PDA

View Full Version : Méhészet

zukajev
03-22-2013, 01:42 PM
Sziasztok!
A Méhészet egy kiváló forrás lehet csereeszköznek, és energia pótlásnak egy össze omlás után. A méz jól tárolva örökös mint a nyomorúság :)
2-3 család egy tanyán, faluban mindenkinek jól fog jönni, ha beüt a baj.
Azt tudom javasolni mindenkinek akit érdekel a dolog, hogy keressen fel öreg méhészt akinek jól jön egy kis segítség, sokat lehet tanulni és ha jól segítesz
biztosan ad pár rajt hogy el tudj indulni.

Don't Panic
03-22-2013, 04:20 PM
Lehet jó ötlet lenne megosztani pár alap dolgot itt, hogy ha valaki bele szeretne vágni, az mivel számoljon illetve mik az ún. ökörszabályok. Szerintem az emberek pont azért foglalkoznak keveset a méhészettel, mert nincs igazán fogalmuk róla. Egy kedvcsinálót szívesen fogadnánk!

zukajev
03-22-2013, 08:09 PM
Inkább kérdezzetek, ez egy életforma.
A kis bogarak a csepp tört részébõl össze hordanak 20-25 kg nektárt és fáradságos munkával mézlesz belõle,
egyszereüen fantasztikus kis teremtmények.
Nézni ahogy elindul az élet tavasszal, elõjönnek a kaprárból, kutatják a virágport, látogatják az elsõ virágokat.
Egyszerü kis lények mégis igen összetett és bonyolult társadalomban élnek.
nem is tudom holt kéne kezdeni....
tényleg kérdezzetek inkább....

TMIB
03-22-2013, 08:22 PM
Én kérdeznék egyet. Mennyi energiatartalom és kalória van 1 kiló mézben?

Hiuzvagta
03-22-2013, 09:34 PM
Nekem is lenne egy pár kérdésem, amik lehet, hogy nagyon buta kérdések, de hirtelen megfogalmazódtak benne. Ha elveszed egy kaptártól a mézet, akkor a méhek nem halnak éhen télen? Vagy nem veszed el tõlük az összeset? Vagy mikor kell begyûjteni a mézet, hogy senki ne járjon rosszul?

zukajev
03-22-2013, 11:52 PM
Kiollóztam mert fejbõl nem megy:
A méz energiatartalma csak egy kicsit alacsonyabb, mint a cukoré - körülbelül 320 kcal/100 g -, ám rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Kalcium-, kálium-, vas-, mangán-, C-vitamin- és biotintartalma is igen magas - ráadásul baktériumölõ hatású is.

zukajev
03-23-2013, 12:02 AM
Szia Hiuzvagta!
Attól függ milyen mézet szeretnél.
pl:
ha akác mézet szeretnél, az úgy nevezett méztérbõl akácvirágzás kezdetén elveszed a mézet, ami álltalában vegyes virágméz, akácvirágzás végén így csak tiszta akácmézed lesz.
ekkor elveszed azt is.
Télre bizony élelem kell a méheknek, ezt ma a méhész kristálycukor-sziruppal ptolja.
Egy olyan helyzetben mikor a cukor elérhetetlen lesz kompromisszumot kell kötni.
Az elvett méz egy részét vissza kell etetni velük. A különbözõ mézeket így is el kell venni hogy a számodra legértékesebb méz maradjon aminek a fõ szabája álltalában, hogy minél sötétebb annál jobb a beltartalma (tehát ne akácot vegyél a piacon hanem pl hársot)

Méztér:
Egy kaptár 2 részbõl áll, fészek és méztér a fészekben van az utódnevelés az un. fiasítás a méztér felett vagy mellette, ahova a mézet rakrározza.
A méztérbe is fiasíthat ha úgy alakul, sõt néha el is várjuk, de ez már nagyüzem.
Remélem nagyjából érthetõ volt.

Don't Panic
03-23-2013, 11:37 PM
Egy olyan irányadó adatot tudnál-e adni, hogy mondjuk egy 3-4 fõs magyar család éves mézfogyasztását, plusz némi szomszédi, ismerõsi értékesítést hány család tudja lefedni? És ennek mik a beállítási eszközigényei, meg annak cirka költségei? És hogy ezt mikor kell megtenni? Tavasszal? Vagy õsszel a következõ évre?

zukajev
03-24-2013, 11:06 AM
Ez baromira változó lehet, attol függ ki mennyit esziek meg.
de kb 25-30 kg bizos elég még csereberélni is.
Ezt a mennyi séget hogy biztosra mennyünk 4 család tudja biztosítani 2 pergetéssel (vegyes és akác).
eszközállomány: kellenek a kaptárak (fekvõ vagy rakodó)
egy füstölõ
egy hordeszköz (kismolnárkocsi, vagy láda, amiben elviszeda a kereteket a pergetõbe)
Pergetõ, kézi
felezõ villa és láda
Az ára használt cuccokból, föleg ami nem saválló, olcsó a felszerelés. Csak arra figyelj ha netán hivatalossá akarod teeni a méhészetet, az eszközeid le kell cserélni savállóra mert azunijó szerint csak úgy higénikus.
Egy jó gazdálkodással még majdnem kijön az éves viasz igényed (szerintem), plusz a virágpor, és propolis!
Családokat tavasszal érdemes venni, összel ne vegyetek, mert neked kell etetni és teleltetni, és benn van hogy nem éri meg a tavaszt. De akkor azt mondom ha idõ és lehetõség van rá, egy öreg méhész biztosan adna egy két rajt vagy kis családot, segitségért cserébe, meg jó ha látja az ember mit kell csinálni.

Don't Panic
03-24-2013, 08:49 PM
Na, ez nagyon hasznos volt. Legalább már dereng valami. Köszi zukajev!

TMIB
05-12-2013, 01:44 AM
Most olvasom külföldi weboldalakon:
A méz az egyetlen étel, ami nem romlik meg. Egy befõttesüvegben eláll akár 3.000 évig. Volt rá példa, hogy régészek Egyiptomban találtak 2000 éves mézet és ehetõ volt, nem csak ehetõ, de finom is.

zukajev
05-13-2013, 11:53 AM
Ez igaz! a méz örökös érdemes is belõle bespájzolni aki teheti. de minél elõbb mert idén baromi drága lesz, repce méz szinte senkinek nem lett, az akác is necces ahogy most kinéz a dolog, talán a napraforgó produkál valamit, de augusztus messze van még.
A méz mellett amúgy sok hasznosat adnak a méhek.
virágpor, propolisz, viasz, ja és a fiasítás is ehetõ ha helyzet úgy kívánja :)

TMIB
05-13-2013, 12:04 PM
Azt is írják, hogy ha kristállyá változik az idõ elteltével, akkor csak be kell tenni valami meleg, párás helyre és visszaváltozik mézzé.

zukajev
05-13-2013, 02:48 PM
Minden méz kikristályosodik kivéve az akácméz (az a népbutítás hogy az a legjobb is, egy méz minél sötétebb annál több benne ami jót tesz a szervezetnek.)
ez a méz természetes érés folyamata. ha van kristályos mézed akkor az üveget fel kell melegíteni 50-60 fokra (nem melegebbre mert az már roncsolja) és lõn csoda a méz mintha új lenne.

Grafitos
05-15-2013, 07:43 AM
Sziasztok!
A méz jól tárolva örökös mint a nyomorúság :)
.

Na ha már beindult a kérdezõsködés nekem is van egy, bár keresztapáméknál voltam kaptárak közelében és pergettem is egyszer:)
A méz tárolása hogy a legcélszerûbb és hogy éred el, hogy ne kristályosodjon be?

Köszi a választ..

zukajev
05-15-2013, 03:12 PM
A méz tárolása hogy a legcélszerûbb és hogy éred el, hogy ne kristályosodjon be?

Szia! nagy tételben mûanyag hordóban, vagy bármi más olyan edényben ami jól zárható. kis tételben befõttes üvegben.
nagyon egyiket sem töltsd tele mert a méz is tud "hõtágulni" és kifuthat.
a kristályosodást nem tudod elkerülni, csak az akácméznél. hogy újra szép legyen, melegíteni kell. a kristályos méztõl nem kell félni, ugyanolyan jó mint ami még nem kristályosodott be, csak ízlés kérdése.

TMIB
05-15-2013, 03:46 PM
Ha teába teszed, vagy ételbe, akkor a kristályosság úgyse fog rajta érzõdni. Az szerintem csak úgy érezhetõ, ha kiskanállal eszed a mézet, vagy kenyérre teszed. :)

Túlélõhalott
05-26-2013, 01:02 PM
Ne már!! Az akácfák a földig hajolnak, annyi virág van rajtuk.
Miért nem lesz akácméz?

Traveller
05-26-2013, 01:06 PM
Mert hideg van és egy méhet nem látni a fákon.
Pont tegnap beszéltem egy cimborámmal, ilyet még nem látott májusban, kislányok a kaptárban, a fák meg roskadásig virággal. Pár napig volt csak olyan idõ, hogy hordtak, rossz évnek indul ez.

Kis tételben ilyen (http://www.dosenprofi.com/en/food-gourmet/honey-jam/honey-pails/)fémedényekben tárolom a mézet.

TMIB
05-26-2013, 01:43 PM
Én idén még nem láttam méhet. Láttam döglegyet, százlábút, pókokat, meg más rovarokat és bogarakat, de méhet még egyet se.

zukajev
05-26-2013, 09:08 PM
Ma végeztünk a pergetéssel (nálunk pörgetés) van még némi méz a fészelben de jelentéktelen.
15q lett a vége ami egy 180 mézelõ családos méhészetben a siralmas alatt van egy kicsivel :(
jó évben ez bõven 25q felett kéne hogy legyen.
sajnos a hideg és a méghidegebb tavasz be tett a dolognak, bizodalom már csak a napraforgóban van :(

Grafitos
05-27-2013, 02:09 PM
Kedvenc idõtöltésem volt rokonoméknál nyári délután, hogy befeküdtem a méhek kirepülõútja alá a fûbe és néztem a forgalmat..van pörgés rendesen jóesetben:)

Grafitos
06-11-2013, 10:32 AM
Méhészet a városban ötlete nem tõlünk származik, a világ nagyvárosai már tele vannak méhcsaládokkal. London pédául már kitette a megtellt táblát.
Budapesten ilyen formában valósult meg a kezdeményezés. Egyenlõre még senki szemét nem csípi a dolog és nem volt még feljelentés sem...érdekes:)
http://kozossegimez.tumblr.com/

aniko91
01-09-2014, 12:35 PM
A városi méhészkedéses kezdeményezés szerintem nagyon jó dolog, hiszen a közterületek is hasznos méhlegelõket jelentenek. Laboratóriumi vizsgálatokkal azt is kimutatták, hogy a városi méz minõsége kiváló: a cukortartalmuk megfelelõ, és nehézfémek, gyógyszermaradványok, vegyianyag-származékok sem találhatóak benne a megengedett koncentrációnál nagyobb mértékben. Aki érdekel a téma, olvassa el ezt a cikket (http://hu.wessling-group.com/hu/hirek/varosi-mezet-vizsgaltunk/).

Grafitos
01-09-2014, 01:26 PM
Üdv köztünk!

Köszi a cikket...bemutatkoznál pls?

A városi méhészkedéses kezdeményezés szerintem nagyon jó dolog, hiszen a közterületek is hasznos méhlegelõket jelentenek. Laboratóriumi vizsgálatokkal azt is kimutatták, hogy a városi méz minõsége kiváló: a cukortartalmuk megfelelõ, és nehézfémek, gyógyszermaradványok, vegyianyag-származékok sem találhatóak benne a megengedett koncentrációnál nagyobb mértékben. Aki érdekel a téma, olvassa el ezt a cikket (http://hu.wessling-group.com/hu/hirek/varosi-mezet-vizsgaltunk/).

P
03-28-2014, 08:10 PM
Inkább kérdezzetek, ez egy életforma.
A kis bogarak a csepp tört részébõl össze hordanak 20-25 kg nektárt és fáradságos munkával mézlesz belõle,
egyszereüen fantasztikus kis teremtmények.
Nézni ahogy elindul az élet tavasszal, elõjönnek a kaprárból, kutatják a virágport, látogatják az elsõ virágokat.
Egyszerü kis lények mégis igen összetett és bonyolult társadalomban élnek.
nem is tudom holt kéne kezdeni....
tényleg kérdezzetek inkább....

Nekem is van kérdésem: a viaszt hogyan préseled vissza a keretek számára? Mi anno minden évben összegyûjtöttük, kiolvasztottuk, és elvittük egy nõhöz a tömböket, akinek volt présgépe, és ezzel foglalkozott - márpedig én szerintem soha nem akarok akkora összeget kiadni egy présre...
Hogy lehetne ezt prepper-módra házilag megoldani?

nikosz
07-01-2014, 09:55 AM
Helló nekem is lenne 2 kérdésem de elõtte annyit hozzá szólnék és javítsatok ki ha tévedek de azt olvastam hígy engedély kell hígy te meheszkedj és vannak jogszabályok erre vonatkozóan pl azt hiszem hígy 500 méternél nem lehet közelebb úthoz vagy vagy lakott területhez??!! Ez igaz? És még annyi hígy télen nem kell a kaptarakat be vinni valami melegebb helyre? Csak úgy kint hagyod télen a szabadban?

törölt tag -gl
07-09-2014, 04:27 PM
Errõl vélemény?
Iszonyat drága, de felhasználóbarátnak tûnik.
https://www.omlet.co.uk/shop/beekeeping/beehaus/

https://www.omlet.co.uk/shop/beekeeping/

Nagyon sok a pozitív értékelés.

A. L. Ias
07-09-2014, 07:26 PM
Nem modern, de házilag kivitelezhetõ:
3299
(Nem provokáció az elõzõ hozzászólásra! Ma skanzenben (is) jártam, ott lõttem a képet, direkt fórumfotó céllal.)

Grafitos
07-10-2014, 10:38 AM
azt nem tudom ezekbõl a kasokból hogy szedték ki a lépet..

A. L. Ias
07-10-2014, 12:12 PM
azt nem tudom ezekbõl a kasokból hogy szedték ki a lépet..

Remélem jól értem a kérdést, de szerintem egyszerûen felfordították õket, mert ezeknek (mármint a gyékénykasoknak, ezeket nem fordítgattam fel, mert lakottak tûntek) nincs alja. A lépet pedig nem keretbe, hanem keresztben átszúrt léptartó pálcákra építik a méhek. (nem vagyok szakértõ, csak gyorsan magamra szedett lexikális tudás).

törölt tag -gl
07-10-2014, 02:30 PM
Én azt olvastam errõl, hogy a kasos módszer már elavult.

raktaros
07-10-2014, 03:27 PM
Én azt olvastam errõl, hogy a kasos módszer már elavult.

Sokszor az elavult dolgok ha nem is kényelmesek, de legalább tartósabbak, környezetbarátabbak, egészségesebbek...

raktaros
07-10-2014, 03:36 PM
A méhész is szakmunkás.pdf (https://docs.google.com/uc?id=0Bw5lABpVJGh-TmNwMUpqTmgtamM&export=download)
Bioméhészet.pdf (https://docs.google.com/uc?id=0Bw5lABpVJGh-YWVEQkpCQnN5Ulk&export=download)

törölt tag -gl
07-10-2014, 07:51 PM
Sokszor az elavult dolgok ha nem is kényelmesek, de legalább tartósabbak, környezetbarátabbak, egészségesebbek...

Igen, ez nagyon sokszor így van. Viszont a kasos módszerrel több a munkád és kevesebb mézed lesz, esetleg több méh pusztulhat el a pergetés során, stb.

A. L. Ias
07-10-2014, 10:33 PM
Igazad van glassbox, a kasos módszer elavult. Ezért is szorította ki a keretes kaptár. De -mint írtam- nem is ellenpontként tettem fel a képet, és megjegyeztem, hogy ez nem modern megoldás. Ismét megjegyzem, nem vagyok szakértõ, csak a saját eszembõl okoskodok. A keretes módszer gyorsabb, kényelmesebb, egyszerûbb, és hatékonyabb. Mondhatni a "mézgyártás" nagyüzemi módja. A kasnál nincs keret, így (szerintem) elmarad a pergetés, nincs mibõl kipergetni. A méhész a kasból kitöri/kivágja a lépet és feldolgozza. Nagyobb gyakorlatot igényel, tudni mekkora és melyik részt lehet kivenni a kasból. A kerethez pergetõ is kell, a keret karbantartási is eszközigényes, egy kast meg lehet fonni eszköz nélkül is.
Kicsi a valószínûsége, hogy méhészkedni kezdjek. De ha hozzákezdenék, én is keretes kaptárt használnék, amíg lehet. Egy hosszabb gebasz esetén (történelmi példa: II. világháború alatt, Angliában ismét használni kezdték a kasokat a méhészek), amikor a keretes kaptár/pergetõ használhatatlanná válik, elõkerülne a fonott méhkas.
Az általam feltett kép jobb szélén is vannak kaptárak, valószínûleg keretes kaptárak. Mert a XX. század elején jelentek meg és terjedtek el Magyarországon is. Így hozzátartoznak a magyar tanya képéhez.

Grafitos
07-11-2014, 06:59 AM
Inkábba kas, mint ez a mûanyag láda..manapság mindenbõl van designer hipster verzió :)
SHTF-ben tényleg a kas lehet a jobb, mivel a ládába kell a mûlép, meg téli cukros etetés, mert a gazda elveszi a méz nagyrészét. Gondolom a kasos méhészkedésnél kevesebbet vettek el, mert csak az adott család ellátása volt a cél...Csak a mai fejünkel egybõl azon agyalunk, hogy lehetne több..
Amúgy a pergetés kis mennyiségnél nem is túl célravezetõ..egyszerûen ki is lehet nyomkodni a lépbõl kézzel a mézet..
A kasokban ugyebár nincs is annyi hely a rajnak, így kisebb maga a család is..de fogadok, hogy a kas a szezon végére már csordultig volt mézzel..nem úgy mint a ládák lépei, amik gyakran foghíjasak, mert egyszerûen nem tudták megtölteni a méhek. És ha belegondolunk, kb kas méretü odukba szoktak behúzódni a méhek természetes környezetükben is..sokkal közelebb áll a természetes viselkedésükhöz a kasbeli élet. Míg egy nagy 12 lépes ládába olyan, mint 1 méhpanel.

törölt tag -gl
07-11-2014, 08:41 AM
Inkábba kas, mint ez a mûanyag láda..manapság mindenbõl van designer hipster verzió :)
SHTF-ben tényleg a kas lehet a jobb, mivel a ládába kell a mûlép, meg téli cukros etetés, mert a gazda elveszi a méz nagyrészét. Gondolom a kasos méhészkedésnél kevesebbet vettek el, mert csak az adott család ellátása volt a cél...Csak a mai fejünkel egybõl azon agyalunk, hogy lehetne több..
Amúgy a pergetés kis mennyiségnél nem is túl célravezetõ..egyszerûen ki is lehet nyomkodni a lépbõl kézzel a mézet..
A kasokban ugyebár nincs is annyi hely a rajnak, így kisebb maga a család is..de fogadok, hogy a kas a szezon végére már csordultig volt mézzel..nem úgy mint a ládák lépei, amik gyakran foghíjasak, mert egyszerûen nem tudták megtölteni a méhek. És ha belegondolunk, kb kas méretü odukba szoktak behúzódni a méhek természetes környezetükben is..sokkal közelebb áll a természetes viselkedésükhöz a kasbeli élet. Míg egy nagy 12 lépes ládába olyan, mint 1 méhpanel.

És a kirajzással mit teszel? Amikor túlszaporodnak a méhek a nagy jóléttõl, letesznek pár királynõ kezdeményt. (bölcsõ) ha ezek kikelnek (és a kasban ez ellenõrizhetetlen) akkor megindulnak a méhek mint a seregélyek és odébb költöznek.

De inkább arról beszélgessünk, hogy belterületen (vidéki kertváros) a város szélén, mennyire maradna életben egy populáció.
Ugye az emberek kertje tele virágokkal, gyümölcsfákkal, az utcák szélén akácosok, a város szélén rétek, mocsarak és földek (repcével, kukoricával, búzával)
Nyilván a belterületen is permeteznek és relatív kevés azért a méhlegelõ, a földeken meg elég durva permetezõszereket használnak. Szóval én terveztem egy keretes méhkast családdal (35-ért már kapni családot és remélem nem azért, mert a költésrothadás korai jeleit vették észre rajtuk, vagy szomszédos családokon, vagy atkásak, vagy akármi) De az egészen biztos, hogy nem fogom elhordani erdõkbe, mert az már tényleg egy hivatás. Hanem kitenném a kert végébe, aztán jólvan. Úgy tudom bejelentés köteles, de engedély nem kell hozzá. 4 méterre kell lennie a kerítéstõl és fel kell tüntetni, hogy méheket tartasz. Érdemes a közvetlen szomszédokat megkérdezni nem allergiás-e valaki a méhekre. (vagy egyszerûen sövény mögé tenni a kaptárat, amit nem látnak, amiatt nem aggódnak.)

Amerikában van egy szabály miszerint kötelezõ kitenni a méheknek vizet a kaptár közelébe! Ez megfontolandó.

másik: Mivel sokan városban is méhészkednek (elképzelésem sincs hogy bírja a populáció) gyanítom kisváros kertvárosi szélén is mûködne.

A hipszter méhkaptárról meg annyit, hogy én magam is designer vagyok és szerintem átgondolt, fenntartható termék, ha letöltöd a hozzá tartozó pdf-et nagyon sok tapasztalt külföldi méhész összevett tudását tapasztalhatod teljesen kezdõ (kifejezetten buta angolok) emberek számára.

Ha nem kerülne ennyibe, hanem mondjuk 50 ezer körül lenne, megvenném.

Grafitos
07-11-2014, 09:05 AM
A kirajzással, hát mitis? a méhek általában megkeresik az elõzõ kaptár környékén a nekik legmegfelelõbb helyet, aztán tömörülnek..Ilyenkor az ember odamegy, aztán begyûjt õket.Megvan a technikája. Azt nem tudom, hogy ha tartassz néhány üres kast is a többi mellett, akkor nem költözik-e oda be a kirajzó család...de még az is lehet

A városi méhtartás már javában mûködik http://kozossegimez.tumblr.com/ Itt olvashatsz róla
a második oldalon posztoltam,olvassál vissza!

Attól hogy designer vagy, még nem kell a hipszter "vallást" gyakorlók tömegei mellé állnod..Én csak azt mondtam, hogy már tyúkól, kutyaól macskaól is van hipszterbe..és lám, lett méhkaptár is..Nem vontam kétségbe azt, hogy jól ki van találva, csak azt mondom hogy ez egyhipszterkaptár ez nem vitás..és ezt az ára is mutatja

És a kirajzással mit teszel? Amikor túlszaporodnak a méhek a nagy jóléttõl, letesznek pár királynõ kezdeményt. (bölcsõ) ha ezek kikelnek (és a kasban ez ellenõrizhetetlen) akkor megindulnak a méhek mint a seregélyek és odébb költöznek.

De inkább arról beszélgessünk, hogy belterületen (vidéki kertváros) a város szélén, mennyire maradna életben egy populáció.
Ugye az emberek kertje tele virágokkal, gyümölcsfákkal, az utcák szélén akácosok, a város szélén rétek, mocsarak és földek (repcével, kukoricával, búzával)
Nyilván a belterületen is permeteznek és relatív kevés azért a méhlegelõ, a földeken meg elég durva permetezõszereket használnak. Szóval én terveztem egy keretes méhkast családdal (35-ért már kapni családot és remélem nem azért, mert a költésrothadás korai jeleit vették észre rajtuk, vagy szomszédos családokon, vagy atkásak, vagy akármi) De az egészen biztos, hogy nem fogom elhordani erdõkbe, mert az már tényleg egy hivatás. Hanem kitenném a kert végébe, aztán jólvan. Úgy tudom bejelentés köteles, de engedély nem kell hozzá. 4 méterre kell lennie a kerítéstõl és fel kell tüntetni, hogy méheket tartasz. Érdemes a közvetlen szomszédokat megkérdezni nem allergiás-e valaki a méhekre. (vagy egyszerûen sövény mögé tenni a kaptárat, amit nem látnak, amiatt nem aggódnak.)

Amerikában van egy szabály miszerint kötelezõ kitenni a méheknek vizet a kaptár közelébe! Ez megfontolandó.

másik: Mivel sokan városban is méhészkednek (elképzelésem sincs hogy bírja a populáció) gyanítom kisváros kertvárosi szélén is mûködne.

A hipszter méhkaptárról meg annyit, hogy én magam is designer vagyok és szerintem átgondolt, fenntartható termék, ha letöltöd a hozzá tartozó pdf-et nagyon sok tapasztalt külföldi méhész összevett tudását tapasztalhatod teljesen kezdõ (kifejezetten buta angolok) emberek számára.

Ha nem kerülne ennyibe, hanem mondjuk 50 ezer körül lenne, megvenném.

Grafitos
07-14-2014, 08:58 AM
Itt egy jó link, a hagyományos kasos tartás autentikus fogásairól és technikáiról
http://hu.scribd.com/doc/218785592/A-magyar-meheszet-tortenete

Pityubá
07-14-2014, 09:22 AM
Kedvenc idõtöltésem volt rokonoméknál nyári délután, hogy befeküdtem a méhek kirepülõútja alá a fûbe és néztem a forgalmat..van pörgés rendesen jóesetben:)
Bátorságpróbának is megteszi. :thumbup Kaptál szúrást ?
Én teljes harci díszbe öltöztem mikor propoliszt kapartam pörgetéskor az üres keretekrõl. :D

Grafitos
07-15-2014, 07:52 AM
Tegnap felvettem a kapcsolatot egy hagyományos kasokat kötõ méhészemberrel. Nagyon kedves volt és meghívott magához augusztusra (czimmer ferije van) néhány napra és azt mondta, ha érdekel szívesen átadja a tudását, ha megígérem hogy én is továbbadom ennek a kihalóban lévõ mesterségnek a fogásait:thumbup
Azt hiszem ilyen ajánlatra nem lehet nemet mondani:)
Ezt a levelet küldte, már ebbõl is látszik, hogy jó ember és kisujjában a szakma

"Olvastam a küldött üzenetet a méhkaskötéssel kapcsolatosan . Örülök neki , hogy van akit érdekel még ez is. Na hát akkor írok sorba mindent . Mint mondtam , örökök az érdeklõdésnek és szívesen megmutatok mindent amit szeretne az érdeklõdõ . Eddig egy szegedi professzor jött el hozzám egy januári hétvégén , de õ is csak mint szemlélõ nézte a kaskötést , de amúgy kapott kész kast is.
Én ezt már jó néhány éve , úgy kb 20-25 éve kezdtem el az elsõket készíteni , apám tanítgatásával . Az egész azzal kezdõdött , hogy a mûhelyben egy kis fiókban volt egy furcsa módon kifaragott fa , ami a fûzfavesszõ hasítására szolgált , ez még az egykori nagyapámé volt , mert õ is szokott szakajtókat készíteni , de csak a saját részre . Na tehát ezt a kis hasítófát megtalálva érdeklõdtem apámtól , hogy mire való ez és õ magyarázta el , hogy ezzel szokta az õ apja is a fûzvesszõket elhasítani 3, vagy 4 felé , attól függ , milyen vastag volt az adott vesszõ . Ezt be is mutatta nekem és aztán elmagyarázta, hogy az elhasított vesszõt azt meg kell fõzni , addig amíg le nem jön a héja , ezt 20-30 percig kell fõzni forróvízben üstben kint a szabadban . A lehéjazott vesszõt aztán mûanyagzsákba kell tenni , hogy ne száradjon ki , mert akkor törik már . Felhasználás elõtt ezt a fõzött vesszõt meg kell gyalulni , olyan vékonyságra , hogy kötni lehessen vele . A megkötött állapotban már nyugodtan megszáradhat , mert akkor annak lesz tartása is . A lényeg az , hogy vizes , vagy nedves állapotban kell felhasználni , mert akkor lehet vele dolgozni . A lényeget még nem mondtam . A hozzávaló szükséges anyagokat is be kell szerezni , ennek lassan itt van az ideje , a gyékényt azt mindíg augusztus 20. körül , vagy ez utáni idõszakban kell megszedni vizes helyeken , patakok mentén , vízfolyásokban , vagy éppen tavakban , Szép hosszú szálakat kell szedni , a vízalatti részeket is levágva , ezt egy 80 cm-es botra szerelt 35-45 fokos dõlésû késpenge segítségével oldom meg , akkor nem kell belenyúlni kézzel a vízbe . A megszedett gyékénykévét a tövével egy mûanyagzsákba szoktam rakni , mert az elvágott részébõl kocsonyás lé folyik ki , ez ne kenjen össze semmit . A zsákot megtöltve , a levelet visszahajtva legumipókozom és mehet az autóba , lehet szállítani . Több zsáknyit is lehet szedni , és a megszedett gyékényt padláson kiterítve szárítani , szétterítve , úgy hogy napfény ne érje csak levegõ . Decemberig ráér megszáradni .

A fûzvesszõt azt mindíg december elsõ napjaiban szedem meg , amikor meg voltak az elsõ fagyok és lement a levélzet a vesszõrõl . Ezt a megszedett egyenes , nem elágazott részt szintén kévébe szedve otthon vízbe teszem , hogy ne száradjon ki , kint a szabadban is lehet nyugodtan tárolni , men baj ha megfagy a víz közte , ki lehet szedni , a jégbõl is és ezt kell hasítani , a hasítófákkal , de elõtte bevágni óvatosan egy tapétavágó késsel , 3, vagy 4 felé , ahogyan a vesszõ vastagsága kívánja . Ezt gyakorlatból lehet tudni . A kézre nagyon vigyázni , a vesszõt távolabb kell megfogni , 10-15 cm-el távolabb , ne hogy megszaladjon a kés és elvágja a kezét . Ezután a hasítófát beletoljuk a vesszõ közé és máris tolható hasítható a vesszõ . A képen lehet látni a bemutatást is . de azért a gyakorlatban egyszerûbb .Az elhasított darabokat amikor már van egy jó marékra való , ezt egy bálamadzaggal spirálisan összeközözöm és a vesszõköteget is meghajlítom köralakba , hogy az üstbe is bele lehessen tenni , abba pedig annyi vizet tenni , hogy ellepje a vesszõt , és fõzni 30 percig legalább . Sajnos errõl nincsen képem amit be tudnék mutatni , ezért írtam le inkább .

Kell még egy bõrbõl készült tuszli féle , olyan lyukmérettel , amilyen vastagságút gyékény , vagy szalma köteget szeretnénk a kaskötéshez , Az enyém olyan 17-20 mm söprûnyéltõl kicsit vékonyabb köteget ad . Ezt a köteget kell a vesszõ segítségével egymásba fûzve megkötni egymásba . A vesszõ végek elkötése és folytatása is egyszerû , de ezt is inkább gyakorlatban tudnám megmutatni . Az egészet én általában csak a téli idõszakban szoktam csinálni , nem tömeggyártást , hanem a környék méhészeinek méhraj befogására ., vagy mézet árusító méhészeknek dekorációnak , reklámnak , figyelemfelkeltésnek a kedvéért . Az elmúlt évben is csak 6 darabot tudtam készíteni , sajnos nem volt több vesszõm , az idén pedig a gyékény beszerzése lesz a gond , mert már körülnéztem a szokott helyeken , és s sajnos nagyon silány , vagy egyáltalán nincsen , a tavalyi szárazságot sajnos ez is megsínylette , hiában van most vízben , tavaly , szinte száraz volt a patak meder ahol szedtem , most vízben van , de mégsincsen gyékény.

Ha a továbbiakban is érdekli a kaskészítés , kötés , szívesen állok a rendelkezésére . Ha kedve van még a nyáron is eljöhet , ilyenkor akár még szállás lehetõséget is tudunk adni , mert szoktunk nyaraló vendégeket fogadni , mert közel van a Balaton hozzánk . Mi amúgy Balatonszabadiban lakunk , 4 km-re a Balatontól , autóval 5 perc . Van egy tetõterünk , 9 férõhellyel , csütörtökön jön az elsõ csapat , aztán lesznek folyamatosan majd . Idõpontot itt is lehet egyeztetni , vagy ha kell adhatok egy mobiltelefonszámot , amin elérhetõ vagyok napközben , naplementéig"

Örülök, hogy vannak még ilyen emberek és azt hiszem kaskötésre adom a fejem:)
Hihetetlen

P
07-15-2014, 08:49 AM
Én épp tegnap néztem az Õrségi Nemzeti Parkról kisfilmet, abban mutattak valamicskét errõl az õsi mesterségrõl, ott egy méhész a maga számára készítette a kasokat. Én is arra gondoltam, hogy milyen jó lenne elmenni, és kitanulni. :) Én már méhészkedtem két évet, és nagyon hiányzik! :(
Annyiféle megoldást láttam már, hogy nem is tudom, melyikkel lesz érdemes elkezdeni, ha meglesznek az elsõ családok. Én csak a rakodókaptárakat használtam, vegyes végeredménnyel, bár ez inkább függött attól, hogy mennyi idõt tudtunk a méhészkedésre szánni, és hány döntõ pillanatról csúsztunk le, a városi robot végett. :/

raktaros
07-15-2014, 09:41 AM
Valaki tapasztalt leírhatná hogyan érdemes nulláról elkezdeni, lehetõleg minimális költséggel.

kovu78
07-15-2014, 10:30 AM
Raktáros: minap olvastam, hogy elloptak egy két méhkast egy méhésztõl, a kár több millio forint :(

raktaros
07-15-2014, 10:48 AM
Igen, sajnos lopják rendesen, volt róla régebben egy mûsor.
Többen már csippelik mint a kutyákat, hogy könnyen azonosítható legyen ha át is festik.

P
07-15-2014, 12:23 PM
Hajdú-Biharban a közfoglalkoztatás keretében indítottak a kisebbségieknek méhész tanfolyamokat korábban. Mindez arra volt jó, hogy megtanulták, hogyan lehet mintaszerûen és hatékonyan eltulajdonítani a gazdáiktól a családokat. :thumbup :rolleyes:
Nulláról elkezdeni... Esetleg jó ismerõs, közeli méhésszel karöltve, közös eszközparkkal, vagy megveszed a költségesebb dolgokat használtan, és alapos fertõtlenítés után reméled a legjobbakat. Ha csak a kerted megporzására és a család mézigényéhez kell, ahhoz nem kerül sokba az évenkénti költség (kaptáraknál kell fa anyag, drót, szegek, stb.), de lehet rájuk támogatást is kérni, ahogy a gyógyszerekhez és a cukorhoz is. Bár én azt ajánlom, hogy lehetõleg felejtsd el a cukrot, adj nekik vissza a saját mézükbõl. Ez nem is gond, ha nem ebbõl akarsz megélni. Nagyobb eszközökbõl a pergetõ ajánlott, de van, aki még azt sem használ (ehhez nem tudok hozzászólni).

raktaros
07-15-2014, 08:41 PM
Csak családi méretre gondoltam, kaptárt talán össze tudnék kalapálni ha találok rajzot hozzá.

Dream_walker
07-16-2014, 05:23 PM
Csak családi méretre gondoltam, kaptárt talán össze tudnék kalapálni ha találok rajzot hozzá.

A településeden valószínûleg van méhész, annak valószínûleg van olyan kaptárja, ami régi, és nem használja. Kérj el tõle egyet, szétszeded, és már meg is van a kapcsolási rajz :)

sic76
01-15-2015, 07:44 PM
Ezt találtam 2:29
www.youtube.com/watch?v=WicrQ5JZh2c

TMIB
01-26-2018, 04:39 PM
2 hülyegyerek gondolt egyet, bement egy méhész portájára és összetört 50 méhkaptárat. A fagyban így félmillió ! méh pusztult el. A méhészek teljesen tönkrementek, a káruk kb. $55.000 dollár. (És nem beszélve arról hogy az a sok szerencsétlen méh elpusztult, ami persze nem csak anyagi érték.) A káruk java részét összedobták mások, adományban több mint 30.000 dollárt kaptak.

A 2 gyerekkorú elkövetõ fejenként 10 éves börtönbüntetést kaphat és a mellé 10.000 dolláros bírságot is.

https://www.sciencealert.com/two-boys-iowa-charged-killing-half-a-million-honeybees-bees-pollinators

Laci
01-26-2018, 04:57 PM
Kiegészítõ büntiként , nyáron bezavarnám õket pár percre a kaptár közelébe , és felidegesíteném a méheket ....

coco
01-30-2018, 10:01 AM
Talán inkább a darazsakat kéne megkérni némi fegyelmezésre. Nem kéne feleslegesen szivatni szegény méheket még ezzel is, van elég bajuk :nemnem:

TMIB
01-30-2018, 10:56 AM
Ha a méh használja a fullánkját, az neki is halálos ítélet. Úgy tudom hogy amelyik méh megcsíp valakit, akkor az a méh elpusztul.

TMIB
10-05-2020, 12:34 AM
:thumbup

Érdekes videó méhcsalád-befogásokról

https://www.facebook.com/uniladmag/videos/2524211697853934/

P. Dude
10-05-2020, 12:59 AM
Jó szagú rezeda, barátságosan tûrik. :)