View Full Version : Ultimate survival Alaska (Túlélni Alaszkát)
A. L. Ias
09-13-2013, 04:56 PM
Nem kaptak egyéb felszerelést, a tíz túrát egyhuzamban tudták le, csak a repülõ (helikopter, terepjáró) szállította õket egyik végérõl a másik elejéig.
Látható volt, hogy rengeteg hegymászókötelet vittek magukkal, fõleg a legidõsebb, Willie (aki egyébként hivatásos hegymászó, Everestet is letudta), neki még a végére is maradt bõven, ha jól emlékszem. Jó sok cuccot vittek, biztos nem 25 kilós zsákjaik voltak.
A marketing szöveg szerint lehet, de néhol kilóg a lóláb. A második részben Tyrell Austin felfújható gumicsónakját használja a halászathoz nem pedig a sajátját (ha lenne). Pedig a negyedik részben már mindenkinél volt belõle. A harmadik részben, a gleccsereknél Willi egy 90 méteres sziklafalról ereszkedést javasol, amihez van is kötele. Mutatják is ahogy duplán leng a sziklafalon a kötél és nem csak pont az aljáig ér (azaz több, mint 180 méter). Majd miután elsõként leereszkedik (amit alulról mutat a kamera, az operatõr lehet lent született), a kobakja és az eresztõje a következõkön visszaköszön. Amint lent van az elsõ csapat otthagyja a kötelet és útnak is indul. Késõbb sem derül ki mi lett a ~200 méter kötéllel. A hágóvas is kérdéses, mert még fent a sziklán megkérdezte, hogy kinél van valami mászóeszköz, de csak Martin jelezte, hogy nála van. A többiek nem is nagyon használták, inkább csúszkáltak, bukdácsoltak a jeges gleccseren a tizedik részben már mindenkinek jutott hágóvas. A kilencedik rész második napján a narrátor 37 napot említ, tehát a részek között volt (legalább) egy éjszaka, amit nem tudni milyen körülmények között töltöttek.
Marty maga mondta, azt kérték, hogy olyan zsákot állítsanak össze amivel akár 50 napot is kibírnak a vadonban.
Most hirtelen ennyi jut eszembe, pedig biztos van több is.
Tévedés nem essék, nem belekötni szeretnék a sorozatba. Csodálom a résztvevõk mostani és korábbi teljesítményét is. De ez akkor is egy megrendezett sorozat ahol fenn kell tartani a nézõ figyelmét, néha mesterségesen keltett feszültséggel.
A. L. Ias
09-13-2013, 06:52 PM
Erre nem emlékszem, de miért is ne kérhetném el a társam gumicsónakját, ha én a cuccomat 200 méterrel odább tettem le?
Mert õk hárman egy csapatként teljesítették a Yukoni távot és 45 méterre rakták össze a tutajukat a másik csapattól. A csomagjuk egy kupacban volt. De nem is az a kérdés, hol volt a csomag. Egyébként a saját csomagját kipakolta, mert benne volt az eresztõháló anyaga.
Te még hiszel a Mikulásban? Ez egy filmre vett dolog, amihez legtöbbször stáb tartozik, még Ray Mears egyedüli kalandjaiban is vannak stábtagok, annak ellenére, hogy úgy van beállítva, hogy egyedül van, néha hallatszik a cipzárhúzás meg a motoszkálás, miközben Mears meg se moccan (kivéve, mikor az illetõ tényleg egyedül megy ki, mint Ed Wardle, aztán végigsírja az idõ felét).
Egyébként láttad, hogy minden részben van jól láthatóan (helikopteres) légi felvétel? A stáb a helikopterrel oda pakolja az operatõrt, ahova akarja.
Próbálok higgadt maradni és nem indulatból reagálni erre a megjegyzésedre. Ha valaki nem ért egyet veled, illetve ellentétes véleményt fogalmaz meg, személyes tapasztalatom szerint hajlamos vagy bicskanyitogató stílusban provokálva válaszolni. Az hogy ki hisz a Mikulásban az itt irreleváns, a naivitás lehet kérdés. Viszont nem én állítottam, hogy "Nem kaptak felszerelést...". Majd most te hozod elõ, hogy ez egy film és én vagyok naiv, kiragadva egy olyan mondatrészt amit direkt zárójelbe tettem, mint nem szorosan a tárgyhoz kapcsolódó megjegyzést.
<OFF>
Ezért ha megkérhetnélek a jövõben mellõzd a személyeskedést, csak tönkreteszi a társalgást és úgysem lesz hatása.
</OFF>
Marty magával vitte.
Nem tudom megfigyelted-e Marty zsákját, én igen. Bár nem tudom mennyi helyet foglal ennyi mászókötél, de a zsákja nem dagadt meg hirtelen. A kobakról nem beszélve, az sem látszik a csomagján. Én inkább azt gyanítom, hogy a stáb gondjára bízták, mint ahogy nagyon sok minden mást is a sorozat alatt.
Mivel a terepjárók várták õket, akkor miért ne lehetett volna benne hágóvas is? A kilencedik részhez meg összerakható kajakokat kaptak, percekig beszélnek arról, hogy azt a stáb biztosította ahhoz a részhez, nem akarják úgy láttatni, hogy a fán termett.
Lehetett benne hágóvas, miért ne lehetett volna benne. Csakhogy akkor ellentmondásba keveredsz a "Nem kaptak felszerelést..." kijelentéseddel. Pedig az volt az alap kérdés, hogy volt-e a részek között felszerelés újragondolás.
Kajakot/kenut korábbi részben is kaptak. Szerintem az adott táv teljesítéséhez szükséges speciális felszerelést biztosítottak a számukra, pl vízi jármûvek és a végén a hágóvasak. Olyat ami nélkül teljesíthetetlen lett volna. És a tönkrement "védõfelszerelést" is pótolhatták szerintem, mert a gleccserséta alatt Brent sportcipõje (!!!) szétszakadt és késõbb nem panaszkodott a rossz lábbelijére.
A. L. Ias
09-14-2013, 10:12 AM
Személyeskedés? :eek: Akkor hidd azt. Vagy csak megpróbálsz kitúrni.
Kitúrni egy fórumról??? Ezt mégis hogy lehetne? (Költõi a kérdés, inkább csak az abszurditásán csodálkozom.)
Idézem magam, amibõl kiragadtál és azzal ferdítettél:
Ferdítettem? Már megint? Fene ezt a rossz természetem! :) Viszont engedd meg, hogy személyeskedésnek tekintsem és kinyíljon a bicska a zsebemben.
"Nem kaptak egyéb felszerelést, a tíz túrát egyhuzamban tudták le"
Tehát nem vettek fel otthon új komplett felszerelést, új hátizsáktartalmat, de még új ruhákat sem, vagy tûzszerszámot a 72 órás túrák között, csak azt kapták, ami speciálisan a - filmesek által - kiagyalt aktuális menethez kellett. Elég nyilvánvaló, hogy ha azt kéri a producer, hogy "hozz 10x72 órára cuccot, de még dobj rá egy kajakot meg hágóvasakat", akkor elküldik mindannyian a fenébe.
Korábban szerintem nem ezt írtad, illetve számomra nem ez a vélemény szûrõdött ki a mondataidból. Az egész a BOB súlyából indult ki, és a sorozatben felhasznált kötelek mennyiségébõl. Itt vetõdött föl, hogy volt-e lehetõségük és ha igen akkor mennyire átrendezni a felszerelésüket az etapok között. Kicsit túlzásnak érzem, hogy most rám akarod erõltetni az "otthoni komplett új felszerelést, hátizsáktartalmat" és új ruhákat. Az én véleményem a következõ volt: "Szerintem az adott táv teljesítéséhez szükséges speciális felszerelést biztosítottak a számukra, pl vízi jármûvek és a végén a hágóvasak. Olyat ami nélkül teljesíthetetlen lett volna. És a tönkrement "védõfelszerelést" is pótolhatták szerintem..." Ami eléggé hasonlít az általad most megfogalmazottam. Problem? Csak annyit jegyeztünk meg, hogy idõnként megjelentek új eszközök és kellékanyagok amik segítették a feladat teljesítését amik a BOB tartalmába sorolhatók, inkább személyi felszerelés, mint különleges eszköz (mint a vízi jármûvek). Bár ismételten megemlíteném Bent tönkrement cipõjét ami erõsen leamortizálódott a haramdik epizódban, a gleccsertúránál. Késõbb már nem sérült cipõ a volt rajta. Természetesen lehetett nála tartalék lábbeli is, mint ahogy másoknál is volt. De akkor miért nem cserélte le? Miért a szakadtban gyalogolt a hóban, "fagyaszta", vizesen tartva a lábát (Költõi kérdés, csak a sérült felszerelés le nem cserélésének tényét akartam kihangsúlyozni)?
Az, hogy mit mondott a producer az elhangzik (talán a tizedik epizódban, mert az még nincs meg csak a tévében láttam és most hiába pergettem át a meglévõ részeket, nem sikerült megtalálnom, így sajnos nem tudom szó szerint, idõkóddal idézni), le is írtam egyik korábbi hozzászólásomban: "Marty maga mondta, azt kérték, hogy olyan zsákot állítsanak össze amivel akár 50 napot is kibírnak a vadonban." A felszerelések különbözõsége pedig megmutatkozik a személyiségek, tapasztalatok különbözõségében. Pl. Austin vitt felfújható kajakot magával, míg mások nem. Többen, de nem mindenki vitt lõfegyvert magával. A két "hegymászó" (a filmben hangzott el mind a kettõ résztvevõ jellemzésénél), Willi és Marty biztosan vitt magával hágóvasat. A többiek nem, illetve nem jegyezték meg külön, de a gleccsertúránál többeken még nem volt. És még sorolhatóak a különbözõségek. Biztos elõ is fognak kerülni, mert érdekes és tanulságos filmek.
Azt nem tudjuk (én legalábbis nem), hogy a felkéréskor kaptak-e pontos leírást a kihívásokról, mennyire tudták optimalizálni rá a zsákjukat vagy csak egy általános "túlélõ" felszerelést kértek.
Ja és a babot és rizst is a filmesektõl kapták, ami nem változtat azon, hogy nem voltak a 10 menet közben sem otthon, sem szállodában, sem hasonló helyen, sem túraboltban.
Az el is hangzik minden rész elején, hozzátéve, hogy a kapott fejadag csak részben fedezi a szükségleteiket, hogy mindenképpen élelmet kelljen szerezniük.
A szállással kapcsolatban viszont kétségeket fogalmaznék meg. Már tegnap említettem, hogy a kilencedik rész második napján a narrátor közlése alapján az a túra 37.napja. Az adott rész 2 napját leszámítva az elsõ nyolc részre 35 nap jut. Ezt még csökkentjük az ötödik részben összeszedett 68 órányi (~3 nap), idõjárásból adódó késlekedéssel, akkor az elsó nyolc részre 32 nap jut. Azaz részenként 4 nap. Ez több, mint a feladatokra adott 72 óra. Nem néztem át a térképet, hogy mennyi lehetett átjutni két etap között. De kizártnak tartom (lehet tévedek), hogy folyton a repülõn éjszakáztak volna úton a következõ helyszínre.
A. L. Ias
09-14-2013, 11:33 AM
Többször nyíltan és egyenesen utalnak arra, beszélnek róla, mennyi rész óta nem ettek mást, és többször, mikor fedél alá kerülnek, hogy mennyi rész óta nem volt fedél a fejük felett.
Had legyek gonosz és idézzelek téged: "Te még hiszel a Mikulásban?" Fogalmazzunk úgy, hogy jótékony homály fedi hol és merre töltötték a két etap közötti éjszakát. És bárhol töltötték is, semmit nem von le a teljesítményük értékébõl.
(És mi az, hogy nem azt írtam, amit idéztem, még az általad elõször idézett szövegbuborékban is az szerepel, és letagadod?)
Eszemben sincs letagadni, de ha kérhetném, te se ragadd ki a fél mondatot úgy, hogy annak értelme jelentõsen megváltozzon. Mert azt is hozzátettem, hogy: "illetve számomra nem ez a vélemény szûrõdött ki a mondataidból". Nem véletlenül írtam oda.
Arra óhajtottam rávilágítani, szerintem nem egyezik meg annak a következõ két mondatodnak a jelentéstartalma:
"Nem kaptak egyéb felszerelést, a tíz túrát egyhuzamban tudták le"
Tehát nem vettek fel otthon új komplett felszerelést, új hátizsáktartalmat, de még új ruhákat sem, vagy tûzszerszámot a 72 órás túrák között, csak azt kapták, ami speciálisan a - filmesek által - kiagyalt aktuális menethez kellett.
Lehet, hogy ez csak számomra okozott gondot, másoknak kézenfekvõ volt. Ez esetben hamut szórok a fejemre és megkövetlek.
Viszont továbbra sincs megoldva pár konkrét kérdés. A "kedvencem" a szétszakadt cipõ (aminek cseréje természetes, a küldetésre nem volt kihatása), az egyszemélyes gumicsónakok, amik (próbálok egészen pontosan fogalmazni) a mondatodból leszûrhetõ véleményed szerint ott lapultak a zsákjaikban illetve a hágóvasak amik szintén személyi felszerelési tárgyak, nem csapatszintûek.
De ha sikerült ezeken túltennünk magunkat lenne pár észrevételem a néha elõforduló (számomra) túldramatizálással kapcsolatban is. Illetve a kissé "erõltetettnek" tûnõ oktatási, tippadási jelenetekkel kapcsolatban. De ez egy ismeretterjesztõ és szórakoztató mûsor, el kell fogadni ilyennek.
MaRee
09-14-2013, 11:46 AM
Hanyadik résznél jár most a Natgeon a sorozat? Holnap lesz három rész egymás után, de nem írják sehol, hogy hanyadik, elõtte megnézném neten amikrõl lemaradtam.
Ez csak egy tévéműsor, szóval... http://www.youtube.com/watch?v=xoTzLLZMrKc
:)
Nem érdemes rajta összeveszni.
A. L. Ias
09-14-2013, 12:33 PM
Hátha valaki nem ismeri, errõl van itt nagyban szó! :)
http://www.youtube.com/watch?v=v8PpOI6loNE
Köszönet érte a feltöltõnek!
A. L. Ias
09-14-2013, 12:34 PM
http://www.youtube.com/watch?v=cpH0zoHo_-I
A. L. Ias
09-14-2013, 12:35 PM
http://www.youtube.com/watch?v=wb9M2BMsHmE
A. L. Ias
09-14-2013, 12:36 PM
http://www.youtube.com/watch?v=yR_7FeeenAQ
A. L. Ias
09-14-2013, 12:36 PM
http://www.youtube.com/watch?v=3nJZhEU7ZEQ
A. L. Ias
09-14-2013, 12:38 PM
http://www.youtube.com/watch?v=Z_2mQ5jv60U
A. L. Ias
09-14-2013, 12:39 PM
http://www.youtube.com/watch?v=HdXLpztXkzc
A. L. Ias
09-14-2013, 12:40 PM
http://www.youtube.com/watch?v=R9t8Zu4kzBE
A. L. Ias
09-14-2013, 12:41 PM
http://www.youtube.com/watch?v=mk2hl7qcbhg
A. L. Ias
09-14-2013, 12:42 PM
http://www.youtube.com/watch?v=ebTtN_E-UBc
A. L. Ias
09-14-2013, 12:43 PM
Hanyadik résznél jár most a Natgeon a sorozat? Holnap lesz három rész egymás után, de nem írják sehol, hogy hanyadik, elõtte megnézném neten amikrõl lemaradtam.
Már lement mind a 10 epizód. Most a csoportos ismétlés lesz. A port.hu-n megtalálható melyik részek lesznek, bár érdemes fenntartással fogadni azt is.
A vita kissé riaszt attól hogy elkezdjem nézni ezt a sorozatot, de talán késõbb majd ráveszem magam hogy elindítsam az egyik videót.
A. L. Ias
09-17-2013, 06:40 PM
Csatlakozom az elõttem szólóhoz. Van némi szemléletbeli különbség, de semmi több.
És abban is egyet értek, hogy az egyik legéletközelibb sorozat (leszámítva az olyan vadhajtásokat, hogy egy szál aranymosó tálban kell gázlót keresni egy hegyi folyón). Hiteles emberek hiteles története.