PDA

View Full Version : Közlekedést segítõ eszköz

fater.lajos
09-08-2013, 03:23 PM
A szombati túrán csináltam. Mogyoró. Erõs és rugalmas. Hossza olyan, hogy a könyökömig ér. A pásztoroknak is volt. Gyaloglás közben nehéz terepen nagyon hasznos. Ön és kutya elleni védelemre is alkalmazható.

Zacskóbicska
09-17-2013, 05:49 AM
Ismertem egy öregembert, aki hasonló eszközt használt a vaddisznó (meglehetõsen gyakori) elejtéséhez. Annak a felsõ végén volt még egy kb. 15 cm hosszú 2 collos vascsõ darab is. Amikor ott volt a hússzerzés ideje, kiballagott az erdõbe oda, ahol a patakból a vadak inni szoktak. Ez egy szurdokban volt, ahol megfelelõ szélirány mellett az itatóhoz közel el tudott bújni. Az ivó disznók közül kiválasztotta a megfelelõ célpontot, majd adott neki. Azt mondta, az elsõ fejre mért ütés sokkoló. Ha nem is esik össze a disznó, de helyben marad. Jöhet az ismételt ütés. De azért törekedett a biztonságra. Vitt magával egy másik hasonló botot is, aminek a vége ki volt hegyezve és azt beszúrta a földbe, tartalékként ha az elsõ eltörne, vagy kiesne a kezébõl.:)

fater.lajos
09-17-2013, 08:31 AM
Ehhez azért az kell, hogy legyen vér a pucájában. A disznó, még a házi is alattomos erõs jószág. Én már kábítottam disznót kalapáccsal. Egy kilós kellett.

Zacskóbicska
09-17-2013, 12:58 PM
Ehhez azért az kell, hogy legyen vér a pucájában.

Volt neki. 90 éves volt, amikor in flagranti kapta rajta egy negyvenes éveiben járó fickó a feleségén az öreget. (Állítólag "jó szándékú bejelentés" nyomán.) Az öreg szemrebbenés nélkül kidumálta, hogy a felszarvazott fickón mindenki röhögni fog, ha õt megveri, mert akkor az látszani fog és akkor mindenkinek el kell majd mesélnie, hogy miért kapta a verést.

fater.lajos
07-15-2014, 02:07 PM
Csináltam egy szállítást, menekülést segítõ eszközt. Az ihletet a háborús menekültekrõl látott fényképek és a hajléktalanok adták.
Az elsõ löketet egy intézményi lomtalanítás adta. Ezt a cuccot a negyedik emeletrõl lökték ki, a konténerbe. Kicsit elgörbült, de én azért kikukáztam.
A vázat átalakítottam és fa kereszttartókat kapott a létraváz. Szétszedhetõ és az elsõ kerék pár kormányozható. Próbaképpen kétszáz kilót tettem rá. Bírta.
333333343335
Nem szép, de jó. Nekem tetszik...:)

szfenikus
12-14-2014, 11:24 PM
Kerékpár utánfutó, 20 " méretû kerékkel, 30x30-as szögacél és 3/4" -os acélcsövekbõl. Kézikocsinak is jó.
90 Amperral,4494 kettõfeles rutilossal.4495

Hétvégi kertbõl ill. kertbe hordani a cuccok és termények egy részét.

fater.lajos
12-15-2014, 07:47 PM
A vietnami háborúban egy ilyennel komplett aknavetõs üteget elvittek volna... Nagyon jó! A csatlakozót (vonószem? kardánkereszt?) részleteznéd?

Pityubá
12-15-2014, 09:27 PM
A szombati túrán csináltam. Mogyoró. Erõs és rugalmas. Hossza olyan, hogy a könyökömig ér. A pásztoroknak is volt. Gyaloglás közben nehéz terepen nagyon hasznos. Ön és kutya elleni védelemre is alkalmazható.
Lajos, nagyon pofás túra botod van. Én ugyan nem viszek magammal de a terepen faragok.
Ajánlanám figyelmetekbe Öregindián túrabotról szóló cikkét MTTP portálon (http://mtp.info.hu/index.php?view=category&id=39%3Afelszerelesek-tesztek&option=com_content&Itemid=68) olvasható. Néhány cikket én is írtam ott.

Ismerõsöm mesélte, véletlenül nekifutott vasnyelû hasogató baltája fokának 1 vaddisznó az erdõn.
Rögtön megállt a disznó, a másodikat már az élével kapta. :D

szfenikus
12-16-2014, 07:37 AM
Aprócska gömbfejes vonóhorog (kerékpár utánfutó adapter) - bilinccsel a nyeregcsõre rögzítve. Megtámasztva M8-as csavarral, lebillenés ellen.

kori101
01-02-2015, 05:40 PM
Ismertem egy öregembert, aki hasonló eszközt használt a vaddisznó (meglehetõsen gyakori) elejtéséhez. Annak a felsõ végén volt még egy kb. 15 cm hosszú 2 collos vascsõ darab is. Amikor ott volt a hússzerzés ideje, kiballagott az erdõbe oda, ahol a patakból a vadak inni szoktak. Ez egy szurdokban volt, ahol megfelelõ szélirány mellett az itatóhoz közel el tudott bújni. Az ivó disznók közül kiválasztotta a megfelelõ célpontot, majd adott neki. Azt mondta, az elsõ fejre mért ütés sokkoló. Ha nem is esik össze a disznó, de helyben marad. Jöhet az ismételt ütés. De azért törekedett a biztonságra. Vitt magával egy másik hasonló botot is, aminek a vége ki volt hegyezve és azt beszúrta a földbe, tartalékként ha az elsõ eltörne, vagy kiesne a kezébõl.:)

Ha egy házi fehér sertést teljes erõbõl fejbevágsz egy fejszével összeesik, beszakad a homloka, elkezd remegni. Ezt a módszert használják, használták disznóvágás elõtt kábításra. Ha egy mangalicát fejbevágsz talán elesik, de nem biztos, mert olyan vastag a homlokcsontja. Csak jobb fajta disznókábító pisztollyal érdemes próbálkozni vele. Ezekben van tapasztalatom. De egy vaddisznónak még vastagabb a homlokcsontja, teljesen kizárt hogy egy vascsõvel le tudd ütni. Ráadásul ha megtámad komoly veszélyben vagy. Vaddisznót még pisztollyal sem biztos hogy le tudsz teríteni.

Laci
01-02-2015, 08:08 PM
A vascsõ szerintem hegyesre van vágva , mint az injekcióstû , csak nagyban .

fater.lajos
01-03-2015, 11:41 AM
Vagy harmincöt éve hetente jártam vágóhídra. A vágómarhákat meg a lovakat, nem disznókat akkor taglónak nevezett cuccal "kábították". Ez a cucc egy olyan hosszú nyelû kalapács volt, amire a tompa oldalára egy csavardarab volt hegesztve. Ezzel homlokon csapták, mire a jószág összeesett. Ez után jött egy darab drót, amivel a lyukon át megkavarták az agyát. Nem remegett, nem mozgott, mehetett kivéreztetésre. Durva, de akkor az állatvédõk még a szájukat sem merték kinyitni...

Pityubá
01-03-2015, 04:15 PM
Vagy harmincöt éve hetente jártam vágóhídra. A vágómarhákat meg a lovakat, nem disznókat akkor taglónak nevezett cuccal "kábították". Ez a cucc egy olyan hosszú nyelû kalapács volt, amire a tompa oldalára egy csavardarab volt hegesztve. Ezzel homlokon csapták, mire a jószág összeesett. Ez után jött egy darab drót, amivel a lyukon át megkavarták az agyát. Nem remegett, nem mozgott, mehetett kivéreztetésre. Durva, de akkor az állatvédõk még a szájukat sem merték kinyitni...
Ezt pontosan így láttam anno. :D

kori101
01-03-2015, 07:43 PM
Pontosan, ez a pikker , kontyos fejsze vagy pikker fejsze, ki hogy nevezi, a mai kábító pisztoly õse. Hosszú nyele van, lehet akár járást segítõ eszköz is..

Zacskóbicska
01-04-2015, 10:02 AM
Ha egy házi fehér sertést teljes erõbõl fejbevágsz egy fejszével összeesik, beszakad a homloka, elkezd remegni. Ezt a módszert használják, használták disznóvágás elõtt kábításra. Ha egy mangalicát fejbevágsz talán elesik, de nem biztos, mert olyan vastag a homlokcsontja. Csak jobb fajta disznókábító pisztollyal érdemes próbálkozni vele. Ezekben van tapasztalatom. De egy vaddisznónak még vastagabb a homlokcsontja, teljesen kizárt hogy egy vascsõvel le tudd ütni. Ráadásul ha megtámad komoly veszélyben vagy. Vaddisznót még pisztollyal sem biztos hogy le tudsz teríteni.

Nem szükséges, hogy beszakadjon a koponyája, elég az agyrázkódás okozta sokk, attól néhány pillanatra lebénul.
Ismerek a vadász sztorit, Erdélyben történt. Ott duplacsövûvel, Brenecke golyóval lõttek közelrõl homlokon egy medvét. Azonnal összeesett. Negyed óra múlva a hajtásból kilõtt disznók tarítékét rakták össze, akkor vették észre, hogy tápászkodik fel a medve. Golyóssal adtak neki. Késõbb kiderült, hogy a Brenecke megállt a homlokcsontjában, nem érte el az agyát. Ennek ellenére azért a megállító erõ nagy volt. Hasonló ez a buzogánynál, vagy vascsõnél is.

fater.lajos
01-04-2015, 01:28 PM
Annó, katona koromban Steki bácsi, a fegyvermester zászlós agyon akarta lõni az öreg, vak, süket és menni is alig tudó puli kutyáját könyörületbõl. Elõvette a Zbrojovka önvédelmi pisztolyát és a fekvõ kutyát közelrõl homlokon lõtte. Nagy bumm, a kutya néhányat rándult és fekve maradt. Míg mi megittuk az áldomást a temetésre és megástuk a gödröt a kutyának a kertben, addig az odajött hozzánk...
Lehet agyalni, hogy a Zbrojovka szar (szerintem igen), a lõszer elöregedett, vagy a kutya falcsontja szívós.
4730 vagy 4731

Pityubá
01-04-2015, 04:25 PM
Annó, katona koromban Steki bácsi, a fegyvermester zászlós agyon akarta lõni az öreg, vak, süket és menni is alig tudó puli kutyáját könyörületbõl. Elõvette a Zbrojovka önvédelmi pisztolyát és a fekvõ kutyát közelrõl homlokon lõtte. Nagy bumm, a kutya néhányat rándult és fekve maradt. Míg mi megittuk az áldomást a temetésre és megástuk a gödröt a kutyának a kertben, addig az odajött hozzánk...
Lehet agyalni, hogy a Zbrojovka szar (szerintem igen), a lõszer elöregedett, vagy a kutya falcsontja szívós.
4730 vagy 4731
Végül csak gödörbe került a kutya ?

fater.lajos
01-11-2015, 10:18 AM
Nem akkor. Amikor leszereltem a kutya még élt...

Azóta a kutya valószínûleg, az öreg Stekkler zászlós meg biztosan meghalt. Ott voltam a temetésén. Jó fej volt, nyugodjon békében!

Ihasz Laci
06-23-2015, 06:27 PM

ha mar az allat ossze esett az utestol, miert kellet az agyat megkavarni?

Pityubá
06-23-2015, 07:50 PM
ha mar az allat ossze esett az utestol, miert kellet az agyat megkavarni?
Gyorsan kellett a dróttal dolgozni, mert a lyukasztás után néha még felállt a lábára. Na azután már nem állt fel. A "drótozás" teljes lebénulást okozott a marhánál.

Ihasz Laci
06-25-2015, 11:27 AM
Gyorsan kellett a dróttal dolgozni, mert a lyukasztás után néha még felállt a lábára. Na azután már nem állt fel. A "drótozás" teljes lebénulást okozott a marhánál.

azt hittem az utes annyira elkabitja az allatot, hogy utana mar lehet nyakat vagni.
lattam videon hasonlo modszert, ott a kalapacs helyett egy levegos pisztollyal kabitottak el az allatokat. nagy nyomassal ki nyomott egy golyot a pisztolybol amit az allat homlokahoz tartottak. a golyo nem ment bele az allatba csak megutotte, attol az elkabult utana jott egy ficko a nagykessel, nyissz-nyassz es mar folyt is a ver.