PDA

View Full Version : Prepper közösség

Dream_walker
09-29-2013, 01:12 PM
Több helyen is felmerült már a fórumon, hogy komolyabb shtf esetén a legfontosabb dolgok között van a megbízható, elkötelezett kisközösség, csapat.
Kérdés, van-e valakinek már ilyen? Sokan írjátok, hogy legtöbbször még a családban is elferdülnek a szemek, ha szóba kerül a prepperkedés; hogy a készleteinkrõl ne beszéljünk senkinek; hogy van, aki jelenleg nagy(obb) városban van, a prepperkedés szempontjából egyedül (körbevéve a pár ezer potenciális ragadozóval).

Van-e kialakult kisközösség? Ha csak 4-5 fõ, de olyan emberek, akikkel akár egy sör mellé is le lehet ülni beszélgetni, vagy kivinni a mordályt a pusztába, és belõni az új távcsövet? Vagy egy hely, ahol mondjuk van kertészkedésre lehetõség, és olyanok a szomszédok, hogy ilyen téren együtt lehet mûködni velük?

Van-e valakinek már ilyen? Van-e terv egy ilyen létrehozására? Van-e esély, vagy úgy néz ki, hogy csak a neten nem vagyunk egyedül?

astonferi
09-29-2013, 02:20 PM
Több helyen is felmerült már a fórumon, hogy komolyabb shtf esetén a legfontosabb dolgok között van a megbízható, elkötelezett kisközösség, csapat.
Kérdés, van-e valakinek már ilyen? Sokan írjátok, hogy legtöbbször még a családban is elferdülnek a szemek, ha szóba kerül a prepperkedés; hogy a készleteinkrõl ne beszéljünk senkinek; hogy van, aki jelenleg nagy(obb) városban van, a prepperkedés szempontjából egyedül (körbevéve a pár ezer potenciális ragadozóval).

Van-e kialakult kisközösség? Ha csak 4-5 fõ, de olyan emberek, akikkel akár egy sör mellé is le lehet ülni beszélgetni, vagy kivinni a mordályt a pusztába, és belõni az új távcsövet? Vagy egy hely, ahol mondjuk van kertészkedésre lehetõség, és olyanok a szomszédok, hogy ilyen téren együtt lehet mûködni velük?

Van-e valakinek már ilyen? Van-e terv egy ilyen létrehozására? Van-e esély, vagy úgy néz ki, hogy csak a neten nem vagyunk egyedül?

nos igen azt hiszem nekünk van illetve elkezdõdött egy ilyen társaság. jelenleg 4 en vagyunk és személyes találkozok voltak és havi összejövetelt tervezünk. teszteket szeretnénk végezni mint víztisztítás, fõzés szabadban, tûzgyújtás mindenféle eszközzel, stb. természetesen örömmel veszünk mindenkit aki csatlakozik és ötletei is vannak.

Wayet
09-29-2013, 02:58 PM
nos igen azt hiszem nekünk van illetve elkezdõdött egy ilyen társaság. jelenleg 4 en vagyunk és személyes találkozok voltak és havi összejövetelt tervezünk. teszteket szeretnénk végezni mint víztisztítás, fõzés szabadban, tûzgyújtás mindenféle eszközzel, stb. természetesen örömmel veszünk mindenkit aki csatlakozik és ötletei is vannak.

A csatlakozást én is bejelenteném, de jelenleg Szeged körzetében tartózkodok, ebbõl kifolyólag gondoltam, hogy nem ártana felosztani körzetekre a csapatokat, aszerint, hogy ki hova tud menni és mennyi idõ alatt

mossberg-operator
09-29-2013, 04:43 PM
Nekem van ket "tagom" beszervezve. A tobbi meg kerdeses. Hosszu folyamat lesz.

hwahun
11-22-2013, 06:01 AM

Üdv. Merre vagytok? :)

TMIB
11-22-2013, 06:22 AM
Üdv. Merre vagytok?

Itt szoktak a találkák szerveződni. http://magyarprepperforum.org/showthread.php?156-Szervez%F5d%E9s-bar%E1ti-tal%E1lkoz%F3

:)

Grafitos
12-02-2013, 10:49 AM
Nekem még nincs csapatom, csak a feleségem és a kutyám, akik biztos velem tartanak a BOL irányába, ha úgy alakul. Rajtuk kívül még 4 családtagot szeretnék magammal csábítani, akik szintén Bp-n dolgoznak, tanulnak. Igaz a B.O.verda csak 5 személyes, de ilyenkor kit érdekel, nemigaz? Szóval 2 lány és 2 fiú, a testvérem és unokatesóim..24 és 30 közöttiek, mindannyian rendszeresen sportolnak. A lányoknak több év mászási tapasztalata és komoly felszerelése van( kötél, köztesek, beülõ stb), a fiúk pedig rendszeresen túráznak. Az egyik robbanóanyagokhoz ért mert kémikusnak tanul, a másik állatorvos és tud kovácsolni valamint sebeket ellátni. Mivel én vagyok a legidõsebb ( és úgy tûnik a leg elõrelátóbb) úgy érzem az én felelõsségem, hogy mindenkit haza juttassak vidékre.
Jó a viszonyunk de valahogy mégsem szánom rá magam, hogy beavassam õket ebbe a kicsit "paranoid" tervembe. A családból mindenki értelmiségi, a fiúk kemények, a lányok nem cicababák szóval nagy esély van rá, hogy nem néznének tök hülyének és partnerek lennének egy csapat létrehozásában.
Ti hogy csinálnátok a beszervezést..egyenként, vagy egy baráti találkozó alkalmával be a közösbe?
Esetleg van köztetek olyan akinek már van egy kész forgatókönyve erre a szitura?
Szívesen vennék néhány konkrétunot:)

TMIB
12-02-2013, 10:57 AM
Ebben az országban barátaim nincsenek, akiket ismerek azokat nem érdekeli az ilyesmi, barátnőmet szintén hidegen hagyja a prepperkedés. :hogymi: De ha jön egy gebasz, akkor gondolom hogy nem lenne más választásom, minthogy a fejembe csapjam a parancsnoki sisakot és kiosszam az utasításokat. Hogy nem vagyok egy Bears Grylls, de a többiekhez képest én leszek a legképzettebb a témában.

Grafitos
12-07-2013, 09:04 AM
Nekem még nincs csapatom, csak a feleségem és a kutyám, akik biztos velem tartanak a BOL irányába, ha úgy alakul. Rajtuk kívül még 4 családtagot szeretnék magammal csábítani, akik szintén Bp-n dolgoznak, tanulnak. Igaz a B.O.verda csak 5 személyes, de ilyenkor kit érdekel, nemigaz? Szóval 2 lány és 2 fiú, a testvérem és unokatesóim..24 és 30 közöttiek, mindannyian rendszeresen sportolnak. A lányoknak több év mászási tapasztalata és komoly felszerelése van( kötél, köztesek, beülõ stb), a fiúk pedig rendszeresen túráznak. Az egyik robbanóanyagokhoz ért mert kémikusnak tanul, a másik állatorvos és tud kovácsolni valamint sebeket ellátni. Mivel én vagyok a legidõsebb ( és úgy tûnik a leg elõrelátóbb) úgy érzem az én felelõsségem, hogy mindenkit haza juttassak vidékre.
Jó a viszonyunk de valahogy mégsem szánom rá magam, hogy beavassam õket ebbe a kicsit "paranoid" tervembe. A családból mindenki értelmiségi, a fiúk kemények, a lányok nem cicababák szóval nagy esély van rá, hogy nem néznének tök hülyének és partnerek lennének egy csapat létrehozásában.
Ti hogy csinálnátok a beszervezést..egyenként, vagy egy baráti találkozó alkalmával be a közösbe?
Esetleg van köztetek olyan akinek már van egy kész forgatókönyve erre a szitura?

továbbra is érdekel mindenki véleménye a témában

szöged
12-07-2013, 09:17 AM
továbbra is érdekel mindenki véleménye a témában

nem tudom mennyire megnyugtató a tudat, de egyértelmû, hogy ezzel a problémával nem vagy egyedül :confused:
nyilván ezért nem tudunk tanáccsal szolgálni

Grafitos
12-07-2013, 09:29 AM
Egyáltalán nem megnyugtató..ha valakinek van tanácsa szívesen veszem, de ez egy fórum és azért van, hogy megbeszéljüka dolgokat!

Mindenki órákon át képes ecsetelni, hogy kapná a BOBot, be a BOW-be, és go a családdal a BOL-hoz. Meg hogy milyen fontos, hogy a prepper közösségben gondolkodjon SHTF esetén...közben meg nincs elképzelésünk sem arról, hogy vonjuk be gebasz esetén a környezetünket, a családunk a kis menekülési tervünkbe úgy hogy ne nézzenek minket sík hülyének és esetleg velünk is jöjjenek.
Mert meg van rá az esély, hogy csak legyintenek vagy ami mégjobb kiröhögnek és figyelmen kívül hagyják a nyavajgásod .:duhos:

astonferi
12-07-2013, 09:33 AM
családtagokat nem bár a nejem tudja hogy van ilyen irányú elképzelésem és látja hogy mikre tanítom a gyereket és milyen felszerelésem van. hobbynak tekinti azt kész. viszont mindent tud a növény és állat tartásról ezért mindig kérdezgetem is hiszen vidéken van 1 hektár föld amit most mûvel egy rokon valamint a bátyának 5 hektár van amin gazdálkodás folyik. SHTF esetén gyorsan be tudnám õket avatni és és nem is kéne magyarázkodni hiszen a vidéki emberben benne van a prepperkedés.
pesten viszont vannak olyan barátok akikkel sok mindenen átmentünk és velük gyorsan szót értenék és bármilyen csatába bele is mennék.
forgatókönyv alapokban van 3 verzióra is de finomitgatni kell de muszáj mert gyerek miatt nem tudok éles szituban toporogni hogy mi legyen.

dínó
12-07-2013, 11:36 AM
Mert meg van rá az esély, hogy csak legyintenek vagy ami mégjobb kiröhögnek és figyelmen kívül hagyják a nyavajgásod .:duhos:

sajnos igen. aztán, ha beüt a baj, majd nem fognak sem legyinteni, sem röhögni...

Amatorpe
12-07-2013, 09:44 PM
Figyelj, szerintem nincs forgatókönyv. Egyszerûen nem létezik, mert minden ember más és más. Ezért mindenkit másképpen tudsz megközelíteni, befûzni a témával. Van aki már eleve gyûjtöget, csak nem tud róla. Van aki mindent tanul, de nem konkrét ezért, csak jól jön majd a tudása, és a tanulás is elõkészület. Van aki imád túrázni, természetben járni, de csak a lényébõl adódóan, mert nem szereti a bezártságot, amit a lakás nyújt. Van aki állatot tart, növényeket termeszt, de megélhetésbõl, vagy hobbiból. Szerintem ezek már jó alapok, meg lehet dícsérni mindenkit, hogy a saját területén milyen jó, mennyire lelkes, beszélj vele kicsit, és említsd meg, milyen jó, hogy ha mondjuk elmenne az áram, nem lenne egy elveszett ember. Figyeld a válaszát, reakcióját, mit lép rá. Ha vevõ, akkor max 2-3 utalás után érteni fogja (ha készül õ is), ha nem, akkor meg el tudsz neki kezdeni alap dolgokról (viharok, idén március magyarországon, volt ahol egy hét után se volt áram, nem tudtak dolgozni menni, nincs bankkártya sem, villany meg pláne, és akkor még nem beszéltünk a rendszeres árvízveszélyrõl - minden évben sok önkéntes és katona van a gátakon, stb).
Szóval óvatos kezdéssel, fontos a fokozatosság! Ha azzal kezdesz, hogy: tuti meghaltok mind, mert egy napkitörésnél a kiszabadult bûnözõk megerõszakolnak és felnyársalnak, már ha addig nem halsz éhen vagy vérmérgezésbe, akkor pont ellenkezõ hatást váltasz ki. :D

A. L. Ias
12-07-2013, 10:05 PM

Csapatom nincs és szerintem nem is lesz. Nagy baj idején nincs barátság. Vannak érdekkapcsolatok, amíg addig mûködnek amíg mind a két fél profitál belõle. Kisebb, átmeneti problémáknál még lehetnek érzelmi és szimpátia alapú szövetségek, de ahogy elveszik a remény, hamar felbomlik. Szerintem egyetlen igazi kötelék létezik, ez pedig a család. Rajtuk kívül másra nem számítanék.
Rajtuk pedig akkor is segít az ember, ha elõtte kinevették. Mindenki eléggé ismeri a családját, hogy tudja ki mennyit értene meg belõle és annyit is mond el neki. Engem sem értenek meg igazán, de max. nem beszélek nekik errõl. A felszerelést akkor is állítok össze nekik. A készleteket rájuk is méretezem. Most hóbortosnak tarthatnak, ha beüt a krach akkor értelmet nyer a hóbortom.

TMIB
12-07-2013, 10:17 PM
Szerintem egyetlen igazi kötelék létezik, ez pedig a család.

Szerintem ez nem igaz. Nálam volt olyan hogy a családtagra nem számíthattam és a barátaimra igen. Bajban derül ki, hogy kire számíthatsz. Talán pont arra számíthatsz akire nem is gondoltál volna, akiben meg bíztál az a probléma felmerülésekor lelép és úgy csinál mintha sose ismert volna téged. Nem lehet előre tudni.

A. L. Ias
12-07-2013, 10:33 PM
Szerintem ez nem igaz. Nálam volt olyan hogy a családtagra nem számíthattam és a barátaimra igen. Bajban derül ki, hogy kire számíthatsz. Talán pont arra számíthatsz akire nem is gondoltál volna, akiben meg bíztál az a probléma felmerülésekor lelép és úgy csinál mintha sose ismert volna téged. Nem lehet elõre tudni.

Lehet, hogy neked van igazad. A saját tapasztalatod ezt támasztja alá. Mint ahogy az enyémet a sajátom. Egy barát "csak" egy idegen, a családhoz a vér köt. Egy barát, ha összevesztek megszûnik barátnak lenni. Egy családtag tegyen bármit is, családtag marad. Minél közelebbi a rokonság, annál erõsebb a kötelék.

De mint írtam, ez egy személyes vélemény, lehet cáfolni, lehet érvelni ellene. És ha elég jók az érvek, még változhat is!

TMIB
12-07-2013, 10:44 PM
Volt olyan barátom akivel összevesztem, aztán mikor nagy bajban voltam, pont ő segített. :) Tudnék családról negatív példákat mondani, de fórumon inkább nem fogok.

Amatorpe
12-08-2013, 12:36 AM
Szerintem ez nem igaz. Nálam volt olyan hogy a családtagra nem számíthattam és a barátaimra igen. Bajban derül ki, hogy kire számíthatsz. Talán pont arra számíthatsz akire nem is gondoltál volna, akiben meg bíztál az a probléma felmerülésekor lelép és úgy csinál mintha sose ismert volna téged. Nem lehet elõre tudni.

Sajnos nekem is ezzel kell egyet értenem. Szerintem a közös pont/nevezõ a közös hullámhosz. Ha az megvan, akkor mindegy hogy barát vagy rokon.
Ma már nem olyan világot élünk, hogy a család garancia bármire is, nézz meg random nap egy híradót este, tuti legalább egy családon belüli testi sértés lesz benne. Én például közeli rokonok viselkedése miatt nem iszok alkoholt, láttam, mire képes tõle a "teremtés koronája"...

dínó
12-08-2013, 12:10 PM
Egy barát "csak" egy idegen, a családhoz a vér köt. Egy barát, ha összevesztek megszûnik barátnak lenni. Egy családtag tegyen bármit is, családtag marad. Minél közelebbi a rokonság, annál erõsebb a kötelék.

van az a kérdés, hogy mi a különbség a családtag és a barát között? az, hogy a családtagjaidat nem tudod megválogatni, míg a barátaidat igen. ne személyeskedjünk, de én el tudok képzelni olyan barátot, aki százszor közelebb állna hozzám, mint egynémely családtagom. lehet rossz családi élet, lehetnek sz@r, semmitmondó, formális, valódi tartalom nélküli családi kötelékek. ilyenek nem fordulnak elõ barátságnál, mert, ha egy baráti kapcsolat nem jó, abból kilépek és kész, míg ugyanezt hogy tegyem meg egy családtaggal? ha megteszem, akkor egy csomó más családtag kezd hisztizni pl egy karácsonyi ebédnél. én a barátságot legalább annyira tartom, mint a családi köteléket.

dínó
12-08-2013, 12:31 PM
a családtag és a barát között az a legfõbb különbség, hogy a barátaidat meg tudod válogatni, a családtagjaidat meg nem.--------tartja a mondás. lehet benne igazság

Daniui
12-08-2013, 02:56 PM
Ellenségbõl is lehet barát, volt akivel a kapcsolatunkat egy bunyóval kezdtük, de késõbb nem hogy elfelejtettük hanem nagyon is jóban lettünk.

TMIB
12-08-2013, 03:45 PM
a családtag és a barát között az a legfõbb különbség, hogy a barátaidat meg tudod válogatni, a családtagjaidat meg nem.--------tartja a mondás. lehet benne igazság

Azért volt a történelemben Magyarország számára a Szovjetúniú testvéri, a többi ország meg baráti. Ezt a történelemtanárom mondta. :D

Mizu
12-27-2013, 11:03 AM
Jó lenne ha a borsodiak is valamikor összejönnénk.
Nem kell ahhoz nagy "kitárulkozás", hogy személyesen is beszélgessünk a felkészülésrõl, megosztva a tapasztalatokat, vagy csak hogy jól érezzük magunkat.
Valamikor tavasszal meg fogok itt hirdetni egy bográcsozást Miskolc környékén valahol. Nem kell hozni majd semmit, csak jöjjön, aki tud. :)
Egy forrás, vagy patak mentén, nem messze a várostól, könnyû kirándulás gyanánt. :)

nikosz
02-26-2014, 08:29 AM
sajnos nálunk is ez a helyzet. amikor túlélésrõl vagy prepperkedésrõl beszélek mindenki furán néz. Legyen szó rokonról vagy barátokról. 1-2 ismerõsömet érdekli a dolog de ugy mond nem foglalkoznak vele. én meg már lassan a fanatizmus határát feszegetem :) és ugy gondolom egyedül nem lehet prepperkedni mert egy ember nem tud mindent megtanulni és most nem feltétlenül a túlélés fortélyaira gondolok hanem pl áram termelés, növény ,állat tenyésztés, rádiozás STB. mindent nem lehet egyedül megtanulni ill csinálni! Elsõ sorban azért is örülök hogy rátaláltam erre az oldalra mert Prepper társat keresek! aki esetleg betársulna hozzám ANYAGIAKTÓL MENTESEN! KB 10 éve foglalkozom a tulelesel és pár éve a prepperkedéssel. A tervem hogy letrehozzak egy koloniat ami ön fenntartó álatok napelemek szelturbina stb. Van egy telkem Adonyban azt alakitanam át egy bunkerré de amúgy Pesti vagyok. Szoval társat keresek aki betársulna hozzám ismétlem anyagiaktól mentesen a lényeg hogy elkötelezett legyen és legyen rá elég ideje!

TMIB
02-26-2014, 08:35 AM
Látogass majd el a következõ találkozóra, egy kis bizalom úgyis kell ha csapatépítésrõl van szó. :)

P
04-27-2014, 09:03 AM
Az én családom szinte semmiben nem ért velem egyet, de soha nem fordítanak nekem hátat. Nem tudom, én pont azt láttam gyerekkoromban, hogy bármennyire kiabálósak, feszültek, meg nem értettek vagy egyenesen ellenségesek a hétköznapok, ha baj van, soha nem hagyjuk a másikat cserben, akár anyagi támogatásra, akár szívességre, szolgáltatásra van szüksége. Nekem a barátaimmal is ez a szerencsém, hogy ezt a mentalitást hoztam magammal. Bármilyen igazságtalannak éreztem valamit, az még nem törölte el a korábbi 10-20 évét a barátságunknak - ellenben, ha rajtuk múlt volna, a mai napig nem állnánk szóba. Talán azért, mert ilyen mintát hoztak magukkal, nem tudom...
Bármennyire elítélik az életvitelünket, vagy hülyének néznek az elveink miatt, én is felelõsségemnek érzem, hogy a felkészülésben rájuk is gondoljak.

A témára térve: kizárólag egy esetben tudnám elképzelni a közösségi létet (egyébként inkább valami lakatlan területre telepíteném át magam), mégpedig ha bizonyítottan hozzám hasonló gondolkozású, természetû, életmódú emberekkel alkotnánk. Mivel erre egyelõre nem nagyon van kilátás, azon elmélkedek, hogy kinek mi fog eszébe jutni, amikor éhezik, nálunk meg ott a termésben dús kert a falu közepén, csupa olyan szomszéddal, akik lebetonozták / legyomirtózták és tujákkal meg tulipánokkal ültették be a portát.
Úgyhogy ha valaki valami idillibb helyen szívesen vágná a fejszéjét toborzásba, én jelentkezem! :D Vagy lehet jönni ide is, itt olcsók a telkek, még van tanyavilág, és fogyatkozó lélekszámú falvak.

Egy hátránya van viszont - manapság semmi sem marad a világ szeme elõl rejtve. Egyrészt a mûholdak, másrészt a hatóságok miatt. Ha valaki zsíros zsákmányt szeretne, annak célpont lesz egy prepper közösség. Ilyen szempontból elõnyösebb egy kifosztásra kár faluban meghúzni magunkat, ahol nem is sejtik, hogy mi lapul az ajtók mögött. (Ebbõl látszik, hogy én inkább tartok háborútól, mint természeti katasztrófától.)

bögre
04-27-2014, 10:56 AM
Plafon nekem is ugyanaz a véleményem!
Egy közösséget csak hasonlo gondolkodásu emberekböl lehet felépiteni hogy az ellentéteket minnél minimálisabra csökkentsük.

Pár hete feltünt ez az Oakland nevezetü emberke. A hozzászolásaibol itélve sok mindent megélt már és jol látja a dolgokat, és ami nagyon megfogott hogy egy erdö közepén lakik.
Ez anyira mozgatja az agyamat egy ideje. Ha lehetöségem adodik én is ilyen helyen szeretnék élni.

Úgyhogy ha valaki valami idillibb helyen szívesen vágná a fejszéjét toborzásba, én jelentkezem!
??? :) Merész terv lenne ha komolyan gondolod. 2 éven belül gyakorlatilag független ember leszek. Nagy szavak ezek de szerintem én benne lennék a dologban. Nagy változás lenne. De azthiszem jo irányba változás. Jo lenne egy olyan közösség ahol nem néznek ki mert más az érdeklödési köröm.
Valami öko falu szerüségre gondoltál?
Nemtudom hányan tennének egy ilyen komoly lépést egy jobb életért. Sokaknak van biztos állása (valakit idézve innen a forumrol asszem raktárost:"anyira biztos hogy bármikor felmondhatnak! :D ") biztos othona amit a jelenleg fennálo rendszerben kiharcolt nagy nehezen. Nemhiszem hogy sokan dobnák el ezt egy uj életért egy uj közösségért nagyrészt ismeretlen emberekkel. De ha 10 jelentkezö lenne az már valami esetleg bushcraftos emberkék között is fel kéne hozni a dolgot. Mert a bushcraftos és prepper között szinte alig van külömség! :)

De ez a közösség hogy kéne felépüljön? Valami munka mellet csinálni a "szabad életet" vagy munka nélkül élni a "szabad életet"? Mert szerintem a rendszertöl függetlenedni teljesen nem lehet. Internet mindenképp kell. Nagyjábol független informácioforrás. Hálozati áram se ártana. Talán hosszutávon is olcsobb lenne az a minimális fogyasztásunk mintha napellemeket vagy szélerömüveket épitenénk ki. Persze idövel kilehet mindent épiteni.
Tehát pénz mindenképp szükséges lenne hozzá. Tehát ezt csak munka mellet lehetne csinálni.

Daniui
04-27-2014, 11:31 AM
Jó hogy így gondolkodsz, szerintem hosszabb-rövidebb távon ebben van jövõ, csak lépéseket kell tenni, szerintem az itteni, a "prepper gondolkodású" emberek, úgyis meg tudnák találni a módot a hogyanra, csak dönteni kell. De valami átmenet se lenne hülyeség, elõször hobbiból, hetekre, hónapokra kimenni ha lehetséges, szép lassan felépíteni a közösséget és a helyet, a koncepciót.

bögre
04-27-2014, 11:49 AM
Az a baj a hobbi tanyákkal hogy ott nem tudsz magadnak semmit termelni csak annak aki lelopja! :D

P
04-27-2014, 12:30 PM
Mivel igen nagy volumenû dolog ez a közösségépítés, én sem mertem még végiggondolni a mikéntjét. Permafórumon detto azt a helyzetet olvasom az önellátásra törekvõ családoknál, mint ami nálunk is mûködne: egy ember távmunkában pénzt keres, egy meg kizárólag a család ellátására koncentrál. Ebbe elõbbi is besegít. Mi sem tudunk jobbat kitalálni ebben a világban (bár nálunk most senki sem dolgozik...).

Mivel jelenleg nincs munkám, és nem is éri meg egyelõre dolgozni, valamint nem ragaszkodom ehhez a helyhez, semmi sem köt röghöz, igen, költöznék, ha jobbat találok.

Egyetértek, a legkevésbé sem szeretnék egy szántótenger vagy betondzsungel közepére települni, én is erdõk közelében / közepén érezném jól magam - ami azt illeti, 10-20 család még el is férne, lásd tanyavilág az Erdõspusztában, vagy a Jászságban.

Igen, egy önellátó közösség, mondjuk egy ökofalu keretein belül képzelném el, ha lenne ilyen. Ugyanakkor teljes önellátásra még nem láttam fejlett, civilizált országban / kapitalista rendszerben / fogyasztói társadalomban létrejött és életképes példát - azaz ahol nem külsõ támogatással, pályázatokkal pumpálnak bele segítséget, merthogy azt mi nehezen kapnánk, és kötelezettségekkel is jár.
Azonkívül nagyon nehéz egységet kovácsolni, mert még kis közösségekben is ezerfele húzás van, elég ha egy kutyás / lovas fórumba beleolvasunk - elvileg mindenki imádja az állatot, és a legjobbat akarja neki, mégis megy az anyázás, lejáratás. Sõt, legutóbb még a pipafórumba beleolvasva is ezt láttam. :/
Általános, hogy a cél nagyjából közös, mégis másban látják a megvalósítását. Ha ezt sikerül kiküszöbölni (részben szelekció, részben alkalmazkodás, rugalmasság - azaz megint csak szelektálás, mert ahhoz is megfelelõ "emberanyag" kell), akkor talán ebbõl még lehet is valami. :)

Törölt_fórumtag2
04-27-2014, 04:41 PM
Plafon nekem is ugyanaz a véleményem!
Egy közösséget csak hasonlo gondolkodásu emberekböl lehet felépiteni hogy az ellentéteket minnél minimálisabra csökkentsük.

Pár hete feltünt ez az Oakland nevezetü emberke. A hozzászolásaibol itélve sok mindent megélt már és jol látja a dolgokat, és ami nagyon megfogott hogy egy erdö közepén lakik.
Ez anyira mozgatja az agyamat egy ideje. Ha lehetöségem adodik én is ilyen helyen szeretnék élni.

??? :) Merész terv lenne ha komolyan gondolod. 2 éven belül gyakorlatilag független ember leszek. Nagy szavak ezek de szerintem én benne lennék a dologban. Nagy változás lenne. De azthiszem jo irányba változás. Jo lenne egy olyan közösség ahol nem néznek ki mert más az érdeklödési köröm.
Valami öko falu szerüségre gondoltál?
Nemtudom hányan tennének egy ilyen komoly lépést egy jobb életért. Sokaknak van biztos állása (valakit idézve innen a forumrol asszem raktárost:"anyira biztos hogy bármikor felmondhatnak! :D ") biztos othona amit a jelenleg fennálo rendszerben kiharcolt nagy nehezen. Nemhiszem hogy sokan dobnák el ezt egy uj életért egy uj közösségért nagyrészt ismeretlen emberekkel. De ha 10 jelentkezö lenne az már valami esetleg bushcraftos emberkék között is fel kéne hozni a dolgot. Mert a bushcraftos és prepper között szinte alig van külömség! :)

De ez a közösség hogy kéne felépüljön? Valami munka mellet csinálni a "szabad életet" vagy munka nélkül élni a "szabad életet"? Mert szerintem a rendszertöl függetlenedni teljesen nem lehet. Internet mindenképp kell. Nagyjábol független informácioforrás. Hálozati áram se ártana. Talán hosszutávon is olcsobb lenne az a minimális fogyasztásunk mintha napellemeket vagy szélerömüveket épitenénk ki. Persze idövel kilehet mindent épiteni.
Tehát pénz mindenképp szükséges lenne hozzá. Tehát ezt csak munka mellet lehetne csinálni.

Kihaltak a mellettem lévõ házból, eladó lett. Ha érdekel, segítek.

P
04-27-2014, 04:51 PM
Bár nem nekem szól, de abban az esetben, ha Bögrét valami csoda folytán mégsem érdekelné a dolog, írhatnál a helyrõl pár sort. :rolleyes:

Daniui
04-27-2014, 05:18 PM
Az a baj a hobbi tanyákkal hogy ott nem tudsz magadnak semmit termelni csak annak aki lelopja! :D

De valahol el kell kezdeni.

Törölt_fórumtag2
04-28-2014, 07:16 AM
A legfontosabb kérdés minden érdeklõdõ számára, a mennyi az annyi? :)

Gödöllõi dombság. Nem olcsó hely, üres építési telkek 6M, kis házzal 10-12M, családi ház 14M-tól.
Egyre több ember és egyre civilizáltabb környezet, sajnos...

P
04-28-2014, 07:36 AM
Uhh, akkor én lemondanék róla. Biztos gyönyörû, de túl közel van Pest, és én a lehetõ legtávolabb szeretnék maradni tõle.

Törölt_fórumtag2
04-28-2014, 08:02 AM
Uhh, akkor én lemondanék róla. Biztos gyönyörû, de túl közel van Pest, és én a lehetõ legtávolabb szeretnék maradni tõle.

Megértem. Nagyon tanyasi környezetnek indult a dolog, de kiépült a környék és felnyomta az árakat keményen.
Még 10 év és elérjük a falu szintet, sajna...
Amikor ideköltöztünk, csak terepjáróval volt járható a környék. Nomádban nyomtuk az elsõ idõszakot vezetékes dolgok nélkül, de hát változik a világ, el kell fogadni.
Viszont még mindig elzárt a kíváncsi tolvaj tekintetek elõl.
Ha újra kezdeném, akkor az Apaj melletti pusztaságot választanám. Jártam oda évekig, egyik rokonomnak volt földje, kis faházzal. Az totál nomád, de gyerekekkel már nehéz lenne.

P
04-28-2014, 09:39 AM
Az olaj fogyásának ez lesz az egyetlen pozitívuma: visszaveti vagy le is állítja ezt a mértéktelen terjeszkedést, pusztítást...

Ahol jelenleg élek (ez a második hely két év alatt, csak a nagy telkem állandó, én meg vándorolok az országban :) ), ott is már kivágták az erdõ harmadát az elmúlt három évben... :( Nagy a szegénység, ezért a falvak inkább fogyatkoznak, lassanként kihalnak, de csak azután, hogy teljesen megölték a tanyavilágot. Itt a legeldugottabb helyeken is romos tanyába botlik az ember, ez nagyon tetszik. Benn az erdõkben...
Én olyan helyet tartanék ideálisnak, ami 100 km-es körzetén kívül tudja az összes atomerõmûvet, a fõvárost, 50 km-es körzeten belül nincs nagyváros, csak egy-két kisebb, és nem agyonmérgezett szántók fojtogatnak minden oldalról. Azon kívül a források, kis patakok, a biodiverzitás és a változatos mikroklímák miatt, a rosszabb minõségû talaj ellenére is, én hegyvidékeket, dombságokat nézegetek. Az is szempont nekem, hogy kevés legyen a nyersanyag a környéken, meg a katonai objektum. Elég kevés helyre szûkíti a lehetõségeket, de vannak ilyenek. Reménykedtem, hogy esetleg Te is valamelyik közelében találtál otthonra. :D

Törölt_fórumtag2
04-28-2014, 10:06 AM
Igazi tanyavilágba csak nagy családdal költözz. A föld megmûvelése és a védelem miatt. Szabolcsban fillérekért adják-veszik a földeket, még estleg Zala. Oda költözött több ismerõsöm is.

Grafitos
04-28-2014, 02:27 PM
Az olaj fogyásának ez lesz az egyetlen pozitívuma: visszaveti vagy le is állítja ezt a mértéktelen terjeszkedést, pusztítást...

Ahol jelenleg élek (ez a második hely két év alatt, csak a nagy telkem állandó, én meg vándorolok az országban :) ), ott is már kivágták az erdõ harmadát az elmúlt három évben... :( Nagy a szegénység, ezért a falvak inkább fogyatkoznak, lassanként kihalnak, de csak azután, hogy teljesen megölték a tanyavilágot. Itt a legeldugottabb helyeken is romos tanyába botlik az ember, ez nagyon tetszik. Benn az erdõkben...
Én olyan helyet tartanék ideálisnak, ami 100 km-es körzetén kívül tudja az összes atomerõmûvet, a fõvárost, 50 km-es körzeten belül nincs nagyváros, csak egy-két kisebb, és nem agyonmérgezett szántók fojtogatnak minden oldalról. Azon kívül a források, kis patakok, a biodiverzitás és a változatos mikroklímák miatt, a rosszabb minõségû talaj ellenére is, én hegyvidékeket, dombságokat nézegetek. Az is szempont nekem, hogy kevés legyen a nyersanyag a környéken, meg a katonai objektum. Elég kevés helyre szûkíti a lehetõségeket, de vannak ilyenek. Reménykedtem, hogy esetleg Te is valamelyik közelében találtál otthonra. :D

BAZ Megye, Sima nevû település a Te helyed...25 állandó lakos, és az is csökken..a nevével ellentétben minden van ott, csak sima felület nem:) Zemlén szíve..
Csodálatos hely

P
04-28-2014, 02:33 PM
Ha lesz rá még lehetõségem, jó is lenne majd egy nagycsalád. :D Köszi a tippeket.

Grafitos, na ezt megnézem. :D

P
05-01-2014, 07:15 AM
Tényleg szép hely, átgondoltam a dolgot. Ellene az szól, hogy viszonylag nagy az átmenõ forgalma (nem csak az megy oda, aki ott él), és feltételezhetõ, hogy arrafelé nem kevés a katonai létesítmény. Aki tud, cáfoljon meg, mert amúgy tökéletes lenne. Felmerült hátrányként, hogy kicsik a telkek a házakhoz, de azt még ki lehet küszöbölni három ház felvásárlásával.

Vietnamiveteran
05-01-2014, 08:00 AM
Gödöllõi dombság. Nem olcsó hely, üres építési telkek 6M, kis házzal 10-12M, családi ház 14M-tól.
Egyre több ember és egyre civilizáltabb környezet, sajnos...

Felénk jóval olcsóbban lehet földet venni nagyon szép helyen / Cák és környéke / . Az én 2100 nm gyümölcsösöm 2 M volt erre jött egy faház 3 M+ közmûvek kerítés tó stb 1.5 M 6.5 millióból kinn élek az erdõ szélén gyönyörû panorámával és a város 4 km re van tehát ha nagyon kellene gyalog is megtehetõ ez a táv . 6 milláért a városban csak lepukkant panellakást kaptam volna ahol a legszebb panoráma a kóborkutyák által kiforgatott kukák képe . :) Én az itteni ismerõsöket is mindig arra biztattam ,hogy húzzanak a városból kifelé olcsó a föld jó a közbiztonság rendesek az emberek jó a levegõ mi kell még ?

2555
2556

Doom
05-01-2014, 08:15 AM
Felénk jóval olcsóbban lehet földet venni nagyon szép helyen / Cák és környéke / . Az én 2100 nm gyümölcsösöm 2 M volt erre jött egy faház 3 M+ közmûvek kerítés tó stb 1.5 M 6.5 millióból kinn élek az erdõ szélén gyönyörû panorámával és a város 4 km re van tehát ha nagyon kellene gyalog is megtehetõ ez a táv . 6 milláért a városban csak lepukkant panellakást kaptam volna ahol a legszebb panoráma a kóborkutyák által kiforgatott kukák képe . :) Én az itteni ismerõsöket is mindig arra biztattam ,hogy húzzanak a városból kifelé olcsó a föld jó a közbiztonság rendesek az emberek jó a levegõ mi kell még ?

2555
2556

...nem felejtettél el a 6,5 elé egy kettest,de inkább hármast????:D

TMIB
05-01-2014, 08:22 AM
Szerintem biztosan nem. Ismerek valakit aki nagyjából 1 évvel ezelõtt másfél millióért vett házat falun. Nagy kerttel. :)

Vietnamiveteran
05-01-2014, 08:28 AM
"...nem felejtettél el a 6,5 elé egy kettest,de inkább hármast????"

neem :) persze ehhez tegyél hozzá sok-sok év saját és haverok munkáját mert amit lehetett magunk csináltuk és amikor vettük a telket akkor mellig érõ bokor tenger volt csak .Azóta persze költöttem rá ahogy volt pénzem , nagyon sok mindent magunk építettünk a kemencétõl kezdve a kerti konyháig így azért jelentõsen olcsóbban lehet kihozni a dolgokat .
Így nézett ki a telek amikor elkezdtük rendbe tenni ,baromi sok meló volt de élveztem minden percét .

2557

2558

P
05-01-2014, 09:20 AM
Nahát, de irigyellek, Vietnamiveteran! :) Elárulom, hogy én is pont azt a részt szemeltem ki, azaz a Kõszegi kistérséget. Ez számomra ma a legideálisabb hely az országban, de mi hiába keresgéltünk arra elfogadható áron telket, mindenhol az osztrákokra vártak. Nem tudtunk alkudni. :(

Amatorpe
05-01-2014, 09:20 PM
Nahát, de irigyellek, Vietnamiveteran! :)(

Csatlakozom! De most komolyan, a képen látható faház kijött 3M-bõl?

Igazából nekem ilyenkor mindig az a bajom, hogy oké, még ha el is adjuk a lakást, és veszünk is ott (vagy bárhol máshol) telket meg házat, mi lesz a melóval? mert hát ugye most még kell a fizu, amíg nem leszek önellátó...

TMIB
05-01-2014, 11:11 PM
3.5-ért itt is van.

http://www.balazskisker.hu/fahaz-reszlet/Fahaz-Balaton-IV-szigetelheto/16 (http://www.balazskisker.hu/fahaz-reszlet/Fahaz-Balaton-IV-szigetelheto/16)

:thumbup

Amatorpe
05-01-2014, 11:21 PM
No igen, ilyen árakat nem néztem, nekem a faház=rönkház, állítólag 34cm-es törzzsel már olyan szigetelése van, hogy ihaj...
Nem tudom 6cm mire elég... De szép a linkelt oldal, igényes.

LSVF
05-08-2014, 07:04 AM
:thumbup:tapsol::admire:

Tökéletes!!!
2556

Felénk az ilyenre rámennek zombik, felénk cigánynak hívják, és se perc alatt feltörik és viszik a szajrét.

LSVF
05-08-2014, 07:09 AM
Írtad korábban, hogy nálatok amúgy is jó a közbiztonság és vagy tesztek róla, hogy így is legyen.
Nem ártana nálunk is így gondolkodni.
Vmiért fosnak az emberek...pedig egyszer 2szer jól odaverni, némi "zombi telep" rendezés és kész.
Aztán a magyarokra mondja az unijó, hogy zombista!!!!
Jöjjenek ide és meglátjuk ki a zombista.

Amatorpe
05-10-2014, 03:25 AM
Valamiért ez ugrott be:

http://kiskoros.jobbik.hu/content/cig%C3%A1nyterror-si%C3%B3fokon

Vietnamiveteran
05-10-2014, 06:29 AM
Írtad korábban, hogy nálatok amúgy is jó a közbiztonság és vagy tesztek róla, hogy így is legyen.
Nem ártana nálunk is így gondolkodni.
Vmiért fosnak az emberek...pedig egyszer 2szer jól odaverni, némi "zombi telep" rendezés és kész.
Aztán a magyarokra mondja az unijó, hogy zombista!!!!
Jöjjenek ide és meglátjuk ki a zombista.

A jó közbiztonság több dologból tevõdik nálunk össze , az egyik az osztrák határ közelsége , pl. osztrák rendõrök is járõröznek nálunk, a másik a kinti munkalehetõség = kevesebb a lecsúszott alak. A másik dolog az ,hogy sok sok éven át települtek Kõszegre katona családok a régi rendszerben a határsáv védelme miatt , egy kis túlzással minden harmadik családban volt egy katona tiszt , akkoriban senki sem szeretett volna egy olyan városba jönni bûnözni ahol ennyi hivatásos lakik :)
Emiatt az emberek sem félõsek , bátran mernek szólni ha látnak valamit ez a mai napig fennmaradt . És a rendõrség is jól-gyorsan reagál ha bármi történne . Kõszeg és környéke még mindig híres a jó közbiztonságáról példa erre az országban egyedülálló becsületkasszás árusítási rendszer a városban . Vagy ,hogy az autódat nem kell bezárni ha beugrasz egy üzletbe mert senki sem fog hozzányúlni ...

raktaros
05-10-2014, 09:55 PM
Sajnos felénk volt akinek 3x is feltörték a pincéjét, az enyém ajtaját is jól szétrúgták.
Ahol összetartó közösség van, ott jól lehetne kezelni a helyzetet.
Bajban van segítség, ha történik valami "rendkiigazítás" akkor senki sem látott semmit.

Volt hogy a faluban láttunk egy ladát tele sáskával, lassan gurult, meg-megállt házak elõtt.
4-en beszálltunk a kocsiba pár rövid vascsõvel, vállunkra tettük hogy jól látható legyen és lassan elgurultunk mellettük. A második kör után nem láttuk többet õket.

doki
05-11-2014, 05:57 AM
A kiülõ itthon jól el van takarva a kíváncsi szemek elõl, a járókelõk hangját viszont jól lehet hallani. Egyik nyáron kint ejtõzök, nézek ki a fejbõl, hallom, hogy két csokoládé a kutyákról beszélget. Nem a sajátjáról, hanem arról, hogyan lehet szöges léccel kiiktatni az otthon védelmére rendszeresített jószágot. Nem kicsit fosta el a sz@r az agyamat... De a legsúlyosabb, amikor egy másik illetõ megkérdezte, harapnak-e a kutyák, természetesen igennel válaszoltam, erre azt monda, hogy én így is be tudok menni. (Az idióta.) Szerencsére egyedül volt (nem a túlerõ, hanem a lehetséges tanúk miatt), így nagyon kultúráltan elmeséltem neki, mi történne, ha ez esetleg mégis megtörténne.

LSVF
05-13-2014, 06:57 AM
A kiülõ itthon jól el van takarva a kíváncsi szemek elõl, a járókelõk hangját viszont jól lehet hallani. Egyik nyáron kint ejtõzök, nézek ki a fejbõl, hallom, hogy két csokoládé a kutyákról beszélget. Nem a sajátjáról, hanem arról, hogyan lehet szöges léccel kiiktatni az otthon védelmére rendszeresített jószágot. Nem kicsit fosta el a sz@r az agyamat... De a legsúlyosabb, amikor egy másik illetõ megkérdezte, harapnak-e a kutyák, természetesen igennel válaszoltam, erre azt monda, hogy én így is be tudok menni. (Az idióta.) Szerencsére egyedül volt (nem a túlerõ, hanem a lehetséges tanúk miatt), így nagyon kultúráltan elmeséltem neki, mi történne, ha ez esetleg mégis megtörténne.

Igen, ez tipikus sajátossága a Somogyban lakó alkalmazkodásra és normális életet élni képtelen, perifériára szorult-szorított, külsõre nem hozzánk hasonlatos egyedeknek. Sajnos van egy kettõ belõlünk is aki még segít is nekik.

Kõszeg egy szép hely. ezek után jó hely is. Nem vagyok kaposvári, de gyere el egyszer oda.....
A vadászkés magától ugrik ki a zsebedbõl egyenesen a célra, vagy Keszthely és az Balatonpart!!!!

Mindegy. Ha talál az ember maga mellé hasonlóan gondolkodót akkor minden OK.
De nehéz.
Mindíg basztattak mert késsel jártam meg pár nekem hasznos holmival.... ilyenekkel meg nem konzultálok itt leírt dolgokról.
Tehát környezetemben magam vagyok. (Csendben készülgetek és ha helyzet van lesz megeszem az ugatóvilmosokat...)

bögre
12-21-2014, 01:28 PM
https://www.youtube.com/watch?v=F2ejonMdhDA

Morpheus
12-21-2014, 02:39 PM
Szerintem az a jó megoldás, ha páran összefogva létrehoztok egy "bázist". Ez lehet egy szõlõpince is.
Egy ember kiköltözik, akár egy nyugdíjas és gazdálkodik.
Készleteztek, begyakoroljátok, hogy juttok el oda. Õ meg õrzi addig.

ZeroPont
12-21-2014, 09:18 PM
Nem vagyok kaposvári, de gyere el egyszer oda.....
A vadászkés magától ugrik ki a zsebedbõl egyenesen a célra, vagy Keszthely és az Balatonpart!!!!

Én az vagyok! :D Nem olyan rossz hely ez! Kapásból tudnék számtalan Orkokkal sokkal inkább fertõzött települést mondani. De tény, hogy több van belõllük, mint amennyi egészséges. ;) A Balatonparton meg nem csak az Orkok válnak állattá, egész nyáron rendezvényeket biztosítottam a déli-parton, úgyhogy abszolúte saját tapasztalat. :haha: Sajnos én is egyedül készülõdöm, a párom nem gátol benne, igaz nem is foglalkozik túlságosan a témával. Bár mostanában egyre többet beszélgetünk ilyen dolgkról és úgy veszem észre, hogy õ is érzi már a baj elõszelét. Egyelõre én is a szûk családban gondolkodom (feleség+gyerek), de lehet, hogy érdemes lenne keresni pár hasonszõrû elvetemültet a környéken. :rolleyes:

Parasztcipo
03-29-2018, 09:53 AM
Jövõ évre tervezem a kút kiépítését "természetesen locsolási/spórolási céllal". Ha jönnek rokonok/ismerõsök akit arra érdemesnek tartok, annak mondom majd viccelõdve, hogyha elmegy nálatok a víz több napra vagy csõtörés van, gyertek át nyugodtan, van vendégszobánk is, nálunk biztos nem lesz most már vízhiány. Évente 1-2x még elsütök valami sztorit a kúttal/vízzel kapcsolatban. Erõltetni nem fogom a témakört, ügyelek a minimális megemlítésre, de ha valaki már 3 napja ül otthon szomjasan SHTF helyzetben felkészületlenül, eszébe fog jutni, hogy nálam biztos van víz és felajánlottam hogy jöjjön. Ha még ennyi sem jut eszébe, akkor nem fog túlélni sajnos. Az elméletemmel az a probléma, hogy senki sem lakik 60 km-es körzeten belül az erre érdemes kategóriából. De ha eljutnak idáig, akkor egyértelmûen a csapatomban a helyük. Bár ebbõl jön a kettes számú probléma: Vajon túléléshez szükséges holmikat/ruházatot hoznak magukkal? Elég lesz-e mindenkinek. Azért pl. 20-30 fõre nem tudok raktározni.