PDA

View Full Version : Egyéb (nem élelmiszer) növény termesztése

Ordinis.Esse
09-07-2013, 07:26 AM
... nekem is pihen pár napja pont cserealap miatt dohány mag..
Ötletnek kiváló! :thumbup
Amennyiben lenne lehetõségünk "egyéb" növényeket is termeszteni, mint nem kifejezetten élelmiszerre szántakat, úgy a dohány lehetne az egyik.
Elsõsorban mert kiváló cserealap (akár a mag, akár maga a kiszárított dohány), továbbá ha jól tudom sebellátásra is használható.
Ha tudtok még ilyen növényeket ajánlani, akkor ide össze is gyûjthetnénk.

Célszerû lenne a különbözõ növényekhez társítani a következõt:
- szaporítóanyag és beszerzési forrás
- szaporítóanyak és maga a növény eltarthatósága + milyen formában célszerû?
- növénytermesztési útmutató
- a növény elkészítése, tartósítása, szárítása, stb.
- felhasználási javallatok.

Amennyiben pl. a fent (és a topik nyitásnak is szánt) dohányról és termesztésérõl van valakinek infója, linkje, esetleg egy rövid, de velõs és használható leírása, akkor nem habozzon ide berakni! :thumbup

TMIB
09-07-2013, 07:31 AM
Nagyon apró magja van, de azt se tudom hogy árulják-e valahol.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Doh%C3%A1ny

imi79
09-07-2013, 09:13 AM
Vaterán és ebayen is lehet kapni fillérekért magot.
Vaterán még palántát is láttam.
500-1000db-os kiszerelésben van leginkább, 2-3$, ingyen posta az ebayen.

TMIB
09-07-2013, 09:17 AM
Azt írják egy fórumon, hogy itt az Államokban legális a termesztése, de csak saját célra és csak 1/10-ed hold területen, ami kb. 1/20-ad hektár. Ha valaki arra termesztené hogy eladja, ahhoz engedélyek kellenek, amiket rettentõ nehéz megkapni.

imi79
09-07-2013, 09:18 AM
Nem élelmiszer termelés miatt a csili paprika jutott eszembe.
Lehet kapni pici, pár ml-es spriccelõs flakont, abba csilis oldat jó lehet egy pillanatra hatástalanítani betörõt, támadót.
Mint valami házi paprikaspay, persze kis hatósugárral, de jobb mint a semmi.

Tovább megyek, mozgásérzékelõs légfrissítõbe tölteni, éjjel ajtó elé állítva... :)

imi79
09-07-2013, 09:21 AM
Nálunk is legális a termesztése, egészen addig, amíg kész terméket nem állítasz elõ belõle.
Utána már adózni kell.
Kész termék alatt azt értem, hogy levágott levél, kiszárítva, méretre vágva, aprítva.

Ellenben maga a növény a kertben a termények között ültetve magához vonza a kártevõket, amiket meg is öl, ezáltal hasznos is.

Grafitos
09-17-2013, 01:57 PM
Gyógynövények..pl kamilla, körömvirág..talán a két leghasznosabb és ha elülteted, ki sem lehet irtani

raktaros
09-17-2013, 04:41 PM
Ezt a kettõt mi is tervezzük, körömvirágot kaptunk néhány cseréppel, viszont kamillát vetettem, az nem akart magról kikelni. De nem adom fel :).

P
03-29-2014, 07:31 AM
Gyógynövények közül meleg szívvel ajánlom a körömvirágot, nadálytõt, árnikát, levendulát, kövirózsát, görögszénát (humán kutatások is alátámasztják érvédõ tulajdonságait), kakukkfüvet és oreganot gyógyászati célra.
Szobában, konyhában cserépben jól szaporítható az Aloe.
Csípõs paprika, mustár - lokális fájdalomcsillapító, ízületi panaszokra és fejfájásra - nem beszélve hölgyek esetén a fránya göröngyökrõl egyes testrészeken - alkalmazható.
Fejfájás kezelésére a borsmenta is bizonyított, hatékonysága elérte a paracetamolét és acetil-szalicilsavét - de migrénre nem hat elvileg.
Peptikus fekélyre édesgyökér a jó.
A szúrós csodabogyó a vénákat erõsíti, ödéma ellen kiváló.
Borostyán (hörgõtágító és -görcsoldó, az egyik legjobb hurutoldó, köptetõ, mert nem irritálja a gyomrot).
Pemetefû (igazoltan gyulladáscsökkentõ).
Ánizs (amellett, hogy kiváló felsõ légúti hurutnál és jótékony az emésztésre, fokozza a tejelválasztást is).
Kasvirág (immunerõsítésre elsõrangú - bár nem szájon át történõ bevételre vizsgálták, hanem subcutan injekcióban).

Ha több a hely (és fáknál van idõnk kivárni :))
Hasmenésre (és vérzéscsillapításra) tölgyfa.
Májbetegségekre máriatövis.
Szív gyógyszere a galagonya.
Vadgesztenye (vérzésekre, aranyérre).

És még sorolhatnám, de most indulnom kell a kertbe. :)

(A dohány nálunk is megvan, mint permetszer, errefelé nem ritka a kertekben.)

raktaros
03-29-2014, 08:22 AM
Én is mindjárt indulok a kertbe, párom szerint nem elég a 120 levendula ma megtoldjuk még 160-al :).

Doom
03-29-2014, 08:42 AM
Ezt a kettõt mi is tervezzük, körömvirágot kaptunk néhány cseréppel, viszont kamillát vetettem, az nem akart magról kikelni. De nem adom fel :).

...ástam a kertet,nem most régebben,õsszel..lusta voltam kihúzkodni a gyomnövényeket,rohadt paradicsomot stb..beástam mindent...egy darab tavasszal parlagon maradt,mert a gyerekek medencét akartak......minden kinõtt vetés nélkül..kamilla,csalán,pipacs,koktélparadicsom ,paprika...persze a gaz is....

raktaros
03-29-2014, 08:59 AM
Koktélparadicsom makacs egy jószág, igazi túlélõ mint a csicsóka :)

Laci
03-31-2014, 04:09 PM
Idézet Eredeti hozzászóló imi79 Hozzászólás megtekintése
Megrendeltem a dohány magokat ebayrõl.
~1000db, könnyen nevelhetõ fajta, összesen 2,5$. ingyen posta.

Próbálta valaki elültetni magyarországi viszonyok között ? Ugyebár szügséghelyzetben nem lessz megfelelõen beállított föld hozzá , esetleg vegyszer ...
Akkor is megnõ ?

P
04-02-2014, 10:27 AM
Persze, itt a faluban nem ritka a kertekben, ingyen lehet dohánypalántákhoz jutni. Nagyszüleim, szüleim anno szép kis extra bevételhez is jutottak dohánytermesztésbõl, a feldolgozást is õk csinálták - akkor még lehetett. Szerintük nem nagy kunszt a termesztése; itt sem kap semmi talaj-elõkészítést, mégis gyönyörûen elvan. Igaz, mi permetszernek használjuk, bár a csóróbbak köztudottan becsavarják. Ha jó minõségû pipa/cigarettadohányhoz kell, akkor talán megéri jobban odafigyelni rá, de ott már feldolgozó-apparátus is kell, szaktudás is; nem csak a növényen múlik.

Folytatásként...

Nyírfa - az elfeledett nyírfanedvért nekem megéri, van két nagy példány belõle, és szeretnék még legalább 10-et ültetni. Antibiotikum helyett használom másfél éve, de az állandó költözködés / távolság miatt még nem sikerült házilag "elkészíteni", sosem voltam ott idõben. :duhos:

Tüzelõnek: ezüstfa, eperfa. Az elõbbi invazív lehet, bár én ezt nem tapasztaltam. A házunk elõtt volt egy öreg, nagy ezüstfa, és határozottan nem szaporodott önmagától. Nagyon jól ég, néhány hetes állás után már egy viharban letört ága adta nekünk a meleget - gyújtósnak is jó (olajfûzként, olajfaként is ismeretes).

Ugyan én nem rajongok az akácért, még a méhek kedvéért sem, de mivel a telken növöget jó néhány belõle, a nagyobbakat meghagyjuk. Benõtte õket a komló, amikor ez elszáradt, elkezdtük felvenni vele a harcot, és irtani. Tavasszal bõven elég meleget ad az örök túlélõ komló gyújtós + a mindig megújuló akácsarj-apríték.
A komló száraz indáit meghagytuk a lombokon, ez nagyon csalogatja a környék madarait. :)
Az akác virágából csinálok szörpöt (kicsit csalódás volt, hogy könnyû elnyomni az ízét), a komlóból altató hatású tea fõzhetõ, ha nem a sörhöz kell. :) Valahol olvastam, hogy takarmányként is beválik, de megfelelõ állat híján ez a felhasználása itt elmaradt.
Nálunk a szõlõ ad a metszésébõl néhány terményes zsáknyi gyújtóst, de igazából ez is sokszor igényli még a kartont is, hogy begyulladjon (ezért kiváló az egyébként bosszantó komló). A dióhéj nagyon nagy meleget ad, ha ég pár ágacska már a tûztérben, akkor rádobunk egy-két tejfölös doboznyit. A parázsló dióhéj begyújtja a nagyobb fahasábokat is (napi két tele zsebnyi dió a fejadag, úgyhogy jut erre héj).

Egyébként itt megjegyeznék egy apró trükköt, ami sokat segít a kitelelésben: a szobában egy sparhelt adja a meleget, ami keményebb mínuszokban igen kevés, vagy tömhetnénk egész nap akáccal. Ezt úgy oldottuk meg, hogy a nagy, 50 literes befõzõ lábasunkat rátettük, tele vízzel. A víz hõtároló kapacitása révén, ha forrás közelébe került, még órákig adja le a meleget azután, hogy a sparheltben minden elhamvadt. A széltõl függött elsõsorban, hogy milyen hamar hûlt ki, mivel a miénk egy szigeteletlen nyílászárókkal rendelkezõ vályogház (de sokszor még másnap reggel is olyan meleg volt, hogy pl. hajmosáshoz hideget kellett tölteni hozzá). A forró vizet utána ki lehet merni fõzéshez, vagy lavoros mosdáshoz (elõbb-utóbb újra elterjedt lesz :rolleyes:), így itt is multifunkcionális hasznosítást valósítunk meg. :)

shadow177
04-02-2014, 11:45 AM
Gyógynövények közül meleg szívvel ajánlom a körömvirágot, nadálytõt, árnikát, levendulát, kövirózsát, görögszénát (humán kutatások is alátámasztják érvédõ tulajdonságait), kakukkfüvet és oreganot gyógyászati célra.
Szobában, konyhában cserépben jól szaporítható az Aloe.
Csípõs paprika, mustár - lokális fájdalomcsillapító, ízületi panaszokra és fejfájásra - nem beszélve hölgyek esetén a fránya göröngyökrõl egyes testrészeken - alkalmazható.
Fejfájás kezelésére a borsmenta is bizonyított, hatékonysága elérte a paracetamolét és acetil-szalicilsavét - de migrénre nem hat elvileg.
Peptikus fekélyre édesgyökér a jó.
A szúrós csodabogyó a vénákat erõsíti, ödéma ellen kiváló.
Borostyán (hörgõtágító és -görcsoldó, az egyik legjobb hurutoldó, köptetõ, mert nem irritálja a gyomrot).
Pemetefû (igazoltan gyulladáscsökkentõ).
Ánizs (amellett, hogy kiváló felsõ légúti hurutnál és jótékony az emésztésre, fokozza a tejelválasztást is).
Kasvirág (immunerõsítésre elsõrangú - bár nem szájon át történõ bevételre vizsgálták, hanem subcutan injekcióban).

Ha több a hely (és fáknál van idõnk kivárni :))
Hasmenésre (és vérzéscsillapításra) tölgyfa.
Májbetegségekre máriatövis.
Szív gyógyszere a galagonya.
Vadgesztenye (vérzésekre, aranyérre).

És még sorolhatnám, de most indulnom kell a kertbe. :)

(A dohány nálunk is megvan, mint permetszer, errefelé nem ritka a kertekben.)

Rendkívül felkeltetted az érdeklõdésem! Pontosan hogyan kell ezeket használni?

P
04-02-2014, 12:22 PM
Belsõleg lehet tinktúra, vagy tea, de bizonyos növényeket én simán megeszem nyersen, magában vagy salátában.
Macerátumot is készíthetsz - azaz olajos kivonatot. Ezt és az alkoholos kivonatot én krémként, bedörzsölõszerként elkészítem, és úgy használom. Azért jó a kétféle kivonatot kombinálni, mert más-más anyagok oldódnak ki. Ilyenre jó a körömvirág, a nadálytõ, az árnika, és a kövirózsa.

A kakukkfûnek és az oreganonak igazából az illóolaja lenne a legértékesebb, de igen sok növény kellene még akkor is, ha van az embernek lepárlója. Úgyhogy ezeket a növényeket is ajánlom egészben, nyersen / teaként, inhalálva, illetve kivonatokban.

Paprika, mustár - borogatásként. Illetve a fokhagymás tapasztalatok után, fejfájásra szájon át is jó. :)

A borostyánból és a pemetébõl szirupot érdemes készíteni.

Az ánizsmagot én egészben tárollom, és mozsárban megtörve vagy lenyelem vízzel, vagy a magokat el is lehet rágcsálni. Szintén lehet szirupként is, de láttam már teaként is.

A kasvirágot is pépestíve hagyom állni oldószerben, úgy teszem el, de az injekciós verzión is dolgozom. :)

A tölgynek és a gesztenyének a gyökerét aprítva, forrázva-áztatva, hogy a cseranyagok is kijöjjenek.

A galagonya hatásos szimpla teaként is, de a bogyójából lekvár is készíthetõ.

Az aloét én csak letöröm, és a gélt óvatosan felszabadítva teszem a bõrömre - de házi készítmények sûrítéséhez, gélesítéséhez is használható, nem beszélve a belsõleges hatásairól (én még ugyan nem ettem / ittam belõle).

Van még egy felhasználása a növényeknek, ami elgondolkodtat - ez a homeopátia. Otthon is kivitelezhetõ lenne, és pont az a lényege, hogy már igazából kb. nyomokban sincs jelen maga a hatóanyag. Egyelõre nem vagyok meggyõzve a homeopátia gyógyerejérõl, de ha bizonyítást nyerne, az rendkívül sokat könnyítene a gyógyászatban - akkora mennyiséget háznál ki tud termelni mindenki, amekkora a készítményekhez szükséges.

shadow177
04-02-2014, 12:28 PM
Hogyan csinálod a borostyán szirupot?
Mi a kasvirág oldószere?
Hogyan csinálod az olajos kivonatot.
Nézd, el nekem, de inkább mûszaki ember vagyok, tehát légyszíves légy szájbarágós.

P
04-02-2014, 03:06 PM
Az imént kipróbáltam a kapadohányt egy betévedõnk jóvoltából füstszûrõ nélkül, papírba tekerve, natúr, mindenféle fermentálás nélkül. Hát, én nem ajánlom! Rendelkezem némi múlttal e téren (pipázgatni a fûben, estefele végignézve a kerten ma is szívesen teszem egy finom Melange tömettel), de ez egész más élményt nyújtott! :huuu: Bár megkaptam az instrukciót, hogy mielõtt leszívnám, a füst háromnegyedét fújjam vissza, de azért égetett, mint a jó karcos pálinka. A kis szálacska végéig maradt ez az érzés, aztán úgy éreztem, hogy az irritációtól felduzzadt nyálkahártyáim (vagy a nikotin "áldásos" élettani hatásai nyomán) nem tudok rendesen lélegezni. Kénytelen voltam szájon át szívni a levegõt, hogy feloldódjon ez a görcs vagy duzzadás, és ez egy picit ijesztõ volt - bár mást nem tapasztaltam, pl. nem szédülök, nem fáj a fejem, nincs hányingerem. Mindenesetre, ez nem élvezeti szer feldolgozatlanul.

A szirup: pofonegyszerû, és könnyen el is áll. A borostyánleveleket beleteszed folyóvizes átmosás után egy lábasba (én egy 2 literes edényt félig raktam vele), rá a vizet, majd laza kavargatás mellett forralod, azaz a fõzetét sûríted be szirupnak. Eredetileg cukorral, vagy mézzel lehet leszûrés és további hevítés mellett sûríteni, de én 40 fokosra hûlt fõzethez keverem a mézet (kb. 30%-os arányban). Két evõkanál ezüst-kolloidot teszek hozzá, ezt is elkeverem, majd csírátlanított üvegekbe töltöm, és a kamrában tárolom.
A neten én jóval magasabb cukortartalmú recepteket találtam, de véleményem szerint ez felesleges, ha csak nem akarunk tényleg akácmézként folyó köhögéscsillapítót magunknak (valamit valamiért).

A kasvirágot tiszta (jobban mondva 96%-os) alkoholban áztatom, annyit teszek bele, amennyi csak fér, hogy minél töményebb legyen a végeredmény. Szinergistaként ebben propoliszt is oldok elõzõleg. Forralt vízzel (kihûlés után) is felöntöm, kb. az alkohollal megegyezõ tömegben. Változó az áztatási idõ, van, hogy néhány nap, de az sem baj, ha két hét. Közben szoktam rázogatni - azt nem tudom, hogy van-e ennek valami elõnye, de rám ragadt. Különösebb tennivaló nincs vele szûrés után, csak itt is tisztán kell dolgozni.

Az olajos kivonat is hasonló az alkoholoshoz, de adalékanyagok nélkül nem áll el sokáig, úgyhogy érdemesebb friss felhasználásra készíteni. Én leginkább préselés útján nyert napraforgóba szoktam tenni a növényi részeket, de akinek van pénze rá, az vehet olyan olajat, ami a célnövény hatását erõsíti. Fenntartható a házi olajprés lesz, amivel magunknak tudunk mákot, napraforgót, tökmagot, diót, stb. nyomni. :) Hûtõszekrényben kell tárolni, de ennek híján én 3 hétig is probléma nélkül fel szoktam használni a macerátumot. Igazság szerint illóolajokat is teszek bele, ami növeli az eltarthatóságot is - erre egyelõre nem tudok alternatívát.

Mizu
10-30-2014, 04:37 PM
Cefrét csinálsz a csicsókából, élesztõ hozzáadásával megerjeszted,...

Kerdesem, hogy mi francbol van az elesztö ??

Es hogy lehet majd elöallitani a vilagvege utan ??

szfenikus
10-30-2014, 04:53 PM
A cefre erjedése önmagától is bekövetkezik és a végén lényegében gyümölcsbor keletkezik, ugyanaz a folyamat zajlik le, mint a must forrásakor. A fõzéskor valójában besûríted az oldatot (pálinka kifõzés). faélesztõt szoktak használni a "nagybani" pálinkások, hogy mihamarabb zsebben legyen a forint. A házipálinkások meg szépen megvárják azt a pár hónapot, amikor belekvárosodik a cefre...õk maguknak csinálják.

Laci, a dohánypalánta akkor is megnõ (most sem permeteztem azt a néhány tövet, a hígitott levéldaralékot egy idõben a kaptárnyitogatáskor használtam), persze a károsító bogarak kárt tesznek benne. A dohányázalékkal tényleg vigyázni kell - már aki permetlevet szeretne belõle csinálni ... a nikotin méreg !

Csicsókából legalább olyan bonyolult lehet kivonni az cukros levet, mint a krumpliból, hogy utána vodkát csináljanak belõle...

fater.lajos
11-01-2014, 05:51 PM
Az élesztõ gombák (nagy faj, sokféle van!) a levegõben is jelen vannak. Egyes növényeken meg nagyon gazdagon. A közönséges komló ilyen. Nem csak ipari növényként termesztik, szinte minden ligetes erdõben jelen van, csak gyomnak nézik! Elõ a Kis növény határozót!
4196

törölt tag -gl
11-30-2014, 01:55 PM
imi, nemrég olvastam, hogy ez a kaktusz a világ legcsípõsebb növénye:
http://index.hu/tudomany/til/2014/11/29/egy_kaktusz_a_vilag_legcsiposebb_etele/

törölt tag -gl
11-30-2014, 02:00 PM
...ástam a kertet,nem most régebben,õsszel..lusta voltam kihúzkodni a gyomnövényeket,rohadt paradicsomot stb..beástam mindent...egy darab tavasszal parlagon maradt,mert a gyerekek medencét akartak......minden kinõtt vetés nélkül..kamilla,csalán,pipacs,koktélparadicsom ,paprika...persze a gaz is....
Magkeverékek?
Mástól is hallottam, hogy kinõttek maguktól a paradicsomok.
Én hallottam olyan magkeverékrõl is, ami 70%-ban talajjavító növényekbõl, 30%-ban haszonnövény magokból áll, ezzel "gyepszerûen" levetik a területet, utána csak be kell takarítani.
http://www.thefarmingpodcast.com/store/permaculture-seed-mix-0.9

törölt tag -gl
11-30-2014, 02:03 PM
Ezt a magkeveréket jó lenne házilag összerakni, esetleg még beletenni ezt-azt.
Azt hiszem nyitottam már errõl egy topicot.

Ádám Csaba
04-24-2016, 01:34 AM
Magkeverékek?
Mástól is hallottam, hogy kinõttek maguktól a paradicsomok.
Én hallottam olyan magkeverékrõl is, ami 70%-ban talajjavító növényekbõl, 30%-ban haszonnövény magokból áll, ezzel "gyepszerûen" levetik a területet, utána csak be kell takarítani.
http://www.thefarmingpodcast.com/store/permaculture-seed-mix-0.9

Elsõ munkahelyem volt a városi szennyvíztelep üzemeltetõje! A szennyvíz iszapot préselték, szalmával keverték, komposztálták és végül ment trágyaként a földekre. Protekcióval vitettem haza egy-két autónyi nyers iszapot, gondolván majd feljavítom vele a gyenge kertemet! Tavasszal annyi gaz és paradicsom nõtt benne, hogy nem tudtam használni a kertet. A komposztálás fontos, a csírátlanítás miatt!

Treff király
04-25-2016, 10:12 AM
Szívesen olvasnék a len és a kender termesztésérõl, mivel hosszú távon kell a szövetáru, nem csak rongyokban és bõrökben fogunk járni.

Ádám Csaba
04-25-2016, 01:44 PM
Szívesen olvasnék a len és a kender termesztésérõl, mivel hosszú távon kell a szövetáru, nem csak rongyokban és bõrökben fogunk járni.

Ebben olvastam róla, ha jól emlékszem... http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=2101042345&type=10&_v=Sarkozy_Peter_Selendy_Szabolcs_Biogazda_2_Szant ofoldi_es_kerteszeti_novenytermesztes
Ha érdekel, akkor írj privátban és elküldöm a könyvet pdf-ben.
(Ebben a növénytermesztés van benne, nem pedig a ruhakészítés!)

Dream_walker
04-26-2016, 07:36 AM

A len meg a kender nagyon jól érzi magát gyomnövényként is bárhol az országban, úgyhogy nem a termesztés a nagy kunszt (beteszed a magot a földbe, aztán nõ), hanem a feldolgozás :)

LSVF
05-09-2016, 01:02 PM
Arra lettünk figyelmesek asszonnyal, hogy a vérehulló fecskefû nem ontja a nedvet, máskor ha kell ha nem folyt.-most is kellett volna a leve ápolásra
A pitypang ugyan ez. Gyanítom ez a fasza idõjárás, mármint szárazság.-salátához ettük a levelét úgy tûnt fel.
Majd a természetbe is megnézem, ezek a ketben voltak.
Másfelé milyen?

mmilan21
05-10-2016, 06:20 AM
Arra lettünk figyelmesek asszonnyal, hogy a vérehulló fecskefû nem ontja a nedvet, máskor ha kell ha nem folyt.-most is kellett volna a leve ápolásra
A pitypang ugyan ez. Gyanítom ez a fasza idõjárás, mármint szárazság.-salátához ettük a levelét úgy tûnt fel.
Majd a természetbe is megnézem, ezek a ketben voltak.
Másfelé milyen?

Nálunk százszámra nõnek a vérehulló fecskefüvek (a blogomon van róla kép a tegnapi bejegyzésben).
Eddig nem vettem észre hogy nem folyik belõle egyáltalán a nedv.
Van olyan amikor kevesebb jön belõle, ami talán száraz idõ után és teliholdkor jellemzõ.

Megnéztem. Folyik mint a patak a sárga nedve. Ráadásul egy félárnyékos helyen vannak a barackfa alatt.

Talán a talaj fajtája okozhatja ezt az ingadozást.
Illetve a szárazság (Hol nem volt elég esõ Magyarországon mostanában?) Nálunk kb. 100 mm leesett egy hónap alatt.

Ahogy néztem a radart, az egész országon végigvonult pár esõt hozó hidegfront mostanában.

Dream_walker
05-10-2016, 07:13 AM
Itt a környéken áprilisban egyszer volt csak esõ, akkor is 5 mm. Az nagyon kevés volt, de a pitypang az persze patakzott akkor is :)

darxide21
04-14-2017, 06:55 AM
Üdv, látom jó régen írt ide utoljára valaki, úgyhogy most megtöröm a jeget. Vettem vateráról virginia dohány magot ma (talán) elültetem. Mondjuk elvileg már kicsúsztam az idõbõl, de hátha nem. Idõnként updatelem majd a dolgokat, hogy hogy áll a project. 7966

coco
04-14-2017, 08:16 AM
Sok sikert hozzá! Volt "szerencsém" dohánytermesztésben dolgozni, soha többet :)

Dream_walker
04-18-2017, 07:38 AM
A dohánytermesztés legális, azonban a füstölésre kész anyag tartása (azaz szárított, vágott) már jövedéki törvénybe ütközik, és ha van rosszakaród, könnyen feljelentés lehet a vége. Szóval a növényt nem kell rejtegetni, de ha akarsz valamit kezdeni vele, akkor a szedés után már bréking bedben kell tolni a konyhát :D

darxide21
05-02-2017, 09:03 AM
Természetesen meg sem fordult a fejemben, hogy feldolgozzam és nem is bátorítok erre senkit, pláne nem egy nyilvános fórumon... Azt olvastam valahol, hogy magához vonzza a kártevõket és megöli.

coco
05-02-2017, 03:46 PM
Megmondod, hogy szeretnél biokertészkedésre átállni és permetszert készítenél a dohányból. Elmeséled a szomszédnak, adsz 1-2 levelet neki, hogy õ próbálkozzon is, a tapasztalatcsere végett. Aztán ha piszkatúráznának, megmutatod nekik a lötyit. Nem hiszem, hogy keresztre feszítenének emiatt, kis tétellel nem foglalkoznak. Persze, ha a padlás tele van száradó levelekkel, azt azért nehéz kidumálni :)