PDA

View Full Version : American Blackout 2013 (National Geographic) Amerika Elsötétül teljes film

raktaros
10-30-2013, 08:28 PM
American Blackout 2013 National Geographic (http://www.youtube.com/watch?v=PreJvrljihI)
(Nincs magyar felirat rajta)

(* Itt a magyar feliratos. Utólagos engedelmeddel ideteszem, hogy az első hozzászólásban legyen a téma elején.) - Admin :beer:

http://www.youtube.com/watch?v=TEPJccHyyC8

Amatorpe
10-30-2013, 10:29 PM
American Blackout 2013 National Geographic (http://www.youtube.com/watch?v=PreJvrljihI)

Köszi! Végre megnézhettem! Igaz sokat nem értek a szövegbõl, de így is követhetõ...
Mondjuk ha a végén nem az lesz, ami lesz, akkor átmegy japán animébe...

mossberg-operator
11-01-2013, 11:22 PM
Most lattam a reklamjat nalunk, hetfon lesz a tv-be! Koszi a linket!

TMIB
11-02-2013, 06:44 AM

Legyen? :)

Laci
11-02-2013, 07:18 AM
Legyen? :)

Nem lenne rossz .

TMIB
11-02-2013, 07:28 AM
Megnézem, aztán elkezdek rajta dolgozni. Ez bizony több napos munka lesz, mert egy 2 perces videónak is nagyon sok idő kell, ez meg egy teljes film. De belevetem majd magam a munkába.

TMIB
11-02-2013, 10:15 AM
Megnéztem. Nagyon tanulságos kis film. Nekikezdek lefordítani. Nem ígérem hogy 1 nap alatt elkészül, de majd igyekszem vele.

TMIB
11-02-2013, 10:24 AM
Nézem a Youtube hozzászólásokat a film alatt. Mennyi buta ember. Az egyik azt írja, hogy világvége, meg sose történik meg. Nem zavarja, hogy volt már néhány igen komoly áramkimaradás az Egyesült Államokban? Miért olyan neház, hogy bepötyögje a Google-ba? Úgy emlékszem hogy 2004-ben is volt egy komolyabb, meg a 70-es években is. Voltak zavargások is, pedig az az áramszünet nem volt egész országra kiterjedő, csak a harmadára, és nem is tartott napokig, csak talán 1 napig.

Amatorpe
11-02-2013, 07:19 PM
A fordítást/feliratot nagyon megköszönnénk!

TMIB
11-02-2013, 07:37 PM
Dolgozom rajta.

8 és fél óra alatt sikerült 35 percnyi feliratot elkészítenem. Már ha becsukom a szemem is feliratozást látok. :hipnozis:

De haladok vele. Szerintem esélyes hogy hétfőre elkészül a teljes felirat.

Sajnos nincs időzített angol felirat, úgyhogy nem csak fordítani kell, hanem külön az időt is beállítani, a sortöréseket, meg fülelni hogy néhol milyen szót mondanak. Nem egyszerű. :)

TMIB
11-03-2013, 10:44 PM
A film feliratos változata.

Amatorpe
11-03-2013, 11:06 PM

Egymillió hála és köszönet!!!

fisligery
11-04-2013, 02:59 PM
Köszi a feliratozást!:thumbup

TMIB
11-04-2013, 03:02 PM
Szívesen! Ha megnéztétek, kibeszélhetnénk! :beer:

Laci
11-04-2013, 03:28 PM
Köszi a feliratozást ! :thumbup

mossberg-operator
11-04-2013, 11:09 PM
Szívesen! Ha megnéztétek, kibeszélhetnénk! :beer:

Megneztem. Kerdes: a bunkeres prepper faszi. Ugy nez ki volt katonai multja. Miert nem csapdazta korbe az egeszet? Miert nem hasznalt elektronikat behatolok korai elojelzesere? Miert tart egyfajta dolgot (uzemanyag) egy helyen? Mert nincs kiepitett megfigyelopont? Ahelyett, hogy kinn taboroztatja a kisfiat a kertben? Csaladot mert nem kepezte ki a fegyverekre? Miert megy ki a nyilt terepre? Miert nem lesbol harcol? Uss, fuss, rejtozz, nem? Osszefoglalva, O volt legjobban felkeszulve - s ez az erdekes pont szamunkra - , de neki sem mentek tokeletesen a dolgok...

TMIB
11-04-2013, 11:41 PM
A katonai múltat említették a filmben? Szerintem elég nagy terület lehetett, talán a csapdázáshoz nem is értett. Vagy úgy gondolta hogy annyi fegyverrel minek a csapda. De milyen csapdát csinált volna? Árkot ásott volna, vagy medvecsapdákat tett volna a tanyája köré? Az üzemanyagot én se értettem, miért nem volt több helyre téve, vagy mondjuk egy jó részét tárolhatta volna lent a bunkerban. Szerintem a fiával biztosan járt lőni, de azt nem tudom hogy minden nélkül miért engedte neki hogy ott legyen kint a sötétben. Számítani lehetett a támadásra, egy fegyvertelen gyereknek úgy elég veszélyes a sötétben kint lennie.

Meg nem volt bekalkulálva, hogy Jason a nyakukra hozza az összes szomszédot. A férfi 4-üknek szánta a helyet, a vizet, az ételt és a BOB-okat. Jason csak úgy hozzájuk csapódott, aztán meg tudjuk hogy mi történt. Az viszont tetszett hogy a végére megemberelte magát.

Nekem más jutott eszembe. Ha egyszer sehol sincs áram és alig van néhány embernek generátora, ráadásul ha van is, nem fogják a tévére kötni, meg a tévé is többnyire kábel, a kábeltévé állomások meg nem kaptak áramot, akkor minek tököl a tévéadó azzal hogy sugározzon? Nem nézi őket senki, mert nincs áram. Nem? :confused: Gondolom hogy ez csak azért volt a filmben, mert könnyebben lehetett bemutatni az utcán lévő helyzetet. Az utolsó nap már angol tévécsatornát mutattak, de a további 9 napon amerikai tévécsatornát. A rádióadásnak több értelme van, mert a rádiók elemesek, meg betekerősök, esetleg napelemmel mennek. Ahogy a filmben látható is volt, egy ember se nézett tévét, mindenki rádiózni próbált.

A másik ami eszembe jutott, hogy egy rakás gazdálkodó parasztember (úgy néznek ki a filmben) él egy kis erdős területen, puskákkal. Ha nincs áram akkor nem működik a vadászat? :confused: Nem hinném hogy ne tudtak volna lőni néhány nyulat vagy madarat arra a 7-8 napra amíg elmúlt a veszély. Meg pont azért ahogy kinéznek, valahogy kétlem hogy ne lett volna háziállatuk, csirkék, malacok vagy tehenek, amiket le tudtak volna vágni. Azt már nem is mondom, hogy tojást tojnak a tyúkok és tejet adnak a tehenek. Meg azért liszt van, ha másból nem is, liszt, esővíz, tojás összekeverésével kenyeret lehet sütni.

Ez a része számomra elég hihetetlennek tűnt.

Voltam Arizonában, ott lőtt valaki valami állatot. A sivatag közepén, azt ettük. Ha a sivatagban lehet ehető állatot lőni, akkor a Colorado-i erdőben is lehet!

De a film beli 10 nap is túl gyorsnak tűnik. 3 hétig túl lehet élni étel nélkül. Akkor mit pánikol mindenki már 48 órával később? Én nem gyűjtök csomó ételt itthon, de azért vannak konzervek, több csomag száraztészta, kekszek meg ilyenek. Mi egy kis takarékoskodással ellennénk ennyivel vagy 3 hétig. Ásványvízből nincs olyan nagyon sok, viszont van sok üveg kóla is, úgyhogy összesen van vagy 70 liter. A filmben mindenki azonnal ráment a vízre. Kólát senki se tart otthon? Vagy mikor kiderült hogy baj lesz a vízzel, akkor hogy nem töltöttek meg néhány milliónyi kannát, hogy sokáig elég legyen az ivóvíz? Vagy annyira nem gondolkoztak előre? A kormány nem adna ilyen esetben utasításokat?

Érdekes volt látni a filmben, hogy a kormányt, a rendőröket és a katonákat nem mint hősöket mutatták be, hanem majdhogynem pont ellenkezőleg.

A NatGeo elég érdekes ezzel a rengeteg túlélős műsorral. Nem lehet hogy sejtenek valamit?

mossberg-operator
11-04-2013, 11:55 PM
A katonai múltat említették a filmben?

Nem volt a filmben a katonai multja, de nekem ugy tunt.

mossberg-operator
11-05-2013, 12:06 AM
Nem volt a filmben a katonai multja, de nekem ugy tunt.

Milyen csapdat? Barmi ami megakasztja, lassitja a behatolokat. Kivulrol befele: faronkok jarmuvek megallitasara, drotkerites, szogesdrot a tetejen, mogottte 2x1m arok, kihegyezett karokkal, udvar sulyommal felszorva, teton observation pont, ejjellato, tavcsoves puska, loni oket, mig atkuzdik magukat ezeken. Lehet terelni is oket, csinalsz "nyilvanvalo" utat, fedezeket ezen keresztul, s claymore-t vagy annak hazi keszitesu valtozatat (IED, csapagygolyok) robbantod rajuk. Meg lehetne folytatni, de a nagyja illegalis.

TMIB
11-05-2013, 12:17 AM
Lett volna rá ideje, hogy árkokat ásson? És nem lett volna feltűnő, ha ott ássa az árkokat, miközben a szomszédok figyelik? Én főleg azon csodálkoztam hogy miért kolbászoltak fényes nappal odakint, ha tudták hogy vannak a közelben lakók. Mi fontos dolguk volt az udvaron?

Autója nem volt a többieknek, azért is mentek rá az üzemanyagra. Gondolom hogy megette a gázolajat a generátor. A végén se kocsival mentek oda, hanem gyalog. Főleg hogy ott laktak a közvetlen közelben.

Az utolsó dolgokat amiket leírtál az fantázia, vagy inkább Rambó film. Kizárt hogy a gyerek apja tudott volna ilyenekről, főleg ahogy le is írtad, hogy mennyit hibázott. Az se biztos hogy volt katona, de a katonákat se képzik ki ilyesmire. Meg ha veterán lett volna, akkor nem a dupla csövűvel megy ki először, hanem az AK-jával. Azon is megakadtam egy kicsit, mert ha nézed a külföldi prepper fórumokat, nem hinném hogy bárki van aki dupla csövű vadászpuskákról beszélne, mint "prepperfegyverről". A gyerek szerint 2-3 rabló volt, a dupla csövűben meg 2 lőszer van. Ezt eléggé logikátlan dolognak tartottam a filmben.

mossberg-operator
11-05-2013, 12:25 AM
Az arkot nem akkor kellett volna asni, hanem korabban. S szvsz lett volna ra ideje, mert fel tudott halmozni egy csomo dolgot, de nem fektetett bele eleg energiat, hogy megvedje, amilye van. Az utolso dolgokra visszaterve, egy amcsi -katonai multal rendelkezo - prepper konyveiben olvastam hasonlokat.
A fegyver temaban egyetertek veled. Nem a side-by-side shotgunnal kene rohangaszni az udvaron, az a hazba valo, kozelharcra, tartaleknak...

TMIB
11-05-2013, 12:37 AM
Nem tudom, szerintem ha lenne farmom, én se ásnám körbe. Főleg ha nem is lennék ott, csak hétvégi ház lenne. Nem is igazán állítana meg egy gödör senkit. Gyerekkoromban mindenhová vezették be a gázt, minden egyes ház előtt volt egy egy egy méter széles és másfél méter mély gödör. Azt játszottuk, hogy átugráltuk. :)

A gödörásást is írta a könyvben? Szerintem elég lett volna ha nincsenek az udvaron, visszavonulnak a házba, mindenki kapott volna egy revolvert vagy valamit az oldalára, ettek és ittak volna, esetleg éjjel kiülhettek volna a sötétbe friss levegőt szívni, de úgy hogy senki ne lássa őket. Jason-t meg vissza kellett volna fogni, mert miatta bukott be az egész terv. Nem is értettem a motivációját, hogy miért csinálta, hogy miért etette a szomszédokat, meg miért nem gondolt először a barátnőjére és a befogadóira. :confused:

mossberg-operator
11-05-2013, 12:47 AM
Probaltal mar atugrani egy 2m-es drotkeritest, ami mogott kozvetlenul egy 2m szeles 1m mely godor van, kihegyezett karokkal, s meg kozben esetleg lonek is rad? Az nem ugyanaz, mint a gazarok ugralasa Egyebkent a csapdaknak a lenyege az, hogy lelassitja a behatolot, amig LOSZ ra....Az aknamezo is csak ugy jo a harcteren, ha fedezik (ertsd lonek). Gondolkodj WW1 loveszarokban.
Igen, irta. Az egeszben a leggyengebb pont a kapu, oda egy CAT-et javasol....Azt mivel viszed el az utbol? Csak egy masikkal. Hany embernek van otthon?
Jason fiam nalam maradt volna a varosban. Period.

TMIB
11-05-2013, 01:09 AM
Ez viszont újabb problémát szülne. Az egyik, hogy a sok ásás és mozgás feltűnő lenne. Hiszen még azt is tudták a szomszédai hogy sűrűn jártak a házánál és sok időt töltöttek ott, sok mindent odavittek. Mindent látott az a szomszéd és valószínűleg a többi szomszéd is tudott minden mozgásról.

A másik pedig hogy a sok árok és magas drótkerítés főleg feltűnő lett volna. Ott, ahol senkinek nincs kerítése, elég feltűnő ha valakinek van. Ahogy nem igazán védik az emberek a házukat, ott kitűnik az a ház ami körbe van barikádozva és abból következtetni lehet hogy azért a nagy védelem, mert van mit védeni.

Ahogy mondani szokás, "fly below the radar" (repülj a radar alatt), vagyis ne hívd fel magadra a figyelmet. Én valószínűleg ezért nem csinálnék semmiféle túl szembetűnő védekezőrendszert kerítésekkel és árkokkal. De ez csak a saját véleményem. :)

Jut eszembe, ha a filmben tűzharcra került volna sor és ott vannak az árkok, akkor a végén az apa harcolhatott volna a házból, amíg a szomszédai az általa kiásott árkot használták volna lövészároknak. Lehet hogy túlságosan túlbonyolítom, de belegondolva elképzelhető szituációnak tűnik.

mossberg-operator
11-05-2013, 01:29 AM
Fogsz 2 nagy kutyat, s azert "kell" a kerites, hogy ne szokjenek el. Erted? Ezt mondod szomszedoknak. A godrot meg megpreparalod, hogy ne akarjanak benne idozni. Lasd korabbi modszerek.
Az alcazas szuksegessegevel egyetertek, ugy kell csinalni, hogy ne legyen feltuno....
Mondok 1 peldat: ahol most lakom, a fentiek nem nagyon valosithatok meg, de megis tartok otthon tobb kilo 200-as szeget (sulyom), deszkat, csapagygolyokat, uveggolyokat, s sok-sok sikos sampont/oblitot/higitot. Ezekben semmi illegalis nincs most, de ki tudja mire lehet meg jo? Ha meg nem kell arra, jok lesznek masra. De, kitelepitve maris van valamim a behatolok akadalyozasara.
Az egyetlen dolog, amitol nagyon parazok, ha valaki gyujtogatna, azzal nem nagyon tudnek mit kezdeni. Mit er 2 porral olto?

mossberg-operator
11-08-2013, 01:44 PM
Probaltal mar atugrani egy 2m-es drotkeritest, ami mogott kozvetlenul egy 2m szeles 1m mely godor van, kihegyezett karokkal, s meg kozben esetleg lonek is rad? Az nem ugyanaz, mint a gazarok ugralasa Egyebkent a csapdaknak a lenyege az, hogy lelassitja a behatolot, amig LOSZ ra....Az aknamezo is csak ugy jo a harcteren, ha fedezik (ertsd lonek). Gondolkodj WW1 loveszarokban.
Igen, irta. Az egeszben a leggyengebb pont a kapu, oda egy CAT-et javasol....Azt mivel viszed el az utbol? Csak egy masikkal. Hany embernek van otthon?
Jason fiam nalam maradt volna a varosban. Period.

2 fenykep az egyik konyvembol, ami kapcsolodik: 762

mossberg-operator
11-08-2013, 01:45 PM
2 fenykep az egyik konyvembol, ami kapcsolodik: 762

2: 763

mossberg-operator
11-08-2013, 02:53 PM
2: 763

Es a harmadik, kb ezt irtam a hozzaszolasomban. Ez termeszetesen egy TEOTWAWKI szitura ertendo, nem a hetkoznapokra. Meg kell hozza sok hely, ami az american blackout-ban a preppernek volt, varosban nehezkes a dolog. 764

bögre
11-09-2013, 12:16 PM
Nagyon jó film! Köszönjük szépen feltöltést!!! :) Na meg persze a feliratot!!

Amugy nagyonjol szemlélteti hogy tudnak reagálni az emberek a váratlan szituáciokra ami kimozditja öket a zombilét kényelméböl. Több nézöpontot is feigyelembe vesz. Pl a prepperbácsi meg a liftben ragadt szerencsétlenek.

Prepper emberke nagyon elörrelátoan felkészült mégse sikerült minden neki ugy mint tervezte. Szerintem teljesen hibás felkészülése volt. Gyönyörü példája hogy a kézségek menyivel fontosabbak a bunkereknél és a többi vacaknál amit bespájzolnak. Nagyonagy hibákat követett el mikor tudta pontosan hogy helyzet van nem szabad nyugodtan aludni. Az embereket nem használta ki nem tanitotta öket se löni se örködni nem álitotta be öket. Na jó a kisgyereket fegyver nélkül kiküldte. Meg a lányának a bartáját is befoghatta volna. Legalább megemberesedett volna egy kicsit.
De mégis több elismerét érdemelnek mint a többiek!!! Képeségeikhez mérten és gyors döntésekhez képest jol csinálták a dolgokat!

A liftes csávok nemtudom hogy tudtak ilyen szerencsétlenek lenni!!! Olyan hihetetlenül szerencsétlenek tehetetlenek voltak! Az oké hogy napokba telt kiszabadulni egy liftöl de a tetön egy zárt ajtó már sok nekik?!?! :D Na nekem ez sok volt! :)

És a legcsunyább rész a fogyasztoi társadalom gyöngyszemei voltak akik perelni akartak az áram szünet miatt! :) Nem volt nekik konzervnyitojuk és a szerencsecsomag egy késsel nem tudott kinyitni egy konzervet?!

Anyira szerencsétlen tehetetlen emberek voltek ebben a filmen. De az a legszörnyübb hogy tényleg sok ilyen ember van! Nagyonjó volt a film szerintem. Bár itt okoskodok de kiváncsi lennék magamra hogy reagálnék ilyen helyzetekre...

TMIB
11-09-2013, 01:11 PM
Valószínűleg mi se csinálnánk jobban, én is biztos hibát-hibára halmoznék. Még úgy is hogy sokat olvasok és gondolkodok hogy "mi lenne ha ez történne, meg az történne".

Szerintem ha mind az 5-en puskát fognak és a közelébe lőnek a behatolóknak, akkor azok elfutottak volna. De a férfi egyedül ment ki vagy 15 ellen és nem is védte senki a hátát, így tényleg nem lett volna esélye a való életben sem.

És a legcsunyább rész a fogyasztoi társadalom gyöngyszemei voltak akik perelni akartak az áram szünet miatt!

Nem is azért, hanem hogy nem volt a lakásban mindenféle generátor és dolgok vészhelyzetre. Gondolom hogy brutális összegeket fizettek a lakásért, meg a közös költségért, meg ki tudja még mikért, aztán beköltöztek és az épület fenntartója meg széttárta a kezét, hogy "ez van". Ezek a filmben ilyen bankár apukás gazdag fiatalok lehettek, akik soha nem tettek keresztbe egy fűszálat, csak irodai munkával töltötték az idejüket. Már a férfi. A nőnek lehet csak vásárolgatással teltek a napjai. Úgyhogy nem csoda hogy mikor baj lett, akkor nem tudták mit csináljanak. A valóságban is tele van a világ ilyen emberekkel. Ha valaki egy nagyvárosi lakás tetején lakik és éli a megszokott életét, akkor ha beüt a baj, akkor már hiába kapkod. Utólag amúgy se lehet okos. Ha addig nem készült vízzel és élelemmel, akkor szomjas és éhes lesz.

mossberg-operator
11-11-2013, 07:46 AM
Nagyon jó film! Köszönjük szépen feltöltést!!! :) Na meg persze a feliratot!!

Amugy nagyonjol szemlélteti hogy tudnak reagálni az emberek a váratlan szituáciokra ami kimozditja öket a zombilét kényelméböl. Több nézöpontot is feigyelembe vesz. Pl a prepperbácsi meg a liftben ragadt szerencsétlenek.

Prepper emberke nagyon elörrelátoan felkészült mégse sikerült minden neki ugy mint tervezte. Szerintem teljesen hibás felkészülése volt. Gyönyörü példája hogy a kézségek menyivel fontosabbak a bunkereknél és a többi vacaknál amit bespájzolnak. Nagyonagy hibákat követett el mikor tudta pontosan hogy helyzet van nem szabad nyugodtan aludni. Az embereket nem használta ki nem tanitotta öket se löni se örködni nem álitotta be öket. Na jó a kisgyereket fegyver nélkül kiküldte. Meg a lányának a bartáját is befoghatta volna. Legalább megemberesedett volna egy kicsit.
De mégis több elismerét érdemelnek mint a többiek!!! Képeségeikhez mérten és gyors döntésekhez képest jol csinálták a dolgokat!

A liftes csávok nemtudom hogy tudtak ilyen szerencsétlenek lenni!!! Olyan hihetetlenül szerencsétlenek tehetetlenek voltak! Az oké hogy napokba telt kiszabadulni egy liftöl de a tetön egy zárt ajtó már sok nekik?!?! :D Na nekem ez sok volt! :)

És a legcsunyább rész a fogyasztoi társadalom gyöngyszemei voltak akik perelni akartak az áram szünet miatt! :) Nem volt nekik konzervnyitojuk és a szerencsecsomag egy késsel nem tudott kinyitni egy konzervet?!

Anyira szerencsétlen tehetetlen emberek voltek ebben a filmen. De az a legszörnyübb hogy tényleg sok ilyen ember van! Nagyonjó volt a film szerintem. Bár itt okoskodok de kiváncsi lennék magamra hogy reagálnék ilyen helyzetekre...

Ez most csunya lesz: Az emberek 99%-a hulye! Cafolja aki tudja! S a reakcioik is ezen a tenyen alapszanak.

TMIB
11-11-2013, 01:33 PM
Erről van szó. :D

Amatorpe
11-11-2013, 03:14 PM
Ez most csunya lesz: Az emberek 99%-a hulye! Cafolja aki tudja! S a reakcioik is ezen a tenyen alapszanak.

Cáfolom: szerintem nincs 70.000.000 normális ember a földön... :D

Yrkon
11-12-2013, 10:39 PM
Nagy köszönet a feliratért! Most néztem meg a filmet, még a fejkamerás srác volt talán a legéletszerûbb benne. Prepper apuka terén egyetértek az eddigiekkel, inkább azt kellett volna bemutatni, hogy milyen lett volna, ha Jasont ki akarja rakni a fater. A való életben szvsz ez inkább elõfordulna. Sörétes meg epic fail. A tetõn ragadtak meg nem tudtak volna lemászni mondjuk egy emeletet kívülrõl? (igaz, azt sem értettem, hogy egy ilyen kis sérüléstõl hogy patkol el Lance két nap alatt)

TMIB
11-12-2013, 11:27 PM
Lehet hogy nem a sérülés miatt lett baja, hanem mondjuk gyógyszert szedett és mivel 7 napon át nem tudta bevenni így amiatt lett baja. Vagy a sérülése mellett kis is száradt, mert vizük se volt és így a kettő együtt okozta a halálát.

Vagy amire én tippelek, vérmérgezés. A vérmérgezést okozhatja fertőzés, vírus, baktérium, gomba, ha nem kezelik halálos, néhány nap alatt bele lehet halni.

Grafitos
11-15-2013, 10:09 AM

Nagyon köszi hozzá a feliratot..szerintem ha valamit, ezt érdemes volt lefordítani..azóta a környezetem fogékonyabb emberkéi már megkapták a linket, várom a visszajelzéseiket...

Amatorpe
11-15-2013, 10:09 AM
Vagy amire én tippelek, vérmérgezés. A vérmérgezést okozhatja fertõzés, vírus, baktérium, gomba, ha nem kezelik halálos, néhány nap alatt bele lehet halni.

Ez volt az egyik walking dead-ben is: a nagydarab néger majdnem belehalt pár nap alatt egy vágásba, amit zombik elõl bújkálás közben szerzett, még kínjában poénkodott is, hogy itt van az apokalipszis, õ meg egy egy ilyen kis vágásba patkol el...

Grafitos
11-15-2013, 10:11 AM
Lehet hogy nem a sérülés miatt lett baja, hanem mondjuk gyógyszert szedett és mivel 7 napon át nem tudta bevenni így amiatt lett baja. Vagy a sérülése mellett kis is száradt, mert vizük se volt és így a kettõ együtt okozta a halálát.

Vagy amire én tippelek, vérmérgezés. A vérmérgezést okozhatja fertõzés, vírus, baktérium, gomba, ha nem kezelik halálos, néhány nap alatt bele lehet halni.

Szerintem is a kiszáradás és vérmérgezés a halálok... a prepper fickó meg ott cseszte el, hogy nem volt preppercsapata és nem mert lõni a behatolókra + a kerítése is egy vicc volt:)

raktaros
11-15-2013, 04:52 PM
Nem emlékszem mi volt a címe a filmnek, régen láttam, abban is egy ember valami SHTF helyzetben kimenekíti a családját a városból, sok kalandon mennek át és letelepednek valahol több emberrel együtt, jól alakul, kezdenek önellátásra berendezkedni de hamarosan meghal egy elfertõzõdött kis seb miatt...

mossberg-operator
11-15-2013, 05:48 PM
Nem emlékszem mi volt a címe a filmnek, régen láttam, abban is egy ember valami SHTF helyzetben kimenekíti a családját a városból, sok kalandon mennek át és letelepednek valahol több emberrel együtt, jól alakul, kezdenek önellátásra berendezkedni de hamarosan meghal egy elfertõzõdött kis seb miatt...
Ezert kell betarazni antibiotikumbol.

raktaros
11-15-2013, 05:53 PM
Gyerekek voltunk, arra tanítottak ha megsérülünk, gyorsan pisiljük le.
Mindig így tettünk, sok apró sérülést szereztünk ráadásul mindig koszosak voltunk a kinti játéktól.
Nem volt másképp fertõtlenítve, bekötve is csak nagyobb seb, nem volt semmi gond.
Persze gondolom ez csak azonnal segíthet.

fisligery
11-15-2013, 05:57 PM
Emlékszem a filmre, a címe: Az armageddon után (http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=115950)

TMIB
11-15-2013, 06:00 PM
Emlékszem a filmre, a címe: Az armageddon után (http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=115950)

Fent van ez valahol? Látom jó értékelése van és lehet hogy megérne egy külön topicot is. :)

raktaros
11-15-2013, 06:03 PM

Köszi.
Nekem nagyon vacak a memóriám :(.

mossberg-operator
11-16-2013, 07:13 PM
Legalább 15 éve nem láttam antibiotikumot, sérüléseim viszont megszámlálhatatlan, és még élek, nem mintha elõtte használtam volna antibiotikumot sérülés esetén.
A "nagy" titok:
1. Nem kell igénytelennek ("milyen kosz? nem látszik rajta, jól van az úgy!"), gõgösnek ("dehogy kezelem, ugyanmár"), és felelõtlennek ("ráér, úgyse lesz bajom") lenni.
2. Azonnali fertõtlenítés, tiszta folyó vízzel a "koszt" (+steril géz/vatta, ha szükséges), idegen anyagot eltávolítani, a maradék mikrobákat fertõtlenítõszerrel (alkohol, betadine, stb-stb.) illetve, ha nincs azonnal kéznél, akkor azonnal saját vérrel belülrõl kifelé kimosva.
3. Opcionális önellátás: kötözés, tapasz, vagy csak simán odafigyeléssel tisztán tartás.
Nekem bevált egész életemben.
SSG Cooper, szakvélemény?
S ha kapsz valamit masoktol?

raktaros
11-16-2013, 07:43 PM
Ilyent érdemes beszerezni vagy inkább összehúzó tapasz?

http://prepforshtf.com/staple-wound/

bögre
11-17-2013, 08:27 AM
Amugy gyogyszerszedés minden kis dologra szerintem nagyon káros tud lenni. Van egy csomo ismerösöm naponta szednek gyogyszert ha 10fok van kint már nagykabàtba vannak és mégis mindig betegek. Én semilyen gyogyszert se vitamint semmit nem szedek még havazásban is pulcsiba sétálgatok mégse vagyok beteg szinte sose! :D utoljára 4 éve látott orvos! :)

raktaros
11-17-2013, 08:42 AM
Inkább az összehúzó, mert ezt a fémkapcsot ki is kell szedni.

Van hozzá valami ollószerû kiszedõ is, de gondolom nem lehet kellemes a berakás, kiszedés és csak 10 kapcsot látok a készülékben.

Szerencsére nem volt még semmim összevarrva (volt amit kellett volna, mert nagyon lassan gyógyult be, de nem voltam dokinál vele), nem tudom
a tapasz mennyire tartós, de mindenképp szimpatikusabb, fájdalommentesebb, kisebb helyen elfér :).

TMIB
12-02-2013, 04:47 PM
Most írták a Facebookomra:

"15.-en lesz szinkronnal a National Geon"

:)

Grafitos
12-03-2013, 11:50 AM
Én is láttam tegnap areklámját, csak nem akartam szólni, mert annyit melóztál vele:admire:
Eredeti nyelven jobb volt mint gagyi magyar szinkronnal lesz azt lefogadom:)
meglátjuk

TMIB
12-03-2013, 12:12 PM
Milyen magyar címet adtak neki?

Grafitos
12-03-2013, 12:54 PM
Milyen magyar címet adtak neki?

Amerika elsötétül...sanszos hogy tõled nyúlták:9

TMIB
12-03-2013, 01:15 PM
Ez jó! :haha: Lehet hogy a fordítással se szenvedtek sokat, csak felhasználták az én feliratozásom a magyar szinkronhoz. :D

Nézzék meg minél többen, az én változatomat is sokan megnézték. 8,100-nál tart a számláló, igaz csak kb. 15% aki végi is nézte. De szerintem így is megérte lefordítani.

Amatorpe
12-09-2013, 09:32 PM
Ne felejtsetek el vasárnap este natgeot nézni!

http://port.hu/elsotetult_amerika_american_blackout/pls/fi/films.film_page?i_topic_id=2&i_film_id=147103&i_city_id=3372&i_county_id=-1

Grafitos
12-10-2013, 09:34 AM
Én csak azért fogom megnézni, hogy jót röhöghessek a magyar szinkronhangokon:D meg mert nem lesz más dolgom

Ne felejtsetek el vasárnap este natgeot nézni!

http://port.hu/elsotetult_amerika_american_blackout/pls/fi/films.film_page?i_topic_id=2&i_film_id=147103&i_city_id=3372&i_county_id=-1

TMIB
12-11-2013, 03:48 PM
Remélem megnéztétek és letöltöttétek eredeti hanggal meg felirattal, mert ma kaptam egy copyright csapást és letörölte a Youtube. :( Mindegy, 9200 ember elindította, egy nagy részük meg is nézte.

raktaros
12-11-2013, 04:22 PM
Le is töltöttem :)

Párom egy túránkról készült videót szerkesztett és tett fel.
Azt is törölték, mert Enya zenéjét tette alá...

TMIB
12-11-2013, 04:38 PM
A zene mindig húzós. Nekem olyan videót is bejelöltek ami nem copyrightos zene. Vagy 6 különböző cég jelölte be. Egynek még mindig rajta van a neve. :hogymi:
De ezúttal jogos volt, mert a National G.-é a film. Én csak feliratoztam nekik.

Doom
12-11-2013, 04:47 PM
...hát én egy áramszünetért nem fognék fegyvert a szomszédomra...és legközelebb kimegy füvet nyírni?...."hogy van szomszéd,ugye nincs hari?"...én adtam volna pár dolgot elsõre,ill nem is adtam volna,hanem kérek pénzet(nekem is pénzbe került),vagy cserélek...bár mire csak érezze emberünk,hogy mi is szegények vagyunk és nincs több,...ott cseszik el sokan a Bol-jukat,hogy mutatják a felkészülés jeleit......szolid kis,szegényes parasztház,aminek az udvara és a ház úgy néz ki ,hogy oda csak vinni lehet......szegénynek kell látszani,nem ám bunker,napelem...sõt mikor kiér az ember,át kell szólni,hogy"nincs pár tojása,mert olyan gyorsan pakoltunk.......van egy mondás "a nád hajlik,az erõs fa törik".....

mossberg-operator
12-11-2013, 09:41 PM
...hát én egy áramszünetért nem fognék fegyvert a szomszédomra...és legközelebb kimegy füvet nyírni?...."hogy van szomszéd,ugye nincs hari?"...én adtam volna pár dolgot elsõre,ill nem is adtam volna,hanem kérek pénzet(nekem is pénzbe került),vagy cserélek...bár mire csak érezze emberünk,hogy mi is szegények vagyunk és nincs több,...ott cseszik el sokan a Bol-jukat,hogy mutatják a felkészülés jeleit......szolid kis,szegényes parasztház,aminek az udvara és a ház úgy néz ki ,hogy oda csak vinni lehet......szegénynek kell látszani,nem ám bunker,napelem...sõt mikor kiér az ember,át kell szólni,hogy"nincs pár tojása,mert olyan gyorsan pakoltunk.......van egy mondás "a nád hajlik,az erõs fa törik".....

Kerdes (nem vitatkozni akarok, hanem komolyan kerdem) : ha a szomszed fogja rad, akkor mit csinalsz?

TMIB
12-11-2013, 09:43 PM
A filmben nem az áramszünetért fogták egymásra a fegyvert, hanem az élelemért. :)

TMIB
12-11-2013, 10:39 PM
5 cégnél szerintem automatikusan bejelölődött és mikor visszakontráztam, akkor levették róla. Viszont egynek volt pofája visszaigazolni hogy az övé, magyarán pofátlanul ellopta. 120 éves zene, tehát arra copyright már nincs és a zenész pedig engedélyt adott arra hogy használjam. (Mert ő direkt azért veszi fel a nem-copyrightos zenéket, hogy mások használhassák, legálisan.)

Nem jár el ügyész, de lehet(ne) perelni. De tudod, ki az a kisember, aki beleölne ezreket, meg tízezreket olyasmibe, amiből úgyse lenne pénze. Nem érdemes harcba szállni óriáscégekkel. Ezt azok a cégek tudják is és pont ezért lopnak is ha úgy tetszik neki.

Doom
12-12-2013, 07:12 AM
Kerdes (nem vitatkozni akarok, hanem komolyan kerdem) : ha a szomszed fogja rad, akkor mit csinalsz?
A szomszédom nyolcvan körüli néni,a gyerekeknek olyan mintha a nagymamájuk lenne........fát vágok neki meg lenyírom a füvet.....nincs is mark fegyvere,,,a kérdésedet nem lehet megválaszolni,mert nincs ilyen helyzetre esély...max, halálra etet mákos bejglivel:)

Doom
12-12-2013, 07:17 AM
DE...ha fiktív nézzük valóság alap nélkül....ha nincs esély,hogy meg védjem magam...én is oda adom......

mossberg-operator
12-12-2013, 08:22 AM
DE...ha fiktív nézzük valóság alap nélkül....ha nincs esély,hogy meg védjem magam...én is oda adom......

Azert nincs eselyed megvedeni magad (csaladot), mert nincs mivel vagy mert nem akarod? En konkretan arra gondoltam, hogy pl a szomszed utcabol jon mondjuk a postas pasi, akit valamennyire ismersz, 2 gyerek, puskaja van, s KELL neki, ami neked van....

Doom
12-12-2013, 08:43 AM
Azert nincs eselyed megvedeni magad (csaladot), mert nincs mivel vagy mert nem akarod? En konkretan arra gondoltam, hogy pl a szomszed utcabol jon mondjuk a postas pasi, akit valamennyire ismersz, 2 gyerek, puskaja van, s KELL neki, ami neked van....

http://magyarprepperforum.org/showthread.php?533-Er%F5d-vs-Mobilit%E1s
ezért is indítottam ezt a topikot,hogy tárgyaljuk át ezt a dolgot..én úgy érzem ha helyben maradunk nem tudjuk meg védeni magunkat...az általad vázolt helyzetben oda adnék mindent,csak ne sérüljön meg senki...amíg mindenki egészséges van esély újra kezdeni...na meg nincs is mivel védekezni,ha ez holnap lenne mondjuk...

Amatorpe
12-13-2013, 08:04 PM
Olyan nincs, hogy nincs mivel védekezni! Van kezem, lában, eszem, botom, nézz meg egy chakie chan filmet, mindenbõl fegyvert lehet csinálni. Ok, õ ért is hozzá, de egy nadrágszíj a fémcsattal vicces és kb egy méterre csap a kézre tekerve, ceruza hegyezve beleáll lágy részekbe, vagy pont a blackoutba volt, hogy egy villáskulccsal támadó ellen hogy védekeztek egy szál konzervvel... minden fegyver. De fõleg az ember és a találékonysága az.

Doom
12-13-2013, 09:07 PM
Olyan nincs, hogy nincs mivel védekezni! Van kezem, lában, eszem, botom, nézz meg egy chakie chan filmet, mindenbõl fegyvert lehet csinálni. Ok, õ ért is hozzá, de egy nadrágszíj a fémcsattal vicces és kb egy méterre csap a kézre tekerve, ceruza hegyezve beleáll lágy részekbe, vagy pont a blackoutba volt, hogy egy villáskulccsal támadó ellen hogy védekeztek egy szál konzervvel... minden fegyver. De fõleg az ember és a találékonysága az.

Idézet Eredeti hozzászóló Doom Hozzászólás megtekintése

Nem hiszem,hogy a puskás postás ellen esélyem lenne egy ceruzával......

Amatorpe
12-13-2013, 10:50 PM
Nem hiszem,hogy a puskás postás ellen esélyem lenne egy ceruzával......

Szerintem ez is olyan, mint a túlélés: fejben dõl el. Ha akarod, lesz esélyed. Ha kellõképpen felkészültél, nem kell kimenned, ha meg õ jön be, máris ott tartunk, mint a mobilitás vagy erõd topikban, hogy otthon én vagyok a rend és az isten. Ha meg mindenképpen sehogyse tudok kibújni az alól, hogy oda kelljen adni, akkor adom a béna, gyámoltalan áldozatot, majd követek, és akkor veszem vissza a puskájával együtt, amikor hátat fordít. A tüzes íjászban volt (egyik kedvenc filmem) hogy a türelem az erõsek fegyvere. Nehéz erre így bármit is mondani, mert nincs konkrét helyzetleírás, de megoldanám, mert muszáj lenne. (Meg egyébként is nehogymá elvegye csak azért mert fegyvere van... Jó lesz az nekem is! :D)

Doom
12-14-2013, 10:02 AM
Szerintem ez is olyan, mint a túlélés: fejben dõl el. Ha akarod, lesz esélyed. Ha kellõképpen felkészültél, nem kell kimenned, ha meg õ jön be, máris ott tartunk, mint a mobilitás vagy erõd topikban, hogy otthon én vagyok a rend és az isten. Ha meg mindenképpen sehogyse tudok kibújni az alól, hogy oda kelljen adni, akkor adom a béna, gyámoltalan áldozatot, majd követek, és akkor veszem vissza a puskájával együtt, amikor hátat fordít. A tüzes íjászban volt (egyik kedvenc filmem) hogy a türelem az erõsek fegyvere. Nehéz erre így bármit is mondani, mert nincs konkrét helyzetleírás, de megoldanám, mert muszáj lenne. (Meg egyébként is nehogymá elvegye csak azért mert fegyvere van... Jó lesz az nekem is! :D)

"40km-re a frontvonalon túl,ez az ,ez a harci szellem hiányzik a Gyõzelemhez..tizedes a siiisaaakooomaaat.."-Kelly hõsei,a tábornok :D

TMIB
12-15-2013, 07:32 PM
Megkezdődött már a film? :)

raktaros
12-15-2013, 07:36 PM
igen :)

Amatorpe
12-15-2013, 10:25 PM
Leadták, bár én csak a végére értem haza (a családom személyi sofõre vagyok, ritka jószág a jogsi mifelénk, az autó meg legendaszámba megy...)
Párom otthon volt, mondtam neki nézze. Mit csinál? Ül a tv-nek háttal, és valami kreatív kézimunkázik (ilyen papírból kivágós tudomisénmiaz...) Kérdem tõle, hogy lehet így nézni, mire õ: figyelem közben! Ok, akkor hányan voltak a liftben? Válasz - remélem emlékeztek rá :D : öten, de az egyik leugrott a másik meg - mit is mondott? - epilepsziás volt? Hát, mondom, nem egészen... :(
Na ennyit a nõkrõl...
(Annyi értelme volt azért, hogy valamit mondott a víz fontosságáról, meg hogy baj van ha elfogy.)

Doom
12-16-2013, 06:18 AM
Már láttam magyar felirattal,de tegnap néki láttam meg nézni magyarul....a felénél kikapcsoltam és alvás...idegesített ez a folyamatos nyivákolás,balfékeskedés,,,,ez csak a társadalom karikatúrája volt..nem hiszem ,hogy Amerikában ennyire szerencsétlenek az emberek,meg azt sem,hogy 3-4 nap után egymás torkának esnek.....de ha mégis így van?????....akkor jobb itthon...

TMIB
12-16-2013, 06:41 AM
Szerintem a nagyvárosiak bekattannának elég hamar, de a tanyasi déliek sokáig kibírnák. Meg ha már olyan mértékben menne a fosztogatás és annyira nem tudná kezelni a rendőrség, akkor a bűnözők nagyon gyorsan el kezdenének hullani, mert a lakosság ritkítaná őket.

Amerikában ennyire szerencsétlenek az emberek,meg azt sem,hogy 3-4 nap után egymás torkának esnek.....de ha mégis így van?????....akkor jobb itthon...

A felvidéki éhséglázadásra emlékszel? Kicsit visszább vett a kormány a segélyből, erre tömegek indultak meg, megverték a boltosokat és vitték a cigit meg az alkoholt.

De mondhatjuk példának azt is, hogy ma Magyarországon idős embereket egy fél csirkéért meg egy liter borért agyonvernek. :(

Doom
12-16-2013, 11:22 AM
Igazat adok Neked mindenben fõleg,hogy a filmben szereplõ pár a 46.-emeleten lakott....én egy olyan városban élek ahol lehet összességében nem élnek annyian mint abban az egy házban...úgy gondolom amikor arról beszélünk,hogy város vagy vidék árnyalni kellene a képet....én pl ennek a kis városnak a külvárosában élek,mellettünk már erdõ van nem messze egy öntözõ csatorna(tele törpeharcsával),2 km-re meg egy forrás.De Manhattan lehet,hogy olyan lenne mint a filmben...nem tudom én Pesten is csak párszor voltam......hát nem élnék ott.....na de az a konzerves pasi???agyonverni van ügyesség,felbontani nincs,,,vicc...amúgy szerintem ennél borzasztóbb lenne(gondolom nem akarták durvára csak NatGeo),de késõbb...1-2 hét talán....nem jól figyeltem vagy tényleg nem láttam egy hatósági feliratot sem(FEMA,Police,Rescue stb) és azért szerintem már kint lett volna a hadsereg....

raktaros
12-16-2013, 11:58 AM
Ez valami infrahangos vagy mikrohullámú tömegoszlató?

968
969

mossberg-operator
12-16-2013, 06:08 PM
Már láttam magyar felirattal,de tegnap néki láttam meg nézni magyarul....a felénél kikapcsoltam és alvás...idegesített ez a folyamatos nyivákolás,balfékeskedés,,,,ez csak a társadalom karikatúrája volt..nem hiszem ,hogy Amerikában ennyire szerencsétlenek az emberek,meg azt sem,hogy 3-4 nap után egymás torkának esnek.....de ha mégis így van?????....akkor jobb itthon...

Pontosan 3 napig tartana a civilizacio maza, kb ennyi idore van kajaja/egyebe a nagy tobbsegnek, s utana indulna a hepaj... Utoirat, ma beszeltem az egyik munkatarsammal, huszoneves csaj, azt mondta, hogy el kell mennie boltba, mert SEMMI kaja nincs otthon a lakasaban....

Amatorpe
12-16-2013, 10:19 PM

"Egy viszonylag friss tanulmány szerint a legtöbb ember nagyjából háromnapi élelemmel és egyéb létfontosságú cikkel rendelkezik otthon a kamrában, tehát látszólag stabil társadalmaink csupán kilenc étkezésre vannak az anarchiától:"
http://idokjelei.hu/2012/11/mit-tanulhatunk-sandy-tol/

Grafitos
12-17-2013, 08:49 AM
szerintem a hangágyú az..lehet hangosbeszélõként is használni, ha zombit látnak feltekerik és visít mint az õrület. Olyan frekire van beállítva, hogy úgy érezd szétfröccsen az agyad és remeg a csarnokvíz a szemgolyódban. Legnagyobb elõnye, hogy koncentrálható a sugár. A mikrohullámúnál állítólag úgy érzed, mintha egy tûzfalba próbálnál bemenetelni:thumbup
Ez valami infrahangos vagy mikrohullámú tömegoszlató?

968
969

bel
12-17-2013, 09:19 AM
nem hiszem ,hogy Amerikában ennyire szerencsétlenek az emberek,meg azt sem,hogy 3-4 nap után egymás torkának esnek.....de ha mégis így van?????....akkor jobb itthon...

Szia,

Szerintem ez nem az orszagon mulik: ott aki egy farmon dolgozik, es normalisan hetente egyszer lep ki onnan, az persze hogy nem fog 3 nap utan ketsegbeesni.

Es hiaba lakik valaki Magyarorszagon, ha a panel 10. emeletere nem megy fel a viz, akkor szomjazni fog. :-(
Es ha az elso nap elfogy az asvanyvize, akkor a 2. nap mar keves, a 3. nap semmi gatlasa nem lesz, hiszen vagy a 4. nap (utolso ivashoz kepest 3 nappal kesobb) vagy a 3. nap (a fertozott viz ivasahoz kepest masnap) meghal.

A filmben irrealisank ereztem azt, hogy mennyire lassan reagalnak a politikusok, pl. milyen keson hivjak be a nemzeti gardat (azok tagjait ugyanugy nem lehet elerni ha a telefontarsasagoknal aramszunet van, mint barki mast; tehat akkor mar nem tudtak volna mozgositani).

Azt is irrealisnak ereztem, hogy milyen sokaig voltak viz nelkul a liftben, es eletben maradtak.

Bel

Grafitos
12-17-2013, 09:25 AM
Szia,

Azt is irrealisnak ereztem, hogy milyen sokaig voltak viz nelkul a liftben, es eletben maradtak.

Bel

Talán pisit ittak ha jól emlékszem...úgy lehetséges;)

TMIB
12-17-2013, 07:56 PM
A filmben irrealisank ereztem azt, hogy mennyire lassan reagalnak a politikusok, pl. milyen keson hivjak be a nemzeti gardat

Szerintem reális, New Orleans-ba is későn lettek behívva.

(És akkor is a rendes lakosságra lettek ráuszítva, elvették az emberek fegyvereit és így az önvédelmi lehetőségüknek "lőttek".)

Enxtheone
03-27-2014, 08:03 PM
Holnap lesz este a natgeon ha érdekel valakit :D

shadow177
03-28-2014, 03:01 PM
Mindenesetre voltak benne alapvetõen hibás döntések, és hihetetlenül élhetetlen emberek.....