum 180 liter havonta.
Legolcsóbb kartonos bioetanolt (15,2 liter) 15 ezer Ft körüli áron láttam, vagyis havonta 180 ezer Ft lenne. :haha: Ez vicc kategória.
Valószínű egyelőre maradnak az elektromos hősugárzók, abból most van itthon pár. Olyan kályha amihez szét kell barmolni a lakást, jelenleg nem jön szóba.
Elkezdték tömegével kivágni a fákat. De azt írják a szakemberek hogy abból még nem lesz tűzifa, mert hogy az legyen, ahhoz 1, esetleg másfél évet kell szárítani. Különben egy vizes izé lesz ami csoda ha meggyullad, tehát erre a télre nem feltétlenül lesz jó...
Dream_walker
08-07-2022, 07:26 PM
Meggyullad, és el is ég, csak fele a fűtőértéke (tehát kétszer annyi kell belőle) a rendesen kiszárított tüzifához képest.
Igazad van. Közben megtaláltam az eredeti posztot is.
https://www.facebook.com/mester.tuz/posts/pfbid02LF7uwumo3B8Etw1KjBSf5Vo12jrF5ohEQTC6xEG9Sk8 PDjjFr18TaNDbUcJzBKh1l
Dream_walker
08-07-2022, 08:18 PM
A vizes fát amúgy érdemes faszénnek megcsinálni, akkor gyakorlatilag másnap rendesen égethető, és lényegesen jobb energiahatékonyság érhető el. Faszenet amúgy is mindenféle hulladékfából lehet csinálni, szóval igazából majdnem ingyen beszerezhető, csak a saját munkát kell beletenni.
varég
08-08-2022, 07:49 AM
Elkezdték tömegével kivágni a fákat. De azt írják a szakemberek hogy abból még nem lesz tűzifa, mert hogy az legyen, ahhoz 1, esetleg másfél évet kell szárítani. Különben egy vizes izé lesz ami csoda ha meggyullad, tehát erre a télre nem feltétlenül lesz jó...
Sok helyen súlyra mérik a tüzifát, így a víztartalmat is ki kell fizetni majd...
(ha nedvesen értékestik)
Sok helyen nem engedik, hogy nedvességmérővel ellenőrizzék a portékát...
P. Dude
08-08-2022, 08:11 AM
Azon gondolkodtam, hogy ha esetleg sikerülne lakást vennem és még pénzem is maradna, akkor ott hogyan oldhatnám meg a vészfűtést. De elektromos hősugárzón kívül sehogy. Lakásban csak biokályha jöhetne szóba, aminél mondjuk novembertől márciusig minimum 900 ezer forint lenne az etanol, és annyit persze nem is lehet eltárolni egy lakásban.
Plusz mint megtudtam (és ahogy Alpha is írta), az etanol nem is nagyon fűt:
"A hagyományos, fatüzelésű kandallók átlagos fűtőteljesítménye 7-10 kw óránként. Persze ez az érték nagyban függ a választott kandalló modelltől és a tüzelőanyag fajtájától. Ehhez képes egy biokandalló átlagos hőtermelése 1-3 kw óránként. Ez egy átlagos érték, tehát itt is nagyban meghatározó a választott biokandalló modell mérete és a beépített tartályok száma. Ez a szám rögtön elárulja nekünk, hogy a biokandalló nem alkalmas önálló fűtésre, viszont kiegészítő fűtésnek tökéletes. Egy körülbelül 20-25 m2-es helyiséget 2-3 fokkal képes felmelegíteni, ami már tökéletesen elég ahhoz, hogy egy hidegebb estén ne a termosztátot kelljen feljebb tekerni 1-2 fokkal. Ezen kívül akkor is nagyon jól tud esni ez par plusz fok, amikor fűtési szezon előtt vagy után vagyunk és pont ennyi hiányzik a kellemes közérzetünkhöz."
https://www.fustmenteskandallo.hu/a_biokandallo_csak_latvanykandallo_vagy_fut_is_35
varég
08-08-2022, 08:26 AM
Azon gondolkodtam, hogy ha esetleg sikerülne lakást vennem és még pénzem is maradna, akkor ott hogyan oldhatnám meg a vészfűtést. De elektromos hősugárzón kívül sehogy. Lakásban csak biokályha jöhetne szóba, aminél mondjuk novembertől márciusig minimum 900 ezer forint lenne az etanol, és annyit persze nem is lehet eltárolni egy lakásban.
Plusz mint megtudtam (és ahogy Alpha is írta), az etanol nem is nagyon fűt:
"A hagyományos, fatüzelésű kandallók átlagos fűtőteljesítménye 7-10 kw óránként. Persze ez az érték nagyban függ a választott kandalló modelltől és a tüzelőanyag fajtájától. Ehhez képes egy biokandalló átlagos hőtermelése 1-3 kw óránként. Ez egy átlagos érték, tehát itt is nagyban meghatározó a választott biokandalló modell mérete és a beépített tartályok száma. Ez a szám rögtön elárulja nekünk, hogy a biokandalló nem alkalmas önálló fűtésre, viszont kiegészítő fűtésnek tökéletes. Egy körülbelül 20-25 m2-es helyiséget 2-3 fokkal képes felmelegíteni, ami már tökéletesen elég ahhoz, hogy egy hidegebb estén ne a termosztátot kelljen feljebb tekerni 1-2 fokkal. Ezen kívül akkor is nagyon jól tud esni ez par plusz fok, amikor fűtési szezon előtt vagy után vagyunk és pont ennyi hiányzik a kellemes közérzetünkhöz."
https://www.fustmenteskandallo.hu/a_biokandallo_csak_latvanykandallo_vagy_fut_is_35
Az égés miatt a szellőzést és a levegő beáramlás is meg kell oldani, illetve nem árt valamilyen érzékelő az égéstermékek visszajutásának esetére is.
Sőt, lakásba elvileg nem is tehetünk gáztűzhelyen kívül "égéssel üzemelő" eszközt....
(ha valaki jó kedvében bejelenti, hogy kandalló van a fődszint/1-ben, akkor igen nagy bünti lesz a vége a katvéd. részéről)
P. Dude
08-08-2022, 08:39 AM
Az égés miatt a szellőzést és a levegő beáramlás is meg kell oldani, illetve nem árt valamilyen érzékelő az égéstermékek visszajutásának esetére is.
Sőt, lakásba elvileg nem is tehetünk gáztűzhelyen kívül "égéssel üzemelő" eszközt....
(ha valaki jó kedvében bejelenti, hogy kandalló van a fődszint/1-ben, akkor igen nagy bünti lesz a vége a katvéd. részéről)
Ezt LS74 írta 9 évvel ezelőtt a Városi túlélő blog "Fűtés vész esetén (https://varositulelo.blog.hu/2012/09/12/futes_vesz_eseten)" posztjához kommentben. Én nem értek ehhez, mi róla a véleményed/véleményetek? Nekem nem világos hogy mit ért lakásban "zárt égésterű, lehetőleg nem kormozó, és nem szagos égésterméket kibocsájtó fűtés" alatt? Mi az a "konvektor rendszerű kályha"?
"Tételezzük fel, hogy valamilyen okból leáll a fűtés a lakótelepen pár napra pl. csőtörés. Pár óra leállást még talán mindenki észre se venne, de fél nap után sorra előkerülnének a hősugárzók, légmelegítők, olajradiátorok, hajszárítók. A villamos fogyasztás felugrik lakásonként 2-3 kW-ra ami egy 30 lakásos panelt feltételezve elérheti az épület olvadóbiztosítékának értékét, esetleg a trafóház fog leoldani ami az egész környéket érinteni fogja.
A lakók egy része elmegy a panelből rokonokhoz, így a lakás üresen marad, esélye se lesz, hogy a szerelőket beengedje valaki a radiátorok víztelenítéséhez. Pár nap múlva ahogy az épület kihűl és a hőmérséklet egyes helyeken fagypont alá esik, befagy a cső így ha még sikerülne is elhárítani a fűtés hibáját a keringetés nem tud megindulni. A befagyott radiátorok egy hőmérséklet alatt szétfagynak, ha fel is olvad elárasztja az egész házat a víz ami szintén a fűtés lezárását eredményezi. Ez gyakorlatilag megtörtént az oroszoknál a gázhiány idejében.
Felmerül, milyen megoldásokkal lehetne áthidalni a fűtéskiesést. Fa kizárva, hacsak nem tudod a kéményedet a tetőszint felé vinni pl ha a legfelső szinten laksz, különben visszanyomhatja a füstöt a huzat, és meghaltál. A palackos gázzal és a sütővel való melegítésnek is az a baja hogy a helység levegőjét használja és az égéstermék is ott marad, ha meg szellőztetsz akkor a meleg is kimegy.
Egy volt munkahelyemen mikor a gőzkazán leállt palackos gázos hőlégbefúvókat vettek, hogy a termelés le ne álljon. Vagy fáztunk mikor friss levegőt engedtünk be, vagy a fejünk fájt, ráadásul állandóan csöpögött a lecsapódott pára a nyakunkba és minden átázott miatta. A palackokat forró vízbe kellett állítani amit persze csak villannyal tudtunk felmelegíteni.
Egy másik munkahelyemen mikor a téli ünnepek alatt úgy akartak spórolni a fűtés költségekkel, hogy leállították a gőzkazánt, az év eleji indulásnál az első hét azzal telt, hogy a befagyott kondenzvízvezetékeket melegítettük ki hegesztőpisztollyal és cseréltük a szétfagyott bosh szelepeket. Gyakorlatilag a megspórolt fűtés költségének 50 szeresébe került a hibaelhárítás és a kiesett termelés.
Így csak egy zárt égésterű, lehetőleg nem kormozó, és nem szagos égésterméket kibocsájtó fűtés jöhet szóba pl konvektor rendszerű kályha, vagy aggregátor ami még áramot is termel a hő mellett. Erre alkalmas lehet a tehergépkocsik, buszok kazánja. A panellakások konyháiban rendszerint 2 db szellőző áttörés van a szabadba ezeket fel lehet használni égéstermék elvezetésére."
Dream_walker
08-08-2022, 12:24 PM
Nekem nem világos hogy mit ért lakásban "zárt égésterű, lehetőleg nem kormozó, és nem szagos égésterméket kibocsájtó fűtés" alatt? Mi az a "konvektor rendszerű kályha"?
Ez a gázkazánt, gázkályhát jelenti. Ennek a mezei változata a szieszta kályha, és annak variációi, amelyek simán palackos gázzal működnek.
Egy darab 10 kilós palackkal egy-két hétre megoldható egy helyiség vészfűtése, tehát nem 20 fok, hanem az, hogy ne legyen fagyhalál. Ha nem jó a szigetelés, vagy körben mindenhol fagy van a falak túloldalán, akkor nem tart ki két hétig.
P. Dude
08-08-2022, 12:57 PM
Ez a gázkazánt, gázkályhát jelenti. Ennek a mezei változata a szieszta kályha, és annak variációi, amelyek simán palackos gázzal működnek.
Egy darab 10 kilós palackkal egy-két hétre megoldható egy helyiség vészfűtése, tehát nem 20 fok, hanem az, hogy ne legyen fagyhalál. Ha nem jó a szigetelés, vagy körben mindenhol fagy van a falak túloldalán, akkor nem tart ki két hétig.
Köszi! Mondjuk logikus lett volna a konvektorból a gázra asszociálni. :) Így már meg is találtam, bár most pont azt olvasom, hogyaszongya:
"Tilos a szieszta kályhát panelépületben, talajszint alatti helyiségben, lakókocsiban vagy lakóautóban használni;"
Az általam idézett komment épp panellakásba javasolta volna, szóval akkor ez necces. Főleg hogy nekem egyáltalán nincs szaglásom (és soha nem is volt, mármint szaglás nélkül születtem). Úgy érzem kezdenek kimerülni a lehetőségek, amik egy társasházi lakás biztonságos és tartós fűthetőségét illetik központi gáz/áramellátástól függetlenül.
Dream_walker
08-08-2022, 08:15 PM
A társasházi lakás prepper szempontból a lehető legrosszabb helyek között van. Gyaníthatóan százezer-egymillió zombi veszi körül. Ha az ajtón kilépve bajba kerülhet az ember, akkor a gázpalackos két hét haladék sem ér semmit. Ha meg még van civilizáció, akkor el lehet valahogy rendezni, hogy működjön a szieszta.
P. Dude
08-09-2022, 08:31 AM
A társasházi lakás prepper szempontból a lehető legrosszabb helyek között van. Gyaníthatóan százezer-egymillió zombi veszi körül. Ha az ajtón kilépve bajba kerülhet az ember, akkor a gázpalackos két hét haladék sem ér semmit. Ha meg még van civilizáció, akkor el lehet valahogy rendezni, hogy működjön a szieszta.
Off
Ha az ajtón kilépve bajba kerülhetünk mert nincs civilizáció, akkor az ugyanúgy igaz a magánházra is. Legfeljebb ha van udvar (már amelyik háznál van), akkor pár méterrel kijjebb van az ajtó (kapu) mint a lakásnál.
Szerintem a Walking Dead világról való elképzelésekben elég sok az illúzió. Például amikor arról beszélgetnek a prepperek, hogy a ház jobb-e vagy a lakás. Ha nincs civilizáció? :rolleyes: Az emberek általában azt sem tudják megoldani, ha a "covid" miatt bezár az óvoda/iskola... Vagy már egy pár órás áramszünet is ezernyi gondot okoz még egy prepper szemléletű embernek is. (https://www.antalffy-tibor.hu/2023-aramszunet-2014) A felnőtt férfiak többsége meg valós szituációban úgy verekszik, mint Hugh Grant és Colin Firth a Bridget Jones naplójában. :)
Ha nincs civilizáció és bárki megtámadhat, akkor szerintem ott indul a dolog hogy eleve nem is tudsz helyben maradni. Az argentin prepper FerFal is írt arról, hogy ha valahol csak két hétre elmegy a gáz is és az áram is, akkor onnan azonnal menni kell mert lényegében kizárt a túlélés.
Persze ha van civilizáció, akkor lehet eszmét cserélni arról hogy a ház célszerűbb-e vagy a lakás. Mi most házban élünk, ahol egyébként van kút is meg pottyantós budi is, meg szerszámos műhely, de ettől marhára nem vagyok nyugodt, hogy "hú de jó nekem prepper szempontból a ház". Aki nem sportlövő vagy vadász - tehát nincs éles lőfegyvere - az szerintem nem dőlhet hátra se házban, se lakásban. Az éles lőfegyver valószínűleg fontosabb tényező, mint a ház vagy lakás kérdése. (Ha nincs civilizáció. Ha van, akkor Magyarországon esélyes hogy téged húzkodnak meg azért, amiért jogos védelmi helyzetben lőfegyvert használtál.)
Ha konkrétan az én mostani helyzetemet nézem, ha lenne lakás és lóvé is maradna arra, hogy úgy szereljem fel és biztosítsam be ahogy gondolom, akkor ott őszintén szólva valószínűleg nyugodtabb lennék, mint most ebben a házban ebben az anyagi helyzetben. Plusz lenne egy ház, ahova nagyobb probléma veszélye esetén gyorsan el lehetne jutni.
P. Dude
08-09-2022, 09:06 AM
Ha az ajtón kilépve bajba kerülhet az ember, akkor a gázpalackos két hét haladék sem ér semmit.
Off
Ha az ajtón kilépve bajba kerülhetünk mert nincs civilizáció, akkor az ugyanúgy igaz a magánházra is. (...)
Plusz ha megszűnt a civilizáció, akkor igen, a plusz két hét nem sokat ér. Meg a plusz két év se. A ház pincéjében 1 évre elraktározott konzerv pontosan 1 év múlva fog elfogyni. A 2 évre elraktározott konzerv 2 év múlva. Egy ill. két év alatt meg nem tud újraépülni a civilizáció.
És a házban sem tudsz annyi ideig maradni - 2 hétig se ha az egész településen megszűnt a gáz és az áram -, szóval a pincében elrakott 1-2 évnyi konzervet legnagyobb valószínűség szerint nem tudod magaddal vinni. Főleg ha nincs üzemanyag se.
Szóval Walking Dead világnál ott kezdődnek a gondok amit te is írtál, hogy Magyarországon lehet maximum 100 ezer ember aki tudja hogy kőolaj, műtrágya és bolti takarmány nélkül hogyan állítson elő 1 évig élelmiszert. És ahogy írtad, infrastruktúra hiányában valószínűleg ők sem tudnának előállítani. És akkor még meg sem pendítettük azt hogy ha előállítják, de nem védik mondjuk 20-an éles lőfegyverrel, akkor valószínűleg el fogják venni tőlük.
Érdemes elolvasni például ezt, sok tanulságos rész van benne az illúziókról:
Túlélni a délszláv háborút (https://varositulelo.blog.hu/2012/09/23/tulelni_a_delszlav_haborut)
Ott 1 évről volt szó amit ki kellett húzni, és nem Walking Dead világról... Valódi SHTF-ben valószínűleg nem tudsz eljutni fát vágni. Meg autók sincsenek, és eleve nem is lehet autóval közlekedni az utakon, mert kábé nincsenek utak. A fertőzések is sokakat kinyírnak.
"Egymással kereskedtünk abban az utcában. Pár km-re onnan volt egy valamiféle szervezett piac is, de nagyon veszélyes volt oda eljutni. Csak éjszakánként volt nyitva (nappal a mesterlövészeké volt a terep), és nagyobb esélye volt annak, hogy kirabolnak, minthogy kereskedni tudjunk. Én összesen kétszer jártam ott, kizárólag akkor, amikor nagyon szükséges volt.
Autók szinte egyáltalán nem voltak, mert az utak törmelékkel és elhagyatott járművekkel voltak eltorlaszolva, az üzemanyag pedig kincset ért."
"Alig egy-két hónapon belül megjelentek az első szervezett rablóbandák, a kórházak úgy néztek ki, mint a hentesbolt, az egészségügyi alkalmazottak 80%-a nem ment be dolgozni, a rendőrség eltűnt. (...) Nem volt külvárosunk, nem voltak tanyák, mert ezeket bevette az ellenség addigra. Körbe voltunk kerítve, a városon belül pedig nem tudhattuk ki az ellenség és ki nem."
Nagyjából mindegy, hogy házban élsz vagy lakásban. Ha nem vagy egy felfegyverzett csoport tagja, akkor elkezdhetsz gondolkodni azon, hogy hogyan úszd meg hogy kiraboljanak és kinyírjanak. A linkelt helyzet leírója 15 fős családban élt egy nagy házban, volt 5-6 pisztolyuk és 3 Kalasnyikovuk. Ennek ellenére nem mind élték túl az 1 évet. Például ketten is meghaltak szennyezett víztől.
Dream_walker
08-09-2022, 09:10 AM
Teljesen mindegy, hogy lakás vagy ház, HA tízezer/százezer/egymillió zombi veszi körül. Magyarul x km-es körben rengeteg a veszélyforrás. Márpedig társasházakat ilyen helyeken szokták felépíteni. A környezet számít, nem ténylegesen maga az ingatlan.
P. Dude
08-09-2022, 09:16 AM
Teljesen mindegy, hogy lakás vagy ház, HA tízezer/százezer/egymillió zombi veszi körül. Magyarul x km-es körben rengeteg a veszélyforrás. Márpedig társasházakat ilyen helyeken szokták felépíteni. A környezet számít, nem ténylegesen maga az ingatlan.
Vagy az se, lásd a délszláv háborús beszámolót. A tanyák meg a külvárosi részek voltak az elsők amik megszűntek.
P. Dude
08-10-2022, 10:50 AM
Most találtam egy kommentet (https://magyarprepperforum.us/showthread.php?493-Szoba-f%C3%BBt%C3%A9s&p=64615&highlight=szieszta#post64615), WestBam írta le a tapasztalatát a sziesztáról:
Szieszta (https://www.google.hu/search?q=szieszta+kályha&num=50&client=opera&hs=m46&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIuMns44OpyAIVhRMsCh0IMAMi&biw=1344&bih=730) a neve amit javasolsz. Na az teljesen használhatatlan, sajnos tapasztalatból írom, kipróbáltuk, bukta. Túlzottan elhasználja a levegõt, nem lehet még kis ideig is csak óvatosan használni.
Ő Zibro petróleumkályhában gondolkodott akkor 2015-ben. De abból a topicból nem derül ki hogy megvette-e. Ezt írta (https://magyarprepperforum.us/showthread.php?493-Szoba-f%C3%BBt%C3%A9s&p=64612&highlight=elm%C3%A9letem#post64612) róla:
Nem fõ fûtésnek gondoltam csak rövidebb gáz vagy elektromos kimaradás esetére.
Elméletem szerint ha nincs villany akkor még gázzal csak-csak lehet meleget csinálni a lakásban. Ellenben ha nincs gáz mindenki bekapcsolja a minimum 2kW-os kis hõsugárzókat a házban/lakásban. Ennek következménye lehet egy nagyobb áramszünet is, ha jól tudom nem erre van tervezve sem a hálózat sem egy társasház elektromos rendszere. Na ilyenkor jöhet jól ez a kis fûtõegység arra a pár napra míg megoldódik a hiányzó közmû javítása.
Használtan 20-30e körül hozzá lehet jutni, üzemanyag olyan 4-5e/5l. Ha egy nap elfogy 5l akkor 20l-el majd egy hétig ki lehet húzni. Az nem kevés idõ. Elvileg eláll szépen az üzemanyag is néha összerázva maga a gép nem kér semmi energiát ha már megvan.
Amit linkeltél csodakályhát nézegettem, sõt, néztem már fáradtolajjal mûködõ kályhát is de mivel annál elõkerültek olyan problémák, hogy az olaj égése közben felszabaduló ismerelen gázoknak ki tudja milyen élettani hatása van így inkább kihagytam õket. Fáradtolajat pl. tudok szerezni ha akarok tehát ingyen lenne de az egészségünkkel nem szeretnék játszani.
Kémény hiányában szenvedünk, ha lenne is akkor is bajos lenne itthon használni mert a mi házunk a környéken a legalacsonyabb, félõ, hogy nem lenne elég huzat vagy a szomszédok nyírnának ki ha befüstölnénk hozzájuk.
Ellenben minden ötletet szívesen fogadok ha tudtok megfelelõ alternatívát ennek a petróleumkályhának a helyettesítésére!
Valakinek van vele tapasztalata?
WestBam
08-10-2022, 07:56 PM
Itt pedig a Zibro kályhára válaszolok: nem, nem vettem végül.
Annak az égéséhez is oxigén kell, amit a lakásból vesz ki. Az üzemeltetése is elég drága, valamint miután beleástam magam a témába egészen sok és sokszínű hibával találkoztam, annyira gazdag pedig nem vagyok, hogy ilyenekkel kísérletezzek, szóval ez kimaradt.
Mi maradt helyette? Hát nem sok semmi :hogymi:
Ha nincs gáz akkor van elektromos melegítő, egy elektromos ágytakaró ~60w és mégis amire kell megfelel, alvás közben nem fagysz meg, mondjuk feltételezi van egy jó hálózsákod is hozzá.
Ha nincs áram akkor gáz van. Jó esetben, illetve valami amivel tudsz áramot csiholni a kazánhoz, ha nem mechanikus konvektorod van, mert az megy áram nélkül is.
A távhő az szivacs, ha az nincs és áram sincs akkor baj van. Ebben az esetben én elindulnék olyan ismerőshöz ahol van vegyes tüzelésű kazán, vagy valami kályha. Persze a legjobb ha a házadban van egy kályha, vagy cserépkályha is. Lakásban ez szívás.
P. Dude
08-11-2022, 08:36 AM
(...)
Ezt a választ is köszi! Na igen, úgy van ahogy sejtettem a magam kutakodásai után: lakásban igazából nem oldható meg a vészfűtés. Ill. csak akkor oldható meg ha van vagy gáz, vagy áram.
A probléma az lehet hogy ha nincs gáz, és a társasházban mindenki bekapcsolja az elektromos hősugárzót, akkor ahogy te is írtad: "Ennek következménye lehet egy nagyobb áramszünet is, ha jól tudom nem erre van tervezve sem a hálózat sem egy társasház elektromos rendszere." Akkor arra a mondjuk pár napra ott lenne a szülői ház.
A hálózsákokat már én is nézegettem. Száz rugóért láttam kimondottan téli hálózsákot. Az reális ezeknél a speckó 2 évszakos hálózsákoknál, nem?
Elektromos hősugárzó most is van otthon néhány, de hátha van egy jó tipped: melyiket ajánlanád? És elektromos takaróra van javaslatod? Azokat végképp nem ismerem.
Dream_walker
08-11-2022, 08:45 AM
Most találtam egy kommentet (https://magyarprepperforum.us/showthread.php?493-Szoba-f%C3%BBt%C3%A9s&p=64615&highlight=szieszta#post64615), WestBam írta le a tapasztalatát a sziesztáról:
Nagyon régóta van otthon szieszta, és tökéletesen működik, PONTOSAN ARRA a célra, amire ki lett találva. Nem önálló fűtésre való, nem 20 fok beállítására, nem egész ház felfűtésére, és nem 24 órás üzemeltetésre. Arra, hogy az ember ne a fagyban éjszakázzon, tökéletes, még ha vannak is hátrányai, amelyekkel számolni kell.
P. Dude
08-11-2022, 09:10 AM
Nagyon régóta van otthon szieszta, és tökéletesen működik, PONTOSAN ARRA a célra, amire ki lett találva. Nem önálló fűtésre való, nem 20 fok beállítására, nem egész ház felfűtésére, és nem 24 órás üzemeltetésre. Arra, hogy az ember ne a fagyban éjszakázzon, tökéletes, még ha vannak is hátrányai, amelyekkel számolni kell.
Akkor ez nekem mint pártatlan érdeklődőnek PONTOSAN ANNYIT jelent, hogy kettő ember kipróbálta a fórumon, és az egyiküknek "teljesen használhatatlan" volt a másikuknak meg "tökéletesen működik". :D Nekem meg nincs annyi pénzem hogy ezzel kísérletezgessem.
Amúgy WestBam sem önálló fűtésként próbálta ki, ha jól értettem még rövid idejű vészfűtésre sem vált be náluk.
varég
08-11-2022, 01:32 PM
Akkor ez nekem mint pártatlan érdeklődőnek PONTOSAN ANNYIT jelent, hogy kettő ember kipróbálta a fórumon, és az egyiküknek "teljesen használhatatlan" volt a másikuknak meg "tökéletesen működik". :D Nekem meg nincs annyi pénzem hogy ezzel kísérletezgessem.
Amúgy WestBam sem önálló fűtésként próbálta ki, ha jól értettem még rövid idejű vészfűtésre sem vált be náluk.
Nos utána néztem, melyik a szieszta típus...
Használtunk ilyet nagymamámnál jó pár éve a pincénél.
Hamar felfűti a helyiség levegőjét, de a falakat nem melegíti fel, így lekapcsolás után hamar kihűl a szoba...
Folyamatos légcsere szükséges, hamar elfogy az oxigén.
Nem ajánlanám életvitelszerűen lakott helyiségbe, mert ha elalszol, és elfogy az oxigén, akkor baj lehet...
(erre vannak szenzorok)
Kiegészítő fűtésnek, vagy irodába, műhelybe jó.
WestBam
08-11-2022, 02:44 PM
Irodában használtuk a sziesztát (https://archivum.kanizsaujsag.hu/hirek/28761/ism%C3%A9t-balesetet-okozott-egy-szieszta-k%C3%A1lyha/), hamar elfogyott a levegő (pedig 4m feletti volt a belmagasság). Mint írta varég is, a falak hidegek maradnak, míg sugározza a hőt addig jó, ha kikapcsolod hamar visszahűl a helység. Én még mindig nem javaslom vész esetére sem. Persze kint lehet melegedni mellette ahol nagyon jól szellőzik a helység, de csak addig jó, míg ott vagy vele szemben és átmelegít.
Elektromos takaró: az árukereső nem hazudik, kb. 10e Ft-tól van olyan ami arra jó, hogy ne fagyj meg. 100w alatt fogyaszt, mellé egy egyszerűbb 10 fokos komfortú hálózsák szerintem már bőven megteszi.
Hálózsák: 100e Ft-os kategória? :eek: Az valami expedíciós cucc lehetett, ha a helység szélvédett és valami kis hőt tudsz benne csiholni, akkor szerintem már egy 0 fok komfortos kb. 30e körül beszerezhető (https://www.4camping.hu/c/halozsakok/) is tökéletesen teszi a dolgát. Érdemes azon elgondolkozni, hogy ha ennyire nagy gáz lenne akkor a legkiseb helységben összegyűlni és csak azt fűteni (ha van áram akkor hősugárzóval), ha pedig nincs semmi, csak a hideg akkor pl. egy sátrat felállítani a szobában, és abban aludni. A kisebb légmennyiséget hamarabb felmelegítitek a testetekkel.
P. Dude
08-11-2022, 03:05 PM
Irodában használtuk a sziesztát (https://archivum.kanizsaujsag.hu/hirek/28761/ism%C3%A9t-balesetet-okozott-egy-szieszta-k%C3%A1lyha/), hamar elfogyott a levegő (pedig 4m feletti volt a belmagasság). Mint írta varég is, a falak hidegek maradnak, míg sugározza a hőt addig jó, ha kikapcsolod hamar visszahűl a helység. Én még mindig nem javaslom vész esetére sem. Persze kint lehet melegedni mellette ahol nagyon jól szellőzik a helység, de csak addig jó, míg ott vagy vele szemben és átmelegít.
Elektromos takaró: az árukereső nem hazudik, kb. 10e Ft-tól van olyan ami arra jó, hogy ne fagyj meg. 100w alatt fogyaszt, mellé egy egyszerűbb 10 fokos komfortú hálózsák szerintem már bőven megteszi.
Hálózsák: 100e Ft-os kategória? :eek: Az valami expedíciós cucc lehetett, ha a helység szélvédett és valami kis hőt tudsz benne csiholni, akkor szerintem már egy 0 fok komfortos kb. 30e körül beszerezhető (https://www.4camping.hu/c/halozsakok/) is tökéletesen teszi a dolgát. Érdemes azon elgondolkozni, hogy ha ennyire nagy gáz lenne akkor a legkiseb helységben összegyűlni és csak azt fűteni (ha van áram akkor hősugárzóval), ha pedig nincs semmi, csak a hideg akkor pl. egy sátrat felállítani a szobában, és abban aludni. A kisebb légmennyiséget hamarabb felmelegítitek a testetekkel.
A százezres a The North Face Blue Kazoo hálózsák, pehely töltettel, -10 fokig.
9261
A másik amit néztem egy 2 évszakos hálózsák Sensofiber mikroszálas töltettel, ami visszatükrözi a test hőjét de elvezeti a nedvességet. Ennek VAUDE Sioux 400 XL Synthetic a neve, és 37 ezer Ft. Comfort 8 fok, limit 3, extreme -11.
9262
A sziesztát a macsekra tekintettel sem merném használni.
Akkor az elektromos takarót is nagyon fölé saccoltam, mert ezt a 30 ezreset (https://agymelegito.arukereso.hu/hydas/4655-1-p615702363/) nézegettem. :)
varég
08-11-2022, 03:06 PM
...
Hálózsák: 100e Ft-os kategória? :eek: Az valami expedíciós cucc lehetett, ha a helység szélvédett és valami kis hőt tudsz benne csiholni, akkor szerintem már egy 0 fok komfortos kb. 30e körül beszerezhető (https://www.4camping.hu/c/halozsakok/) is tökéletesen teszi a dolgát. ....
Múlt évben vettünk Spartan Nepal 500 hálózsákot, 14000Ft-ért, aminek -12 fok van megadva komforttartománynak.
Tavasszal/ősszel, kb. 0-5 fokban, erdőben, sátorban használtuk, nekem melegem volt, a párom-aki rendesen fázós, most nyáron is takaró, pléd kell neki- simán átaludta az éjjeleket benne...
Jelenleg 24000Ft-ért kapható-ha van-.
Egy hátránya akad:
bazinagy, az ESSL 85-ös zsákom felét elfoglalja, és 2.5 kiló a súlya...
Száz rugóért láttam kimondottan téli hálózsákot.
Szia,
En ehhez (https://legiosmilitary.hu/termek/halozsakok-derekaljak/angol-teli-mumia-halozsak-modularis) hasonloban (ezzel (https://legiosmilitary.hu/termek/halozsakok-derekaljak/angol-dpm-gore-tex-bivakzsak-dpm-vagy-oliv-od) kiegeszitve, de szerintem ez utobbi belterben egyaltalan nem fontos, ott mar csak nem fog esni az eso :-) ) aludtam ugy, hogy egyaltalan nem faztam, pedig reggelre a lehelletem rafagyott a "parnamra".
Amikor utoljara lehetett kapni, akkor 22 500 Ft volt ez a teli halozsak (hasznalt, jo allapotu) a tarolojaval egyutt.
ui. ettol meg nem kepzelem azt, hogy csak ezzel ki tudnek huzni egy telet, hiszen egyreszt masnap hazamentem a melegbe, masreszt egeszeseg voltam, es nyilvan megfazva/lazasan teljesen mas igenyei vannak az embernek.
Bel
P. Dude
08-11-2022, 03:16 PM
Múlt évben vettünk Spartan Nepal 500 hálózsákot, 14000Ft-ért, aminek -12 fok van megadva komforttartománynak.
Tavasszal/ősszel, kb. 0-5 fokban, erdőben, sátorban használtuk, nekem melegem volt, a párom-aki rendesen fázós, most nyáron is takaró, pléd kell neki- simán átaludta az éjjeleket benne...
Jelenleg 24000Ft-ért kapható-ha van-.
Egy hátránya akad:
bazinagy, az ESSL 85-ös zsákom felét elfoglalja, és 2.5 kiló a súlya...
Jól hangzik! Jól tetted hogy megvetted, mert már úgy nézem nem kapni.
varég
08-11-2022, 03:33 PM
Jól hangzik! Jól tetted hogy megvetted, mert már úgy nézem nem kapni.
Amúgy érdemes körbenézni, illetve utána olvasni a tapasztalatoknak pl. fb csoportokban.
Amire nekünk kell, arra a pehely túlzás.
Legtöbb esetben a márkát kell megfizetni, nem a tartalmat.
Amúgy egy múmia zsákot fel lehet turbózni egy nyári zsák ráhúzásával, vagy pokróccal...
Érdemes még a pecás zsákokat is nézni, mert azok marha nagyok, de jó a hőértékük.
Mi Aliexpress-en vettünk két hálózsákot. Nagyon jók.
Az enyém ilyen:
https://www.aliexpress.com/item/3256803909598374.html
P. Dude
08-12-2022, 06:45 PM
Szia,
En ehhez (https://legiosmilitary.hu/termek/halozsakok-derekaljak/angol-teli-mumia-halozsak-modularis) hasonloban (ezzel (https://legiosmilitary.hu/termek/halozsakok-derekaljak/angol-dpm-gore-tex-bivakzsak-dpm-vagy-oliv-od) kiegeszitve, de szerintem ez utobbi belterben egyaltalan nem fontos, ott mar csak nem fog esni az eso :-) ) aludtam ugy, hogy egyaltalan nem faztam, pedig reggelre a lehelletem rafagyott a "parnamra".
Amikor utoljara lehetett kapni, akkor 22 500 Ft volt ez a teli halozsak (hasznalt, jo allapotu) a tarolojaval egyutt.
ui. ettol meg nem kepzelem azt, hogy csak ezzel ki tudnek huzni egy telet, hiszen egyreszt masnap hazamentem a melegbe, masreszt egeszeseg voltam, es nyilvan megfazva/lazasan teljesen mas igenyei vannak az embernek.
Bel
Kösz a tippet, jó hálózsák lehet ez is!
Rozsomák
08-14-2022, 05:22 AM
Sátor a szobában?
P. Dude
09-06-2022, 03:29 PM
...ha a helység szélvédett és valami kis hőt tudsz benne csiholni, akkor szerintem már egy 0 fok komfortos kb. 30e körül beszerezhető (https://www.4camping.hu/c/halozsakok/) is tökéletesen teszi a dolgát.
Köszi a tippet! Sikerült vennem 23 ezerért egy -3 fokos komfort hőmérsékletűt, 40 % akcióval és ingyenes kiszállítással. :thumbup