View Full Version : Pocsékolás
Titeket mennyire idegesít a pocsékolás?
A felkapcsolt villanyról és hasonlókról már beszéltünk valamelyik topicban. Itt egy másik gond, az étel pocsékolása. Nagyon nehezen viselem. :(
Mondom a mostani példát.
Egy hete lett véve egy nagy sült csirke (8 dollár = kb. 1700 Forint). Dobozzal együtt be lett téve a hűtőbe. Minden nap megkérdeztem hogy kié a csirke, hogy ehetek-e belőle. A válasz mindig az volt, hogy "az nem a tiéd, ne egyél belőle, hagyd békén". Minden nap ez volt a válasz. Ma ránéztem a csirkére, senki egy falatot nem evett belőle. Hatalmas, gyönyörű sült csirke, egészben ment a kukába, mert már az egész csupa zöld penész volt. A szívem szakad meg ilyenkor. :cry:
És mikor mondtam, hogy ez borzasztó akkor mit mondtak nekem? Azt hogy: "Mit törődsz vele?"
A villanyt is mindig én kapcsolgatom lefelé, mert nappal, mikor vakító fény van a házban, akkor is ég az összes villany.
imi79
11-27-2013, 07:22 AM
Engem is hihetetlenül bosszant a pocsékolás.
Sajnos ez a fogyasztói társadalom egyik velejárója.
John Galt
11-27-2013, 02:49 PM
Én anno fõiskolás koromban tapasztaltam ezt meg, amikor Nyugat-Európában tanultam. A lakótársaim naponta annyi ennivalót dobtak ki, ami nekem a heti kajapénzembõl nem jött volna ki. Volt, hogy negyed órát álltam a kuka mellett, vacillálva, hogy kivegyem-e az érintetlen fél pizzát...
De mostanában az dühít a legjobban, amikor egy mûszaki cikket ki kell dobni egy jelentéktelen alkatrész hibája miatt, mert szándékosan úgy alakították ki, hogy cserélhetetlen/javíthatatlan legyen.
Meg a sok funkciótlan "dekoratív" biszbasz, amit az ember neje hazahord a lakásba. :D
Ne is mondd. Megveszik, telehordják a házat, de minden ruha, dísztárgy meg minden csak úgy van, ledobva valahová, a címkét se szedik le róla, és ott van, drága volt, meg foglalja a helyet, hogy már férni se lehet a sok akármitől.
Hogy miért veszik meg? Nem azért mert szükség van rá, hanem azért mert "olcsó volt". De ha nincs szükség rá akkor nem mindegy hogy olcsó-e? Ha ingyen adnák se kéne hazahozni, ha csak lom! :hogymi:
M-torolt_forumozo
11-27-2013, 03:55 PM
Az ilyen emberek nagyon el vannak kényeztetve (lehetne mondani hogy túl sok a pénz, bár ez kicsit irigykedõen hangzik). Én elküldeném õket egy szegényebb helyre (fejlõdõ ország, elszigetelt népcsoport), ahol napi 8-9 órát kell dolgozni az ételért és a víz sem csak úgy jön a csapból, 1-2 hónapra. Kíváncsi lennék utána hogy állnának a dolgokhoz.
Ha jön az SHTF, akkor majd megtapasztalják. Addig meg muszáj elviselnünk a pazarlás látványát. :hogymi:
Azt is észrevettem, hogy azok is ezt csinálják, akiknek amúgy nincs is pénzük. De erre való a hitelkártya. Mindenki veszi a szemetet, közben mindenki el van adósodva. :hogymi:
(Már rajtam kívül. Én sose veszek fel hitelt. :))
Hidd el, ez Amerika, itt a szegények (is) veszik azt a szemetet, amire semmi szükségük sincs. Úgy mint a pénzesebbek.
Meg mondták, hogy "jó hogy itt Amerikában hetente van fizetés, mert ha havonta kapnák az emberek a fizetésüket, akkor nem tudnák beosztani és hó közepére már nem lenne pénzük".
Lehet hogy nem túlzás ez az állítás. :hogymi:
raktaros
11-27-2013, 04:46 PM
Nálunk is sok dolgot kidobált anyós a hûtõbõl 1 nappal a ráírt dátum után. Sajnos néha mi is veszünk valamit ami akciós mert szoktunk enni. Bekerül a hûtõbe, de mivel nem nyitogatjuk folyton a hûtõt, néha hátra is kerül, gyakran elfelejtjük.
Anyós meg jött hogy ez is lejárt, az is lejárt. (Persze a minõségét megõrzi dátum ugyanúgy kidobást jelent neki mint a fogyasztható dátum.)
Már idegesít ez a szó, Párom figyeli is az arcom mikor anyós kimondja :).
Sok idõbe telt míg megértette, hogy nekem nincs olyan hogy lejárt, csak megromlott.
Megnézem, megszagolom, megkóstolom. Ha rendben akkor megeszem, ha nem, akkor tyúkok vagy kuka.
Házi dolgoknál is így mûködik, hiszen ott dátum sincs.
Szóval most ott tartunk, hogy nem piszkálja, csak szól :).
A dátum fordított esetben sem jelent túl sokat. A múltkor a 26.-án lejáró tej már 22.-én savanyú volt.
Nem éreztem magam túl jól amiatt hogy ki kellett öntenem 1 liter tejet a lefolyóba. :hogymi:
fater.lajos
11-27-2013, 05:04 PM
Én személy szerint imádom a lejárt szavatosságú sajtokat. Akkor kezd íze illata (szaga) lenni.
A rántott húst meg úgy készítem, hogy fokhagymás valódi tejbe áztatom. Az meg négy öt nap alatt megalszik a hûtõben, a hús szeleteken. Ne, ennek a húsnak az íze panírozva sütve nem menzás népi egység vegeta. Szerintem az Élelmiszerlánchogyishívjákmilyenhivatal hátast dobna tõle. Én meg a családom meg csak hanyatt dõl tele hassal.
Egyébként a raktáros módszerét elegánsul úgy hívják, organoleptikus vizsgálat. Tökéletesen megbízható és több száz éves múltja van ennek az élelmiszer vizsgálati módszernek.
Ez mondjuk Angliában is így van.
Ott is mindenki el van adósodva. A múltkor volt arról egy cikk, hogy ott is pocsékolnak és a nem létező pénzüket költik el, ráterhelik a hitelkártyáikra, aztán meg fizetnek miatta a bankoknak hónapokig, meg évekig.
raktaros
11-27-2013, 05:08 PM
A dátum fordított esetben sem jelent túl sokat. A múltkor a 26.-án lejáró tej már 22.-én savanyú volt.
Nem éreztem magam túl jól amiatt hogy ki kellett öntenem 1 liter tejet a lefolyóba. :hogymi:
Igen, nálunk is már többször elõfordult ilyen.
De mostanában az dühít a legjobban, amikor egy mûszaki cikket ki kell dobni egy jelentéktelen alkatrész hibája miatt, mert szándékosan úgy alakították ki, hogy cserélhetetlen/javíthatatlan legyen.
Meg a sok funkciótlan "dekoratív" biszbasz, amit az ember neje hazahord a lakásba. :D
Ajánlom a villanyköre összeesküvés c. filmet ....
fater.lajos
11-28-2013, 04:50 PM
Ajánlom a villanyköre összeesküvés c. filmet ....
DoQ 2013. december 1. vasárnap 23:00 A Villanykörte Összeesküvés – A Tervezett Elavulás története
fater.lajos
11-28-2013, 05:08 PM
Még szerencse, hogy a fokhagyma csírátlanítja a tejet. :)
Nem. A természetben mûködik "az erõsebb kutya baszik" elv. A húson lévõ baktériumokat elöli a tejben lévõ tejalvasztó flóra.
Az általad említett módszer például az ecetes ruhába csavart hús . Na, az ideig óráig elnyomja a húson élõ rohasztó baktériumokat. Sokkal tartósabb a dolog, ha a húst közönséges savanyú-káposztába teszed. A savanyú-káposzta esetében a benne lévõ élesztõ veszi át az uralmat, és napokig fõzhetõ marad a hús szobahõmérsékleten. Szerintem a természet egyik legnagyobb csodája az élesztõ. Nélküle se sör, se bor, se pálinka, se savanyú-káposzta se kenyér nem lenne...
Targitosz
07-10-2014, 08:02 PM
Számolgattam. Megpróbáltam összeírni, összesen mennyi pénzt költöttem felszerelésekre, természetjárásra, prepperkedésre, bushcraftolásra az elmúlt években. Végül összevetettem mi az, ami jó vétel volt, amit még a mai napig is használok, és mi az, amit már nem. Végül arra jutottam, hogy alsóhangon 30 ezret, de lehet inkább 40 ezret szórtam el. Vettem kést, 1 hónapig bírta, pedig 5 ezer volt. (tönkrement a zár). A zsinórfûrészem elsõ kipróbálás alkalmával elpattant amikor egy kb. 8-9 cm-es ágat szerettem volna elvágni. Némelyik gyakorló nadrágom elszínezõdött, vagy épp majdnem kiszakadt egy kiálló szögtõl (éppenséggel még használom), egy függõágyam szétszakadt, pedig akkoriban még 80 se voltam, Egy mora késem pedig kipattogzott és letört a hegye, igaz gyakoroltam vele dobni..Szóval a mai tudásommal ezt a pénzt mind megspórolhattam volna, de utólag könnyû okosnak lenni.
Ezt nem mondanám pocsékolásnak, mert jót akartál venni. A pocsékolás az az, mikor tudatosan veszel annyi ételt, hogy tudod hogy a felét úgy is ki fogod dobni. Vagy mikor úgy égeted a villanyt hogy nem is vagy abban a helységben. Vagy ha folyatod a vizet úgyhogy hogy nem mosol vele semmit. Ilyesmit tartok pocsékolásnak. Ha valamit csak megveszel ami elromlik magától, elszakad vagy eltörik pedig nem kellene neki, akkor azzal nem te pocsékoltál, hanem a gyártó mondott csõdöt a termékeivel.
Grafitos
07-11-2014, 07:27 AM
Számolgattam. Megpróbáltam összeírni, összesen mennyi pénzt költöttem felszerelésekre, természetjárásra, prepperkedésre, bushcraftolásra az elmúlt években. Végül összevetettem mi az, ami jó vétel volt, amit még a mai napig is használok, és mi az, amit már nem. Végül arra jutottam, hogy alsóhangon 30 ezret, de lehet inkább 40 ezret szórtam el. Vettem kést, 1 hónapig bírta, pedig 5 ezer volt. (tönkrement a zár). A zsinórfûrészem elsõ kipróbálás alkalmával elpattant amikor egy kb. 8-9 cm-es ágat szerettem volna elvágni. Némelyik gyakorló nadrágom elszínezõdött, vagy épp majdnem kiszakadt egy kiálló szögtõl (éppenséggel még használom), egy függõágyam szétszakadt, pedig akkoriban még 80 se voltam, Egy mora késem pedig kipattogzott és letört a hegye, igaz gyakoroltam vele dobni..Szóval a mai tudásommal ezt a pénzt mind megspórolhattam volna, de utólag könnyû okosnak lenni.
Megtapasztaltad, hogy
-5000bõl lehet normális fix pengét venni, de egy jó folderre ez már kevés, mert több a hibalehetõség rajta
-A zsinórfûrész csak Rambónak jött be..használhatóbb a bicskafûrész az erdõben
-A függõágy legyen double és ejtõernyõ anyagból..az nem szakad szét
-A Mora kialakításában és kiegyensúlyozásában is teljesen alkalmatlan a késdobálásra..és nem is arra való
ezek a tapasztalások szerintem megértek 30ezret...40et már nem:D
Targitosz
07-11-2014, 12:45 PM
-A Mora kialakításában és kiegyensúlyozásában is teljesen alkalmatlan a késdobálásra..és nem is arra való
ezek a tapasztalások szerintem megértek 30ezret...40et már nem:D
Azért komoly sikerélményeim voltak a morával késdobálás terén, igaz jól meg kell választani a környezetet, mert ha pl. fém oszlop vagy járda, beton van a cél közelében, és nem találsz, akkor az kárt tehet a késben, pl. volt hogy mellé "lõttem" és a betonon szikrázott végig a penge :rolleyes:
Dream_walker
07-15-2014, 06:07 PM
Jól érezheted magad, mert ez azt jelenti, hogy igazi tejet vásároltál. Mert az, ami egy hónapot kibír a dobozban, és aztán felbontás után még egy hetet a hûtõben, az már nem tej.
Amúgy ne öntsd a lefolyóba, a kertben mehet a növényekre nyugodtan, bármelyikre. Szobanövényre ne öntsd, mert az erjedéstõl durva szaga lesz (nem büdös, csak erjedt, de szobában nem olyan kellemes). Ami szerves anyag, az mind mehet a kertbe a földbe/re.
Akkor a savanyodott tej majd megy a kert végébe. Köszönet a tanácsért. :thumbup
Mostanában a barátnõmmel is vitatkozni kell, mert hogy én ne adjak tejet a macskának, meg ne adjak nekik húsos csontot. De hát ha macska akkor miért ne? Ha van felesleg tejbõl, akkor miért ne adjak nekik? A csontról lerágja a maradék porcot, az miért baj? Fõleg ha örülnek is neki a macskák.
Dream_walker
07-15-2014, 06:18 PM
Tejet nem szabad neki túl sokat. Furán hangzik, mert mindenki azt hiszi, hogy a macskák meg a tej, de ahogy minden ragadozó, a macska is nagyon nehezen emészti a tejet és az erjesztetlen tejterméket (romlott joghurtot vagy sajtot ehet, de túrót nem). Nem is nagyon van laktózbontó enzimjük, kicsit úgy mûködnek, mint az embereknél a tejcukorérzékenyek.
A csontot nyugodtan odaadhatod neki, ha elõtte megzúzod kalapáccsal, akkor még a velõt is megeszi belõle.
Túl sokat nem kapnak, de annyira nem lehet rossz nekik egy kis tej, ugyanis még a nagyfiú és a nagylány is az anyukhoz jár tejért, holott már akkorák mint az anyukájuk. :haha: Hol õk isszák az anyuk tejét, hol az újszülött kiscicák.
Mi mindig tejjel itattuk a macskákat még otthon Magyarországon. Itták a kezeletlen tejet is, a pasztõrözöttet is. Soha nem volt gondjuk belõle, nem voltak betegek tõle. A túl hegyes csont jelenthet problémát, de egy combcsontot elrágcsálnak, azzal nincs gond. :)
Dream_walker
07-16-2014, 05:26 PM
Nem rossz nekik, és nem is betegszenek meg, viszont a székletük valószínûleg híg vagy puha, ellentétben a többi, tejet nem fogyasztó ragadozó kemény végtermékével :) A laktózérzékeny emberek sem betegszenek meg a tejtõl, csak nem kell erõlködni a vécén :D De most már tényleg abbahagyom az offolást.
Scabiosa
10-21-2014, 05:05 PM
A témához lehet, hogy ezekrõl a képekrõl is érdemes levonni pár tanulságot: egy heti bevásárlás a világ különbözõ országaiban (http://www.erdekesvilag.hu/egy-heti-bevasarlas-a-vilag-kulonbozo-orszagaiban/).
Csalóka a kép. A "család" az néhol 4 fõs, más képeken meg 12-en vannak. És az élelmiszer ára is más országonként. Ha úgy írnák hogy egy-egy 4 fõs család a fizetésének hány %-át költi élelmiszerre, úgy jobban meg lehetne ítélni a helyzetet. :) A pocsékolás se jön át a képeken, bár azt sejteni vélem hogy Csád-ban nem pazarolják az ételt.
Scabiosa
10-21-2014, 06:38 PM
Nem így kell nézni a képeket, a változó családméreten túl azért sem, mert semmi támpontot nem adnak így egy összehasonlításhoz (szerintem nem volt szempont, hogy minden család az átlagot reprezentálja).
Én ezeken gondolkoztam el kapásból:
- Mi az, amire az embernek tényleg szüksége van (és mennyire)? (A többit megvenni pazarlás.) A cím azt sugallja, hogy azt látjuk, amit megvesznek, és ez nem egyenlõ azzal, amit el is fogyasztanak (meglátni-megkívánni vásárlások, mesterséges szükségletek a sorozat elsõ felében vezetnek). Ahogy lefelé haladok, az a benyomásom, hogy egyre inkább az van elõttünk, amit ténylegesen meg is esznek/isznak, kevesebbek a túlkapások, felesleges és káros dolgok az "asztalon". Ahogy a csilivili, és magát a terméket többnek eladó csomagolás is egyre inkább háttérbe kerül.
A legtöbb magyar családnál is azt láttam, hogy hajlamosak megvenni, ami szem-szájnak ingere, és ennek egy része egyszerûen ott kezd rothadni a hûtõben, vagy éveket vár a kidobásra a szekrényben. Gondolom, ez akkor náluk sem nagyon történik másként. (Kéne egy képsorozat ugyanígy a családok által termelt hulladékról is hetente :)).
A bevásárlások összetételét jobban megnézve azért bõven lehetne mirõl lemondani (tucatédességek, üres kalóriák doboz- és zacskószám, alkoholok üvegszám, trendi kutyakeksz a kiskedvencnek persze nagyrészt ócska gabonából jó drágán, stb.).
- A képeket nézve valahogy tudatosabbnak érzem magam. Jobban összeáll, hogy miken kellene változtatni, hol vannak a hibák. Nekem legalábbis számtalan tanulságot hordoznak arról, hogy milyen tudatlanul élnek felnõtt emberek, mennyire hagyják magukat ellenállás nélkül befolyásolni, vagy épp arról, hogy mi egy heti kaja-"szükséglet" helyigénye.
- Melyik képre jó ránézni? Ahol az étel szinte nem is látszik, csak sokszor a késztermék bizonyos eredeti alapanyagait bemutató manipulatív csomagolás? Ízléstelen, zavaró, feszültséget keltõ az egész kompozíció. Vagy ahol a sok mûanyag és alumínium hiányzik, magát az életet fenntartó ételt látod, sokfélesége ellenére mégis harmóniában egymás mellett? Sokan bele sem gondolnak, hogy a csomagolás mekkora globális pocsékolás (és környezetterhelés), hogy lehetne nélküle is.
- Érdekes elképzelni, hogyan nézne ki egy csendélet a mi heti bevásárlásunkból. :)
A cím azt sugallja, hogy azt látjuk, amit megvesznek, és ez nem egyenlõ azzal, amit el is fogyasztanak (meglátni-megkívánni vásárlások, mesterséges szükségletek a sorozat elsõ felében vezetnek). Ahogy lefelé haladok, az a benyomásom, hogy egyre inkább az van elõttünk, amit ténylegesen meg is esznek/isznak
Szia,
Az utolso mondatodban egyaltalan nem vagyok biztos, hiszen a kevesbe civilizalt orszagokban tobbsegeben nem azt eszik, amit vesznek, hanem amit termelnek.
(A GDP, mint mutato is ezert rossz szerintem: nem szerepelnek benne a sajat celra termesztett dolgok.)
Bel
Grafitos
10-22-2014, 07:23 AM
Azt hiszem, hogy már BP-n is nyitott egy ilyen bolt, bár még cikket nem találtam róla
http://recity.hu/be/109-original-unverpakt-megnyilt-berlin-elso-unpackaged-boltja
Ádám Csaba
04-12-2016, 11:35 AM
Biztos én vagyok a hülye, de számomra bosszantó az energiapazarlás! Példák: Bátyáméknál mindig megy a tv! Ha nézik, ha nem. Rendszeresen úgy nyomja a pc-t, hogy a háta mögött dumál a tv.
Idehaza a feleségem csak felkapcsolni tudja a villanyt. Van, hogy este végigmegyek a lakáson és lekapcsolok 4-5 lámpát.
Szerintem pazarlás az is, hogy folyó vízben mosogat.
Bosszant, amikor nem javítanak meg egy csepegõ csapot.
Elsõ munkahelyemen volt egy iroda, ahol maximumon mentek a radiátorok és ha melegük volt, kinyitották az ablakot.
A felesleges holmik vásárlásáról ne is beszéljünk...
Annyi haszontalan motyót gyártanak, hogy eszméletlen.
Feleségem is vásárol néha ilyen marhaságokat. Pl.: elektromos légycsapó, illatosított zsepi, kacatok a gyereknek, stb. (Helyben van egy gyertyakészítõ fazon, kis pénzért vettem tõle egy láda gyertyát) Abba meg belekötött a párom, hogy mi a tökömnek vettem. :duhos:
Dolgoztam a mercedes gyárban! Ott néztem a dohányzóban az embereket! A szalagmunkások negyede olyan telefonnal mászkál, ami drágább, mint egy havi fizetése.
Fõiskola után nem használtam ki a notebook-omat és feldobtam egy hirdetést, hogy pc-re cserélném. Jelentkezett egy srác, hogy van egy komoly pc-je és el is cserélné. Elmentem a gépért! A lakás egy szoba-konyha, félig összedõlve, de bent szekrény méretû lapos tv. Ágyon két iphone, a srác csajánál meg tablet.
Nem értem ezeket a dolgokat....
Ezekkel én is így vagyok. Kint a többiek ülnek, olvasnak, nappal, nyáron, 6 darab 100-as égõ megy a konyhában, éjjel-nappal. Nem tudom minek. Túl sok ételt vesznek, nagy része megy a kukába.
Nagyon várom a költözést, mert akkor én hozom majd a szabályokat és megszûnik minden pocsékolás.
Ádám Csaba
04-12-2016, 12:09 PM
Korábban már írta valaki szavatossági idõt, de beszúrom én is! Tesóméknál voltam valamiért. Asztalon volt egy túrórudi, lecsaptam rá. Épp ráharapnék amikor sógornõm majdnem órdítva, hogy ne, mert tegnap lejárt a szavideje.
A testvérem keresztapja portás volt a szeméttelepen. Annyi tök jó motyót hazahordott, hogy el se hinnétek. Tesco kivitte a lejárt szavidõs ételeket. Kb. 20 kilónyi dobozolt sós mogyorót is. Hetekig azt ette az egész család. Nem volt annak semmi baja!
Amikor a tanyát vettem, egy futónyi szemetet vittem Kecskemétre a szeméttelepre. Találtam két zsák mosogatószivacsot. Kb. 3/4 részének semmi baja. Így a szivacs kérdés megoldódott az életünkre. Lehet kicsit bizarul hangzik, de kedvelem a lomozást...
mmilan21
04-12-2016, 08:42 PM
Lehet kicsit bizarul hangzik, de kedvelem a lomozást...
Nem bizarr az, hanem a tudatosság egyik formája.
Én már egy rakás hasznos cuccot hoztam el a közeli elhagyatott telephelyrõl amit hulladéklerakónak használnak egyesek.
Lett szólva többször is az önkormányzatnak, hogy takarítsák el vagy járjanak utána, de semmi... (Annyit mondtak, hogy tudnak róla - Ó hát persze hogy tudnak róla..:rolleyes:)
Nem kommunális hulladékról van szó, hanem egy kis elektronikáról, gumiról és rengeteg mûanyagról jellemzõen kocsikból (valami szerelõ hordhatja oda a cuccokat).
Meg egy rakás hûtõláda szigetelés(homályos a kép):
7090 :hanyas:
A lényeg hogy találni a sok mûanyag között még használható dolgokat. Pl: biztonsági öv, kábelek, hangszórók, kapcsolók...
Legalább ezeket fel tudom használni a barkácsolás során.
Olykor sajna pazarolok kicsit bizonyos okokból, de összességében igyekezek minél hatékonyabban felhasználni a dolgokat.
Alapvetõen biciklivel közlekedek és lenézem az MTZ-nél is hangosabb (és idegesítõ hangú) Cross motorjával közlekedõ fószert, aki a boltig tartó 200 méteres utat is azzal a nyavalyával teszi meg. Pazarlás és erõsen környezet szennyezõ a 100+ decibeles hangerejével.
Egyszer még megunom és megrépázom a kipufogóját. :haha:
A boltban is az üveges gombát választjuk, mert az üvegbe aztán befõtt kerülhet. A konzerv az üvegnél doboz könnyebb, de azt nem lehet visszazárni.
Ledes lámpák, finomhangolt számítógép, letekert fényerõ a képernyõknél, a zöld hulladék komposztálása, ... és az energiával való takarékosabb bánásmód jelentõsen csökkentette a pazarlást itthon.
Most is van egy beszerzési listám amit rendszeresen aktualizálok és ezáltal nem vásárolok annyi felesleges dolgot mint elõtte amikor nem volt.
Én már tervezem a költözést, írtam egy fickónak aki lom-napon összeszedi a bútorokat meg mindenfélét. Mondtam neki hogy számítson arra hogy felkeresem és veszek tõle bútorokat. :) Arra számítok hogy 10-ed áron idead majd mindent. Nekem nem kell a csicsás IKEA meg a többi menõ, drága bútor, jó nekem a megunt is. Úgyis a legtöbb újnak néz ki, esetleg ha meg van karcolva itt-ott. Boldog leszek és bebútorozom az egész házat pár száz dollárból. ;)
Ádám Csaba
04-13-2016, 04:05 AM
Most is van egy beszerzési listám amit rendszeresen aktualizálok és ezáltal nem vásárolok annyi felesleges dolgot mint elõtte amikor nem volt.
Ezt a listát hogy érted? Bevásárló lista?
Ihasz Laci
04-13-2016, 07:17 AM
,,Fõiskola után nem használtam ki a notebook-omat és feldobtam egy hirdetést, hogy pc-re cserélném. Jelentkezett egy srác, hogy van egy komoly pc-je és el is cserélné. Elmentem a gépért! A lakás egy szoba-konyha, félig összedõlve, de bent szekrény méretû lapos tv. Ágyon két iphone, a srác csajánál meg tablet.
Nem értem ezeket a dolgokat....''
nem is kell ertened mert ezek mind teljesen szemelyfuggo dolgok. mindenkinek meg vannak a prioritasai, ki mit tart elsodlegesnek, vagy csak mire vagyik.
van aki meg azt nem erti, hogy te miert gazdalkodsz amikor boltban is meg lehet venni mindent.
nekem szemely szerint nincs szuksegem nagy autora, alig hasznalom, foleg most, hogy munkat valtottam es bicoval jarok dolgozni.
viszont imadom es midig ilyen kocsikat veszek.
mondjuk ez szerintem nem pocsekolas, hogy valaki olyan dolgokat vesz amire vagyik, meg ha nem is hasznalja ki teljesen.
Ádám Csaba
04-13-2016, 11:32 AM
Ebben is van igazság! Én is szereztem már be olyan dolgokat, amik nincsenek kihasználva...
Úgy gondoltam majd jól leköt az XBOX és vettem egyet. Olyan egy éves elmúlhatott a gép és kb. 10-15 üzemóra lehet benne. :) (Eladó, ha érdekel valakit!)
Másrészt meg igyekszek mindennel spórolni és legfõképpen környezettudatos lenni! Ez utóbbira írok egy-két példát is!
1. Vegyestüzelésû kazánnal fûtünk idehaza! A fahamut mindig átrostálom. Szögek és csavarok mennem a fém hulladékba. A rostálás végén visszamarad egy kevés és apró faszén. Azt külön gyûjtöm és nyáron annál sütünk. Téli fûtés közben összejön 1-2 vödörrel.
2. Szelektíven gyûjtjük a hulladékot! Papírt elégetem, fém az folyamatosan gyûjtve van és nyáron megy a MÉH-telepre, mûanyagot elviszik havonta kétszer, üvegnek van gyûjtõsziget a városban több helyen, konyhai maradékot a kutyák megeszik, zöldséghulladék megy a komposztgilisztáknak, az elemeket és gyógyszereket szintén gyûjtõpontokon adom le. Kommunális hulladékunk hetente nincs 40 liter, de ennek is kb. fele a gyerek pelenkája. Ha szobatiszta lesz a gyerek, akkor még ennyi hulladékunk se lesz.
3. A házon keletkezett esõvíz kétharmadát begyûjtjük és azzal locsoljuk a virágokat.
Ihasz Laci
04-13-2016, 01:40 PM
mondjuk azt en se tartom teljesen normalisnak, hogy a lakas romokban hever de azert iphone meg tablet legyen.
nalunk az otthon az elso aztan a kaja:) es utana jon az auto. ha az elso ketto megvan es a harmadik megvetele nem jelent minosegrolmlast az elso kettore nezve akkor johet a v8-as:)
a pzarlas felelos nalunk a felesegem. o figyel ezekre a dolgokra. annyit vasarlunk amennyi kell. viz villany csak annyit megy amennyi kell es a szemet szelektiven valogatva. en meg a leany meg mi vagyunk a vegrehajtok:)
valamilyen szinten mondjuk az is pazarlas amit en csinalok, hogy nagyobb autot veszek mint amire tulajdonkeppen szuksegunk van. ez van ha ezert kell pokolra jutnom hat legyen:) szerintem mindenkinek van valami gyengeje amit szeret es megveszi meg ha nem is az kell. ez akkor lesz karos ha teljesen eluralkodik az emeberen ez a vasarlasi szenvedely es megvesz mindenfelet meg ha nem is kell vagy nem is birja anyagilag es elkezd hiteleket felvenni a vasarlasaira. na ott mar baj van.
valamilyen szinten mondjuk az is pazarlas amit en csinalok, hogy nagyobb autot veszek mint amire tulajdonkeppen szuksegunk van.
Tulajdonképpen én a megvett telkeket érzem pocsékolásnak!
Bár alkalmi vétel volt mindegyik,de nem tudom élvezni..csak vannak!
Persze jó befektetés..és kitûnõ bol is lehetne,de egyszerûen sem idõm,sem energiám nincsen rá!
Azt hiszem ráértem volna vásárolni,ha már nem vagyok aktív.
Aztán ott a garázs!Vettem,mert hát kell és most jegyezd mert még új és milyen jó lesz!Ja..minek?...van benne pár tucat ásványvíz..a kocsi meg a parkolóba a csillagok alatt,mert így kényelmesebb!
Szóval igen..az ember hajlamos a harácsolás bûnébe esni!
szöged
04-13-2016, 03:18 PM
https://www.youtube.com/watch?v=bEEhbYDPTNI
mmilan21
04-13-2016, 07:36 PM
Ezt a listát hogy érted? Bevásárló lista?
Bevásárló lista, igen. Fõként a barkácsolásomhoz, önellátási terveimhez és a mindennapokhoz szükséges eszközök vannak benne + pár prepper cucc.
Tehát nem élelmiszer beszerzési lista, hanem eszköz, szerszám és alapanyag lista. Ezek összességében sokba kerülnek, de rengeteg dolgot tartalmaz.
Minden eszköznél figyelembe veszem a várható élettartamot, a felhasznált alapanyagot, az ár/érték arányt, a hasznosságot és hogy tényleg szükségem van-e rá.
Már kb. a felére csökkentettem a várható költségeket úgy 2 hónap alatt.
Amikor eszembe jut valami hogy az is kellene, akkor hozzáírom a listához. Máskor meg ki kerülnek a listáról a dolgok, mert rájövök hogy nem használnám ki az adott eszközt vagy nincs is rá szükségem, mer változnak az igényeim vagy örököltem egy olyan eszközt már.
Átgondolt, tudatos vásárlás - ennek a híve vagyok.
mmilan21
04-13-2016, 08:00 PM
Ebben is van igazság! Én is szereztem már be olyan dolgokat, amik nincsenek kihasználva...
Úgy gondoltam majd jól leköt az XBOX és vettem egyet. Olyan egy éves elmúlhatott a gép és kb. 10-15 üzemóra lehet benne. :) (Eladó, ha érdekel valakit!)
Másrészt meg igyekszek mindennel spórolni és legfõképpen környezettudatos lenni! Ez utóbbira írok egy-két példát is!
1. Vegyestüzelésû kazánnal fûtünk idehaza! A fahamut mindig átrostálom. Szögek és csavarok mennem a fém hulladékba. A rostálás végén visszamarad egy kevés és apró faszén. Azt külön gyûjtöm és nyáron annál sütünk. Téli fûtés közben összejön 1-2 vödörrel.
2. Szelektíven gyûjtjük a hulladékot! Papírt elégetem, fém az folyamatosan gyûjtve van és nyáron megy a MÉH-telepre, mûanyagot elviszik havonta kétszer, üvegnek van gyûjtõsziget a városban több helyen, konyhai maradékot a kutyák megeszik, zöldséghulladék megy a komposztgilisztáknak, az elemeket és gyógyszereket szintén gyûjtõpontokon adom le. Kommunális hulladékunk hetente nincs 40 liter, de ennek is kb. fele a gyerek pelenkája. Ha szobatiszta lesz a gyerek, akkor még ennyi hulladékunk se lesz.
3. A házon keletkezett esõvíz kétharmadát begyûjtjük és azzal locsoljuk a virágokat.
Hasonló a helyzet nálam is, annyi különbséggel hogy nem vettem Xdobozt (meg okos telefont).
A szórakoztató elektronika megáll részemrõl az átlagnál jobb(tartósabb és jól karbantartott) számítógépnél. Erre költöttem a pénzem nagyobbik részét az iskolás éveim alatt. :D
A számítógép ára már gyakorlatilag visszajött, mert az internet segítségével rengeteg információhoz jutottam és gyakorlatilag minden nap használom.
Mûködik a fogyasztásmérõ is a gép elé kötve. Most 870 KWh-nál áll és 2013 decembere óta méri a fogyasztást.
A tavalyi videokártyacsere sokat javított a fogyasztási adatokon. (GTX 460-ról GTX 750-re váltottam)
Ádám Csaba
05-15-2016, 09:20 AM
Egy helyen építettünk pincében, mennyezethez rögzített szennyvízcsatornát. Odaérek és látom, hogy a félkész vezetékbõl vékonyan csordogál a víz. Kérdezem a srácoktól, hogy miért folyatják a vizet. Mondják, hogy õk nem kérték, biztosan nyitva maradt egy csap. Felmentem a lakásba és szóltam a tulajnak, hogy folyik a víz. A válasz erre: Tudom, hogy folyik, de 12000-ért akartak másik csapot adni. Annyit nem költök rá.
Kis beszélgetés után kiderült, hogy havi 12 m2 vizet fogyaszt egyedül és nem használja locsolásra.
Elmentem a boltba, vettem 1050 ft-ért egy csapközepet és 10 perc alatt kicseréltem. Szerintem így 2-3 m2 lessz a fogyasztása. Elképesztõ a butaság...
WestBam
05-15-2016, 12:28 PM
Az emberek 80%-a nem ért "semmihez". Különösen igaz ez a mai generációra. Ezek halálra vannak már alapból ítélve ha itt a rendszerbe egy porszem kerül, mert a diplomás irodai munkával jól keresnek míg van hol dolgozni. Ha beüt a krach akkor viszont csak pislognak, mert nem tudnak majd kajafutártól rendelni meg plázába járni és ott kajálni. De még csak egy csavart sem meghúzni, vagy egy pár deszkát összeszögelni. Nos az én gyerekeim próbálom más irányba terelni. Tanuljon, legyen jól fizetett melója ahol szellemi munkát végez. De mellette tudja hogy kell növényt termeszteni, csíráztatni, fõzni (amit pl. én nem tudok :cry:) és mindenféle egyéb ház körüli munkához is értsenek, ne legyen számukra teljesen idegen. A szerszámokat megkapják, tanulják használni. Bármikor jó lehet ráadásul a városi szakik pontosan tudják, hogy ezeket úgy húzzák le ahogy akarják, mert lövésük nincs semmihez.
Ádám Csaba
05-15-2016, 12:39 PM
Azonos véleményen vagyunk a fent leírtakkal kapcsolatban. A lányom valószínû fele annyit se fog barkácsolni, mint én, de megpróbálom sokmindenre megtanítani. 1,5 éves, de a tanyára mindig visszük, ha csinálunk valamit.
WestBam
05-15-2016, 12:44 PM
Foglalkozz vele, engedd, hogy csinálja amit akar, kipróbáljon mindent. Meglepõdnél az 5 és a 12 éves lányom mennyivel jobban szeret "barkácsolni" mint a 14 éves fiú.
Ádám Csaba
05-15-2016, 12:53 PM
Lehet idõvel változik a fiad. 20 évesen még a tüzifát is mással vágattam. Utána elkezdtem apróbb dolgokat megcsinálni. (Laminált padló rakás, bicajszerelés) utána jöttek a komolyabbak (bojler takarítás, fûtés átépítés) Most ott tartok, hogy amint idõm engedi kiszerelem a váltót a niva-ból!
Nem magamat akartam futtatni, csak azért írtam, hogy változhat még a srác.
Mit tudnak barkácsolni a lányok? Mi érdekel egy tinit?
WestBam
05-15-2016, 01:02 PM
Ezek mindent meg akarnak csinálni amiben valami veszélyes szerszám található. Szögelnek, fúrnak, faragnak, késsel a saját botjaikat leháncsolják, most épp a tyúkól van célba véve, azt fogják tyúkok hiányában maguknak átépíteni. Leglettelik a falat és kifestik maguknak, az lesz az õ kis házuk, kint akarnak aludni nyáron mikor itt nyaralnak nagyszülõknél. Nem tartjuk õket vissza, ha kedve van csinálja. Ha nem jól csinálja megmutatom hogy kellene és utána jól fogja csinálni. Nem szeretem mikor a 4 fal közé vagyunk zárva, hétvégente mindig megyünk valamerre a gyerekekkel legalább egy napot, hogy ne a gép elõtt gubbasszanak. Szerencsére a kisebb fiam és a csajok mindenre kaphatók, azonnal cuccolnak és várják, hogy mikor indulunk. Nekik mindegy hová csak menjünk. Nyilván a csajok szeretnek boltba járni vásárolni de azért próbálom rövid pórázra fogni õket ezen a téren.
Ádám Csaba
05-15-2016, 01:23 PM
Hát szeretném ha majd én is így tudnám nevelni a lányom. A családban sajnos nem jellemzõ a gyerekekre, hogy feltalálnák magukat. Inkább a tv elõtt fekszenek egész nap...
Vagányak lehetnek a gyerekeid! :)
Ádám Csaba
05-22-2016, 07:10 PM
Tegnap este vitát folytattam a sárkányommal, hogy miért kell az összes lámpának világítani a lakásban.
Azt mondja, hogy nem szereti kapcsolgatni és jobb ha világít, illetve fél is a sötétben.
Van egy bazinagy tv a nappaliban. Most is hallom, hogy megy valami mûsor, közben Õ meg a haját szárítja a fürdõben.
Én vagyok a hülye vagy mást is zavarnak az ilyen dolgok?
A TV kevésbé zavarna (ha lenne tévénk), de a villanyért én is ki tudok akadni.
mmilan21
05-22-2016, 08:37 PM
Tegnap este vitát folytattam a sárkányommal, hogy miért kell az összes lámpának világítani a lakásban.
Azt mondja, hogy nem szereti kapcsolgatni és jobb ha világít, illetve fél is a sötétben.
Van egy bazinagy tv a nappaliban. Most is hallom, hogy megy valami mûsor, közben Õ meg a haját szárítja a fürdõben.
Én vagyok a hülye vagy mást is zavarnak az ilyen dolgok?
Én sem szeretem ha valami feleslegesen fel van kapcsolva.
A számítógépen az UEFI-ben kikapcsoltam a power LED-et, hogy ne világítson, mert zavar a fénye. Kiszereltem 2 ventilátort is mert az is zavart, meg külön potméterrel vezérlem a jelenlegi kettõt.
A régi zajos 7200 RPM-es merevlemezt is kiszereltem, éljen a WD Green és a WD Red HDD. :)
Van párszor úgy hogy én kapcsolom le más után a villanyt, mert feleslegesen világít a lámpa. Hiába van energiatakarékos világítótest, de akkor is zavar ha feleslegesen világít.
Amikor nem használom, akkor lekapcsolom a PC elé kötött szünetmentest is, mert zavar a magas frekvenciájú zúgó hangja.
A TV engem is zavar.
WestBam
05-22-2016, 08:39 PM
Dettó. De itt a nagy gyerek sokkal inkább ilyen. Jövök haza, az egész lakás világít. Hallja a kocsit, mire felérek már csak a fele világít. Tudja is, hogy hülyeséget csinál, de mégis. Falra tudok mészni az ilyenektõl :duhos:
Ezt jól elb.tam. Megvettem a zöldségkeveréket és betettem a fagyasztóba. Nagyon meg voltam rá éhezve. Mikor elfogyott a hûtõbõl a kaja, akkor persze kihúztam a hûtõt. Persze, de a fagyasztót nem néztem meg, benne maradt a zöldségkeverék és megromlott. :( Pocsékba ment, pedig annyira ki voltam rá éhezve. Véletlen volt, úgyhogy nem tudom mi ebbõl a tanulság.
mmilan21
06-09-2016, 05:49 AM
Véletlen volt, úgyhogy nem tudom mi ebbõl a tanulság.
Érdemes benézni a hûtõ összes rekeszébe mielõtt azt kihúzod a konnektorból - váljon szokásoddá. Erre ennyit tudok mondani.
Itthon hasonló eset nem volt eddig.
Olyan volt hogy a fagyasztóban megromlott valamilyen hús, de ez mostanában egyre kevésbé jellemzõ.
A kis hûtõ fagyasztójában nem tárolunk semmit. Ki sem szoktuk húzni a hûtõt, mert mindig van valamennyi hûtendõ áru.
Itt a fagyasztóláda kb. 4 napig ki sem engedne a sok fagyasztott cucc és a 15 cm szigetelés miatt.
Ha belegondolok, akkor azért ment pocsékba az étel, mert takarékoskodni akartam a hûtõnél az árammal. Irónia. :(
mmilan21
06-09-2016, 07:54 AM
Ha belegondolok, akkor azért ment pocsékba az étel, mert takarékoskodni akartam a hûtõnél az árammal. Irónia. :(
A takarékoskodásba is bele kell jönni. Én is elkövettem már számos hibát emiatt.
Vannak olyan helyzetek amikor a kevesebb több, máskor pedig a sok is kevés. Rá kell érezni az arany középútra.
"A járványhelyzet miatt megfontoltabban költenek a magyarok és harmaduk hajlandó nagyobb befektetését is elhalasztani, a hiteleit ugyanakkor a többség tovább fizeti - derül ki a Cofidis legfrissebb, májusban készült reprezentatív kutatásából.
Az MTI-nek küldött felmérés szerint a járvány hatására a legerõsebb pénzügyi reakció, ami a lakosságot jellemezte az a megtakarításra való törekvés volt, kétharmaduk valamilyen költését visszafogta. Nincs eltérés jövedelmi csoportok szerint, vagyis a maga szintjén mindenki igyekezett spórolni, anyagi helyzettõl függetlenül."
https://www.kemma.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/anyagi-helyzettol-fuggetlenul-mindenki-visszafogta-kolteseit-2517090/
:haha: Egy világjárvány kellett ahhoz hogy rájöjjenek az emberek hogy a pocsékolás rossz, az ésszel pénzt költés/megtakarítás meg jó?
raktaros
06-07-2020, 09:11 AM
+ nekiálltak otthon "fejleszteni", akárhányszor voltam villanyos, vizes boltban, praktikerben az "esemény" alatt több ember volt mint máskor.
+ fb-on látni, hogy rengetegen nekiálltak ha kicsiben is kertészkedni, kenyeret sütni, bár lehet csak pillanatnyi fellángolás.
Dream_walker
06-08-2020, 05:18 AM
Kell a sütés, különben nem fogy el az egy tonna liszt, amit otthonra vettek. Meg aztán így dupla haszon van, mert a sok kaja után sok sz*rás jön, és így legalább a wc-papírnak is lesz értelme, amibõl fél kamionnyi lett elraktározva.
Nem probléma szerintem egyik sem. :) A liszt elég sokáig eláll, mi több éves liszttel sütünk. A WC papír meg fõleg nem romlik meg.
rengetegen nekiálltak ha kicsiben is kertészkedni, kenyeret sütni, bár lehet csak pillanatnyi fellángolás.
Szerintem kevés ember "tért észhez", a többségnek csak fellángolás. A felhalmozott kaja nem kis része a kukában fog kikötni. Nálunk az asszony is pánikszerûen vetetett egy karton lisztet, meg vagy 15 l olajt, de mivel home officeban sem volt több ideje sütni-fõzni, semmivel nem töltött több idõt a konyhában, mint máskor. Én sütöttem meg életem elsõ vajaspogácsáját (egész jó lett, csak mondom :)). A félkész kaják nagy részét valószínûleg anyámnak adjuk, Õ elhasználja.
varég
01-31-2021, 08:36 AM
Bár nem pocsékolás, hanem az ellenkezõje:
https://mtvsz.blog.hu/2021/01/29/mi_osztonozne_a_lakossagi_energiahatekonysagi_felu jitasokat_a_mehi_lakossagi_felmeresenek_eredmenyei #comment-form
De sajnos rengeteg ember ezt sem tudja megengedni magának....