View Full Version : Edzés otthon
MaRee
11-14-2013, 08:56 AM
Bár már tele van minden város modern edzõtermekkel, szabadtéri tornapályákkal, nem mindenkinek van kedve/ideje ilyen helyekre járni.
Otthon is sok jó dolgot lehet csinálni erõsítés céljából elég pl egy-két szék tolódzkodni, és egy vízszintes rúd a magasban húzódzkodni.
Én a múltkorában vettem az egyik sportáruházban egy ajtófélfa közé beszerelhetõ húzódzkodó rudat (http://fegyenc.com/wp-content/uploads/2011/06/olcso_huzodzkodo.jpg), kb 3000 forint volt és már egy éve bírja, az ajtót sem cseszte szét, de azért érdemes olyan helyen használni, ahol mondjuk nem gáz ha kicsit lekopna a festék az ajtófélfáról, én a garázs ajtóra szoktam felrakni. Persze vannak komolyabb (http://www.worker.hu/p6138/%C3%96nmegtart%C3%B3-h%C3%BAz%C3%B3dzkod%C3%B3-keret-inSPORTline-ASL-048.jpg), többfogású keretek is, de ezeket fel kell fúrni. A legegyszerûbb pedig ugye a vastag karó, az ingyen van ;)
Ha már van egy ilyenünk, a CrossFit nevû edzésrendszer nagyon sok gyakorlatát ki tudjuk próbálni, aki nem tudja mi az CrossFit, érdemes utánanézni, kõkemény erõnléti edzés, az USA-ban nagyon népszerû, a tengerészgyalogosok kiképzéséhez is használják, és variálhatóságának köszönhetõen elég naponta akár 10 perc is rá, hogy kiköpjük a tüdõnket :D Ugyan így kipróbálhatjuk a most nagyon népszerû Barstarrz (http://www.youtube.com/watch?v=NPG94VMWPww) féle minimalista edzéseket, amik nagyon hatásosak (http://www.youtube.com/watch?v=BzlJ_xDzmdg).
A másik egyszerû és jó otthoni gyakorlat a "sledgehammer workout" típusú edzés, fõleg küzdõsportolók használják, egy nehéz kalapáccsal kell egy traktor, vagy valamilyen nagyobb gumit csépelni. Anno mi is sokat csináltuk box edzésen. Akinek nincs ilyen kalapácsa vagy traktorgumija, annak elég egy nagy fejsze is, én egy kb 2,5 kg-os hasítófejszével csinálok ilyen típusú gyakorlatokat (http://www.artofmanliness.com/2013/04/23/train-like-an-ancient-hindu-warrior-the-steel-mace-workout/), két naponta 500 csapás fej fölött mintha fát vágnék, és oldalirányba. Nagyon jól erõsíti a hát-váll-kar izmait, valamint a derekat, ezért érdemes nagyon jól bemelegíteni fõleg a csípõnket az edzés elõtt.
Egyébként az Art of Manliness (http://artofmanliness.com) oldalán a Health & Sports részlegnél rengeteg érdekes és jó dolog van, érdemes nézelõdni.
Ti tudtok még valamilyen jó otthon végezhetõ edzésmódszert?
Daniui
11-14-2013, 10:29 AM
Fegyencedzés, meg a Bronson edzés. A kettõ kb. ugyanaz mert börtönökre lett kitalálva azaz zárt helyiségben lehet csinálni, de a Bronson edzés az alapvetõen magánzárka edzés, ezért ott egyedül vagy és semmiféle segítõeszköz nem szükséges hozzá, ellenben a fegyencedzésnél kellenek kellékek sokszor segítõ társ is. Mind a kettõrõl van írtak könyvet, googel-ban gyorsan kiadja õket szerintem.
Daniui
11-14-2013, 10:34 AM
Én amúgy otthon árnyékolok intenzíven, ez erõsíti a karokat valamilyen szinten és növeli a gyorsaságot mivel ütéstechnikát gyakorolsz közben ezért az is javul, és lényegében mindig benned van a bunyó, így nem kell rákészülni sokat ha szitu van és lazábban jönnek elõ a kombinációk, gyorsabban tudsz ütni, mintha punnyadtál volna egész nap.
E mellett szoktam zsákolni, egy nagy málhazsákból csináltam boxzsákot, teljesen megfelel a célnak van súlya is.
MaRee
11-14-2013, 11:18 AM
Igen, néha én is szoktam árnyékolgatni, zsákom nincs. Az a baj ezzel, hogy "laikus" aki nem tudja a normális ütés technikákat, az csak csapkod, aztán ez fog berögzülni, és nem tud egy normális egyenest sem ütni. Érdemes pár boxedzésre elnézni akit érdekel a téma, vagy valamilyen normális küzdõsport edzésre, én anno boxoltam, birkóztam és thai boxoltam.
Daniui
11-14-2013, 11:39 AM
én anno boxoltam, birkóztam és thai boxoltam.
Na akkor téged se kell félteni:)
M-torolt_forumozo
11-14-2013, 03:24 PM
Egy ideje már gondolkoztam rajta, hogy nyitni kellene egy ilyen topikot, szerintem témába is vág. Mert a természetben a gyengének nincs esélye (ez pont elég indok a testedzésre). :) A Crossfit gyakorlatait nem árt edzésen elsajátítani, ha videóról tanulja az ember nagy a valószínûsége hogy sérülés lesz a vége. Ugyanez igaz a Barstarzz-féle saját testsúlyos gyakorlatokra (amit neveznek még street workoutnak meg fene tudja minek :) ). Nagyon jól néz ki mikor a korláton rettentõ nehéz gyakorlatokat csinálnak, de ezek sok esetben elég csúnyán nyírják ám az izületeket (fõleg ha nem volt megfelelõ progresszió, nem melegít be rendesen stb.). A Fegyencedzés szintén saját testsúlyos gyakorlatsorozat, ami azért jó és népszerû (a kiváló marketing mellett), mert konkrét programot írnak le benne, rettentõ jó progresszióval és kiegészítõ gyakorlatokkal. Igazából ezeket a gyakorlatokat a tornászok, harcmûvészek és küzdõsportolók már réges-régóta használják.
Én a funkcionális edzés híve vagyok, ami nálam saját testsúlyos és súlyzós gyakorlatokat is jelent. Saját testsúlyos gyakorlatokból fõleg az egykezes fekvõket, egylábas guggolásokat, húzódzkodásokat és statikus tartásokat gyakorlom, néha feldobva egy kis izometrikus edzéssel. Súlyzóban pedig kettlebelleket használok, ezek nekem nagyon jól beváltak. Mind a kardiovaszkuláris erõ-állóképességet, mind a maxerõt, gyorserõt fejleszti, gyakorlatilag ha valaki csak a számára kialakított, személyére szabott gyakorlatokat végzi, már elég (ez kb. hetente 3-4x 30-50 perc edzést jelent). Szeretek még farönkökkel edzeni, illetve az elõbb említett sledgehammeres edzést végezni (egy nagyobb traktorkerék kell hozzá, ha nincs jobb, egy sima autógumi és egy bunkós kalapács). Ugyanezzel a kalapáccsal lehet macebelles gyakorlatokat is végezni (régi birkózók használták, Indiában volt elterjedt).
Gyakorlatilag edzeni szinte mindennel lehet, vannak bizonyos alapok amiket érdemes betartani (nem muszáj, de a vége sérülés lesz vagy nem lesz fejlõdés). Idõben az elõbb említett 10 perc egy kicsit kevés, kell azért egy tisztességes bemelegítés is és nem árt a nyújtás,lazítás sem edzés után. Tabata protokollal az edzésidõ nagyon kevés ( 4-5 perc), de ide is kell a bemelegítés és lazítás, így pontosan fogalmazva egy min. 15 percet rá kell szánni (ami valljuk be, még mindig nagyon kevés idõ). Továbbá minden edzésmódszer függ az egyén terhelhetõségétõl, ha nincs meg az egyensúly, nem lesz meg a várt eredmény (esetleg bekövetkezhet a nem várt sérülés, ami elég komoly hátrányokat is jelenthet).
Daniui
11-14-2013, 03:35 PM
Jó hogy kiemeled a bemelegítést. Ez nagyon fontos minden esetben, és ki kell hangsúlyozni mert sokan képesek ezt a fontos részt kihagyni.
imi79
11-14-2013, 03:39 PM
Én is edzem otthon, de a kardió edzést fontosabbnak tartom, nem szabad megfeledkezni róla.
Elvégre nem mindegy, hogy BoB-vel a hátamon 500m után már levegõért kapkodok, vagy simán legyalogolok 20km-t.
Fõleg ha menekülni kell...
Nálam krav maga volt a nyerõ, bár már évek óta nem járok edzeni.
Edzésen megtanultam, hogy a tökvédõ beszerzését nem szabad sokáig halasztani :D
M-torolt_forumozo
11-14-2013, 03:48 PM
Itt is az egyensúly a lényeg, meg hogy mire is edzek pontosan. Egy súlyemelõnek nem számít a kardiovaszkuláris állóképesség, egy maratonfutónak nem számít a max. erõ. Preppereknél szerintem egyik sem jó. Ha valakinek gyalogolnia kell tudni 20km-t 40 kilóval a hátán, akkor arra (is) kell edzeni.
MaRee
11-14-2013, 07:32 PM
A gyaloglás mondjuk aerob mozgásforma, nem kardió, de természetesen sok bicajozástól / futástól ( én inkább bicajozom, tavasz-nyáron munkán kivül mindenhova úgy járok) nõ az állóképesség így többet bírunk majd gyalogolni.
Az alap crossfit és street workout gyakorlatok nem nyírják jobban az ízületeket, mint mondjuk egy sima súlyzós edzés, persze ésszel kell csinálni, és itt most nem a "human flag" típusú gyakorlatokra gondolok, hanem sima húzódzkodások, tolódzkodások, fekvõtámaszok. Az egylábas guggolást meg hasonlókat én nem csípem, szerintem azok elég ízület gyilkosok.
Egy másik érdekes edzésmódszer, bár ez nem otthoni. A MovNat (http://www.youtube.com/watch?v=csWBf260ins) nagyon szimpatikus "õsember" edzésmódszer, fára-hegyre mászás, futás, úszás, edzés kövekkel és farönkökkel, mindenféle dolog amit a természetben csinálni lehet. Ezt mondjuk inkább egy SHTF utána erdei közösség edzéseként tudom elképzelni (már amennyire lenne idõ/energia ilyesmikre), de nagyon tetszik.
M-torolt_forumozo
11-14-2013, 08:29 PM
Nem mondtam hogy a gyaloglás kardió, viszont ez is fejleszti a szívet meg a tüdõt. Arra céloztam, hogy ha valakinek spéci szükségletei vannak, ahhoz specifikus edzés kell.
A street workoutot meg tudtommal nem definiálta senki, inkább csak fõleg amerikai meg ukrán atléták videóiról terjed az ige. Pl. ezen a videón vannak bõven hibák : http://www.youtube.com/watch?v=5dlYpJneyF0 . A tornászoknak is elkopnak az izületei a nagy terhelés alatt. A sima saját testsúlyos edzések meg (sima húzódzkodás, fekvõ stb.) nem azok a tipikus street workout gyakorlatok. A human flag meg a pistol nem izületgyilkos gyakorlatok, ha ésszel csinálják. Ha valakinek gyenge a térde, nem kell súllyal pistolt csinálni. :) A súlyzóval való guggolás is tévhit, hogy tönkreteszi a térdeket. Meg kell tanulni rendesen guggolni és ésszel kell csinálni, egyébként az egyik legjobb láberõsítõ gyakorlat.
A MovNat tetszik, szimpatikus kis mozgásforma. Mikor az erdõben vagyok, szoktam ilyeneket csinálni. Ami nekem még nagyon bejön, a Ginastica Natural : http://www.youtube.com/watch?v=6NgfTxLuAP8 .
Grafitos
11-15-2013, 09:04 AM
a streetworkout jóféle...nyáron lejártunk a városligetbe néhány haverral és csináltuk rendszeresen..aztán divatosabb lett és megjelentek a gyúrós kafferok a pályán..léptünk:hogymi:
Amatorpe
11-15-2013, 10:32 AM
A nagy felfújható gumilabda - asszem gimnasztikai labda néven fut - elég jó háterõsítõ, ha hanyatt fekszünk rá, és csinálunk pár hátradõlést. Legalábbis kezdeti idõszakban, amíg megerõsödik annyira, hogy ne okozzon problémát a híd.
Nekem egyébként a fegyencedzés jön be nagyon.
(A 64 éves nagypapa meg egyszerûen csúcs! Ez is valami hasonló, csak kicsit más: http://www.youtube.com/watch?v=qX9FSZJu448)
MaRee
11-16-2013, 10:41 AM
A nagydarab (általában kopasz :D ) gyúrós kafferok pont azok, akik általában irigykedve szemlélik az igazi streeteseket, mert a legtobb nem tud 10 húzódzkodást szabályosan megcsinálni :D
benson
12-15-2013, 09:39 PM
A futásról kevés szó esett eddig. A legõsibb (és nem mellesleg legolcsóbb) sport kiváló állóképesség növelõ, erre pedig szerintem nagyobb szükség lesz (van), mint a szimpla izomerõre. Aki csak gyúr, az majd egyre kevésbé fogja bírni, ha fogytán a víz és a kaja. Egyrészt a nagyobb izom, testtömeg mûködtetéséhez több energia kell. Másrészt állóképesség nélkül a kitartása is gyengébb, mint egy futásban (vagy úszásban, kerékpározásban) megedzõdött embernek, akinek a szervezete már hozzá van szokva a hosszú, monoton, energiabevitel nélküli fizikai terheléshez. Persze valamennyi fizikai erõ is jól jöhet bizonyos szitukban, de ha csak erre építi az ember az erõnlétét, hamar pofára eshet.
Én most valami fogyós dolgon gondolkozom. Felszedtem néhány kilót hasra, amit le kéne adni. Még nem tudom hogy hogy, mert valami kímélő típusú "edzés" kellene, a porcok miatt. Régebben próbáltam a guggolást, ami működött is, meg fogytam is tőle, meg erősödtem, de rövid időn belül megbántam, mert azóta a térdem nem túl jó. Pedig nem erőltettem meg magam, mégis megártott. :(
Daniui
12-15-2013, 10:11 PM
A rossz a térded akkor többet kell mozogni(nem feltétlen edzeni csak mozogni) tudom ez sokszor elég nehezen kivitelezhetõ ha valakinek olyan a munkája és életvitele. Másik ha kevés az ideje mozogni akkor meg amúgy sem árt a láb izmait, szalagokat megedzeni mert ezek erõsödésével átveszik az izülettõl a terhelést. A láb izmainál ügyelni kell arra hogy az izmok egyenletesen erõsek legyenek mert általában a comb elsõ izmok bivaly erõsek ellenben a hátsó izmok iszonyat gyengék mert azt az ember a hétköznapjaiban igen ritkán használja. Akkor vannak különbözõ szalagerõsítõ gyakorlatok, ezek általában "kitartó" gyakorlatok.
Másik hogy a térd az egyfajta mozgást szereti nem szeret oldalra kilengeni, stb. Pl. ha rosszul csinálod a guggolást úgy hogy a térdeid nagyon kifele néznek azzal rosszat teszel nekik.
Ezek mellett az étkezés is segíthet, hal ételek jót tesznek, meg van egy csomó porcerõsítõ, stb.
Én most kitaláltam egy térderõsítõ gyakorlatot még tesztelés alatt van, és lesz egy ideig, de eddig a rövid távú hatásai pozitívak.
Daniui
12-15-2013, 10:26 PM
Ja igen azt kihagytam hogy miért probléma ha kiegyenlítetlenek az izmok arányai. Ez azt a problémát szüli hogy a térd nem a megszokott irányában fog csak mozogni hanem kileng oldalra ami nem tesz jót az izületnek, idõvel problémákat okoz, rövid távon ez visszafordítható.
És egy másik probléma a térdnél, a stressz. Nem tudom szakmailag, miért van így de a stressz nem tesz jót a térdnek, úgyhogy ennél a problémánál meg fejben kell változtatni, nehéz fõleg magyarországon ahol az emberek szétstresszelik az agyukat de muszáj.
ÉS van még egy másik ha átvan fagyva a térded ne terheld komolyan, edzeni olyankor nem lehet, a térdnek is fontos a bemelegítés.
MaRee
01-03-2014, 08:39 AM
Bicajozzatok :) Jobban fogyaszt mint a futás (persze nem a városban néha tekerünk egyet és gurulunk 100métert cruiserrel típusú közlekedés) ízület kímélõbb is. Én tavaly tavasz óta ha az idõ engedi mindig bringával megyek mindenhova.
imi79
01-03-2014, 09:12 AM
Ha fogyni akarsz, akkor inkább az étrendre figyelj, aztán jöhet az edzés.
Egyél napont legalább 5x. Magas fehérjetartalom, alacsony szénhidrát, sok zöldség, saláta mehet köretnek.
Ha ezt nem tartod be akkor hiába eszel, nem lesz hatása, vagy csak minimális.
Ami az edzést illeti, fogyáshoz aerob mozgás kell, abból is alkalmanként legalább 40 perc (az elsõ fél órában a tested még nem a zsírt bontja, hanem a könnyebben hozzáférhetõ izmokat).
Vasember
01-03-2014, 10:08 AM
Ami az edzést illeti, fogyáshoz aerob mozgás kell, abból is alkalmanként legalább 40 perc (az elsõ fél órában a tested még nem a zsírt bontja, hanem a könnyebben hozzáférhetõ izmokat).
Elõször a glikogén raktárakat üríted, az izmokat csak a legvégén kezded lebontani.
Az én tapasztalatom egyébként, hogy kellõ munka mellett ehetsz bármit és bármennyit, bár ez nagyban függ az életkortól is.
MaRee
01-03-2014, 10:36 AM
A hízás alapfeltétele, hogy a bevitt kalória mennyiség nagyobb az elhasználtnál. Tehát ha fogyni akarunk többet kell elhasználni mint amennyit beviszünk, esetleg kevesebbet bevinni, nincs ebben semmi misztikum. Az aerob mozgás pedig tényleg jobban fogyaszt mint a kardió, ezért ajánlott bicajozni futás helyett ha fogyni akarsz.
imi79
01-03-2014, 10:44 AM
Igen, igaz de a legtöbb glikogén az izmokban van.
Sajnos Én is javarészt ülõ munkát végzek, ahogy Túlélõ is (ha jól vettem ki a szavaiból), ezért fontos nekünk a megfelelõ étrend.
Daniui
01-03-2014, 02:08 PM
A gulágokon tudták hogy kell fogyókúrázni.... Ha tömöd magad a mekivel semmilyen fogyókúra nem fog használni, ahhoz fogyj elõször nem kell annyit enni, ilyen egyszerû, koplalj. Pótold a test számára nélkülözhetetlen dolgokat vitaminok, sók, stb, de mást ne egyél.
M-torolt_forumozo
01-03-2014, 03:32 PM
A gulágokban azért nem éltek túl egészségesen. Meg minden ember más, van aki sokat mozog és mégis van rajta egy kis fölösleg (ami bizonyos kor felett természetes). A jó étrend ÉS a jól megválasztott mozgás fogja elérni a hatását, hiába fogy le valaki optimális súlyra, ha nincs elég ereje vagy beteg. Ha komolyan gondolod, érdemes lehet elmenni személyi edzõhöz aki személyre szabottan készít edzésprogramot és étrendet (nameg megmutatja a gyakorlatok helyes végrehajtását).
Daniui
01-03-2014, 03:35 PM
A gulágokban azért nem éltek túl egészségesen. Meg minden ember más, van aki sokat mozog és mégis van rajta egy kis fölösleg (ami bizonyos kor felett természetes). A jó étrend ÉS a jól megválasztott mozgás fogja elérni a hatását, hiába fogy le valaki optimális súlyra, ha nincs elég ereje vagy beteg. Ha komolyan gondolod, érdemes lehet elmenni személyi edzõhöz aki személyre szabottan készít edzésprogramot és étrendet (nameg megmutatja a gyakorlatok helyes végrehajtását).
Tudom ez a gulág duma csak vicc, de egy részrõl ott tényleg nem voltak kövér emberek, de hát nekik meg se volt a lehetõség hogy egészségesen éljenek. Aki itt él és van némi pénze azért a lehetõség adott hogy keveset egyen és mellette mégis a fontos anyagok a szervezetébe kerüljenek, csak jól kell összeállítani az étrendet.
...minden étkezés elõtt 2-3 pohár tiszta víz.....tuti fogyókúra
M-torolt_forumozo
01-03-2014, 03:59 PM
Én most valami fogyós dolgon gondolkozom. Felszedtem néhány kilót hasra, amit le kéne adni. Még nem tudom hogy hogy, mert valami kímélõ típusú "edzés" kellene, a porcok miatt. Régebben próbáltam a guggolást, ami mûködött is, meg fogytam is tõle, meg erõsödtem, de rövid idõn belül megbántam, mert azóta a térdem nem túl jó. Pedig nem erõltettem meg magam, mégis megártott. :(
Ha már így beleokoskodtam, ajánlok én is egy mozgásformát. :) A guggolást magában nem szokták használni, de ezek szerint könnyen fogysz. Szóval a mozgásforma, sport neve kettlebelles edzés. Ez egy orosz vasgolyó, ami 8 és 48 kg közötti súlyú. Az egész testet erõsíti, kettlebell edzésen megtanítanak biztonságosan emelni, guggolni, nyomni és a több mint 300 gyakorlatból kiválaszthatod, mi is kell neked. Van benne dinamikus és statikus gyakorlat, rettentõen fejleszti a robbanékonyságot, erõállóképességet és a maximum erõt. Gyakorlatilag funkcionálisan edzi a testet, harcmûvészeknek pl. rettentõ hasznos. Lehet tömeget is növelni vele, bár ahhoz több súly kell ami több pénz. De ha csak egy átlagos, jó erõnléti szintet akarsz elérni, helyrehozni a térded, akkor viszonylag olcsón kijössz vele. Érdemes elmenni szakihoz, aki 1-2 hónap alatt (vagy idõhiány esetén workshopokon) megmutatja az alapokat, addig súlyt se kell venned. Utána veszel egy 16-os bellt és heti 3-4 edzéssel (15-60 perc) fenntarthatod, fejlesztheted az erõdet és egészségedet. Nem is mondanám unalmasnak, szerintem király dolog egy vasgolyóval edzeni. :thumbup
http://www.youtube.com/watch?v=Lp9rrvbXJps
MaRee
01-03-2014, 05:27 PM
..minden étkezés elõtt 2-3 pohár tiszta víz.....tuti fogyókúra
És ha a két pohár vizre naponta háromszor megeszek egy Big Mac menüt, akkor lefogyok?
imi79
01-03-2014, 05:50 PM
Csak ha diétás víz :)
Vasember
01-03-2014, 07:06 PM
És abból is az update1!
És ha a két pohár vizre naponta háromszor megeszek egy Big Mac menüt, akkor lefogyok?
......akkor Neked legyen négy pohár......tehát az 12*3dl......3,6 liter+3 Big Mac menü...na holnaptól csak ez két hétig...
M-torolt_forumozo
01-03-2014, 07:28 PM
Doom, valamit elnéztél.... Nem elõtte, nem utána, helyette... :thumbup :haha:
MaRee
01-04-2014, 12:01 AM
Továbbra sem értem a megivott víz mennyisége illetve a fogyás közti összefüggést, bár, ha csak iszok és nem eszek, mint Matt mondja, akkor beválhat. :haha:
Ha legurítasz néhány pohár vizet, akkor tele lesz vele a hasad és kevesebbet eszel. :)
Vasember
01-04-2014, 12:09 AM
Ha legurítasz néhány pohár vizet, akkor tele lesz vele a hasad és kevesebbet eszel. :)
Nekem csak pár pohár vízzel nagyobb lesz a hasam!
M-torolt_forumozo
01-08-2014, 06:14 PM
Könyvajánló: http://bookline.hu/product/home!execute.action;jsessionid=v+RS7iN4NgK0ibretMq rLA**?_v=Pavel_Tsatsouline_A_Meztelen_Harcos&id=82399&type=22 .
Tapasztalat: 2 hónap alatt 2-3 egylábas guggolásról 20-20-ra , 1-2 egykezes fekvõrõl pedig 10-10-re fejlõdtem. Azóta megy az egykezes egylábas fekvõ (ujjakon is :D ), egylábas guggolás pedig 24 és 32 kg-mal. A kedvenc könyvem a témában.
gladius
01-08-2014, 06:46 PM
Favágás a legjobb edzés!
M-torolt_forumozo
01-08-2014, 07:41 PM
Favágás a legjobb edzés!
Azok közül amiket ismersz. :rolleyes:
környész
01-08-2014, 07:42 PM
A letölthetõ könyvek topikba betettem a Meztelen harcos könyvet, akit esetleg érdekel.
M-torolt_forumozo
01-08-2014, 09:04 PM
Gladius, ez egy fórum ahol segítünk másoknak, illetve ha segítség kell feltesszük a kérdéseinket az adott topikban. Senki nem szereti, ha valaki beírja valahová, hogy márpedig ez a tuti - fõleg úgy ha nem ért hozzá. Hidd el, van mikor napokon keresztül fát vágok, tudom hogy kemény edzés. De ha a kezedbe adok egy 16 kilós kettlebellt, akkor azzal 10 percen belül úgy kikészítelek, hogy utána nem gyõzöl levegõért kapkodni. Ha leírod hogy neked a favágás a legjobb, akkor rendben. Ha mások írásait semmibe nézve kinyilatkoztatsz dolgokat, akkor senki nem fogja ezt jó szemmel nézni.
fisligery
01-08-2014, 09:32 PM
Matt,te mit képzelsz,méghogy tõled kérdezzek? Nem vagyok senki segítségére kíváncsi.Ja és nem az erõ a lényeg ne legyél izomagyú!
Neked amúgy mi a bajod?
Miért kell beszólogatnod,kötekedned?
MaRee
01-08-2014, 10:09 PM
Úgy látom kezdenek itt is elõkerülni a trollok.
Úgy látom kezdenek itt is elõkerülni a trollok.
Igen , teljezen zártá és kontrolláltá kellene tenni a fórumot ...
gladius
01-09-2014, 09:00 AM
A legjobb edzés a favágás.
Grafitos
01-09-2014, 09:04 AM
Azért lehet nyomni mellé néhány kilóméter futást, pár sorozat fekvõtámaszt, felülést, húzóckodást...nekem itt a 7 kerben minden kijut, csak épp favágás nem...sajnos
A legjobb edzés a favágás.
M-torolt_forumozo
01-09-2014, 09:11 AM
Gladius, ez nem te vagy? :D
1254
Van valakinek otthon boxzsákja és boxkesztûje? Milyen hangos a boxzsákot püfölni? (Én gondolkodom azon hogy vegyek, de nem lenne jó ha másokat zavarnék a hangjával.) Gondolom hogy a legtöbb testrészt megmozgatja, esetleg a kitartás is jobb lesz tõle egy idõ után, meg az is csinálhatja aki nincs formában (túl sovány vagy esetleg súlyfeleslege van).
Grafitos
01-09-2014, 09:30 AM
Elég hangos a boxzsák püfölés, edzésen néha zsákolunk...sorozatokban érdemes csinálni..pl 1 perc folyamatos zsákolás, másfél perc pihenõ.
(Matt te se szítsd, skippeljük és move on)
Van valakinek otthon boxzsákja és boxkesztûje? Milyen hangos a boxzsákot püfölni? (Én gondolkodom azon hogy vegyek, de nem lenne jó ha másokat zavarnék a hangjával.) Gondolom hogy a legtöbb testrészt megmozgatja, esetleg a kitartás is jobb lesz tõle egy idõ után, meg az is csinálhatja aki nincs formában (túl sovány vagy esetleg súlyfeleslege van).
Akkor ez kilõve, egyelõre nincs olyan helyem ahol zajonghatnék vele.
M-torolt_forumozo
01-09-2014, 09:34 AM
Kesztyûm van itthon, zsákom nincs. Nagyon hangos ha püfölöd, ráadásul egy erõs alap is kell neki (pl. gerendára lehet rakni). Inkább olyan helyiségbe raknám ahol nem laknak, ha a házban elkezdik püfölni az ott lakók nem fognak neki örülni. Amúgy a zsákolás, árnyékboksz nagyon hasznos mozgásforma, mindenki csinálhatja. Egy ugrókötéllel kiegészítve meg brutális edzéseket lehet csinálni. :thumbup
Vietnamiveteran
01-09-2014, 09:34 AM
Nekem van zsákom, zsákkesztyüm, panelba azért nem ajánlom, de kertbe garázsba szerintem egyáltalán nem zavaró . Ráadásul a zsákolásnak nem mindíg az a lényege ,hogy tiszta erõbõl püföld. Ha a gyorsaságodat szeretnéd növelni akkor ép ,hogy megütöd a zsákot , ha erõlétet kitartást akkor pedig adsz neki ami belefér . Persze nem árt ,ha van valami alap mert ha valaki életében nem boxolt akkor csak bénázni fog a zsákkal . Csuklóra bandázs erõsen javasolt az elsõ idõkben mert szétmegy a csuklód . És nem árt ha van egy társ aki fogja a zsákot ,hogy ne lengjen össze vissza , akkor lehet igazán erõbõl tolni . Hirtelen ennyi jutott eszembe de ha tudok válaszolok szívesen .
Grafitos
01-09-2014, 09:35 AM
Ha maxra tekered a hangrendszert, úgy már nem is olyan zavaró...csak meg kell kérdezni a szomszédot, hogy mi a kedvenc albuma:haha:
gladius
01-09-2014, 09:36 AM
Matt ez nem te vagy?1255
MaRee
01-09-2014, 11:41 AM
Elég hangos a zsák, jah. De viszont nem ajánlom az otthon zsákolást komolyabban ha nem tudod rendesen az ütéseket és a kombinációkat, mert nagyon sok rossz berögzõdésed lesz. Velem is ez volt, zsákoltam itthon nagyon sokat aztán elmentem edzésre és kiderült hogy egy normális egyenest se tudok ütni. :D Bandázs tényleg ajánlott, meg egy zsákkesztyû, nem sima, mert az szétmegy.
Daniui
01-09-2014, 02:30 PM
A zsákolás témához hozzátennék egy fontos dolgot. Zsákolás elõtt az izületeidet komolyan be kell melegíteni, és az sem árt ha elõtte mondjuk 1-2 hónappal hozzászoktatod az izületeidet a terheléshez, mert iszonyatosan szedi az izületet. Amikor verseny szinten boxoltam minden nap zsáloltunk, még a bemelegítés és az hogy hozzá volt szokva az izületem még ez se hatot eléggé mert iszonyat nagy erõk hatnak az izületre zsákolás közben mivel ami erõt átadsz azt jobb esetben megtartja a zsák és átadja az izületeknek. Régen sokat zsákoltam itthon is, de inkább az izületeim épségét választottam és maximum nagy ritkán zsákolgatok már, inkább árnyék edzést csinálok, amivel ütõerõt is tudok növelni, meg a bunyós kondit is fejleszti.
Vietnamiveteran
01-09-2014, 04:32 PM
A zsákolás témához hozzátennék egy fontos dolgot. Zsákolás elõtt az izületeidet komolyan be kell melegíteni, és az sem árt ha elõtte mondjuk 1-2 hónappal hozzászoktatod az izületeidet a terheléshez, mert iszonyatosan szedi az izületet. Amikor verseny szinten boxoltam minden nap zsáloltunk, még a bemelegítés és az hogy hozzá volt szokva az izületem még ez se hatot eléggé mert iszonyat nagy erõk hatnak az izületre zsákolás közben mivel ami erõt átadsz azt jobb esetben megtartja a zsák és átadja az izületeknek. Régen sokat zsákoltam itthon is, de inkább az izületeim épségét választottam és maximum nagy ritkán zsákolgatok már, inkább árnyék edzést csinálok, amivel ütõerõt is tudok növelni, meg a bunyós kondit is fejleszti.
Ez pontosan így van ahogy leírtad , nekem a két könyököm évekig fájt a zsákolástól de fõleg az árnyékolás csinálta ki , na meg wiszki gõzös szkanderezés sem tett jót neki :)
Daniui
01-09-2014, 04:47 PM
Ez pontosan így van ahogy leírtad , nekem a két könyököm évekig fájt a zsákolástól de fõleg az árnyékolás csinálta ki , na meg wiszki gõzös szkanderezés sem tett jót neki :)
Ja de árnyékolásnál az megoldás hogy nem nyújtod ki teljesen a könyöködet az egyeneseknél.
Vietnamiveteran
01-09-2014, 04:58 PM
Ja de árnyékolásnál az megoldás hogy nem nyújtod ki teljesen a könyöködet az egyeneseknél.
jó ,hogy akkoriban nekem nem mondta senki ,én meg lelkes voltam ,még otthon a tükör elõtt is lenyomtam pár percet minden este :) Mostanra szerencsére helyrejött , kb 10 éve nem bunyóztam és edzésre se járok már így tudott regenerálódni . Néha még zsákolok kicsit , meg csináltattam magamnak egy tolódzkodó állványt , és van egy húzoszkodó rúd két fa közt , ennyi nekem már elég :)
Daniui
01-09-2014, 05:23 PM
jó ,hogy akkoriban nekem nem mondta senki ,én meg lelkes voltam ,még otthon a tükör elõtt is lenyomtam pár percet minden este :) Mostanra szerencsére helyrejött , kb 10 éve nem bunyóztam és edzésre se járok már így tudott regenerálódni . Néha még zsákolok kicsit , meg csináltattam magamnak egy tolódzkodó állványt , és van egy húzoszkodó rúd két fa közt , ennyi nekem már elég :)
Nekem régen edzésen amikor bunyóztunk volt ha nagyot akartam ütni egyenest és kihajolt az ellenfél akkor nagyon fájt utána a könyököm, de már tudom úgy ütni hogy ne szedje a könyökömet.
M-torolt_forumozo
01-09-2014, 05:28 PM
Annyit még hozzátennék, hogyha valamit megütünk, ott sem szabad teljesen kinyújtani a kart mert könnyen megsérülhet a könyök. Nameg azért érdemes elmenni szakihoz, hogy adott mozgásformát megnézze és kijavítsa hogyha rossz (ezzel elkerülhetjük a sérüléseket).
1266
Daniui
01-09-2014, 05:47 PM
Annyit még hozzátennék, hogyha valamit megütünk, ott sem szabad teljesen kinyújtani a kart mert könnyen megsérülhet a könyök. Nameg azért érdemes elmenni szakihoz, hogy adott mozgásformát megnézze és kijavítsa hogyha rossz (ezzel elkerülhetjük a sérüléseket).
1266
Nekem szerencsére nagyon jó boxedzõm volt, kedvenc edzõm marad szerintem örökre. Zuglói box klubot ajánlom, bár hobbistákat nem tom hogy õ edzi e most.
M-torolt_forumozo
01-09-2014, 05:56 PM
Próbáltam a boxot, de nem jött be hogy az edzés fele erõnléti volt, a másik felében meg az edzõknek nem volt túl sok ideje/kedve az újakkal foglalkozni. Szerencsére nekem jó mesterem van, illetve jó instruktorokkal edzhetek együtt így sokat tanulok. Jó lenne egy boxoló/kick boxoló edzõpartner kesztyûzni, de elég nehéz az ilyet összeegyeztetni.
Mostanában ütõpajzzsal gyakorlunk itthon, még KM edzésen szerettem meg ezt az eszközt. Jó lenne még pontkesztyûzni, de azt meg megint nincs kivel (meg nem ártana hozzá egy pár pontkesztyû). :D
Reggel 10 fekvõtámasz,felülés és gugolás,utána fél óra kutyasétáltatás,meló után nagy séta kb 3km,este lefekvés elõtt ugyan úgy 10 mindenbõl..ennyi elég....nekem.
Daniui
01-09-2014, 09:04 PM
Próbáltam a boxot, de nem jött be hogy az edzés fele erõnléti volt, a másik felében meg az edzõknek nem volt túl sok ideje/kedve az újakkal foglalkozni. Szerencsére nekem jó mesterem van, illetve jó instruktorokkal edzhetek együtt így sokat tanulok. Jó lenne egy boxoló/kick boxoló edzõpartner kesztyûzni, de elég nehéz az ilyet összeegyeztetni.
Mostanában ütõpajzzsal gyakorlunk itthon, még KM edzésen szerettem meg ezt az eszközt. Jó lenne még pontkesztyûzni, de azt meg megint nincs kivel (meg nem ártana hozzá egy pár pontkesztyû). :D
Ha buadpesti vagy összehozhatunk egy közös edzést.
Amúgy igen sok box klubban az a baj hogy a hobbistákkal nem nagyon foglalkoznak, amikor átmentem hobbistába akkor velem se foglalkoztak annyit ezért is hagytam abba.
M-torolt_forumozo
01-10-2014, 06:04 AM
Ha buadpesti vagy összehozhatunk egy közös edzést.
Amúgy igen sok box klubban az a baj hogy a hobbistákkal nem nagyon foglalkoznak, amikor átmentem hobbistába akkor velem se foglalkoztak annyit ezért is hagytam abba.
Jó lenne de messze lakok Bp.-tõl sajnos. Majd ha lesz rá lehetõségem, veszek privát boxedzést.
Amúgy az ütésre visszatérve, elég veszélyes dolog ha figyelembe vesszük mik sérülhetnek meg a karban. Törhetnek a kézközépcsontok (boxoló törés), sérülhet a csukló és a könyök.
M-torolt_forumozo
01-10-2014, 06:47 AM
Reggel 10 fekvõtámasz,felülés és gugolás,utána fél óra kutyasétáltatás,meló után nagy séta kb 3km,este lefekvés elõtt ugyan úgy 10 mindenbõl..ennyi elég....nekem.
Jó ez, elég karbantartani a testet. :thumbup Ha fejleszteni szeretnéd az erõdet, javaslom a nehezebb verziókat (idõben kb. ugyanannyi pl. 2-2 egykezes fevkõ , 4-4 egylábas guggolás meg mondjuk 5 húzódzkodás / én hasra külön nem edzek).
MaRee
01-10-2014, 08:01 AM
A csuklóm nekem is szétment annó a zsákolástól, azóta is recseg-ropog, de szerencsére nem fáj már. Budapestieknek a Csepeli Box klubot ajánlom, színvonalas edzéseket tartanak, az ország keleti felén élõknek meg privátban tudok elérhetõséget adni, ha érdekli a küzdõsport.
tulelokatona
01-11-2014, 06:45 PM
Üdv én olyan helyen lakok ami messze van a várostol,így minden nap ,oda,visza 14km-ert gyaloglok ,ez is karban tart .
Vasember
01-11-2014, 07:31 PM
A csuklóm nekem is tropa, de nem a boxtól. Én tíz éven keresztül minden lefekvés elõtt lenyomtam száz fekvõtámaszt.
Érdekes a kungfu filmekben megerõsödnek a monoton izületgyilkos gyakorlatoktól. :)
M-torolt_forumozo
01-11-2014, 07:49 PM
Öklökön csináltad a fekvõket vagy tenyéren?
Vasember
01-11-2014, 08:17 PM
Tenyéren, klasszikusan.
Ez a bajom az egész edzés dologgal. Guggolás, szétmegy a térd. Fekvõtámasz, szétmegy a csukló és a könyék. Felülések, gerincproblémák. Porckorongkopás. :huuu:
Nem tudom, én a guggolásokkal nagyon óvatos voltam, sose csináltam sokat, csak 10-esével. Mégis megbántam a térdem miatt. Ezért kérdezgetem, hogy mi lenne a megfelelõ. A sétálás az jó, kivéve hogy itt minden le van betonozva. Meg a sétálás a hasizmot nem nagyon erõsíti, se a karokat.
M-torolt_forumozo
01-11-2014, 08:51 PM
Ez a bajom az egész edzés dologgal. Guggolás, szétmegy a térd. Fekvõtámasz, szétmegy a csukló és a könyék. Felülések, gerincproblémák. Porckorongkopás. :huuu:
Ez csak tévhit. Ha rosszul csinálod, akkor lesz probléma. 4 éve guggolok rendszeresen, az utóbbi idõkben naponta. Többnyire egy lábbal, de megy egylábas guggolás 32kg súllyal is. A térdemnek kutya baja, sokkal egészségesebb mint egy átlagember, vagy egy profi futó esetleg focista térde. A fekvõtámasznál a kézpozició számít sokat. Lehet csinálni uszonyokon fekvõket (kézfejen), de ésszel. Egy idõben csináltam és sokat erõsödött a csuklóm (feszítéseknél számít sokat), de azóta nem foglalkozok vele, néha csinálok 4-5db-ot. Fekvõzni a legjobb öklökön, az kíméli a csuklót a legjobban. Nagyon fontos a fokozatosság.
Sok ember keményen edz a környezetemben, ennek köszönhetõen emberfeletti teljesítményekre képesek. Jóval egészségesebbek, mint a nem edzõ emberek, sokkal erõsebbek is. Technikailag jól kell csinálni és ésszel (nem csinálok meg 1000 fekvõt naponta uszonyokon). Vannak olyan gyakorlatok, amik károsak lehetnek, de ha nem tudod hogyan kell csinálni akkor többnyire többet árt mint használ (húzódzkodás, guggolás, fekvõtámasz stb.). A régi idõk erõsemberei 50-60 évesen állították fel a rekordjaikat (pl. egykezes nyomás 150 kilóval fej fölé), 70-80 évesen is erõsebbek maradtak mint a fiatal titánok. A cirkuszi mutatványosok között is van, aki 70-80 évesen lealázza a legtöbb fiatalt. Róluk kell példát venni, kitartóan és okosan edzettek.
M-torolt_forumozo
01-11-2014, 09:09 PM
50 éve edz súlyokkal, a videó elkészültekor már 60 fölött volt. Õ egy igazi erõsember, minden egészségért, erõért edzõ ember mintának tekintheti:
http://www.youtube.com/watch?v=1u0RVFpRNKU
MaRee
01-12-2014, 04:25 PM
Biciklizz Tulelo, én is ezt tudom javasolni. EGyébként meg ha normálisan és kellõen bemelegítve csinálod a gyakorlatokat, tényleg nem lesz bajod. Gerincproblémád nem lesz a felüléstõl, sõt, általában a gyenge hasizmúak hajlamosabbak a gerincproblémákra. Ha öklön fekvõzöl kevésbé kap a csukló. Vagy vegyél kettlebelleket, tényleg nagyon jó erõ és állóképesség növelõ, de annál fõleg számít a helyes végrehajtás. Viszont én ismerek élsportolókat, akik a gerincproblémáikból a kettlebell által gyógyultak ki. Nekem is nagyon sokat fájt régen a derekam az akkori rengeteg ülõmunka miatt, edzésen elkezdtünk kettlebellezni és azóta tökéletes.
MaRee
01-13-2014, 02:27 PM
Nagyon elkapott a nosztalgia, gondoltam veszek itthonra egy kettlebellt, de az egész városban nem lehet semelyik sportboltban sem kapni, csak 6 kilós bugyirózsaszin meg zöldeket. Neten meg mindegyik 10 ezer felett kezdõdik, ki hitte volna, hogy ilyen drága egy darab vas! :duhos:
Kedvcsináló :D
http://www.youtube.com/watch?v=6IzNfoXsOWs
M-torolt_forumozo
01-13-2014, 02:58 PM
A Spartan bellek jók, 10-bõl házhoz is szállítják (http://sport.vatera.hu/testepites_fitnesz/sulyzok_kiegeszitok/kettlebell_vas_16kg_uj_rad_var_akcios_1850115827.h tml ).
A súlyokat megvenni meg eljárni edzésre nem olcsó, de ha kiszámoljuk még a mozgásformák közül ez az egyik legolcsóbb (nem kell havi kondibérlet, 1-2 évente drága futócipõt meg ruházatot venni stb.).
MaRee
01-13-2014, 03:15 PM
Én is pont egy ilyen spartant néztem, ez tûnik a legolcsóbb használhatónak. Rendelek is szerintem egy 16 kilóst.
M-torolt_forumozo
01-13-2014, 06:33 PM
Kedvcsináló :D
http://www.youtube.com/watch?v=6IzNfoXsOWs
Nagyon kapkod, nem szép a forma. A guggolást a vége felé neki sem kellene erõltetni.
MaRee
01-13-2014, 06:36 PM
Gondolom a minusz 20fokban pucéran nehéz volt koncentrálni :D
MaRee
01-17-2014, 07:25 AM
Na megjött tegnap a kettlebellem, le is gyilkoltam magam rendesen! Kiment a fejembõl, mennyire kemény mozgásforma, pedig fele annyit sem csináltam, mint régen edzéseken.
Matt, tudsz valami jó edzéstervet? Te hányszor csinálod egy héten, és milyen hosszúak az edzéseid?
Én most hétfõ-szerda-péntekre gondoltam, tegnapi úgy nézett ki, hogy 3 kör: 50 swing, 25-25 felrántás, és 25-25 szakítás. Szettek között nem terveztem pihenõt, végül 10-15 mp lett belõle, a körök közt meg 3 perc volt.
Jobban elfáradtam ezalatt a 15-20p alatt mint az utóbbi idõben bármikor, mégis kevésnek éreztem kicsit. Neten azt írják mások, hogy 40p-1 órákat edzenek, máshol meg azt, hogy 30percnél ne legyen hosszabb egy edzés. :confused:
M-torolt_forumozo
01-17-2014, 08:51 AM
A Kezdd el a kettlebellt! c. könyvben van egy nagyon jó edzésterv, kb. 2 évig azt követtem. Itt is vannak edzéstervek: http://www.kettlebelledzes.hu/edzestervek . Kérdés hogy mi a célod az edzéssel, ahhoz lehet alakítani. Én heti 2-4x edzek, 15 és 60 perc között. Emellett edzek saját testsúllyal, külön harcmûvészethez is gyakorlok, vannak spéci eszközök is amiket használok (wrist roller, gumidarab tépéshez, haskerék).
Vannak Pavelnek videói is (Enter the kettlebell, The russian kettlebell challenge), érdemes megnézni.
Amatorpe
01-17-2014, 11:31 AM
Te jó ég, hány napod van pluszba egy hétre?
M-torolt_forumozo
01-17-2014, 12:21 PM
Ez sokmindentõl függ. Alkarra (wrist rollerrel) és nyakra (birkózóhidak) heti egyszer edzek, 2-3x nyújtok 10-20 percet. Haskereket, tépéshez gumit, farönköket meg egyéb "strongmanes" dolgokat ritkábban csinálok, fõleg mikor elõjön ez a heppem. Vagy ha pl. találok fölösleges vasat, akkor elhajlítom. :haha:
A mai bell edzésem így nézett ki: 400 db egykezes swing 16kg-ossal kevesebb mint 40 perc alatt. Ehhez majd még jönnek birkózóhidak meg speckó nyújtás. Ha úgy érzem, heti 2-3 napot is pihenek, viszont olyan nap hogy semmit nem gyakorlok, nincs. Minden nap vannak harcmûvészeti gyakorlatok és saját súlyos gyakorlatok.
Kettlebellben van egy swinges, kemény nap, ekkor állóképességre és gyors erõre edzek, ez volt a mai. Van egy nyomós, húzós, fekvenyomós nap, ekkor speciálisan olyan gyakorlatokat csinálok, amik harcmûvészethez kellenek (erõsítés). Meg van egy laza nap, ahol TGU-kat, néhány swinget meg néhány nagyobb nyomást csinálok nagyobb súllyal; esetleg kisebb súlyokkal javítom a technikákat. Nameg mobilitási gyakorlatokat csinálok, nyújtok egy keveset.
MaRee
01-20-2014, 07:21 AM
Köszi, leszedtem az említett könyvet, neki látok. Közben találtam egy ilyen alap tervet, hogy RKC deep six workout, ezt fogom ma kipróbálni.
Amatorpe
01-20-2014, 11:37 PM
Matt: elismerésem, nekem elolvasni is sokáig tartott, nemhogy végigcsinálni... Irigyellek!
M-torolt_forumozo
01-21-2014, 08:36 AM
Köszi, de nem csináltam végig. :) Más dolgok kerültek elõtérbe, így pl. szakítani már nem szoktam, ezért is hagytam abba ezt a programot.
MaRee! A deep six az jó, bár nem árt elõtte átnézni hogy hogy is mennek a gyakorlatok technikailag.
M-torolt_forumozo
01-21-2014, 09:20 AM
Találtam egy jó videót a kettlebell alapokról:
http://www.youtube.com/watch?v=l5qB0nILpko
MaRee
02-03-2014, 09:23 PM
Nem mondok nevet, egy magyar kick box legenda fia, közeli ismerõsöm. Az a kettlebell ha emlékezetem nem csal 24 vagy 28kg lehet. A srác 50-60 kiló közt van, és 16 éves :thumbup
kép (https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t31/1548207_63229333349596_647571791_o.jpg)
mossberg-operator
03-21-2014, 06:18 PM
Helli! Ezt a fegyencedzes cimu konyvet hol lehet megszerezni? Az angol verzio az amazonon tobb mint 50 GBP...
shadow177
03-21-2014, 09:11 PM
Helli! Ezt a fegyencedzes cimu konyvet hol lehet megszerezni? Az angol verzio az amazonon tobb mint 50 GBP...
Ha megfelel, és megdobsz egy mail címmel. Nekem megvan pdf-ben
Dream_walker
03-24-2014, 05:05 PM
amúgy már van magyar könyvesboltban is, mindkét rész, asszem olyan 3k huf körüli áron
én megvettem, mert a pdf nekem is megvan, de szörnyû szkennelt minõségû :S
Sztyopa
04-08-2014, 01:29 PM
Fegyencedzés magyarul: http://data.hu/get/4987631/Fegyencedzes.pdf
mossberg-operator
04-08-2014, 05:36 PM
Egy masik forumon irta SHTF edzesnek a srac, hogy rendelsz par tonna zuzott kavicsot, s talicskaval athordod a kupacot a kert masik vegebe, majd vissza, majd megint es megint... Megerosodsz kozben.
Medve
04-08-2014, 07:55 PM
Nyilvánvaló, hogy nem kell konditerem, hogy megerõsödjön az ember
Nagyapám kétajtós szekrény méretû ember volt, pedig soha életében nem kondizott... Miért? Mert betongyárba dolgozott.
Fallout11
04-08-2014, 09:17 PM
Nem kell ahhoz sóder meg talicska, ásványvizes 6-os fóliát is hurcolászhatsz.
Akkor nem néznek bolondnak a szomszédok és lehet lakásban. :-)
mossberg-operator
04-09-2014, 06:29 AM
Egy masik forumon irta SHTF edzesnek a srac, hogy rendelsz par tonna zuzott kavicsot, s talicskaval athordod a kupacot a kert masik vegebe, majd vissza, majd megint es megint... Megerosodsz kozben.
Az is szamit, hogy neked kell fellapatolni.
Sztyopa
04-10-2014, 11:55 AM
Nem szándékom reklámot csinálni a Thera-Bandnek, de én ezt javasolnám az otthoni erõnlét megszerzés/fenntartásra, ha az ár-érték-hely-idõ arányokat nézzük:
http://www.thera-team.hu/termekek.php?category=erositogumiszalag15m-eshosszban
Én elõször az ezüst, most pedig az arany szalagot használom és nincs okom panaszra. Az ezüst szalag már több, mint 1 éve használva van és semmit nem veszített a minõségébõl, azért kellett váltanom, mert már nem elég nehéz nekem. Az arany viszont még pont jó; ha már ezt is "kinõttem", akkor összefogom a kettõ és úgy fogok edzeni vele.
Ezzel az eszközzel mindent át tudsz mozgatni, saját testsúlyos edzéssel (fegyencedzés) kombinálva igen jó erõszintre lehet szert tenni.
A karbantartása egyszerû, használat után beszoktam hintõporozni, hogy ne tapadjon össze a szalag és arra kell ügyelni, hogy hosszan ne érje napfény.
Daniui
04-21-2014, 12:28 PM
Ha van idõtök és lehetõségetek próbáljátok ki a gázálarcos futást, szûrõvel vagy szûrõ nélkül. Én most kezdtem el újra, nagyon jól megedzi a tüdõt. Lényeg hogy próbálj arra törekedni, hogy ugyanolyan idõt fuss mint ha nem lenne rajtad, nem fog sikerülni, de jó motiváció, én ma mondjuk csak 45 másodperces különbséggel futottam. Ja igen és amint célba értél nincs pihi, fekvõtámasz mehet ezerrel aztán ha van boxzsák akkor azt lehet püfölni ha nincs akkor árnyékbox.
Nekem ami bejött és alkalmazom:
Futás: 3-4 alkalom egy 7en.(toltam betonon de inkább salakon)
Súlyzzós edzés: van otthon 1 db egykezesem plusz súllyal (eddig bevált)
Fekvõ támasz
Pár jóga gyakorlat
Nyújtás (még akkor is ha nem "gyúrok")
shadow177
05-05-2014, 11:19 AM
Ez egy biztos sarokpont az univerzumban, igazolom. :D
Ezt bizony cáfolni tudom. Mikor az egyszeri ember harcászkodás (gázálarcban lövészárok ásás) közben, az elöljárói utasításait magasról lesz..va félrevonult, és a vízügyileg kinézett bokorból egy õrjöngõ kuvasz tört elõ..... Nos, hõsünk minden elõzetes rekordot megdöntõ sebességgel sprintelt vissza a gyalásóért. :D Persze, a kutya is rendkívüli teljesítményt mutatott fel, amikor a gyalásó szárnyra kapott :D
MaRee
05-29-2014, 09:11 AM
Áthozva a táplálkozás topikból:
A mai mozgási lehetõségeket meg a rendszeres, napi kemény fizikai (mezõgazdasági) munkát nem lehet egy lapon említeni. El lehet menni edzeni, meg futni, meg kardió, meg bármi más. Lóf.szt sem ér, már bocs a kifejezésért. Edzéssel lehet csinálni kockahasat, meg lehet feszíteni a pultnál vagy a vasrudak mögött, de, hogy a szervezetedet nem fogja karbantartani, az biztos. Élsportolók csinálják napi 4-5 óránál többet, és õk szétvágják a szervezetüket elég rövid idõ alatt. Mezõgazdaságban, fõleg idényben napi 13-14 óra van, folyamatos, átmozgató igénybevétel, ez a másik véglet, ilyentõl néztek ki a régi 50esek úgy, mint ma egy 80 éves.
A teljes, állandó fizikai átmozgatás simán "semlegesíti" a reggeli pálinka, kolbász, szalonna, hagyma, hatalmas szelet fehér kenyér hatását, de ezt ma edzéssel olyan ember tudja csak megcsinálni, akinek bõven van napi (mindennapi) 4-5 óra idõfeleslege.
Nem értek egyet. A mezõn való kapálás, dudvázás meg egész nap görnyedés a napon nem éppen tartozik a jó mozgásformák közé.
Nem tudom mennyit dolgoztál mezõgazdaságban, én sokat, jelenleg is azzal foglalkozom. Voltál már dohányt törni pl? Az is fizikai munka, napi 8-10 óra, de azon kívül hogy szétbssza a kezedet meg a derekadat, mást nem csinál. Ettõl nem lesz jobb az állóképességed meg a kondíciód, nem fogsz bírni SHTF helyzetben 20-30kilós hátizsákkal több tíz kilométert gyalogolni.
Az edzés alatt nem csak a konditermi gyúrást lehet érteni, az tényleg nem jó a látványon kívül semmire. Van ezer másféle mozgásforma, biciklizés, gimnasztika,futás,kettlebell,crossfit, vagy lehet járni focizni, kosarazni, akármi. Már csak ha sétálunk napi pár km-t az autóban ücsörgés helyett, azzal is többet érünk mint a semmivel.
Én minden nap kolbászt, szalonnát és fehér kenyeret zabálok kétpofára meg tésztát tésztával, mégis kockás a hasam és 72 kiló vagyok.
Heti háromszor kettlebellezek fél órát, meg 2-3szor végzek nehéz fizikai munkát, tehát nem szakadok bele az erõlködésbe, mégis fittebbnek és egészségesebbnek gondolom magam, mint a nálunk dolgozó pl favágók 100%-a.
Dream_walker
05-29-2014, 07:37 PM
Nem értek egyet. A mezõn való kapálás, dudvázás meg egész nap görnyedés a napon nem éppen tartozik a jó mozgásformák közé.
Nem tudom mennyit dolgoztál mezõgazdaságban, én sokat, jelenleg is azzal foglalkozom. Ettõl nem lesz jobb az állóképességed meg a kondíciód, nem fogsz bírni SHTF helyzetben 20-30kilós hátizsákkal több tíz kilométert gyalogolni.
Nem mondtam, hogy jó mozgásforma, viszont az én tapasztalatom az, hogy az állóképességet növeli. Rengeteget dolgoztam/dolgozok a mezõgazdaságban, gyerekkorom óta talán egy fél éves idõszak volt, amikor más munkát végeztem, akkor már két hónap után éreztem, hogy kevesebbet bírok.
Munkája válogatja, de én gyaloglok is eleget napközben, nagyjából 5-6 km van meg csak abból, hogy a telep egyik végébõl a másikba el kell menni tízszer. Ehhez jön hozzá a "helyben" végzett ide-oda járkálás, sokszor szerszámmal, zsákkal, súllyal, akármivel. Nekem a napi 10 km gyaloglás csak a munkával megvan. Ebben nincs benne semmi más séta, se bolt, se posta, se semmi. Nincs autóm, úgyhogy a magán dolgaimat többnyire gyalog intézem...
Mikor zsákpakolás van, az azt jelenti, hogy egy kamionra felmegy 4-500 db zsák, ezek általában 50 kg-osak. Okosan kell fogni és mozgatni, mert komoly súly, de volt olyan kondibajnok nálunk, aki egy óra múlva félájultan lihegett csak. De a zsákokat fél napon keresztül kell rakni, mert 4 kamion jön...
Az állóképességet és a kitartást (vagy legalábbis a monotonitástûrést) sok meló tudja növelni. Emellett persze vigyázni kell nagyon, mert egy-egy sérülést is könyebb összeszedni, mint teremben.
Az edzés alatt nem csak a konditermi gyúrást lehet érteni, az tényleg nem jó a látványon kívül semmire. Van ezer másféle mozgásforma, biciklizés, gimnasztika,futás,kettlebell,crossfit, vagy lehet járni focizni, kosarazni, akármi. Már csak ha sétálunk napi pár km-t az autóban ücsörgés helyett, azzal is többet érünk mint a semmivel.
A mozgásnál maga a forma másodlagos. Bármilyen sportot is ûzzél, ha ugyanazt a fizikai terhelést akarod elérni, mint a régi öregek, akkor élsportoló szinten kell edzened idõtartamban és intenzitásban. De akkor meg már legyél élsportoló, az jól fizet :)
Én minden nap kolbászt, szalonnát és fehér kenyeret zabálok kétpofára meg tésztát tésztával, mégis kockás a hasam és 72 kiló vagyok.
Heti háromszor kettlebellezek fél órát, meg 2-3szor végzek nehéz fizikai munkát, tehát nem szakadok bele az erõlködésbe, mégis fittebbnek és egészségesebbnek gondolom magam, mint a nálunk dolgozó pl favágók 100%-a.
Érezheted magad annak, de a szervezeted akkor sem lesz hozzászokva a mindennapi, órákon át tartó fizikai igénybevételhez. Amikor tervszerûen edzel (én is edzek, és az lóf.sz a munkához képest) vagy meghatározott periódusokban használod a tested intenzívebben, az nem ugyanaz, amikor az életviteled maga a terhelés. Nem beszólásból, vagy kötekedésbõl mondom, de tényleg nem lehet egy lapon említeni.
A melósok meg gyanítom, hogy a cigi, a szesz meg a kialvatlanság miatt sem azok a fitt és egészséges arcok... :)
ZeroPont
05-29-2014, 09:40 PM
Én nem vagyok sem profi sportoló, sem jól fizetett „hozzáértõ”, ezért csak a saját tapasztalataimat tudom megosztani veletek. Világ életemben magas és vékony voltam, apám testalkatát örököltem. Persze én is szerettem volna nagy és dagadó izmokat, ezért rengeteget jártam konditerembe. Az eredmény szánalmas volt, se erõ, se izom, viszont cserébe úgy szétment a bal vállam, hogy a végén már fekve nyomni sem bírtam (pedig az elég alap gyakorlat). Közben folyton mondták a tutit, hogy mibõl és mennyit kellene szedni és meg lesz az eredménye. Nem kelletek a bogyók és inkább hagytam a francba az egészet. Aztán pár éve láttam néhány street workout videót a Youtube-on és nagyon megfogott, így nekikezdtem. De az akrobatikus elemeket nem nekem találták ki. Aztán jött a Fegyencedzés könyv ami szintén sokat segített. De még ez sem volt az igazi. Így kb. két éve elkezdtem Calisthenic-ezni. Ebben nincs akrobatika és változatosabb mint a fegyencedzés, de a másik két edzésforma összes elõnye megvan benne. Nekem nagyon bevált. Az ízületeim teljesen rendbejöttek és megerõsödtek, és sem az erõnlétemre sem az állóképességemre nem panaszkodhatom. Két év alatt egy a testalkatomhoz illõ, arányos és teljesen funkcionális izomzatot sikerült felépítenem. Tény és való, hogy méretekben nem vehetem fel a versenyt egy átlagos, konditermi szteroidhuszárral, viszont nekem az a véleményem hogy az edzés arra való, hogy felkészítse a testünket a különféle kihívásokra és megõrizze az egészségünket, nem pedig arra, hogy egy irreális testképért cserébe tönkretegyük magunkat.
shadow177
05-30-2014, 07:07 AM
Jómagam világéletemben túlsúlyos voltam. Ezzel együtt karatéztam, ju jitsu-tam, most leginkább a fegyencedzés, boxzsák, íjászat, és napi 12 km biciklizés tart hellyel-közzel fitten. Képzeljetek el egy fegyencedzõ medvét. :haha: Nem tudnék idõre futni, de viszonylag könnyen kidobnám a behatolót az ablakon :)
MaRee
05-30-2014, 08:15 AM
Nem mondtam, hogy jó mozgásforma, viszont az én tapasztalatom az, hogy az állóképességet növeli...
Hát figyelj, mindkettõnknek igaza van valamilyen szinten. Abban egyetértünk, hogy a fizikai munka növeli az állóképességet, viszont abból is több fajta van, a terheléstõl függõen. Attól hogy 50 kilós cementeszsákot pakolok egész nap, nem fogok bírni mondjuk lefutni 10kilométert, és fordítva.
Ugyan így nem bír a gyúrós aki kinyom 150-et fekve felpakolni 10 zsákot, de a zsákpakoló meg nem bír 150-et kinyomni fekve.
A kérdés, hogy melyiknek van értelme inkább :)
Érezheted magad annak, de a szervezeted akkor sem lesz hozzászokva a mindennapi, órákon át tartó fizikai igénybevételhez.
Nekem hozzá van ne aggódj, mint említettem mezõgazdaságban dolgozom. Tudom milyen rönköt/bálát pakolni egész nap :)
De emellett szükségesnek tartom hogy normálisan karbantartsam és átmozgassam a testem, ezért kettlebellezek és nyáron úszok.
Azóta érezhetõen jobban bírom a munkát is, meg jobban érzem magam alapból.
A napszámosok pedig igen, nem az egészséges életmód mintapéldái, dolgozott nálunk egy 60év körüli (és ugyan ilyen testsúlyú) fickó aki inkább 80nak nézett ki, de zokszó nélkül vágta a fát egész nap. Ellenben amikor egyszer elakadt az autó és fel kellett sétálni a hegyre a térdig érõ hóban, szinte úgy kellett vinni, mert majdnem megfulladt.
Egy lényeget ragadnék meg az egészbõl, mozogni KELL, tök mindegy hogy mit. Aki lusta elsétálni a másik utcába a boltba, az ne várjon sok jó az élettõl.
Dream_walker
05-30-2014, 07:11 PM
Hát figyelj, mindkettõnknek igaza van valamilyen szinten.
Én nem is mondtam, hogy nincs igazad :)
De emellett szükségesnek tartom hogy normálisan karbantartsam és átmozgassam a testem, ezért kettlebellezek és nyáron úszok.
Azóta érezhetõen jobban bírom a munkát is, meg jobban érzem magam alapból.
Így van. De csak az edzés nem adna olyan fizikai kondíciót, mint az edzés ÉS a fizikai munka együtt.
Egy lényeget ragadnék meg az egészbõl, mozogni KELL, tök mindegy hogy mit. Aki lusta elsétálni a másik utcába a boltba, az ne várjon sok jó az élettõl.
Ennyi :)
M-torolt_forumozo
05-31-2014, 11:54 AM
De csak az edzés nem adna olyan fizikai kondíciót, mint az edzés ÉS a fizikai munka együtt.
Az edzés maga fizikai munka! Badarság összehasonlítani az élsportot a régi munkásemberek erejével, mások a prioritások. Van több élsportoló ismerõsöm, abban amit csinálnak tényleg a legjobbak között vannak. De ha egy pl. profi kézilabdásnak egy 20 kilós zsákkal 25km-t kell gyalogolni erõltetett menetben vagy egy úszónak kivágni egy fát és feldarabolni fejszével, akkor az eddig ûzött sportjuk nem sok hasznukra válik. Pont erre valók a hibrid edzésmódszerek (pl. crossfit), ahogy a katonákat, tûzoltókat készítik fel (de lehet olyat hogy pl. valaki kettlebellezik és mellé fut stb.). De ezt mindenki összerakhatja magának - persze könnyebb kitalálni hogy fölösleges edzeni mert úgyse lesz hatása csak ha egész nap edzek. :)
Dream_walker
05-31-2014, 05:45 PM
Az edzés maga fizikai munka! Badarság összehasonlítani az élsportot a régi munkásemberek erejével, mások a prioritások. Van több élsportoló ismerõsöm, abban amit csinálnak tényleg a legjobbak között vannak. De ha egy pl. profi kézilabdásnak egy 20 kilós zsákkal 25km-t kell gyalogolni erõltetett menetben vagy egy úszónak kivágni egy fát és feldarabolni fejszével, akkor az eddig ûzött sportjuk nem sok hasznukra válik. Pont erre valók a hibrid edzésmódszerek (pl. crossfit), ahogy a katonákat, tûzoltókat készítik fel (de lehet olyat hogy pl. valaki kettlebellezik és mellé fut stb.). De ezt mindenki összerakhatja magának - persze könnyebb kitalálni hogy fölösleges edzeni mert úgyse lesz hatása csak ha egész nap edzek. :)
Nem is ezen megy az eszmecsere :) Nem veszünk össze ilyen apróságokon :)
Az edzés az inkább fizikai terhelés, nem konkrétan munka (gyúrósok most ne hördüljenek fel nagyon :cool:), munka akkor lenne, ha azt is 6-10 órán keresztül, egyhuzamban végezné az ember. Erre írtam, hogy az élsportolók sem tolják így.
A régi öregek meg úgy jöttek ide, hogy ugye tolták a pálinka, szalonna, fehér kenyér kombót, aztán se magas vérnyomás, se koleszterin. Megállapodtunk abban, hogy nyilván komoly részt vállalt az egészség fenntartásában a fizikai munkára alapozott életmód. Felvetõdött, hogy ma ezt lehet edzéssel is pótolni, de szerintem meg nem, legfeljebb, ha valaki élsportoló.
Zanzásítva ennyi a beszélgetés summázata, legalábbis az utóbbi pár kommenté :)
Amúgy az én edzésemnek is érzem a hatását, sõt, látom is, de a jelenlegi kondíciómban nagy része van a munkás hétköznapoknak és sajnos néha hétvégéknek (hiába, nem a jóvilág kft-nél dolgozok).
Törölt_fórumtag2
05-31-2014, 06:13 PM
Nem is ezen megy az eszmecsere :) Nem veszünk össze ilyen apróságokon :)
Az edzés az inkább fizikai terhelés, nem konkrétan munka (gyúrósok most ne hördüljenek fel nagyon :cool:), munka akkor lenne, ha azt is 6-10 órán keresztül, egyhuzamban végezné az ember. Erre írtam, hogy az élsportolók sem tolják így.
A régi öregek meg úgy jöttek ide, hogy ugye tolták a pálinka, szalonna, fehér kenyér kombót, aztán se magas vérnyomás, se koleszterin. Megállapodtunk abban, hogy nyilván komoly részt vállalt az egészség fenntartásában a fizikai munkára alapozott életmód. Felvetõdött, hogy ma ezt lehet edzéssel is pótolni, de szerintem meg nem, legfeljebb, ha valaki élsportoló.
Zanzásítva ennyi a beszélgetés summázata, legalábbis az utóbbi pár kommenté :)
Amúgy az én edzésemnek is érzem a hatását, sõt, látom is, de a jelenlegi kondíciómban nagy része van a munkás hétköznapoknak és sajnos néha hétvégéknek (hiába, nem a jóvilág kft-nél dolgozok).
Hú, de nem akartam belekezdeni...Nem akarok vitát generálni.
Testépítésben és egy küzdõsport ágban is edzõsködtem évekig.
Az élsportolók edzenek napi nyolc órát is (én is edzettem), de koksz nélkül nem rúghatnak labdába nagyobb versenyeken.
Amire, véleményem szerint, egy preppernek szüksége van az néhány hónap alatt megtanulható katonai önvédelem alap mozdulatai, késes, botos önvédelem alapjai és lõgyakorlat combat technikákkal. A napi mozgás kertnél adva van, már ha termelõ az ember. Azt elég kiegészíteni kézi súlyzós és zsákoló edzésekkel, hetente háromszor, hétvégén pedig a túrázás az erdõben.
Azt azért hozzátenném, hogy az ellenféllel való gyakorló küzdelmeket a zsák nem helyettesíti, ha van lehetõség "baráti" küzdelmekre, akkor éljünk vele.
Dióhéjban ennyi...
M-torolt_forumozo
06-01-2014, 09:32 AM
Felvetõdött, hogy ma ezt lehet edzéssel is pótolni, de szerintem meg nem, legfeljebb, ha valaki élsportoló.
Tudományos kutatásokkal bebizonyították, hogy már heti 1-2 óra megfelelõen végrehajtott edzéssel is sok téren lehet fejlõdni. Erõsödik az immunrendszer (kevesebb betegeskedés), javul az erek rugalmassága (szív -és érrendszeri betegségek esélyének csökkenése), nõ a szív teljesítménye, erõsödik az izomzat, csökken a vérnyomás, csökken a koleszterinszint, csökkenti a stresszt és még egy másik rakás haszna is van, de nem akarok túl sokat írni. A hölgyeknek írom, hogy az öregedést is késlelteti. :)
A sok civilizációs betegségért meg legjobban a táplálkozás felelõs, a mozgásszegény életmód ezeket még tetézi.
M-torolt_forumozo
06-01-2014, 09:40 AM
Kihagytam, de fontos megemlíteni hogy az élsport a teljesítményrõl szól nem pedig az egészségrõl.
aksurv
06-01-2014, 10:30 AM
Testépítésben és egy küzdõsport ágban is edzõsködtem évekig.
Az élsportolók edzenek napi nyolc órát is (én is edzettem), de koksz nélkül nem rúghatnak labdába nagyobb versenyeken.
Amire, véleményem szerint, egy preppernek szüksége van az néhány hónap alatt megtanulható katonai önvédelem alap mozdulatai, késes, botos önvédelem alapjai és lõgyakorlat combat technikákkal. A napi mozgás kertnél adva van, már ha termelõ az ember. Azt elég kiegészíteni kézi súlyzós és zsákoló edzésekkel, hetente háromszor, hétvégén pedig a túrázás az erdõben.
Azt azért hozzátenném, hogy az ellenféllel való gyakorló küzdelmeket a zsák nem helyettesíti, ha van lehetõség "baráti" küzdelmekre, akkor éljünk vele.
Dióhéjban ennyi...
Még annyi futás. Hosszú futás. 10 km feletti heti háromszor. Nem véletlenül nem szereti senki. Megedzi a testedet lelkedet, rendben tartja súlyt. Amit le tudsz futni, az le is tudod gyalogolni.
Dream_walker
06-01-2014, 12:29 PM
Ez itt egy fórum. Vitagenerálásra és beszélgetésre lett kitalálva, szóval nyugodtan bele lehet kezdeni :) Én személy szerint köszönöm az infókat. Sosem voltam sem élsportoló, sem edzõ, nekem csak a kemény fizikai munkáról és a kiegészítõ mozgásokról van tapasztalatom, ezért szívesen fogadom mások meglátásait.
Kihagytam, de fontos megemlíteni hogy az élsport a teljesítményrõl szól nem pedig az egészségrõl.
Teljesen egyetértek veled, hogy az edzés egészséges, ezt soha nem is vitattam. Egyszerûen annyit mondtam, hogy az általad is kifejtett teljesítménycélú edzés nem hoz ugyanolyan eredményt, mint az életmódbeli állandó fizikai terhelés. Nem többet, nem kevesebbet ad, hanem mást. Nincs rangsorbeli különbség közöttük, mert nem ugyanaz a skála.
Törölt_fórumtag2
06-02-2014, 06:22 AM
Még annyi futás. Hosszú futás. 10 km feletti heti háromszor. Nem véletlenül nem szereti senki. Megedzi a testedet lelkedet, rendben tartja súlyt. Amit le tudsz futni, az le is tudod gyalogolni.
Arra már nincs energiám. Napi 8-10 km-t gyalogolok átlagban a munkám miatt.
mossberg-operator
08-11-2014, 07:44 PM
A fegyenctreninget csinalja valaki? Tapasztalatok?
shadow177
08-11-2014, 08:39 PM
Én csinálom. Igen meggyõzõ erõt ad, állóképességet viszont nem fejleszt. Viccbõl csináltam karhajlítás és fej fölé nyomást 2x20kg-al erölködés nélkül, úgy megütöttem a homokzsákot hogy elpattant a karabiner, viszont ha 4. emeletnél magasabbra kell lépcsõzni, vagy hegyre sétálni, erõsen lihegek.
Grafitos
08-12-2014, 08:17 AM
Haverom fekete öves kungfu mester amúgy fél éve kezdte a fegyenc edzést és persze kitartóan napi szinten csinálta is...jó tömör izomzatot épített vele...látszik, hogy nem felpumpált a srác. A törzse is nagyon megerõsödött..azóta folyamatosan ajánlgatja ezt a fajta edzést..
1 éve streetworkouttal kezdtük, aztán jött a tél és átpártolt erre, de azt mondja nem bánta meg
Kisss
08-12-2014, 02:05 PM
Itt mindenki gyur??? :eek: Muszaj leszek en is elkezdeni! :D
Daniui
08-12-2014, 02:09 PM
Itt mindenki gyur??? :eek: Muszaj leszek en is elkezdeni! :D
A gyúrás az túlzás, én pl csak küzdõsportokat edzek meg önvédelmet, igaz azért a végén kondicióra is megyek. De a testedzés szerintem nagyon fontos.
Kisss
08-12-2014, 02:14 PM
A gyúrás az túlzás, én pl csak küzdõsportokat edzek meg önvédelmet, igaz azért a végén kondicióra is megyek. De a testedzés szerintem nagyon fontos.
Szerintem a kuzdosportolas legalabb olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a testedzes! Nagyon regen shotokan-onztam, a kozelmultban meg krav maga-ztam.
Grafitos
08-12-2014, 02:16 PM
Ha elég gazdag vagy hogy elkerüld a fizikai kontaktot kétes elemekkel, akkor nem kell a testedzés:D
Kisss
08-12-2014, 02:19 PM
Ha elég gazdag vagy hogy elkerüld a fizikai kontaktot kétes elemekkel, akkor nem kell a testedzés:D
Sot! Ha nagyon gazdag az ember akkor semmifele kontakt nem szukseges!: Tank vagy sajat sziget! ;)
Daniui
08-12-2014, 02:35 PM
Hát a hosszú élethez szerintem nem árt ha edzett vagy egy bizonyos szintig.
M-torolt_forumozo
08-12-2014, 06:01 PM
Tank vagy sajat sziget! ;)
A saját szigetre is odatévedhet 1-2 rosszarcú egyén, illetve tankban nem lehet lakni. Egy kis edzettség mindenkinek a hasznára válik. Önvédelemhez/küzdõsportokhoz meg alap a testedzés.
Kisss
08-12-2014, 06:49 PM
A saját szigetre is odatévedhet 1-2 rosszarcú egyén, illetve tankban nem lehet lakni. Egy kis edzettség mindenkinek a hasznára válik. Önvédelemhez/küzdõsportokhoz meg alap a testedzés.
A szigetre azert kevesebben tevednek, mint egy faluba/varosba. A tankot nem is benne lakasra is gondoltam. Egyebkent termeszetesen szukseg van valamennyi fittseghez mindegyik kuzdosporthoz, ebben igazad van!
A múlt héten átléptem futásban a 8km-es számomra álomhatárt.
Sajnos kicsit gyorsabban futottam mint kellett volna, fájt 2 napig deréktól lefelé mindenem. De megérte.
3 hete elkezdtem a magam alatt tapsolós fekvõtámaszt. Vazze durva! Meg persze ne essek pofára!
A normál fekvõtámasszal kiegészítve naggyon jó.
Kisss
12-12-2014, 02:49 PM
Caynax A6W = hasizom edzesere alkalmazas. Kb 3 hete csinalom. Fokozatosan emelkedik az ismetlesszam igy nem hagy "ellustulni"! :)
ZeroPont
12-24-2014, 07:45 PM
Megkaptam karácsonyra Al Kavadlo könyvét, a címe Rúdra fel! Már jó ideje nyüsszögtem érte. :D Még csak átlapoztam, de elég inspiráló. Lesz mivel színesítenem a rúdon való edzéseimet! :thumbup
A Kinizsi 100-on volt már valaki?
Nagyon megtetszett.
Vietnamiveteran
01-19-2015, 12:08 PM
A Kinizsi 100-on volt már valaki?
Nagyon megtetszett.
Voltam , 22 óra alatt mentem végig , kemény kihívás ,fõleg a szintkülönbségek akik nem készültek rá azok nem tudták végigcsinálni .
MacIver
01-19-2015, 03:37 PM
Voltam. Legdurvább. :)
aksurv
01-19-2015, 07:00 PM
A múlt héten átléptem futásban a 8km-es számomra álomhatárt.
Sajnos kicsit gyorsabban futottam mint kellett volna, fájt 2 napig deréktól lefelé mindenem. De megérte.
Próbáld meg ezeket. Nekem térdfájdalomra is bevált.
https://www.youtube.com/watch?v=SeIdqyone6A
A félmaraton lefutása volt az eredeti cél, de megláttam a k100-at és
úgy döntöttem nem vagyok "kemény" ha nem tolom le egyszer az életben.
Az már részlet kérdés hogy jutnék el Tatáról Pestre hogy le tudjam tenni a vasat a célban, mert egyedül mennék.
Az asszonynak bevetettem a témát....tököm tele van veled mostanában, miket találsz ki.....õ amúgy sem jönne,
nem bírná ezt tudom és õ is tudja, másképp vagyunk összerakva.
Tiszta szerencse, hogy minden tutiságtól 200km-re lakom.
Gondoltam ha újra elkezdem idén a futást, letolok egy 50-60 km-t próbaképp.
Már fejben összeraktam a felszerelést, csak cipõ kellene, a futócipõm nem szívesen vetném be, pedig az (is) jó lenne.
Hát köszi!
sally
01-31-2015, 06:13 PM
A Kinizsi 100 engem is érdekelne idén. Ha van valaki aki szintén jönne és a keleti országrészben él, az jelezze már itt vagy PM- ben. Már csak a felutazás és az esetleges költségek megosztása miatt is.
aksurv
02-12-2015, 05:56 PM
Aki szereti a TRX et.
Viszik mint a cukrot.
http://www.lidl.hu/hu/ajanlatok.htm?id=441
ZeroPont
02-21-2015, 06:43 PM
Egy kis segédlet az edzéshez, talán hasznos lehet. ;)
5099
Amatorpe
04-03-2015, 02:13 PM
Na akkor aki ért hozzá,, árulja el mi van?
Találtam egy ilyen képet:
http://bavegh.uw.hu/images/hogyan_nyujtsunk.png
Itt azt írják, hogy a gyakorlatsor elõtt is kell, de máshol meg azt írják, hogy véletlenül se, mert a hideg izmok nyújtása akár szakadáshoz is, de legalább sérüléshez jó eséllyel vezethet.... Akkor most mi a jó?
Törölt_fórumtag2
04-04-2015, 06:06 AM
Bemelegítés nélkül nem csinálnám.
Amikor hideg izomzattal végeztünk bármilyen gyakorlatot, annak az volt az oka, hogy 10%-kal nagyobb terhelést bír elviselni hidegen. Viszont rendkívül nagy a sérülés esélye.
Amatorpe
04-04-2015, 06:59 AM
Oké, azt értem, hogy be kell melegíteni, de nálam az külön van. Mármint a nyújtás meg a bemelegítés. Másként más feladat. Most konkrétan a nyújtás érdekelne, hogy akkor az jó-e elõtte? (Mindenesetre köszi a választ!)
Pityubá
04-04-2015, 08:48 AM
Itt azt írják, hogy a gyakorlatsor elõtt is kell, de máshol meg azt írják, hogy véletlenül se, mert a hideg izmok nyújtása akár szakadáshoz is, de legalább sérüléshez jó eséllyel vezethet.... Akkor most mi a jó?
Mi az edzõteremben, gyakorlat elõtt bemelegítünk, van aki NICOFLEX (http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/nicoflex_015_mg_20_mg_90_mg_kenocs/1143)-et is használ. Gyakorlat után nyújtjuk azokat az izmokat amelyekkel a gyakorlatot végeztük.
Erõ legyen veletek sporttársak. :D
Amatorpe
04-04-2015, 09:52 AM
Én is így gondoltam, köszi a megerõsítést!
Remil
09-12-2015, 02:32 PM
Két hete kezdtem el a Fegyencedzést. Türelmetlen vagyok, mert azt gondoltam az izomzatom még nem tunyult el teljesen, ellenben az izületeim rendesen a béka segge alatt voltak. Úgyhogy gondosan ügyelek rá, hogy ne terheljem túl magam, az elég volt mikor konténereket pakoltam. A térd, könyök és vállfájdalmak sajnos nem ismeretlenek, viszont azt vettem észre, hogy a böritornával sokkal jobban tudom szabályozni a terhelést, mint mikor teremben izzadtam a súlyok alatt. Idõben egyelõre tökéletes, amig a gyerkõc alszik délután, kényelmesen tudom csinálni.
Emellett 90%-ban a bringával közlekedek mindenhova, mert futni valahogy sosem szerettem. Pedig tudom, hogy azt is kéne, mert az más állóképesség, azt hiszem errõl itt is volt már egy megállapitás.
Egyelõre csak terv, de ha sikerül rendszeresiteni a "hétvégi kirándulásokat" pl a budai hegyekbe, akkor is teletömöm a hátizsákot ha csak egy palack viz és két szendvics az, amire valójában szükség lesz. (BOB/INCH még nincs, ne kövezzetek érte). Anyának jót fog tenni, nekem meg lesz egy kis fogalmam róla, milyen az hátizsákkal cipelni a gyerkõcöt a nyakamban.
A Fegyencedzes 2. kotetben vannak kifejezetten izuleterosito gyakorlatok.
Remil
09-16-2015, 09:15 AM
Sürgõsen megvizsgálom, köszi, hogy szóltál.
Ihasz Laci
03-30-2016, 06:43 PM
sokban fugg attol is, hogy mit sportolsz.
birkoztam es bokszoltam sokaig.
birkozasnal bemelegitessel kezdtunk utana nyujtas (tomenytelen mennyisegben) aztan jott maga az edzes es a vegen a levezetes ami nyujtas volt megint.
bokszolasnal bemelegites, edzes, levezetes amiben volt egy pici nyujtas.
szoval szerintem nagyban fugg attol, hogy mit sportolsz, van amihez annyira nem kell a nyujtas.
mas.
megkezdodott a bicos szezon!
ma voltam iden eloszor tekerni. ilyenkor mindig szenvedek a 6 honap szunet utan. tekertem kb 20km-t jol, megdolgoztam a tudomet, meg most is sipol:)
meg par ilyen alapozo tekeres es ujra formaba leszek nagyobb tavokra, meg munkaba jarashoz is ujra a bicot hasznalom majd.
mmilan21
03-30-2016, 07:34 PM
Nekem holnap meglesz a nyújtás és az erõsítés is. Burgonya vetés 140 nm területen.
3 órás munka kb., de utána nem érzem úgy hogy súlyokat kellene még emelgetnem. :D
Izomlázam sincs már,
Nekem az év minden napján biciklis szezon van. :thumbup
Igaz nem 10 km, de legtöbbször meg van az 1 km naponta. Amikor kirándulni megyek vagy földszemlére akkor simán megvan az 5-10 km, de akkor már egyrészt terepen megyek.
Habár ez sem sport, hanem hatékony közlekedési forma számomra.
Ihasz Laci
03-30-2016, 08:48 PM
nekem csak a jo idoben van bicos szezon:) aprilostol szeptemberig
amikor munkaba jarok bicoval az nekem mar komoly sportnak szamitott az en teljesitmenyemhez:)
akkor heti haromszor oda vissza tekertem 46 km-t. most az uj munkahely sokkal kozelebb lesz, guyhogy minden nap bicoval megyek majd. ide csak 12 km-t kell tekerni oda vissza, az nem sok. azt meg telen hidegben is meg tudom tenni.
Nálunk még nincs itt teljesen a biciklizõs idõszak, de már közel van. Ha 10 celsius felett lesz minden nap, akkor úgy már nem rossz. De egyelõre még 2-3 fokos nappali hidegek is lesznek a hétvégén. De várom már én is, aztán drótszamárra pattanok és hajtok. :D
mmilan21
04-29-2016, 06:59 PM
Megvettem az itt is emlegetett Fegyencedzés címû könyv 1. kötetét.
Prepper szempontból egy alapmûnek ígérkezik nálam. :)
Ma már el is kezdtem a gyakorlatok kezdõ szintjeit.
Ami a legjobb ebben az edzés formában, hogy tényleg sok izmot mozgat egy-egy gyakorlat.
Fokozatosan jönnek a nehezebb gyakorlatok, ezért nincs utána izom lázam és ízületi fájdalmam sem.
A könyv azért is szimpatikus, mert nem vagyok oda a konditermekért. Nem fogok fizetni azért, hogy a saját izmaimat mozgassam. :D
Ihasz Laci
04-29-2016, 09:57 PM
,, Nem fogok fizetni azért, hogy a saját izmaimat mozgassam'' megvetted a konyvet, tehat maris fizettel erte:)
nem rosz dolog a sajat test sulyal valo edzes de izom erot csak a sulyok emelgetesevel lehet elerni.
ha mindig csak a sajat sulyodat mozgatod azzal nagyon jol lehet fitten tartani magad es ha az a celod akkor tokeletes lesz neked a fegyenckedes:)
de ha erosodni is szeretnel akkor folyamatos es novekvo terheles kell az izmoknak. ahooz sulyok kellenek, vagy konditerembe jarni, nem olyan rosz am az se.
GAZDA
04-30-2016, 07:32 AM
,, Nem fogok fizetni azért, hogy a saját izmaimat mozgassam'' megvetted a konyvet, tehat maris fizettel erte:)
nem rosz dolog a sajat test sulyal valo edzes de izom erot csak a sulyok emelgetesevel lehet elerni.
ha mindig csak a sajat sulyodat mozgatod azzal nagyon jol lehet fitten tartani magad es ha az a celod akkor tokeletes lesz neked a fegyenckedes:)
de ha erosodni is szeretnel akkor folyamatos es novekvo terheles kell az izmoknak. ahooz sulyok kellenek, vagy konditerembe jarni, nem olyan rosz am az se.
Miért lenne hatékonyabb x súlyú vas emelése mint x súlyú hús emelése?
mmilan21
04-30-2016, 07:46 AM
Nálam van némi zsírtömeg is emellett.
Az a 110 kg egyelõre épp elég a 185 cm-es magasságomhoz.
Nekem nem a nagy súlyok emelésével van a gondom, hanem az általános állóképességemmel.
(Simán felemelem az 50 kg-os zsákot és a kb. 60-70 kg-os kovácsüllõt.)
Bizonyos izmaim nem elég erõsek. A Fegyencedzés módszereivel egyszerre több tucat izmot mozgat meg az ember.
Ami nálam még fontos a súlyom miatt, az a fokozatosság. Így nem terhelem túl az ízületeimet és az inaim, így nem sajognak másnap.
GAZDA
04-30-2016, 08:21 AM
Pont ez lenne a lényeg hogy saját magad tudd mozgatni. A legtöbb helyzetben pl. ha be kell mászni valahová vagy menni kell hosszú távon arra nem készít fel a szabályos (tömegközéppontban megfogható) súlyok emelgetése. Erre akartam kilyukadni. Én is fegyencedzés párti vagyok.
Ihasz Laci
04-30-2016, 10:17 AM
azert mert az x sulyu hus a sajat testomeged ami allando, az x sulyu vas meg valtozo, ahogy noveled a sulyokat ugy erosodsz. a fekfotamaszozastol sosem leszel olyan eros mint a sulyzos edzestol.
a ketto edzesmod teljesen mas eredmenyt produkal.
mmilan21
04-30-2016, 11:34 AM
Pont ez lenne a lényeg hogy saját magad tudd mozgatni. A legtöbb helyzetben pl. ha be kell mászni valahová vagy menni kell hosszú távon arra nem készít fel a szabályos (tömegközéppontban megfogható) súlyok emelgetése. Erre akartam kilyukadni. Én is fegyencedzés párti vagyok.
Pont ez az. A saját testem mozgatása okoz gondot, illetve a túlsúlyom leadása.
Én konkrétan nem ellenzem a súlyzózást, de nekem a szerelés, a zsákok pakolása, vizes vödör emelgetése, ásás, gyomlálás meg egyebek épp elég.
GAZDA
04-30-2016, 02:38 PM
azert mert az x sulyu hus a sajat testomeged ami allando, az x sulyu vas meg valtozo, ahogy noveled a sulyokat ugy erosodsz. a fekfotamaszozastol sosem leszel olyan eros mint a sulyzos edzestol.
a ketto edzesmod teljesen mas eredmenyt produkal.
Ha kevésnek érzed a súlyt simán csinálhatsz több ismétlést. Súlyzóval az a gond hogy többször sérülsz le és be is csapod magad mert a súlyzókat jól meg lehet fogni amikor használni kell az erõdet akkor szabálytalan tárgyakat vagy magadat kell emelni és nem bírsz annyi tömeget megmozgatni mint súlyzóval.
Ihasz Laci
04-30-2016, 05:50 PM
Ha kevésnek érzed a súlyt simán csinálhatsz több ismétlést. Súlyzóval az a gond hogy többször sérülsz le és be is csapod magad mert a súlyzókat jól meg lehet fogni amikor használni kell az erõdet akkor szabálytalan tárgyakat vagy magadat kell emelni és nem bírsz annyi tömeget megmozgatni mint súlyzóval.
csinalhatsz akarmennyi edzest sajat testsulyal attol sose leszel olyan eros mint a sulyemelestol:)
a ketteo dolognak teljes mas a vegeredmenye. sajat testsulyos edzes=altalanos jo fizikum es allokepesseg
sulyzos edzes=eros fizikum
GAZDA
04-30-2016, 06:19 PM
Rendben játszunk el a gondolattal: van egy átlag 80-100 kg ember a saját súlyát simán emelgeti többféleképpen, milyen feladathoz nem elég ez az erõ? Ja és még valami súlyemeléssel mennyi kg-ig szoktak elmenni tömegközéppontban emelt jó fogású súlyokkal?
Ihasz Laci
04-30-2016, 08:03 PM
itt nem kell jatszadozni semmivel. ez igy van ahogy mondtam. aki egy kicsi idot is toltott sporttal az tudja, hogy igy van.
de ha nagyon akarod:
,,Rendben játszunk el a gondolattal: van egy átlag 80-100 kg ember a saját súlyát simán emelgeti többféleképpen, milyen feladathoz nem elég ez az erõ?''
mondjuk ehhez:
https://www.youtube.com/watch?v=-z8urRUXuWs
vagy ehhez:
https://www.youtube.com/watch?v=um4VxiI2Ng0
ha a sajat sulyodat emelgeted semmi gond vele, mar mondtam fitten tart az biztos de eros nem leszel tole.
GAZDA
04-30-2016, 08:37 PM
Te pontosan mennyi súlyt emelsz 200 kg körül? Egyébként ilyen súly statikus megemelésének mi a gyakorlati haszna?
Ihasz Laci
04-30-2016, 08:50 PM
Te pontosan mennyi súlyt emelsz 200 kg körül? Egyébként ilyen súly statikus megemelésének mi a gyakorlati haszna?
mar egy jo ideje nem emelgetek de ha nagyon kivancsi vagy 250 +/- 10-20 kg amit a foldrol fel tudtam emelni es 130 kg tudtam fej fole emelni.
a gyakorlati haszna az, hogy ha kell egyedul tudok nehez dolgokat felemelni vagy idiotakat foldhoz vagni ugy, hogy utana nem tudnak felkelni:)
GAZDA
05-01-2016, 06:28 AM
Szóval 130 kg-t emelsz és mennyi kg vagy? Az "idiotakat foldhoz vagni" erre vannak technikák is tudtad?
Ihasz Laci
05-01-2016, 07:57 AM
Szóval 130 kg-t emelsz és mennyi kg vagy? Az "idiotakat foldhoz vagni" erre vannak technikák is tudtad?
Amikor meg emeltem sulyokat es ment a 130kg fej fole akkor olyan 80-85kg korul voltam.
A teknikakat meg hiaba tanulod meg ha nem vagy hozza eleg eros hogy meg is csinald. 10 evet birkoztam az volt a sportom. A sulyemeles csak kiegeszito volt a birkozas melle hogy konnyen menjen a teknikai resze.
GAZDA
05-01-2016, 10:46 AM
Szóval birkóztál! Ez sok mindent megmagyaráz, abban igazad van, hogy tényleg kell erõ mindenhez de ezek szerint Te ütés-rúgás kombókkal nem dolgoztál? Pedig úgy könnyebb lebontani valakit mint erõbõl letekerni! Egyébként a birkózás és súlyzó együtt az rendben van de érdemes legalább boxolni mellette. Pont a ütéseknél jön ki mennyire rossz a statikus izomzat mert lassít és nagyon sok energiát éget fölöslegesen. Én ezért hagytam abba a súlyzós edzéseket.
Ihasz Laci
05-01-2016, 04:28 PM
bokszoltam is, de csak annyira mint amenyire sulyzoztam, csak a birkozas melle kiegeszitesnek. probaltam a kick bokszot is de az nem az en vilagom.
verseny szeruen sose bokszoltam csak munkaba, ahhoz pont eleg eroset tudok utni, hogy leromboljak vele egy falat:)
de vissza terve az eredeti temahoz. a sulyemeles erosse tesz. a sajat test sulyos edzes meg fitte.
mindkettonek megvan a maga haszna. az a lenyeg, hogy mindenki azt valassza maganak mint edzes format ami neki megfelel.
ha eros akarsz lenni sulyt emelsz
ha fitt akarsz lenni magadat emelgeted.
Ádám Csaba
05-24-2016, 02:25 AM
Sosem használt 20 kg kettlebell eladó. Ár megegyezés szerint.
Nyiss neki egy topicot az eladó részben. Ott többen látják.
:beer:
Tanki
06-29-2016, 02:10 PM
Én sokáig súlyzós egdzéseket csináltam, egy idõben komolyabban is. Már jó 4 éve nem volt súlyzó a kezemben, áttértem a fegyenc edzésre. Amit tapasztaltam: a fegyenc edzés nagyon bejött, mert "szabaddá tesz", nincs szükség teremre, súlyokra, gyakorlatilag semmire (illetve valamire, amin húzódzkodhatok), akár bárhol - bármikor letolhatom a napi edzést (szó szerint, néha csendesebb napokon melóhelyen is). Az izületeim nem fájnak azóta (súlyzós edzéses koromban a vállam sokszor fájt, idõnként a könyököm és a csuklóm is), "kilazult" az izomzatom, nem annyira kötött.
Ebben az edzés rendszerben is megoldható a fokozatosan növekvõ terhelés (gondoljuk csak bele mondjuk egy kezes kitolás kézenállásban pl.)
Viszont: bár elég jó erõben vagyok most is, de azért már nem hiszem, hogy beállnék 205 kg alá guggoláshoz (amivel anno szériáztam).
DE be kell lássam, arra már nincs is szükség, mások lettek a céljaim. Szerintem egy általános felkészülésre (a mondjuk túlélés során felmerülõ igénybevételre) tökéletes a fegyenc egy kis biciklizéssel kiegészítve, mert funkcionális mozgásforma. Legalábbis szerintem ez a megfelelõ kompromisszum.
És végezetül egy bölcs mondás, amit talán Schwarzenegger könyvében olvastam: MINDENRE NEM LEHET EGYSZERRE EDZENI! (értsd: max erõ, max állóképesség, max gyorsaság)
Sergeant
07-03-2016, 06:51 AM
Nálam tavaly volt egy holtpont. Egy ideig ülõmunkát végeztem és sérüléssel is küzdöttem. Megszakadt egy gombostû fejnyit a hasfal.
Szenvedtem, mint a kutya. Kellett egy év, hogy szintre hozzam magam.
Hirtelen felugrott 15 kiló. Csak rossz helyre, a hasra.:D
Nekem a súlyzós edzés jön be, zsákolással kiegészítve. Kereken 30 éve fogtam kezembe elõször súlyzót, azóta nyomom a vasat. Voltak és lesznek is pauzák, a sérülések elkerülhetetlenek.
Heti 6 napot edzek, megosztott edzéstervvel.
44 évesen...
Kamionos
10-06-2016, 07:58 AM
Én is hasonló utat jártam be, mint Tanki.
Van egy jó mondás gyúrós berkekben. Ha nagy súlyt akarsz emelni, akkor emelje nagy súlyt.
Magyarán csináld azt, amiben edzõdni akarsz. Ha órákig kapálsz naponta, akkor jól fogsz tudni kapálni. Ha súlyokat emelsz, akkor abban leszel jó.
Prepper szempontból valószínûleg az egyik legjobb edzés, ha felveszed a Bobod és lenyomsz néhány kilométert vegyes terepen.
Mivel erõben és izomban még mindig elég jó vagyok a súlyzós edzésektõl, így mostanság az állóképességre megyek rá. A fenti túrákon kívül némi kettlebell, szabad testsúlyos gyakorlatok és a munkába biciklizés napi 10 kilométerrel. Ez annyira elég, hogy formában tartson, se több se kevesebb. De így negyven körül már mások a célok:)
Túrista 57
11-18-2016, 03:50 AM
Tegnap nekiment a f.. az agyamnak,úgy fel voltam háborodva,hogy nem tudtam elaludni.Lementem a kocsmába nyomni egy kicsit.Alig tudom megemelni a karomat úgy fáj,bekentem lóbalzsammal.Italt nem iszok,úgyhogy kólában játszottam,de mikor vesztettem sört kellett fizetnem.sajna csak két kólát nyertem,három sört perkáltam.Tök jól elvoltam,lement a feszültség.Jó a hangulat,mint egy vadnyugati bárba,mindenki biztat,kiabál,csalódott káromkodások,kihívó nézések.
Alpha
07-22-2018, 05:49 PM
Letekertem 40 kilómétert aszfalton 2 óra alatt. Holnap járni se fogok szerintem...
Tervem szerint hetente 2-3 alkalommal mozogni fogok. (Séta, futás, bicajozás, úszás, stb.)
WestBam
07-22-2018, 08:18 PM
Én mostanság kezdtem el futni. Elsõsorban tömeg vesztés, állóképesség javítás, pulzusszám csökkentés a célom vele. Eddig ha jól számolom 3 alkalommal voltam, holnap hajnalban kezdem meg a BSI futó leszek (http://www.futanet.hu/cikk/ingyenes-futo-edzestervek/futo-leszek-kezdo-edzesterv) címû edzésprogramot. Kíváncsian várom, hogy mennyire lesz megterhelõ, mert eddig csak 1 perc futás 1 perc séta valamint 2 perc futás 2 perc séta volt a programom, mindezt kemény 2,4 km-es távon.
Gyalogolni kb. bármeddig el tudok, de ott is éreztem már a visszaesést. Ezt leginkább a Rax Alpokban tapasztaltam most télen, miután a lábaim egyszer csak feladták az egyik csúcs elõtt az út 4/5-nél. Agyban ment de a testem nem bírta. Ennek legfõbb oka szerintem a cigi letétele után felugrott kb. +20kg, na attól és még plusz egy tízestõl szeretnék megszabadulni, akkor már jó leszek ha tartani tudom hosszabb távon. Egyelõre tetszik, és úgy néz ki, hogy menni is fog, mert érzem a teljesítményem növekedését, ami nyilván hamarosan kevésbé látványos irányt fog venni. Most nyögve megy szakaszokban a 2 km, elvileg 12 hét és menni fog egyben a 6 km :cool:
Ha valaki kedvet kapna a kezdéshez annak melegen ajánlom a Spuri futóboltot, ahol ingyenesen megnézik a lábad, hogy milyen anomáliák vannak a futásodban (bokában, talpban) és annak megfelelõen ajánlanak futócipõt. Abból viszont irtózatos választék és minden méret van azonnal polcról. Sajna árban nem a legjobb, de az, hogy ott helyben van minden (gondolok itt arra, hogy mindenbõl fél számonként van raktáron) és a cipõben is ellenõriznek azonnal, hogy jól tartja-e a lábad viszont megfizethetetlen, mert késõbbi sérüléseket tudsz vele elkerülni. Ha már tolom 1-2 hónapja akkor tervezem egy blogbejegyzés megírását is errõl, mert mint túlsúlyos 0-ról kezdõ nem találtam egyetlen valóban összeszedett cikket sem, hogy akkor mi merre, talán hasznos lehet másoknak is.
Nálunk az asszony kattant rá az edzésre és egészséges ételekre. 20+ kilométert biciklizik minden másnap, sok hal és brokkoli. Le is fogyott vagy 12 kilót. Mondjuk szerintem előtte sem volt igazán túlsúlyos. Mielőtt elkezdte az egészséges életmódot, pont bevásároltatott velem egészségtelen ételekből. Van vagy 60 nagy doboz sajtostésztánk és 25 liter édes(cukros)paradicsompürénk. Találjátok ki hogy ki eszi meg most azt. De ha majd elfogy, akkor majd én is visszaveszek. Már tervezem a saját diétám. :)
Dream_walker
07-23-2018, 08:41 AM
Semmi baj a sajtos tésztával vagy a cukros paradicsomlével, igazítsd hozzá az aktivitásod a több kalóriához, aztán annyi :) Ha az asszonynak csak minden másnap kell a bringa, akkor te meg használd a többin :D
WestBam
07-23-2018, 11:49 AM
Ma holnap van, túléltem :D
Mondjuk 1 napom van regenerálódni, mert szerdán és pénteken tervezem a következõ kettõ edzést, hétvégén meg pihi. Azért a harmadik 5 perc elõtt kellett a kettõ perc séta (1. alkalom: 3*[5 perc futás+1 perc séta], meg ugye az idõm sem valami üregi nyúlé (9:30 körül/km), de majd alakul az is. Jó hír, hogy a pulzusom végig aerob értékben tartottam, zsírégetés szempontjából ez a legjobb.
Dream_walker
07-23-2018, 12:48 PM
A zsírégetést akkor szeretem, ha serpenyõben csinálom, nagy szelet húsok alatt :D
WestBam
07-23-2018, 06:53 PM
Az a helyzet, hogy a legjobban én is ezt a módját szeretem a zsírégetésnek, pontosan ezek miatt kell most futkorásznom :haha:
Az elmúlt majdnem egy évem, de nem pont ide vág:
2017 November elején kertet ástam otthon. Este érzem hogy valami kurvára nem oké,
Mert nem tudok ülni és felállni is alig. Nagyon fájt a jobb lábam és a csípõm jobb oldalon.
2 hét után kicsit kipihentem, mondván meghúztam magam, van ilyen, és behordtunk az
utcáról 8 köb akác méterfát amit rendeltünk. Talicskába be, onnan felrakni fûrészelésig.
Bakker mégrosszabb lett...innentõl lejtõ...
Alig tudtam járni, ülni, ha felálltam jó ideig nem tudtam felegyenesedni.
2018 január,Elmentem dokihoz, ülõideg gyulladás irány Hévíz.
2018 január infúziós kezeleés gyulladásra. Semmi. Szerintük ez lehetetlen hogy nem használt.
Utána kezelések.gyógytorna, súlyfürdõ, elektromoskád...2 hétig faszalogtam ott, bejártam kocsival,
semmi javulás.
Ez volt 2018 február március. Nem mentem többet,
mert a dokinéni megközölte, hogy ne jáccak rá és ne szimuláljak....hisz vizsgálatai alpján
nincs gerincsérvem, hanem szintén ülõideg gyulladás,
Mondom anyád, baszod nem neked fáj.
2018 nyár. De azért felfûrészeltük nyáron a fát szalagossal, össze is hasogadtam és elraktam télire. Fájt. Nagyon.
Alig tudtam járni, ülni, ha felálltam jó ideig nem tudtam felegyenesedni.
A nyaralás is kész kínszevedés volt. Itt már durva jelei voltak, hogy komolyabban
kell venni a szitut.
2018 augusztus eleje, saját pénzen doki + mr vizsgálat, hisz fizetem a tb-t telik rá….
Érdekes mód rögtön kiderült hogy van 2 sérvem....az egyik nem gáz, de a másik az
nyom ideget, azért nem tudok már szinte járni. Ja és nem mûtik, mert nincs kiszakadva....
Annyi fájdalom csillapítót betoltam közbe, hogy
fogytam 3-4 kilót, hányingerem volt, nem volt étvágyam, mire kaptam normális gyógyszert és gyomorra valamit.
2018 szeptemberben ajánlottak egy manuál masszázs terapeutát, aki durván 3 hónap alatt helyrerakott. Mondta is, hogy miért nem jöttem elõbb, már azt is lefelejtettem volna hogy mi volt. 20% esélyt adott arra hogy tud segíteni, mikor meglátta az mr felvételem.
Túl sokáig húztam az idõt…….
És láss csodát! Két hete mondta, hogy már kezdehtek újra futni, de csak érzéssel és kisebb súlyokkal edzeni. A bicajom még átalításra vár-sérvbarát kell legyen..
Most ott tartok, hogy azért nem tökéletes, de már futok futópadon 15-17 perceket gyaloglással elején végén.
Ékpárnán ülök és vettem az autóba deréktámaszt is. Hasznosak.
Tanulság: 6 éve ülõmunkát végzek, 3 éve nem futok, nem gyúrogattam otthon se a sérv miatt,
mert nem lehetett és nem is tudtam. Ha valaki úgy érzi, hogy valami nagyon nem stimmel,
érdemes elmenni magán mr-re, mert ritkán küldi az embert az orvosa ilyen helyekre, pláne ha fiatal.(37 vagyok, kb 80 kg-már)
Vagy keressen gyorsan valami szakembert. Ja, nem árt az mr oda se, mert pl a csontkovács is mi alapján kezel??? Találomra?? Sokat árthat.
Lelkileg szarul érintett meg kell mondjam. Mozgás szegény életmód….ülõ munka,
gyenge váz a jelek szerint.
Az asszony 20 éve irodista és „kutya bajaâ€â€¦.jegyzem meg.
Rokonnak a dereka ment szét, nem volt semmi baja, aztán az egyik nap nem bírt felkelni és hetekig szenvedett. Aztán jobban érzi magát, de évente elõjön nála a derék fájás. Fiatalon kemény fizikai munkát végzett.
Az ülõ meg a fizikai munka is ronthatja az egészséget.
Ihasz Laci
03-12-2019, 04:12 PM
megosztanek egy othon vegezheto edzes tervet, ha lehet igy mondani.
ezt meg akkor tanultam amikor birkoztam, nem egy nagy ordongosseg, arra hasznaltuk, hogy kezdoknek feljavitsuk vele a fizikumat, vagy nehezitve bunti volt azoknak akik pofaztak bemelegites kozbe:)
az edzes lenyege 4 gyakorlat korkoros ismetlese. 1. kor: x fekvotamasz xfelules x huzodzkodas x guggolas
annyi kort csinalsz amennyit akarsz es ugy varialod a gyakorlatok szamat ahogy akarod.
kevesebb gyakorlat es tobb kor javitja a hosszutavu allokepesseget
tobb gyakorlat de kevesebb kor pedig erosit
aztan ezt lehet varialni sulyzokkal is, kivalsztasz 4 gyakorlatot es koroket csinalsz, egesz jol bevalt gyakorlat.
törölt tag -gl
03-20-2019, 12:22 AM
Sportorvosok és edzõk által kifejlesztett 7 perces edzés.
Ebbõl 3 sorozat már erõsít.
Napi 1 pedig szinten tart.
Minden izmodat megmozgatja:
https://well.blogs.nytimes.com/2013/05/09/the-scientific-7-minute-workout/
https://www.youtube.com/watch?v=Jru5B044HOs
Itt elég csajosan csinálja
Magyar nyelven:
https://www.nlcafe.hu/eletmod/20160726/7-perces-torna-edzes-video/
https://divany.hu/testem/2017/12/18/7_perces_edzes_ami_garantaltan_formaba_hoz/
Az összes izomcsoportot átmozgató edzés tehát nemcsak kalóriaégetés szempontjából kiváló opció, de egy kevés plusz izom felpakolására is alkalmas lehet.
Bocsi, h nagyban írtam, de ez nem válasz, hanem megoldókulcs!
KIPRÓBÁLNI KÖTELEZÕ
Ihasz Laci
04-16-2019, 05:15 PM
felkeszules hosszu tavu turara.
meghivtak egy 75 km-es 2 napos turara, erre kezdtem el felkeszulni.
regebben futottam es gyalogoltam is de az elmult 2 evben semmit nem sportoltam igy teljesen nullarol kezdtem a felkeszulest.
a turaterv valahogy igy nez ki, erre keszultem:
1, nap. 0700-0900 9km utana 1 ora szunet
1000-1200 9km utana 2 ora szunet
1400-1600 9km utana 1 ora szunet
1700-1900 9km
a masodik nap ugyanez es igy ernenk celba. mindezt egy 12 kg-os hatizsakkal terveztem.
igy kezdtem el felkeszulni.
ez volt a terv:
eloszor 9km uresen
utana 9km hatizsakkal
aztan egy 18 km uresen
utana egy 2x 9km hatizsakkal
es vegul egy 20km egyben hatizsakkal
ugy gondoltam ez eleg lesz a 75 km-es turara
eloszor egy 9km-es seta kenyelmesen, csak hogy lassam, hogyan menne az a 9km. viszonylag jol ment es hamar rendbe is jottem utana.
utana megcsinaltam egy 14kg-os hatizsakkal, hat a vegen mar szenvedtem. a csipom fajt es a talpamat is jobban megviselte a suj, vizholyag meg bokafajas az elso hatizsakos gyaloglas utan, kellet 4 nap mire teljesen rendbe jottem.
a 18 km hatizsak nelkul viszonylag jol ment megint, itt mar a turabakancsom volt rajtam amiben terveztem a turat is megtenni. 2 nap utan mar jo voltam megint.
aztan jott a 2x 9km a 14kg-s hatizsakkal, ezt a gyaloglast olyan utvonalon csinaltam ahol nagy szintkulonbsegek voltak. nagyon leamortizalt, a csipom meg a derekam teljesen kikeszult. a talpam jol birta, a turabakancs jo volt vegig. 1 hetig nem birtam menni utana! mindenhol fajt a derekam.
aztan jott a 20km-es nagy gyaloglas a hatizsakkal. hat ez tette be a kaput, a nem is birtam vegig menni. 17,5 km-t gyalogoltam aztan feladtam. a csipom iszonyat fajt maralig birtam megmozdulni. ez volt 5 napja, meg mindig szenvedek.
igy hat szepen lemaradtam a turarol.
a gyaloglas jobban ment mint a regeneralodas es ezt nem vettem figyelembe. kevesebb tavokat kelett volna gyalogolnom, hogy hamarabb rendbe jojjek. es sokkal tobb idot kelet volna adnom magamnak a felkeszulesre (ugy gondoltam egy honappal elotte eleg lesz elkezdeni). minimum 2 honappal korabban kelet volna elkezdeni.
hat igy tortent, hogy lemaradtam a turarol, sajnos!
varég
04-16-2019, 05:41 PM
Milyen hátizsákot használsz?
A leírtak ismerõsek nekem is, nem megfelelõ zsák, vagy rossz pakolás, beállítás miatt fordultak elõ a gondjaim...
9km az szerintem nem sok, igaz ez tereptõl függ...
Ihasz Laci
04-16-2019, 10:55 PM
Milyen hátizsákot használsz?
A leírtak ismerõsek nekem is, nem megfelelõ zsák, vagy rossz pakolás, beállítás miatt fordultak elõ a gondjaim...
9km az szerintem nem sok, igaz ez tereptõl függ...
Szerintem is a beallitassal lehetett valami.
A hatizsak egy jobb minosegu 30l-es turazsak. A pakolassal egesz jol tisztaba vagyok. Rovidebb turakra 4-5 km a nagy zsakom meg szoktam pakolni neha 20 kiloval is:) problema nelkul. Ezzel a zsakkal viszont nem szoktam turazni, ez volt az elso alkalom, hogy megpakolva hasznaltam. Szerintem a beallitas lehetett a problema okozoja.
Majd elszorakozok vele, hatha sikerul valamit allitanom rajta.
P. Dude
04-16-2020, 02:01 PM
Látom, volt már itt szó a fegyencedzésrõl. Most különösen aktuális, és némi aerob mozgással kombinálva szerintem a legtöbb ember össze tud állítani belõle olyan edzést, ami az õ aktuális formájának, szintjének jó. (A túl intenzívet meg kerüljük most, leterheli az immunrendszert.)
Nem tudom, Jay videói kinek mennyire jönnek be, a "fegyencedzés kritika" sorozatát jó kiegészítésnek tartom, hasznos tippeket ad a könyvekhez. Fõleg a gyakorlatok praktikusabb sorrendisége kapcsán a 2-3. videó:
https://youtu.be/9TRQB7gK2OU
https://youtu.be/64ddiJ78qsE
Ez pedig két alap, bemelegítés és nyújtás:
https://youtu.be/XlEuFrCYEi4
https://youtu.be/jWgPJl7ZXB0
Valaki írta anno, láttam a hozzászólások között (talán egy másik topikban, de itt a fórumon), hogy nagyon idõigényes volt neki a fegyencedzés. A veterán programmal nem az: minden nap csak egyetlen gyakorlatot csinálsz, és van heti egy nap pihenõ. A napi teljes edzés így bemelegítéssel, nyújtással együtt kijön 20-25 percbõl, és minden nap mozogsz egy jót. Kezdõknek is teljesen jó így. Mellé meg be tudsz iktatni aerobot, ahogy idõd engedi.
shadow177
04-22-2020, 08:51 AM
https://www.vatera.hu/in-tec-fittness-futopad-125-x-65-x-121-cm-lc-kijelzovel-tobb-funkcios-piros-fekete-osszehajthato-2904563093.html?fbclid=IwAR0_BDk8P40NyuUxmd8Jmpib8 Jr-nrkoOW40r2GdfI66ZVxHN46gA7uFnK4
Szerintetek ér ez valamit?
Én inkább helyben futnék vagy az utcán. Az olcsóbb. :) Nem futópad, de az asszony vett olyan biciklipedálos "sígépet" olcsóért, elég sokat használta.
shadow177
04-23-2020, 07:18 AM
Gondoltam jó lenne a gyereknek, mert a nagy karanténosdiban kezd pocakot ereszteni.
Sétálhatna mesenézés közben.
Sõt, az igazat megvallva, nekem sem ártana... :-)
Sergeant
04-23-2020, 04:16 PM
8685
Apám mindig mondogatta, úgy 30 évvel ezelõtt, hogy a fizikai munkától legyél erõs, ne a vasak emelgetésétõl.
Persze, akkor lehurrogtam. :D
Azóta változott a felfogásom. (Meg a dojo is zárva van. :) )
P. Dude
04-27-2020, 07:51 PM
Otthoni CrossFit rönkökkel. :cool: :thumbup
Én most szépen csinálom az alapoktól a fegyencet. A Jay-féle, némileg módosított sorrend tényleg praktikusnak tûnik. És jó ötlet ez a veterán program, hogy mindennap egy gyakorlat. (Heti egy pihenõvel.) Úgy látom, erre tényleg mindig van idõm. És az idõ bizonyos kor után kulcskérdés. :)
A haladó veterán ugyanilyen, csak napi kettõ vagy három gyakorlattal, plusz kiegészítések. De majd mindent a maga idejében.
Kocogást egyelõre nem tettem be. Most még elég ennyi újrakezdõként. Aztán majd ha jobban lehet mászkálni, és el tudok menni futócipõt próbálni, akkor szóba gyöhet az aerob is.
P. Dude
04-27-2020, 08:37 PM
A jógát viszont jó lenne hamarabb beiktatni (már csak a nyújtás miatt is, de nem csak azért). Ahhoz meg is van mindenem, mert anno vettem jógaszõnyeget, és az Ászana, Pránájáma, Mudrá, Bandha címû könyvet. Swami Satyananda Saraswati írta, a Satyananda jógarendszer létrehozója. Drága volt, de ritka igényes és alapos munka. Szerintem a kezdõ dolgokat biztosan meg tudom belõle tanulni oktató nélkül is.
Sergeant
04-28-2020, 10:09 AM
Igazából nem crossfit-et nyomtam, hanem kivágtam egy nagy akác fát, feldaraboltam szállítható hosszúságúra, bepakoltam a csomiba és hazavittem a telekrõl. :)
Idén is lesz tél felkiáltással. :D
Ezt most hetente egyszer gyakorlom. Rendben tartja a fizikai erõnlétet és még hasznot is hoz. ;)
P. Dude
04-29-2020, 09:08 PM
A jógát viszont jó lenne hamarabb beiktatni (már csak a nyújtás miatt is, de nem csak azért). Ahhoz meg is van mindenem, mert anno vettem jógaszõnyeget, és az Ászana, Pránájáma, Mudrá, Bandha címû könyvet. Swami Satyananda Saraswati írta, a Satyananda jógarendszer létrehozója. Drága volt, de ritka igényes és alapos munka. Szerintem a kezdõ dolgokat biztosan meg tudom belõle tanulni oktató nélkül is.
Milyen jó, hogy beírtam ide, úgy látszik, ettõl felspannoltam magam a jógára. (Klasszikust idézve: ráreagált (https://youtu.be/CjhTWv5J4y8), hogy beírtam a fórumra.)
Úgyhogy tegnap megvolt az elsõ jógagyakorlatom. A fegyencben a kézenállásos fekvõtámasz sorozat a fal melletti fejenállással kezdõdik. A híd és a kézenállás sorozatokat még nem feltétlenül ajánlják a kezdõknek. Jay szerint nyugodtan lehet csinálni azokat is, én is szoktam. Viszont a fejenállásnál úgy gondoltam, hogy akkor minek sietni vele, inkább teljesen lebontom, még kisebb lépésekre. A jógakönyvben nagyon korrektül benne van ez is.
Úgyhogy az elsõ lépéssel kezdtem: leültem. :haha: De így, a lábfejekre:
8698
És egyébként nem is volt könnyû, merev vagyok még, látszik. De nagyon jó volt. Úgyhogy jól éreztem, hogy ezt elõbb-utóbb el kell kezdenem. :thumbup
P. Dude
05-01-2020, 11:13 PM
Ez 2014-es hozzászólás. :) Viszont elgondolkodtatott. Én valahogy úgy vagyok az ízületkímélõ edzéssel, mint az egészséges táplálkozással. Elismerem, hogy elméletben lehetséges. Azt viszont már szinte véletlenszerûnek tartom, hogy a gyakorlatban kinek jön össze.
Steven Pressfield spártai regénye jutott eszembe, A tûz kapui. Alább az idézet:
"A stadion fölött Diénekész letelepedett a földre. Hozzáláttam, hogy kötelességemhez híven elõkészítsem a szegfûszeggel és kámforral illatosított meleg olajat, és bekenjem vele tagjait, mely szolgálatra gazdámnak is, és gyakorlatilag minden harmincnál idõsebb Egyenlõnek szüksége volt ahhoz, hogy a földön tudjon aludni. Diénekész még messze nem volt öreg, alig két évvel múlt negyven, de minden ízülete úgy recsegett, mintha ezeréves lenne. Az elõzõ fegyvernöke, egy Öngyilkosnak, „Suicid”-nak nevezett szkíta megtanította, hogyan gyúrjam, masszírozzam el a görcsöket a gazdám számtalan sebét jelzõ hegszövet körül, és megmutatta azokat az apró öltöztetési trükköket, melyek leplezték sérüléseit. Bal vállát nem tudta jól mozgatni, bal karját sem tudta a kulcscsontnál feljebb emelni, így elõször a páncél mell- és hátrészét kellett a törzsére helyeznem, azt két könyökével megtartotta, míg én felhelyeztem a vállszíjakat, és hüvelykujjammal helyükre csatoltam õket. A gerince nem hajlott annyira, hogy felemelje a pihenéskor térdéhez támasztott pajzsát, ezért a bronz karpántot nekem kellett ráhúzni az alkarjára, ráadásul álló helyzetben. A jobb bokája is csak akkor mozgott rendesen, ha elõtte az inakat úgy megmasszíroztam, hogy az idegszálak továbbítani tudják a parancsot."
Gondolom, a "spártai edzés" reklámozói ezt a részét nem emlegetik a spártai életnek. :) Jó, persze ez a harcok miatti terhelésrõl és a sebesülésekrõl szól. De az ízületekrõl, meg a mindenféle divatos, "ókori módszereket" emlegetõ edzési trendekrõl eszembe jutott.
Sikerült aztán találnod jó edzésformát? A térded hogy van azóta? Nem tudom, hogy állsz a kiegészítõkhöz. Ha nem idegenkedsz tõlük, esetleg próbáld ki ezt a kurkumát (https://shop.builder.hu/kurkuma/scitec-nutrition-gold-standard-curcuminoids-60-kap-p13074), és ha mellé megy az Arthroxon (https://shop.builder.hu/izuletvedo-keszitmenyek/scitec-nutrition-arthroxon-plus-108-kap-p6886) is, az elvileg egy tuti kombináció az ízületeidnek.
P. Dude
05-02-2020, 12:01 AM
Még ez jutott eszembe errõl az "edzés, ízületek, fájdalmak" témáról. Egy fórumos hozzászólás (https://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=3930&na_step=30&t=1002185&na_order=) az Index Alakformálás topikjából 2002-bõl, Robzon nicktõl. Ráadásul pont a guggolás kapcsán:
"Várjál, nem világos: évek óta edzel, természetesen guggolsz is, aztán egyszer csak - minden egyéb ok nélkül - az egyik láb nap után fájt a hátad, és orvoshoz fordultál, vagy most vetted be a guggolást a programba, és meglepõdtél, hogy utána fáj ez-az? Tudod ezekkel a fejlõdési rendellenességekkel úgy van, hogy az emberek jó részének lehet valami furát találni a röntgenképén. Ha elmennék dokihoz a hátammal nekem is lenne csomó minden bibi rajta. A térdemen már csak röhög a sebész haverom. Az hogy egy elváltozás kóros-e nem az dönti a gyakorlatban el, hogy mit mutat a röntgen, hanem hogy nyafog-e a páciens. Másként: ha Quasimodo felpakolna a púpjára 2 mázsát és guggolna vele, a kutyát se zavarná, amíg nem fáj neki, de ha Michelangelo Dávidja bemenne nyafogni a sebészetre, hogy fáj a háta guggoláskor, adnék neki 30%-ot, hogy találnak rajta valami megrogyott porckorongot, vagy félresikerült csigolyát. Még meg is mûtenék, ha hagyná. A testünkben nem minden tökéletes, nem fogunk örökké élni, és bizony fáj is néha, sõt egyre inkább fájni is fog. Az élet egy ilyen mûfaj. De szerintem az emberek többségének jobb stratégia ha megerõsíti magát az élethez, mintha megpróbálja kikerülni a tehertételeket. Nézd csak meg pl.: a baktériumfóbiás fejlett nyugaton igyekeznek a gyerekeket steril környezetben felnevelni, meg is van az eredménye: ennyi elbaszott allergiás vagy egyéb beteg ember nincs sehol máshol. Figyeld meg a jó kis magyar roma-purdékat: két szeméttelepi guberálás között a pocsolyából isznak. Láttál már allergiásat? Az iskolában minden gyerek influenzás, de arra fogadhatsz, hogy az etnikai kisebbség tagjai maximum lógásból jelentenek beteget. Mert a sok behatás miatt megedzõdik az immunrendszerük. A csontozatot nem nagyon lehet edzeni. (Bár terhelés hatására több kalcium épül be, átstrukturálódik a csont is.) Viszont a környezõ izmok - ha megerõsödnek - leveszik a terhelést a csontokról ízületekrõl, és ez fokozottan igaz a hátra. Nézd meg mi lesz azokból akik pihentették magukat, meg azokból akik megerõsítették magukat öregségükre. Folyamatos edzéssel nagyon el lehet nyújtani a fizikai leépülést.
Szóval ha most kezdtél guggolni akkor ne csodálkozz, ha fáj, ez normális, fõként azért mert valszeg nem vagy már teljesen kezdõ, és annál rosszabb minél késõbb kezdi az ember. Ha most kezdted akkor talán a technikád sem tökéletes, talán nem is vagy elég laza hozzá. Szóval, ha most kezdted én azt javasolnám, hogy vegyél vissza a súlyból, alaposan melegíts be, nyújts, és gyakorold a guggolást, majd menni fog. Nézesd meg a hátad más dokival is, de ha úgy fogsz odamenni, hogy jajj de fáj itt a hátam mióta guggolok, akkor tuti, hogy azt mondják, hogy ne guggolj. Ez logikus nem? (Klasszikus megtörtént eset: - Doktor úr! Úgy fáj ha itt megnyomom! - Hát akkor minek nyomkodja?) Keress meg valami olyan szakértõt, aki felfogja, hogy te edzeni akarsz, guggolni is fogsz, mert szeretnéd ha megerõsödne a hátad, és bevállalsz a cél érdekében némi fájdalmat, mindössze azt szeretnéd tudni, hogy mekkora az esélye valami maradandó károsodásnak. Sok sikert az ilyen doki megtalálásához! :) Mint mondottam volt, egyszerûen nem érdekük, hogy ne beszéljenek le a guggolásról, rövid távon mindenképp kisebb a rizikója valamilyen komolyabb bajnak, ha pihentetsz, mint ha edzel. Meg azt is meg kell értened, hogy a dokik hülyékkel vannak körülvéve, az úgymond >>edzegetõk<< 90%-a totál hülye a súlyzózáshoz, fogalmuk sincs a biztonságos végrehajtásról, bemelegítésrõl. Szóval - jobban belegondolva - tényleg felelõtlen lenne az a doki, aki az utcárol beesõ makinak nem javasolná a seggen történõ elülést, még akkor is ha az edzés csak minimális rizikóval is jár. Filozófiai háttér: szerintem ha fosol attól, hogy baja lesz a hátadnak, akkor tényleg baja lesz, ha nem fosol mert tudod, hogy mindent megtettél a biztonságos végrehajtás érdekében, akkor meg nem lesz baja. A fosás a legveszélyesebb sérülés csalogató. Félre ne értsük, én tisztelem az orvosokat, és eszembe se jut felülbírálni a véleményüket, hiszen én nem értek az õ szakmájukhoz, csak az a baj a dokikkal, hogy túl sok beteg embert látnak. :)"
P. Dude
05-22-2020, 01:31 AM
Nagyon jó, hogy elkezdtem ezt a veterán programot. Április 8. óta majdnem minden nap edzek, ill. beillesztettem a jógát is. Nem gondoltam, hogy találok ilyet, amire tényleg mindig lesz idõm. Élvezem. :cool:
P. Dude
08-03-2020, 07:16 PM
Négy hónapja megy a fegyencedzés (és ismerkedem a jógával), továbbra is napi egy gyakorlat. (Jó, nem teljes négy hónap, mert egy kb. 3 hetes idõszak kimaradt.) Azt mondhatom, hogy jól érzem magam tõle! Az erõ fejlõdik, és kezdek kicsit jobban kinézni. Ébredeznek az izmok, valahogy kezd olyan "összeszedett" lenni a forma - rég volt ilyen, tetszik :) -, és stabilan beállt a súlyom is.
P. Dude
08-11-2020, 03:40 PM
Tök jó cikk, Jay írta még 2013-ban:
izomépítés, erõnövelés - fegyencedzés vs. súlyzós edzés (https://jayworkout.blog.hu/2013/04/24/izomepites_eronoveles_fegyencedzes_vs_sulyzos_edze s)
shadow177
08-13-2020, 07:17 PM
A jógát valami könyvbõl csinálod?
P. Dude
08-13-2020, 07:39 PM
Igen, ebbõl (https://satyananda.hu/product/apmb/). És úgy nézem, hogy meg is érte a borsos árát, mert igazán színvonalas mû. Azt hiszem, hogy ha valakinek nem teljesen ismeretlen a saját teste, az ezekkel a képekkel és leírásokkal gyönyörûen el tudja kezdeni az alapoktól.
De én még nagyon az elején vagyok, azért is írtam, hogy "ismerkedem".
shadow177
08-13-2020, 09:13 PM
Olyannak is jó, aki kötött mint a beton?
P. Dude
08-13-2020, 09:49 PM
:) Szerintem igen, mert a könyv az alapoktól indul. Olyan 550 oldal, külön van benne kezdõ, középfokú és haladó rész. Nekem elõször már az alap jógaülés is necces volt, szintén a merevség miatt. Most már például az jobban megy, lazultak a bokáim. A kezdõ gyakorlatok mind ilyen egyszerûbbek, amik szerintem szépen, fokozatosan oldják a kötöttséget.
P. Dude
09-26-2020, 04:05 PM
8852
8853
Az ajtókeret magassága nem igazán optimális a szabályos húzódzkodáshoz. És a rúd is ugye elforog. Viszont a vízszintes húzódzkodáshoz így tökéletes lesz! Kb. csípõmagasságban van.
8854
Az udvari rúd pedig elég magasan van, azon majd jól tudok húzódzkodni. Amikor majd eljutok oda. Anno 20 kilóval könnyebben, és pár évvel fiatalabban jól ment, nem is értem, hogy mi változott! :rolleyes:
shadow177
09-26-2020, 05:48 PM
Én kettévágott karimából csináltam a tartóját :-)
Amikor majd eljutok oda. Anno 20 kilóval könnyebben, és pár évvel fiatalabban jól ment, nem is értem, hogy mi változott!
Én sportgumit használok, többféle erõsségû kapható. A húzódzkodó felsõ részérõl lóg le, amibe beleakasztom a térdem és kb. 15 kg-mal könnyebbnek érzem magam. Így megfelelõ számú és szabályosabb gyakorlatot tudok végezni. Idõvel a gumi elhagyható.
8856
P. Dude
09-28-2020, 09:27 AM
Errõl még nem hallottam, köszi!
A bicska húzódzkodást csináltam eddig, de eléggé megrekedtem vele. A többi gyakorlattal szépen fejlõdöm, de azzal nem. Az udvari rúd elé tettem egy közepes létrát, és annak az utolsó fokára tettem rá nyújtva a lábaimat. Ha jól éttem, ez lenne a bicska húzódzkodás. Adott mennyiség megy belõle, és onnan nem megy tovább, pont.
Úgyhogy most megpróbálom ezt a vízszintes húzást. Jay is azt mondta, hogy a kettõ közül egyénfüggõ, hogy kinek melyikkel célszerû kezdenie, melyik megy neki könnyebben.
shadow177
09-28-2020, 09:38 AM
Jó az az állvány is.
P. Dude
09-28-2020, 10:48 AM
A létrás? :) Amúgy jónak tényleg jó, csak a többi gyakorlatban növekszik a mennyiség, haladok elõre, ebben meg valahogy nem.
Anno persze más volt a helyzet. Tárcsával húzódzkodtam, meg volt olyan nap, hogy szakaszokban megcsináltam összesen 200 körül stb. :) De most ez van, ebbõl kell építkezni. Gondoltam, kipróbálom a vízszintes húzást is. Úgyis gyün a tél, és azt bent lehet csinálni. :) Ott amúgy mennyire fontos, hogy a felsõ ponton a mellkasom érintse a rudat? Azt hittem, hogy jó magasságra tettem, de nem érem el a mellkasommal, ahhoz még kicsit alacsonyabbra kéne fúrni.
shadow177
09-28-2020, 12:23 PM
A Ged hosszá szólásában lévõ képen a húzódzkodó-tólódzkodó állványra gondoltam
P. Dude
09-28-2020, 01:11 PM
Ja igen, aztán már leesett. :)
Alpha
11-22-2020, 08:04 PM
Az új munkahelyemen nincs stressz, bõven van idõ kajálni és 2 hónap alatt felszedtem 7 kg-ot. Plusz jön mellé, hogy 3 hete letettem a cigit és néha nassolok valamit. 2 hete minden reggel nyomatok 120 fekvõtámaszt, hétvégén több idõm van, így ma 300-at csináltam. (30-as bontásban csinálom)
Hetente kétszer megyek futni. Legutóbb 8,5 km-t futottam.
Holnaptól visszaállok a napi öt étkezésre és csökkentem a szénhidrátot.
Egy húzódszkodó vasat kellene felfúrnom valahová, mert az nagyon intenzív mozgásforma.
sukran4fish
01-03-2021, 05:04 PM
Csak gondoltam elmesélek egy szerencsés véletlent, belefutotam még november végén egy szlovák cég fekvenyomó padjába, 50%-os leértékeléssel a 60 ezerrõl 30 rongyért adták. Szemeztem vele hetekig, mondom ez biztos átverés és gagyi az egész meg biztos szétesik meg a szállítás is drága lesz. Ma már visszavitték az árát 50 fölé, de akkor még egyszerûen túl olcsó volt, hogy ne próbáljam ki, így megrendeltem decemberben azt hiszem valami 35 körül volt a vége. Attól féltem, hogy a maximális teherbírása 180 kg, ami elég határeset, lévén 85 körül vagyok és 80-90 körüli súlyokkal szeretek dolgozni fekvenyomásnál. Kihozták, és istenesen meghúzva a csavarokat azt mondom, hogy amit ígérnek arra simán jó volt. Mivel nem tudom még meddig húzódik el ez a jelenlegi lockdown, én eléggé örülök a dolognak, mert nincs is jobb mint edzéssel nyitni vagy zárni a napot.
Alpha
01-03-2021, 07:51 PM
Csak gondoltam elmesélek egy szerencsés véletlent, belefutotam még november végén egy szlovák cég fekvenyomó padjába, 50%-os leértékeléssel a 60 ezerrõl 30 rongyért adták. Szemeztem vele hetekig, mondom ez biztos átverés és gagyi az egész meg biztos szétesik meg a szállítás is drága lesz. Ma már visszavitték az árát 50 fölé, de akkor még egyszerûen túl olcsó volt, hogy ne próbáljam ki, így megrendeltem decemberben azt hiszem valami 35 körül volt a vége. Attól féltem, hogy a maximális teherbírása 180 kg, ami elég határeset, lévén 85 körül vagyok és 80-90 körüli súlyokkal szeretek dolgozni fekvenyomásnál. Kihozták, és istenesen meghúzva a csavarokat azt mondom, hogy amit ígérnek arra simán jó volt. Mivel nem tudom még meddig húzódik el ez a jelenlegi lockdown, én eléggé örülök a dolognak, mert nincs is jobb mint edzéssel nyitni vagy zárni a napot.
Megkérdezhetem, hogy hol sikerült venned?
sukran4fish
01-04-2021, 05:15 AM
Persze csak ezer eve nem jartam erre, nem akartam, hogy hirdetesnek tunjon. A duvlan nevu szlovak ceg arulta ennyiert a honlapjan (egyetlen fele van, duvlan. hu vagy duvlan. sk) de a jelenlegi majdnrm 51e forint erte mar elegge atlagos. Ha ujra leertekelnek batran ajanlom a megadott teherbirasig. Esetleg annyi, hogy kicsit keskeny a pad része, nagyobb daraboknak mar biztos kenyelmetlen lenne.
Na emberek, érkezik a jövõ... Így fogunk lefogyni és megizmosodni.
https://www.youtube.com/watch?v=aOYHg8qdxTE
:tapsol:
P. Dude
03-20-2021, 01:21 AM
Azért milyen idétlenül néz ki kívülrõl, ahogy a semmivel hadonászik. :D Vajon ez is a "maradj otthon" projekt egyik kelléke?
shadow177
03-21-2021, 04:39 PM
Ha elérhetõ áron lenne, és egy súlyban megfelelõ fegyverimitációt lehetne forgatni...
Nem lenne ördögtõl való találmány. Képzeljetek el egy óra Call of Duty-t :-)
shadow177
03-22-2021, 08:19 AM
Tényleg. Tudtok XBOX 360-ra kinect küzdõsport játékokat?
P. Dude
03-22-2021, 08:56 PM
Sajnos én nem ismerem az Xbox játékokat.
Viszont ma végre-valahára újra edzettem. :)
shadow177
03-23-2021, 08:03 AM
Én éppen a gyerekeknek terveztem egy "játszóvárat" amit mind használhatunk.
Acélszerkezet, nagy teherbírással, egyik oldalán egy bordásfal szerûségen lehet felmászni a platóra, ahol a csúszda indul, a másik oldalt kötélen.
Oldalt egy kinyúló ágon van a hinta/gyûrû, a másikon lóg a bokszzsák. Lesz még hozzá 3db 1x2m-es tatami is. :-)
Az asszonynak van sígépe, azt ma kipróbáltam és lenyomtam vele 2x10 percet. Lehet hogy napi szinten kéne használnom, napi 10 percet kibírnék vele.
P. Dude
03-26-2021, 10:57 PM
Az asszonynak van sígépe, azt ma kipróbáltam és lenyomtam vele 2x10 percet. Lehet hogy napi szinten kéne használnom, napi 10 percet kibírnék vele.
Ez nagyon jó! Sajnos nekem nincs itthon semmilyen aerob gépem (lehetett volna egy szobabicikli, de nem tudtam hova tenni). Pedig erõnléti edzés elõtti bemelegítéshez is nagyon jó lenne, és aerob edzést is kellene végeznem. Így marad a futás vagy a biciklizés. A mostani biciklimmel azért nem vállalnék be rendszeresen 40-60 perc aerobot, a futáshoz pedig nincs cipõm. És most ki van számolva a pénzem, meg nem is szívesen keveregnék boltokban futócipõt próbálgatni. :hogymi:
Ha fokozatosan felviszed 40 percre a sígépet, az egy szuper aerob edzés - már ha a zsírégetés a cél. Csak az a fontos, hogy ne állj meg közben, ne változtass gyakran a tempón, és legyen legalább 40 perc, de 1 óránál ne legyen hosszabb (egyébként maga a zsírégetés állítólag akár már 5 perc után beindul, szóval már az a 2x10 perc sem rossz, amit lenyomtál).
Ha van rajta pulzusmérõ, akkor 130-as pulzus fölé ne menj, mert az már kardió - persze ha állóképesség fejlesztése a cél, akkor pont az kell. Aerobhoz a legegyszerûbb, ha olyan tempót tartasz, aminél már lihegsz, de közben tudsz érthetõen, "normálisan" beszélni. Egyenletes terhelés, egyenletes és monoton tempó a lényeg. A legjobb reggel felkelés után, vagy este lefekvés elõtt, de önmagában az idõpont/napszak nem igazán fontos.
P. Dude
04-24-2021, 10:31 PM
Több mint egy hónapja újra edzem. Nem teljesen a nulláról kezdtem újra a gyakorlatokat (bár volt, amelyiket igen). Hanem megnéztem az edzésnaplóban, hogy melyiket hol hagytam abba, arról a szintrõl visszavettem valamennyit, és onnan kezdtem fokozatosan. Ezt így jónak érzem, szerintem mindegyiknél eltaláltam a szintemet.
P. Dude
05-20-2022, 10:27 AM
Tizenegyedik napja csinálom az "Old Man Strength" programot. :) Heti 4 erőnléti-mobilitási edzés, és heti 3 séta/kocogás.
Minden edzés 5 szakaszból áll: bemelegítés, mobilitás, erőnléti edzés, ügyességi rész, levezetés. Komoly átfedések vannak a jógával is, mert elég sok jógagyakorlat szerepel az edzésben.
Nagyon élvezem csinálni. Korábban nekem mindig a "szimpla", hagyományos erőnléti edzés volt, ez meg teljesen más. Most már kezdek egy picit hajlékonyabb lenni, és úgy "egészében" érzem a testemet. Mondjuk az nem nehéz, ha eddig alig mozogtam. :) A séták is nagyon jók, tegnapelőtt már beiktattam két kocogós szakaszt is, és majd fokozatosan növelem ezeket.
A könyv, a húzódzkodó állvány, a futócipő és futóóra így együtt nagyon komoly kiadás volt, de egyiket sem bántam meg. És szerintem ez megint tipikusan olyan téma, ami teljesen átfedésben van a prepperkedéssel. Meg eszembe szokott jutni TMIB tanácsa, hogy ha látunk valamit jó áron akkor azt most vegyük meg, mert úgyis csak drágább lesz. Az állvánnyal és az órával is sikerült kifognom nagyon jó árat.
shadow177
05-20-2022, 02:03 PM
Ez az "Old Man Strength" program könyvben van, vagy mi alapján csinálod?
P. Dude
05-20-2022, 03:11 PM
Ez az "Old Man Strength" program könyvben van, vagy mi alapján csinálod?
Igen, Al Kavadlo e-könyve: Old Man Strength (https://strongandfit.com/products/old-man-strength-by-al-kavadlo).
shadow177
05-24-2022, 07:16 PM
Ilyen kor érzem a hiányát a nyelvtudásnak...
P. Dude
05-24-2022, 07:36 PM
Ilyen kor érzem a hiányát a nyelvtudásnak...
Ezen ne aggódj, a könyv gyakorlatilag a program leírása. Tehát napról napra a gyakorlatok neve, sorozat- és ismétlés számok, szinte nincs is mit fordítani rajta.
A program előtt van egy bevezető rész, azt én már lefordítottam.
A program után meg felsorolja az összes gyakorlatot egy-egy képpel, mindegyikhez egy pár mondatos leírás. Abból is jó párat lefordítottam már, de a képekből is látni hogy mi az.
Írok neked privátban.
shadow177
05-26-2022, 06:57 PM
Köszönöm előre is amit privátban írtál, csak ott nem enged válaszolni.
P. Dude
05-26-2022, 07:20 PM
Közben már átjött az üzeneted, kétszer is. :) Lehet vacakolt valami miatt a rendszer.
P. Dude
05-29-2022, 09:18 AM
Most meg nem tudok neked privátot küldeni. Azt írja, hogy túllépted a tárolható üzenetek kvótáját. Próbálj meg néhányat törölni, hogy úgy átmegy-e.
shadow177
05-29-2022, 06:31 PM
Elvileg töröltem
P. Dude
06-09-2022, 07:39 PM
Elvileg töröltem
Most akartam küldeni neked még egyet, de megint azt írja ki, hogy túllépted a tárolható üzenetek számát. :)
P. Dude
11-22-2022, 10:33 AM
Az igen... Minden szkeptikusnak: konkrétan erre képes a jóga.
https://youtu.be/qX9FSZJu448
Ezt megcsináltam tegnap.
https://www.youtube.com/watch?v=lS6qBCIVFws
Jól be vagyok rozsdásodva, de azért csak összejött. Nem ártana napi szinten csinálni, aztán esetleg kicsit szintet lépni vele. Közben hallgathatnék egy podcast-et vagy valamit, hogy ne legyen unalmas.
DerWolf
09-04-2023, 02:01 PM
Ezt megcsináltam tegnap.
Jól be vagyok rozsdásodva, de azért csak összejött. Nem ártana napi szinten csinálni, aztán esetleg kicsit szintet lépni vele. Közben hallgathatnék egy podcast-et vagy valamit, hogy ne legyen unalmas.
Naaagyon ügyes vagy :thumbup
Megnéztem a probléma, hogy egyrészt ez egy fogyókúrás edzés, neked meg tömegelni kéne izmot, a bemelegítés ezen nem túl intenzív és rosszul is nyomja a fekvőtámaszt
Itt van a jó bemelegítés az öreg Schwarzenegger csak tudja, (annyi hibát látok, hogy a vállizület nincs bemelegítve úgyhogy ha megcsináltad a bemelegítést igencsak nem árt csinálni néhány karkörzést is mert megkopik az izület a válladban utána fájni fog, nyomhatod a porcképzőt egy ideig)
https://youtu.be/baKzj6abJSo
Ha a fekvőtámasz rosszul van nyomva akkor semmit nem ér
Germán barátaink nagyon jó és hasznos csatornát csinálnak elő lehet fizetni mobilon is alkalmazásra és akkor megtanítanak profin csinálni a kaliesztetiket (kár, hogy amikor fiatal voltam nem volt ilyen csatorna)
Így kell fekvőtámaszt nyomni helyesen nézd meg minden szögből, bakkal ugyanígy megy
https://www.youtube.com/watch?v=IODxDxX7oi4
Javaslom vegyél egy pár fekvőtámasz bakot 5000 Ft
https://www.tobys.com/cdn/shop/products/CorePush-UpBars99_1200x.jpg?v=1658125719
meg egy fekvőtámasz táblát az is olyan 5000 Ft
https://hu.z-promo.com/wp-content/uploads/2021/07/k2-.jpg
a bak kíméli a csuklód aminek begyulladása általános probléma a fekvőtámaszt nyomók körében, a fekvőtámasz táblán pedig sokféle fekvőt meg lehet csinálni mivel 100-110 kilóig bírja
https://www.ebay.com/b/Push-Up-Stands/158925/bn_1941375
Én hallgattam zenét mindig edzés közben bár akkor az ember nem feltétlen tudja számolni a pihenőt a szettek között úgyhogy venni kell egy szimpla stopperórát is kábé 1000 Ft, 45 másodperc-1 perc a pihenő minden szett között
Javaslom erősen lábra a guggolást is meg a kitörést is mert akkor vékony marad a lábad ha nem csinálod szintén 45 másodperc pihenővel körönként de fokozatosan csináld felfelé mert egyből görcsöt kap a láb ha nekiállsz guggolni sokat kezdésként, amennyiben lábra edzel aznap akkor nincs felsőtest edzés
4-5 nap edzés ajánlott egy héten
Belejössz majd csak el kell kezdeni
Én fogyni akarok, nem kigyúrni magam. A fekvőtámasz térdelő fekvőtámasz, nem "rendes" fekvőtámasz. Sok kihagyás után olyat kell csinálni, nem a rendes, megerőltető formáját. Semmilyen intenzív dolgot nem akarok, csak egy kicsit fogynék ha lehetne, meg főleg a kardiómon javítanék vele. Mutatsz ilyen 20 éves fickókat akik soványan fekvőtámaszoznak. Persze, 20 évesen én is úgy csináltam, csak már 42 vagyok... :)
Jó ha a lában vékony marad, csak a hasam is legyen mellé vékony. Az lenne a lényeg.
A guggolást meg amúgy sem erőltetném, mert vagy 10 éve megpróbáltam pár hétig és a térdem utána éveken át fájt. Sőt, a biciklizés szerintem azért nem megy rendesen azóta. Nem jó erőltetnie az embernek a térdét sem 30 éves kor felett...
DerWolf
09-05-2023, 01:57 AM
Én fogyni akarok, nem kigyúrni magam. A fekvőtámasz térdelő fekvőtámasz, nem "rendes" fekvőtámasz. Sok kihagyás után olyat kell csinálni, nem a rendes, megerőltető formáját. Semmilyen intenzív dolgot nem akarok, csak egy kicsit fogynék ha lehetne, meg főleg a kardiómon javítanék vele. Mutatsz ilyen 20 éves fickókat akik soványan fekvőtámaszoznak. Persze, 20 évesen én is úgy csináltam, csak már 42 vagyok... :)
Jó ha a lában vékony marad, csak a hasam is legyen mellé vékony. Az lenne a lényeg.
A guggolást meg amúgy sem erőltetném, mert vagy 10 éve megpróbáltam pár hétig és a térdem utána éveken át fájt. Sőt, a biciklizés szerintem azért nem megy rendesen azóta. Nem jó erőltetnie az embernek a térdét sem 30 éves kor felett...
Fogyni? Láttam a videóid nem vagy te kövér
Ha térdelő fekvőt csinálsz akkor még jobban megterheled a térded úgyhogy fel kell polcolnod rendesen ha letérdelsz a földre
A semmilyen intenzív dolgot nem akarok ez aranyos csak az a baj, hogy akkor nem is fogsz fejlődni semmire sem, valamennyi intenzivitás és terhelés szükséges a fejlődés érdekében
Ez fekvőtámasz,szabadtestsúlyos nem terheli a szívet annyira mint a súlyzózás nem kell aggódni
Ha kardiót akarsz javítani akkor járj el futni az javítja a kardiót, én tinédzserként lefutottam napi 6-8km-ert hobbiból esténként olyan hajszálvékony lettem tőle, hogy rossz volt rámnézni
Nézd még csak 42 vagy nyilván nem 20 éves de menni fog a fekvőtámasz annyira még nem vagy öreg, 50 éves korig nem vagy még öreg jelenleg középkorú vagy
Tavaly voltam 40 éves, kábé 157 fajta fekvőtámaszt lenyomtam minden probléma nélkül
Mondjuk ha problémás a térded akkor a futás lehet, hogy kiesik így akkor megoldásként diétáznod kell ha fogyni akarsz
Nem jó ha vékony az ember lába és nincs olyan, hogy most most akkor a lábam legyen vékony meg a hasam, ha fogysz akkor mindenhonnan fogyni fogsz nem specifikusan csak egy egy vagy két testrészről
Ki kéne a térded vizsgáltatni ha ennyire súlyos bár jó kérdés súllyal végezted e a guggolást mert nem feltétlen kell azzal, szabadtestsúllyal is jól el lehet guggolni meg az egylábas kitörés is jó erős combokat csinál
Lehet kapni gyógyászati boltban kompressziós térdvédőt pár ezer forint
Nagyon jól fogja a térded akár natúrban akár edzés közben is ha az problémás de jó kérdés mi baja lehet a térdednek ezt először is tényleg ki kellene vizsgáltatni röntgennel vagy ha komolyabb akkor CT-vel vagy MRI-vel (tudom: veri hepi end dörti kepiteliszt imperialiszt USÁban másfél millió dollár egy röntgenfelvétel is mert demokratikusan csak így boldog a nép mert ha nem akkor egyből agyonlövetnek a rendőrséggel de azért nem ártana tényleg megnézetni)
Ez itt egy erősebb verzió de van ennél gyengébb is
https://jatekszallito.hu/wp-content/uploads/2021/05/terdrogzito-1-600x600.jpg
gyengébb
https://www.csomagpostas.hu/assets/product/kompresni-navlek-na-koleno-m-xxxl-postovne-zdarma/orig/00.jpg
Lehet kapni porcképzőt ha az szükséges sok javulás érhető el vele minden téren ha porckopásod van de tényleg ehhez tudni kéne egyáltalán mi baja a térdednek
Kizárt hogy a hasamról láttál volna videót. Persze a karom nem kövér, meg a lábam sem. De a hasamon van valamennyi zsír ami nem jó...
Az edzéstervek alapja, hogy nem szabad berozsdásodott embernek intenzív tervet adni amíg bele nem jön a gyakorlatokban. Ez egy nagyon fontos szempont amit az összes edzős videóban elmondanak.
Annak mi értelme lenne ha nekiállnék fekvőtámaszozni és egy, vagy maximum kettő után abbahagynám? Nem futok, mert sosem voltam jó futó hosszú távon sem, meg rövid távon sem.
Nézd még csak 42 vagy nyilván nem 20 éves de menni fog a fekvőtámasz annyira még nem vagy öreg, 50 éves korig nem vagy még öreg jelenleg középkorú vagy
Lehet, csak én úgy lebetegedtem tizenévesen, hogy azóta sem vagyok 100%-on. Egy ideig kórházban is voltam, csak valahogy sosem szántam rá magam hogy arról videót készítsek. Ha akkor nem betegedek le akkor lehet hogy most úgy néznék ki mint Fekete László fénykorában. Csak nem úgy alakult a helyzet.
Nem jó ha vékony az ember lába és nincs olyan, hogy most most akkor a lábam legyen vékony meg a hasam, ha fogysz akkor mindenhonnan fogyni fogsz nem specifikusan csak egy egy vagy két testrészről
Tudom, az lenne a legjobb.
Ki kéne a térded vizsgáltatni ha ennyire súlyos
Az nagyjából rendben van, de néhány évig bajos volt. De azt nem szeretném hogy megint megreccsenjen-roppanjon. Meg a derekamra is vigyázni akarok.
Én csak csinálgatom ezt a tornázást, naponta, aztán majd meglátom. Ha működik, kicsit kibővítem, van elég edzős videó a Youtube-on. :)
DerWolf
09-05-2023, 02:18 PM
Nem kell rögtön ezerötszáz fekvővel indítani
Ne idegesítsél már, hogy két fekvőtámaszt bírsz lenyomni? haha Akkor hogy tudod dö ólmájti negyvenötöst felemelni?
Megy ott több is szerintem
De a fokozatosság lényegében igazad van, nézd ha félfekvőket nyomsz az is rendben van valamennyire be lehet erősödni attól is és ugye jobb mint a semmi nyilván
Lényeges a megfelelő bemelegítés előtte főleg vállak és könyök terén mert egyből porckopást kapsz az meg fájni fog úgy, hogy még a karod se tudod felemelni
Ha meg tudod akkor csináld meg a Svárcenegger videót amit feltöltöttem az egy jó bemelegítés átmozgat mindent bár némi plusz váll bemelegítés hiányzik belőle
Félfekvőből le lehet nyomni egész sokat még kezdőknek is csak tényleg úgy nyomd a fekvőt ahogy kell szabályszerűen is bemutatva másik videón germán kaliesztetik barátaink által mert másképp semmit nem fog érni az egész még félfekvőben sem
Sajnálom a betegséget, nemtudom mi bajod volt de ma már elég sokmindenen lehet erősíteni feltéve ha az nem maradandó
Én is fel tudtam volna magam gyúrni 110 kiló minőségi izomra talán ment volna egy országos bajnokág is biztos dehát ugye az anyagi körülmények igen meghatározóak ebben a témában, maga a munkavégzés kérdése is,mit dolgozol gyúrás mellett hogy ugye egy irodában ülsz 8 órában vagy pedig kinn az építkezésen 40 fokban hajtod magad hülyére ugye ez nem mindegy meg a sok rosszindulatú ember akinek más célja nincs csak a másik tönkretétele
A testépítés egy nagyon irígy sport tele rosszindulatú emberrel akiket az sem fog érdekelni ha 30 évesen rákban meghalsz
De a kaliesztetik az otthon is végezhető minimális beruházással csak néhány nem is drága sportszer szükséges hozzá és a megfelelő bemelegítés és fokozatos terhelés mert olyan porckopást és teniszkönyököt kapsz ha nekiállsz egyből tolódzkodni, hogy az életben nem fekszed ki
Wundersőn und veri hasznos mobilalkalmazás letölthető innen, érdemes rá áldozni, kompletten A-tól Z-ig bemutatnak mindent bemelegítéstől kezdőtől a haladón a profin át
https://www.calimove.com/
Maga a Jutube videókkal az a gond, hogy csak nagyjából mutatják azt be, hiányosak
Van kifejezett deréktorna érdemes is csinálni: lefekszel a földre két térded felhúzod kezed magad mellett majd derekad le föl emeled oda vissza
Aztán van négykézlábra állás mint egy kutya, ott pedig egyszerű a dolog, púpostevébe fel a gerinceddel majd lefelé engeded
Akkor van bukfenc is az is jól erősíti a hátizmot
Meg az orosz bukfenc is van azt meg fordítva kell csinálni, lefekszel a földre majd a lábad a fejed mögé görgeted és vissza de ehhez lendület kell
Ez a legegyszerűbb de van hiperhajlítás is de ahhoz kell állvány (az orosz bukfenc ennek a földön végezhető verziója, orosz katonaságnál sportolóknál mai napig használatos)
Orosz bukfenc
9376
Nekem sportorvos mondta, hogy a bicajozás a legjobb a belső core izmok edzésére, és tényleg jó is, érezhető ha az ember néha elmegy bringázni jó az alsóhátnak
Maga a derékkal nem lesz probléma ha az nincs túlhajtva, nem emelsz nehezet, nem görnyedsz és nem terheled szét
Általában a derékfájás a gerincről jön nem a derekad fáj csak oda sugárzik ki ott valami gerincprobléma lesz általában ha nem múlik
Arabok csináltak egy nagyon jó testépítő oldalt Jutúbon csak valahogy eltűnt az oldal a kedvenceim közül és nem találom ott voltak jó gerinctornák többek között majd belinkelem ha meglesz
DerWolf
09-05-2023, 02:32 PM
Most így hirtelen ezt találtam ez is jó lesz, bemutatja a fő gerincprevenciós tornát majd nézd végig ha érdekel
https://www.youtube.com/watch?v=cVnIAfmEox0&t=48s
DerWolf
10-05-2023, 12:16 PM
Okostelefonra most találtam egy nyújtós programot
Ezt érdemes csinálni mégha nem edz az ember akkor is, úgy alapvetőleg átmozgatja az egész testet de van benne némi preventív derék és gerinctréning is és edzés előtti és utáni nyújtás is
Egész jó és ingyenes bár nekem Android rendszerem van, nemtudom Apple telefonokon megy e, Google Play-ről lehet letölteni
https://play.google.com/store/apps/details?id=stretching.stretch.exercises.back&hl=en_US
2 és fél hónapja tornázgatok, minden nap.
Eredmények:
- A láb/lábujj/kéz/kézujj zsibbadás abbamaradt
- A lábam, térdem, nem recseg-ropog
- Több energia, minden területen
- Lehajolás után nem szédülök
- Kicsit hajlékonyabb is lettem, nem gond ha le kell guggolnom, hajolnom, fel kell ülnöm, stb.
- Ugyanazt eszem mint korábban, de fogytam vagy 2 kilót
- Az elején nehezen ment a torna, most már laza. Eleinte napi torna volt, most 3x evés, 2 evés előtt "jumping jack", + a 3. evés előtt a teljes torna az összes gyakorlattal, csak kicsit több mozdulattal hogy megérezzem. A "jumping jack"-ből a 20 is nehéz volt az elején, most 80-at tudok csinálni belőle, úgyhogy annyit szoktam mindig.
P. Dude
11-18-2023, 06:44 PM
:cool:
Ja, még valami.
- Régebben azzal is szenvedtem hogy felhúzzam a zoknim. Most már könnyedén megy. Gondolom az inak nyúltak a lábamban meg ilyesmi. :)