PDA

View Full Version : Prepper pontok (teszt)

TMIB
11-18-2013, 05:01 AM
Ha tudtok angolul, töltsétek ki!

(http://channel.nationalgeographic.com/channel/doomsday-preppers/interactives/how-prepped-are-you1/)http://channel.nationalgeographic.com/channel/doomsday-preppers/interactives/how-prepped-are-you1/

Én kitöltöttem. Itt az eredményem:

http://imageshack.us/a/img62/1818/a3wr.jpg

Erre bizony még gyúrnom kell. :haha:

(A maximum pontszám talán 95 pont)

Az 1-2 hetet nem igazán hiszem el, magamat ismerve és a tapasztalataimból kiindulva szerintem akár egy hónapig is ellennék. A 4 hét reálisabb mint az 1-2 hét. De amúgy elég megdöbbentõ hogy mennyire le vagyok maradva. Meglepõdtök majd ti is, ha kitöltitek.

Frissítés:

Elõször ha jól emlékszem 15 pontom lett, de eszembe jutott hogy van még egy dolog és úgy lett 18 pont a végeredmény.

Azóta vettem néhány alap dolgot és feltornáztam 4 ponttal az eredményt.

http://i.imgur.com/44kAIpP.jpg

Ha végre sikerül elköltöznöm, akkor a vizet és az ételt fel tudom nyomni sok ponttal. Van még néhány ötletem, de majd kiderül. :)

mossberg-operator
11-18-2013, 07:26 AM
Nekem 2-4 het, nincs eleg vizem. Te nem az auto hianyan buktazol?

TMIB
11-18-2013, 07:27 AM
Azon is. :)

Hány pontod lett?

MaRee
11-18-2013, 07:28 AM
Nekem 35 pont jött ki, mert ugye nincsenek pl fegyvereim, se golyóálló mellényem, meg ilyesmik. Ez amcsiknak készült :D

mossberg-operator
11-18-2013, 07:42 AM

Hány pontod lett?
Meg min?
Nem emlekszem, mert a laptopon csinaltam, most meg a telon potyogok melobol. Bocs.

mossberg-operator
11-18-2013, 07:44 AM
Nekem 35 pont jött ki, mert ugye nincsenek pl fegyvereim, se golyóálló mellényem, meg ilyesmik. Ez amcsiknak készült :D

Kerdes: a magyarok maskepp viselkednenek egy STHF szituacioban, hogy ne kelljen az a csunya puska? :cool:

MaRee
11-18-2013, 07:48 AM
Nos nálunk kb lehetetlen fegyvert szerezni az átlagembernek, ez elég nagy különbség.

mossberg-operator
11-18-2013, 07:50 AM

(http://channel.nationalgeographic.com/channel/doomsday-preppers/interactives/how-prepped-are-you1/)http://channel.nationalgeographic.com/channel/doomsday-preppers/interactives/how-prepped-are-you1/

(A maximum pontszám 82 pont)

Az 1-2 hetet nem igazán hiszem el, magamat ismerve és a tapasztalataimból kiindulva szerintem akár egy hónapig is ellennék. A 4 hét reálisabb mint az 1-2 hét. De amúgy elég megdöbbentõ hogy mennyire le vagyok maradva. Meglepõdtök majd ti is, ha kitöltitek.

Kajad sincs tartalekban? Miert nulla pont? MRE? Konzervek?

mossberg-operator
11-18-2013, 07:52 AM
Ezt ertem, de a problema attol meg mindig fennall. ( ezt MaRee-nek szantam. )

TMIB
11-18-2013, 08:03 AM
Étel van valamennyi, de gondolom úgy mérik, hogy mások 10 évre előre veszik az MRE-t és ahhoz képest nekem nem sok ételem van itthon, azért adtak rá nulla pontot. Meg olyasmik voltak még ott, hogy halastó, lábasjószágok, nagy kert, gyümölcsös. Ilyenek itt nincsenek, nem is lehetnek, mert a városi szabályzat tiltja.

TMIB
11-18-2013, 08:07 AM
Meg min?

A fegyvereken nem. Az az egy a maximumot hozta. :haha:

Vennem kéne egy nagy víztároló üveget, víztisztítót, meg egy rakás konzervet néhány MRE-vel. Ezekkel gyorsan feljebb tornászhatnám a pontokat.

mossberg-operator
11-18-2013, 08:53 AM
A fegyvereken nem. Az az egy a maximumot hozta. :haha:

Vennem kéne egy nagy víztároló üveget, víztisztítót, meg egy rakás konzervet néhány MRE-vel. Ezekkel gyorsan feljebb tornászhatnám a pontokat.
Akkor mire varsz? :)

TMIB
11-18-2013, 08:57 AM
Akkor mire varsz? :)

Pénzre. :haha: Ha lesz miből, akkor jöhet a bevásárlás. :thumbup

Vasember
11-18-2013, 09:02 AM
Éhen fogunk halni!
810

TMIB
11-18-2013, 09:30 AM
51? Az igen! :beer:

imi79
11-18-2013, 10:17 AM
811

1-2 hónap.
Ez bõven rendben van számomra, ha kitörne valamilyen zavargás, tõzsdepánik, akármi.

mossberg-operator
11-18-2013, 10:54 AM
Pénzre. :haha: Ha lesz mibõl, akkor jöhet a bevásárlás. :thumbup

Kisordog kerdes: mennyi penzt oltel/koltottel fegyverre/felszerelesre, s mennyit kajara/MRE, stb?

Vasember
11-18-2013, 11:01 AM
Jó jó de éhesen csak kihúzzuk egy darabig! :)

TMIB
11-18-2013, 11:07 AM
Ez bonyolultabb mint gondolnád. A 1911-es visszahozta az árát a videókkal, az utolsó fillérig. De még azon túl is. A sörétes lassan a felét hozza vissza. A revolver is visszahozta a felét. Valamennyit az AR és az AK is visszahozott. Sok fegyverekkel kapcsolatos felszerelés, kellék is teljesen visszahozta az árát. De még a lőszer is. Ha vettem volna 500 MRE-t, abból nem lett volna semmim. :) Nekem a fegyvervásárlás befektetés is volt eddig. ;) (Áprilistól nem igazán jön a reklámok után semmi, szóval ezek után nem tervezek vásárlást, legalábbis nem videós-befektetésnek.) Ezt munkának tekintettem és hobbinak. Meg aztán ezzel a prepper dologgal csak néhány éve foglalkozom, fegyvervásárlásokat meg már vagy 12 éve elterveztem, jóval azelőtt mielőtt még ide kiutaztam. Hosszú történet.

TMIB
11-18-2013, 11:09 AM
Jó jó de éhesen csak kihúzzuk egy darabig! :)

Így van.

Ráadásul a kérdőív nem foglalkozik egy fontos dologgal. Akinek van fegyvere és nem egy nagyváros kellős közepén lakik, van a közelében erdő-mező, az vadászhat, tehát esélyes hogy akkor is lesz mit ennie, ha esetleg nem spájzol be magának 8 tonna MRE-t. Ugyanez vonatkozik arra, ha például valaki nagy tó, folyó, tenger vagy az óceán mellett lakik és van horgászbotja. Talán ő se fog éhen halni.

mossberg-operator
11-18-2013, 11:25 AM
Ez bonyolultabb mint gondolnád. A 1911-es visszahozta az árát a videókkal, az utolsó fillérig. De még azon túl is. A sörétes lassan a felét hozza vissza. A revolver is visszahozta a felét. Valamennyit az AR és az AK is visszahozott. Sok fegyverekkel kapcsolatos felszerelés, kellék is teljesen visszahozta az árát. De még a lõszer is. Ha vettem volna 500 MRE-t, abból nem lett volna semmim. :) Nekem a fegyvervásárlás befektetés is volt eddig. ;) (Áprilistól nem igazán jön a reklámok után semmi, szóval ezek után nem tervezek vásárlást, legalábbis nem videós-befektetésnek.) Ezt munkának tekintettem és hobbinak. Meg aztán ezzel a prepper dologgal csak néhány éve foglalkozom, fegyvervásárlásokat meg már vagy 12 éve elterveztem, jóval azelõtt mielõtt még ide kiutaztam. Hosszú történet.

Igy mar ertheto!

Traveller
11-18-2013, 12:10 PM
812

Nincs MRE-m egy darab, sem bajtárs, barterozni nem fogok sem lõszert, sem orvosságot, sem élelmiszert, energiában pedig csak a fára számítok.
Vannak fejlesztendõ területek, ezt tudom is.

TMIB
11-18-2013, 12:15 PM
Én úgy vettem észre a tesztben, hogy aki jó helyen lakik, az alapból 10-12 ponttal indul. Víz melletti ház, ahol kert lehet, háziállatok és halak, a város helyett a kies környezetért plusz pontokat a a teszt, ahol pedig nagy az udvar, ott lehet pince is.

Nem is 10-12. Megnéztem egyenként, a jó területért és környezetért összesen 16 pontot ad a teszt.

Daniui
11-18-2013, 01:34 PM
Érdekes a teszt, ha úgy vesszük ez is lehet egy értékelési alap, de ahogy észrevettem inkább a tárgyi és környezeti dologokra ad sok pontot, a tudás alapu dolgokért elég keveset pl. ott ahol lehetett választani az orvosi felkészültségbõl first aid, közepes, és orvosi szint, ott csak plusz egy pontot jelentett ha pl a legmagasabbra tetted, pedig szerintem az orvosi ismeret többet nyom.
Nekem pl a securitym lett a legjobb 7 pont de valószínûleg Túlélõ akinek csak 5 pont lett a fegyverei miatt valójában neki többnek kéne lenni.
Úgyhogy valami féle viszonyítási alapnak jó bár egyáltalán nem venném készpénznek, azt az idõintervallumot amit ír.

mossberg-operator
11-18-2013, 02:33 PM
Érdekes a teszt, ha úgy vesszük ez is lehet egy értékelési alap, de ahogy észrevettem inkább a tárgyi és környezeti dologokra ad sok pontot, a tudás alapu dolgokért elég keveset pl. ott ahol lehetett választani az orvosi felkészültségbõl first aid, közepes, és orvosi szint, ott csak plusz egy pontot jelentett ha pl a legmagasabbra tetted, pedig szerintem az orvosi ismeret többet nyom.
Nekem pl a securitym lett a legjobb 7 pont de valószínûleg Túlélõ akinek csak 5 pont lett a fegyverei miatt valójában neki többnek kéne lenni.
Úgyhogy valami féle viszonyítási alapnak jó bár egyáltalán nem venném készpénznek, azt az idõintervallumot amit ír.

Egyetertek, persze semmi sem tokeletes, de a hianyossagokra talan jol ravilagit, nemde?

Daniui
11-18-2013, 03:03 PM
Egyetertek, persze semmi sem tokeletes, de a hianyossagokra talan jol ravilagit, nemde?

De szerintem is, én is elgondolkoztam mit lehetne fejleszteni:)

mossberg-operator
11-18-2013, 04:42 PM
De szerintem is, én is elgondolkoztam mit lehetne fejleszteni:)

Szinten.

TMIB
11-19-2013, 04:20 AM
Rájöttem hogy egy dolgot kifelejtettem a tesztből, úgyhogy ez dobott még 2 pontot a biztonságra. Persze hogy 13 vagy 15 pont, nem nagy különbség. Viszont van néhány ötletem hogy mivel tornászhatnám feljebb az értékelést. Január után lesz egy kis pénzem is, úgyhogy majd költök belőle.

Grafitos
11-19-2013, 08:19 AM
Január után lesz egy kis pénzem is, úgyhogy majd költök belõle.

Abból bármikor küldhetsz:beer:

mossberg-operator
11-19-2013, 05:36 PM

Hány pontod lett?

Ime: 824

TMIB
11-19-2013, 05:48 PM
Ime: 824

Te is megelőztél 5 ponttal. :)

mossberg-operator
11-19-2013, 06:28 PM
Te is megelõztél 5 ponttal. :)

Van meg mit gyurnom. Kov projektem a prepper csoport kialakitasa. Eddig 4 embert szerveztem be, sok eve ismerem mind, prepperek valamilyen szinten, de nem hangoltuk ossze dolgainkat eddig. Illetve a Bag out location projektem eleg kemeny ugy, egyikuket mar beavattam a temaba, a tobbit majd kesobb. A tobbit talan uzenetben megirom, ha kivancsi vagy, ez itt mar nem tul okos dolog, ugy velem.

TMIB
11-19-2013, 06:48 PM
Nálam az sajnos nem lehetséges. Barátnőmet és a családját nem érdeklik az ilyesmik, barátaim meg mind otthon Magyarországon.

Zacskóbicska
11-20-2013, 07:11 AM
Nálam 4-8 hónap jött ki. (56p.) Én is ennyire saccoltam. Szerintem ez a teszt egyébként túlságosan nagy hangsúlyt fektet az elektromosságra. (Gondoljatok csak bele, hány száz éven keresztül éltek emberek tanyákon áram nélkül.) Elgondolkodtató viszont az ásott kút és a saját vízbázis védelmének fontossága. Ha vized van, mindened van.

TMIB
11-20-2013, 07:15 AM
Mivel 3 percig bírja ki élve az ember levegő nélkül, 3 napig víz nélkül és 3 hétig étel nélkül, így nem is értem hogy hogy jöhetne ki 1 hét túlélés ha valakinek van 1 hektó ivóvize. Akkor abban az esetben -ha senki nem veszi el tőle erőszakkal és otthon marad, nem zavarja senki, csak ő van és a vize és nincs tél, nem fagy meg- akkor a 2-3 hét túlélés az alap, igazam van? :)

mossberg-operator
11-20-2013, 08:11 PM
Nálam 4-8 hónap jött ki. (56p.) Én is ennyire saccoltam. Szerintem ez a teszt egyébként túlságosan nagy hangsúlyt fektet az elektromosságra. (Gondoljatok csak bele, hány száz éven keresztül éltek emberek tanyákon áram nélkül.) Elgondolkodtató viszont az ásott kút és a saját vízbázis védelmének fontossága. Ha vized van, mindened van.

Kis csoportom egyik tagja megcsinalta (20 eves) , s 35 pontja lett, mivel van vizforrasuk a kertben, anyja nover a korhazban, s kerul haza ez-az, antibiotikum, egyebek, apja nagy offroad buzi, tehat van terepjaro... Nekem abszoult nincs semmim amivel elektromossagot lehet termelni, mert ugy velem folosleges, ahogy a radio is ( szamomra ). Inkabb beans-bullets-bandages vonalon gondolkodok.

mossberg-operator
11-20-2013, 08:14 PM

Ha nem titok, megirhatnad reszletesebben, hogyan hoztad ossze az 56 pontot, legyszi.

Amatorpe
11-21-2013, 09:10 PM
Sajnos nem értek ennyire angolul, de kétlem, hogy elérnék 20 pontnál többet...
Maga a teszt az itt leírtak alapján inkább egyfajta összehasonlítási alap, mintsem teljes elemzés, de ahogy azt többen is írták, arra jó, hogy elgondolkodjon rajta az ember, mit kellene még fejleszteni, és már az is jó.
Véleményem szerint ha egy fórumon/prepperoldalon oldalanként egy új/hasznos dolog van, akkor már megérte elolvasni. (Párat már átnéztem...) Kicsit ilyen lehet ez a teszt is, segít összegezni, felmérni, ötletet adni, stb.

Zacskóbicska
11-22-2013, 11:46 AM
Ha nem titok, megirhatnad reszletesebben, hogyan hoztad ossze az 56 pontot, legyszi.

Nem titok.
Saját, fedett kutam van, ami túlélés szempontjából korlátlan vízkészletet jelent úgy, hogy nem kell külön energiaforrás a víz kitermeléséhez. Leengedek egy vödröt, ha kell. A legközelebbi szomszédom sincs közelebb fél kilóméternél. Nincs szükségem autóra és benzinre a kaja beszerzéséhez. A közeli tanyavilágban is bármihez hozzájuthatok élelmiszer terén. A környezetemben lévõ erdõ bõségesen ellát faanyaggal, megújuló erõforrás. Van deponált kaja tartalékom. (Bab, lencse, dió, mogyoró, stb.), ugyanis a télen alapvetõen lakatlan tanyám az éléskamra. A víz ott is kurrens cikk lenne, tehát kiváló cserealap addig, amíg meg tudom õrizni a korlátlan birtoklását. Ehhez segítenek az íjaim. A vadászati (csapdázási) lehetõség is korlátlan lehet adott esetben. (Ha csak azokat a vadakat gyûjteném be, amikkel személyesen találkoztam a saját udvaromban a nyáron, már annak a húsa is elég lenne 4 hónapig biztosan.) Nekem a villany csupán kényelmi szempont. Ott kint nem igazán érzem meg a hiányát. A benzin hiányának és a gázénak sem. Nyáron, ha meleg van, a kaját jól záródó mûanyag edényben leengedem a kútba. Az a természetes hûtõm.

TMIB
11-22-2013, 11:25 PM
Sajnos nem értek ennyire angolul, de kétlem, hogy elérnék 20 pontnál többet...
Maga a teszt az itt leírtak alapján inkább egyfajta összehasonlítási alap, mintsem teljes elemzés, de ahogy azt többen is írták, arra jó, hogy elgondolkodjon rajta az ember, mit kellene még fejleszteni, és már az is jó.
Véleményem szerint ha egy fórumon/prepperoldalon oldalanként egy új/hasznos dolog van, akkor már megérte elolvasni. (Párat már átnéztem...) Kicsit ilyen lehet ez a teszt is, segít összegezni, felmérni, ötletet adni, stb.

A 20 még mindig jobb mint az én 15-öm. :) Elég sok mindenre rávilágított a teszt, és látom hogy miből kéne még venni. Nálam a helyszín semmi plusz pontot nem adott, azon nem is tudok javítani, viszont néhány apróbb dolgot már beterveztem magamnak, amivel majd javítok a vérszegény 15 pontos eredményen.

A. L. Ias
11-23-2013, 09:14 AM
...Elég sok mindenre rávilágított a teszt, és látom hogy mibõl kéne még venni. Nálam a helyszín semmi plusz pontot nem adott, azon nem is tudok javítani, viszont néhány apróbb dolgot már beterveztem magamnak, amivel majd javítok a vérszegény 15 pontos eredményen.

Elnézést, hogy belerondítok egy OFF szerû megjegyzéssel, de ha már szerinted is a vásárlás a megoldás, akkor ide írom. Milyen teszt az ahol a vásárlás az érték és nem a tanulás?
Folytatás az elméletek vegyesen topikban....

TMIB
11-23-2013, 10:05 AM
és nem a tanulás

Az is érték, ott van a kérdések között. Nem csak a víz készlete, hanem a víztisztítás is ott van a kérdések között. Az ételnél is nem csak az van a kérdések között hogy van-e elég szárított hús és gyümölcs a kamrában, hanem hogy tudsz-e kertészkedni és állatokat nevelni. Ez nem csak arról szól hogy van-e kerted, hanem arról is hogy tudsz-e termelni.

Aztán ott a kérdés ami pont erről szól, hogy "van-e olyan amiben képzett vagy és ilyen helyzetben hasznos lehet", illetve hogy mennyire vagy képzett.

Lőfegyver kérdésnél is hiába kérdi hogy hány van, mert ez alatt azt is érteni kell hogy tudod-e őket használni.

Az egyik kérdésnél ott van hogy hány ember lenne a csapatodban, illetve hogy mennyire képzettek prepper témában.

Az X Factor kérdésnél pedig az, hogy gyógyászatban, baleseti ellátásban jártas vagy-e, és ha igen akkor mennyire.

Ez nem minden, mert a legutolsó kérdés szintén arról szól, hogy mennyire kezeled jól a vészhelyzeteket.

Megnéztem, ha csak a direkt kérdéseket nézzük, azok 16 pontot adnak összesen. Emellett vannak még azok a kérdések, amit tárgyakról szólnak, de az evidens hogy arról szól hogy van-e és tudod-e használni.

;)

hwahun
11-23-2013, 01:52 PM
Az is érték, ott van a kérdések között. Nem csak a víz készlete, hanem a víztisztítás is ott van a kérdések között. Az ételnél is nem csak az van a kérdések között hogy van-e elég szárított hús és gyümölcs a kamrában, hanem hogy tudsz-e kertészkedni és állatokat nevelni. Ez nem csak arról szól hogy van-e kerted, hanem arról is hogy tudsz-e termelni.

Aztán ott a kérdés ami pont errõl szól, hogy "van-e olyan amiben képzett vagy és ilyen helyzetben hasznos lehet", illetve hogy mennyire vagy képzett.

Lõfegyver kérdésnél is hiába kérdi hogy hány van, mert ez alatt azt is érteni kell hogy tudod-e õket használni.

Az egyik kérdésnél ott van hogy hány ember lenne a csapatodban, illetve hogy mennyire képzettek prepper témában.

Az X Factor kérdésnél pedig az, hogy gyógyászatban, baleseti ellátásban jártas vagy-e, és ha igen akkor mennyire.

Ez nem minden, mert a legutolsó kérdés szintén arról szól, hogy mennyire kezeled jól a vészhelyzeteket.

Megnéztem, ha csak a direkt kérdéseket nézzük, azok 16 pontot adnak összesen. Emellett vannak még azok a kérdések, amit tárgyakról szólnak, de az evidens hogy arról szól hogy van-e és tudod-e használni.

;)

Ebben nagyon igazad van, jó meglátás! :)

hwahun
11-23-2013, 02:35 PM
itt az eredmény :)

Yrkon
11-28-2013, 05:26 PM
Én is megcsináltam. Egy dolog viszont nem volt teljesen világos: amikor a hûtés/fûtés és fõzésnél a fa mellett megjelent a "cords" csúszka. azzal mit akar? Hogy mennyi fám van? Vízforrásos meg több is van, viszont távolságnál csak egy van. Nekem van kutam, 2 forrás 1 km-en belül, meg Balaton parti városban lakom... tehát elvileg halam is lehetne...
845

hwahun
11-29-2013, 07:40 AM
Én is megcsináltam. Egy dolog viszont nem volt teljesen világos: amikor a hûtés/fûtés és fõzésnél a fa mellett megjelent a "cords" csúszka. azzal mit akar? Hogy mennyi fám van? Vízforrásos meg több is van, viszont távolságnál csak egy van. Nekem van kutam, 2 forrás 1 km-en belül, meg Balaton parti városban lakom... tehát elvileg halam is lehetne...
845

Ha elvileg lehetne halad, ott azt is vedd számításba, hogy van-e horgászbotod, ill. tudsz-e pecázni, halászni... szerintem... :)

Yrkon
11-29-2013, 08:22 AM
Balatoni gyerek és nem tud horgászni?! Azt hittem, olyan nincs is, csak a mesében :) Megvan hozzá mindenem, csak különösképpen nem szeretem a halat :) Ja, és idõm sincs rá, már két éve nem jutottam le horgászni :(

TMIB
09-30-2015, 05:35 AM
Kinél mi a helyzet? :) Változtak a pontszámok?

doki
09-30-2015, 08:53 AM
35...

mmilan21
09-30-2015, 11:51 AM
40 pont

szerafine
11-23-2015, 04:26 PM
Ez lett az enyém. :)

http://channel.nationalgeographic.com/doomsday-preppers/interactives/how-prepped-are-you1/

Valamit tuti mellé nyomtam, mert nem hiszem, hogy alapból ennyire magasra tudnám feltornázni.:D

Ma megalkottam 3 BOB-ot. A két kicsiét, meg a kamaszét, a másik kettõt táska hijján egyenlõre egy papirdobozba pakolom. Remélem, jövõ hétig nem lesz gebasz, akkor tudok venni kettõ táskát megint.:)

TMIB
11-23-2015, 04:41 PM
Hány pontos lett? A linken nem látni az eredményt. :)

szerafine
11-23-2015, 05:05 PM
52

TMIB
11-23-2015, 05:22 PM
Az jó sok. Lehet hogy valamit rosszul töltöttél ki? Annyi csak a legprofibbaknak volt eddig itt.

szerafine
11-23-2015, 06:12 PM
Én is ezt mondom.:D

TMIB
05-13-2016, 01:56 PM

(A maximum pontszám talán 95 pont)

Frissítés:

Elõször ha jól emlékszem 15 pontom lett, de eszembe jutott hogy van még egy dolog és úgy lett 18 pont a végeredmény.

Azóta vettem néhány alap dolgot és feltornáztam 4 ponttal az eredményt.

http://i.imgur.com/44kAIpP.jpg

Ha végre sikerül elköltöznöm, akkor a vizet és az ételt fel tudom nyomni sok ponttal. Van még néhány ötletem, de majd kiderül. :)

Új hely, változás a pontok terén.

http://i.imgur.com/aS5qd2o.jpg

Beszerzek egy rakás víztároló hordót, meg konzerveket és azzal is elõrébb lépek. (Persze ezekhez kell egy kis pénz, de majd megoldom.) :) Mondjuk a vadászatot nem említi a teszt, pedig itt az erdõben azt is tudnék. Abból is lehetne étel, szükség esetén.

mmilan21
05-13-2016, 03:32 PM
Új hely, változás a pontok terén.

http://i.imgur.com/aS5qd2o.jpg

Beszerzek egy rakás víztároló hordót, meg konzerveket és azzal is elõrébb lépek. (Persze ezekhez kell egy kis pénz, de majd megoldom.) :) Mondjuk a vadászatot nem említi a teszt, pedig itt az erdõben azt is tudnék. Abból is lehetne étel, szükség esetén.

Én most 40 pontnál tartok.
Nem változott a pontszámom.

A kiskert, a kút+vízszûrés, gyümölcsös és a háztáji is hozzátesz ehhez az értékhez elég sokat.

TMIB
05-13-2016, 03:53 PM
Nálunk fúrt kút van, igaz, áram kell hozzá. Víz van mindenütt, az erdõben is, mondjuk az mocsár inkább, meg a ház elõtt is az árokban. Bár egyikben sem bíznék, bár komoly forralás után esetleg még iható is lehetne...

Meg van itt a házban ilyen óvóhely féle, körberakva téglával. baj esetén oda lebújhatnánk szerintem. Nem emlékszem az X faktornál mi változott. Talán hogy szereztem egy kis ezüstöt. Szerintem az lehet az a 2 új pont. :)

Atyesz
10-22-2016, 08:12 PM
60 pont.
A fegyverek, a folyó, a két autó, az óvóhely, az erdõ, a magok, a konzervek, a kütyük elég sokat nyomtak rajta. Nem is beszélve a gázmaszkról, és a közeli BOL-ról.

TMIB
10-22-2016, 08:22 PM
60? Akkor szerintem neked lehet itt a legtöbb pontod. :)

Atyesz
10-22-2016, 08:33 PM
Hááát, meg van mindenem.

Ihasz Laci
10-22-2016, 09:17 PM
20 pontot kaptam ugy hogy nem is keszulok:) 2-4 hetig eletben maradhatok ha kiborul a bili.

TMIB
10-23-2016, 03:06 AM
Néhány egyszerû dologgal lehet rajta dobni 10-12 pontot. Látod, nekem is sikerült. ;)

Ihasz Laci
10-23-2016, 07:07 AM
Néhány egyszerû dologgal lehet rajta dobni 10-12 pontot. Látod, nekem is sikerült. ;)

ja csak ugy kivancsisagbol csinaltam, annyira nem erdekel, hogy mennyi pontot kapok erte.
azon is meglepodtem, hogy egyaltalan kaptam erte pontot, tennyleg ugy, hogy nem is keszulok:)

mossberg-operator
11-10-2016, 12:57 AM
Ujbol csinaltam. 24 pontom lett, ez foleg a lofegyverek miatt ment feljebb, illetve a felhalmozott keszletek miatt, valamint a kepzettsegek is megjelentek, mint meghatarozo tenyezok. A nagyvaroson becsungtem, illetve azon, hogy atkoltoztem egy modern, belvarosi lakasba. 0 pont abban a szekcioban. Itt sajna a prepper szempontok hatterbe szorultak az eletben. Igaz van a csaladban masik, kertes haz, mint tartalek. De azt nem vettem figyelembe.

palizerhuszár
12-03-2016, 10:08 PM
32 pontot szereztem. A teszt valóban nem nagyon értelmezhetõ a magyar körülményekhez, de jó kiindulási pont egy még jobb megalkotásához. A víznél nem sokat tartalékolunk, mert van kutunk, áram nélkül is használható, csak melós. Szûrõt gyerekkoromtól tudok készíteni, de egy kis szoktatással hozzá lehet szinte minden vízhez szokni. Nekem nagyon erõs élmény volt, amikor Romániában a hisztis libák nem itták meg az ottani vizet, hanem csak valami drága, világmárkát ittak. Attól féltek halálos a sima csap víz ( ja tényleg ilyen libák voltak) Tény, hogy elsõ nap én is keverten ittam, de az elsõ gyorsabb könnyítés után hozzászoktam. Egyszer még egy vályogvetõ gödrünkbõl is ittam.
Nincs semmiféle csomagolt ételünk, de van igen jól tárolt hús (bõrben)+ egy heti vegyes hús fagyasztva. Kukorica néhány mázsányi, rozs is csak akad még pár zsákkal. Paprika van még és most vettünk egy újabb zsák káposztát, krumplink van vagy 3 mázsa.
Fóliasátrak még 2-3 évet kibírnak, így áthidalható a termelés, kvázi egész évben. A gyümölcsre még várni kell pár évet. A halat csakis aquapóniával termeszteném, ha lenne egy közel teljes összeomlás, akkor venném a fáradságot és építenék egyet, csak halak hiányoznak, mert magom az akadna.
Milyen sûrûségûnek lehetne venni, ha a szomszédok 3-400 méterenként vannak, kis falu meg 1,5 km? Én a közepesen sûrûnek vettem.
Rokonokat, barátokat nem vettem menekülési bázisnak, de a régi tanyánk lehetne az, fõleg, hogy 2 öntözési gödör és erdõnk is van ott. Ráadásul kimondottan védett helyen van...
Az áramot sógorom már másnap megoldaná, így valós méretben is értelme lenne elkészíteni a függõleges szélerõmûvet. Egyébként is értelmes lenne, na de van, amire már nem futja a hétköznapok végett. Nyáron azért vízemelésre egyet nagyban is megcsinálok. Faterom érti, hogyan kell gázmeghajtással meghajtani a gépeket és sógorom autó, ill. "mindenszerelõ". A traktor bármivel elmegy, bár indításnál, fõleg hidegebb idõben kell egy kis minõségi is.
Mivel van erdõnk továbbra is fa lenne tüzelésre, de ilyen esetben fõzésre is. 3 gázpalack az hány gallonnak feleltethetõ meg?
Szerintetek beszámítható jó pár év oktatás speciális kiképzéshez ( pszichológiailag az is kemény:)), na jó csak vicceltem.
Tûzfegyver nincs, nem is láttam még élõben, nyíl, lándzsa, bot. Testpáncélt lehet készíteni, de csak akkor van értelme, ha tényleges és kitartó összeomlás lesz.
Testvéreim, húgom férje, fater így vagyunk épkézlábak+törött kézzel anyám, aki így is köröz sok másik embert és az idõs nagyi. Így 5 fõt számoltam használhatónak, bár rengeteg mindent megcsinálnak anyáék is.
Sajna most gyógyszer függõk vagyunk és a tudás kimerül az elsõsegélyben, de vannak szakkönyveink, csak nincs kellõ gyakorlat hozzájuk.
Ha kel,l sógorom két gyufaszálból meg egy fejhallgatóból összerak egy adóállomást is, de ezt nem vettem bele a tesztbe.
Van jelenleg 2 diesel-es kocsink, egy benzines felújítás alatt ( erre még az EMP sem hat és bizonyítottan bármilyen terepen elmegy, csak kicsi nekünk), meg egy traktor, 2 bicikli, + egy szétszedett moci.
Van paprika felesbe meg némi tartós élelmiszer, de ezektõl nem igen válnék meg, csak szükség esetén. Szintén a pálinkával. Ékszer van azt sajnálnám a legkevésbé (mert azt ugye nem tudom megenni).
Hogy mennyire is vagyok felkészülve? Nos, elég feszült és dühös vagyok, hogy 46-os bakanccsal osszam az igét. De még nem csaptam igazán szét senkit (leszámítva egy srácot akinek szilánkosra törtem a lábát, igaz nem akartam ennyire kitolni vele). Eléggé eltunyult vagyok mostanában, de edzettek eleget középsuliban és azért még a mezõgazdaság is szinten tart.
Felmértem már rég a környékünket, lehetõségeket. Sejtem a környékbeliek elõnyeit a különbözõ forgatókönyvekben, és a családom képességeit is ismerem. Sok a fóliasátor (sugárzás), üvegház, termálvíz, valami olajfinomítóféleség és egy lezárt olajkút is. Csatornák miatt ellenõrizhetõbb a környék forgalma.
Sok mindenben kell fejleszteni de erre 2-t adta magamnak.

TMIB
03-26-2020, 07:47 PM
Úgy tûnik hogy törölték a tesztet. Pedig a mostani készletemmel igen komoly pontszámokat érhettem volna el rajta... :hogymi: