View Full Version : Gyógyszeres doboz
mrPickles
08-13-2013, 03:06 PM
Mi az ami kell egy otthoni gyógyszeres dobozba?
Az utóbbi két hét tapasztalata szén tabletta és megfázásra valami.
Az orvosi szén egyébként nagyon fontos, mert a hasmenéstõl fellépõ kiszáradás évente több ezer embert öl meg. Hasmenést meg nagyon könnyen összelhet szedni, fõleg ha nincsen tiszta ivó víz.
Batka
08-13-2013, 05:09 PM
A széntabletta alap. :)
Electrolyt, fájdalomcsillapító, lázcsillapító, görcsoldó.
Köptetõ. Vitaminok.
Kenõcsök: Betadine, gombaölõ, kf. hidratálók, sportkrémek.
stb, az élet hozza, hogy bõvül a készlet... :)
Bizony alap. Nem is csak a tiszta ivóvíz hiánya miatti fertõzés okozhat hasmenést, hanem a stressz is. Olvastam valahol egy cikket arról, hogy a Közel-keleten a katonák elég nagy részének van hasmenése az idegesség miatt. És ugye ahol lõnek, ott az azért feszültséget okoz. Persze nem kell a frontvonalra gondolni, egy akármilyen, súlyos katasztrófahelyzetben szintén az idegességé a szerep.
Batka
08-13-2013, 11:27 PM
Infúziós szerelék már van itthon, szükség esetén lenne, aki fölszerelje.
Gondolkodok rajta, hogy tartsak-e egy-két adag fizsót vagy Ringer-laktátot. Van olyan hányásos, hasmenéses probléma, amikor csak ez segít a kiszáradás ellen.
Probiotikumok emésztõrendszeri problémákra.
Lázcsillapításra Rubophen is.
Túlélõhalott
10-11-2013, 04:42 PM
Israeli bandage hol kapható itthon vajon??
mossberg-operator
10-11-2013, 04:51 PM
Israeli bandage hol kapható itthon vajon??
Otthon nem tudom, de az amazonon igen, 10 font. Hasznalni is tudod?
fater.lajos
10-12-2013, 09:03 AM
Itt 6,2.
http://www.chinookmed.com/cgi-bin/item/05130
Innovatív, ügyes. Amit tud azt egy rugalmas pólyával (magyarul: fásli) én is megcsinálom.
kiváncsi lennék szállítanak-e ide, elvileg igen, bár nem tudom õk hogyan vannak az ITAR listás cuccokkal...
minimum order 25$, international orders + 5$ handling fee
astonferi
10-12-2013, 12:22 PM
Ha kifejezetten gyógyszerek:
fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók, gyulladáscsökkentõk, szigorúan többféle hatóanyagúak:
-Algopyrin (receptköteles)
-Algoflex, Advil, Nurofen bármelyik, nagyobb testsúly esetén inkább a forte verziók, mindegy melyik, a hatóanyaguk ugyanaz
-Kalmopyrin
-Panadol, Neo Citran (ezekben paracetamol van, ezeket akkor, ha láz is van a fájdalom mellé)
-Cataflam, Voltaren (receptkötelesek)
gyomor és bélrendszerbántalmak:
-Quamatel mini, Espumisan
-bármilyen hashajtó
-széntabletta
Izomfájdalom, becsípõdés:
-Mydeton (receptköteles)
-Voltaren tabletta (receptköteles), gél,
-bármilyen diclofenac hatóanyagú külsõ kenõcs
Légúti panaszok:
-Acc 200, 400, 600 köptetõ
-Strepsils, Mebucain torokfertõtlenítõ
-Libexin erõs száraz köhögésre, és az egyik titkos jokerem szintén köhögésre: Lándzsás útifû szirup
-orrcsepp, spray, kenõcs
Egyéb hasznos:
-Calcium, bármilyen formában
-Ferrocom
-Prostamol Uno (bizony srácok, bizony)
-No-Spa
A fentiek elég széles spektrumú problémakör megoldására jók.
Nagyobb (haladó-profi) eü. táska esetén: (FIGYELEM! CSAK SZAKISMERETTEL!):
-krisztalloid, kolloid infúziók
-antihisztamin, szteroidok
-vízhajtó
-ritmuszabályzók (brady- és tachycardia esetén)
-kábító hatású fájdalomcsillapítók
-relaxánsok, anesztetikumok
-acut vérnyomáscsökkentõk, emelõk
-véralvadásgátlók
-antibiotikumok
ilyen jellegû a végzettséged vagy tanultad valami egyéb modon. jók lennének akkor tanácsok amikkel egy laikus is megbirkozik.
Túlélõhalott
10-13-2013, 05:59 PM
Otthon nem tudom, de az amazonon igen, 10 font. Hasznalni is tudod?
Nem tudom használni, de ha nagy baj lenne, akkor megpróbálnám azért.
A múltkor a gyerek iskolatársa átugrotta a sövényt és egy ágvég feltépte a combi ütõeret (vagy mit). A kölök majdnem ott vérzett el az iskolaudvaron...
Úgyhogy kéne valami hasonló otthonra. Mert bár balfasz vagyok az ilyesmihez, ha baj lenne szerintem megoldanám.
Utána persze elájulnék. :)
money off
10-17-2013, 07:19 PM
vitaminok,fájdalomcsillapítók, megfázásra ez+az,táplálékkiegészítõk, stb. antobiotikumok folyamatban...
681682683684
money off
10-18-2013, 06:12 PM
köszi.. még sokat kellene fejleszteni raja, csináltam magamnak egy (saját) elvárás tervezetet,-mindenbõl(kaja,gyógyszer,tisztálkodás stb) egy táblázat formájában és minden bevásárlásnál kicsit hozzáteszek ebbõl abból.
mossberg-operator
10-18-2013, 06:43 PM
köszi.. még sokat kellene fejleszteni raja, csináltam magamnak egy (saját) elvárás tervezetet,-mindenbõl(kaja,gyógyszer,tisztálkodás stb) egy táblázat formájában és minden bevásárlásnál kicsit hozzáteszek ebbõl abból.
En is hasonloan csinalom, kajaban is. Mindig valami extrat, ezt+azt...
Yosihiro Sato
10-19-2013, 08:07 AM
A mindenféle izomlazítók és kenõcsökhöz még hozzá tenném a fekete nadálytõ krémet zúzódásokra rándulás ficam és törés esetére.Elsõrangú bevált cucc:thumbup
fater.lajos
10-31-2013, 07:27 AM
Arcüreg gyulladásom van. Doki haver penicillin terápiát írt elõ. Aztán konzultáltunk egy dologról.
Kísérleti célból elõvettem a készletbõl egy tíz éve lejárt szavatosságú Vegacillin tabletta csomagot. Papír csomagolás, buborék fólia és a tabletta megjelenése és állaga kifogástalan volt. Most szedem és gyógyulok.
Tanulság számomra: A szavatosság egy dolog, a megfelelõség meg egy másik. Így én ilyesmit ez után nem nagyon fogok kidobni...
Másik dolog meg két link. Igen közérthetõ, középiskolás szinten gyógyszertan. Csak értõ módon kell olvasni. http://users.atw.hu/drtaliga/ea.htm
http://users.atw.hu/drtaliga/ea1.htm
Traveller
10-31-2013, 01:00 PM
Errõl írtam korábban, hogy az antibiotikumok nem romlanak, (http://www.terrierman.com/antibiotics-WSJ.htm) csak a hatékonyságuk csökken idõvel.
Nyugodtan be lehet belõlük tárolni és kontrollált körülmények között raktározni (hideg, száraz, sötét helyen)
palizerhuszár
11-29-2016, 09:15 PM
Ebben nagyon le vagyok maradva. Van pár jó könyvem az alternatív gyógyításhoz, de nem volt lehetõségem gyakorolni. Körömvirágot rakok tavasszal, ebbõl akarok eltenni majd. Illetve még pár másik gyógynövénybõl. Szén tablettát hogyan tudnék házilag elõállítani?
Szia,
A szen tabletta aktiv szen (http://tulelniatermeszetben.blog.hu/2013/05/08/aktiv_szenpor_keszitese_hazilag).
Bel
palizerhuszár
11-30-2016, 06:51 PM
Köszönöm szépen.
mlaci
01-15-2019, 10:00 AM
Sokszor a megelõzés a legfontosabb "gyógyszer"!
(írásomban lesz már említett tétel is)
A kis élõsködõk tudnak nagyon bosszantóak lenni, ráadásul súlyos betegségeket terjeszthetnek:
- Kullacs elleni spray vagy krém (inkább elõbbi)
- Kullancs kiszedõ
- Bolhaírtó
- Tetûirtó
- Szúnyogirtó (alap cucc) testre és helyiségbe
- Hangyacsapda vagy irtószer (ha ideiglenes helyen vagyunk sem kell millió hangya a táskánkba)
- egyéb általános rovarölõ szer is jól jöhet, hogy ne kelljen a csípéseket kezelni
Apróbb sérülések is lehetnek végül komoly baj okozói.
Mindenféle fertõtlenítõ és sebkötözõ dolgok kellenek.
A sebet mindenképpen el kell fedni tisztítás után. A "levegõzés" butaság. Inkább el kell kerülni, hogy mindenféle vacak belekerüljön, így hamarabb gyógyul.
- sima fertõtlenítõk
- gomba elleni kenõcsök
- antibiotikumos cuccok: pl.: TETRAN
- stb.
Amennyiben nem száraz és meleg helyen vagyunk hamar meg lehet fázni.
Ha a megelõzés nem jött be, azonnal érdemes védekezni. Sima megfázás elleni készítményekkel még meg lehet elõzni a komolyabb megfázást.
Idõben bevett pl.: RHINATHIOL COLD vagy DORITHRICIN MENTOL szopogató tabletta (helyileg ható antibiotikum (baktériumellenes szer)) nálam mindig megoldás.
Van amikor pár napig szedem és nem javul csak szinten tart, de nem lesz rosszabb.
Szia,
A "levegozes"-nek megvan a maga helye: a gazgangrena fertozes lehetosege nagyon nagy foldel szennyezett zart seb eseten, es ilyen esetben elofordulhat, hogy masnap amputalni kell, 2 nap mulva pedig mar az sem segit.
A szovjetek elleni tamadas elejen gyakori volt, hogy a keleti fronton a nemet korabban civil orvosok nagyon gyorsan nagyon sok serultet lattak el, majd "civilizaltan" zartak a sebeket. Majd jobb esetben amputaltak, rosszabb esetben pedig elvesztettek a beteget. Gyorsan atszoktak a nyitott sebkezelesre (halasztott elsodleges varrat).
Tehat szerintem ha van lehetoseg orvosi ellatasra, akkor mindenkeppen azt valasszuk, es ne probalkozzunk olyannal, ami ha nem sikerul, akkor par nap alatt halalos komplikaciot okozhat! Ha nincs lehetoseg, akkor gondoljuk at megegyszer, hogy valoban nincs? es ha valoban, akkor:
-Tiszta sebet erdemes zarni, hogy megelozzuk a kesobbi szennyezodeset.
-Jol hozzaferheto szennyezett sebet erdemes kitisztitani (nem csak fertotlenitoszerrel, hanem az elhalt reszeket az eppben kivagva is), majd zarni.
-A rosszul hozzaferheto szennyezet sebet keptelenek vagyunk _jol_ kitisztitani, tehat amennyire lehet, annyira titsztitsuk meg, utana hagyjuk nyitva, es ha nem gennyes, akkor zarjuk egy het mulva.
Mas:
Picit felreerthetoen irtad, a RHINATHIOL COLD kizarolag tuneti kezeles.
Megfazas: ha virusos, akkor nincs ra gyogyszer, megelozese a fertozes elkerulese es/vagy az immunrendszer jo allapotban tartasa.
Bel
st.jimmy
01-15-2019, 01:49 PM
Ez a gázgangrénás dolog eelég durva ahhoz, hogy ha netalántán úgy esne a dolog ne felejtsem el...
Legalábbis remélem :hanyas:
mlaci
01-18-2019, 09:43 PM
Szia,
A "levegozes"-nek megvan a maga helye: a gazgangrena fertozes lehetosege nagyon nagy foldel szennyezett zart seb eseten, es ilyen esetben elofordulhat, hogy masnap amputalni kell, 2 nap mulva pedig mar az sem segit.
A szovjetek elleni tamadas elejen gyakori volt, hogy a keleti fronton a nemet korabban civil orvosok nagyon gyorsan nagyon sok serultet lattak el, majd "civilizaltan" zartak a sebeket. Majd jobb esetben amputaltak, rosszabb esetben pedig elvesztettek a beteget. Gyorsan atszoktak a nyitott sebkezelesre (halasztott elsodleges varrat).
Tehat szerintem ha van lehetoseg orvosi ellatasra, akkor mindenkeppen azt valasszuk, es ne probalkozzunk olyannal, ami ha nem sikerul, akkor par nap alatt halalos komplikaciot okozhat! Ha nincs lehetoseg, akkor gondoljuk at megegyszer, hogy valoban nincs? es ha valoban, akkor:
-Tiszta sebet erdemes zarni, hogy megelozzuk a kesobbi szennyezodeset.
-Jol hozzaferheto szennyezett sebet erdemes kitisztitani (nem csak fertotlenitoszerrel, hanem az elhalt reszeket az eppben kivagva is), majd zarni.
-A rosszul hozzaferheto szennyezet sebet keptelenek vagyunk _jol_ kitisztitani, tehat amennyire lehet, annyira titsztitsuk meg, utana hagyjuk nyitva, es ha nem gennyes, akkor zarjuk egy het mulva.
Mas:
Picit felreerthetoen irtad, a RHINATHIOL COLD kizarolag tuneti kezeles.
Megfazas: ha virusos, akkor nincs ra gyogyszer, megelozese a fertozes elkerulese es/vagy az immunrendszer jo allapotban tartasa.
Bel
Errõl a "gazgangrena"-ról még életemben nem hallottam. :D
De logikus hogy ha nem lehet kitisztítani, akkor jobb nem bezárni. Jegyzem! :)
Egyébként én a tisztított sebrõl beszéltem. Sokszor találkozok azzal, hogy levegõznie kell.
Tisztított sebet fedni kell. Szerintem (is)! :)
Igaz, a Rhinathiol Cold-al kapcsolatban nem voltam túl érthetõ.
Én inkább a meghûlés kellemetlenségeinek megelõzésére utaltam. Azokat lehet "kezelni"!
cattaro
07-01-2019, 05:45 PM
A gyógyszerek valódi felhasználhatósági, hatékonysági határidejérõl esetleg vannak valakinek megbízható információi, linkjei? Arra gondolok, hogy pl. bizonyos típusú/hatóanyagú fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók stb. a lejárati dátummal ellentétben akár 10 év múlva is mûködnek, persze megfelelõen tárolva. Gondolom, ez csak tablettás kiszerelésnél jöhetne szóba, ha egyáltalán szóba jöhet, nem értek hozzá.
A legtöbb csak lassan veszít az erejéből, bizonyos gyógyszerek (főleg szívgyógyszereknél hallottam ezt), viszont mérgezővé is válhatnak.
Szia,
Hat, szerintem megbizhato informacio a gyogyszergyarak tesztjei lennenek, de azokat jo esellyel nem teszik ki a netre. Raadasul mivel ugy altalaban 5 evnel hosszabban egy gyogyszert sem akarnak hasznalni (marmint hivatalosan, nem mi), ezert 5 evnel hosszabban nem tesztelik ezeket meg a gyarak sem.
Nagy altalanossagban az van, amit TMIB irt: minden gyogyszer fokozatosan veszit a hatasossagabol egy ideig. A gyogyszerek tobbsege eseten ez hosszabban is igaz (vagyis joval a szavatossagi ido utan is hat meg, csak kevesbe, mint uj koraban), de nem mindnel, vagyis vannak olyan gyogyszerek, ami "nagyon" lejarva kifejezetten mergezoek!
Illetve a szavatossagi ido csak a mellette talalhato feltetelek mellett igaz (pl. 25 fok alatt tarolva), es a lathatoan rossz (pl. elszinezodott) gyogyszer eseteben hiaba nem jart le a szavatossag, nem szabad bevenni.
Bel
Nem vagyok gyógyszerész, de szerintem a gyógyszerek elég stabil vegyületek általában. Elsõsorban a tablettákra gondolok, az injekciók, szuszpenziók, szirupok nyilván romlandóbbak. Megfelelõ körülmények között tárolva (hûvös, száraz helyen, napfénytõl távol) sokáig használható marad.
Viszont hivatalosan ezt nem fogja senki megerõsíteni, mert a gyógyszergyártóknak ez nem érdekük. Õk azt mondják, hogy dobd ki a régit, vegyél újat.
Azt meg végképp nem tudom elképzelni, hogy egy gyógyszer-vegyület, csak úgy idõvel mérgezõvé válik. Esetleg valami kísérleti, vagy alternatív gyógyszer, amit végsõ stádiumos betegeknek adnia minden-mindegy alapon.
cattaro
07-14-2019, 08:48 PM
Megkérdeztem egy régi, egyetemi végzettségû gyógyszerész ismerõsömet, azt mondta, maximum 5 évet adhatnak meg a gyártók a jogi szabályozás miatt, de valójában fogalma sincs a valódi felhasználhatósági határidõrõl. Nyilván nem prepper, így fel sem merült soha a fejében ez a szempont a saját forgalmazott termékeivel kapcsolatban. (1-2 évnél régebben lejárt cuccot õ nem venne be, mert "Mivel azért érintkezik valamennyi levegõvel, ami nem állandó hõmérsékletû, és a formulálás során is végbe megy a nyomás miatt némi változás, ezért bomlik a hatóanyag. Az érzékenyebbek jobban, a kevésbé érzékenyek kevésbé.")
Nos, nem lettem okosabb ettõl sem.
Talán nincs is olyan jelentõsége.
Ha valaki krónikus beteg és folyamatosan gyógyszert kell szednie, akkor neki - sajnos - meg vannak számlálva a napjai, mert ez egyben azt is jelenti, hogy a szükséges gyógyszert nem érhetõ el, csak ha felírja az orvos, így bespájzolni sem lehet belõle több évre.
Antibiotikum szintén csak receptre kapható, szóval ebbõl se könnyû betárazni. Minden megfázással elmégy az orvoshoz, hogy írjon fel antibiotikumot, amit kiváltasz, de nem használsz fel, remélve, hogy a mézes tea + házi pálinka kombó is elég. De egyre többször hallani rezisztens baktériumokról, meg a jégkorszakban lefagyott - manapság kiolvadó - szuperbaktériumok kockázatáról. Szóval ha van is pár doboz antibiotikumod, nem biztos, hogy bármire elég SHIFT esetére.
Fájdalomcsillapítókat könnyû beszerezni, ha évek alatt csökken a hatása, az nem tûnik olyan nagy tragédiának. Méreg nem lesz belõle idõvel sem. Ha éhezés lesz, a romlott élelmiszer sokkal nagyobb kárt fog okozni.
fater.lajos
07-15-2019, 10:43 AM
Javaslat a gyógyszerek beszerzésére:
Be kell iktatni, addig amíg lehet egy-két Észak-afrikai utat. Egyiptomban Xanax-ot, vagy a legvadabb antibiotikumot hazai árért a patikában bármikor megveheted recept nélkül. Az ottani gyógyszerek ugyan azok mint itt nálunk. A biztonsági elemek a csomagoláson is azonosak. A hazautazáskor meg néhány levél gyógyszer senkit nem érdekel... Ha család megy, szinte már kereskedelmi mennyiséget is behozhatsz...
Másik:
Rég óta mondom, hogy a darukötelet hétszeres túlbiztosítással tervezik. Akkor a gyógyszert mennyivel?
Szia Cattaro,
Koszi!
Ez egybevag azzal, amit eddig is tudtam.
A legfontosabb informacio ebbol az, hogy aminek 5 evnel kevesebb a szavatossaga, ott valoban, merten a szavatossagi ido alatt 5%-ot csokken a hatoanyagtartalom.
Aminek 5 ev, hogy lehet hogy szinten 5%-t csokken 5 ev alatt a hatoanyagtartalom, de az is lehet, hogy sokkal kevesebbet.
FaterLajos: valoszinuleg a meregge valas elott eleg nagy a tulbiztositas.
Illetve ez nem ilyen egyszeru abban az ertelemben, hogy minden mereg a "megfelelo" korulmenyek eseten, vagyis egyreszt van olyan mennyiseg, masreszt ami hat, az ertelem szeruen rossz is lehet (marmint nagyon egyszeru peldanal maradva: ami vernyomascsokkento gyogyszer a magas vernyumasunak, az vernyomascsokkento mereg az alacsony vernyomasunak).
Bel
cattaro
07-18-2019, 02:15 PM
Ma vettem Advilt és Aspirint méregdágán, mindkettõ lejárata 2021, az egyik július, a másik október. Hát ez elég siralmas. :(