PDA

View Full Version : A szürke hétköznapok... EDC-k, és egyéb praktikák a mindennapokban

Vándor
08-13-2013, 12:57 PM
Ha jól láttam EDC topik még nincs, csak a EDC táskás... ha mégis, akkor vonjátok össze légyszi a megfelelõ mappával...

Szóval ide EDC összeállításokat várnék... ruházat, óra, szemüveg(nap- és dioptriás), szerszám, kés, táska, kulcscsomó, irattárca, sapka, bármi...
Ugyanakkor ne csak tárgyakat soroljatok, hanem olyan praktikákat, mindennapi rutinokat is, amik talán nem megszokottak, de amiknek meghatározott célja van valamilyen helyzetekre...

Vándor
08-13-2013, 01:11 PM
Ha már elindítottam, kezdem is egy egyszerû dologgal, amit nem nagyon láttam még másnál...

Kisgyermekes apukaként rémálmom, hogy elvesztem a gyerekeket. 2-3-4évesen már nagyon mozgékonyak, de ugyanakkor még nagyon kicsik, hogy a látómezõ alatt legyenek. Tömegben, boltokban egy pillanat alatt el tudnak tûnni. Biztos mindenki hallott már fesztiválokon, strandokon, Tesco-ban, akárhol a hangosbemondóban leadott közleményt, hogy Kovács Pistikét várják a szülei a színpadnál, információnal, stb.... El tudom képzelni, ezek a szülõk milyen lelkiállapotban vannak eddigre... kémény fél óra-egy óra lehet...

Ezt elkerülendõ én egy karperecet adok a srácokra, amiben benne a van a telefonszámunk... Telefonálni még nem tudnak a kicsik, de valaki felnõttõl segítséget kérve, annak már meg tudják mondani, hogy ott vannak az elérhetõségek a csuklójukon, és pár perc alatt megoldódhat a vészhelyzet.
Így néz ki viselve(persze értelmes képet nem tudtam csinálni, egy pillanatra sem álltak meg... :) ):
http://i42.tinypic.com/30kr7ef.jpg

És ez a gyártó:
https://www.vitalid.com/product-category/medical-id/

TMIB
08-13-2013, 09:11 PM
Nekem egy telefonszám van a tárcámban. Arra az esetre ha baleset történne, akkor tudják hogy kit kell hívni.

Batka
08-13-2013, 11:18 PM
Hûha! Elég komolyan nyomod... :)

Vándor
08-14-2013, 10:32 AM
Mikor az ICE dolog elkezdett terjedni, akkor én végül fogtam magam, és elsõ kézbõl való információért a helyi mentõállomás email címére írtam levelet. A következõ választ kaptam:

Kedves Tamás!

Köszönöm, hogy megtisztel bennünket kérdésével, igyekszem Önnek a ....i Mentõk gyakorlati tapasztalatai alapján válaszolni, de azért azt is szeretném hozzátenni, hogy ebben a témában az egyéni véleményemet és nem az Országos Mentõszolgálat hivatalos álláspontját közvetítem. Természetesen amennyiben igényli, úgy levelét a Mentõszolgálat kommunikációs csoportja felé is szívesen továbbítom.

A mentõegységek egy-egy helyszínen elsõsorban magától a betegtõl vagy annak hozzátartozójától próbálnak olyan információkat beszerezni, amelyek a további ellátását vagy késõbbi – maradandó károsodások nélküli – és gyorsabb gyógyulását elõsegítik. Számtalan alkalom van azonban, amikor a betegtõl – annak állapota miatt (pl. eszméletlenség esetén) – érdemi információ nem nyerhetõ és a környezete sem tud ilyennel szolgálni. Ezekben az esetekben a mentõegység személyzete elõször az életveszély elhárításával és a beteg állapotának stabilizálásával foglalkozik, ezek után a szakmai protokollnak is része, hogy a betegrõl minél részletesebb anamnézis (kórelõzmény) készüljön. Ebben nagy segítség lehet, ha a betegnél vagy annak környezetében – ahogy Ön is említette – fontos információk elérhetõek. Sajnos ezeknek a felkutatására egyfelõl kevés idõ van, másfelõl a túlzott keresgélés visszatetszést kelthet vagy jogszabályokat sérthet.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ellátott betegeink ruházatában elsõsorban az azonosító irataikat próbáljuk meg megkeresni (személyi igazolvány, lakcímkártya), lakáson esetleges orvosi papírokat és kórházi zárójelentéseket, de mást a fent említett tényezõk miatt nem. A beteg ruházatának részletes átvizsgálására csak speciális esetekben (öngyilkosság, mérgezés, bûncselekmény stb.) törekszünk, minden egyéb esetben ez csak a kórházi átadáskor történik meg jegyzõkönyv felvételével és tanúk jelenlétében. Amennyiben a betegnél mobiltelefont találunk, úgy azt értéktárgyként és nem információforrásként kezeljük, tehát figyelünk arra, hogy ne vesszen el, de nem kutakodunk benne és nem telefonálunk vele, sõt bekapcsolt állapotában hívást sem fogadunk rajta.

Átnéztem az Ön által ajánlott weboldalakat és úgy gondolom, hogy a jelenleg Magyarországon ilyen felszerelésekre költeni – egyenlõre még – nem érdemes. Az ellátó mentõegység – kialakult egységes szemlélet hiányában – a karkötõket, nyakláncokat és bankkártya formájú tárgyakat az ellátás során értéktárgynak veszi, az adathordozók (pendrive) leolvasására pedig nincs eszközzel ellátva.

A mobiltelefonban tárolt ICE számokról egy weboldalt szeretnék a figyelmébe ajánlani:
http://www.urbanlegends.hu/2012/03/ice1-ice2-ice3-mentos-korlevel/

Összegezve amit esetleg érdemes megtennie, hogy személyi iratai mellett közvetlenül (vagy benne) egy kis papíron jelzi azokat az információkat, amelyeket fontosnak tart (pl. „Cukorbeteg vagyok”, „Balesetem esetén kérem értesítse hozzátartozómat: 0620…” stb.). Ezzel már így is többet fog tenni, mint embertársai többsége.

Remélem mindenre megfelelõ választ tudtam adni Önnek és kérem, ha egyéb kérdései lennének, bátran keressen.

Üdvözlettel:

..... Balázs

borsodi
08-14-2013, 11:14 AM
Így van, ez az egész ICE egy vadbaromság és csak pénz lehúzás. A karkötõ a gyerekre jó de ez nem helyettesíti az, hogy tudjon válaszolni arra a kérdésre, hogy hogy hívnak. Nyújtottam már elsõsegélyt egy kiállítás kellõsközepén egy epilepsziás rohamnál, sem én sem pedig a helyszinen lévõ mentõs csapat nem nézte meg azonnal a delikviens pénztárcáját. Ha nincs a homlokodra tetoválva, hogy cukorbeteg vagy akkor lófaszt sem használ a kártya.

TMIB
08-14-2013, 11:41 AM
Szerintem nem ennyire egyszerû a dolog.

Igaz hogy vannak errõl emailes és SMS-es álhírek és nem tudom hogy Magyarországon mi a helyzet ezzel kapcsolatban, de itt az Államokban azért mûködik ez az ICE dolog. Rákerestem és hivatalos hatósági oldalon is találtam információt. Arra biztatják rajta az embereket, hogy a mobiltelefonban is tároljanak vészhívó számokat és hordjanak maguknál kiskártyát amin a betegségeikrõl, allergiáikról és egyéb olyan fontos dologról írjanak információt ami baleset esetén fontos lehet.

Ártani nem árthat. Ha meg ellopják a tárcádat? A vércsoportoddal és néhány orvosi kifejezéssel úgyse tud mit kezdeni a tolvaj. Ha pedig tényleg megtalálja egy orvos vagy egy mentõs, akkor az életed is megmentheti az a néhány plusz információ. :)

A. L. Ias
08-14-2013, 12:11 PM
Ha nincs a homlokodra tetoválva, hogy cukorbeteg vagy akkor lófaszt sem használ a kártya.

Akkor rettegjünk egy kicsit és gyártsunk összeesküvés elméletet (Igény esetén a komment áthelyezhetõ egy másik, megfelelõ topikba). Mert nem is olyan elvetélt ötlet ez a tetoválás. Persze nem így és nem teljesen önkéntes alapon. De a hatalom elõállhat egy olyan ötlettel, mint a kutyák esetében. Kerüljön minden egyes állampolgárba egy RFID chip egy elõre meghatározott területre (ami lehet a fej vagy a nyak, mert annak elvesztése az élettel összeegyeztethetetlen sérülés, míg a végtagok vagy a törzs csonkolódhat). Így a mentõsnek/orvosnak elég egy leolvasó amivel egyértelmûen azonosíthatja a sérültet és hozzáférhet az egyesített online orvosi adatbankhoz. Megkapja a beteg teljes kórtörténetét, ezzel segítve az ellátást. Nagy lenne az ellenállás az elején, de a krónikus betegek belemennének. Esetleg utána lenne akiknek kötelezõ lenne (pl. állami alkalmazottak). És így tovább... Lassan szélesítve a bechipezettek körét, egészen a totális kontrollig.
Szóval csak óvatosan a tetoválás emlegetésével...;)

fater.lajos
08-14-2013, 12:12 PM
A homlokra tetoválás jó!
Harctéri elsõsegélynél a válogató meg az ellátó is alkoholos filctollal a kliens homlokára írja a sorsát, a beadott gyógyszereket... Ha jókat írt, megpróbálnak kivinni, ha nem ott döglesz meg. Na, akkor megnézik a dögcédulád.

TMIB
08-14-2013, 12:13 PM
De a hatalom elõállhat egy olyan ötlettel, mint a kutyák esetében. Kerüljön minden egyes állampolgárba egy RFID chip

Nyiss neki egy topicot a megfelelõ helyen. Hallottam már a chiprõl, még a tévéhíradóban is beszéltek róla.

bögre
08-14-2013, 05:26 PM
Én a pénztárcámba nem kártyát tartok halálom esetére hanem lock pick készletet! :) Nem lopás céljábol de jo ha az embernél van. Ezenkivül mindig van nálam kés.
Ha meghalja valaki hogy van valakinél kés egyböl hogy huu igy meg ugy nem szabad meg a sok hülyeséget elkezdi pofázni. Ettöl falra mászok.
Van valami olyan mondás hogy csak szabad embernél lehet fegyver vagy valami ilyesmi. Beszéltem pár öregemberel ök mondták hogy háboru elött mindenkinél volt kés teljesen normális dolog volt. A háboruk után viszont olyan paranoidok lettek az emberek hogy azt hiték késért is elviszik öket.
Ez máig kitartott és még törvényel is szabályozták hogy mekkora kés lehet nállam!!!!

imi79
08-14-2013, 05:35 PM
Kés, multitool nálam alapfelszerelés.
A lakáskulcsom elõbb hagyom otthon mint ezt a kettõt :)

mossberg-operator
08-14-2013, 10:50 PM
En ugy probalok semmit otthonhagyni, hogy a nadragomon a 4 zsebben elore meghatarozott helyre teszem a dolgokat, bal elso lakaskulcs, mentolos cuki, jobb elso autokulcs, telefon, bal hatso keszpenz, jobb hatso tarca. Kb 2 masodpercig tart paskolva vegigellenirizni, hogy megvan-e minden. Mukodik.

mossberg-operator
08-15-2013, 07:33 PM
Variaciok heavy duty szemeteszsakra a kocsiban, horgaszni jo halat hazavinni, rokongyerek rosszul van, hanyjal ebbe, lott galambot hoznak a meki parkolojaban atadni, konder gulyast kell vinni autoval. Kb ezek voltak az elmult par hetben. Felkeszult voltam.

TMIB
08-16-2013, 11:45 PM
EDC-ben elférhet egy ilyen is.

http://www.youtube.com/watch?v=iVdpid6vWuY

Az olcsó kínai kiskéseken van ilyen biztonsági öv és ruhavágó, meg szélvédõbetörõ rész is. Ez az eszköz a videóban is olyan, csak ez kisebb és nincs kés funkciója, viszont gondolom hogy minõségibb az anyaga. :)

hunprep
08-18-2013, 12:21 AM
Nálam EDC: Zippo, spyderco kés (6 centis, hogy a fakabát se pattoghasson), pénztárcában egy ilyen (http://www.lunashops.com/images/upload/Image/11-in-1-tool-card-5.jpg). Többnyire van nálam zseblámpa is, a kulcstartómon ez lóg (http://www.swisstechtools.com/proddetail.aspx?pid=6). A legújabb pedig egy kubotan-toll.

T72
08-24-2013, 10:27 AM
Na ilyet lehetne rendelni egy közösbe, azaz nagy mennyiséget, akár fórum logóval...vélemények?
Nekem mindjárt kellene vagy 5 minimum!

borsodi
08-24-2013, 10:44 AM
Én a pénztárcámba nem kártyát tartok halálom esetére hanem lock pick készletet! :) Nem lopás céljábol de jo ha az embernél van. Ezenkivül mindig van nálam kés.

Vigyázz!
175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökrõl
A közbiztonságra különösen veszélyes eszköz:
g) az olyan eszköz, amely a zárszerkezetek illegális kinyitására vagy feltörésére szolgál (különösen: álkulcsok, mechanikus vagy elektromos elven mûködõ zárnyitó szerkezetek).

Ha meghalja valaki hogy van valakinél kés egyböl hogy huu igy meg ugy nem szabad meg a sok hülyeséget elkezdi pofázni. Ettöl falra mászok.
Van valami olyan mondás hogy csak szabad embernél lehet fegyver vagy valami ilyesmi. Beszéltem pár öregemberel ök mondták hogy háboru elött mindenkinél volt kés teljesen normális dolog volt. A háboruk után viszont olyan paranoidok lettek az emberek hogy azt hiték késért is elviszik öket.
Ez máig kitartott és még törvényel is szabályozták hogy mekkora kés lehet nállam!!!!

Na igen én kb. 3 napja szólaltam meg egy boltban, hogy ne vegyél már ezt-meg azt, van kés a kocsiban csinálunk szendvicset, hát majdnem meglincseltek a nézésükkel az emberek...

bögre
08-24-2013, 11:47 AM
Vigyázz!
175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökrõl
g) az olyan eszköz, amely a zárszerkezetek illegális kinyitására vagy feltörésére szolgál (különösen: álkulcsok, mechanikus vagy elektromos elven mûködõ zárnyitó szerkezetek).

Na igen én kb. 3 napja szólaltam meg egy boltban, hogy ne vegyél már ezt-meg azt, van kés a kocsiban csinálunk szendvicset, hát majdnem meglincseltek a nézésükkel az emberek...

Nállunk kolégiumban szinte mindenki kanállal nyitja és zárja a szekrényét akkor a kanál is közbiztonságra veszélyes ezköz? :) Ki volt ez a hülye aki ezt kitalálta??? XD Amugy tárcámba van ott meg nem turkál szerintem rendör.

mossberg-operator
08-24-2013, 11:52 AM
Vigyázz!

Meg szerencse hogy van kesed, igy LE TUDOD magad vagni - ha kell - a kotelrol :haha:

borsodi
08-24-2013, 02:15 PM
Amugy tárcámba van ott meg nem turkál szerintem rendör.

Ha nem mezei igazoltatásról van szó akkor kipakolja azt is. Két kéz a motorháztetõn és minden amit nálad talál szépen kipakolva, aztán pedig jön a kérdezgetés. Ilyen esetben amúgy is belenéz a pénztárcádba (alapvetõen iratot keres), ha pedig beültet magamögé (függetlenül attól, hogy kaptál e bilincset vagy sem) muszály megmotozni, nehogy hátbaszurd mondjuk egy fogpiszkálóval. Nem ismerem pontosan a belsõ szabályzatot de ezeket biztosan tudom.

fisligery
08-24-2013, 02:18 PM
EDC tárolók:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=TlK8Lm_1M7o

http://www.youtube.com/watch?v=4KbWY6tqeg8

borsodi
08-24-2013, 02:21 PM
Meg szerencse hogy van kesed, igy LE TUDOD magad vagni - ha kell - a kotelrol :haha:

Egy 600-as ROVER-t vezetek, bal oldalon a kormány alatt van egy mini kesztyûtartó itt van a multi toolom és a led-es lámpám rendszeresített helye, a rendes méretû kesztyûtartóban pedig van egy svájci bicska. Az MT egyébként kifejezetten jó ütõeszköz (pl.: oldal ablak kiverésére és marha éles a pengéje mert a múlt héten éleztem meg :)), személyi védelemre pedig egy téglát használok ugyanis az támasztja ki az ülésemet alúlról mert még nem volt idõm kiszedni és megheggeszteni a keresztmerevítõt. :D Annak idején az F-es Astrámban pl.: a levehetõ vonóhorgom volt az ülés mellé berakva, egyszer egy körfogalomban kiszáltam vele csak úgy porzott el a kockalada benne az indiánokkal :)

fater.lajos
08-25-2013, 12:43 PM
Én zárkihúzónak 1/2 collos csõdarabot, állványcsavart, Hilti alátétet és villáskulcsot használok. A kocsiban pluszban van egy rossz kormányzár.Az az esernyõnek becézett. Kihúzva a belsejét mintegy vipera, és kiváló acél. Van még egy ceruza lámpám leddel, és egy közönséges tapétavágó késem. Ezekre varrjon gombot a 175/2003-as.

Wayet
09-24-2013, 05:12 PM
Késbõl nálam ilyen figyel:
http://sports.uniformes-de-futbol.net/wholesaler/Gerber-Mini-Remix-2-BladesSaw-Pocekt-EDC-Folding-Knife-w-Money-Chip-Lanyard-Hole-p2667.html
Kicsi, de takaros és praktikus ( legalábbis én eddig jó hasznát vettem mindkét pengének)

Túlélõhalott
09-26-2013, 06:03 PM
Illetve a telefonban ICE (In Case of Emergency) néven elmenteni egy értesítési számot (ha mi kerülünk bajba). Ha más kerül bajba: én erre külön telefont használok, a számát csak privát kör ismeri, csak vészhívásokra.

Bocsánat a szókimondásért, de ez baromság.
A mentõs nem fog és nincs is joga a telefonodban túrni.
Egyébként már a billentyûzáron se jut túl.
Ne terjesszük a baromságot, ha nem muszáj.

TMIB
09-26-2013, 06:37 PM
Nekem a tárcámban van egy papírfecni, rajta hogy "HOME" és az értesítendők telefonszáma. Amúgy is jól jön, mert a számmemóriám nem a legjobb és néha szükség van rá. :)

fater.lajos
09-26-2013, 06:43 PM
Nekem a tárcámban van egy papírfecni, rajta hogy "HOME" és az értesítendõk telefonszáma. Amúgy is jól jön, mert a számmemóriám nem a legjobb és néha szükség van rá. :)
Primitív és kézenfekvõ. Szóval, szerintem tökéletes. A mentõsnek személyi adat kell, a tárcát iratokért átnézi. Vagy majd a kórház, a rendõr.

TMIB
09-26-2013, 07:27 PM
Szerintem ártani nem árthat, ha meg tényleg megnézik a telefont, akkor pedig hasznos ötlet.

Grafitos
09-27-2013, 07:52 AM
Naja..meg azt az eshetõséget sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy civil találja meg a tested és vele a telódat, aki "a hazai mentõszemlélettel " szembe menve információforrásként kezeli a készülékedet..Már csak az kell, hogy tudja is mi az az ICE

Túlélõhalott
09-27-2013, 04:59 PM
Na de bárkit felhívhat a telefonból, nagy eséllyel segíteni tud. Keres egy mama, vagy anya vagy fõncsi számot és már elõrébb is van. De a kovács józsef isntudni fogja,mhogy kinek a telefonjáról hívták.
Kár ezen megsértõdni, de az ICE szám egy hoax. Van mentõs haverom, hozzá sem érhet a telefonhoz, és amúgy sincs ilyesmire idõ.

Túlélõhalott
09-27-2013, 06:18 PM
Ez hoax, hiába véded a védhetetlent. A gugli sajnos nem téged igazol. És ha tényleg mentõs lennél, te küzdenél a legjobban az eféle ostobaságok ellen. Ez nem segítség. Ez egy bullshit. A telefonodban HA fel tudja nyitni és HA veszi is a bátorságot s szabályzat megszegésére, akkor talál benne Anya, apa stb. Na õt esetleg felhívhatja.
Tehát a sérült semmivel sem lesz távolabb a megoldástól, mint az ice számmal.
Ennél már csak a qr kódos ice szám a nagyobb baromság, amit pénzért árulnak. :)

Ja és azt hallottátok hogy Bill Gates szétosztja a vagyonát?

Túlélõhalott
09-27-2013, 06:19 PM
Naja..meg azt az eshetõséget sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy civil találja meg a tested és vele a telódat, aki "a hazai mentõszemlélettel " szembe menve információforrásként kezeli a készülékedet..Már csak az kell, hogy tudja is mi az az ICE

Van a telefonodon kód, vagy bárki tud róla tárcsázni?

TMIB
09-27-2013, 06:21 PM
http://en.wikipedia.org/wiki/In_case_of_emergency

Wayet
09-28-2013, 06:18 PM
Tegyük fel, hogy nincs az illetõnél telefon (Mint például általában nálam sincs)

fater.lajos
09-28-2013, 07:01 PM
Tegyük fel, hogy nincs az illetõnél telefon (Mint például általában nálam sincs)

Lásd a 29-es bejegyzést. :)

Wayet
09-28-2013, 07:23 PM
Lásd a 29-es bejegyzést. :)

Csak azért szóltam bele, mert már é érzem magam rosszul ettõl a nagy vitatkozástól :huuu:

fater.lajos
09-28-2013, 07:27 PM
Nem beleszólásnak gondolom a hozzászólásodat. Szerintem teljesen rendben van. Meg az is ami a 42-ben van...:thumbup

TMIB
09-28-2013, 07:38 PM
Lazán kell venni az ilyet. Ha valaki a telefonjában tárolja az rendben van, ha valaki papíron, az is rendben van. De ez mind csak a telefonszámról szól, mert a lakcím az úgyis rajta van a lakcímkártyán. Esetleg még érdemes vércsoportot felírni valahová, allergiát ha van, gyógyszerérzékenységet. Ez utóbbiakkal úgyse tud mondjuk egy telefon vagy egy tárcatolvaj mit kezdeni, szóval nem olyan információ ami bajt okozhatna rossz kezekben.

Wayet
09-29-2013, 07:35 AM
Egyet értek veled! Én, személy szerint, az irataim közé rakom be ezeket az információkat (ha mást nem is, a TAJ-kártyámat szerintem meg fogják nézni). Van külön irattárcám, úgyhogy szembetûnõ a plusz információ is a taj mellett. Részemrõl mindenki úgy cselekszik ezzel kapcsolatban ahogy neki tetszik (DogTag-ban is gondolkodtam :) )

Grafitos
09-30-2013, 06:44 AM
Zippo gyujtó kinek pihen az EDC, ben vagy BOB-ban? Mennyire tartjátok fontosnak egy benzines gyújtó magatokkal hurcolását? Van tapasztalat?

TMIB
09-30-2013, 08:00 AM
Én nem dohányzom, de régen mindig volt nálam öngyújtó, mert a lányok mindig megállítottak, hogy van-e tüzem. :D

dínó
09-30-2013, 09:07 AM
Ha már öngyújtó, akkor inkább gázos, mint benzines. Könnyebb és nem illan el belõle a nafta. Ha meg a csajoknak kell tüzet adni, akkor inkább szikravetõvel macsózok, az mindíg olyan vicces, amikor kiverem a szájából a cigit.....:haha:

Wayet
09-30-2013, 09:26 AM
Benzines gyújtót nem ajánlom feltöltve EDC-be rakni, mert kipárolog belõle a nafta. És ha nem talpon van tárolva, hajlamos arra is, hogy a tetejébe szivárogjon a cucc ( ami cseppet kellemetlen mikor meggyújtod és belobban az egész ).
Én inkább több gázosat pakolok be ( zacsiban is, hogy ne érje víz). Persze ezeket sem árt idõnként ellenõrizni, lecserélni. Ha lehet, tûzköves és utántölthetõ legyen ( ne szemeteljünk, ha nem muszáj).
Nekem ez a véleményem, saját tapasztalatok alapján. Meglehet, hogy másoknak pont ellenvéleményük van ( azt is lehet :) )

Traveller
09-30-2013, 09:27 AM
Én nem dohányzom, de régen mindig volt nálam öngyújtó, mert a lányok mindig megállítottak, hogy van-e tüzem. :D

Volt nekem is zippóm, mert az olyan férfias, aztán valahol még talán megvan valamelyik dobozban. Ennél használhatatlanabb tûzgyújtó eszközöm még nem volt, két gyújtás közben simán elpárolgott belõle a benzin. Tudom biciklibelsõbõl tehettem volna rá gyûrût tömítésnek, de nehogymár..
Maradok az olcsó gázos öngyújtónál hétköznapi használatra.

dínó
09-30-2013, 10:19 AM
Arról nem is beszélve, hogy egy eredeti zippo árából (http://zippo.hu/) a spárba (79 ft) kapok 126 db !!!!!!!!!! gázos öngyújtót. Az meg elég egy darabig, még a bajban is! Ennyi bele se fér a bobba. :D

Wayet
09-30-2013, 05:09 PM
Ami engem illet, én azért nem használom, mert túl sokat kellett töltögetni és büdös benzin szaga is volt. Szeretem azt a gyújtót és van hozzá egy szép kis zippo tokom is, de inkább maradok a gázosnál (amíg van rá esély)

Amatorpe
10-03-2013, 02:22 PM
Hát azért én ennyire nem írnám le a benzines gyújtókat... Nem csak szuperfinomítottal megy, jó annak a kocsiból is, és amikor csak a tank alján marad (mert egy nagy krakk esetén gond nélkül szétszednek mindent), vagy itt-ott csurran egy kicsike (amennyivel autóban nincs mihez kezdeni, de öngyújtóba elég), az pont jó, ahogy addig se a gázost használja az ember. És nem kell eredetit venni, 600ft-ért van vásárban. Vettem, kipróbáltam, mûködik, ennyi elég is. Plusz egy lehetõség, és a gázosok hidegben nem szeretnek mûködni...

Wayet
10-04-2013, 04:54 PM
Hát azért én ennyire nem írnám le a benzines gyújtókat... Nem csak szuperfinomítottal megy, jó annak a kocsiból is, és amikor csak a tank alján marad (mert egy nagy krakk esetén gond nélkül szétszednek mindent), vagy itt-ott csurran egy kicsike (amennyivel autóban nincs mihez kezdeni, de öngyújtóba elég), az pont jó, ahogy addig se a gázost használja az ember. És nem kell eredetit venni, 600ft-ért van vásárban. Vettem, kipróbáltam, mûködik, ennyi elég is. Plusz egy lehetõség, és a gázosok hidegben nem szeretnek mûködni...

Végszükség esetén jó az, de rohadtul füstöl a tankos benzin. És ha utána gyújtó benzint akarunk tankolni, akkor ki kell cserélni a vattát és a gyutacsot is (legalábbis nekem nem így kellett tennem).

Amatorpe
10-05-2013, 07:14 AM
Na jó, ezt mondjuk nem tudtam...

TMIB
10-05-2013, 08:14 AM
Láttam néhány övre tehető EDC "zsebet/kistáskát". Első ránézésre olyan lehet, mint a tarsolylemez, csak "taktikai kivitelben". :D Inkább tarsolylemezes, mint övtáskás a rendszere.

hunprep
10-06-2013, 11:07 AM
Én mindennapi használatra zippo-t hordok, több okból is. Egyrészt megbízhatóbb, szeles idõben is, mint a gázos (kivéve persze a vihargyújtókat), másrészt meg ha kifogy a benzin, akkor is lehet vele tüzet gyújtani (ott a vatta benne, tetején meg a szikravetõ), így vészhelyzetre különösen jó. (ezen felül meg sokkal macsóbb :D )

Amatorpe
11-25-2013, 10:20 PM
Na csak eljutottam idáig...
Van képem az "EDC"-mrõl. Igazából csak akkor viszem, ha hátizsákkal megyek valahova, tehát az esetek 90-95%-ban. Viszont ha táskát nem viszek, jó eséllyel mást sem, tehát nem csak ez marad otthon.

Így néz ki összecsomagolva:
840
Kb 25*15cm-es mûanyag ételtároló, viszont jól zár a teteje. Valószínûleg nem teljesen vízálló, de az egész még benne van egy zacsiban, szóval pici pénzbõl amit lehetett, megtettem.

És ezek vannak benne:
841
Igen, tudom, ha mindenbõl csak egyet vinnék, akkor kevesebb helyet foglalna, de szeretek mindent "túlbiztosítani".
A gyógyszer és eü rész még gyerekcipóben jár, de egy itteni ötlet alapján valószínûleg nem is kerül bele több, hanem majd egy másik dobozba. Inkább viszek kettõt, hátha nem egyszerre hagyom el õket, és tisztább is maradhat, ha nem kell mindig azt (is) nyitogatni.

Ez pedig akkor van nálam, ha a nagyobb hátizsákkal vagyok (ez a hátizsákos esetek kb 80%-a):
842

Azaz mégsem... A multiszerszám és a varta lámpa szinte mindig nálam van, ha táska is. Illetve a képen nem látszik, de van egy dinamós varta lámpa is, csak tekerni kell, elemet nem igényel. (Sajnos hangos tekerés közben, nem kifejezetten lopakodáshoz való...)

Ami még hiányzik (a sok-sok tudáson kívül):
- jó kis becsukható fülû fém bögre
- napelemes töltõ
- víztisztító tabletta
- csomó gyógyszer, fertõtlenítõ, orvosi cucc, de azokhoz nem értek... :(

Esetleg ha van ötlet, mit rakjak még be/vegyek ki (bár nem szívesen), meghallgatnám a véleményeteket.
Amihez konkrét nagyon szeretnék tanácsot kérni, az egy pici, kb cigisdoboz méretû edc-pakk összeállítás, hogy mit érdemes beletenni. Mi az, ami feltétlen és mindig legyen nálam, és mi az ami hanyagolható. Egyszerû munkábajáráshoz, elugrom a boltba/rokonokhoz nagyságrendû kimozdulásokhoz.

TMIB
11-26-2013, 12:44 AM
Én egy pakk zsebkendőt tennék bele. Ritka rossz, mikor orrfújásra csak krémes, kéztisztítós papírtörlő van. Ráadásul az sokszor alkoholos is, ami kimart orra nem a legjobb így télvíz idején. :)

Grafitos
11-26-2013, 06:37 AM
Nagyon jól fest az EDC-d..esetleg egy mini pry bar:D..csak azért mondom, mert elég hasznos lehet és akár otthon is elkészíthetõ.+ egy kis méretû fix penge mindenképp
Ami az eü-bõl nagyon hiányzik az betadine..vagy csak nem látom?
Meg az egészet egy jobb rendszerezhetõséget biztosító táskába áthelyezni is hasznos lenne.
Jól összehosztad..grat

Amatorpe
11-26-2013, 05:37 PM
Nagyon jól fest az EDC-d..esetleg egy mini pry bar:D..csak azért mondom, mert elég hasznos lehet és akár otthon is elkészíthetõ.+ egy kis méretû fix penge mindenképp
Ami az eü-bõl nagyon hiányzik az betadine..vagy csak nem látom?
Meg az egészet egy jobb rendszerezhetõséget biztosító táskába áthelyezni is hasznos lenne.
Jól összehosztad..grat

Köszi mindenkinek a válaszokat!
Mi az a : pry bar?
Betadin nincs, mert nem tudom használni, de jövõre leülök egy orvossal beszélgetni, vagy beiratkozom egy vöröskereszt elsõsegély tanfolyamra (Ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalat? Érdemes? Megéri? Asszem 7.000 magyar pengõ...)
Táskára nem akarok költeni, amíg olyat nem találok, ami megfelel a különleges igényeimnek. Márpedig olyan most nincs, és ha lenne is olyan áron, hogy lehet nem kellene :(
És köszi, igyekeztem!

Amatorpe
11-26-2013, 05:43 PM
Elõször is egy jótanács: a nedves törlõkendõ helyett antibakteriális nedves törlõkendõt szerezz. Eredeti funkcióját is jobban betölti és fertõtlenítésre is több lesz így.

Mini EDC: valamilyen kés és valamilyen tûzszerszám (akár egy sima öngyújtó) mindig legyen veled, ez a túlélés két alapvetõ eszköze, a többi mind utána jön.
És még egy mini (1 AA elemes) ledes zseblámpát javaslok. Ez a 3 több évtized gyakorlata alapján a legfontosabb (minden más gyorsabban fellelhetõ, vagy helyettesíthetõ, vagy kevésbé sürgõs). Még esetleg egy kicsi 10 darabos sebtapasz.

Zseblámpa pont ilyen ledes okosság van a minifogkrém alatt, edb AA elemmel mûxik. Majd szerzek egyet a kicsibe is. (Az kimaradt, hogy mivel cangával járok, és azok is elemmel/akkuval mennek, így mindig van nálam az is tölthetõ.)
Tehát akkor mini lámpa + sebtapaszok + öngyújtó + spéci törlõ még símán elférhet egy cigisdobozban is akár, eddig jól állunk :D
Egyébként az antibakteriális nedves törlõkendõ nagyon jó ötlet, nem jutott eszembe... Köszi!

Micuir
11-27-2013, 12:46 PM
Nekem az EDC-m ennyire egyszerû:

843

De ennyi az, amit mindenhová magammal viszek. Még akkor is, ha leugrom a ház mellé levinni a szemetet. A kés tudatos választás volt: az volt a szempont, hogy egy kézzel nyitható legyen és legyen fürésszerûség az élében, mert az sokoldalúbban használható, mint a sima élû kések. A másik szempont meg az volt, hogy 8 cm alatt legyen a pengéje - jogszabályi okok miatt. (Ennek 7.62 = 3 hüvelyk).

A zsemblámpa hasznos és egy napelemes IKEÁ-s kulcstartós lámpát váltott le, mert az örökké lemerült.

Az órában meg van iránytû is, meg hõmérõ és vízálló, masszív darab.

De nem csak EDC-m van, hanem SDC-m is (Some Day Carry), több is.

Amikor nálam van a laptop táskám (akár laptop nélkül is), akkor ezek a cuccok vannak benne:

844

Ami nem biztos, hogy egyértelmû: a kiskanál azért, mert ha úton vagyok, akkor lehet vele salátát, joghurtot, ilyeneket enni és utána eldobható; az a papir, amin a gyógyszerek és az USB-kábel van, az vécéülõke takaró, venni is lehet, de ezt egy IC-rõl hoztam; a krém az kézkrém - télen életmentõ lehet; a Varta feliratú cucc egy külsõ akksi telefonhoz és tablethez; a bicska mellett az a gumizott cucc pedig egy 35l-es szemeteszsák (baromi hasznos tud lenni) és egy nagyobb gumigyûrû. És a képrõl lemaradt egy pici multitool.

Ezeken felül persze még papirok, bankkártya és telefon.

De ezen felül vannak még tematikus SDC-im is. A kocsiban van egy és van egy über nesszeszerem. Ez azért van, mert sokat járok oktatni úgy, hogy 3 éjszakát töltök mindenféle szállodákban és a tapasztalatok alapján összeraktam egy kétkilós nesszeszert, amiben minden van, ami kell vagy kellett már. Ezekrõl tegyek fel képet?

John Galt
11-27-2013, 02:30 PM
De ezen felül vannak még tematikus SDC-im is. A kocsiban van egy és van egy über nesszeszerem. Ez azért van, mert sokat járok oktatni úgy, hogy 3 éjszakát töltök mindenféle szállodákban és a tapasztalatok alapján összeraktam egy kétkilós nesszeszert, amiben minden van, ami kell vagy kellett már. Ezekrõl tegyek fel képet?
Mindenképpen! :)

Amatorpe
11-27-2013, 03:11 PM

Persze, mindenképp, vagy ha azt nem is, egy listát szívesen látnánk szerintem, pl az enyémbõl kimaradt a pénz, pedig még olvastam is valahol, hogy fém is legyen automatákhoz, vagy egyszerûen mert nem ázik el. Szóval eszünkbe juthatnak olyan dolgok, amiket elfelejtünk, nem gondoltunk rá.

Dream_walker
11-27-2013, 07:47 PM
Igen, tudom, ha mindenbõl csak egyet vinnék, akkor kevesebb helyet foglalna, de szeretek mindent "túlbiztosítani".

Ez még nem túlbiztosítás. Majd amikor a tartalék tartalékának is lesz tartaléka, akkor leszel "gondban" :)

fisligery
11-27-2013, 08:55 PM
+cserélni,kereskedni is lehet velük ha a szükség úgy hozza

bel
11-28-2013, 09:19 AM
Betadin nincs, mert nem tudom használni

Szia,

Ket jo leiras a betadinhoz kapcsolodoan:

Sebkezeles (http://gyermeksebeszdoktor.hu/gyermeksebesz/babamagazin/99.html) (az reszletkerdes, hogy gyerek vagy felnott)
Altalanos fertotlenites (http://www.kisalfold.hu/kitekinto/hogyan_fertotlenitsunk_-_az_antsz_tanacsai/2163512/).

Bel

Amatorpe
11-28-2013, 09:32 PM
Köszönöm!

Grafitos
05-22-2014, 09:07 AM
Meglep hogy mostanában mit neveznek EDC felszerelésnek emberkék.. Egy minõségi óra (jó drága legyen) egy nappabõr pénztárca, vagy pénzcsipesz sok pénzzel, egy ájfón 5, egy kulccsomó, amin van egy fogpiszkálónyi feszítõvas, esetleg egy folder..aztán annyi...
Tudom, hogy ez egy gyûjtõfogalom és mindent takar amit magaddal viszel, de azért ne férjen már minden bele ebbe a kategóriába, amirõl lehet remek fénybeállítással JÓl kinézõ HD makrót készíteni..meg az sem, ami ha EDC, ha nem akkor is nálad lenne..pl kulcsok, telefon.
Vagy valakit a bõrtárcája segít a túlélésben? (esetleg ha nagy éhség esetén átfõzi és elrágaj:)
Számomra az EDC fogalma egy olyan minden nap hordott vészhelyzeti felszereléspakkot takar ami a nemvárt, NEMhétköznapi kakiból is ki tud húzni....és ebbe a pénz és a minõségi karóra nem tartozik bele

Amatorpe
05-22-2014, 12:37 PM
Más a viszonyítási rendszer.
Egy afrikai családban azért dolgozik mindenki, gyerekek is, hogy ne haljanak éhen aznap.
Egy kínai család azért dolgozik, hogy legyen saját cangája mindenkinek.
Egy magyar családfõ (+oldalkocsi) azért robotol, hogy következõ hónapban is ki tudja fizetni a számlákat.
Egy üzletember azért NEM dolgozik, mert helyette dolgoznak, és neki elég a csodafon meg a hitelkártya mindenre.
(Legalábbis most még azt hiszi, aztán lesz majd csodálkozás...)

Szóval mást jelent mindenkinek a megélhetés, a fizetés, és ebbõl kifolyólag az edc. Lehet hogy valakinek fél liter víz az élet és halál közi különbséget jelenti, valakinek meg felesleges pluszteher, mert bármelyik sarkon/benzinkúton kaphat. Egyszerûen csak nem vagyunk egyformák. Se a szükségletek, se az igények.

Mindettõl függetlenül igazad van, egyetértek veled, és bár nálam is van telefon, egy jó kést többre becsülök. A cigisdoboz meg szinte mindig nálam figyel, raktam fel róla képet, na az kb edc minimal.

Amatorpe
06-09-2014, 08:20 PM
EDC fejlesztve (a doboz kb 90*70*26mm):
3097
Amiben más a régihez képest:
-kivettem a gyertyát, sok helyet foglalt, mécses jó méret
-raktam bele kisméretû horgot itteni javaslatra
-került bele drótfûrész
-bõvült bankkártya-multival

Ami még beszerzés alatt áll:
-horgászzsinór (azt hiszem Doom kolléga mutatta) feltekerve másik varróorsóra
-fertõtlenítõs törlõkendõ (nemtudom másképp mondani, olyan a csomagolása, mint az óvszernek) 2-3 darab.

A késes topikban is ebbe való pengérõl elmélkedtem.

Összegzés: Ha belekerül az említett két másik cucc is, nemhiszem hogy könnyen felmerülne olyan helyzet (jó, kivéve szélsõségek, pl meteorbecsapódás, atomháború), ahova kevésnek bizonyulhatna arra a 3-5km-re, míg elérem a kocsim/lakásom/bármim. Talán sok is, lásd horgászcuccok.
Ti mit változtatnátok rajta?

Medve
06-09-2014, 08:28 PM
Esetleg a gyufát valami vízhatlan alkalmatosságba helyezném, mert addig oké hogy gyújtó, de az hidegben nem feltétlenül mûködik mindig.

Stuka
06-09-2014, 09:56 PM
EDC fejlesztve (a doboz kb 90*70*26mm):
3097

Nem kötekedésbõl de a szürke hétköznapok,mindennapokban hordott cuccról van szó,amikor általában munkába suliba mennek az emberek.
De akkor miért van szükség drotfûrészre gyertyára,horgászzsinorra? Én számomra ez már nagyon tulzás, egyetértek abban hogy kell lámpa kés vagy multitool,öngyujtó meg még pár dolog.Nem hinném,hogy munka vagy suli közben történne valami azt mennél horgászni...
De ez csak az én véleményem.

Amatorpe
06-10-2014, 12:45 AM
Nem kötekedésbõl de a szürke hétköznapok,mindennapokban hordott cuccról van szó,amikor általában munkába suliba mennek az emberek.
De akkor miért van szükség drotfûrészre gyertyára,horgászzsinorra? Én számomra ez már nagyon tulzás, egyetértek abban hogy kell lámpa kés vagy multitool,öngyujtó meg még pár dolog.Nem hinném,hogy munka vagy suli közben történne valami azt mennél horgászni...
De ez csak az én véleményem.

Hmm... Fûrészt már használtam (hosszú sztori, átalakítás raktárban, sehol egy fûrész vagy értelmes kés, az enyémet nem cseszem szét erre), a horgász cucc meg... no igen, az inkább csak a tudatomnak kell, ha már elfér, miért ne alapon.

Wannabe: ok, figyelek rá!

bel
06-10-2014, 05:05 PM
Meglep hogy mostanában mit neveznek EDC felszerelésnek emberkék...Számomra az EDC fogalma egy olyan minden nap hordott vészhelyzeti felszereléspakkot takar ami a nemvárt, NEMhétköznapi kakiból is ki tud húzni....és ebbe a pénz és a minõségi karóra nem tartozik bele

Szamomra az EDC csak ennyit jelent: minden nap hordott.

Vagyis en ebbe beleertek mindent, nem csak azokat a dolgokat, amik kifejezetten veszhelyzetre kellenek.

Es szerintem a gyakorlatban elofordulo veszhelyzetek tobbsegeben a telefon es teli penztarca hasznosabb, mint a horgaszfelszereles
(varhatoan a teli penztarca az elkovetkezo evekben egyre fontosabb lesz: mar ma is egyre tobb gyogyszert penzert kell venni a korhazban, ki tudja meddig lesz "ingyen" pl. a mentoben az infuzio)

Bel

Medve
06-10-2014, 05:22 PM
EDC amivel, ha beüt a krach eljutsz a BOB-ig (vagy legalább haza) , BOB amivel eljutsz BOL-ig. De aki nem engedheti meg magának a BOL-t, annak az EDC eljuttat a BOB-ig, BOB amivel kihúzod ameddig kell.
Ha meg nagy a szr, akkor EDC amivel eljutsz az INCH bag-ig.

Legalábbis ez az én agymenetem. :)

Medve
06-12-2014, 10:06 PM
a horgász cucc meg... no igen, az inkább csak a tudatomnak kell, ha már elfér, miért ne alapon.

Horgászcucc helyére rakhatnál kotont. Használatát remélem nem kell ecsetelnem. Sõt ha szex áll a házhoz is lehet használni :haha:

Amatorpe
06-14-2014, 12:17 PM
Horgászcucc helyére rakhatnál kotont. Használatát remélem nem kell ecsetelnem. Sõt ha szex áll a házhoz is lehet használni :haha:

Megfontolandó! Fõleg, hogy nem egymástól veszik el a helyet.. :D

ZeroPont
06-20-2014, 08:25 PM
Ha jobban belegondolok, nekem nincs kifejezett EDC készletem. Viszont van pár dolog, amit mindig magamnál hordok, mert megnyugtat ha nálam van. És már ezekkel is felkészültebbnek érzem magam, mint az emberek 99%-a. Mindig van nálam kés, hogy fix vagy folder az általában a helyzettõl és a lelkiállapotomtól függ. De általánosságban városban folder, városon kívül fix. És amíg indulás elõtt a nejem a cipõ+táska problémán, addig én ezen szoktam hosszú perceket elszöszmötölni. :D Ezen kívül mindig rajtam van a Paracord karkötõm, hogy hasznos-e vagy sem azon lehet vitatkozni, de én nem megyek nélküle sehová (ha nincs rajtam jobban hiányzik mint a jegygyûrûm). Aztán mindig van nálam egy mini Duracell zseblámpa, gondolom ez nem igényel különösebb magyarázatot, miért hasznos. Aztán folyton magamnál hordok egy doboz gyufát, ezt azért említem meg mert nem dohányzom, így nem szükségszerû, hogy nálam legyen. Azt a mindenhol gyulladó cowboy gyufát hordom. A dobozban lévõ gyufákból néhány szálat bevontam viasszal, így ha elázik a doboz ezek még akkor is használhatóak. A dobozt magát pedig kitömtem vattával, ez három okból is célszerû, szerintem. Elsõként is a vatta kiváló éleszték tûzgyújtáshoz, másodszor magába szívja környezet páráját így szárazon tartja a gyufákat, harmadrészt pedig kitömi a dobozt így annak nincs hangja, mert marhára idegesített, hogy minden lépésnél zörög. Maga a gyufásdoboz pedig egy kis mûanyag zacskóban van a nedvesség elleni utolsó vagy elsõ (ahogy tetszik) védelmi vonalként. Plusz, nemrég felraktam a kulcscsomómra egy kisméretû szikravetõ rudat, biztos ami ziher alapon. :thumbup

YoungPrepper
07-03-2014, 03:23 PM
Az én E.D.C-m:
3270

+még ez:
3271

fisligery
08-01-2014, 09:06 AM
http://cdn.instructables.com/FVR/QCM3/HXLD9AS3/FVRQCM3HXLD9AS3.MEDIUM.jpg
Every Day Carry (EDC) Book (http://www.instructables.com/id/Every-Day-Carry-EDC-Book/)

kovu78
08-01-2014, 11:24 AM
Amatorpe : szerintem semmit nem változtatnek rajta :thumbup

Amatorpe
08-02-2014, 08:53 PM
Köszönöm!

pappito
08-06-2014, 11:42 PM
EDC-ben elférhet egy ilyen is.

http://www.youtube.com/watch?v=iVdpid6vWuY

Az olcsó kínai kiskéseken van ilyen biztonsági öv és ruhavágó, meg szélvédõbetörõ rész is. Ez az eszköz a videóban is olyan, csak ez kisebb és nincs kés funkciója, viszont gondolom hogy minõségibb az anyaga. :)

http://kesportal.hu/2009/04/12/mentokesek-es-a-valosag-i-–-tevhitek-legendak-vag yak-–-avagy-a-kevesebb-neha-tobb/

LSVF
08-12-2014, 06:11 AM
vasárnap jöttem meg 10 napos nyaralásomból sajnos.
Az öcsémtõl kölcsönkértem az M-Tramp oldaltáskáját (végül kisírtam tõle, õ nem használja), kipróbálni hogy muzsikál.
Már van ilyen itt valakinek csak zöldbe, ez fekete, ami nekem jobban bejön, mert így nem tûnik túl militarynak hétköznapi ruhához se.
Van benne
Neomagnol 10db-os
DC4
Kis zseblámpa egyik oldalzseb
Wenger Ap Blaze a másik oldalzseb
LMF szikravetõ
Begyújtó kocka
Vihargyújtó
2db spork hátul a hálós zsebbe
Tartalék elem 4db
Ragtapasz
tollak+notesz
toll aminek a végében 2gb os pendrive
Kívül fityeg rajta egy kis karabíner
pár méter vékonyabb bálazsinór
és 2db 3dl es üveg vízzel ami kéznél volt ha elmentünk valahova messzebb vagy suttyó voltam állandóan italt venni.
A pénztárcám még épp belefért. Ez a felállás eléggé bejött, úgyhogy ez lesz a fõ rendszer.
Ha átrendezem akkor 2db életmentõ fólia, kisebbik esbitfõzõm 1db 3dl üvegem elfér benne.A fõzõt lehet tokba teszem, mert nem szeretném ha a sarka kiszaggatná a tásenkát.
Megpakolva kicsit nehéz és nagy de szerintem vállalható.

Grafitos
08-12-2014, 08:09 AM
Amióta EDC-t hordok sokszor jön a kísértés, hogy otthon kéne hagyni..csak ma, mert ma pl edzés van és amúgy is nehéz a táska, vagy ilyen dög melegbe nem akarok plussz súlyal a hátamon tekerni..:)
Talán a legnehezebb ellenállni ezeknek a kis kísértéseknek..ilyenkor azt mondom magamnak, hogy egy kemény férfinak 3/4 kg plussz súly meg sem kottyan:thumbup
Hasonló tapasztalat?

Kisss
08-12-2014, 12:57 PM
Amióta EDC-t hordok sokszor jön a kísértés, hogy otthon kéne hagyni..csak ma, mert ma pl edzés van és amúgy is nehéz a táska, vagy ilyen dög melegbe nem akarok plussz súlyal a hátamon tekerni..:)
Talán a legnehezebb ellenállni ezeknek a kis kísértéseknek..ilyenkor azt mondom magamnak, hogy egy kemény férfinak 3/4 kg plussz súly meg sem kottyan:thumbup
Hasonló tapasztalat?
3-4 kilo az EDC-d?

Grafitos
08-12-2014, 01:21 PM
majdnem 1 kiló:)
de lehetne 3-4 kiló is, ha elengedném a fantáziám:D

Kisss
08-12-2014, 01:31 PM
majdnem 1 kiló:)
de lehetne 3-4 kiló is, ha elengedném a fantáziám:D

Az 1 kilo az ok. Jaaa, ha fantazian mulik akkor 20kg is.... :)

Grafitos
09-03-2014, 10:58 AM
Ma bekerül az EDC-mbe egy Lidl-ös gyémántbevonatos kés élezõ..nagyszerû..még 5 deka:haha:

mossberg-operator
09-06-2014, 10:41 AM
Ma mi tortent velem? Segitettem egy ismerosnek, adott kulcsokat a hazahoz, mert jott valami butorszallito, s o nem ert ra ott lenni. Elso, hatso ajto van,s veletlenul ket hatso ajto kulcsot adott, ott meg be volt akasztva a lanc belulrol, szoval csak resnyire tudtam kinyitni. Pont annyira, hogy befert a multitool csavarhuzoja, s kiszereltem a lanctarto foglalatot, s igy be tudtam menni. Tiszta buszke voltam magamra...:)

kovu78
09-06-2014, 02:37 PM
londonercsecse
mi lett a viharlámpával megvetted ?

mossberg-operator
09-06-2014, 05:06 PM
londonercsecse
mi lett a viharlámpával megvetted ?

Nem, elfelejtettem. Bocs. Melyik is volt az?

kovu78
09-06-2014, 05:09 PM
a klassikus viharlámpáról beszéltünk a kanócósról :thumbup
de ne ércs félre nem akarom rádtukmálni csak érdeklödtem, hogy vettél -e :)

Lamros
12-03-2014, 04:21 AM
Sziasztok.
Tudtok valami impregnáló szerrõl amit sima textilre lehet fújni? pl vászonkabát vagy ilyesmi.
Meg olyanról amit cordurára (is) lehet?

varju71
12-27-2014, 10:53 PM
Nem rég voltam a Decathlonban ,és ott láttam:
http://www.decathlon.co.hu/kereses?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=impregn%C3%A1l%C3%B3&submit_search=

kovu78
12-31-2014, 04:35 PM
az én EDC-ben a következõk vannak:

-egy police cree-ledes lámpa
-gyémántporos késélezõ
-victorinox bicska
-magnéziumtõmb
-snicer
--tûzcsiholó acél
-konzervnyitó
-kanálgép
-mindenen gyulladó gyufa
-maglite solitare lámpa
-cérna , biztostû, sebtapaszok
-mini feszítõvas
-kés

Lamros
01-05-2015, 08:44 AM
Köszönöm, még a héten kipróbálom.

suuperbus
01-06-2015, 09:50 PM
Szeretném megosztani veletek a ma esti történetet:
Nejem allergiás kiütést kapott (talán élteltõl, majd kivizsgáltatjuk), adtam neki kalcium pezsgõtablettát és claritint, ami anti-allergia gyógyszer. Azért leszaladtunk a háziorvoshoz, ahol azonnal elláttak és + két calcium injekciót kapott - ugyanis elõtte a nyelve is zsibbadt amivel jobb vigyázni.
Doki javasolta várjunk még mi lesz a hatása az injekcióknak. Várakozás közben mivel vszg valami gyomorrontás volt, ezért bement a rendelõben wc-be és automatikusan magára zárta/riglizte. Még éppen ki tudott jönni, hogy el tudjon idõben ájulni vagy legalábbis ahhoz közel került. (az injekció levihette a vérnyomását). Utána kezdtek hatni a gyógyszerek és a vérnyomása is szinte azonnal rendbe jött, amikor vízszintesbe helyeztük. Egyébként nem egy ájulós típus, elég komoly túrákat szoktunk nyomni stb. vagyis egy fiatal, sportos nõrõl van szó.

Banális történet mégis két dolog amit fontosnak gondolok:
Az elsõ, hogy nekem az EDC-men nincs mini feszítõvas... Bár ebben a szituációban biztosan megoldottuk volna valahogy, ha bentragad és a wc-ben ájul el, mégis a mini feszítõvas lesz amit azonnal beszerzek, még a héten: ez az eszköz, amivel kiküzdöd magad/vagy a párod, barátod egy bezárt szobából. Talán az egyik legfontosabb edc elem.
A másik: én mindig tartok a pénztárcámban allergia elleni gyógyszert is (szabadon vehetõ patikában), ezt nektek is javaslom, mert az kiszámíthatatlanul bármikor jól jöhet, annál is aki egyébként nem allergiás.

WestBam
01-06-2015, 11:21 PM
Egy sima ajtó nem lehet probléma a cipõdnek, így e miatt fölösleges egy feszítõvas -szerintem!
Kálcium legyen veled és családoddal, ha alergiás reakció veszélye áll fenn az orvosok is azt döfnek beléd mivel nem tudni, hogy egy alergia gyógyszert nem szedõnek milyen reakciót válthat ki egy direkt allergia elleni gyógyszer. A claritine, cetirizin, aerius, zyrtec és még sorolhatnám mind más-más módon próbál az allergia ellen küzdeni de étel allergiás reakcióra ezek tudomásom szerint nem jók, szóval maradj a tutibiztos kálciumnál, lehetõleg ampullásat tarts otthon, jobban felszívódik állítólag.
Sajnos én kisebb koromban rettenetes virágpor allergiával küzdöttem így már vigigpróbáltam mindent de ezeket szénanáthára, virágpor allergia és tünetei (viszketés, orrfolyás) ellen szokták adni, arra vannak kitalálva.

A. L. Ias
01-06-2015, 11:59 PM
Ha nem "felaprítani" akarod az ajtót akkor jó az a feszítõvas (bár nálam sincs). Egy WC ajtó (ha követik az építési elõírásokat), kifelé nyílik. Pont a beszorulás miatt. Egy magatehetetlen test megakadályozhatná a befelé nyíló ajtó kinyitását. Viszont az is az elõírások része, hogy a zárat kívülrõl is ki lehessen nyitni. Ilyen zárak találhatók a plázák, benzinkutak, de még a vonatok WC-in is. A rigli speciel pont nem ilyen.

WestBam
01-07-2015, 09:27 AM
Ebben igazad van, jobban belegondolva valóban kifelé nyílik, akárcsak a bejárati ajtók a nagyobb áruházakban (mintha ez is elõírás lenne menekülés esetére). Mondjuk ez esetben nehezebb cipõvel benyomni :D

astonferi
01-07-2015, 10:07 AM
és ami az EDC ben elfér feszítõ vas azzal nem feszíted ki ebben is biztos lehetsz.

suuperbus
01-07-2015, 10:34 AM
A konkrét helyzetben nem volt para, mert megoldottuk volna, egyszerûen eljátszottam a gondolattal, hogy mi van ha más szituációban lenne szükség gyorsan nyitni egy ajtót. Én sem érzem ideálisnak a kis feszítõket - erõkar stb. olvastam a topicot végig, de ha más nincs akkor egyszerûbb ajtókat kinyitnék vele ha a szükség úgy hozza, vész esetén. Kifele nyíló ajtó volt egyébként, befele nyíló ajtót valóban be tudnék rúgni: nagyjából a zár magasságát céloznám.

Ami az ételallergiát illeti, valóban a kálcium a legjobb a gyors hatásban (bár van olyan orvos ismerõsöm, aki szerint ez csak a magyar orvosok heppje - ehhez nem tudok hozzászólni, nálunk bevált), de valójában erõsebb egy claritin vagy zirtec stb. csak az lassan kezd hatni, mivel szájon át kell bevenni és lassan szívódik fel: ezek minden allergiára jók, tegnap mondta az orvos. Ételallergiánál persze az is fontos, hogy távozzon a szervezetbõl a cucc, ami megint hatástalanná tehet egy lassan felszívódó bevett gyógyszert, vagyis itt a kör bezárul, marad a gyors kálcium rövidtávon.

suuperbus
01-07-2015, 10:36 AM
Az EDC-hez kapcsolódva még amit elfelejtettem: ekem az a abjom, hogy ha túl sok cuccot teszek fel, akkor a kulcscsomó túl nehéz, zsebben nehezen horható lesz. Ezért én a pénztárcám és a kulcscsomót egyszerre megosztva tekintem EDC-nek. majd teszek fel képet, bár itt túl sok újat nem hiszem, hogy mondhatok! :)

gattila
01-09-2015, 09:47 PM
Nálam ez van mindig: folder, 10 m paracord, sebtapasz, "kanálgép" (mûag, egyik fele villa, másik kanál), zárható zacskóban: doboz gyufa, textilzsebkendõ (orrfújás :), füst esetén megnedvesítve, orr elé téve nagy segítség), mini led-es lámpa (néha dinamós), egy multiszerszám, toll, ceruza, papír, nagyító (hamarosan egy kis tükör), víz (0,5 l), tû, cérna, biztosítótû. Hiányzik még néhány dolog, de most ennyi van. A többi inkább a BOB-ba való. Van egy nagyon strapabíró katonai hátizsákom, az alja vízhatlan, ahhoz pokróc, sátor, víz, kés, gyalásó stb. Még kell vennem víztisztító tablettákat (bár a hypo gyakorlatilag ua-t tudja).

Ha katonai pokróc kell valakinek:

http://www.katonaiwebaruhaz.hu/katonai-termekek/katonai-pokroc.html

gattila
01-12-2015, 07:30 PM
http://hidegfem.blogspot.hu/2012/05/paracord-karkoto-maskepp-rebel.html

Nem tudom, ismeri-e valaki, ez a karkötõ pillanatok alatt oldható, ha nincs idõ kicsomózgatni miliméterrõl-miliméterre a karkötõt. Ha meg egy acélkarikával kulccsomót akasztunk a végére (hogy ne lehessen belekötni, valami vas-súly biztos szúrná a hatóság szemét), kiváló önvédelmi eszköz lehet - természetesen csakis kóbor kutyák ellen.

GaborV
06-18-2016, 09:34 AM
Egy kínai család azért dolgozik, hogy legyen saját cangája mindenkinek.

Nem elegáns valamire 2 év késéssel reagálni, de ezt muszáj megtennem most :D
Kínában az életszínvonal veri a románt, jobb városaikban Olasz szintû az életminõség. A falvak se sokkal rosszabbak, mint Borsod.
Kínában adják el a világon eladott összes autó 50%-át!.

Saját EDC-m: (át fogom alakítani ezért várom a tanácsokat, kritikákat is :)

Kis "tolltartót" kézileg átalakítottam (nem fotóztam le mert nem látszik kívülrõl, a belsejét meg nem tudom normálisan lefotózni). Csináltam bele 1 hálós zsebet a bal oldalára, jobb oldalába egy kis bicskatok féle zsebet és egy gumit függõlegesen ami alá lehet tenni a tollakat, eszközöket.

Ez egy 13x9x5cm-es "libafoszöld" Packing Device fantázianévre hallgató darab, ripstop anyagból készült, fém akasztóval és erõs zipzárral. Mérsékelten vízálló.

http://shop.impactforcecqb.com/__ImageGrabber.axd?c=1&d=60&w=420&h=280&id=259819
ehhez hasonló, csak kicsit nagyobb és van rajta két varrás "hátizsákszij" anyagból ami miatt jó masszív. Majd lefotózom.

Ebben van:

Simítózáras tasakban mikro EÜ csomag.
Gézdarab (újraélesztéshez)
Némi kötszer (vágható méretes tapasz ezzel komolyabb vágott sebet is össze lehet húzni, kisebb tapaszok is, és egy kevés vatta vízhólyaghoz, steristrip sebösszehúzásra)
Pár tabletta kicsi simitózáras zacskóban: Rubfen, Szén, 1db Neomagnol, régen volt cataflam is, lehet újra teszek bele
Fertõtlenítõ kendõ. FONTOS, GYAKORI HIBA: csak bevizsgált hatásosságút rendelkezõt használj, a címkén „OTH” vagy „JÜ” betûkkel kezdõ szám jelzi a többi semmit nem ér
Biztos tû
Kis só és egy tampon
1db magnézium pezsgõtabletta simítózáras tasakban (izomgörcs esetére)

Bal zsebben:
Gyufa Tic-tac dobozban
Kevés ducktape a tic-tacra feltekerve
Kicsi simítózáras zacskóban EDC nyomtatvány: én csináltam, család fõ elérhetõségei, 1-2 adat, vércsoportom, stb, 1-2 fotó (SHTF esetén ha keresni kell egymást)
2db Pici kerékpáros elemlámpa (az a szilikonos fajta, nem nagy durranás de kettõ együtt elég egyébként és 200ft/db)
Post-it
Fém toll (jobbfajta parker, le lehet szúrni vele egy embert is kb :D )
Ceruza, (fontos, hogy erõs legyen, ne HB-s, hanem 2-3H-s legyen, mert a keményebb és a puhább is rossz)
1db 15cm-es szeg, (feszítõvassá átalakítva flexxel, ezt majd cserélném)
2db 40-es szeg

Kis zsebben:
Varrókészlet (occó kínai dobozban) ebben van:
- 3 tû, bõrvarrótû, TOMPAtû (ruhajavitáshoz) 5 biztostû 10m cérna, 1 tekercs fogselyem, kevés bõrvarró cérna, 2 pótgomb, 1m rézdrót, 1db mini horgász fényrúd
2db ceruzaelem, 2db gombelem
1 óvszer

Befûzve a gumi alá:
Öngyújtó
Sváci bicska (utángyártott darab, de nekem bevált, elég masszív)
Minõségi magyar marcipán rúd (tapasztalatból mondom, hogy jól be osztva 24 órára önmagában ad elég energiát komoly menet esetén is)

"non-prepping" szekció: Pár irodai eszköz: gémkapocs, kicsi zacsi, befõttes gumi, pendrive, kis cellux, pillanatragasztó, 2db rágó

Középen van benne egy 1,5dl-es pici flakonom (eredetileg termékminta volt benne) vízzel feltöltve. Ez a vastartalék ivóvíz, de seb kimosásra is jó.

Amit még akarnék módosítani:
Post-it helyett vízálló jegyzettömb (Szegeden még sehol sem találtam :duhos:)
Normális kisméretû Multitool-t bele (ezt kívülre akarom tenni, rávarrok egy gumis, tépõzáras zsebet, amit egy rossz zöld farmerból fogok csinálni)
Fog bele kerülni (még elfér), egy opinel 7-es
Végül
Jó lenne egy kis feszítõvas - menekülõeszköz. (Szegeden még sehol sem találtam :duhos:)
Ilyesmi: http://img.banggood.com/images/upload/2015/12/SKU242554/4.jpg

Hozzáteszem a pakk igen szoros, éppen hogy belefér ennyiminden a cuccba ezért nagyobb hordeszköz beszerzésén is gondolkoztam.

Ezt mindenhova magammal viszem, munkába is, de kutatás miatt rengeteget vagyok terepen. Tényleg évi 3 hónapo gyakorlatilag a "pusztában" vagyok, tanyák, majorok, szõlõhegyek között, sokszor árkon-bokron keresztül. Emellett terepgyakorlatokon is jól jön. Hozzáteszem a legtöbb holmira már volt is szükségem.

Doom
06-18-2016, 12:17 PM
Az igen......gratula!
Kis gondolat ébresztõnek...
Az öt legfontosabb dologból...hogy is mondjam...kevés ill. van amibõl semmi nincsen!
-Menedék,egészség,biztonság,étel,víz(priorit s változó)

WestBam
06-18-2016, 12:37 PM
A hasonló "feszítõvasakat" meg felejtsd el, hamarabb hajlik el, mint kifeszítsen bármit is.:haha: Akkor inkább valami mini fûrészes cucc, az talán hasznosabb.

GaborV
06-18-2016, 01:17 PM
Az öt legfontosabb dologból...hogy is mondjam...kevés ill. van amibõl semmi nincsen!
-Menedék,egészség,biztonság,étel,víz(priorit s változó)

Jogos a kritika, de bár ez nem derült ki a leírásból, ez a lista CSAK az EDC pakkom, amit nonstop a táskámban tartok. Fontos, hogy az EDC-t 0,4kg-ban maximalizáltam magamnak :D

DE a táskámban külön van még:

1db "eldobhatós" 300ft-os boltos esõkabát. Igen, ez a vészhelyzeti poncsóm, de nem kell nevetni rajta én már 4 (négy!) vörös riasztásos epic vihart éltem túl benne, amibõl az egyik földcsuszamlást okozott, a ruhám és a hátizsákom meg még csak nyirkos sem lett közben. Tök fölösleges drágább cuccokra költeni sokszor :)

Pici rossmanos esernyõ

Egy "százas" izofólia (2 oldalú arany-ezüst!)

0,5l palackos víz (ebbe MINDIG teszek kevés - szinte szó szerint egy hangyaszõrszálnyi - aszkorbinsavat :) ) ha valahova 20 percnél messzebbre megyek már viszem is.

1 simítózáras tasakban van még: fogpiszkáló, aspirin pezsgõtabletta és 1db cataflam. Némi tartalékpénz.

Ezzel együtt az EDC-m egy korrekt get home bag is egyben (reálisan nincs szükségem több dologra). Viszont ezt azért nem írtam oda, mert ezeket viszont nem tekintem az EDC részének, mert ez nem "prepper" téma, akinél nincs ilyesmi az hülye.

Mikor 1x -20 fokban beszart alattam a távolsági buszjárat és 2 órát kellett várni, akkor is jól jött, de mikor 2014-ben terepi kutatás közben jött egy olyan vihar, hogy a mintaterületen 3 házat szétkapott akkor is igen jól jött :D

...hamarabb hajlik el, mint kifeszítsen bármit is.

Akkor mit ajánlanál? :) Mondjuk ez az edzett-acél szeg (ács ismerõstõl szereztem) elég jól bevált, kellett már vele nyitni berohadt faládát :D

Önvédelem:

Na ez a gyenge pont. Kutyák ellen kell fõleg a szakma miatt. Sokáig egy saját készítésû dió basebal ütõt hordtam magammal (25cm) pont elfért az kisesernyõ mellett. De 1 ideje rászálltak erre a témára a zsernyákok. Szóval most bajban vagyok, mit hodrjak magammal?

ötleteim kimondottan EDC-be integrálható legális eszközre:

- kombi hátsóajtó teleszkóp, kb viperaként mûködhet, és ha a rendõr kérdi "ott maradt amikor voltam autós boltban" DE: nagy és nehéz.
- macska-fej kulcstartó (linkelek alul képet)
- paprika-spray. tudtommal elég jó állat ellen, de embernél is több, mint a semmi
- kerékpárlánc feltekerve
- monkey-fist kulcstartó
- 20-as csavarkulcs

(A Gázpisztoly én esetemben túlzás lenne, bár megfontolandó lehet majd)
Más ötletek EDC-be inegrálható önvédelemre?

macskafej:
http://cdn3.volusion.com/evkq6.5ok79/v/vspfiles/photos/WEA-9082-A1-2.jpg

bel
06-18-2016, 06:13 PM
Szia,

Paprika spray: szabalysertes kozteruleten, kivalo ember ellen es kutya ellen is.
CR spray: kivalo ember ellen, kutya ellen kevesbe hatasos leginkabb egyetlen bolt forgalmazza, Budapesten
CS spray: jo ember ellen, jo kutya ellen (de sokkal gyengebb ember ellen, mint akar a CR, akar a paprika), 20 gram alatt nem szabalysertes
CN: gyenge, kerulendo
Amonia: gyenge, kerulendo

Spray-bol csak "fog" szorofejut szabad venni onvedelemre, mert stresszhelyzetben csak azzal lehet celozni.

A sprayvel ellentetben a paprika toltetu gazpisztolyba valo tolteny engedelyezett, nagyobb (kb dupla) hatotavolsagu, es kb lovesenkent megfelel az ereje egy teljes spraynek. "Cserebe" egy kicsi adminisztracio az engedelyezese.

Bel

kruth
06-18-2016, 07:43 PM
Egy menhelyen segítettem pár nyarat korábban, én kutya ellen semmiképp se vinnék olyan eszközt, amit meg kell lendítened. Mire felemeled a kezed, egy átlagos kutya 26km/h-ra tud gyorsulni. Ha puha részt ér, valószínû hogy nem tudod folytatni a védekezést. Gázspray (persze ettõl még nyûgösebb lesz), valami amit a kezedre tekerhetsz ha hallod az ugatást és egy kés az amit én vinnék. Gondolom tudod, de gázspray-t nem szabad piacon venni(Mint ahogy semmit amit önvédelemre akarsz használni). Ha egyszer kell, és bedöglik, nagyon meg fogod bánni, hogy azt az 1-2.000 forintot spóroltad meg.

1:22-nél látható a harapás (https://www.youtube.com/watch?v=PHLnjiISsOo)
Ilyen gyorsan megtesz 2-3 métert a kutya (https://www.youtube.com/watch?v=x3PUE1jWNYk)
Felejtsd el, hogy megfogod a kutyát a nyakánál (https://www.youtube.com/watch?v=tdIpDcrmdco)

Doom
06-19-2016, 06:07 AM
kutya ellen semmiképp se vinnék olyan eszközt,
Hát ezt mi is átéljük mapi szinten!
A kutyusom mérete és felelõtlen,póráz nélkül sétáltató gazdik miatt elég sûrûn fel kell kapnom az ölembe.volt már kifejezett ölési szándékkal ránk támadó kutya(ami az én kezem után is kapott),volt,hogy az ölemben forgolódtam és rugdostam a támadó kutyát...de hál Istennek a többség "csak érdeklõdõ". Minden esetre nem kockáztatok,mert nincs a felénk rohanó kutyára írva mit akar.....tudjátok..."nem kõ féni,neeem báácsa"
a mondani való lényege...valós(nem beállított jutyubos)helyzetben a gáz nem ér semmit....olyan hirtelen és váratlanul következik be a támadás,hogy nincsen idõ elõvenni,irányba forgatni,pontosan célozni és találni(a fenekét minek lefújni)..ott van még a reakció idõ és az adrenalin is....annyi idõ van,hogy ölbe kapom és kész....
Lehet egy kilométerrõl futó kutya lefújható(ha egyenletesen,egyenesen fut feléd és nem hajlik el),de a valós mindennapokban nem!
Képzeljétek el,hogy az utcán gázzal a kézben sétálgatnánk...lehetetlen!
De ez így ember ellen is igaz...nincs idõ elõvenni..vagy a diszkóba gázzal a kezében táncol valaki....hülyeség!
Ha adhatok tanácsot és bántani akarsz egy kutyát:cry:(önvédelembõl) bõr nadrágszíj csattal!
Lendítheted felé ijedtedben,de a legjobb ha megfékezed vele.

aksurv
06-19-2016, 10:33 AM
Hát ezt mi is átéljük mapi szinten!
A kutyusom mérete és felelõtlen,póráz nélkül sétáltató gazdik miatt elég sûrûn fel kell kapnom az ölembe.volt már kifejezett ölési szándékkal ránk támadó kutya(ami az én kezem után is kapott),volt,hogy az ölemben forgolódtam és rugdostam a támadó kutyát...de hál Istennek a többség "csak érdeklõdõ". Minden esetre nem kockáztatok,mert nincs a felénk rohanó kutyára írva mit akar.....tudjátok..."nem kõ féni,neeem báácsa"
a mondani való lényege...valós(nem beállított jutyubos)helyzetben a gáz nem ér semmit....olyan hirtelen és váratlanul következik be a támadás,hogy nincsen idõ elõvenni,irányba forgatni,pontosan célozni és találni(a fenekét minek lefújni)..ott van még a reakció idõ és az adrenalin is....annyi idõ van,hogy ölbe kapom és kész....
Lehet egy kilométerrõl futó kutya lefújható(ha egyenletesen,egyenesen fut feléd és nem hajlik el),de a valós mindennapokban nem!
Képzeljétek el,hogy az utcán gázzal a kézben sétálgatnánk...lehetetlen!
De ez így ember ellen is igaz...nincs idõ elõvenni..vagy a diszkóba gázzal a kezében táncol valaki....hülyeség!
Ha adhatok tanácsot és bántani akarsz egy kutyát:cry:(önvédelembõl) bõr nadrágszíj csattal!
Lendítheted felé ijedtedben,de a legjobb ha megfékezed vele.

Spray az egyetlen esély kutya ellen. Méghozzá CR, az jó mindenre. Gunboxban lehet venni. Betyársereges könnygáz látott ismerõs mondta, hogy megfeküdtek tõle. Télen külsõ zseb csak spray a zsebben mindkét oldalon egy. Érdemes kézben tartani, mert melegen tartod a kézmelegeddel és tényleg "kéznél" van.
Nyáron tokban ing alatt. Ez lenne legjobb. http://www.zahal.org/products/imi-polymer-pepperspray-pouch?path_parent=153325
http://i.ebayimg.com/images/g/QsMAAOSwD0lUkWDF/s-l1600.jpg

Doom
06-19-2016, 01:26 PM
...van....bár nekem övre fûzhetõ tépõzár van,a gázra van ragasztva a tépõzár másik fele....az elõkapás sebességével nincsen gond...
..de higgyétek el..nincsen rá idõ...gondolom aki kutyákkal foglalkozik van kutyája..vagy látott már..az tudja,hogy nem szobor,hanem gyorsan mozgó célpont...nagyon pici felülettel...ráadásul a tûzvonalban ott az enyém is....lehetetlen,de aki nem hiszi próbálja ki..nem a fotelból a jutyubon :) (megjegyzem,hogy amit vesz a kamera,ha nem térfigyelõ vagy rejtett kamera...az mind megrendezett,nem valós helyzet :mad:)
Pl itt a tegnapi "támadás"..póráz nélkül két nagy kutya és okos gazdája...direkt átmentünk a túloldalra,az enyém mindig pórázon van....elhaladtunk a másik oldalon mellettük..már jócskán el is hagytuk õket(már nem is pilákoltam hátra)...mikor az üvöltésre megperdültem..."micsinásssz!"..de akkor már rajtunk is volt az egyik kutya...annyi idõm volt,hogy az enyém és a másik közé ugrottam és felkaptam az enyémet.....csak játszani akart egyébként,nem volt agresszív(de ki tudja,rohadtul nem jó egy harapás után rájönni)...
Gáz ilyen helyzetekben,felejtsétek el..nincsen rá idõ és el sem találjátok!
Ez a valóság...teccik vagy nem akkor is.

pavo
09-26-2016, 08:57 PM
Az én EDC-m:
- egy zsebkés
- egy dugóhúzó (½pincérbicska½)

És ennyi. A jövõben ezt egy Victorinox vagy egy Leatherman fogja leváltani. A pénztárcát, karórát, kulcscsomót, cigatettát, öngyújtót és papírzsebkendõt nem sorolom az EDC kategóriába.

Viszont feladatkörtõl függõen több különbözõ ½készletek½ vannak a táskáimban attól függõen, hogy az dolgozós, rendezvényes, bushcraftos vagy BOB. Persze vannak átfedések is. Ezek a következõek:
- kés
- öngyújtó
- kanálgép
- WC-papír
- zsebkendõ
- mini EÜ csomag (Betadine, gézlap, Leukoplast, széntabletta, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentõ és rágótabletta a laktózérzékenységemre.)
- szigetelõszalag
- 0.5 liter szénsavmentes víz (Ennyivel akár kezet is lehet mosni.)
- szállodai szappan/kézfertõtlenítõ
- zseblámpa/fejlámpa

Ezek minden táskámban benne vannak, így nem kell mindig átpakolni egyikbõl a másikba. A többi felszerelés pedig az adott táska funkciójának megfelelõen van összeállítva. Így ne kell semmit se fölöslegesen cipelnem vagy olyat magammal vinni, amit adott feladatkörön kívül úgysem hasznalnék.

pavo
09-27-2016, 03:51 PM
Egyébként számomra a sorrend:

EDC->survival bag/kit (72 hour bag)->BOB-BOL-INCH.

EDC, ami elfér a
zsebemben. Survival bag/kit, ami elfér mondjuk
egy 20-35 literes zsákban. Ezt szokták ½72 hour bag½ néven emlegetni. Bõven elég arra, hogy 3 napig kihúzza vele az ember, amíg haza nem tud menni vagy hozzá nem tud jutni a BOB-hoz. BOB, ami egy a 65-80
literesbe megy. Ez az amivel akár hetekig ki lehet húzni. Vagy addig, amíg haza nem tudok jutni vagy nem tudok eljutni a BOL-ba. BOL, ahol minden meg van ahhoz, hogy hónapokig vagy akár egy évig is túléljen az ember és felkészüljön az önfenntartásra egészen addig, amíg haza nem lehet térni vagy nem rendezõdik a helyzet annyira, hogy a BOL-ból legyen az otthon. INCH, ami a BOL-ban van és arra az esetre szolgál, ha onnan is el kellene menni. Ez tartalmaz mindent, ami a vándorló életmódhoz kell. Szóval ezt én egy 65-120 literes zsákra saccolom. MOLLE rendszerrel és több kisebb-nagyobb leszedhetõ zsebbel vagy egy ráfûzött 72 hour baggel arra az esetre, ha a nagy táskát ott kellene hagyni valahol és újra külön-külön be kellene szerezni minden felszerelést.

Katafrakta
09-27-2016, 06:21 PM
EDC, ami elfér a
zsebemben. Survival bag/kit, ami elfér mondjuk
egy 20-35 literes zsákban. Ezt szokták ½72 hour bag½ néven emlegetni. Bõven elég arra, hogy 3 napig kihúzza vele az ember, amíg haza nem tud menni vagy hozzá nem tud jutni a BOB-hoz.

A BOB a 72 órás zsák tudtommal. Rosszul tudom?

pavo
09-27-2016, 07:25 PM
A BOB a 72 órás zsák tudtommal. Rosszul tudom?

Az amcsik tényleg nem tesznek különbséget a 72 órás és a BOB között, mivel nem teszik ûrtartalom függõvé. Szóval ilyen szempontból tényleg pontatlan voltam. Bár szerintem azért van különbség a kettõ között, mivel a 72 órás zsák inkább arra való, hogy kitelepítés vagy mondjuk egy reptéri sztrájk esetén 3 napig legyen vized, élelmed meg ruhád. Míg a BOB inkább hosszútávra szól. Fõleg akkor, ha a BOL 50-100 km-re van a lakhelyedtõl.

Katafrakta
09-27-2016, 07:52 PM
Az 50-100 km szintén kb 72 óra...
Szükség van e BOL-ra, ha a lakhelyem biztonságos?

pavo
09-27-2016, 08:24 PM
Szerintem nem. Ha biztonságossá tudod tenni az otthonod, vannak készleteid és tudod pótolni õket, akkor nem. Nyílván kisebb településen kisebb az esélye a fosztogatásnak.

Katafrakta
09-28-2016, 06:27 AM
Akkor csak EDC kell, meg egy olyan autós csomag, ami a hazaérkezést segíti ha valahol ránk szakad a baj. Valamint azok a rokonok és ismerõsök, akiknek szintén ez a BOL, rendelkezzenek olyan csomaggal, amivel ide tudnak érni X idõ alatt. ...

varég
09-28-2016, 08:52 AM
[QUOTE=pavo;75736... Szóval ezt én egy 65-120 literes zsákra saccolom. MOLLE rendszerrel és több kisebb-nagyobb leszedhetõ zsebbel vagy egy ráfûzött 72 hour baggel arra az esetre, ha a nagy táskát ott kellene hagyni valahol és újra külön-külön be kellene szerezni minden felszerelést.[/QUOTE]

Ha ilyet szeretnél, akkor az angolok Bergen rendszerét ajánlanám:
Nagy zsák(35-60-100 literes is van), erre felcipzározható két oldalzseb, kb 10-10 literes kivitelben, amihez kapható egy hám.
Ha kell a teljes zsák, akkor viszed, ha elég a kicsi, akkor leszeded a 2 zsebet, összeépíted a kis zsákot, mellé pl. egy válltáska.
Sajátomon az oldalzsebek molle-sak, arra felfér még 2-2 kisebb zseb/tok is.

Esetleg mellé egy PLCE hám, amin van rengeteg zseb.

Ez így nekem összesen 4,6 kiló lett, de még mindig könnyebb, mint két hátizsák, plusz molle zsebek.
(nem lehet rossz, ha kb 1980-as évektõl használja az angol(és sok európai) hadsereg ;)

Jelenleg az elérhetõ színek itthon a dpm, ddpm, multicam, esetleg zõd.

pavo
09-28-2016, 02:15 PM
7506

BOB még nincs összerakva, de erdõbe ezzel szoktam járni. Svéd katonai hátizsák. Csõvázas. MOLLE rendszer nincs. De nagyon szeretem, csak alig tudtam megvenni, mert hiánycikk.

varég
09-28-2016, 08:50 PM
7506

BOB még nincs összerakva, de erdõbe ezzel szoktam járni. Svéd katonai hátizsák. Csõvázas. MOLLE rendszer nincs. De nagyon szeretem, csak alig tudtam megvenni, mert hiánycikk.

Nálunk a boltban kettõ ilyen zsák van, de eléggé leharcolt állapotúak sajna, így nem vettem meg...