View Full Version : Katonai vagy polgári
.....én nagyon nem szeretném,ha kontrázna mellettem egy rendfenntartó egység....
lehet, hogy félreértettelek, de ha kontrázik melletted, akkor hóóót mindegy, milyen ruha van rajtad. szerintem egyébként is szinte mindegy, hogy mennyire tereptarka az ember, az infrán egyformán mutat mindenki.
Daniui
12-09-2013, 12:04 PM
Már másik topciban ha jól emlékszem errõl már beszéltünk. De szerintem jobb a civil ruha, mert jobban el tudsz vegyülni viszont ki tudja, SHTF alatt lehet hogy sokaknál elõkerül a gyakorló ruha. Amúgy lehet kapni olyan gyakorlókat is amik még elmennek civil ruhának is, itt leginkább az egyszínû cuccokra gondolok. De elvegyülni szerintem mindenképpen érdemes, még az afganisztáni katonák is növesztettek szakállat hogy igazodjanak az ottani szokásokhoz.
Amatorpe
12-09-2013, 12:06 PM
Szerintem saját magadnak válaszoltad meg a kérdést: ha kerülni kell a feltûnést, akkor katonai nem igazán jöhet szóba.
De esetlegesen van egy olyan lehetõség, ami ma már kevés helyen elérhetõ, de régebben én is éltem vele: ruhafestés. Megveszed a katonait, és befesteted egyszínû zöldre/feketére, amelyik szimpibb. Így megvan a katonai cuccod, és nem is feltûnõ.
A neves értsd minõségi BDU gyártók ruházatai mind kaphatóak "civil" színekben is: fekete, szürke, különféle zöldek.
Ezenkívül nem mind igaz amit az egyenruhákról írtál, fõleg nem az hogy nehéz és nehezen szárad...fajtája válogatja.
Nekem nincs bajom azzal ha észrevesznek. Amelyiknek túl élénk a fantáziája, az ezekre következtethet a terep színű ruhából:
- Biztosan veterán. Azokkal nem jó kekeckedni, mert háborút is megjártak.
- Úgy néz ki mint egy NRA tag. Biztosan fegyvere is van.
- Hillibilly. Nagy családja lehet, 5-6 testvére. Jobb nem belekötni.
Ez mindegyik pozitívum. Ha meg Magyarországot nézzük, akkor otthon még a kőművessegéd is terepnadrágban tolja a malteros talicskát. Nem nagy különlegesség a woodland minta.
Daniui
12-09-2013, 07:18 PM
Nekem nincs bajom azzal ha észrevesznek. Amelyiknek túl élénk a fantáziája, az ezekre következtethet a terep színû ruhából:
- Biztosan veterán. Azokkal nem jó kekeckedni, mert háborút is megjártak.
- Úgy néz ki mint egy NRA tag. Biztosan fegyvere is van.
- Hillibilly. Nagy családja lehet, 5-6 testvére. Jobb nem belekötni.
Ez mindegyik pozitívum. Ha meg Magyarországot nézzük, akkor otthon még a kõmûvessegéd is terepnadrágban tolja a malteros talicskát. Nem nagy különlegesség a woodland minta.
Ha kevered a katonait meg a civilt az szerintem jó, de ha megjelensz teljes uniformisban véleményem szerint a mesterlövészek elõbb szednek ki mint ha civilben vagy, Selco is írta hogy nappal a mesterlövészeké volt a terep, és ugye tudjuk hogy õk minél magasabb rendfokozatra mennek, ha nincs rendfokozat akkor amelyik a legkeményebbnek néz ki. Bár sok esetben jól jön ha félnek/tartanak tõled, mert adott esetben egy kommunikációs szituból is jobban jöhetsz ki a megjelenésed miatt.
Mesterlövészek? :confused: Nálunk Obama szavazó anyukákkal van tele a szomszédság. Van egy szakállas fazon, kettővel arrébb, elég rendesnek tűnik. Meg a bolond nő bal oldalt. Srégen baloldalt van egy ázsiai család, van egy üres ház jobb oldalt, az eladó már vagy 2 éve. Van egy valaki, aki szerintem vagy tűzoltó lehet, vagy valami hasonló munkakörben dolgozik. Nem tudom, de erre gyanakszom. Van az utca végén egy kiskutyát sétáltató házaspárt. Balunkon beteg idős nő. A mesterlövészséget egyikből se nézném ki. :) De ha már akkora gáz lenne hogy mindenkire lőnének az utcán, akkor én se sétálgatnék odakint. Talán csak ha nagyon muszáj lenne, sötétedés után, teljesen feketében. Viszont sok itt a bokor, tehát a terepminta szerintem nem lenne negatívum. Piros és neonkék ruhában nehéz lenne bokorban bujkálni.
Daniui
12-09-2013, 07:58 PM
Mesterlövészek? :confused: Nálunk Obama szavazó anyukákkal van tele a szomszédság. Van egy szakállas fazon, kettõvel arrébb, elég rendesnek tûnik. Meg a bolond nõ bal oldalt. Srégen baloldalt van egy ázsiai család, van egy üres ház jobb oldalt, az eladó már vagy 2 éve. Van egy valaki, aki szerintem vagy tûzoltó lehet, vagy valami hasonló munkakörben dolgozik. Nem tudom, de erre gyanakszom. Van az utca végén egy kiskutyát sétáltató házaspárt. Balunkon beteg idõs nõ. A mesterlövészséget egyikbõl se nézném ki. :) De ha már akkora gáz lenne hogy mindenkire lõnének az utcán, akkor én se sétálgatnék odakint. Talán csak ha nagyon muszáj lenne, sötétedés után, teljesen feketében. Viszont sok itt a bokor, tehát a terepminta szerintem nem lenne negatívum. Piros és neonkék ruhában nehéz lenne bokorban bujkálni.
Igazad lehet, én most nagyon deffenzív szemszögbõl néztem. Mondjuk a neonkéket azt nem ajánlom, de egy full US Army szettet se.
Törölt_fórumtag1
12-10-2013, 11:56 AM
Nos, én a magam részérõl a katonai verziót részesítem elõnyben és nem csak azért, mert lassan 20 éve van szerencsém viselni :). A katonai felszereléseket, úgy gondolom, hogy napi szinten lehet használni (legyen az ruházat, hátizsák stb.), ráadásul alapvetõen rejtõ színek. A civil cuccokkal ezzel szemben az a problémám, hogy nem tudom mennyire bírnák ki a mindennapos használatot. Pl. egy nagyon klassz túrabakancs jó lehet adott esetben és lehet, hogy kényelmesebb is, mint egy katonai, de elképzelhetõ, hogy csak annyit bírna, hogy évente 2x-3x elmenj benne hegyet mászni 1-2 hétre... Persze, lehet, hogy nem így van, vagy másnak más a tapasztalata, mindenesetre én a katonai felszerelésekben jobban bízok.
Én is így vagyok vele. Ha egy nadrág/bakancs tesztelés után megfelel egy katonának a frontvonalon, akkor nekem is jó lesz itthon. A súly meg nem szempont, mert a BDU nem nyom annyit mint mondjuk egy farmernadrág. Ráadásul kényelmesebb is, kevésbé kopik, több rajta a zseb, praktikusabb és olcsóbb is.
bögre
12-10-2013, 04:16 PM
Én mostanában katonai surranoba és terepmintás rendszeresitett gatyába mászkálok. Kényelmes meleg jo anyagbol vannak. Surranoba nehés kicsit legugolni de örök életü cucc. Szerintem katonai surrano terepmintás gatya fekete polo tökéletes városba és terepre is. Egy fekete kabát simaszk és kész a hideg verzios öltözet! :)
Al Bundy
02-16-2014, 07:00 PM
Én is inkább a katoni cucccokra esküszök, hiszen azok hasonló feladatra vannak tervezve mint amire mi is készülünk, amíg a civil túra cuccok is a fogyasztói társadalomnak ergo nem túl hosszú életek szerintem. A másik alternatíva szerintem a kifejezetten munkaruha erõs és hasonlit a civil cuccokhoz.
Hyster
02-16-2014, 07:03 PM
mi pl az engelbert strauss -tól rendeljük a munkaruhát. 2 évet kibirnak, kénylemesek, strapabírók, jó minõségûek. ÉS annyira rosszul se néznek ki.
mi félévente kapunk, így eléggé helyes készletem van már belõle, szerencsére a méreteim se változnak. :D
Al Bundy
02-16-2014, 07:16 PM
És ezek milyen munkára való munkaruhák, amit te használsz?
Hyster
02-16-2014, 07:24 PM
Én ács vagyok, szóval építõipari, de sok munkához gyártanak.
www.engelbert-strauss.de
ez a weblapjuk
Al Bundy
02-16-2014, 07:37 PM
Az ácsnadrágok azok jók
Vietnamiveteran
02-16-2014, 09:13 PM
Én a vadászruháimra esküszöm ,jól van nem a tiroli bõrgatyára :) Hanem a meleg vastag kifejezetten szélsõséges igénybevételekre készült vadász ruhákra . Van bozótálló kabátom , nem vicc ez tényleg a legszúrósabb kökényesben is megvéd a sérülésektõl és nem úgy jössz ki a bozótból ,hogy cafatokban lóg rólad a ruha ,ráadásul az esõnek hónak sárnak is jól ellenállnak ezek a ruhák , áruk ugyan nem olcsó de én sok jó vadászcuccomat vettem meg kéz alatt olcsóbban . Ráadásul a zöld ruha nem annyira militáns mint mondjuk egy terepszínû öltözet .Komoly SHTF esetén a civíl ruha felejtõs , védelmi szintje a nullával egyenlõ , ráadásul könnyû célpontot sugall . Egyszer hallottam valahol ,hogy " sólymok közt sólyomnak kell látszani , galambok közt pedig galambnak " vagy valami ilyesmi de a lényeget úgyis értitek .
Hyster
02-16-2014, 09:19 PM
pedig de megnéznélek Lederhosen-ben, ahogy sörrel a kezedben a hegytetõn alpesi kürtöt fújsz :D
Vietnamiveteran
02-16-2014, 09:23 PM
pedig de megnéznélek Lederhosen-ben, ahogy sörrel a kezedben a hegytetõn alpesi kürtöt fújsz :D
Van az a pálinkamennyiség ....... :)
Hyster
02-16-2014, 09:25 PM
nekem elég volt egy elvesztett fogadás :S
A. L. Ias
02-16-2014, 09:28 PM
Van az a pálinkamennyiség ....... :)
Összedobjuk! ;) :D És fotózunk!!!!
Hogy ne csak OFF legyek. A rendfenntartó erõket, hova sorolod? Nem szúrják ki a militáns, vadász ruházatot? Nem néznek "veszélyes elemnek", nem vonnak külön ellenõrzés alá? Hamarabb feltételezhetik a fegyvert vagy a kkv eszközt.
Hyster
02-16-2014, 09:34 PM
Összedobjuk! ;) :D És fotózunk!!!!.
1 liter házi sárgabarack pálinkával beszállok :D
A. L. Ias
02-16-2014, 09:42 PM
1 liter házi sárgabarack pálinkával beszállok :D
Egy literrel megtoldom, pontos íz még nincs, mert most csak töredékliterek vannak itthon különbözõ fajtákból.
Vietnamiveteran
02-16-2014, 09:44 PM
" A rendfenntartó erõket, hova sorolod? Nem szúrják ki a militáns, vadász ruházatot? Nem néznek "veszélyes elemnek", nem vonnak külön ellenõrzés alá? Hamarabb feltételezhetik a fegyvert vagy a kkv eszközt. "
Szerintem ha lesznek rendfenntartó erõk azok mindenkit gyanúsnak fognak tartani aki nem közéjük tartozik tök mindegy ,hogy milyen ruha van rajtad . Nem véletlen kell elkerülni a lakott településeket , utakat , folyópartokat . Tökéletes álcád úgysem lehet , és ha értékes BOB pack van a hátadon akkor mindenáron az emberek elkerülése a cél ,mert elõbb utóbb valaki majd elveszi . Vagy B verzió hasonló gondolkodású megbízható nagy létszámú fegyveres csoport szintén jó választás lehet , de ezt nagyban befolyásolja a kialakult helyzet . Tény , egyedül hosszútávon becsavarodik az ember , meg én nem szeretnék úgy túlélni bármit,hogy ne legyen kihez szólnom.Pár napig el lehet kolbászolni egyedül de nem lehet örökké bujkálni sem , a készletek elõbb utóbb elfogynak és akkor szükség lesz társakra . Megint jól elkalandoztam az öltözködéstõl de valahol ebben a témában minden mindennel összefüggésben van .
Hyster
02-16-2014, 09:48 PM
nekem is elõkészületben van a militáris/álcázo/zöld cucc beszerzése, csak most még egyenlõre lesz 1-2 huzosabb kiadásom- amit szükségesnek érzek, és mivel strapabíró ruhám van, így azok hártébb vannak a listán.(de nem utolsó helyen)
A. L. Ias
02-16-2014, 09:52 PM
Szerintem ha lesznek rendfenntartó erõk azok mindenkit gyanúsnak fognak tartani aki nem közéjük tartozik tök mindegy ,hogy milyen ruha van rajtad . Nem véletlen kell elkerülni a lakott településeket , utakat , folyópartokat.
Ha nem vagy elég gyors és lépsz le idõben, vagy a BOL felé folyón kell átkelned, hamar beleszaladhatsz egy EÁP-ba. Vagy csak beszivárogsz a városba info, cserekereskedelem miatt. Ilyen esetekre gondoltam.
Vietnamiveteran
02-17-2014, 05:37 PM
"Én most ezen gondolkodok...átmenet a tartós,elnyûhetetlen,erõs,nem feltûnõ,de álcázó,nem is drága..egy baj van nem vízálló http://www.munkaruha-aruhaz.hu/divat...ben_245gm2_102"
Jók az árak , de azért nézz körül itt is én nemrég vettem ezt a mellényt nagyon jó meleg és a sok zseb pedig mindig jól jön .
http://www.lumaxpro.hu/#a82788
vankujpecás
02-21-2014, 08:05 AM
A jó öreg 90M gyakorlógatya, kiegészítve valamilyen polár pulcsival, dokkmunkás sapkával. :) Itthon kishazánkban, fõleg itt falun sokan minden nap hasonlóképp néznek ki... :thumbup
Mizu mondanál pár olyan konkrét katonai modellt, ami véleményed szerint veri a civileket?
Tökéletesen le van írva ebben a topikba minden! :)
pappito
09-18-2014, 10:42 PM
A civil cuccokkal ezzel szemben az a problémám, hogy nem tudom mennyire bírnák ki a mindennapos használatot. Pl. egy nagyon klassz túrabakancs jó lehet adott esetben és lehet, hogy kényelmesebb is, mint egy katonai, de elképzelhetõ, hogy csak annyit bírna, hogy évente 2x-3x elmenj benne hegyet mászni 1-2 hétre... Persze, lehet, hogy nem így van, vagy másnak más a tapasztalata, mindenesetre én a katonai felszerelésekben jobban bízok.
Azért a civil motyók elég jól meg vannak csinálva, legalábbis a normálisabbja biztos. (a kínában, kitudja mibõl fröccsöntött hátizsákra én sem bíznám magam) Meg azért azt beláthatjuk, hogy ha egy bakancs, zsák, stb. felvisz az Everestre meg lehoz onnan, akkor azért nem lehet azt olyan könnyen elnyûni a mindennapos használatban. Viszont ezek a holmik általában igen drágák, és általban rikító színûek, hogy könnyebb legyen megtalálni az egybites turistát, ha eltéved, vagy elviszi a lavina. Húsz év alatt kettõ pár HanWag bakancsom volt az elsõ 9 évet bírt, a második meg 11-et úgy, hogy az volt az általános téli lábbelim, túracuccom, plusz a másodikban két szezont robogóztam is télen. Bátran állíthatom, hogy a régi magyar surranó egy kalap szar volt hozzá képest minden szempontból, kivéve az árat.
Meg még valami, ha megnézed a harcoló alakulatokat, mondjuk az amerikai egységeket, akkor látod, hogy szinte mindenki módosítja és kiegészíti a standard issue felszerelést (ruhát, pakkot, fegyvert), amit _általában_ olyanok szereznek be, akik életükben nem hagyták el a gazdasági osztályt, bevetést megjárt katonát meg csak képen láttak. Ha jól emlékszem, akkor a magyar alakulatot külön fel kellett szerelni, nem az egyszeri bakák cuccával mentek menetet kísérni... Vagy emlékezzünk a papírtalpú bakancsokra a Donnál :( A beszerzésnél csak egy szempont, hogy a katona hogy fogja érezni a cuccban magát, a beszállítóval történõ tárgyalás során egyéb szempontok is elõkerülnek. Plusz, ha valami kicsit kényelmetlen, akkor a civil vevõ soha többet nem vesz a márka termékeibõl, ha a katonának kényelmetlen, akkor meg kussol, mert az van, azt kell szeretni.
Mindettõl függetlenül én a mil/polgári vegyesben hiszek, mert van csomó katonai cucc, ami verhetetlen és ráadásul nem hupikék és bizonyított már.
Egyébként a vadászok zöldesbarnája lehet igen hasznos, rejt is meg a flaszteron sem úgy nézel ki, mint a rambó.
Henrietta1
09-18-2014, 10:59 PM
Nem mondtam, hogy nem jók a túra cuccok, csak, hogy a katonaiban jobban bízok! :) Nyilván nem azokban, amiket a hozzá nem értõk ránk erõltetnek, hanem, amit te választasz ki magadnak. A régi surranót vagy málhazsákot pl. én sem használnám. :) De a jobbak között van olyan, amit szinte folyamatos használatra terveztek, fejlesztettek ki. És persze a színûk is döntõ szempont nálam. Félre ne értsd, nem leszólni akartam a civil felszereléseket, csak a katonai közelebb áll hozzám. :thumbup
pappito
09-19-2014, 03:58 AM
Nem mondtam, hogy nem jók a túra cuccok, csak, hogy a katonaiban jobban bízok! :) Nyilván nem azokban, amiket a hozzá nem értõk ránk erõltetnek, hanem, amit te választasz ki magadnak. A régi surranót vagy málhazsákot pl. én sem használnám. :) De a jobbak között van olyan, amit szinte folyamatos használatra terveztek, fejlesztettek ki. És persze a színûk is döntõ szempont nálam. Félre ne értsd, nem leszólni akartam a civil felszereléseket, csak a katonai közelebb áll hozzám. :thumbup
nincs azzal semmi baj, én is szoktam military supply cuccokat venni, általában strapabíróak, és én szerencsére eldönthetem, hogy katonait használok valamibõl vagy polgárit, a katonák nem :)
cookac
09-19-2014, 09:23 AM
Attól, h katonainak nevezünk vmit még feltétlen tartósabb mint a polgári változata. Nem is lehet általánosítani, mert mondjuk az USA hadseregének is kismillió beszállítója van. Általában igyekeznek minél több helyi céget bevonni a termelésbe költségcsökkentés gyanánt, ezért is látható sokszor a kismillió féle jelölés, eltérõ minõség. Ezek a cégek v saját fejlesztést kínálnak eladásra, vagy kapott anyaggal dolgoznak. Minél több tõkeerõs polgári cég végez kutatást, annál több lesz a modern termék, és egy hadsereg csak nehezen tart lépést vele, mert egyszerre átszerelni egy hadsereget nem kis befektetés. Nem a speciális feladatokat ellátó egységekre kell gondolni, ahol a kis létszám miatt a képesek a legmodernebb technológiával felszerelni õket, hanem magára a mezei baka felszerelésére. A polgári és katonai téren jelenlevõ anyagok mint a pl. Cordura bevezetése nagyon kiegyenlítetté tette a mezõnyt. Viszont olyan anyagok mint a Dyneema ma még nem elég olcsók ahhoz, h tömeges katonai alkalmazásról beszélhessünk.
Aztán vég nélkül lehetne sorolni például az amerikai speciális egységeknél rendszeresített dolgokról, amiket a katonák sokszor civil szférában kapható termékekkel igyekeznek leváltani. Ezt a vezetés v engedi v nem. Példa mondjuk egy Dragon Skin testpáncél, ami könnyebb és hatékonyabb mint a katonai, viszont betiltották a viselését a seregben üzletpolitikai okok miatt. A katonai színvilág is folyamatosan változik, jött a digital pattern, aztán ott van a "szürke" ACU, amirõl már megjelenésekor is lehetett tudni, h vmi bûzlik körülötte. Mellesleg a multicam ellenében nyert, ami ugye most kerül rendszeresítésre lassan mindenhol.
Meg kell említenem, h az utóbbi idõk amerikai beavatkozásainak okán a felszerelés (értem ruházat) jelentõs változásokon esett át. Több dologról bebizonyosodott, h nem alkalmas hadászati feladatokra. Ilyenek a 2-3 hónap alatt elrongyolódó nadrágok, nem megfelelõ zsebek, gombok, anyagok, stb. Erre jelentek meg válaszként az acélbetétes bakancsok, a zsákok derékpántja, v elsõ körben a felcsatolható térd-könyök protektorok, amit le is cseréltek "beépített"-re, a civil ivózsák rendszeresítése, a ripstop anyag, v a protektoros kesztyûkön át a "lélegzõ" alsóruházat. Ezek mindegyike már használatban volt azelõtt is, ha máshol nem is de a sportban mindenképp.
Mivel az amerikai harcok javarészt sivatagos és urbán környezetben, kövek, sziklák és romok közt folynak, ezért egyfajta trend lett az ilyen színvilág és ezek az anyagok. Viszont a polgári ipar folyamatosan rukkol elõ új fejlesztésekkel, amit a hadiipar csak késve követ. Nálunk körbenézve "katonai" vonalon az látható, h mindenkinek használt, leselejtezett, már nem rendszeresített v épp kivonásra kerülõ holmija van. Régi magyar katonai tájoló, mert az még anyagból van. Régi vmilyen zsák, mert strapabíró. Vagy gatya, v bakancs, mert az bírja. Valójában viszont az igazság az, h azért vannak ilyenek, mert olcsóbban hozzájutni, mint a modern civil változatokhoz. Egy használt - legyen raktári állapotú - angol DPM gatya mondjuk 1.500 forint. Uez a minõség civilben a többszöröse. Viszont egy a sokak által favorizált német "kommandó" hátizsák - 6-10 ezer forint - helyett ennél jobbat kapni civilben is. Tehát lehet mondani példát erre is, arra is.
Mert megnézném hányan rohangásznak itthon a katonaholmik kedvelõi közül mondjuk Tacgear KSK gatyában és hányan kínai utánzatban. Vagy hány ember áldozna 2-300 eurot egy Bausenwein 6. gen Smockra ha van használtban BW néhány ezerért is. Minõségben a különbség óriási. Csak azt akarom mondani, h a nagyvilágban a "katonai" nem egyenlõ a hazánkban elérhetõ "katonai"-val. Nyilván ha annyit keresne az ember itthon is mint mondjuk németországban, más lenne a helyzet ezt nem vitatom. Elnézve az amerikai preppereket sokan közülük annyi jó minõségû felszerelést halmoznak fel, ami egy átlagos magyar család több évi jövödelme. És ez nálunk nem megvalósítható.
TangoMike
09-19-2014, 09:55 AM
Talán egy érdekes adalék a vitához az amerikai Grey Man koncepció.
Nézzetek utána a YouTube-on:
https://www.youtube.com/watch?v=62eWTVNnctI
Stuka
09-19-2014, 05:31 PM
A civil cuccok között is vannak nagyon jók ahogy a militarynál is, szerintem hülység az,hogy 2x3x lehet használni egy civil tura bakancsot ,mert nem birná...
nekem Lowa bakancsom van és egész télen meg tavasszal használtam utcán meg turákon,és ismét elõveszem, de semmi baja,vizállóság is hibátlan.
http://geotrek.hu/webshop/_lowa_renegade_gtx_mid_turabakancs/2386
cookac
09-21-2014, 08:25 PM
A jó öreg Lowa renegade... ebbõl a modellbõl adnak el világszerte a legtöbbet, gondolom nem véletlen :)