PDA

View Full Version : Egyéb katasztrófák

Oldalak : [1] 2

TMIB
08-24-2013, 10:50 AM
Egész erdõket nyel el a lousianai óriásgödör

"A dél-louisianai Bayou Corne városában egy óriási kráter keletkezett, ami azóta is folyamatosan növekszik. A gigantikus víznyelõ egy éve jött létre; azóta a csaknem százezer négyzetméteresre nõtt területrõl az összes helyi lakost evakuálni kellett.

Az óriás gödröt elõször tavaly júniusban fedezték fel; a szakértõk úgy vélik, a 228 méter mély gödör akkor keletkezett, amikor összeomlott a Texas Brine egyik sóbányája."

http://index.hu/tudomany/2013/08/24/egesz_erdoket_nyel_el_a_lousianai_oriasgodor/

Nézzétek meg a videót, félelmetes ahogy elnyeli a víz a fákat.

Fallout11
08-24-2013, 11:43 AM
Durva, nem lennék a környéken lakók helyében. :-(

TMIB
09-29-2013, 08:07 PM
A Cseljabinszki meteorithoz hasonló méretű aszteroida száguldott el a Föld közelében

Nem katasztrófa, de az is lehetett volna. Hogy lehet hogy annyian figyelik az eget adófizetői pénzből, de mégis csak utólag lehet tudni hogy a Föld közelében volt egy ilyen? (Vagy be is csapódott.)

TMIB
09-29-2013, 10:48 PM
Tudom, de én arra gondoltam hogy előre miért nem mondják meg? A NASA nem lát ki az űrbe? :) Egy béna kisbolygót 100 fényévről kiszúrnak, de egy a Föld felé közeledő üstököst nem látnak meg pár napra előre?

raktaros
09-30-2013, 04:56 PM
Tudom, de én arra gondoltam hogy elõre miért nem mondják meg? A NASA nem lát ki az ûrbe? :) Egy béna kisbolygót 100 fényévrõl kiszúrnak, de egy a Föld felé közeledõ üstököst nem látnak meg pár napra elõre?

Úgy rémlik pár hónapja is volt egy olyan amit utólag írtak meg. Ráadásul közelebb volt mint a hold...

Ordinis.Esse
10-01-2013, 01:30 PM
Rémlik egy dolog, miszerint naponta több tonna (!!) ûr "por" hullik a földre. A por nagysága változó.. lehet valóban por és lehet akár háztömb méretû.
Ez évmilliárdok alatt nem változott. Minden földi vízcsepp állítólag 1 (jég)meteoritból maradt meg. Lehet akkor volt pár darab.
Mégis mire számít az emberiség e téren? 1-2 nagyobb darabot még talán leszedhet, de ha jön egy raj, akkor lehet imádkozni, hogy az óceánba essenek.

vankujpecás
10-13-2013, 01:06 PM
Persze hogy nem mondják meg, az embereket tudatlanságban kell tartani. Ha be is jelentenének ilyesmit, akkor a zsivány média elképesztõ módon felfújná, és az érintett területen túl is nagy pánik törne ki, persze fosztogatással, és miegymással...

Dream_walker
11-17-2013, 08:46 PM
Olvasom az új dan brown könyvet, az infernót. Tekintsünk el a sallangtól, de érdekes dolgokat feszeget benne, és ami a poén, hogy rosszul. Van egy párbeszéd az elején, amelyben két szereplõ a túlnépesedésrõl, és annak katasztrofális hatásairól (társadalmi összeomlás) beszélget. Megy a szokásos hájp, hogy jaj, de sokan vagyunk, jaj, leülni nem lehet majd, mikor már kilencmilliárd ember lesz a földön, stb, stb, orbitális f.szságok. Aztán egyszer csak hopp, amolyan kis megjegyzésként becsúszik, hogy hát maga a túlnépesedés azért baj, mert az a túl sok nép, az bizony majd autózni akar, és az meg növeli a széndioxidot. Vagy vize is inna, amihez meg ivóvíz kell. Ez már nincs beleírva a könyvbe, de ugye tudjuk, hogy ivóvízbõl meg annyira kevés van, hogy itt mo.-n (meg nagyjából egész európában, észak-amerikában) pl. még a wc is azzal van lehúzva.

Úgy vélem, ebben a kérdésben itt van a kutya elásva. Nincs túlnépesedés. Kilencmilliárdnál sem lesz. Nem azért baj a sok ember, mert kevés a készlet. Csak a készlet szarul van elosztva, mert van, akinek több ezerszer annyi jut, mint amennyire szüksége van, amennyit ésszel fel lehet használni. De azért van neki. Szóval az egyenlõtlenség a baj. Mert ha nem csökken le a népesség, akkor a harácsolóknak elõbb-utóbb meg kell osztani másokkal is a javakat, vagy a sok lúd disznót gyõz elve alapján majd himbálózhatnak a lámpavasakon... Ez meg elég kellemetlen jövõképnek tûnik.

Dream_walker
11-18-2013, 07:52 PM
Jah, hát ez levágós az embereknek szerintem. Ettõl függetlenül sajna a katasztrófa az bizony igazi. Csak nem túlnépesedési, hanem túlfogyasztási...

Xandar
01-20-2014, 05:45 PM
Nem találtam neki topicot, ezért ide teszem:
http://sg.hu/cikkek/102705/nincs-termeszetes-feny-pekingben

A múlt keddi mérések alapján a PM2.5 350-500 mikrogramm között mozgott, az Amerikai Követségen 671-es rekordot rögzítettek. A WHO szerint az emberi szervezetre még nem káros szennyezés maximum 25 mikrogramm lehet, a 300 mikrogramm feletti érték már életveszélyes, így el lehet képzelni a Pekingben uralkodó állapotokat.

Doom
01-20-2014, 06:28 PM
Nem találtam neki topicot, ezért ide teszem:
http://sg.hu/cikkek/102705/nincs-termeszetes-feny-pekingben

...ez az egész,ami a világban történik, kísértetiesen hasonlít a katasztrófa filmek elsõ pár percére,amikor a filmben levõ televízión mennek a riasztó hírek......

Hyster
02-16-2014, 10:01 AM
Azért ezek se semmi képek és eléggé elgondolkodtatóak:
http://index.hu/bloghu/kivultagasabb/2014/02/14/horrorisztikus_kepek_a_megnyilo_foldrol

degu
02-21-2014, 10:25 AM
Uj veszely fenyeget?!

http://www.origo.hu/tudomany/20140221-a-zappa-bakterium-az-elso-emberrol-novenyre-atjutott-bakteium.html

TMIB
03-26-2014, 07:00 PM
Egy fordítás:

USA: Washington állami földcsuszamlás

http://tuleloblog.blogspot.com/2014/03/usa-washington-allami-foldcsuszamlas.html

Volt errõl valami a magyar sajtóban?

Dream_walker
03-26-2014, 07:52 PM
http://www.origo.hu/nagyvilag/20140324-108-an-eltuntek-a-washingtoni-foldcsuszamlasban.html

http://index.hu/kulfold/2014/03/24/foldcsuszamlas_seattle_mellett/

ez a kettõ hír van meg nekem, kevésba mainstream médiát nem néztem a napokban

TMIB
03-26-2014, 07:55 PM
Köszi, akkor nem osztom meg a fordítást FB-on. :)

Dream_walker
03-27-2014, 09:01 AM
Nyugodtan megoszthatod, erõs a gyanúm, hogy fel lehetne fedezni pár "apró" különbséget a fordításod meg a magyar hírek között.

Mizu
03-29-2014, 09:23 AM
http://sg.hu/cikkek/103841/30-ezer-eves-virus-kelt-eletre

Kell ez nekünk! Aztan nem tudjuk majd mitöl is bukik fel az emberiseg...

Doom
03-31-2014, 04:59 PM
-

Doom
05-17-2014, 10:54 PM
....fájó szívvel osztom meg ezeket a képeket,hogyan pusztulhat el egy szempillantás alatt egy élet munkája egy felelõtlen ember miatt...tanulság...ne bízz meg senkiben és ne egy helyen tárold a készletet,felszerelést.....279827992800280128022 8032804

TMIB
05-17-2014, 10:58 PM
Mi történt?

Doom
05-17-2014, 11:13 PM
...édesanyánk halála után az élettársát(aki nem az édesapánk),jó indalatból,a korára való tekintettel(bár nem bírtam ezt az embert,mert gyerekként sokat vert és megalázott és nyomást gyakorolt Anyura ,hogy pateroljon el kollégiumba)megengedtük,hogy a lakásban maradjon...hálából jól lepusztította a lakást és a minap részegen kiengedte a gázt és felrobbant a lakás...egyéb dolgot még én sem tudok...a rendõrségi eljárás folyik..még nem tudom baleset vagy szándékos volt e......zárójelben annyit,hogy édesapánk halála után hármunkat Anyu nevelt fel és fizette a lakás részleteit...mindannyian kivettük a részünket a lakás építésében...aztán jött ez a senkiházi,tönkretette mindannyiunk életét anyámat terrorban tartotta....és most tessék...ja és most õ (csak a haja pörkölõdött meg) sajnáltatja magát és szeretne diszkréten elsétálni szociális bérlakásba ("mert hát idõs és beteg vagyok")...na most van értelme jó embernek lenni?

TMIB
05-17-2014, 11:17 PM
Elsõre azt hittem hogy csak összedõlt egy ház, mert rossz munkát végzett egy kõmûves. De akkor ettõl egy sokkal bonyolultabb dologról van szó. :(

Al Bundy
05-17-2014, 11:22 PM
Gondolom ezek után nem nagyon fog érdekelni mi lesz az emberrel. Átérzem a helyzetedet, nekem a nagyszüleim halála után örörkölt lakást rabolták le a "kedves" rokonok. Sajnálom, hogy ez történt nálatok.

Doom
05-17-2014, 11:28 PM
...hát köszönöm az együttérzést...még nem tudom mi lesz...ami biztos feljelentést teszek a vizsgálattól függetlenül gondatlan kár okozásáért...de itt maradt nekünk a gond,a baj a költségek....

Amatorpe
05-18-2014, 07:08 PM
Nem semmi... Az ember azt hinné, ilyen csak a mónika-showban van... Biztosítás volt esetleg?

Vietnamiveteran
05-18-2014, 09:10 PM
...hát köszönöm az együttérzést...még nem tudom mi lesz...ami biztos feljelentést teszek a vizsgálattól függetlenül gondatlan kár okozásáért...de itt maradt nekünk a gond,a baj a költségek....

Nagyon sajnálom ami történt , igazából a gondatlan vagy szándékos közveszély okozása is megállhat ebben az esetben ,ez már mindenképp bûncselekmény vagy bûntett kategória mindenképpen kérj vizsgálatot . Egyébként a tûzvizsgáló is meg fogja tenni a feljelentést amennyiben a szándékosság gyanúja felmerül.
Ha társasházi lakás volt vagy voltak közvetlen szomszédok akkor simán megáll a közveszély okozása azt már a bíróság dönti majd el az enyhítõ ill. súlyosbító tényezõk figyelembe vételével ,hogy elküldi e kényszerszabadságra az illetõt .

„259. § (1) Aki árvíz okozásával, robbanó-, sugárzó- avagy más anyag, energia vagy tûz pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elõ, vagy a közveszély elhárítását, avagy következményeinek enyhítését akadályozza, bûntettet követ el, és két évtõl nyolc évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.

(2) A büntetés öt évtõl tíz évig terjedõ szabadságvesztés, ha a bûncselekményt

a) bûnszövetségben,

b) különösen nagy, vagy ezt meghaladó vagyoni hátrányt okozva

követik el.

(3) A büntetés öt évtõl húsz évig terjedõ, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a közveszélyokozás egy vagy több ember halálát idézi elõ.

(4) Aki a közveszélyokozást gondatlanságból követi el, vétség miatt három évig, különösen nagy, vagy ezt meghaladó vagyoni hátrány esetén öt évig, egy vagy több ember halála esetén két évtõl nyolc évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.

(5) Aki közveszélyokozásra irányuló elõkészületet követ el, bûntett miatt három évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.

TMIB
05-18-2014, 09:28 PM
Biztosítás volt esetleg?

Szerintem biztos nem fizetne ilyesmire biztosító. Szándékos rongálás, lelakás az valószínûleg kizáró ok. :(

Doom
05-19-2014, 02:27 PM
...nem volt biztosítás....igazából mi 2007 óta nem is voltunk a lakásba ,a településen is csak átutazóba......minek mentünk volna?..nem volt ott már semmi,csak a szülõi ház..mint örökség..ja és a haszonélvezõ úr,aki lecserélt minden zárat és mikor valamelyikünk mégis oda oda téved eleinte,a zárt ajtó mögül üvöltözött,hogy õt nem fogjuk ki rakni....aztán évekig hagytuk a francba az egészet....péntekig...hát én nem gondoltam,hogy ilyesmi megtörténhet......tök rendes az ember meg minden és így jár....a bosszantó,hogy hiába csukják le nem érek vele semmit...nincs semmije,elivott mindent már...csak a mi lakásunk amit neki adott a törvény használatra....minket meg kizárt..most meg megy a rinya hová menjen.....persze felelõsségvállalás nuku,csak önsajnálat....

Amatorpe
05-19-2014, 02:38 PM
.....most meg megy a rinya hová menjen.....persze felelõsségvállalás nuku,csak önsajnálat....

Elvonóra?

Mod: na én pont az ilyenek miatt nem iszok... Könnyû elveszíteni az önuralmat, és átlépni bármilyen határon.
Láttam hogy teszi tönkre két család életét. Szóval tudom milyen, leszámítva a ház részét. Sajnálom, hogy így alakult.

TMIB
06-11-2014, 08:18 PM
Ez is felér egy katasztrófával.

http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/06/11/az_aral-to_esete

:huuu:

Régebben mintha azt olvastam volna hogy ez a globális felmelegedés miatt száradt ki. Gondolom csak valaki igazolni akarta a felmelegedés teóriát. :rolleyes:

LSVF
06-12-2014, 07:31 AM
Tehát ami tény:
A saját baromságunk által elõidézett dolgok-ra/ellen/miatt készülünk.
Egyébként én kurvára nem sajnálom magunkat. Ha ennyi eszünk volt/van hát vesszünk csak és ne rinyáljon senki. Ebbe természetesen magamat is beleértem. "Madár lennék leszarnám magam/magunkat."

Doom: sajnálom ez durva. Megérdemelné a tag hogy levadászd vagy minimum kínzásoknak vesd alá egész életébe zárt helyen. de ezzel már sokra nem mész. Remélem lecsukják és amíg bent van nem tud leülni ha érted.
Tudom ezzel nem sokra mész de mégis....

Doom
06-13-2014, 03:13 PM
Doom: sajnálom ez durva. Megérdemelné a tag hogy levadászd vagy minimum kínzásoknak vesd alá egész életébe zárt helyen. de ezzel már sokra nem mész. Remélem lecsukják és amíg bent van nem tud leülni ha érted.
Tudom ezzel nem sokra mész de mégis....

.már elszállt a mérgem,nem tudok csinálni semmit...azért annyin elgondolkodtam,hogy milyen lyukas és életszerûtlen a jog rendszerünk....pl az én példám...a törvény erõszakkal,megkérdezésem,beleegyezésem nélkül korlátoz a tulajdon jogom gyakorlásában,indoklás és határidõ kikötése nélkül...hát mert csak és kész...és teljes mértékben átruházza az ingatlant valakinek,akinek sem fedezete,sem kártérítésre hajlandósága nincs...legalább annyit kiköthetne a törvény,hogy kötelezõ legyen a biztosítás,ha nem megszûnik a haszonélvezeti jog....tehát az államnak,a törvényhozóknak nincs felelõsségük ebbe a dologba????...erõszakkal elvesszük valakinek a tulajdonát,valakinek odaadjuk aki,megsemmisíti és senki nem áll jót???milyen törvények ezek?

Amatorpe
06-14-2014, 01:51 PM
A jelenlegi törvények és jogrendszer nem a kisembereket vagy az átlagpolgárokat védik. Másra vannak kitalálva, más célt szolgálnak.

LSVF
06-16-2014, 09:39 AM
.már elszállt a mérgem,nem tudok csinálni semmit...azért annyin elgondolkodtam,hogy milyen lyukas és életszerûtlen a jog rendszerünk....pl az én példám...a törvény erõszakkal,megkérdezésem,beleegyezésem nélkül korlátoz a tulajdon jogom gyakorlásában,indoklás és határidõ kikötése nélkül...hát mert csak és kész...és teljes mértékben átruházza az ingatlant valakinek,akinek sem fedezete,sem kártérítésre hajlandósága nincs...legalább annyit kiköthetne a törvény,hogy kötelezõ legyen a biztosítás,ha nem megszûnik a haszonélvezeti jog....tehát az államnak,a törvényhozóknak nincs felelõsségük ebbe a dologba????...erõszakkal elvesszük valakinek a tulajdonát,valakinek odaadjuk aki,megsemmisíti és senki nem áll jót???milyen törvények ezek?

Amikor a haszon élvezet erõsebb TULAJDONNÁL??? Ez egy vicc!
Picsánrúgnám aki ezt így kitalálta!! Egy ismerõsöm kegyetlenül szívott emiatt, kb mint te.
Fos törvények!! Aztám meg ne lázadjunk.....

TMIB
06-19-2014, 11:27 AM
Illegális termálvízfúrások miatt kiszáradt a püspökfürdõi tó

http://index.hu/kulfold/2014/06/19/illegalis_termalvizfurasok_miatt_kiszaradt_a_puspo kfurdoi_to/

:(

TMIB
06-23-2014, 07:56 PM
1,5 milliárd forintból tettek tönkre egy magyar strandot

"Dióhéjban a magyar velencei „tengerpartosítás” lényege a következõ volt: kivágták szinte az összes fát, kiirtották a füvet és helyette homokot terítettek le. Ez kánikulában eszméletlenül melegít, gyakorlatilag használhatatlanná téve a korábban jól mûködõ strandot. Árnyék szinte sehol."

http://penzkerdes.blog.hu/2014/06/23/kinek_er_meg_1_5_milliardot_ez_a_silany_tengerpart _utanzat

Esetleg a Hortobágyot nem akarják sóval beszórni? Vagy porrá égetni a Bükki Nemzeti Parkot? Esetleg lecsapolni az egész Balatont és néhány focistadiont építeni a helyére?

Amatorpe
06-23-2014, 09:28 PM
Pénz beszél, kutya ugat - papírral észt nem osztanak!
Idióták!
A következõ az lesz, hogy pálmafa alakú szigetcsoportot készítenek a Balatonba?

shadow177
06-24-2014, 08:31 AM
Pénz beszél, kutya ugat - papírral észt nem osztanak!
Idióták!
A következõ az lesz, hogy pálmafa alakú szigetcsoportot készítenek a Balatonba?

Csak ne adj nekik ötleteket, mert amilyen hülyék még megteszik!

TMIB
06-30-2014, 06:59 PM
Ez is egy közelgõ katasztrófát vetít maga elé.

Több erdõt irtanak ki Indonéziában, mint Brazíliában

'Mialatt Brazíliában lassult az erdõirtás mértéke, egy új tanulmány szerint Indonéziában évrõl évre növekszik, átlagosan csaknem ötvenezer hektárral.' (MTI)

Árvíz, földcsuszamlás, talajkimosódás, szélviharok, elsivatagosodás, oxigéntermelés, levegõminõség, lakossági közérzetjavítás. A fák sok mindenre jók és sok minden ellen védenek. Ha nincs fa, akkor nem sok jóra lehet számítani.

TMIB
07-18-2014, 07:55 AM
Nem tudom mennyire katasztrófa, de az lenne ha elnyelne néhány épületet. Szerencse hogy egy sivatagban történt és nem egy városban. Talán az égésnek is vannak környezetszennyezõ hatásai.

Jelenleg turistalátványosságnak számít.

Ajtó a Pokolba

40 éve egy türkmenisztáni szovjet fúrás alkalmával jött létre ez a nagy gödör. A fúráshiba miatt beszakadt a föld, ami évtizedek óta ég. A történet szerint a tudósok úgy gondolták hogy be kell gyújtani, gyorsan kiég az egész és lehet folytatni a fúrásokat. Eléggé alábecsülték az ott lévõ éghetõ anyagokat, mert néhány hetes tûzre számítottak, ezzel szemben már több mint 42 éve lángol a gödör.

A National Geographic odaküldött egy csoportot. Õk megállapították hogy a kráter 69 méter széles és 30 méter mély. A kráter szélén is alig lehet állni, olyan hõséget generál az égõ metán.

http://news.nationalgeographic.com/news/energy/2014/07/140716-door-to-hell-darvaza-crater-george-kourounis-expedition/

http://www.youtube.com/watch?v=gM7Bt-glqyY

raktaros
07-30-2014, 09:48 AM
RSOE EDIS - Emergency and Disaster Information Service (http://hisz.rsoe.hu/alertmap/index2.php)

Zacskóbicska
07-30-2014, 11:00 AM
42 éve folyamatosan adja a komoly hõenergiát a semmibe. Na ez pazarlás.

Pedig ebbõl meg lehetne teremteni a világ legnagyobb vodkadesztilláló üzemét :thumbup

TMIB
08-03-2014, 03:21 PM
Most látom az Indexen, hogy ilyen lyukból van néhány Szibériában is. (Csak azokat senki nem gyújtotta meg.) Viszont azt írják hogy könnyen nagy katasztrófa lehet belõlük, nem is egy féle.

http://index.hu/tudomany/2014/08/03/megoldottak_a_sziberiai_lyukak_rejtelyet/

fisligery
09-16-2014, 01:27 PM
Vészforgatókönyvek készülnek 2015-re
(http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/veszforgatokonyvek_keszulnek_2015-re.586573.html)

Törölt_fórumtag2
10-27-2014, 04:08 PM
4144414541464147
Egy órája ezt hallgatom, látom. Rezegnek az ablakok, a házam.
Úgy látom, bõven van felesleges gáz az országnak. Amit eddig kiengedtek, azzal vagy 20 évet végigfûtenék.

TMIB
10-27-2014, 04:26 PM
Pontosan mi a van a képeken? :eek: Berobbant egy gázvezeték?

Törölt_fórumtag2
10-27-2014, 04:29 PM
Kiengedik a túlnyomást a rendszerbõl.

Törölt_fórumtag2
10-27-2014, 04:49 PM
Most zárták el. A dologban az a katasztrófa, hogy amíg szegény kis emberek télen megfagynak, mert nem tudnak fûteni, nem telik rá a nyugdíjukból, addig lazán engedi ki a gázt a kedves szolgáltató...
Csak így tovább!

Nealden
10-27-2014, 06:09 PM
Nálunk a biogázzal csinálták ezt régen. Amit nem használtak fel a nagy telephelyen belsõ célra, elfáklyázták.

http://hvg.hu/kkv/20141027_Oriasi_tuzcsova_keltett_riadalmat_hetfo_e ?s=hk

Törölt_fórumtag2
10-27-2014, 07:11 PM
bevallott 200ezer m3. Nem semmi. Szennyezett gáz?! Mivel van szennyezve? Arról nem nyilatkoztak.

pappito
10-27-2014, 09:34 PM
bevallott 200ezer m3. Nem semmi. Szennyezett gáz?! Mivel van szennyezve? Arról nem nyilatkoztak.

ez általában nem az a gáz amivel te fûtesz meg fõzöl, hanem bányászati melléktermék, mindenféle égetõ gázok és gõzök keveréke, amivel semmit nem lehet csinálni, ha csak kiengednék, akkor lehet, hogy nagy területen eloszlana valami méreg, ha meg elégetik, akkor megsemmisül. Általában más gázokkal van szennyezve. Azt azért te se gondolod komolyan, hogy csak úgy viccbõl elégetnek többezer köbméter gázt amit el is adhatnának.

pappito
10-27-2014, 09:49 PM
Tudom, de én arra gondoltam hogy elõre miért nem mondják meg? A NASA nem lát ki az ûrbe? :) Egy béna kisbolygót 100 fényévrõl kiszúrnak, de egy a Föld felé közeledõ üstököst nem látnak meg pár napra elõre?

meglátják de mi értelme van megmondani a népnek?? komolyan kérdezem. Egy tunguszka méretû becsapódásra nem lehet felkészülni, pánik esetén meg elmenekülni sem tudnának az emberek, forgalmi dugók, egymás letiprása, stb. Ha látják, hogy jön és közel fog elmenni akkor tudják, hogy nem lesz becsapódás, nem lesz katasztrófa sem, felesleges riogatni a népet. A média is tudja, hogy az egységsugarú polgár kibaszott fogalmatlan és azon kívül, hogy lerohan a boltba és felvásárolja a lisztet meg a cukrot, semmi mást nem tud kezdeni magával.

Ha meg akkora jön ami egy kicsit akár odébb is pöcköli a Földet a pályáján, akkor valószínûleg a felszíni életbenmaradás esélyei minimálisak amúgy is, majd az ISS legénysége lefilmezi, dokumentálja az egészet mielõtt éhen hal.

pappito
10-27-2014, 11:11 PM
Ahol tûz van, ott meleg is van, tartja a mondás. Tehát valakinek jó lenne melegedni az is.

nyilván, de mondjuk lehet, hogy az égéstermék mérgezõ, a gázkeverék korrozív, stb. úgyhogy nem lenne annyira mókás a kazánba vagy a tûzhelybe engedni.
Nem kell mindenhol rémeket látni, vannak egyszerûen olyan eljárások amelyeknek egyszerû oka van és nincs mögötte semmiféle összeesküvés meg ufók.
A fáklya használata sem új, amióta szénhidrogéneket bányászik és szállít az ember azóta létezik. Többszázezer köbméter gázt senki nem éget el csak úgy, ha különben kinyerhetné az energiát belõle és/vagy eladhatná.

na most elolvastam a cikket amit nem vettem észre az elõbb, pucolják a vezetéket, úgyhogy lehet abban a gázban minden szar vegyszer, víz, por, kenõanyag, detergensek, stb. az is lehet, hogy a kazánod fúvókáján ki se tudna jönni az a motyó

TMIB
10-27-2014, 11:20 PM
Azért, mert a fizetésüket az adófizetõk pénzébõl kapják. Az a dolguk hogy valamit meglássanak és jelentsék. A NASA évente 17 milliárd dolláros költségvetéssel operál. Ha valami elkerüli a Földet, akkor mondják meg.

Ha kisebb becsapódás várható, az ellen lehet valamennyire védekezni. Ha nagy, akkor meg már úgyis mindegy, nyugodtan elmondhatják, mert utána már úgyse számít, bármi történik.

Vagy akkor adjanak nekem is évente 200.000 dollárt. Én is majd bámulok egy távcsõbe és én se szólok majd egy szót se, akkor se ha látok valami érdekeset. :)

(Az oroszoknak nagy segítség lett volna ha szólnak hogy ne álljon senki az ablakoknál, mert be fognak törni. 1.500 ember sérült meg.)

pappito
10-28-2014, 12:13 AM
Ha valami elkerüli a Földet, akkor mondják meg.

megmondták csak nem keltettek felesleges pánikot azzal, hogy elõre riogattak

Ha kisebb becsapódás várható, az ellen lehet valamennyire védekezni. Ha nagy, akkor meg már úgyis mindegy, nyugodtan elmondhatják, mert utána már úgyse számít, bármi történik.

Ha kisebb jön akkor biztosan evakuálták volna az érintett részt, ahogy teszik ezt az erdõtüzekkel meg vegyszerkiömlés meg a fene tudja mi esetén. Ha meg akkora jön,h ogy minden mindegy, akkor sem feltétlenül okos dolog a maradék pár órát õrült káoszban tölteni. Bár nem hiszem, hogy egy komoly becsapódást el lehetne titkolni, nem csak a nasa kukucskál, hanem rengeteg ország csilalgászai, katonái, amatõrei, stb.

Vagy akkor adjanak nekem is évente 200.000 dollárt. Én is majd bámulok egy távcsõbe és én se szólok majd egy szót se, akkor se ha látok valami érdekeset. :)

Ha sikerül meggyõznöd õket, mint a nasa-nak, akkor adnak majd :) Azért egy két Föld-Hold misszió lezavarása jót tesz a credibilitynek :)

TMIB
10-28-2014, 12:52 AM
Azt a NASA se csinálná meg annyiból. De ha kapok 200e-t, akkor felküldök egy légballont a sztratoszférába. Az még olcsóbban is kijön.

http://www.youtube.com/watch?v=abwIxwwRHKQ

:D

A lényeg hogy ha annyi pénzt kapnak az adófizetõktõl, akkor még egy ûrhomokszemrõl is részletesen számoljanak be. Vagy futtassák az ûrfigyelést szponzorokkal. Kérjenek rá pénzt a McDonald's-tól.

pappito
10-28-2014, 01:40 AM
Azt a NASA se csinálná meg annyiból. De ha kapok 200e-t, akkor felküldök egy légballont a sztratoszférába. Az még olcsóbban is kijön.

http://www.youtube.com/watch?v=abwIxwwRHKQ

:D

A lényeg hogy ha annyi pénzt kapnak az adófizetõktõl, akkor még egy ûrhomokszemrõl is részletesen számoljanak be. Vagy futtassák az ûrfigyelést szponzorokkal. Kérjenek rá pénzt a McDonald's-tól.

ha csak 200k-t adnak, akkor elégedjenek meg azzal amit szabad szemmel látok, majd reportolom a szép naplementéket és a minõségi szivárványokat :) ballonos bohockodásra csak millió feletti éves

egyébként nem tudom, hogy mit és hogyan közöl a nasa, de gondolom elég combos sajtórészlegük van, (csak belekukkantottam, mert közben dolgozom is) de nem ismerem a publikálási gyakorlatukat, hogy mikor mondanak mirõl mit. ha elégedetlen vagy, írj a képviselõdnek, komolyan. ha valaki, akkor a politika képes kirugdosni belõlük valami értelmesebb policyt-t

Törölt_fórumtag2
10-28-2014, 03:28 PM
nyilván, de mondjuk lehet, hogy az égéstermék mérgezõ, a gázkeverék korrozív, stb. úgyhogy nem lenne annyira mókás a kazánba vagy a tûzhelybe engedni.
Nem kell mindenhol rémeket látni, vannak egyszerûen olyan eljárások amelyeknek egyszerû oka van és nincs mögötte semmiféle összeesküvés meg ufók.
A fáklya használata sem új, amióta szénhidrogéneket bányászik és szállít az ember azóta létezik. Többszázezer köbméter gázt senki nem éget el csak úgy, ha különben kinyerhetné az energiát belõle és/vagy eladhatná.

na most elolvastam a cikket amit nem vettem észre az elõbb, pucolják a vezetéket, úgyhogy lehet abban a gázban minden szar vegyszer, víz, por, kenõanyag, detergensek, stb. az is lehet, hogy a kazánod fúvókáján ki se tudna jönni az a motyó

Rendben elfogadom, hogy olyannyira mérgezõ, amit elégettek, hogy nem engedik a hálózatba a fogyasztóknak. Akkor már csak az a kérdésem, hogy ha ezt tõlem 5km távolságon belül 30m-es fáklyával elégetik, akkor az egészségileg nem fog ártani nekem vagy a családomnak? Lakott terület mellett zajlott az égetés, nem messze az M3-as egyik benzinkútjától.
Melyik variáció rosszabb, hogy hülyére vesznek és valamiért megszabadulnak 200ezer m3 gáztól vagy az, hogy mérgezõ anyagot égettek lakott helyen?!

mmilan21
11-02-2014, 12:25 PM
Nem tudom hogy vagytok vele, de ez az állítólagos internetadóval szembeni tüntetéssorozat kezd hasonlítani az egy évvel ezelõtti Kijevben történtekhez: EU zászló lengetés, egy amerikai diplomata a tömegben tartózkodik "véletlenül", ruszkik haza és xy takarodj típusú beszólások. Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de ha ez elszabadul akkor ahhoz képest az ebola piskótának fog tûnni.
Remélem, hogy nem lesz így, de nyomós indok az aggodalomra.
Éppen ezért gondoltam, hogy kicsit összeszedem magam a felkészülés terén.
Írtam egy listát egy alapkészletrõl ami el akarok érni, leírtam hogy mi áll rendelkezésre azokból.
Egy dolgot kipipálhatok: van 1,5-2 hétre elég konzervem és plusz kiegészítéssel (krumpli, vöröshagyma, fokhagyma, dió, befõttek ami van itthon) akár a duplája is lehet.
Önvédelmen van mit fejleszteni.
A víz rendelkezésre áll, egy faszenes elõszûrõ is, már csak egy jó fõszûrõ kell és iható lesz.
Tüzelõ télre: ez már megvan.
Alternatív energia: alacsony szinten van, világításra van gyertya/mécses + kurblis kempinglámpa és néhány extra akku.
Kommunikáció: szinte semmi egyenlõre. Egy hagyományos elemes FM rádiót leszámítva. Az internet adott, de vajon mindig így lesz? Nem hinném.
Tisztálkodás: szappan az van elég, de WC papír az már problémásabb, hiába van kinti árnyékszék.

Így ezek alapján jobbak az esélyeim az átlagnál, de vannak hiányosságok.
Egy kerek év kell számításaim szerint, hogy elérjem az alap felkészültségi szintet és alapkészlet mennyiséget(1 hónapra elegendõ legyen minden nélkülözhetetlen felszerelés és készlet).

bögre
11-02-2014, 02:05 PM
Azért az Ukránoknál komolyabb dolog váltotta ki a zavargásokat. Az eu csatlakozás. Az internetado nemhiszem hogy ekkora jelentöségü lenne.
Azt meg nem nevezném zavargásnak hogy bedobtak egy ablakot meg világitottak a telefonokkal.
Amugyis a komoly gebaszhoz erössen megosztott tömeg kell. Itt meg ilyen nincs csak 2/3 birka a maradék 1/3 meg szétszorva. Nem mondanám komoly megoszlásnak...

Picsogi
11-02-2014, 02:26 PM
Amugyis a komoly gebaszhoz erössen megosztott tömeg kell. Itt meg ilyen nincs csak 2/3 birka a maradék 1/3 meg szétszorva. Nem mondanám komoly megoszlásnak...

Az a 2/3-ad az a 100% kb 43%-ának a kétharmada, ezt ne felejtsd el... :).
57% el sem ment szavazni (mondjuk ettõl lehet, hogy inkább birkák közé kellene sorolni, de nem a 2/3-ados birkák közé)

mmilan21
11-02-2014, 02:28 PM
Azért az Ukránoknál komolyabb dolog váltotta ki a zavargásokat. Az eu csatlakozás. Az internetado nemhiszem hogy ekkora jelentöségü lenne.
Azt meg nem nevezném zavargásnak hogy bedobtak egy ablakot meg világitottak a telefonokkal.

Vagy leveszik az adótervezetet vagy folytatódik a tüntetés, jelenleg valahogy így áll a helyzet. Hogy mi lesz belõle azt meglátjuk.
Így visszaemlékezve a 2006-os események sokkal durvábbak voltak a mostaninál, ez igaz. Vagy említhetném az ebolát, mert ott is van felhajtás, de valós veszélyt is jelent egyben.
Igazából fura nekem ez az egész tüntetéses történet. Gyûjtsenek inkább 500.000 aláírást egy törvénytervezet törlõ petícióhoz. Az hatásosabb lenne és meg is lennének az aláírások.

Picsogi
11-02-2014, 02:32 PM
Gyûjtsenek inkább 500.000 aláírást egy törvénytervezet törlõ petícióhoz. Az hatásosabb lenne és meg is lennének az aláírások.
A csuti ramszeszék elsõként módosították az alkotmányt úgy, hogy költségvetési kérdésben (pld. adók, adótervezetek és társaik) NEM LEHETSÉGES népszavazás kiírása, sem semmiféle aláírásgyûjtés se semmi...szóval amirõl beszélsz az erõsen alkotmányellenes :D

TMIB
11-02-2014, 07:38 PM
Nem tudom hogy vagytok vele, de ez az állítólagos internetadóval szembeni tüntetéssorozat kezd hasonlítani az egy évvel ezelõtti Kijevben történtekhez:

Orbán már visszamondta az egészet. Elvileg nem lesz távközlési adó. :)

A. L. Ias
11-02-2014, 08:15 PM
Pontosítanék! Nem lesz kiterjesztve a távközlési adó az internetes adatforgalomra. A távközlési adót már bevezették és nem is tervezik a kivezetését.

mmilan21
11-03-2014, 10:24 AM
Akkor úgy néz ki véget ér a bál, szép kis õszi szünetet csináltak az embereknek (már akinek volt). Legalább is aki foglalkozott vele.

bel
11-03-2014, 09:02 PM
Rajottem, hogy ez nem ebbe a topicba valo.

Bel

Doom
02-07-2015, 07:23 AM
Partfal csúszás, kb 2-300 méter szélességben,teljesen átázott a löszös talaj és fél-egy métert elmozdult az egész...(saját fotók)
50055006500750085009501050115012501350145015501650 175018501950205021502250235024

TMIB
02-07-2015, 12:56 PM
Kemény. Vajon azoknak a házaknak az értéke a domb aljában mennyivel csökkent? Mert biztos nem venné meg õket senki. Ki akarná hogy rácsússzon egy hegy/domb az otthonára? :(

WestBam
03-18-2015, 10:41 AM
Tegnap este egy G4-es erõsségû geomágneses vihar érte el az országot. Erõsségét jellemzi, hogy az országban többen is észleltek "sarki fényt".
Itt egy cikk (http://index.hu/tudomany/2015/03/17/eros_napvihar_erte_el_a_foldet/) róla.
Nem tudom van-e hozzá köze de ma reggel én úgy keltem mint akit agyonvertek. Még most nap közben is elég kóma vagyok, sokan mások is a munkahelyemen.

Dream_walker
03-18-2015, 11:03 AM
A csuti ramszeszék elsõként módosították az alkotmányt úgy, hogy költségvetési kérdésben (pld. adók, adótervezetek és társaik) NEM LEHETSÉGES népszavazás kiírása, sem semmiféle aláírásgyûjtés se semmi...szóval amirõl beszélsz az erõsen alkotmányellenes :D

Nos, viszont az alkotmány alapján nem alkotmányellenes az alkotmány megváltoztatására gyûjteni aláírást :D:D
Amúgy a jelenlegi alaptörvény saját magával is ellentétes, legalább két passzus (vagy hogyan nevezik) ellentétes egymással, de nem néztem át túl tüzetesen, szóval lehet, hogy több is van :)

Laci
03-18-2015, 12:41 PM
Ebben csak az az èrdekes , hogy éppen ebben az idõpontban rádiòzott Alias , sikerrel , több összeköttetést is létrehozva .

Tegnap este egy G4-es erõsségû geomágneses vihar érte el az országot. Erõsségét jellemzi, hogy az országban többen is észleltek "sarki fényt".
Itt egy cikk (http://index.hu/tudomany/2015/03/17/eros_napvihar_erte_el_a_foldet/) róla.
Nem tudom van-e hozzá köze de ma reggel én úgy keltem mint akit agyonvertek. Még most nap közben is elég kóma vagyok, sokan mások is a munkahelyemen.

A. L. Ias
03-18-2015, 01:15 PM
Nana! Akkor már tudom miért ébredtem fejfájással! Azt hittem a szél fújt meg a hegyen, de ezek szerint "megsugároztak". Viszont ha ezt tudom, fent maradok a hegyen. Pár óra fagyoskodást megért volna a látvány és a képek.

Amatorpe
03-25-2015, 11:03 AM
http://index.hu/kulfold/2015/03/22/azert_a_viz_az_ur/

Ez se rossz cikk... Akár igaz is lehet.
"Vagy víz fog folyni, vagy vér"
"2025-re az emberiség ötöde, bõ másfél milliárd ember fog olyan területeken élni, ami vízhiánnyal küszködik. "A következõ közel-keleti háború a víz miatt fog kitörni, nem a politika miatt", mondta Butrosz-Gáli ENSZ-fõtitkár 1985-ben, és ezt azóta visszhangozzák az utódai is. Észre sem vettük, de a vízháborúk már elindultak: Szíria, Irak, a szunniták, az Iszlám Állam - a véres konfliktus szakértõk szerint a vallásos színfalak mögött valójában a Tigris és Eufrátesz vízkincseiért zajlik. A víz nélkül a sivatagos területen nincs élet. De hosszú távon úgyis mindegy, a klímakutatók számításai szerint a civilizáció bölcsõjének, a Termékeny Félholdnak legfeljebb egy évszázada lehet hátra a teljes kiszáradásig."

venosz
03-25-2015, 06:24 PM
...aztán mé száradna ki?

Amatorpe
03-26-2015, 11:52 AM
Mert gyorsabb iramban nyeri ki belõle az emberiség a vizet, mint ahogy a természet pótolni tudja... Egyre több a szomjazó, egyre hosszabbak a csatornák, stb... Van pár példa a cikkben, ahol már történt hasonló. Gyakorlatilag ha egy fél sivatagot onnan látnak el vízzel, plusz növekszik a populáció, akkor ennek egyenes következménye lesz.

Zacskóbicska
03-26-2015, 12:28 PM
A globális felmelegedés következtében globálisan több víznek kell elpárolognia logikusan. Ha valahol többet akarnak a visszahulló vízbõl, akkor oda territoriálisan hidegebbet kell csinálni, mert akkor ott több pára csapódik ki. Vagyis napelemekkel kell csökkenteni a területet érõ energia melegítõ hatását, vagy tükrökkel visszaküldeni a Napba. Eõtte természetesen gondoskodni kell a megfelelõ páratartalmú levegõ oda irányításáról, a tereprendezésrõl is. Jó nagy hegyeket kell csinálni, így aztán lesz bevétel a síelésbõl is. Lehet, hogy drága dolog, de az is lehet, hogy egy valamire való háborúnál sokkal olcsóbb és ennek a megépítése is rengeteg embert kötne le.

Amatorpe
03-26-2015, 12:31 PM
Ez igaz, viszont akkor a sok munkahely miatt sok ember jobban élne, még több lenne a szaporulat, még több víz kellene, és még kevesebb fegyvert lehetne eladni/elhasználni... Márpedig (sajnos) nem ez a cél...

Doom
03-26-2015, 04:52 PM
Mert gyorsabb iramban nyeri ki belõle az emberiség a vizet, mint ahogy a természet pótolni tudja... ...na már bocsánat ,de a Föld tömege évmilliók óta ugyan annyi......ha így lenne akkor már az állatok,a növények és kis részben az emberek már régen megitták volna az összes vizet.....:eek:

Zacskóbicska
03-26-2015, 06:27 PM
...na már bocsánat ,de a Föld tömege évmilliók óta ugyan annyi......ha így lenne akkor már az állatok,a növények és kis részben az emberek már régen megitták volna az összes vizet.....:eek:

A világ sok részén visszakeverik a már megivott vizet távozás után a frisshez, persze némi tisztítás után. Olcsóbb megoldás minden másnál. Megy ez Németországban is azokon a területeken, ahol a víz nehézfémekkel szennyezett. Amit mi Magyarországon kútvízként iszunk, néhány ezer éve az is felszíni víz volt. lehet, hogy dinoszauruszok generációinak veséjén ment át.

BragBOL
08-07-2015, 02:01 PM
Allan Savory: Hogyan tegyük zölddé a sivatagot és fordítsuk vissza a klímaváltozást (http://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_ reverse_climate_change?language=hu#t-781856)

"Allan Savory visszafogottságában is erõteljes elõadásának témája "a dezertifikáció, vagy egyszerû szavakkal: a szárazföld elsivatagosodása". Bármíly ijesztõ is, de ez a folyamat a Föld füves pusztáinak kétharmad részét érinti. Amellett, hogy felgyorsítja a klímaváltozást, társadalmi káoszba taszítja a tradicionális állattartó közösségeket. Savory úgy véli — és igazát eddigi munkássága is alátámasztja —, hogy meglepõ módszerével meg lehet óvni a füves térségeket az elsivatagosodástól, sõt, még a lepusztult tájakra is vissza lehet hozni az egykori füves pusztákat."

TMIB
08-13-2015, 03:18 PM
Colorado-i folyóba ömlött 12 millió liter nehézfém szennyezõdés

Vagy 140 kilométeres hosszúságban van a folyóban szétterülve. Augusztus 5-én kezdõdött a szivárgás, egy bánya területérõl.

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-33856444

mmilan21
08-20-2015, 10:41 AM
Légszennyezés hazánkban és Szlovákiában:

1. rész Bém zrt.

https://www.youtube.com/watch?v=n9XcOZN-SUM
Azért az beszédes, hogy az üzem közelében a vezetõ elhalálozási ok a kóros sejtburjánzás vagyis a rákbetegség.
(Vérrák? Ezt se hallottam eddig még. Nyilván a sok mérgezõ anyag felhalmozódik a vérben és idõvel elér egy kritikus pontot és túlszaporodnak a tumorok.)

2. rész USSteel

https://www.youtube.com/watch?v=fTiQjj3HRTs

Az 1. rész végén hallható FankaDeli Át a Kéményen címû száma:

https://www.youtube.com/watch?v=uxy2hfFGXeQ

Erdõlelke-íjszelleme
08-20-2015, 02:49 PM
(Vérrák? Ezt se hallottam eddig még. Nyilván a sok mérgezõ anyag felhalmozódik a vérben és idõvel elér egy kritikus pontot és túlszaporodnak a tumorok.)
Leukémia. Állítólag kevesen élik túl és a leggyógyíthatatlanabb ebben a kategóriában.

TMIB
09-30-2015, 10:07 PM
Tûztornádó.

http://i.imgur.com/WVIMIBw.gif

TMIB
11-10-2015, 03:37 PM
Ezt nem mondanám akkora katasztrófának, de azért majdnem ott van.

Mississippi, USA - Beszakadt egy IHop gyorsétterem parkolója.

https://www.youtube.com/watch?v=lfh3p_FTy28

http://www.cnn.com/2015/11/08/us/mississippi-sinkhole/

TMIB
12-20-2015, 02:37 PM
Egy kis földcsuszamlás, folyó mellett.

https://www.youtube.com/watch?v=BuvdbfgrhBE

TMIB
01-08-2016, 10:06 PM
Nem tudom hogy ez a hír mennyire igaz, de remélem hogy az.

7 millió tonna mûanyagtól szabadítja meg az óceánokat az OceanCleanup

http://impressmagazin.hu/7-millio-tonna-muanyagtol-szabaditja-meg-az-oceanokat-az-oceancleanup/

Wikipédián van egy megjegyzés arról hogy valamilyen takarító project beindult és egy 32 méteres anyahajó, 29 másik hajóval együtt szedi fel a szemetet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pacific_garbage_patch

Ihasz Laci
02-12-2016, 09:16 AM
a tegnap elotti gyomorrontas/etelmergez utan sikerult katasztrofat ideznem a furdoben:)

TMIB
02-12-2016, 05:09 PM
Igazából egy betegség is lehet katasztrófa, fõleg ha hosszú távú. De remélem te már meggyógyultál. :)

Ihasz Laci
02-12-2016, 05:56 PM
Igazából egy betegség is lehet katasztrófa, fõleg ha hosszú távú. De remélem te már meggyógyultál. :)

kosz mar teljesen jol vagyok.

TMIB
05-05-2016, 08:15 PM
Ebbõl ne igyatok.

Patakvér folyik Pápán, a nyomok a húsgyárba vezetnek

http://index.hu/belfold/2016/05/04/patakver_folyik_papan_a_nyomok_a_husgyarba_vezetne k/

TMIB
06-22-2016, 01:17 AM
"Kárpátalja 37 településén körülbelül 7 ezer házban okoztak károkat a térségre kedden lezúdult jégesõk. A nagyszõlõsi járást sújtotta leginkább a vihar, itt hét sérültje van a jégverésnek. Nem végleges adatok szerint Nagyszõlõs körkényén 27 település 5218 házának és középületének tetejében keletkeztek károk a kora reggeli jégverés következtében. Súlyos jégkár ért összesen 190 hektárnyi gyümölcsöst, 150 hektárnyi gabonafélét és 24 hektárnyi zöldséget – adta hírül a Karpatnews.in.ua kárpátaljai hírportál.

Ugyancsak elõzetes adatok szerint a huszti járásban 9 településen 1064 házat rongált meg az ítéletidõ, amely Kárpátalja 13 járásából 8-at érintett.

Két halálos áldozatot is követelt az Erdélyen átvonuló vasárnap esti vihar. Az ítéletidõ a Maros megyei Kutyfalván ledöntötte a református templom tornyát, Aradon a megyei kórház egy része ázott be, míg Nagyváradon forgalmi fennakadást okozott a hömpölygõ víz.

A lakóházak 85 százaléka sérült meg a keddi jégverésben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsályban, a település várhatóan a vis maior alapból kér majd állami segítséget a kárenyhítéshez - mondta a Sztolyka Zoltán fideszes polgármester. A 814 fõs településen sokaknak nincs biztosítása, ennek ellenére megpróbálják majd bevonni õket a késõbbi kárenyhítésbe."

GaborV
08-03-2016, 09:00 AM
Ma nézem hogy most kezdték az olimpia vizes helyszínein hálóval kimerni a koszt a vízbõl. Érted... abban a vízben lesz a verseny amiben most annyi a hulladék, hogy merítõhálóval kell kitermelni
meg antibiotikumrezisztens szuperbaktériumok...

Nem tudom, mennyit fizetnek a sportolóknak, de nekem nem tudnának annyit, hogy belemenjek.

Sokan vissza is mondták a közbiztonság, a zika, meg hasonlók miatt. Elég durva kockázatok vannak és számtalan katasztrófára van reális opció.
+ A közbiztonság is jó. Favellákat (bádogtetõs-gettó) rombolnak le hogy mert javítani kell a látképet...

"A brazil politikai élet színvonalát jelzi, hogy a parlament alsóházának 513 tagja közül 303 ellen folyik eljárás különbözõ bûnügyek és szabálytalanságok miatt, a felsõházban 81 tagból 49 sározódott be."
Nekem ez azt jelzi, hogy még így is színvonalasabb, mint a magyar politika, mert legalább eljárások folynak ott. :D

De a sportolók jelentõs része hajlandó doppinggal tönkretenni magát hosszú távon a pillanatnyi sikerért
sztem ezért már ez nem rettenti el õket. Aztan majd sír mindenki, hogy hullanak, betegek lesznek.

Persze nem lehet dopping nélkül folyamatosan növelni a teljesítményt. Le Monde a 90es évek tour de france sztárja nekiallt kiszámolni, hogy mekkora a teljesítménynövekedés hozzájuk képest. Mondjuk nem kell meg drog se feltétlen, elég a minden napi vérátömlesztés friss vérrel. Rengeteg foci csapat is végzi hogy nyáron sok vert vesznek és nagy meccsek elõtt így porgetik fel a játékosokat.

A saját vérüket leszívják, és meccsek elõtt visszaömlesztik... Ehhez képest már mi egy kis hepatitis+zika kombó? :D

Szóval lehet prepper szemmel még érdekesebb lesz az olimpia, mint mindenki másnak.

mmilan21
08-03-2016, 02:15 PM
Valaki már közzé is tette az olimpia inkább aktuális logóját:
Riohazard
7367

Szennyvíz a tengerben, bûnözés (nem csak) a favelákban (a nyócker elbújhat mögöttük), zika vírussal fertõzõ szúnyogok és a helyi sajátosságok.

Hazárd játék lesz ez az idei ötkarikás.

bel
08-04-2016, 11:31 AM
Egy erdekes EMP eszkoz (http://z4.invisionfree.com/NSDraftroom/ar/t10134.htm).

TMIB
08-04-2016, 11:18 PM
6 évtizede egy banángyilkos gomba kiirtotta a Dél-Amerikai banántermesztést. Most úgy tûnik hogy akár az egész világot veszélyezteti a fertõzés.

Akkor pedig nem lesz több banán. Kiirthatja a fertõzés a világ összes banánját amit nap-mint-nap eszünk. Nincs más alternatíva. A fertõzés egyre terjed és nem lehet megállítani.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-04/banana-killer-on-the-march-fuels-risk-of-fruit-s-next-extinction

http://www.cnn.com/2015/07/22/africa/banana-panama-disease/

Ha azt nézzük hogy egész országok vannak amik banántermesztésbõl tartják fenn magukat, ez így végletes katasztrófa ha beüt a fertõzés.

GaborV
08-05-2016, 12:19 PM
Most úgy tûnik hogy akár az egész világot veszélyezteti a fertõzés.

Na most ha ez a gomba elterjed akkor a banán is GMO lesz. Méghozzá valami szilva vagy más viszonylag jó gombatûrõ gyümölcs lesz belemixelve.
És a médiahisztik ellenére nem fog foga nõni, attól ha vesszõ oltás helyett mikroszkópot használva keverik a fajokat.

Ezért röhögök a GMO fóbián. Évtizedek óta GMO szarokat eszünk, mert csomó növényfaj kifingott volna régen a szuperbetegségek miatt.
Pl az ÖSSZES szója GMO. A "hibrid" nevû növények egy jó része is piszkált. Csak amig nem jött a médiahiszti a rémhírekkel a kutyát nem érdekelte, ha némi répát beletolnak a paradicsomba, hogy bírja az alföldi homokot :)
Ráadásul a Génpiszkálás legõsibb formája az oltványozás (szõlõk) 2000 éves technika.

Jó azért vannak extrémek. Egy biológus exem fluoreszkálóvá tett némi paradicsomot, hogy a só hatását a sejtszerkezetre jobban lehessen vizsgálni :D

Mondjuk az vicces lett volna ha abból csinál nekem szendvicset :D

TMIB
08-05-2016, 03:06 PM
Már most is GMO ha úgy vesszük. Az eredeti banán nem volt sárga, nem volt ilyen formájú és nem is volt édes. Addig kísérleteztek vele, amíg ilyen lett. Mivel képtelenek ellenszert találni a gombafertõzésre, így tényleg valami újabb (?) génmódosítás lehet rá az egyetlen megoldás.

GAZDA
08-05-2016, 07:00 PM
Már most is GMO ha úgy vesszük. Az eredeti banán nem volt sárga, nem volt ilyen formájú és nem is volt édes. Addig kísérleteztek vele, amíg ilyen lett. Mivel képtelenek ellenszert találni a gombafertõzésre, így tényleg valami újabb (?) génmódosítás lehet rá az egyetlen megoldás.

A nagy monokultúrás mezõgazdaságnak ez a hátránya, könnyen terjednek a betegségek. De nem hiszem hogy az összes banán fajta minden talajon és különbözõ klimatikus viszonyok között kipusztulna. A szõlõ sem pusztult ki a itthon, pedig voltak durva járványok és vegyszer meg GMO nélkül megoldották.

TMIB
08-05-2016, 07:57 PM
Dél-Amerikában az összes kipusztult, ott a banántermelésnek annyi. Úgy tudom hogy Dominikán van még. (Ami közép-Amerika és egy sziget, szóval gondolom azért nem érte el a fertõzés.)

A szõlõnek lehet hogy szerencséje volt, arról nem hallottam. :)

doki
08-05-2016, 09:00 PM
Na most ha ez a gomba elterjed akkor a banán is GMO lesz. Méghozzá valami szilva vagy más viszonylag jó gombatûrõ gyümölcs lesz belemixelve.
És a médiahisztik ellenére nem fog foga nõni, attól ha vesszõ oltás helyett mikroszkópot használva keverik a fajokat.

Ezért röhögök a GMO fóbián. Évtizedek óta GMO szarokat eszünk, mert csomó növényfaj kifingott volna régen a szuperbetegségek miatt.
Pl az ÖSSZES szója GMO. A "hibrid" nevû növények egy jó része is piszkált. Csak amig nem jött a médiahiszti a rémhírekkel a kutyát nem érdekelte, ha némi répát beletolnak a paradicsomba, hogy bírja az alföldi homokot :)
Ráadásul a Génpiszkálás legõsibb formája az oltványozás (szõlõk) 2000 éves technika.

Jó azért vannak extrémek. Egy biológus exem fluoreszkálóvá tett némi paradicsomot, hogy a só hatását a sejtszerkezetre jobban lehessen vizsgálni :D

Mondjuk az vicces lett volna ha abból csinál nekem szendvicset :D

Magyarországon minden GMO növény üzemi termesztése- beleértve a szóját is- tilos. (Ha jól tudom, szándékosság bizonyítása mellett akár szabadságvesztés is kiróható.) Viszont szinte bármely GM technológiával termelt növény, növényi származék importálható hozzánk, többnyire ilyen cuccokat fogyasztunk.

Minden hibrid piszkált, különben fajta lenne, nagyjából ezzel a 100 éves módszerrel:http://www.agr.unideb.hu/ebook/szantofoldinovenyek/fajtk_hibridek.html kerülnek elõállításra, nálunk- néhány szigorúan ellenõrzött kísérlet kivételével- csak ehhez hasonló módon elõállított vetõmag kerülhet a földbe.

Gént nem lehet õsi módszerekkel piszkálni, itt konkrétan a genomba kell belenyúlni, erre kb. 30 éve van megfelelõ technika, a hagyományos szaporítási (oltás, dugványozás, vegetatív szaporítás különbözõ formái), nemesítési eljárásokra, mint ahogy írtad, több ezer éve.

A GMO nem feltétlenül tud egy hirtelen megjelenõ szuper betegségre reagálni, pl. amire egy gomba betegség 1-es rasszára reagál a nemesítõ (hónapok, évek) addigra az adott betegségnek 5-10 új rassza jelenhet meg, amik az 1-esnek ellenálló "kész" hibridet meg tudják betegíteni.

bel
08-08-2016, 05:35 PM
Gént nem lehet õsi módszerekkel piszkálni, itt konkrétan a genomba kell belenyúlni, erre kb. 30 éve van megfelelõ technika

Dehogynem: mutacionak hivjak. Ha nem lenne, akkor meg bakteriumok se lennenk. :-)

Bel

TMIB
08-31-2016, 06:42 AM
Hát ez?

Vasárnap megírtuk, hogy 322 (azóta kiderült: 323) rénszarvast csapott agyon a villám Norvégiában egy heves vihar alatt

http://index.hu/tudomany/2016/08/30/hogy_csaphatott_agyon_egy_villam_egyszerre_tobb_sz az_allatot

Korábbiak:

17 tehenet és borjút csapott agyon a villám Ausztriában

http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/07/06/17_tehenet_es_borjut_csapott_agyon_a_villam_ausztr iaban/

Legalább 12 állat elpusztult, amikor villám csapott egy marhacsordába szombaton a Bács-Kiskun megyei Orgoványon

http://index.hu/belfold/2014/05/25/villam_csapott_egy_marhacsordaba/

mmilan21
08-31-2016, 01:09 PM
Hát ez?

Vasárnap megírtuk, hogy 322 (azóta kiderült: 323) rénszarvast csapott agyon a villám Norvégiában egy heves vihar alatt

http://index.hu/tudomany/2016/08/30/hogy_csaphatott_agyon_egy_villam_egyszerre_tobb_sz az_allatot

Korábbiak:

17 tehenet és borjút csapott agyon a villám Ausztriában

http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/07/06/17_tehenet_es_borjut_csapott_agyon_a_villam_ausztr iaban/

Legalább 12 állat elpusztult, amikor villám csapott egy marhacsordába szombaton a Bács-Kiskun megyei Orgoványon

http://index.hu/belfold/2014/05/25/villam_csapott_egy_marhacsordaba/

Van ilyen.
Az sem semmi, amikor delfinek tucatjai vetik magukat egyszerre a partra.

Doom
08-31-2016, 02:17 PM
..ezt a parlagfû allergiát tekinthetjük akár tömeg szerencsétlenségnek is..mindenesetre aki allergiás így éli meg és kb fél-egy millió embert érint..
A jó hír!...ha jön a geddon..és leáll a nagyüzemi mezõgazdálkodás....a helyi gyomnövényeink elveszik az életteret a parlagfûtõl,ami nálunk tájidegen faj...szóval a mácsonya+a libatop simán lenyomja...
Minden rosszban van valami jó is!

GAZDA
08-31-2016, 07:51 PM
Csak szeretnéd, a parlagfû már alkalmazkodott. Mindenhol ott van és 50 évig ott is marad.

Zacskóbicska
09-01-2016, 05:54 AM
Csak szeretnéd, a parlagfû már alkalmazkodott. Mindenhol ott van és 50 évig ott is marad.

Nem marad, ha nem bolygatod a talajt. Néhány év alatt egy gombabetegség megtámadja. Ennek a gombának a spórái a talajt is "szennyezik", ezért azt a területet a parlagfû évtizedekig mellõzni kényszerül.

GAZDA
09-01-2016, 06:04 AM
Ez igaz de ha nem bolygatod a talajt akkor nem is termelsz.

Zacskóbicska
09-01-2016, 06:09 AM
Ez így van. Ezért mondom én, hogy diót és mogyorót kell termelni, azon is meg lehet élni és még csak hozzá sem kell érni a talajhoz:)

BragBOL
09-01-2016, 10:11 AM
Ez így van. Ezért mondom én, hogy diót és mogyorót kell termelni, azon is meg lehet élni és még csak hozzá sem kell érni a talajhoz:)

Mármint gondolom gabona helyett! :)

mmilan21
09-01-2016, 11:35 AM
..ezt a parlagfû allergiát tekinthetjük akár tömeg szerencsétlenségnek is..mindenesetre aki allergiás így éli meg és kb fél-egy millió embert érint..
A jó hír!...ha jön a geddon..és leáll a nagyüzemi mezõgazdálkodás....a helyi gyomnövényeink elveszik az életteret a parlagfûtõl,ami nálunk tájidegen faj...szóval a mácsonya+a libatop simán lenyomja...
Minden rosszban van valami jó is!

Ezt próbálják elhitetni legalábbis. A parlagfû pollenjei nem irritálják a nyálkahártyát eredeti állapotukban.
Azonban a légszennyezettség, köztük a reagens aeroszolok (köszönhetjük egyrészt a dízeles jármûveknek) megbontják a pollenek védõburkát, ezért aztán irritálja az emberi szervezetet.

Pont az utóbbi 20 évben terjedtek el a jobbnál jobb befecskendezési rendszerek a belsõégésû motoroknál(pont ahogy az asztmások száma növekedett), amelyek még kisebb részecske és ezáltal korom szemcseméretet eredményeznek.
Ezek a kisebb méretû aeroszolok aztán tovább megmaradnak a levegõben és ezáltal tetézik a bajt.
Az oké hogy "környezetbarátabb" lett így az autózás, de akkor miért nem építenek bele a kocsikba plusz aeroszol szûrõket?

Volt már pár ilyen kísérlet. Elvittek egy busznyi asztmás és parlagfû allergiával élõ embert parlagfüvet szedni vidékre.
Meglepõdve konstatálták, hogy senki sem tüsszög. Micsoda ellentmondás nemde? Szóval fogták új barátjaikat a parlagfûcsokrokat és visszaindultak a városba, ahol laknak.
Kinyílt a buszajtó, leszálltak és aztán mindenkinél elkezdtek jelentkezni az allergiás tünetek, tüsszögtek és légzési nehézségeik lettek.

Asztmás voltam és vidéken, ahol a légszennyezettség alacsonyabb és több a parlagfû pollen, ott kevésbé jöttek elõ a légzési zavaraim.
Mivel engem is érintett, ezért utána jártam és kísérleteztem én is.
Az allergiatesztemen akkoriban nagyfokú parlagfû pollen és házi por allergiát mutattak ki.
A mi udvarunkban is megnõtt és felmagzott olykor pár parlagfû, a tengernyi útifûrõl nem is beszélve, viszont semmi hatásuk nem volt.
Szagolgattam õket közelrõl, de semmi nem történt. Nem jelentkezett a légzési nehézségem.
A házi por, a dízelmotorok füstje vagyis az aeroszolok nagy koncentrációja viszont sokkal inkább irritálták a tüdõmet. Akkor kellett is a Ventolint használnom.

Persze ez csak az én tapasztalatom.
Az orvosok persze jobban tudják, de közülük csak kevesen asztmások.

Doom
09-01-2016, 02:23 PM
Ezt próbálják elhitetni legalábbis. A parlagfû pollenjei nem irritálják a nyálkahártyát eredeti állapotukban.
Azonban a légszennyezettség, köztük a reagens aeroszolok (köszönhetjük egyrészt a dízeles jármûveknek) megbontják a pollenek védõburkát, ezért aztán irritálja az emberi szervezetet
ok..akkor ha jön a geddon..se parlagfû,se a pollenje,se légszennyezés,se megbontott burkolat....:tapsol:

BragBOL
09-02-2016, 04:14 AM
Volt már pár ilyen kísérlet. Elvittek egy busznyi asztmás és parlagfû allergiával élõ embert parlagfüvet szedni vidékre.

Van valami hiteles forrás? Mert eddig énis ezt hoztam fel de, kacsának mondják a sztorit!

mmilan21
09-02-2016, 06:26 AM
Van valami hiteles forrás? Mert eddig énis ezt hoztam fel de, kacsának mondják a sztorit!

Ezt régebben olvastam, de a saját tapasztalataim alátámasztják. Persze minden allergiás/asztmás ember más egy kicsit mint a többi, mert máshogy reagálnak egy adott koncentrációjú virágporra.
Hogy mi az igazság a történettel kapcsolatban, azt nem tudom.

Mindenesetre furcsa volt hogy közelrõl belélegezve a parlagfû pollenek nem váltották ki az allergiás reakciót.
Elõtte nem sokkal volt egy bõrön elvégzett allergiatesztem és akkor elég nagy duzzanat keletkezett a parlagfû kivonatnál.

A parlagfû az egyik legjobb gyógynövény és pont tõle félnek az emberek, mert azt mondta a doki hogy az rossz és veszélyes.
Az allergiás tünetek lelki okai között a félelem is szerepel, ezek alpján akár az orvosok riogatásai is hozzájárulhatnak az allergiás állapotok stagnálásához, súlyosbodásához és lassabb gyógyulásához.

A másik dolog az amit a gyógyszerekkel mûvelnek. Egyszerûen szinten tartanak.
De azért az is érdekes volt, amikor leálltam az allergia gyógyszer (Telfast) szedésérõl önhatalmúlag.
Elõtte nem is szedtem évekig, hiába írta fel az orvos. Akkor a Symbicort nevezetû pipát használtam, csak amikor hanyagságom miatt rájöttem hogy elég ritkábban is szívni belõle, akkor már csak 2-3 naponta használtam. Utána el is hagytam és a Telfast pirulákat kezdtem el szedni. Utána 4 hónap alatt leszoktam róla és azóta egy egész Ventolin (120 adagos) nem fogyott el. Egyre ritkábban kellett használni.
Ha az orvoson múlt volna (ha hagytam volna), akkor még mindig szednék egy allergia gyógyszert legalább. Ehelyett makacskodtam az elõírásokkal szemben és kezembe vettem az irányítást.

Ilyen is történhet, amikor az allergiával küzdõ ember figyel a szervezete jelzéseire vagy éppen a jelzéseinek hiányára.

Egyébként én kiskorom óta féltem elég sok dologtól, de aztán ezek elkezdtek feloldódni (önhatalmúlag pszichológus nélkül) és ahogy gyõztem le a saját démonjaimat úgy húzódott vissza az allergiám és az asztmám.
Nagyon is elképzelhetõnek tartom most már azt, hogy a félelmeim is közrejátszottak az allergiám és az asztmám súlyosságához. A keleti orvoslásban ez már bizonyított tényként van kezelve.
Mondják még azt is hogy a gyerekkori asztmát kinõheti a gyerek. Ezzel párhuzamosan a gyerekek mikor felnõnek akkor megszûnik (jó)pár félelmük.

TMIB
09-02-2016, 07:26 AM
Ez az ûrszonda nem jutott fel.

https://www.youtube.com/watch?v=_BgJEXQkjNQ

Bár ez inkább csak anyagi katasztrófa, meg környezetszennyezõs, mert senki nem sérült meg.

bel
09-02-2016, 07:57 AM
Sziasztok,

Az kulon durva a videoban, hogy 1:10-kor semmi jele nem latszik problemanak, mikozben 1:12-re megtortenik a teljes langba borulas, amit senki sem elhet tul a kozelben.

Eleg naiv elkepzeles volt arra, hogy hogyan mentik az urhajosokat: a kilovoallasrol (http://foto.belse.hu/130705/p1010517.html) kotelen leereszkednek a kozelben levo bunkerba, azt magukra zarjak, es legfeljebb 3 napig varjak, hogy a tuzoltok vegezzenek.

Bel

TMIB
02-16-2017, 06:50 AM
Káosz Kaliforniában: Az emberek pánikolnak, üvöltöznek egymással

Nem térhet vissza lakhelyére 200 ezer ember az egyesült államokbeli Kalifornia állam északi részén addig, amíg nem állítják helyre az Oroville-tó végében lévõ völgyzáró gát kiegészítõ túlfolyóját - közölték hétfõn a helyi hatóságok.

http://www.atv.hu/kulfold/20170214-kaosz-kaliforniaban-az-emberek-panikolnak-uvoltoznek-egymassal/hirkereso

Tényleg 200.000, nem elírás. :(

TMIB
05-19-2017, 08:26 PM
:O A videó úgy mutatja be ezeket mint érdekességeket, holott igen komoly katasztrófát idézhetnek elõ ezek a lyukak.

https://www.youtube.com/watch?v=YB2xYICttMM

BragBOL
05-20-2017, 08:03 AM
Némelyik olyan szabályos és mély, hogy elképzelhetõ hogy egy eltûntetett 6000++ évvel ezelõtti modern civilizáció hadi komplexuma lehetett a helyén (pl rakétasiló)

TMIB
05-20-2017, 08:34 AM
A videóban azt mondják hogy a Dél-Amerikai lyukakban olyan állatok élnek amik mindenhol máshol már kihaltak. Ami más vesztét okozza, az úgy tûnik hogy sok élõlényt megmentett és biztonságban tart.

TMIB
07-15-2017, 08:32 PM
"Két ház tûnt el egyik pillanatról a másikra Floridában, ugyanis beszakadt alattuk a föld. Egy 60 méter átmérõjû lyuk keletkezett, ami nagyon gyorsan megtelt vízzel és elnyelte az épületeket. Floridában sokszor fordul elõ hasonló. Szakértõk szerint azért, mert a savas talajvíz feloldja a mészköves talajt - hangzott el az M1 Híradójában."

https://twitter.com/SpecNewsKY/status/885886110714310656

GaborV
08-02-2017, 01:09 PM
http://index.hu/belfold/2017/08/01/repulo_laptop_molnar_zsolt_nemzetbiztonsagi_bizott sag/

A repülõn hagyta laptopját a nemzetbiztonsági bizottság elnöke
Madridban a repülõgépen felejtette a laptopját Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke, írja a Magyar Idõk. A készüléket – amelyen államtitkok és minõsített dokumentumok lehettek – csak órákkal késõbb, a nagykövetség segítségévél tudta visszaszerezi.

Szerintetek a katasztrófavédelem is olyan "profi" mint a nemzetbiztonsági szolgálat? Eddig is tudtam, hogy kormányzatunkban sok a debil, de ez már igazán tajgetosz-pozitív húzás.

Mert ha igen akkor szerintem egy közepes földrengés is hazavágná az országot. Ennek fényében ti hogyan látjátok: a magyar állambácsi mennyire lenne képes bármit tenni? SHTF szituban mondjuk szerintem Venezueklához hasonlóan a rendõrség lenne a fõ rablóbanda... Vélemény?

Törölt_reg
08-03-2017, 05:29 AM
Mert ha igen akkor szerintem egy közepes földrengés is hazavágná az országot. Ennek fényében ti hogyan látjátok: a magyar állambácsi mennyire lenne képes bármit tenni?.Az állam semmit nem tenne..csupán a forrásokat biztosítaná??...bár a múltkori viharos idõjárás elgondolkodtató...a tûzoltók levágták a veszélyes fákat,ledobálták a veszélyes cserepet és lefedték fóliával a házakat...ez így rendben is van!,,az újjáépítés a tulajdonos feladata(biztosítás,pénzkuncsorgás,karítatív okra várás)..nem a közösségé..és nem az államé!...
Az eddig megismert és átélt katasztrófákat többé kevéssé kezelte az állam..de ne várja el senki,hogy a katasztrófa védelem és a szolgáltatók a magán ingatlanok,tulajdonok ,jármûvek ingyenes karbantartója!
Ennek ellenére kicsit nagyobb puffer kellene a rendszerbe...nem is a technika inkább az emberi erõforrások terén...nagyobb és elhivatottabb(nem minimálbéres) létszámra lenne szükség....

Mert ha igen akkor szerintem egy közepes földrengés is hazavágná az országot
Persze,hogy haza vágná....egy ekkora területû(mint Magyarország) katasztrófát egy állam sem tud kielégítõen kezelni a világban..(szerencsére az ekkora területû természeti katasztrófa nagyon ritka)..úgyhogy ez csak elméleti fejtegetés!
De..nem az a kérdés mit tesz az állam..hanem mit tesznek az emberek önmagukért!..(és egymásért)

shadow177
08-03-2017, 07:15 AM
Állambácsi megmutatta a "nagy havazásnál" hogy mire képes.
SMS-t küld.
Tagad mindent, a problémát meg fõleg.
Aki segíteni akar azt is elzavarja, hogy kevésbé látsszon a teljes inkompetencia.
Utána meg nyilatkozgat a tetemek felett és tisztára mossa a felelõsöket.

Törölt_reg
08-03-2017, 08:51 AM
Állambácsi megmutatta a "nagy havazásnál" hogy mire képes.
SMS-t küld.
Tagad mindent, a problémát meg fõleg.
Aki segíteni akar azt is elzavarja, hogy kevésbé látsszon a teljes inkompetencia.
Utána meg nyilatkozgat a tetemek felett és tisztára mossa a felelõsöket...ha már pulyka.....bár ez a téma is ugyan olyan mint a politikai jellegû hozzászólások...fika-fika-fika-kritika-morgolódás-egy rossz dolog kiemelése
és szajkózása évtizedeken át...
Bizonyára mindenkinek rosszul esne,ha egyszer hibázna..és bár mindent jól akar csinálni és csinál...azt ez egy dolgot emeli ki mindenki,ha róla van szó.....
Bizonyára korrekt dolog a sok mentõssel,tûzoltóval,szolgáltatóssal,rendõrr el szemben..az állandó,értelmetlen,inkorekt fikázás,mert egyszer 1990-ben ...LÁM-LÁM--
..és persze ahogy máshol ide sem fog írni senki,semmi objektív...megvalósítható ötletet.
Gondolod Te jobban csinálnád?..lássuk ,ne fogd vissza magad!...tessék..."a nagy havazás"...Tied a szó!

Törölt_reg
08-03-2017, 09:12 AM
..és akkor...
-mé nincs hólapát a kocsikban..mé nyári gumi van fenn?..mé nincs takaró,forró tea?...mé is kell elindulni?..mit is segítettek az internetes szájtépõk vagy a helyszínen a kerítésen támaszkodó szûkölõk?
-ki visz üdítõt,szendót,kávét a beavatkozó személyzetnek?...ki fog kesztyût elhúzni az ágakat?..ki visz ki létrát?....mit is segítettek az internetes szájtépõk vagy a helyszínen a kerítésen támaszkodó szûkölõk?
-ki húzza a rosszul levõt az árnyékba?....,ki hívja be melegedni a hajléktalant?...ki vásárol be a magatehetetlennek,ha a városba megy katasztrófa esetén?..ki zsákol a gáton?....mit is segítettek az internetes szájtépõk vagy a helyszínen a kerítésen támaszkodó szûkölõk?

..aki teszi..tette...az nem irkál ilyen hülyeségeket....csak jelzem...testközelbõl egész más a helyzet...mint ahogy az internetes szájtépõk vagy a helyszínen a kerítésen támaszkodó szûkölõk elõadják?

shadow177
08-03-2017, 09:13 AM
1. Nem 1990- rõl volt szó hanem a pár éve történt tavaszi hóviharról.
2. Nem a kétkezi tûzoltó, mentõs és katona hibázott, (a rendõröket viszont inkább nem is emlegetném) hanem a vezetõség. De az nagyon! Leginkább is az olajos Pintér!
3. Igen jobban csinálnám
- Nem utasítanám el az osztrákok segítségét, ha emberéletekrõl van szó
- Nem büntetném a segíteni akaró civileket, hanem megköszönném a segítséget, sõt honorálnám is.
- Nem három nap múlva (mikor egyébként is elolvadt) küldenék tûzoltókat hólapáttal 200+(!) kilométerrõl.
- Nem állítanám át fûnyírásra az összes többcélú közútfenntartós jármûvet kora tavasszal, de ha mégis akkor berendelném az összes szerelõt, hogy maximum pár óra alatt tegyék vissza a hókotrót a jármûvekre és a kész jármûvek ne várják össze mind egymást, hanem kettesével azonnal induljanak
- Nem mondogatnám, hogy nincs semmi baj, csak túl van reagálva, és aki bennragadt a hóban az mind katasztrófa turista.
- Nem röhögtetném ki magam "üljön át a szomszéd kocsijába SMS-el, fõleg nem az ország hóakadálymentes 80%-ra is elküldve
- Nem álldogálnék a teknõcfekete BTR elõtt buta pofával sztárolva magam, miközben az évtized baklövéseit követtem el egymás után

És igen, ha tehetségtelen semmihez nem értõ emberek hibát hibára halmoznak, azokat le fogom szólni (nevezd csak fikázásnak).

De, ha szerinted minden rendben volt így, akkor mond azt! Tessék, a Tiéd a szó!

shadow177
08-03-2017, 09:26 AM
..és akkor...
-mé nincs hólapát a kocsikban..mé nyári gumi van fenn?..mé nincs takaró,forró tea?...mé is kell elindulni?..mit is segítettek az internetes szájtépõk vagy a helyszínen a kerítésen támaszkodó szûkölõk?
-ki visz üdítõt,szendót,kávét a beavatkozó személyzetnek?...ki fog kesztyût elhúzni az ágakat?..ki visz ki létrát?....mit is segítettek az internetes szájtépõk vagy a helyszínen a kerítésen támaszkodó szûkölõk?
-ki húzza a rosszul levõt az árnyékba?....,ki hívja be melegedni a hajléktalant?...ki vásárol be a magatehetetlennek,ha a városba megy katasztrófa esetén?..ki zsákol a gáton?....mit is segítettek az internetes szájtépõk vagy a helyszínen a kerítésen támaszkodó szûkölõk?

..aki teszi..tette...az nem irkál ilyen hülyeségeket....csak jelzem...testközelbõl egész más a helyzet...mint ahogy az internetes szájtépõk vagy a helyszínen a kerítésen támaszkodó szûkölõk elõadják?

Sok szerencsét a hólapáttal egy 30km-es akadálynál!
Sok szerencsét a téli gumival 60cm hóban, elakadt kamionok között.
Ha egyszer is elindulsz elindultál már bárhová márciusban forró tea nélkül, akkor kiülsz a fõtérre ostorozni magad?
Mit is segített a BM? SMS-t küldött? Elutasította a segítséget? Katasztrófaturistának nyilvánította a hátizsákos segíteni akarókat?
De ha már itt tartunk:
-Hány hajléktalant is hagy megfagyni az állam évente?
-Hány nyugdíjast is hagy megfagyni az állam évente?
-Hány segíteni akarót zavartak el a gátakról, mert gárdista?

A gátakon zsákoló állami alkalmazottakról meg annyit, hogy felvették érte a fizetésüket, tehát dolgoztak. Pénzért dolgoztak, mint a pék, vagy a tetõfedõ.
A kivezényelt teknõcök, meg aludtak a zsákokon, ezt a katonáktól tudom.

Ja, és kinek a pénzébõl is tartják fent általad sztároltakat? Kiébõl is... Megvan! Az "internetes szájtépõkébõl" is!

De megismétlem: NEM A KÉTKEZI DOLGOZÓKKAL HANEM A VEZETÕSÉGGEL VAN A BAJ!

Törölt_reg
08-03-2017, 10:55 AM
Ja, és kinek a pénzébõl is tartják fent általad sztároltakat?..kit vagy mit sztároltam?..idézd vissza!

Kamionos
08-03-2017, 10:58 AM
- Nem állítanám át fûnyírásra az összes többcélú közútfenntartós jármûvet kora tavasszal, de ha mégis akkor berendelném az összes szerelõt, hogy maximum pár óra alatt tegyék vissza a hókotrót a jármûvekre és a kész jármûvek ne várják össze mind egymást, hanem kettesével azonnal induljanak

Én leginkább ehhez tudok hozzászólni, de ebbõl is ki fog tûnni, hogy a fejnehéz vezetéssel van a gond.

Elõször is a többcélú jármûveket át kell szerelni, mert sokmindenre lehet használni. Nincs értelme a telephelyen ácsorogtatni. Ezzel semmi gond, ugyanis nem a mûhelyesek szerelik át, hanem a sofõrök a gépeket. 2 ember 30-40 perc alatt fel tudja szerelni a sószórót és az ekét. Szóval kb. bõ óra múlva mindenki útra kész lehetne. Csakhogy...a nagy hóhoz, mint amilyen az ominózus esetnél is, ék alakú ekére van szükség, mert a sima tolóeke nem viszi. Törni kell elõtte az utat. Na ebbõl nálunk pl. egy van, de a legtöbb kis mérnökségen egyáltalán nincs is. Itt kezdõdnek a problémák. A mérnökségvezetõk a saját területen szabad hatáskörben kiküldhetik a megfelelõ eszközt. Nálunk nem is volt fennakadás. Viszont más mérnökségekre besegítésre már felsõbb vezérlés van. Akiknek ezt kellene szervezni a mi felsõ szintjeinken, azok még azzal sincsenek sokszor tisztában, hogy mlyen eszköz kellene hozzá és az melyik telephelyen áll rendelkezésre. Ráadásul az egész folyamat plusszban a katasztrófavédelem alá van rendelve. Nem akarom bántani õket, de elenyészõ a szakmájához értõ vezetõ köztük. Többnyire csak helyet csináltak nekik más szervezetek megszûnésekor, átszervezésekor.
Szóval kitalálják a teendõket azok, akik nem értenek hozzá, aztán átkerül hozzánk, ahol megfejtik, hogy milyen eszközt kellene hogyan, honnan, hová odaszervezni, ahol a probléma van. Csoda, hogy hóolvadásra érnek oda?

Az egészet meg lehetne oldani mérnökség-vezetõk közti köremaillel. Kinek van szabad eszköze a közelben? Jöhet. 1 óra múlva már úton lehetne a segítség.

Törölt_reg
08-03-2017, 11:06 AM
-Hány hajléktalant is hagy megfagyni az állam évente?..és hányat ment meg?

-Hány nyugdíjast is hagy megfagyni az állam évente?..és mennyien kapnak ingyen fát és mindent?

-Hány segíteni akarót zavartak el a gátakról, mert gárdista?..na hányat?

Sok szerencsét a hólapáttal egy 30km-es akadálynál!
Sok szerencsét a téli gumival 60cm hóban, elakadt kamionok között...hát persze,hogy semmit nem ér..de akkor mit kellett volna tennie az államnak?

de ha mégis akkor berendelném az összes szerelõt, hogy maximum pár óra alatt tegyék vissza a hókotrót a jármûvekre és a kész jármûvek ne várják össze mind egymást, hanem kettesével azonnal induljanak..és persze megfenyegeted a dolgozót és dolgoztatod 30 órás mûszakban..köszönjük ..inkább ne akarj irányítani.
..és nem mondtam,hogy minden jó..de ez az eszement fikázás már az agyamra megy .Az emberek 20 órás mûszakokat nyomnak amikor katasztrófák vannak...nem azért mert nem mehetnének haza(senki nem mondja hogy nem menjen),hanem mert elhivatottak és segíteni akarnak..és mindenhol az egysejtû agyú fikázás a köszönet..de ez igaz az önkéntesekere..mindenkire..
Ja és mi az állam..az megvan?..az emberek,a tûzoltó,Te..én..a fikázó netes..a vezetõség..mindannyian..

Törölt_reg
08-03-2017, 11:52 AM
Szóval kitalálják a teendõket azok, akik nem értenek hozzá, aztán átkerül hozzánk, ahol megfejtik, hogy milyen eszközt kellene hogyan, honnan, hová odaszervezni, ahol a probléma van.
--na ez a mondat mindenre igaz....ennek ellenére az emberek(?) a neten..és a valós helyzetekben abszolúte nem így reagálnak...
..kint vagyunk a terepen ..kint van mindenki..akinek kint kell lennie...jócskán letelt már a törvényes munkaidõ..de azért még mindenki teszi a dolgát(mert nincs a rendszerben puffer ilyen méretû rendkívüli eseményekre,...honnan lenne?)..
mit tesz az idióta?..
..nekiáll a neten fikázni..de a helyszín durvább !!!....magukból kikelt,az alapvetõ emberi normákat nélkülözõ hangnemben üvöltöznek az utcán a fáradt,kialvatlan,éhes..tûzoltókkal,szolgálta tósokkal,szerzõdött vállalkozások dolgozóival.....
Komolyan mint az idióták..nem katasztrófa védõ kell az embereknek..hanem gumiszoba..meg csendõr..aki jól elveri..mert nem hagyja dolgozni az embereket
....arról már nem is merek beszélni...,hogy esetleg...segíteni????
Már bocsánat,de akik szidalmazzák a kárelhárítást...az minket szidalmaz..akik ott vannak..akik dolgoznak rajta!

Rozsomák
08-03-2017, 12:45 PM
Izé...hó lesz? Holnap sál sapka kabát?

shadow177
08-03-2017, 12:53 PM
..és hányat ment meg?
..és mennyien kapnak ingyen fát és mindent?
..na hányat?
...hát persze,hogy semmit nem ér..de akkor mit kellett volna tennie az államnak?
..és persze megfenyegeted a dolgozót és dolgoztatod 30 órás mûszakban..köszönjük ..inkább ne akarj irányítani.
..és nem mondtam,hogy minden jó..de ez az eszement fikázás már az agyamra megy .Az emberek 20 órás mûszakokat nyomnak amikor katasztrófák vannak...nem azért mert nem mehetnének haza(senki nem mondja hogy nem menjen),hanem mert elhivatottak és segíteni akarnak..és mindenhol az egysejtû agyú fikázás a köszönet..de ez igaz az önkéntesekere..mindenkire..
Ja és mi az állam..az megvan?..az emberek,a tûzoltó,Te..én..a fikázó netes..a vezetõség..mindannyian..

1. A semmirevaló államapparátust sztároltad.
2. Ha valahányat megment, a többiek halála ugye rendben van?!
3. 100-150 segíteni akaró embert küldtek el
4. Tehát akkor ha kap fát mondjuk 5000 ember, (amibõl 4700 ...... inkább hagyjuk) akkor évi 50 az életét munkával töltött ember megfagyása rendben van?
5. Leírtam, hogy mit kellett volna és mit nem kellett volna tenni az államnak. Nem írom le még egyszer. OLVASD EL!
6. A megfenyegetem a dolgozót részre már Kamionos válaszolt
7. Nem akarok személyeskedni, (fõleg nem egysejtúagyúzni mit Te) de nehezedre esik felfogni, hogy a kritika nem fikázás és a vezetés hiányosságainak kritikája nem egyenlõ a dolgozók kritikájával?!
És valahogy az sem ér el a tudatodig, hogy az állam ebben az esetben a BM, és a katasztrófavédelem, a közútfenntartó, az autópálya kezelõ VEZETÕSÉGE!!!
Az úgynevezett "rendõrség" meg kritikán alul teljesített a helyzetben! Ami persze nem minõsíti a testület minden tagját, de a vezetõséget és némelyik kétbites tányérsapkaszökevényt igen!

Törölt_reg
08-03-2017, 05:52 PM
Izé...hó lesz? Holnap sál sapka kabát?ja
ja...egyszer esett a hó...és ezt fogjuk hallgatni a hátrelévõ 50 évben...mert más baj nem volt.....
Amúgy meg mind1..aki lát az lát a többi meg dudogjon...mit bánom én...

TMIB
08-03-2017, 08:39 PM
A hó csak annyit mutat, hogy azt se tudták kezelni. De 2006-ban volt egy állati nagy vihar is, augusztus 20-án. Az se végzõdött túl jól.

Wikipedia:

"2006-ban az esti tûzijáték kezdetekor Budapestre érkezõ orkánszerû vihar okozott katasztrófát, amelyben öten elhunytak és több százan sérültek meg."

Törölt_reg
08-04-2017, 03:39 AM
A hó csak annyit mutat, hogy azt se tudták kezelni. De 2006-ban volt egy állati nagy vihar is, augusztus 20-án. Az se végzõdött túl jól.

Wikipedia:

"2006-ban az esti tûzijáték kezdetekor Budapestre érkezõ orkánszerû vihar okozott katasztrófát, amelyben öten elhunytak és több százan sérültek meg."
Tudok róla...20 órás mûszakokat nyomtunk 10 órás pihenõkkel egy hétig......mindenki!
...karöltve a tûzoltókkal,a polgárõrökkel,a vállalkozókkal,a favágókkal,a rendõrséggel....talpon volt mindenki..mert tényleg az évszázad vihara volt..
..otthon voltam mikor csörgött a telefon.."be kéne jönni!?...(sóhajtás) ok ,melyik gerinc van kinn?...hát...az összes":confused:
Válaszolva GáborV eredeti kérdésére..igen egy nagyobb katasztrófa durván leülteti az országot...igen sziszifuszi,hosszas munka mire minden helyreáll..igen rengeteget kell dolgozni..igen a vezetõség nem mindig áll a helyzet magaslatán..igen az állami szervek és a szolgáltatók teszik a dolgukat..nem a lakosság egy ideje nem segít,csak kritizál és hõbörög...
Ennek ellenére mindig el van hárítva a baj..mert az Állam mûködik!
Mûködik a mentõszolgálat,a katasztrófavédelem,a rendõrség,a kórházak,a segélyszervezetek,a hajléktalan ellátás...van kenyér,van benzin,van gyógyszer,van kormányablak.....és persze van villany ,víz,gáz és minden..semmibõl sincsen hiány....
Persze dudogni lehet és a több tízezer kivonulásból évekig kritizálni egyet...,

TMIB
08-04-2017, 08:40 AM
Ha katasztrófáról van szó, akkor a mindennapos dolgok nem kerülnek szóba. :)

Olyan ez a dolog, hogy mikor még otthon dolgoztam, jól csináltam mindent, de senkit nem érdekelt. Viszont amikor 1 valamit elrontottam, rögtön elszabadult a pokol és mindenki azzal volt elfoglalva hogy beszóljon nekem miatta. :haha:

shadow177
08-04-2017, 09:59 AM
Pedig nem is álltál ki, a melledet döngetve, hogy igazából nem rontottad el a dolgot, hanem ezt ÍGY KELL CSINÁLNI! :D

Törölt_reg
08-04-2017, 12:31 PM
Ha katasztrófáról van szó, akkor a mindennapos dolgok nem kerülnek szóba. :)

Olyan ez a dolog, hogy mikor még otthon dolgoztam, jól csináltam mindent, de senkit nem érdekelt. Viszont amikor 1 valamit elrontottam, rögtön elszabadult a pokol és mindenki azzal volt elfoglalva hogy beszóljon nekem miatta. :haha:
Így van!Ha minden rendben az kérem természetes....ha lecsap a vihar...az nem Isten..hanem a kormány mûve...és még csak nem is az idõjárás maga....
.. "felhevült testtel a vízbe ugrott,meghalt"..hibás a vízi mentõ és a kormány
..."megfagyott a híd alatt"...hibás a hajléktalan ellátó és a kormány
...."a tûzõ napon dolgozott és rosszul lett"...hibás az önkormányzat és a kormány
..."megfagyott otthonában"..hibás az önkormányzat és a kormány
...."rádõlt egy fa".....tûzijáték szervezõ kormány
.."elakadt a hóban"...hibás útkarbantartó és a kormány
..."alultáplált a gyerek"..hibás a családgondozó és a kormány
.."elönti az árvíz"....hibás a vízgazdálkodó és a kormány
.."kigyulladt/leégett a ház"..hibás a tûzoltóság és a kormány
...."meghalt túladagolásban"..hibás a sürgõsségi orvos és a kormány..
.."megtámadták és leszúrták"..hibás a belügy és a kormány...
......még véletlenül sem a polgár maga!?:confused:

GAZDA
08-04-2017, 03:29 PM
Doom

Azért nem kell átesned a lú túlsó oldalára! Lehet pl. egyéni felelõssége hogy "a tûzõ napon dolgozott és rosszul lett" de miért romlik 2012-óta folyamatosan a baleseti statisztika? Ez mind egyéni felelõsség???? Nincs hozzá köze a kormánynak, egész véletlenül?

Törölt_reg
08-04-2017, 05:36 PM
Doom

Azért nem kell átesned a lú túlsó oldalára! Lehet pl. egyéni felelõssége hogy "a tûzõ napon dolgozott és rosszul lett" de miért romlik 2012-óta folyamatosan a baleseti statisztika? Ez mind egyéni felelõsség???? Nincs hozzá köze a kormánynak, egész véletlenül?......?????...ez ugye vicc???....

GAZDA
08-04-2017, 06:34 PM
Ezt én is kérdezhetném.

Bowman
08-06-2017, 02:55 PM
......?????...ez ugye vicc???....

Nem vicc!
Egy hete beszéltünk a külsõs munkavédelmi megbízottunkkal. A kérdés az volt, hogy a munkavédelmi hatóságok mennyire tudják ellenõrizni például a hõség miatti szabályok betartását?
A válasz az volt, hogy semennyire. A munkavédelmis létszámot leépítették, hozzácsapták a kormányhivatalhoz. A megyében három ember maradt, akiknek ki kellene járni munkahelyekre. Ez a három ember örül, ha az irodában a papírmunkával tudnak végezni. (azt nem tudom mitõl van papírmunka, ha ki sem járnak helyszínre)
Akkor hol van a kormány felõsége?

Törölt_reg
08-06-2017, 03:48 PM
Nem vicc!
Egy hete beszéltünk a külsõs munkavédelmi megbízottunkkal. A kérdés az volt, hogy a munkavédelmi hatóságok mennyire tudják ellenõrizni például a hõség miatti szabályok betartását?
A válasz az volt, hogy semennyire. A munkavédelmis létszámot leépítették, hozzácsapták a kormányhivatalhoz. A megyében három ember maradt, akiknek ki kellene járni munkahelyekre. Ez a három ember örül, ha az irodában a papírmunkával tudnak végezni. (azt nem tudom mitõl van papírmunka, ha ki sem járnak helyszínre)
Akkor hol van a kormány felõsége?Sehol!
Mindenki vigyázzon magára és éljen a jogaival!Ja nem teszi ,mert fél...mitõl is?...sarokba állítják?..ne hülyéskedjetek már,iszonyat munkaerõ hiány van az országban!..tessék már mindenkinek egy kicsit,kulturáltan a sarkára állni és kiharcolni ami jár neki!
Ha meg veszélyben érzi magát,tegyen feljelentést....a fõnökök,kormányok jönnek mennek..a melós marad és teszi a dolgát!

GAZDA
08-06-2017, 03:57 PM
Doom

Akkor is azt mondanád ha egy pici daruzási baleset miatt egy élete megnyomorodnál?

Törölt_reg
08-06-2017, 04:00 PM
Doom

Akkor is azt mondanád ha egy pici daruzási baleset miatt egy élete megnyomorodnál?
Bocs,de hogy jön az én személyem egy általános beszélgetéshez?...ne személyeskedjél már(minden topicban ezt csinálod)
Amúgy mi a kérdés,mert nem nagyon világos mit akarsz /mire gondolsz!?

Bowman
08-06-2017, 05:12 PM
Sehol!
Mindenki vigyázzon magára és éljen a jogaival!Ja nem teszi ,mert fél...mitõl is?...sarokba állítják?..ne hülyéskedjetek már,iszonyat munkaerõ hiány van az országban!..tessék már mindenkinek egy kicsit,kulturáltan a sarkára állni és kiharcolni ami jár neki!
Ha meg veszélyben érzi magát,tegyen feljelentést....a fõnökök,kormányok jönnek mennek..a melós marad és teszi a dolgát!

Mindenki vigyázzon magára? Ez annyit ér mint a "Kisfiam, vigyázz magadra".
Anélkül, hogy belemennék a munkavédelem lélektanába, ennek több rétege van.
Néhány ezek közül:
A fõnök örül, hogy nem kell munkavédelmi holmikra költeni, mert így olcsóbb, és gyorsabb.
A kisfõnök örül, hogy a rendelkezésére álló cuccokkal a helyszínen valahogy meg tudja csináltatni a melót.
A melós nem használja a munkavédelmi eszközöket, mert kényelmetlen, meg így nem haladunk, mert különben is nem így szoktuk.
Ha nincs külsõ kontrol, elõbb utóbb beüt a baj, aztán mindenki mutogat mindekire, és évekig lehet a bíróságra járni.
Ez a tapasztalatom építésvezetõként.

Abban viszont van igazság, hogy aki nem áll ki a saját igazáért, az vessen magára.
Ideje leszokni arról a kádárkori mentalitásról, hogy minden juttatást és védelmet valami felsõbb hatalomtól, állambácsitól várunk.

GAZDA
08-06-2017, 05:46 PM
Doom

1. Te veszel személyes sértésnek ami nem illik bele a világképedbe.
2. Bowman elég szépen leírta amit én is akartam.
Úgy gondoltam ha egy példát a Te személyedre vetítve talán megérted, hogy nem csak egyéni felelõsség van.

TMIB
02-12-2018, 02:06 AM
"Lezuhant Moszkva közelében a Szaratovszkije Avialinyii orosz légitársaság egy utasszállító repülõgépe, fedélzetén 71 emberrel. Az orosz Nyomozó Bizottság megerõsítette a gép lezuhanását, és megkezdték a bûnügyi vizsgálatot a tragédia részleteinek felderítésére.

"€žA legénységnek és az utasoknak esélye sem volt" - írja az Interfax, ezzel kizárva annak az esélyét, hogy valaki talán túlélhette a katasztrófát. Más hírügynökségek arra hívják fel a figyelmet, hogy a gép az indulás után két perccel eltûnt a radarok képernyõjérõl."

Al Bundy
02-21-2018, 09:09 PM
Ez azert durvan nez ki, meg az elorejelzesek.

https://index.hu/kulfold/2018/02/21/ha_eljon_a_nap_akkor_egyszer_csak_elzarjak_a_csapo kat/]

TMIB
02-21-2018, 09:18 PM
Pont tegnap néztem Dél-Afrikáról videót. 2003 óta mondják a kormánynak hogy készítsen valami tervet, de eddig nem nagyon foglalkoztak az egésszel. :hogymi:

Al Bundy
02-21-2018, 09:23 PM
Mert eddig nem volt olyan sulyos a helyzet, hogy fajjon. Es a viz az egyik legrosszab, 2-3 nap es tomegesen kezdenek szomjan halni, utana jarvanyok, es meg ki tudja mi. Kivancsi vagyok mikor lesznek az elso hirek, hogy a viz miatt oltek meg valakit.
Itt meg most tul sok a viz. Ez a 3 napos eso az olvado nagy mennyisegu hora. Mindenhol sar, beazott a garzs, meg dolgozni sem tudok amig ki nem szaritom.

TMIB
05-23-2018, 06:48 AM
Facebookozás úgy közben, még azt is lefilmezték ahogy a piros teherautó közeledett feléjük. 9 ember halt.

"Élőben közvetítette az egyik közösségi portálon a kilenc ember halálát okozó ceglédberceli balesetet a kisbusz sofőrje – közölték romániai hírforrások."

https://444.hu/2018/05/23/eloben-kozvetitette-a-sofor-a-kilenc-ember-halalat-okozo-cegledberceli-balesetet-a-facebookon

mmilan21
05-23-2018, 09:13 AM
Facebookozás úgy közben, még azt is lefilmezték ahogy a piros teherautó közeledett feléjük. 9 ember halt.

"Élõben közvetítette az egyik közösségi portálon a kilenc ember halálát okozó ceglédberceli balesetet a kisbusz sofõrje – közölték romániai hírforrások."

https://444.hu/2018/05/23/eloben-kozvetitette-a-sofor-a-kilenc-ember-halalat-okozo-cegledberceli-balesetet-a-facebookon

Nagy az Isten állatkertje - szokták mondani. Viszont minden ebben részvevõ szabad akaratánál fogva csinál bármit is. Mindenki eldöntheti maga hogy mit játszik az életben.
Elrettentõ példának tökéletes.

Én ezért nem hordok magamnál mobiltelefont munka közben, mert a munkára akarok koncentrálni és nem arra hogy ne essen ki a zsebembõl a telefon vagy ne törjön össze.
Amikor bodza metszés közben elborultam a létrával, akkor is a létra egyik foka(széttört :cool:) és egy bodza ág bánta ezt a malõrt. Megúsztam egy kis véraláfutással, a telefon(egy fontos hívást vártam) meg darabjaira esett szét, de nem esett baja végülis. Pedig csak nagyon ritkán szegem meg ezt a szabályt és viszem magammal munka közben, de még ekkor is feltûnõen sokszor esik szét. Még jó hogy egy egyszerû nyomógombos Nokia cuccról van szó, ami nem is olyan nagy érték és nem törik vagy hajlik el olyan könnyen mint például egy hússzor drágább ájfón 6(vagy 7, már nem tudom pontosan, de a lényeg az hogy széria hiba volt ez a hajtogathatóság).

Vezetés közben meg felér egy öngyilkossággal a telefon használata és ez még még a kihangosítóra és headsetre is vonatkozik.
Én még rádiót sem szeretek vezetés közben hallgatni, mert ha valami baj van a kocsival azt a hangok alapján sokszor elõbb észre lehet venni.
Meg megvan a vezetésnek jobban az a bizonyos élménye, ha hallja az ember a motor, a kerekek és a szélzaj hangját is.

Dream_walker
05-23-2018, 09:26 AM
Pedig csak nagyon ritkán szegem meg ezt a szabályt és viszem magammal munka közben, de még ekkor is feltûnõen sokszor esik szét. Még jó hogy egy egyszerû nyomógombos Nokia cuccról van szó, ami nem is olyan nagy érték és nem törik vagy hajlik el olyan könnyen mint például egy hússzor drágább ájfón 6(vagy 7, már nem tudom pontosan, de a lényeg az hogy széria hiba volt ez a hajtogathatóság).

Nekem CAT b25 telefonon volt egy idõben, viszonylag olcsó, olyan 20k körüli, szintén nyomógombos, az kifejezetten strapatelefon, én nagyon meg voltam vele elégedve. Néha a csap alatt ki kellett kefével mosni a mikrofonját, hogy hallja a hívott fél, hogy mit mondok (az én melómban a por a szûk keresztmetszet), viszont cserébe kibírja azt is, ha átmegy rajta egy traktor. Mert betettem a kerék alá, és átmentem rajta :D
Egyetlen hátránya, hogy a régi gombos telefonok mércéjével mérve is kicsit vaskos meg nehéz.

mmilan21
05-23-2018, 09:41 AM
Nekem CAT b25 telefonon volt egy idõben, viszonylag olcsó, olyan 20k körüli, szintén nyomógombos, az kifejezetten strapatelefon, én nagyon meg voltam vele elégedve. Néha a csap alatt ki kellett kefével mosni a mikrofonját, hogy hallja a hívott fél, hogy mit mondok (az én melómban a por a szûk keresztmetszet), viszont cserébe kibírja azt is, ha átmegy rajta egy traktor. Mert betettem a kerék alá, és átmentem rajta :D
Egyetlen hátránya, hogy a régi gombos telefonok mércéjével mérve is kicsit vaskos meg nehéz.

Volt egy osztálytársam, akinek a Nokia nyomógombos telefonján (úgy 8 éve már) átment egy Ikarus busz és nem lett komolyabb baja tõle. Egy helyen a mûanyag burkolat megrepedt talán. A sok leejtéstõl ment alapvetõen tönkre a végén. A jó minõségû strapa telefonok ennél is jobbak és egy katasztrófa helyzetben vagy csak úgy a mindennapok extrém körülményei között jobban lehet rájuk számítani.

A CAT(erpillal) telefonokkal kapcsolatban nekem is jó véleményem van. Amikor megadja magát a Nokiám, akkor olyat fogok valószínûleg venni. Ilyenbõl még egy kis érintõkijelzõs verziót is (van ilyen is belõle, tudom) elfogadnék, ha nem lenne már nyomógombos változat.

TMIB
05-23-2018, 06:13 PM
Vezetés közben meg felér egy öngyilkossággal a telefon használata és ez még még a kihangosítóra és headsetre is vonatkozik.

Én mindig felhozom a statisztikát, hogy tavaly 40.000 halott az utakon az USA-ban, abból 2/3-ad részeg sofőrök és MOBILOZÓK miatt. Erre rávágják hogy "de az csak baleset, bárkivel előfordul".

De ha "csak baleset", akkor miért olyasmi a vád halál esetén, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés?

Ha "csak baleset" lenne az illuminált állapotban való vezetés, akkor az RTL-es Buci se kapott volna letöltendőt.

(Na, azt hiszem ezeket az érveket is felhozom legközelebb ha a témáról vitára kerül sor.)

Dream_walker
05-24-2018, 06:53 AM
A baleset az, ami úgy történik meg, hogy nem lehet rá számítani. Egy eléd ugró állat, egy defekt, egy rejtett kormánymû-hiba, ilyenek.
Mikor az ember mobilozik vagy iszik, akkor TUDJA, hogy a figyelem tompulása vagy megosztása miatt a segge alatt lévõ másfél tonna vas nagy bajokat tud okozni az irányíthatatlanná válásakor.
Ezért van a jogszabályban is gondatlanság, nem pedig baleset.

Dream_walker
05-24-2018, 06:57 AM
Volt egy osztálytársam, akinek a Nokia nyomógombos telefonján (úgy 8 éve már) átment egy Ikarus busz és nem lett komolyabb baja tõle. Egy helyen a mûanyag burkolat megrepedt talán. A sok leejtéstõl ment alapvetõen tönkre a végén. A jó minõségû strapa telefonok ennél is jobbak és egy katasztrófa helyzetben vagy csak úgy a mindennapok extrém körülményei között jobban lehet rájuk számítani.

A CAT(erpillal) telefonokkal kapcsolatban nekem is jó véleményem van. Amikor megadja magát a Nokiám, akkor olyat fogok valószínûleg venni. Ilyenbõl még egy kis érintõkijelzõs verziót is (van ilyen is belõle, tudom) elfogadnék, ha nem lenne már nyomógombos változat.

Az érintõképernyõs nem olyan jó, abból is van pár a cégnél. A kamerája közepes, a proci, memória szintén csak közepes, az aksi kifejezetten gyenge. Ha csak az érintõképernyõ számít, akkor persze jó vétel, mert maga a ház és a készülék masszív. A cat telefonok belsõ alkatrész-rögzítése is erõsített, nem csak maga a ház, ezért is bírják jól a gyûrõdést.
Okostelefonként sajna csak a neve "nagy", az értéke nem.
Ha strapabíró okostelefont szeretnél, három éve "tesztelem" a sajátomat, azt tudom ajánlani (doogee titans2), írok pár részletet, ha kíváncsi vagy.

mmilan21
05-24-2018, 07:05 AM
Az érintõképernyõs nem olyan jó, abból is van pár a cégnél. A kamerája közepes, a proci, memória szintén csak közepes, az aksi kifejezetten gyenge. Ha csak az érintõképernyõ számít, akkor persze jó vétel, mert maga a ház és a készülék masszív. A cat telefonok belsõ alkatrész-rögzítése is erõsített, nem csak maga a ház, ezért is bírják jól a gyûrõdést.
Okostelefonként sajna csak a neve "nagy", az értéke nem.
Ha strapabíró okostelefont szeretnél, három éve "tesztelem" a sajátomat, azt tudom ajánlani (doogee titans2), írok pár részletet, ha kíváncsi vagy.

Csak akkor vennék érintõképernyõset, ha nem lenne gombos változat.

Szívesen olvasnám a tapasztalataidat arról a telefonról a megfelelõ topicban.

Dream_walker
05-31-2018, 10:51 AM
Akkor írom a megfelelõ topikba a tapasztalatokat:)

ON

Al Bundy
08-06-2018, 01:25 AM
Ez egy erdekes cikk.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/lehet-tapsolni-vagy-szornyulkodni-itt-a-hanyatlas-forgatokonyve-usa-egyesult-allamok-trump-fejlodes-drog-bukas.667114.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

TMIB
08-06-2018, 09:38 AM
Volt a fickónak 8 éve hogy megírja a könyvét, de nem tette. Mind tapsikolt hogy milyen jól meg minden és hogy Obama gazdasága csodálatos és hogy minden szép és jó. Aztán jött Trump és megmondták hogy a beiktatása utáni első 2 hétben várható gazdasági csőd és atomháború/III. világháború. Mindkettő elmaradt, sőt. Persze nem hagyják abba, könyvet írnak, majd Trump nyakába varrják azt, amik Obama alatt már léteztek. Az egész lakossági megfigyelés és lehallgatás Obama nevéhez kapcsolódik, az NDAA, meg a többi is. Mégsem lett belőle könyv, de még cikkek sem. Emlékszem ahogy az NDAA-t Obama szilveszterkor írta alá, és egyetlenegy sajtóorgánum se írt róla semmit. Szóval hol volt a szakértő eddig? A kínaiak előnybe lettek hozva, ezt a saját bőrömön is érzem. De Obama alatt történt a dolog, amiről szintén nincs könyv.

A 24-en is volt egy hasonló cikk, ott is vizionáltak mindent, a világégéstől és egy új holokauszton át, a zombifertőzésen és globális felmelegedésig. Természetesen a lényeg a cikk végén volt, hogy mindegy mi történik, mert Trump a hibás és kész. Végül is az egész cikk lényege ez volt, ezért írták meg.

Mindig várom hogy valami objektív cikk lesz valahol, de ahelyett mindig Trumpot emlegetik, mintha muszáj lenne. Mintha ő felelne az egész világ minden bajáért, holott másfél év alatt csak párszor leült tárgyalni Észak Koreával, nem indított új háborút, néhány Tweetjén kívül semmi felháborítót nem lehet találni. Nincsenek korrekt cikkek, minden hasonló cikk lényege hogy Trump mindjárt kiirtja az egész világot, legalábbis felelősség tehető lesz érte.

A vicc hogy akik ilyeneket terjesztenek és elhisznek, ők azok az újságírók és baloldaliak akik 2008-ban röhögnek a preppereken. :-/

mmilan21
08-06-2018, 10:32 AM
Az egész lakossági megfigyelés és lehallgatás Obama nevéhez kapcsolódik, az NDAA, meg a többi is.

Nem egészen.
Még az ifjabbik Bush idején a 9/11-es esemény mesterségesen generált utószelét használták fel arra, hogy a tömeges megfigyelés intézményét késõbb legálisan lehessen mûvelni, azáltal hogy egy sor új törvényt hoztak a témában. "Mert Amerikát meg kell védeni és mivel a terroristák itt járkálnak közöttünk, ezért mindenkit meg kell figyelni."
A közvélemény pedig ezt akkoriban nagyrészt bekajálta.

Obama idején felgyorsultak ezek a folyamatok és jelentõsen kiterjesztették a megfigyelés hatókörét és további törvényeket hoztak ennek az érdekében.

Trump pedig tudtommal eddig egy szalmaszálat nem mozdított meg azért, hogy legalább szabályozva legyen az hogy kikrõl gyûjthetnek egyáltalán adatokat a különféle hárombetûs ügynökségek.
Ugyanazt viszi tovább amit a korábbi kormányzatok elkezdtek.

Ugyanaz a bagázs az összes ilyen téren, csak más a körítés. Egyik sem nyerte el a tetszésemet.

Mondjuk hogy errõl miért is nem ír valaki könyvet, azt nem tudom. Pedig elég sok kiszivárgott és titkosítás alól feloldott akta van a témában.

TMIB
08-06-2018, 12:05 PM
Ez pontosan így van, Bush-nál indult a Patriot Act meg a többi. Ugyanakkor a technológia Obamánál indult el, nála építették ki a Utah-i adatgyűjtő központot, a megfigyelések kezdeti szakaszát teljes mértékben kiterjesztette.

Én Trump-tól nem is várom el hogy visszábbvegyen a megfigyeléseken, nem ígért olyasmit, meg a politikája sem hiszem hogy olyan lenne. Mondjuk ő eddig személyesen nem súlyosbított rajta, szóval emiatt én ki merem mondani hogy Obama ebből a szempontból rosszabb volt. Ne felejtsük el azt sem, hogy Obama a lelépése előtt még átadta "az Internet kulcsát" az ENSZ-nek (ha jól tudom nekik).

Mondjuk hogy errõl miért is nem ír valaki könyvet, azt nem tudom. Pedig elég sok kiszivárgott és titkosítás alól feloldott akta van a témában.

Gondolom nem akarnak Snowden sorsára jutni. :(

raktaros
08-08-2018, 06:19 PM
OFF:

A baleset az, ami úgy történik meg, hogy nem lehet rá számítani. Egy eléd ugró állat, egy defekt, egy rejtett kormánymû-hiba, ilyenek.
Mikor az ember mobilozik vagy iszik, akkor TUDJA, hogy a figyelem tompulása vagy megosztása miatt a segge alatt lévõ másfél tonna vas nagy bajokat tud okozni az irányíthatatlanná válásakor.
Ezért van a jogszabályban is gondatlanság, nem pedig baleset.

Tegnap egy élesebb kanyarban lepett meg egy telefonos.
Megyek bele a kanyarba 90-el, épp kényelmesen még be lehet venni ennyivel, a közepén meg áll egy autó, még a patkára sem húzódott le, mind a 4 kereke aszfalton volt. Mivel szembe is jöttek, olyant kellett fékeznem hogy meg-meg szólalt az abs. Mikor kikerültem, látom vigyorogva telefonál.
Csak az juthatott el az agyáig hogy meg kell állni telefonáláshoz...

TMIB
08-14-2018, 09:07 PM
Összeomlott egy autópályahíd Genovában, legalább 35 ember meghalt

30-35 személygépkocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe.

Az A10-es autópálya Morandi nevű hídjának 80 méter hosszú szakasza zuhant 50 méteres mélységbe felhőszakadáskor.

https://24.hu/kulfold/2018/08/14/genova-hid-osszeomlas/

Sergeant
08-17-2018, 10:23 AM
8363
Cirka egy órán át voltam az izotóp szállítmány közvetlen közelében.
Az egész katasztrófa elhárítást végigéltem.
Ha azt mondom, hogy nem vagyok túl boldog, akkor finoman fogalmaztam.
:duhos:

bel
08-17-2018, 01:36 PM
Szia,

Picit bovebben? Ebbol semmit se ertettem. :-(

Bel

Sergeant
08-17-2018, 02:42 PM
Szervusz!
Híreket nem követed? Keress rá:Ferihegy lezárás, izotóp konténer melegedés.
Egyszerûbb, mintha nekiállnék leírni mindent...:)

Al Bundy
08-17-2018, 06:10 PM
Szerintem a kollega arra gondolt te hogy kerultel oda, hogy elted meg. A te szemszogedbol, mint egy majdnem gebaszt, mint prepper. :)

WestBam
08-17-2018, 09:11 PM
Szerintem is erre gondolt. Nyilván mint felkészülõ tökéletesen tisztában van azzal, hogy mi történt (mit mondtak a hírekben, mit írtak facebook-ra a bezárt utasok).
De milyen volt benn lenni,mikor nem tudsz mit tenni, karanténba vagy zárva és kész?

Sergeant
08-18-2018, 01:45 PM
Nagyon nem volt jó élmény. Egyébként a munkám kapcsán kerültem oda. Amirõl nem szeretnék beszélni.
Prepper szemszögbõl: jó dolog a felkészülésünk, azonnal tisztában voltam a szituációval.
Azzal is, hogy mit kell tennem. Azzal is, hogy miként lehet kizárni, hogy szóródás vagy jelentõsebb sugárzás ért-e.
A különbözõ hatóságok fellépése megerõsített abban, hogy igencsak jó úton járunk itt a fórumon azzal, hogy a saját kezünkbe akarjuk venni a sorsunkat és nem másoktól várunk egy vészhelyzetben segítséget.

Sergeant
08-18-2018, 03:19 PM
A másik dolog az emberi természet megnyilvánulása.
A csoportok kialakulása. A menekülési vágy egyesekben.
A pánik. Közömbösség azoktól, akik nem érintettek benne.
A félelem sokakban. Lehetne sorolni.
Egy biztos, az ember egy furcsa állatfajta...

WestBam
08-18-2018, 06:38 PM
Fura, hogy nem lehetett hallani arról, hogy nagyobb tömegpánik kialakult volna. Pedig lett volna okuk, már ha egyáltalán tudatában voltak annak, hogy mi is történt valójában.
Menekülési vágy: benned nem volt? Ilyenkor a leglogikusabb, hogy minél hamarabb minél távolabb. Aztán lehet guglizni, hogy kaptál-e belõle, van-e bármi jele sugárdózisnak.
Az igazságot egy ilyen szituban lehet információ hiány de lehet, hogy pontosan a jól informáltság miatt könnyen elferdíthetik, visszatarthatják. Azért itt nem egy kis lúg, vagy sav folyt ki az útra, visszhangja mégis = 0

bel
08-19-2018, 08:49 AM
Sziasztok,

Tenyleg nem tudtam mi tortent.
Rakerestem, elolvastam es orulok, hogy a sajat szemszogobol is leirtad az esemenyt.

Koszi,
Bel

Sergeant
08-19-2018, 09:45 AM
Nem volt igazán menekülési vágy bennem. Leginkább a lezárt területen bennmaradt felszerelésem miatt aggódtam.
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ahogy hátrahúzódott a zárás, én azonnal átnézettem magam egy geigerrel.
Így már kezdtem kevéssé aggódni, tudtam, hogy kiszóródás nem történt. A végén mégegyszer átnézettem magam egy másik típusú mérõvel is, biztos ami biztos.:)

bel
08-19-2018, 03:53 PM
Szia,

Jol ertettem a cikkeket, hogy senki sem volt bezarva, barki elmehetett, "csak" egy 700 m-es korbe BEmenni nem volt szabad?

Bel

Sergeant
08-20-2018, 08:41 AM
Igen. Viszont az érintett embereket erre a helyre gyûjtötték össze.
Akinek van esze az nem akar elmenni, lelépni ilyenkor. Mi van ha tényleg szükség lett volna bármilyen beavatkozásra?

Zacskóbicska
08-21-2018, 06:28 AM
Ez az egész ügy egy kurvanagy blama, ami kiválóan rámutat az illetékesek balfaszságára. Ennek oka a következõ:

1. repülõgépre sugárzó anyagot feladni csaj a veszélyes anyagok légi szállításának nemzetközi ( IATA) szabályai szerint, kötött dokumentumokkal lehet. Nyilvánvaló, hogy így is került a csomagtérbe a szállítmány.
2. Ha a sugárforrást tartó konténert berakták a poggyásztér közepébe, hõszigetelték, persze hogy melegszik. Kutya kötelessége, hiszen az ólom, vagy wolfram árnyékolás elnyeli a sugárzás nagy részét és ez hõvé alakul.
Egy zsebszámoló géppel ki lehet számolni, mennyire fog melegedni. Ez egyébként "gyárilag" be van kalkulálva a szállítmány összeállításába.

Sergeant
08-21-2018, 12:04 PM
Miért tették volna a konténert valamelyik raktér közepébe?
Amúgy, szerinted hány fok van a raktérben leszállás után?:)

Zacskóbicska
08-23-2018, 11:11 AM
Ha olyan helyen volt, ahol a légáram nem hûthette folyamatosan, érzékelhetõen melegebb lehetett a környezeténél. Egyszerû fizika. Nem tudom, mekkora volt a forrás, de nyilván nem kicsi, vagyis több 10, vagy 100 Ci-s. Ebben az esetben már wattos, vagy akár 10 wattos nagyságrendû hõteljesítmény van abból, hogy a sugárforrásból kilépõ részecskék anyagát elnyeli a szállító konténer. Gondolj csak abba bele, hogy egy 40 W-os izzó is milyen rohadt forró tud lenni.

Sergeant
08-24-2018, 02:04 PM
Mindig elkülönítve szállítják az izotópokat. Soha nem pakolják körbe csomagokkal. Már csak amiatt sem, hogy az megy be elõször, utána a feladott poggyászok és végül a kézi, ha van.
Leszállás után, érzésre nagyjából olyan a raktér hõmérséklete, mint amikor a hûtõszekrény ajtaját kinyitva, bedugjuk a kezünket.
Aki benn rakodott, tizenöt éve csinálja ezt, de még nem találkozott melegedõ konténerrel. Ez méretre is sokkal nagyobb volt, mint a megszokottak.
Szerintem, a katasztrófavédelem helyesen járt el. Jobb félni, mint megijedni.
A konténer önmagától folyamatosan melegedett, majd végül visszahûlt. Szerencsére nem volt rajta sérülés.
Senkit nem ért olyan mértékû sugárzás, ami veszélyes lett volna.
Nekem nem a megtett intézkedéssel volt bajom, hanem az összes többivel. Olyan ritkán történik ilyen, hála a jó Istennek, hogy nincs rutinjuk benne.

TMIB
08-31-2018, 09:41 AM
Halpusztulás, több tóban

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/08/31/oxigenhiany-miatt-pusztulnak-a-halak-a-garancsi-toban

Ahogy nyár elején írtam, nálunk az árokban, meg a vizes területen pusztult ki az összes ebihal. Nem sok békakuruttyolás volt idén. Most meg esik az eső, alig süt a nap, de annyira kiszáradt minden, hogy ugyanúgy nincs víz, mert az összes esőt elnyeli a talaj. De szerintem most hogy megindult az eső, pár hét és újra lesz víz az árokban. A hírekből ítélve úgy tűnik hogy Magyarországon még várni kell az esőre. :hogymi:

mmilan21
08-31-2018, 05:41 PM
A hírekbõl ítélve úgy tûnik hogy Magyarországon még várni kell az esõre.

Már ahol. Nálunk nyáron leesett az éves átlag csapadékmennyiség közel fele. Rendszeresen mérve és dokumentálva van, itt helyben. Ezért mondom ezt.
Néhány településsel arrébb viszont alig esett valami. Tavaly nálunk volt két hónapos szárazság, most úgy néz ki hogy a szomszédban.

Alpha
08-31-2018, 07:21 PM
https://index.hu/tudomany/til/2018/08/28/az_mit_1973-ban_megjosolta_a_vilagveget_es_jol_halad_a_betelje sedes/?token=6136c43acb79c1d3982a7d87155e4f8b

Érdekességképpen...

TMIB
10-19-2018, 07:19 PM
"Legalább negyven embert gázolt halálra pénteken egy vonat az északnyugat-indiai Pandzsáb tartományban, de más források szerint akár ötvenen is meghalhattak a szerencsétlenségben. A tragédia Amritszár városban történt, ahol az egyik legfontosabb hindu ünnepélyt tartották, a tömeg figyelmét a tûzijáték kötötte le, de a fesztivál zsivaja és a petárdák robaja miatt sem hallották meg a közelgõ vonatot."

https://24.hu/kulfold/2018/10/19/vonatgazolas-india/

TMIB
02-01-2019, 11:52 AM
Gondolkoztam hogy ez árvíz-e, de én inkább sárlavinának mondanám.

Videó:
https://www.facebook.com/caiofabio.vvtv/videos/591492207979956/

Ihasz Laci
02-08-2019, 01:51 PM
ez inkabb katasztrofa elharitas tema

ahol lakok, tolunk nem messze van egy nagy ipari telep, es vannak vegy gyarak is.
szerencsere eleg komolyan veszik es eleg sok gyakorlatot tartanak. raadasul a polgari vedekezest is segitik, van folyamatos szirena proba ami katasztrofa eseten az elsodleges tajekoztatas. aztan kapjuk a figyelmezteto, tajekoztato fuzeteket arrol, hogy mi van az ipartelepen es mire kell felkeszulni ha baj van.

https://www.bristol.gov.uk/documents/20182/32671/Major+Emergency+Safety+Advice+Severnside+2015.pdf/5bb89cab-dca0-4ff6-ba30-0a5e39acb425

ez az online valtozata.

ahol lakunk az a legkozelebbi varos a telephez, ennek megfeleloen baj eseten innen koordinalnak a vedekezest is.
a 30.000-es kisvarosunknak eleg combos tuzolto brigadja van, van vizi eletmento allomas is (tengerparti varos) egy sajat kis flottaval! de ami az egeszet ubereli az az, hogy itt van nalunk egesz delnyugat anglia rendorsegi es veszhelyzet elharito parancsnoksaga, eleg komoly felszereltseggel.
egyedul allando korhazunk nincs csak egy egeszsegugyi ellato epulet, ami nem uzemel de fel van szerelve es pikk pakk be lehet uzemelni ha kell.

azert ez igy megnyugtat, hogy legalabb gondolnak ilyenekre.

otthon paks vagy mas hasonlo telepek kornyeken vajon milyen hasonlo vedelmi intezkedeseket csinalnak, tudja valaki?

varég
02-08-2019, 02:01 PM
ez inkabb katasztrofa elharitas tema

....

otthon paks vagy mas hasonlo telepek kornyeken vajon milyen hasonlo vedelmi intezkedeseket csinalnak, tudja valaki?

Ahol dolgozom, van egy igen nagy vegyi kezelõ üzem(fémipari felületi kezelések), ahogy megfigyeltem, sajnos nem eléggé hangsúlyozzák ki a dolgozóknak-sem-, hogy mivel is dolgoznak, mik a veszélyek...
Az anyagokat ismerve, két-három km-en belül nem sokan lennének biztonságban egy esetleges vegyi szennyezés miatt...

Ennek az okát is megjegyezném, az pedig az alacsony bérköltségû-nem túl iskolázott- dolgozókat alkalmaznak, akik nem képesek felfogni, milyen veszélyek vannak.

Ihasz Laci
02-09-2019, 10:36 AM
Ahol dolgozom, van egy igen nagy vegyi kezelõ üzem(fémipari felületi kezelések), ahogy megfigyeltem, sajnos nem eléggé hangsúlyozzák ki a dolgozóknak-sem-, hogy mivel is dolgoznak, mik a veszélyek...
Az anyagokat ismerve, két-három km-en belül nem sokan lennének biztonságban egy esetleges vegyi szennyezés miatt...

Ennek az okát is megjegyezném, az pedig az alacsony bérköltségû-nem túl iskolázott- dolgozókat alkalmaznak, akik nem képesek felfogni, milyen veszélyek vannak.

ja de ismeros sztori:)
kivel is tortent hasonlo? hat velem is:)
meg tanulo koromban, kihelyezett gyakorlaton a veszpremi bakony muvek tmk muhelyeben dolgoztunk tobben is. a muhelyben ment a fusizas ezerrl:) munka melett mindenki csinalta a sajat kis bizniszet, aki melle be voltam osztva mint inas allandoan lopta a savallo lemezeket es tepsiket csinalt beloluk.
a lenyeg, hogy tanulokent minket kuldtek allandoan a galvanizalo muhelybe alkatreszek feluletkezelesere. epp csak megmuttatak melyik gombot kel megnyomni azt annyi, semmi vedofelszeeles vagy valami magyarazat mit kell csinalni ha baj van (azt se tudtuk milyen anyagokkal dolgozunk, veszelyesek-e vagy sem, lovesunk nem volt). teljesen egyedul ott lettunk hagyva aztan csinaltuk a dolgunkat.

fater.lajos
02-11-2019, 07:14 AM
Nem kell a városból messzire menni egy kis környezeti veszélyért. Végy egy hûtõházat. Ott van minden településen ebent is... Csak nem tudnak róla az emberek. Ha eldurran, jön az ammónia.
A tanulatlan, képzetlen munkaerõ meg minden veszélyhez kiváló. Nem fél semmitõl, nem félt semmit... Tragikus.

Legutóbbi eset: Alkalmazott ment a munkahelyére rezezni. Vágott egyet, aztán pucolt, mert az ammónia nagyon csípte a szemét... Szerencsére csak kicsi volt a baltája, apró résszel kezdett.

TMIB
04-22-2019, 09:46 AM
Korábban egy másik topicban volt már róla szó...

Sivatag lett a világ egyik legnagyobb tavából

https://www.youtube.com/watch?v=l6IUYcArEgc

Cikk:
https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2019/04/21/sivatag-lett-a-vilag-egykori-legnagyobb-tavabol/

A folyókat nem tudnák visszaterelni? Ha sós a talaj a kiszáradt folyóban, akkor a gyümölcsfák azt megbírják?

TMIB
08-10-2019, 06:57 PM
Kína: "Heves esőzések és erős szél kíséretében csapott le Kína délkeleti partjaira a Lekima nevű tájfun szombatra virradóra, az állami tévé híradása szerint a vihar földcsuszamlást okozott, amelyben tizenhárom ember meghalt és tizenhat eltűnt.

A földcsuszamlás Vencsou városától mintegy 130 kilométerre északra történt, ahol összerogyott egy gát. Csöcsiang tartomány hat városában mintegy 200 ház dőlt össze, több mint 660 ezer hektár mezőgazdasági terület semmisült meg. A tájfun érkezése miatt Csöcsiang tartományban 800 ezer, Sanghajban pedig több mint 250 ezer embert telepítettek ki ideiglenesen.

Csöcsiang tartomány közel 2,7 millió háztartása maradt áramszolgáltatás nélkül, miután az erős szél villanyvezetékeket szaggatott le."

https://www.hirado.hu/kulfold/cikk/2019/08/10/foldcsuszamlast-okozott-es-hazak-szazait-dontotte-ossze-a-kina-keleti-partvidekere-lecsapo-tajfun

P. Dude
07-23-2020, 08:24 PM
Nézegetve a topikokat, ez a 2016-os cikk talán ide passzol:

Autós apokalipszist jósol az Uber vezére, ha nem cselekszünk (https://www.portfolio.hu/uzlet/20160607/autos-apokalipszist-josol-az-uber-vezere-ha-nem-cselekszunk-232942)

"...Kalanick szerint a fémmonstrumok a teret, a pénzt és a természeti erõforrásokat is elveszik az emberektõl. Ha nem gondoljuk újra a városaink közlekedési rendszerét, akkor azok össze is omolhatnak a több mint egy milliárd autó súlya alatt."

Mond valamit. Beszél arról is, hogy a következõ néhány évtizedben várhatóan két és fél milliárd ember áramlik még a városokba. Szétnézve én már mondjuk most sem értem, hogy egyáltalán hogyan mûködhet még ez az egész. Az emberek autóznak éjjel, nappal, forgalmas és kevésbé forgalmas helyeken, télen és nyáron, tavasszal és õsszel. :) Teljesen eszement idõpontokban is. El nem tudom képzelni, hogy hova mennek. Ennyi embernek nem lehet egyszerre dolga olyan távoli helyeken, ahova csak autóval tudnak eljutni.

És akkor most a koronavírus kapcsán arról beszélnek, hogy visszaszorul a tömegközlekedés, az emberek áttérnek autóra. Ez szerintem fizikailag nem lehetséges, és már a mostani helyzet is nagyon nehezen tartható.

P. Dude
07-23-2020, 08:31 PM
Úgy látom, ha a linkre kattintok, akkor csak a cikk elejét mutatja és azt írja, hogy elõfizetõs. De ha beírjátok a gugliba, hogy "autós apokalipszist jósol", és onnan kattintotok az elsõ találatra (portfolio.hu), akkor beadja a teljes cikket.

TMIB
07-30-2020, 05:26 AM
Van itt minden, vonatkisiklás, vagy 10 lángoló vagon, vegyszer és füst, leszakadt híd...

"Súlyos vonatbaleset történt szerdán Arizonában: kisiklott egy tehervonat, több vagon lángba borult, és a híd, amelyen a vonat áthaladt, beomlott. Az amerikai televíziókban megszólaltatott helyszíni tanúk "pokoli helyzetrõl" számoltak be. A Union Pacific vasúttársaság közleménye szerint a tehervonat Tucson felõl tartott Phoenix irányába, a baleset Tempe városánál történt. A veszélyes anyagot - oldószerként alkalmazott ciklohexanon nevû szerves vegyületet - és gumiárukat szállító teherkocsik egy hídon haladtak át, amikor kisiklottak. A szerelvény nyolc-tíz teherkocsija azonnal kigyulladt, és mivel a híd egyik része összeomlott, három vagon egy üres parkra zuhant."

https://www.youtube.com/watch?v=8WRmlwjWvNw

P. Dude
08-08-2020, 10:28 AM
Keresgéltem a topikok között, talán ide passzol a hír:

Három férfi eltévedt hajóval, kifogyott az üzemanyag és egy lakatlan szigetre vetõdtek. Három napig voltak ott, és a homokba írt SOS segítségével találták meg õket. Az index most összeszedett (https://index.hu/kulfold/2020/08/08/mikronezia_hajotorottek_sos_homokba_irtak_megmente ttek_oket/) több ilyen esetet, amikor a homokba írt vészjelzés segített.

P. Dude
09-18-2020, 06:52 PM
"Adakozásra kéri a milliárdosokat David Beasley, az Élelmezési Világszervezet (WFP) fõigazgatója, mert 30 millió embert fenyeget az éhhalál, ha nem kap segítséget a szakosított ENSZ-szervezettõl – írja az MTI a fõigazgató csütörtöki nyilatkozatára hivatkozva. A világon mintegy 270 millió embert fenyeget az éhínség (...) Dél-Karolina korábbi kormányzója szerint az emberiség a legnagyobb válság elé néz, amely a jelenleg élõk életében megtörténik."

(index (https://index.hu/kulfold/2020/09/18/ehezes_adakozas_wfp/))

P. Dude
09-24-2020, 05:23 AM
Éhezés és szomjazás, Áder János most az utóbbiról beszélt (https://index.hu/kulfold/2020/09/23/ader_janos_fel_kell_keszulni_a_covidnal_sulyosabb_ valsagokra_is/):

"Emlékeztetett rá, hogy az ENSZ-ben is többször megvitatták már a napjainkban kibontakozó vízválságot, majd leszögezte: „mindannyian tudjuk, hogy az ENSZ fenntarthatósági céljainak többsége helyes vízpolitika híján elérhetetlen”.

Áder János négy pontban fejtette ki az ezzel összefüggõ feladatokat.

Szerinte amíg a világon minden hetedik ember nem fér hozzá a szennyezésmentes ivóvízhez, addig nem reménykedhetünk abban, hogy az elszegényedett térségekben nõ a termelékenység, és amíg a vízszennyezéseket nem akadályozzuk meg, addig továbbra is a kórházi ágyak felét a szennyezések miatt kialakuló betegségekben szenvedõk foglalják majd el. Leszögezte, amíg nem alakítjuk ki a fenntartható vízgazdálkodás feltételeit, nem lesz biztonságosabb az élelmiszer-termelés, addig nemhogy az újonnan születettek, de a már ittlévõk ellátását sem tudjuk megoldani. Továbbá megállapította: amíg nem alakítjuk át energiatermelési rendszereinket, a szénerõmûvek nemcsak a széndioxid-kibocsátást növelik, de egymilliárd ember ellátására elegendõ vizet is felhasználnak."

TMIB
11-13-2020, 02:07 AM
Találtak egy fészket Amerikában, 500 gyilkos óriásdarázs volt benne

Egyetlen fészekbõl közel ötszáz óriásdarázs között 200 királynõ került elõ Amerika nyugati partján.

https://hvg.hu/tudomany/20201112_azsiai_oriasdarazs_lodarazs_darazsfeszek

TMIB
12-04-2020, 06:47 AM
Ennek a rádióteleszkópnak annyi.

https://www.youtube.com/watch?v=EHx1TLj0zvA&ab_channel=VideoFromSpace

Ged
03-24-2021, 10:17 AM
Megrekedt a Szuezi-csatornában az óriáshajó

https://index.hu/kulfold/2021/03/24/szuezi-csatorna-teherhajo-zatonyra-fut/

"Sal Mercogliano tengerészeti történész szerint az ilyen balesetek nagyon ritkán fordulnak elõ, de súlyos következményekkel járhatnak a világkereskedelemre"

"mintegy 10 millió hordónyi olajszállítmány célba juttatását hátráltatja" -> Zavar lehet az energiaellátásban. Még az is lehet, hogy szabotázs...

TMIB
03-28-2021, 03:21 PM
Az milyen hogy egy csatornában 1 darab hülye hajó beszorul, mire a világ gazdasága beleroppan?

Sikerült megmozdítani a Szuezi-csatornát elzáró teherhajót

https://mandiner.hu/cikk/20210328_sikerult_megmozditani_a_szuezi_csatornat_ elzaro_teherhajot

Ha annyira fontos a szuezi csatorna, és esélyes volt hogy ilyen megtörténhet, akkor miért nem voltak erre felkészülve? Mondjuk néhány hatalmas géppel ami bármit meg tudna fordítani? Vagy amivel plusz vizet lehetne ráengedni a csatornára hogy azzal megemelkedjen a hajó annyira hogy fordítani lehessen rajta? Vagy egy olyan gépet ami le tudja emelni róla a konténereket, hogy azzal súlyt vegyen le róla és a hajó megemelkedhessen egy kicsit? Ennyi szerencsétlent...

Ged
03-29-2021, 07:48 AM
Az milyen hogy egy csatornában 1 darab hülye hajó beszorul, mire a világ gazdasága beleroppan?

Sikerült megmozdítani a Szuezi-csatornát elzáró teherhajót

https://mandiner.hu/cikk/20210328_sikerult_megmozditani_a_szuezi_csatornat_ elzaro_teherhajot

Ha annyira fontos a szuezi csatorna, és esélyes volt hogy ilyen megtörténhet, akkor miért nem voltak erre felkészülve? Mondjuk néhány hatalmas géppel ami bármit meg tudna fordítani? Vagy amivel plusz vizet lehetne ráengedni a csatornára hogy azzal megemelkedjen a hajó annyira hogy fordítani lehessen rajta? Vagy egy olyan gépet ami le tudja emelni róla a konténereket, hogy azzal súlyt vegyen le róla és a hajó megemelkedhessen egy kicsit? Ennyi szerencsétlent...

Bocs, de hidd el nem ennyire hülyék az emberek. Évente sok ezer hajó megy végig a csatornán, de ilyen probléma még nem volt. Mivel a két tenger szintje között nincs jelentõs szinteltérés, zsilipek nélkül mûködik a csatorna. Ahhoz, hogy meg lehessen érdemben emelni a vízszintet, óriási vízmennyiségre lenne szükség. Hatalmas víztározó kellene kialakítani egy olyan helyzetre, ami még nem fordult elõ (de benne van a pakliban, ez igaz). Senki nem adna pénz egy ilyen beruházásra.

Egyébként ez az eset is jól mutatja, hogy a gazdasági életben évtizedek óta folyó "optimalizálás" "hatékonyságnövelés" és "költségcsökkentés" címén mennyire kiélezte az ember a folyamatokat. Minél kisebb legyen a költség, alig vannak tartalékok beépítve a rendszerekbe. Just-in-time. Ha homokszem kerül a gépezetbe, leáll az egész. Ilyen lett a világ. Mi fogyasztók is elfogadtuk, hogy ilyenné legyen. A biztonságnak ára van, amitõl drágább lenne minden termék, szolgáltatás. Ezt nem akarnánk megfizetni (csak akkor amikor beüt a ménkû).

TMIB
03-29-2021, 01:20 PM
Akkor pedig daru kellett volna hogy egyesével elkezdjék leemelni róla a konténereket. A hajó akkora hogy a vízemelés tényleg elég esélytelen lett volna. Remélem hogy legközelebbre kitalálnak valamit. Most már nem lehet az a kifogásuk hogy nem gondolták hogy megtörténhet, mert ha egyszer megtörtént akkor talán máskor is meg fog.

TMIB
04-30-2021, 05:39 AM
Nem tudom hogy ez mennyire katasztrófa, de hogy félelmetes és hogy ennyi hamunak lehet negatív folyománya, az szerintem biztos.

Videó:
https://www.reddit.com/r/ThatsInsane/comments/n07jwj/indonesias_mount_sinabung_volcano_has_sent_a/

varég
04-30-2021, 09:39 AM
Nem tudom hogy ez mennyire katasztrófa, de hogy félelmetes és hogy ennyi hamunak lehet negatív folyománya, az szerintem biztos.

Videó:
https://www.reddit.com/r/ThatsInsane/comments/n07jwj/indonesias_mount_sinabung_volcano_has_sent_a/

Mi az hogy!
Ez is katasztrófa, mert mindent beszennyez, sõt, a növényeket is ellepi a hamu/por, ami ha nincs lepucolva, elég sok kárt okoz.
A hamu lúgos kémhatású, ami szintén nem jó a környezetnek sem...

TMIB
05-08-2021, 10:38 AM
A tavalyi Bejrut-i robbanás

https://www.reddit.com/r/ThatsInsane/comments/n6jx87/shockwave_of_beirut_blast_propagating_through/

TMIB
06-10-2021, 04:23 PM
Ez kellemes lehet. Mexikóban építettek egy házat, félig kész volt már, erre megjelent mellette egy 60 méteres lyuk.

Esélyes hogy elnyeli a házat is, mert növekszik.

https://www.cnn.com/2021/06/02/americas/sinkhole-puebla-mexico-scli-intl/index.html

https://www.insider.com/photos-mexico-sink-hole-threatens-to-swallow-nearby-family-home-2021-6

Izrelben és Kínában is van. (Videók, fõleg az izraeli az ijesztõ.)

https://nypost.com/2021/06/08/videos-capture-sinkholes-swallowing-cars-in-israel-and-china/

varég
06-10-2021, 05:05 PM
Ez kellemes lehet. Mexikóban építettek egy házat, félig kész volt már, erre megjelent mellette egy 60 méteres lyuk.

Esélyes hogy elnyeli a házat is, mert növekszik.

https://www.cnn.com/2021/06/02/americas/sinkhole-puebla-mexico-scli-intl/index.html

https://www.insider.com/photos-mexico-sink-hole-threatens-to-swallow-nearby-family-home-2021-6

Izrelben és Kínában is van. (Videók, fõleg az izraeli az ijesztõ.)

https://nypost.com/2021/06/08/videos-capture-sinkholes-swallowing-cars-in-israel-and-china/

Gondolom, vannak a közelben kutak, amibõl a földmûvesek locsolnak.
emiatt a kifogyó víz helyén lévõ üregek könnyen beszakadnak.

TMIB
06-14-2021, 09:04 AM
Ez de kellemetlen tud lenni...

https://i.imgur.com/gMExBXR.mp4

TMIB
07-03-2021, 09:11 AM
Begyulladt a földgáz, most ég az óceán...

https://twitter.com/AdamCrigler/status/1411233214207860738

TMIB
07-10-2021, 05:19 AM
A Floridában összedõlt ház alatt már 79 áldozatot találtak és még mindig több tucat eltûnt embert keresnek.

Még mindig van esély hogy találnak élõket is, mivel egy macskát most találtak a romok alatt és neki semmi baja nem esett.

https://wsvn.com/news/local/cat-missing-in-surfside-condo-collapse-found-alive-death-toll-climbs-to-79/

Ihasz Laci
07-19-2021, 09:05 PM
Nemetorszag nyugati reszen koln es frankfurt tersegeban valamint belgium keleti reszen a muse folyo videken nagy aradasok voltak az elmult napokban. Az arvizet suru esozes okozta es az arteruletek beepitese, egyes helyeken a folyok nem tudtak elvezetni a sok vizet ami aztan ahol tudott megtobb kart okozott. Legutolso hirek szerint eddig 180 a halottak szama.

P. Dude
07-20-2021, 04:48 AM
Nemetorszag nyugati reszen koln es frankfurt tersegeban valamint belgium keleti reszen a muse folyo videken nagy aradasok voltak az elmult napokban. Az arvizet suru esozes okozta es az arteruletek beepitese, egyes helyeken a folyok nem tudtak elvezetni a sok vizet ami aztan ahol tudott megtobb kart okozott. Legutolso hirek szerint eddig 180 a halottak szama.

Ezt én nem értem, hogy a 21. században egy Németország miért nem tud felkészülni arra, hogy nyáron esetleg árvíz van. Remélem itt nem lesz, mert én is a víz közelében lakom. Most meg állítólag az idõjárás fog egyre inkább megbolondulni a világon, és kiszámíthatatlan lesz. Kíváncsi vagyok, lesznek-e újra nagy telek is, sok hóval.

Ged
07-20-2021, 05:44 AM
Ezt én nem értem, hogy a 21. században egy Németország miért nem tud felkészülni arra, hogy nyáron esetleg árvíz van.

Szerintem a világ minden táján úgy méretezik a vízügyi mûtárgyakat, hogy az elmúlt 50-100 évben mért maximális vízállást, csapadékmennyiséget veszik alapul (+10%). Gyanítom, hogy ha 20%-kal nagyobb vízmennyiségre kellene méretezni egy gátat, vagy vízelvezetést, az nem 20%kal növelné meg a költségeket, hanem sokkal többel.
Sokan azt hiszik, hogy az ember minden természeti katasztrófára fel tud készülni és (ha van rá pénz és akarat) el tudja hárítani. Éppen ezért nem igazán veszik komolyan a figyelmeztetéseket sem. Egy-egy ilyen durva katasztrófa talán felrázza a hitellenkedõket. Attól tartok, hogy a klímaváltozás hatásai csak ezután kezdenek durvulni.

varég
07-20-2021, 01:22 PM

Magyarországon is jellemzõ, fõleg a Tiszántúlon a z árterületekre építkezés.
Olcsó a telek, az engedélyezõ meg igazán azt sem tudja, hol mi van.

Ha jól tudom, ebben a konkrét német(?) esetben a túl közeli bányamûvelés is gondokat okoz ilyen árvizes esetben.

Ihasz Laci
07-20-2021, 02:38 PM
Magyarországon is jellemzõ, fõleg a Tiszántúlon a z árterületekre építkezés.
Olcsó a telek, az engedélyezõ meg igazán azt sem tudja, hol mi van.

Ha jól tudom, ebben a konkrét német(?) esetben a túl közeli bányamûvelés is gondokat okoz ilyen árvizes esetben.

Sokan nincsenek tisztaba az arteruletekkel, hol vannak es mennyire lehetnek veszelyesek, sokkakat meg nem is erdekel mert vizparton akarnak lakni. Itt nalunk angliaba ez kimondottan felkapott dolognak szamit es draga.

P. Dude
07-20-2021, 02:43 PM
Vagy az emberek már mindenhol elkényelmesedtek, és eszükbe sem jut, hogy lehet valami természeti esemény mondjuk. Pedig az elmúlt másfél évbõl tanulhatnánk. De nem tanulnak belõle, és ha megint lenne valami, akkor ugyanúgy lerabolnák a boltokat liszttel meg vécépapírral.

Pesten is most az esõ után sipárgott valami pasas a tévében, hogy látta, hogy folyik a víz az ajtónál, és akkor õ rögtön hívta a katasztrófavédelmet. Nem ám csinálna valamit, nekiállna kimerni, vagy ilyesmi... Most mondhatnám, hogy tipikus fõvárosi, persze ott is vannak kivételek. :)

varég
07-20-2021, 04:19 PM
Sokan nincsenek tisztaba az arteruletekkel, hol vannak es mennyire lehetnek veszelyesek, sokkakat meg nem is erdekel mert vizparton akarnak lakni. Itt nalunk angliaba ez kimondottan felkapott dolognak szamit es draga.

Az a gond ezzel, hogy itthon ténylegesen nem tudja az építésügy, hogy hol mi van, mert nem kötelezõ a terepszemle a részükrõl.
Említett területeken a gazdálkodók záportározókat létesítenek, ami ha feltelik,elnyeli a vizet az ártérbõl.
Viszont, ha gát szakad, vagy túltelik a meder, akkor az a passzív ártéren fog kárt okozni..

Ami az érdekesség, hogy a magán záportározókat sokszor be sem jelentik, így ha gond adódik, akkor mindenki csak pislog...

bel
07-21-2021, 10:41 AM
Ezt én nem értem, hogy a 21. században egy Németország miért nem tud felkészülni arra, hogy nyáron esetleg árvíz van. Remélem itt nem lesz, mert én is a víz közelében lakom. Most meg állítólag az idõjárás fog egyre inkább megbolondulni a világon, és kiszámíthatatlan lesz. Kíváncsi vagyok, lesznek-e újra nagy telek is, sok hóval.

Szia,

Ne legyenek illuzioid, itt _minden_ sokkal rosszabbul mukodik, mint Nemetorszagban. :-(

Valahol olvastam egy cikket, hogy egy kivalo elorejelzo rendszer segitsegevel par nappal korabban nagyon jol meg tudtak mondani, hogy hol kell kitelepiteni az embereket, es a nemet katasztrofavedelem alkalmazasa szemelyre szoloan figyelmezetetett erre.

Marmint azokat, akik telepitettek az alkalmazast, es szinte senki sem telepitette.

Az az eszukbe se jutott, hogy minden hirado arrol szoljon napokig, hogy terkepeken mutogassak, hogy honnan kell menekulni. :-(

Ez egy kicsit hasonlit arra, amikor egy katasztrofaelharitasi gyakorlat eletszeruseget azzal akartak novelni, hogy kihirdettek a faluban, hogy aki szeretne ingyen teat, az hol es mikor fogja megkapni (ez azert jo, mert ebben az esetben valos emberekkel, es nem "szineszekkel" talalkoznak a teakeszitok, sokkal eletszerubb minden szempontbol). Marmint ugy hirdettek meg, hogy a falu facebook oldalara kiirtak, amit senki sem olvasott, igy senki se ment el a gyakorlatra teazni.

Bel

TMIB
11-06-2021, 11:36 AM
"Legalább nyolcan meghaltak és sokan megsérültek helyi idõ szerint pénteken, a Texas állambeli Houstonban rendezett Astroworld nevû zenei fesztiválon kitört pánik nyomán.

Az ABC13 televízió értesülése szerint a tömegben többeket agyontapostak. A helyi hatóságok egyelõre azt közölték, hogy az ügyben vizsgálat indult, a houstoni rendõrség parancsnoka, Troy Finner pedig óvott attól, hogy bárki korai következtetéseket vonjon le, hozzátéve, hogy az este folyamán még nem derítettek ki mindent.

Az ABC13 a houstoni tûzoltóság parancsnokára hivatkozva azt közölte, hogy körülbelül 50 ezer nézõ lehetett a szabadtéren rendezett koncerten. Samuel Pena újságíróknak azt is elmondta, hogy 17 embert szállítottak kórházba, másokat pedig a helyszínen láttak el." (MTI)

TMIB
01-03-2022, 09:03 AM
Lezárták a dél-Kaliforniai strandokat, mert 28 millió liter szennyvíz került az óceánba.

https://www.msn.com/en-us/news/us/sewage-spill-closes-southern-california-beaches/ar-AASmYXP

TMIB
08-04-2022, 07:59 PM
Santiago, CHILE: - Nem katasztrófa, mert nem lett belőle halott vagy anyagi kár, viszont ijesztő és megtörténhet máshol is.

Egy hétvége alatt jelent meg, előtt nem volt ott semmi, csak az út. Azért a tény, hogy egy rézbánya van a közelében, az szerintem jelzés értékű.

25 méter széles, 200 méter mély. Kör alakú, a talaj eltűnt, viszont az alján sok víz van.

https://www.reuters.com/world/americas/chilean-authorities-investigate-mysterious-large-sinkhole-near-copper-mine-2022-08-01/

https://www.reuters.com/resizer/JImD5PyXSjrxNcWr-Xpu5d5HrEI=/960x0/filters:quality(80)/cloudfront-us-east-2.images.arcpublishing.com/reuters/VKLKP4ERLFJENCOHRVKCVBXX6Y.jpg

TMIB
10-29-2022, 11:29 PM
Agyontaposták egymást az emberek Szöulban, legalább 146 halott

https://www.origo.hu/nagyvilag/20221029-tomeg-panik-szoulban.html

Azóta már 149-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

TMIB
10-31-2022, 12:26 PM
A 149-ből már 153 lett.

Közben Indiában átadtak egy függőhidat. 500-an mentek át rajta. Az egész híd elkezdett mozogni és leszakadt. Akár 130 halott is lehet...

Leszakadás pillanata videón:
https://twitter.com/TimesNow/status/1586957522442678273

Ez nem tudom mit csinál.... ?
https://twitter.com/vijaypatelMorbi/status/1586737659946618880

TMIB
11-13-2022, 11:51 AM
Kisebb katasztrófa, de azért elég durva látvány. Második világháborús légibemutató Texasban, 2 repülő ütközött össze és zuhant le. Elvileg 6 halálos áldozat van.

Videó:
https://twitter.com/DavidSFOX4/status/1591522623376211968

Videó két másik nézetből:

https://twitter.com/heckyessica/status/1591525267197009926

https://twitter.com/heckyessica/status/1591526808801140736

Dream_walker
12-12-2022, 08:12 PM
Ez nem tudom hová passzolna igazából, de mintha lenne valamiféle szervezettség a független média tevékenységében, mintha valamit mondani akarnának.

https://pbs.twimg.com/media/FjuL_yOaAAAuUXg?format=jpg&name=medium

TMIB
12-12-2022, 09:27 PM
Lakosságcsere. Az okosabb őslakosságnak elmondják hogy a világnak vége, meghalunk a globális felmelegedésben, jön az apokalipszis, a vírus veszélybe sodor mindenkit, a gyerekek szenvedni fognak, éhezés lesz, nő a bűnözés és az erőszak, stb. Logikus hogy az emberek nem akarnak gyereket vállalni ha a gyerekek szenvednének.

Helyettük behozzák a 3. világ beli embereket, akik nem igazán törődnek a jövővel, a mának élnek és pont emiatt sokkal több gyereket is vállalnak.

Tehát a lakosság szépen lassan lecserélődik az újabbakra.

Én úgy számoltam hogy Magyarországon kb. 70-75 év és a magyarok kisebbségbe kerülnek az anyaországban. Persze ha a mostani Száva Vince interjút nézzük, akkor ő azt állítja hogy a roma lakosság kétmillió fő, nem 500-600 ezer. Ha ez igaz, akkor lehet hogy a 75 év az túl van becsülve és nem lesz az csak 60. Ki tudja. Persze ez matematika, csak a dátum kérdéses. Ha X kisebbségi etnikumban a nők 5 gyereket vállalnak, a másik etnikumban ami a többség viszont csak 1-et, akkor a populáció meg fog változni és át fog fordulni. Ez így tény.

Nem hiszem hogy bárkinek jó lesz ez, azoknak sem akikre lecserélik az őslakosokat, de ez van.

Japánban is fogy a lakosság, rengeteg az idős ember. Néztem róla videókat. Az idegeneket nem nézik jó szemmel, bizalmatlanok velük szemben, ugyanakkor mégis fogadják a bevándorlókat, mert azok pl. az időseknek gondját viselik. Csak ők nagyon megszűrik hogy kiket engednek be az országba. Igazából annyira más a kultúrájuk a többi néphez képest, hogy emiatt elég nehéz lehet oda beilleszkedni. Látogatóba mennék oda, esetleg nyaralni, de hogy ott éljek az számomra elképzelhetetlen lenne.

varég
12-13-2022, 05:50 PM
Lakosságcsere. Az okosabb őslakosságnak elmondják hogy a világnak vége, meghalunk a globális felmelegedésben, jön az apokalipszis, a vírus veszélybe sodor mindenkit, a gyerekek szenvedni fognak, éhezés lesz, nő a bűnözés és az erőszak, stb. Logikus hogy az emberek nem akarnak gyereket vállalni ha a gyerekek szenvednének.

Helyettük behozzák a 3. világ beli embereket, akik nem igazán törődnek a jövővel, a mának élnek és pont emiatt sokkal több gyereket is vállalnak.

Én úgy számoltam hogy Magyarországon kb. 70-75 év és a magyarok kisebbségbe kerülnek az anyaországban. Persze ha a mostani Száva Vince interjút nézzük, akkor ő azt állítja hogy a roma lakosság kétmillió fő, nem 500-600 ezer. Ha ez igaz, akkor lehet hogy a 75 év az túl van becsülve és nem lesz az csak 60. Ki tudja. Persze ez matematika, csak a dátum kérdéses. Ha X kisebbségi etnikumban a nők 5 gyereket vállalnak, a másik etnikumban ami a többség viszont csak 1-et, akkor a populáció meg fog változni és át fog fordulni. Ez így tény.

Nem hiszem hogy bárkinek jó lesz ez, azoknak sem akikre lecserélik az őslakosokat, de ez van.

Japánban is fogy a lakosság, rengeteg az idős ember. Néztem róla videókat. Az idegeneket nem nézik jó szemmel, bizalmatlanok velük szemben, ugyanakkor mégis fogadják a bevándorlókat, mert azok pl. az időseknek gondját viselik. Csak ők nagyon megszűrik hogy kiket engednek be az országba. Igazából annyira más a kultúrájuk a többi néphez képest, hogy emiatt elég nehéz lehet oda beilleszkedni. Látogatóba mennék oda, esetleg nyaralni, de hogy ott éljek az számomra elképzelhetetlen lenne.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a legutóbbi népszámlálásin kb. 400.000 fő "eltűnt", az is érdekes tény.

Viszont amit látok:
-rengetegen mennek külföldre dolgozni
-rengetegen jönnek külföldről dolgozni

Ebből hányan jönnek haza, illetve hány külföldi akar itt maradni, letelepedni.
Elég sok ázsiai vonású embert látok a munkás szállókon mostanában.(Nekem mongolnak tűnnek elsőre, és teljesen normálisan viselkednek, nem úgy mint más népek)

Dream_walker
12-13-2022, 08:17 PM
kétmillió fő, nem 500-600 ezer. Ha ez igaz, akkor lehet hogy a 75 év az túl van becsülve és nem lesz az csak 60. Ki tudja. Persze ez matematika, csak a dátum kérdéses.

Ha a kétmillió az igaz, akkor jó lesz az 20 évnek is, a 60 az nagyjából álmodozás kategória.

Japán amúgy pont a kultúrája miatt jó hely, a szűrés meg olyan dolog, hogy aki tiszteli a vendégség szabályait, annak nyilván nem lesz gondja. Az adórendszerük az teljesen fenntarthatatlan, és a központi bankjuk is már csak félgőzzel megy, szóval azért gondok vannak ott is.

Ged
12-15-2022, 08:43 PM

És mi lenne a cél ezzel?
Ha a rendszer megmarad, akkor az új lakosokat is rendszerkompatibilissá kell tenni. Így viszont az új lakosság nagyon gyorsan elér majd erre a szintre, ahol a régi is volt. Szóval nem látom ennek mi értleme lenne.

TMIB
12-16-2022, 01:11 AM
Magyarországon szerintem nincs célja, csak történik. Az USA-ban más a helyzet, nálunk a lecserélés egyik komoly indoka az új szavazóbázis. Dél-Amerikából akarják a tömegeket, hogy majd belőlük új polgárok legyenek, szavazójoggal és a Demokrata pártra szavazzanak. Akiket nem akarnak, azok a kubai és a venezuelai bevándorlók, mert azok most nagyon kommunizmus- és szocializmus-ellenesek és simán leszavaznak a Republikánus pártra. Nekik mondja a Demokrata párt hogy "maradjatok otthon, ne gyertek ide". Ez lehet az oka annak is hogy a dél-afrikaiakat nem akarják befogadni, se a sorozás elől menekülő oroszokat, de az ukránokat sem hiszem hogy akarnák.

Magyarországon egyszerűen csak arról van szó hogy ki szül többet, nem hiszem hogy bármiféle összeesküvés lenne a háttérben, csak azé lesz az ország aki szül bele. Az más kérdés hogy ez mit fog eredményezni és hogy az új lakosság mit kezd majd a helyzettel. Tegyük fel lesz 2 és fél millió aktív korú, 1 millió nyugdíjas, meg 500ezer 18 év alatti magyar-magyar, ugyanez lesz a roma részen is.

Ez a jelenlegi helyzetet tekintve katasztrófa lenne.

VISZONT!

Ha a romák változtatnak egy kicsit és áttérnének az indiai mentalitásra, tanulás, diplomák, egy kis önfegyelem, békesség, az oktatás miatt sokkal nagyobb munkavállalás, akkor szerintem akár működhet is majd az új ország. Amihez sok sikert kívánnék nekik.

Ha nem változtatnak, akkor valami olyasmit tudok elképzelni Magyarország jövőjéről ami Koszovó és Afganisztán kereszteződése.

Én nem érem meg, de az öcsém gyerekei igen.

Hát, majd kiderül mi lesz...

bel
12-16-2022, 11:11 AM
Ha a romák változtatnak egy kicsit és áttérnének az indiai mentalitásra, tanulás, diplomák, egy kis önfegyelem, békesség, az oktatás miatt sokkal nagyobb munkavállalás, akkor szerintem akár működhet is majd az új ország. Amihez sok sikert kívánnék nekik.

Szia,

Az a hatalmas baj, hogy szerintem most ezt tomegesen nem tudjak megtenni sajat erobol.

Tehat a sikernek eselye is csak akkor van, ha a kormany segit, de alapvetoen pont az ellenkezo irany van: a teljes oktatas rombolasa. Ennek azok voltak (nem lesznek, voltak!) az elso vesztesei, akik a csaladi hatter miatt extra jo oktatast igenyelnek (ertsd: ha a szulo nem tud irni-olvasni, akkor biztosan nem fog segiteni a hazi feladat leellenorzeseben es hiba eseten ravezetni a gyereket, hogy mi a jo megoldas; az o esetukben a tanarnak a normalisnal nagyobb figyelemmel es torodessel kell foglalkozni veluk).

Az osszeomlott kozoktatasnal most az lenne a cel, hogy hirtelen megemelni ugy az oktatas szintjet, hogy jusson az iskolaba szaktanar, es valami kisebb csoda kell ahhoz, hogy 5 ev mulva (ameddig egy halom tanar nyugduijba megy) is legyen meg annyi szaktanar, hogy kepesek legyenek normalis oktatast vegezni a normalis iskolakban.

Tehat en azt latom, hogy teljesen irracionalis azt kepzelni, hogy a belathato jovoben az atlagosnal szegenyebb videkeken az atlagosnal tobb odafigyeles jusson a problemas gyerekekre. :-(
Marpedig ennek hianyaban a problemas gyerekekbol problemas felnottek lesznek.

Az EU ontotte a penzt a hasonlo dolgokra (pl. ide ertve a kulonbozo munkanelkulieknek szolo ingyenes szaktanfolyamokat is), hihetetlenul fontos lett volna, hogy ezt ne ellopjak, hanem befektessek a jovobe.

Ez kijavithatatlan, mert aki 10 evvel ezelott nem tanulta meg az alapokat, annak mar keso most nekiallni tanulni. Jo esellyel o mar szulo, aki azt a peldat mutatja a gyerekenek, hogy felesleges megtanulni funckionalisan irni-olvasni, hat meg tortenelmet meg foldrajzot tanulni es befejezni az altalanos iskolat.

Bel

Ged
12-16-2022, 05:00 PM
Az új lakosság a jólét miatt jön ide. Az afrikai és közelekeletiek munkamorálja meg se közelíti az európai munkavállalókét. Ráadásul képzetlenek. Lakosságcsere - szerintem - csak úgy tudna működni, ha a mögöttes gazdasági mechanizmus is meg van és nem csak politika akarat hajtja a folyamatot. Ha vannak olyan munkahelyek, ahová be lehet tolni a migrásokat és hajlandók dolgozni, tanulni. Ezt fokozatosan lehet végrehajtani. Azonban a folyamat végén az új lakosságnak (2-3 generációs bevándorlók) hasolnóan magas elvárásai lesznek az életszínvonaluk kapcsán, nem csak a baloldalra fognak szavazni és már nem fognak észnélkül szülni. Tehát az évszázad végére ugyanolyan lesz a társadalom az új lakossággal is.
De ez csak az elmélet. Talán a dél-amerikaiakkal jobban működne az USA-ban, mint az afrikaiakkal az EU-ban. A gyakorlat viszont mást mutat Nyugat-Európában. Ott egyre nagyobb a feszültség, nincs meg a gazdasági háttér. Még túl sok migráns, vagy migránshátterű (2. 3. generációsok) nem dolgozik, nem tanul, vagy csak elégedetlen, hogy a társadalom alján éldegél. A foci vébé kapcsán is lehetett olvasni, hogy áll az új lakosság a befogadó régihez.
Egyre szarabb helyzetben van a globális gazdaság és ez mindenütt érezteti a hatását. Ehhez hozzájön még a klímaválság. A 3. világból egyre többen kellnek útra. Szerintem az ottani helyzet nyomja a migrációt és nem az itteni igény húzza be őket. Ezt nem fogják jól kezelni.

TMIB
02-09-2023, 05:50 PM
"Robbanásveszély és mérgező anyagok miatt ideiglenesen kiköltöztettek otthonából kétezer embert az Egyesült Államokban, Ohio és Pennsylvania állam határán, miután egy veszélyes anyagokat is szállító tehervonat kisiklott." (MTI)

https://www.youtube.com/watch?v=k6nlHjR1SSc

Arroyo2077
02-10-2023, 12:31 PM
"Robbanásveszély és mérgező anyagok miatt ideiglenesen kiköltöztettek otthonából kétezer embert az Egyesült Államokban, Ohio és Pennsylvania állam határán, miután egy veszélyes anyagokat is szállító tehervonat kisiklott." (MTI)

https://www.youtube.com/watch?v=k6nlHjR1SSc

Ilyenkor mondom, hogy van létjogosultsága a CBRN cuccoknak.

TMIB
02-13-2023, 10:32 PM
https://pbs.twimg.com/media/Fo2qAE3aIAAx7U5.jpg

Megbetegedő emberek, elpusztult halak tömegei, elpusztult háziállatok...

A sajtó/média alig szól róla valamit. A politikusok is hallgatnak az esetről.

Illetve volt olyan sajtós aki odament, közülük voltak akiket letartóztattak.

https://www.youtube.com/watch?v=mbrVkl9Q4IE

TMIB
02-15-2023, 02:17 AM
Sokkal több mérgező anyag volt a vonatokon mint amennyit korábban elismertek.

TÖBB EZER háziállat pusztult el. Volt akinek a csirkéi múltak ki. Nem is a közelben élt hanem 16 km-re a balesettől. A háziállatok mellett 3500 hal is.

Az embereknek begyullad a szemük és köhögnek.

A kutak vizét is tesztelik folyamatosan.

A kormány mindenkit hazaküld, holott elég egyértelmű hogy egyáltalán nem biztonságos az érintett terület.

https://www.youtube.com/watch?v=B3OdgX8sVz0

200! mérföldes körzetben van savas eső.

https://www.youtube.com/watch?v=TVL1W9odYXs

A felelős politikus még mindig nem szólalt meg a témában. (Pete Buttigieg) Helyette ma megjelent és a katasztrófa helyett előadott egy rasszista monológot arról hogy "túl sok a fehér építőmunkás és nem dolgozik elég fekete az építőiparban".

A folyóba is belekerült ami más folyókba torkol, tehát 30 millió embert is érinthet a dolog. A folyókból isznak az állatok, illetve a folyóvizet tisztítják meg ivóvíznek, viszont ettől a méregtől nem biztos hogy megtudják rendesen tisztítani ivóvíznek.

A sajtó sehol, a média sehol, nincs információ hogy pontosan miről van szó és mi várható, a katasztrófa-védelmisek sincsenek sehol, senki nem nyilatkozik. A kormány felelőse sem mond semmit az egészről.

Független újságírók meg netes kis hírportálok próbálják kitalálni hogy mi a fene folyik, néhányan oda is mennek riportot készíteni. De semmiféle hivatalos információ nincs.

Nincs kihirdetve katasztrófahelyet sem. Holott ez az egész országot érintő ügy.

Mennyire mérgező ez az anyag, ha csak néhány tehervagonról van szó, mégis az ország jelentős részét érinti? Légtérben már 300 km-t, a folyók miatt meg vagy 1000 km is lesz vagy még több.

Félelmetes.

Dream_walker
02-15-2023, 08:26 AM
A vinyl-chloride a műanyaggyártás nyersanyaga, amit ott ég, az gyakorlatilag tiszta műanyagnak tekinthető. Nem csak azért nagy baj, mert mérgező, hanem azért, mert hatalmas mennyiségről van szó, és lerakódik. Ráadásul egy csomó segédanyagot is szállítottak, és az is ég.

De amúgy az elmúlt években nyilvánvalóan az emberek egészsége volt a legeslegfőbb prioritás, szóval akkor ez egyértelmű, hogy ez most nem jelent veszélyt, hiszen akkor szólnának.

TMIB
02-19-2023, 10:37 PM
Ohio borzalom, de ez a Chicago-i üzemi tűz sem szép...

Videó:
https://twitter.com/realstewpeters/status/1627347764228116482

TMIB
02-25-2023, 09:01 AM
Sokat dolgoztam rajta - egy saját videó:

Katasztrófa Ohio-ban - vonatszerencsétlenség, ökovészhelyzet (Február, 2023)

https://www.youtube.com/watch?v=j5uGJtqzLh4

https://www.youtube.com/watch?v=j5uGJtqzLh4

TMIB
03-12-2023, 08:18 PM
5 kamion és 37 autó ütközött Herceghalom közelében

"A helyszínre négy helikopterrel és 16 mentőautóval érkeztek a mentők; a tömegbalesetben tíz gyermek és huszonkilenc felnőtt sérült meg."

https://24.hu/belfold/2023/03/12/m1-tomegbaleset-halalos-aldozat/

https://www.youtube.com/watch?v=2ALNeeLtyic

Dream_walker
05-04-2023, 06:30 AM
Egy érdekes olvasnivaló a nemi szerepekről, és azok hatásáról az infrastruktúránkra, és arra, hogy az milyen állapotban van/lesz. Azért rakom ide, mert a karbantartás hiánya sokkal nagyobb rizikófaktor az egyes ipari katasztrófák esetén, mint például a külső behatás.

https://brighteyes.substack.com/p/the-fuck-rate-is-about-to-implode

Dióhéjban: a civilizációnkat úgy tudták felépíteni a dolgozók, hogy otthon várta őket a kaja az asztalon, meg az engedelmes p*na az ágyban. Aztán jött a feminizmus és most már se kaja, se p*na, csak kékhajú, kövér, haszontalan szárazföldi bálnák tömege. Miért is kellene keményen dolgozni a dolgok működtetésén?

TMIB
05-22-2023, 05:33 PM
El Salvador-i focistadionban a tömeg 12 embert taposott agyon. 100 sérült is lett.

https://www.msn.com/en-us/sports/soccer/at-least-12-dead-more-than-100-injured-in-stampede-at-soccer-stadium-in-el-salvador/ar-AA1bufbJ

TMIB
06-26-2023, 08:06 PM
Újabb vonatkisiklás, egy egész híd szakadt bele egy folyóba, Montana-ban. A vonat veszélyes-anyag tartályai meg ott vannak a folyóban...

Közben East Palestine-ban azóta is kritikus a helyzet, bár a sajtó nem beszél róla. Biden azóta sem látogatott oda. A folyóban most is benne van a méreg, lehet kapargatni bottal az aljáról a fekete löttyöt, a tetején meg ott a szivárványos benzinnek kinéző akármi. A környéken élő embereknek fejfájása van, sok gyereknek meg orrvérzése.

Úgy néz ki hogy az sem volt szükséges hogy a szakértők felgyújtsák a veszélyes anyagot és elégessék, mert a tartályban tudták volna tartani lehűtve. De így az anyag a füsttel több száz kilométerre elszállt, mindent lepermetezve méreggel.

https://www.youtube.com/watch?v=8UKd1ZywqrA