View Full Version : Szürke víz tisztítás / hasznosítás
borsodi
07-11-2013, 08:50 AM
Rengetegen írtatok véleményt az esõvíz hasznosításról, a fúrt és ásott kutakról a víz újrahasznosításáról azomban elég kevés szó esett.
Elsõ körben ez a legértelmesebb leírás amit a szürkevízrõl találtam.
Eredete és összetétele szerint abban különbözik a házi szennyvíztõl, hogy nem tartalmazza a víz-öblítéses WC használatból keletkezõ ún. fekáliás szennyvizet. A mosás és mosdás révén keletkezõ, enyhén szennyezett szappanos, mosószeres vizet, az angol (grey [GB], vagy ameriaki írásmód szerint gray water) és német (Grauwasser) nyelvterületen elterjedt szakkifejezés nyomán szürkevíznek nevezik. A szürke meghatározás nem a színére utal, hanem az ezen a szakterületen elterjedt szakkifejezés értelmében, a fenti meghatározás alapján a víz minõségét jelöli.
Alapvetõen a rendszer nem túl bonyolúlt a lényeg, hogy a mosógép, zuhanyzó / fûrdõ, mosogató(k) vizét összegyûjtve felhasználjuk az újra pl.: WC öblítésre.
A net tele van leírásokkal ez az egyik legegyszerûbb: http://csocsodalom.hu/wordpress/2011/05/egy-viznyero-automata-tortenete.html
Valakinek van ezzel tapasztalata? Használt már ilyet? Gondolkozik az építésén?
raktaros
07-11-2013, 03:51 PM
Rengetegen írtatok véleményt az esõvíz hasznosításról, a fúrt és ásott kutakról a víz újrahasznosításáról azomban elég kevés szó esett.
Elsõ körben ez a legértelmesebb leírás amit a szürkevízrõl találtam.
Alapvetõen a rendszer nem túl bonyolúlt a lényeg, hogy a mosógép, zuhanyzó / fûrdõ, mosogató(k) vizét összegyûjtve felhasználjuk az újra pl.: WC öblítésre.
A net tele van leírásokkal ez az egyik legegyszerûbb: http://csocsodalom.hu/wordpress/2011/05/egy-viznyero-automata-tortenete.html
Valakinek van ezzel tapasztalata? Használt már ilyet? Gondolkozik az építésén?
Olvastam olyant aki szürke vizet gyûjtötte és azzal öblítette a vécét ilyesmi automata megoldással.
Egy idõ után feladta, visszaállította esõvízre. Nagyon nyálkásodott, lerakódott a rendszerben.
Nálunk a mosdó/mosogató szifon belseje is elég durván tud kinézni.
Így maradok az esõvíznél (ill. még kútvízrõl megy, de az esõvíz a cél).
Mondjuk asszony sem örülne ilyen dekorációnak a fürdõben :D
U.i.:
Régen én is tervezgettem építeni ilyen bonyolult dolgokat, de már az ellenkezõjére törekszem.
Alkatrész és hozzáértés szükséges, ha nem vagy itthon "szolgáltatás" nélkül maradhat a család.
borsodi
07-11-2013, 05:05 PM
Ez nálam ennél egyszerûbb egy fokkal mert nem kellene a fûrdõben tárolni a szürkevizet hanem rögtön átvezetném egy másik helyiségbe, majd pedig onnan szûrés után jöhetne vissza a WC-be. (két luk a falon) Volt már alkalmam zsírtól teljesen eltömõdött lefolyó csövet tisztítani úgyhogy el tudom képzelni, hogy milyen "trutyi" keletkezik.
törölt tag -gl
04-21-2015, 02:28 AM
Én gondolkodom az építésén, egyenlõre szivattyúk és szûrõk kellenének pár mágnesszelep és vezérlés, illetve bizonyos rutin.
A fürdõvíz rögtön mehet mosáshoz a mosógépbe, de az öblítésrõl le kell választani, ezt meg lehet oldani egy mágnesszeleppel, ami bizonyos idõ után, vagy a második nyitásnál mikrokontrolleres vezérléssel átkapcsol hálózati vízre. Ugyanígy lehet vele szerintem mosogatni, csak az öblítésnél szintén tiszta vizet kell használni, ha mosogatógép van, akkor kilõve, de szerintem ne legyünk kényesek.
A zsír tényleg probléma lehet amúgy. Talán valami szûrõvel ki lehet szedni a makacsabb dolgokat.
Azon is gondolkodtunk, hogy átállunk az alomszékre és a vízünkkel közvetlen öntözünk, itt fontos szerintem odafigyelni arra, hogy ne bármivel mossunk, vagy mosakodjunk, mert tartalmazhat biológiailag nem lebontható dolgokat, pl mûanyagport.
Ha a vízforrásunk esõvíz, az így egy elég jó rendszer lehet.
Szürkevízet meg lehet szûrni homokágyon is egyébként elég hatékonyan, ezt még nem próbáltam, így mosásra-mosogatásra nyugodtan mehetne a fürdõvíz.
A mosogató vízét FEKETE VÍZNEK minõsítik! Az nem játszik. Ha környezetbarát mosogatószerrel mosogattok, az is mehet közvetlen a kerti növényekhez. Iszonyatosan zsíros, semmiféle felhasználásra nem javasolt.
A mosógép víze opcionális de általában nem ajánlják felhasználásra, az is mehetne a növényeknek.
Na ennyi.
Épp most is áll 200 liter kádvíz a kádunkban, mert még nincs se fenékszivattyúm, sem tartályom, se semmim, és felmosóvödörrel szoktam átmerni a wc tartályba. Hát elég fárasztó, de minden második nap telibe fürödhetünk a párommal egy 300 literes sarokkádban, ez a víz két nap alatt egyenlõre elmegy wc öblítésre, tehát ez olyan mintha a wc öblítõ vízünkben fürdenénk. :)
Esõvízrõl még annyit, hogy mosásra sokkal jobb, sokkal jobban habzik, lágy. Ha megfelelõen szûröd (50, (20,) 5, utána 1 mikronig) mindenre tökéletes, kerámia és aktív szén szûrõ után pedig akár még iható is. Az amcsik csak simán átnyomják egy UV elemen az elõszûrés után.
sheriff
04-23-2015, 08:21 AM
...a KEGYEDI RENDSZERT ismerem a szürke víz kezelésére -igaz csak elméletben. Ez a rendszer nem közvetlen vezeti vissza a szennyezett vizet, hanem egy sor egyszerû tisztítási lépcsõn keresztül.
Egy elég neves szakember fejlesztette külföldi tapasztalatai alapján, neten is elérhetõ komplett leírással:
https://www.youtube.com/watch?v=zTgGzY3qYFg
http://www.eautarcie.org/hu/04a.html#d
remélem tudtam némi hasznosítható ötlettel segíteni:)
raktaros
04-27-2015, 06:55 PM
Épített gyökérzónás szennyvíztisztítók (http://www.constructedwetlands.net/Constructed_Wetlands_total_hon_sec.pdf)
Nekem is valami egyszerû megoldás kellene a szürkevízre, de lehetõleg föld alatt kezelni, majd öntözésre felhasználni.
glassbox:
Víztakarékosság – Egy viznyerõ automata története (http://energiavadasz.hu/?p=1505)
https://www.youtube.com/watch?v=utan3QT3IkE
Zacskóbicska
04-28-2015, 05:55 AM
Készíts egy medencét, bele nádat (mesterséges mocsár), majd azon átfolyatva (mocsár szabályozott lecsapolása) kapod a tisztított vizet. Ennél egyszerûbb, ha a medencébe fûzfát ültetsz és a megnõtt fákat idõnként ritkítva, újratelepítve használod fel a vizet. Ha ingyen van, a fûzfa is jó tüzelõ.
raktaros
04-28-2015, 03:05 PM
Készíts egy medencét, bele nádat (mesterséges mocsár), majd azon átfolyatva (mocsár szabályozott lecsapolása) kapod a tisztított vizet. Ennél egyszerûbb, ha a medencébe fûzfát ültetsz és a megnõtt fákat idõnként ritkítva, újratelepítve használod fel a vizet. Ha ingyen van, a fûzfa is jó tüzelõ.
Én is ilyesmire gondoltam, csak nem tudom mennyire mûködõképes. Mekkorát készítsek, van-e szaga, folyamatos és idõszakos használat esetén is mûködik?
Nádat amúgy is szeretnék, így hasznos is lenne.
Zacskóbicska
04-28-2015, 04:17 PM
Holnap de. valószínûleg lesz egy kis idõm, megtervezhetjük. Írd le a kívánt víztisztító kapacitást, aztán meglátjuk, mit tehetünk.
raktaros
04-28-2015, 05:11 PM
Valahol azt írták rá, hogy 4m2/fõ, 2 fõre kellene tervezni. Remélem sokat nem kell ásnom :)
Pityubá
04-28-2015, 08:15 PM
Kérdezném tisztelettel mert járatlan vagyok ez ügyben. Nem röhögni, mert komolyan érdekel a dolog.
A víztisztító medencét szükséges-é a Magyar törvények értelmében medencefóliával bélelni ?
Vagy mehet a szennyvíz szabad kifolyással, esetleges talajvízbe történõ elszivárgással a nádasba ?
Kaksi is mehetne-é a nádasba, vagy csak más hígfolyós szennyvíz ?
Szóval ha a telkemen (ami teljesen közmûvesített) készítenék magamnak nádassal mûködõ víztisztítót, azt elfogadná-é a hatóság ?
Ha már mûködik a víztisztító akkor továbbra is kell-é csatorna díjat fizetni ?
Zacskóbicska
04-29-2015, 05:54 AM
Mindenképpen vízzáró medencére van szükség, ha a hatóság nem engedélyezi az ún. talajban történõ szikkasztást. Ezt meg kell tudakolni. Utána-ha szabályosan akarsz eljárni-meg kell tervezned a mûtárgyat és engedélyeztetned kell. Ebben az esetben fogod tudni az üzemeltetési engedélyed birtokában kiváltani a mostani közmûvet. Ha vízzáró medencés az ügylet, akkor elõzetes ülepítésre szükség van. A szennyvízben lévõ zsírokat, olajokat nem vezetheted közvetlenül a növényzet gyökérzónájába, egyébként is elõbb, vagy utóbb dugulást eredményezne.
Dream_walker
04-29-2015, 06:06 AM
Elõször is az nem nádas, hanem egy biológiai, gyökérzónás víztisztító technológia. Nem nádassal mûködõ víztisztító, hanem biológiai víztisztító. Nem a talajban szikkasztasz, hanem a biológiai és fizikai szûrést a talajalkotó részecskékkel oldod meg.
Pityubá
04-29-2015, 06:52 AM
Köszönöm a válaszokat, értettem, hogy nem nádasról hanem gyökérzónás tisztításról van szó
(pontatlanul fogalmaztam).
Ha hatóság is kell nem lenne egyszerû és olcsó mulatság. Ülepítõt kell építeni akkor azt szippantani is kell idõnként, az sincs ingyen.
Bemegyek a vízügyhöz ha lesz idõm és megkérdezem a dolgot. Mindenesetre ha valaki belekezd úgy kell elkészíteni, hogy az megfeleljen a mûszaki és jogi követelményeknek.
Természetesen esetleges vészhelyzet felül ír minden törvényt, akkor tisztítatlanul is lehet pottyantani a szabadban. :D
Dream_walker
04-29-2015, 11:28 AM
Nem kötekedésbõl írtam, hanem azért, mert a hatóság más nyelven beszél. Egy ember azt mondaná, hogy nádas, meg talajban szikkasztás, de a sötétzöldek, a hivatalnokok, meg úgy nagyjából az összes élõsködõ felhördülne, hogy kinek képzeled már magad, mi az, hogy nem akarsz fizetni a vízszolgáltatónak.
Ezért máshogy kell nevezni a dolgokat. Ha igazán profi vagy, akkor azt is mondhatod, hogy brit tudósok dolgozták ki a technológiát :D Nagyon fontos, hogy minden humánnal meglegyen a megfelelõ kommunikáció, ilyenkor néha idegen nyelveket kell tanulni. Emberek között nem téma, de nem csak mi járunk két lábon, és rendelkezünk személyi igazolvánnyal.
Zacskóbicska
04-29-2015, 05:34 PM
A "talajban szikkasztás" kifejezést nyugodtan lehet használni, érti a hatóság és a talajvízszinttõl/talajszerkezettõl függõen egyáltalán nem ördögtõl való gondolat, a hatóság számára is érthetõ szakkifejezés.
törölt tag -gl
05-01-2015, 03:17 AM
Még nem tudtam szivattyút venni, ezért vödröznöm kell mint az õsembereknek :/
De nálunk most bevett lett, hogy bio készítményekkel fürdünk, a fürdõvíz így megy a wc-be vagy a növényeknek. Furcsa, de az illata is más, kellemesebb, mint nem bio készítményeknek. Viszont fölösleges és drága hobbi, legjobb lenne a házi szappan, esetleg azzal elkevert jótékony hatású természetes adalékok. Tehát mi nem tisztítjuk a szürkevizet, hanem megy rögtön a növényeknek. Szerintem, amennyiben ez megoldható, egy külsõ csõelvezetéssel, ez a legegyszerûbb megoldás.
WC-zéshez meg át kell állni az alomtálra és a komposztálásra. Múltkor gondolkodtam rajta, hogy gyerekkorunk óta jól megszokjuk, de valójában semmi extra nincs azon, hogy vízzel lehúzzuk a nem tetszõ dolgokat a wc-ben. Ráadásul értékes trágyát dobunk ki.
Egyébként hasonló a helyzet a mosógép és a mosogató vízével, legjobb ha ezt a kettõt viszont tényleg közvetlen valami növényes részre engedjük, és környezetbarát tisztítószereket használunk. A növények meghálálják.
Egyébként plusz lépésként a kivödrözött kádvízzel még fel szoktunk mosni, utána megy (egyenlõre) a wc tartályba. (szintén manuálisan) de meg lehet szokni!
...ha jól tudom az emberi fekália nem alkalmas kert locsolására...
Dream_walker
05-01-2015, 06:44 AM
Jól tudod. Az emberi bélrendszerben nem csak a hasznos, hanem a káros mikroorganizmusok is bõséggel benne vannak, közvetlenül kijuttatva a végterméket valószínûleg többet árt, mint használ.
Az emberi cuccot minimum három éves komposztálás után érdemes kijuttatni a természetbe, és ebbõl két év nedves komposzt (az elsõ évben ráadásul meleg), egy év sima, száraz. Ezalatt minden patogén elpusztul, mondjuk a hasznosak is, de azok meg amúgy is ott vannak a talajban. Az extra biztonságra törekvõk 4-5 évet is bevállalhatnak.
raktaros
05-01-2015, 07:41 AM
Jól tudod. Az emberi bélrendszerben nem csak a hasznos, hanem a káros mikroorganizmusok is bõséggel benne vannak, közvetlenül kijuttatva a végterméket valószínûleg többet árt, mint használ.
Az emberi cuccot minimum három éves komposztálás után érdemes kijuttatni a természetbe, és ebbõl két év nedves komposzt (az elsõ évben ráadásul meleg), egy év sima, száraz. Ezalatt minden patogén elpusztul, mondjuk a hasznosak is, de azok meg amúgy is ott vannak a talajban. Az extra biztonságra törekvõk 4-5 évet is bevállalhatnak.
De a szürke víz nem tartalmaz fekáliát.
Így van, ami tartalmaz azt úgy hívják hogy szennyvíz! A szürke víz az úgy tudom hogy például esõvíz, meg amibe bele mosod a kezed. Amit nem innál meg, de öntözhetsz vele a kertben vagy leöntheted vele a WC-t.
Dream_walker
05-01-2015, 08:29 AM
De a szürke víz nem tartalmaz fekáliát.
Bizony nem :)
De Doom nem is a szürkevízrõl, hanem kifejezetten a kaksiról írt, így én is kifejezetten arra válaszoltam :)
raktaros
05-01-2015, 04:49 PM
Bizony nem :)
De Doom nem is a szürkevízrõl, hanem kifejezetten a kaksiról írt, így én is kifejezetten arra válaszoltam :)
off: Bocs, nem láttam mire írtad (nem látszik nekem).
Bagaméri
05-01-2015, 07:08 PM
Már elég régen néztem ide. Nos az ivóvíztisztítás engem is érdekelt, de mivel itt sem találtam megbízható információt, félretettem a témát. A szürke vizet e Kegyedi leírás hatására csináltam meg a vikendházban. Nem vált be. Nagyon büdös és koszos volt, pedig két tartályos ülepítõt tettem le. Lehet különbözõ bohóckodásokkal tisztábbá varázsolni, de nem éri meg a befektetett munkát. Nagyon macerás. Még a családi házban sem csinálom meg az esõvízre, mert inkább ellocsoljuk a kertbe. A komposzt wc-rõl is lemondtam, pedig a kertben volt a pottyantós. Büdös, akárhogy is fûrészporozod. Nem lakásba való. Ezeket a hülye dolgaimat a hétvégi házban éltem ki, mert ott rá voltam szorulva. Se áram se víz, se telefon, csak erdõ.
raktaros
05-02-2015, 08:12 AM
Végre valósi tapasztalat :thumbup.
Én is komposztvécét, alomszéket (vagy hogy is hívják) tervezek elsõ körben, persze enyhe elszívással, hogy ne a lakásba menjen a szag.
Mindenki azt írja, hogy nincs szaga, de nehezen tudom elképzelni. A vízöblítéses wc helye ki van építve (annak a helyére kerül), így bontás nélkül át lehet állni ha nem felel majd meg. Szürke víznél én is tartok attól hogy szaga lesz gyökérzónás tisztításnál, ráadásul szúnyogtelep is lehet belõle :(.
Esővíz-gyűjtő hordó
Csak egy újabb dolog a prepper készletemben, gondoltam hogy bemutatom... A víz a legfontosabb, és nem csak az ivóvíz. A szürke vizet is sok dologra lehet használni.
https://www.youtube.com/watch?v=QX3Wg4CQmfI
https://www.youtube.com/watch?v=QX3Wg4CQmfI
Hát, ahogy lassan telt a hordó, úgy lett benne valami más is. Kiengedtem belőle egy vödörrel, és egy rakás féreg volt benne. Nem tudom milyen rovaré, mert a szúnyoglárva az kis fekete izé, ez viszont annál valamivel nagyobb apró fehér féreg.
Öntöttem a vízhez egy kis hipót. Esett még az eső, engedtem egy újabb vödörrel tegnap, a hipószag benne van. Féreg is van még benne, igaz már sokkal kevesebb. Hogy élik túl a hipós vizet? Az lehet a gond hogy a tetején a háló nem sűrű és simán beszállhat oda légy, meg más rovarok is...
sukran4fish
08-29-2023, 03:40 AM
Az lehet a gond hogy a tetején a háló nem sűrű és simán beszállhat oda légy, meg más rovarok is...
Talán varrható vagy rámelegíthető alá/fölé egy sűrűbb háló de igazából ha a hipó már ritkítja őket én nem tudom mennyire aggódnék emiatt. Mármint ha ivóviz lenne belőle akkor úgyis kell utánszűrni meg forralni vagy egyéb úton kémiailag kezelni, de talán locsolás előtt is érdemes lehetne felforralni. Nem gyűjtöttem még esővizet de az a gyanúm hogy ha nem sűrűn cserélnéd akkor idővel úgyis megtelepedne valami, gombák/mikroorganizmusok átjutnának bármi olcsó szűrőmegoldáson, nem?
Mi is arra gondoltunk hogy ráragasztunk a tetejére valami sűrűbb hálót.
Én szereztem használt IBC tartályokat, abban gyűjtöm az esővizet. Szűrőként geotexitiliát szögeltem egy barkácsolt fakeretre, azon keresztül folyik a víz a tartályba. Egy másik geotextilia darabbal a befolyónyílás száját fedtem le, hogy a szúnyogok és más rovarok ne tudjanak belepetézni. Öntözésre használtam. Nyár végére azért kezd algásodni a víz.