PDA

View Full Version : Erdõ-mezõ veszélyei

Zacskóbicska
09-24-2013, 12:54 PM
Az emberek közül sokan tudják, a háborítatlan természeti környezet, az erdõ, mezõ azok a helyek, ahol a legkevésbé érheti veszélyes támadás az embert, itt sokkal inkább a csend, a nyugalom és a biztonság a jellemzõ. Ennek ellenére a természetben barangolásnak is meg vannak a maga szabályai, amit követnünk kell, ha valóban biztonságban akarjuk tudni magunkat. (Csak egy példaként, ahol sok a csiga, ott nagy valószínûséggel sok lesz a kullancs is, de egyéb paraziták gyakorisága is nõhet...) Ritkán fordul elõ, de kétségtelen tény, vadállatok is megtámadhatnak bennünket. Én pl. 2 napja éltem át életem elsõ (és remélem, utolsó) szarvasbika támadását. Valójában ez inspirál arra, hogy nyissam meg ezt a topikot az ide vonatkozó hasznos tapasztalatcserére.

Tekintettel arra, hogy éppen szarvasbõgési idény van és ez még néhány hétig elhúzódhat, most aktuális a szarvasokkal foglalkozni. Ilyenkor a szarvasbikák a gyakori szaporodási kedvükhöz megnövekedett nemi hormontartalommal bírnak, ami a viselkedésüket több tekintetben is megváltoztatja. Ezek a változások legfõképpen a következõk: territóriumot véd, háremre igyekszik szert tenni, figyelmetlen, az érzékszervei eltompulnak, nem táplálkozik, testhõmérséklete (áll.) jelentõsen megnõ. Számunkra ezekbõl az a lényeges, hogy összefuthatunk vele úgy, hogy hirtelen elõbukkan a "semmibõl" és nem szalad el, ahogyan máskor szokott. Mereven néz és nem mozdul. (Ez gyakori.) Ilyenkor lassú mozdulatokkal el kell hátrálni. Rosszabb a helyzet, amikor elõtûnik, hirtelen lehajtja a fejét, ezzel az agancsát mintegy támadó állásba helyezi, majd nekünk ront. Esetemben ez kb. 40-50 méter távolságban történt meg. Annyira gyors, hogy szinte semmire sincs idõ. Én kb. hármat tudtam tapsolni (egy erdész ismerõsöm évekkel ezelõtti tanácsát megjegyeztem). Erre az ingerre a bika ha rövid idõre is, de észhez tért. Elõttem kb. 4-5 m távolságban hirtelen jobbra fordult, közben felemelte a fejét, majd becsörtetett a fák közé. A módszer tehát tesztelt és hatékony, ajánlom mindenkinek. Azért az esetbõl néhány tapasztalat adódik:
1. Figyeljük a nyomokat, amerre haladunk, így nem ér bennünket váratlanul a helyzet. (Engem sem ért úgy, tudtam, hogy a közelben lehet.)
2. Lehetõleg csapjunk zajt. (Én csendben voltam, mert meg akartam figyelni.)
3. Ne korlátozzuk le a hallóképességünket semmivel (fülhallgató, stb.), mert ha oldalról, vagy hátulról jön és nem vesszük észre, annak akár végzetes következménye lehet.
4. Ne akarjunk elszaladni, vagy fára mászni, mert arra tutira semmi lehetõségünk sem lesz. Ugyanúgy, mint a vaddisznó esetében sem, bár ott hasznos lehet a futás, de ez egy másik történet lehet majd...

MaRee
09-24-2013, 09:52 PM
Egyetértek, bár azért ne tántorítsuk el a kedves leendõ erdõjárókat a természettõl.

A vadállatok nagyon ritkán támadnak emberre, legtöbbször párzási idõszakban, vagy amikor a kicsinyeiket védik.

Néhány idõpont, amit érdemes észbentartani:

Vaddisznó:

November - December

A búgás (párzási idõszak) novemberrel kezdõdik és december végéig, január elejéig is elhúzódhat. Ilyenkor a kanok is csatlakoznak a kondához, visítoznak, verekednek, igen hangosak, nehéz véletlenül beléjük botolni. Ilyenkor kifejezetten agresszívak a kanok, nem érdemes a közelükbe menni.

Február vége - Április közepe

Ilyenkor születnek a kismalacok, amik nagyon aranyosak, viszont az anyukájuk elég elszántan védelmezi õket. Õket már könnyebb véletlenszerûen megtalálni, elém összesen kétszer lépett ki eddig kb 10 méteres távolságba egy kisebb konda. Az ilyen csapatokat mindenképp hagyjuk békén, vagy csak a legnagyobb körültekintéssel figyeljük meg.

Szarvas:

Szeptember közepe - Október vége

Ilyenkor van a bõgés idõszaka, tehát csajoznak a szarvasok. Mint fentebb írta Zacskóbicska is, ilyenkor fokozottan veszélyesek, territóriumukat védik, meg egyébként is be vannak indulva :) Jellegzetes, bõgõ, horkolásszerû hangjukról lehet felismerni õket, illetve nagyon büdösek, mert egy mirigyük ilyenkor választ ki egy váladékot. Tisztásokon szoktak összegyûlni általában napkeltekor, de néha napnyugtakor is hallani õket. Én holnap megyek bõgést hallgatni. :)

Május közepe - Június eleje

Ilyenkor születnek a szarvas borjak, rájuk is ugyan az vonatkozik, mint a vaddisznóknál. Nagyobb eséllyel fognak elrohanni, mint megtámadni az embert, de semmiképp ne szorítsuk sarokba õket. Én egyszer megtettem ezt egy õzzel, nem sok kellett, hogy legázoljon.

Az erdõben ne lopakodjunk, bár nagy valószínûséggel az állatok hamarabb tudják hogy jövünk, mint hogy mi észrevennénk õket, de így könnyebben elkerülhetõek a kellemetlen meglepetések. Ne kövessünk vadcsapásokat.

Bármilyen állat is viselkedik támadólag felénk, soha ne próbáljunk meg hõsködni. Ahogy fentebb le lett írva, lassan, nyugodt mozdulatokkal hátráljunk, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat. Ha már kerget valami, akkor a legésszerûbb megoldás felmászni egy fára, viszont ahhoz tényleg nagyon gyorsnak kell lennünk.

Akinek van lehetõsége vigyen magával kutyát ( ne yorkit meg csivavát :) ), nagy eséllyel jelezni fog elõre, ha vad van a közelben, illetve el is rettentheti azt ( mint esetemben megtörtént pl ). Érdemes valamilyen fegyvert is magunknál tartani, célszerû pl egy hosszabb karót vagy vastagabb faágat kihegyezni, higyjétek el, sokat számít, és a sétában is segít.

Hirtelen ennyi, remélem nem tévesztettem el az idõpontokat. Mindenkinek kellemes természetjárást!

P.S

Érdemes tudakozódni a vadászidényekrõl is az évben, ha olyan helyre megyünk, ahol vadászat folyik. Ilyenkor kifejezetten körültekintõen kell az erdõben járkálni, ne térjünk le az útról, és mindig legyen rajtunk valamilyen rikító ruhadarab, vagy láthatósági mellény, nehogy véletlenül szarvasnak nézzenek.

Zacskóbicska
09-25-2013, 05:49 AM
Tegyük még hozzá az õzet. Annál a párzás idõszaka június. Az õzbak idõnként nagyon bolond tud lenni és viszonylag csekély tömege ellenére komoly sebzésre lehet képes. Elsõsorban az éppen menstruáló nõkre lehet veszélyes, ezért nem célszerû, ha ebben a ciklusban egyedül csatangolnak a természetben. Az õzbak esetében valóban hatékony lehet a jó erõs furkósbot.
Én mindig jókat mosolygok azon, mikor a territóriumukat védõ õzek felriadnak és megugatnak. Némelyik fut néhány métert, majd megáll, visszafordul és úgy ugat, mint egy berekedt vén házõrzõ:) Úgy is jártam már egy sûrû bozótokkal szegélyezett földúton, az út széli vad virágokat nézegetve, hogy egyszer csak semmire sem hasonlító morgást hallottam a bokorból. Vissza léptem néhányat, a morgonc elhallgatott. Ismét elõre, megint morog. Ezzel eljátszottunk egy darabig, de nem tudtam ellenállni a kíváncsiságnak, mi lehet az? A bozótvágóval mell magasságban széthajtottam a bozót ágait, hogy jobban belássak, közben barátságosan hívogattam, hogy "gyere vazze". Egy fiatal õzbak volt:) Felpattant és néhány vakkantás kíséretében elszaladt. Meglepõdtem, mert én valami mosómedve szerûségre gondoltam inkább.

TMIB
09-25-2013, 11:38 AM
Ha már szarvas, meg őzek.

http://www.youtube.com/watch?v=YZEbBZ2IrXE

MaRee
09-25-2013, 01:34 PM
Ezek a vikingek :haha:

Ilyen az, ha nem ijed meg.

http://www.youtube.com/watch?v=67FDuCvObBM

lionhunter
09-28-2013, 01:51 PM
Csak egy kis korrekció, július vége, augusztus eleje az õzek üzekedési ideje, gondolj az olyankor szokásos vadgázolásos balesetekre.

M-torolt_forumozo
01-29-2014, 12:37 PM
Érdemes figyelni mezõkön, erdõs részeken hogy hova lépünk, mert vannak elhagyatott, perem és fedél nélküli kutak. Lehet hogy benõtte már a gaz, ezért oda kell nagyon figyelni mert ha beleesik valaki (sokszor épphogy csak mozogni lehet benne olyan szûk) és nem találják meg idõben, csúnya vége lehet.

Daniui
01-29-2014, 02:50 PM
Ezek a vikingek :haha:

Ilyen az, ha nem ijed meg.

http://www.youtube.com/watch?v=67FDuCvObBM

Ha már földharc rárakhatott volna egy karfeszítést:D

Nekem a témáról a véleményem eddig nekem rossz tapasztalataim nem voltak, soha nem támadott meg állat pedig nem eggyel találkoztam már. Bár azt nem vitatom jó ha tisztában van az ember adott esetben hogyan üldözzön el egy támadó fellépésû szarvast vagy más állatot, de ettõl túlságosan rettegni nem érdemes mert nem gyakori eset.

dínó
01-29-2014, 02:50 PM
a Bakonyban Ajka -Csinger környékén gyakorta elõfordul, hogy részben beomlott, beszakadt egykori tárnák fölött járva pikk-pakk bele lehet sétálni a bajba. mint ahogy az is elõfordul, hogy nyitott aknanyílásba botlik az emberfia, amibõl gázolaj és/vagy enyhe dögszag árad. gondolom, orosz örökség. sötétben könnyû belesétálni, ha az ember nem figyel.

Borz
01-29-2014, 08:43 PM
Bakonyban könnyû szembetalálni magad egy jó nagy vaddisznóval :)) legalábbis így írta valamikor régen Molnár Gábor, Barátom a vadon címû könyvében...

dínó
01-30-2014, 10:05 AM
Bakonyban könnyû szembetalálni magad egy jó nagy vaddisznóval :)) legalábbis így írta valamikor régen Molnár Gábor, Barátom a vadon címû könyvében...

az lehet, de ez nem szokott problémát okozni.

M-torolt_forumozo
01-30-2014, 11:22 AM
de ez nem szokott problémát okozni.

A disznónak? :D

Törölt_fórumtag2
04-10-2014, 09:53 AM
Pár éve télen, a kertembe jött be egy 7-8 tagú konda. Megtetszett nekik a komposztáló. Éppen nem volt nagy kutyám, elõtte halt meg szegény, csak a kicsi volt otthon. Az érdekes ugatására figyelltem fel benntrõl és arra, hogy nem megy el a ház mellõl. Gondoltam, tolvaj, így a fokost kaptam le a falról. Kinnt már láttam, hogy disznók, üvöltve és a fokost lóbálva megkergettem õket. Úgy húzták a csíkot, hogy két helyen átszakították a kerítésemet.:D

Zacskóbicska
04-11-2014, 06:57 AM
Pár éve télen, a kertembe jött be egy 7-8 tagú konda. Megtetszett nekik a komposztáló. Éppen nem volt nagy kutyám, elõtte halt meg szegény, csak a kicsi volt otthon. Az érdekes ugatására figyelltem fel benntrõl és arra, hogy nem megy el a ház mellõl. Gondoltam, tolvaj, így a fokost kaptam le a falról. Kinnt már láttam, hogy disznók, üvöltve és a fokost lóbálva megkergettem õket. Úgy húzták a csíkot, hogy két helyen átszakították a kerítésemet.:D

A konda nem okoz gondot. Egyszer egy vízmosásban jött szembe egy megriasztott konda, mely akár 100 egyedet is számlálhatott. Nem tudom mennyit, de nagyon soknak tûnt. Gondoltam, itt a vég, mert fizikailag képtelenség lesz kikerülni egymást. Végülis semmi nem történt, mert fizikailag sokkal ügyesebben tértek ki õk, mint én. A vízmosásban felállított sátram oldala csupa sár és törek lett, de még abban sem tettek semmi kárt. A kondából valamilyen okból kiûzött egyedek lehetnek veszélyesek. Bár én is azt gondolom, hogy a vaddisznó csak úgy magától legfeljebb nagyon ritka esetben támadja meg az embert. Talán akkor teszi, ha valami baja van, a malacait félti, vagy sarokbaszorítva érzi magát.

Doom
06-01-2014, 05:02 PM
..itt a nyár,a kánikula a nyakunkon...van a Földnek olyan pontja ahol napi 15 liter ivóvíz is éppen hogy elég....http://www.youtube.com/watch?v=0-4XLY4aylQ

raktaros
06-09-2014, 08:50 AM
Nappal a tûzõ nap, este meg rengeteg szúnyog miatt rossz kint dolgozni.
Van valakinek bevált, házi készítésû kence receptje csípés megelõzésére és csípés kezelésére?

raktaros
06-09-2014, 09:08 AM
Nappal a tûzõ nap, este meg rengeteg szúnyog miatt rossz kint dolgozni.
Van valakinek bevált, házi készítésû kence receptje csípés megelõzésére és csípés kezelésére?

Közben találtam itt (http://magyarprepperforum.org/showthread.php?450-Gy%F3gyn%F6v%E9nyek&p=12188&viewfull=1#post12188) is pár hasznos tanácsot, de jöhetnek még tippek.
Elsõsorban bevált praktikák érdekelnének, mert sok neten talált dolog jól hangzik, de nem mûködik.

BragBOL
06-09-2014, 01:11 PM
A csípés kezelésére már említettem máshol, az utifüvet, egyszeri kezelés elegendõ.
Valahogy kinyered a nedvit és bekened, én jobb híjján széttépem majd azzal vakarom meg.

A megelõzésére majd kipróbálok valamit, hogy kimenés elõtt megeszek1-2 gerezd fokhagymát, ill annyit hogy beinduljon az izzadás.

P
06-09-2014, 03:07 PM
Én csak azt tudom írni, ami nem vált be eddig: citronella, citromfû, levendula, bazsalikom, vetiver, boróka, cédrus. Ezek közül többet kínomban már töményen csepegtettem végig a bõrömön, majd azonnal mentem is ki a szúnyoginváziós udvarra - és még így is kenni lehetett volna õket a permetezett felületeken is.
Van most egy parfümdeónak használt házi illóolajkeverékem, az elmúlt este végigfújtam ott, ahol nem volt kedvem takaró alatt aszalódni, és reggelre nem volt több csípésem, mint este, de a hatására még nem vennék mérget. (Ráadásul asszem, van benne pár fényérzékenyítõ olaj is, ezért csak esti lekezelésre való vagy sûrû erdõbe.)

LSVF
06-16-2014, 09:07 AM
Az emberek közül sokan tudják, a háborítatlan természeti környezet, az erdõ, mezõ azok a helyek, ahol a legkevésbé érheti veszélyes támadás az embert, itt sokkal inkább a csend, a nyugalom és a biztonság a jellemzõ. Ennek ellenére a természetben barangolásnak is meg vannak a maga szabályai, amit követnünk kell, ha valóban biztonságban akarjuk tudni magunkat. (Csak egy példaként, ahol sok a csiga, ott nagy valószínûséggel sok lesz a kullancs is, de egyéb paraziták gyakorisága is nõhet...) Ritkán fordul elõ, de kétségtelen tény, vadállatok is megtámadhatnak bennünket. Én pl. 2 napja éltem át életem elsõ (és remélem, utolsó) szarvasbika támadását. Valójában ez inspirál arra, hogy nyissam meg ezt a topikot az ide vonatkozó hasznos tapasztalatcserére.

Tekintettel arra, hogy éppen szarvasbõgési idény van és ez még néhány hétig elhúzódhat, most aktuális a szarvasokkal foglalkozni. Ilyenkor a szarvasbikák a gyakori szaporodási kedvükhöz megnövekedett nemi hormontartalommal bírnak, ami a viselkedésüket több tekintetben is megváltoztatja. Ezek a változások legfõképpen a következõk: territóriumot véd, háremre igyekszik szert tenni, figyelmetlen, az érzékszervei eltompulnak, nem táplálkozik, testhõmérséklete (áll.) jelentõsen megnõ. Számunkra ezekbõl az a lényeges, hogy összefuthatunk vele úgy, hogy hirtelen elõbukkan a "semmibõl" és nem szalad el, ahogyan máskor szokott. Mereven néz és nem mozdul. (Ez gyakori.) Ilyenkor lassú mozdulatokkal el kell hátrálni. Rosszabb a helyzet, amikor elõtûnik, hirtelen lehajtja a fejét, ezzel az agancsát mintegy támadó állásba helyezi, majd nekünk ront. Esetemben ez kb. 40-50 méter távolságban történt meg. Annyira gyors, hogy szinte semmire sincs idõ. Én kb. hármat tudtam tapsolni (egy erdész ismerõsöm évekkel ezelõtti tanácsát megjegyeztem). Erre az ingerre a bika ha rövid idõre is, de észhez tért. Elõttem kb. 4-5 m távolságban hirtelen jobbra fordult, közben felemelte a fejét, majd becsörtetett a fák közé. A módszer tehát tesztelt és hatékony, ajánlom mindenkinek. Azért az esetbõl néhány tapasztalat adódik:
1. Figyeljük a nyomokat, amerre haladunk, így nem ér bennünket váratlanul a helyzet. (Engem sem ért úgy, tudtam, hogy a közelben lehet.)
2. Lehetõleg csapjunk zajt. (Én csendben voltam, mert meg akartam figyelni.)
3. Ne korlátozzuk le a hallóképességünket semmivel (fülhallgató, stb.), mert ha oldalról, vagy hátulról jön és nem vesszük észre, annak akár végzetes következménye lehet.
4. Ne akarjunk elszaladni, vagy fára mászni, mert arra tutira semmi lehetõségünk sem lesz. Ugyanúgy, mint a vaddisznó esetében sem, bár ott hasznos lehet a futás, de ez egy másik történet lehet majd...

Nekem a fõ hobbim 6.éve a vadfotózás és nekem is volt 1 esetem 2010 ben. Takarásban voltam terepszínû esõruhában, egy terjedelmes és mély tócsában álltam épp. Nekem is bevált a taps. Viszont többször voltam már "köztük" és ha nyugodtan vagyol a fa tövében semmi gond nem lesz.
Én veszélynek csak a vadászatot nevezném, lásd bõgéskor vagy disznóhajtás, ami még rosszabb na meg a kullancsok.
Esetleg rapsicba futsz bele akkor megint k...va gáz van, mert azok nem szaroznak ha úgy van. Ja, kóbor kutya, vadász barátomat már kergették fel fára.
Talán nem hagytam ki semmit.
Ha kint vagyok, legtöbbször kocsival megyek a területen és csak akkor gyalogolok ha bemegyek a sûrûbe cserkelni. Akkor is halkan megmeg állva fülelve, mert ki tudja.
Baszogató vadászok, õrök nem vészesek, ha nem járunk nagyon tilosban.

Zacskóbicska
06-17-2014, 05:26 AM
Egyetértek, én is a stüszi vadászoktól tartok a legjobban, ezért vadász idényben láthatósági mellénnyel megyek még gombászni is. Hihetetlen dolgokra képesek. A mai napig sem értem pl., mi járhatott a fejében annak a f@sznak, aki átlõtte a tetõmet. A kúpcserép alatt 1 m-rel van a bemeneti nyílás. Fácánra lõtt golyóssal? Vagy a Holdat akarta eltalálni? Mertugye a magaslesrõl lefelé kell lõni a négylábú vadakra:) Mindenesetre kitûztem az üzenetemet a közeli lesekre, mely szerint ha rám és a házamra mernek lõni, akkor pontosan célozzanak nekem, mert különben háború lesz. A háború akkor kezdõdik, amikor az ellenség visszalõ...

LSVF
06-17-2014, 11:55 AM
Az kemény hallod!!!:eek::mad:
Még jó hogy nem voltatok kint, mert ennyi erõvel vki a családodból kapja vagy épp te!!
Nálam a vadász a hivatásos, a többi aki csak 7végén jár ki és bróker vagy ács az "stüszi", sok nem is tud célozni, csak menõ puskatokkal beszállni a kocsiba az ucccán.....
Amúgy 80%-a beképzelt mint állat.
Felénk az egyik területen kint van az õszi/téli miheztartásvégett ítás, pl 9:00-15:00 között lehetel kint. Ezen túl bünti.
"Betertjuk" mert ki tudja.:cool:
Amúgy jogos lenne a visszalövés!!!!:pisztoly: :puska:
Mert sunnyogni azt kurvára tudnak ha ilyen a helyzet. "Szarnak kárnak nincs gazdája"
Légy óvatos.

Zacskóbicska
08-07-2014, 11:27 AM
Ez a medve ügy sajnos elõbb-utóbb eszkalálódni fog. Túlságosan elszaporodtak a vaddisznók...Az elkényelmesedett vadászok a sûrû bozótosokban nem vadásznak, mert ugye onnan akár kilómétereket kell cipelni a lelõtt vadat. A tüskés, járhatatlan bozótos is országszerte szaporodóban van. Ez terülj-asztal szükségszerûen a vaddisznó természetes ellenségeinek megjelenését vonja maga után.

M-torolt_forumozo
09-04-2014, 08:24 AM
Hogyan úszd meg a medvével találkozást (csak az idióták szerint kell futni):
http://hegyekvandora.hu/%C3%81llati-rovat---Macitan.php

Akkor ez a fickó elég nagy idióta volt. :haha:
https://www.youtube.com/watch?v=H-KTIKZxac0

Dream_walker
09-15-2014, 09:26 AM
Balf.szok gyülekezete:

http://index.hu/kulfold/2014/09/15/ne_forditson_hatat_a_tehennek/

"agyontapostak egy 45 éves német nõt, aki a Stubai-völgyben túrázott a kutyájával, és keresztülvágott egy körülkerített havasi legelõn"

Mert az a kerítés bizony dísznek van.

A "tehéntámadást" elég egyszerû kivédeni. Ugyanis bár agresszív, elég félõs tud lenni. Azaz ha az ember karlengetve, kiabálva megindul felé, simán elszalad (csak a tehén, a bika nem, szürkemarhából, bivalyból pedig egyik sem, de ez utóbbiakat nagyon ritkán tartják könnyen megközelíthetõ helyen). Ha van kéznél bot vagy erõsebb faág, az orrára kell csapni, ugyanis az a legérzékenyebb pontja, egybõl visszavonulót fúj.

Zacskóbicska
09-15-2014, 09:56 AM
Akkor ez a fickó elég nagy idióta volt. :haha:
https://www.youtube.com/watch?v=H-KTIKZxac0

Mi volt az egyszeri turusta utolsó kérdése?

"-Te mindig bundában szeded a málnát?"

LSVF
09-17-2014, 09:24 AM
Balf.szok gyülekezete:

http://index.hu/kulfold/2014/09/15/ne_forditson_hatat_a_tehennek/

"agyontapostak egy 45 éves német nõt, aki a Stubai-völgyben túrázott a kutyájával, és keresztülvágott egy körülkerített havasi legelõn"

Mert az a kerítés bizony dísznek van.

A "tehéntámadást" elég egyszerû kivédeni. Ugyanis bár agresszív, elég félõs tud lenni. Azaz ha az ember karlengetve, kiabálva megindul felé, simán elszalad (csak a tehén, a bika nem, szürkemarhából, bivalyból pedig egyik sem, de ez utóbbiakat nagyon ritkán tartják könnyen megközelíthetõ helyen). Ha van kéznél bot vagy erõsebb faág, az orrára kell csapni, ugyanis az a legérzékenyebb pontja, egybõl visszavonulót fúj.

Egyszer belegyalogoltunk öcsémmel egy szürkemarha gulyába az erdõben. Felénk ott is legeltetnek, persze volt mezõ is a szélén.
Na csávók, gyõztük õket kikerülni. Nem mondom hogy nem voltunk beszarva. De maga a kommandózás lápon dzsumpin keresztül hogy kikerüljük,
azért már megérte. A terelõkutyáktól majdnem jobban fostam. Nem akartunk laposak lenni így csak sunnyogva osontunk. Bazinagy egy ilyen állat, ráadásul volt vagy 20 borjú is velük.

Vietnamiveteran
10-02-2014, 07:12 PM
Én mostanában ha ráérek ilyen túrabotokat csinálok , mogyorófából, két réteg csónaklakkal lekenve . Nem egy kézmûves remekmû de miután magamnak csináltam egyet az összes vendégnek aki megfordult nálam kellett . ) Felénk elég nagy divat az erdõben, hegyekben túrázás , és sokaknak biztonságérzetet ad egy jó masszív túrabot . Kutyasétáltatáshoz vagy kóbor pitbullok ellen is de betörõ üdvözléséhez is megfelelõ alkalmatosság :) Az egyiket úgy csináltam meg ,hogy 2.5 m hegymászókötél fel van tekerve a nyelére ami adott esetben jól jöhet , bármire )

3982
3983
3984
3985
3986

fater.lajos
10-04-2014, 07:05 PM
Nekem is van egy mogyoróból. Nyolc deka az egész. Már fényképet is tettem fel róla. A tieidnek a testvére! :D

Henrietta1
10-04-2014, 07:24 PM
Pont ma olvastam egy nagyon jó cikket a túrabotokról. :) Többek között, hogy az átmérõje min. 3 cm legyen és legalább csípõ magasságig érjen.

aksurv
11-02-2014, 05:17 PM
https://www.youtube.com/watch?v=h14PveFwLeI&feature=youtu.be

Pityubá
11-02-2014, 06:06 PM
Pont ma olvastam egy nagyon jó cikket a túrabotokról. :) Többek között, hogy az átmérõje min. 3 cm legyen és legalább csípõ magasságig érjen.
És Pityubá gyalogsági ásó átalakítás cikkét is olvastad ott (http://mtp.info.hu/index.php?option=com_content&view=category&id=39&Itemid=76) ? ;)
A túrabot lándzsaként is használható, felköthetõ rá a cserkészbajonett.

4216

TMIB
11-02-2014, 06:50 PM

Szomorú, de ha nem teszi meg, akkor lehet hogy nagyon rosszul járt volna. :hogymi:

Doom
11-02-2014, 06:57 PM

...a hibát emberünk a 38. másodpercben követte el...a vad már elmenni készült és Õ bemozdult elõre...a vad ezt támadásként érzékelte...innen már lejtõ volt a dolog...a másik dolog lehet elég lett volna egy figyelmeztetõ lövés...

TMIB
11-02-2014, 07:08 PM
Ráadásul azok a hozzászólások. Az egyik azt mondja hogy "odacsaltad magadhoz, hogy lelõhesd, de bátor vagy". Meg hogy "miért nem készültél fel ilyen esetekre" (erre a másik mondja neki hogy felkészült, a videón látszik is hogy megtudta magát védeni. "Miért nem tolattál?" (Nincs minden szánon tolatás opció.)

Én nagyon szeretem az állatokat, de ha egy erõs -de buta- állat emberre támad hogy megölje, akkor ott nem hiszem hogy túl sok választása van az áldozatnak. Vagy hagyni kellett volna hogy eltörje a gerincét? De legalább jól lediszlájkolták a videóját. :rolleyes:

TMIB
11-02-2014, 07:10 PM
...a másik dolog lehet elég lett volna egy figyelmeztetõ lövés...

Igen, esetleg az még mûködött volna, vagy a dudálás.

M-torolt_forumozo
11-02-2014, 07:22 PM
Ott cseszte el legjobban, hogy túl közel hajtott az állathoz pedig idõben észrevette. Aztán amit Doom is említett, hogy sietett. Bár nem értem miért nem lehetett megvárni hogy nyugodtan elmenjen (esetleg hangoskodással elzavarni). A többi meg már a természet rendje: az erõsebb legyõzi a gyengébbet.

Zacskóbicska
11-03-2014, 07:29 AM
Lehetett látni, hogy az állat igyekszik elkergetni a "betolakodót". Valószínûleg territóriumot védett. Várni kellett volna, amíg elmegy és nem provokálni. Én is jártam már úgy a nyáron, hogy hajnalban kis híján behajtottam egy vaddisznó malacai közé. Néhány m távolság választott el. A bozótosban láttam meg az anyát, figyelt. A malackák ügyet sem vetettek rám, ott sertepertéltek az út szélességében keresztül-kasul. Visszatolattam vagy 20 m-t, hogy az anya számára egyértelmû legyen, nem akarok kárt tenni a malacokban. Nem is mozdult. Dudálni nem akartam, mert attól tartottam, az anyakoca megrohamozza a kocsit, mert nem tudja mire vélni a zajt. Megvártam türelmesen (1-2 perc) amíg az utolsó malac is elhagyja az utat, aztán szépen lassan mentem tovább. Nem is történt semmi.

aksurv
11-03-2014, 09:55 AM
Azt mondják hajlamosak ott maradni egy ösvényen és védik, logikus minek gázoljon mély hóban.
Nem minden hómobillal lehet tolatni.
Amikor megtámadta akkor mellkason rúgta, az egyébként szívbeteg férfit.
Fegyver nem volt csövön, tehát nem mindenáron lövöldözés volt a cél.
Volt figyelmeztetõ lövés.

Egyébként ez fegyver minimum amit az ember visel olyankor ha medvék, pumák, farkasok közé megy. Nyilván nem mindenhol lehet, de oda nem megy.
Mindig nagyon csodálkozom amikor valaki elmegy egy ilyen helyre és mondjuk svájci bicskával harcol a fekete medve ellen. Tegnap elõtt volt Nat .Wild-en.
Még egy egy medvespray se volt náluk.

TMIB
11-03-2014, 06:28 PM
Visszatolattam vagy 20 m-t

A videónál azt írták, hogy nem volt tolatás funkció, megfordulni meg nem tudott vele. :(

Zacskóbicska
11-04-2014, 06:12 AM
A videónál azt írták, hogy nem volt tolatás funkció, megfordulni meg nem tudott vele. :(

Én nem is ítélem el, a végkifejletnél helyesen cselekedett. Egyébként sem várható el mindenkitõl, hogy ismerje a vadállatok, vagy akár háziállatok viselkedését. Valójában ez a topik is arról szól, hogy osszuk meg egymással errõl a területrõl az ismereteinket. Egyébként a legjobban azt utáltam gyerekkoromban (sõt most is), amikor be kellett menni valakihez, aki alapból hamis kutyát tartott, aztán közölte velem, hogy nem fog bámntani, csak ne lássa a kutya rajtam hogy félsz, ne nézzek a szemébe, ne tegyekl hirtelen mozdolutatot, ne vegyek levegõt, stb. Ma már ilyen helyre csak ultimátumokkal megyek be. Vagy elviszik arra az idõre a kutyát, lovat, szamarat (adott esetben ez a legveszélyesebb), kost, bakkecskét, vagy pedig megfelelõ "védõfelszereléssel" megyek és nem érdekel, mi lesz az állattal.

Nealden
11-07-2014, 07:25 PM
Ezt gondoltam megosztom (http://www.origo.hu/nagyvilag/20141107-kivegezte-a-kerteszt-a-mergezo-sisakvirag.html)...bocs, amennyiben volt róla szó...

Mizu
11-07-2014, 09:27 PM
A durva életbe...

Zacskóbicska
11-08-2014, 09:22 AM
Szívgyógyszer alapanyag.

varég
11-29-2014, 11:07 AM
Mivel ennél megfelelõbb helyet nem találtam, és errõl a témáról nem is olvastam, ezért itt tenném fel a kérdésemet:

Ha hosszabb távra akar valaki berendelkezni egy természetben fellelhetõ helyen, akkor hogyan lehetne a legkisebb "lábnyomot" hagyni magunk után?
Arra gondolok, hogy a táborhely körül mindenképpen lesznek árulkodó nyomok, amik az ott tartózkodás alatt alakulnak ki.
Pl. adott útvonalon párszor átgyalogolva már egyértelmûen látszani fog, hogy arrafelé valaki-valami rendszeresen jár.
Ilyen nyomokat hogyan lehetne eltüntetni?

Persze akkor van szükség ezeknek az eltüntetésére, amikor elrejtõzni akar az ember, és nem feltûnni...

Zacskóbicska
11-29-2014, 12:37 PM
Kivágsz egy kb. 1,5 m lomkoronájú fát és a törzséhez egy hurkot rögzítesz, majd vontatod magad után. Ez egy darabig elmegy. Egyébként a természetes vadcsapásokat használd. Ha az nincs, akkor az említett fa módszer hasonló nyomot fog hagyni.
Az ágakat a bozótosban ne tördeld le feleslegesen. Ha gödröt ásol, akkor a földet kiterített sátorlapra, vagy fóliára pakold és távolabb szórd be a bokrok aljába. Vagy jóval odébb ásol egy olyat, mint a rókalyuk és úgy szórd oda a földet, mintha a róka kaparta volna ki. Ebben az esetben néhány naponta (amíg friss a föld) kaparászd meg egy ággal a "rókalyuk" alját, mintha kijárt lenne.

Doom
11-29-2014, 12:43 PM
..a rendes beton,kocsiútról kezd meg a letérést ,ahol a legsûrûbb..senki nem fogja észre venni,mert a fû is pár perc alatt visszaáll...aztán mehetsz nyugodtan,senki nem fog keresni és az esélye,hogy valaki észrevegye az utadat..szinte nulla.

venosz
11-29-2014, 01:57 PM
Húzol egy 3m magas betonkeritést. Vigyázz arra, hogy belöl légy az utolsó berakásakor.

Gyalogos
12-03-2014, 11:47 PM
...új túratársunkat, medvét:
http://vosatka.blog.hu/2014/10/19/bemutatom_uj_lakotarsunkat_medvet

LSVF
12-04-2014, 02:26 PM
...új túratársunkat, medvét:
http://vosatka.blog.hu/2014/10/19/bemutatom_uj_lakotarsunkat_medvet

Én személy szerint örülök, hogy vannak/lesznek medvék,farkasok,hiúzok.
Nem gondolnám, hogy velük van a baj. Mi(emberek) vagyunk sokan és egyre többen bõvülõ településeinkel.
Ha felénk lennének akkor is ugyan ezt gondolnám. Az erdõ az õ terepük. Legalább lesz a kintlétbe izgalom.
Persze majd jön a szöveg, hogy gyerekkel menjé má ki te barom, meg hogy aluggyak kinn....? Valahogy...nem érdekel...
Nem csak nekünk van jogunk az erdõhöz. (Ja, és nem vagyok grínpíszes.)

pappito
12-10-2014, 01:07 AM
(Ja, és nem vagyok grínpíszes.)

miután tudsz írni-olvasni, ilyesmit senki nem is feltételezett rólad :)

Zacskóbicska
12-10-2014, 07:39 AM
Én személy szerint örülök, hogy vannak/lesznek medvék,farkasok,hiúzok.
Nem gondolnám, hogy velük van a baj. Mi(emberek) vagyunk sokan és egyre többen bõvülõ településeinkel.
Ha felénk lennének akkor is ugyan ezt gondolnám. Az erdõ az õ terepük. Legalább lesz a kintlétbe izgalom.
Persze majd jön a szöveg, hogy gyerekkel menjé má ki te barom, meg hogy aluggyak kinn....? Valahogy...nem érdekel...
Nem csak nekünk van jogunk az erdõhöz. (Ja, és nem vagyok grínpíszes.)

Bizonyos vidékeken ez a medve elõnyös lehet. Kevésbé fogják ellopni rejtett erõforrásaink a fát.

LSVF
12-10-2014, 10:11 AM
Amúgy kicsit felizgat lelkileg a fakas/medve téma, mert néha mint pánikkeltés érzés jön át a tv-bõl. Oszt puszka izé meg minden....
Persze okoznak károkat a legelészõ/karámban mélázó háziállatok közt, de az összes ci.... bocs cickányt sem lõttük ki mert
betörnek és élõsködnek és a buszmegállókban, vasútállomáson basztatják a békés Magyarokat.
Inkább riogatjuk a népet. Az asszonynak szoktam mondani, hogy az erdõ a barátom, így nem félek kint egyedül.
Értem alatta, hogy tisztában vagyok az ott élõ vadakkal, zörejekkel sorolhatnám. Szóval értitek.
Ha medvésfarkasos tájékon lennék aszerint viselkednék az erdõben. Röviden ennyi.

törölt tag -gl
04-28-2015, 12:05 AM
Egyébként a ci.... ckányok. a két lábon járó fajtára gondolok, mennyire fordulnak elõ erdõben, külterületeken?
Mondjuk azt nem szeretném, ha kifigyelnének, hogy milyen érdekes figura megy oda be, vajon mit csinál, aztán miután elaludtam elvágnák a torkom egy gps-ért, vagy a bakancsomért. Nem szeretnék provokálni, valós a félelmem.

Zacskóbicska
04-28-2015, 05:39 AM
Egyébként a ci.... ckányok. a két lábon járó fajtára gondolok, mennyire fordulnak elõ erdõben, külterületeken?
Mondjuk azt nem szeretném, ha kifigyelnének, hogy milyen érdekes figura megy oda be, vajon mit csinál, aztán miután elaludtam elvágnák a torkom egy gps-ért, vagy a bakancsomért. Nem szeretnék provokálni, valós a félelmem.

Tapasztalataim szerint ez valós veszély, fõként hegyvidéken. Ezért általános szabály, hogy a lakott területtõl legalább 2 km-re töltsd az erdõben az éjszakát és lehetõleg minden nap máshol. Nap közben ne látszódjon a táborhely. Vagy bontsd el, vagy álcázd, de ez utóbbihoz olyan hely kell, ahol nincsenek a közelben ösvények, gyalogutak, földutak. Táborhelyet csak sötétedéskor létesíts, azt is csak akkor, ha muszáj valamilyen okból.

törölt tag -gl
04-29-2015, 12:42 AM
Sejtettem. Vannak ebbõl a szempontból fertõzött, és kevésbé fertõzött területek? Tehát biztonságosnak, vagy veszélyesnek mondható zónák? Gondolom miskolc környéke utóbbiak közé tartozik, a Bakony inkább elõbbi?

Zacskóbicska
04-29-2015, 05:26 AM
Minél inkább természetvédelmi terület, annál biztonságosabb. Nagyjából jól látod. Én pl. a Börzsönyt tartom a legkevésbé "fertõzöttnek". Szerintem a rövidebb, néhány napos kiruccanásokhoz az a legjobb. Természetesen ez ízlés kérdése. Arra azonban mindenütt ügyelni kell, hogy soha ne áruld el senkinek, mi az uticél, merre és hová mész. Nem kell titkolózni, hazudni kell. A falu fölé magasodó dombon pedig soha ne táborozz. Ha a sors úgy hozza, hogy faluközelben kell maradni, akkor elõször nézzél be a kocsmába, milyen arcok vannak, mondd azt, hogy jönnek érted, csak valami közbejöhetett, késõbb visszajössz, ha kellene szállás, aztán tûnj el és a tapasztaltaknak megfelelõen válaszd meg késõbb a táborhelyed. Ha kedvezõtlen a benyomás, a sûrû bozótban alakítsd ki a hálóhelyed, aztán reggel korán húzz el onnan. Ilyen apróságok betartása mellett nem veszélyes a hegyvidéki bolyongás:)

törölt tag -gl
04-29-2015, 01:56 PM
Amúgy. Egyszer találtam egy oldalt, ahol fel volt sorolva az összes (legalább több száz) apró forrás gps koordinátával a Börzsönybõl. Sajnos már nem találom.
Ha több napig egy helyben maradok, vagy visszajárok azt mondod van rá esély, hogy eljönnek értem?

Zacskóbicska
04-29-2015, 05:16 PM
Amúgy. Egyszer találtam egy oldalt, ahol fel volt sorolva az összes (legalább több száz) apró forrás gps koordinátával a Börzsönybõl. Sajnos már nem találom.
Ha több napig egy helyben maradok, vagy visszajárok azt mondod van rá esély, hogy eljönnek értem?

Ha legalább 2 órányi járásra vagy a lakott területtõl, akkor nincs.

törölt tag -gl
04-30-2015, 02:10 AM
Ha mondjuk cross kerékárral közlekedek (szerintem elég jó közlekedési eszköz lehet egy jó fajta terepbicikli) akkor a 2 óra járás redukálódhat 20 perc tekerésre. Az már úgy elég korrekt.

Doom
04-30-2015, 03:39 AM
...csak úgy érdekességképpen megemlítem,hogy vannak kempingek és turistaházak,szabadidõ központok....elfogadnak szépkártyát ,Erzsébet utalványt,...van zuhanyzó,konyha,büfé,villany..és 2-3000/nap már találni..ez esetekben nyugodtan lehet pihenni...napközben lehet bóklászni a vadonban....lehet bringával is menni..ezt úgy hívják bicikli túra...;).
Nagyon egészséges...Magyarország,Szlovákia,Ausztria,M agyarország túra...kb 1300 km...két hét...igaz 6 évvel ezelõtt..teljes költség 75000 Ft(átszámolva)....
Ez a másik topicba....de ide írom.....van egy tárgy...a neve HORGÁSZENGEDÉLY..:eek: .bárki kiválthatja és napijegy váltható(vagy éves) a kiszemelt területre...
..de persze aki imád rettegni...az bujkáljon a bozótba nyugodtan...:cool:

Zacskóbicska
04-30-2015, 05:11 AM
Ha mondjuk cross kerékárral közlekedek (szerintem elég jó közlekedési eszköz lehet egy jó fajta terepbicikli) akkor a 2 óra járás redukálódhat 20 perc tekerésre. Az már úgy elég korrekt.

Az Alföldön bizonyára:)

Zacskóbicska
04-30-2015, 05:22 AM
A horgászat az más téma. Tökéletesen igazad van, az is nagyon jó idõtöltés lehet és szebbnél szebb környezetben lehet ezt intézni. De ez nem azonos azzal, hogy végigjárod pl. egy ország hegységeit, megmászva az érdekes hegycsúcsokat, úttalan utakon haladva megkeresed az erdõvel benõtt régi romokat. Estére keresel egy forrást, ott sütöd meg a kajádat, nappal menet közben megfürdesz a patakban ott, ahol ez csábítónak tûnik, stb. Ez egy megint másik dolog. Az pedig egy harmadik, amikor kiválasztasz egy turistaházat és onnan rajzol ki idõnként túrázni és visszamégy estére. Ez utóbbi is jó dolog. Sõt a Börzsönyben meg is tudod csinálni, hogy turistaházról turistaházra szállingózol.

Alfa
11-29-2015, 01:24 AM
http://zirc.blog.hu/2015/11/25/medve_a_bakonyban

https://www.idokep.hu/hirek/medvek-olalkodnak-nogradban