View Full Version : Elemlámpák, lámpák, világító alkalmatosságok
Ordinis.Esse
09-08-2013, 06:23 PM
Nem kell ecsetelni, mennyire fontos egy jó lámpa vagy fényforrás, ha csak hirtelen kell rövid idõre, vagy nagy gebasz esetén tartósan, napokig, hetekig, hónapokig ... :hogymi:
Sok topikban láttam szétszórt javaslatokat ötleteket. Ha megtennétek, hogy a számotokra már kiforrt megoldást bemutatnátok itt, vagy linkeket a jobb (olcsóbb, de megbízhatóbb) lehetõségekrõl.
Biztos sokan, fõleg a kezdõ túlélõk hasznát vennék az összegyûlt tapasztalatoknak.
Ordinis.Esse
09-08-2013, 06:33 PM
(Mennyire jellemzõ, hogy csak szét kell kicsit nézni)
Itt az oldalakon a felbukkanó reklámok között láttam meg:
http://www.miniinthebox.com/hu/elemlampak_c3023
Elég sok az ingyenes kiszállítás és elég jók az árak is. Valaki rendelt már innen, vagy szerintetek milyenek a termékek?
Hozzárakom ezt a szûrést:
http://www.miniinthebox.com/hu/narrow/led-flashlights_v88311t0/dynamo_v88320t0/elemlampak_c3023
Dinamós ledlámpák! Nagyon jó árakon is!
Ez a szûrés pedig a napelemes töltésû lámpákra:
http://www.miniinthebox.com/hu/narrow/led-flashlights_v88311t0/solar_v88318t0/elemlampak_c3023
Szerintem jó kis oldal, én már kinéztem pár dolgot :)
Szûrés kemping lámpákra, nap és dinamós kivitelben:
http://www.miniinthebox.com/hu/narrow/solar_v88318t0+dynamo_v88320t0/elemlampak_c3023/2.html
Található rádióval összekombinált lámpa is! :)
Ordinis.Esse
09-11-2013, 06:32 PM
50%-s leértékelés van az oldalon még fél napig!
http://www.miniinthebox.com/hu/super-sale-2013
hunprep
09-14-2013, 09:12 PM
Érdekes cikk angolul tudóknak: http://mashable.com/2013/09/10/hollow-flashlight/
A lényeg röviden: egy 15 éves lány projektje, aminek keretében kifejlesztett egy zseblámpát, ami a kézbõl sugárzó testhõmérsékletbõl fejleszt áramot, ez mûködteti. A technológia alapja a hõmérsékletkülönbség, ezért hideg idõben jobban mûködik.
Ha ebbõl kész termék lesz, szerintem remek helyettesítõje lehet a tekerõs-rázós lámpáknak, és nekem mindenképp kerül majd egy a BOB-ba :)
money off
10-17-2013, 06:38 PM
663
bõvítés allatt , a 3 ledes fejlámpa vált be a legjobban, megbízható strapabíró stb.
A legjobb fénye -eddig- a CRE ledes fókuszálhatõ Police zseblámpának van,
most redeltem még egy 6 Cre ledest majd referálok üdv
Fenix Tk 11 lámpa!
680
Szerintem!
Lakásba erõs egy kicsit, szórt fénye valamennyire használható, de távolba jobban érvényesül. Marokba illik, és jól lehet vele ütni.Igénytelen, strapabíró, vízálló, megbízható lámpaként ítélem meg!
Két fényerõvel rendelkezik, K.B. 90, és 220 lumennel.A fej elfordításával lehet váltani a két fényerõsség között.Hátul nyomógombos, ami magától nem szokott bekapcsolódni.Tokkal szállítják, bár nehézkes a ki és becsúsztatása.Cr 123-as elemmel mûködik, de aksi is belerakható.Sokat bír világítani két elemmel! Átlagos lámpaként nekem megfelelt!
mossberg-operator
12-01-2013, 03:49 PM
Volt ez a helikopter baleset Glasgowban. Az egyik tulelo azt meselte, hogy sehova nem megy a zseblampaja nelkul, s a suru fustben ez mentette meg az eletet, hogy megtalalja a kijaratot. A ferje is csak a fenyt kovette... Tehat a kocsmaban is legyen nalad az EDC!
mossberg-operator
12-01-2013, 03:55 PM
Volt ez a helikopter baleset Glasgowban. Az egyik tulelo azt meselte, hogy sehova nem megy a zseblampaja nelkul, s a suru fustben ez mentette meg az eletet, hogy megtalalja a kijaratot. A ferje is csak a fenyt kovette... Tehat a kocsmaban is legyen nalad az EDC!
Ja, ezt elfelejtettem: a fegyveres balesetek utan mindig szigoritanak/tiltanak a temaban errefele. E logikat kovetve be kene tiltani a rendorsegi helikopterek repuleset a varosok felett, nemde? Milyen "erdekes" lenne!
Saját elemlámpa, saját videó. Eszméletlen milyen fénye van. :tapsol: A sztroboszkóp mód is kegyetlen! :hipnozis:
Fenix PD35 ledes elemlámpa (850 lumen)
http://www.youtube.com/watch?v=RGIXZNmjqCw
Nincs túlhajtva ? Ha bekapcsolva hagyod 20 percig , mennyire melegszik a fej ?
Nem tudom, de itt van néhány eléggé hihetetlen adat:
Turbo: 850 lumens / 1 óra 15 perc
High: 450 lumens / 2 óra 30 perc
Mid: 170 lumens / 7 óra 45 perc
Low: 45 lumens / 29 óra
Eco: 10 lumens / 140 óra
140 óra! 6 napon át égne kikapcsolás nélkül, egy pár elemmel.
Sokat kibír egy normális elemmel, persze nem kell mindent maradéktalanul elhinni. Nekem volt Fenix Tk 11-s lámpám, az is sokáig használható volt egy pár elemmel. Nem egyhuzamban, de átlagos otthoni felhasználás mellett nekem egy évig biztos bírta az elem.
Ha van közöttünk valaki aki jártasabb zseblámpa ügyben nálam(ez nem nehéz)az segíthetne egy aránylag olcsó, tartós, megbízható lámpa kiválasztásában. Elsõsorban ceruzaelemesben gondolkodtam, de lehet megfelelne egy Cr 123-as is. Viszont azt az elemet felénk még véletlenül sem lehet beszerezni. Mivel volt Tk-11-es lámpám, kb tudom mik lennének az elvárásaim. Annyi lámpa van a kínálatba, hogy lassan belekeveredek.Ezért kérnék némi segítséget ez ügyben.
Amit fontos lenne számomra az új lámpával kapcsolatban! Jó lenne ha tudna alacsonyabb fényerõt is, a Tk-11-es kettõt tudott. Maximum elég volt, viszont az alsó fokozata szobába erõsre sikeredett számomra. Ezért lenne jobb, több, kisebb fényerõ is. Strobi nem hátrány, jelentõsége számomra nem nagyon van .Vagy csak nem tudom mire lehet használni. Lehetõleg lehessen vele ütni, és cseppálló legyen. Nem fegyverlámpának szeretném, hanem mindenes, mindig hordható eszköznek. Fókusz sem hátrány, lehetõleg szórt fényt adjon, ne egy pontba szúrót.Minél olcsóbban szeretnék jót vásárolni.Ha valaki tud ajánlani lámpát, szívesen veszem a segítségét.Azt hogy a Tk11-et minek cseréltem el, még magam sem tudom.Hiányzik a kis Mag-lite mellé esténként.
Én tegnap ezt találtam. Később veszek majd belőle néhányat.
http://www.amazon.com/gp/product/B00828MZ3W/ref=ox_sc_sfl_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A1P6XATQAF6TUU
:D
raktaros
12-15-2013, 09:08 PM
Én tegnap ezt találtam. Késõbb veszek majd belõle néhányat.
http://www.amazon.com/gp/product/B00828MZ3W/ref=ox_sc_sfl_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A1P6XATQAF6TUU
:D
Nekem van belõle 2db (Régebben írtam is róla valahova)
Ez viszont nagyon melegszik, télen jó kézmelegítõ de nyáron kellemetlen.
Teljes feltöltéssel 40-45percet világít, csak egy üzemmódja van, 1db 14500 Li-ion akkuval megy.
Amatorpe
12-15-2013, 09:27 PM
Nekem is azért esik ki sok lámpa, mert nem AA vagy AAA (de inkább AA) elem/akku energiaforrású.
Apii: most ilyenem van, elég jó, ütés és víztaszító,két állása van (erõs, gyenge) masszív, mo-on szerintem a legutolsó sarki boltban is lesz hozzá elem:
http://www.varta-consumer.com/hu-HU/Products/Flashlights/Professional-Line/Indestructible-1-Watt-LED-Light-2AA.aspx
(nem konkrét vízálló, de lehet hogy egy gumigyûrû segítene ezen?)
Nekem is azért esik ki sok lámpa, mert nem AA vagy AAA (de inkább AA) elem/akku energiaforrású.
Amit én linkeltem az AA.
"This is a very very bright light that uses just one AA battery." :)
raktaros
12-15-2013, 09:33 PM
Nemrég egy ilyent vettem:
http://www.ebay.com/itm/CREE-XM-L-T6-LED-Torch-Flashlight-Light-1800LM-Zoomable-Charger-Camping-Cycling-/310748737148
1db 18650 akkuval vagy 3db AAA-val mûködik. Az utóbbival nem használtam, de gyanítom azzal nem sokáig bírja.
Viszont a 18650-bõl elég nagy kapacitásúak vannak.
Ami még pozitív nekem:
-több üzemmódja van
-akkut ki sem kell venni a töltéshez
-rendesen marokra lehet fogni
raktaros
12-15-2013, 09:35 PM
Amit én linkeltem az AA.
Azzal is megy :)
Majd lefényképezem mindkét akkuval a fényét.
Amatorpe
12-15-2013, 09:45 PM
Amit én linkeltem az AA.
Ok, nem voltam elég figyelmes. Így viszont annyiért remek vétel lehet.
Amatorpe
12-15-2013, 09:48 PM
-akkut ki sem kell venni a töltéshez
Ez bizonyos helyzetekben hátrány, hiába van pótakkud, ha töltés közben a dróton kell lennie (hálózaton).
raktaros
12-15-2013, 09:49 PM
Ugyanúgy cserélgetheted az akkut és külsõ töltõben töltheted. Ez csak plusz lehetõség, ami átlagos használatnál nekem célszerûbb.
raktaros
12-15-2013, 09:53 PM
Azzal is megy :)
Majd lefényképezem mindkét akkuval a fényét.
Képes voltam kimenni :)
A bal oldaliban NiMH AA(1.2V) a jobb oldaliban Li-Ion(3.7V)
966
Látható a különbség, de használható azzal is.
Majd a mûködési idõt is lemérem valamikor AA akkuval.
A másik lámpa mérete összehasonlítva:
965
A kis olcsó, EDC-be 2 tartalék elemmel? :thumbup
hosszú távú (egy éven túli) túlélõhelyzetben mivel világítanátok?
fater.lajos
12-16-2013, 04:12 PM
Van két ledes dinamós zseblámpám a gagyishopból. Bezacskóztam, hogy vízálló legyen. Meg van három mécsesem, abba csak bármilyen olaj kell. Motor-, gáz-, ét-, dió- stb... olaj.
Veszek még két petróleum lámpát, meg öt liter petróleumot. Így már mûthetek is.
honnan veszed a petroleumot?
fater.lajos
12-16-2013, 06:01 PM
Festékbolt. Literes palackban árulják a hígítók mellett. 975
Ezt a videót most találtam! Neked!
http://indavideo.hu/video/Gyertyakeszitesi_fortelyok
raktaros
12-16-2013, 10:33 PM
Ez olcsóbb mint a lámpaolaj?
TE5CO-ban ha jól emlékszem 700ft körül van az.
raktaros
12-16-2013, 11:23 PM
Nem. A petróleum 800-900Ft. A lámpaolaj 600-700Ft. Ellenben a petróleumot sok másra is lehet használni (oldószer, tisztítószer, stb.).
Akkor valóban érdemesebb petróleumot venni. 1liter kb. ennyi ideig ég?
ezt a képen látható petróleum feliratú kemikáliát használjátok is? merthogy ez egy szintelen, víztiszta folyadék, míg a petróleum enyhén sárgás. ennek érezhetõ alkohol illata van, míg a petróleumnak mással össze nem keverhetõ, jellegzetesen büdös szaga. harmadsorban ezzel nem mûködnek a petróleum lámpáim. sem a gagyi kínai, sem a régi cseh merva, sem még régebbi magyar lampart lámpák, amik eddig hibátlanul mûködtek a régi, igazi petróleummal. vagy csak én nem nem tudom, hogy kell beleönteni a lámpába? (a herendi porcelán festékek egy részét is petróleumban oldják. fent nevezett izé nem oldja a festéket, viszont a dolgozó kezét igen.) tiszteletteljes kérdésem továbbra is: hol veszitek az igazi, régi petróleumot?
Akkor valóban érdemesebb petróleumot venni. 1liter kb. ennyi ideig ég?
az én lámpáimban 1-3 percig, utána a láng megemelkedik, ugrálni kezd, és elalszik.
Vasember
12-17-2013, 07:23 AM
Nálunk amit a gazdaboltban adnak az frankó, de én is belefutottam már gagyi petróleumba ami épphogy csak pislákolt a lámpába, és a petromaxot is alig lehetett begyujtani vele.
holazanálunk? hamahamamonca!
Gázolaj is jó a petróleum lámpába, csak kormol és büdösebb. De hibátlanul ég. Legalábbis a régi gázolajokkal mûködött.De ha már petróleum lámpa, akkor viharlámpa az igazi szabadtérre, azt nem fújja el a szél, és nem olyan kényes a törésre.
ki fogom próbálni a világító olajat, hátha az ég
petróleum lámpa=viharlámpa (nekem)
tulelokatona
12-17-2013, 06:24 PM
Melyik jobb elemlámpa a túlélõ varta amelyik ütésálló de kisebb fényerejû,vagy a taktikai maglite amelyik Nagy fényerejû de nem ütésállo?
Ütéssálóság egy dolog,de a benne lévõ elektromosság bírja e?
Régi 2 D-s Maglitem van, annak igényes, és strapabíró a külseje.De leejtéskor abban is elmászik a fókusz.
Ha mindenképp minõségi terméket szeretnél, én ajánlom a Fenix, Olight, Nitecore márkákat. Nem biztos hogy többe kerülnek mint a Mag-lite, és megeshet hogy többet is tudnak.
gladius
01-02-2014, 06:13 PM
Nitecore tm26 monster 3500 lumen.1142
Ez igen! Úgy néz ki mint valami szerkezet a Resident Evil filmbõl. :)
gladius
01-03-2014, 06:20 PM
Wannabe,akkor mivel?Gyufával?
gladius
01-03-2014, 06:22 PM
És melyik volt az a hasonló?
gladius
01-03-2014, 08:03 PM
Csak legyen mit.
raktaros
01-03-2014, 11:38 PM
Ez igen! Úgy néz ki mint valami szerkezet a Resident Evil filmbõl. :)
Nekem is egybõl olyan szerkezet jutott eszembe aminek környékét ki szokták üríteni :D
gladius
01-04-2014, 07:28 AM
Raktáros.Nemigazán értelek hogy mirõl "beszélsz".Ez a lámpa jobb mint a maglite mac-tac ami 320 lumen vagy az olight m22 warrior ami 950 lumen.
Raktáros.Nemigazán értelek hogy mirõl "beszélsz".Ez a lámpa jobb mint a maglite mac-tac ami 320 lumen vagy az olight m22 warrior ami 950 lumen.
Szia,nem tudod hol lehet kapni azt a lámpát,amirõl fel raktad a képet?
gladius
01-04-2014, 07:57 AM
Üdv. Doom.Az elemrendelés.hu oldalon,de igen drága lett,tavaly 70 ezer körüli volt az ára most meg 130 ezer ft.
gladius
01-04-2014, 08:39 AM
És még a Syakynál is lehet kapni.
GAZDA
01-04-2014, 08:43 AM
Nitecore tm26 monster 3500 lumen.1142
Ezt milyen feladatra szeretnéd használni? Puskára nem jó,keresõnek sem igazán. Nem értem az ilyen protonágyúkat, nagyok,nehezek és ÉRDEMBEN nem tudnak többet. Egy 2 ezer forintos MAG-LED másolat is bõven elég, aki többet akar akkor eredeti MAG-LED. Nagyon sok helyzet lehet amikor a kis vagy állítható fényerejû esetleg többszínû lámpa(jeladáshoz,térképolvasáshoz) az elõnyös. Selco is írt errõl, egy ilyen ágyú kilométerekrõl látható és odavonzza az összes zombit!
Én inkább itt keresgélnék: http://www.energizer.eu/hu/hu/products/lighting
gladius
01-04-2014, 08:48 AM
Gazda,haggyál már az energizer lámpákkal,azok még a 100 lument se érik el.De abban igazad van hogy fegyverre nem való ez a nitecore.
gladius
01-04-2014, 08:55 AM
Talán ha kisebb fényerejû lámpa kellene és ami nem eszi az elemeket és nem az a cr123 elem megy bele ami drágább a hagyományos elemnél,akkor ott van a varta indestructible 120 lumenes 14 cm-es, 9 méterig ütésálló és három mikro elemmel megy.
GAZDA
01-04-2014, 09:27 AM
Talán ha kisebb fényerejû lámpa kellene és ami nem eszi az elemeket és nem az a cr123 elem megy bele ami drágább a hagyományos elemnél,akkor ott van a varta indestructible 120 lumenes 14 cm-es, 9 méterig ütésálló és három mikro elemmel megy.
Varta ütésálló??? Mostanában nagyon beújítottak de kellet is mert eddig elég gagyi gyártó volt! Már nem veszek Varta terméket szóval nem tudom megbízhatóbbak e?
100 lumen mire nem elég? Legfeljebb puskalámpának kell erõsebb d az úgy is rögzítve van a fegyveren tehát az másra nem jó.
Nekem áltlános lámpának egy 3 fokozatos Enegizer van (talán vadász lámpa) és a gyengébb fokozaton szoktam használni a legtöbbet. Ja és az egyik elemet meg szoktam fordítani hogy ne merüljön de még így is bõven elég. Úgy gondolom ha egy lámpán van 3 szín + vérkeresõ és állítható a fényerõsség esetleg a fej rész is annak sokkal több a gyakorlati haszna mint az "százmilliólumen"-es csodáknak.
A magas lumen érték sokszor csak marketing fogás és sok esetben zavaró is hogy rávilágítasz valamire és csak egy fehér pacát látsz olyan erõs a lámpa. A cr-123as elem pedig nem csak drágább de nem is lehet minden sarkon kapni.
Amatorpe
01-04-2014, 10:14 AM
Én most vettem abból a szériából a 2. lámpámat (Varata Indestructible), nekem bejött. Az elsõ 1W-os, 2*AA zseblámpa, az új 3*AAA, 1W fejlámpa. A zsebes kapott már rendesen, mert mindenkinek mutogattam, mit bír (igaz, eddig 9méterrõl nem mertem földhöz vágni, de 2-3 métereket már esett, és még mûködik, azt használom cangán).
raktaros
01-04-2014, 10:37 AM
Csak vicc volt, ránézésre mint valami modern robbanószerkezet :)
gladius
01-04-2014, 01:41 PM
Hát tényleg úgy néz ki.
gladius
01-04-2014, 01:58 PM
Jók az energizerek is,mert volt nekem is még a krypton égõs változatból,csak a varta az ütésállósága miatt tetszik mert a repülõgépgyártásban használt alumíníumból van,és pici.
Én vettem még 3 elemlámpát. Kíváncsi leszek rájuk. Azt hiszem most hogy 5 elemlámpám lesz (illetve 6, mert kaptam egyet karácsonyra is), ezzel így be is fejezem a lámpavásárlást. :haha:
raktaros
01-04-2014, 05:05 PM
Az asszonynak is vegyél párat! :)
gladius
01-04-2014, 05:06 PM
És mi a márkájuk és hány lumenesek.
Késõbb majd lesz videó. Viszont egynél rosszat rendeltem. Jó nagy képen egy lámapa, erre most nézem hogy az apró betûs részeknél van leírva, hogy nem lámpáról van szó, hanem csak egy lámpa ledrõl. :rolleyes: Akkor talán arról kellett volna egy jó nagy képet betenni, nem egy lámpáról. Mindegy, maga a lámpa is olcsó, lehet veszek egyet abból is. 40 dollár. Nem egy kifizethetetlen összeg. :)
gladius
01-04-2014, 05:56 PM
Tulélõ,és ott Amerikában tényleg a maglite márka a legjobb?
Fogalmam sincs, de van néhány elég jó. Fenix, SurFire, Sreamlight, 5.11 Tactical. Biztosan jó a Maglite is. Árban ott van mint a többi. :)
gladius
01-04-2014, 06:04 PM
És az olight-ról mi a véleményed
gladius
01-04-2014, 06:08 PM
És az olight-ról mi a véleményed?Nekem az Olight m20s x warrior tetszik mert kettõ kapcsoló van rajta,így külön van a stroboszkóp.
Véleményem nem sok van, nem vagyok szakértõ a témában. Most egyelõre a Fenix-rõl tudok véleményt mondani, meg arról készítettem videót is, majd nézd meg. És most ért ide egy Smith and Wesson zseblámpa, majd arról tudok még majd bemutatót tartani. Egy kis kínai olcsó is úton van, de ki tudja hogy mikor ér ide a Távol keletrõl. Még biztosan kell neki 1-2 hét. :)
Olight-ról még nem hallottam, az valami kevésbé ismert márka?
kovu78
01-12-2014, 11:56 AM
viharlámpába végszükség esetén ,mit lehet még önteni? valaki tud ebben segiteni ? köszönöm!
viharlámpába végszükség esetén ,mit lehet még önteni? valaki tud ebben segiteni ? köszönöm!
Szerintem bármit ami folyékony , ég , és nem robbanásveszélyes . Petróleum , lámpaolaj , ki kellene próbálni : gázolaj , bár az szerintem nagyon kormol , étolaj , repceolaj , gyüjtsük össze az ötleteket .....
kovu78
01-12-2014, 12:00 PM
Laci: Köszönöm szépen!
kovu78
01-12-2014, 12:11 PM
halolaj estetleg vagy az butaság ?
kovu78
01-12-2014, 03:18 PM
Wannabe
köszönöm..természetesen márcsak nagyon végszükségre gondoltam, hogy mit tölcsek bele :thumbup
Viszont ha pálinka fõzéskor a "réz elejét" meg tudjuk szerezni (nem öntik ki, mit ahogy szabály lenne), úgy az elég intenzív energia hordozó lenne.
Ha sikerül ilyet szerezni, szigorúan gyerekzáras üvegben tárolandó, és nagybetûkkel ráírandó, hogy "Életveszélyes Anyag !". Lehetne a neve még rajta: Lámpaszesz.. :)
Engem még az érdekelne, hogy a világvége utáni idõben a házi pálinka lepárláson kívül milyen egyéb világítani való folyadékot tudnánk elõteremteni? (A gyertya az az nem folyadék !) Kifejezetten viharlámpákba gondolkozok én is, mert kezdi a reneszánszát élni, több gyártó is felkapta a dolgot a kertész áruházakban és a vasboltokban több típust is tudunk venni.
Növényi és állati olajat tényleg nem szabad ilyenre pocsékolni, mert akkor a kaja többet fog érni, mint a fényben való kuksolás..
Most rendeltem egy alkoholos égõt is... azt is tölteni kell majd valamivel.
kovu78
01-12-2014, 03:47 PM
Mizu: nem valószinû ,hogy tudok szerezni, max csereberélni , nincsen a környezetemben ilyen ( még)
Grafitos
01-13-2014, 08:57 AM
Pont ez a gondolat ütött szöget a fejembe kb fél évvel ezelõtt..akkor kapásból jött a válasz..igaz még nem teszteltem, de tuti mûködne.
Szóval elkezdtem gyûjteni befõttes üvegbe a használt étolajat a rántotthús alól. Szûröm és összeöntöm..állaga fél éve nem változik és már 2.5 liternél tartok.
Nem akartam terhelni a kiöntésével a környezetet és akárhogy is, ez egy üzemanyag...
fényt és meleget fog adni..és a szûkös idõkbe legalább a rántotthús illatát is megidézi majd (sajna ez a hátránya is egyben)
BragBOL
01-13-2014, 09:11 AM
Egy régi olajkályhában nem lehet eltüzelni a használt étolajat?
http://img13.aprod.hu/images_aprodhu/14857203_4_644x461_olaj-kalyha-otthon-kert.jpg
raktaros
01-13-2014, 09:43 AM
Én is ezen gondolkodtam, de még nem próbáltam meg. Gyûjtögetem a használt olajat, hogy majd csak jó lesz valamire :).
kovu78
01-13-2014, 09:45 AM
Grafitos: nagyon jó ötlet ! köszönöm :thumbup
Amatorpe
01-13-2014, 11:35 AM
Szóval elkezdtem gyûjteni befõttes üvegbe a használt étolajat a rántotthús alól. Szûröm és összeöntöm.
Ez mekkora ötlet! Úgyis lesz otthon, és hamár egyszer kifizettük, miért ne használhatnánk még egyszer... Ha valaki kipróbálja, és lesz vele tapasztalat, írja már meg legyen szíves!
Grafitos
01-13-2014, 11:43 AM
http://www.youtube.com/embed/c23BcbnT2ng
Itt van egy rész, amiben egy kólásdobozt használnak olajmécsesként..ebben a formában biztos hasznosítható üzemanyag. Teszteljük
Grafitos
01-13-2014, 12:38 PM
Wannabe nektek mi volt a tervetek vele? Amúgy minden jobb, mint a wc-be önteni, nemigaz? Azt hiszem szeméttelepeken átveszik, de ha egyszer használni is tudom minek adjam le.....
Mi is kb. fél éve üvegbe gyûjtjük. :)
A használt étolaj, nem zárt üvegben sem pusztul meg .. csak átalakul. Gyantás állagú lesz, majd idõvel tovább keményedik, - a benne lévõ kevéske nedvesség folyamatos párolgásnak eredményeként - végül kikeményedik. Abszolúte víztaszító, tömény energia tároló. Kiváló gyújtó alapnak forgácsnak, víztaszítóvá kenni a cipõt, ponyvát, stb.
Onnan tudom, hogy volt szerencsém egy elhagyatott házban találkozni az étolaj -fent említett- különbözõ fázisaival.
Üvegbe zárt étolajról nincs tapasztalatom, de szerintem sokáig tarthatja állagát és a tulajdonságait.
Bowman
01-13-2014, 07:38 PM
Az étolajat kannában gyûjtögetem. Idõnként fûrészporral vagy szénporral keverve dobok belõle egy kicsit a kazánba.
BragBOL
01-13-2014, 07:42 PM
Az étolajat kannában gyûjtögetem. Idõnként fûrészporral vagy szénporral keverve dobok belõle egy kicsit a kazánba.
Talán lehetne brikettet csinálni belõlük, én is terveztem, csak még tervben van a brikettprés.
Grafitos
01-13-2014, 10:49 PM
Megvolt az olajmécses készítés és használt étolaj teszt..holnap lesz 1-2 kép is..:thumbup
kovu78
01-14-2014, 07:22 AM
Grafitos
engem érdekel az olajmécsesed !:thumbup
Grafitos
01-14-2014, 09:09 AM
ok..akkor írok pár sort:beer:
Szóval, fél óra alatt raktam össze a mécsest..mostmár menne 10 perc alatt is.
alkatrészek:
1 ananászkonzerves doboz
1 kanóc..kötél, vagy bármi, csak ne mûanyagból legyen
1 befõttes üveg
Kivágtam a befõttes üveg tetejét, majd áthúztam rajta a kanócot
1316
A doboz oldalát 2 helyen megvágtam és egy részét a belseje felé behajlítottam, így szélesíteni tudtam a doboz száján és a kupak is kapott 1 kis alátámasztást. betöltöttem egy kis olajat
131713181319
A kupak így fejjel lefelé beleszorult a dobozba. Ez már így is ok, de mivel az erkélyen akartam kipróbálni, csináltam hozzá üvegbúrát..megtörtem a befõttesüveg alját, és fejjel lefelé beletekertem saját kupakjába..
1320
a végeredmény..
Kicsit várni kellett, mire a kanóc átázott, de gyulladt és 5 percig égett, amikor is eloltottam ( amit én elrontottam az volt, hogy egy felmosófej egyik szállát használtam kanócnak, ami szép lassan visszaolvadt és csak kis lánggal égett tovább)
Szóval azért mûködik:)
1321
kovu78
01-14-2014, 10:15 AM
Grafitos: köszönöm szépen ..én spárgát fogok használni (álitolag az jó):beer:
Méteres darabokba árulnak "fáklya kanócot". Érdemes betartalékolni belõle, amennyit nem szégyellünk, mert nem drága és tényleg jól adja a lángot.
Másik lehetõség:
Régi házaknál, bontáskor, vagy felújításkor kikerülõ régi redõny heveder (felhúzó) abszolúte pamut, finom, erõs szövésû. Hasonlók vannak a viharlámpákban is.
Most érkezett meg egy elemlámpa Kínából. Feketét rendeltem, de mire ideért, elszürkült. Mindegy, a lényeg hogy mûködjön. Majd késõbb kipróbálom.
Grafitos
01-15-2014, 07:47 AM
Linkelsz majd, vagy egy jó videó??
Most érkezett meg egy elemlámpa Kínából. Feketét rendeltem, de mire ideért, elszürkült. Mindegy, a lényeg hogy mûködjön. Majd késõbb kipróbálom.
Majd készítek róla egy rövid videót, ahogy szoktam. De most jelenleg kb. 12 másik videón is dolgozom. ;) Majd hetente, egyenként feltöltögetek, ahogy szoktam.
Grafitos
01-15-2014, 08:05 AM
A redõnyhevederrel van rapasztalat? nekem azt hiszem van otthon valahol:)
Méteres darabokba árulnak "fáklya kanócot". Érdemes betartalékolni belõle, amennyit nem szégyellünk, mert nem drága és tényleg jól adja a lángot.
Másik lehetõség:
Régi házaknál, bontáskor, vagy felújításkor kikerülõ régi redõny heveder (felhúzó) abszolúte pamut, finom, erõs szövésû. Hasonlók vannak a viharlámpákban is.
faklya budipapir es olaj hozzavalokbol: http://survival.outdoorlife.com/blogs/survivalist/2011/11/survival-skills-how-make-torch
nekem is jott egy kinai tulelolampa kocsiba tartom egesz jo, vizallo, magneses, ablaktoro, ovvago,vilagit villog megminden :)
1349
kovu78
01-15-2014, 12:10 PM
degu: a fáklyás nagyon brutál:thumbup
fater.lajos
01-15-2014, 07:31 PM
A redõnyhevederrel van rapasztalat? nekem azt hiszem van otthon valahol:)
Csak a régi jó! Az újak tiszta mûszálból vannak. Csepegve égnek!
Az elõbb kipróbáltam a kis 4 dollár 30 centes kínai kis elemlámpát. 1 ceruzaelemmel mûködik, de nagyon erõs fénye van és nagy területet világít be. A kínaiak újra elkápráztattak valami minõségi -és olcsó- dologgal. :hipnozis: Azt hiszem rendelek még majd belõle kettõt. Majdnem ingyen van. Ingyen házhoz szállítják a fél világon át.
Amatorpe
01-16-2014, 07:47 AM
Ezt mondjuk én se értem a kínaiaknál... Itthon a magyar posta (na jó, mondjuk ez a másik véglet) kb 700ft-ért hoz el országon belülrõl egy 40dkg-os könyvet, õk meg tényleg a fél bolygón keresztül küldik akár 200ft-ból, és ebben benne van a termék.
(Esetleg link, ha ennyire bevált a cucc?)
Ha meglesz a videó, adok linket is. De elõre nem lövöm le a videó témáját. ;)
Érdekesség, hogy a majdnem 5x olyan drága lámpát is kipróbáltam az elõbb. (Azt is egy pár hete vettem.) A kínai 2-3x erõsebben világít. Pedig a drágább az 3 ledes. Persze a drágábbnak is vannak elõnyei, de akkor is, a kínai az most eléggé lenyûgözött a fényerejével. :haha:
Amatorpe
01-16-2014, 07:59 AM
Ja bocsi, oké, nem szeretném idõ elõtt leleplezni a cuccot :)
Egyébként én nemrég jártam úgy autóhifi cserénél ( na jó csak fejegység, de nekem már új dimenzió) hogy egy kis nevû, de két év garit adó terméket vettem, és mindent tud, ami papíron le van írva, 2-3 hónapja jól. Meglepõ, mert kb fele a nagy nevû cégek termékeinek azonos tudással.
Ezt mondjuk én se értem a kínaiaknál... Itthon a magyar posta (na jó, mondjuk ez a másik véglet) kb 700ft-ért hoz el országon belülrõl egy 40dkg-os könyvet, õk meg tényleg a fél bolygón keresztül küldik akár 200ft-ból, és ebben benne van a termék.
Mivel 27 napig tartott mire ideért, szerintem adtak egy tál rizst az egyik alkalmazottuknak, rákötözték a hátára a lámpát és átúszatták vele az óceánt. :haha:
raktaros
01-16-2014, 09:51 AM
(Esetleg link, ha ennyire bevált a cucc?)
Úgy tudom a kínai állam valami támogatást ad a postára, így pörgeti az exportot.
Grafitos
01-16-2014, 09:59 AM
Úgy tudom a kínai állam valami támogatást ad a postára, így pörgeti az exportot.
Ma is érdemes volt felkelni:thumbup én is mondjuk palackpostára tippeltem volna..
Grafitos
01-16-2014, 02:08 PM
akkor ti linkeljetek és kiderül... így végre mi is láthatjuk ezt a bizonyítottan jó lámpát:)
Szerintem arról a lámpáról van szó, amit raktaros már írt itt valahol (és nekem is van). Ha az, akkor az nem csak 1.5V-os elemmel megy, hanem 3.6V-os akkuval is, úgy dupla olyan erõs. Bár az nem 200ft-os, nekem $10 volt.
Ne csigázzatok ...
Pont lámpát vadászok , fejlámpát ...
Legyen : vízálló , legalább 2-3 perces vízbemártást bírjon , legyen piros led , fehér led 3-4 / 30 /60-80 lm erõsséggel , 1 vagy 2 db AAA / AA , de inkább AA elem .Ne elektronikus kapcsolója legyen , mert az meríti az akkukat .... Ne legyen gagyi ....
kovu78
01-17-2014, 11:19 AM
http://www.youtube.com/watch?v=NAD4fYsEjFQ
olajlámpák készítése házilag :thumbup
Az használt motorolajat hogy szûritek a lámpához ?
raktaros
01-19-2014, 10:33 AM
Az használt motorolajat hogy szûritek a lámpához ?
Én azzal nem vacakolnék, piszkos egy dolog :).
Picsogi
01-19-2014, 11:13 AM
Ne csigázzatok ...
Pont lámpát vadászok , fejlámpát ...
Legyen : vízálló , legalább 2-3 perces vízbemártást bírjon , legyen piros led , fehér led 3-4 / 30 /60-80 lm erõsséggel , 1 vagy 2 db AAA / AA , de inkább AA elem .Ne elektronikus kapcsolója legyen , mert az meríti az akkukat .... Ne legyen gagyi ....
Bolt linket lehet betenni?
http://vartashop.hu/
Rendeltem már tõlük, minden okés volt.
Van fejlámpa fehér és vörös fénnyel, de az csak cseppálló, viszont van vízálló is de azon meg nincs vörös LED.
Azért nézd át hátha találsz jót.
Most egy ilyet használok , ezt akarom lecserélni komojabbra . http://vartashop.hu/power-line/111--varta-led-x4-head-light-3aaa.html
raktaros
01-19-2014, 01:08 PM
Nemrég egy ilyent vettem:
2013 New 1800Lm CREE XM-L T6 LED Zoomable Headlamp Headlight Torch 18650 +CH (http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=370914222150)
Elég masszív, vastag mûanyag, nincs az a "kínai" érzés. Érdekes, hogy van "hátsó lámpája" :)
Az elemtartó hátulján halványan pirosan világít.
Ami nem nagyon tetszik, hogy az elemeket csak egy gumikupak takarja.
U.i.: Érdekes, már: "Does not ship to Hungary". És nem az elsõ hogy veszek valamit, aztán ha jó és venni akarok még, már nem szállít ide...
Frissítés:
Látom van már olcsóbban is, igaz akku és töltõ nélkül:
http://www.ebay.com/itm/2013-New-1800Lm-CREE-XM-L-T6-LED-18650-Zoomable-Headlamp-Headlight-Night-Torch-/310764285257
raktaros
01-24-2014, 07:05 PM
Valaki valahova linkelt ilyen lámpát:
http://thumbs1.ebaystatic.com/d/l225/m/mzF_lLByVHPOlpQ-fHBKCQg.jpg
2 darabom volt, egyiket öcsémnek adtam, most akarok venni még belõle 2-3 darabot, csak nem tudom hol a legolcsóbb...
Vad kinézete van ennek :)
http://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v0/1552801017/PAISEN-CREE-XM-L-T6-LED-Rescue-Self-defense-Lantern-Flashlight-Torch-Shocker-Handlight-1600LM-Waterproof.jpg (http://www.aliexpress.com/item/PAISEN-CREE-XM-L-T6-LED-Rescue-Self-defense-Lantern-Flashlight/1552801017.html?s=p)
knife1
01-24-2014, 08:18 PM
az Aliexpressen biztosan van
Valaki valahova linkelt ilyen lámpát:
http://thumbs1.ebaystatic.com/d/l225/m/mzF_lLByVHPOlpQ-fHBKCQg.jpg
2 darabom volt, egyiket öcsémnek adtam, most akarok venni még belõle 2-3 darabot, csak nem tudom hol a legolcsóbb...
Vad kinézete van ennek :)
http://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v0/1552801017/PAISEN-CREE-XM-L-T6-LED-Rescue-Self-defense-Lantern-Flashlight-Torch-Shocker-Handlight-1600LM-Waterproof.jpg (http://www.aliexpress.com/item/PAISEN-CREE-XM-L-T6-LED-Rescue-Self-defense-Lantern-Flashlight/1552801017.html?s=p)
knife1
01-24-2014, 08:19 PM
TESCO dinamós LED lámpás: 1790 Ft/db-ra leárazva!
raktaros
01-24-2014, 08:53 PM
Ali-n van, de ott sem olcsóbb mint ebay-en.
Akkor az utóbbin veszem meg, ott színt is lehet választani, egy fekete lesz és egy piros (Páromnak) :).
knife1
01-25-2014, 09:24 AM
Vegyél sokkolósat! (az itthon 5-6 ezer!)
Ali-n van, de ott sem olcsóbb mint ebay-en.
Akkor az utóbbin veszem meg, ott színt is lehet választani, egy fekete lesz és egy piros (Páromnak) :).
knife1
01-25-2014, 09:59 AM
http://www.aliexpress.com/item/Genuine-CREE-Q5-LED-Handlight-Self-defense-light-Electric-Shocker-Police-Led-flashlight-blaze-Lantern-Tactical/1629988651.html
raktaros
01-25-2014, 12:19 PM
Vegyél sokkolósat! (az itthon 5-6 ezer!)
Párom fél az ilyen cuccoktól, ráadásul csak közelrõl, bõrfelületen használható.
Amatorpe
02-02-2014, 11:19 PM
A Petróleum Viharlámpák mûködési alapelvei:
http://petrofor.hupont.hu/26/
A Petróleum Viharlámpák mûködési alapelvei:
http://petrofor.hupont.hu/26/
http://www.youtube.com/watch?v=4szfWQ7Sspg
Én talán még veszek egy darab lámpát (nem petróleummal mûködõt), de idén nem igazán akarok költeni. Mostanában egy egész sor elemlámpát vettem. :haha:
Most jöttem rá, hogy van siheder koromból karbid lámpám...
Nagyon jó égési tulajdonságokkal rendelkezik (acetiléngáz) és egy töltéssel órákig elvoltunk.
(Az acetiléngázzal magas hõmérséklet érhetõ el, megfelelõ oxigént mellékelve, ami a világvége utáni "ipari tompaságban" esetleg aranyat is érhet..)
Aki tudja árulja már el, hogy hol vannak természetes "lelõhelyei" a karbidnak Magyarországon?
Javasolnám egy térképre való rávezetését is egy zárt topikban, mint egy juttatás a regisztrált tagoknak! :)
...ki tudja talán egyszer valamikor a világvége utáni idõben a lelõhelyen összefut két ágrólszakadt és kiderül, hogy errõl a fórumról vették, hogy hova kell menni karbidért...
Acetilén gázzal vigyázni! Két bár felett robban!
Bowman
02-09-2014, 06:27 PM
Gyûjtöm az elhasznált étolajat. Fûrészporral keverem és megy a kazánba. Én is próbálgattam az olajlámpást, de a hidegben a sûrû olajjal nem mûködött a hajszálcsövesség. A kanóc elégett és kialudt.
Ma jött az isteni szikra: vágtam egy kis forgácsot, félig felhasítottam. a résbe beledugtam agy kis kanócot, fél centit lógott az olajba, egy centit a felszín fölé lógott.
Ezt a kis úszót rátettem az olaj felszínére és meggyújtottam. Így rövid kanóccal gyönyörûen mûködik. A láng közelében fél centis körben kissé fortyog az olaj és így szépen felszívja a kanóc. Az úszót egy nyers fenyõág kéregbõl vágtam, ami nem nagyon akart felszínen maradni. majd valami megbízhatóbb úszó után kell nézni.
Igen, ezért van az acetilénpalackba szivacsos anyag közé eresztve. (húúú valami föld, de régen tanultam és felejteni sokat..)
A karbid lámpák hálistennek nem robbangatnak, így nagyon jó alkalmatosság.
A PETZ túra és egyéb cuccokat gyártó osztrák cég forgalmaz kiváló karbid égõfejeket barlangászok számára. Nagyon jó fénye van! Egy vár-bunker-erõd bástya világítását egy mögé helyezett domború tükörrel nagyon is el tudná látni..
(jajjj, már megint kezdek kalandozni..)
raktaros
02-09-2014, 06:57 PM
Gyûjtöm az elhasznált étolajat. Fûrészporral keverem és megy a kazánba. Én is próbálgattam az olajlámpást, de a hidegben a sûrû olajjal nem mûködött a hajszálcsövesség. A kanóc elégett és kialudt.
Ma jött az isteni szikra: vágtam egy kis forgácsot, félig felhasítottam. a résbe beledugtam agy kis kanócot, fél centit lógott az olajba, egy centit a felszín fölé lógott.
Ezt a kis úszót rátettem az olaj felszínére és meggyújtottam. Így rövid kanóccal gyönyörûen mûködik. A láng közelében fél centis körben kissé fortyog az olaj és így szépen felszívja a kanóc. Az úszót egy nyers fenyõág kéregbõl vágtam, ami nem nagyon akart felszínen maradni. majd valami megbízhatóbb úszó után kell nézni.
Ezt osztogatták nemrég, érdemes lehet megpróbálni étolajhoz.
http://www.antalffy-tibor.hu/wp-content/uploads/2012/01/f%C3%A9ny-006.jpg (http://www.antalffy-tibor.hu/?p=4293)
Kovaföldben!
Acetonban elnyeletett acetiléngáz! :-)
http://www.antalffy-tibor.hu/wp-content/uploads/2012/01/f%C3%A9ny-006.jpg (http://www.antalffy-tibor.hu/?p=4293)
Ki a túró osztogatta??? :eek:
Csak nem felétek a hatóság? Ti tudtok valamit!!
Költözök oda!
Egyébként nagyon ötletes! A közepe lehet egy kis lyukú alátét is, vagy a leégett teamécsesbõl visszamaradt kis alu kanóctartó..
raktaros
02-09-2014, 08:17 PM
Nem tudom hogy itt is volt-e osztva, de FB-on pár oldal osztotta.
Ha jól emlékszem ezen is volt: Survival & Túlélési praktikák (https://www.facebook.com/simoristvan)
raktaros
02-09-2014, 08:19 PM
Ki a túró osztogatta??? :eek:
Csak nem felétek a hatóság? Ti tudtok valamit!!
Költözök oda! [/COLOR]
Egyébként nagyon ötletes! A közepe lehet egy kis lyukú alátét is, vagy a leégett teamécsesbõl visszamaradt kis alu kanóctartó..
Költözz, itt nyugisabb az élet, és kevesen is vagyunk errõl a fórumról :)
kovu78
02-10-2014, 08:37 AM
a kanóc az spárga ? vagy sima kanóc kanóc? :)
raktaros
02-10-2014, 10:46 AM
Lehet nem kattintottál a képre:
6) Fûzz át a lyukon egy vastagabb kenderzsinórt, vagy ha nincs akkor 4-5 szál vékonyabbat összefogva. Ha egyáltalán nincs spárga, akkor sokrétû cérnát.
Megjött a Fenix Hl 21-es lámpám . http://www.fenix-store.com/fenix-hl21-led-flashlight-black/
Megjegyzi az utolsó kapcsolási módot . A 3 lumen elég a táskában matatáshoz , a 47 lumen bõven jó tábori munkához . Érdekes , hogy a 47 és a 97 lumen között nem vettem észre akkora külömbséget , mint vártam volna . A különálló diffusor lencse jól szórja a fényt használat közen . Egyedül a piros fény hiányzik , de majd kitalálok rá valamit .
Viszont az sos módot még nem sikerült bekapcsolnom rajta ..... :sos:
fixy007
02-25-2014, 06:42 AM
Laci!
Nincs rajta SOS mód, csak manuális. Bekapcsolod a fejlámpát és ordibálsz hogy SÓS!!!:D
Laci!
Nincs rajta SOS mód, csak manuális. Bekapcsolod a fejlámpát és ordibálsz hogy SÓS!!!:D
A fenix honlapján úgy tüntették fel , hogy van ....
Fixy , HL10-es megvan már ?
Medve
03-01-2014, 11:50 AM
http://www.airsoftdepo.hu/katonai-felszereles/egyeb/lampak/taktikai-lampa-type-1.html
Szerintetek az az 500 lumen valós? Nekem az ára gyanus.
Daniui
03-01-2014, 12:07 PM
http://www.airsoftdepo.hu/katonai-felszereles/egyeb/lampak/taktikai-lampa-type-1.html
Szerintetek az az 500 lumen valós? Nekem az ára gyanus.
Az ehhez hasonló bádog lámpákkal nekem csak rossz tapasztalatom volt. Érdekes amúgy az a töltõ hogy dugod be a konnektorba?
Medve
03-01-2014, 01:29 PM
Érdekes amúgy az a töltõ hogy dugod be a konnektorba?
Álommal, reménnyel, és sok sok vazelinnal :D
Szerintem nem valós adat, de felét talán tudhatja.
Sipi1989
03-01-2014, 05:11 PM
Nagyon hasonlót, talán ugyan azt a lámpát árulják itt:http://akcioswebaruhaz.hu/termek/lampa_police_100w_zoom_luxeon_led_ovcsipeszes.html csak töltõ nélkül. Kb. 3 hónapja rendeltem meg a linkelt boltból. Számszerûsíteni nem tudom a fényerejét, mivel nem tudom lemérni, és hitelesített lámpám sincs, amihez tudnám viszonyítani, de http://akcioswebaruhaz.hu/termek/lampa_police_500w_elemlampa_akkumulatorral_cree_le d_zoom.html ennél a lámpánál, amit szintén innen rendeltem kb.: 1,5X fényesebb maximális fényerõn, ugyan azzal az aksival. Viszont annyit tudok mondani, hogy erdõben koromsötétben kipróbáltam, és legalább 10-20 méteren belül, maximális fényerõn, és minimális zoomon nappali fényviszonyokat teremt, és olyan 50 méterig pedig kivehetõek a formák, emberek, bokrok stb. Az árát szerintem megéri.
srácok, ezeket a bazári kétpálcás vackokat nyugodtan elfelejthetitek!
az EBAY tele van jobbnál jobb cuccokkal, szerintem onnan jobban megéri válogatni! :)
A 4 dolláros (postaköltséggel együtt) kínai lámpám az zseniális. Vegyetek olyat, ha olcsót és nagy fényerejût akartok. :)
raktaros
03-02-2014, 09:41 PM
Inkább 500mW :)
Grafitos
03-03-2014, 12:52 PM
Vajh egy ilyen kis cukiságra mit lépne a rend õre? Tulajdonképp egy lámpáról van szó...azért belekötne nemigaz?
Szerintetek?
http://www.aliexpress.com/item/NEW-2013-Lantern-Shocker-Lanterna-LED-Self-Defense-CREE/1314716710.html?s=p
Sipi1989
03-03-2014, 01:31 PM
500W? :eek: Ez olyan, mint a háromezer wattos music center.
Azért megnézném, hogy pl. egy hasonló teljesítményû eszközt, mondjuk mikrosütõt, hogy hajtanak meg 3 db AAA elemrõl.
Az csak típus név. Van 3000W sõt 10000W jelû is Vaterán(számos más elnevezésen is meg lehet találni ugyan azt a lámpát pl.: Bailong bl-t8626). Egyébként a fényáramnak más források 220 lument írnak, ami már közelebb áll a valósághoz, mivel ez a LED(Cree Q5) maximum 235 lumen fényáramot képes produkálni 1000 mA áram felvétellel. És abból kiindulva, hogy a 3700 mAh-ás aksival, max. fényerõn kb. 3 órát tud menni, azt jelenti, hogy tényleg felvesz 1000 mA-t, magyarán tényleg produkálhatja is a 220 lument.
Sipi1989
03-04-2014, 09:43 PM
Biztos Q5 led? Mert akkor dicsekedni szoktak a típussal, az oldalon, a leírásban meg egyáltalán nem szerepel.
A Q5 a leggyengébb Cree LED:D Láttam, én is, hogy dicsekednek vele, de az szerintem csak ilyen parasztvakítás, hogy húúú nézzd ez kríí kúfájv
Egyébként itt egy táblázat a Cree LED-ekrõl: http://gamepod.hu/dl/upc/2012-12/15621_a1_2012_10_31_fu6sgcxfuk.png
Egyébként én elégedett vagyok a 2 lámpával, persze tisztában vagyok vele, hogy 10X ennyiért van amelyik 5X ekkora fényáramot tud, de az úgy se lenne kihasználva, mivel aránytalanul meg nõ a lámpa fogyasztása.
M-torolt_forumozo
03-05-2014, 08:11 AM
Vajh egy ilyen kis cukiságra mit lépne a rend õre? Tulajdonképp egy lámpáról van szó...azért belekötne nemigaz?
Szerintetek?
http://www.aliexpress.com/item/NEW-2013-Lantern-Shocker-Lanterna-LED-Self-Defense-CREE/1314716710.html?s=p
Biztosan, a forma miatt. De van direkt lámpás önvédelem topik is. :thumbup
Stuka
03-12-2014, 08:38 AM
Nitecore Mt26 és 2600 , 3400 mAh akkumlátor.
Töltö még csak egy ideiglenes van valami gagyi egyszerre egy elemet tölt de majd rendelek hozzá gyárit.
1989
Nitecore Mt26 és 2600 , 3400 mAh akkumlátor.
Töltö még csak egy ideiglenes van valami gagyi egyszerre egy elemet tölt de majd rendelek hozzá gyárit.
1989
jézus! 3400 mAh-s 18650?!? ezt így hogy, honnan???
Stuka
03-12-2014, 10:38 PM
jézus! 3400 mAh-s 18650?!? ezt így hogy, honnan???
http://hidegfem.eu/item.php?tid=2473
Stuka
03-14-2014, 08:43 AM
A túra és mindennapi elemlámpáim.
Nitecore MT26 800 lumen fényerõ,18650 akkumlátorokkal
Varta Indestructible 3 Watt LED Light 3C szinte elpusztithatatlan!
Led lenser p3 ( EDC lámpa )
2010
bögre
03-15-2014, 01:49 PM
Elkészültem fejlámpám felujitássával! :) Teljesen dizájnos, csak picit nézik benne az embert tajparasztnak! :D Ezzel szemben kiváloan használhato. Ugy bevilágitja a teret hogy ihaj! 8db Led van benne párhuizamosan amit egy rossz ledes izzobol szedtem ki. Egy 2 oldalu nyákdarabkára forrasztottam rá öket és egy 3 állásu kapcsolot. Nagyon kompakt kis cucc lett. 4,5V os elemel müködik. 150mA es áramfelvételt mértem a 8 Ledre.
Ezenkivül tökéletes viselet pl egy gázmaszk mellé! :D
2029203020312032203320342035
Bírja a sapka simlije a nehéz elemet? :)
OFF
Bírja a sapka simlije a nehéz elemet? :)
Elsõ olvasatra azt olvastam, hogy:
Bírja a sapka simlije a nehéz fejedet?
Értetlenkedtem is egybõl, hogy hogy jön ez ide?? Miért ne bírná el bögre hehéz fejét?!?!?
On
astonferi
03-15-2014, 02:55 PM
lehet hogy nem a sapka miatt néznek hanem a gázmaszk miatt :haha:
bögre
03-15-2014, 02:57 PM
birja csak jo szorosra kell álitani mert lehuzza elörre! :D
Elkészültem fejlámpám felujitássával! :)
2029
helohellooo.. Várjálcsak!! Akkor itt most gazmaszk van rajtad? Azt hittem, hogy megcsípet valami pókféle..
Nagyon félrenézek ma mindent... :D
bögre
03-15-2014, 05:54 PM
Nagyon nem vicces! Rohadtul fájt a csipés! :D
M-torolt_forumozo
03-15-2014, 06:12 PM
Nitecore MT26 800 lumen fényerõ,18650 akkumlátorokkal
2010
Az MT 26 hordható lenne EDC-re?
kheopsz
03-15-2014, 06:17 PM
Hát, ilyen selfiet még nem láttam :)
Lehet még kapni laposelemet? S hogy tervezed a vízállóságot?
bögre
03-15-2014, 07:07 PM
Persze hogy lehet kapni! A legolcsobb elem! :D
(Deugye a szügség nagy ur ezért ha nincs más akkor elö a vasalo azt uccu a ceruzaellemnek! :D )
A vizáloság tényleg nagy kérdés. A kapcsolo nem vizálo sajnos ezért nincs sok értele vizálositani. De azért valamenyire szeretném. SZiloval összetaknyolni meg nem akarom.
kheopsz
03-16-2014, 05:38 PM
Esetleg vízállósághoz belebújtathatod egy mûanyag házba a ledeket, a kapcsolónak egy kis rést hagyva, amire meg jobb híján nejlonborítást csinálhatsz, az elemnek meg hosszabb kábelt csinálva egy nyakba akasztható mûanyag házat, hogy ne nyomja a fejed.
Vagy vehetsz egy vízállót valahol, az is megoldás :)
mossberg-operator
03-16-2014, 06:33 PM
Coleman gazlampaja van valakinek?
bögre
03-16-2014, 06:34 PM
Vegyek mi? :D Hogy a fogyasztoi társadalom gyöngyszemévé válhassak és tervezett meghibásodással tervezett kinai termékek vásárlásával! :D
kovu78
03-16-2014, 07:04 PM
nekem viharlámpám van...
A. L. Ias
03-16-2014, 07:07 PM
nekem viharlámpám van...
<OFF>
És ugye tudod, hogy azt hova kell kötni, hogy éjszaka is tudj dolgozni? :D:D:D
</OFF>
Vasember
03-16-2014, 07:09 PM
Nekem Petromaxaim vannak, de azt nem kötném fel éjszakai mûszakra! :)
Stuka
03-16-2014, 07:47 PM
Én övön meg övtáskán nem hordanám mindennapp, nem túl nagy meg nehéz de van EDC-re szerintem kisebb lámpa is.
Az MT 26 hordható lenne EDC-re?
CsaládApa
03-17-2014, 01:51 PM
Ha már sokan megmutatták milyen elemlámpája, elemei, akkumulátorai vannak, akkor pár sorban összefoglalom az én (hangsúlyozom, hogy csakis az én) szempontomból miket kell figyelembe vennem, ha fel akarok készülni fényforrásokból egy SHTF esetére.
(Ahol odaírom hol vásároltam, azt nem a reklám okán teszem, hanem, hogy megmondjam, hol találtam a legolcsóbban az eszközt.)
Kiindulási alap, hogy mire készülünk/ hol vészeljük át: 2 kicsi gyerekem van és egy asszony, így a magyarországi legnagyobb valószínûséggel elõfordulható SHTF a gazdasági csõd, vagy az áramszünet esetén a házunkban maradunk (feltételezve kaja, víz, védelem van). Nem tudjuk milyen hosszú idõszakot fog átölelni a nélkülözés.
Olyan dolgokat szerezzünk be, amit tudunk békeidõben is használni (nem áll benne a pénzünk) és ár-érték aránya megfelelõ.
Amit be kell szerezni:
1. Viharlámpa, 2 db. és 3-4 liter olaj. Ára: 1200FT/ darab, 700-800FT/l Összes beruházás 4000-5000Ft. A lámpákat használhatjuk nyaranta esti borozáshoz (romantika), vendégség táborozás stb. esetén.
2. 5 LED-s fejlámpa 2 db. 400 Ft darabja az Ebay-n. Ezek AAA aksival mennek. Lehet venni drága márkásat, de minek. Itthoni szereléshez bõven elég a fénye, annyit tud amennyit kell neki.
3. XML-T6 LED fejlámpa. 1 db. Keresõ fejlámpának, 1000+ lumenes reklám (mese) feirattal. 3000 FT az Ebay-n. Annyit nem tud mint ami rá van írva, de ha belenézel megvakulsz. Akkor kell, ha este kénytelen vagy kimenni és kell mindkét kezed (baseball ütõ van benne stb.). Ezzel bárkit elvakítasz és elintézed. Ezek 2 db 18650-s Li-s akksival mennek. Mivel 7W-s a LED így a 2 db. 2600mAh-s akksival (lineáris lemerülést feltételezve) 5200mAh/(7W/3.7V) = 2.8 órát bír full fényerõn. De így sosem kell használni, fél fényerõn szvsz. elmegy 6-7 órát is.
4. AA akkumulátort használó egyzserû LED-s zseblámpa. Ára max. 1000Ft az Ebay-n. Ez azért kell, mert az összes gyerekjáték tele van ilyen elemekkel, és ezeket vétek lenne meghagyni.
5. Én a biciklimen használok egy XML-T6-s Ultrafire (1000 lumen) zseblámpát, 18650-s akksival. Ebay-n 1600Ft és kiválóan mûködik (fél év esõ-t, rázkódást kibírt). (Szembõl olyan, mintha egy motor jönne veled szembe.)
Full erõn max. 1.3 órát bír.
6. 10 db. 8-10h égésidejû gyertya vész esetére. Halottak napja környékén megkapod 150Ft / db-ért.
7. Mécses egyéb gyertya, amit itthon találok.
Amibõl viszont tényleg minõségi kell, az a töltõ és az akkumulátorok. Amit tudni kell az akksikról:
- Li-ion: 50-90%-s töltöttség esetén érzi magát a legjobban, ha e 2 tartomány közt használod akkor maximális élettartamat tudsz elérni vele, így viszont a fele kapacitást nem használod...
Nem kényes a töltésre, nincs memória effektus. Szerintem ebbõl felesleges 7000+ Ft-st venni (3400mAh-st Nitecore), mert egy jó töltõvel (nekem Xtar- van, egy akksis 1500 Ft-tért) az ipari (nincs rövidzárvédelme stb.) pl. Samsung 2600 mAh-s megkapod 1400Ft-tért az elemnagyker.hu-n) tökletesen megteszi (teszteken kiválóan teljesített). Egy 3400 mAh-s áráért 5 db. Samsungot kapsz (13000mAh összkapacitással)
- Ni-MH. Érzékeny a memória effektusra, azaz úgy kell tölteni, hogy teljesen lemeríted, majd feltöltöd csurig. Erre viszont inetligens töltõ kell. Erre egy Voltcraft IPC 1L-t használok (Conrad-on 11000 Ft 8 db. 2300 mAhs akkisval ). SAJNOS ezek az aksik NEM ReCyko technológiával készültek, azaz egy idõ után maguktól lemerülnek. Az új technológiával készült akksik egy év állás után 85%-sak, ezért ezeket nem kell lemeríteni/újra feltölteni 3-4 havonta. A ReCykóimat is az elemnagyker.hu-n vettem.
Egy probléma még van. Ha nincs áram nincs aksi töltés sincs. Vagy beszerzel még egy dinamós lámpát, vagy egy solár töltõt. Én venni fogok egy 3.5W-s 586mA-s (6V) solarcellát 3000Ft-tért az Ebay-n. Vettem már egy sima (emergency) USB-s AA/AAA töltõt (300 Ft Ebay), amit egyszerûen majd csak rádugok a cellára és kirakom napozni (ha van nap). Nyáron egy nap 6-8 órás napsütéssel simán feltölt 3000-4000 mAh-t. Ha nincs nap, akkor gáz van. :)
Fontos még, ha akció van, akkor mindíg legyen bedugva a töltõ a lemerült aksikkal a konektorba, hátha visszajön éjszaka az áram pár órára, míg alszol.
Remélem van aki tud hasznosítani valamit ezen hozzászólásomból a terveihez, beszerzéséhez.
mossberg-operator
03-17-2014, 02:26 PM
Hello! Valami elektromos melod van?
raktaros
03-17-2014, 06:07 PM
Autós adaptert tudsz olcsón az IPC-1L-hez? IPC-1-hez adnak, de az jóval drágább lett volna...
"egy 3.5W-s 586mA-s (6V) solarcellát 3000Ft-tért az Ebay-n"
Szia egy ilyen engem is érdekelne, gondolom ehhez kell egy adapter amibe a töltendõ AA aksikat kell tenni..
A töltõbõl érdemes esetleg 5w-ost venni? Nem vagyok villamos ember akár be is linkelhetnél ilyen cuccokat :)
Köszönettel veszem.
Solar töltõhöz milyen igénytelen , nem érzékeny akkut érdemes venni AA-AAA méretben ?
A. L. Ias
03-17-2014, 07:07 PM
Autós adaptert tudsz olcsón az IPC-1L-hez? IPC-1-hez adnak, de az jóval drágább lett volna...
Én egy 1000-1500 Ft-os step down konverteren gondolkodom. A szükséges csatlakozók meg vannak itthon régi szivargyújtós eszközökbõl. Csak a 3A terhelés miatt már nagy bordák kellenek rá.
kheopsz
03-17-2014, 07:12 PM
Vegyek mi? :D Hogy a fogyasztoi társadalom gyöngyszemévé válhassak és tervezett meghibásodással tervezett kinai termékek vásárlásával! :D
A sapkáddal már a fogyasztói társadalom része vagy. Tehát akkor nem tervezed tervezett elavulással tervezett kínai terméket vásárolni? :)
raktaros
03-17-2014, 07:21 PM
Én egy 1000-1500 Ft-os step down konverteren gondolkodom. A szükséges csatlakozók meg vannak itthon régi szivargyújtós eszközökbõl. Csak a 3A terhelés miatt már nagy bordák kellenek rá.
Nekem is itt porosodik már és igen, pont én is a hûtés miatt aggódom, nem tudom hogyan kellene dobozolnom.
Bár 3A a max. áramfelvétel lehet én meg úgyis a legkisebbel töltöm az akkukat.
CsaládApa
03-18-2014, 12:29 AM
Hello! Valami elektromos melod van?
Egyszerû villamosmérnök.
CsaládApa
03-18-2014, 12:33 AM
Nem néztem hozzá. Biciklivel járok télen nyáron, így nem merült fel igény adapterre.
CsaládApa
03-18-2014, 12:45 AM
"egy 3.5W-s 586mA-s (6V) solarcellát 3000Ft-tért az Ebay-n"
Szia egy ilyen engem is érdekelne, gondolom ehhez kell egy adapter amibe a töltendõ AA aksikat kell tenni..
A töltõbõl érdemes esetleg 5w-ost venni? Nem vagyok villamos ember akár be is linkelhetnél ilyen cuccokat :)
Köszönettel veszem.
Én ezt egy egyszerû USB-s tötõvel gondoltam összedugni emergency esetben. Alapból nem ezzel tölteném (bár nyaranta kiránduláson (kemping stb.) hasznos lehet).
http://www.ebay.com/itm/310765962131?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
http://www.ebay.com/itm/Mini-USB-Emergency-Charger-for-Ni-MH-AA-2A-Rechargeable-Battery-DC-5V-9561-/221348155892?pt=Battery_Chargers&hash=item338960d1f4
A töltõ sem jött meg, ezért róla véleményt nem tudok mondani (gondolom gagyi 400Ft-rt, de nem találtam másikat sehol az Ebay-n.).
Mint írtam ez nem egy inteligens töltõ, ha lemerült teljesen az akkis, akkor érdemes vele tölteni esetleg többször is.
A Solar cellát pedig a jövõ héten rendelem meg, ha megjön (április vége) akkor mérek egyet vele, hogy tényleg tudja-e az 580 mA-t.
18650-sbõl ezeket használom:
http://www.elemnagyker.hu/spd/SAMSUNG-ICR18650-26F/SAMSUNG-Li-Ion-37V-ICR-18650-26F-ipari-akku-2600-m
(A peremes vége a +.)
AA és AAA elemekbõl ezeket ajánlották ár/érték arány szempontjából (Camelion, német akksi), de én még nem próbáltam:
http://www.elemnagyker.hu/spd/CAMELION-AR800-4/Camelion-Always-Ready-NI-Mh-akku-mikro-AAA-800-mAh
http://www.elemnagyker.hu/spd/CAMELION-R2U2300-4/Camelion-Always-Ready-NI-Mh-akku-AA-HR6-2300-mAh-b
Az a lényeg, hogy ha veszel akksit, akkor már "új technológiájú" legyen. Az oldalon R2U-val jelölt lapokon látod.
"A töltõbõl érdemes esetleg 5w-ost venni?" ezt hogy érted?
CsaládApa
03-18-2014, 12:59 AM
Solar töltõhöz milyen igénytelen , nem érzékeny akkut érdemes venni AA-AAA méretben ?
Én nem vennék külön "noname" akksikat erre, de nem is használnám rendszeresen. Ha az USB-s töltõ lekapcsol amikor feltöltötte az elemeket, akkor nagy gondot nem okoz, de ha meglesz mindkét eszköz akkor kimérem, hogy mûködnek. De ez április végén lesz leghamarabb.
Én ezt egy egyszerû USB-s tötõvel gondoltam összedugni emergency esetben. Alapból nem ezzel tölteném (bár nyaranta kiránduláson (kemping stb.) hasznos lehet).
http://www.ebay.com/itm/310765962131?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
http://www.ebay.com/itm/Mini-USB-Emergency-Charger-for-Ni-MH-AA-2A-Rechargeable-Battery-DC-5V-9561-/221348155892?pt=Battery_Chargers&hash=item338960d1f4
A töltõ sem jött meg, ezért róla véleményt nem tudok mondani (gondolom gagyi 400Ft-rt, de nem találtam másikat sehol az Ebay-n.).
Mint írtam ez nem egy inteligens töltõ, ha lemerült teljesen az akkis, akkor érdemes vele tölteni esetleg többször is.
A Solar cellát pedig a jövõ héten rendelem meg, ha megjön (április vége) akkor mérek egyet vele, hogy tényleg tudja-e az 580 mA-t.
18650-sbõl ezeket használom:
http://www.elemnagyker.hu/spd/SAMSUNG-ICR18650-26F/SAMSUNG-Li-Ion-37V-ICR-18650-26F-ipari-akku-2600-m
(A peremes vége a +.)
AA és AAA elemekbõl ezeket ajánlották ár/érték arány szempontjából (Camelion, német akksi), de én még nem próbáltam:
http://www.elemnagyker.hu/spd/CAMELION-AR800-4/Camelion-Always-Ready-NI-Mh-akku-mikro-AAA-800-mAh
http://www.elemnagyker.hu/spd/CAMELION-R2U2300-4/Camelion-Always-Ready-NI-Mh-akku-AA-HR6-2300-mAh-b
Az a lényeg, hogy ha veszel akksit, akkor már "új technológiájú" legyen. Az oldalon R2U-val jelölt lapokon látod.
Köszönöm szépen, már tanulmányozom is :)
Arra gondoltam, nagyobb teljesítmény, nagyobb töltõáram, az meg gyorsabb töltés.
A cellákkal kapcsolatban valami olyan nem lenne jobb ami össze hajtható, így védettebb a szállításnál is.
CsaládApa
03-18-2014, 12:28 PM
Arra gondoltam, nagyobb teljesítmény, nagyobb töltõáram, az meg gyorsabb töltés.
A cellákkal kapcsolatban valami olyan nem lenne jobb ami össze hajtható, így védettebb a szállításnál is.
Az attól függ milyen töltõárammal tud tölteni a töltõd. Nemsokára megjön az USB-s és akkor megmérem a laptopba dugva mekkora árammal tölt (a laptopok USB csatlakozója max 500mA-t tud kiadni magából). Nincs értelme nagyobb Solart venni, mint ami maximálisan kielégíti a töltõt. De ugye a töltõ töltõfeszültsége nem egyenlõ az USB port feszültségével, ezért az töltõáram sem lesz egyenlõ az USB-n kiadott áramával. Meg kell mérni õket. Lehet ez a 3.5 W-s solár is nagy lesz. A hajtogatott cellák drágábbak, ezért néztem ki ezt. De mindent az USB-s töltõ fog meghatározni.
CsaládApa
03-18-2014, 12:28 PM
kétszer ment el az elõzõ...
Eneloopokkal mi a tapasztalatotok ?
Ha ilyennel töltöm , nem megy tönkre ?
Ebben van egyáltalán valami töltésvezérlõ elektronika ?
Amatorpe
03-20-2014, 09:17 AM
Nekem 3 garnitúra eneloopom van, a legjobb aksijaim, amik valaha is voltak!
Mondjuk energizer meg sanyo töltõvel töltöm, nem usb-vel, azt a részét már nem tudom.
CsaládApa
03-20-2014, 09:41 AM
Eneloopokkal mi a tapasztalatotok ?
Ha ilyennel töltöm , nem megy tönkre ?
Ebben van egyáltalán valami töltésvezérlõ elektronika ?
Ha jól tudom õk (Sanyo) fejlesztették ki az új generációs NiMH akksikat. Jók, de drágák.
Én is rendeltem a (majd megrendelõdõ solár mellé) egy ilyen töltõt. Ha megjön megmérem mit tud. 400 Ft-ért ne várj bele inteligenciát. Gondolom ha elér egy feszültség szintet az akksi, akkor lekapcsol. De mint írtam, ez nem fogja megvédeni a memoria effektustól az akksijaidat (nem meríti le az akksikat mielõtt feltöltené, így folyamatosan csökken a kinyerhetõ teljesítmény).
mossberg-operator
03-20-2014, 05:52 PM
Kis prepper tolti a tekeros lampat: 2085
petrol
03-22-2014, 05:20 PM
Hello!
Megmondva az õszintét, én nem bízom az elemes megoldásban, ezért az alternatív technológiák felé fordultam. Bár jóval drágábbak, mint az elemes társaik, illetve talán a fényerõ sem akkora, de a megvétel után sosem kell majd elemmel bajlódni. Linkelek egy csomót, remélem nem gond. (Lehet, hogy 1-2 ismétlõdik majd, mert 1-2 link alatt több termék is szerepel, ezért elõre is elnézést kérek.)
http://www.metroman.hu/product/Auto-vilagitas-fenytechnika/-Elemlampa-kezi-reflektor/Evolve-Twister-light-vizallo-led-lampa
http://gezocomp.addel.hu/38951-lampa/539135-evolve-carlight-multifunkcios-lampa
http://www.metroman.hu/product/Auto-vilagitas-fenytechnika/-Elemlampa-kezi-reflektor/LED-elemlampa-beepitett-akkuval-es-dinamoval-DFL-02
http://www.metroman.hu/product/Auto-vilagitas-fenytechnika/-Elemlampa-kezi-reflektor/LED-kempinglampa-dinamos-36-LED-del-CL-36L
http://www.nemsemmi.hu/Napelemes_zseblampa#page_artdet_tabs
http://www.digitalelektro.hu/termeklap/haztartas/otthon/otthoni-kiegeszitok/dinamos-elemlampa-beepitett-radioval-toltovel_150168
http://kutyubazar.hu/napelemes-toltk/300-univerzalis-napelemes-tulel-lampa-tolt-kutyubazar-ne-024-.html
http://www.arumania.hu/hibrid_napelemes_dinamos_lampa_energizer_71818?utm _source=argep&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link
http://www.arumania.hu/hobbi_3415/szabadido_3892/kemping__outdoor__buvarlampak_5203/dinamos_led_es_lampa_freeplay_sherpa_71894
http://www.arumania.hu/freeplay_dinamos_led_es_zseblampa_feketesarga_a209 _ms1_yl2_0000_fp_71895
http://www.keszelektronic.hu/elemlampa.html
http://hobbyrendeles.hu/index.php?todo=properties&op=0&menu=0&prod=1601 (Ilyenem van, tölthetõ nap által és hálózatról, brutális fényereje van!)
http://akcioswebaruhaz.hu/gyarto/2561
https://www.for-max.hu/953-dinamos-termekek.html
https://www.for-max.hu/955-dinamos-/-napelemes-termekek/powerplus-barracuda-dinamos-/-napelemes-zseblampa.html
http://www.trendibolt.hu/smsb3077-napelemes-t%F6lt%F5-l%E1mpa-p-90.html
http://netker8.eu/PowerPlus_FireFly_dinamos_LED_lampa
http://www.argep.hu/trend/POWE/POWERplus-Owl-dinamos.html
http://netker8.eu/spl/364727/Lampa
http://netker8.eu/spl/364727/Lampa
Illetve van egy ilyenem is: http://netker8.eu/PowerPlus_Woodpecker_indukcios_elven_mukodo_zsebla mpa Rázós lámpa, fényereje nem nagy cucc, de strapabíró.
A fentiek közül kb. 5-6 darabot fogok venni, a már meglévõ 3-mal kiegészülve elég lesz 4 embernek egy jó darabig.
CsaládApa
04-01-2014, 12:36 PM
Megjött az Ebayrõl a solar töltõ és a gagyi AA/AAA töltõ. Kicsit fátyolfelhõs ma az ég, de azért süt a nap.
Összekötöttem õket és 200mA-t mértem töltõáramként (ennyit tud kiadni magából a töltõ).
Rátettem a xtar mc1-t 18650-s akkumulátorral is, ott viszont 390mA-rel töltött (max 500mA-rel tud tölteni a töltõ).
Összegezve a solar töltõ jó, ha süt a nap. :-) Napsütéses idõben simán feltölt egy nap alatt egy 18650-t (2600mAh), de a gagyi AA töltõvel már 1600-2000 mAh-t tud tölteni max. (ezen lehet javítani, ha vesz az ember még egy töltõt 300Ft-ért és párhuzamosan beköti, mert 400mA-t a solar le tud adni napos idõben, és így már 2 AA aksit fel tud tölteni 1600-2000mAh-ra).
2209
raktaros
04-01-2014, 01:28 PM
A 18650-es töltõ a napelemhez tartozik vagy külön vetted?
CsaládApa
04-01-2014, 01:57 PM
A 18650-es töltõ a napelemhez tartozik vagy külön vetted?
Külön: XTAR MP1S Intelligent USB
Az elõzõ hozzászólásban elírtam a nevét...
raktaros
04-01-2014, 04:12 PM
Valóban. Figyelmetlenül olvastam, köszönöm.
Megjött az Ebayrõl a solar töltõ és a gagyi AA/AAA töltõ. Kicsit fátyolfelhõs ma az ég, de azért süt a nap.
Összekötöttem õket és 200mA-t mértem töltõáramként (ennyit tud kiadni magából a töltõ).
Rátettem a xtar mc1-t 18650-s akkumulátorral is, ott viszont 390mA-rel töltött (max 500mA-rel tud tölteni a töltõ).
Összegezve a solar töltõ jó, ha süt a nap. :-) Napsütéses idõben simán feltölt egy nap alatt egy 18650-t (2600mAh), de a gagyi AA töltõvel már 1600-2000 mAh-t tud tölteni max. (ezen lehet javítani, ha vesz az ember még egy töltõt 300Ft-ért és párhuzamosan beköti, mert 400mA-t a solar le tud adni napos idõben, és így már 2 AA aksit fel tud tölteni 1600-2000mAh-ra).
2209
Ha párhuzamosan kötsz rá két töltõt, akkor 4 AA aksit tudsz tölteni, nem?
CsaládApa
04-01-2014, 07:19 PM
Ha párhuzamosan kötsz rá két töltõt, akkor 4 AA aksit tudsz tölteni, nem?
Igen, de egy töltõ összesen 200mA-rel tud tölteni. Ha 4-t töltesz, akkor egy nap alatt lesz 4 félig, harmadig feltöltött akksid.
Valójában mindegy, az a lényeg, hogy a solar cella maximális kapacitását (580 mA) kihasználd (így viszont 3 töltõt kellene párhuzamosítani).
kovu78
04-04-2014, 05:59 PM
a bambuszfáklyakanóc szerintetek jó viharlámpába ?
kovu78
04-10-2014, 06:15 PM
sennki ? :confused:
Én ebben nem tudok segíteni. Nem tudom milyen az a bambusz fáklya kanóc. :confused: :)
elanslx
04-10-2014, 07:40 PM
Amennyiben a méret egyezik, tökéletes.
Vietnamiveteran
04-10-2014, 08:47 PM
Szerintem nem , mert a fáklyakanóc kör alakú a petróleumlámpába pedig a lapított fajta kell . Lehet ,hogy bele lehet erõszakolni de nem bele való .
Petróleum lámpába ilyen : 2331
Fáklyába pedig ilyen : 2332
kovu78
04-11-2014, 02:12 AM
köszönöm mindenkinek!
raktaros
04-11-2014, 08:25 AM
Valamelyik nap láttam tesc0ban viharlámpa akciós. De elfelejtettem mennyi :(.
kovu78
04-11-2014, 09:05 AM
Valamelyik nap láttam tesc0ban viharlámpa akciós. De elfelejtettem mennyi :(.
http://tesco.hu/akcios-termekek/tesco-extra-fogarasi-ut/kert-barkacs/viharlampa:thumbup
knife1
04-11-2014, 11:15 AM
Hali!
nem tudtok olcsó petróleum beszerzési forrást?
knife1
04-11-2014, 11:21 AM
645 Ft/l nekem nem olcsó!
Rondacrampus
04-16-2014, 07:03 PM
Néhány gondolat a lámpáimról:
Úgy néz ki, hogy tavaly révbe értem ezen a területen is. Sajnos olyan lámpát nem találtam, amely egymaga kielégítette volna az összes elvárásomat (legalábbis reális áron). Úgyhogy most kettõ van, egy Fenix HL 30-as fejlámpa és egy Nitecore SRT7-es kézi. A Fenix HL30-as két normál - AA – ceruzaelemet eszik, amit azért tartok jónak, mert az szinte bárhol fellelhetõ. A Nitecore 18650-es akkuval üzemel, ezzel elég sokáig bírja.
A Fenix HL30-as négyféle fényerõt tud, ezen kívül tud még vörös fényt és SOS villogást. A mindennapi életben ritkán kapcsolom az alapfokozatnál (4 lm) magasabbra, beltérben ez is bõven elég, még kint is, ha csak a lábam elé kell világítanom, sõt, olykor csak a vörös fényt használom. Nagyon jó a fényeloszlása, homogén, széles látómezõt fed le, de mivel nem fókuszálható, ezért max. fényerõvel (200lm) is csak kb. 40-50 m-re világít, de addig nagyon jól.
A másik, a Nitecore SRT 7-es… Nos, ehhez úgy jutottam el, hogy szó szerint hónapokig keresgéltem elõtte. Az összes aránylag normális lámpát elszúrták valami bugyuta részlettel. Eleve nem tetszik az, hogy a kapcsolót gyakorlatilag az összesnél a lámpa végére tették, így csak felemelt kézzel lehet használni, vagy fogást kell váltani bekapcsolás után (és kikapcsolás elõtt is). Ezen kívül az üzemmód ill. fényerõ váltása is csak egy irányban lehetséges, ha túlnyomtam (és erre pont egy kritikus helyzetben hajlamos az ember), akkor futhatok még egy kört. A Nitecore SRT 7-esnek viszont – habár a fõkapcsolója ennek is a lámpa végén van – az üzemmód váltását a nyakán lévõ elforgatható gyûrûvel oldották meg, ami oda-vissza forgatható, középtájt pedig van egy üres, készenléti kikapcsolt állása is. A fényerõállítás fokozatmentes (ami nem létfontosságú, bõven megfelelne egy elõre beállított 4-5 fényfokozat is), de ami számomra lényeges, az a legkisebb fényerõ: ha jól tudom, 0,4 lm. Ezzel folyamatosan kb. 10 napot is képes lenne végigvilágítani. Habár így nagyjából annyi fényt ad, mint egy döglõdõ szentjánosbogár, de ha pl. késõn megyek haza, akkor nem verem fel a házat, és beltérben ez is bõven elég a tájékozódáshoz.
Van még egy LedLenser H14-esem is, de az most pihen, mert túl nagy a mindennapi hurcolászáshoz. A túlélõdobozomba pedig beraktam egy GP Discovery minilámpát, amely 1 db AAA elemmel mûködik, a fényereje kb. 15-20 méterig elég. Ez szó szerint egy ujjnyi méretû kis lámpa, erre a célra szintre tökéletes.
A kistarcsai elemnagyker tulajdonosának tanácsára GP Reciko (szép zöld) akkukat használok AA és AAA méretben is, nálam nagyon jól beváltak.
Árban sajnos elég húzósak voltak, a Fenix HL30 kb. 50 euró volt (ezt az ún. „Szlovákiában” vettem, a Nitecore SRT 7-es pedig kb. 28.000 Ft volt, plusz a két Nitecore 3100 mAh-s akku kb. 10.000 összesen, és még egy töltõ kn. 8.000-ért. (Remélem a családtagjaim nem olvassák J ! ).
Stuka
05-03-2014, 10:47 PM
szinte elpusztithatatlan!
VARTA Indestructible 3 Watt LED Light 3C
120 lumen és 45 lumen
max 85 óra világitási idõ!
nekem egy ilyen van a bob hátizsákban.
http://www.varta-consumer.com/hu-HU/Products/Flashlights/Professional-Line/Indestructible-3-Watt-LED-Light-3C.aspx
http://www.youtube.com/watch?v=xYZibPYVnyo
Amatorpe
05-03-2014, 10:54 PM
Nekem egy kisebb változata van, de tényleg nagyon jó!
BG fejlámpa Mollón vettem.Meglepõen jó.
Pontokért megérte.:thumbup
Amatorpe
05-05-2014, 01:22 PM
Ajánlom mindenki figyelmébe a baumax aktuális katalógusát, 699-ért van viharlámpa, én vettem kettõt, üzemanyag híján még nem tudtam kipróbálni, de jónak tûnik:
http://baumax.hu//flyer/2014/HU-Flyer-0501qqq/index.html#/2/
(Múltkor a vásárban 600-ért jutottam használthoz, szóval ez nagyon kedvezõ ár, és nem nekik dolgozom... :D )
Ja igen: akinek van már, meg tudná mondani milyen kanócot érdemes venni hozzá? Mert van amelyikben szalagot látok, van amelyikben hengereset...
Enemy
05-05-2014, 09:35 PM
60 km a legközelebbi Baumax.. :-(
Én eddig csak hengeres kanóct használtam,de nem tudnék rosszat mondani. A laposról nincs tapasztalatom.
raktaros
05-05-2014, 09:53 PM
Nekem 100km, pedig ilyen jó lett pár darab belõle (a teszkós nagyobb).
A. L. Ias
05-05-2014, 10:20 PM
Nekem 100km, pedig ilyen jó lett pár darab belõle (a teszkós nagyobb).
Ami nemrég volt a TESCO-ban akcióban, az is 25 cm. Most mértem le. Szerintem pont ilyen ami a képen van. De majd megnézem közelebbrõl, ha eljutok egy Baumaxig. Nem ígérem biztosra, de ha akad, bespájzolok belõle pár darabot és amikor alkalom lesz beszerzési áron tovább is adom. Nyáron majdcsak jobban összefutunk....
raktaros
05-05-2014, 10:35 PM
Nekem is van ekkora egy, meg 2 nagyobb (amilyen most is van a teszkóban), a kicsit is ott vettem valamikor, de azt hiszem drágább volt mint a nagy.
A nagy most talán 1100 vagy 1200huf.
A. L. Ias
05-06-2014, 06:21 PM
Nem ígérem biztosra, de ha akad, bespájzolok belõle pár darabot és amikor alkalom lesz beszerzési áron tovább is adom. Nyáron majdcsak jobban összefutunk....
Jártam a Baumaxban, van 4 db zöld színû viharlámpa, ami az esetleges gazdáját keresi! :)
fater.lajos
05-10-2014, 09:26 AM
Én is vettem egyet, igaz kéket. Elolvastam a használati utasítást. "Ne használj benne petróleumot!"
Akkor mit öntsek bele? Beltérre, tartalék fényforrásnak kell. Nem a akarok szúnyog riasztós,szagos fáklyaolajat beleönteni. Vagy minek olvastam el a használati utasítást?
Vasember
05-10-2014, 05:40 PM
Ez tuti csak valami rossz fordítás. Gas, gasoline, petrol ezek mindig problémát okoznak.
Nyugodtan tölts bele petroleumot!
A. L. Ias
05-10-2014, 06:43 PM
Én is vettem egyet, igaz kéket. Elolvastam a használati utasítást. "Ne használj benne petróleumot!"
Akkor mit öntsek bele? Beltérre, tartalék fényforrásnak kell. Nem a akarok szúnyog riasztós,szagos fáklyaolajat beleönteni. Vagy minek olvastam el a használati utasítást?
Én is arra vettem és ugyan ez a bajom. De szerintem nem arra a régi petróleumra gondoltak, hanem a mostani petróleum szerû folyadékra. Egyenlõre most vettem illatosítatlan fáklyaolajat, hogy legyen valami bele. De keresem a megoldást. Olvastam valami petróleumkályháról, amihez "spéci" petróleum kell. Sajnos nem tudom, hogy mennyibe kerül, de vannak kijelölt mol kutak akik forgalmazzák. Majd ott megvizslatom, bár tankolni nem ott szoktam.
Stuka
05-15-2014, 03:28 PM
A 18650 LI-ion akkumlátorok meddig birják a tárolást?
kb ha felötlöm és elteszem akkor akár 1-2 év multán is lesz benne energia?
Mert nem tudom melyik lámpához vásárloljak be, vagy 18650 akku lesz vagy Lithium AA elem varta, annak kb 10 év a szavatossága,a 18650 -nek van valami szavatossági ideje? kb hogy hányszor töltöttem fel vagy hány év?
Köszi!
Stuka
05-15-2014, 07:48 PM
Közben leteszteltem a Nitecore Mt26 800lumenes led lámpámat beleraktam egy müanyagdobozba teli engedtem vízzel majd lefagyasztottam,kb 4-5 órát vártam és kivettem teljesen nem fagyott be mert belsejéböl ki folyt a víz de még akkor is világított,ugyhogy ki bírta a tesztet.
275127522753275427552756
Törölt_fórumtag2
05-15-2014, 07:56 PM
Nyugodtan használj benne petróleumot, arra van kitalálva a petróleum lámpa.:D
Én White Spirit-et használok, az egy tisztítófolyadék, nem olyan büdös, mint a petró.
Amatorpe
05-17-2014, 08:27 AM
Voltam egy csomó boltban, de csak egy mezõgazdaságiban láttam petróleumot, 950ft/liter áron. Szerintem nagyon drága, nem vettem. Mondták, hogy benzinkúton érdemes megnézni, ott még nem voltam. Ja és kanócot se kaptam... :(
Enemy
05-27-2014, 04:07 PM
Próbaként készítettem:
2945
-Energia italos doboz 250ml(kettévágva és egymásba csúsztatva)
-Fályaolaj
-Fáklyakanóc
Amatorpe
05-27-2014, 06:44 PM
Jó nagy lángja van... Érdekelne, hogy mennyi folyadék megy bele, azzal mennyi ideig ég, és mennyire hevül fel a cucc?
Enemy
05-27-2014, 08:47 PM
Jó nagy lángja van... Érdekelne, hogy mennyi folyadék megy bele, azzal mennyi ideig ég, és mennyire hevül fel a cucc?
Kb. Olyan 1dl-t öntöttem bele és negyed óráig égettem, ennyi idõ után nem volt szemmel látható fogyás belõle, szerintem többet szívott fel összeségében maga a kanóc. Egyéb tapasztalatom nincs vele mennyivel meddig ég, de hamarosan letesztelem. Nem használtam még bambusz fáklyát se a hozzá tartozó olajat ezidáig. A teteje felhevült, de az alja nem,pedig kicsivel lett nagyobb mint a normál doboz méretének a fele. Egyébként azért vágtam keté,hogy a végén egyszerûbben vissza tudjam önteni az olajat az eredeti palackba. Hátránya hogy kormol, ezért nem lehet melegíteni vele csak mondjuk bontatlan konzervet. Egyébként ha hajitunk a dobozon egy csúzliféle bottal fogókával is el tudjuk látni..:D
Amatorpe
05-27-2014, 09:11 PM
Értem, köszi! Az jó hír, ha ilyen sokáig bírj a nafta!
Zacskóbicska
05-28-2014, 06:17 AM
Nyugodtan használj benne petróleumot, arra van kitalálva a petróleum lámpa.:D
Én White Spirit-et használok, az egy tisztítófolyadék, nem olyan büdös, mint a petró.
Én évtizedek óta használok ilyen lámpákat. Tehetsz bele petróleumot, lámpaolajat egyaránt. A gond inkább azzal van, hogy silány minõségûek. Elõbb-utóbb mindegyikbõl szivárogni fog az olaj és csupa trutymó lesz a környezete. Ha feltöltöd, jobb, ha egy kármentõt, vagy tányért teszel alá. Ha ma nem ereszt a lámpa alja, az nem jelenti azt, hogy holnap sem fog. Nálam a legjobban bevált eszköz a vaskos rozsdamentes acélból készült lámpa, vagy kézi fáklya, vagy mittomén, minek nevezik. Az nem ereszt, súlyánál fogva önvédelemre is alkalmas, nem törik el és a kanóca üvegszálas anyagú, ezért sokáig bírja.
Amatorpe
05-28-2014, 06:44 AM
Nálam a legjobban bevált eszköz a vaskos rozsdamentes acélból készült lámpa, vagy kézi fáklya, vagy mittomén, minek nevezik. Az nem ereszt, súlyánál fogva önvédelemre is alkalmas, nem törik el és a kanóca üvegszálas anyagú, ezért sokáig bírja.
Esetleg láthatnánk képet róla, hogy mi ez?
Valami ilyesmi?:
http://jovoplaza.hu/minitoys/Faklya_acelbol_biztonsagi_kupakkal-termekID-124623
Zacskóbicska
05-28-2014, 11:10 AM
Esetleg láthatnánk képet róla, hogy mi ez?
Valami ilyesmi?:
http://jovoplaza.hu/minitoys/Faklya_acelbol_biztonsagi_kupakkal-termekID-124623
Az enyémnek rövid talpa van és serleg alakú, de az elv (és valószínûleg az anyaga is) ugyanez.
Grafitos
05-30-2014, 09:43 AM
Mit csináljak akkor, ha a tegnap vásárolt viharlámpám tartályába beletekeredett a teljes kanócmennyiség...
Vidáman mutatom asszonykának, hogy nézd mit vettem, meg hogy itt lehet feljebb, meg lejjebb venni a lángot..erre Õ: dejó..ittt tekerjem? aztán sikeresen beletekerte annyira, hogy mostmár visszatekerni sem tudom, tehát leesett az adagolóról a tartályba..Szét lehet ezt szedni?
Mit csinálajak? hogy halásszam ki?
Veletek még nem történt ilyesmi??
A. L. Ias
05-30-2014, 12:29 PM
Mit csináljak akkor, ha a tegnap vásárolt viharlámpám tartályába beletekeredett a teljes kanócmennyiség...
Vidáman mutatom asszonykának, hogy nézd mit vettem, meg hogy itt lehet feljebb, meg lejjebb venni a lángot..erre Õ: dejó..ittt tekerjem? aztán sikeresen beletekerte annyira, hogy mostmár visszatekerni sem tudom, tehát leesett az adagolóról a tartályba..Szét lehet ezt szedni?
A betöltõ nyíláson keresztül horgolótûvel/hajlított dróttal/csipesszel nem lehet kihalászni? Tudom, hogy nem túl nagy, de szerintem roncsolás mentesen máshol nem bontható a tartály. Talán ha elemeire szeded a fejrészt.
Grafitos
05-30-2014, 03:39 PM
Á..néztem..nem lehet szétszedni..marad a halászat:) még jó hogy megtöltöttem:duhos:
raktaros
05-30-2014, 07:20 PM
Nem tudom milyen viharlámpád van, de nekem ami itt van kéznél meg egy régebbi is nyitható.
Az adagolót mintha ki akarnám csavarni a tartályból, de csak pár fokot kell mozdítani és leemelhetõ.
A régebbinél rendes menettel rögzítették.
Grafitos
05-31-2014, 08:23 AM
Naigen..aki tud, az tud..köszi raktáros:thumbup Tényleg lejön az a rész..elsõre azt hittem hogy valami hevenyészett ponthegesztés, de nem..Probléma kipipálva
raktaros
05-31-2014, 11:41 AM
Egyik viharlámpa átalakításon esett át, egy ledes ködlámpaizzót kapott:
2997299829993000
A 3 új elemlámpám. (4 dollár alatt lehet õket beszerezni Amazonról.)
http://www.youtube.com/watch?v=0tNt-EzSJFc
:thumbup
Jelenleg 3.60 körül van, ingyen postázással. Mindjárt átküldöm hozzá a linket privátban.
Amatorpe
05-31-2014, 09:00 PM
http://www.ebay.com/sch/i.html?LH_BIN=1&_from=R40&_sacat=0&_nkw=Mini+CREE+LED+Flashlight+Torch+3+Mode+7W+300l m&_sop=15
Itt lehet válogatni, igaz ez ebay.
A 3 mode a jobb. (Amelyik a videóban fekete.) A szürke is tetszik, de az csak egy féle képpen világít.
mmilan21
06-01-2014, 06:12 AM
Én a következõ dinamós lámpát fogom megvenni a nyáron:
http://www.mp4bolt.hu/powerplus-shark-dinam%C3%B3s-v%C3%ADz%C3%A1ll%C3%B3-zsebl%C3%A1mpa-mobiltelefon-t%C3%B6lt%C3%A9s-funkci%C3%B3val-p-8683.html
Leírás:
- 10 méterig vízálló, vaskos szerkezetû zseblámpa
- 2 világítási üzemmódja van: normál fényer 2 LED segítségével és egy nagy teljesítmény üzemmód 1 W-os powerLED
- A készülékkel dinamós tölt je segítségével mobiltelefonját is feltöltheti
- A készülékhez 7 különböz adapter fejet mellékelünk, ami a telefonok nagy részével kompatibilis
- A készülékhez további adapterek opcionálisan rendelhetõek.
- Világítási idõ 1 perc tekeréssel: kb. 20 perc fényes üzemmóddban, vagy kb. 60 perc normál üzemmódban
- Beszélgetési idõ 1 perc tekeréssel: kb. 2-8 perc (telefon és akkumulátor állpot függvényében)
- Teljes feltöltés után kb. 8 óra világítás (fényes üzemmódban) vagy kb. 60 óra (normál üzemmódban).
Az ára nekem megfelel, mert kárpótol érte a dinamós töltés, a beépített akkumulátor, vízállóság (pocsolya, esõ), az eszköz töltési opció, a masszív felépítés és persze a kettõ fényességi üzemmód.
A többi üzlethez képest nem annyira drága és van utánvét.
mmilan21
06-01-2014, 06:33 AM
http://www.mp4bolt.hu/powerplus-shark-dinam%C3%B3s-v%C3%ADz%C3%A1ll%C3%B3-zsebl%C3%A1mpa-mobiltelefon-t%C3%B6lt%C3%A9s-funkci%C3%B3val-p-8683.html
Leírás:
- 2 világítási üzemmódja van: normál fényer 2 LED segítségével és egy nagy teljesítmény üzemmód 1 W-os powerLED
- A készülékhez 7 különböz adapter fejet mellékelünk, ami a telefonok nagy részével kompatibilis
- Világítási idõ 1 perc tekeréssel: kb. 20 perc fényes üzemmóddban, vagy kb. 60 perc normál üzemmódban
- Beszélgetési idõ 1 perc tekeréssel: kb. 2-8 perc (telefon és akkumulátor állpot függvényében)
- Teljes feltöltés után kb. 8 óra világítás (fényes üzemmódban) vagy kb. 60 óra (normál üzemmódban).
Az ára nekem megfelel, mert kárpótol érte a dinamós töltés, a beépített akkumulátor, vízállóság (pocsolya, esõ), az eszköz töltési opció, a masszív felépítés és persze a kettõ fényességi üzemmód.
Ehhez még annyit hozzáteszek, hogy késõbb (5-10 hónap) veszek még egy napelemes powerbankot is, az fogja ellátni a töltési/energiatárolási feladatokat, a lámpával csak szükség esetén lesz töltve és akkor ha nem áll rendelkezésre tartósan napfény vagy egyszerûen nincs nálam a napelemes töltõ. Viszont addig sem leszek alternatív elektromos áram és fényforrás nélkül.
Leírás:
Szia, mért van olyan érzésem errõl a tekerõs lámpáról, hogy gagyi? Van vele tapasztalatod?
Köszönettel.
Pityubá
07-06-2014, 08:33 PM
Nem akartam új topikot nyitni, ezért ide írtam. (Esetleg kérném áthelyezni a cikkek közé)
Sörös doboz, hamulúg, faszén segítségével készítettem túlélõ áramforrást, ezt szeretném véletek megosztani, hasznos lehet szorult helyzetben.
Kint a terepen is elkészíthetõ, kidobált alumínium sörös doboz minden felé található sajnos.
Vezetéket lehet készíteni sörös doboz spirálrugó alakú feldarabolásával.
Faszenet hagyományos boksás eljárással lehet készíteni.
Hamulúgot: fahamuból nagyobb edényben (alumínium nem jó) vízzel kevergetés közben kell kioldani, majd ülepíteni, levét leszûrni, tûzön 1/3 ad részre bepárolni. Sárga színû marólúgot kapunk.
Hozzávalók:
Félbe vágott PET palack alsó része, lakkrétegtõl megszabadított sörös doboz oldal lemeze, nagyobb darab (grill) faszén, szigetelt rézdrót, fahamuból kioldott és 1/3 ára besûrített kb1/2 liter hamulúg.
Vigyázat nem érintkezhet testrésszel, erõs maró hatása miatt a lúg!
Készítésekor, felhasználásakor védõszemüveg használata ajánlott!
3282
Képen látható módon rézhuzalt csatlakoztatunk az elektródákra, félbevágott PET palackba rakjuk oly módon, hogy ne érintkezzenek az elektródák egymással esetleg mûanyag. Szúnyoghálóval betekerjük a faszenet, majd feltöltjük hamulúggal a cellát, ezzel kész az áramforrás
3283
Szén lesz + elektróda, alumíniumlemez - elektróda. Baby elemhez hasonló teljesítményt várhatunk a cellától 1.4-1.6 volt feszültségre számíthatunk.
Ha nagyobb feszültségre van szükség több cellát kell sorba kötni.
Mûködése:
Szén lyukacsosságából adódóan, levegõ oxigénje lép reakcióba az alumíniummal, tehát potenciál oxigén és alumínium közt jön létre.
Szén csupán hordozója lesz az oxigénnek, ezért kell a végének kiállni az elektrolitból.
kovu78
07-15-2014, 08:56 AM
viharlámpába jó e a bambuszkanóc? vagy mivel lehet potólni? - valaki segítsen legyen szíves ebben köszönöm
Pityubá
07-15-2014, 09:11 AM
viharlámpába jó e a bambuszkanóc? vagy mivel lehet potólni? - valaki segítsen legyen szíves ebben köszönöm
Régi hagyományos faredõny gurtniból szoktam készíteni viharlámpa "kanócot", nem baj ha szélesebb méretre kell vágni.
Méterárú boltban kapható, pamutból készült jó, boltban kis darabon öngyújtóval ellenõrizhetõ.
Használt étolajjal mûködõ vészhelyzeti mécsesemben is ez van, hosszában félbevágva. :)
kovu78
07-15-2014, 09:14 AM
köszönöm szépen Pityubá!:thumbup
Pityubá
07-15-2014, 09:25 AM
Nagyon szívesen. :)
raktaros
07-15-2014, 09:43 AM
Régi hagyományos faredõny gurtniból szoktam készíteni viharlámpa "kanócot", nem baj ha szélesebb méretre kell vágni.
Méterárú boltban kapható, pamutból készült jó, boltban kis darabon öngyújtóval ellenõrizhetõ.
Használt étolajjal mûködõ vészhelyzeti mécsesemben is ez van, hosszában félbevágva. :)
Az én lámpáimban nem lapos, hanem kör keresztmetszetû kanócok vannak.
kovu78
07-15-2014, 10:01 AM
az én lámpámban is lapos van amit láttam a praktikerben az viszont gömbölyu:hogymi:
kovu78
07-15-2014, 12:12 PM
Uraim! én megpróbálom a praktikereset, aztán beszámolok róla :thumbup
kovu78
07-16-2014, 01:27 PM
hölgyeim és uraim!
a praktikeres kanóc nem 22-cm hanem 12.cm kicsit vastag de pamut. :)
Grafitos
07-16-2014, 01:46 PM
:tapsol::admire:
hölgyeim és uraim!
a praktikeres kanóc nem 22-cm hanem 12.cm kicsit vastag de pamut. :)
mzperiksz
07-16-2014, 01:49 PM
Utoljara egy ketszaz forintos felmosofejet vettem aminek sodrott pamut szalai vannak. Nagyon sokaig eleg, es tokeletesen mukodik vele az olajlampa.