View Full Version : Túrázás-hegymászás
MaRee
08-15-2013, 04:57 PM
Nem találtam hasonló topikot, de gondolom sok embert érdekel a téma itt, mert végül is kapcsolódik valamilyen szinten a prepper témához.
Ki merre járt? Mi a kedvenc magyar vagy külföldi túrahelyetek?
Én még csak itthon voltam egy-két napos sátrazásakon, de tervezek már régóta valami magashegyi túrát külföldön. Régi álmom az Alpok vagy a Kárpátok, vagy valamilyen magashegységbe eljutni, de sajnos nem igazán tudok kivel menni, és anyagilag sem tudom mennyibe lenne egy-két ilyen út.
raktaros
08-15-2013, 10:39 PM
Párommal mi szoktunk járni ausztriai a hegyekbe túrázni, bringázni de semmi túlélõs dolog :).
Van hogy reggel megyünk este jövünk, de ha messzebb megyünk akkor pár napot megszállunk valahol.
Vadkempinggel nem kísérletezünk :).
2 hete voltunk egy magyarok üzemeltette szálláson, õk vezetnek "via ferrata" mászásokat és vadvízi evezést is,
az utóbbit legközelebb ki szeretnénk próbálni. A mászásra is hívtak egy csoporttal, de ahhoz nem érzünk nagy kedvet.
Hétfõn Schneealpe túra lesz.
MaRee
08-16-2013, 07:02 AM
De jó nektek! Ha nem vagyok indiszkrét, mennyibe fáj egy-egy ilyen út? Esetleg valami linket vagy ilyesmit is adhatnál :)
Bár nektek könnyebb, mert ha jól látom elég közel laktok a határhoz, én meg kb 600 km-re Bécstõl :(
imi79
08-16-2013, 07:06 AM
Túrázni szeretek.
A séta engem alapból kikapcsol, pláne, ha közben nem hallom a város zaját.
A hegymászás nekem túl meredek. :)
raktaros
08-16-2013, 08:22 AM
Az egynapos kirándulások csak üzemanyagköltség (esetleg felvonó díja ha van és úgy jön ki hogy szorít az idõ).
Itt voltunk: http://www.praebichl.hu/szallashely-arak
imi79
A via-ferrata / klettersteig olyan hegymászás féle, de könnyû és "hülye biztos".
Túravezetõ mondja, hogy nem kell erõs fizikum hozzá, van többféle nehézségû "pálya" is.
Itt tudsz kölcsönözni 1 napra is kletteres cuccot, tehát nem kell otthon 2-3 napra kölcsönöznöd 1 napért, ráadásul ha mégsem tudsz mászni az idõ miatt, nem kell kifizetned (ha jól emlékszem 10euro). A túravezetés ingyenes, akik a szállást vezetik hobbiból csinálják.
Mikor ott voltunk egy baráti társaság mászott ezen: KAISER-FRANZ-JOSEPH KLETTERSTEIG (http://www.hegyvilag.hu/?p=1838)
Azért nekem is kicsit izgatja a fantáziám :)
MaRee
08-16-2013, 08:42 AM
Köszi! :) Tetszik ez a hely és a hegymászási lehetõség, egyszer mindenképp elnézek ide!
raktaros
08-16-2013, 09:04 AM
Mi is indulunk még vissza ide, csak nem tudom mikor lesz rá idõ :(.
Karácsony-szilveszter között is szoktunk menni valahova, de a hó és a rövid nappalok miatt akkor korlátozottak a lehetõségek.
A navigáció vs. papírtérkép témához:
Télen (is) én könnyebben tájékozódom a navigációs kütyüvel mint a térképpel, volt hogy hóban mentünk, a kövekre festett túraút jelzéseket nem lehetett látni.
Egy hóval borított sziklás részen nehéz tájékozódni hogy merre tudok feljebb jutni, melyik nem zsákutca.
MaRee
08-16-2013, 10:54 AM
Túra szervezõ irodákkal van valamilyen tapasztalatotok? Én a Barakát és az Europoliszt nézegetem, elég jutányos áron vannak túrák jó messzire is (pl Izland vagy Norvégia, régi álmom ide eljutni).
fisligery
08-16-2013, 11:32 AM
Én csak kisebb sétákat szoktam tenni a nem messze található erdõben vagy a telkünk végénél kezdõdõ réten, ilyenkor túlélési technikákat gyakorlok,próbálok ki ;ilyenkor fényképeket is szoktam csinálni.
raktaros
08-16-2013, 06:13 PM
Túra szervezõ irodákkal van valamilyen tapasztalatotok? Én a Barakát és az Europoliszt nézegetem, elég jutányos áron vannak túrák jó messzire is (pl Izland vagy Norvégia, régi álmom ide eljutni).
Esetleg a Túratárs (http://www.turatars.com/)at nézd meg, ott is szerveznek túrákat, ill. keresnek túratársakat.
Sajnos egy ideje bizonyos része tagdíjas, de talán hasznos lehet így is.
Daniui
08-16-2013, 06:37 PM
Én nemrég voltam egy kisebb túrán a budai hegységben. Egy éjszakát voltunk kint minimális felszereléssel, kés, poncsó, csajka, tûzgyújtó eszköz.
Mentünk A-ból B-be, B-bõl C-be, aztán amikor besötétedett még nyomtunk egy éjszakai túrát, igen itt jöttem rá hogy már régi a térkép és nem éppen pontosan vannak az utak bejelölve, és mivel kezdõ túrázókkal voltam nem akartam õket dzsuvába bevinni így utakat használva jutottunk el a megadott célunkig, ott tüzet raktunk aztán az estét azt a 4-5 órát átvészeltük a tûz mellett néha azért sikerült aludni, zubbony-poncsó kombó nem éppen meleg választás az éjszakai 6-8 fokban, de hát a túlélés ilyen.
Élelmet is keveset vittünk ne legyen már olyan nagy luxus, de 2 napig lényegében evés nélkül is ki lehet bírni.
A. L. Ias
08-16-2013, 07:52 PM
Én ezzel (http://users.atw.hu/borzsonybaratai/jreszletek.html) szemezek egy ideje... De mindig találok kifogást a halasztásra.
MaRee
08-17-2013, 07:27 AM
A Börzsönyben voltam már egyszer-kétszer, tényleg szép. A Dunakanyar Magyarország egyik legszebb helye szerintem. Ez a 27 csúcsot érintõ túra tetszik, kemény lehet :)
raktaros
08-20-2013, 10:36 AM
Tegnap kirándultunk egyet a Schneealpe (http://en.wikipedia.org/wiki/Schneealpe)-n.
A fennsíkon (~1750m) néhány házikó. Az ilyen hely tökéletes lenne egy prepper közösségnek :).
Itt volt út, de több olyan helyen jártunk, hova csak gyalog vagy helikopterrel lehet felmenni.
500
501
502
A. L. Ias
08-20-2013, 10:51 AM
A Börzsönyben voltam már egyszer-kétszer, tényleg szép. A Dunakanyar Magyarország egyik legszebb helye szerintem. Ez a 27 csúcsot érintõ túra tetszik, kemény lehet :)
Nem ettem meszet, jó lesz az több részletben is.... Két, max három napos túrákra bontva.
Traveller
08-20-2013, 12:23 PM
Schneealpe: a háromnegyed éves telet, ellátási nehézségeket, teljes kitettséget és termelésre való képtelenséget leszámítva valóban jó hely lehet a preppereknek :-)
Ott azért gyakran vannak olyan szelek, mint a múltkor a Schneebergen, hogy kúszva jutottam el csak szélárnyékba, egyébként lefújt volna a gerincrõl, vagy viharok, amiben a villámok minden fémest lealáznak.
Én is ilyesmire gondoltam. Nincs fával borítva a hegy, viszont magasan van a terület és hideg lehet. Mivel fûtenek ott? :confused:
raktaros
08-20-2013, 12:53 PM
Schneealpe: a háromnegyed éves telet, ellátási nehézségeket, teljes kitettséget és termelésre való képtelenséget leszámítva valóban jó hely lehet a preppereknek :-)
Ott azért gyakran vannak olyan szelek, mint a múltkor a Schneebergen, hogy kúszva jutottam el csak szélárnyékba, egyébként lefújt volna a gerincrõl, vagy viharok, amiben a villámok minden fémest lealáznak.
Én nem önellátásra gondoltam, hanem nagy gebasz esetén meghúzni magát az embereknek, persze készletekkel. Ott a házikó alatt fúrt földalatti menedékkel.
Valaki lehet már próbálkozott :)
503
Schneebergre egyszer mi sem tudtunk felmenni, a fennsíkot elérve kilépve az árnyékból megállni nem lehetett (ha jól emlékszem 160km/h körüli szelet írtak).
Sapkám is lekapta, szinte vízszintesen repült, aztán eltûnt a 30m-re lévõ perem után.
Én kúszással nem próbálkoztam, inkább visszafordultunk :).
raktaros
08-20-2013, 12:57 PM
Én is ilyesmire gondoltam. Nincs fával borítva a hegy, viszont magasan van a terület és hideg lehet. Mivel fûtenek ott? :confused:
Ez igaz. Apróbb törpefenyõk vannak, de azzal sokat nem lehet fûteni.
Végül is az eszkimók sem fûtenek :D.
MaRee
08-20-2013, 02:22 PM
Azannyát raktaros, gyönyörû a hely. Kicsit Izlandra emlékeztetnek ezek a lankás dombok, vagy a Feröer-szigetekre. Ott sincsenek fák, aztán valahogy mégis megélnek ott már pár évszázada az emberek.
Egyszer egy izlandi kovácsról néztem valami mûsort, bár eredeti nyelven volt, tehát egy szót sem értettem belelõ, lényeg, hogy kis brikett szerû valamiket dobott a tûzre, amik nagyon jól égtek. Nem hinném, hogy trágya volt, a földbõl szedték ki.
MaRee
08-21-2013, 07:06 PM
Rájöttem közben, tõzeggel tüzeltek! Szén helyett is azt használták, elég jól ég.
Hétvégi kalandozás...
3098
Enemy
07-03-2014, 06:08 PM
Erdéy- Hargita megye
3272
3273
3274
3275
Kikapcsolódás, 4 nap Erdélyben. Csütörtökön indultunk vasárnap jöttünk haza. 2 egész napot túráztunk.. ennyi hegyet, völgyet, dombot én még nem láttam.Mennyei csoda! Kicsit elkeserít hogy a a miénk és mégse..
Grafitos
09-12-2014, 11:44 AM
http://www.my-rainforest-adventures.com/page/10/
Bejön ez a blog..a srác az esõerdõbe túrázgat és sok képet készít. Angolul van, de akár csak a képek nézegetése is élvezetes és informatív tud lenni.:thumbup
Nealden
09-12-2014, 07:48 PM
Válogatás régmúlt túráimról. Általában Ausztria, közeli Alpok.
3811
3812
3813
3814
3815
3816
raktaros
09-12-2014, 09:25 PM
51,52-re azt hittem Rax felvonó felsõ állomásnál készült, de elõkerestem, enyémen a dombok kicsit másak :)
Nealden
09-12-2014, 09:38 PM
Neeem...az Veitsch alsó része. A felvonó rész stimmel :). Amúgy mindenképpen próbáljátok ki a Schneeberg alsó szurdokot! Kaiserbrunn után éritek el a Höllentalban a belépõjét. Weichtalhaustól indul. Ott egy jó kis parkoló jobb oldalon.
raktaros
09-13-2014, 09:57 AM
Valamikor régen jártunk arra, onnan induló de vele párhuzamos úton mentünk, utána láttunk képeket hogy erre is lehetett menni és mennyivel érdekesebb lett volna.
Már tervben van ez a szurdok, csak mikor kerül rá sor... :(
Túrista 57
11-12-2016, 05:34 AM
759475957596
Szép helyek!Nagyjából ezek a helyek,tájak várnak ránk.Tök jó és sokkal szebb,barátságosabb mint az ember lakta ,civilizált világ.Hogy valaki tud e élni,megélni a civilizáció vívmányai nélkül,az sok vitát ,beszélgetést igényel,egyértelmû válasz nincsen rá.
Ennek ellenére bele lehet(sõt kell)kapni kicsit a természetben,mert az a valódi világ és nem a város,falu,ember lakta világ.Amiket az ember létre hozott(ház,törvények,óra,naptár,fegyver,feldo lgozott élelmiszerek,gépek,ipari termékek)valójában nem létezõ dolgok a természetben.De szükségünk van rájuk,mivel az ember a mai formájában képtelen létezni nélkülük.
Minden egészségesen gondolkodó ember vágyik ki a természetbe,mivel természetes igénye,hogy vissza térjen a gyökereihez és megismerje ki Õ és honnan jött.
A civilizált világokban elvesztették az emberek a valódi énjüket és különbözõ káros folyamatok,elvárások között sínylõdve tengetik életüket.
Túrista 57
11-12-2016, 06:54 AM
http://magyarprepperforum.net/showthread.php?533-Er%F5d-vs-Mobilit%E1s-Menni-vagy-maradni/page13
Itt folytatom a gondolatmenetet.
Tehát ha sikerül faragni a saját súlyunkból,az értékes és nélkülözhetetlen felszerelési tárgyakat jelent.
Sorjában,de nem fontossági sorrendben a felszerelésekrõl.
A bakancs,cipõ.(zokni)
Legyetek maximalisták,nincs kompromisszum!
Milyen a jó hosszú távok megtételére alkalmas lábbeli?
Elõször is csomagküldés nem játszik(csak ha már ismert típusról van szó).
Kizárólag a boltban felpróbált cipõt vegyetek meg!De elõtte más cipõkben,a mindennapokban tapasztaljátok ki milyen zokni kényelmes,milyen zoknit szeret a lábatok! (télen ,nyáron)
A kipróbált zokniban menjetek cipõt választani.(érdemes átgondolni a különbözõ talpbetétek használatát,mert egy jó betét órákkal hosszabbítja meg a komfort érzetet,ezt is kalkuláljátok bele a cipõméret választásánál)
Cipõ próba elõtt javasolt pár kilométert gyalogolni,hogy kellõen bedagadjon a láb,modellezve a használat közbeni állapotot.
Ne elégedjetek meg akár milyen bakanccsal,amelyik a próbánál nem kényelmes,az nem lesz késõbb sem az.A mai túra bakancsokat nem kell kitaposni,mint a surranókat,kicsit igazodik és kész is van.
Ha nem találtok megfelelõt,irány a másik bolt,ha nincsen rá pénzetek,akkor gyûjtsetek hozzá(elég gáz,ha egy húszasért megveszitek a nem jót,utána újra megveszitek a jót negyvenért,az már hatvan)
Tehát kényelmes,de ez még kevés.
Vízállóság.A nedves,párás fú egy patakon való átkelés során a rossz bakancs megadja magát és ezzel vége is a túrának.Vizes zokniba ne menjetek tovább,mert csúnya lesz!
Ha kinyírjátok a lábatokat akkor gyakorlatilag mindennek vége!vízhólyagosan,sántikálva nem élvezetes a túra.
Tehát hazaviszitek a szerzeményt és mártsátok vízbe egy órára(ha van a vízjelig,ha nincsen akkor a nyelv bevarrásáig). Tegyetek bele száraz papírt,ha egy óra után bármilyen nedvesség lesz a cipõben vigyétek vissza.Nem érdemes vacakolni vele,egy zsír új bakancsnak bírnia kell,ennél csak kevésbé lesz vízálló.
Ha átment jöhet a gyaloglás.Nyomjatok le pár kilométert füvön!Az elsõ teszten óvjátok a cipõt,hogy se a talpa se sehol máshol ne sérüljön.Ez fontos,mert ha mégsem jó,hát mehet vissza boltba(a dobozt,csomagolást tegyétek el).
Ne kössetek kompromisszumot,ha valami gázos(itt szorít,ott dörzsöl)megy vissza a boltba!
A cipõ súlya.
Ne feledjétek,hogy minden lépéssel meg kell emelni a bakancsot,ez több ezer súlyemelés egy nap.Pár deka elenyészõ,de megszorozva a lépések számával,súlyos mázsák jönnek ki mint felesleges munkavégzés.
Az anyag és forma.
A mai korszerû anyagok már ugyan annyit tudnak,mint a legjobb minõségû bõr.A kérdés a tartósság.Személy szerint a bõr bakancsot preferálom(de drágább),mivel ezzel sokat lehet spórolni,bár egyszerre nagyobb kiadás.
Nem kell feltétlenül ragaszkodni a "túra bakancshoz". A vadász,munkavédelmi bakancsok között is van sok kitûnõ,kényelmes.A katonai surranók általában nehezek és hosszú távon kényelmetlenek,de ez mindenkinek egyéni.Túrázni,hosszan gyalogolni bõven jó az általános ,a bokát jól tartó félszárú bakancs.a nagyon magas szárú visszafogja a mozgást és az értékes energia a bakancs hajlítgatására megy el.Természetesen akik extrém terepre mennek oda jó a katonai cucc illetve a gumicsizma sem ördögtõl való,de hosszú túrát ne ebben tervezzetek!
Ihasz Laci
11-21-2016, 05:08 PM
hetvegen felmentunk manchester-be.
felesegemnek volt egy tanfolyamja amiert fel kellet menni, aztan ugy dontottunk, hogy mindharman megyunk.
amig Eszter okosodott addig Szaffi meg en elmentunk a peak disctrict national parkba kicsit turazgatni.
hat egy nagy meglepetesben volt reszunk mert behavazott es nagyon szep lett tole a taj.
7633 7634 7635
7636 7637 7638
7639
hora nem szamitottunk eggyaltalan. eloszor orultunk neki nagyon aztan a tura vege fele mar nem mert nem keszultunk terdig ero hora. aztan kicsit beazott a bakancsom a nadragomrol belefolyt olvadt hotol, a lanyomnak meg a gumicsizmajaba ment bele a ho.
azt leszamitva egy jo kis tura volt.
Jó messze elgyalogoltatok. :)
Ihasz Laci
11-21-2016, 09:36 PM
Jó messze elgyalogoltatok. :)
na az szep egy tura lenne fel gyalogolni manchesterbe:)
Ihasz Laci
11-26-2016, 08:48 AM
akit erdekel csinaltam egy rovid videot is a turarol:
https://www.youtube.com/watch?v=0CpyIpKKhLY