View Full Version : Erõd vs.Mobilitás? Menni vagy maradni?
Don't Panic
03-22-2013, 04:51 PM
Örök dilemma a prepperkedésben, amiben a mai napig nincs konszenzus. Nem is lehet, mert minden szitu más. De, érdekelne, hogy egy ilyen kis országban, ekkora népsûrûség mellett ki mit gondol a dologról?
Szerintem is így van, Magyarországon a szántóval körülvett falu lehet a legjobb hely.
Városban pedig minden azon áll vagy bukik, hogy van-e hely ahová menni lehetne. Annak nincs értelme ha valaki fogja a hátizsákot, az asszonyt és a gyerekeket, aztán nekivág a semminek. Ha nincs úti cél, akkor az úgy elég nagy felelõtlenség. Ha van nyaraló gyömölcsössel, bármilyen óvóhely, egy rokon vidéken, akkor van értelme nekiindulni.
Trendo
03-23-2013, 06:41 PM
Jól számbavettétek a lehetõségeket! A város nagyobb lehetõségeket kínál, nagyobb kockázattal párosítva. Egy összetartó faluközösség a legjobb menedék. Vagyis az a legjobb felkészülés szerintem, ha ilyen jellegû kapcsolatok kiépítésére törekszik az ember.
Grafitos
04-02-2013, 01:01 PM
Alapból a fél fõváros vidékiekbõl áll, akiknek nem kell mondani és ha gebasz van, húznak haza anyuhoz (én is ilyen vagyok, és otthon vannak is tartalékok bõven.) nem kérdés lépni kell ha van hová és mivel..példa:
a borsodi kisfalumban lépek 1 kikómétert, és benne vagyok a természet sûrûjében..vegetáció, vadállomány stb.
Míg Bp-n ugyanekkora távon max a városliget marad, ahol aztán kezdhetek szöcskét fogni.
Többek között a nagy városokat az inporton kívül vidék látja el kajával, és ha jön a rosszélet, bizony gyorsan elzáródnak a csapok és nem marad más, mint kongó panelfalak és sovány városi túlélõk..
Trendo
04-18-2013, 12:02 PM
A kabaré az, hogy amiket a prepper társak feltételeznek élbõl, az nem biztos, hogy úgy van!!! Rengeteg olyan faluban jártam, ahol az önellátás nulla ma már! Nem mûvelnek kertet! Nem tartanak nyulat, tyúkot, galambot! Kivágták a gyümölcsfákat, a szõlõtõkéket! Az lepusztulóban levõ faluban otthagyott, düledezõ házakban a falugondnok (mert már postás sincs!), szétosztja a nyugdíjat, aztán beülteti az özvegyasszonyokat a kisbuszba és beviszi a legközelebbi boltba bevásárolni... Szó nincsen már önellátásról, Kert-Magyarországról! Ezek már csak afféle városi illúziók!
A reggeli-esti buszjáratról lemaradó ember mindenrõl lemarad. A menetrend szabályoz szexet, kultúrát :(
Fallout11
04-18-2013, 02:35 PM
"Nem tartanak nyulat, tyúkot, galambot! Kivágták a gyümölcsfákat, a szõlõtõkéket!"
Na de miért?
Mert sok helyen ezeket mind ellopnák ha lenne.
Trendo
04-18-2013, 04:06 PM
"Nem tartanak nyulat, tyúkot, galambot! Kivágták a gyümölcsfákat, a szõlõtõkéket!"
Na de miért?
Mert sok helyen ezeket mind ellopnák ha lenne.
Így aztán abban a megnyugtató tudatban döglenek éhen, hogy "de legalább nem lopták el, ami nem is volt" :)))))
cereal killer
04-24-2013, 07:32 AM
a zöldségesnél meg a húsboltban a Pestrõl (nagybani piac) szállított áruk vannak! 20 éve ez még elképzelhetetlen volt...
Én is hasonlókat tapasztalok, elszomorító. Már eleve az elképzelhetetlen volt 2-3 évtizede, hogy húsbolt, meg zöldséges legyen egy 1000fõs településen, nemhogy pestrõl szállítsák oda az árut. :hogymi:
Sokan azért se termelnek semmit, mert úgyis más aratná le. Akkor meg minek vessék el és minek gondozzák hónapokig? Inkább bele se kezdenek a veteményezésbe. :(
Mindegyik megoldás mellett vannak érvek és ellen érvek,õszintén kíváncsi vagyok a véleményetekre!
938939
Én személy szerint mobilitás párti vagyok...mivel a felkészülésben a pénz meghatározó,így el kell dönteni elõbb-utóbb,hogy melyik irányba folyjon a fejlesztés....szerintem a ki egy helyben marad annak vége pl The walking dead.Z-háború,A kaptár ezekben a filmekben jobb volt mozgásban maradni....árban majd ugyan annyiba kerül egy jól védhetõ eldugott nyaraló mint egy túlélõ jármû és ha ügyesen van fel töltve.ugyan addig ki is lehet húzni benne,csak nem tudnak lerohanni.....
941940
http://www.iglobal.hu/index.php?id_product=442&controller=product
mossberg-operator
12-12-2013, 09:14 AM
Én személy szerint mobilitás párti vagyok...mivel a felkészülésben a pénz meghatározó,így el kell dönteni elõbb-utóbb,hogy melyik irányba folyjon a fejlesztés....szerintem a ki egy helyben marad annak vége pl The walking dead.Z-háború,A kaptár ezekben a filmekben jobb volt mozgásban maradni....árban majd ugyan annyiba kerül egy jól védhetõ eldugott nyaraló mint egy túlélõ jármû és ha ügyesen van fel töltve.ugyan addig ki is lehet húzni benne,csak nem tudnak lerohanni.....
941940
http://www.iglobal.hu/index.php?id_product=442&controller=product
Maradok. Ennyi cuccal, kisgyerekkel. Mennyi gazolaj is kell menni?
Maradok. Ennyi cuccal, kisgyerekkel. Mennyi gazolaj is kell menni?
Lehet,hogy 100 liter,de lehet,hogy egy liter is elég,hogy kijussatok a veszély zónából.......
Daniui
12-12-2013, 10:08 AM
Én is mozgás párti vagyok, egy helyben maradásnál csapdába kerülhetsz, bár ha van egy ültetvényed állataid, azaz biztosítva van az élelmed vized akkor lehet hogy nem érdemes továbbmenni. Viszont ha mozogsz új lehetõségek kerülhetnek eléd, és lehet hogy elõbb-utóbb rátalálsz a megfelelõ helyre ahol letelepedhetsz, de a mozgásban lévõknél is megvannak a biztonsági kockázatok, mert új terepen nem tudod mikre kell odafigyelni, mik a veszélyes területek.
Meg ha mozogsz legalább világot is látsz közben, úgyhogy még élménynek is jó.
Egy gondolat,csak úgy zárójelben....milyen sokba kerül?akarok-e ennyit áldozni rá?Nekem erre nincs pénzem! stb....Tedd fel magadnak a kérdést,hogy tényleg tiszta szívembõl,teljes hittel vallod,hogy az általunk ismert világnak belátható idõn belül VÉGE?????...vagy csak érdekel a téma és valamit csináljak a hosszú téli estéken? Ha úgy vagy vele mint a baseball játékos,hogy araszolsz a bázis ponttól a következõig,de még szemmel tartod ahonnan elindultál..akkor ez csak hobbi.De hateljes erõdbõl futni kezdesz a következõ pontig akkor váltál PREPPERRÉ!!
942
Én maradok. Ha nincs hová menned, akkor nincs hová menned. Nekem nincs, úgyhogy itt van a BOB, de ha eljönne az idő hogy valamiért el kellene hagynom a házat, akkor kitartok a végsőkig. Nem azért gyűjtöm itt az ételt, vizet és egyéb dolgokat, hogy aztán 1 perc alatt mindent hátrahagyjak.
astonferi
12-13-2013, 07:10 AM
erõd. ahova menni kéne messze van és egy nõvel és gyerekkel nem tudnám a biztonságukat garantálni. nincs hozzá ideális jármû.
erõdben készletek környékén csapdák, barikádok. gyorsan ki lehet építeni mert erre tervezel. aki támad azért teszi mert nincs készlete így nem biztos hogy ki tud addig tartani egy ostromnál mint akinek bent van. amikor hullani kezdenek a támadok a csapdáktól vagy mert te bentrõl ritkítod õket akkor lehet hogy könnyebb prédát keresnek.
egy jól védett helyrõl nagyon nagy vesztességet tudsz okozni a támadóknak amit egy idõ után átgondolnak hogy érdemes e folytatni hiszen a túlélésért támad és küzd nem azért hogy meghaljon.
olyan jármûvet még nem láttam amit ne tudtak volna megállítani erõdöt viszont igen amit nem tudtak vagy csak évek alatt tudtak bevenni a támadó túlerõ ellenére.
Enxtheone
12-13-2013, 06:12 PM
Erõd. (titkos bunker) :D
Erdõben nem akarok rambozni (nem is tudnék)
Ha meg kisbusszal mennék akkor minden utcasarkon ott lenne pár fosztogató csapat.
Amatorpe
12-13-2013, 06:45 PM
Erõd. Egy olyan ok miatt, amit még nem láttam itt: TE szabod a feltételeket. A helyismeret óriási kincs. USA kontra Vietnám: egyik fõ oka a "nemnyerésnek" a kifejlett alagút és vízszint alatt 10cm-el húzódó hídhálózat volt. Ha elindulsz, elõbb-utóbb úgyis meg kell állni pihenni, wc-ni, tankolni, stb. És akkor ott lesznek, mert a nyomodban járnak majd, készen állva a pillanatra, hogy elkapjanak. Mad Max is f*sza gyerek volt, de mindig kilõtték alóla a járgányt. Sok lúd disznót gyõz, de ha van egy jól védhetõ bázisod (bunkered, bármid) akkor kb régi várak: 5x-ös túlerõ alatt nem sok értelme van megtámadni, és akkor is kétséges a kimenetel...
Ráadásul minumum 10x annyi készleted lehet ott, mint járgányban. Fúrt kutat sem vihetsz autóval. Félreértés ne legyen, ha menni kell, hát menni kell, és akkor nem árt egy masszív járgány, de alapjáraton foggal-körömmel védett erõdre szavazok.
Én azt vettem figyelembe milyen valós veszélyek lehetnek...pl. leolvad az atom erõmû,ipari katasztrófa a vasúton,óriási havazás,extrém vihar miatti szolgáltatás leállás,a szociális rendszer összeomlása miatti bûnözés,lakástûz,stb...nem igazán készülök világ méretû összeomlásra vagy katasztrófára.Azért választanám a gyors reagálást,mert lehet nincs idõ pakolászni (pl egy járvány miatti karantén),hanem beül ,indít ,elhúz a rákba...amíg rendezõdik a helyzet addig meg csak van "fedél" az ember feje fölött.......végleges vagy több évig tartó zûrzavarra egyenlõre gondolni sem merek.......
Amatorpe
12-13-2013, 10:38 PM
...óriási havazás,extrém vihar miatti szolgáltatás leállás...
Hehe, akkor se mész sehová... Idén márciusban már bizonyított a magyar állam... :D
mossberg-operator
12-13-2013, 11:28 PM
Hehe, akkor se mész sehová... Idén márciusban már bizonyított a magyar állam... :D
Majd kapsz sms-t az ugyben!
Ezzel nem mész sehová???? Hülyéskedsz velem?
http://www.youtube.com/watch?v=VNwWf1r0HbA
957958
... ez lealáz mindenkit...
mossberg-operator
12-14-2013, 09:49 AM
957958
Szerinted melyikunknek van ilyen?
Szerinted melyikunknek van ilyen?
Igazad van senkinek...,de bunkere se szögesdróttal,levegõ szûrõvel és géppuska fészkekkel...:)
Enxtheone
12-14-2013, 10:04 AM
"Igazad van senkinek...,de bunkere se szögesdróttal,levegõ szûrõvel és géppuska fészkekkel..."
Lehet hogy egy titkos bunker a kertben olcsobb lenne mint ez a tank :D
"Igazad van senkinek...,de bunkere se szögesdróttal,levegõ szûrõvel és géppuska fészkekkel..."
Hát persze amíg valaki be nem önt 10 liter benzint,,,,"és bölcsõd lesz a koporsód"....:cry:
Tényleg nem kötekedés.....De....mennyi az Élet ára?...hány forint?...talán még nincs is ilyen topic......
bögre
12-14-2013, 11:46 AM
Szerintem helyzet függö a maradás vagy utnakindulás kérdése. Pl ha csak helyi lenne a probléma akkor biztos mennék. Pl atomszerencsétlenség vagy hasonlo. De ez már nagyon szélsöséges. Vagy pl ha helyi háboru vagy mitomén.
Ha viszont globális helyzet lenne nem mennék sehova. Itt rettentönagy elönyöm hogy nagyon jol ismerem a környékem és az erdöt tudok 2 tisztavizü forrást tudom hogy járnak a vadak stb.
Ha idöleges és csunya dolgok lesznek akkor csak meghuzom magam egy félreesö helyen amit jol be lehet védeni. A lényeg hogy ne legyen feltünö a készülés nekell se bunker semmi csak egy jol védhetö helyen lévö ház. Probáltam magamnak egy bunkert is épiteni de maradt egy baszotnagy juk a földben tégla falakkal beton padloval tetö nélkül amiben szépen gyülik a talajviz tehát nagyonfasza! XD De nemértem hogy dombnak majdnem a tetjén hogy tud viz gyülni!!! :D Na mindegy legalább megcombosodtam mire kiástam és eltalicskáztam azt a sok földet! :D Tanulopénznek jo volt! De aztán rájöttem nemkell nekem bunker. Ha megint nekiálnék biztos valami gépuskafészek szerü épitményt épitenék nem földalattit.
Egyébként köztudott,hogy a magyar ember nem mobil típus, még béke idõben sem,nincsenek mobilház parkok és nem megy a magyar a munka után,inkább nyomorog...nem tudom csak a híradásokból külföldön hogy megy ez,,,Túlélõ biztos tudna mesélni róla.
mossberg-operator
12-14-2013, 01:46 PM
Szerintem helyzet függö a maradás vagy utnakindulás kérdése. Pl ha csak helyi lenne a probléma akkor biztos mennék. Pl atomszerencsétlenség vagy hasonlo. De ez már nagyon szélsöséges. Vagy pl ha helyi háboru vagy mitomén.
Ha viszont globális helyzet lenne nem mennék sehova. Itt rettentönagy elönyöm hogy nagyon jol ismerem a környékem és az erdöt tudok 2 tisztavizü forrást tudom hogy járnak a vadak stb.
Ha idöleges és csunya dolgok lesznek akkor csak meghuzom magam egy félreesö helyen amit jol be lehet védeni. A lényeg hogy ne legyen feltünö a készülés nekell se bunker semmi csak egy jol védhetö helyen lévö ház. Probáltam magamnak egy bunkert is épiteni de maradt egy baszotnagy juk a földben tégla falakkal beton padloval tetö nélkül amiben szépen gyülik a talajviz tehát nagyonfasza! XD De nemértem hogy dombnak majdnem a tetjén hogy tud viz gyülni!!! :D Na mindegy legalább megcombosodtam mire kiástam és eltalicskáztam azt a sok földet! :D Tanulopénznek jo volt! De aztán rájöttem nemkell nekem bunker. Ha megint nekiálnék biztos valami gépuskafészek szerü épitményt épitenék nem földalattit.
Az a baj, hogy rosszul kezdtel neki! A TETOvel kell kezdeni, mondta Mekk Elek....:)
mossberg-operator
12-14-2013, 01:50 PM
Igazad van senkinek...,de bunkere se szögesdróttal,levegõ szûrõvel és géppuska fészkekkel...:)
Ja, a bunker sem megoldas, de nekunk azzal kell dolgozni ami van, tehat a hazunk, stb. Szurom nincs, szogesdrot (az ocskabbi valtozat) van, ures homokzsakok, 200-as szeg, stb, meg par konyv, youtube a temaban, s maris jobban vagy eleresztve, mint a tobbseg. Fegyverekrol nem irok semmit, de az is akad(jon)!
Ja, a bunker sem megoldas, de nekunk azzal kell dolgozni ami van, tehat a hazunk, stb. Szurom nincs, szogesdrot (az ocskabbi valtozat) van, ures homokzsakok, 200-as szeg, stb, meg par konyv, youtube a temaban, s maris jobban vagy eleresztve, mint a tobbseg. Fegyverekrol nem irok semmit, de az is akad(jon)!
Youtubon milyen keresõszóra dob ki a témával kapcsolatos filmeket ?
mossberg-operator
12-14-2013, 05:14 PM
Youtubon milyen keresõszóra dob ki a témával kapcsolatos filmeket ?
Angolul lesz. "Home protection (for preppers)" -el kezdheted, s nezd az felajanlott videokat is! Ennek elegnek kell lennie kezdesnek, szvsz.
mossberg-operator
12-14-2013, 05:22 PM
A dolog lenyege hogy nem a "boys in blue" megerkezesere varsz, mert valoszinu magadnak kell megoldani a dolgot. Konyv temaban nezz korbe az amazon, abebooks, ebay, survivalblog oldalakon. Us army manual-okban is vannak szamodra hasznalhatoak. Mielott barmit csinalsz, nezz utana a torvenyeknek, hogy mit lehet, s mit nem. A fent emlitett dolgokat csak tarolom, nincsenek telepitve! Nem vagyok hulye :) probald megnezni a hazad a tamado/behatolo szemevel, s a gyenge pontokra koncentralj! Erositsd ablakot, ajtot, extra zarak, kamera, riaszto kezdesnek bekeidore.
Amatorpe
12-14-2013, 06:52 PM
Nem az a kérdés, hogy megvennénk-e HA lenne rá pénzünk, és telepakolnánk-e minden földi jóval, hanem hogy a jelenleg is rendelkezésére álló erõforrásokból mennyit és hogyan tudunk az ügy érdekében hasznosítani. Milliomosként nem is lennénk itt, hanem profi szaktanácsadók töltenék az észt a fejünkbe, lõgyakorlatra járnánk, a legjobb cuccaink lennének. Úgy könnyebb lenne. de abból kell a legjobbat kihozni, ami van. Ezért megy az agyalás a motorokról, kisebb autókról (fél-egymillió, amit ha akar, azért összeszedhet az ember, ha nincs lakáshitele meg két gyereke).
Egyébként kb 10 éve olvastam egy leírást arról, hogy mennyit ér az ember... összeszedték, hogy mennyi szén, kálcium, hidrogén, víz, stb van a testben, és akkori árfolyamon ha jól emlékszem 12dollár jött ki. Persze ebben nem volt benne az elme, a tudat, de érdekességképpen megemlíthetõ. Na hát ennyit ér az ember fele. A testi.
Enxtheone
12-14-2013, 09:53 PM
"10 éve olvastam egy leírást arról, hogy mennyit ér az ember... összeszedték, hogy mennyi szén, kálcium, hidrogén, víz, stb van a testben, és akkori árfolyamon ha jól emlékszem 12dollár jött ki. Persze ebben nem volt benne az elme, a tudat, de érdekességképpen megemlíthetõ. Na hát ennyit ér az ember fele. A testi. "
Azért ha számszerûsíteni akarjuk hogy mennyit ér egy emberi élet akkor ez rossz módszer.
Pl. sok kormány örülne ha vehetne tankot, repülõt vagy anyahajót hulladékfém áron. :D
ha ugy vesszük hogy 40 évet fog dolgozni, akkor a fizetése (legyen mondjuk 1000 usd havonta)
akkor az: 480,000 usd 40 év alatt
meg a másik kérdés hogy egy mérnõk élete egyenértékû e egy betanított munkással vagy egy marketinkesével.
:S
Ó,nem igazán erre gondoltam,hogy mennyit ér egy ember...egyébként kolbásznak feldolgozva is többet érek mint 12 dolcsi,ugyanis finom vagyok:D...hanem az érdekel mikor a felkészüléssel kapcsolatba valaki azt mondja ..ez túl drága.....szóval mi az élet ára?,mi a drága?mi az a pénz amit nem sajnál senki az életéért?hol a határ amikor azt mondja,még ha meg teheti is...na ezt már nem?!
Amatorpe
12-15-2013, 08:44 PM
Ok, így már értem, csak azért volt kicsit fura a kérdés, mert soha nem volt annyi pénzem, hogy azon kelljen gondolkoznom, nyaralni menjek vagy tanyát vegyek? A fizetés maradékának nagy része tartóskajába megy meg vízbe, most abból kezd minimális készlet kialakulni itthon. Na ne több évre tessék gondolni, napok, esetleg 1-2 hét. Szóval nekem általában azon kell agyalni, hogy ha beüt egy váratlan anyagi kiadás, akkor hogy sakkozzam ki magam a jövõ hónapig. Mostanában egyébként kb a havi maradék pénzem felét éri, nagyjából ennyit költök a célra. Ez olyan 4-5.000 lehet, sajnos most csak ennyi, de ha eladjuk a lakást, és albérletbe megyünk több is lesz majd.
raktaros
12-15-2013, 09:03 PM
eladjuk a lakást, és albérletbe megyünk
Ezt jól átgondoltátok?
Én nem mernék albérletbe menni, mi van ha egy idõre munka nélkül leszek? Mehetek az utcára?
Vagy veszek vidéken valamit, ahova lehet majd menni baj vagy nyugdíj esetén?
Amatorpe
12-15-2013, 09:49 PM
Válasz PM-ben!
Daniui
01-07-2014, 03:13 PM
Ezt jól átgondoltátok?
Én nem mernék albérletbe menni, mi van ha egy idõre munka nélkül leszek? Mehetek az utcára?
Inkább albérlet mint banki kölcsön. És ha meg van a keret akkor se biztos hogy jobb a fix lakás, megvannak az elõnyei az albérletnek is, mondjuk az hogy ha távol kapsz munkát oda tudsz költözni, rugalmasabb vagy.
knife1
01-07-2014, 05:13 PM
Ne hülyéskedj, jobban élünk,mint 4 éve!!
Ok, így már értem, csak azért volt kicsit fura a kérdés, mert soha nem volt annyi pénzem, hogy azon kelljen gondolkoznom, nyaralni menjek vagy tanyát vegyek? A fizetés maradékának nagy része tartóskajába megy meg vízbe, most abból kezd minimális készlet kialakulni itthon. Na ne több évre tessék gondolni, napok, esetleg 1-2 hét. Szóval nekem általában azon kell agyalni, hogy ha beüt egy váratlan anyagi kiadás, akkor hogy sakkozzam ki magam a jövõ hónapig. Mostanában egyébként kb a havi maradék pénzem felét éri, nagyjából ennyit költök a célra. Ez olyan 4-5.000 lehet, sajnos most csak ennyi, de ha eladjuk a lakást, és albérletbe megyünk több is lesz majd.
Dream_walker
01-07-2014, 06:11 PM
957958
Nagyon jó kis masina, a havas helyeken nagyon hasznos széles, nagy átmérõjû abroncsokkal, és gondolom tapasztalt sofõrrel.
Egyetlen helyen állna meg ez is, a méteresnél magasabb porhóban (egy idõ után már a hóeke sem tudná eltolni), valamint a fentrõl láthatatlan, hóval befújt mélyedésekben. Saját tapasztalatból mondom, olyan helyen még a kétszáz lovas traktor is el tudja ásni magát a kétszer ekkora hasmagassággal, meg a háromzoros nyomatékkal...
Ezt jól átgondoltátok?
Ki kell matekozni, hogy mennyi a kölönbség egy lakáshitel-törlesztés, meg egy albérlet között, és megnézni, hogy adott idõtávon (mondjuk a hitel futamideje) melyik az, amelyik nagyobb eredményt ad. Aztán azt kell választani, persze ha a többi körülmény is adott.
knife1
01-07-2014, 07:49 PM
Ha lesz pézem, veszek egy BMP-t és beásom. Azzal maradhatok is és mehetek is!
Ha lesz pézem, veszek egy BMP-t és beásom. Azzal maradhatok is és mehetek is!
Szia,
Sajnos a BMP-1 73 mm-es reaktiv agyuval rendelkezik, es 40 mm-esnel nagyobb urmeretu loveggel szerelt jarmu hatastalanitas utan sem kerulhet civilhez.
Szoval vagy BMP-2-t veszel (de azt honnan?), vagy be kell erned egy PSZH-val.
Bel
Amatorpe
01-10-2014, 02:31 PM
Inkább albérlet mint banki kölcsön. És ha meg van a keret akkor se biztos hogy jobb a fix lakás, megvannak az elõnyei az albérletnek is, mondjuk az hogy ha távol kapsz munkát oda tudsz költözni, rugalmasabb vagy.
Hát nézd, ahol én lakom, ott havi 30-40 egy panel albérlete (már ami néz ki valahogy és nem a világvége...)
Van aki 50-60-ból sajátot törleszt. Szóval jól át kell gondolni, azért sajátba szívesebben fektetek bármit (értsd: biztonsági berendezések, raktár, stb.)
Mondjuk amennyit mi most ráköltünk, jobb ha megyünk. Amit lehet annyira nem bánok, mert így rákényszeríthetem magam, hogy kimenjünk falura.
Daniui
01-10-2014, 03:12 PM
Mérlegelni kell ez mindenkinek saját problémája, nehéz ebben közös nevezõt találni, de albérlet javára mondanám azt hogy rugalmasabb vagy jóval. Annyi szent én tartozni nem fogok senkinek, elõbb építek házat mint hogy tartozzak.
Amatorpe
01-10-2014, 03:32 PM
No igen, ezért is érdeklõdtem annyira az építõanyagokról... Szerencsére segítség lenne, de önköltséget nem lehet 0-ra redukálni, valami úgyis kell.
Láttam a héten egy üres telket,el mocsarasodott volt horgásztó partján,már lerabolták( mondjuk én nem értem,hogy a Natgeon mutatott prepper tanyákat,hogy-hogy nem rabolják szét ? ) és el hagyták a tulajok a vidéket...nincs már semmi és senki a környéken...szinte minden házikón rajta van az eladó tábla...mondjuk a vad világ csodálatos(õzek,vízi madarak,ragadozó madarak,fácánok),tavasszal szép a környék is....nem tudom mennyi pénz lehet,szerintem nevetséges áron mehet,mert nincs se kerítés,se közmû,se kút....megközelíteni meg csak gyalog lehet,vagy traktorral....nem is érdemes fejleszteni mert ellopnak mindent....de mondjuk készleteket elásni jó lehet.....van szerintetek létjogosultsága egy ilyen dolognak? ,érdemes foglalkozni vele?
Amatorpe
01-10-2014, 04:14 PM
Szerintem nem nagyon... Valószínûleg a kutya nem járt arra, tehát túrázni, sétálni gond nélkül lehet békeidõben, baj esetén meg a tulajok nem valószínû, hogy oda mennének, tehát szabad préda...
kovu78
01-12-2014, 11:22 AM
szerintem sziuáció függõ hogy menjünk vagy maradjunk :rolleyes:
Két fõ dologtól függ, a "maradni vs. menni"!
Az elsõ, hogy magányos vagy-e vagy "utánfutókat" kell-e cipelned?
A másik, hogy mit értél el addig?
1) Mennyire tudtad kiépíteni a "maradni bázisodat"?!?! Mennyire tudod ott megoldani a készletek fogyása alatt, vagy a készletek elfogyása után a víz és a kaja folyamatos utánpótlását. Mennyire tudod megvédeni azt.
2) Mennyire jó ahova akarnál menni? Mennyire ráillik az elsõ pont?
Szerintem a többségünk családos túlélésen gondolkodik, így sokkal nehezebb menni, mert több a veszély, mint egy magányos cserkészre. A magányos bevackol egy lyukba estére, a családnak több kell, feltûnõbb, hangosabb...
A magányos a saját maga ennivalóját leszedi útközben, megissza a pocsolyából felszipkázott vizet, a családnak nagy adag kell, mert ...kell!
Úgy gondolom ezek a kegyetlenül lecsupaszított szempontok, melyek tényleg csak és kizárólag személy/csoport függõek.
Grafitos
01-13-2014, 12:56 PM
Mi van ha fel vagyok készülve a menni verzióra, de maradok amíg a készleteim fogyása, vagy a helyzet meg nem kívánja az azonnali indulást?
Pl ha árvízveszély van, hiába ásod be magad, menni kell.
Amíg igazán rá nincs kényszerítve az ember, addig biztos az otthon melegét választja az erdõben kommandózás és a gyökérrágcsálás helyett:rolleyes:
Grafitos
01-13-2014, 02:41 PM
Egyértelmû.
ofkorsz:D
Mi van ha fel vagyok készülve a menni verzióra, de maradok amíg a készleteim fogyása, vagy a helyzet meg nem kívánja az azonnali indulást?
Pl ha árvízveszély van, hiába ásod be magad, menni kell.
Amíg igazán rá nincs kényszerítve az ember, addig biztos az otthon melegét választja az erdõben kommandózás és a gyökérrágcsálás helyett:rolleyes:
...többek között ezekért sincs két egyforma felkészülõ...aki ártéren lakik az a fõ baj,aki atomerõmû közelébe az a baj...én például külvárosban lakom,egy perc és kinn vagyok az erdõbe,városi lakásba ,zárt folyosó acél ajtó jó magasan nem lehet bemászni(talán egy alpinista),van bõven víz meg minden,a védelem is meg van oldva,mozgásérzékelõ stb....de naponta min.négyszer le kell vinni a kutyát,hiába van betárazva földre teríthetõ kutya pelenkából,a jó nevelés visszaüt...inkább rosszul lesz de nem pisil be....ha lemegyünk máris oda az elõnyöm,,,nem könnyû...szerintem teljesen egyénre szabott a felkészülés,csak irányok vannak,de mindenki maga választja az utat.....
Amatorpe
01-13-2014, 04:12 PM
Egy láda homok az erkélyre, és oda is lehet szoktatni.
Guccsi
07-24-2015, 07:41 PM
Az lenne a kérdésem, ha beütne a krakk, nem lenne kormány, mindenki magára lenne utalva, otthon maradnátok a készletetekkel, vagy útnak indulnátok egy jobb hely reményében, vagy csapatokba szervezõdnétek?
Törölt_fórumtag2
07-24-2015, 07:52 PM
Ez nagyon függ az összeomlás típusától. Egy gazdasági összeomlás vagy hagyományos háború esetén maradnék otthon. Legalábbis mindaddig, míg élhetõ a föld, a levegõ és a víz.
Radioaktív vagy vegyi katasztrófa esetén egyértelmû a költözés.
A csapatokba szervezõdést szerintem, már jóval elõtte meg kell tenni, hogy mihamarább kihulljon a férgese. Nehogy éles szituációban derüljön ki az alkalmatlanság.
Lekvár
07-24-2015, 07:57 PM
Javaslom, nézz körül a topicok között! Olvasd a régebbi témákat is, megéri!
Voltak eléggé kiélezett viták a kérdésben, a becsületsértés határáig.
A kérdésre a válasz egyénfüggõ!
Guccsi
07-24-2015, 07:59 PM
Értem, köszönöm:)
D - törölt tag
07-25-2015, 12:19 AM
Javaslom, nézz körül a topicok között! Olvasd a régebbi témákat is, megéri!
Voltak eléggé kiélezett viták a kérdésben, a becsületsértés határáig.
A kérdésre a válasz egyénfüggõ!
Itt nincs becsületsértés,mert mindenki ismeretlen a másik számára! Max,bunkóság szokott elõfordulni néha,de hát a meleg,meg a "nemzetközi helyzet fokozódik" ugyebár :D
D - törölt tag
07-25-2015, 12:37 AM
Az lenne a kérdésem, ha beütne a krakk, nem lenne kormány, mindenki magára lenne utalva, otthon maradnátok a készletetekkel, vagy útnak indulnátok egy jobb hely reményében, vagy csapatokba szervezõdnétek?
Ne hallgassál másokra,nyugodtan indíts topicot,ha úgy érzed a téma érdemleges.A felvetésednek több értelme van mint a témák háromnegyedének!
pl "fára mászás,csirkék,csüngõmalacok......"
Az Én válaszom a témában!
Csoportban semmiképpen nem gondolkodom.Lesz elég bajom egyébként is nemhogy pátyolgassak másokat,elviseljem a siránkozást meg a szemétkedést.Az emberek mocskok,úgyhogy köszönöm nem kérek belõlük!
Maradnék otthon(A nyaralót is otthonnak mondanám,meg a rokonokat is.),amíg a testi épségem nincs veszélyben,mert minden jobb mint bujkálni a mezõn,erdõben,
Magamhoz ragadnám a kezdeményezést és elérném,hogy én legyek a ragadozó ebben a birka nyájban.Seftelnék,üzletelnék,"boltot" nyitnék uzsora kamatra,megtalálnám,elérném a dolgokat.Szóval ahogy mondani szokás "ne Te félj,inkább Tõled féljenek !"
Természetesen vészhelyzetben értendõ,ahogyan a kérdésed szólt.Az ,hogy ez nem tetszik pár álságos,kényeskedõ kislánynak a fórumon,az nem nagyon(kicsit sem )érdekel!
Ha semmi sem mûködik és vége otthon,hát induljunk neki!
De azt tudni kell,hogy az már nagyon a vége lesz!Napokban mérhetõ az életem vagy inkább órákban.
Egy hátizsákkal azok között a körülmények között egy ember esélytelen,hogy élhessen tartósan.Maximum életben maradhat.
Ettõl függetlenül egy ilyen helyzetben is feltalálnám magamat.hogy nekem jó legyen!
Guccsi
07-25-2015, 05:32 AM
Bár a csoportot is szerintem át kell gondolni,mert például ha szorult helyzetbe vagy, vagy elsõsegély kell amit magadnak nem tudsz kivitelezni, akkor számíthatsz valakire.
mmilan21
07-25-2015, 07:58 AM
Hogy maradok otthon vagy elhagyom-e, azt a bekövetkezett esemény súlyossága határozza meg.
Egy társadalmi/gazdasági/pénzügyi összeomlás esetén nem hagynám el az otthonomat, mert az ország egyik helye sem lenne kimondottan biztonságos.
Ha menni kell, mert nincs más választás akkor megyek és útra kelek.
Atom háború: a szabad ég alatt több sugárzást kapok, ha nem találok idõben egy hermetikusan elzárt helyet.
Egy ebola kaliberû vírus terjedésekor is otthon maradok, ha ki nem telepítenek. Az utcán elõbb elkapja az ember a fertõzést, mint a nem fertõzött házában.
Úgy rendezkedtem be, hogy védeni tudjam a mostani házat, tehát csak akkor megyek el, ha nem látok más lehetõséget, de akkor a jól bejáratott hátizsákkal. :)
Lekvár
07-25-2015, 10:31 AM
Ne hallgassál másokra,nyugodtan indíts topicot,ha úgy érzed a téma érdemleges.A felvetésednek több értelme van mint a témák háromnegyedének!
pl "fára mászás,csirkék,csüngõmalacok......"
Az Én válaszom a témában!
Csoportban semmiképpen nem gondolkodom.Lesz elég bajom egyébként is nemhogy pátyolgassak másokat,elviseljem a siránkozást meg a szemétkedést.Az emberek mocskok,úgyhogy köszönöm nem kérek belõlük!
Maradnék otthon(A nyaralót is otthonnak mondanám,meg a rokonokat is.),amíg a testi épségem nincs veszélyben,mert minden jobb mint bujkálni a mezõn,erdõben,
Magamhoz ragadnám a kezdeményezést és elérném,hogy én legyek a ragadozó ebben a birka nyájban.Seftelnék,üzletelnék,"boltot" nyitnék uzsora kamatra,megtalálnám,elérném a dolgokat.Szóval ahogy mondani szokás "ne Te félj,inkább Tõled féljenek !"
Természetesen vészhelyzetben értendõ,ahogyan a kérdésed szólt.Az ,hogy ez nem tetszik pár álságos,kényeskedõ kislánynak a fórumon,az nem nagyon(kicsit sem )érdekel!
Ha semmi sem mûködik és vége otthon,hát induljunk neki!
De azt tudni kell,hogy az már nagyon a vége lesz!Napokban mérhetõ az életem vagy inkább órákban.
Egy hátizsákkal azok között a körülmények között egy ember esélytelen,hogy élhessen tartósan.Maximum életben maradhat.
Ettõl függetlenül egy ilyen helyzetben is feltalálnám magamat.hogy nekem jó legyen!
Hadd mondjak valamit:
Már többször megfogadtam, hogy nem szólok hozzá a dolgaidhoz, DE...
Mi a nátha bajod van a csirkékkel, és csüngõhasú malacokkal? MEG LEHET ÕKET ENNI, felfogtad ?! Mindig kelted a feszültséget néhány odavetett mondattal.
A fára mászás is szerintem indításnak jó, aztán majd a hozzászólók eldöntik, mire.
Azért figyelmeztettem Guccsi fórumtársam, hogy a téma már a fórumon hever, mert minek újat indítani, a régit lehet folytatni.
Guccsi ezt megértette és megköszönte, és ez így van rendjén. Vagy más a véleményed?
Már írtad azt is, hogy szerinted csak az alantas, gerinctelen férgek fognak túlélni mindent. (Ha gondolod beollózom a hozzászólásod ezügyben!) Vagyis az alkalom neked fog kedvezni, ahogy ebben a hozzászólásban is írod.
Farkas akarsz lenni egy piszkosul harapós birkanyájban? Seftelni akarsz kamatra? Ha nem tudnád, a seftelés nem egyszemélyes vállalkozás, ha nem védik a hátad, nincsenek barátaid, nagyon gyorsan letolt gatyával állhatsz. Magadhoz akarod ragadni a kezdeményezést? Ezt mennyi gondolkodás után találtad ki?
Nem akarok jóslásokba bocsátkozni (Nyirkai jóslat :)), de pár nap alatt a véredet veszik. És tudod, meg is fogod érdemelni...
Nem ismered a többieket! Hogy itt a fórumon kik a kislányok, ezt ne a te tiszted legyen eldönteni.
Még valami: ne hergeld állandóan a többieket! Ha nem tetszik a fórum, nyugodtan töröltesd magad, mint ahogy ezt már egyszer sikeresen meg is tetted.
:rolleyes: De jó. Ezt a topicot sincs kedvem olvasni. Nem mintha idõm lenne rá, mert egész éjjel dolgoztam, és még nem végeztem, aztán meg 10 kilométeres bicikliút a postára. Hogy van mindenkinek annyi energiája hogy veszekedjen semmiségeken?
Kamionos
07-25-2015, 09:35 PM
Ha nem vagy ilyen az összeomlás elõtt, akkor utána sem leszel ilyen. Ez nem egy amolyan eldöntöm, hogy holnaptól ilyen leszek. Sok-sok élethelyzet és hatás okozza, amíg valaki ilyenné válik. Hozzáteszem én nem vagyok ilyen és nem is nagyon akarok. Nem ezen fog múlni a túlélés.
Guccsi: nem lehet egy sablont ráhúzni erre a kérdésre. Mindig is a Te döntésed lesz, hogy mész vagy maradsz. Én egyre inkább a marad verzióra szavazok a két pici gyerek miatt. Vagy menni, de még mielõtt beüt a krach. Na az az igazán kemény döntés, ha például a menni alatt külföldet értesz. Volt/van ilyen tervünk kidolgozva, hogy Chilében kezdünk új életet, de most nem érzem, hogy ezt meg tudnám/akarnám tenni.
Egyre jobban berendezkedünk itt és lassan-lassan már a védelem is kezd alakulni. Persze nem biztos, hogy bármire is elég lesz, de a hit magunkban és Istenben majd átsegít a nehézségeken.
D - törölt tag
07-26-2015, 05:35 AM
Hadd mondjak valamit:
Már többször megfogadtam, hogy nem szólok hozzá a dolgaidhoz, DE...
Mi a nátha bajod van a csirkékkel, és csüngõhasú malacokkal? MEG LEHET ÕKET ENNI, felfogtad ?! Mindig kelted a feszültséget néhány odavetett mondattal.
A fára mászás is szerintem indításnak jó, aztán majd a hozzászólók eldöntik, mire.
Azért figyelmeztettem Guccsi fórumtársam, hogy a téma már a fórumon hever, mert minek újat indítani, a régit lehet folytatni.
Guccsi ezt megértette és megköszönte, és ez így van rendjén. Vagy más a véleményed?
Már írtad azt is, hogy szerinted csak az alantas, gerinctelen férgek fognak túlélni mindent. (Ha gondolod beollózom a hozzászólásod ezügyben!) Vagyis az alkalom neked fog kedvezni, ahogy ebben a hozzászólásban is írod.
Farkas akarsz lenni egy piszkosul harapós birkanyájban? Seftelni akarsz kamatra? Ha nem tudnád, a seftelés nem egyszemélyes vállalkozás, ha nem védik a hátad, nincsenek barátaid, nagyon gyorsan letolt gatyával állhatsz. Magadhoz akarod ragadni a kezdeményezést? Ezt mennyi gondolkodás után találtad ki?
Nem akarok jóslásokba bocsátkozni (Nyirkai jóslat :)), de pár nap alatt a véredet veszik. És tudod, meg is fogod érdemelni...
Nem ismered a többieket! Hogy itt a fórumon kik a kislányok, ezt ne a te tiszted legyen eldönteni.
Még valami: ne hergeld állandóan a többieket! Ha nem tetszik a fórum, nyugodtan töröltesd magad, mint ahogy ezt már egyszer sikeresen meg is tetted.
Válasz a "mennyi idõnk van topicban",olvasd figyelmesen,érdemes!
De azért ugye szeretsz??? :szeret:
D - törölt tag
07-26-2015, 05:44 AM
Ha nem vagy ilyen az összeomlás elõtt, akkor utána sem leszel ilyen. Ez nem egy amolyan eldöntöm, hogy holnaptól ilyen leszek. Sok-sok élethelyzet és hatás okozza, amíg valaki ilyenné válik. Hozzáteszem én nem vagyok ilyen és nem is nagyon akarok. Nem ezen fog múlni a túlélés.
Hát persze,hogy nem! :)
Csak fórumozgatnak az emberek,ez egyfajta szabadidõ eltöltés.
Nem nagyon értem a nagy mû kiborulásokat,na mindegy!
Kamionos
07-26-2015, 02:17 PM
Ha a kijelentéseid mögött nincs smile, akkor komolynak gondolom, nem pedig, hogy csak úgy el akarod ütni az idõt némi billentyûcsapkodással.
Bocsánat, hogy komolyan vettelek:)
Kamionos
07-26-2015, 02:37 PM
Az "erõddel" egyébként az a baj, hogy az ott marad, ahol van, ráadásul bekóstoló támadásokkal kiismerhetõ. Meg van a szitu, hogy az egész környék már lepusztult, az emberek fele mondjuk éhen-halt már, vagy egymást ölte meg az utolsó falat kenyérért, aztán ott vagy te és a családod, akik szemmel láthatóan jól elvannak, jól tápláltak. Minél nagyobb a kontraszt, annál elõbb feltûnik. Esetleg a maradék túlélõ fosztogató csoportokat alkot. Aztán betámadnak...visszavered. De te nem mehetsz sehová. Legközelebb már tudják, hogy mire számítsanak, megpróbálnak rátapintani az otthonod gyenge pontjára és tudják, hogy nagyjából mivel kell szembenézniük és onnan, olyan erõvel támadnak, hogy megtörjenek. Egész biztos, hogy egy kis család elvérzik egy ilyen harcban elõbb-utóbb.
Ha úton vagy folyamatosan, akkor el tudod kerülni a nagyobb veszélyeket. Sokkal rugalmasabban tudsz reagálni a helyzetekre és több lehetõséged van egy-egy szituációban.
Éppen ezért azon dolgozok, hogy két családdal olyan kapcsolatot alakítsunk ki, hogy ilyen helyzetben meg legyen az egység. Akkor talán ki tudunk alakítani egy ütõképesebb védelmet, illetve a feladatokat is több felé lehet osztani, hatékonyabban megoldani. Egy család már van, akikkel ez kialakult. Szerintem fontos, hogy ne legyen a csoportosulás nagyobb, mint amire okvetlen szükség van, mert nehezebb fenntartani a széthúzásmentes egységet.
"B" tervnek persze ott van a BOL. Minimalista. Ágyak, szék, asztal, fatüzelésû bojler, sparhelt, kb. 1 havi készlet. Úgy gondolom, hogy az itthoni készleteket is visszük, ezért csak ennyi. 1 hónap egyébként is elegendõnek tûnik, hogy alkalmazkodjunk és kiaknázzuk az erdõség és a környék adta lehetõségeket átvészelve az átállás okozta kezdeti nehézségeket. Jól védhetõ helyen van, de ennek ellenére igen komolyra kell fordulni a helyzetnek, hogy odamenjünk. Az már fix, hogy egy világháború kitörése esetén elkerülendõ a haza hívó szavát oda fogunk menni. De a többi SHTF még esetén még kérdéses, hogy megyünk-e és ha igen, akkor mikor.
D - törölt tag
07-26-2015, 02:50 PM
Ha a kijelentéseid mögött nincs smile, akkor komolynak gondolom, nem pedig, hogy csak úgy el akarod ütni az idõt némi billentyûcsapkodással.
Bocsánat, hogy komolyan vettelek:)
Nincs gond,meg van bocsájtva! :haha:
De ettõl függetlenül,minden lehetõséget meg kell ragadni,akár azokat is amik miatt Lekvár szerint megérdemelném a halált.:cry:
De most tényleg,ha már témánál vagyunk.A helyben maradásnál és a vándorlásnál is rengeteg,nem kizárt,hogy csak olyan behatások érik az embert amikor támadni vagy védekezni kényszerül.De akár dolgokat is be kell szereznie.De akár a birtokában lévõ dolgokat szabad árasan cseréli ,értékesíti.Ezek a dolgok egy felfordult világban természetesek lesznek.
A másik dolog,hogy egy vallásos ember a fórumtársának a halálát kívánja,csupán azért mert nem ért egyet vele.Durva nem?Még jó,hogy nem élek örökké,mert akkor picit zavarna,
Mi a véleményetek errõl?
Nem akarok jóslásokba bocsátkozni (Nyirkai jóslat ), de pár nap alatt a véredet veszik. És tudod, meg is fogod érdemelni...
D - törölt tag
07-26-2015, 03:11 PM
Akkor még egy érdekesség!
A múltkor az volt a bajotok,hogy azt írtam be kell a törvényeket tartani!
Na erre volt a nagy felzúdulás,hogy nehogymá ne férjen dele egy kis mismásolás,kis jövedéki adó elsíbolás,kis fekete foglalkoztatás,kis biznisz!!!Mind ez most,békeidõben!
Most le mertem írni ugyan ezt,hogy káosz idején talán ez is szóba jöhet a túlélés érdekében.
Most meg Ez a baj.?!
Azt hiszem páran össze-vissza írogatnak.:haha:
Ez komolytalan!
Akinek nem inge.....
mmilan21
07-26-2015, 03:54 PM
A helyben maradásnál és a vándorlásnál is rengeteg,nem kizárt,hogy csak olyan behatások érik az embert amikor támadni vagy védekezni kényszerül.De akár dolgokat is be kell szereznie.De akár a birtokában lévõ dolgokat szabad árasan cseréli ,értékesíti.Ezek a dolgok egy felfordult világban természetesek lesznek.
Mi a véleményetek errõl?
Egyet értek. Tetszenek az ehhez hasonló letisztult és összeszedett írásaid. A többit leollóztam, mert nem ide való.
Ezen már én is gondolkodtam és be szereztem alapanyagokat a védelemépítéshez. Illetve számba vételeztem mi van itthon.
Van például néhány köbméter régi erõs sárga tégla amivel lehet falazni. Errefelé agyagos a talaj, ezért a mélyebb rétegbõl kitermelve kiváló falazó anyaghoz tudok jutni.
Van a településünknek egy régi homokbányája szép tiszta sárga homokkal, onnan lehet hozni alapanyagot a homokzsákokhoz, meg a víz elõszûrõhöz is jó(plusz a faszén). A TZ4K megoldja majd a tranzitot (igaz nem valami halk), annak ráadásul még az 5 éves gázolaj sem árt meg.
Vizet az ásott kútból tudok vételezni, egyenlõre mozgatható betonfedõ van rajta. 10 perc és használatra kész.
Védelmi ügyben a kutya, a Slavia sörétekkel, a nyílpuskám ütõ nyílvesszõkkel, majd a gyakorló hegyekkel okozhat fájdalmat a támadónak. Lesz még íj nyilakkal, hogy jobb legyen tûzgyorsaság. Machete, önvédelmi pajzs és egyéb finomságok várják a behatolókat.
Mechanikus jelzõrendszer lesz felállítva csomó ínyencséggel. A képzelet szab neki csak határt.
Továbbá amikor ki kell menni krízis helyzetben az utcára, akkor felfegyverkezve teszem azt.
Ha menni kell akkor elindulok, elhagyom a bázist, de ez az utolsó elõtti opció.
varég
07-26-2015, 04:50 PM
Szerintem menni kell.
Az a nép a kevésbé sebezhetõ, amelyiknek nincs helyhez kötött lakása.
Ugyanez vonatkozhat kisebb csoportra is.
Ha van lakásod, feltételezhetõ, van benne érték.
Ha vándorolsz, kevesebb dolog lehet nálad, ami odavonzza a tekintete, mintha naponta többször ki-bejársz a házba.
GAZDA
07-26-2015, 07:17 PM
Szerintem menni kell.
Az a nép a kevésbé sebezhetõ, amelyiknek nincs helyhez kötött lakása.
Ugyanez vonatkozhat kisebb csoportra is.
Ha vándorolsz, kevesebb dolog lehet nálad, ami odavonzza a tekintete, mintha naponta többször ki-bejársz a házba.
Vándorolsz egy ismeretlen területen?
WestBam
07-26-2015, 10:08 PM
Ezt a részt kiragadnám mondanivalódból.
Szerintem ha vándorolsz akkor látszik, hogy vándor vagy leginkább a felszerelésedbõl. A vándor meg magánál tartja "mindenét". Szerintem ez nem túl szerencsés mert egyedül az ember sebezhetõ könnyen, az "értékeid" pedig kelleni fognak másoknak. Ha nincs "semmid" akkor kíváncsiságból veszik el, jobb esetben csak a cuccaid.
Meglátásom inkább az, hogy menni csak végsõ esetben és akkor is célirányosan és nagyon eldugott utakon oda ahol tudod mi vár.
astonferi
07-27-2015, 08:11 AM
akkor ha jól értem a házadat nem tudod megvédeni de ahova mész a BOL-t igen ? azt hogyan azt nem fogják lerohanni vagy kifosztani mig odaérsz ?
vándorolsz a 20 kg cuccoddal és senkinek nem tûnik fel és nem akarja elvenni ?
hova mész ? örökké vándorolni fogsz ? mennyi cuccot fõleg kaját tudsz magaddal vinni ?
egyedül még aludni sem fogsz meg örökké félni fogsz hogy rajtad ütnek.
sok a kérdés megint csak soha nincsenek válaszok
Én is pont ezek miatt nem mennék sehová. Ha megvan az összegyûjtött dolog, akkor miért hagynám hátra? Ha meg hátrahagynám, akkor minek öltem bele pénzt és idõt?
varég
07-27-2015, 12:53 PM
...
Meglátásom inkább az, hogy menni csak végsõ esetben és akkor is célirányosan és nagyon eldugott utakon oda ahol tudod mi vár.
Jogosak az észrevételek, viszont:
Honnan tudod, hogy a célodban mi vár?
Ha beüt a geb@sz, akkor semmi sem biztos, csak a változás...
Ihasz Laci
07-27-2015, 01:59 PM
Én is pont ezek miatt nem mennék sehová. Ha megvan az összegyûjtött dolog, akkor miért hagynám hátra? Ha meg hátrahagynám, akkor minek öltem bele pénzt és idõt?
ember tervez isten vegez.
majd mesz ha menned kell mert tuz, viz, foldrenges stb fenyeget. ezer lehetseges ok van amiert hatra hagyhatod amit ossze gyujtottel.
es hogy miert olsz penzt es idot a gyujtogetesbe? gondolom mert jelen korulmenyek kozt ugy latod, hogy ez egy hasznos modja a felkeszulesnek.
Inkább azért, mert tudom hogy nem hagynám hátra. Ha költözöm, olyan helyre megyek ami biztonságos lesz. Tervezek tornádó pincét is, az vízálló, tûzálló, földrengésálló is.
Ihasz Laci
07-27-2015, 02:30 PM
Inkább azért, mert tudom hogy nem hagynám hátra. Ha költözöm, olyan helyre megyek ami biztonságos lesz. Tervezek tornádó pincét is, az vízálló, tûzálló, földrengésálló is.
igazan nem bantani akarlak de errol csak egy masik mondas jutott eszembe:
how to make the gods laugh? tell them ur plans!
biztos, hogy sokat segithet egy ilyen pince de mindentol azert az se fog megvedeni.
Hát, akinek annyi a dolog hogy van egy megpakolt hátizsákja, az nem prepper.
prep·per
ˈprepər/
noun NORTH AMERICAN
a person who believes a catastrophic disaster or emergency is likely to occur in the future and makes active preparations for it, typically by stockpiling food, ammunition, and other supplies.
A prepperek többnyire felhalmoznak, aki meg felhalmoz az véletlenül se arra gondol hogy majd jól hátrahagy mindent, hanem pont az ellenkezõjére. Azon van hogy megvédje azt a helyet ahol a dolgai vannak.
Aki az erdõn-mezõn akar élni a SHTF közepette, az a bushcraft-os, meg a survivalist.
Ihasz Laci
07-27-2015, 03:39 PM
Hát, akinek annyi a dolog hogy van egy megpakolt hátizsákja, az nem prepper.
A prepperek többnyire felhalmoznak, aki meg felhalmoz az véletlenül se arra gondol hogy majd jól hátrahagy mindent, hanem pont az ellenkezõjére. Azon van hogy megvédje azt a helyet ahol a dolgai vannak.
Aki az erdõn-mezõn akar élni a SHTF közepette, az a bushcraft-os, meg a survivalist.
persze, hogy senki nem akarja hatra hagyni amit felhalmozott.
amit en irtam az az, hogy van amikor ha tetszik ha nem hatra kell hagyni minden. akarmit epitesz, akar mennyire felkeszult vagy az elet mindig tud olyat prdukalni amire sose gondoltal es akkor menni kell.
WestBam
07-27-2015, 03:39 PM
Jogosak az észrevételek, viszont:
Honnan tudod, hogy a célodban mi vár?
Ha beüt a geb@sz, akkor semmi sem biztos, csak a változás...
Az indulási irányt az is befolyásolja merrõl mit lehet hallani (ha nincs hálózat akkor kézirádióval hallgatózva akár), ha sehonnan semmit de otthon már rettentõen meleg a pite és bárhol jobb mint ott akkor menni kell, ha más nem akkor fej vagy írással kell dönteni az irányról.
Szerintem eldugott, városoktól távoli, sok erdõvel-mezõvel körbevett és gazdaságilag is sz*rul álló vidékett kell választani, oda ér el legkésõbb az invázió hiszen stratégiailag egyáltalán nem fontos ha shtf van.
Morpheus
08-03-2015, 03:51 PM
A kabaré az, hogy amiket a prepper társak feltételeznek élbõl, az nem biztos, hogy úgy van!!! Rengeteg olyan faluban jártam, ahol az önellátás nulla ma már! Nem mûvelnek kertet! Nem tartanak nyulat, tyúkot, galambot! Kivágták a gyümölcsfákat, a szõlõtõkéket! Az lepusztulóban levõ faluban otthagyott, düledezõ házakban a falugondnok (mert már postás sincs!), szétosztja a nyugdíjat, aztán beülteti az özvegyasszonyokat a kisbuszba és beviszi a legközelebbi boltba bevásárolni... Szó nincsen már önellátásról, Kert-Magyarországról! Ezek már csak afféle városi illúziók!
A reggeli-esti buszjáratról lemaradó ember mindenrõl lemarad. A menetrend szabályoz szexet, kultúrát :(
Vannak ilyen helyek, de az elmúlt években a környékünkön teljesen újraéledt a vidék. Még szerencse, mert már rég gebasz lenne!
Morpheus
08-03-2015, 04:19 PM
Jó színes a paletta.
Mindenben van igazság. A kényelmet, biztonságot szerintem egy "erõd" biztosítja, legyen az panel vagy tanya, de tudni kell elhagyni és mindent elengedni. Jómagam évek óta itt élek, sok munka, sok érték. De egy pillanat alatt el tudom engedni ha kell. Szerintem ez a lényeg. Akár pucéran is, de ha menni kell, menni kell. Ha ez a képesség megvan, akkor az is, hogy mégsem maradunk pucérok. :-)
Az "erõdre" visszatérve:
A támadók megfigyelhetnek, de mi is megfigyelhetjük a támadókat. Rejtett megfigyelõpontok, õrjáratok. Onnan be is lehet támadni az ellenséget, vagy a szükséges idõben megzavarni. Jó példákat hoz fel a Malevil c. könyv.
A támadók erõforrásai (általában) korlátozottabban. Valószínûleg nem is támadnak, ha nem érzik túlerõben magukat, inkább csak lopnak.
A helyismeret valóban fontos.
Nálunk számtalan természet adta csapda van, amibe besétálhatnak.
De ha befoglalják a tanyádat, és van kint menedéked, akkor simán visszajársz éjjelente vegzálni õket.
Csak 10-20 percre... Meddig bírják alvás nélkül? 3-4 nap?
Lehetnek biztonsági berendezések. A negyedik napon egy távirányított füst vagy könygáz bomba elindul a lakóépületben, te meg levadászod a menekülõket. Lehet mérgezett étel a többi között...
Te tudod melyik kolbászt ne vedd le... 3-4 nap fosás erõsen legyengíti az embert...
És vannak még ötleteim.
Szóval kicsit vagyok csak pszichopata. :-) :-) :-)
WestBam
08-03-2015, 04:33 PM
Ötletes, ötletes :)
Morpheus
08-03-2015, 09:08 PM
Kedves Barátom!
Itt válaszolok kérdésedre, hogy mások számára is használható legyen.
Füstbomba: paintball fehér füst, késleltetés: 4mp, égési idõ: 45mp.
25 m2 zárt térben semmi nem látható.
Nem veszélyes. Rántó zsinórral indul.
1000-ft, legális.
Barkácsboltokban olcsón kapható távirányítású kapcsolók, konnektorok:
Le tudod vele kapcsolni a ház teljes világítását!
Indíthatsz vele szirénát, stroboszkópot, hangágyút, stb.
Egy távirányító négy csatornát tud.
De ebbõl adódóan egy csatornára 2-3-4 stb vevõt beállíthatsz, tehát egy gombnyomásra több indul.
GBL oldószer.
Gina, azaz parti drog. Legálisan beszerezhetõ. Aztán kinthagyod az asztalodon az üveg páleszt. A behatolók meg szépen beájulnak. Te is ihatsz velük, te is beájulsz. Majd a koma lerendezi õket, míg magadhoz térsz.
Fosatásra sokféle dolog alkalmas.
Te is eheted velük, majd a házi szénpor szépen rendbetesz.
Viszketõpor:
Kapható, legális... Már csak ötletelni kell: törülközõ, ágynemü, stb.
Könnygáz: távirányítású indítással.
Errõl jut eszembe: nagyon jó önvédelemre, tömegoszlatásra a poroltó...:-) :-) :-)
Fáradt vagyok, mára ennyi.
fater.lajos
08-05-2015, 09:12 AM
Morpheus!
A "GBL oldószer" nevérõl, beszerezhetõségérõl, stb privátban írhatnál...
THX!
Erdõlelke-íjszelleme
08-05-2015, 04:11 PM
Most találhatok ki megint ismeretlen dolgokat, mert Morpheus tõlem függetlenül szintén kiagyalta és közkinccsé tette legalább háromnegyedét, amit évekkel ezelõtt kiagyaltam. :haha:
astonferi
08-05-2015, 06:48 PM
GBL ( gina ) tiltott drog már. beszerzése és tartása illegális. rossz adagolás esetén halált okoz. bár tudom nem érdekel.
Morpheus
08-05-2015, 07:55 PM
Morpheus!
A "GBL oldószer" nevérõl, beszerezhetõségérõl, stb privátban írhatnál...
THX!
Olvass utánna.
Vannak oldószerek, például felnilemosó, ami legálisan megvehetõ. Az összetevõi a vérbe kerülve módosúlnak, illetve átalakulnak, ebbõl lesz tulajdonképpen a drog. A szervezeted állítja elõ. Ezért nehéz ezek a szerek ellen küzdeni, mert magában nem illegális, legalább is, ha mosószernek használod. Ha megiszod rábasztál, de ki az a hülye, aki felnilemosót iszik?
Beírod a kulcsszavakat és kidobja a tisztítószereket.
Illetve nagykerekben átböngészed a lemosók, tisztítók összetevõit és rájössz, hogy miben van benne.
Morpheus
08-05-2015, 07:55 PM
http://index.hu/tudomany/2009/04/25/ipari_oldoszerbol_nemi_eroszak_drog/
Morpheus
08-05-2015, 07:57 PM
Mielõtt nekem esnétek: sosem használnám nemierõszakra és amíg a rendszer mûxik, egyáltalán. Utánna meg ne beszéljünk etikáról. Fõleg mivel itt fosztogatásra készülõ emberek is vannak.
fater.lajos
08-06-2015, 11:13 AM
Olvass utánna.
Vannak oldószerek, például felnilemosó, ami legálisan megvehetõ. Az összetevõi a vérbe kerülve módosúlnak, illetve átalakulnak, ebbõl lesz tulajdonképpen a drog. A szervezeted állítja elõ. Ezért nehéz ezek a szerek ellen küzdeni, mert magában nem illegális, legalább is, ha mosószernek használod. Ha megiszod rábasztál, de ki az a hülye, aki felnilemosót iszik?
Beírod a kulcsszavakat és kidobja a tisztítószereket.
Illetve nagykerekben átböngészed a lemosók, tisztítók összetevõit és rájössz, hogy miben van benne.
Ezt már régen megtettem. Konkrét márkanév és kereskedés, ahol alufelni-mosóként ilyet árulnak nekem nem jött össze. Vegyszer forgalmazóknál biztos van de nem szabad felhasználású. Összetevõi nem a vérbe kerülve módosulnak, hanem a gyomorsav hatására... Szóval én készültem... Már igen régen ezen vagyok... Ott, ahol most dolgozom egy csomó suttyó gyerek ezt a konkrét infót keresi. Saját szórakozására. Én meg azon vagyok, hogy ez ne jöjjön össze nekik...
törölt tag -gl
08-06-2015, 02:23 PM
A legjobb megoldás még "békeidõben" kiválasztani egy biztonságos lokációt. Egy nyaralót, eldugott helyet. (akár külföldön, biztonságosabb országban)
A helyet megvenni, a környéket feltérképezni, minden információt összegyûjteni róla, magaslesek helye, elhagyott lokációk, vadrácsok, ösvények, tanyák, barlangok.
Ha ez megvan, berendezkedni arra a helyre, vagy lejárni oda gyakrabban nyaralni.
Viszont a külterületek nagyon megváltozhatnak, mivel leállhat a mezõgazdasági tevékenység illetve ki tudja, lehet, hogy pont a lokációd közelében létesítenek egy tábort, vagy ott lesz egy komolyabb átvonulás.
Érdemes lehet probléma elõtt kamerákat kihelyezni faodvakba rejtve. A lokáció környékén több helyen elásni ellátmányt.
Fontos még az is, hogy a gazdagok helyeit eléggé védik, legyen az egy a gazdagok által kedvelt környék, nyaraló térség, kastély szomszédsága.
Szerintem elõnyösek lehetnek a hegyek, ahol bizonyos pontokról jó rálátás van más terepekre, vagy kihelyezhetünk kamerákat amivel rálátunk a hegy tetejérõl a mi lokációnkra mondjuk a völgyben. Sokkal nagyobb biztonságban érezném magam egy nehezen megközelíthetõ bogas-erdõs völgyben, vagy hegyoldalban, mint sík terepen. Ugyanez igaz az árterekre, mocsaras vidékekre. Horgásztanyákra.
Ha van is vándorút, akkor annak a közeli városban levõ ingatlan, és az eldugott, lakott területtõl messze levõ BOL között kell történnie.
törölt tag -gl
08-06-2015, 02:29 PM
Jó lenne egyébként ha valaki olyan témát is felhozna, hogy például a háborúban hol lehetett jobban elrejtõzni civilként, falvakban, városokban? Mert mindenféle légbõlkapott marhaságokat lehet már olvasni. Aki a vándorút mellett tart ki, attól azért megkérdezném, hogy mégis úgy õszíntén. El merne-e aludni egyedül gebasz esetén egy erdõben.... ? Én még most se nagyon merek, mert bármi érhet ott. Persze el merek, nem arról van szó, hogy félõs vagyok, de bármikor betalálhat mély álomban egy beteg ember, egy életet nem tisztelõ tolvaj, sátánista, részeg fiatalok.... szóval egy bol mégis csak jobban védhetõ, mint egy sátortábor, csak jó helyen kell lennie. És persze ha minden kötél szakad, ott lehet hagyni, ebben az esetben ismerni kell a környéken alternatívákat (ahogy írtam, feltérképezés) én a mostani lakóhelyemnek a 10 kilóméteres körzetét (egyenlõre egy égtájban) feltérképeztem, bejelöltem rajta az elhagyott telkeket, tereppontokat, fejben pedig már tudom, hogy a helyi kisebbség meddig és hova jár le, mely utakon vannak sörösdobozok, falfirkák, melyek a járhatatlan területek és hol vannak vadak által kifeküdt füves részek. Merre mekkora a vadmozgás, milyen a vizek minõsége, mennyi bennük a hal, a vizek hol vezetnek át járhatatlan sûrû erdõn, hol vannak azok a pontok, ahol jó a rálátás az egész környezõ terepre.
törölt tag -gl
08-06-2015, 02:31 PM
Hozzátenném, hogy amíg mások leugattak, hogy miért merem bojgatni az elhagyott telkeket, addig én megismertem az összes ilyen hely történetét, felfedeztem ki figyel a helyekre, sõt. kiderült, hogy az egyik ilyen elhagyott hely amit ki is fosztottak konkrétan a párom nagyapjáé! elég sokat ért ez a felmérés számomra. Amíg más gebasz esetén azt sem tudná, hogy mi lapul a fák mögött, én már tudom hol találok szükség esetén ezt-azt egy elhagyott tanyán. Ugyanezt meg szoktam tenni máshol is, ahova épp kirándulni megyek, vagy ismerõshöz, mindig teszek egy kört a közeli erdõkben, ha lehetõségem van rá, és térképpel együtt körbenézek.
Ott egyébként ahol csak és kizárólag a túlélés számít és minden lehetõség meg van rá, egy teljesen rejtett föld alatti (pincét) kell kialakítani. Az sem rossz, ha úgy építteti az ember a házat, hogy garázsként építtet hozzá egy ilyen helyet, amit baj esetén be tud temetni és teljesen le tud választani a háztól. A dombház sem rossz, de nagyon faszán meg kell oldani, hogy ne legyen felfedezhetõ.
A telek környékére agresszívan terjedõ tüskés sövényt telepítenék, amit igyekeznék karban tartani. Baj esetén esetleg egy erõteljes mûtrágya lökettel gyorsítanám a növekedésüket, ha lenne a telken gyümölcsfa és egyebek, azokat kivágnám.
törölt tag -gl
08-06-2015, 02:41 PM
Szerintem nagyon jó esettanulmányokként szolgálhatnak a világháborús bunkerek, azok elhelyezkedései, felépítésük. Manapság több ilyen bunkert meg lehet látogatni, például a hármas határ hegynél is vannak ilyenek. Ugyanakkor számos ilyen hely van mindenütt a világon.
http://www.titkosbudapest.hu/cms/upload/image/article/64_pic3_n.jpg
http://vandorbot.hu/wp-content/uploads/2012/09/DSCN1347.jpg
törölt tag -gl
08-06-2015, 02:47 PM
A Duna környékén például árvízek idején a szigetekre be lehetne húzódni. Amúgy meg mondjuk átvándorolni a hegyekbe. De egyébként is jók lehetnek a szigetek. A "térképészeti" tapasztalataimból mondom, hogy a vándorló fosztogató embertömeget néha egy kisebb akácos is visszafogja. Így lehetséges például az, hogy a párom nagyapjának a telkén még a nyílászárókat is ellopták, még én följebb a bozót védelmében olyan helyeket is találtam, ahol a házakat ugyan felnyitották és vagy egy évtizede üresen állnak, mégis tele vannak még értékekkel (demizsonok, gyógyszerek, ruhák, tüzelõ, cserépkályha, hordók, szerszámok, stb)
Meg merem kockáztatni, hogy azt is meg lehet próbálni, hogy félreesõ helyeken szúrós növények magvait vetjük el, majd amikor eljön az ideje, a hely közepére bunkert, vagy állomást telepítünk.
Mostanában gyakran figyelek fel arra, hogy naponta helikopter megy át a lakóhelyünk fölött, vagy valami fejest szállítanak, vagy fényképezik, figyelik a környéket, ezért arra is oda kell figyelni, hogy felülrõl a tevékenység ne legyen látható.
törölt tag -gl
08-06-2015, 03:02 PM
Tisztában kéne lenni azzal is, hogy pontosan kik jelentenek veszélyt, kik lesznek a fosztogatók?
Én pár hete menekültem vissza a balatonról, mert elfelejtettem rovarhálót vinni a függõágyamhoz, most akkor gondoljátok, hogy néhány huligán suttyó majd eljut a bol-omig és meg is talál ott? fõleg mondjuk télen?
A legnagyobb kockázatot fõleg a karhatalmak (már ha üldözik majd az embereket) vagy ha háborús helyzet van ellenséges katonák jelentik majd.
Kérdéseket kellene magatokban tisztázni.
Például ha olyan a helyzet akkor mindenkit be fognak hívni katonának. Nem véletlenül tartották meg a laktanyákat. Ilyenkor rögtön lesz egy pár hónap alatt felkészített ellenség, vagy mi magunk is beállunk katonának. Ha ellenséges sereg is jön, akkor két front között kell harcolni, vagy bújkálni, ezért a "tanya" nem hiszem, hogy a legjobb hely a túléléshez, ugyanis hamar kopogtatni fognak, hogy ugyan már Józsi bátyám itt a behívója, vagy jön, vagy visszük....
Szóval a legnagyobb eséllyel a hadsereget kell majd inkább elkerülni, és esetlegesen a többi preppert, bár szerintem olyan kevesen lesznek a prepperek a lakosság arányában, hogy inkább egymást segítjük majd gebasz esetén ha összetalálkozunk, a civilek meg ki lesznek szolgáltatva a hatalomnak az utolsó pillanatig, akár addig amíg jegyre kapnak kaját. Táborokba menekítik õket, stb.
Ihasz Laci
08-29-2015, 08:45 PM
ha m.orszag haboruba keveredne es behivnanak katonanak te inkabb elbujnal?
Buckalako
08-29-2015, 09:41 PM
Szerintem sokan nem kockáztatnák az életüket ezekért a fehérgalléros bûnözõkért akik esetleg háborúba is rántják az országot.
Õk megkeverik a xart, majd szépen elbújnak magánhadsereggel körbevéve, te meg szépen menj a frontra?
Ihasz Laci
09-02-2015, 02:30 PM
Szerintem sokan nem kockáztatnák az életüket ezekért a fehérgalléros bûnözõkért akik esetleg háborúba is rántják az országot.
Õk megkeverik a xart, majd szépen elbújnak magánhadsereggel körbevéve, te meg szépen menj a frontra?
szerintem senki se menne ertuk haboruba, de a csaladjukat felto emberek vagy azok akik a hazajukert akarnak tenni biztos mennenek.
en nem vagyok egy rambo tipus de ha kell megvedem akit es amit kell.
Remil
09-03-2015, 05:50 PM
A háború alapvetõen a gazdagok játéka - bocsánat a közhelyért, de én ezt így látom. Ezért senki céltáblája sem golyófogója nem kívánok lenni, adott esetben irreális túlerõvel szemben harcolni. A "kardot elõ a hazáért" hozzáállás kb 100-150 éve idejét múlt. Ha mégis harcolnom kell, akkor ott nincs helye erkölcsnek, etikának, nem a kis közkatonában látom az ellenséget, hanem azokban akik ezeket irányítják. Tehát, oda kell csapni ahol a döntést hozzák. Elõször a vezetõket, tiszteket, és ha ezek szerencsétlenül pont lakott területeken vannak a terepasztalaik felett, akkor az ottani civil lakosság a járulékos veszteség. Továbbá egyéb stratégiai célpontok, mint az utánpótlás, energia és kórházak. Egymásra lövöldözni ott a paintball és a softball.
...ez jó hét volt...
Sikerült mind a két telekre balekot találni :D..jó kis haszonnal + az adózás után is..(mindkettõ szerzõdve, foglalózva,kezdõdik a cécó)
ma voltam nézni egy közeli teljesen vízparti nyaralót.
Jó közel van és a képek alapján szép is volt.
Kicsit elõbb mentem,hogy szokjam a helyet és körbe nézzek!
:eek:
Kerítés letaposva,kapu kidõlve,oda drótozva!na mindegy,kicsit sétálgattam,vártam a tulajt..egyébként jó kis hely!
..kézfogás...hát nézzük...
Az alu garázs felfeszítve,lyukak ütve rá,hogy lánccal le lehessen zárni,résnyire nyitva,a lakókocsi ablakai osb lemezzel becsinálva,az ajtózár kiszakadva(pótolva egy ronda lakatpánttal).
csak fû,de látszott,hogy valamikor volt egy veteményes.
Mondtam,majd meggondolom,még nézelõdök.A kapásról nem is érdeklõdtem...a mennyit enged a felébõl sem játszik!
Hát ez gáz!
Azt hiszem inkább építek egy lakó autót.Annak van értelme legalább!
Na sikerült találni vevõket a két haszontalan telekre!
neki is buzdultam,hogy megveszem ami hónapok óta el van mentve.
Tegnap megnéztem! :cry:
Alu. garázs kifeszítve,a lakókocsi ajtaja szintúgy,lakatpánttal lezárva,az ablakok osb-vel pótolva.A kerítés letaposva.
Nagyon gáz,pedig a hely és a képek jók voltak!Egyébként szép környék,de én másnak nem dolgozok!
Inkább egy kisbusz lesz,átépítve lakó autónak!
Végül is ingatlan tulajdon nélkül is ki lehet menni pecázni,kirándulni,világot járni és nem rab az ember a saját földjén!
A másik dolog(amit mindenki elfelejt),hogy katasztrófa esetén kötelezõ a segítség nyújtás,a bajban levõknek! (bár ez morális kérdés elsõ sorban)
Treff király
04-26-2016, 09:45 AM
Táborok: lásd Stadionépítési Program (!?!)
Táborok: lásd Stadionépítési Program (!?!)
Nem tudom,hogy ez hogy jön ide?
Személy szerint én nem látok semmi kivetni valót a sport létesítmények építésébe!Ha van rá pénz,miért ne?!
Minden országban vannak stadionok.
Ha esetleg elnyerné Budapest az olimpia rendezését,még több épülne,Ami jó a gazdaságnak,jó az embereknek(melósoknak,vállalkozóknak,kereskedõ knek....),jó a költségvetésnek és jó az Országunk hírnevének!
Nem hiszem,hogy deportálni akarnák a lakosságot ezekbe a létesítményekbe.
De ha katasztrófa esetén mégis.hát biztos hogy jobb,mint a romok alatt rekedve szomjan halni(lásd Katrina)
Pandémiás vészhelyzet,az már más!Karanténnak megfelelõ lehet.Mit mondjak..kell és kész!Ilyenkor nehéz döntéseket kell hoznia a hatóságoknak...10000 megy:cry:...10000000 túléli.Nem jó,de hát ez van.
...hál Isten ,nálunk még nem volt ilyen!
De gondoljatok bele egy Pesti 8-9-es földrengésbe!
Azért EZ kihívás a hatóságoknak,a karitatívoknak,a tûzoltóknak,a szolgáltatóknak,a mentõknek,a katasztrófa védõknek,az önkénteseknek!
Hirtelen rengeteg sérült és halott keletkezik.Összeomlanak a szolgáltatások.A túlélõknek,de hontalanná vált embereknek nagyon gyorsan kell az alapvetõ szükségleteiket biztosítani .
Gondoljatok bele ,hogy akár egy wc-zés is milyen kihívás ebben a helyzetben..és milyen sürgetõ tud lenni!
Valami fedél ,egy ágy,egy pokróc nagyon kell és nagyon gyorsan,különösen ha xar idõ van!
Étel és ital...de itt ne egy marmon kannába gondolkodjatok..itt tízezrek várják a segítséget!
Erre azért igen jó egy stadion vagy sport csarnok!Ott gyorsan fel lehet állítani valami logisztikát,valami rendet,ellátást!
Az idõ pedig iszonyat gyorsan ketyeg!
A sérültek ellátása nem tûr halasztást,a halottak felkutatása,regisztrálása szintén sürgetõ,mert ha kitör a járvány,hát az Isten kegyelmezzen mindenkinek...
Szóval nem egyszerû!
Többek között én ezért is vagyok mobilitás párti!
Van amikor a legjobb elhagyni a zónát,ha megmarad az egészség...ha nem ,hát hálásnak kell lenni a segítõ kezeknek!
Ha mobil tud lenni valaki,hát mindenhol jobb,mint a zónában rekedni,akármilyen felkészült valaki!
A katasztrófa nem válogat!
Viszi a városi lakást,a falusi birtokot,a tanyát,a villamos hálózatokat,a vizet,a kiskerteket,a gyümölcs fákat...és még a csirkéket is!
Aki tud megy onnan!Fájdalmas intés és gyerünk!
Aki nem készült fel az evakuálásra az marad...a falusi torna terembe vagy a stadionba és örüljön annak amit kap!
Szóval mindenki(nem csak fórum társak) tegye fel a kérdéseket!
-Nagyjából egy helyen vannak a papírok,gyógyszerek,igazolványok,kis kaja,víz,kocsi kulcs?
-Ha most lenne....a pillanat,amikor menni kell,mennyi a reakció idõtök,mennyi idõ alatt vagytok útra készen(összepakolva,asszony,mama,papa,gyerekek,k utya,cica,+a kis cucc)?
-Van hová menni?
-Mennyi pénz van otthon vagy a kártyán váltás ruhára,tankolásra,ételre,szállodára?
-Tudod per pillanat hol van a férjed,feleséged,gyerekeid..ha nincs mobil és fel kell szedni?
-Egyáltalán van mivel mennetek ? Vagy gyalogosan,bicajjal? Vagy azt várjátok jöjjön a busz?
-Tudod melyik a vészcsatorna a rádión?
-Tudod hol van a településen a kijelölt evakuációs pontotok?
Ádám Csaba
04-26-2016, 04:06 PM
Személy szerint én nem látok semmi kivetni valót a sport létesítmények építésébe!Ha van rá pénz,miért ne?!
Ahol van rá pénz ott tényleg nincs vele semmi gond. De Magyarországon nem ez a helyzet.
Ha esetleg elnyerné Budapest az olimpia rendezését,még több épülne,Ami jó a gazdaságnak,jó az embereknek(melósoknak,vállalkozóknak,kereskedõ knek....),jó a költségvetésnek és jó az Országunk hírnevének!
Nem akarok politizálni, de ha Magyarországon épül egy stadion, azt a Mészáros Lõrinc és Szíjj László építi, illetve Tiborcz István szereli a világítást. Nem sok vállalkozó és melós látja annak a hasznát. Fõleg, hogy a fõvállalkozók 2-3 szoros áron csinálják, az alvállalkozók pedig töredékét kapják.
Magyarország hírnevének már teljesen mindegy. Német lapokban rendszerint a korrupcióról, kisvasútról és a silány egészségügyrõl írnak!
Ádám Csaba
04-26-2016, 07:50 PM
A fõ témáról az a véleményem, hogy sok lehet a külsõ tényezõ. Távolabbi jobb életkörülmények miatt biztosan sokan elhagynák az otthonukat.
Ha mindent sulytana valami gond és sehol se lenne jobb, akkor én nem hagynám el a jelenlegi élõhelyemet. Itt ismerem a környezetet, infrastruktúrát, embereket, stb. Szerintem nagyobb az esély a túlélésre. Lehet mobilizálnám a felszerelésem, de akkor is csak helyben mozognék. Nagyobb biztonságban érezném magam egy romos erdei tanyán a közelben, mint az ismeretlen távolban.
Távolabbi jobb életkörülmények miatt biztosan sokan elhagynák az otthonukat.
Hát ezt érzem a bõrömön :cry: A gyerekek évek óta kint dolgoznak,élnek,már mindenük meg van.Gyakorlatilag már német polgárok,német feleséggel,ingatlannal,mindennel.
A keresztlányom valahol korallokat és az élõvilágot kutatja ösztöndíjjal .Mindig máshol van,igazi világutazó két táskával.
Fiatalok..könnyen ,gyorsan váltanak.
Ha mindent súlytana valami gond és sehol se lenne jobb, akkor én nem hagynám el a jelenlegi élõhelyemet.
A minap volt egy elgondolkodtató beszélgetés,Kína és a világgazdaság lassulásáról.Elég meggyõzõ volt.Várható egy újabb válság!Ez ismét az ingatlanok érték vesztéséhez és a befektetések elmaradásával jár+ munka nélküliség emelkedése.
Ezért döntöttem úgy,hogy ami nem kell(ingatlan),az megy.Egyrészt le van a gond,másrészt,ha értékálló dologba van fektetve a pénz,azon akár színvonalasabbat is lehet venni a válság alatt.
Mondjuk itt elbizonytalanodtam,mert nem tudni mekkora lesz a szakadék,milyen mély lesz a válság?!
Lehet megyek a gyerekek után,különösen ha átmegy a dolog káoszba vagy kiterjedt bûnözésbe(vízparti telekrõl letettem..kifosztják..nem jó). Semmi kedvem nincsen napi szinten harcot vívni a komákkal,inkább arrébb költözök...ha kell.
Itt ismerem a környezetet, infrastruktúrát, embereket, stb.
ez ismerõs érzés!Amikor elküldenek a megszokott területrõl üzemzavarozni én is úgy érzem magam,mint egy tanonc. Sokkal magabiztosabb az ember az ismert környezetében.De azért próbálgatni kell a szárnyakat..ki tudja mit dob a gép!
Hiába itt vagyok egyedül és hívnak a gyerekek,nem megyek,mert.....az ember már ilyen földhöz ragadt.Persze egy jó nagy s.ggbe rúgás után,már változik a hozzá állás.
Ihasz Laci
11-10-2016, 11:48 AM
a menni vagy maradni temahoz kapcsolodik ez is
70km 7 nap alatt
mostanaban kicsit belustultam aztan ereztem, hogy kilometerhianyom van. szoval elkezdtem gyalog jarni munkaba.
a 70 km ugy jott ossze, hogy 4 napot munka gyalog mentem a 3 szabadon meg a maradekot.
1 nap 10 km. este hidegben 3 ora es 20 perc egy 5kg-s hatizsakkal
2 nap 9km. reggel 4,5km munkaba 45 perc. 2kg a hatizsak, delutan haza 4,5 km.
3 nap 9km. delutan 4,5km munkaba 55perc. ures hatizsak, este 4,5km haza, kicsit kocogtam is mert esett.
4 nap 9km. reggel 4,5 km munkaba 45 perc. 3kg hatizsak, delutan ures hatizsak 50 perc haza.
5 nap 9km reggel 4,5km munkaba 40 perc 2kg hatizsak, delutan 4,5km haza 55 perc ures zsak.
6 nap 10 km napkozben jo idoben 3 ora 40 perc 5kg hatizsakkal
7 nap 14 km delutan-kora este hidegben 4 ora 30 perc hatizsak nelkul
szoval eleg valtozatosan gyalogoltam. kulonbozo idokben majdnem indig mas tavokat.
a het vegere mar nagyon ki voltam. nem is annyira az izom munka resze volt faraszto hanem maga az, hogy menni kell. az elso 2-3 napot meg kimondottan elveztem aztan egyre nehezebb lett.
ami nagyon le lett terhelve az a derekam, az also csigojaim nagyon bealltak es fajtak mar a het vegere. mondjuk eleg nehez is vagyok.
cipok teren nagyon meglepodtem. a 2 legkenyelmesebbnek hitt markas tura cipom (amiket munkaba hordok 8 oraban, kicsi maszkalas meg acsorgasra) midkettoben megfajdult a talpam. a regi turabakancsom meg egy futocipo ami a legjobban bevalt.
2 nap pihi utan viszont tok jo formaban ereztem magam. gyaloglas javitja az allokepesseget. jo volt.
Hát meggondolandó.
Megraktam a 45l-es táskám kb 10-12 kg-ig és lenyomtam kb 8-10km-t erdõben csak kaja pihenõvel és máskor ki tudja mennyit összevissza amikor haverokkal ûztük hegynek völgynek.
Nem volt õszinte a mosolyom a végére, mivel nem szoktam hozzá. A cipõválasztás sem volt a legjobb.
Tehát az a véleményem, hogy nem árt kicsit edzeni és nagyon meggondolni a csomag súlyát,
ha a menés mellett dönt az ember. Gyúrni hátra és lábra...
Ha van gyerek az õ cuccát is cipelni kell, ha még kisebb és nem bírná. Talán egy 14 év körüli valamennyit tudna átvállalni.
Az asszony kondija sem mindegy.
Mondom így tapasztalat gyûjtés után.
Ami nem öl meg az erõsít......
Amúgy jó kis túrát nyomtál.:thumbup
Treff király
11-11-2016, 11:36 AM
Igen, már a 10-12 kg súly is nehéz ellenfél. Valahol ott a határ. Nekem egész bizonyosan, mivel 62 éves múltam.
Nem árthat:
- oldaltáska, vesetáska, övtáska, taktikai mellény, nadrágszárzseb
- túrabot
- radikális könnyítés (ez a legnehezebb)
- a hátizsák-súlypont jó megválasztása
- bejáratott cipõ, tartalék cipõfûzõ.
A fentiek valamit javítanak. Gyalásó mehet a nadrágszíjra. Sátor helyett ponyva, hálózsák helyett szemeteszsákok. Éjszakára a hátizsák tartalma kipakolható egy zacskóba (nekem már eleve abban van), és az üres hátizsák a lábakra húzva segít a melegen tartásban. Ruhák meg mehetnek derékaljba.
Polifoam: határeset, mert könnyû, de helyet foglal. Rengeteg idõ helyette pl. a lomb, avar gyûjtése.
Minden csicsa, dísz, címke, fityegõ leszedhetõ, levágható, eldobható.
Ételkonzervet nem viszünk (fém fajsúlya). Amibõl nem engedhetünk, az az ivóvíz.
Ha van út, nem pedig bozót, és nincs meredek emelkedõ, akkor lehet kerékpárra pakolni, mindent megold, tolható.
Konzervesdoboz-kályha, Faröer kályha.
Lesz sokkal több feladatra minden nálunk, cserébe' engednünk kell a kényelembõl.
Ihasz Laci
11-11-2016, 05:56 PM
Hát meggondolandó.
Megraktam a 45l-es táskám kb 10-12 kg-ig és lenyomtam kb 8-10km-t erdõben csak kaja pihenõvel és máskor ki tudja mennyit összevissza amikor haverokkal ûztük hegynek völgynek.
Nem volt õszinte a mosolyom a végére, mivel nem szoktam hozzá. A cipõválasztás sem volt a legjobb.
Tehát az a véleményem, hogy nem árt kicsit edzeni és nagyon meggondolni a csomag súlyát,
ha a menés mellett dönt az ember. Gyúrni hátra és lábra...
Ha van gyerek az õ cuccát is cipelni kell, ha még kisebb és nem bírná. Talán egy 14 év körüli valamennyit tudna átvállalni.
Az asszony kondija sem mindegy.
Mondom így tapasztalat gyûjtés után.
Ami nem öl meg az erõsít......
Amúgy jó kis túrát nyomtál.:thumbup
hat a het vegere mar en is a hatam kozepere kivantam a gyaloglast, nagyon nehezen indultam neki az utolso tavnak.
nagyon a beka segge alatt volt a moral.
de most nagyon jol erzem magam, jobb a kedvem is,hogy azert megiscsak megcsinaltam meg azert sokat javitott az eronletemen is.
szerintem ezt igy rendszeresiteni fogom legalabb heti 1 alkalommal gyaloglok egy nagyot.
Túrista 57
11-12-2016, 05:49 AM
Pár gondolat,az emberi erõvel megtett ,hosszú távok megtételérõl.
A cipelt súly kérdésében talán a legfontosabb a test tömeg index.Érdekes dolog.A csontok,ízületek,izmok viszik magukat és az egyéb létfenntartáshoz szükséges szerveket és a zsírt!!
átgondolandó,hogy aki messze akar eljutni lecserélje a zsírt felszerelésre.Számoljátok ki,ha van túlsúlyotok milyen súlyú felszerelést tudnátok vinni ha leadnátok pár kilót.http://www.hazipatika.com/taplalkozas/fogyokura/bmi_testtomegindex_kalkulator
A normál index 25-26!Ez egy egészséges ember súlya,aki erõnléttõl függõen a saját súlya 10-25 %-át könnyedén,tartósan tudja a hátán cipelni egy jó!!! hátizsákban.
Rozsomák
11-12-2016, 12:27 PM
30. :P Hááát min 28 ra le kell vigyem, mert a cipõfûzõ bekötés szuszogással jár. :D
Nállam ez annyi, hogy kihagyok 5-6 vacsorát, és minden nap séta a kutyával 3-4 km.ma el is kezdem. Jó hogy posztoltad.
Túrista 57
11-12-2016, 01:36 PM
30. :P Hááát min 28 ra le kell vigyem, mert a cipõfûzõ bekötés szuszogással jár. :D
Nállam ez annyi, hogy kihagyok 5-6 vacsorát, és minden nap séta a kutyával 3-4 km.ma el is kezdem. Jó hogy posztoltad.Azért csak óvatosan.
http://amnutrition.hu//index.php?event=100307&id=3561&mainmenu_id=&name=aboutus&parent_id=653&ok=1
Sokan félre értelmezik,hogy a túlsúly majd jó lesz éhínség esetén mint energia tartalék.Nem így mûködik sajnos(csak a tevéknél).
Továbbá a cipelendõ hátizsák súlyánál nem veszik figyelembe a saját testük felesleges részeit.
Általában úgy határozzák meg a táska súlyát,hogy a testsúly X %-a.Ez így nem helyes!
Az izom,csont,ízület ugyan úgy cipeli a súlyt,ha az testzsír formájában be van épülve vagy ha kívülrõl aggatjuk rá.
Tehát a táska súlyának a pontos meghatározását az ideális test tömeggel kell számolni.
Pl egy 180cm/80 kg-os férfinél 15%-os csomaggal 12 kg cipelése nem okoz semmi problémát,mehet egész nap,nem veszi észre a plusz súlyt.
Egy 180 cm/90 kg-os embernél ez már csak!! két kilogramm!!
Az izom,csont,ízület mindkét esetben azonos igénybe vételben van,az elfáradás,kopás,ízületi fájdalmak ugyan úgy jelentkeznek.
Érdekes bele gondolni,hogy egy e fölötti súlyú ember, ha nem is visz semmit,hamarabb megadja magát mint aki normál testsúllyal és ideális súlyú felszereléssel menetel.
varég
11-12-2016, 04:35 PM
Pár gondolat,az emberi erõvel megtett ,hosszú távok megtételérõl.
A cipelt súly kérdésében talán a legfontosabb a test tömeg index.Érdekes dolog.A csontok,ízületek,izmok viszik magukat és az egyéb létfenntartáshoz szükséges szerveket és a zsírt!!
átgondolandó,hogy aki messze akar eljutni lecserélje a zsírt felszerelésre.Számoljátok ki,ha van túlsúlyotok milyen súlyú felszerelést tudnátok vinni ha leadnátok pár kilót.http://www.hazipatika.com/taplalkozas/fogyokura/bmi_testtomegindex_kalkulator
A normál index 25-26!Ez egy egészséges ember súlya,aki erõnléttõl függõen a saját súlya 10-25 %-át könnyedén,tartósan tudja a hátán cipelni egy jó!!! hátizsákban.
Ezt szerintem nem képlet alapján kell kiszámolni, hogy pl 16598 gramm fölé ne menj a csomaggal...
Minden egyénfüggõ, egészségi, ízületi, izom állapoti tényezõk befolyásolják...
Van, akinek a 10 kiló is sok, másnak a 30 se vészes....(és nem a test tömegindex szerint pakolták a cuccot)
Na igen. Akkor el kell gondolkodnom, hogy durván 80kg vagyok 180 cm magas és fáj a vállam a 10-12 kg-tól.???
Pedig nem vagyok rossz kondiba...szerintem....
Úgy volt rakva minthaa 3 napot kint kellene lennem és úgy lightosan átvészeljem, viszonylag kevés fizikai megmozdulással. Persze 1 személyre levetítve.
Csak víz nem volt nálam 3 napra való és ruhával is csinnyán bántam.
De nagyobbat vinni eddig feleslegesnek bizonyult és nincs is nagyobb táskám.
Már átnéztem többször és semmi felesleges nincs benne.
Volt rajtam combtáska is amibe a hirtelen gyorsan kellhet cuccok vannak és a személyes papírjaim. Ezt viszem ha civilizációba megyek városon kívülre
A váll táskám nem is volt nálam, az majd ha gebasz lesz. Pedig az is van 1,5 kg. Ez az erdõjáróm csak zöldbe.:
http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/14-1-Hatizsak-taska-tok/0/5/1431-M-Tramp-ovtaska-B21-Fekete
Na mindegy. Majd többször magammal viszem ha sétafikálásra kerül sor hogy szokjam.
Túrista 57
11-14-2016, 05:05 PM
fáj a vállam a 10-12 kg-tólCsak tippelek,de szerintem nem jó a zsákod.Vagy jó ,de nem jól van pakolva.Milyen hátizsákról van szó.A tíz kilót észre sem szabadna venni .Én egy Deuter Aircontact 50 + 10 zsákot használok.Kitûnõ,általában 12-16 kilóval megyünk és semmi gond nincsen.
Csak tippelek,de szerintem nem jó a zsákod.Vagy jó ,de nem jól van pakolva.Milyen hátizsákról van szó.A tíz kilót észre sem szabadna venni .Én egy Deuter Aircontact 50 + 10 zsákot használok.Kitûnõ,általában 12-16 kilóval megyünk és semmi gond nincsen.
lyen:
http://www.airsoftgun.hu/webshop/swiss-arms-harom-napos-hatizsak-p1743.html
Ha ez tönkre megy ilyen lesz csak Viper márkába.
Lehet igazad van. Nem jól pakolok. Pedig frankó széles a vállpánt. De lehet a tartásom sem az igazi.
Mondjuk a nap vége felé nem kényelmes. A kg azt kb írtam, kevesebb semmiképp nem volt, nem tudtam pontosan megmérni.
Túrista 57
11-15-2016, 04:17 PM
lyen:
http://www.airsoftgun.hu/webshop/swiss-arms-harom-napos-hatizsak-p1743.html
Ha ez tönkre megy ilyen lesz csak Viper márkába.
Lehet igazad van. Nem jól pakolok. Pedig frankó széles a vállpánt. De lehet a tartásom sem az igazi.
Mondjuk a nap vége felé nem kényelmes. A kg azt kb írtam, kevesebb semmiképp nem volt, nem tudtam pontosan megmérni.ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!Dobd el,rejtsd el,ásd el,hogy soha többé ne lásd!(nem leszólás,nekem is van,pénzkidobás volt,jelképes összegér vigye aki akarja!).Egy ideig kínlódtam vele,de sehogyan sem jó.vettem egy decás,rendes túra zsákot,50 litereset,mert a kisebbek nem kényelmesek egy felnõtt férfinak.az örömteli döbbenet ki is ült az arcomra használat közben.Na akkor a márka "katonai"zsákok elad,vesz egy rendeset(használtan emberi áron). Túrára,hosszú kirándulásra,rendes hátmerevítõs,kényelmes derékpárnázott,állítható zsák,abban mehetsz egész nap,fel sem tûnik a súly.
A pántos,elefánt füles,csinálmányos,mókolt airsoft ill.más vagi zsákok,hát melóba a biciklin.
Sejtettem, hogy ezt fogod mondani.:)
Már gondolkodtam a típusváltáson. Meg kell lépnem már látom/érzem leginkább. Pedig olyan jól elpakoltam benne....vagy mégse?
Köszi.
palizerhuszár
12-17-2016, 08:48 PM
akkor én nagyon megszívtam, mert 127 kg vagyok a 192 cm-mel. Ezek szerint én már mínuszban vagyok. Igaz nem vagyok nagy erõmûvész és a gerincem véget ne is leszek az már fix, de egy normális hátizsákban 10 kg elvitele nem gond, bár nem volt még alkalmam órákig tesztelni a dolgot. Kis hátitáska és 2 szatyor 30 kg összsúllyal kb. 20 percet battyogtam, ez 1-2 megállással ment a télen (szatyrok nagyon vágták a kezem, ezek után csak valami szövetet választanék). Kíváncsi lennék milyen egy rendes túrazsákkal tolni a terepen. De én alapvetõen a maradás mellet érvelnék. Ennek ellenére ma is kell közlekedni, ehhez is fel kell készülni.
Jelenleg egy könnyû tatyót állítottam össze. Iratok, vésztartalék pénzek, zsepi, toll, gyufa, kés, zacskó, váltás zokni, gyógyszerek... víz és szendvics mindig frissen benne. Csokit is teszek bele, mert olcsón találtam a kedvencembõl. Talán ennyi elég is a mai "túléléshez", iratokat kérhetnek, kell egy igazolvány kép, vagy alá kell valamit írni, vagy csak el kell magyarázni valamit. Máskor jól jött az öngyújtóm is. Minden hétköznapi tragédiára célszerû felkészülni, bár kötszerem az nincs.
Ha tényleg menni kellene egy olyan esemény miatt, akkor megvan 2 nagyobb táskám és söpörhetem bele a megfelelõ cuccokat (meleg ruha, ennivaló, víz, wc papír, játékok). Ezek össze vannak rakva a szekrényben, sõt most nézem, hogy egy fullos maggyûjteményem is itt bujt meg.
Ettõl függetlenül nem vághatnák nagyon neki, mert akkor mi lenne mamával? 80 évesen nem bírna ki semmiféle túrát, fõleg úgy hogy még a kõig se tud kimenni békeidõben mert fullad.
Törölt_reg
12-26-2016, 08:24 AM
http://www.origo.hu/nagyvilag/20161225-vasarnap-delutan-hatastalanitjak-augsburgban-a-vilaghaborus-bombat.html
Egy érdekes,tanulságos hír!
Itt nem volt apelláta,hogy megy vagy marad..már csak a saját érdekében sem!
A múltkor beszélgettünk,hogy miért kellene elhagyni az otthont?
Hát ezer oka lehet...
Ilyenkor azért jól jön egy autó vagy más eszköz,mert a buszokon csekély cucc vihetõ magunkkal.
További érdekesség...mi van ha felrobban?
Ok,biztosító..addig mama,albérlet,motel,rokonok,önkormányzati segélyhely,lakás.
De gondoljátok el,oda a jó kis készlet,oda a hátrahagyott felszerelés,minden.
...És ez csak lokális,hamar elmúló helyzet!
Még ami érdekesség,hogy az állam által biztosított helyeken csak lézengenek.pedig ott minden van,ágynemû,tusoló,ingyen kaja rogyásig,társaság(lehet osztani az észt),egészségügyi ellátás...
cattaro
09-04-2019, 07:52 PM
Csak egy "kis színes" bulvárcikk, talán ebbe a topikba tartozik, de lehet, hogy máshová.
"12 HELY, AHOVÁ MENEKÜLHETSZ, HA ÖSSZEDÕL A VILÁG"
https://divany.hu/offline/2019/09/02/vilagvege/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
A cikkírónak nem sok fogalma lehet arról, hogy egy összeomlás esetén - legyen az klímakatasztrófa, vagy háború - mik a fontos szempontok. Persze, tudom, ez egy kattintásvadász bulvárcikk. Azon is el lehet gondolkodni, hogy vajon az ilyen cikkek milyen hatást váltanak ki az olvasóból. Többször említi a háború és klímaválságot, mint lehetséges fenyegetést. Ettõl majd lesz aki felébred, és komolyan elkezd készülõdni? Vagy inkább - látva a sok komolytalan célpontot - legyint, és ezzel pont az ellenkezõ hatást váltja ki a cikk: inkább elvicceli, bagatellizálja a valós problémákat?
Szerintem az egyetlen értékelhetõ hely a cikkben Kanada. A többi csak turisztikai látványosság, távoli romantikus hely.
#1 A tûz és a jég szigete: Izland – a jégolvadás miatt pont, hogy stratégiailag fontos hely lesz. Most akar az USA haderõt telepíteni oda.
#2 Svájc fõvárosa: Bern – halott ötlet. Svájc már most se nagyon engedi be a menekülteket (csak nem propagálják). Baj esetén lezárnak mindent és elõbb lõnek aztán kérdeznek.
#3 Ha Svájc nem elég: Csiangmaj – túl közel van Kína a maga egy milliárd potenciális éhezõjével. Plusz ha nukleáris háború lesz, Kína és Észak-Korea aligha tud kimaradni. Túl közel vannak.
#4 Szeles skót romantika: Lewis szigete - romantikus hülyeség.
#5 Ahol nem zavar a szomszéd: Tristan da Cunha - romantikus hülyeség. Egyébként nem tûnik rossz helynek, a déli féltekén elég távol mindentõl. Az ottani 200 lakos alighanem elsõnek koncol fel, ha elfogy az élelmiszer tartalék.
#6 Ahol garantált a biztonság: Guam – Észak-Korea elsõnek ide küld atomrakétát.
#7 Önfenntartás és hideg: Yukon – Kanada, ez nem rossz ötlet.
#8 Magasan minden felett: Puncak Jaya – ez egy kopár hegycsúcs egy távoli szigeten, ahol muszlimok vannak.
#9 A hely, aminek jót tesz a melegedés: Denver – USA legtöbb nagyvárosa nukleáris fegyverek célpontjai.
#10 Cowboyként Amerika közepén: Kansas City – USA legtöbb nagyvárosa nukleáris fegyverek célpontjai.
#11 A világ végén: Tûzföld (Tierra del Fuego) – Argentína egy 44 milliós csõdszélén álló ország, nagyon magas bûnözési rátával. Egy idegen nem sokáig húzná itt, megölnék a helyiek sec-perc alatt.
#12 Hideg, de megéri: az Antarktisz – marhaság, messze van. Honnan lesz kaja meg tüzelõanyag, ha összeomlás van?
Dream_walker
09-05-2019, 07:39 AM
Tényleg elég bulváros.
A fele partmellék vagy sziget. A cunami (a klímakatasztrófák velejárója) 100%ban letarolja, tök biztonságosnak tûnik. Emellett a különbözõ partvidékek vagy eleve sûrûn lakottak, vagy elsõdleges célpontok gebasz esetén. Azaz zombik, fertõzésveszély, bûnözés exponenciális növekedése jár együtt a lakosságszám növekedésével. Bern, mint nagyváros, már most is ilyen hely, csak még maszk mögött tartják az emberek ezt az arcukat.
Tulajdonképpen az egyetlen, amelyiket érdemes fontolóra venni, az a Yukon. Ha van hordozható atomreaktorod az energiatermeléshez, akkor persze az antarktisz is játszhat, csak kell mellé egy hordozható üvegház is, amit fûthetsz, hogy kaját termelj.
st.jimmy
09-05-2019, 09:24 AM
a tsunami az nem a kéreglemezek mozgásától lesz amúgy?
Jellemzõen a kéreglemezek elmozdulásától, de egy földcsuszamlás is képes pusztító cunamit okozni. További - ritkán elõforduló - kiváltó okok az aszteroidák, üstökösök, kisbolygók. Esetleg vízalatti atomrobbantások.
cattaro
09-05-2019, 06:58 PM
Többen írtátok Yukon kanadai territóriumot, mint az egyetlen potenciálisan használható helyet. Maga a cikk földmûvelést is említ. Nos nem hinném, hogy az ottani tajga- és tundratalaj alkalmas volna földmûvelésre, még radikális felmelegedés esetén sem. De lehet, hogy tévedek.
Ihasz Laci
09-05-2019, 08:36 PM
a 4. helyet pedig szerintem erdemes lenne atgondolni, nem is annyira a szigetet hanem inkabb a skot felfoldet.
ritkan lakott, szar az ido az ev nagy reszeben, nem sokan mennek oda, globalis felmelegedes eseten ha a tengerszint emelkedik a skot felfold azert eleg magasan van. foldmuveles is lehetseges de inkabb az allattartas ami nepszeru. szerintem nem rosz hely.
Dream_walker
09-06-2019, 05:49 AM
Jellemzõen a kéreglemezek elmozdulásától, de egy földcsuszamlás is képes pusztító cunamit okozni. További - ritkán elõforduló - kiváltó okok az aszteroidák, üstökösök, kisbolygók. Esetleg vízalatti atomrobbantások.
Bármi, ami bazinagy, és belecsobban a világóceánba, cunamit okoz.
Ha a grönlandi jég úgy olvad, ahogy a háztetõn lévõ hó, azaz lassan, és a víz lefolyik az aljára, kellemesen csúszós réteget képezve az alapzat és a jégtömeg között, akkor szarban leszünk. Mert akkor az lesz, hogy ha elég víz lesz a két réteg között, azon szépen elmozdul a jégtömeg.
Akkor egy fél európa méretû jégdarab fog belecsobbanni az óceánba, ami azt jelenti, hogy az atlanti térségben a partoktól számítva akár 500 km-re (hegyek befolyásolhatják persze) megszûnik az élet.
Meg ugye lesz még néhány kellemetlenség, mert az atomerõmûvek nagy része is ebben a sávban van, ez olyan 100 fukusimát jelent a közvetlen közelünkben, szépen elosztva, hogy mindenhová biztosan jusson.
Szóval ja, a partvidékek úgy általánosságban nem nagyon ajánlottak.
Viszont hiányolom Szibériát a felsorolásból, már most is élhetõ a klímája, 2050-re már akár kellemesnek is nevezhetjük majd.
st.jimmy
09-09-2019, 05:25 PM
na erre a fél Európányi jégtömeg hirtelen óceánba csobbanására nem gondoltam, reális, hogy nem kis gebaszt okozna