View Full Version : Faraday kalitka
fater.lajos
09-13-2013, 03:23 PM
Itt is olvastam, hogy jön a nagy bumm, aztán meg az elektromágneses hullám. Attól minden elektromos cucc összesül. Aztán bambultam a TV-t. A Faraday-kalitka az elektromágneses hatás kiküszöbölésére szolgáló, fémhálóval körülvett térrész, amelybe a fémháló védõhatása folytán a külsõ elektromos erõtér nem hatol be. (Köszi VIKI!) Amerikai fickó erre a célra bádog kukás edényt használt. Aztán rövidre zárta rajta az autója aksiját. Na, ez baromság, a rövidzárlat nem azonos a nagy bummal. Talán, ha a villám bele csapott volna...
Szóval én egy ilyen Faraday-kalitkába tenném be a mobilt, rádiót stb, mondjuk nem éghetõ textilbe csomagolva. Mi errõl a vélemény?
554
Valaki felvetett egy dolgot itt a fórumon -már nem emlékszem ki-, hogy ha beleteszik a mobilt, akkor lehet hogy a mobil működni fog, de a mobiltelefontornyok és az egész mobil-rendszer meghal, tehát nem lesz se térerő, se semmi. A rádiónál is ez a helyzet, a rádió menne, de nem lenne mit hallgatni csak a sistergést?
Szerintem ebben van valami, úgyhogy én pont emiatt nem igazán gondolkodom ilyen dobozban.
raktaros
09-15-2013, 08:35 AM
Én is gondolkodom hogy néhány dolgot "bedobozolok".
Találtam egy dobozkát, vókitóki, rádió szkenner, sd kártya, pda belefér.
560
Viszont amin gondolkodom, mi az pontosan amit védeni kell?
-dugasztápokból trafósat is, vagy csak a kapcsolóüzemût?
-akkumulátorokat/elemeket?
-ledes lámpákat?
Föld alatt a pince is ad valami védelmet?
Salmo
09-16-2013, 12:43 PM
A rádión telefont valóban felesleges bele tenni, azonban egy PMR rádió ha megvédjük pl egy napkitörés hatásától
mûködni fog, és ha nem is minden rádió amatõrrel, de a felkészültebekkel ( vannak ilyenek, akik nem alapvetõen egy SHTF
helyzetre gyúrnak, ahogyan Wannabe írta) lehet Dx egy SHTF után is.
Az én "kalitkám" :
https://lh5.googleusercontent.com/-socecU4OooA/Uc2Lw3VlgPI/AAAAAAAABPU/028SZv4NPzc/w441-h588-no/faraday1.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-Ll3fBUqq9D0/Uc2L28P_o0I/AAAAAAAABPc/_FgNHPRNTJU/w640-h480-no/faraday2.jpg
Fontos, a bekerülõ dolgok ne tudjanak fémes kapcsolatba kerülni a kailtkával, és kalitkának teljes fémes kapcsolatban burokként
kell körbe vennie a védendõ dolgot.
reofil
raktaros
09-16-2013, 01:56 PM
Szerintem is, ha egy háborút indítanak vagy káoszt akarnak az elsõ húzás nagy eséllyel EMP használata.
Kérdés persze mekkora területet képesek egyszerre megbénítani.
Itt egy írás, már követni nem tudom, sztem kicsit már túlzás:
http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2013/09/elkepeszto-dokumentumok-az-emberiseg.html
Nem tudom a mobiltornyokból mit akar kihozni.
Én pont ezeknek az egyik fajta adórészét javítom (USA-ból is jön javításra), de az üzemi frekvenciától eltérõ és maximum teljesítménynél (45dBm/32W) nagyobb teljesítménnyel üzemeltetését mûszakilag nem tudom elképzelni...
Salmo
09-16-2013, 08:53 PM
Én is gondolkodom hogy néhány dolgot "bedobozolok".
Találtam egy dobozkát, vókitóki, rádió szkenner, sd kártya, pda belefér.
Aranyos a kép is! Faraday kalitka, alatt 6-8 kg cukor, mellette egy mûanyag hordó
(aminek azért kiváncsi lennék a beltartalmára....... ;) )
Zacskóbicska
09-17-2013, 05:21 AM
Felesleges túl bonyolítani a dolgokat. Fogod a védendõ cuccot és becsomagolod elõször papírba, majd alufóliába. Ez könnyû is és bõven elegendõ védelem. De valószínûleg a túlélõ fólia is hasonlóan eredményes lehet, ha kibéleled vele a hátizsákod, amiben az elektromosan védendõ cuccod van.
raktaros
09-17-2013, 04:19 PM
Aranyos a kép is! Faraday kalitka, alatt 6-8 kg cukor, mellette egy mûanyag hordó
(aminek azért kiváncsi lennék a beltartalmára....... ;) )
Az a cukor mindennapi használatra van, a készletbe ilyen hordóban tárolom.
Ez a hordó száraztésztával van tele.
raktaros
09-17-2013, 04:24 PM
Belegondoltam tegnap és a pince nem rossz hely ilyesmire. Ugyan drótháló és fémdoboz nélkül nulla védelmet ad a kütyüknek, de, ha nem burkolt a padlója, csak döngölt föld, a fémdobozt leteszed a padlóra és így egybõl "földelve" is van.
A pincét majd be akarom vakolni belülrõl, vakolat alatt elférne ponthegesztett kerítésháló :).
De nem akarok sok elektromos cuccot így feleslegesen költenék rá.
hwahun
11-21-2013, 03:46 PM
Üdv. nekem vasból van egy hegesztve, mert szerintem a lemez elég gyenge. 2 db walkie talkie van benne. persze tartalék elemeim is vannak :)
nikosz
03-03-2014, 11:01 AM
A tulelesi praktikákban volt egy rész a csávó is egy imp vagy napkitoresre készült ott elmondtak hogy valamikor régebben amikor még tavirok voltak akkor volt egy elég erõs napkitoresre és ott ahol a legnagyobb sugárzás érte a területet ott az elektromos vezetékek lángra kaptak tehát ha mondjuk ez megtortenik és te égy ilyen femdobozban megvedted mondjuk a rádiodat vagy ilyesmit akkor lehet hogy nem fogod tudni feltolteni esetleg még kigyullad a házad villany vezetekei!
Salmo
03-03-2014, 11:37 AM
Kicsit részletezhetnéd a fenti összefüggéseket.
Ha Faraday kalitkába teszem a rádiómat, akkor nem fogom tudni tölteni? Vagy ha Faraday kalitkába teszem a rádiómat kigyullad a házam?
Vagy tök mindegy hová teszem a rádióm kigyullad a házam?
Ha olvasgatod a rádiós topikot akkor láthatod, hogy többen törekszünk energia függetlenségre a rádiók tölthetõségét illetõen. Ha süt a nap
én pl a leégett házam mellet állva is tudnám tölteni a rádiómat.
Bár ha tovább gondolom, akkor már csak egy peltier thermo elem, és az égéshõt is feltudná használni. :thumbup
st.jimmy
03-03-2014, 04:30 PM
Sziasztok!
Itt is felmerült a FÖLDELÉS kérdése és máshol is olvastam már, de vannak kétségeim... Akik értenek hozzá, vagy tudnak fejbõl jó forrást letisztáznák, hogy mi a jelentõsége? Úgy értem kell-e, vagy ha nem feltétlen kell, akkor van-e valamilyen elõnye?
Ezen kívül még a TESZTELÉS érdekelne nagyon. Elsõ és legegyszerûbb megoldás: mobilt berakod a kalitkába és felhívod: mivel elektromágnesen hullámokkal kommunikál, ha valami elszigeteli õt ilyen szempontból akkor nem fog csörögni. Tapasztalat: 3 db fém sütisdobozból 2-ben szólt (festett volt a perem a fedél alatt tehát lehet, hogy ott nem volt fémes kapcsolat), noha nem ügyeltem, hogy szigeteljem a faltól, de mûanyag borítású telefon szilikon tokon pihent. Elégséges ezzel a módszerrel megbizonyosodni kalitkánkról, hiszen a pincében sincs térerõ? Itt kis energiájú elektromágneses hullámok vannak! Ha igen, miért elég így? Ha nem, milyen más módszer létezik?
Azt hiszem ezek fontos általános kérdések és az eddigi hozzászólók közül is sokan csak a félhomályban tapogatóznak.
nikosz
03-03-2014, 04:58 PM
Az a lényeg hogy ha van egy napkitores vagy imp támadás akkor nem csak az elektromos készülékek mehetnek tönkre hanem pl a falban lévõ vezeték! Én azért nem akarok megvalni az aramtol a vilagvegen is az LCD nézem majd filmeket de persze függni nem akarok tõlük a lényeg hogy pl belerakok adovevoket akkumulátorokat stb egy fém dobozba az oké hogy azoknak nem lesz baja de utána mit csinálsz velük ha Nemtudod feltolteni vagy pl berakom a LCD tv egy dobozba baja nem lesz de utána hiába dugom be ha a vezeték kiegett!
raktaros
03-03-2014, 05:20 PM
pl berakom a LCD tv egy dobozba baja nem lesz de utána hiába dugom be ha a vezeték kiegett!
Ne haragudj: Szerintem a tévé az utolsó utáni dolog amit érdemes megmenteni.
Ha mindenáron menteni akarod:
-ha most fémdobozban tárolod, nem tudod használni (vagy veszel másikat?)
-egy emp után nem biztos hogy lesz mûholdas vagy földfelszíni sugárzás
-egy összeomlott energiaszolgáltatás esetén a tévézés fog hiányozni?
A falban lévõ vezeték miatt nem kell aggódnod, ha a tévé mellé egy tekercs hosszabbítót is csomagolsz. Csak utána tudd hova dugni :)
nikosz
03-03-2014, 05:47 PM
A tv csak egy hasonlat volt de amúgy DVD filmre gondoltam :) de igen ez a dolog lényege hogy amivel mondjuk tölteni akarod az is be kell rakni és azt is ami pl áramot állít elõ
Falban lévõ vezetéknek mi baja lehetne ? :confused:
Minimum 1-es kábellel vezetékelnek , ahhoz , hogy az elolvadjon kell ám elektromos töltés , áramerõsség ....
A. L. Ias
03-03-2014, 06:33 PM
Egy apró megjegyzésem lenne a falban meggyulladó vezetékekkel kapcsolatban. Nem ismerem a konkrét történetet, de van egy 40-es évek végén épült vályogházam amiben már építéskor került villamos hálózat. Méghozzá kátránypapír védõcsõbe, textil szigetelésû alumínium vezetékekkel. Akkoriban az volt a szabvány és az volt elérhetõ, megfizethetõ. Ráadásul földeletlen hálózat. Ha kapott volna egy közvetlen villámcsapást, biztos kigyullad és kiég a falban. Ma már ilyet nem engedélyeznek. A mai szigetelések hõ illetve mérsékelten tûzállóak. Én nem ezért vigyáznék a vezetékekkel, hanem, mert antennaként viselkedve bárhová eljuttathatják a rádióhullámokat.
Közvetlenül , villámcsapás ( 20-30.000 amperes áramerõsséggel ) esetén a réz is elégne . A villámhárítók anyaga 10 mm-es átmérõjû horganyzott köracél .
A napkitörésnél a röntgen és a gammasugárzás , valamint a felszabaduló mágneses hatás a veszélyforrása , emp-nél csak mágneses hatás .
A. L. Ias
03-03-2014, 07:06 PM
Sziasztok!
Itt is felmerült a FÖLDELÉS kérdése és máshol is olvastam már, de vannak kétségeim... Akik értenek hozzá, vagy tudnak fejbõl jó forrást letisztáznák, hogy mi a jelentõsége? Úgy értem kell-e, vagy ha nem feltétlen kell, akkor van-e valamilyen elõnye?
Nem értek hozzá csak osztom az észt! :D
Szakmai megfogalmazásban: "(villamos) védõfedés [(electrically) protective barrier] Olyan szerkezeti rész, amely minden szokásos irányból jövõ közvetlen érintés ellen védelmet nyújt.
[IEV 195-06-15]" (forrás (http://www.albatrezor.hu/docs/14_msz-en-61140-2003.pdf))
Hétköznapi jelentõsége, hogy ne b...szon meg az áram. :D Azaz, ha az elektromos készülék, berendezés elektromosan vezetõ burkolatát, amiben alapvetõen nem fordulhat elõ feszültség, elektromosan vezetõ anyaggal hozzákapcsoljuk valami földpotenciálú testtel (gyakorlatilag a földdel). Így ha valami miatt a készülék, berendezés burkolata is rázna, akkor onnan a földbe távozik az áram. Illetve ha ezt érzékeli hálózatba bekötött relé, akkor lekapcsolja a védett részt a hálózatról.
A. L. Ias
03-03-2014, 07:15 PM
Közvetlenül , villámcsapás ( 20-30.000 amperes áramerõsséggel ) esetén a réz is elégne . A villámhárítók anyaga 10 mm-es átmérõjû horganyzott köracél .
Illetve felforrna, elpárologna valamennyi a villám becsapódási pontján. A szigetelésnek is annyi lenne egy jó darabon, de nem feltétlenül gyulladna ki. Ha pedig meggyullad, akkor sem ég végig a vezeték mentén. A kátránypapír és a szövet szigetelés sokkal tûzveszélyesebb. A túlfeszültség káros hatását tavaly demonstrálta hazánkban rossz szemmértékkel megáldott dolgozó, aki ~20 000 V feszültségû kábelt/oszlopot döntött a helyi 230V hálózatra.
A. L. Ias
03-03-2014, 08:07 PM
Ezen kívül még a TESZTELÉS érdekelne nagyon. Elsõ és legegyszerûbb megoldás: mobilt berakod a kalitkába és felhívod: mivel elektromágnesen hullámokkal kommunikál, ha valami elszigeteli õt ilyen szempontból akkor nem fog csörögni. Tapasztalat: 3 db fém sütisdobozból 2-ben szólt (festett volt a perem a fedél alatt tehát lehet, hogy ott nem volt fémes kapcsolat), noha nem ügyeltem, hogy szigeteljem a faltól, de mûanyag borítású telefon szilikon tokon pihent. Elégséges ezzel a módszerrel megbizonyosodni kalitkánkról, hiszen a pincében sincs térerõ? Itt kis energiájú elektromágneses hullámok vannak! Ha igen, miért elég így? Ha nem, milyen más módszer létezik?
Azt hiszem ezek fontos általános kérdések és az eddigi hozzászólók közül is sokan csak a félhomályban tapogatóznak.
Jó ez a kérdés, gondolkodásra, kutatásra ösztönöz. És a választ is megtaláltam: itt (http://www.atomcsill.elte.hu/Cikkek/FizSzle/mobiltelefon.pdf).
A lényeg: vékony falú és túl nagy a doboz. A rádióhullám bökdösi kívülrõl ami megmozgatja a fémdoboz falában az töltéseket. A vékony fal miatt ez lassan áthullámzik a belsõ oldalra. Amennyiben a doboz mérete nagyobb, mint a hullámhossz (1800 MHz-nél 16,6 cm), akkor bent is van terjedés. Ha kisebb, akkor nincs terjedés.
Medve
03-04-2014, 06:22 PM
Ne nevessétek ki, csak vázlat és/vagy terv :)
1897
raktaros
03-05-2014, 02:15 PM
Mi itt agyalunk a kis "jelentéktelen" cuccaink védelmén, vajon eszükbe jut az illetékeseknek egy atomerõmû vezérlését, rendszerét védeni?
Az áramfejlesztõket is védik, amik "egyben tartják az idõzített bombát"? Mert már az áramfejlesztõkben is elektronika van...
Amatorpe
03-05-2014, 03:57 PM
OFF:
Én nem aggódom ilyenek miatt.... Kis hazánk úgy el van maradva, hogy ha be is következne a napkitörés vagy a világvége, még símán lenne 50 évünk... :D
ON.
raktaros
03-05-2014, 07:49 PM
Én az áramfejlesztõk kapcsán a reaktorhûtés, szivattyúk folyamatos üzelmeltetésére gondoltam, nem az ország áramellátására.
Csak azért kérdeztem, mert ugye az ilyen nagy napkitörés lehetõsége és hatása átlagembereknél még mindig "összesküvés elmélet" kategória, vajon az illetékesek mennyire veszik komolyan.