View Full Version : Mellények
Most töltöttem fel az új mellényemről egy videót.
https://www.youtube.com/watch?v=E5PDXWWQg2A
Vettem rá egy csomó mindent, csak azok még nem érkeztek meg. Rá lehet aggatni mindenfélét, késtoktól kezdve az elsősegélycsomagon át a mindenféle tokokig és dobozokig mindent. Szerintem hasznos lehet bizonyos helyzetekben, kirándulásnál is.
Persze nem csak ilyen mellények vannak, hanem vadászmellények, láthatósági mellények, sok zsebes mellények, téli mellények és még ki tudja hány féle mellény létezik. :)
Kinek van otthon? Ki miért vette? Mik az előnyei és hátrányai?
Targitosz
07-14-2013, 09:17 AM
Ha a prepperkedés során eljutok majd addig, hogy harci-taktikai dolgokat szerezzek be, mindenképp veszek majd egy plate carriert, valószínûleg egy LBT/pantac 6094-est, vagy valami hasonló népszerûbbet. A mellény elsõsorban két fõ célt szolgál: a felszerelés hozzáférhetõbb tárolását (nem kell a táskába pakolni, ott kotorászni, ott van kéznél stb. hanem a kisebb dolgok ott vannak a mellény (moduláris) zsebeiben,rengeteg dolgot fel lehet málházni egy ilyen mellényre) és a védelmet, hogyha a mellény rendelkezik belsõ zsebekkel, ahová a védelmet lehet elhelyezni (ezeket hívjuk plate carrier vagy armor carriereknek)
Lenne egy kérdésem. A mellények hátulján minek vannak MOLLE szalagok? Aki viseli, az mit tesz rá? Én nézem a katonai, kommandós és rendõrös képeket, de mindegyik csak az elejére fûzi a "zsebeket", a hátára senki nem tesz semmit.
Aki katona, annak ott a hátizsák, ha pedig van hátizsákja, akkor eleve nem lenne okos dolog hátulra tenni semmit, mert nyomná a hátizsák vagy a CamelBak miatt.
Videón láttam hogy valaki késtokot fûzött a hátára. Õt jól le is szólták érte.
Ami nem kemény, az hátrafekvésnél eldeformálódik. Ami kemény, az meg nyomná az ember hátát, vagy esetleg még sérülést is okozna. Rádió vagy hasonló dolognál pedig még el is törne a szerkezet.
De ha tegyük fel mégis rak oda valamit, nem túl egyszerû valamit a hát közepérõl elõszedni. El se éri a mellény használója, ha mégis eléri, akkor nem látja hogy hol a kapocs, a csat, a kioldó, a tépõzár.
Ezt a képet találtam.
http://haydensgunlocker.com/wp/wp-content/uploads/2010/02/SHERIFF-GREEN-MOLLE-TACTICAL-VEST-CARRIER-QUICK-RELEASE-BACK-PACK-47.JPG
A két kis zsebre az utóbbi megállapításaim érvényesek, a gyors kötözõt meg nem lenne érdemesebb az övön hordani? Vagy betenni elõre? A vége úgy tûnik hogy be is akadna, mindezt úgy elõszedni hogy a hátán van, nem látja és el se éri, kész mûvészet lenne. Szerintetek? :)
Hátra általában az olyan camelbak megy ami felfûzhetõ, vagy:
- rádió
- pót lõszerek (heveder, akna gránát, 40mm lõszer)tartó
- pót tártartó, pót tárak
- kis hátizsák, benne: kaja, egyéb kommunikációs eszközök: satelite telefon, vészrádió, kommunikációs és lámpa pót elemek, stb. ,poncsó, esõvédõ, esetleg pót-, meleg ruházat
- signaling (jelzõ) cucc, pl: füstgránát, infra villogólámpa, stb
- eü cucc
- speckó egyedeknél (breacher) ajtónyitó cucc: shotgun, plasztik c4, detonátorok, gyújtózsinór, meg infúziós tasakok (erre keressetek rá hogyan lehet infúzióval ajtót nyitni ;) )
ezek nagy részéhez a bajtárs segítsége kell, hogy elérhetõ legyen
Igen, de ott a gond, hogy ha bármit tesz hátra, akkor hátizsákot már nem vehet fel rá. Ha meg vetõdni kell és hátra feküdni, akkor megint csak gond van. :)
whirlwind
09-11-2013, 11:12 PM
Lenne egy kérdésem. A mellények hátulján minek vannak MOLLE szalagok? Aki viseli, az mit tesz rá? Én nézem a katonai, kommandós és rendõrös képeket, de mindegyik csak az elejére fûzi a "zsebeket", a hátára senki nem tesz semmit.
Aki katona, annak ott a hátizsák, ha pedig van hátizsákja, akkor eleve nem lenne okos dolog hátulra tenni semmit, mert nyomná a hátizsák vagy a CamelBak miatt.
Videón láttam hogy valaki késtokot fûzött a hátára. Õt jól le is szólták érte.
Ami nem kemény, az hátrafekvésnél eldeformálódik. Ami kemény, az meg nyomná az ember hátát, vagy esetleg még sérülést is okozna. Rádió vagy hasonló dolognál pedig még el is törne a szerkezet.
De ha tegyük fel mégis rak oda valamit, nem túl egyszerû valamit a hát közepérõl elõszedni. El se éri a mellény használója, ha mégis eléri, akkor nem látja hogy hol a kapocs, a csat, a kioldó, a tépõzár.
Ezt a képet találtam.
http://haydensgunlocker.com/wp/wp-content/uploads/2010/02/SHERIFF-GREEN-MOLLE-TACTICAL-VEST-CARRIER-QUICK-RELEASE-BACK-PACK-47.JPG
A két kis zsebre az utóbbi megállapításaim érvényesek, a gyors kötözõt meg nem lenne érdemesebb az övön hordani? Vagy betenni elõre? A vége úgy tûnik hogy be is akadna, mindezt úgy elõszedni hogy a hátán van, nem látja és el se éri, kész mûvészet lenne. Szerintetek? :)
Mint T72 kolléga írta sok minden pakolható hátra is a lényeg az akkor teszik mikor max egy napos a bevetés vagy jármûvekkel mozognak ha hosszú több napos gyalogos feladat jön akkor leszedik hátulról a dolgokat és jöhet a hátizsák a molle rendszer elõnye pont a pont az hogy bármikor variálható a feladat és a személyes igények szerint . berakok egy linket ahol az oldalon végig pörgetsz látsz pár variációt a hátra pakolásra http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?114762-United-States-SOF-pics/page344
amúgy nem lehetetlen hátulról sem elõszedni dolgokat csak kicsit gyakorolni kell próbáld csak ki csukd be a szemed és úgy is simán megfogod az orrod,füled,vagy bármelyik részed pedig nem látod:)
Vasember
09-12-2013, 05:10 AM
Ha már mellény,
Nem tudom volt-e szó róla máshol, de mit tudtok a lövedékálló mellényekrõl. Úgy láttam, hogy kikerültek a KKVE-k közül.
Viselhetem az utcán? Vagy a biztonság kedvéért kérjek írásos véleményt az ig.rend.-tõl.
Ha már mellény,
Nem tudom volt-e szó róla máshol, de mit tudtok a lövedékálló mellényekrõl.
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?247-%D6nv%E9delmi-mell%E9nyek&highlight=mell%E9ny
;)
Fallout11
09-12-2013, 06:56 PM
Nem hiszem, hogy a rendõrt nagyon érdekelni mi van írva egy papírra amit a zsebedbõl veszel elõ. :-(
Ha szerinte törvénybe ütközõ és épp el akarja kobozni, viszont Te tudod, hogy neked van igazad és neki nincs, akkor egyszerûen hívni kell egy másik járõrt.
Tényleg jó kinyomtatni, aki itt fegyvert visel, azok közül is sokan kinyomtatják a törvényt, a biztonság kedvéért. Mikor én nyílt viseltem a videó kedvéért, akkor nekem is az volt az első hogy kinyomtattam az erre vonatkozó törvény egy papírra, csak hogy nálam legyen. :) De a másik rendőr hívása se rossz ötlet, mert a videókon látszik hogy sokszor az is beválik.
whirlwind
09-13-2013, 08:59 PM
Ha már mellény,
Nem tudom volt-e szó róla máshol, de mit tudtok a lövedékálló mellényekrõl. Úgy láttam, hogy kikerültek a KKVE-k közül.
Viselhetem az utcán? Vagy a biztonság kedvéért kérjek írásos véleményt az ig.rend.-tõl.
bocsáss meg kedves Vasember kolléga nem kötözködésbõl kérdezem merre láttad azt már nem tiltot közterületen a lövedék álló mellény viselése mert én azóta túrom a netet mióta feletted a kérdést de nem találtam nyomát annak hogy változott volna a törvény
Én az Origon is láttam róla egy régi cikket. Talán be is idéztem ide a fórumba, valamelyik topicba, már nem emlékszem.
Batka
09-14-2013, 08:01 PM
bocsáss meg kedves Vasember kolléga nem kötözködésbõl kérdezem merre láttad azt már nem tiltot közterületen a lövedék álló mellény viselése mert én azóta túrom a netet mióta feletted a kérdést de nem találtam nyomát annak hogy változott volna a törvény
Nincs benne a kkv kormányrendeletben.
borsodi
10-02-2013, 08:11 AM
...a védelmet, hogyha a mellény rendelkezik belsõ zsebekkel, ahová a védelmet lehet elhelyezni (ezeket hívjuk plate carrier vagy armor carriereknek)
"Front and back internal armour compartments"
Ez lenne a "leírása" angolul? Mert másra nem tudok gondolni.
Igen, nagyjából azt jelenti, hogy "első és hátsó belső lemez zsebek".
Traveller
11-03-2013, 04:59 PM
Ha valakit érdekelne még kerámialap a mellénybe, van most épp egy olcsó pár az ebay liciten. (http://www.ebay.at/itm/310780125738?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649) Máskor jobban fel szokták verni.
Chupakabra
11-03-2013, 07:47 PM
Nagyon fáintos, és mit aggatsz rá?:)
Azzal szembesültem hogy a molle rendszeren belül tárzsebek, gránátzsebek pisztolytok, stb van, a polgári célra ezek feleslegesek. maximum két kulacsot tudok rajta elképzelni már a csajkát sem, mert arra nincs zseb.
Ezt kitől kérdezed? :)
Én vettem a mellényemre egy csomó mindent. Majd szépen lassan bemutatom az összes zsebet. (Ha ráveszem magam a videókészítésre, meg fényképezgetésre.)
Itt van a BlackHawk mellényem, a zsebekkel. :)
http://www.youtube.com/watch?v=pQfVniXklqo
Nem igazán mellény, hanem "chest rig", de hasonló.
http://www.youtube.com/watch?v=o0oXAoLmmLY
Nekem sose tetszett, ha lehet kényelmes mellényt venni, amire bármilyen molle zsebet fel lehet rakni. A videóban a pisztolytokon a hátuljára tette. Az szerintem biztosan nyomja úgy a mellkast. De az se lehet egyszerû, ha valaki 10 töltött AR tárral akar futni. És amellett még vannak ott zsebek amik nem üresek.
Ma gondoltam letesztelem az acélbetétes mellényt az utcán. Felvettem és jártam benne egy kb 1 kilométeres kört. A két nagy panellel és a két kisebb oldalsóval nagyjából 10 kilós súly. Kabát, lazább és vastagabb dzseki alatt nem látszódik. Több ember is látott, szembejöttek, nem tûnt úgy mintha bármit is furcsállottak volna. (Hacsak azt nem hogy eléggé túlsúlyosnak tûntem benne. Mintha 20 kilót híztam volna. :haha:
Igaz, 10 kiló plusz súly, de nem érzõdött annyira. Jó a súlyelosztás, szerintem egy 10 kilós hátizsákot még könnyedén tudtam volna vinni. Vagy akár 15 kilóst is. A bal vállnál egy kicsit kényelmetlen volt, talán a pulóverem begyûrõdött a vállpánt alá. Hiába volt hideg, a súly és a terhelés miatt ugyan le nem izzadtam, de pont jó lett tõle a hõmérséklet, így nem fázott csak az arcom.
A leíráshoz hozzátartozik hogy nagyon nem vagyok formában és a cardio-m is elég gyenge, de nem volt gond a +10 kiló. Úgyhogy annak aki formában van, annak ez a +10 teljesen semmi.
Ezzel azt hiszem cáfolhatók is azok a hozzászólások, miszerint az ilyesmi túl hivalkodó, rögtön kiszúrnak benne SHTF alatt, a mellények így nem használhatók, se a szúrás, se a lövedékállók, se az olyanok amikre zsebeket lehet tenni és vinni lehet velük dolgokat (taktikai mellények). A helyzet az, hogy egyszerûen viselésnél elég egy nagyobb dzseki vagy kabát és nem látszódik a mellény. Ha nem zavar hogy azt hiszik hogy kövér vagy, akkor hordható és használható, észrevétlenül. :)
Valamelyik nap majd letesztelem a puha betétest is, de az még lazább lesz, mivel az kisebb és sokkal könnyebb is.
:beer:
Unicornis
10-20-2014, 07:17 AM
Szerintem SHTF alatt inkább látszódjon az ember veszélyesebbnek mint könnyû célpontnak!
Én akár nyíltan is viselném SHTF szituációban. Nem hinném hogy bárki bepróbálkozna ha Katonai mellényben, és AK-val a kézben az utcára mennél.
Helyzetfüggõ, gondolj arra hogy civil vagy katona, egy mesterlövész leszed bárkit. Mindegy hogy egy katona õrködik, vagy civil fut az utcán hogy valahonnan kenyeret szerezzen.
A rejtésnek annyi elõnye is lehet hogy valakin látszódik hogy mellényt visel, azt fejbe is lõhetik. Ha viszont rejti, akkor ezt esetleg megúszhatja.
De abban igazad van hogy olyan helyzet csak a legdurvább háborús helyzetekben szokott lenni.
GAZDA
10-20-2014, 05:07 PM
Az hogy a civilek nem szúrják ki hogy mellény van rajtad az nem garancia semmire! Egy rutinosabb katona, rendõr, zsoldos simán észreveszi még a hónaljtokot is.
Ha ez igaz lenne, akkor sorra lekapcsolnák a bûnözõket. Hiába van náluk fegyver illegálisan a gatyájukban, vagy hónaljtokban, vagy az övükön, a rendõrök nem látják.
mzperiksz
10-20-2014, 05:37 PM
AR500 lapod van? Milyen vastag?
Vastagságra nem vészes, csak súlyra.
Vastagsága talán 1 centis lehet, de talán még annyi se. Kicsit több mint 6mm-t írnak az oldalon. Talán majd megmérem valamikor. :)
mzperiksz
10-20-2014, 06:03 PM
Én most akarok vágatni és a 6-8 milliméter közt vacilálok. Valószínûleg 6mm lesz, elméletileg az is megfogja a 7.62 nato-t.
valami borítás is kell rá. Meg jól megedzetni.
mzperiksz
10-20-2014, 06:40 PM
A hardox 500 "gyárilag" ~50HRC, azt már nem kell edzeni. Bedliner-el akarom majd lefújni a repeszek miatt.
gyûjtögetõ
10-20-2014, 07:08 PM
basszus mz/x most ezzel a hardox dologgal nagyon beindítottad a fantáziámat. Mennyibe kerül ez a hardox lemez? Ha csináltatsz magadnak te fogod domboríttatni a lemezeket? mert ugye elvileg a lövedékálló betétek domborúak valamennyire ha jó tudom. illetve tudsz valami magyar céget linkelni akik ezzel foglalkoznak?
mzperiksz
10-20-2014, 07:20 PM
Még nem találtam olyan céget akik vágnak és hajlítanak, valamint tartanak raktáron hardox-ot. Egyébként nem mindegyik domborított, de biztos hogy az kényelmesebb.
gyûjtögetõ
10-20-2014, 07:33 PM
ha esetleg találnál írnál nekem egy privát üzenetet légyszi? :D
Vasember
10-20-2014, 08:38 PM
Biztos, hogy tuti megoldás ez az acéllemez? Miért nem gondolkodtok valami aramid szálas cuccban?
Figyelted már közelrõl, hogy milyen amikor szétfröccsen a lövedék az acéllapon?
Csipesz meg szike legyen nálad amivel kimazsolázod a szilánkokat a bõröd alól! :)
A borítás azért fontos. Az elõnye viszont hogy nem jár le a szavatossági ideje és olcsó. :) A pénztárca pedig érzékeny szempont.
gyûjtögetõ
10-20-2014, 09:04 PM
És legális elvileg.
Vasember
10-20-2014, 09:44 PM
Ha nem hadi célra gyártották akkor legális. Csak a haditechnika illegál.
Lehet is kapni civileknek mellényt itthon legálisan.
gyûjtögetõ
10-20-2014, 09:49 PM
semmilyen lövedékálló felszerelés nem legális amit MO-n amennyire én tudom. esetleg a lejárt szavatosságúak de abba se vagyok biztos
Miért ne lenne legális? Egyszer be akarták tiltani, de végül nem tiltották be. Visszavonták a tervezetet ami a lövedékálló mellényeket közbiztonságra különösen veszélyes eszközökké nyilvánította volna. Persze hogy teljesen legális, azt nem verik nagy dobra. Ha bemondanák a tévében, szerintem elég sokan akarnának vásárolni.
http://www.origo.hu/itthon/20070404megis.html
gyûjtögetõ
10-20-2014, 09:56 PM
Ez egy 2007es cikk ráadásul úgy indul hogy golyóálló :D tehát már nem tudom komolyan venni. Másrészt ahány online boltot néztem mindegyiknél az van írva hogy csak rendvédelmi szervek részére és az árakat is sokszor nem jelzik.
2007-es, mert 2007 után nem volt semmi arról hogy be akarnák tiltani. A 2007-es valószínûleg a legújabb cikk. Ha tudsz újabbat linkeld be, mert én hiába kerestem. Pedig az utóbbi években már sokszor volt vitatéma ez, de hiába Google-ztam órákon át. Ezen ettõl a 2007-estõl nem találtam újabbat.
Hogy golyóállóval indítanak az mindegy, a lényeg hogy volt egy törvénytervezet és volt szándék, de aztán elvetették a dolgot és visszavonták az egészet.
Vasember
10-21-2014, 04:50 AM
A lövedékálló mellény nincs tiltva. Az a lényeg, hogy ne hadi legyen.
A Gunworks-ben qrva jó civil mellények vannak, akár szúrásállók is két kiló körül. Bemész, megveszed.
A lényeg, hogy nem tilos.
Elballagsz az Alvinplast-hoz, és megveszed a szövetet, ez a DIY megoldás.
Unicornis
10-21-2014, 08:35 AM
Lehet venni, de attól függetlenül a boltban nem szolgálnak ki ha nem vagy közhatalmi szerv tagja........:cry: Nem érdekli õket a törvény sem. Nem érdemes comboskodni velük.
Katonait is vehetsz, ha hozzájutsz és az már lejárt szavatosságú.
Én így vettem egy katonait, 2 éve lejárt már és csak 36 ropi volt 3/A védelmi osztályú! :)
Körkörös védelme van + nyak, váll védõ és ágyék védõ is! A gépkarabély energiája alatt mindent megfog elvileg. Plusz ha veszek bele trauma lemezt akkor azt is.
Grafitos
10-21-2014, 08:41 AM
Milyen esetekben tervezed a használatát?
Lehet venni, de attól függetlenül a boltban nem szolgálnak ki ha nem vagy közhatalmi szerv tagja........:cry: Nem érdekli õket a törvény sem. Nem érdemes comboskodni velük.
Katonait is vehetsz, ha hozzájutsz és az már lejárt szavatosságú.
Én így vettem egy katonait, 2 éve lejárt már és csak 36 ropi volt 3/A védelmi osztályú! :)
Körkörös védelme van + nyak, váll védõ és ágyék védõ is! A gépkarabély energiája alatt mindent megfog elvileg. Plusz ha veszek bele trauma lemezt akkor azt is.
Olvasgatom itt a témát és elgondolkodtam.
De mi van ha a sniper fejbecsavar? Szerintem mind oda céloz. Rohamsisak meg feltûnõ.
Meg nem is occó a mellény.
De akinek már van már elõrébb van mint pl. én. Nem hülyeség ha van. Mert ugye ki tudhassa aztat.....
"Meg nem is occó a mellény."
6.500 forintért láttam mellényt magyar airsoft oldalon. Hogy ki milyen betétet tesz bele az pedig változó. Magyar tekintetben esetleg ha egy mellénybe könnyû alumíniumlapokat tesz valaki, akkor a szúró, vágó és tompa fegyverek a takart részen hatástalanok. Ebbe beletartozik a gumilövedékes is, a csúzlival kilõtt csapágygolyó, talán még a gyenge nyilat is megfogná.
(Csak papírlapot ne használjon senki mellénybetétnek. Az csak a szakértõezredesek szerint állítja meg a lövedékeket.):haha:
mzperiksz
10-21-2014, 01:47 PM
Megoldas, de a repeszek miatt kell ra bevonat, vagy kevlarba kell burkolni.
A lagy melllenyen athatol a karabely lovedek, ezert hasznalnak kiegeszites keppen keramia lapokat.
Biztos, hogy tuti megoldás ez az acéllemez? Miért nem gondolkodtok valami aramid szálas cuccban?
Figyelted már közelrõl, hogy milyen amikor szétfröccsen a lövedék az acéllapon?
Csipesz meg szike legyen nálad amivel kimazsolázod a szilánkokat a bõröd alól! :)
mzperiksz
10-21-2014, 01:49 PM
A forgalmazasa/importja engedelykoteles, de a tartasa nem.
semmilyen lövedékálló felszerelés nem legális amit MO-n amennyire én tudom. esetleg a lejárt szavatosságúak de abba se vagyok biztos
mzperiksz
10-21-2014, 01:51 PM
Szamold ossze magyarorszagon hany "sniper" van, es hany hobbikommandos/vadasz :)
Olvasgatom itt a témát és elgondolkodtam.
De mi van ha a sniper fejbecsavar? Szerintem mind oda céloz. Rohamsisak meg feltûnõ.
Meg nem is occó a mellény.
De akinek már van már elõrébb van mint pl. én. Nem hülyeség ha van. Mert ugye ki tudhassa aztat.....
Törölt_fórumtag2
10-21-2014, 06:01 PM
De mi van ha a sniper fejbecsavar? Szerintem mind oda céloz.
Én még úgy tanultam, hogy mellkasra kell célozni. A lövés hangjára bemozdulhat, elfordíthatja a fejét a célpont. A mellkas nagyobb felületet nyújt és elsõ körben nem az mozdul a hanghatásra. Úgyhogy a mellény hatásos lehetne, ha valóban megfogná a lövedéket. Az acm puska lövedéket, véleményem szerint csak nagyobb távolságból hatástalanítja, de akkor is olyat üthet, hogy elfekszik, aki bekapta.
Én a 90-es évek elején kék NATO mellényt kellett, hogy használjak. Alapból volt vagy 20-25 kg, nyak- és lágyékvédõvel. Opcióként behelyezhetõ colos vastagságú acéllapokkal elõl-hátul. Azt mondták, hogy a 7,62-es gépkarabély lövedéket még így sem tudja megfogni, pisztoly lövedék és repeszek ellen véd.
Megnyugtató volt, nagyon.:(
mzperiksz
10-21-2014, 06:26 PM
A loves hangjat csak akkor hallja meg ha elvetik a celt, a lovedek boven hangsebesseg felett utazik :)
Unicornis
10-21-2014, 10:36 PM
Akkor használnám, ha olyan durva SHTF szitu van, hogy már nem számít hogy mit veszel fel ,és hogy mi van a kezedben.... Azaz anarchia, az államrend szétesése esetén. De van nekem kabát alatt viselhetõ is, ha rejteni kell...
(ezt a Grafitosnak írtam)
Törölt_fórumtag2
10-22-2014, 06:26 AM
A loves hangjat csak akkor hallja meg ha elvetik a celt, a lovedek boven hangsebesseg felett utazik :)
Ez elviekben igaz is lenne. A torkolati sebesség és a becsapódási sebesség azonban különbözik erõsen, utóbbi nagyban függ a távolságtól, amit meg kell tennie, a fegyver típusától, a lövedék típusától, súlyától és érdemes bekalkuláni a változó töltény minõséget, nem is beszélve az idõjárásról, szélrõl, esõrõl stb. Lehetõség szerint, részint ezért kell a nagyobb felületet adó, de súlyos sérülést vagy halált okozó sérüléssel járó célt választani.
Többszáz méterre leadott lövésnél, bár a vadászok ritkán lõnek ilyen távra, sokszor még a nagyvad is megugrik a lövés hangjára.
Múltkor olvastam több vadászlõszer ismertetõt, papíron 100 m-re írt 600-800 m/s becsapódási sebességet. 200-250 m-re az mennyi lenne? Mondjuk esõben és közepes erõsségû ellenszélben? Vajon a hang érne oda elõbb vagy a lövedék?
Törölt_fórumtag2
10-22-2014, 06:30 AM
4 mm pancellemez fogja meg a szeles korben elterjedt 7,62-es gépkarabély lövedéket (a panceltoro atmegy 8 mm-en is, gondolom 12 mm kornyeke mar megbizhatoan megfogja).
Szoval ha jol emlekszel a 25.4 mm vastagsagra, akkor az valami ontotvas lehetett. :-(
Bel
Meglepõdnék, ha a 4mm-es acél lemez megfogná a rendszeresített acél magvas AK lövedéket. Legfeljebb nagy távolságból.
mzperiksz
10-22-2014, 09:02 AM
Nem tudom a vadászok milyen lõszert használnak, de egy "klasszikus" precíziós lõszer(.308win Lapua Scenar, 167gr) 1000 méteren még hangsebesség környékén utazik(tengerszint, 20C)
4069
astonferi
10-22-2014, 09:59 AM
Meglepõdnék, ha a 4mm-es acél lemez megfogná a rendszeresített acél magvas AK lövedéket. Legfeljebb nagy távolságból.
azon én is... vasúti sínt lövik vele át
Törölt_fórumtag2
10-22-2014, 10:20 AM
Nem tudom a vadászok milyen lõszert használnak, de egy "klasszikus" precíziós lõszer(.308win Lapua Scenar, 167gr) 1000 méteren még hangsebesség környékén utazik(tengerszint, 20C)
4069
Ezzel csak az a baj, hogy a Honvédségnél anno rendszeresített SZVD-63-as nem ezzel, hanem az 1891-ben(!) rendszerbe helyezett peremes 7,62X54mm-es cári lõszerrel mûködik. Mi is ezt használtuk 7N1-et nem is láttam, a 7N14-rõl nem is beszélve.
Olyan 1000m körül magától leesik, bár papírforma szerint 1300m körül lenne a maximum lõtávja. Célzott lövést 450m-ig adnék le vele(papíron 5-600m-t is bír). Bár, ott is csak az elsõ lövés számít, a félautomata töltés miatt, újra lehet kezdeni a célzási szertartást. Ideális lõtáv kb. 250m. Az igaz, hogy 800m/s körül mozog a torkolati kezdõ sebesség, de az elavult, nehéz lövedék miatt ez rohamosan csökken.
Mai napig ez van rendszerben.
GAZDA
10-22-2014, 04:47 PM
Ezzel csak az a baj, hogy a Honvédségnél anno rendszeresített SZVD-63-as nem ezzel, hanem az 1891-ben(!) rendszerbe helyezett peremes 7,62X54mm-es cári lõszerrel mûködik. Mi is ezt használtuk 7N1-et nem is láttam, a 7N14-rõl nem is beszélve.
Olyan 1000m körül magától leesik, bár papírforma szerint 1300m körül lenne a maximum lõtávja. Célzott lövést 450m-ig adnék le vele(papíron 5-600m-t is bír). Bár, ott is csak az elsõ lövés számít, a félautomata töltés miatt, újra lehet kezdeni a célzási szertartást. Ideális lõtáv kb. 250m. Az igaz, hogy 800m/s körül mozog a torkolati kezdõ sebesség, de az elavult, nehéz lövedék miatt ez rohamosan csökken.
Mai napig ez van rendszerben.
A gyakorló (csökkentett lõportöltetû) vagy a hadi változatra gondolsz?
GAZDA
10-22-2014, 04:50 PM
Ha ez igaz lenne, akkor sorra lekapcsolnák a bûnözõket. Hiába van náluk fegyver illegálisan a gatyájukban, vagy hónaljtokban, vagy az övükön, a rendõrök nem látják.
A mostani helyzetben nem szükséges látniuk vagy nem akarnak bajt maguknak.
Unicornis
10-22-2014, 06:58 PM
A 7,62x39es lövedék átütõereje nagymértékben függ attól hogy mi van a lövedékben.
A polgári változatban csak ólom. Az általános hadi lõszerben lágyvas mag van az ólomban.
Régi gyártású páncéltörõ lõszerben edzett acél mag van. Az újabbakban már Wolfram-karbid mag van.
Ez az acélnál 3x keményebb! (ez lövi át a vasúti sínt, a legvékonyabb részén) Sõt még a kerámia betétes lövedékálló mellényt is át tudja ütni egyes esetekben. Erre lett kifejlesztve! Átüti 100m.-rõl (90fokos becsapódásnál) a 19mm. es acél lemezt.
Törölt_fórumtag2
10-23-2014, 10:01 AM
Valójában én szakbarbár vagyok, csak azokat a fegyvereket ismerem, amiket használtam. Azokról tanultam, azokra képeztek. Csak gyakorlati tapasztalatokra tudok támaszkodni vagy a valaha volt oktatóim szavaira.
Viszont, ha SZVD-rõl beszélünk, akkor a Nagant lõszer is belekerülhet, aminek jóval nagyobb teljesítményt tulajdonítanak. Arról már el tudom képzelni a több ezer méteres lõtávot.
Gondolom a SZU-nak hatalmas készletei voltak a cári korszak puska lõszerébõl és ezért arra tervezték a félautomata távcsövest. Nem a pontosság, hanem a tûzgyorsaság vált fontosabbá. Sajnos.
Gazda kérdésére: azokat a lõszereket lõttük el legtöbbször, amitõl már a raktárak meg akartak szabadulni. Ez volt a "megsemmisítés". Többfajta lõszert kaptunk, külön megjelölés nélkül, elviekben csak hadi lõszereket. Ennek ellenére voltam olyan puskás lövészeten, ahol 100m-re hozták a célokat, hogy értékelhetõ eredmény születhessen. Olyan szórásképet produkáltunk, amit csak a lõszer gyengeségére, igen változó erejére lehetett csak visszavezetni. Volt belekeverve olyan gyenge is, ami 250m távolságból csak behorpasztotta a célt, nem tudta átütni.
A páncéllemezzel kapcsolatban: nagyon elfogult vagyok az AK család tagjaival.:) Már csak a német rohampuska õse miatt is.
Mi acél magvas lõszert használtunk, az nem viszi át a sínt, kipróbáltuk. Valóban nem mindegy, hogy milyen lemezrõl és milyen távolságról beszélünk. Az sem, hogy milyen lõszerrõl. Szerintem teljesen meddõ errõl vitázni.
Egy összeomlás esetére leginkább egy AMMSZ-t szeretnék. :D
Ha a különlegesen edzett lemezt nem is ütné át, akkor is olyan sokkhatás érné a mellényest, hogy jó ideig feküdne.
Csak, hogy kötözködjek egy kicsit: megfordított lövedékkel a szakértõk szerint milyen hatásfokot érnénk el a lemeznél?:D
A szovjet és német katonák sufni tuningja, mit mûvelne a mellénnyel?
mzperiksz
10-23-2014, 08:47 PM
Athatolokepessege rosszabb, de lagy szovetben a sima fmj-nel csunyabb munkat vegez.
https://www.youtube.com/watch?v=AZAyhv0xqUI
Csak, hogy kötözködjek egy kicsit: megfordított lövedékkel a szakértõk szerint milyen hatásfokot érnénk el a lemeznél?:D
GAZDA
10-24-2014, 07:01 AM
Gazda kérdésére: azokat a lõszereket lõttük el legtöbbször, amitõl már a raktárak meg akartak szabadulni. Ez volt a "megsemmisítés". Többfajta lõszert kaptunk, külön megjelölés nélkül, elviekben csak hadi lõszereket. Ennek ellenére voltam olyan puskás lövészeten, ahol 100m-re hozták a célokat, hogy értékelhetõ eredmény születhessen. Olyan szórásképet produkáltunk, amit csak a lõszer gyengeségére, igen változó erejére lehetett csak visszavezetni. Volt belekeverve olyan gyenge is, ami 250m távolságból csak behorpasztotta a célt, nem tudta átütni.
A páncéllemezzel kapcsolatban: nagyon elfogult vagyok az AK család tagjaival.:) Már csak a német rohampuska õse miatt is.
Mi acél magvas lõszert használtunk, az nem viszi át a sínt, kipróbáltuk. Valóban nem mindegy, hogy milyen lemezrõl és milyen távolságról beszélünk. Az sem, hogy milyen lõszerrõl. Szerintem teljesen meddõ errõl vitázni.
Egy összeomlás esetére leginkább egy AMMSZ-t szeretnék. :D
Ha a különlegesen edzett lemezt nem is ütné át, akkor is olyan sokkhatás érné a mellényest, hogy jó ideig feküdne.
Pont erre céloztam! Sajnos még most is van a HM raktárakban nem kevés II vh-s újratöltött lõszer, ezektõl olyan túl nagy teljesítményt nem kell várni.
Nem igazán értem ezt az AK imádatot? A 7.62 mm-es lõszer elég nehéz, jobb az 5,56 mm-es abból többet lehet vinni ami szerintem lényeges szempont ha nincs utánpótlás. Ráadásul az AK lõszer hossza 39mm ebbe nem sok lõpor fér és a fegyver csöve is rövid tehát nem egy pontlövõ fegyver akkor minek a 7,62-es kaliber? Nem jobb egy 30-06 os vagy 308-as puska 65 cm-es csõvel az még kezelhetõ méret és tényleg nagy távolságon pontlövõ a fegyver?
Nem minden AK 7.62-es. :) Az enyém is 5.45-ös. A fejlettebb helyeken már rég átváltottak az 5.45-ösre, vagy még inkább az 5.56-os AK-ra. Persze Magyarország nem váltott, helyette másfél milliós darabáron korszerûsítették az régi AK-kat.
...gyerekek az AK rohamkarabély....jellemzõen futás,mozgás közben,rövid sorozatokkal az ellenség védvonalának a szétzúzására találták ki ill a nagy tömegben támadó ellenség megállítására,városi és közelharcra (100 méteren belül),háborús helyzetben kilométerekrõl a tüzérség operál,a gyalogsági támadást már igen közelrõl hajtják végre,és túlnyomó többségben településeken,közelrõl,fedezékbõl folyik a harc.. nagy tömegben,olcsón,gyorsan le lehet gyártani és felfegyverezni a hadsereget,gyorsan,könnyen szerelhetõ szinte a harctéren azonnal van hozzá alkatrész,lehet dobálni,sáros lehet,ütni-vágni való,nem precíz,mindig lõ és ez a lényeg,ezért olyan csodálatos ez a fegyver...nem kell pontosnak lennie,nem célzott lövés leadása a cél...a romboló erõ a lényeg....nem hobbi puska,nemcéllövõ puska..ezt a fegyvert háborúra teremtették...
mzperiksz
10-24-2014, 08:42 AM
Az AR-15 vagy M4 sokkal precízebb/ergonómikusabb mint egy ak vagy egy vz, de a .223-as lövedéket egy vékonyabb faág is eltéríti. A 7.62x39 szerintem ideális választás ha menni kell, ~300 méteren nyilt irányzékkal a mellalak még lõhetõ, közelre meg akár falat is lehet vele bontani.
Az AR-15 vagy M4 sokkal precízebb/ergonómikusabb mint egy ak vagy egy vz, de a .223-as lövedéket egy vékonyabb faág is eltéríti. A 7.62x39 szerintem ideális választás ha menni kell, ~300 méteren nyilt irányzékkal a mellalak még lõhetõ, közelre meg akár falat is lehet vele bontani.
.223-as helyett acélmagvas 5.56-ost kell használni. Majdnem minden AR-t arra terveztek, talán csak a régebbiek nem bírták.
De ha emeltetek már 300 darab lõszert, akkor tudjátok hogy miért fontos a könnyebb lõszersúly. :haha:
mzperiksz
10-24-2014, 04:11 PM
A .223 es az 5.56 NATO majdnem ugyanaz, a külballisztikájában nincs lényegi eltérés.
Emeltem már 1000db 7.62-est, azért is tartok autót :D
.223-as helyett acélmagvas 5.56-ost kell használni. Majdnem minden AR-t arra terveztek, talán csak a régebbiek nem bírták.
De ha emeltetek már 300 darab lõszert, akkor tudjátok hogy miért fontos a könnyebb lõszersúly. :haha:
Unicornis
10-25-2014, 01:24 AM
A Mostani magyarországi helyzetben ez szerintem fingreszelés, hogy 7,62 vagy 5,56 a jobb.....
Bakker! Örülsz majd amihez hozzájutsz! De legvalószínûbb, hogy semmihez nem fogunk jutni!
Ha olyan lesz a szitu, minden ember fegyvert akar majd szerezni, és kicsi lesz a kínálat!
Akire ilyennel lõnek, annak biztosan sz.r napja lesz.
http://www.youtube.com/watch?v=ZdgQ0OSZqOo
mzperiksz
10-25-2014, 03:21 PM
Ezért kell már most gondoskodni róla :)
A Mostani magyarországi helyzetben ez szerintem fingreszelés, hogy 7,62 vagy 5,56 a jobb.....
Bakker! Örülsz majd amihez hozzájutsz! De legvalószínûbb, hogy semmihez nem fogunk jutni!
Ha olyan lesz a szitu, minden ember fegyvert akar majd szerezni, és kicsi lesz a kínálat!
Ez csak mellényes topic. (Ami egy kicsit elszállt.) Szerintem ha egy ócska airsoft mellénybe bele van vágva 1-1 vékony fémlap (akár aluminium), az a szúrást már megfogja, legyen az kés, vagy kard, vagy piszkavas. Ha csak ennyirõl van szó, akkor az már sokat számíthat, mivel otthon a bûnözõk nagy része vagy szúr, vagy üt.
gyûjtögetõ
10-25-2014, 06:22 PM
Amúgy ja a taktikai mellényeknek nemfeltétlenül kell lövedék vagy szúrásálló betéteket tartalmaznia, fõ céljuk ezeknek a mellényeknek a felszerelés hordozása és mivel már a legtöbb molle rendszerû ezért mindenki személyre szabhatja magának ahogyan neki kényelmes.
Igaz, de ha tudsz venni egy airsoftot ami betétes, abban több fantázia van mint a natúrban. :)
Az elõbb leteszteltem a puha betétest. Súlyra semmi, kényelmes, ha gyalogolok csak olyan érzés mintha lenne rajtam még egy pulóver. :thumbup
Törölt_fórumtag2
10-26-2014, 08:13 AM
Athatolokepessege rosszabb, de lagy szovetben a sima fmj-nel csunyabb munkat vegez.
https://www.youtube.com/watch?v=AZAyhv0xqUI
Az elsõ vh. alatt az elsõ generációs angol páncélosokat a német katonák fordított lövedékkel tudták csak átlõni. Sajnos, nincs meg a videó. Labor körülmények között megvizsgálták a behatolást, hogy nem csak legendáról van-e szó. Becsapódáskor a 10-es lemezt úgy vitte át, hogy a lövedék gyakorlatilag felrobbant és repeszekkel szórta meg a másik oldalt.
Törölt_fórumtag2
10-26-2014, 08:22 AM
Pont erre céloztam! Sajnos még most is van a HM raktárakban nem kevés II vh-s újratöltött lõszer, ezektõl olyan túl nagy teljesítményt nem kell várni.
Nem igazán értem ezt az AK imádatot? A 7.62 mm-es lõszer elég nehéz, jobb az 5,56 mm-es abból többet lehet vinni ami szerintem lényeges szempont ha nincs utánpótlás. Ráadásul az AK lõszer hossza 39mm ebbe nem sok lõpor fér és a fegyver csöve is rövid tehát nem egy pontlövõ fegyver akkor minek a 7,62-es kaliber? Nem jobb egy 30-06 os vagy 308-as puska 65 cm-es csõvel az még kezelhetõ méret és tényleg nagy távolságon pontlövõ a fegyver?
Doom megválaszolta helyettem.:)
gyûjtögetõ
10-26-2014, 09:12 AM
Igaz, de ha tudsz venni egy airsoftot ami betétes, abban több fantázia van mint a natúrban.
Az elõbb leteszteltem a puha betétest. Súlyra semmi, kényelmes, ha gyalogolok csak olyan érzés mintha lenne rajtam még egy pulóver.
Nyilván, ezért vettem én is plate carriert- :D
GAZDA
10-27-2014, 05:58 PM
...gyerekek az AK rohamkarabély....jellemzõen futás,mozgás közben,rövid sorozatokkal az ellenség védvonalának a szétzúzására találták ki ill a nagy tömegben támadó ellenség megállítására,városi és közelharcra (100 méteren belül),háborús helyzetben kilométerekrõl a tüzérség operál,a gyalogsági támadást már igen közelrõl hajtják végre,és túlnyomó többségben településeken,közelrõl,fedezékbõl folyik a harc.. nagy tömegben,olcsón,gyorsan le lehet gyártani és felfegyverezni a hadsereget,gyorsan,könnyen szerelhetõ szinte a harctéren azonnal van hozzá alkatrész,lehet dobálni,sáros lehet,ütni-vágni való,nem precíz,mindig lõ és ez a lényeg,ezért olyan csodálatos ez a fegyver...nem kell pontosnak lennie,nem célzott lövés leadása a cél...a romboló erõ a lényeg....nem hobbi puska,nemcéllövõ puska..ezt a fegyvert háborúra teremtették...
Minden golyós fegyvernek pontosnak kell lennie! A sörétes az a fegyver aminél kevésbé számít a pontosság!
GAZDA
10-27-2014, 05:59 PM
Nyilván, ezért vettem én is plate carriert- :D
Nyáron volt már rajtad megpakolva? Ha elesel milyen gyorsan tudsz felállni ha rajtad van?
gyûjtögetõ
10-27-2014, 07:22 PM
Nyáron volt már rajtad megpakolva? Ha elesel milyen gyorsan tudsz felállni ha rajtad van?
Az még nem de láncing volt már rajtam meg lemezvért. :D
mmilan21
10-27-2014, 07:28 PM
Az még nem de láncing volt már rajtam meg lemezvért. :D
A golyóálló mellényt és a láncinget kéne kombinálni és akkor kapsz egy dög nehéz felsõ páncélt rambóharcra. Ellenáll jobban a szúró eszközöknek és a 9mm-es lövedéket is jobban megfogja.
Gondolom erre is gondolt már valaki. Érdekes kombináció, de a BOB-ot ne vedd még a hátadra plusz súlynak. Házvédelemre/õrjáratozásra megteszi.
fater.lajos
10-28-2014, 06:18 PM
Edzésre jó, fõleg kocogásnál...
Az olimpiai bajnok Balczó András öttusázó egykoron Barzó féle téglával (kerámia betét!) megrakott hátizsákot, csuklójára meg a bokájára ólom karkötõket kötött erdei futáshoz. Csak a jó kondi kedvéért.
Edzésre jó, fõleg kocogásnál...
Az olimpiai bajnok Balczó András öttusázó egykoron Barzó féle téglával (kerámia betét!) megrakott hátizsákot, csuklójára meg a bokájára ólom karkötõket kötött erdei futáshoz. Csak a jó kondi kedvéért.
Dragon Ball-ban pont így csinálta Shongo Ku is. :haha:
Ihasz Laci
05-09-2016, 05:15 PM
itt egy tulelo melleny amit egy civil pilota tervezett maganak alaszkai repuleshez. amit fontos megjegyezni a mellennyel kapcsolatban, hogy a pilota 2 napra tervez. szerinte ennyi ido kell, hogy megtalaljak ha lezuhan. ezt hozta ossze:
https://www.youtube.com/watch?v=wc_zTGvQLMc&index=27&list=WL
shadow177
06-08-2016, 04:45 PM
Kicsit kísérleteztem.
Kitettem egy darab sima 0.5mm-es lemezt egy bálára és elkezdtem kárt tenni benne.
Igyekeztem merõlegesen eltalálni.
Az eredmény:
40 fontos íj gyakorló vesszõvel 8-10m-rõl nem viszi át néha lyukad, de csak fél centit megy bele.
4,5mm légpuska nem üti át.
Bicska kiskés meg sem karcolja.
Ha kicsit laposabban éri, akkor meg le is csúszik.
Tehát adott esetben akár még érdemes is lehet belõle trikóvértet csinálni. Bár az 1-es lemez azért jobb :)
Töröltem néhány hozzászólást, mert nem igazán tudom, de lehet hogy szabályellenes volt itt valami.
Visszakanyarodva a topichoz, sok róla a beszélgetés, de csinált már valaki valamilyen páncélzatot? Ez a lemezes nem hangzik rosszul, szerintem egy olcsó airsoft mellénybe simán bele lehetne tenni. Azoknál a súly az lényeges, de egy fél centis lemezt elõl és hátul szerintem megbírna. Mennyi a lemez súlya? Az átlag méret úgy 25x35 cm-es lap, van kicsit kisebb és kicsit nagyobb is. Az oldalsó lapok meg kb 15 centisek. Persze gondolom hogy ezt még ki lehetne egészíteni leharcolt használt zubbonyba varrt alumínium lapokkal, amik ugyan nem túl erõsek, de nagyon könnyûek és késes vágás/szúrás, meg ütés ellen védenének. És persze olcsón kihozható lenne annak aki szeret barkácsolni.
Nem akar valaki egy ilyen projectet fényképekkel/videóval dokumentálva keresztül vinni? Elég érdekes lenne. :)
Ihasz Laci
06-09-2016, 08:10 AM
Töröltem néhány hozzászólást, mert nem igazán tudom, de lehet hogy szabályellenes volt itt valami.
Visszakanyarodva a topichoz, sok róla a beszélgetés, de csinált már valaki valamilyen páncélzatot? Ez a lemezes nem hangzik rosszul, szerintem egy olcsó airsoft mellénybe simán bele lehetne tenni. Azoknál a súly az lényeges, de egy fél centis lemezt elõl és hátul szerintem megbírna. Mennyi a lemez súlya? Az átlag méret úgy 25x35 cm-es lap, van kicsit kisebb és kicsit nagyobb is. Az oldalsó lapok meg kb 15 centisek. Persze gondolom hogy ezt még ki lehetne egészíteni leharcolt használt zubbonyba varrt alumínium lapokkal, amik ugyan nem túl erõsek, de nagyon könnyûek és késes vágás/szúrás, meg ütés ellen védenének. És persze olcsón kihozható lenne annak aki szeret barkácsolni.
Nem akar valaki egy ilyen projectet fényképekkel/videóval dokumentálva keresztül vinni? Elég érdekes lenne. :)
mar linkeltem videot a golyoallo melleny topikba. egy srac csinalt mellenyt maganak fureszlapokbol. legpuskat, szamszerilyat kes szurast siman kibirt.
shadow177
06-09-2016, 08:14 AM
Trikóvértnek azt mondom mikor ~20-25cm magas megfelelõen széles lapokat a test ívére hajtod, a szélét visszahajtva kissé ívesre kalapálod, aztán a belsejére 0,5-1cm szivacsot ragasztasz, majd az ezeket két db háromujjnyi széles a válladtól a derekadig elöl hátul lelógó hevederhez szögecseled. Aztán tehetsz még két ívelt darabot a vállad tetejére. Aztán az oldaladon is összefogod az elejét meg a hátulját egy-egy állítható csattal. Nem leszel tõle tank, még 1-1,5mm-es lemezbõl sem, de sok mindentõl megvédhet fillérekbõl.....
Ihasz Laci
06-09-2016, 08:20 AM
itten van e:
https://www.youtube.com/watch?v=jJbPpkWklPw
shadow177:
amit leirtal az olyasmi lehet mint a romai legiosok lemezpancelja, ha nekik mukodott akkor olyan sz@r nem lehetett.
shadow177
06-09-2016, 08:44 AM
Hasonló, csak kicsit kevésbé szegmentált, a válla pedig egyáltalán nem az. Na, meg oldalt van rajta 15-20cm rés. Cserébe viszont mindenkire jó. Egyébként az átfedések miatt így is a legtöbb helyen 1mm vtg. lenne és a középkori páncélok sok része nem volt 1,5mm-nél vastagabb.
A taktikai szakmunkásmellény az megvan?
https://www.facebook.com/atlas46llc/posts/705457882937219
:haha: