View Full Version : Bug Out shelter / sátor / menedéképítés
Ihasz Laci
02-26-2016, 07:38 AM
Voltaképpen errõl szól a "tervezzünk felszerelést az apokalipszisre" topic!
Egy hosszú túráról,ahol folyamatosan dolgozni kell és nem megyünk haza többet!:cry:
azt nem tudom, hogy gazda mit dolgozik. en hetvegente parkorkent dolgozok, tajrendezes, favagas meg ilyenek.
nekem a munkaruhamat meg az ahhoz tartozo vedofelszerelest kell hordanom, baleset megelozes meg biztonsagi eloirasok. a munka kozben hasznalt dolgaimrol tudok velemenyt alkotni tudom oket elemezni mennyire jok vagy nem. de sajat cuccaimat nem tudom kivinni tesztelgetni melo kozben:)
ezert megyek turazgatni ahol szabadon tehetem (tesztelhetem) ezeket a dolgokat. ezert irtam, hogy: ,,nem is ertem ezt a kettot, hogy birtad osszehozni? mi koze a turafelszerelesnek a munkas holmihoz?''
az ok, hogy hasonlo lehet a felhasznalasi. erdei munka es tulelesa termeszetben, ok ezt igy ertem is. de munka kozben en nem tudom a sajat dolgaimat hasznalni, tesztelni. ezert nem is viszem magammal azt.
ha gazdanak olyan a munkaja, hogy azt csinal kozben amit akar, azt visel amit akar akkor jo neki. nekem vannak eloirasok amiket be kell tartanom.
GAZDA
02-26-2016, 03:27 PM
Rendben gondold így, ne ismerj meg olyan dolgokat, anyagokat amelyek a természetben körülvesznek minden nap és az emberiség több ezer éve használja. Jobb ha a világ másik végérõl valami mûanyag xart veszel amit nem fogsz tudni se javítani se pótolni amikor IGAZÁN SZÜKSÉG VAN RÁ.
GAZDA
02-26-2016, 03:36 PM
SZÜKSÉG ESETÉN kint tudok aludni az erdõben kabátban is! Az nem azt jelenti hogy gyalog bóklászok az erdõben egy szál faxban és irhabundában!
Olyan a munkám hogy a terepjáróban be tudok lökni egy 50 literes hátizsákot( ebben van ponyva, víz étel stb) + néhány szerszámot pl. gyalásó, gallyazó fejsze de ha ez nincs nálam természetes anyagokból is tudok RÖGTÖNZÖTT menedéket készíteni.
Ha Te nem tudod vinni a felszerelésedet és csak a ruhád van milyen hideget bírsz ki?
WestBam
02-26-2016, 04:28 PM
Dislike az egész eszmecserére. Parttalan vitát folytattok teljesen feleslegesen. Valahol mindkettõtöknek igaza van de a vita teljesen felesleges. Forest javaslom nézd meg pl. Az eszkimókat. Városban élõkön láthatsz "technikai" ruhákat de az elszigetelten élõk a mai napig állati alapú bundás ruhákat használnak. Mindkettõ eszkimó csak más az élettér. Ha valakik akkor õk tudják melyik ruhának hol van a "helye". Neked a technikai vonal vált be, használd. Gazdának a másik oldal vált be, használja egészséggel. Arról írjatok mi a tapasztalat az általatok használttal, a vita tök felesleges.
Ihasz Laci
02-26-2016, 05:42 PM
SZÜKSÉG ESETÉN kint tudok aludni az erdõben kabátban is! Az nem azt jelenti hogy gyalog bóklászok az erdõben egy szál faxban és irhabundában!
Olyan a munkám hogy a terepjáróban be tudok lökni egy 50 literes hátizsákot( ebben van ponyva, víz étel stb) + néhány szerszámot pl. gyalásó, gallyazó fejsze de ha ez nincs nálam természetes anyagokból is tudok RÖGTÖNZÖTT menedéket készíteni.
Ha Te nem tudod vinni a felszerelésedet és csak a ruhád van milyen hideget bírsz ki?
pedig nagyon azt probaltad bizonygatni a vitaban, hogy neked nem kell halozsak meg sator mert ebben a kabatban siman kint tudsz aludni akar telen is! egyszer sem emlitettel rogtonzott menedeket vagy ponyvat. csak, hogy ebben a kabatban siman kint tudsz aludni.
most meg azt irod, hogy szukseg eseten.
amugy ezzel az allitassal korabban mar en is eggyet ertettem: ,,ami az egesz vita inditoja volt az az amit mondtal,hogy te este egy ilyen kabatba telen kint tudsz aludni.
ez szamomra csak egy olyan dolog ami alkami megoldas lehet, egyszer vagy ketszer talan. de semmi keppen se hosszu tavu (4-5 napnal hosszab) megoldas.''
most kijelented, hogy megiscsak szukseg esetere tartogatod ezt a kabatot. akkor amikor en leirtam ugyanezt miert nem birtad elfogadni es egyeterteni velem?
ha telen csak ruha van rajtam a -6-7 fokot siman vegigacsorgom egesz este. ha mozgok tobbet a hidegebbet is kibirom.
ezt akartam is kerdezni. neked amugy mi az elsodleges menedek/alvo keszleted?
GAZDA
02-26-2016, 06:06 PM
Ha azt írtam akkor az úgy is van! Tehát már többször kellett így kint aludnom erdõben és folyamatosan ilyen kabátban járok télen, hogy egyértelmû legyen. Ettõl függetlenül hülyének sem kell lenni amit lehet fel kell használni pl. elhagyott tanya, erdészeti, vadászati épület, ha lehet építeni menedéket valamibõl. Tudod ha van lehetõség az erdõben aludni akkor nem a puszta közepére fekszek ki ahol a legjobban ér az esõ, hó, szél. Egyfajta szemléletet próbálok neked mutatni, érthetõ ez?
Ha neked az jó amit használsz akkor legyen jó de minden felszerelésnek van korlátja amit túrázáskor nem biztos hogy kiderül! Igazán szorult helyzetben pedig már késõ azon gondolkozni, hogy teljesen más felszerelés kellett volna. Itt magam részérõl végleg befejeztem a témát ha felfogtad felfogtad ha nem akkor nem.
Ihasz Laci
03-03-2016, 07:46 PM
inkabb ugy dontottem, hogy ide toltom fel ezt a videot, megiscsak egy menedek fajta van benne.
szoval elmentem kempingezni, londonba:) belogtam egy irodablokk parkolojaba es ott kempingeztem egy jot mult szombat.
egy ilyen minimalista cuccal sikerult megoldanom az egeszet, ez a vide lett belole:
https://www.youtube.com/watch?v=SIdlfmi71Kk
GAZDA
03-03-2016, 08:18 PM
Talán nem vagy teljesen reménytelen. :D
Ihasz Laci
03-03-2016, 08:45 PM
Talán nem vagy teljesen reménytelen. :D
en mindig is remenyteljes ifju voltam, itt is nagyon remenykedtem, hogy este ne a zsaruk ebresszenek:)
Ihasz Laci
03-13-2016, 06:35 PM
egy uj menedek tipus ami teljes vedelmet nyujt eso es szel ellen
https://www.youtube.com/watch?v=3GLKTh8qCng
Ihasz Laci
03-14-2016, 09:28 PM
ez egy ilyen elso probalkozas volt, hogy episek egy rogtonzott menedeket. annyira nem vettem komolyan a dolgot, inkabb csak csaladi fun volt. alapanyag se volt sok, elsore ez sikerult.
https://www.youtube.com/watch?v=7Z4N9JW3CWI
702970307031
Ezt úgy hívják,hogy vad etetõ!
Félreértés ne essék,nagyon jó a családdal a természetben bóklászni a jó levegõn!:thumbup
De mint menedék szánalmasan semmire sem jó!Le lett próbálva esõben és nem ér semmit,hacsak annyit nem,hogy nagyobb pocsolya lett "alatta",mint máshol.:cry: Ezért,bár képeket csináltunk,de nem tartottam ésszerûnek feltölteni ide,mert félrevezetõ lehet!
A másik dolog,amitõl óva intek mindenkit,hogy létrehozzon ilyet és késõbb (pár hét,hónap múlva) alá bújjon.Ha véletlenül egy vad alá is fekszik(ami valószínûtlen),tele lesz a hely élõsködõkkel,ami nagyobb bajt csinál a szervezetben,mint egy nátha.
Az elõzõ videó,az már egy sátrat mutat be.Árban,súlyban,csomag méretben,azonos egy sátorral...ami alulról is véd,szellõzik és nem másznak az embereken a bogarak,ezenkívül gyorsabb a felállítás,bontás.
Ihasz Laci
03-15-2016, 10:10 AM
nem vadeteto hanem lean to shelter, ezen a neven ismert. ha rendesen meg van epitve teljesen viz/ho/minden allo
ray mears is epit ilyet, persze az ove klasszisokkal jobb de ugyanaz az alapja az elkeszitesenek
https://www.youtube.com/watch?v=KPcvavuQJZI
de meg masok csinalnak ilyeneket sikerrel
https://www.youtube.com/watch?v=dvL9N1jb504 https://www.youtube.com/watch?v=ezWApqSFA0k
nem felrevezeto egyaltalan mert sokan epitenek ilyet es hasznaljak is.
,,Az elõzõ videó,az már egy sátrat mutat be.Árban,súlyban,csomag méretben,azonos egy sátorral...ami alulról is véd,szellõzik és nem másznak az embereken a bogarak,ezenkívül gyorsabb a felállítás,bontás.''
az elozo video nem satrat mutat be hanem egy ponyva menedeket. ami arban, sulyban meretben toredeke egy satornak.
ponyva ar: 2000ft kotel 500ft meret 30x15x10cm sulyat meg nem mertem le de nincs tobb 1,5kg
mutass nekem egy satrat ami ennel kisebb, olcsobb es konnyenbb?
mutass nekem egy satrat ami ennel kisebb, olcsobb es konnyenbb?
Mutatom,itt van a kezemben!1200/db,van három,az egyik használva van,a többi tartalék,1,1 kg,kötéllel,rudakkal,táskával,220*120 mm.felállítása 2 perc(lemérve) csomag méret 350*60 mm.Nem ázik be.
de meg masok csinalnak ilyeneket sikerrel
Engedd meg,hogy ne vegyem komolyan a Youtube videókat(fõleg azokat,ahol a kamera állvány az aszfalt úton van és belóg a kocsi hátulja :haha:)
A linkelt urak vajmi keveset töltöttek az erdõben,mert tudhatnák,hogy a bogarak,élõsködõk nem szeretik a huzatot és a szelet+a szúnyogok,pókok,legyek sem!Tehát akinek nincsen sátra(ami megvéd a fent említett kellemetlenségektõl,jobban jár ha zivatar idején keres egy szeles helyet és csak leül és magára teríti a ponyváját.Ha befekszik a bedunsztolt,száraz,szélvédett helyre,reggelre kullancstelep,bolha fészek,pók csípett áldozat lesz,
...de hát ehhez ki kell menni a természetbe és ezt meg kell tapasztalni!
Ihasz Laci
03-15-2016, 10:51 AM
mundjuk az ilyen 1200ft-os satrakrol van egy velemenyem de ha neked jo am legyen.
azet egy linket adhatnal rola, hol lehet ilyen csoda satrat talalni?
,,Engedd meg,hogy ne vegyem komolyan a Youtube videókat''
azert ray mears illik komolyan venni, amit o mond meg csinal az ugy is van
Ihasz Laci
03-15-2016, 10:55 AM
,,A linkelt urak vajmi keveset töltöttek az erdõben''
szerintem nincs az az nyugati ember aki tobb idot tolotott eleteben a vadonbam mint ray mears.
ha nekem nem hiszel jarjal utana. ot leszolni eleg nagykepuen hangzik, persze ha nem tudod kirol van szo ugy mas.
mundjuk az ilyen 1200ft-os satrakrol van egy velemenyem
Saját tapasztalat,tehát használtad?...vagy csak láttál olyat,aki hallott olyanról,aki azt mondta,hogy a haverja bátyja....:)
azet egy linket adhatnal rola, hol lehet ilyen csoda satrat talalni?
Bemész a boltba(az idény végén,mert akkor le van értékelve),leveszed a polcról,kifizeted,felállítod amikor esik az esõ,megnézed jó e.Ha jó akkor betartalékolsz belõle olcsón!Ennyi,ilyen egyszerû!
szerintem nincs az az nyugati ember aki tobb idot tolotott eleteben a vadonbam mint ray mears.
Azért ebben ne legyél olyan biztos!Akinek a munkája+hobbija százszor többet tud errõl ,mint a lájkvadász videósok!
ot leszolni eleg nagykepuen hangzik,
Nem leszólás,hanem tények!Nem nagyképûség,hanem tapasztalat!
Tudod,akik nem csinálnak videókat,azok is képben vannak! ;)
Ihasz Laci
03-15-2016, 12:36 PM
,,Saját tapasztalat,tehát használtad?''
nem tudom milyen satorrol beszelsz igy nem tudom, hogy azt hasznaltam-e ami neked van.
volt nekem is ilyen olcso szir-szar mini sator. igazandibol ez nem is igazi sator mert csak a kulso satorhuzatbol all az egesz, ugyhogy satornak hivni is eros tulzas amirol beszelsz:)
,,Azért ebben ne legyél olyan biztos!Akinek a munkája+hobbija százszor többet tud errõl ,mint a lájkvadász videósok!''
megegyszer mondom nezz utana annak ki az a ray mears mielott leszolod.
egyebkent szerinted a lajkvadsz videosnak mi a hobbija aki ilyen temaban filmez? biztos a belyeg gyujtes nem es azert videozik az erdoben arrol, hogy hogyan kell mondjuk menedeket epiteni.
Ádám Csaba
05-15-2016, 07:31 AM
Azt hiszem 96-ban sátoroztam utoljára. Nem is igazán vágyok rá. Ha bármi gond miatt el kellene hagyni az otthonunkat, akkor azért biztosan találnék olyan menedéket, ahol alhatok. Fontosabbnak érzem a hideg elleni védelmet. Van egy erdõnk, található rajta egy kis épület. Õszre tervezem, hogy kimegyek 3-4 napra. Fát vágok, metszegetek, vadászok, viskóban alszok, stb. Majd beszámolok róla.
Tanki
05-30-2016, 12:52 PM
Kinek mi a megfelelõ megoldás erre a célra. Mivel minden ember más és más, ezért semmi nem egyszerûen fekete vagy fehér, nem lehet kijelenteni, hogy csak ez vagy az a megoldás jó kizárólag!
Szerintem aki "bohóckodik" mindenféle menedék építéssel, az nem jön zavarba akkor sem, ha véletlen ott kell hagynia a csilli-villi sátrat valami miatt. Nem fog csöpögõ orral egy fa alatt szomorkodni, hogy most mi lesz.
Ezért tartom roppant fontosnak a sok gyakorlást, tapasztalást. Én ponyva párti vagyok, mert sokféleképpen variálható, mindig a körülményeknek megfelelõen. Könnyebb és kisebb is mint egy sátor.
Néhány alap típust láthattok az alábbi videón amit 3X2 m ponyvából lehet építeni.
https://www.youtube.com/watch?v=5aZd00fnKA0
Remélem hasznos.
Ihasz Laci
05-30-2016, 02:35 PM
En is ponyva parti vagyok. De most hogy jon a szaraz evszak es kevesbe kell esotol tartani most szeretek kiserletezni es mindenfeleket epiteni.
Most van 2 dolog amit szeretnek kiprobalni. Remelem meg fogom tudni epiteni oket. Egy egyszemelyes, amolyan mini veremhazat. Meg egy dupla, ketto egybe epitett, lean to menedeket.
Ez a tervem a nyari idoszakra.
Ihasz Laci
06-09-2016, 09:20 AM
itt a jo ido vegre lehet pille sulyu cuccokat is pakolni:)
ez a nyari kemping cuccom:
7215
2x3m ponyva, torna matrac, fuggoagy, fleece takaro meg a kotelek.
7216 7217 7218
a matrac csak egy vekony kb 0.5cm vastag matrac, pont jo a fuggoagyba. a kotelzsakot en csinaltam, egy regi nadragom szarat levagtam es osszevarrtam, a takarot meg nemreg vettem egy haztartasi boltba.
a takaro kivetelevel mar mindet kiprobaltam. a takarot most hetvegen fogom tesztelni.
az egesz cucc erteke: takaro 8, matrac 7, fuggoagy (ajandekba kaptam) kb 10, kotelzsak+kotelek 15, vizhatlan zsak a takaronak 2, ponyva 6. osszesen: 48 font / 20.000 forint
szerintem ez meg otthon se veszes egy nyari kemping felszerelesnek, ehhez tenyleg mar csak egy ket aprosag hianyzik, kinek mi kell meg de ezzel igy mar nyugodtan lehet menni turazgatni.
Ihasz Laci
06-11-2016, 11:37 AM
7219
a 30L hatizsakomba belefert a fent emlitett nyari tura csomag, egyedul a ponyva kerult kivulre. de belefert meg 2L viz egy melegito nadrag meg pulcsi. kenyer kolbasz, paprika, karavan sajt. nagy kes, furesz, zseblampa, eu csomag meg meg egy ket aprosag. ha nagyon akartam volna talan meg a ponyvat is bele tudtam volna gyomoszkolni.
Ihasz Laci
06-12-2016, 02:14 PM
na ez is megvolt. tegnap egy jot kempingeztem. az ido tokeletes volt es minden jol sikerult.
talatunk egy jo helyet a tabornak. en epitettem magamnak egy agyat. ket kivagott faronkot egymas melle gorgettem a kozottuk levo test meg mindenfele agakkal betoltottem. aztan a tetejere safranyt meg ami zoldet talaltam rafektettem es erre jott a torna matrac, valahogy igy:
7220 7221 7222 7223
az agy fole a 3x2-es ponyva lett kifeszitve. kenyelmesen jol aludtam, este 14C fok volt a homerseklet. egy pulcsit felvettem meg extranak es a fleece takaro eleg is volt, hogy melegen tartson, meg meg is izzadtam kicsit.
aztan menedek epites utan kajaltunk egy jot. volt kolbasz sutogetes meg erdei leves az erdoben talalt gombakbol meg novenyekbol. kis fa farigcsalas az edenytartonak.
7224 7225 7226
aztan kaja utan mentunk szunyalni. este meg benezett egy szarvas a taborba, mire elokotortam a telefont addigra persze lelepett:(
aztan reggel meg csinaltam egy napfelkeltes kepet aztan mentunk haza.
7227
mindent osszevetve egy nagyon jol sikerult kist vadkempingezes volt. volt menedek epites, takaro teszteles, erdei etel fozes (errol ne kerdezzetek mer a haverom szedte ossze a belevalokat en csak megettem)
Ihasz Laci
06-16-2016, 10:15 AM
a kempingezeshez meg vegszonak ezt hozzafuznem.
bukk faval tuzeltunk. aminek nagyon jo egesi tulajdonsagai vannak. kemeny fa, sokaig es jol eg, sok hot termel es nagyon keves fustje van.
az egesz taborozas alatt kb 4 orat egett a tuz amihez 3 vekony faagat tuzeltunk el, kb csuklo vastagsagu agak 1,5m hosszuak.
aki erdei taborozasra vetemedik:) ajanlom , hogy bukkel tuzeljen.
Ihasz Laci
07-28-2016, 05:49 AM
hetvegen voltam wales-be megint egy 2 napos turan.
az ido kicsit ellenunk fordult es eleg viharosra sikerult, foleg a masodik nap mikor hegyet masztunk. 900 meter magasan a jegesoben meg szelviharban egy 3 m szeles gerincen maszni felfele nem volt valami kellemes erzes.
7336 7337
viszont ilyen esos idokben mindig rajovok, hogy igazam van es nem eri meg es nem is szabad kismereteu ponyvakkal-poncsokkal probalkozni menedek epiteshez. kezdtuk a 2x3 m-es ponyvaval ami 1 embernek eleg. unoka ocsem eloszor kempingezett es szerette volna kiprobalni milyen kint aludni sator nelkul. szoval ketten probaltunk meg aludni alatta de nem sikerult, a szeleken bevert az eso. ugyhogy jott a nagy szurke egy 3x5 m ponyva.
7338 7339 7340
az mar eleg volt 2 szemelynek es napkozben is eleg hely volt alatta, hogy lehessen tenni venni es ne csak gubbaszon az ember egy sarokban ahol szarazon van.
7341 7342
Ihasz Laci
08-25-2016, 08:07 PM
menedekepites.
hasznaljuk mindent amit lehet, foleg szar idoben ha gyorsan kell menedeket epiteni.
meg jo 3km volt elottunk mielott a kituzott celhoz ertunk volna mikor elkezdett zuhogni. szerencsenk volt mert egy kijelolt piknikezohoz ertunk ahol volt eso beallo.
ugy dontottunk, hogy ott toltjuk az estet. par perc alatt felszerkesztettuk a ponyvainkat az eso beallo oldalaira. muszaly volt mert az eros szel oldalrol befujta az esot.
utana a fuggoagyakat felkotottuk es mar kez is volt az esti menedek.
7416 7417
Ihasz Laci
08-25-2016, 08:40 PM
aki hegyteton akar taborozni mindig keszuljon az eros szelre!
miutan megmasztuk a csobanci hegyet es kigyonyorkodtuk magunkat a panoramaban:
7418 7419 7420
szembesultunk 2 hatalmas problemaval.
1 eros es folyamatos a szel a hegyteton
2 nincsenek fak ahova a pnyvat vagy fuggoagyat ki lehetne kotni
itt is egy szuksegmegoldas lett alkalmazva es a varrom egy reszehez ami szelvedettnek tunt erositettuk hozza a ponyvat.
7421 7422
eso nem volt inkabb egy szelfogot probaltunk epiteni, alacsony profillal ami folott inkabb athuz a szel mintsem belekap.
eleg jol sikerult ez a megoldas is.
ennel es az elozo eso beallos menedeknel is amit eszre vettem, hogy a ponyva praktikusabb volt mintha satrat vittunk volna.
itt a hegyteton nem volt sok szabad hely. igy a fal romokhoz jo volt hozza epiteni a ponyvakat. egy satorral ez mar nem mukodott olna es a nyitottabb szeles helyeken kelett volna felallitani.
az erodben meg mikor elkezdett esni nem sok ido lett volna sator epitesre. hacsak nem valami gyorsan felallithato szupersatorja van az embernek.
ez a tura is csak azt erositette meg bennem, hogy praktikusabb a ponyva mint a sator.
Ihasz Laci
09-25-2016, 03:02 PM
kicsit elszorakoztam a haverom DD ponyvajaval:
https://www.youtube.com/watch?v=dKDHX6R13HE
nem rosz, tetszik a sok felfuggesztesi pont rajta. de. en a zoldseges ponyvahoz szoktam es vegig olyan erzesem volt, hogy barmikor elszakadhat ha megfeszitem ( ami ugye nem tortent meg). nem tunt olyan erosnek, a zoldseges ponyvaban mar aludtam ugy, hogy fuggoagynak felakasztottam. a DD ponyvaval nem mernem ugyanezt megprobalni. sulyban es meretben (osszehajtogatva) szinte semmi kulonbseg a ketto kozott!!! arban viszont a DD sokkal sokkal dragabb, kb 7-szer annyiba kerul mint a zoldseges ponyva!
aki megengedhati maganak, vegye meg mert jo a felfuggesztesi pontok miatt, nagyon jol varialhato. aki csoro mint en varrjon maganak extra fuleket a zoldseges ponyvajara ahogy en is tettem:)
https://www.youtube.com/watch?v=Ptg4gRNZs14
Ihasz Laci
10-10-2016, 08:18 AM
https://www.youtube.com/watch?v=Ptg4gRNZs14
ezt irtad az en videom ala mikor en epitettem menedeket termeszetes anyagokbol, idezlet toled:
,,Félreértés ne essék,nagyon jó a családdal a természetben bóklászni a jó levegõn!
De mint menedék szánalmasan semmire sem jó!Le lett próbálva esõben és nem ér semmit,hacsak annyit nem,hogy nagyobb pocsolya lett "alatta",mint máshol. Ezért,bár képeket csináltunk,de nem tartottam ésszerûnek feltölteni ide,mert félrevezetõ lehet!''
most meg ugyanazt csinalod amit en anno:) nincs harag csag nem birtam megallni, hogy ezt ne linkeljem ide.
...éééss! :haha:...ez alatt is áll a víz!..most nem,mert nem esik...:haha:...de..."nagyon jó a családdal a természetben bóklászni a jó levegõn!";)
most meg ugyanazt csinalod amit en anno..hát nem egészen,mert Te vadetetõt csináltál..én +menedéket...kötél nélkül...
...de megint ez a gyökérkedés...nem fogok mindent részletesen kifejteni..aki akarja érti,kérdez..a többi meg tehet egy szívességet...nincs harag!:haha:
Ugyan úgy faxoskodsz mint a másik fórumozó...tudod mit zároltam!
Ihasz Laci
10-10-2016, 04:36 PM
...éééss! :haha:...ez alatt is áll a víz!..most nem,mert nem esik...:haha:...de..."nagyon jó a családdal a természetben bóklászni a jó levegõn!";)
..hát nem egészen,mert Te vadetetõt csináltál..én +menedéket...kötél nélkül...
...de megint ez a gyökérkedés...nem fogok mindent részletesen kifejteni..aki akarja érti,kérdez..a többi meg tehet egy szívességet...nincs harag!:haha:
Ugyan úgy faxoskodsz mint a másik fórumozó...tudod mit zároltam!
en is menedeket csinaltam, kotel nelkul:)
nem faszoskodas vagy gyokerkedes volt, csak megjegyeztem, hogy engem leszoltal utana meg ugyanazt csinalod amiert leszoltal.
hozza tettem, hogy nincs harag, nem bunkoztam. te meg gyokerkedesnek meg faszoskodasnak veszed amit irtam.
tudod mit, akkor vedd annak.
Al Bundy
11-20-2016, 02:26 AM
Ezt meg akarom epiteni iden telen ha lesz eleg ho, proba csak, meg biztos jo szorakozas lesz a gyerekkel megcsinalni.
https://www.youtube.com/watch?v=K3pd-wxNEKQ
Túrista 57
11-20-2016, 04:57 AM
Nem lesz itt többet számottevõ hó.Vitorlással át lehet kelni az északi sarkon.nemrég olvastam a cikket,hogy ott húsz fokkal melegebb van mint kellene ilyenkor,nem fagy be az északi sarok :cry:
Persze nem árt elsajátítani ezt a készséget,mert ha sok gleccser elolvad(ez ma már tény) és lelassul vagy leáll a meleg áramlás az óceánban,akkor jó lesz egy ilyen menedék!
persze ha nem érik be az alma,szõlõ,nem kel ki a búza,megfagy a csirke akkor bachatjuk!:cry:
Al Bundy
11-20-2016, 09:18 PM
Itt felenk azert eleg eselyes a havazas minden evben, plusz az en tervem, ha beut valami, akkor en eszakra indulok el. Persze ez a shelter /igloo/ mar csak a legvegso esetben kerulne megepitesre, hogy az ejszakat ne a -30, illetve az alatti homersekleten, kelljen tolteni. Ha lesett a ho, es van idom, probabol megepitem.
Törölt_reg
12-25-2016, 07:35 AM
Tesztelgettem,gondolkodtam!
Megjött a hideg évszak és a természeti erõforrások elapadtak.
..nem voltam rest letesztelni a ponyvás illetve sátras kint alvást.
Tapasztalatok!
A kutyám kitûnõen elvan,jó vastag zsírréteget növesztett,megnõtt alsó bundája és a felsõ szõrzet is a földig ér.Nagyon jól érzi magát,felõle nem aggódom...hacsak az nem,hogy a ponyva alatt nem alszik!:cry:
A körben nyitott tér miatt állandóan fürkészi a környezetet,a hangokat.Menne töknek,paszulynak.A sátorban,a zárt helyen viszont nyugodalmas volt az éjszakánk.Bealudt és nem zaklatott egész éjjel.
A ponyva egy decás tramp és egy 2-3 takaró ponyva kombinációja volt.A sátor egy karrimor x1.
Hálózsáknak egy carpzoom -10,bojlis zsák(vízhatlan,polár béléses),derékaljnak egy lépésálló sátoralj.
Tüzet nem gyújtottunk,mivel modellezni akartam egy valós körülményt,ahol vagy táborban,vagy elrejtõzve kell éjszakázni.
A ponyvás dolog egy táborban elbukna,mert nem biztos,hogy van fa vagy bot,ami segítene és a cucc biztonsága sem megfelelõ.Táborba a sátor jobb,önállóan felállítható.
Viszont a súly,terjedelem kérdésében van egy kiló a ponyva javára.
A felállítás,bontás sebessége a sátor javára -5 perc és lehet indulni,gyorsabb.
Komfort...az említett zártság mellett szélállóbb és melegebb.Gyakorlatilag a hálózsák elég is volt -5-7 fokban,egy cseppet sem fáztam..a kutya pláne.Ezen kívül minden cuccunk zárt helyen volt..zsák a fejem alatt,kabátot magunk alá terítettük,a bakancs egy zacskóba,a kutya meg bele túrta magát mellettem a pulcsiba nadrágba.Egy polár alsó /felsõ,egy vastag zokni és egy dokkmunkás sapka volt rajtam.
A sátorban kitûnõ,pihentetõ éjszakánk volt.
A ponyvás tesztet éjfél körül félbe szakítottuk mert nem hagyott aludni a kutya és az arcom fázott.
A környezettel a ponyva alatt jól együtt lehetett élni,mivel minden rezdülést hallani...a sátorba nem!..csak a hangosabbakat és az irányt/távolságot is nehéz meghatározni....bár ha az ember bealszik tök mindegy.
Ádám Csaba
12-25-2016, 08:22 AM
Itt felenk azert eleg eselyes a havazas minden evben, plusz az en tervem, ha beut valami, akkor en eszakra indulok el. Persze ez a shelter /igloo/ mar csak a legvegso esetben kerulne megepitesre, hogy az ejszakat ne a -30, illetve az alatti homersekleten, kelljen tolteni. Ha lesett a ho, es van idom, probabol megepitem.
Itt középsõ országrészen az esõ esik. Nem úgy néz ki, hogy ezen a télen hókunyhót kell építeni...
Ihasz Laci
02-18-2017, 04:50 PM
ezt nezzetek mit lattam a youtube-on.
siman a legjobb menedek amit eddig lattam.
https://www.youtube.com/watch?v=AYhS1sNkWqU
WestBam
02-28-2017, 06:01 PM
10 nap kellett, de megtaláltam végre :haha:
Nekem ez a menedék tetszik a legjobban amit eddig láttam azok közül.
Errõl a kis BOL-ról (http://piterhunt.ru/scripts/forum/showthread.php?t=42267) lenne szó. A képes hozzászólás végén lévõ vastag felirattal a következõ sorozathoz lehet ugrani.
Ihasz Laci
03-01-2017, 09:43 AM
nekem nem nyitja meg a kepeket:( tudnal egy-kettot idemasolni kozoluk?
WestBam
03-01-2017, 11:38 AM
Ahogy a sztorint nézem kb. egy évet ölel fel az utolsó bejegyzésig. A képek:
7895 7896 7897 7898
7899 7900 7901 7902
7903 7904 7905 7906
7907 7908 7909 7910
7911 7912 7913
Ihasz Laci
03-01-2017, 06:12 PM
koszi a kepeket! hat ez se semmi egy menedek! azon gondolkodtam, hogy vajon magan erdoben epitette vagy valahol a nagy orosz rengetegben? szar lehet ha valaki veletlen ratalal es bekoltozik a menedekebe:)
WestBam
03-01-2017, 08:13 PM
A képsort elnézve nem olyan egyszerû helyen van ám. Jeges vízben hajóval jutottak oda, de a vízhez is már egy uazzal mentek a semmi közepére ahol csónakba ültek és eleveztek a kis helyig. Nem igazán jött át a képekbõl, de volt, hogy a tó ami mellett volt totál be volt fagyva, fúrókkal csináltak léket rajta horgászathoz. Valószínû valahol a világ vége után lehet kicsivel. Kellõen eldugott helyen ahol a madár sem jár simán elférhet, fõleg ha a tetejét is belepi a gaz és kb. semmi nem látszik belõle csak ha már épp beesel az ajtón. Nekem baromira tetszik, igazi világvége elõl elmenekülõs bol. És minden van ami a túléléshez szükséges, mondjuk hidegbõl több, mint szükséges, de csapdázással fogott állatokat, puskával vadászott, halászott, léken horgászott. Víz van, kaja van, fedél van. Mi kell még?
Al Bundy
03-02-2017, 03:13 AM
Az a baj, hogy annyira surun lakottak az orszagok, hogy ilyen fajta menedeket, csak az olyan nagy kiterjedesu es ritkan lakott orszagokban lehet csinalni mint Oroszorszag vagy Canada. Szerintem meg az USA is nagyon surun lakott egy ilyen eldugott menedekhez. Mashol elobb utobb vadaszok vagy turazok belebotlanak, es amilyen az emberi termeszet tonkre tennek.
Atyesz
03-02-2017, 09:44 PM
Megint csak azt tudom mondani, hogy találtam Én már autós táskát két lépésre az út szélétõl, ami 24 évig volt ott. Tûnt már el ember két falu között, és 5 méterre az úttól találták meg a csontjait 8 év után! Pedig keresték is.
Nézegettem én már a várost, és az erdõt havazás után, hogy vannak járt utak, de rengeteg a szûz rész, ahová baromi ritkán megy ember, mert úgy tudja, hogy nincs ott semmi.
Na az ilyen helyre kell menni építeni, és senki nem fog odamenni, mert nem vezet oda út. És ezek nem kilométerek, csak néhány 10 méter.
Viszont ettõl a képsorozattól pezseg a vérem!
Alpha
03-03-2017, 06:36 AM
Van a páromnak egy erdõje a várostól 7 km-re. A vadásztársaság területének a pereme, így vadászok se járják. Nincs arra lakott tanya. Ha a közepén építenék egy álcázott menedéket, szerintem senki sem venné észre.
Más téma. Agyalok, hogy veszem egy 60 m3-ös tartályt és 3 méter mélyen abból alakítok ki menedéket. Kézi üzemû szellõzõt nem találok hozzá. Valakinek van tanácsa, hogy hol szerezhetek be?
Ihasz Laci
03-18-2017, 07:56 PM
mostanaban eleg sokat vitazok a neten, foleg prepperekkel arrol, hogy mikor es miert kell elhagyni a varost es buging out az erdobe.
egyre tobben mondogatjak, hogy termeszeti katasztrofa utan egybol az erdobe mennek.
csak en latom foloslegesnek az egeszet vagy en nem ertek semmihez? itt nalunk, europaban egy termeszeti katasztrofa (leggyakrabban aradas) utan miert kene erdobe menekulni?
amikor azt magyarazom, hogy lehet menni masik varosba, rokonokhaoz baratokhoz mindig leszolnak. ti mit csinalnatok egy termeszeti katasztrofa utan?
Nekem már az is ellentmondásos, hogy városi prepper, de ez csak az én hülyeségem.
Attól függ, milyen katasztrófáról van szó. Ha csak nem teszi lehetetlenné az életem, maradok itthon. Ha muszáj menni, akkor család, barátok. Minek mennék az erdõbe? Ez valamiféle romantikus rajongás lehet, hogy az mekkora királyság és nem valós tapasztalat. Az értelmesebb prepperek is azt tanácsolják, hogy maradj otthon, amíg csak lehet, a kényelem, a készletek, a felszerelés miatt.
Esetleg javasold ezeknek az okos embereknek, hogy próbaképpen vegyenek ki 2 hét szabadságot és zárkózzanak be otthonra. Lakást elhagyni tilos, elektromosságot használni tilos, a családon kívül mással beszélni tilos és dobjanak össze véletlenszerûen nem túl kiadós kaját csökkentett adagokban arra az idõszakra. Lehetne ezt még finomítgatni, de azért ez ízelítõnek megteszi. Nem hiszem, hogy sokuknak feküdne ez a módi. Nem kéne összekeverni az erdei pikniket az ottani élettel. De hát én csak reszelem a körmöm és hülyeségeket beszélek :D
WestBam
03-18-2017, 08:22 PM
Röviden: Hülyék.
Hosszabban: Ha természeti katasztrófa alakul ki az általában regionális. Tehát távolabb élõ rokonoknál meg lehet húzni magad minden gond nélkül. Nincs az úton veszély, nem fognak kirabolni, lelõni, csak el kell jutni oda vonattal, busszal, stoppal, valahogy, ha épp õ nem tud elmenni érted és/vagy a családodért. Mivel lenne jobb, ha egy erdõben dekkolnál, mint ha fûtött, normális helyen? De szerintem ilyenkor még egy hostel vagy egy gyors kiadó szoba is megteszi a közelben. Ilyen esetben pl. kifejezetten jó megoldás a mastercard, mert az kb. mindenhol mûködik a világon. Ismétlem, nem SHTF hanem természeti katasztrófáról beszélek. Valszeg túl sok rambo-t néztek és azért mennének az erdõbe kommandózni. Tûzvész esetén meg nem is ecsetelném mennyire jó ötlet erdõbe menni. Mi lehet még? Vulkánkitörés, az itt viszonylag ritka, Etna és barátai távol vannak. Tornádó, hurrikán viszonylag ismeretlen erre, ezekkel sem nagyon számolok. Földrengés még talán lehet, pár százalék esélye lehet, de az is kis régiót érint általában. Szárazság az talán itthon még nem fenyeget, szomjan nem halhatunk. Cunami, lavina, ilyesmi itt ismeretlen. Nem, nem látom reális esélyét, hogy bármi féle természeti katasztrófa miatt az erdõbe menjek.
Biológiai katasztrófa az már más helyzet, ott jobb a kisebb népsûrûség, erdõ/tanya/zsákfalu/ kis község, ahol megoldható akár hosszabb idõre is a környezõ emberektõl való elzártság megoldása, mondhatni az "önellátás" kivitelezhetõ. De ez is szerteágazó, mert a kiváltó ok sem mindegy, mert egy kiszabadult/direkt elengedett szupervírus vagy valami alattomos baktérium ellen ha levegõben terjed akkor elég nehezen lehet védekezni.
Ihasz Laci
03-18-2017, 08:29 PM
ezt probalom magyarazani en is.
mikor a bankkartyat emlitem mindig leszolnak, hogy azt nem tudom az erdoben megenni. de nem is oda akarok menni! arra meg kivancsi lennek, hogy ezek a nagy tulelok mit ennenek az erdoben?
ezt nem ertem en se miert nem lehet rokonokhoz baratokhoz menni, miert akarnak az erdobe menni?
WestBam
03-18-2017, 09:10 PM
Paranoia/emberi butaság. Teljesen más a szitu, ha SHTF alakul ki és akár több régió (megye) is érintett benne, ha a bûnözés és a gyilkosság a mindennapok része lesz a városban. De itt nem errõl volt szó.
Teljesen más a szitu, ha SHTF alakul ki és akár több régió (megye) is érintett benne, ha a bûnözés és a gyilkosság a mindennapok része lesz a városban. De itt nem errõl volt szó.
De errõl is lehetne beszélni bõvebben , valamelyik topikban .
WestBam
03-19-2017, 11:09 AM
Szerintem többször volt már errõl is szó.
Persze mindenki mást mond, más álláspontja van, hogy menni vagy maradni. Város/falu/tanya/erdõ melyik a legjobb. Szerintem az a legjobb, ha van konkrét terved és ismered a környezeted nagyon jól. Az utolsó kis utcát is tudod hová vezet, milyenek a lakók, mire számíthatsz, hol bénul meg legkönnyebben a forgalom és hol tudod 100% biztonsággal kikerülni ha esetleg egyszerre mindenki elhagyná a várost. Nos ez esetemben itt a nagy falun elég nehéz, mert hiába ismerem az utcákat elég jól és elég sok kerületben, a lakók valós veszélyt rejtenek. Fõleg olyan környéken, ahol az önkormányzat próbálja elrejteni a kisebbséget és a homlokzat rendbe van téve, de a kapu túloldalán már egy harlemi gettó köszön vissza, mélyszegénység, drogok, agresszió, stb. Ezekkel sajnos nem tudok számolni, amikrõl tudok azokat próbálom elkerülni, de kevésrõl tudok és sok, vagy még annál is több rejtve. Persze jó tudni, hogy hel keveredhetsz ki a városból, melyik út hová vezet és hol tudsz kerülni, ha esetleg a célod felé valami az utat állná. De nehéz, és tudni kell hozzá azt is, melyik irányba van értelme elindulni, hol lehetnek olyan helyek amik biztonságot nyújthatnak.
Ihasz Laci
03-28-2017, 08:34 AM
ezt a videot nemreg lattam. egy erdekes megoldast mutat be ponyvaval meg satormerevitovel.
kimondottan praktikus ha olyen helyen jar az ember ahol epp nincs erdo ahol a ponyvat ki lehet kotozni. horgaszoknak tudom meg elkepzelni, nekik tuti bejon a toparton.
https://www.youtube.com/watch?v=KbSsvUWVMRc&t=171s
Ihasz Laci
04-16-2017, 12:56 PM
ez egy regebbi kirandulasomon keszult video, de most sikerult csak osszevagnom a filmeket egy videoba
https://www.youtube.com/watch?v=dpsgck_fxNU
konnyusulyu felszerelessel mentem ki, jo idoben, este +14 fok volt a leghuvosebb
Törölt_reg
04-17-2017, 06:35 PM
A "Nagyfaluból"a vízi út a legcélravezetõbb.Folyás irányba rengeteg olcsó nyaraló van eladó,akár ártéri,akár beljebb.Mohács környékén a legolcsóbbak.Az áradástól nem nagyon kell tartani,mert mostanában inkább vízhiány várható,mint árhullámok.
Olcsó gumicsónakkal,100-200 kiló felszerelés,család szállítható háztól-házig erõkifejtés nélkül.
Szárazföldön nagyon bajos a fõvárosból kijönni!Garantált a dugó!Gyalog ,bringával meg veszélyes.Talán motorral,de ott a csomag,emberek száma korlátozott.
De ha nincsen fix hely,hát rengeteg beálló,öböl van ahol ki lehet kötni és a kutya nem jár arra.Az erõforrások pedig végtelenek...
Ihasz Laci
06-06-2017, 06:03 PM
hetvegi kiruccanas a walesi hegyekbe.
a szokasos erdobe mentunk megint 3 nap 2 ejtszaka. most mar valamivel jobb volt az ido mint legutobb februarban de azert meg mindig csak 10 fok volt az esti homerseklet.
a sajat keszitesu halozsakom:
8039
csak ugy magaba nem volt eleg ehhez a homerseklethez, viszont nagyon kenyelmes:)
megint esett es sokat. ujfent bebizonyopsodott, hogy minnel nagyobb a annal jobb:) a ponyva. kis fantaziaval lehet jokat kihozni ponyvabol es lesznek olyan vizhatlan menedekek mintha satorban aludna az ember.
rovid video a hetvegerol:
https://www.youtube.com/watch?v=NCTAVmk5Rdk
Fekete-Báró
05-06-2022, 08:32 PM
https://www.youtube.com/watch?v=uSLwG2i-q-4
Néhány napja találtam: menedéképítés az erdőben
Csak egy kis kitérő.
Most nézem ezt a videót, arról szól hogy volt az eredeti primitív technológiás építő csatorna (ausztrál srác), ami nagyon népszerűvé vált.
Aztán ezt követték a sorozatban felbukkanó új csatornák, többnyire ázsiából, de azok rendszerint egyáltalán nem sima építkezős videók, hanem megjátszottak. Ügyesen meg vannak vágva a videók, de használnak műanyagot, munkagépeket ásáshoz, stb. Miközben úgy tesznek mintha csak 1 ázsaiai nő csinálna mindent egyedül, vagy 2 ázsiai fickó, stb. Bőven van ezekre bizonyíték, van ahol még a munkagép is véletlenül bennemaradt a videóban. A kamerások pedig el is mondták emailben hogy nem 2 ember van ott hanem akár több tucatnyi is, hogy a munkálatok nagy részét gépekkel végzik, de még építész is jelen van aki megmondja hogy mit hogy építsenek hogy ne dőljön össze... Amit hátrahagynak az szeméthalom és cementes zsákok.
https://www.youtube.com/watch?v=Hvk63LADbFc
WestBam
07-19-2022, 06:06 PM
Számomra a menedék nem feltétlen egy épület/építmény. Vettem egy egyszerű decathlonos "napvitorlát" (https://www.decathlon.hu/p/napvitorla-kempingezeshez/_/R-p-307422?mc=8544366&c=K%C3%89K_T%C3%9CRKIZ), az idei év egyik legjobb vásárlása volt. Nagyon hasznos tud lenni mindenhol, sok mindent lehet ebből is kihozni. Ebben a videóban ilyen menedékek építését mutatják meg:
http://www.youtube.com/watch?v=TvTmy12bj_0
Következő vásárlás valószínűleg ennek a ponyva változata (https://www.decathlon.hu/p/ponyva-2-97x2-85-m-vizhatlan-furtiv-rejtominta/_/R-p-310037?mc=8561169)lesz.
P. Dude
07-19-2022, 08:15 PM
Számomra a menedék nem feltétlen egy épület/építmény. Vettem egy egyszerű decathlonos "napvitorlát" (https://www.decathlon.hu/p/napvitorla-kempingezeshez/_/R-p-307422?mc=8544366&c=K%C3%89K_T%C3%9CRKIZ), az idei év egyik legjobb vásárlása volt. Nagyon hasznos tud lenni mindenhol, sok mindent lehet ebből is kihozni. Ebben a videóban ilyen menedékek építését mutatják meg:
http://www.youtube.com/watch?v=TvTmy12bj_0
Következő vásárlás valószínűleg ennek a ponyva változata (https://www.decathlon.hu/p/ponyva-2-97x2-85-m-vizhatlan-furtiv-rejtominta/_/R-p-310037?mc=8561169)lesz.
:thumbup
whitewolf1111
10-19-2022, 08:35 PM
https://www.youtube.com/c/AncientsWilderness/videos
https://www.youtube.com/watch?v=2wLFvDE0Ra4