PDA

View Full Version : Permetezés, kártevő-irtás

TMIB
07-10-2013, 06:54 PM
Ezt most találtam Facebookon.

"(Gyöngyi K. osztotta meg VIDÉKEN ÚJRAKEZDŐK csoportban.)

„Ez évig a férjem permetezett minden fát. Azt vette, amit a boltban ajánlottak. Jó drága volt, és szinte 2 hetente kellett újra permetezni. Idén már én permetezek, de csak dióteával. Ha rám is jut belőle, legfeljebb szebb lesz tőle a bőröm. És ami nagy öröm: még jobb, mint a mérgek. Elűzi a hangyákat, levéltetveket a fáról, gombabetegségekre is jó, és kevesebbszer kell ismételni, mint a régi permetszerekkel.”

Így készül:

„2 liter vizet felforralok, majd belegyűrök jó sok diófalevelet, amit a kis zöld szárával együtt vágtam le. Megvárom míg kihűl, kiszedem a leveleket, és spriccelős flakonba teszem. Levél megy a komposztba, elriasztja a legyeket, meg a hangyákat. Az összes növényre jó, a spenótra is fújtam, meg a salátákra is.”

Valaki megjegyzést fűzött ehhez, hogy ő gyerekkorában diólevéllel dörzsölte be a bőrét, a bogarak ellen.

A rovarriasztó és bőrszépítő hatás tudományosan is igazolható: “A diólevélnek keserű nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van, cserzőanyagokban nagyon gazdag. Összehúzó, cserző hatását a levél tannintartalma, baktériumölő, gombaölő, rovarölő és rovarriasztó hatását pedig a vele kapcsolatban lévő ellagénsav okozza.”- lehet olvasni több gyógynövény ismertetőben."

Azt tudom, hogy a diófalevél jó bolhák ellen, a hangyákról, levéltetvekről még nem hallottam.

Dream_walker
07-11-2013, 05:58 PM

"(Gyöngyi K. osztotta meg VIDÉKEN ÚJRAKEZDÕK csoportban.)

„Ez évig a férjem permetezett minden fát. Azt vette, amit a boltban ajánlottak. Jó drága volt, és szinte 2 hetente kellett újra permetezni. Idén már én permetezek, de csak dióteával. Ha rám is jut belõle, legfeljebb szebb lesz tõle a bõröm. És ami nagy öröm: még jobb, mint a mérgek. Elûzi a hangyákat, levéltetveket a fáról, gombabetegségekre is jó, és kevesebbszer kell ismételni, mint a régi permetszerekkel.”

Így készül:

„2 liter vizet felforralok, majd belegyûrök jó sok diófalevelet, amit a kis zöld szárával együtt vágtam le. Megvárom míg kihûl, kiszedem a leveleket, és spriccelõs flakonba teszem. Levél megy a komposztba, elriasztja a legyeket, meg a hangyákat. Az összes növényre jó, a spenótra is fújtam, meg a salátákra is.”

Valaki megjegyzést fûzött ehhez, hogy õ gyerekkorában diólevéllel dörzsölte be a bõrét, a bogarak ellen.

A rovarriasztó és bõrszépítõ hatás tudományosan is igazolható: “A diólevélnek keserû nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van, cserzõanyagokban nagyon gazdag. Összehúzó, cserzõ hatását a levél tannintartalma, baktériumölõ, gombaölõ, rovarölõ és rovarriasztó hatását pedig a vele kapcsolatban lévõ ellagénsav okozza.”- lehet olvasni több gyógynövény ismertetõben."

Azt tudom, hogy a diófalevél jó bolhák ellen, a hangyákról, levéltetvekrõl még nem hallottam.

A diólevél (és a zöld terméhéj) majdnem minden rovarkártevõ ellen jó, a cseranyagok miatt. Az említett tannin található pl. a vörös szõlõfajtákban is, a bornak karakteres ízt ad.
Azonban pont emiatt csírázásgátló hatása is van (diófa alatt még senki sem látott burjánzó lágyszárú növényzetet), szóval nagy mennyiségben nem szabad a komposztba rakni, és jól el kell keverni.
Rovarok ellen jó még a csalánfõzet is, elkészíteni ugyanúgy kell, mint a diósat.
A levéltetveket az olajpermet jól távol tartja. Sima étolajat teszünk meleg vízbe (1 literhez egy evõkanál), alaposan összerázzuk, majd szintén spriccelõs edénybõl kijuttatjuk. Minden második, harmadik spricc után rázzuk össze, mert az olaj és a víz nem oldódik, csupán emulgeálódik, így a rázás, keverés miatt lesz nagyjából egyenletes az eloszlás.
A legtöbb illóolajos gyógynövény elriasztja a kártevõket, a többi növény közé kell ültetni õket.

fisligery
07-23-2013, 06:43 PM
MTP-e írtam egy hszt a darázsirtással kapcsolatban ide is bemásolom ha nem baj:
Ma darazsakat irtottam.Egy ideje odaköltöztek az erkélyünkhöz és s pinceablakhoz le lettek fújva rovarirtóval de nem használt.Ma arra az elhatározásra jutottam hogy ki kéne irtani õket.Fogtam nagyapám egy régi dezodorját és egy öngyújtót a szobámból és elindultam véghezvinni a "küldetésemet".Amikor német vendégeink megláttak engem a "felszereléssel" elég furán néztek rám de még furábban amikor elkezdtem a "munkát" az elsõ fészeknél még el tudott menekülni pár a másodiknál és a harmadiknál már hullottak rendesen. Levittem a fészkeket a dzsindzsába és visszaérkezvén a tett helyszínére láttam hogy pár kis dög visszaszállt egy újabb pirozással végeztem velük...

raktaros
07-23-2013, 07:55 PM
Gyerekkoromban én is csináltam :).
Pár éve valami szûk, hozzáférhetetlen helyre fészkelték be magukat a darazsak.
A méhész ismerõs krumplibogárra való permetet ajánlott, úgy néz ki bevált.
Azóta hallottam tûzoltótól a gázolajos permet megoldást, hogy annál hatékonyabb nem nagyon van, legközelebb azt próbálom majd.
Nem kell begyújtani! :)

TMIB
07-24-2013, 04:23 AM
Fogtam nagyapám egy régi dezodorját és egy öngyújtót a szobámból és elindultam véghezvinni a "küldetésemet".Amikor német vendégeink megláttak engem a "felszereléssel" elég furán néztek rám de még furábban amikor elkezdtem a "munkát"

Miért nem mondtad nekik, hogy: "Flammenwerfer" :haha:

http://24.media.tumblr.com/tumblr_lrb0we6lV01qk0jzxo1_400.jpg

Nálunk a rozsdás grillsütõben szoktak darazsak lenni.

kubikus
02-28-2014, 03:29 PM

„Ez évig a férjem permetezett minden fát. Azt vette, amit a boltban ajánlottak. Jó drága volt, és szinte 2 hetente kellett újra permetezni. Idén már én permetezek, de csak dióteával. Ha rám is jut belõle, legfeljebb szebb lesz tõle a bõröm. És ami nagy öröm: még jobb, mint a mérgek. Elûzi a hangyákat, levéltetveket a fáról, gombabetegségekre is jó, és kevesebbszer kell ismételni, mint a régi permetszerekkel.”

Így készül:

„2 liter vizet felforralok, majd belegyûrök jó sok diófalevelet, amit a kis zöld szárával együtt vágtam le. Megvárom míg kihûl, kiszedem a leveleket, és spriccelõs flakonba teszem. Levél megy a komposztba, elriasztja a legyeket, meg a hangyákat. Az összes növényre jó, a spenótra is fújtam, meg a salátákra is.”

Valaki megjegyzést fûzött ehhez, hogy õ gyerekkorában diólevéllel dörzsölte be a bõrét, a bogarak ellen.

A rovarriasztó és bõrszépítõ hatás tudományosan is igazolható: “A diólevélnek keserû nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van, cserzõanyagokban nagyon gazdag. Összehúzó, cserzõ hatását a levél tannintartalma, baktériumölõ, gombaölõ, rovarölõ és rovarriasztó hatását pedig a vele kapcsolatban lévõ ellagénsav okozza.”- lehet olvasni több gyógynövény ismertetõben."

Azt tudom, hogy a diófalevél jó bolhák ellen, a hangyákról, levéltetvekrõl még nem hallottam.

Túlélõ! Meg a laym kor ellen is hasznos fegyver. Ezt direkt a te kedvedert linkeltem be!
http://gyorgytea.hu/gyogynovenyek-betegsegekre
:thumbup

Amatorpe
02-28-2014, 04:02 PM
Akkor úgy néz ki igaz a mondás, miszerint fûben-fában orvosság.
Csak ezek szerint másra is jók.

P
03-23-2014, 07:40 PM
Permakultúrás fórumon és anyagokban sok ötletet lehet találni, de még nem vetettem olyan mélyen bele magam. Az biztos, hogy a fokhagyma semmilyen formában nem vált be, és a növénytársítások is hagytak kívánnivalót.
Én abban reménykedem, hogy alapvetõ anyagokat bajban is be tudunk szerezni, hiszen már réges-régóta használjuk. Réz-szulfátból és kénbõl betározok folyamatosan, ezek elmennek egy biokertben is, ha másként nem tudjuk menteni a fákat. Ha nem lenne olyan drága, ezüst-kolloidot is halmoznék ebbõl a célból. (Persze ha végre házilag is meg tudom oldani, ez lesz a befutó megoldás).
Legyek ellen viszont egy valami szó szerint irtó jól sikerült: csirkenyak, cukros vízzel, pet palackban, több taktikai ponton. Ezrével fogta meg õket, nem volt gond velük egész nyáron! ;) (Egy kicsit büdös tud lenni szélirányban, ezért nem érdemes a pihenõhöz rögzíteni.)

shadow177
03-24-2014, 11:33 AM
Ha a rágcsálókat, vakondokat is kártevõként kezeljük, ez a http://www.kertbaratbolt.hu/catalog/pdf/critoxfustpatron.pdf megoldás. Fém vödörbe helyezve, helyiségek kártevõ mentesítésére is használható.

Sergeant
05-03-2020, 09:17 AM

Így készül:

Mondjuk, nem mindegy, hogy mikor van szedve a permetléhez a dió levél.
Augusztus elsõ hetéig tartalmazza a csírázásgátló anyagot. Teának is ezután szedik a levelét.
Jelenleg, szárított levelet használnék. Legalábbis, én így gondolom ...

WestBam
05-03-2020, 09:05 PM
Fater tavaly csak és kizárólag tejjel permetezett. Nem lett semmivel sem rosszabb a helyzet, mintha vegyszerekkel csinálta volna, szóval azt mondta, hogy ezentúl azzal oldja meg a gyümölcsfák és a többi növény permetezését is év közben. Árban kb. ott van mintha megvenné a drága vegyszereket, de ez már-már bio. Áztatott csalánnal régebben csinált lemosó permetezést, illetve feromon csapdákat szoktunk kitenni a cseresznyére pluszban, mert az amúgy elég kukacos tud lenni.

Sergeant
05-12-2020, 09:25 AM
El sem hiszitek, hogy mit láttam. Áll a nagy tudású a fa alatt és felfelé permetezik, folyik a rá a permetlé és csak egy rongy van a szája elé kötve.:duhos:
Gombásodás elleni vegyszerrel...
A másik segg részegen, támolyogva, maszk nélkül, szélben, tetû elleni vegyszerrel.:confused:
Régóta mondom, hogy nem normálisak az emberek.
Az egy dolog, hogy saját magukkal mit tesznek, de mérgezik a környezetüket is. Mondjuk, mindkét figura emberi roncs, tele betegségekkel. Ugyan mitõl lehetnek betegek, el sem tudom képzelni...
Én alapból nem vagyok a vegyszeres védekezés híve, érdekes, hogy mégis teremnek a fáim. Nem is akárhogyan...

BragBOL
05-12-2020, 10:26 AM
Fater tavaly csak és kizárólag tejjel permetezett. Nem lett semmivel sem rosszabb a helyzet, mintha vegyszerekkel csinálta volna, szóval azt mondta, hogy ezentúl azzal oldja meg a gyümölcsfák és a többi növény permetezését is év közben. Árban kb. ott van mintha megvenné a drága vegyszereket, de ez már-már bio.

Pontosan hogy csinálja? Gondolom hígítja vízzel?
Kipróbáltam töményen peronoszos leveleken, aztán alig találtam meg azokat a leveleket, mintha meggyógyultak volna.
De mivel üveges bevonatot hagy hígítani kell, emiatt biztos jó atka ellen is.

Sergeant
05-12-2020, 01:06 PM
Kipróbáltam töményen peronoszos leveleken, aztán alig találtam meg azokat a leveleket, mintha meggyógyultak volna.

Nem régen néztem utána. 1:6 arányt javasolnak. Levéltrágyázáshoz felesben.

WestBam
05-12-2020, 01:43 PM

Hígítja az biztos, de az arányokat nem tudom, én városi puhány vagyok :( Jelenleg két cserép snidling a birtokom. Ha érdekel természetesen rákérdezek.

WestBam
06-01-2020, 06:10 PM
Nos érdeklõdtetek a múltkorában, most, hogy eljutottunk vidékre pontosan kikérdeztem mindent, hogy megosszam Veletek:
Tej: 1:1 hígításban permeteznek vele, bolti legolcsóbb sima tejet vesznek hozzá. Fõleg gombás fertõzésekre megfelelõ.
Sör: bolti legolcsóbb sör hígítatlanul, levéltetvekre jó. Nem annyira hatásos, mint a következõ:
Szappanos víz: szintén levéltetvekre használják, de ez is habzik, nehezebb kicsit vele, de a sör is habzik, szóval meg lehet oldani. Sima bolti folyékony szappan van vízben feloldva, a levéltetvet "bevonja" és attól elpusztul.
Sárga lapok: Errõl (https://www.novenypatika.hu/sarga-ragados-lapok-nagy-10-db-bio-plantella) lenne szó. Már egy ideje használva van, hatékony.