PDA

View Full Version : BOB (Bug Out Bag)

Oldalak : [1] 2 3

Vándor
04-10-2013, 07:37 PM
Van már topik, hogy mi marad ki a Bug out bag-bõl, de nincs még, hogy mi legyen benne....

Ebben a nyitóhozzászólásban én nem tudok okosakat írni róla, inkább azt kérném, hogy vizsgáljuk meg együtt van-e létjogosultsága egy BOB-nak a mi viszonyainkra? Illetve ha van, mi lenne benne. Számomra ugyanis a Bug out bag koncepció több sebbõl vérzik. Kíváncsi lennék, hogy gyakorló prepperek mit gondolnak errõl. Divat ez, vagy komoly dolog?

1. Ezek a csomagok mind egyszemélyesek. Nincs senkinek felesége, gyereke(i), szülei, stb..? Lehet, hogy az egyéni felszerelés fontos szempont, de az össztérfogat/össztömeg szempontjából sokkal kedvezõbbnek gondolom, ha például egy négyszemélyes menedék van a családnak, mint négy egyszemélyes. A tábor mérete is sokkal kisebb lesz, egyetlen menedéket pedig egymást segítve a táborverés/táborbontás is gyorsabb. De egy nagyobb edénykészlet is elkelne több embernek, ahelyett, hogy mindenki egy bögrével szerencsétlenkedik. És még sorolhatnám...

2. Usákiában szépen összerakják a 72órás csomagot egy 25-30literes hátizsákba.... Ezt nagyon kicsinek gondolom... Ha olyan csomagot akarok összeállítani, ami bármely évszakban alkalmazható, akkor minimum 50liter. Értem én, hogy a kis csomag növeli a mozgékonyságot, de azt ne felejtsük el, hogy a BOB nagy hazája az Egyesült Államok, ahol -Alaskát kivéve- kb New York, a nagy tavak, stb van velünk egy éghajlaton. És ez igencsak a legészakibb területei ennek a hatalmas országnak. Innentõl délre szépen melegszik az idõ. Szerintem igencsak pislogtak volna a prepper kollégák, ha az ultrakönnyû szarjaikkal kirakták volna õket márc 15-én a Bakonyban. Ebbõl azt akartam kihozni, hogy ezeket a csomagokat nem biztos, hogy jó ötlet másolni.

3. Gyakorlatban hogyan van feltöltve egy ilyen BOB? Arra gondolok, hogy mondjuk valaki nem nagy természetjáró, az vesz pár cuccot, és tárolja a zsákban. Sima ügy. De ilyen ember mondjuk miért akar az erdõbe menni?
Aki aktív természetjáró, az vegyen két garnitúra felszerelést? Szerintem jó minõségben erre nem sokan képesek.
Ha nincs mindenbõl kettõ, akkor a régi, "másra úgysem jó" cuccokkal töltöd fel a menekülõzsákot? Ez megint ellentmondás, hogy pont a legnagyobb szükség esetén hagyatkozol a gyengébb minõségû, nem olyan jól mûködö, esetleg nem annyira bevált holmikra....
Mondjuk nem akarsz kompromisszumot kötni, de nincs pénzed duplázni. Ez esetben oda-vissza pakolászod a felszerelést a békeidõs túrazsákod, és a BOB között? Ez megint ellentmond annak, ahogy én értelmezem a Bug Out Bag lényegét...

4. Ha állandóra bepakolva tartod a zsákot, akkor a felszerelés megsínyli. Nagyon régen volt egy ilyen kósza próbálkozásom a sima túrázással kapcsolatban, hogy mindig menetkész legyen a zsákom, csak vizet, és kaját kelljen pakolni. A vége az lett, hogy a ruhanemû szarrá gyûrõdött(ez viccesen hangozhat, de egy esõvédõ felszerelés megtörhet, majd beázhat ha évekig nagyon erõsen, élesen van összehajtogatva. A sátrakat/ponyvákat is illik mindig másképp összehajtani pont ez miatt használat után). De ugyanígy járnának a divatos ivótömlõk is(Camelbak, és társai), szépen kilyukadnak a hajtás mentén. Az állandó nyomás alatt(a szekrény aljában zsúfolódás, ugye...) a mûanyag dolgok meghajoltak, a szintetikus hálózsák töltõanyaga pedig "elporladt" tárolózsákban nyomorgástól, és örökre befejezte a hõszigetelést...

Nos ezek az ellenérzéseim a BOB-bal kapcsolatban.... Cáfoljátok meg õket együtt vagy külön-külön, én meggyõzhetõ vagyok. Fõleg olyan megoldások érdekelnek, amiben család is szerepel.

cereal killer
04-10-2013, 08:45 PM
Nálunk két zsák van, egy az asszonynak, egy nekem. Az övé egy medium alice pack, az enyém egy osztrák "hegyivadász".
Nem tûztük ki célul, hogy az atomháború után újranépesítjük a földet a hátizsákunkra alapozva, hanem két dolog:
- ha bármilyen gebasz van, akkor 2-3 napig ne egy szál fogtömésben kelljen állnunk valahol, így hogy össze van készítve értékes idõt nyerhetünk, illetve
- bug out locationnak kinevezett szülõi ház elérése

A bug out bag koncepció az elmúlt évek termése ilyen formában, ahogy most ismerjük, de valójában nem az. Az öregeimnek mindig össze volt készítve egy kórházba menõ táska :)
Komolyra fordítva, tudod-e hogy milyen veszélyeztetettségi mértékû a településed, kerületed ahol laksz? Van felsõ küszöbös ipari létesítmény a közeledben? Ha igen, milyen? Csak egy pédát említek. Milyen veszélynek vagy kitéve szerinted, ha a Hõsök tere környékén laksz? Elárulom, közel egy tonna ammónia kering a városligeti mûjégpálya hûtörendszerében, nem volna kellemes, ha valami oknál fogva kikerüle onnan.
De továbbmegyek, mindenki Pakstól "retteg", de az viszont senkit sem zavar, hogy két atomreaktor is dolgozik a fõvárosban? Ja, hogy ez nem annyira köztudott....

A lépcsõházunkba a faliújságra kitettem fél éve egy tájékoztató füzetet, amit a PV parancsnokság adott ki vészhelyzeti felkészülésre. Remélem többen olvasták, mert gyûrött a sarka. :)

Fallout11
04-10-2013, 08:48 PM
Jó gondolatok. Gondolat ébresztõnek, nagy vonalakban jók az amcsi BOB videók/cikkek, de ahogy te is írtad, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy más viszonyok, lehetõségek vannak...

cereal killer
04-10-2013, 08:50 PM
Régebben létezett önálló Polgári Védelem, mostmár nincs, de voltak jó kiadványaik, mint a fentebb említett füzetke (ami egyébként elõrelátólag laminált, strapabíró módon volt elkészítve) ebben írták az alábbiakat:

A KITELEPÍTÉSRE MINDENKÉPPEN OTTHONUNKBAN KELL FELKÉSZÜLNI! MIT TARTALMAZZON A CSOMAG?

személyi okmányok, legfontosabb értéktárgyak és készpénz,
2-3 napra elegendõ – nem romlandó – élelmiszer, 1-2 liter víz
fehérnemû, lábbeli és évszaknak megfelelõ ruházat,
tisztálkodási elsõsegélynyújtó eszközök, legfontosabb gyógyszerek,
takaró, gumimatrac,
különös gonddal csomagoljuk a gyerekek ruháit és legkedvesebb játékaikról se feledkezzünk meg.
Készítsünk elõ egy veszélyhelyzeti felszerelést, hordozható rádió, zseblámpa, tartalék elemek, elsõsegély doboz, konzervnyitó és hasonló nélkülözhetetlen eszközök.

Nem állítom, hogy ne lehetne rajta csiszolni, de ha abból indunk ki, hogy ez egy állami szerv ajánlása, akkor nagyon is jó, sõõt!

TMIB
04-10-2013, 09:04 PM
Egy dolog biztos. Akármennyire hiányosan van megpakolva egy hátizsák, akkor is jobb mintha szükség esetén nem lenne nálad semmi.

Ha van benne néhány energiaszelet, egy flakon víz, alapvetõ gyógyszerek és néhány egyéb dolog, akkor már elõrébb vagy mint a többiek akiknél semmi sincs. :)

Laci
04-11-2013, 03:50 AM
Hali .
Ez nincs meg bescennelve ?
"A lépcsõházunkba a faliújságra kitettem fél éve egy tájékoztató füzetet, amit a PV parancsnokság adott ki vészhelyzeti felkészülésre. Remélem többen olvasták, mert gyûrött a sarka. "

Sgtmaj.Prepper
04-11-2013, 05:27 AM
Szerintem van rá lehetõség, hogy ha van is az embernek egy ilyen komoly csomagja összekészítve, akkor havonta egyszer szétpakolja, átnézi, ruhákat kimossa, felszerelést másként hajtja, pihenteti, stb. Nem kötelezõ annak évekig rohadni a szekrényben. A felkészülés része, hogy rendszeresen ellenõrzöm a felszerelésemet. Természetesen így is elõfordulhat, hogy valami tönkremegy állásába. De ez minden dologgal elõfordulhat. Például a ketchup is megromlik a hûtõben, ha sokáig nem nézel rá. Akkor most ne vegyek ketchupot? Az anyagelfáradás benne van a pakliban. Ezeket az eszközöket cserélni kell. A prepperkedés a készletezés és a viszonylag drága, de normál körülmények között felesleges felszerelés miatt soha nem volt egy gazdaságos dolog. De a prepperkedés lényege, hogy olyanra készülünk, ami jelenleg nincs, de elképzelhetõ, hogy lesz. Ezt úgy egyszerûsíthetném le, hogy ha cipelsz magaddal folyton egy esernyõt, akkor az egy plusz teher a táskádban, és egy idõ után el is gondolkodsz rajta, hogy kiteszed belõle. Aztán egyik nap elkap egy esõ, elõveszed és nem ázol szarrá. Talán kicsit nyomi lesz az ernyõ, mert hónapokig állt a táskádban és mindent rá pakoltál. De lám, eljött az idõ, mikor elõnyt adott neked. Ez a prepperkedés.

cereal killer
04-11-2013, 06:52 AM
Hali .
Ez nincs meg bescennelve ?
"A lépcsõházunkba a faliújságra kitettem fél éve egy tájékoztató füzetet, amit a PV parancsnokság adott ki vészhelyzeti felkészülésre. Remélem többen olvasták, mert gyûrött a sarka. "

Nincs, de majd beszkennelem.

cereal killer
04-11-2013, 11:29 AM
http://www.scribd.com/doc/135325578/PV
Feltöltöttem, tulajdonképpen ugyanaz, mint amirõl beszéltem.

Mi a véleményetek?

Grafitos
04-11-2013, 01:32 PM
Szerintem van rá lehetõség, hogy ha van is az embernek egy ilyen komoly csomagja összekészítve, akkor havonta egyszer szétpakolja, átnézi, ruhákat kimossa, felszerelést másként hajtja, pihenteti, stb. Nem kötelezõ annak évekig rohadni a szekrényben. A felkészülés része, hogy rendszeresen ellenõrzöm a felszerelésemet. Természetesen így is elõfordulhat, hogy valami tönkremegy állásába. De ez minden dologgal elõfordulhat. Például a ketchup is megromlik a hûtõben, ha sokáig nem nézel rá. Akkor most ne vegyek ketchupot? Az anyagelfáradás benne van a pakliban. Ezeket az eszközöket cserélni kell. A prepperkedés a készletezés és a viszonylag drága, de normál körülmények között felesleges felszerelés miatt soha nem volt egy gazdaságos dolog. De a prepperkedés lényege, hogy olyanra készülünk, ami jelenleg nincs, de elképzelhetõ, hogy lesz. Ezt úgy egyszerûsíthetném le, hogy ha cipelsz magaddal folyton egy esernyõt, akkor az egy plusz teher a táskádban, és egy idõ után el is gondolkodsz rajta, hogy kiteszed belõle. Aztán egyik nap elkap egy esõ, elõveszed és nem ázol szarrá. Talán kicsit nyomi lesz az ernyõ, mert hónapokig állt a táskádban és mindent rá pakoltál. De lám, eljött az idõ, mikor elõnyt adott neked. Ez a prepperkedés.

Nekem van 1 Karrimor túrahátizsákom, amit kirándulásra és anyulátogatásra egyaránt használok..nincs duplázás, sõt 3in1, mert ez van kinevezve BOBnak is..
Vannak benne fix felszerelések fõként az oldalzsebekben, ezek a legfontosabbak és mindig velem jönnek. Így a zsák alapfelszereltséggel 2.75 kg..így áll a szekrényben "üresen". Gebasz esetén ruhák, iratok lóvé, és kaja a tetejére és go. Ezeket berakni nem tart tovább 5 percnél. Ismerem a zsákom kapacitását, mert gyakran használom. Bob kaja meg 1 helyen van.
Az állandó felszerelést én is ellenõrzöm és kiegészítgetem.
Ez nagyon fontos, mert ha gebasz esetén kezded el leporolni a zsákot és emlékezni mi van benne nem fog összejönni a sikeres menekülés. Lehet, h gyors lessz de lejárt, elfáradt, szemétbevaló dolgokat cipelni hülyeség. Idõt kell rá szánni és kész!

Grafitos
04-11-2013, 01:44 PM
http://www.scribd.com/doc/135325578/PV
Feltöltöttem, tulajdonképpen ugyanaz, mint amirõl beszéltem.

Mi a véleményetek?

nagyon jó..már ki is nyomtattam és viszem haza a lépcsõházba..mindenhol kellene lennie ilyennek

cereal killer
04-11-2013, 02:01 PM
Ha ki akarod rakni akkor szívesen megcsinálom jobb minõségben/formátumban, mert ez így szerintem nem túl tetszetõs.

Don't Panic
04-11-2013, 04:15 PM
Elõször is tisztázzuk, hogy mi a funkciója a BOB-nak! Ugyanis még az amcsik is keverik a szezont a fazonnal. A BOB nem a 72 órás csomag!
A 72 órás csomag katasztrófák esetére összeállított vészkészlet, amivel TÖRVÉNYES REND KÖZEPEDTE kihúzhatsz cirka 3 napot, amennyiben kitelepítésre kerül sor. Tehát személyes okmányokat, hivatalos papírokat vagy azok másolatát is tartalmazza a különbözõ igazoltatások vagy igazolások esetére és a majdani visszatérésre (pl. ház tulajdonlapja és hasonlók, ha a víz elmosná a fakecót, stb.). Ezenfelül ritkán tartalmaz személyes védelmet garantáló eszközöket (gázálarc, golyóálló mellény, lõfegyver, lõszer, stb.), hiszen a Nemzeti Gárda irányítása és oltalma alatt történik a biztonságos helyre húzódás.

Ezzel szemben a BOB olyan állapotokra összeállított csomag, amikor a Kormány hathatós segítsége és közremûködése már nincs meg, így TÖRVÉNYES REND NÉLKÜLI állapotok között kell tiplizni a picsbe! Itt ketté válik a BOB. Az egyik – és igazából szigorúan véve ez a mai BOB – az, amikor a lakhelyedtõl el kell jutni a BOL-ig. A másik, amikor nincs BOL-od, ezért minden motyót a hátadra véve kell vándorolva életben maradnod. Ezt hívják INCH bag-nek is vagyis I'm Never Comin' Home bag. Ez volt a BOB õsapja. De, mivel sok prepper rájött, hogy lehetetlenség mindent a hátadon cipelni és a vándorlás igen veszélyes tud lenni, így elkezdtek BOL-okat keresni és vásárolni, kialakítani. Ezután az INCH bag tartalma csökkent és csak arra kellett, hogy a legalapvetõbb dolgokkal szolgáljon, amíg eljutsz a BOL-ig. Olyan esetekben, amikor a BOL több száz kilométerre van és meg kell állni éjszakára, tesznek be hasonló cuccokat, mint ami a 72 órás csomagban is van. Ebbõl kifolyólag kialakultak átfedések a két zsák tartalma között. Ezért a kavarodás a fogalmakban.

Ezenfelül létezik még a GOOD (Get Out Of Dodge) elnevezésû táska, amit szintén katasztrófák esetére, a gyors tiplizés fenntarthatóságára állítanak össze. Ezért ez is inkább a 72 órás csomaghoz áll közelebb. Bár, vannak akik BOB-ként referálnak rá.

Szerintem ezután lehet igazából folytatni a topicot, hogy ki mit rakna a BOB-ba, ami segítheti abban, hogy magyar viszonyok között eljuthasson a menedékéig törvények nélküli állapotok között!
Én azt javaslom, hogy mindenki tartsa szem elõtt, hogy itt nincsenek akkora távolságok, viszont törvényes rend nélkül a kisebbségi feszültségek súlyos problémák forrásai lehetnek!

cereal killer
04-11-2013, 09:15 PM
Érdekes, köszi. Ez így tényleg egy kicsit más megvilágításba helyezi a dolgot.
Annyiban viszont mégsincs nagy különbség, hogy itt mindegy hogy a törvényes rend felbomlása beállt vagy sem, fegyvered, lövedékálló mellényed nem nagyon lesz.

Tehát a két csomag tartalma mondjuk 95%-ban megegyezik.

Don't Panic
04-11-2013, 09:27 PM
Ebben egyet értünk. Csak szeretem tisztán látni és láttatni a dolgokat, ezért gondoltam, hogy megosztom veletek. ;)

Don't Panic
04-11-2013, 09:31 PM
Annyiban különbözhet a két csomag, hogy a 72 órás cumóba itthon is rakhatsz saját hálózsákot és hasonlókat, ha egy tornaterembe evakuálnak és ott kell dekkolni, míg a BOB-ba nem szükségszerû, mert a BOL-t elérheted pár óra alatt. Ott meg jó esetben van mindened szükség esetére. Meg azért a BOB-ba csak beraknék pár patront. A 72 órásba meg nem lenne célszerû. Pláne nem a civileket riogatni ott a "menhelyen" egy kéziágyúval. :D Még ha csak gázt képes okádni is.

Grafitos
04-12-2013, 07:03 AM
Ha ki akarod rakni akkor szívesen megcsinálom jobb minõségben/formátumban, mert ez így szerintem nem túl tetszetõs.

Már kitettem és néztem 1-2 reakciót..elég vegyes a fogadtatás. szerintem max 1 hét és eltûnik a színrõl, de addig is elolvassák páran

cereal killer
04-12-2013, 08:30 AM
majd számolj be mindenképp!

Grafitos
04-15-2013, 12:22 PM
majd számolj be mindenképp!

3 nap alatt eltûnt a faliújságról..erre számítottam. Már csak az a kérdés, h valaki saját használatra eltette, vagy rövid úton a kukába dobta..
F.ckin 7ker :mad:

Sgtmaj.Prepper
04-15-2013, 01:53 PM
Én is gondolkodtam, hogy kirakom, de biztos vagyok benne, hogy néhány nap után letépnék.

cereal killer
04-15-2013, 02:00 PM
Hát srácok, nem irigyelellek titeket...

Sgtmaj.Prepper
04-16-2013, 06:14 PM
Elõször is tisztázzuk, hogy mi a funkciója a BOB-nak! Ugyanis még az amcsik is keverik a szezont a fazonnal. A BOB nem a 72 órás csomag!
A 72 órás csomag katasztrófák esetére összeállított vészkészlet, amivel TÖRVÉNYES REND KÖZEPEDTE kihúzhatsz cirka 3 napot, amennyiben kitelepítésre kerül sor. Tehát személyes okmányokat, hivatalos papírokat vagy azok másolatát is tartalmazza a különbözõ igazoltatások vagy igazolások esetére és a majdani visszatérésre (pl. ház tulajdonlapja és hasonlók, ha a víz elmosná a fakecót, stb.). Ezenfelül ritkán tartalmaz személyes védelmet garantáló eszközöket (gázálarc, golyóálló mellény, lõfegyver, lõszer, stb.), hiszen a Nemzeti Gárda irányítása és oltalma alatt történik a biztonságos helyre húzódás.

Ezzel szemben a BOB olyan állapotokra összeállított csomag, amikor a Kormány hathatós segítsége és közremûködése már nincs meg, így TÖRVÉNYES REND NÉLKÜLI állapotok között kell tiplizni a picsbe! Itt ketté válik a BOB. Az egyik – és igazából szigorúan véve ez a mai BOB – az, amikor a lakhelyedtõl el kell jutni a BOL-ig. A másik, amikor nincs BOL-od, ezért minden motyót a hátadra véve kell vándorolva életben maradnod. Ezt hívják INCH bag-nek is vagyis I'm Never Comin' Home bag. Ez volt a BOB õsapja. De, mivel sok prepper rájött, hogy lehetetlenség mindent a hátadon cipelni és a vándorlás igen veszélyes tud lenni, így elkezdtek BOL-okat keresni és vásárolni, kialakítani. Ezután az INCH bag tartalma csökkent és csak arra kellett, hogy a legalapvetõbb dolgokkal szolgáljon, amíg eljutsz a BOL-ig. Olyan esetekben, amikor a BOL több száz kilométerre van és meg kell állni éjszakára, tesznek be hasonló cuccokat, mint ami a 72 órás csomagban is van. Ebbõl kifolyólag kialakultak átfedések a két zsák tartalma között. Ezért a kavarodás a fogalmakban.

Ezenfelül létezik még a GOOD (Get Out Of Dodge) elnevezésû táska, amit szintén katasztrófák esetére, a gyors tiplizés fenntarthatóságára állítanak össze. Ezért ez is inkább a 72 órás csomaghoz áll közelebb. Bár, vannak akik BOB-ként referálnak rá.

Szerintem ezután lehet igazából folytatni a topicot, hogy ki mit rakna a BOB-ba, ami segítheti abban, hogy magyar viszonyok között eljuthasson a menedékéig törvények nélküli állapotok között!
Én azt javaslom, hogy mindenki tartsa szem elõtt, hogy itt nincsenek akkora távolságok, viszont törvényes rend nélkül a kisebbségi feszültségek súlyos problémák forrásai lehetnek!

Don't Panic kitûnõen leírta, hogy mi az a BOB. Ez egy alap prepper dolog. Ugyanakkor mindenhol csak azt olvasom, hogy ,,egy jó BOB összeállításán dolgozom". Olyan érzésem, hogy tulajdonképpen senkinek sincs kész BOB-ja, mert mindenki csak építgeti, de fõleg csupán elméletben. :)
Van valakinek kész BOB-ja?

cereal killer
04-16-2013, 08:07 PM
Szerintem a BOB olyan, mint egy festmény. Sosincs kész, mindig van rajta mit igazítani, finomítani. Ilyen az enyém is.

Grafitos
04-17-2013, 09:08 AM
Igen, csak úgy lehet Kész a BOB-od, ha fix a BOL, tehát a távolság és terep adott. Így is változtatja a felszerelést az évszakok változása
Ha csak 1 féle SHTF-re készülsz vagy tudod, hogy mi fog történni:)
egyéb esetekben mindig változásban kell lennie...ezért szeretem hogy csak az alapfelszerelés van a táskában(korábban már írtam) és ruha, kaja, egyéb gyorsan variálható továbbá nem gyûrõdik, büdösödik--

Trendo
04-18-2013, 05:13 AM
Én szerintem a téma egy kissé túl van spilázva. (Mármint a készenléti zsákoké:) Az alapelvvel teljesen egyetértek, de szerintem a "menekülõfelszerelést" a hozzá tartozó zsákkal elegendõ apránként megvásárolni, darabonként letesztelni, ha kell lecserélni és a komplett csomagot összeállítva néhányszor kipróbálni "outdoor" (egy túrán, kiránduláson, táborban akár). Aztán, ha leszámoltunk a "gyerekbetegségekkel" (fölösleges cuccok, vagy nem megfelelõ minõségû darabok) akkor fölösleges a gardrobban rohasztani az összecsomagolt cuccost. Bõven elég az egészrõl csinálni egy precíz listát (feledékenyeknek külön feltüntetve, hogy mi hol van:)) és havonta tartani egy szemlét (netán riadógyakorlatot). Leginkább életszerû elmenni a zsákkal kirándulni! :)Segítség lehet egy fotó a teljesen összerakott, de szétnyitott zsákról, hogy pontosan tudd mindennek a helyét!
Nem tartom reálisnak, hogy a veszély olyan gyorsan bekövetkezzen, mindenféle elõjel nélkül, hogy ne legyen még pár perced egy zsákot összecsomagolni!
És akkor folyamatosan használhatod a drága pénzen megvásárolt felszerelési tárgyaidat, karban tarthatod (pl.elemcsere!) ill. ha kell, kicserélheted. Amúgy is nonszensz, hogy minden benne legyen állandóan (pl. az okmányaid, pénzedet úgysem tartod benne állandóan, nemde?)
Mindezt nem kötözködésbõl írtam, csak filmszerûen végiggondoltam egy életszerû szitut.

Egy dolog szól a koncepcióm ellen: ha valaki pánikolásra hajlamos és pont akkor csuklik össze, mikor csomagolni kéne De pont erre jó a rendszeres gyakorlás.

Don't Panic
04-19-2013, 03:08 PM
Cereal Killer dobta be az aduászt. Grafitos már jó nyomon járt az idõjárás miatt. Trendo pedig leírta a gyakorlatban. Én is így csinálom egyébként. Évközben túrázok, gyakorolok vele, cserélgetem az évszaknak megfelelõen a felszerelést, ruházatot, így minden otthoni motyóról lesz fogalmam, tudom mennyi helyet foglalnak, ha nyáron kell menni avagy télen, ismerni fogom csukott szemmel is a felszerelésemet. Ha pedig elhasználódna valami, akkor lesz lövésem arról, hogy mit keressek a pótlására vagy mit kéne elõállítanom. Ezért mondtam már korábban is a USMC mottót, mert benne van minden, ami megmentheti a seggedet bárhol, bármikor. Még annak a jelmondatnak is az improvizáció a leglényegesebb része! Tehát a flexibilitás a kulcsszó. A BOB-ot sem egy merev, megváltoztathatatlan valamiként kell tekinteni, hanem az évszaknak, terepviszonyoknak és szitunak megfelelõen változtatni. Csak így lesz használható...készség szinten!

Don't Panic
04-20-2013, 03:59 PM
Aki még csak most barátkozik a BOB fogalmával és szükséges tartalmával, annak ajánlom átnézni Creek Stewart (http://willowhavenoutdoor.com/creek-stewart-survival-expert/): Build the perfect Bug out Bag címû munkáját. Alapozásnak kiváló.

Grafitos
04-30-2013, 12:02 PM
Ez a kimaradt rovatba ment, de ide is befér mivel nálam nem marad ki

Ez a 120 mikronos brutálisan erõs cucc, jó ha van 1 kéznél

http://www.neosil.hu/katalogus/ipari-foliak-es-szalagok/szemeteszsakok-es-ipari-zsakok/ipari-sittes-zsak-120-m-mikron

TMIB
04-30-2013, 12:15 PM
Rosszul tetted ide a linket, nem mûködik.

Grafitos
04-30-2013, 01:45 PM
Rosszul tetted ide a linket, nem mûködik.

kössz, h szóltál..javítottam!

imi79
07-13-2013, 09:36 AM
Nézegetem youtube-on BoB videókat és nem értem, hogy miért pakolják tele annyi vacakkal a hátizsákot az emberek.
Már alapból azt nem értem miért kell hatalmas zsák?

4/5 BoB-ban van legalább 3 síp,
5+ doboz gyufa, megint ennyi öngyújtó + szikrevetõ
3-4-5 kés
2-3 rádió, számológép???
5-6 toll, ceruza, kifestõ
2-3 tükör, még több síp, még több kés, még több öngyújtó :)
fél kg. ceruzaelem meg nagy zacskó kábel, töltõ
borotva, borotvahab, 100 féle nedvesített kéztörlõ...

Lehet, hogy csak Én látom rosszúl, de egy BoB lényege, hogy annyi SZÜKSÉGES felszerelést vigyek magammal, amivel eljutok biztonságos helyre, vagy a már kijelölt BoL-t elérjem.
Viszont a videók alapján a legtöbben a következõ 1 évben ebbõl a hátizsákból akarnak élni.

Nem értem.

TMIB
07-13-2013, 04:12 PM
2-3 rádió, számológép???

Számológép nélkül nem oldanak meg semmit. Alapvető egyenleteket sem. Kérdeztem hogy miért van ez, azt válaszolták hogy mert az iskolában is mindent számológéppel oldottak meg. Erre kérdeztem, hogy mi van ha épp nincs számológép, vagy lemerül benne az elem, vagy nem találod? Erre meg csak néztek. :hogymi: Érdekes lesz a SHTF, ha egy összeadást vagy egy szorzást se tud a többség összehozni, ha nincs kéznél a számológép. Ezért raknak belőle a BOB-ba.

astonferi
07-13-2013, 07:01 PM
3 nap alatt eltûnt a faliújságról..erre számítottam. Már csak az a kérdés, h valaki saját használatra eltette, vagy rövid úton a kukába dobta..
F.ckin 7ker :mad:
gettoban miért csodálkozol ezen ? kannibálok elvitték hátha jó lesz hivatalos iratként bemutatni valami csalásnál vagy bekopogásos lopásnál.

Grafitos
07-15-2013, 11:00 AM
Jalehet..bár a 7ker szerncsére közel sem a gettó..

astonferi
07-15-2013, 05:21 PM
Jalehet..bár a 7ker szerncsére közel sem a gettó..
hát tudod nefelejcs - hernád - marek j.-murányi - garay. nem tartozik kedvenceim közé ha arra a részre megyünk melózni. :D

Daniui
07-15-2013, 05:30 PM
Van valakinek kész BOB-ja?

Azt tudom hogy használom a BOB-omat, de késznek nem nevezném, de ha már megvannak az alap dolgok már túl lehet vele élni, még ha néha rögtönözni is kell.

imi79
07-15-2013, 09:02 PM
Nekem van, bár Én a minimalizmus híve vagyok. Mondjuk ez se igaz, mert egy Bob soha sincs készen :)
Augusztusban le is tesztelem, körbegyalogolom a Balatont és csak a Bob egy részét viszem (téli cuccot nem).
Kiegészítve egyszemélyes sátorral (1kg).

Nem szándékozom venni semmit, a zsákból akarom ellátni magam abban maximum 7 napban.
Annyi lesz a "csalás", hogy kempingekben fogok megszállni, és használom majd a zuhanyt, de azon kívül semmit.

Majd csinálok képeket, videókat.

A zsákom sajnos nem jön meg addig, sima hátizsákban vannak a cuccaim, egyébként ez lesz:

289

3literes ivózsákja van, és 5-7 napnyi élelem simán belefér plusz a felszerelések, valamint a MOLLE rendszernek köszönhetõen ki lehet még egészíteni táskákkal.

TMIB
07-15-2013, 09:24 PM
Elég szimpatikus. Gondolom azért teve-púp a neve, mert a felső részében vizet lehet tárolni. :thumbup

Én még nem gondolkodtam ilyenen, egyelőre egy katonai minősítésű kulacsot szeretnék venni. Meg csajkát.

T72
07-15-2013, 11:23 PM
Itt csináltam egy leírást az enyémrõl, ( mármint az alábbi camelbak-rõl) :
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?152-H%E1tizs%E1kok-m%E1lhazs%E1kok&p=6716#post6716

T72
07-16-2013, 07:22 AM
Összesen annyi, igazából csalóka, szvsz nem elég 2 napnál többre ha csak ez van nálad, sõt!
Persze ha a ruházatban van még némi pakolóhely...

TMIB
07-16-2013, 07:28 AM
Én ha veszek még egy hátizsákot, akkor az biztos 5.11 24hr, vagy 72hr lesz. A 12hr -omat is nagyon szeretem. :)

Yosihiro Sato
07-16-2013, 05:42 PM
Nézegetem youtube-on BoB videókat és nem értem, hogy miért pakolják tele annyi vacakkal a hátizsákot az emberek.
Már alapból azt nem értem miért kell hatalmas zsák?

4/5 BoB-ban van legalább 3 síp,
5+ doboz gyufa, megint ennyi öngyújtó + szikrevetõ
3-4-5 kés
2-3 rádió, számológép???
5-6 toll, ceruza, kifestõ
2-3 tükör, még több síp, még több kés, még több öngyújtó :)
fél kg. ceruzaelem meg nagy zacskó kábel, töltõ
borotva, borotvahab, 100 féle nedvesített kéztörlõ...

Lehet, hogy csak Én látom rosszúl, de egy BoB lényege, hogy annyi SZÜKSÉGES felszerelést vigyek magammal, amivel eljutok biztonságos helyre, vagy a már kijelölt BoL-t elérjem.
Viszont a videók alapján a legtöbben a következõ 1 évben ebbõl a hátizsákból akarnak élni.

Nem értem.

Számológép? Számora is érthetetlen én egy régi mobil telefont tartok feltöltve pót aksival. Van rajta számológép,rádió világít és még tök tudja mire fel nem lehet használni. Akár játszhatunk is rajta ha már a tökünk tele mindennel :) A snake 3d leköti az embert :D

imi79
07-17-2013, 02:26 PM
Milyen és hány napra való élelmet tesztek a zsákba?

Most ezen dolgozom, az egyik legnehezebb ennek az összeállítása, legalábbis számomra.
Én 5-7 napra való élelmet szeretnék elhelyezni benne, és 2-3 napra való ivóvizet.

Zárható tasakba, napi, azon belül étkezésenkénti bontásba teszem az ételt.

1.: 70g apróra zúzott zabpehely + 30g 100% tejsavó fehérje por. Ez reggelinek tökéletes. Fél perc alatt kész, menet közben lehet inni.
2.: 2 szelet extrudált kenyér + mogyorókrém. Szintén hamar megvan, menet közben fogyasztható.
3.: 70g rízs + szárított hús. Könnyen elkészíthetõ, kicsit idõigényesebb. (kb. 25 perc)
4.: 1 leveskocka + cérnametélt (erõleves), esetleg tasakos leves helyette. Elkészítése 10 perc, menet közben fogyasztható.
5.: 1 vagdalthús konzerv + 1-2 szelet extrudált kenyér. No komment kategória :)
6.: 30-40cm füstölt kolbász ha éppen volt a spájzban :)

Szárított hús horror áron van. (beef jerky)
Esetleg meg kéne próbálni házi készítéssel.

Ezek olyan ételek, amik egy heti adagban sem foglalnak túl sok helyet, gyorsan elkészíthetõek.

varég
07-17-2013, 05:01 PM
Amennyiben elérhetõ, az 5. pontban szereplõ vagdalt hús tubusos legyen, ami visszazárható... :)
(könnyebb a maradékot szállítani)

astonferi
07-17-2013, 06:30 PM

Most ezen dolgozom, az egyik legnehezebb ennek az összeállítása, legalábbis számomra.
Én 5-7 napra való élelmet szeretnék elhelyezni benne, és 2-3 napra való ivóvizet.

3.: 70g rízs + szárított hús. Könnyen elkészíthetõ, kicsit idõigényesebb. (kb. 25 perc)
4.: 1 leveskocka + cérnametélt (erõleves), esetleg tasakos leves helyette. Elkészítése 10 perc, menet közben fogyasztható.

Ezek olyan ételek, amik egy heti adagban sem foglalnak túl sok helyet, gyorsan elkészíthetõek.

3. viz kell hozzá ez számold a vízkészletedhez. 70 g elég kevés véleményem szerint 100-120 kéne. 100 g + 2 deci víz
4. jobb a smack beleszórod a csajkába és forróvizet öntsz rá 5-7 p várakozás és laktató. de kell ehhez is 0,5 liter víz

Yosihiro Sato
07-24-2013, 03:53 PM
Ha nem spórolni kell a vízzel:http://www.acelfullank.hu/productlist/cpath/55495

TMIB
07-31-2013, 03:28 AM
BOB videó

http://www.youtube.com/watch?v=d7uJk15cOSU (http://www.youtube.com/watch?v=d7uJk15cOSU)

És egy másik videó a változtatásokról

http://www.youtube.com/watch?v=hVk3X5nYQ3k

varég
07-31-2013, 04:50 AM
...

Tegnap megvettem a militaryshop két utolsó amcsi MRE-csomagját.

Az elsõ, a 4. számú Table sausage nevû dolog.
A tartalmát elfogyasztottam, megnézni miféle ételrõl van szó.
Mogyoróvajat leszámítva(borzasztó tömény) egész elfogadható ízvilágú volt minden, bár ez a csomag az édesszájúaknak kedvez.
Ami tetszik benne, hogy eléggé kompakt a kialakítása, a fõ csomagot szétosztva jól raktározható a táskában a tartalom.
Ami nem tetszik, az a töménytelen mennyiségû szintetikus adalék, E-koktél.
Sok, utólag felhasználhatatlan hulladékkal jár a csomag elfogyasztása, a kis pakkok nem visszazárhatóak, a kiegészítõk minden pakkban azonosak(só, cukor, italpor-na ilyen randa kék löttyöt nem láttam még, de ízre elfogadható-, törlõkendõ, rágó, stb.).
A mellékelt melegítõzacsi egyszer használatos, a franciák ellenben esbit kockáznak.

Ha van lehetõség, érdemes venni ilyen pakkot, ész megfelelõen elosztva jól használható, energiadús kaja lesz nálunk.
A másik csomag a kocsiban, a szükséges felszerelések(víz, poncsó, fûrész, balta, tûz eszközök, stb) között landolt.

Apropó, hol lehet venni reális áron még ilyen pakkokat?

mossberg-operator
07-31-2013, 06:03 AM
3 napra valo cuccot probalok hordani magamnal. Raktam fel egy kepet mar rola valahova, de most persze nem talalom....

TMIB
08-03-2013, 03:59 PM
Itt egy BOB, jól megtöltve. (Videó + szöveg angolul)

http://www.youtube.com/watch?v=07Ywmg2GUG0

:cool:

MaRee
08-06-2013, 04:42 AM
A táskák típusáról még nem volt szó. Kinek milyen van? Mit érdemes venni? Én is most akarok egyet, de nem tudom, milyen kéne.

Yosihiro Sato
08-06-2013, 10:09 AM
A táskák típusáról még nem volt szó. Kinek milyen van? Mit érdemes venni? Én is most akarok egyet, de nem tudom, milyen kéne.

Nekem a bundeswehr típusú http://www.obsit.hu/listazo.php?katid=18 ilyen ezt használtam már többször és nekem nagyon bejött.Pár kisebb zseb lehetne még rajta de meg lehet oldani.

Laci
08-06-2013, 01:57 PM
Eladban van fent zsák.

MaRee
08-07-2013, 09:38 AM
Papíron elkezdtem én is összeállítani a BoB-omat.

Elõször is váltóruházatra gondoltam, tiszta alsónemû és mondjuk zokni, kesztyû. A többi dolog évszaktól függõen mondjuk egy meleg pulóver vagy sapka, maradék ruha van a BoL-on. Ja, még egy vékony takaró beleférhet.

Egészségügyi cuccok és gyógyszerek:

-autós elsõsegélycsomag
-erõs multivitamin
-széntabletta
-fájdalomcsillapító
-víztisztító tabi
-alkoholos kézfertõtlenítõ krém (tûzgyújtáshoz is jó)

Élelmiszer:

- 3-4l ivóvíz
- 2-3 napra elegendõ (azért ennyi, mert nagyjából ennyi idõ alatt tudnék eljutni a BoL-ba jármû nélkül, biciklivel egy nap) tartós élelem. Zabpehely, bab konzerv, energia szeletek, esetleg gondolkodtam még a Smack márkájú kínai tésztán is, ugye csak meleg vizet kell rá önteni és kész, plusz nagyon könnyû.

Tûzszerszám:

- vihargyújtó
- gyufa
- szikra alapú tûzszerszám
- gyújtós (pl egy csomag vatta)
- esetleg nagyító

Ezeket még nem döntöttem el, hogy mibõl hány darab is kéne, de egynél mindenképp több pl. a gyufából és a gyújtóból.

Szerszámok és fegyverek:

- egy rövidebb pengéjû túlélõkés, és egy hosszabb "rambókés", önvédelemre.
- fokos / tactical tomahawk
- lõfegyvert ugye az itthoni jogszabályok miatt nem igazán tudok szerezni, majd ha anarchia van betörök a vadászboltba :)

- csajka + kanál
- kézi késélezõ
- iránytû
- ragasztó
- erõs damil, vagy más cucc, amivel lehet kötözni
- faggyú gyertya
- zsebrádió
- karabinerek

Ennél tartok jelenleg, többi dolog a BoL-ban kerül felhalmozásra. Vélemény? Kihagytam valami nagyon-nagyon alapvetõ dolgot? :rolleyes:

Yrkon
08-07-2013, 09:52 AM
Egy lámpa/fejlámpa szvsz még pluszban nem árthat, meg mondjuk egy esõkabát/poncsó. Én még valamilyen kisrádiót is vinnék, fõleg, ha 2-3 nap az út, mert így megadom az esélyt, hogy ha esetlegesen a BOL is közben a SHTF hatósugarába esik, ne sétáljak bele a gebaszba.

MaRee
08-07-2013, 10:02 AM
Hmm a lámpa és az esõkabát jó ötlet, igen. A zsebrádió alatt a kisrádiót értettem.

borsodi
08-07-2013, 10:17 AM
A zsebrádió alatt a kisrádiót értettem.

Szigorúan olyat amin van fülhallgató csatlakozó! (+ természetesen fülhallgató is kell) Igen az elromolhat, KH-s lehet, de még mindig jobb megoldás mint egy bömbölõ kisrádió a puszta közepén amire mindenki felkapja a fejét.

Yosihiro Sato
08-07-2013, 03:45 PM
Én hurcolok egy régi mobil telefont töltõvel fülhallgatóval pót aksival.Az jó rádiónak világítani számolni.Agyalok rajta hogy térképeket töltsek le rá.Jó Isten tudja még mire jó ha ki vagyok lehet rajta játszani :) meg hozzávágni a rohamozó zombiknak :thumbup

lionhunter
09-05-2013, 03:50 PM
Nekem egy 50 literes van Decathlonból (a képen béna, amúgy használható, bevált), régebben egy nádvázas klasszikussal nyomtam, de egyszer csak elkezdett nyikorogni, muszáj volt lecserélnem.
A vállpántra klasszul felerõsíthetõ a vtõr, és van az oldalán egy gyári puskatartó, aminél figyelni kell a jó súlyelosztásra meg nehéz terepen az ütésekre (távcsõ).
Keresõtávcsõ van nálam, az alsó zsebben egy osztrák poncho, így nem kell kotorászni ha hirtelen kell, és nem is vágja ki semmi.
Klotyópapír összenyomva, popsitörlõ (ezt néha cserélni kell, mert kiszárad), a tetejében egy vizes-tömlõ, az oldalában még egy kulacs, kókuszbevonatos alu, megvizezve kívülrõl a párolgással elég jól hûti az italt. Amerikai kaját már nem hordok, inkább megoldom házi kajával.
Az oldalsó zsebek jók, gumikesztyûm is van (2 pár), borzot, rókát nem szeretek nyúzni nélküle, nem steril, és víztartónak sem rossz.
A szokásos tûzfelszerelésen kívül pár tampon, és régi bringabelsõbõl gumicsík (vizesen is begyullad, és igen erõsen ég). Az alján van hely a polifoamnak, ezt nem használok, barbárabb vagyok.
Tartalék kés, fenõ ceruza, gyémántporos, a szõr hamar kiveszi a kés élét, zseblámpa, fejlámpa, egy könnyû dinamós, nagyon ledöglenek az akkuk hidegben.
Száraz ruha, tartalék sapka, vékony selyemkesztyû - nyár kivételével mindig -, csak a vastagot kell lehúzni, és mégsem fagy rá az ember keze a hideg vasra. Néhány tartalék lõszer, ha otthon maradna, iratok másolatai lelaminálva. Régi ütésálló, vízálló telefon, beépített iránytûvel, GPS sajna nincs benne (lehet, hogy lecserélem egy olyanra, de csakis telepített térképekkel) feltöltõkártyával.
Ezzel már sokszor voltam pár napot egyhuzamban kint.

Lehagytam, hogy a gyufát, és a foszforcsíkot egy régi negatív filmes dobozban tartom, vattával kitömve nem zörög, és vízmentes, és átfagyott kézzel is ki lehet nyitni nem úgy mint a csavarost, akár foggal is.
Fûrészbõl régebben egy Fiskars-t használtam, a kitolható élût, nem vált be, volt, hogy lecsúszott a kezem róla fõleg nagyobb állatnál.
Most egy olcsó bicskaszerûm van, jobb a nyele, vastagabb, és gumisabb, a fogai viszont durvábbak, nagyobbat harapnak, de könnyebben el is akadnak... és ha elveszítem nem nagy dráma.

Multitoolom is volt több is, a Victorinox nem vált be, túl nehéz volt, lecseréltem egy Leatherman-re, az a fogót kinyitva vágta a kezem, aztán vettem egy Wave-t.
Na az szuper, az eddigi legjobb, kár, hogy ellopták, sokat használtam, bár egy õz megnyúzásánál majd leszakadt a csuklóm, mindenre jó, de a célszerszám az igazi.

Nem a hátizsákban ugyan, de az övemen mindig van egy Victorinox, egy pici Maglite-tal egybeépített tokban. A külszolgálatos bevetési honvédségi szett.

Amatorpe
09-07-2013, 09:45 AM
Papíron elkezdtem én is összeállítani a BoB-omat.

Ennél tartok jelenleg, többi dolog a BoL-ban kerül felhalmozásra. Vélemény? Kihagytam valami nagyon-nagyon alapvetõ dolgot? :rolleyes:

Nem láttam a leírásban: varrótû, cérna. Ha erdõn-mezõn kell átgázolni, hasznos lehet.
Illetve a damil nem rossz, de kicsi és vág, ezért kötözésre mindenki által erõsen javasolt paracord kötelet szerintem még dobhatsz bele, nem sok helyet/súlyt foglal.
Kanál helyett katonai evõeszközkészlet (kanálgép), illetve lõfegyver helyett csúzli csapágygolyókkal.
Ja meg nagyító és kullancskiszedõ és/vagy körömcsipesz. Esetleg vatta helyett tampon, elvileg amikor megveszed steril, szóval akár sebre is mehet.

lionhunter
09-07-2013, 10:11 AM
Nem láttam a leírásban: varrótû, cérna. Ha erdõn-mezõn kell átgázolni, hasznos lehet.
Illetve a damil nem rossz, de kicsi és vág, ezért kötözésre mindenki által erõsen javasolt paracord kötelet szerintem még dobhatsz bele, nem sok helyet/súlyt foglal.
Kanál helyett katonai evõeszközkészlet (kanálgép), illetve lõfegyver helyett csúzli csapágygolyókkal.
Ja meg nagyító és kullancskiszedõ és/vagy körömcsipesz. Esetleg vatta helyett tampon, elvileg amikor megveszed steril, szóval akár sebre is mehet.

Igazad van, egy szállodai varrókészletet upgradeltem, és a motoros eü. csomag is nálam van, csak kifelejtettem a leírásból, ritkán van rájuk szükség hála Istennek.
A kanálgép nincs, mert szinte mindig szárazat eszem, a bögre és az evõkészlet mellett kiraktam, untam feleslegesen cipelni.
Viszont van erõsebb kötelem, vadat húzni pl.

imi79
09-07-2013, 10:17 AM
Kanálgépemet már Én is régen lecseréltem egy ilyenre:

http://www.ebay.com/itm/New-Fold-Stainless-Steel-Dual-Purpose-Spoon-Fork-Cookout-Hiking-Picnic-Camp-EN24-/141000843727?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item20d44e21cf

Könnyû, farzsebben sem érezni.

lionhunter
09-07-2013, 11:03 AM
Kanálgépemet már Én is régen lecseréltem egy ilyenre:

http://www.ebay.com/itm/New-Fold-Stainless-Steel-Dual-Purpose-Spoon-Fork-Cookout-Hiking-Picnic-Camp-EN24-/141000843727?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item20d44e21cf

Könnyû, farzsebben sem érezni.

Igazad van, jó, és könnyû, de nem használnám, mert nem nagyon eszem csak hideget sültet, szalonnát, szarvaskolbászt, sonkát, amikor vendégem van akkor is mindig beválik.
Õzláb gombát szoktam sütni, ahhoz nem kell evõeszköz (bicska van), a levest meg megiszom.
Ha hosszabb útra indulok, a konyhai felszerelést is viszem, van egy éghetõ folyadékkal tölthetõ tûzhelyem is (alkohollal, nem is nagyon van szaga, lángja), ha nem lehet tüzet rakni.
Hidegben fûteni szoktam vele a lesen fölé görnyedve segít átvészelni a zimankót.
Igazából ez egy napi használatban lévõ zsák, a fenti cuccokat csak be kell dobálni hosszabb út elõtt.

Amatorpe
09-09-2013, 07:29 AM
Imi79: Na ilyet se láttam még, lehet kipróbálok egyet, köszi!

raktaros
09-09-2013, 09:39 AM
Túlélési módszerek és kellékek - Simor István: Túlélés II. kötet: A Feltámadás (http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2013/09/tulelesi-modszerek-es-kellekek-simor.html)

Traveller
09-09-2013, 09:46 AM
Illetve a damil nem rossz, de kicsi és vág, ezért kötözésre mindenki által erõsen javasolt paracord kötelet szerintem még dobhatsz bele, nem sok

Kedvencem a Speedy Stitcher (http://www.speedystitcher.com/) varróár, ezzel könnyen és szépen lehet vastag anyagokat is varrni és többféle tûvel is használható.

dínó
09-10-2013, 07:31 AM
Üdv
Akinek van összerakott (mondjuk 72 órás) BOB-ja, attól kérdezném, hogy tokkal-vonóval feltöltve mennyi a súlya a cuccnak?

TMIB
09-10-2013, 07:57 AM
(Áthelyeztem ide a hozzászólást.)

Ez egy nagyon jó kérdés. Nekem még nincs teljes BOB-om, viszont rákerestem külföldi fórumokon.

5 kilótól 36 kilóig mindenféle választ találtam. Személy szerint az 5 kilót elég kevésnek látom, ha 3 liter vízre gondolunk akkor az már 3 kiló, étel 3 napra, alapvetõ tisztálkodási dolgok (WC papír, kis szappan, zsebkendõ, stb.) az már eleve több mint 5 kiló. És akkor váltás ruháról, vagy legalább fehérnemûrõl, multitool-ról, tûzgyújtó és egyéb dolgokról még nem is beszéltünk. Az átlag olyan 12-14 kilót írt, amit jobban elhiszek, de igazából a 36 kilót is jobban elhiszem mint az 5 kilót. Ami 5 kilós az inkább 24 órás kis táskányi cucc lehet, nem 72 órás felszerelés.

Yosihiro Sato
09-10-2013, 08:55 AM
Üdv
Akinek van összerakott (mondjuk 72 órás) BOB-ja, attól kérdezném, hogy tokkal-vonóval feltöltve mennyi a súlya a cuccnak?

Nos bár én nem rég szétszedtem és költözködés miatt még nem állt össze de mikor egyben volt 14kg körül mozgott.Annyi még hogy nekem van benne egy külön kis övtáska túlélõ készlet ami kb 1-1,5kg.Ezt én ha helyzet van kiveszem és a derekamon hordom.Illetve pár dolgot még a zsebeimbe(gázspré, bicska,lámpa,papírok,pénz)

Yosihiro Sato
09-10-2013, 09:00 AM
Én is hasonló kis cuccot raktam össze: http://www.youtube.com/watch?v=0WfNIk71XNI

Batka
09-10-2013, 09:48 AM
Legfeljebb 15...20kg lehet, annál többet nem hiszem, hogy elhurcolásznék napokon át... (futni vele, stb)
Elég kevés. De a család is visz valamit, még gyerekek is, legalább a vizet, amit megisznak.

dínó
09-10-2013, 10:09 AM
Pont ezért kérdeztem. Ki próbált már 15-20 kilóval a hátán futni, kúszni, mászni, ereszkedni, stb? Én próbáltam de gyenge vagyok ekkora súlyhoz. Mindenhol leírják, hogy mi minden legyen egy jól felszerelt BOB-ban de ekkora súly úgy lelassít, hogy adott esetben a BOB teszi lehetetlenné pl. a gyors menekülést. Ennyi mindent nem tudok cipelni. Inkább olyan univerzális dolgokban kellene gondolkodni, amil sokoldalúan használhatók és nem ennyire nehezek. Apropó. Csináltatok már olyat, hogy fogtátok a BOB-ot és kimentetek valahová csak azzal boldogulni természetben és/vagy városban? A 72 óra az tényleg 72 óra? Elég volt annyi víz, amennyit vittél? Mit kellett a cuccból használni és mire? Mire nem volt szükség?

Yosihiro Sato
09-10-2013, 11:17 AM
Csináltatok már olyat, hogy fogtátok a BOB-ot és kimentetek valahová csak azzal boldogulni természetben és/vagy városban? A 72 óra az tényleg 72 óra? Elég volt annyi víz, amennyit vittél? Mit kellett a cuccból használni és mire? Mire nem volt szükség?

Nos konkrétan nem,de a cuccok amiket belepakolok mind tesztelve vannak túrák,házimunkák,túlélõgyakorlatok során.A hátizsák például amit használok ugyanolyat használok túrákra is ismerem az elõnyét hátrányát.A víz hát ugye beosztás kérdése de nekem van 2db 2literes ásványvíz+1l-es kulacs illetve ez nincs állandóan bent de ha menni kell behajítom a 2l-es ivózsákot.Ez elég sok víz és minden lehetõségnél igyekszem is pótolni vagy plusszot szerezni.Van amúgy tervbe cimborákkal egy ilyen BOBgyakorlat csak hát újra össze kéne rakni meg idõt kéne szakítani.

Traveller
09-10-2013, 12:57 PM
Pont ezért kérdeztem. Ki próbált már 15-20 kilóval a hátán futni, kúszni, mászni, ereszkedni, stb? Én próbáltam de gyenge vagyok ekkora súlyhoz. Mindenhol leírják, hogy mi minden legyen egy jól felszerelt BOB-ban de ekkora súly úgy lelassít, hogy adott esetben a BOB teszi lehetetlenné pl. a gyors menekülést. Ennyi mindent nem tudok cipelni. Inkább olyan univerzális dolgokban kellene gondolkodni, amil sokoldalúan használhatók és nem ennyire nehezek. Apropó. Csináltatok már olyat, hogy fogtátok a BOB-ot és kimentetek valahová csak azzal boldogulni természetben és/vagy városban? A 72 óra az tényleg 72 óra? Elég volt annyi víz, amennyit vittél? Mit kellett a cuccból használni és mire? Mire nem volt szükség?

Hát ha 15-20 kilóval sem bírod a menetet, akkor edzened kell. A tengerészgyalogos jellegû élõlények 50+ kilókkal járnak (http://www.captainsjournal.com/2009/07/04/scenes-from-operation-khanjar-ii/).
Add össze a listát, kb. ez az alap nálam egy háromnapos zsákra:
Hátizsák 1,5 kg
MSR Dromedar+Kleen Kanteen+víz 4 kg
Life Straw vízsszûrõ 0,1 kg
Pak Like lámpa fejhevederrel, 9 V elemmel 0,03 kg
Zebralight H501 lámpa fejhevederrel AA elemmel 0,05 kg
Snowpeak Mini Solo titán konyha+MSR kanál+Trek tányér 0,3 kg
Mora Outdoor 2000 kés 0,2 kg
Kisbalta 1 kg
Quechua Rando 15 hálózsák 0,7 kg
La Siesta Colibri függõágy 0,9 kg
Space All-Weather Blanket többutas túlélõfólia 0,4 kg
Esõkabát+nadrág 1 kg
Icebreaker+Quechua merino aláöltözet, mellény, sapka, csõsál, zokni 1 kg
Vegyes müzli olajos magvakkal 1 kg
Aszalt gyümölcsök 0,5 kg
Mountain House 4 zacskó 0,5 kg
Rizs, tészta, kuszkusz 1,5 kg
Fûszerek, olivaolaj, só, cukor 0,5 kg
Elsõsegélycsomag 0,7 kg
Apróságok: tájoló, térkép, gázöngyújtó, tampon, magnézium, svájci bicska, Knipex Cobra Mini, Leatherman Charg2 Ti+bitek, karabinerek, 30 méter ejtõernyõzsinór, 0,2 mm spectra damil, darab drót, horgok, 2 kg
Ruhák rajtam évszaknak megfelelõen.

Összesen kb 17 kiló és ezzel elvagyok 3 napig garantáltan.
Nincs benne okostelefon, töltõ, rádió, fegyver, polifoam, stb.
Lehetne kevesebb víz és kaja, de az energia és hidratáltság fontos, ezt nem bízom a véletlenre.

dínó
09-11-2013, 07:09 AM
Traveller, köszi, ez így korrekt volt. Persze, hogy edzenem kell, mint mindnyájunknak. Nem vagyok tengerészgyalogos jellegû élõlény, mint ahogy a többség nem az. Õk nem átlag emberek, én annak tartom magam. Mindazonáltal egy cementes zsáknyi cumóval elég kockázatos a séta hosszabb távon. A láb terhelhetõsége véges, és nem az izomra gondolok, hanem az izületekre.

TMIB
09-11-2013, 07:27 AM
Igen, de helyzetfüggõ. Ha 72 órára eltûnsz, akkor vized kell hogy legyen, ételt is vinned kell, alapvetõ dolgokat, olyan ruhát amivel kihúzhatsz néhány hideg éjszakát és reggelt. A súly összeadódik. De attól is függ, hogy hová mész, milyen a terep és hogy mekkora a távolság. Igazából 20 kilót biztosan elbírnék, pedig én se vagyok egy izomkolosszus. :D

A kocsiból simán behozok 20 liter vizet, kézben. Háton a súly eloszlik, nem annyira veszélyes az.

Találtam egy érdekességet:

"A Magyar Gerincgyógyászati Társaság állásfoglalása szerint a gyermekeknek nem szabadna nagyobb terhet cipelniük saját testsúlyuk 10 százalékánál.

Mérlegeltük az iskolatáskákat, s bebizonyosodott, hogy a nebulók ennek többszörösét hordozzák nap mint nap. Egy átlagos általános iskolás pakk 4-7 kilogrammot tesz ki, a felsõbb évfolyamosok akár 9-11 kilós zsákot is hurcolhatnak a sûrûbb napokon."

Ha egy általános iskolás átlagban 6 kilós hátizsákot visz, egy felsõs meg 10 kilósat, akkor 20 kilót egy speciálisabb, kényelmesebb, direkt nehéz súlyra tervezett hátizsákban csak elbír egy felnõtt, még ha nem is izmos alkatú.

Traveller
09-11-2013, 08:52 AM
Mindazonáltal egy cementes zsáknyi cumóval elég kockázatos a séta hosszabb távon. A láb terhelhetõsége véges, és nem az izomra gondolok, hanem az izületekre.

Ezen én nem aggódnék, a lakosság fele legalább ennyi túlsúllyal megy mindenhova naponta és még elég jó állapotban vannak. :haha:
Az ízületek a semmittevést és a túlerõltetést nem bírják, az állandó közepes terhelés és tréning frissen és egészségesen tartja õket. 20 kiló cipelése nem túlerõltetés, ennyit én fél vállon vittem az elmúlt években naponta órákig, mikor a Maxpedition Jumbo 7-8 kilója mellett a kislányom is a táskán ült.

MaRee
09-12-2013, 09:13 AM
Az én kb 80%-os-an kész BoB-om 12kg megpakolva, a legnehezebb dolgok benne a kisbalta, az ivóvíz és az élelem (konzervek vannak nekem fõleg). Pár dolog hiányzik még belõle, de azok apróságok, úgyhogy nagyon maximum 15kg-ra számítok fullosan megpakolva.

Én küzdõsportos múltamnak köszönhetõen elég edzett vagyok egy átlagemberhez képest, télen viszont nem tudom mit kéne majd kitalálni, hogy ne tunyuljak el, mert ugye bicajozni nem nagyon lehet rossz idõben, legalábbis én nem szeretek. Nyáron ment belõle heti 40-50km simán. Szerintem kb 15-20kg-ra megpakolom a zsákom kövekkel vagy akármivel, és emelkedõn fogok heti 2-3szor gyalogolni olyan 10km-t.

A. L. Ias
09-12-2013, 04:04 PM
<OFF>

Mindazonáltal egy cementes zsáknyi cumóval elég kockázatos a séta hosszabb távon.

Te sem ma kezdted a cementes zsák cipelést! :) Ma már inkább EU komform, 25 kg-os zsákokba csomagolják a cementet, munkavédelmi okokból.

</OFF>

Batka
09-12-2013, 09:06 PM
Nem gond nekem sem 50 kilós zsákokat rakodni, pedig nem vagyok egy atléta. Rövid távon és nem egész nap megcsinálom.
Más viszont folyamatosan, napokon keresztül mozogni a súllyal. Pláne, ha átmenet nélkül kerül rá sor!
Illetve családosoknál figyelembe kell venni, hogy a folyamatos mozgás érdekében néha a kisebb gyerekeket is cipelni kell. A 20kg max. az reális.
Az pedig, hogy mit visznek el a bõrnyakúak vagy mondjuk az SAS emberei, irreleváns. E körben szerintem erõs kisebbségben vannak az ilyen teljesítményre képesek. Bravo 2-0-ban például valami eszméletlen súllyal megpakolva tették ki õket (vízkészlet!). Ezeket nem lehet kiindulási alapnak tekinteni, mert ilyen súllyal egy átlagember nem jut sehova. Errõl is szól a BOB személyre szabása.

dínó
09-13-2013, 08:34 AM
Tulajdonképpen azon is el lehetne agyalni, hogy a BOB ugyebár definíció szerint elsõsorban azért pár napos készlet, mert ennyi idõ alatt eljutsz a BOL-ba és ott további készletek, meg mindenféle földi jó vár rád. (legalább is én így tudom) Vagy a BOB az a cucc, amivel világvége után új élet alapjait tudod megteremteni? Merthogy talán nem azonos a két cél és a hozzárendelt eszközök sem. Persze vannak bizonyos holmik, amiknél nem kérdés, hogy kell-e, mert mindenképpen kell és kész. (kés, víztartó, tûzgyújtó, stb. ) Ám vannak olyan holmik, amiknél elgondolkodnék, hogy rövid távra (a BOL-ig) kell-e egyáltalán, (pl. mászókötél, karabíner, víztisztító készülék, gyalásó, timsó, stb.)és ha igen, akkor mennyi kell belõle (pl. paracord, tûzgyújtó, stb.) Egész másnak gondolom a csomagolás elveit akkor, ha van nekem BOL-om, az ideális távolságra van a lakhelyemtõl, jól felszerelt, jól rejtett,védhetõ, stb., Ebben az esetben egy kis zsák elég pár kilónyi cuccal. Ha nincs BOL-om/nagyon messze van/macerás az odajutás/mittudomén és csak arra számíthatok ,amit a hátamon viszek, na akkor nehéz tartani a 20 kilót úgy, hogy minden alapvetõ szükséges dolog meglegyen. Néztem ezeket az alaszkai palikat a tévében és azon morfondíroztam, hogy ezeknél epizódról epizódra elõkerültek olyan holmik, amiket az elõzõ részben nem láttam (hágóvas, pikni, stb.) Vajon ezeket végig ott cipelték a zsákban, vagy két epizód között volt lehetõség a felszerelés "újragondolására"? ( azokon a felszereléseken kívül persze, amikrõl kiderült, hogy arra az etapra kapták, pl. szétszedhetõ kajak.) Elgondolkodtam, pl. azon, hogy alapból volt náluk annyi kötél, amivel akkora bazi nagy tutajokat tudtak építeni, amivel ottan hajóztak a Yukonon? Merthogy ott nem kevés komoly kötelet (nem holmi paracord) használtak el, aminek a térfogata is, meg a súlya is említésre méltó. "Errõl is szól a BOB személyre szabása"-szerintem. (Bocs, ha ezt már kiveséztétek, és csak vissza kellett volna olvasnom. )

TMIB
09-13-2013, 09:10 AM
De mi van abban az esetben, ha nincs olyan tervezett hely ahová baj esetén vissza lehetne vonulni? Szerintem jobb a nehezebb csomag, fontos dolgokkal töltve, amik esetleg hosszabb távon is felhasználhatóak. Inkább legyen több valamiből egy kis felesleggel, minthogy baj esetén ne legyen elegendő egy szükséges dologból. Persze ez csak az én véleményem. :)

Traveller
09-13-2013, 11:52 AM
BOB legyen testen hordozható, a nagyobb pakk pedig valahogy szállítható, bringán, deer carton, talicskán, mert átlagember belerokkan a nagy pakkba.

TMIB
09-13-2013, 12:04 PM
Az egyik fórumon valaki azt írta, hogy 115 kilós a BOB-ja. De ha nincs kocsija vagy egyéb erős járműve, akkor hogy viszi magával? :confused: Akkora csomagot két ember se visz magával, nemhogy egy. :hogymi:

A súly személy függő is, mert más a teherbírása egy 60 kilós gyenge fizikumú embernek, mint egy 100 kilós kigyúrtnak.

Van valami katonai kutatási eredmény ami kimondja, hogy a testsúly 1/3-a az a tömeg amit hátrányok nélkül cipelhet valaki, persze a katonák jobb formában vannak mint az átlag civilek.

Batka
09-13-2013, 04:54 PM
A BOB nálam olyan felszerelést is jelent, amivel kisebb túrákat lehet tenni, a szükséges mindenféle beszerzése érdekében.
A BOL-t pedig érdemes rugalmasan kezelni -bár ezt talán oda kellene írni- ha nincs erõsebb csapat, akkor nem biztos, hogy meg kell próbálni megvédeni. Inkább tovább kell állni egy idõre és a közelben táborozni, ha lehet. Ez a "zöldben" való lakást jelent, amit átlagember nem él túl, csak készletekkel. Ezeket be kell szerezni és ez túrákat jelent.
A beszerzés jöhet eldugott készletbõl is, mert célszerû a tartalékot szétosztva eldugni a BOL körül.
Persze mindez legelsõsorban terepfüggõ.

TMIB
09-13-2013, 10:50 PM
Ez nem a BOB-ról szól, hanem valami műsorról beszéltek. Mondjátok a műsor címét, nyitok neki új topicot és áthelyezem oda a hozzászólásokat.

Bár ez már megint kezd veszekedés lenni, úgyhogy mondjátok meg azt is hogy mit töröljek a szóváltásból. :hogymi:

raktaros
09-15-2013, 04:31 PM
Most megy a DOQ-n: SAS - Túlélés titkai.
Sorolta egyik katona a felszerelésüket, náluk is van óvszer.
Zokniba kell rakni és kész a kulacs :).

fater.lajos
09-16-2013, 06:12 AM
Szigorúan nem sikosítószereset!:D:D:D

dínó
09-16-2013, 09:40 AM
Egyszer kipróbáltam ezt az óvszer-kulacs dolgot. Úgy oldottam meg a szállítást, hogy két, egyenként kb. 1 liter vízzel megtöltött óvszert zokniba húzva összekötöttem és átvetettem a nyakamon, úgy, hogy a két cucc úgy lógott elõl, mint valami öregasszony mellei. Tapasztalatok:
--járás közben is úgy fityegtek, hogy nem irigylem az öreg asszonyokat. Futni nem is mertem.
-- vágta a nyakamat.
--roppant macerás kinyitni és igen nehéz úgy inni belõle, hogy ne idd le magadat.
--sz@r íze volt, pedig -tudtommal- semmilyen ocsmánysággal nem volt kezelve
--hátizsákkal nem fér össze
--idétlennek éreztem magam. Jó, hogy senki nem látott, mert Õ biztosan nem élte volna túl. Biztosan belehalt volna a röhögésbe.
Mindent összevetve lehet ez egy nagyon-nagyon szükség megoldás, de nem jó. Ugyanúgy kudarcnak éreztem a dolgot, mint pl. a harmatos fûrõl ivóvizet gyûjteni, de ez már itt off, asszem.

dínó
09-17-2013, 07:20 AM
Ráadásul Magyarországon szinte mindenhol van eldobált pet-palack az erdõn.

fater.lajos
09-17-2013, 08:35 AM
Ráadásul Magyarországon szinte mindenhol van eldobált pet-palack az erdõn.

Meg egész Északafrikra sivatagos része is. A sivatagban három dolog van: Pet palack, fekete mûanyagfólia cafatok meg helyi lakosok...

Yosihiro Sato
09-19-2013, 11:04 AM

Ha már óvszer: http://willowhavenoutdoor.com/featured-wilderness-survival-blog-entries/1-ways-a-condom-can-save-your-life-multi-functional-survival-uses-for-a-condom/

dínó
09-20-2013, 06:03 PM
Remélem, hogy ez ebben a topicban nem off, de most már borzasztóan izgat, amit a Túlélni Alaszkát--topicban boncolgattatok: Mit vinnétek magatokkal egy tetszõleges hátizsákban, ha olyan helyre mentek, ahol nem tudjátok, hogy miféle terep vár rátok: lehet erdõs terep, lehet gleccser, lehet magashegység a hóhatár felett, lehet folyó, lehet sivatag, stb. Ha maradunk a sorozatnál, akkor annyi könnyítést lehet tenni, hogy csak mérsékelt övrõl beszélünk, de annyit nehezítsünk, hogy az év bármely szaka lehet. Tehát: írd össze annak a felszerelésnek a listáját, amivel le tudsz küzdeni egy hónapot bármilyen terepen. A kaját most hagyjuk, csak az egyebek érdekelnek. Vadász/önvédelmi eszköz viszont lehet. A lista szvsz egy jó INCH bag-nek is vagyis I'm Never Comin' Home bag-nek lehet az alapja. Ez hülyeség?

TMIB
09-20-2013, 06:29 PM
Nem tudom, én csak a saját környezetem idõjárását veszem figyelembe a BOB-nál. :) Az arizonai sivatagnál szívtam egy nagyot, mikor nem vittem kabátot és egy második nadrágot. Sötétedés után egy szál pulóverben és a vékony BDU nadrágomban csontig fagytam. :haha: Pedig még tüzünk is volt.

A. L. Ias
09-21-2013, 08:53 PM
Tehát: írd össze annak a felszerelésnek a listáját, amivel le tudsz küzdeni egy hónapot bármilyen terepen. A kaját most hagyjuk, csak az egyebek érdekelnek. Vadász/önvédelmi eszköz viszont lehet. A lista szvsz egy jó INCH bag-nek is vagyis I'm Never Comin' Home bag-nek lehet az alapja. Ez hülyeség?

Küzdeni vagy vándorolni? Mert ha egy négy évszakos tábor kialakítása a cél -idõnkénti költözéssel-, akkor jobban eleresztem a fantáziám, nagyobb és nehezebb csomagot állítanék össze. Ha napi szinten kellene 10-20-30 km-t vándorolni nem sok mindennel egészíteném ki, így is pont elég nehéz. Ami a sorozat kapcsán jutott eszembe az a folyókon való átkelést segítõ nagyméretû úszógumi. Annak a tetejére rögzíteném a BOB-ot, így próbálva szárazon tartani.

TMIB
09-21-2013, 09:02 PM
Ha arról van szó hogy menni kell, akkor mi a legtávolabbi pont ahová oda szeretnél érni? Valószínûleg 5-10-20 kilométer, egy nyaraló, egy borospince, vagy egy kis ház, ami elérhetõ távolságban van, akár még gyalog is. Ha pesti vagy, akkor valószínûtlen hogy Sopron környékén legyen egy vidéki nyaralód, hiszen oda autóval sem jutnál el túl sûrûn. 1 nap alatt meg le lehet gyalogolni 20 kilométert, volt hogy gyerekként is gyalogoltam annyit. Elfáradtam a végére, de nem volt olyan nagy szám. :) Gondoljatok arra, hogy 1 heti gyaloglásnál napi 20 kilométernél az 210 kilométer lenne. Az hosszában a fél ország.

A. L. Ias
09-21-2013, 09:14 PM
Ha arról van szó hogy menni kell, akkor mi a legtávolabbi pont ahová oda szeretnél érni? Valószínûleg 5-10-20 kilométer, egy nyaraló, egy borospince, vagy egy kis ház, ami elérhetõ távolságban van, akár még gyalog is. Ha pesti vagy, akkor valószínûtlen hogy Sopron környékén legyen egy vidéki nyaralód, hiszen oda autóval sem jutnál el túl sûrûn. 1 nap alatt meg le lehet gyalogolni 20 kilométert, volt hogy gyerekként is gyalogoltam annyit. Elfáradtam a végére, de nem volt olyan nagy szám. :) Gondoljatok arra, hogy 1 heti gyaloglásnál napi 20 kilométernél az 210 kilométer lenne. Az hosszában a fél ország.

Az én B helyszínem ~120 km távolságra van az A-tól, 65 km-nél van egy megbízható ismerõs, akinél meg tudnék állni pihenni.
A kérdés azért fogalmazódott meg bennem, mert az eredeti feltevés az említett sorozat kapcsán merült fel, ahol az újabb távok leküzdése volt a cél. Az INCH számomra inkább azt jelenti, hogy az új végleges otthonom a zsákban van, sõt az az otthonom és nincs B helyszín ahova el kell jutni.

dínó
09-22-2013, 06:03 AM
Az INCH számomra inkább azt jelenti, hogy az új végleges otthonom a zsákban van, sõt az az otthonom és nincs B helyszín ahova el kell jutni.

Én is így értelmezem az INCH-t. Ami az X pontból az Y pontba jutást illeti, világvégén ne mászkáljon a prepper, ha nem muszáj. Nyilván keresnék egy élhetõ helyet és annak a környékén építenék fel egy élhetõ életteret. A vándorlás csak békeidõben mûködik.

dínó
09-23-2013, 09:02 AM
Én eleve kicsit INCH irányába fejlesztettem a BOB-omat, de most 30kg, tele a zsák és még csak a fele cucc van benne, szóval vagy váltok valami 100L-es túrazsákra és megszakadok a cipelésében, vagy szelektálok.

Itt jön be az, hogy magányos rambóként nem megy. Meg kell osztani a szállítandó terhet másokkal. Közösség nélkül egyszerûen nem tudod magadon cipelni az egész "jövõdet".

astonferi
09-23-2013, 10:00 AM
Itt jön be az, hogy magányos rambóként nem megy. Meg kell osztani a szállítandó terhet másokkal. Közösség nélkül egyszerûen nem tudod magadon cipelni az egész "jövõdet".

ezért szervezünk találkozót és találkozunk is mert egyedül nem megy de elötte meg kell ismerni egymást

Saphira
09-27-2013, 08:04 AM
Szeretném megkérdezni, hogy BOB-ba, INCH-be gyógyszerek mellett vagy helyett pakolt-e valaki gyógynövényeket, gyógyhatású készítményeket (bolti vagy saját)?

imi79
09-27-2013, 08:12 AM
Én helytakarékosság miatt nem, gyógyszerbõl is csak 1 levél fájdalomcsillapítót és néhány hasznos dolgot egy motoros EÜ csomagból.

T72
09-27-2013, 11:36 AM
BOB-ban vannak homeopátiás szerek, ált. 5 év szavidõ nem rossz

Wayet
09-29-2013, 05:31 PM
Én. Helyette. Csak eü (kötszeres) csomag van, gyógyszerek zéró, helyette csak természetes dolgok (bolti), de az sem sok, mert úgyis ott a természet. :) Sõt, itthon is csak ilyenekbõl áll a házipatika, talán lázcsillapító van még (bár részemrõl az is kuka lenne), ennyi az összes gyógyszer.

Részemrõl kötszer, fertõtlenítõ, fájdalomcsillapító. Szerencsére eddig másra nem is volt szükség

Saphira
09-30-2013, 03:45 AM
Nálam fokhagyma (immunerõsítõ, seb és gyomor fertõtlenítõ, rovarûzõ), aloe vera gél (gyulladáscsökkentõ, hámosodást elõsegítõ, és még sok minden), fûzfakéreg (láz- és fájdalomcsillapítás), kakukkfû (fertõtlenítõ, köhögéscsillapító), fekete nadálytõ krém (ízületi- és izomfájdalmak, húzódásra, zúzódásra, törésre). Ráadásul a a fokhagymát és kakukkfüvet szükség esetén ízesítõnek is használhatom. A többit, ha van rá idõ, összelehet szedni odakint.

Saphira
10-02-2013, 09:24 AM
Fûzfakérgem még nincs (többi van), igazából arra gondoltam, nekem arra nincs szükségem, mert sok másom van... de most eszembe jutott errõl, fejfájásra tudsz valamit (mást)?

A gyógynövényes topicba válaszolok.

Laci
10-04-2013, 06:32 PM
Van valami inc vagy hasonló rövidítésû pakk is , nem tudjátok melyik az ?
Kibek milyen súlyú a hátizsákja ?

Laci
10-04-2013, 09:09 PM
INCH (http://magyarprepperforum.org/showthread.php?305-Prepper-r%F6vid%EDt%E9sek)

Köszönöm .

MaRee
10-05-2013, 05:06 PM
"Kibek milyen súlyú a hátizsákja ?"

Az enyém fullra pakolva 25kg körül van.

MaRee
11-13-2013, 09:48 PM
Ti mindig bepakolva tartjátok a BoB-ot, vagy csak egymás mellé vannak rakva a cuccok, hogy gyorsan bepakolható legyen? Nekem be van pakolva, egyedül a kaja és a víz nincs benne, csak mellette.

Daniui
11-14-2013, 11:03 AM
Nálam a legfontosabb dolgok mindig benne vannak, de már olyan szinten hozzászoktam a bepakoláshoz, hogy pillanat alatt beleteszem a dolgokat és ezek a cuccok helyzettõl függõen változnak. Bár én szerintem egy napod mindig lesz felkészülni sok esetben, nem egy-egy nap fog számítani és sok esetben érdemes is komolyabban felkészülni a szitura, utánajárni dolgoknak, mert ezektõl függõen változhat a táskád tartalma is. De azért nem árt ha pár óra alatt be tudsz pakolni, 1 heti felszerelést és élelmet.

A cuccom súlya attól függ hova megyek, mi lesz a feladat, ez változó 10-30 kiló között, e fölött nem szeretek cipekedni mert nagyban lelassít bár volt idõszak amikor az alap felszerelésem 40 kiló volt.

dínó
11-14-2013, 12:44 PM
össze van pakolva menetkészen, csak a hálózsák nincs benne. a vizet havonta cserélem. kb félévente újrapakolom.:)

mossberg-operator
11-14-2013, 12:50 PM
Nekem is be van pakolva, de csak 3 napra valo. Az autoban tartom. Kaja benne, viz mellette, de kb 2 perc beleonteni. Szukseghalozsak benne, normalis halo, meg sator nem mindig van nalam, ha hosszu utra megyek akkor igen. Sulya 12kg alapba, s felmegy 17kg-ra, a satorral, halozsakkal. Testsulyod harmadanal tobbet nem nagyon tudsz cipelni hosszutavon, ha kulon nem gyursz a dologra! Marpedig - oszinten - ki csinal gyakori menetgyakorlatokat teljes cuccal? Aktiv katonak. Ki meg?

mossberg-operator
11-14-2013, 12:52 PM
Igen is, meg nem is. Nem fér bele minden, amit akartam. :)

Teritsd ki a padlora, szejjelpakolva, fenykepezd le, hogy jol lassunk mindent, s rakd fel ide, s megvitatjuk?

dínó
11-14-2013, 01:11 PM
Nincs annyi hely, hogy elférne, semelyik helyiségben. :D
Elõször ömlesztve volt, aztán legutóbb átpakoltam, rendszerezve, de úgy, hogy kupacba rendezve logikailag, így fért el, aztán kupacok bele a zsákba. :)

lista?

Yosihiro Sato
12-01-2013, 04:36 PM
http://www.acelfullank.hu/P%C3%A1nik_csomag_-_extra Nem találtam a BOB-os részt úgyhogy ide tettem(ha nem jó akkor nem baj ha átkerül:) minõségi cuccok az tuti de ennyiért? Vélemény?

TMIB
12-01-2013, 04:46 PM
222.500 forint! Az szép összeg! Szerintem jobb darabonként megvenni a dolgokat és úgy összeállítani a pakkot. Úgy olcsóbb is lehet és biztosan az kerül bele amit szeretnél.

Daniui
12-01-2013, 04:49 PM
Én nem vagyok a mellett hogy egyben megvenni dolgokat, ilyen áruknál szinte mindig õk jönnek ki jobban, és nem biztos hogy az a jó amit õk tesznek bele, és 222 ezer forint az nem kevés abból ennél komolyabb felszerelést össze tudsz tenni.

Grafitos
12-01-2013, 04:53 PM
Pfff

TMIB
12-01-2013, 04:55 PM
Pfff

Részletesebben? :D

imi79
12-01-2013, 05:17 PM
Részletesebben lóf@szt a seggükbe, már bocs. :)

M-torolt_forumozo
12-01-2013, 08:13 PM
Hát, szerintem kb. a felébõl ki lehet hozni hasonló jó készletet úgy hogy azt veszed ami neked jobban bejön. A Fallkniven helyett pl. egy Mora is simán megtenné fûrész és balta mellé, lámpából raknék 1-2 fejlámpát meg ha nagyon ragaszkodunk a taktikai lámpához, egy Nitecore-t (ami ráadásul olcsóbb és szvsz. jobb mint a Streamlight), illetve Lightsticket is lehetne belerakni (a kínai darabja 300Ft). Kajából simán ki lehet jönni olcsóbban (pl. csoki, fehérje szelet), a Leatherman Wave helyett is lehet mondjuk egy Kick-et vagy egy kisebb Victorinox bicskát venni. A kisebb kiegészítõkön is lehet spórolni (pl. kanálgép,mûanyag flakon, olcsóbb víztisztító). Egy szikravetõt meg tûzgyújtáshoz készletet(éleszték, gyufa, öngyújtó, gyertya) berakhattak volna nyugodtan.

TMIB
12-01-2013, 08:29 PM
Ha valaki faragni akar belőle, akkor hátizsákból is lehet olcsóbbat, meg víztisztítóból is.

Egy szikravetõt meg tûzgyújtáshoz készletet(éleszték, gyufa, öngyújtó, gyertya) berakhattak volna nyugodtan.

Van fejsze és fűrész is. Felaprítod az erdőt, aztán rájössz, hogy nincs mivel tüzet csiholni. :D

Mi ezekben a drága? A legtöbb eszközre csak néhány ezer forint van írva. Hogy jön ki a 222.500 Ft?

Vasember
12-01-2013, 09:33 PM
Nincs közöm az acélfullánkhoz, de hagy védjem meg. Nem kötelezõ megvenni. Ha valakinek mégis ez a szive vágya akkor költsön annyit amennyit csak akar. Az opticsplanetnél is lehet világmegmentõ felszerelést kapni zombitámadás esetére. Abból sem adtak el valószínûleg eddig.
http://www.opticsplanet.com/zero-zombie-kit.html

TMIB
12-01-2013, 10:01 PM
Abból sem adtak el valószínûleg eddig.

Á, az Opticsnál ezt inkább csak viccből állították össze. Nézd a hozzászólásokat, mindegyikben poénkodnak. :)
Arra is az érvényes, hogy darabokban jó, egyben viszont ember nincs aki megvenné, mert túl drága, ráadásul sok az olyan dolog ami felesleges. De darabokban jó lenne. Solag kesztyűm nekem is van, a napelemes töltőt meg elfogadnám, de vannak benne olyan dolgok is, mint a méregdrága AR pohár és az EOTech optika, amiért nem adnék pénzt.

A hidegfém BOB-ját nézve talán a hátizsák és a vízszűrő elég korrekt árban van. A multitool az is vagy 80 dollár külföldön, ha nem több. Akkor otthon is lehet a 27% áfával 25ezer körül, vagy még drágább is lehet, fogalmam sincs. De ha fejsze és a fűrész nem kerülnek 150 ezer forintba, akkor viszont szerintem el van írva az ár. 222 ezer az sok, de talán 120-at megérne, de nem tudom.
Én a darabonkénti összeállítás mellett tenném le a voksomat. :)

Amúgy ha összeszámolom hogy én eddig mennyit költöttem ilyesmire, akkor jóval több jön ki mint 222 ezer forint. :haha:

Vasember
12-01-2013, 10:07 PM
Amúgy is nagyrésze megvan már mindannyiunknak.

TMIB
12-01-2013, 10:16 PM
Ez is igaz.

Szerintem biztosan nincs itt olyan fórumozó, akinek még ne lenne multitool-ja, jó hátizsákja és rendes elemlámpája. :)

Azt is észrevettem, hogy némelyik link rosszul van ott. Például a hátizsák az 55 ezer forint körüli, de egy 25 ezer forintos más fajta hátizsákhoz vezet a link.

MaRee
12-02-2013, 09:03 AM
Nekem nincs hálózsákom! :D Egyébként én elõször 22.500 forintot olvastam, az még oké :D

dínó
12-02-2013, 10:55 AM
a bobot nem saját TAPASZTALAT alapján rakjuk össze?

mossberg-operator
12-02-2013, 12:47 PM
Nekem nincs hálózsákom! :D Egyébként én elõször 22.500 forintot olvastam, az még oké :D

Akkor szerezz egyet! :) Hogy alszol akkor a szabadban?

Daniui
12-02-2013, 01:04 PM
a bobot nem saját TAPASZTALAT alapján rakjuk össze?

A BOB-ot úgy tedd össze ahogy a legjobb, saját vagy mások tapasztalata az már mindegy, de amúgy a saját tapasztalataid alapján fogod látni mi mennyire fontos, ezért is fog szerintem mindenkinek a BOB-ja máshogy kinézni. De vannak dolgok mint a kés, vagy a tûzgyújtóeszköz ami mindenkinél ott kell hogy legyen, de ezek fajtái is változóak kinek mi jön be.

Grafitos
12-02-2013, 01:55 PM
A BOB-ot úgy tedd össze ahogy a legjobb, saját vagy mások tapasztalata az már mindegy, de amúgy a saját tapasztalataid alapján fogod látni mi mennyire fontos, ezért is fog szerintem mindenkinek a BOB-ja máshogy kinézni. De vannak dolgok mint a kés, vagy a tûzgyújtóeszköz ami mindenkinél ott kell hogy legyen, de ezek fajtái is változóak kinek mi jön be.

Daniui.. remélem Te is ott tervezel lenni ezen az alakuló tavaszi összeröffenésen
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?156-Szervezõdés-baráti-találkozó/page22

Daniui
12-02-2013, 03:16 PM
Tervezem, én is gondolkodok valami túlélõs programon, összehozni az érdeklõdõket egy kis túlélésre, és amúgy a mostani hidegben jó kis gyakorlatot lehetne csinálni. Felszerelés kipróbálás, menedéképítés, fûtés, stb.

TMIB
12-02-2013, 04:57 PM
Nekem is rémlik hogy volt valahol egy BOB topic, vagy minden a hátizsákosban volt? Ha találtok másik BOB topicot akkor szóljatok és összevonom a kettőt.

Yosihiro Sato
12-02-2013, 05:01 PM
No ez az:D eddig én se találtam a BOB-os topikot köszönet a helyre rakásért:thumbup Mint írtam én is sokallom az árat érte bõven olcsóbban jobbat is ki lehet hozni. Illetve én olyan cuccokat használok amik beváltak nem értem mivel tud többet egy 20.000Ft-os táska mint egy olcsóbb.(Amit én BOB-nak használok az cserekereskedelembõl került hozzám) Én azt tartom fontosnak hogy a bepakolt cuccokat te tudd használni ne más mindenkinek más a kényelmes mást engedhet meg magának. Amit nagyon hiányoltam az acél fullánkos verzióból az a híradó eszközök illetve az információ szerzésre a rádió. Szerintem majd mind kettõ alap cucc fõleg ha többen kelünk útra. Bocsánat a csapongó gondolat menetért de meló után vagyok és ma kicsit leszívott :(

A. L. Ias
12-03-2013, 08:08 AM
Nem erre (http://magyarprepperforum.org/showthread.php?198-Bug-Out-Bag) a BOB topikra gondoltatok?

dínó
12-03-2013, 08:22 AM
bocs az okvetetlenkedésért, de mindenki írja, hogy a bob szerves részét képezi a rádió/híradós cucc. minek is?

A. L. Ias
12-03-2013, 08:54 AM
bocs az okvetetlenkedésért, de mindenki írja, hogy a bob szerves részét képezi a rádió/híradós cucc. minek is?
Én is pártolom a híradós felszerelést. Személy szerint az információforrás mivolta miatt. Tudom, hogy dezinformáció is lehet az amit központilag adnak, ezért egészítem ki egy adó-vevõvel. Igaz, ha nincs senki akiben megbíznál és hitelesnek tekinted az információit, akivel információt cserélhetnél, akkor nem sokat ér. De pont ezért fontos a közösségépítés. Tudom a rádióadás kódolatlan/és-vagy feltörhetõ. Ezért csak ésszel, körültekintéssel és mértékkel használható. De több, mint a semmi. Azzal a hatalmas kitétellel, hogy csak egy eszköz, nem ettõl kapod az információt, hanem attól aki túlvégén van. Így az pont annyit ér, mint amennyit a forrása.

TMIB
12-03-2013, 01:07 PM
Nem erre (http://magyarprepperforum.org/showthread.php?198-Bug-Out-Bag) a BOB topikra gondoltatok?
Igen, az a BOB topic, jó hogy megtaláltad. Mindjárt összevonom a kettőt. :beer:

Yosihiro Sato
12-03-2013, 04:46 PM

De erre gondoltam csak valamelyik nap nem találtam keresõvel sem :) Köszönet Túlélõnek a javításért!:thumbup

Yosihiro Sato
12-03-2013, 04:52 PM

Én azért tartom fontosnak mert az információ hatalom minden körülmények között. Tudnod kell mi zajlik körülötted merre szabad az út hol falnak fel a zombik ilyesmi. Persze tény hogy jöhetnek nem valós infók ezét csak óvatosan. A kommunikáció.Az én jelenlegi helyzetemben a menekülést az asszonnyal illetve néhány baráttal tervezném. Így fontos az összeköttetés és a mobil telefon nem annyira megbízható egy shtf helyzetben. Egy rövid hatótávú távrecsegõ walki talki :) jól jöhet.Persze tartalék aksival ;)

Doom
12-03-2013, 06:24 PM
egy ilyen csomag összeállítása nem egyszerû(nekem jó két év tesztelés,próbálgatás eredménye és soha nincs kész),elõször a súly kérdés..egész nap bírni kell ebbe kell aludni is ha úgy jön ki(ez egyéni),utána ismerd meg magad(hamar megfázol?görcsölsz mensi alatt?,izzadós vagy,érzékeny a bõröd? stb,stb,stb),ha ezek meg vannak tervezd meg hová akarsz menekülni(A B C D :::terv) és mivel,ha megvagy mindezzel ,sétálj ki a természetbe jó messze mindentõl ,ülj le és töprengj el MIRE VAN SZÜKSÉGEM HA 2-3 NAPOT ITT AKAROK MARADNI!!!! ez az egészet " rakd össze" és körültekintõen vásárolj (nem másnak teccen..Neked teccen..a te életedet menti,nem a haverét,barinõét....

dínó
12-04-2013, 08:26 AM
ezek a rövid távú távrecsegõ walki-talki-k mennyire lehallgathatóak?

Laci
12-04-2013, 08:44 AM
ezek a rövid távú távrecsegõ walki-talki-k mennyire lehallgathatóak?

Teljesen .

dínó
12-04-2013, 08:59 AM
ajjaj. akkor összefoglalom, ami nekem lejött a témával kapcsolatban:
ha van a bobomban rádió, akkor meg tudom hallgatni az aktuális híreket------ami minden bizonnyal részben, vagy teljesen hamis, hazugság.
ha van walki-talki-m akkor tudok beszélni a nemtudomkimmel, amit azonnal lehallgatnak és bemérnek
mivel ezekben elektronika van, elég érzékenyek, valaki azt írta, hogy idõvel álltában tönkre ment.
továbbra is kérdés: minek is ez nekem a bobba?

TMIB
12-04-2013, 10:51 AM
ajjaj. akkor összefoglalom, ami nekem lejött a témával kapcsolatban:
ha van a bobomban rádió, akkor meg tudom hallgatni az aktuális híreket------ami minden bizonnyal részben, vagy teljesen hamis, hazugság.
ha van walki-talki-m akkor tudok beszélni a nemtudomkimmel, amit azonnal lehallgatnak és bemérnek
mivel ezekben elektronika van, elég érzékenyek, valaki azt írta, hogy idõvel álltában tönkre ment.
továbbra is kérdés: minek is ez nekem a bobba?

Én azért árnyalnám a képet.

Walkie talkija nem mindenkinek van, tehát így rögtön kiesik 100-ből 95 ember.
Nem csak 1 csatorna van, hanem sok. Tehát ha beszél, akkor kevesebb esély van arra, hogy valaki pont akkor, pont azon a sávon pont be van kapcsolva.
Sok W.T. pedig levédhető valamiféle kóddal. (Ez utóbbi nem tudom hogyan működik.)

"In addition, as costs come down, it is possible to add advanced squelch capabilities such as CTCSS (analog squelch) and DCS (digital squelch) (often marketed as "privacy codes") to inexpensive radios, as well as voice scrambling and trunking capabilities." - Wikipedia

dínó
12-04-2013, 02:18 PM
[QUOTE=Tulelo;15368]Én azért árnyalnám a képet.

Walkie talkija nem mindenkinek van, tehát így rögtön kiesik 100-bõl 95 ember.

oké, értem én, de nem a 95-tõl tartanék, hanem a hatalomtól, aki vadászni fog rám.

Nem csak 1 csatorna van, hanem sok. Tehát ha beszél, akkor kevesebb esély van arra, hogy valaki pont akkor, pont azon a sávon pont be van kapcsolva.

a hatalomnak nem lesz kapacitása mindet egyszerre lehallgatni?

Sok W.T. pedig levédhetõ valamiféle kóddal. (Ez utóbbi nem tudom hogyan mûködik.)

a jelenlegi hatalom úgy néz ki, mint aki hagy kiskapukat a rendszerén? enged kisded játékokat játszani, hadd csevegjünk szabadon? nem törekszik most is totális kontrollra? gebasz esetén ez vélhetõen másként lesz?

A. L. Ias
12-04-2013, 08:26 PM
Sok W.T. pedig levédhetõ valamiféle kóddal. (Ez utóbbi nem tudom hogyan mûködik.)

"In addition, as costs come down, it is possible to add advanced squelch capabilities such as CTCSS (analog squelch) and DCS (digital squelch) (often marketed as "privacy codes") to inexpensive radios, as well as voice scrambling and trunking capabilities." - Wikipedia
A CTCSS és DCS, csak a szelektív zajzár nyitáshoz használt technológia. Ha be van kapcsolva (és be van állítva egy érték), a rádió csak akkor kapcsol be adáskor, ha az adó állomás (rádió) az adása kezdetekor ezt a kódot "eléjátszotta" De akinek ez nincs nincs bekapcsolva a rádióján, az minden adást hall. Ezzel nem lehet kódolt adást adni.

F.T.
12-04-2013, 09:14 PM
Én azért árnyalnám a képet.

Walkie talkija nem mindenkinek van, tehát így rögtön kiesik 100-bõl 95 ember.

oké, értem én, de nem a 95-tõl tartanék, hanem a hatalomtól, aki vadászni fog rám.

a hatalomnak nem lesz kapacitása mindet egyszerre lehallgatni?

a jelenlegi hatalom úgy néz ki, mint aki hagy kiskapukat a rendszerén? enged kisded játékokat játszani, hadd csevegjünk szabadon? nem törekszik most is totális kontrollra? gebasz esetén ez vélhetõen másként lesz?

1- te is hallhatsz vele (más csoportot akár jó akár rossz)
2- a kis hatótáv itt elõny (nincs ható távban lehallgatni sem tud )
3- Nem csak egy féle gebasz van - ha egy állam célzottan téged akar elkapni, csak idõ kérdése és sikerülni fog. Van egy csomó egyéb helyzet (pl. természeti katasztrófák ) ahol viszont a kommunikáció az egyik legfontosabb.Ha egymástól elszakadva kell összehangoltan cselekedni, akkor a rádiót nehéz helyettesíteni.(B terv viszont sose árt - ha lemerül/elromlik)
Ill: Úgy tudom kódolt adásra alkalmas rádiót nem tarthat civil.
Ellenben használhatsz virágnyelvet, ha akarsz.

Doom
12-07-2013, 03:32 PM
ee a túlélõ,túra jármûvünk905906907908 ez a BOB,tennétek fel képeket a tietekrõl,kíváncsi vagyok milyen ...

Doom
12-07-2013, 04:48 PM
Don't Panic kitûnõen leírta, hogy mi az a BOB. Ez egy alap prepper dolog. Ugyanakkor mindenhol csak azt olvasom, hogy ,,egy jó BOB összeállításán dolgozom". Olyan érzésem, hogy tulajdonképpen senkinek sincs kész BOB-ja, mert mindenki csak építgeti, de fõleg csupán elméletben. :)
Van valakinek kész BOB-ja? igen van

Doom
12-07-2013, 05:01 PM

1.: 70g apróra zúzott zabpehely + 30g 100% tejsavó fehérje por. Ez reggelinek tökéletes. Fél perc alatt kész, menet közben lehet inni.
2.: 2 szelet extrudált kenyér + mogyorókrém. Szintén hamar megvan, menet közben fogyasztható.
5.: 1 vagdalthús konzerv + 1-2 szelet extrudált kenyér. No komment kategória :)
6.: 30-40cm füstölt kolbász ha éppen volt a spájzban :)

Szárított hús horror áron van. (beef jerky)
Esetleg meg kéne próbálni házi készítéssel.

szárított húst a kutya boltba érdekes venni,olcsó és finomabb mint az embereknek gyártott..a helyzet az,hogy megnézegettem mibõl vannak az állateledelek és ledöbbentem....mi a kis kedvencekhez képest szemetet eszünk,néhány terméken van kalória táblázat is,döbbenet mennyire jó ja és finomabbak mint amit mi eszünk....

Ordinis.Esse
12-07-2013, 05:15 PM
ee a túlélõ,túra jármûvünk905906907908 ez a BOB,tennétek fel képeket a tietekrõl,kíváncsi vagyok milyen ...

Szép! Gratula! 1 aprócska megjegyzés.
Ahogy elnézem 3 "késecske" is kandikál a hátizsákon. Mo-n sajna így még gyakorlás gyanánt sem mehetsz ki addig míg a hatályos törvények élnek.
Tehát vagy elrakod (elrejted), vagy csak "káoszban" használhatod így!

Doom
12-07-2013, 06:50 PM
Szép! Gratula! 1 aprócska megjegyzés.
Ahogy elnézem 3 "késecske" is kandikál a hátizsákon. Mo-n sajna így még gyakorlás gyanánt sem mehetsz ki addig míg a hatályos törvények élnek.
Tehát vagy elrakod (elrejted), vagy csak "káoszban" használhatod így!Igen köszönöm,csak a Ti kedvetekért raktam rá,alap esetben nem ezt a kést használom és nem bozót vágót hanem 600gros baltát viszek magammal......egyébként kinek mi a véleménye Balta vs. Bozótvágó

dínó
12-07-2013, 07:04 PM
fokos (balta)

Grafitos
12-09-2013, 07:43 AM
nem bozót vágót hanem 600gros baltát viszek magammal

Király a menekülõjármû, meg a BOB..grat..
A baltáddal vigyázz, mert könnyen belekötnek és megy a bünti
2009. évi XXXVII. törvény az erdõrõl, az erdõ védelmérõl és az erdõgazdálkodásról:
61. § (1) Tilos erdõben
a) legeltetni;
b) bármilyen hulladékot elhelyezni;
c) élõ fáról, cserjérõl gallyat, díszítõ lombot levágni (kivéve a minõségi törzsnevelést elõsegítõ nyesést), mohát gyûjteni.
(2) Tilos az erdõ látogatójának - a munkavégzésre jogosultakon kívül - motorfûrészt, 500 g-nál nagyobb fejtömegû fejszét, 30 cm-nél nagyobb vágólap hosszúságú kézifûrészt magánál tartani a közforgalom elõtt meg nem nyitott erdei utakon és az erdõben.

Amúgy én is baltapárti vagyok

bögre
12-09-2013, 12:19 PM
- alu edények, bögre

Engem a mázsámal elég nehezen fogsz cipelni! :D

Doom
12-09-2013, 03:53 PM
Fokos + bozótvágó + kukri + nagykés. (Melyik mondta, hogy nem bírok el egy medvével? :D) fentebb felraktam a zsákomat,meg lettek jegyezve a kések tudja valaki,hogy mondjuk egy 600gr.os balta most törvényileg milyen besorolású,lehet kívül a zsákon vagy az övön?

Doom
12-09-2013, 03:56 PM
Király a menekülõjármû, meg a BOB..grat..
A baltáddal vigyázz, mert könnyen belekötnek és megy a bünti
2009. évi XXXVII. törvény az erdõrõl, az erdõ védelmérõl és az erdõgazdálkodásról:
61. § (1) Tilos erdõben
a) legeltetni;
b) bármilyen hulladékot elhelyezni;
c) élõ fáról, cserjérõl gallyat, díszítõ lombot levágni (kivéve a minõségi törzsnevelést elõsegítõ nyesést), mohát gyûjteni.
(2) Tilos az erdõ látogatójának - a munkavégzésre jogosultakon kívül - motorfûrészt, 500 g-nál nagyobb fejtömegû fejszét, 30 cm-nél nagyobb vágólap hosszúságú kézifûrészt magánál tartani a közforgalom elõtt meg nem nyitott erdei utakon és az erdõben.

Amúgy én is baltapárti vagyok kösz az elõzõ így már tárgytalan kérdés

Ordinis.Esse
12-09-2013, 07:58 PM
Mi van azokkal, akiknek nincs telkük, nyaralójuk, vityillójuk, csak egy emeleti lakásuk?
Mindenki törekedjen, hogy a saját lehetõségeit - panel, családi ház városban, vidéki ház, tanya, nyaraló, kerekerdõ közepe, stb) úgy alakítsa ki, fokozatosan, hogy elõbb napokra, majd hetekre, hónapokra, -télen - nyáron megfelelõ védelmet és ellátottságot nyújtson a maga és az oda menekíteni szánt szerettei számára!

Minden más elmélet fölösleges!

igazából nem lehet konkrétan leírni semmi okosságot, csak a saját okosságunkat, amit a saját lehetõségeink szerint alakítottunk ki. Ezen személyes okosságok másoknak vagy egyáltalán nem jók, vagy lesznek benne olyan elemek amiket más is tud a saját környezetében hasznosítani.

Teljesen más felszerelés kell egy egyedûlálló prepper s egy családos felkészülése között. lehetnek hasonló tárgyak pl. de másképpen kell mindkét szituációra felkészülni.

Tehát bárhol lehet, akár panel, akár az erdõ közepén kialakítani egy számunkra tökéletes bázist, csak jól kel megtervezni és az oda való anyagokkal, a helyi adottságokat kihasználva.
Egy terepen kellenek ponyvák pl az essõ ellen, egy panelba e helyett az ivóvízbõl kell több, vagy a megszerzésére kell jobban figyelni.
Tehát mindenkinél más és már lesz a "tuti" :thumbup
Jó felkészülést mindenkinek!

TMIB
12-09-2013, 08:15 PM
A nyaralókkal az a baj, hogy ha nem vagyok ott minden egyes nap, akkor SHTF nélkül is szétlopják. :(

Doom
12-09-2013, 08:28 PM
Elõször is ahhoz, hogy megfelelõ összeállítású lehessen a BOB, tudni kell, hogy kinek milyen lehetõségei vannak.

Valóban úgy gondoljátok, hogy ma Magyarországon reális esélye van építeni, kialakítani egy bázist, egy Bol-t?
Ahova építési engedélyt kiadnak, az a hely lakott területen, vagy annak közelében van, ami meg eldugott helyen van, s nincs szem elõtt, oda meg nem lehet építeni.
Ha mégis lenne ilyen hely, nyugodt szívvel elindulnátok vészhelyzetben? Nem félnétek, hogy már rég megtalálták és kipakolták?

Kövessetek meg, de én úgy gondolom, ha olyan helyzet adódna, hogy el kellene hagyni az otthonunkat, szerintem nem 3 napra kellene elmenni, s ha õszinték vagyunk, akkor tudhatjuk, nagyon-nagyon keveseknek áll rendelkezésre megfelelõ helyen megfelelõ felszereltségû Bol.

Szerintem nem 1-2-3 napra kellene bepakolni, hanem úgy, hogy bármikor le lehessen "táborozni" bárhol.

Amiket a felsorolásokból hiányoltam:
- sátor, vagy sátorlapok, hálózsák, túlélõ fólia (hidegben), felfújható párna,
- cukor (sebek kezeléséhez is)
- só (nem csak ételekhez, hanem akár vészhelyzetben infúzióhoz is)
- alu edények, bögre
- varrókészlet
- szúnyogháló
- füzet, ceruza (feljegyezni az idõ múlását)
- elsõsegélykészlet (tûk, kötszerek, fertõtlenítõ)
- jódtabletta
- víztisztító tabletták
- szappan (késõbb hamuból lehet lúgot készíteni, s azzal lehet mosni)
- fehér pamut anyag
- nejlon zsákok, zacskók, vagy szatyrok (mindenki használja a fantáziáját...)
- síp
- kutyariasztó
- medveriasztó spray, nagy kiszerelésû (nem csak medvék ellen :D)
- kötelek
- egy kártya pakli (szellemi elfoglaltság gyanánt)
- fûrész
- dróthuzal
- körömvágó és olló
- egy kis fotóalbum az emlékek megõrzésére és egy biblia a hit megtartására

Szerintetek?
a kutya riasztóról és egyéb állatriasztóról...mindig van a zsebemben jutalom falatka..vedd figyelembe,hogy a káoszban az állatok is megzavarodnak ,keresik a helyüket,a biztonságot...a kutya is egy perc alatt a legjobb barátod lesz ha meg érzi a szeretetedet és követni fog jóban-rosszban...de ha lefújod...hát az Isten kegyelmezzen Neked....

Amatorpe
12-09-2013, 08:50 PM
Mi van azokkal, akiknek nincs telkük, nyaralójuk, vityillójuk, csak egy emeleti lakásuk?

Kezdetnek talán ez is megteszi:
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?187-V%E1rosi-t%FAl%E9l%E9s-n%E9lk%FCl%F6zhetetlen-eszk%F6zei&p=9974&viewfull=1#post9974
#62-es hsz, ott van egy pár ötlet, amibõl sok most is legális, és beszerezhetõ. Pont ilyen esetekre.

A. L. Ias
12-10-2013, 12:25 AM
Igaz, nem nekem címezted, de lenne pár meglátásom.

Szia Wannabe!

Akkor az adott szituációhoz tervezzen. Gondolja át, mire van lehetõsége és mit szeretne elérni. A kettõ közt kell kompromisszumot kötni. Vagy bunkerré alakítja az emeleti lakást, vagy el kezd BOL-t keresni. Nem muszáj saját tulajdonnak lenni. Lehet az egy barlang is. A lényeg a rejtettség, a védhetõség. Minél eldugottabb, annál valószínûbb, hogy nem fog társbérlõ jelentkezni egy gebasz esetén. Készletet elásni nem csak saját tulajdonban lehet. Csak ott nagyobb a rizikó, hogy idegenek fedezik fel.

Úgy elindulni akár csak 20-30km-re, hogy közben az utcákon hordák fosztogatnak, hát nem egy leányálom.
Autóval csak az utakon lehet közlekedni, árkon bokron keresztöl nemigen (nem mindenkinek van Hummerje), s nem biztos, hogy célszerû ezt a módot választani A pontból B-be eljutni (eltorlaszolhatják az utakat, könnyen megtámadhatnak, stb). Gyalogosan viszont napokba, vagy akár hetekbe is telhet a távolságtól és a fenyegetettségtõl függõen eljutni, s hogy lehet-e nappal haladni, vagy csak éjszaka.
Nem szabad megvárni a hordák fosztogatását. Ha benne van vészhelyzeti tervben és van hova, akkor a baj legkisebb jelére le kell lépni. Ha nincs bokorugró jármûved, akkor még hamarabb. Ha nem lehet/akarsz autóval közlekedni, akkor használj kerékpárt vagy gyalogolj. Ha tudod a célt és van megtervezett útvonalad, akkor megoldható a menet közbeni készletfeltöltés, az elõre elásottakból.

Csak azt akarom mondani ezzel, hogy rendben van az, hogy el lehet/kell ásni a tartalékot, de ha valakinek nincs erre lehetõsége, az nem pakolhat 72 órára, neki hetekre, vagy akár hónapokra kell készülni, s sokkal inkább olyan eszközöket kell magával vinnie, amivel vadászhat, horgászhat, s olyan ismeretekre sem árt szert tennie, hogy mi ehetõ, s mi nem, stb.
Vagy marad a városban, s - összefogva- felköltöznek az emeletes ház tetejére (lapostetõre) s ott vernek "tábort". Onnan legalább jó rálátás nyílik az utcán történõ dolgokra, bár élelem szempontjából rosszabb döntés lehet.
Elõbb a lehetõségek felmérése (mim van), majd a cél meghatározása (mit szeretnék- menni vagy maradni?), a cél részletes kidolgozása (ha maradok mit kell tennem, ha megyek, akkor hova és mivel, stb...), a szükséges eszközök meghatározása, fontossági sorrend kialakítása, a szükséges készségek meghatározása, elsajátítása, gyakorlása.

És közben ne felejtsünk el normális életet élni se! :)
- Szerintem! -

fater.lajos
12-10-2013, 05:49 PM
Az épület teteje, a lapos tetõ zsákutca. Nincs hova menekülnöd. Taktikai hiba oda települni. Kifüstölnek, kiéheztetnek, szomjaztatnak... KO.

Bowman
01-07-2014, 07:53 PM
Nem hiszek a BOL-ban, meg a rejtõzködésben. Ez itt a Kárpát medence, nem a Sziklás hegység. Ez egy sûrûn lakott vidék, kilométerenként lakott területekkel. A Gemenci erdõn kívül nincs csendes terület ahol rejtõzni lehetne. Magányosan még elképzelhetõ, de családdal már nem tudom elképzelni, hogy ne fedezzék fel az ottlétünk nyomait.
Egy terület vagy ház megvédésére több esélyt látok valamilyen csoport, lakóközösség, de fõleg család összefogásában. Bár a csoport összefogását nehezíti, hogy aki gyûjtött, készletezett, az nem nagyon osztaná meg a javait az üres zsebbel érkezõkkel.

TMIB
01-07-2014, 09:25 PM
A BOL az lehet egy jól védett falusi ház is, nem kell rögtön a Bükki Nemzeti Park dzsungelére gondolni. ;)

Grafitos
01-09-2014, 11:10 AM
Bug Out Bag ellenõrzõ lista a theprepperjournal.com-ról...pipa, ha bent van (egy baja van, hogy ez egy konkrét zsák checklist-je, de el lehet vonatkoztatni
plussz egy kép szemléltetésként, ha vizuális típus vagy(másik oldalról)

http://theprepperproject.com/wp-content/uploads/2013/04/bug-out-bag-small.jpg

1. Water
Nalgene Water Bottle
Water Filter
Extra Nalgene Canteen (32 ounce)

2. Food
Mainstay Emergency Rations OR
Mountain House Freeze Dried Food
Snacks

3. Clothing & Shelter
Long Pants
Long Sleve Shirt
Change of Underwear
Spare pair of socks
Hat or Beanie
Rain Gear
Gloves - Work and Leather
Tarp or Tent
Sleeping Bag or Bivvy

4. Fire and Light
Disposeable Lighters in waterproof bag
Swedish FireSteel
Headlamp - Spare Batteries

5. Self Defense
According to scenario - Pistol and Rifle
Bear Spray
Tazer
Extra Ammo for Firearms

6. Communications
HAM Radio - Baofeng UV-5RA
Antenna
Spare Battery
Whip Antenna

7. Tools
Multi-Tool - Leatherman
Pocket Folder Knife
Large Knife - Gerber LMF II
JetBoil Flash
50’ Paracord
First Aid Kit
Trauma Dressings - Or Tampons/Maxi
Pad
Quick Clot

8. Hygiene
Soap
Toothbrush/Toothpaste
Chapstick
Floss
Hand Sanitizer

9. Miscellaneous
Duct Tape
Bandanna
Spare Batteries
ID

Doom
01-09-2014, 06:46 PM
1267

...meg egy hordó sör.....

fisligery
01-09-2014, 07:16 PM
Találta m egy videót:

http://www.youtube.com/watch?v=QxYaORyWs_A

Vietnamiveteran
01-09-2014, 07:38 PM
Ma a kedvetekért lefényképeztem a saját menetfelszelésem .

1268

tartalom:
-Távcsõ
-2 db kés , egy nagy és egy zsigerelõ
-1db fenõkõ
-1 db balta
-kötél
-kispohár ,/ nagy pohár / fém /
-magnézium tömb
-kanálgép
-multitool
-mini eü pack
-gyufa
-zippo öngyújtó
-benzines kézmelegítõ
-só-pirospaprika / ez fontos /
-iránytû
-1db viasz gyertya
-10 db kockacukor
-2 dl jó erõs házipálinka / ez sok mindenre jó :) /
-1 db led lenser kézilámpa
-1 db petzl pixa II fejlámpa
-1 db bundeswehr fejkendõ / ez megint ezer dologra jó /
-1 db tábori kávéfõzõ / ezt a katonaság óta ereklyeként õrzöm , bármilyen rossz körülmények közt is javítja a hangulatod egy jó erõs feketekávé /
-1 zacskó feketekávé
-1 db katonai kulacs
-1 db tisztálkodási készlet / fogkefe,fogkrém,szappan,törülközõ,alkohol,bor otva /
- szemeteszsák / ez is fontos /
-1 db polár takaró

eddig ha volt egy kis táborozás ez elég volt , de ha valamivel kiegészítenétek akkor várom a javaslatokat .

TMIB
01-09-2014, 08:02 PM
Hát ez minden lett, csak szemléltetés nem:) Túlélõ meghekkelnéd, hogy látható mérete legyen?én béna vagyok hozzá

Kipipálás nélkül linkeld át a másik oldalról, úgy nem méretezi át.

Doom
01-09-2014, 08:07 PM
Vietnamiveteran tökéletes a cucc......

egy egyszerû víztisztító nem árt..pl..Aquamira Frontier Pro - vízszûrõ http://www.acelfullank.hu/Aquamira_pro_vizszuro_%28MCN42105%29 és egy fólia http://www.acelfullank.hu/H%C5%91visszaver%C5%91_f%C3%B3lia

Vietnamiveteran
01-09-2014, 09:00 PM
Ezt a hõvisszaverõ fóliát próbálta már valaki ? Biztos jó mert a mentõk tûzoltók is használják csak nem tudom miért jobb ez mint egy jó vastag pokróc. Oké kis helyen elfér , de ezen kívül ?

Doom
01-09-2014, 09:07 PM
Ezt a hõvisszaverõ fóliát próbálta már valaki ? Biztos jó mert a mentõk tûzoltók is használják csak nem tudom miért jobb ez mint egy jó vastag pokróc. Oké kis helyen elfér , de ezen kívül ?
Igen használjuk,elég hamar tönkre megy..én arra szoktam ülni ha hideg van,a nedves fûre a sátor alá is azt teszem,ha száraz a fû belülre a hálózsák alá,egy idénybe tönkre megy,de akkor még jó a sütõbe fólia helyett...egyébként túlélõ helyzetben akár húst,krumplit is lehet parázson párolni benne,esõ ellen is jó...végtelen a lehetõség....

Vietnamiveteran
01-09-2014, 09:30 PM
Igen használjuk,elég hamar tönkre megy..én arra szoktam ülni ha hideg van,a nedves fûre a sátor alá is azt teszem,ha száraz a fû belülre a hálózsák alá,egy idénybe tönkre megy,de akkor még jó a sütõbe fólia helyett...egyébként túlélõ helyzetben akár húst,krumplit is lehet parázson párolni benne,esõ ellen is jó...végtelen a lehetõség....

akkor beszerzek egyet :)

A. L. Ias
01-09-2014, 09:38 PM
Kicsit offtopik itt a téma, de a fóliához kapcsolódik. Már több amerikai "surviving school" videójában láttam, hogy a ponyvamenedék ferde fala alá feszítették ki. Így is mûködik hõtükörként? És van értelme, nem fújja ki a szél a visszavert hõt?

TMIB
01-09-2014, 11:04 PM
Itt van: http://theprepperproject.com/wp-content/uploads/2013/04/bug-out-bag-small.jpg

Laci
01-18-2014, 05:26 PM
Nekem néhánynál csak a felirat úgy jelenik meg , hogy csatolmány .. Invalid Csatolmány specified. If you followed a valid link, please notify the administrator
A kulacs szája ilyen rézszínû , betétes ?
http://www.ebay.com/itm/Cycling-Bike-Stainless-Steel-Sports-Water-Bottle-with-Carabiner-Clip-1000ml-/231013786414?pt=AU_Bicycle_Accessorries&hash=item35c97ea32e
Az érdekelne , hogy van-e belül mûanyag bevonat rajta ?

Doom
01-18-2014, 06:01 PM
Igen réz színû,ilyen film szerú bevonat van belül -
Nekem néhánynál csak a felirat úgy jelenik meg , hogy csatolmány .. Invalid Csatolmány specified. If you followed a valid link, please notify the administrator
A kulacs szája ilyen rézszínû , betétes ?
http://www.ebay.com/itm/Cycling-Bike-Stainless-Steel-Sports-Water-Bottle-with-Carabiner-Clip-1000ml-/231013786414?pt=AU_Bicycle_Accessorries&hash=item35c97ea32e
Az érdekelne , hogy van-e belül mûanyag bevonat rajta ?

Laci
01-18-2014, 06:07 PM
Köszi .

Amatorpe
01-19-2014, 12:20 AM
A képek egy része nekem se jelenik meg, hiába klikkelek rá.
De ettõl függetlenül nagyon szép és jó kis összeállítás/leírás, köszönjük, hogy megosztottad velünk!

Doom
01-19-2014, 05:13 AM
.

kovu78
01-19-2014, 07:55 AM
Doom: a dinamós lámpád milyen fényerejû?

Laci
01-19-2014, 08:00 AM
Ezt a zákot milyen idõtávra tervezted ?
Az eü csomagba betennék egy sebészollót , varrást helyettesítõ ragasztót , bár lehet hogy a bal felsõ az pont a ragasztó .

Doom
01-19-2014, 09:36 AM
Doom: a dinamós lámpád milyen fényerejû?
éjszaka 5-6 méterig elég jó,10-15 méterre már csak annyi,hogy nem esik orra az ember,zárt térben elég jó,sátorba lehet olvasni vele,1-3-led és villogás...kb fél órát világít

Doom
01-19-2014, 09:45 AM
Ezt a zákot milyen idõtávra tervezted ?
Az eü csomagba betennék egy sebészollót , varrást helyettesítõ ragasztót , bár lehet hogy a bal felsõ az pont a ragasztó ..... a szerszámoknál van olló,van benne sebösszehúzó,a ragtapaszok között..általában össze van pakolva a zsák..menetkészen van tárolva...kirándulni kicserélem az élelmet...a többi cucc ha nem is napi szinten,de használva van....az élelmiszer 10 évig jó,a gyógyszerek ahogy fogynak pótolva van(ebbõl élek hétköznapokba is,ha kell egy szem kiveszem),amúgy a többi cucc ha vigyázva van rá gyakorlatilag végtelen idõtartamra jó(ha tönkre megy mint pl a kínai víztisztító--...bár sokat dolgozott meg vagyok vele elégedve,de eltört,nem használat közben----,azonnal cserélem).... a másik,hogy rengeteg kompromisszumot kötöttem...ez a 15 kg az a határ amivel még viszonylag gyorsan tudok mozogni,legugolni,hasra vágni magam .kúszni,átugrani kerítésen...kipróbáltam már sokszor(sokat túrázunk),de még így is 1-1,5 óra után pihenni kell---meg nekem még itt van plusz 8 kg amit 2-3 km után pár percig ölbe cipelnem kell.....

Laci
01-19-2014, 10:00 AM
Az a dinamós lámpa most a T..coban 1200 Ft .

Doom
01-19-2014, 10:08 AM

Én is ott vettem,már nem emlékszek mennyi volt akkor...jó vásár..tartós darab....

kovu78
01-19-2014, 10:10 AM
éjszaka 5-6 méterig elég jó,10-15 méterre már csak annyi,hogy nem esik orra az ember,zárt térben elég jó,sátorba lehet olvasni vele,1-3-led és villogás...kb fél órát világít

köszönöm!

kovu78
01-19-2014, 10:11 AM

Laci: köszönöm meg fogom nézni!

aksurv
01-19-2014, 11:30 AM
És így van összecsomagolva, 15-17 kilóra saccolom..ezzel könnyen mozgok...
14191420142114221423

A hátizsák 60 literes "francia molle"

Jó zsák. Jól összeszedted.
És jól fog jönni másoknak, akik elveszik tõled.
Egy gyerekkel csak mozgó célpont lennél.
Nem akarlak meg bántani, nem is neked szól inkább topicnak.

Doom
01-19-2014, 12:03 PM
Jó zsák. Jól összeszedted.
És jól fog jönni másoknak, akik elveszik tõled.
Egy gyerekkel csak mozgó célpont lennél.
Nem akarlak meg bántani, nem is neked szól inkább topicnak.

...a nyolc kilóra gondolsz? :haha:...nos az a kutyám.....;)

aksurv
01-19-2014, 12:24 PM
...a nyolc kilóra gondolsz? :haha:...nos az a kutyám.....;)
Az jöjjön a a saját lábán.
Egyébként gondold el egy ilyen cuccal egy szükségszálláson a nagy családosok között..

Laci
01-19-2014, 12:34 PM
Egyébként gondold el egy ilyen cuccal egy szükségszálláson a nagy családosok között..

Ezzel a cuccal biztos nem a szügségszállásra készül ... Rádió még mehetne bele , információszerzés miatt ...Önvédelmi cuccok is , legalább 2-3 gázspray ... Távcsõ , sokszor jól jöhet ...
Én sem oda mennék ... Helyzetfüggõ . Vagy rokonokhoz , barátokhoz ( helyi katasztrófa esetén ) , vagy ki az általam ismert susnyásba ...
Kérdéses , hogy Doom hol lakik . Ha olyan helyen , ahol mûködhet a hivatalos szervek által irányított kitelepítés , mentés , rendfenntartás , akkor szóba jöhet szügségszállás . Ha nem , akkor ugyanúgy magára van hagyva egy idõre , mint bárki más . Pl : márciusi havazás ...

Laci
01-19-2014, 12:52 PM
Ha olyan helyen , ahol mûködik a hivatalos szervek által irányított kitelepítés , mentés , rendfenntartás , akkor szóba jöhet szügségszállás .
Mo.-on az utolsó lehettõségek között van szerintem a szügségszállás . Fõleg a mi "fajtánknak" , szerintem .

Doom
01-19-2014, 03:24 PM

Ez amit összeraktam egy teljesen általános túra felszerelés...még csak nem is túl drága holmik vannak benne(kényes egyensúly a használhatóság,tartósság és az árak)...valamikor ha még emlékeztek egy hozzászólásomra ,abban azt a kérdést tettem fel...hogy mire lenne szükségem 3-4 napig egy néptelen helyen?...nos ez a zsák azt a célt szolgálja,hogy eljussak a menedék helyemre 110 km,vagy ha káosz van és nem tudom tartani a lakhelyemet el tudjak tûnni pár napra,míg lecsillapodnak a kedélyek....vagy katasztrófa esetén nem kell várnom a hatóságokra,megoldom magam...vagy csak úgy kirándulunk egy jó nagyot...... a nagycsaládos szállásokon nagy valószínûséggel nálam lesz a legkevesebb érték...mert mit csomagolnak a menekülõk?...ezüst étkészlet,betétkönyv,készpénz a befõttes üvegbõl,arany jegy gyûrû ékszerek,stb..ezekre fognak utazni nem az én gatyáimra.....amúgy meg ha csak egy lokális katasztrófa és oda szorulnánk a többiekkel és tudom,hogy pár óra és jön a segítség meg is osztanám a készleteim...amúgy az emberek általánosságba véve nem elvetemült gazemberek,nem kell mindig mindenkiben ellenséget látni,mert elõfordulhat,hogy önként megyek be egy szállásra,fõleg mínusz tíz fokban....

..rádió van benne világ vevó T,,gazdaságos pót elemekkel alufóliába csomagolva az emp ellen.

..önvédelmi cucc azért nincs benne mert a kutyák engem nem bántanak(nem tudom miért,de tök jó,minden kutyával pár másodperc után haverok vagyunk)....emberek ellen pedig itt a két kezem lábam,meg ha kimegyünk a természetbe(pláne ha menekülnénk) az az elsõ,hogy vágok egy jó vándorbotot..ezt tanultam,ezeket az önvédelmi ismereteket gyakorlom...az egyéb törvénytelen eszközökrõl nem is beszélve,,egy esetleges ellenõrzés,motozás hamar úgy végzõdhet hogy kattan a zár.....

aksurv
01-19-2014, 06:01 PM
Ok. Fordítsuk meg MIÉRT NEM VESZIK el tõle?
Hogy védsz meg egy buflák nagy zsákot akkor, amikor mindenki éhesen valami használható v. ehetõ dologért kujtorog?

TMIB
01-19-2014, 06:06 PM
Jó, de ha így nézzük akkor mindenki járjon úgy mint egy hajléktalan és ne tartson magánál semmit, se vizet, se ételt, mert ha valakinek van valamije azt úgyis elveszik tõle mások.

Mizu
01-19-2014, 06:15 PM
Na akkor most ez a topik miröl is szól? Elõbb ezt kellene tisztázni, mert sokan elbeszélhetnek itt így egymás mellett..
Pedig jó a téma..:thumbup

aksurv
01-19-2014, 06:20 PM
Jó, de ha így nézzük akkor mindenki járjon úgy mint egy hajléktalan és ne tartson magánál semmit, se vizet, se ételt, mert ha valakinek van valamije azt úgyis elveszik tõle mások.
Pontosan. Járj, úgy mint egy hajléktalan, a cuccodat meg tartsd egy koszos nagy szatyorban, messzebb jutsz el vele, mint így.
A milipolban nézegettem a az 5.11 cuccokat, amikor odajött hozzám valaki akit ismerek és elég ismert lövész körökben.
-Ne vedd meg, mert megölnek érte.
-????
Ha Keletre az oroszokhoz v. délre görögnél lejjebb mész, simán kinyújtanak azért, mert zsoldosnak v. CIA-snak néznek.
Vegyél inkább valami jó minõségû, de nem feltûnõ outdoor cuccot.

Doom
01-19-2014, 06:26 PM
Pontosan. Járj, úgy mint egy hajléktalan, a cuccodat meg tartsd egy koszos nagy szatyorban, messzebb jutsz el vele, mint így.
A milipolban nézegettem a az 5.11 cuccokat, amikor odajött hozzám valaki akit ismerek és elég ismert lövész körökben.
-Ne vedd meg, mert megölnek érte.
-????
Ha Keletre az oroszokhoz v. délre görögnél lejjebb mész, simán kinyújtanak azért, mert zsoldosnak v. CIA-snak néznek.
Vegyél inkább valami jó minõségû, de nem feltûnõ outdoor cuccot.

...ha ezek amiket mi vásárolunk nem azok,akkor félve meg kérdezem,mik azok a..
jó minõségû, de nem feltûnõ outdoor cuccok?????.

TMIB
01-19-2014, 06:26 PM
Nem hiszem hogy Doom pont az oroszokhoz vagy a görögökhöz akarna menni. :haha: Magyarországon meg a többség nem tudja mi az az 5.11. Terepmintás ruhában meg a malterozó segédmunkások járnak kocsmázni. :D

aksurv
01-19-2014, 06:30 PM
Nem hiszem hogy Doom pont az oroszokhoz vagy a görögökhöz akarna menni. :haha: Magyarországon meg a többség nem tudja mi az az 5.11. Terepmintás ruhában meg a malterozó segédmunkások járnak kocsmázni. :D
Nem gond a a piacos koszos terepruha, ha izzadt büdös esetleg disznószaga van. De full airsoft BDU-ban, egy telerakott katonai zsákkal mászkálsz akkor celeb leszel, ha akarod, ha nem...

TMIB
01-19-2014, 06:38 PM
Doom hátizsákján nem látszik hogy katonai lenne, csak drapp színû. Egyedül a molle látszik, de nem hinném hogy 100 emberbõl akár 1 is tudná hogy az mire való. Ha meg bele kell olvadni a környezetbe, akkor fekete, drapp, zöld BDU, nem terepszínû. Mondjuk kék pulóverrel. A drapp hátizsákkal szerintem nincs gond. De ha belegondolsz, akkor kiket szoktak kirabolni úgy általában? Öregasszonyokat akik szatyorral mászkálnak, nem airosftos hátizsákos jó erõben lévõ 20-30-40 éveseket. Néha az se árt, ha erõt és magabiztosságot sugall valaki, mert az bizonyos fokú védelmet nyújthat azokkal szemben akik gyenge áldozatokat keresnek.

aksurv
01-19-2014, 06:42 PM
...ha ezek amiket mi vásárolunk nem azok,akkor félve meg kérdezem,mik azok a..
Amit bárki vehet, ami másokon is van én pl. decatlonos turagatyát hordok dekás turacipõvel. Az asszonyt elkísértem terepfutó versenyre a normál EDC cuccommal.
Mivel meg lehet oldani csomagmegõrzést és unatkoztam elindultam versenyen. Inkább csak kipakoltam, mint beleraktam könyveket stb. Vizzel tankoltam egyedül fel. Olyan 5:40 perc alatt lenyomtam 30 kmt 1100 m szintkülönbséggel. Jó volt felszerelés tesztnek. A napi cuccom amit adtak induló kaját bõven elég volt, hogy teljesíteni tudjam. Volt esõ cucc elsõsegély minden ami kell. Még asszonynak is tudtam hagyni frissitést az E.ponton.
Próbálom magam olyan fizikai állapotban tartani, hogy bármikor képes legyek 2-2,5 óra körüli idõvel lefutni, 20-25km-t, felszereléssel meg legyalogolni 30-40 kmt, minden külön készülés nélkül.

aksurv
01-19-2014, 06:43 PM
Doom hátizsákján nem látszik hogy katonai lenne, csak drapp színû. Egyedül a molle látszik, de nem hinném hogy 100 emberbõl akár 1 is tudná hogy az mire való. Ha meg bele kell olvadni a környezetbe, akkor fekete, drapp, zöld BDU, nem terepszínû. Mondjuk kék pulóverrel. A drapp hátizsákkal szerintem nincs gond. De ha belegondolsz, akkor kiket szoktak kirabolni úgy általában? Öregasszonyokat akik szatyorral mászkálnak, nem airosftos hátizsákos jó erõben lévõ 20-30-40 éveseket. Néha az se árt, ha erõt és magabiztosságot sugall valaki, mert az bizonyos fokú védelmet nyújthat azokkal szemben akik gyenge áldozatokat keresnek.
Védelmet az nyújt ha TBC-snek néznek, és nem katonai ruhába öltözött fiatal srácnak.

Doom
01-19-2014, 06:56 PM
Amit bárki vehet, ami másokon is van én pl. decatlonos turagatyát hordok dekás turacipõvel. Az asszonyt elkísértem terepfutó versenyre a normál EDC cuccommal.
Mivel meg lehet oldani csomagmegõrzést és unatkoztam elindultam versenyen. Inkább csak kipakoltam, mint beleraktam könyveket stb. Vizzel tankoltam egyedül fel. Olyan 5:40 perc alatt lenyomtam 30 kmt 1100 m szintkülönbséggel. Jó volt felszerelés tesztnek. A napi cuccom amit adtak induló kaját bõven elég volt, hogy teljesíteni tudjam. Volt esõ cucc elsõsegély minden ami kell. Még asszonynak is tudtam hagyni frissitést az E.ponton.
Próbálom magam olyan fizikai állapotban tartani, hogy bármikor képes legyek 2-2,5 óra körüli idõvel lefutni, 20-25km-t, felszereléssel meg legyalogolni 30-40 kmt, minden külön készülés nélkül.

..itt most elakadtam,nem értem....a decatlonos cuccok drágábbak mint amiket én vettem,a hátizsák fele pénz mint a hasonló decatlonos..a hálózsák szintén jóval olcsóbb,a kések sem kabarok,nem is 100ezer forintos a víztisztító,a sátor aprópénzért volt kéz alatt...sorolhatnám...most akkor mi is a probléma???????

TMIB
01-19-2014, 07:00 PM
Védelmet az nyújt ha TBC-snek néznek, és nem katonai ruhába öltözött fiatal srácnak.

Nem értek egyet. Sokan pont a kórházba járnak lopni, oda ahol sok a beteg. Miért? Mert a beteg embereknek kisebb bajuk is nagyobb annál, hogy másokra, vagy éppen a saját holmijukra figyeljenek. A tolvajok könnyû prédának tekintik õket. A beteg idõs emberek házába is bemennek, gond nélkül. Hány olyan rabló van amelyik azt mondja, hogy "nem támadom meg ezt az öregembert, mert köhög"? Kizártnak tartom hogy lenne olyan. Ha egy célpont beteg, az egy tolvajnak vagy rablónak pont hogy elõny.

TMIB
01-19-2014, 07:07 PM
a decatlonos cuccok drágábbak mint amiket én vettem,a hátizsák fele pénz mint a hasonló decatlonos.

Erre nem is gondoltam, de tényleg. A mindennapi, drága D&G, Lacoste és hasonló drága dolgokat elõbb fogják vinni mint a nem túl drága és márkás katonai hátizsákokat.

A airsoft hátizsákot lehet kapni 8000 forintért, egy használt katonait meg 2-3 ezer forintért. Egy normális, átlagos túrahátizsák jóval többe is kerül és a kopottas zöld szín helyett a rikító túrahátizsák csalogatóbb lehet a tolvajok számára.

aksurv
01-19-2014, 07:10 PM
..itt most elakadtam,nem értem....a decatlonos cuccok drágábbak mint amiket én vettem,a hátizsák fele pénz mint a hasonló decatlonos..a hálózsák szintén jóval olcsóbb,a kések sem kabarok,nem is 100ezer forintos a víztisztító,a sátor aprópénzért volt kéz alatt...sorolhatnám...most akkor mi is a probléma???????
Virit. Csak ennyi. Használd túrára, de képzeld el egy zsákfaluban segélyosztás napján v. akkor amikor már elfogyott...

aksurv
01-19-2014, 07:14 PM
Nem értek egyet. Sokan pont a kórházba járnak lopni, oda ahol sok a beteg. Miért? Mert a beteg embereknek kisebb bajuk is nagyobb annál, hogy másokra, vagy éppen a saját holmijukra figyeljenek. A tolvajok könnyû prédának tekintik õket. A beteg idõs emberek házába is bemennek, gond nélkül. Hány olyan rabló van amelyik azt mondja, hogy "nem támadom meg ezt az öregembert, mert köhög"? Kizártnak tartom hogy lenne olyan. Ha egy célpont beteg, az egy tolvajnak vagy rablónak pont hogy elõny.
Hozzányúlnál egy kábszeres hajléktalan cuccához?

Doom
01-19-2014, 07:18 PM
Virit. Csak ennyi. Használd túrára, de képzeld el egy zsákfaluban segélyosztás napján v. akkor amikor már elfogyott...

Virít???? ....lécci tegyél már fel egy linket vagy képet,hogy milyen hátizsák lenne a maxifaca...

TMIB
01-19-2014, 07:20 PM
Hozzányúlnál egy kábszeres hajléktalan cuccához?

Akik lopnak, azok között sok a kábszeres hajléktalan. Egymástól is lopnak, ebben biztos lehetsz. :)
Én meg nem nyúlnék senki dolgaihoz (se airsoftos hátizsákhoz, se reklámszatyorhoz, se csövesek holmijához), én arra készülök hogy más ne nyúlja le az én dolgaimat. :beer:

Vitek
01-19-2014, 07:23 PM
Egyetértek. Ha felkészülök és jól összerakom a cuccot akkor az a baj, mert virít, vonzó a nem felkészültek számára stb...
Ha nem rakom össze a cuccot akkor nem kell magyarázni mi a gond.
Szerintem ha jól összeraktam, akkor elkerülhetem az elején a tömeget, utána meg úgyis hamar lecsökken a létszám... :)
Én is kíváncsi lennék a megoldásodra aksurv !

TMIB
01-19-2014, 07:25 PM
Van más megoldás is. Esetleg bele lehet tenni a BOB-ot egy nagy reklámszatyorba. :thumbup

aksurv
01-19-2014, 07:41 PM
Láttam egy filmet a paki féldrágakõ bányászokról. Amit kitermeltek akvamarint a vezetõjüknek el kell vinni Pesevarba, hogy pénzt kapjanak érte. Féldrágakövek egy nulla közbiztonságú helyen ahol mindenki AKval mászkál.
Átlagos paki ruhában volt, és köveket berakta egy kínai kb. 35 l átlag piros zsákban.. Félvállra vette és elindult stoppal a kb. 1000 km utazásra. És közben mondta mit miért csinál. pl. nem szállt buszra mert a hosszú úton beszélgetni kell, ha beszél az a gyanús, ha nem az, inkább rövidebb távokat stoppolt és alvást színlelt.. Meg ilyesmik...
Lényeg amikor elindult nem lehetett semmiben megkülönböztetni a többi úton levõtõl.
Egy hangya volt sok hangya között.
Ezt kell elsõdleges szempontnak lennie amikor összeállítod a dolgaid.

Vietnamiveteran
01-19-2014, 07:45 PM
Én ha útra kellene kelni egy barna lópokrócót köpenyként a hátitatyón átvetve olyan koldusformára venném a figurát, semmi esetre se jó a feltünösködés , el kell takarni amit csak lehet . Ha be kellene merészkednem olyan területre ahol feltehetõen konfliktusba keveredek akkor a felszerelésem értékesebb részét elrejteném és ha felderítettem a terepet akkor venném csak fel az összes cumómat . Egy ilyen helyzetben a végedet jelentheti ha kirabolnak és mindened odaveszik .Sõt egy rejtekhely lehet nem is elég , sok plusz energiát emészt ez fel de begyalogolni egy ismeretlen terepre teljes hacukába elég nagy marhaság lenne .Elesettnek betegnek tûnni jobb ,mint félelmetes katonának .Egyébként egy ilyen helyzetben a hiénák többsége fegyverre fog utazni elsõsorban , eleinte fegyverbõl nagyobb hiány lesz mint élelembõl .

Doom
01-19-2014, 07:55 PM
Láttam egy filmet a paki féldrágakõ bányászokról. Amit kitermeltek akvamarint a vezetõjüknek el kell vinni Pesevarba, hogy pénzt kapjanak érte. Féldrágakövek egy nulla közbiztonságú helyen ahol mindenki AKval mászkál.
Átlagos paki ruhában volt, és köveket berakta egy kínai kb. 35 l átlag piros zsákban.. Félvállra vette és elindult stoppal a kb. 1000 km utazásra. És közben mondta mit miért csinál. pl. nem szállt buszra mert a hosszú úton beszélgetni kell, ha beszél az a gyanús, ha nem az, inkább rövidebb távokat stoppolt és alvást színlelt.. Meg ilyesmik...
Lényeg amikor elindult nem lehetett semmiben megkülönböztetni a többi úton levõtõl.
Egy hangya volt sok hangya között.
Ezt kell elsõdleges szempontnak lennie amikor összeállítod a dolgaid.
Ebben teljesen igazad van,bele kell olvadni a tömegbe...ez vitathatatlan Tény,,,mentségemre szolgáljon,hogy nekem nincs annyi pénzem,hogy a környezetemhez illõ ruhában és csomagokkal mászkáljak...nincs adidas cipõm,a horgász kabát kicsit pecsétes, a bdu meg már varrva van,a hátizsákon nem látszik de az is már foltos pár helyen,,,,hidd el kifundáltam a dolgot...a többiekhez képest,akikkel együtt járunk,az én cuccaim elég szegényesek......arról nem is beszélve,hogy amikor 3-7 nap múlva kijövök a szigetrõl ahol a rejtek helyem van már nem fogok virítani.......

úgyhogy ne hidd.hogy én egy gazdag kretén vagyok aki azért tette fel a bob-ját,hogy el dicsekedjen..nem iszok és nem dohányzok és ugyan úgy bagóért melózok mint a többi rabszolga...ha figyelted a hozzászólást,évek óta gyûjtögetem a cuccokat és szívom a fogam mikor zsebbe kell nyúlni és folyamatosan az árleszállításokat és a hirdetéseket bújom..de hát ez egy prepper fórum tehát azt hiszem a megfelelõ helyre töltöttem fel a túra,túlélõ cuccaimat....de még mindig várom a hátizsák ötletedet!

Doom
01-19-2014, 08:43 PM
..egyébként meg a szokásos hozzá állás...".ha nekem nincs tehenem..hát dögöljön meg a másiké is".. a bobomról szóló hozzászólásokat töröltem.

aksurv
01-19-2014, 09:08 PM
Ne ne töröld, jó az összeállítás az álcázáson gondolkodj el és az esetleges méreten. Eszembe se jutott, hogy fikázalak nem az volt cél. Nem is te BOBoddal volt bajom ezt irtam az elsõ válaszban is. Eléggé elment a topik arra, hogy gyakorlatilag katonai méretû és felszereltségû zsákokat raktak össze civilek, ami nagyon nem egészséges egy szükséghelyzetben. Nekem tetszett a zsák és elképzelhetõ, hogy olyannak is tetszene aki nem csak neten keresztül kényszerítene, hogy levedd. Valahol veterán gondolkodását tartom helyesnek.
A pokroc az nagyon jó ötlet.
Ha elraknom kéne dolgokat akkor tényleg nagy szatyor használnék, büdös szagos rongyokkal a tetején, v. szimatszatyor és tescós 45l zsák kombót.
Egy hasonlót de kisebb zsákot használok egy EDC-re mint tied nagyon bevált, de nem biztos hogy ezt választanám max. ha nagyon kopott lesz.

Kést lámpát nem tenném oda ahol látszik, próbáld ki vágj körülbelül egy 5 cm darabot bicikli belsõbõl húzd rá az övedre vízszintesen hátra v. gyenge kezed felõli oldalra ebbe nyomd bele kés tokját emellett rögzítsd valamivel ha elenged gumi. tök stabil és nem látszik. Bicikli belsõ pedig legjobb gyújtós is soha nem ázik el Ray mears egy sima BIC öngyújtóval ezt használta dzsungelbe. Lehet csíkokra vágni tálcába, tulélõdobozba, lehet karikákra vágni akkor meg mehet karabinerre, késtokra kapcsolni húzni, de pl ráhúztam az AK bajonett markolatára és baromi jó lett a fogása. sok mindenre jó.

Vasember
01-19-2014, 09:27 PM
Kár, hogy leszedted a képeket én most utólag nem tudom megnézni és csak következtetni tudok a részletekre.
Anno volt a konditeremben egy öreg aki a nyolcker súlyosabb részén lakott. Õ egy "gubisszatyrot" hordott amibõl kilógott egy szódásszifon. Azt mondta, hogy ez a legjobb álca feléjük. Ki a fene piszkálna egy szifonos öreget?
Én fegyvereket szoktam ikeás szatyorban vinni senki nem figyel rá, amíg egy puccos taktikai tokot vagy táskát egybõl kiszúrnak.
Én csak úgy hívom: Urban Camouflage

Vietnamiveteran
01-19-2014, 09:38 PM
..egyébként meg a szokásos hozzá állás...".ha nekem nincs tehenem..hát dögöljön meg a másiké is".. a bobomról szóló hozzászólásokat töröltem.

Ne vedd annyira magadra :) , az ,hogy ki mit visz magával ha eljön az idõ ez teljesen egyedi , lehet valakinek a fületlen bögréje a legfontosabb valakinek meg az elemes rádiója , szóval nem vagyunk egyformák , a lényeg szerintem ,hogy minden fejben dõl el , valaki egy csomag kekszel kihúzza egy hétig valaki meg két napot nem bír majd ki étellel itallal sem . Készüljünk hát úgy mint eddig és ne hagyd magad letéríteni az általad jónak vélt útról :)

aksurv
01-19-2014, 09:44 PM
Kár, hogy leszedted a képeket én most utólag nem tudom megnézni és csak következtetni tudok a részletekre.
Anno volt a konditeremben egy öreg aki a nyolcker súlyosabb részén lakott. Õ egy "gubisszatyrot" hordott amibõl kilógott egy szódásszifon. Azt mondta, hogy ez a legjobb álca feléjük. Ki a fene piszkálna egy szifonos öreget?
Én fegyvereket szoktam ikeás szatyorban vinni senki nem figyel rá, amíg egy puccos taktikai tokot vagy táskát egybõl kiszúrnak.
Én csak úgy hívom: Urban Camouflage
Jó ötlet az ikeás szatyor, ha hosszú fegyvert kéne vinni tömegközlekedési eszközön akkor én horgászbot tokon gondolkodtam, úgy hogy v. egy törött botvéget gyûrûvel, v. olcsó botot tennék bele, hogy kilógjon.

kovu78
01-20-2014, 05:46 AM
Doom: szerintem nagyon jó csomag..én a gyalásót hiányolom csak belõle..de izlések és pofonok:thumbup

Doom
01-20-2014, 05:49 AM
..errõl az egészrõl annyit,hogy ki kell sétálni valós körülmények közé és le kell tesztelni a jónak vélt felszerelést...én minden cuccomat akkurátus próbának vetettem alá,volt rengeteg zsákutca és felesleges kiadás..ez amit összeraktam a minimális felszerelés,ez alatt már értelmetlen lenne az egész---mert nem mûködik---egy szál késsel meg egy csomag keksszel csak a you-tube videókon lehet el lenni...ki kell próbálni...aki komolyan akar fel készülni annak szívesen leírom a tapasztalataimat...de óva intek mindenkit a hõsködéstõl és a felkészületlen Rambózástól...csúnya betegség,ne adj Isten sérülés lehet a vége....

kovu78
01-20-2014, 05:54 AM
Doom: én azért jöttem ide , mert reménykedtem benne hogy itt segítjük egymást nem hõsködéröl volt szó,,persze mindenki úgy készûl fel ahogy tud..meg ahogy az anyagi háttere engedi, mert a számlák is jönnek ez szent igaz! mindenki a saját tapasztalátából nézi a dolgokat. Isten áldjon:thumbup

Törölt_fórumtag1
01-20-2014, 07:34 AM
Doom! Sajnálom, hogy levetted a képeket a BOB-ról, nekem nagyon tetszett! :) Ráadásul rájöttem, hogy mi minden hiányzik még az enyémbõl! :( Szóval hasznos volt, hogy felraktad! :)

Grafitos
01-20-2014, 09:56 AM
A Eli könyvébõl, vagy az ÚT-ból okulva tök mindegy, ha csövesnek nézel ki akkor is kiszúrnak és elveszik amid van...sokan belenyúlnának egy hajlékony táskájába SHTF esetén, fõleg ha étel, víz, vagy fegyver a tét. Még egy drogos csövesnél is lehet érték, vagy olyan dolog amit fel tudsz használni, vagy más tud felhasználni és el tudod cserélni. Szóval önmagában a csórónak és elesettnek kinézés semmire sem biztosíték. Az is igaz, hogy vadi új márkás ruhákban könnyen kiszúrnak és mégkívánatosabb célpontot nyújtassz. A hátizsákkérdéssel kapcsolatban annyit, hogy nem a szín vagy a márka vonzó benne, hanem a méret. Alapból szívesebben cígölnék egy kényelmes jó párnázású zsákot 3-4 napig, mint egy tescószsákot..azon kívül amennyi cuccot magaddal kell vinned erre az idõtávra kb 5-6 szatyiba is nehezen férne el..ezzel meg mozogni kizárt.
Inkább legyen minõségi és tartós a cucc és a felszerelés..aztán mielõtt nekiindulsz fogsz egy adag sarat és jó alaposan átdörzsölöd a cuccaidat vele. Mocskosnak tûnni könnyû, és nem rongálja a felszerelést..csak kimosod és mehetsz is a civilizációba

Ui: Doomhaver, jók voltak a képek és sokat adtak a topik értékéhez..légyszi rakd vissza õket:thumbup

fater.lajos
01-20-2014, 10:16 AM
Szerintem a legjobb álca, a helyi hajléktalan / guberáló figura. Szakadt biciklin tolt különféle gyanús küllemû és szagú csomagok. Kis változtatásokkal ez megvan Dél-afrikától Svédországig mindenütt. Láttam.

Grafitos
01-20-2014, 10:20 AM
"A Eli könyvébõl, vagy az ÚT-ból okulva tök mindegy, ha csövesnek nézel ki akkor is kiszúrnak és elveszik amid van...sokan belenyúlnának egy hajlékony táskájába SHTF esetén"

Szerintem a legjobb álca, a helyi hajléktalan / guberáló figura. Szakadt biciklin tolt különféle gyanús küllemû és szagú csomagok. Kis változtatásokkal ez megvan Dél-afrikától Svédországig mindenütt. Láttam.

fater.lajos
01-20-2014, 10:56 AM
Életbiztosítás nincs. De egy zsák teveszart, ami jó fõzni és fûteni is, azt igen ritkán néznek át, vesznek el. Ez a szervezettekkel bejöhet.
Vannak még a sportból fosztogatók meg a knock outosok. Õ ellenük a kitérés lehet a megoldás.
És vannak még a kannibálok. Ott mindegy mi van, megesznek.

Grafitos!
Ha megvan neked ez a könyv, amit említesz, told már föl valahova légyszíves!

THX

Grafitos
01-20-2014, 11:40 AM
ezen a linken megnézheted az elõzetesét...szerintem tetszeni fog
http://www.youtube.com/watch?v=kAMUv22y1og

töltsd le ha tudod..sajna nem rakhatom fel, hogy én honnan szedtem le, de meg lehet találni:thumbup

Daniui
01-20-2014, 01:11 PM
"A Eli könyvébõl, vagy az ÚT-ból okulva tök mindegy, ha csövesnek nézel ki akkor is kiszúrnak és elveszik amid van...sokan belenyúlnának egy hajlékony táskájába SHTF esetén"

Az oké, de több ember közül késõbb szúrnak ki, ha nem volt 1 hete fogásuk akkor meg tök mindegy ki az rámennek, maximum ha veszélyesen néz ki kerülik el de az is függ attól mennyi az önbizalmuk, túlerejük, képzettségük a rablóknak.

Grafitos
01-20-2014, 01:46 PM
errõl beszélgettünk:

"A Eli könyvébõl, vagy az ÚT-ból okulva tök mindegy, ha csövesnek nézel ki akkor is kiszúrnak és elveszik amid van...sokan belenyúlnának egy hajlékony táskájába SHTF esetén, fõleg ha étel, víz, vagy fegyver a tét. Még egy drogos csövesnél is lehet érték, vagy olyan dolog amit fel tudsz használni, vagy más tud felhasználni és el tudod cserélni. Szóval önmagában a csórónak és elesettnek kinézés semmire sem biztosíték. Az is igaz, hogy vadi új márkás ruhákban könnyen kiszúrnak és mégkívánatosabb célpontot nyújtassz. A hátizsákkérdéssel kapcsolatban annyit, hogy nem a szín vagy a márka vonzó benne, hanem a méret. Alapból szívesebben cígölnék egy kényelmes jó párnázású zsákot 3-4 napig, mint egy tescószsákot..azon kívül amennyi cuccot magaddal kell vinned erre az idõtávra kb 5-6 szatyiba is nehezen férne el..ezzel meg mozogni kizárt.
Inkább legyen minõségi és tartós a cucc és a felszerelés..aztán mielõtt nekiindulsz fogsz egy adag sarat és jó alaposan átdörzsölöd a cuccaidat vele. Mocskosnak tûnni könnyû, és nem rongálja a felszerelést..csak kimosod és mehetsz is a civilizációba

Ui: Doomhaver, jók voltak a képek és sokat adtak a topik értékéhez..légyszi rakd vissza õket"

Daniui
01-20-2014, 02:05 PM
Tudom, elolvastam ezt is, azért köszi.

Én csak azt mondom még mindig jobb ha csórónak nézel ki, késõbb leszel célpont, de ez függ sok mindentõl.

Grafitos
01-20-2014, 02:35 PM
Csakhogy úgy látszik nem is olyan könnyû csórónak kinézni mint gondolnánk:rolleyes:
Az ember nem csóró cuccokkal akar túlélni, hanem olyanokkal amikkel ez tényleg lehetséges is..
Az egyetlen megoldás, ha az álcázás nagymesterévé vállsz

Tehát, ha csórónak nézek ki, késõbb leszek célpont mint..
-ha szökött kommandósnak tûnök
-ha anyuci kiskedvencének látszom
-ha átlag családfõnek néznek
-vagy ha egy jó erõben lévõ, felkészültnek tûnõ és gyorsan mozgó valaki vagyok?

Doom
01-20-2014, 04:00 PM
,,ezzel teljesen egyetértek,ha felüti a fejét a káosz a sorrend semmit sem fog változni csak durvábban megy a dolog...a leggyengébbek és legelesettebbek vannak a "táplálék lánc" végén...praktikusan a legelsõ célpontok...egy hajléktalant már csak unalomból is molesztálnak(úgy mint most béke idõben).pláne ha nem kell tartani a következményektõl....egy három -négy fõs csoport ,jó felszereléssel,útban a menedékhely felé elriasztja a zsiványokat,fõleg ha van könnyebb préda....

..más...az összeomlásnak is vannak fokozatai...amikor el kell hagyni az otthont(bármi okból),akkor a szomszédok,barátok,rokonok,mindenki....a legjobb cuccaival,márkás sport táskával .bõrönddel várja a buszokat..tehát egy jó felszerelés,ruházat pont az álca,,mert mindenki rendesen néz ki....itt eldöntheti az ember,hogy megy a tömeggel vagy követi a tervét...mindegyiknek van elõnye hátránya(de egy dolog láthatatlan a zsák belseje,mindenki azt hiszi az van benne ami az övébe..ruhák,családi képek,srb),ha kihasználod az ingyen kaját szállást,több jut a vészesebb idõkre,ha elindulsz a menedék helyedre hát senki sem veled foglalkozik...hanem magával......ha megérkeztél,elmerülsz ,meglapulsz és figyeled a híreket...az idõ múlásával,mindenki egy re szürkébb lesz...de mindenki ,a prepper is...két. három hét,hónap a rejtekhelyen megviseli a túlélõt és a felszerelést is,ha készleteid fogytával,be merészkedsz a civilizáció romjaiba egy beesett arcú,sovány ,piszkos...de bátor:D..emberkét látnak,megviselt felszereléssel...tehát álcázva vagy megint......

Doom
01-20-2014, 04:15 PM
A túlélõ,túra csomagom képekben.....

14891490149114921493149414951496149714981499150015 01150215031504150515061507

Vietnamiveteran
01-20-2014, 05:34 PM
Nagyon frankó összeállítás , és látom gondoltál a leghûségesebb társadra is aki sohasem fog cserbenhagyni a legzordabb körülmények közt sem :thumbup

Doom
01-20-2014, 05:44 PM
Nagyon frankó összeállítás , és látom gondoltál a leghûségesebb társadra is aki sohasem fog cserbenhagyni a legzordabb körülmények közt sem :thumbup kösz a Te cuccod is nagyon tetszett,....beszerzek egy ilyen rövid italos flaskát...

Grafitos
01-20-2014, 06:35 PM
Naigen...Doomhaver..köszi, hogy voltál olyan Yoarc, hogy visszaraktad a képeket:beer:
Nem sok ember van ezen a fórumon, aki így összekészített állapotban le tudná fotózni a BOBját....Én sem, mert a ruha és a kaja mindig külön van..
Csak így tovább..remélem még van hova fejlõdnöd..

Vietnamiveteran
01-20-2014, 06:35 PM
kösz a Te cuccod is nagyon tetszett,....beszerzek egy ilyen rövid italos flaskát...

Meg hozzá legalább 2-3 dl jó erõs minõségi házipáleszt , kiváló sebfertõtlenítõ, gyúlékony , fertõzéses hasmenésnél egy-két stampó nagyon hatékony tud lenni , fájdalomcsillapító ,és hát komor idõkben kedélyjavítóként is mûködik . Persze kell a gyógyszeres táska is de azért egy ilyen univerzális ital nem hiányozhat a cumóból :)

Doom
01-20-2014, 06:47 PM
Naigen...Doomhaver..köszi, hogy voltál olyan Yoarc, hogy visszaraktad a képeket:beer:
Nem sok ember van ezen a fórumon, aki így összekészített állapotban le tudná fotózni a BOBját....Én sem, mert a ruha és a kaja mindig külön van..
Csak így tovább..remélem még van hova fejlõdnöd..

...van bizony ,rengeteg dolog van még.....

aksurv
01-20-2014, 09:32 PM
errõl beszélgettünk:

"A Eli könyvébõl, vagy az ÚT-ból okulva tök mindegy, ha csövesnek nézel ki akkor is kiszúrnak és elveszik amid van...sokan belenyúlnának egy hajlékony táskájába SHTF esetén, fõleg ha étel, víz, vagy fegyver a tét. Még egy drogos csövesnél is lehet érték, vagy olyan dolog amit fel tudsz használni, vagy más tud felhasználni és el tudod cserélni. Szóval önmagában a csórónak és elesettnek kinézés semmire sem biztosíték. Az is igaz, hogy vadi új márkás ruhákban könnyen kiszúrnak és mégkívánatosabb célpontot nyújtassz. A hátizsákkérdéssel kapcsolatban annyit, hogy nem a szín vagy a márka vonzó benne, hanem a méret. Alapból szívesebben cígölnék egy kényelmes jó párnázású zsákot 3-4 napig, mint egy tescószsákot..azon kívül amennyi cuccot magaddal kell vinned erre az idõtávra kb 5-6 szatyiba is nehezen férne el..ezzel meg mozogni kizárt.

Ui: Doomhaver, jók voltak a képek és sokat adtak a topik értékéhez..légyszi rakd vissza õket"

Nekem bevált a Tesco 45 l zsákja túrára. Vehetnék drágábbat, de ez jött be. Mint ahogy legtöbb túracuccunk és futóholmink az ALDI-ból és LIDL-bõl származik Jók hátizsákjai túrabotjaik stb. is. Simán verik Decathlon cuccait.
A félmaratonon csili vili új NIKE polót visszavittem kocsihoz és elõvettem 2000 ft os lidlist és abban futottam le. Mert kipróbált és bevált holmi.
Nem igazán vagyok márkamániás. Márkára csak ott figyelek ahol tényleg minõségrõl van szó. pl. Leatherman Victorinox.

Grafitos
01-20-2014, 09:39 PM
Én sem..szinte mindent aliról és más netes forrásokból szerzek be..nem az számít honnan van, hanem hogy bírj a strapát és kényelmes legyen.

TMIB
01-20-2014, 11:39 PM
Dániel János házi fõzésû körteviszki. :D

Nekem csak rumom van itthon, de eléggé megcsappant az üveg tartalma a hideg tél miatt.

kovu78
01-21-2014, 04:08 PM
Dániel János házi fõzésû körteviszki. :D

Nekem csak rumom van itthon, de eléggé megcsappant az üveg tartalma a hideg tél miatt.

én is arra fognám! , BOCSI!:admire::beer:

Grafitos
01-21-2014, 09:52 PM
Nálunk a hét végére mondják a hideg megérkezését..hirtelen felindulásból rendeltem is egy liter cseresznyepálinkát..hmm...lehet összefüggés

kovu78
01-22-2014, 10:27 AM
igen, hétvégére mondják, bár inkább most legyen hó , mint márciusba :D