View Full Version : A Természet nem mindenkinek való
(olyan enyhe jegkorszakos idojaras, mondjuk allando fagypont allati homerseklet)
Ehhalal a novenyek hianya miatt?
Vagy van, ami allando fagyban kepes noni?
Bel
Ihasz Laci
06-16-2016, 10:01 PM
Ehhalal a novenyek hianya miatt?
Vagy van, ami allando fagyban kepes noni?
Bel
valaminek muszaly nonie, az elozo jegkorszakokat is tuleltek a neandervolgyiek.
724572467247724872497250
Aki nem EZT látja....kérem inkább maradjon otthon...a puskájával...a fûrészével!
Semmi szükség nincsen ott rá,ha nem csendes áhítattal lép be a természetbe.
Amikor az elszaporodott rókák kiirtják a nyúlállományt és még veszettek is mellé, akkor azért az nem ugyanaz mint néhány szép természetfotó. :-/
Ihasz Laci
06-20-2016, 05:53 AM
Amikor az elszaporodott rókák kiirtják a nyúlállományt és még veszettek is mellé, akkor azért az nem ugyanaz mint néhány szép természetfotó. :-/
Itt angliaba a rokak varosokban laknak es csak a szemetbol esznek, nem kell nekik a friss nyuszi husi:)
De városon belül nem is jár senki puskával vadászni. :D
fater.lajos
06-20-2016, 11:35 AM
Kolozsváron kukáznak a medvék. A Zemplénben sok kis faluba bejár a farkas, az aranysakál, a róka és a nyúl. Ez utóbbi olyan pofátlan, hogy nappal is. Mindet láttam élõben. A nyulat péntek délután Középhután a krumpli között.
Ki a hunyó? Nem a vadász, nem a vad, hanem mi emberek. Mit borítottunk meg, hogy ezek az állatok ide jöttek a jó kis erdei helyeikrõl?
Ihasz Laci
06-20-2016, 11:48 AM
Valamelyik hutan egyszer nyaraltam. Marha szep kornyek. Egy szallodaba toltottunk ott egy hosszu hetveget. De azt mar nem tudom hogy a 3 huta kozul melyikben voltunk.
fater.lajos
06-20-2016, 11:57 AM
Igazság szerint ez ma már egy falu Háromhuta néven. Középhutánál van egy útelágazás. Ha jobbra mész az Újhuta, ha egyenesen az Ó-huta. Egyébként tök mindegy, mert minden utca Kossuth utca... Szerintem állandóra a hármat nem lakják többen mint százan.
Megnéztem a Wikin! Tévedtem! Hivatalosan 109-en lakják!
...és ezt a jelenséget mi...(ki)..okozza?!
Ki a hunyó? Nem a vadász, nem a vad, hanem mi emberek. Mit borítottunk meg, hogy ezek az állatok ide jöttek a jó kis erdei helyeikrõl?
Ott a pont..az igazság!:thumbup
Valójában sem vadgazdálkodásra,sem semmi emberi beavatkozásra semmi szükség nincsen!
Túl sokan vagyunk..és már túl kevés a gyönyörû ,érintetlen terület..oly annyira kevés..hogy már csak gyönyörködni szabd kijárni!Úgy gondolom elég a pusztításból!
Kérdés: Ha már állatok vadászata és megevése - te nem szoktál horgászni? :)
Vagy ha a kutyádra támad egy másik állat, õt is megvéded. Akkor miért ne védetné az erdész az állományt, mondjuk egy veszett róka kilövésével?
Vagy ha a kutyádra támad egy másik állat, õt is megvéded. Akkor miért ne védetné az erdész az állományt, mondjuk egy veszett róka kilövésével?
nem nagyon értem,mit akarsz kihozni ebbõl!
Ahogy Csaba helyesen írta ..van a fosztogató ,kõgazdag "puskás ember" és van a VADÁSZ! A vadász jó,a másik meg maradjon otthon.Ahogyan azok is akik erdõt égetnek legelõnek,szántóföldnek!Túl kevés már a természeti kincs!
Mit nem lehet ezen érteni?
Horgászat = vadászat halra.
Igaz hogy van vadász és puskás ember, de te a nõt olyanokért savaztad, hogy például sörétes puskát használt madár ellen, pedig ami a helyes módja a madárvadászatnak. Én olyanról még sose hallottam hogy valaki 308-as NATO lõszerrel lõtt volna kacsát. Nem is maradna belõle semmi. Meg hogy nem ette meg minden részét a vadnak, holott nyugaton nem is szokás mindent megenni.
Csak azt mondom hogy ha valaki megeszi, vagy védekezés miatt, vagy károkozás ellen vadászik azt nem ellenzem. Lelõni egy vadkacsát és enni belõle nem ugyanaz mint kilõni egy oroszlánt és kitömetni. (Holott egy-egy olyan vadász egész afrikai falvakat ment meg az olyan vadászatért befizetett pénzével, igaz ez már más téma.)
A legelõkhöz nem értek, csak azt tudom hogy az a háziállatokért van.
16 éves fiú törte ki a mórahalmi fákat
2016. június 20.
"Azonosította és elõállította a Szegedi Rendõrkapitányság Mórahalmi Rendõrõrse azt a fiatalkorút, aki a megalapozott gyanú szerint Mórahalmon 22 újonnan ültetett akácfa csemetét tört derékba." (p....e.hu)
Ennek nem való természet. Se falu, se város, se normális vidéki közösség. Az ilyennek betondzsungel kell. :hogymi:
GaborV
06-22-2016, 08:08 AM
Hogy némi pozitív is legyen a topicban:
http://www.magas-tatra.info/2016/06/a-turazas-pozitiv-hatasai-testre-es.html
shadow177
06-22-2016, 09:59 AM
16 éves fiú törte ki a mórahalmi fákat
2016. június 20.
"Azonosította és elõállította a Szegedi Rendõrkapitányság Mórahalmi Rendõrõrse azt a fiatalkorút, aki a megalapozott gyanú szerint Mórahalmon 22 újonnan ültetett akácfa csemetét tört derékba." (p....e.hu)
Ennek nem való természet. Se falu, se város, se normális vidéki közösség. Az ilyennek betondzsungel kell. :hogymi:
Szívesebben olvasnám így a hírt:
"A "fiatalembert" a mórahalmi rendõrök 2016. június 20-án elõállították. A fiatalkorú a bûncselekmény elkövetését elismerte, tettét ittassággal magyarázta. A fiatalember a letartóztatás során sajnos ellenszegült az intézkedésnek, és tízrendbeli ujjcsonttörést szenvedett. Ellene garázdaság vétségének és rongálás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetõeljárás. Az eljárás keretében huszonöt botütésre kerül sor a település fõterén, már következõ szombat délelõtt mivel a bíróság szerint az ujjcsonttörés ezt nem zárja ki. A károsított facsemeték újraültetésén kívüli büntetést a bíróság késõbb szabja ki.- olvasható a rendõrség honlapján."
Tényleg jobban hangzik így. :)
Nem igazán értem az ilyen vandálkodást. Fiatalabb koromban én is voltam részeg egy párszor, sose rongáltam meg semmit, sose törtem szét semmit, nem dobáltam sörösüveget és nem törtem ki se fát, se bokrot, de még virágot se téptem. Akkor az ilyen idiótákat vajon mi hajtja? Az alkohol erre nem magyarázat.
Horgászat = vadászat halra.
Hát nem tudom eldönteni hogy :cry: vagy :haha: ?!
1, a horgászatban a hal életben marad a vadászatban a vad nem! (az nem igaz,hogy nagy számban halnak a halak a mélyre nyelt horogtól....konteo....félre értés..vagy mittudom én..talán hozzá nem értés,nekem 45 év alatt kettõ volt(törpe harcsa))
2,Azonos körülmények ....mondjuk vadvíz ill. érintetlen táj.Mindkét zsákmány szerzõ cserkel,keresi a jó helyet.
A különbség,hogy míg a horgásznak meg kell közelíteni a haltartó helyet..a vadász ezt elintézi több tucat méterrõl..vagy távcsövessel még messzebbrõl!
3, A horgásznak ismernie kell a hal szokásait,kedvelt helyeit,évszak függõ étrendjét,szokásait.
A vadász kiáll a fasorra oszt várja,hogy elé hajtsák a fácánt,nyulat...oszt nagyjából ennyi!
4. egy használható felszerelés+engedély cc 100 rugó..a vadász cuccot le sem merem írni.
5, mindenki hódolhat a horgászatnak...a vadászat,hogy is mondjam...kegy,ismeretség ,kihalási alapon?
6,A halat,ha nem kell vissza lehet dobni a fénykép,videó után!:tapsol:
Ezzel is el lehet dicsekedni a jutyubon..de nem kell megölni a halat hozzá...ismét leírom nem halnak tömegével a halak(matrac,fertõtlenítõ stb.
7,A család is lehet a horgásszal,akár még babák is..nem kell csitítgatni,nem veszélyes sport!
8,Soha nem volt még halálos,vagy súlyos sérülésekkel járó horgász baleset ..a bottól,horogtól.
9,senki kutyája nincsen agyondobva horgászbottal.
10,Az engedély kiváltása után bármikor lehet horgászni,némi ívási idõszakos korlátozással...a vadászat azért ritkábban van engedélyezve.
11,a megkettyent horgász igen nehezen tud kárt tenni a családjában,szomszédaiban a felszerelésével....a vadász????
12.A horgászathoz nincsen lezárva a tó a turisták,kirándulók elõl(nem a magántóról van szó..az magántulajdon)...a vadászathoz?..hallani cifrákat..
13. ..senkit nem említettem név,nick szerint...ne legyetek gyerekek,maradjunk a témáknál!
Hát nem tudom eldönteni hogy :cry: vagy :haha: ?!
1, a horgászatban a hal életben marad a vadászatban a vad nem!
Gyerekkoromban sokat horgásztam, volt hogy megdöglöttek a halak. Úgy kapták a horgot, hogy felment az agyukig mikor ki lettek húzva. Ráadásul csak a sporthorgászat az, ahol a halat visszaengedik, illetve ha nem éri el a megfelelõ hosszt. Nehogy azt mond hogy soha senki nem eszik halat aki horgászik! Mert azt nem hiszem.
2,Azonos körülmények ....mondjuk vadvíz ill. érintetlen táj.Mindkét zsákmány szerzõ cserkel,keresi a jó helyet.
A különbség,hogy míg a horgásznak meg kell közelíteni a haltartó helyet..a vadász ezt elintézi több tucat méterrõl..vagy távcsövessel még messzebbrõl!
A horgásznak nem kell céloznia. Bedobja és kész. Mindegy ha remeg a keze, az is mindegy hogy ha szemüveges, alig lát. A vadásznál mindezek fontosan. Ráadásul a vadász gyalogol, sokat, a horgásznak azt se kell, õ csak ül.
3, A horgásznak ismernie kell a hal szokásait,kedvelt helyeit,évszak függõ étrendjét,szokásait.
Ez tuti hogy a vadászra is igaz. Olyannyira, hogy szerintem Magyarországon még vadászvizsgát is kell tenni. (Nem tudom, de hallottam hogy kell.) Horgásznak kell horgászvizsgát tennie a halak fajtájából és hogy mikor melyik halat lehet kifogni?
A vadász kiáll a fasorra oszt várja,hogy elé hajtsák a fácánt,nyulat...oszt nagyjából ennyi!
Ez kizárt.
4. egy használható felszerelés+engedély cc 100 rugó..a vadász cuccot le sem merem írni.
Ez pont a vadásznak hátrány, nem a horgásznak.
5, mindenki hódolhat a horgászatnak...a vadászat,hogy is mondjam...kegy,ismeretség ,kihalási alapon?
Országfüggõ. Én elõbb tudnék vadászni, mint horgászni. A legközelebbi tó sokkal messzebb van mint az erdõ. 10 km vs 6 méter. :)
6,A halat,ha nem kell vissza lehet dobni a fénykép,videó után!:tapsol:
Akinek nem kell a hal, az szerintem ki se fogja. Ez az oka hogy én is abbahagytam a horgászatot. Kifogtam a halakat, aztán visszadobtam. Épp csak elpusztultak, a horogtól megsérültek, néha el is pusztultak. Szóval ez sporthorgászat ami sérülést okoz.
Ezzel is el lehet dicsekedni a jutyubon..de nem kell megölni a halat hozzá...ismét leírom nem halnak tömegével a halak(matrac,fertõtlenítõ stb.
Magyarországon 50.000 vadász van ma nyilvántartva. Hány dicsekszik azzal amit lelõtt? Bár én azt se hívnám dicsekvésnek ha kiterítik a vadat, aztán feltesz utána 25 fotót a bográcsos gulyásfõzésrõl.
7,A család is lehet a horgásszal,akár még babák is..nem kell csitítgatni,nem veszélyes sport!
Elég sok ember fullad vízbe horgászat közben. Láttam néhány durva horog-sérülést is.
8,Soha nem volt még halálos,vagy súlyos sérülésekkel járó horgász baleset ..a bottól,horogtól.
Még egy kormánylinket is találtam a halálos áldozatokkal járó balesetekre. Hogy a többség fulladásos halál, mert felborulnak részegen a csónakkal meg ilyenek, az mindegy.
9,senki kutyája nincsen agyondobva horgászbottal.
Hír arról hogy egy kutya lenyelt egy horgász horgot és elpusztult. http://www.shieldsgazette.com/news/local-news/owner-devastated-as-dog-dies-after-swallowing-fishing-hook-on-south-shields-beach-1-7835952
10,Az engedély kiváltása után bármikor lehet horgászni,némi ívási idõszakos korlátozással...a vadászat azért ritkábban van engedélyezve.
Országfüggõ. Én 10-15 dollárért szarvasra is megkapom, csak kérnem kell.
11,a megkettyent horgász igen nehezen tud kárt tenni a családjában,szomszédaiban a felszerelésével....a vadász????
Ha egy anya egy bicskával megölhetett 8 gyereket, akkor egy horgász nem tudna megölni egy horgászkéssel szintén 8 embert vagy akár többet is?
http://www.cnn.com/2014/12/20/world/asia/australia-cairns-police-investigation/
12.A horgászathoz nincsen lezárva a tó a turisták,kirándulók elõl(nem a magántóról van szó..az magántulajdon)...a vadászathoz?..hallani cifrákat..
Attól függ. Kifejezetten horgásztóban nem szokás fürdeni. Attól függ hogy a terület magánterület-e. Az erdõt se zárják le, csak mert vadászat folyik. Az úszók se úsznak ott ahol van egy rakás horog a vízben.
Mindenre tudok válaszolni, még úgy is hogy életemben nem vadásztam, csak horgásztam. :)
Gyerekkoromban sokat horgásztam, volt hogy megdöglöttek a halak. Úgy kapták a horgot, hogy felment az agyukig mikor ki lettek húzva. Ráadásul csak a sporthorgászat az, ahol a halat visszaengedik, illetve ha nem éri el a megfelelõ hosszt. Nehogy azt mond hogy soha senki nem eszik halat aki horgászik! Mert azt nem hiszem...de gondolom elvitted haza és megettétek!..elgondolkodtál rajta miért nyelték be?
Nem errõl van szó,hogy nem viszik el a horgászok a halat..dehogynem,ami kell igenis haza kell vinni..én is elviszem,de csak ami kell,nem fosztogatok!
De nem kell.mert dönthet úgy a pecás,hogy fotó után,kis méret esetén..vagy ha nem kell..vissza engedi!A vadász ezt nem tudja,ott kinyiffan a zsákmány!
A horgásznak nem kell céloznia. Bedobja és kész. Mindegy ha remeg a keze, az is mindegy hogy ha szemüveges, alig lát. A vadásznál mindezek fontosan. Ráadásul a vadász gyalogol, sokat, a horgásznak azt se kell, õ csak ül.
Nem kell céloznia,persze de nem is fog!
Azért illik száz méterrõl eltalálni a etetést,illik bepottyantani nádlukba,illik a versenyen és a tavon a sávodba maradni.
..már hogy hová gyalogol ,a terepjárótól a lesig?
A horgász ül?...hát nagyjából igaz is...csak közben evez,becipeli a cuccot,sátrat ver,vizet tisztít,fõzõcskézik,beetet,fáraszt,szereléke t cserél,csalit,stílust vált,....vagy vállára veszi a világot és perget,mûlegyezik...
Ez tuti hogy a vadászra is igaz. Olyannyira, hogy szerintem Magyarországon még vadászvizsgát is kell tenni. (Nem tudom, de hallottam hogy kell.) Horgásznak kell horgászvizsgát tennie a halak fajtájából és hogy mikor melyik halat lehet kifogni?
...igen kell ismernie!
De itt oszlassunk már el egy félre értést(bár az értelmesebbje tudja,de a többiek kedvéért) ..van a horgász és van a vadász!
Jellemzõen azokat az embereket is így hívjuk(helytelenül),akik xarnak a természetre,szemetelnek,csak ölni meg inni járnak ki,szennyezik a vizet,kínozzák a vadat,fenyegetik a turistákat,elhordják a kis halat is,lõnek mindenre ami mozog,nem használnak horog szabadítót......sorolhatnám...
A VADÁSZOKKAL és a HORGÁSZOKKAL semmi baj....
Ha valaki kötekedni akar a másikkal...felsorolja a maga sportjának a jó oldalait és kiemeli a másik rossz dolgait..(én is ezt csinálom egyébként..most Te is..és úgy általában mindenki..;))
Elég sok ember fullad vízbe horgászat közben. Láttam néhány durva horog-sérülést is.
...horog sérülés vs õzsörét???:eek:
Ha egy anya egy bicskával megölhetett 8 gyereket, akkor egy horgász nem tudna megölni egy horgászkéssel szintén 8 embert vagy akár többet is?...most kicsit vetítesz! Ennyi erõvel a horgász csónakot is ráboríthatja valakire targoncával!:)vagy a tisztító pálcával okoz kárt.
Maradjunk a botnál és a puskánál.
Még egy kormánylinket is találtam a halálos áldozatokkal járó balesetekre. Hogy a többség fulladásos halál, mert felborulnak részegen a csónakkal meg ilyenek, az mindegy....megint terelsz vetítesz..tudod mirõl írtam!..akkor minek?..ennyi erõvel a vadász is szenvedhet közlekedési balesetet vagy lezuhan a szikláról.
Amit írsz azt nem a horgászat okozza és nem a horgász felszerelés.
A halálos vadász baleseteket igen!
Hír arról hogy egy kutya lenyelt egy horgász horgot és elpusztult. http://www.shieldsgazette.com/news/l...each-1-7835952
..nagyon jól tudod,hogy mirõl van szó!
Summa-summárum!
Általánosságban a vadászatot és a horgászatot egyenrangúnak tekintik a normális emberek..van sok csatorna,kiállítás ahol együtt szerepel!..és ez így jó!
Leírom még egyszer...talán kétszázadszorra???? :haha: (komolyan mondom ennyiszer leírva egy vakond is megérti!)
Nem a VADÁSZOKKAL van bajom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(tegyétek magatokévá Ádám Csaba hozzászólását,kitûnõen leírta kik a vadászok)
..hanem a természetet fosztogatókkal,az értelmetlen gyilkoló gépekkel,akik élvezetbõl ölnek.....kapis????
Ezeket az embereket nem tekintem vadásznak(bár szerencsétlenül annak hívják magukat)
Ahogy a randalírozó,hangoskodó,szemetelõ,minden halat a kocsiba tevõ...embereket nem tekintem HORGÁSZNAK!
Aki akarja megérti,a többi hozzászólása nem érdekel túlzottan!
Ha így írod akkor szerintem itt mindannyian egyetértünk veled. :beer:
Ha így írod akkor szerintem itt mindannyian egyetértünk veled. :beer:
Köszönöm...végre! :admire:
A jó példa!
Az utolsó találkozón,Kedves fórumtársunk fogott egy jó négyes,gyönyörû,dagadt pontyot (én nem fogtam semmit :cry::)).
Kemény küzdelem után(ahol a halacskának,a saját terepén az utolsó pillanatig volt esélye a szabadulásra),szákolásra került a sor,de úgy hogy hogy félig meddig a sárban egyensúlyozva a meredek tóparton(nem a kutya hozta ki).
A három fórumtárs(magamat is beleértve,én szákoltam:cool:) egymást segítve,egymás kezét fogva a csúszós parton végül is sikerrel járt és a zsákmány a partra került.
Bár a horog mélyen akadt,de megvan a technikája hogyan lehet kíméletesen,gyorsan kivenni a legcsúnyább akadást is a hal szájából...szóval nem lett kínozva,kikaptam se perc a horgot.
Fotó..és mivel senki sem akarta haza vinni,megölni a gyönyörû jószágot...szépen visszacsusszant a tóba!
Had legyen sok pici ponty,had éljen tovább..jól küzdött,nemes ellenfél volt,köszönjük neki az élményt!
..na végre megtaláltam!
https://www.youtube.com/watch?v=twVeKVHnWTI
Egy kis elgondolkodtató és némi segítség annak a megértésében,miért dühít annyira az értelmetlen öldöklés,pusztítás,fosztogatás és kizsákmányolás!
Az írja,hogy..a prepperkedés csúcsa..ha van tanyád,napelemed,állataid,kerted,erdõd....
Ok,de valóban ez a prepperkedés (elõre látás,felkészõlés)csúcsa?
Nem inkább az az eretnek gondolat,..hogy minél tovább megtartsuk a bolygónkat ezzel saját magunkat is jólétben,egészségben?
Miért baj az ,ha nem kell hátra nézni,fegyvert hordani,félni,drótot húzni?!
Miért baj,az,ha valaki csak úgy kimegy az érintetlen vadonba és csak sétál,csodálja ami még megmaradt!
7255
Miért kellene ÕT megölni,amikor tele a bolt kajával?Hát nem sokkal értékesebb élve?
Azt írjátok,terjesszük a prepper szemléletet!Ok..de vajon nem AZ az IGAZI prepper szemlélet,ha megõrizzük a mûködõképességet,a jólétet amit a technikák biztosít..és érintetlenül hagyjuk amit nem muszáj elpusztítani?
Nem Ez az igazi elõre látás igéje?!
De ha valaki érzelem mentes,jéghideg gondolkodású prepper és csak magára gondol.....
A még megmaradt természeti kincseket,föld,erdõ,tiszta víz..hal és vadállományt...nem úgy kellene tekinteni,mint a konzerveket a kamrában?
Minek a vészkészletet felzabálni...ha a bolt roskadásig és a pizza házhoz jön!
Értitek,...pedzitek már?
Miért kellene ÕT megölni,amikor tele a bolt kajával?
Ha húst eszel, vagy az állataid esznek húst, akkor ott más állatok elpusztulnak.
Ha nem eszel húst, akkor zöldséget és kenyeret eszel, amihez szántani és vetni kell, több szántó, kevesebb erdõ, szintén nem jó az állatoknak.
Ha az a helyzet hogy túl sok ember van a földön, akkor inkább azokat kritizálnám akik 2-nél több gyereket vállalnak. Akik 6-ot, 8-at, fõleg õk azok akik kicsinálják egész bolygót.
Ha húst eszel, vagy az állataid esznek húst, akkor ott más állatok elpusztulnak.
igen!Amíg volt bõven vad és kevés az ember..addig ez a dolog rendben is volt.Ott lett a vazze,mikor elkezdte az ember olyan szinten a fosztogatást,hogy természetes úton már nem tudta az állatvilág újratermelni önmagát.
Jött a nagyüzemi hústermelés.:cry:
Azok is állatok ugyan,de azokat azért termeljük és mivel társadalomban élünk vannak emberek akik ebbõl élnek és van gyomruk hozzá...van aki nem fél a magasban,van aki szépen fest,stb.
Ezeknek az állatoknak a halála nem elkerülhetõ,nem felesleges,nem pocsékolás és természetes módon életben sem maradnának és a megölésük nem hobbi,hanem munka.
Ha nem eszel húst, akkor zöldséget és kenyeret eszel, amihez szántani és vetni kell, több szántó, kevesebb erdõ, szintén nem jó az állatoknak.
Igen ,jól látod.A vadon élõ fajoknak már szinte semmi nem maradt.A még meglévõ kis szigeteket,rezervátumokat kell megvédeni..minden áron!..és minden gomba,madár,kacsa,nyúl,õz,fa mára hihetetlen értékkel bír!
(megjegyzem ezt a munkát végzik az igazi vadászok,akiknek nagyon tisztelem a munkáját..)
Megfogni a dolgokat és valahogy jönni visszafelé...hogy ez nem fejlõdés?! Mi a fejlõdés?
Ha az a helyzet hogy túl sok ember van a földön, akkor inkább azokat kritizálnám akik 2-nél több gyereket vállalnak. Akik 6-ot, 8-at, fõleg õk azok akik kicsinálják egész bolygót.
Kicsit OFF,de ezt nem tudom!Lehet nem vagyunk sokan,csak egyelõbben kellene elosztani a javakat..és okosabban gazdálkodni az erõforrásokkal.Minden esetre valami népesség szabályzás kellene,ha már a természetnek nem hagyjuk!
GaborV
06-25-2016, 09:59 AM
Kommentelni akartam, de Doom kb mindent elmondott, amit akartam.
Annyit tennék, hozzá, hogy talán kevéssé ismert, DE:
Nem csak a természetes élõhelyek száma a kevés, de ezek nagyja ÉRTÉKTELEN, mert FRAGMENTÁLT. Hiába van nálunk 12% ERDÕ a statisztikában ennek jó ha a negyede jelent valói élõhelyet.
A Többi túl pici, kb pár fasor is erdõ, mert a statisztika mindent elbír
Vagy csak egyfajta fa alkotta mesterséges izé, ami megint nem erdõ, max faiskola mérettõl függetlenül.
És a fõ gond, hogy ezekez utak, vezetékek, autópályák és beékelõdõ kertek/szántók/tanyák/gyülölcsösök picsányi apró részekre cafatolják.
Ráadásul a legtöbb erdõ igencsak bolygatott, gyakolatilag a Visegrádi hg. erdei nem minõsülnek erdõnek, mert annyi benne a turista, a szemét, meg a kihúzott kerítés, hogy maximum külterületi ligetnek kéne nevezni legalább a felét.
Szóval, aki nálunk TEOTWAWKI esetén majd az erdõben akar Rambóskodni az igen tévúton jár. Na jó, a Mátra, Bükk, Talán még 1-2 ártéri erdõ adna hosszú távon elég ételt, de az ország többi része nulla.
A Bushcraftot is addig tudom értékelni, amíg a TERMÉSZETNEK több hasznot hoz, mint amit elvesz. Mi pl ha kivágtunk 1 fát, akkor ültettünk másikat, vadetetés? Stb. Értitek mire gondolok biztosan. Fenntarthatóság :)
"AZ az IGAZI prepper szemlélet,ha megõrizzük a mûködõképességet,a jólétet amit a technikák biztosít..és érintetlenül hagyjuk amit nem muszáj elpusztítani?" Nagy igazság.
Na jó, a Mátra, Bükk, Talán még 1-2 ártéri erdõ adna hosszú távon elég ételt
:thumbup Jól vág az eszed,ezt nem gyõzöm elégszer megállapítani!
https://www.youtube.com/watch?v=BYetDDHuRjU&list=PLcv-Alt4Sfh9h4KAt2bihw75aj-siTPmn
..ezért választottam,ezt a helyet!
Ha van türelmetek "végig sétálni",láthatjátok,hogy több évtizede ott korhadó fák,a kis gyalog ösvényen kívül nincsen nagy forgalom.
Mivel állandó árnyék van,nem túl nagy az aljnövényzet,így messze látni,ha van mozgás..és "csend"van..mármint emberi tevékenységtõl mentes.
Hihetetlen mennyiségû élelem található a területen..õsszel szinte minden fán nõ az ehetõ gomba..és halfogás nélkül még sosem mentem haza (persze nem viszek el semmit..had szórják a spórákat,had ívjanak,had legyen sok kis csiga,....)
Nem fosztogatom a területet,de már lassan mindent tudok,mi hol van....ezek a konzerveim..ha itt az idõ és nem marad más...
GAZDA
06-25-2016, 01:30 PM
..na végre megtaláltam!
https://www.youtube.com/watch?v=twVeKVHnWTI
Egy kis elgondolkodtató és némi segítség annak a megértésében,miért dühít annyira az értelmetlen öldöklés,pusztítás,fosztogatás és kizsákmányolás!
Az írja,hogy..a prepperkedés csúcsa..ha van tanyád,napelemed,állataid,kerted,erdõd....
Ok,de valóban ez a prepperkedés (elõre látás,felkészõlés)csúcsa?
Nem inkább az az eretnek gondolat,..hogy minél tovább megtartsuk a bolygónkat ezzel saját magunkat is jólétben,egészségben?
Miért baj az ,ha nem kell hátra nézni,fegyvert hordani,félni,drótot húzni?!
Miért baj,az,ha valaki csak úgy kimegy az érintetlen vadonba és csak sétál,csodálja ami még megmaradt!
7255
Miért kellene ÕT megölni,amikor tele a bolt kajával?Hát nem sokkal értékesebb élve?
Azt írjátok,terjesszük a prepper szemléletet!Ok..de vajon nem AZ az IGAZI prepper szemlélet,ha megõrizzük a mûködõképességet,a jólétet amit a technikák biztosít..és érintetlenül hagyjuk amit nem muszáj elpusztítani?
Nem Ez az igazi elõre látás igéje?!
De ha valaki érzelem mentes,jéghideg gondolkodású prepper és csak magára gondol.....
A még megmaradt természeti kincseket,föld,erdõ,tiszta víz..hal és vadállományt...nem úgy kellene tekinteni,mint a konzerveket a kamrában?
Minek a vészkészletet felzabálni...ha a bolt roskadásig és a pizza házhoz jön!
Értitek,...pedzitek már?
Ha okkal és szabályozottan történik a kilövés az miért baj?
Ha okkal és szabályozottan történik a kilövés az miért baj?
#273,278
A még meglévõ kis szigeteket,rezervátumokat kell megvédeni..minden áron!..és minden gomba,madár,kacsa,nyúl,õz,fa mára hihetetlen értékkel bír!
(megjegyzem ezt a munkát végzik az igazi vadászok,akiknek nagyon tisztelem a munkáját..)
.....nem baj....bár nem könnyû pálya......"a róka,a holló és a sajt meséje"
GAZDA
06-26-2016, 12:18 PM
Doom
A vad nem egy mûkincs amit elzárunk és meg van õrizve az utókornak. Folyamatosan szelektálni kell az állományt hogy ne romoljon a genetikája.
A vad nem egy mûkincs amit elzárunk és meg van õrizve az utókornak.
Ez MA már nem egyértelmû..nemzedékek nõnek fel úgy,hogy nem láttak vadon élõ állatokat.:cry:
GaborV
06-26-2016, 12:51 PM
Konkrétan háziállatot se. Falusi diákok vannak, akik nem tudnák a kacsát megkülönböztetni a kakastól. A birkát a kecskétõl.
De a barátokközt/szulejmán minden momentumát vissza tudják mondani.
GAZDA
06-26-2016, 02:10 PM
A vad nem egy mûkincs amit elzárunk és meg van õrizve az utókornak.
Ez MA már nem egyértelmû..nemzedékek nõnek fel úgy,hogy nem láttak vadon élõ állatokat.:cry:
Ez régen is így volt, városiak hol láttak vadállatot?
Én is pont erre gondoltam. :) A pályaudvarokon ott vannak a galambok, de azon kívül nem sok vadállatot lehet ott látni. Ez most is így van, de tuti hogy 40 évvel ezelõtt is így volt.
https://www.youtube.com/watch?v=k75fpZXagrQ
..na ez már rövidebb! :)
mossberg-operator
08-26-2016, 10:09 AM
http://www.bbc.co.uk/news/world-australia-37182167
mossberg-operator
08-26-2016, 08:56 PM
http://www.origo.hu/utazas/hirek/20160826-szivfacsaro-honapon-vagyok-tul-uj-zeland.html
Ihasz Laci
08-29-2016, 11:55 AM
http://www.origo.hu/utazas/hirek/20160826-szivfacsaro-honapon-vagyok-tul-uj-zeland.html
nem bantani akaroma not, eleg baja van szegenynek.
inkabb a cikk iroja, a szokasos szenzacio hajhasz stilusban erosen eltulozta a cimet.
azert nem kellet nagyon megeroltetnie magat a nonek a tulelesert, volt mindene.
Ihasz Laci
08-31-2016, 06:39 PM
egy kis delutani kirandulas is vegzodhet nagyon rosszul
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/lezuhant
az eset apropoja, hogy en meg a haverom letunk meginterjuvolva:) Geza vallalta a beszelos reszet en csak egy kicsit vagyok lathato hattal a kameranak 1.03 nal a woodlan esokabatban:)
https://www.youtube.com/watch?v=3HbihrxcPYw
..durva!
Nem is tudom hová tegyem ezt a történetet...annyira vérlázító!
A címe lehetne..mondjuk bunkóék kirándulnak.
lementünk a kedvenc helyünkre délelõtt egy kicsit levegõzni,gombászni..csak úgy lazán.
rengeteg a gomba most,kilószámra lehet szedni...csiperke,rizike,tinta gomba,laska,csoportos pereszke(nem kicsik egy tõ egy jó kiló)tölcsér gomba és van nem ehetõ is.
Szóval ebédhez szedtem párat a többit meghagytam másnak.ill spórának.
.....népszerû vasárnapi kiránduló hely egyébként.
megérkezik a bazi volvo..rá a fûre..a parkoló pár méterre...emberünk kiszáll a tv méretû telefonnal..és osztja az észt...
Anyuci,estélyibe,üvöltõ kislány és egy gyerek...aki notorikusan azonnal elkezdi keresni a gombákat...és össze taposni...a kislány üvölt..anyuci elsétál vele 10 méterre...a pasas pedig sétálgatva stimulálja az agyát a telóval...a gyerek meg vadászik.
Mellénk ér és éppen egy gyönyörû csiperkét tipor szét.
Szólok neki ---ez ehetõ,ne bántsad!
A gyerek rám kiabál,----hogy a gomba mérgezõ,pusztítani kell.
Oda kiabál nekem apuci---valami gondod van?
Mondom igen---szoktak lejárni gombászni sokan és már vagy egy kilót összetiport a gyerek.
--az nem a te dolgod....
visszaültek és elhúztak...voltak talán tíz percet.
Ádám Csaba
10-16-2016, 10:23 AM
nem bantani akaroma not, eleg baja van szegenynek.
inkabb a cikk iroja, a szokasos szenzacio hajhasz stilusban erosen eltulozta a cimet.
azert nem kellet nagyon megeroltetnie magat a nonek a tulelesert, volt mindene.
Én se bántom a hölgyet, de szerintem van aki fizetne is érte, hogy Új-Zélandon eltölthessen egy hónapot egy ilyen menedékházban...
Ihasz Laci
10-16-2016, 04:11 PM
Én se bántom a hölgyet, de szerintem van aki fizetne is érte, hogy Új-Zélandon eltölthessen egy hónapot egy ilyen menedékházban...
az biztos! a kepek alapjan eleg jol berendezett meg felszerelt menedekhazban volt, raadasul olyan helyen amit kimondottan kedvelnek a turistak! tuti, hogy kiadjak kiranduloknak, vadaszoknak stb.
Ádám Csaba
10-16-2016, 05:50 PM
az biztos! a kepek alapjan eleg jol berendezett meg felszerelt menedekhazban volt, raadasul olyan helyen amit kimondottan kedvelnek a turistak! tuti, hogy kiadjak kiranduloknak, vadaszoknak stb.
Akkor a betört ablakot és a havi rezsit kifizettették a nõvel? :)
GAZDA
10-16-2016, 07:24 PM
Az a rész kimaradt hogy szegény család megijedt az indokolatlan méretû késedtõl és a harci kutyádtól. :-D
Ihasz Laci
10-16-2016, 08:54 PM
Akkor a betört ablakot és a havi rezsit kifizettették a nõvel? :)
ez de gonosz egy beszolas volt, azert elmosolyogtam rajta, na tessek egy erzeketlen bunko vagyok:)
Ihasz Laci
02-15-2017, 06:49 PM
a hetvegi kempingezesemrol szeretnek irni es megosztani a tapasztalatokat.
3 teljes napot voltunk kint az erdoben a hetvegen wales-ben a brecon beacons hegyvidekben.
szombat reggel erkeztunk. gyors tabor epites, fozes, delutani szabadfoglalkozas este pedig vadaszat volt.
vasarnap koltozes, ujra tabor epites, fozes, fa faragas, tuz gyujtas, csapda epites volt.
hetfon hosszu tura reggeli utan, vizi atkeles, fozes, tabor bontas.
ezt a harom napot mutatnam be reszletesebben.
szombaton reggel havazasban es hidegben erkeztunk. amit helyet kineztunk eleg jonak tunt elsore. aztan ahogy haladtunk a nappal ugy enyhult az ido es olvadt a ho. delutanra mar tokig ero sar volt mindenutt.
7868 7869 7870
nagyon szenvedtunk miatta es el is hataroztuk, hogy masnap koltozunk.
elso nap en foztem ebedet. kezdtem egy forditott tuz epitesevel es azon foztem egy jot. hagymat szalonnat megpiritottam es raontottem egy csaladi meretu solet konzervet:)
7871 7872 7873
-a forditott tuz nagyon jo dolog, miutan begyujtottuk semmit nem kell vele csinalni.
-fozesnel megegettem az ujjamat, es lusta voltam ellatni, meg nem is tunt veszesnek, kesobb persze szivtam miatta! nem veletlenul hivjak first aid-nek. meg ha csak kis bibinek is tunik a dolog azonnal kezeljuk!!!
delutan probaltam sar mentesiteni amit lehet, meg a bakancsomrol leszedni a sarat.
este vadaszni probaltunk. egy legpuskank volt ejjellatoval, nagyon komoly joszag. mindenki kapott 1-1 orat kulon. senki nem lott semmit:) nyulra es mokusra vartunk de egy se volt az erdoben.
kesobb megprobaltunk patkanyra loni a kozeli farmhaz melett, 2-ot lattunk de Andrew melle lott.
-meg ha van vadasz vagy horgasz felszerelese is az embernek az nem jelenti, hogy vadat fog vacsorazni! nagyon nem volt szerencsenk.
vasarnap
reggel odebb altunk es egy tok jo helyet talaltunk. tobb volt a fu, es kevesebb a sar.
7874 7875
itt a menedek aljat kibeleltem fenyoagakkal, este nagyon jo volt a fenyoillatot erezni elalvas elott.
ebedre Andrew csinalt Spam konzervet grillen. olyan mint a gyikhus konzerv, eleg finom volt.
7876
-egyszeru es gyors kaja, hidegen is jo, laktato es ad energiat is, izre is jo, remek turazo/tulelo konzerv.
delutan faragtunk meg tuzeket probalgattunk. en egy sved ronktuzet csinaltam. egy fa hasabot 4 fele kell hasitani. utana ossze allitani es alul osszekotozni oket. utana kicsit szethuzni oket egymastol es a hezagot gyujtossal feltolteni. utana a tetejen begyujtani es hagyni had egjen.
7877 7878 7879
-hoerteke nem sok van egy ilyen kicsi tuskonak. viszont egy jo orat eg es lehet rajta fozni. merettol fuggoen lehet varialni mire akarjuk hasznalni. egy hasonlo vastagsagu de hosszabb tusko peldaul nagyon jo vilagito eszkoznek.
egy vastagabb pedig komolyabb fozesre vagy melegitesre.
ezutan epitett mindenki egy csapdat amit felcsaliztunk es rokat akartunk fogni. mindharom csapda erintetlen maradt, a csali is rajta volt masnap reggel. meg roka se jart arra fele.
(itt kezdett lemerulni a telefonom es tobb kepet mar nem tudtam csinalni)
hetfon reggel egy nagyot setaltunk, felmasztunk a melettunk levo hegyekre es visszafele pedig a a volgyben levo folyon keltunk at.
nagyon nagy akciozas nem volt, csak koveken ugraltunk keresztul.
nagyjabol ennyi volt a 3 nap.
a bakancsom amit nemreg vettem nagyon jol teljesitett, melegen tartotta a labam es rendesen szigetelt. a masik az uj fejszem, egyszeru olcso fejsze de siman verte a haver hultafors fejszejet! valamivel nehezebb ami nagyon meglatszott hasogatasnal.
7880 7881
filmeztem is a hetvegen, akit erdekel a video:
https://www.youtube.com/watch?v=g_NLesnHwbE
Köszi, hogy vetted a fáradtságot és megosztottad, :)
Rozsomák
02-15-2017, 10:08 PM
Köszönöm én is! :D
Al Bundy
02-15-2017, 10:45 PM
Szeretem olvasni a z irasaidat, kicsit mindig irigykedek :) sajnos nekem mostanaban nincs idom, pedig nagyon mennek mar.
Nem vagyok vadasz, soha nem csapdaztam meg, de nem lehet, hogy ereztek a szagotokat a csapdan az allatok es azert nem mentek arra?
Ihasz Laci
02-16-2017, 07:07 AM
Coco, Rozsomak szivesen! Orulok, hogy ha tetszett.
Al Bundy: hat annyira en se vagyok egy nagy vadasz. Utoljara 10 evesen voltam vadaszni meg nagyfaterral. A csapdakat meg csak ugy hobbibol epitgettem eddig, ez volt az elso, hogy igazibol is hasznalni akartam.
Lehet hogy amilyen benak voltunk es hangosan mentunk az erdobe vagy a szagunk ilyesztette el az allatokat. Az biztos hogy se mokust se nyulat nem lattunk.
Hat sajnos en se jutok ki olyan gyakran mint ahogy szeretnek. Talan iden tobb idom lesz.
Ihasz Laci
03-15-2018, 11:12 AM
Amikor beut a szar:)
Hat a legutobbi turam eleg tulelosre sikerult.
www.mountainbothies.org.uk/bothies/wales/grwyne-fawr/
Ide terveztem menni 2 napra egyedul csak ugy elvonulni a vilagtol.
Sikerult az idei tel leghidegebb napjait kifognom. Volt minden ami kell, ho, hideg es szel.
Leparkoltam a kocsit es elindultam a turauton. Kb 300 m utan az osvenyt egy kicsi patak ketesztezte. Ahogy atleptem a masik oldalra faszan kibicsaklott a bokam es seggel hatra bele estem abba a rohadt patakba.
Persze sikerult a csuklomat is kificamitani a patakba egy kovon es mindenem szarra azott.
Jobb bokam es jobb csuklom oda. Hasra kellet fordulnom a vizben, hogy ki tudjak maszni a patakbol.
Miutan az elso sokkbol magamhoz tertem eszrevettem, h a turabotom elveszett valahol a vizben.
Csurom viz voltam -4 fokban ucsorogtem kificamodott bokaval es csukloval a hoban. Tok jo volt. Csak azert nem hivtam a mountain rescue services-t mert (csodaval hataros modon szarazon maradt a telom) mert nem volt tererom!
Egyedul az vigasztalt, hogy kozel voltam a parkolohoz. Az idot nem mertem de egy orokkevalosagnak tunt mire visszabotorkaltam a kocsihoz.
Viszont a vezetes nem ment. Nagy mazlim volt, hogy a parkolotol nem messze volt egy pub kiado szobaval. Odaig birtam vezetni.
Betantorogtam a pub-ba kivettem a szobat es ket napot vegig agyba toltottem mire annyira rendbe jottem, hogy haza tudjak vezetni.
Nem tudom mi lett volna ha valahol beljebb a hegyekben tortenik ez a baleset.
Szopas lett volna onnan visszajutni a kocsihoz.
A kocsmaval is giga mazlim volt, nem tudtam volna hazavezetni.
Van amikor tenyleg a csoda segit.
Ihasz Laci
03-15-2018, 11:18 AM
Azt meg hozza tennem, hogy nem lattam a hejzetet annyira ketsegbe ejtonek es vegig biztos voltam magamba, hogy nem lesz semmi bajom. Meg kicsit nevetgeltem is magamon, hogy, hogy lehetek ilyen bena.
Inkabb merges voltam, hogy lottek az egesz turanak.
Unicornis
03-15-2018, 09:09 PM
Ezért veszélyes egyedül elmenni túrázni, még ismert helyre is!
Ilyen esetrõl készült ez a film is: 127 óra
https://port.hu/adatlap/film/tv/127-ora-127-hours/movie-115381
Aron Ralston egyedül indul a Utah államban lévõ kanyon falainak megmászására. Egy rossz mozdulat következtében megcsúszik, és olyan szerencsétlenül esik, hogy egyik karja egy sziklavájatba szorul. A fiatal hegymászó öt napot tölt ebben a helyzetben, miközben lepereg elõtte az élete. Miután rájön, hogy nem számíthat segítségre, minden erejét és bátorságát összeszedve levágja a beszorult kezét. Egyedül, legyengülve a vérveszteségtõl, nem sok esélye van a menekülésre. Az akaraterejével azonban leküzdi a nehézségeket.
Érdemes megnézni, nagyon jó film!
Egyébként örülök hogy nem lett komolyabb bajod!
Ihasz Laci
03-16-2018, 04:04 PM
A filmet mar lattam, tenyleg jo kis mozi.
Kosz, hat en is orulok neki, hogy ennyivel megusztam!
Unicornis
03-16-2018, 09:46 PM
Amúgy érdemes lenne beszerezned egy IP68-as szabványú mobiltelefont, ha extrém sportolsz, vagy túrázol!
Nekem pl. a munkám miatt van szükségem rá.
Ihasz Laci
05-17-2018, 05:41 PM
3 napos tura elmenybeszamolo
3 napra mentunk ketten egy baratommal, Gezaval turazni a wakes-i hegyekbe
(Geza youtube csatornaja, vannak rajta jo dolgok: https://www.youtube.com/channel/UCdYmcnnv2RQ9uP2cs8wGizQ )
az elso nap csak erdei taborozas volt, fozocskezes, farigcsalas, menedekepites.
a masodik nap mar izgalmasabbra sikerult. elmentunk a brecon beacons hegysegbe megmaszni a pen y fan nevu csucsot 886 m magasan egy 13 km kortura kereten belul.
nem a legmagasabb csucs de azert eleg megterhelo volt foleg mivel kb felut utan ertunk a hegy labahoz ahonnan kezdett emelkedni.
kb 5 ora volt mig kenyelmes tempoban vegigmentunk a tura utvonalon.
ezt a csucsot mar megmasztam telen es irtam is rola, most viszont a nyugati oldalrol masztuk meg ami meredekebb es meszebbrol indultunk neki.
harmadik nap egy hegyi kunyhot neztunk meg a fekete hegyen ugyszinten a brecon beacons hegysegben
ez egy rovidebb 9km hosszu tura volt viszont az elozo nap utan azert nem ment valami konnyen.
itt ket hegyvonulat kozott egy volgy oldalan masztunk felfele es egy vizdusszaszto utan ertuk el a kunyhot. ott megkajaltunk pihentunk kicsit aztan vissza.
nagyjabol ennyi volt a 3 nap, viszont volt tanulsag boven!
a tavasz egy rohadt csaloka evszak! en tobbnyire telen turazok es taborozok igy mindig jol felkeszulok a hidegre. vagy nyaron amikor jo meleg az ido.
a tavasz viszont becsapos. jonak tunik az ido de nem az:) foleg mivel szeles, a hegyekbe meg plane. szoval jol megfaztam. este hidegebb volt mint amire szamitottam, a nappali 18-20 fokrol estere lement 5-6 korulire. a napsutesben hegyet maszni eleg izzaszto dolog es az ember nem veszi eszre, hogy a szel megfujja, ami meg jol is esik neha, aztan estere meg mar az orrat fujja mindenki.
de ami a legnagyobb bajom volt az erdoben az a midgie (helyi szunyogfele) invazio volt. tavasszal kelnek ki a larvak es csipnek mint a fene. nyaron meg telen nincsenek, ezert eddig nem is nagyon talakoztam veluk. most viszont felzabaltak az erdei taborb
az elso turat a jack pyke hunter bakancsomba nyomtam le, nagyon kenyelmes volt.
a masodikra egy karrimor tura cipot vettem fel, az mar annyira nem jott be, pedig meg a terep is konyebb volt.
rengeteg vizet es energia szeletet ettem-ittam. az elso turam siman megittam 2l vizet es megettem 6 energia szeletet, kb 1800 kaloria.
a masodikon kb ugyanennyit meg ugy is hogy az egy rovidebb tura volt, viszont az elozo nap utan meg kelett az extra!
a taborba a sajat keszitesu ponyva satramat hasznaltam, nagyon jol bevallt, orulok neki!
akit erdekel ezt a videot csinaltam a turarol (tulelo: nem tudtam fenykepeket feltolteni!)
https://www.youtube.com/watch?v=WUDcVzuzuHI
Ez elég súlyos.
Pótkerék és elég ivóvíz nélkül indultak neki a sivatagi útnak?
https://index.hu/kulfold/2018/11/08/szomjan_halt_egy_csalad_a_hoseg_miatt_ausztraliaba n/
Zacskóbicska
11-13-2018, 01:49 PM
Pedig a pótkerékben vizet is viihettek volna...
Úgy tűnik hogy neki való. :)
https://www.youtube.com/watch?v=wTBLr1j3zSo
Ihasz Laci
04-06-2019, 05:44 PM
Nem talaltam ennel jobb topikot szoval ide irom.
Most 18-an megyek egy 2 napos turara, kb 75km-t fogunk legyalogolni.
Ez lesz az elso ilyen hosszu tavu turam.
10-20km-es turakat sokat csinaltam mar. Ugy nagyjabol azert tisztaban vagyok vele, hogy mi fog kelleni.
Akinek van tapasztalata ilyen hosszutavu gyalogturakkal es tud egy ket hasznos tippet azt szivesen fogadom, elore is kosz!
Ihasz Laci
08-13-2019, 01:37 PM
szel okozta kialvatlansag.
hat ezt is megertem, kb 1 hetig nem aludtam a szel miatt:)
csaladi nyaralason voltunk egy kempingbe, satorral. ami erdekesse tette a dolgot, hogy pont arra a hetre romlott el az ido:( es estenkent 70-80km/h erossegu szel lokesek voltak.
nekem ez volt az elso alkalom, hogy kint termeszetben ilyen ereju szellel talakozzak. egy heten keresztul, minden este. alig aludtam valamit estenkent, napkozbe probaltam behozni. alig vartam, hogy vege legyen a nyaralasnak.
varég
08-13-2019, 01:56 PM
szel okozta kialvatlansag.
hat ezt is megertem, kb 1 hetig nem aludtam a szel miatt:)
csaladi nyaralason voltunk egy kempingbe, satorral. ami erdekesse tette a dolgot, hogy pont arra a hetre romlott el az ido:( es estenkent 70-80km/h erossegu szel lokesek voltak.
nekem ez volt az elso alkalom, hogy kint termeszetben ilyen ereju szellel talakozzak. egy heten keresztul, minden este. alig aludtam valamit estenkent, napkozbe probaltam behozni. alig vartam, hogy vege legyen a nyaralasnak.
Több fórumon is olvasgatok, erre még nem hallottam panaszt... :)
Bár lehet csak nem írják le, mert ciki... :D
A tábor állításakor nem lehetett volna szélvédettebb helyre menni esetleg?
Ihasz Laci
08-13-2019, 10:04 PM
Több fórumon is olvasgatok, erre még nem hallottam panaszt... :)
Bár lehet csak nem írják le, mert ciki... :D
A tábor állításakor nem lehetett volna szélvédettebb helyre menni esetleg?
ez egy fizetos kemping volt, nem ilyen erdei taborozas. az egesz kemping egy nagy mezo volt. a szelen voltak magas fak de attol feltem, hogy a szel kidonti oket, ugyhogy inkabb beljebb a mezo kozepe fele taboroztunk.
megmondom oszinten meg sose tortent ilyen velem, hogy a szel miat ne tudjak aludni. olyan hangosan csapdosta a sator kulso es belso reteget egymasnak mintha valaki erosen tapsolt volna. marha hangos volt.
Ide teszem, mert úgy emlékszem hogy korábban is ebben a topicban volt néhány ilyen hír/cikk.
"Kekszen és pocsolyavízen élte túl egy nő azt a 12 napot, amit az elhagyatott ausztrál pusztaságban kellett töltenie, miután az autó, amellyel két társával útnak indult, egy folyómederben rekedt.
Az 52 éves Tamra McBeath-Riley a BBC News hétfői cikke szerint két társával és kutyájával indult útnak november 19-én Alice Springsből, amely Ausztrália északi térségében fekszik. Miután a kocsijuk a Hugh-folyó medrében lerobbant, szétváltak. A rendőrség a kocsi közelében találta meg McBeath-Rileyt, de két társának, Claire Hockridge-nak and Phu Trannak még nem akadtak a nyomára.
A nő az Alice Springs-i kórház előtt számolt be a történtekről a sajtónak. Mint elmondta: miután a kocsijuk a folyómederben ragadt, három napig még együtt várakoztak ott, és megpróbálták kiszabadítani az autót, de kísérleteik nem jártak sikerrel. A meleg miatt a nappalokat a kocsi alatt ásott lyukban töltötték, éjszaka pedig az autóban aludtak. Minden velük lévő folyadékot, egyebek mellett némi vodkát is megittak, valamint a kocsiban lévő kekszet és tésztát is megették. Véletlenül rábukkantak egy vízgyűjtő gödörre, az abban talált vizet felforralták, és egy ingen átszűrték, hogy szomjukat oltsák. A nő két társa három nap után az országutat keresve indult útnak, McBeath-Riley azonban az autónál maradt, mert attól tartott, hogy kutyája nem bírná ki a hosszú utat." (MTI)
fater.lajos
12-03-2019, 12:32 PM
Még egy meglett élve. Egy egy fõ meg a kutya még hiányzik!
fater.lajos
12-05-2019, 01:19 PM
Maradék is meglett. Meghalt.
Ihasz Laci
01-08-2020, 09:50 PM
erdekes video, 2 csavo fogta magat bevasarolt az aliexpressrol aztan kimentek kempingezni, talan eletukbe eloszor.
este hideg volt, es nyari halozsakban probaltak kint aludni a -6 fokban:) jottek vadmalacok is, es sotet is volt! kicsit szerencsetlenkedtek meg faztak de nem mentek haza kint maradtak. igazi tuleleok:)
https://www.youtube.com/watch?v=elBBlAyGcE0
WestBam
01-08-2020, 10:33 PM
Ebben a videóban két igazán jó dolog volt: nem gyújtották magukra az erdõt, illetve nem fogyott el a sátorban az oxigén. Azért bátor volt azzal a két gázégõvel aludni.
Ez minek minõsül, falu, de mégsem. Kint van a természetben rendesen, messzi mindentõl és tök egyedül. A fickó minden megtakarításából vett egy üres, elhagyatott bányászfalut.
Kunyhókat akar rendbe hozni/építeni és egy hotelt is.
Rengeteg problémája van, még maltert se tud hozatni. Viszont sok terve van, tisztogatja a területet, mindenfélét talál, a föld alól is turkálja ki a dolgokat amiket el tud adni az Interneten.
A bányákba megy, barlangokba, régi bányaalagutat keres, stb.
https://www.youtube.com/watch?v=zlArwvId5fg
https://en.wikipedia.org/wiki/Cerro_Gordo_Mines
https://www.latimes.com/california/story/2020-06-21/a-california-ghost-town-with-a-murderous-past-suffers-new-tragedy-as-famed-hotel-goes-up-in-flames
Csak most találtam a csatornára, de feliratkoztam. Na, ha valakinek kell Starlink (és napelemek), akkor az õ. :)
Ezüst bánya. De ha az egészet Fallout játék mintára indítaná el, akkor abból aranybányája lenne. :haha:
Neki igen:
Öt hónapon át keresték az eltûnt nõt, kiderült, hogy vidáman él egy sátorban, és mohán meg forrásvízen húzta ki a telet a hegyekben
https://444.hu/2021/05/06/ot-honapon-at-kerestek-az-eltunt-not-kiderult-hogy-vidaman-el-egy-satorban-es-mohan-meg-forrasvizen-huzta-ki-a-telet-a-hegyekben
"Azt azonban nem árulta el eddig, hogy miért választotta a hónapokon át tartó mohadiétát a téli hegyekben."
Lehet hogy csak elõrement a jövõbe egy kicsit hogy letesztelje hogy milyen lesz a világ.
Ihasz Laci
08-30-2021, 01:33 PM
https://youtu.be/1hx6Kga4wls
Amikor a termeszet is veled van, es a jo szerencse is!
Ez a video egy eltevedt turazo tortenetet mutatja be.
A turazo egy egynapos turara indult el szinte semmi felszerelessel. Eltevedt es 9 napot toltott a vadonban. Nagy szerencseje volt mert az ido is sokat javult az eltevedese utan. Talalt ihato vizu patakot es eheto gyumolcsoket. Szerencsejere a mdevek se zaklattak.
Aztan csak ugy felmaszott egy fara ahonnan eszre vett egy tura osvenyt, ott aludt az osvenyen es masnap reggel egy futo ratalalt.
Ahhoz kepest, hogy eltevedt es 9 napot toltott kint sokminden kozrejatszott, hogy epsegben hazajusson. Van amikor az embernek csak szerencseje van.
Ez így érdekes egyen. 3 percben mutatja be egy afrikai nõ hogy hol lakik. Nem egy luxuslakosztály, de hangjából és a viccelõdésbõl ítélve boldognak tûnik.
https://www.facebook.com/watch/?v=558410568800877
P. Dude
08-16-2022, 06:51 PM
"A The Sun számolt be róla, hogy egy 51 éves brazil férfi öt napot élt túl egy lakatlan szigeten, miután az erős hullámzás elragadta őt Rio de Janeiro egyik strandjáról."
(origo (https://www.origo.hu/gazdasag/20220816-egy-lakatlan-szigeten-bukkantak-egy-eltunt-ferfire-gazdasag.html))
Férgeket evett, és saját vizeletét itta a férfi, aki egy hónap után került elő élve Amazónia esőerdejéből
https://24.hu/elet-stilus/2023/03/06/eltunt-vadasz-31-nap-utan-talaltak-meg-fereg-vizelet-eves-ivas-esoerdo-amazonia/
"Rovarokat és férgeket kellett ennie" - Mondjuk lassan nekünk is azt kell ennünk mert ránk kényszerítik.
P. Dude
06-29-2023, 11:53 PM
Így van, ha teszteled hogy milyen ha nincs étel, akkor legalább megtudod hogy milyen azoknak akiknek nem kerül élelem az asztalra. Aki kipróbálja, az talán utána még inkább megbecsüli az ételt.
Már említettem a "harcosok étrendje" tapasztalatomat. A napközbeni irányított böjt nekem jól ment, dolgoztam is közben. Aztán jött az esti zabálás, és utána olyan hasmenés ami nekem már nagyon régen volt, hosszú évekkel ezelőtt... Ehhez elég volt valami 2 nap az új étrenddel. A napközbeni koplalás után az esti étkezést nem jól csináltam. Nem mindegy hogy mit eszel, milyen sorrendben, időben hogyan osztod el, mennyit eszel stb. Erre persze nem egyszerű figyelni este, ha egész nap maximum némi nyers zöldséget/gyümölcsöt ettél. Legalábbis én este csak leültem és faltam... Aztán azonnal ki is jött minden.
Valószínűnek tartom, hogy ha valaki az erdőben mondjuk 1-2 nap koplalás után elejt valamit, akkor azzal nem fog sokat szórakozni, csak bezabálja mert baromi éhes. Se energiája, se lehetősége nem lesz arra, hogy fokozatosan átálljon az új étrendre stb. Koplal, zabál, aztán jó eséllyel kifossa/kihányja. Pláne mert véletlenül sem a frissen elejtett és elkészített vadhúshoz szokott a gyomra. Legalábbis én nagyon ritkán eszem akár bolti/rendelt vadhúst, frisset meg ugye egyáltalán nem. Nem tudom ti hogy vagytok vele. A mai nyugati étrenden élő ember bélflórájának az állapota szerintem nem feltétlenül alkalmas arra, hogy érdemben kezelni tudja az erdei táplálkozás körülményeit. De ez csak feltételezés a részemről.
varég
07-28-2023, 12:58 PM
Egy kis érdekesség:
https://telex.hu/kulfold/2023/07/27/colorado-egyesult-allamok-csalad-tuleles-hegy-ehhalal-fagyas?fbclid=IwAR3BOrg80INmFSbzdLqzOVSgyan_nfSM7a 4x1tAIGYeBGzfIanIS6f3AD3k
TMIB:
Erről van nálatok valami pontosabb cikk?
Szerintem igen felületes az írás...
(3000 méter helyett 3000 láb lehet pl.)
Rákerestem a cikkek között, de nem tudom hogy honnan vette a Telex a magasságot. Nem találtam se "ft"-et, sem "feet"-et, sem 3000-t, sem 2900-at. Az angolul írt cikkekben nincs utalás arra hogy milyen magasan voltak. Csak hogy elég hideg tél volt a helyiek szerint.
A család logikáját nem értem. Miért nem Floridába mentek? Georgia, esetleg, Arkansas, Tennessee, stb. Elég sok állam van ahol a telet akár fűtés nélkül is át lehet vészelni. Colorado magasan van, kemény hidegekkel. :hogymi:
varég
07-28-2023, 08:01 PM
Rákerestem a cikkek között, de nem tudom hogy honnan vette a Telex a magasságot. Nem találtam se "ft"-et, sem "feet"-et, sem 3000-t, sem 2900-at. Az angolul írt cikkekben nincs utalás arra hogy milyen magasan voltak. Csak hogy elég hideg tél volt a helyiek szerint.
A család logikáját nem értem. Miért nem Floridába mentek? Georgia, esetleg, Arkansas, Tennessee, stb. Elég sok állam van ahol a telet akár fűtés nélkül is át lehet vészelni. Colorado magasan van, kemény hidegekkel. :hogymi:
Megnéztem térképen, ott a 2600ft szintvonal mentén van a kemping.
Ez az egész fura, mert ha gondolkoztak volna, akkor utána járnak, hogy az adott területen milyenek a viszonyok az évszakokban.
A lakókocsikban lehet több esélye lett volna a társaságnak
Szerintem felkeszületlenek, felelőtlenek voltak...
Al Bundy
07-28-2023, 10:27 PM
Hat elegge azok voltak. Megha gyakorlott turazok, kempingezok lettek volna akkor is felelotlenseg egy satorban neki indulni a telnek a Sziklas hegysegben.
Ezt a cikket most találtam, viszont itt való a természet valakinek:
https://ripost.hu/insider/2024/10/hegylako-magyar-erdoben-el?utm_source=origo.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=ott_group_topPV_01
A srác azért bejár a városba dolgozni, tehát nem full kint él. Azért megér egy linket szerintem. Mondjuk a videót nem néztem meg, hogy ezt most jogilag hogy oldotta meg.
P. Dude
10-30-2024, 08:23 AM
https://ripost.hu/insider/2024/10/hegylako-magyar-erdoben-el?utm_source=origo.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=ott_group_topPV_01
A srác azért bejár a városba dolgozni, tehát nem full kint él. Azért megér egy linket szerintem. Mondjuk a videót nem néztem meg, hogy ezt most jogilag hogy oldotta meg.
Nem semmi... Érdekes témák ezek, mert ő is arról beszél, hogy az elidegenedettség elért egy olyan extrém pontra, ami számára már nem volt vállalható: "Azt vettem észre, hogy bent a városban az emberek leginkább csak magukkal foglalkoznak és mindenkin keresztülvágtatva akarnak érvényesülni; én ezzel nem tudtam azonosulni."
Ugyanakkor ennek az elidegenedésnek valahol ő is áldozata: Krisztián ott hagyta a más embereket segítő munkáját (mondjuk elvileg egészségi okokból a gerincsérve miatt, betegszállító volt), és bár erre a cikk nem tér ki, ha jól értem elhagyta a családját is, akikkel Kerepesen élt. "Még egy jó darabig itt elleszek, és itt szeretnék maradni, mert úgy érzem, hogy megtaláltam a lelki egyensúlyomat". Vagyis a hosszú távú, stabil belső békét alapvetően a többi ember nélkül, a szűkebb (családi, baráti) és tágabb emberi közeg nélkül képzeli el. Ami már magának annak az elidegenedésnek a tünete, ami elől ő az erdőbe ment.
Ha magát a bushcraft témát nézzük, abban én bizonytalan vagyok. Egyrészt szerintem az is inkább kisközösségi szinten képzelhető el, mint egyedül. Ezzel visszajutottunk az elidegenedés témájához. Másrészt nem tudom, hogy egyáltalán lehetséges-e a bushcraft, tehát nem egy illúzióról beszélgetünk-e. Ott van például Thor Heyerdahl esete, aki anno elment egy évre a Marquises-szigetekre, ahol egy saját maguk által készített bambuszházban laktak az első feleségével. Akinek a lábán aztán olyan fertőzés keletkezett, ami miatt vissza kellett térniük a civilizációba az orvosokhoz, különben az asszony meghalt volna.
BragBOL
10-30-2024, 12:35 PM
Egy hosszútávú elszigetelt közösségi fennmaradáshoz is szakemberek kellenek pl.
Orvos - diagnosztika
Füves ember, javasasszony - gyógyszergyártás
Építőmérnök de legalább ácsmester - biztonságos építkezés
Kovács - szinte mindenhez ha nincs pénz vásárolni.
És még biztos nincs vége perpill. ennyi.
varég
10-30-2024, 05:08 PM
Ismertem egy embert, aki hasonlóképpen, a Mecsekben(?) élt, egy barlang mellett.
Heti-kétheti rendszerességgel járt a városba, IT területen, távmunkával foglalkozott.
(napelemes telefon/laptop töltés)
Kb 2 éve nem tudni róla semmit.
Rozsomák
11-02-2024, 09:59 AM
Egy hosszútávú elszigetelt közösségi fennmaradáshoz is szakemberek kellenek pl.
Orvos - diagnosztika
Füves ember, javasasszony - gyógyszergyártás
Építőmérnök de legalább ácsmester - biztonságos építkezés
Kovács - szinte mindenhez ha nincs pénz vásárolni.
És még biztos nincs vége perpill. ennyi.
Villanyszerelő nem kell? :(
P. Dude
11-02-2024, 10:36 AM
Villanyszerelő nem kell? :(
De! ;) BragBOL írta is, hogy csak példákat említ.