PDA

View Full Version : Illó olajok, természetes gyógymódok

bel
12-21-2013, 10:14 AM
Sziasztok,

Azért nyitottam ezt az uj temat, mert a termeszetes gyogymodok egyik meglevobe sem igazan illetek.

Mivel nekem ezen belul foleg az illoolajokkal van tapasztalatom, ezert en foleg ezekrol fogok irni, de persze orommel veszem, ha a tobbiek tudasa szinesiti a topicot.

Bel

A. L. Ias
12-21-2013, 10:31 AM
Szia!

Nekem egy kérdésem lenne! Idõnként igen stresszes a munkám (vagy csak én teszem azzá), és olyankor a citromfû illóolajat használtam ellazuláshoz, elalváshoz. De nekem csak a Naturland (http://productimages.sokoweb.hu//000/000/000/985/product_img_0000000985_th_600.jpg) termék vált be. Ez viszont már nem kapható. Azóta próbáltam az utódját a Malabár citromfüvet, próbáltam az Aromax termékét, de egyik sem vált be. Tudsz ajánlani olyan készítményt vagy gyártót ami hozhatja a régi olaj hatását?

Elõre is köszönöm!

bel
12-21-2013, 10:36 AM
Bevezetésként: a masszázs olajoknak 2 nagy csoportja van:

Illoolaj: ezeknek nagyon magas a hatoanyagtartalmuk, keves kiveteltol eltekintve erosen higitva (pl. 100-szoros higitasban) hasznaljuk, megis a masszazsolaj hatasat elsodlegesen ezek okozzak. Persze mas formaban is hasznalhatoak, nem csak mint masszazsolaj alapanyag. Jellemzo mertekegysege mindennemu hasznalatkor a csepp, vasarlasnal 5 vagy 10 ml (megkozelitoleg 25 csepp 1 ml). Altalaban amibol nyerik az illoolajat, az hasonlo (csak sokkal kevesbe intenziv) hatasu, mint a kesz illoolaj, vagyis sokszor az termeszetben leszedett "alapanyag" kozvetlenul is hasznalhato, ami egy hosszu tavu tulelohelyzetben alapveto fontossagu. Rovid ideig tarto helyzetben a sokkal kisebb tomeg es terfogat miatt az illoolaj jobban kezelheto, szallithato. Altalanos szabaly, hogy az ember osztonosen erzi, hogy az adott allapotban szamara mi a jo; ezert sose hasznaljunk olyan illoolajat, aminek az illatat nem szereti a "paciens".

Bazisolaj: ezekbe keverjuk bele az illoolajakat, borbarat termeszetes anyagok. Nem intenzivek, viszonylag nagy mennyisegben hatnak csak (persze ez a nagy mennyiseg alatt annyit ertek, amit a bor nagyjabol felsziv nehany perc alatt). Teljes testmasszazsnal megkozelitolag 10 ml fogy, vasarolni 50 ml- 1 l kozott lehet.

bel
12-21-2013, 12:32 PM
Levendula

"Lavandula officinalis". Talan a leghasznosabb illoolaj. Kiveteles tulajdonsaga, hogy nehany esetben higitas nelkul is alkalmazhato.

Sebfertotlenites es fajdalomcsillapitas: kozvetlenul a sebbre vagy a steril kotesre celszeru tenni 1-2 cseppet friss seb eseten (szukseg eseten az elso nehany oraban orankent ismetelve), es ha tovabbra is fajdalmas a seb, akkor az elkovetkezo nehany napban kotescserenel napi 1 csepp a friss kotszerre. Teafaolajjal keverve is hasznalhatjuk.

Gombas fertozes: 1-2 cseppet tenni a fertozott feluletre este (teafaolajjal felvaltva hasznalva meg jobb).

Egesi serules: kisebb kiterjedesu serules eseten tisztan nehany csepp, nagyobb kiterjedesu serulesnel 50 ml bazisolajba aztassuk aloe-verat, ezt atszurve tegyunk bele 10-20 csepp levendulat, es esetleg nehany csepp rozsaolajat, es sos vizes lemosast kovetoen ezt tegyuk az egett feluletre.

Fejfajas: halantekra 1-1 cseppet bemasszirozni.

Eloskodok (pl. tetvek) ellen: 50 ml bazisolajba (pl. oliva) 15 csep levendula es 15 csep teafa olajat tegyunk, es hajmosas utan ezzel kezeljuk tincsenkent. Par orara vagy egy ejszakara legmentesen zarjuk le, majd tetufesuvel vizsgaljuk at, es szukseg eseten az egeszet ismeteljuk.

Idegesseg (depresszio) ellen: 50 ml bazisolajba 5-10 csep levendula, 1-2 csepp citromfu, 1-2 csepp narancs (osztol-tavaszig), 1 csepp szantalfa, 2-4 csepp ilang-ilang. Az igy kapott olajjal masszazs. Vagy egyszeruen 1 -2 csepp levendulolaj a furdovizbe (esetleg elotte egy teaskanal tejben elkeverve, ez szules elott kulonosen hasznos). Vagy 1-2 csepp levendulaolaj az illetmecsesbe (keves vizbe keverve).

Magas vernyomas: az elozo masszazsolaj hasznalhato (persze a nagyon magas vernyomas eseten orvosi ellatas kell)

bel
12-21-2013, 12:38 PM
Tudsz ajánlani olyan készítményt vagy gyártót ami hozhatja a régi olaj hatását?

Szia,

Sajnos nem.
En a Naturlandot nem probaltam, Aromax es Naturol olajaim vannak (volt par egesz profi angol olajam, de feltortek a kocsimat, es elvittek azokat). :-(

Bel

bel
12-21-2013, 01:21 PM
Teafa

Ugyan nalunk nem oshonos (vagyis csak "bekeidoben" beszerezheto), de nagyon hasznos illoolaj. Levendulahoz hasonloan kiveteles tulajdonsaga, hogy nehany esetben higitas nelkul is alkalmazhato. Latni fogjuk, hogy sokban hasonlit egymasra a ket olaj hatasa (noha az illatuk teljesen eltero).

Sebfertotlenites es fajdalomcsillapitas: kozvetlenul a sebbre vagy a steril kotesre celszeru tenni 1-2 cseppet friss seb eseten (szukseg eseten az elso nehany oraban orankent ismetelve), es ha tovabbra is fajdalmas a seb, akkor az elkovetkezo nehany napban kotescserenel napi 1 csepp a friss kotszerre. Levendulaolajjal keverve is hasznalhatjuk.

Gombas fertozes: 1-2 cseppet tenni a fertozott feluletre reggel (levendulaolajjal felvaltva hasznalva meg jobb).

Eloskodok (pl. tetvek) ellen: 50 ml bazisolajba (pl. oliva) 15 csep levendula es 15 csep teafa olajat tegyunk, es hajmosas utan ezzel kezeljuk tincsenkent. Par orara vagy egy ejszakara legmentesen zarjuk le, majd tetufesuvel vizsgaljuk at, es szukseg eseten az egeszet ismeteljuk.

Nyalkahartya gyulladasra: 1-2 csepp onalloan, vagy levendulaolajjal keverve.

bel
12-21-2013, 05:24 PM
Találtál-e olyan márkát/típust, ami nem paraffinos?

Szia,

Megprobalom holnap megvizsgaltatni egy vegyesszel az enyemet...

Bel

raktaros
12-21-2013, 10:30 PM
A bázisolaj összefoglaló neve többféle olajnak ami ennek használható vagy valami spéci olaj?

Zacskóbicska
12-23-2013, 08:39 PM
Találtál-e olyan márkát/típust, ami nem paraffinos? Mert én még nem. A paraffinost meg nem szívesen alkalmaznám belsõleg (toroköblítés, inhalálás).
Ne törõdj a paraffin olajjal, azzal csak hígítják. Nem mérgezõ az. Ha inhalálsz, az nem jut be. Toroköblítésnél igen, de az a csekély mennyiség nem számít, változatlan kémiai formában ürül ki, mert nem szívódik fel.

bel
12-24-2013, 12:39 PM
Találtál-e olyan márkát/típust, ami nem paraffinos? Mert én még nem. A paraffinost meg nem szívesen alkalmaznám belsõleg (toroköblítés, inhalálás).

Szia,

A Naturol Teafa olajban biztosan nincs parafin:

A parafin dermedespontja a pontos osszetevok fuggvenyeben -5 es +20 fok kozott van. A melyhutoben (kb -18 fok) volt egy ejszakan at az olajom, es folyekony maradt.

(Erdekes, hogy a papirdobozaval egyutt tedtem be a melyhutobe, es a doboz egyaltalan nem erzodott hidegnek, mikozben a benne levo uvegen erzodott a minusz sok fok, illetve jol lathato is volt, ahogy a kozelebe kerult levegoben kicsapodott a para.)

Bel

fater.lajos
12-24-2013, 01:31 PM
A dermedéspont nem lineálisan változik a hígítással.

bel
12-24-2013, 02:59 PM
A bázisolaj összefoglaló neve többféle olajnak ami ennek használható vagy valami spéci olaj?

Szia,

Osszefoglalo neve sok olajnak.

Olivaolaj

A 100% extraszuz (hidegen sajtolt) olivaolaj a jo minosegu bazisolajok kozul a legolcsobb. Taplalja a bort, magas az E vitamin tartalma. A szaraz bort hidratalja, de a zsiros bornek sem okoz problemat.

Szolomagolaj
Zsirsavakban gazdag, kivalo feszesito es borpuhito. Lehetoleg ebbol is hidegen sajtolt verziot valasszunk. Viszonylag olcso.

Mandulaolaj
Mar a romaiak is hasznaltak borapolasra, vedi es taplalja a bort. Erzekeny es szaraz borre, akar ujszulotteknek is. Neha viszonylag olcson kaphato.

Makadamdio-olaj
A "diok kiranynojebol" sajtoljak, kivalo hidratalo, vedi es apolja a bort, mert hasonlit az emberi faggyu szerkezetehez. Foleg szaraz bortipushoz ajanlott. Viszonylag olcso.

Jojobaolaj
Folyekony viasz, hasonlit a bor termeszetes zsirjaira. Borapolo, minden bortipushoz ajanlott. Altalaban mas bazisolajjal vegyitve hasznaljuk. Kozepes aru (fel deci 1000-2000 Ft, vagyis literenkent 20 000-40 000 Ft).

Ligetszepe-olaj
Tobszorosen telitetlen zsirsavai erositik az immunrendszert, osztrogenszeru hatasu. Ara miatt is vegyitve hasznaljuk.

Vadrozsa olaj
Csipkenyogyobol keszitik, gyogyito hatasu (gyorsitja a varrkepzodest). Meg a "finomitott" (vagyis vegyszerekkel telerakott) verzioja is eleg draga.

Napraforgoolaj
Elvben ez is hasznos olaj, de meg nem sikerult rabeszelni magamat a hasznalatara. :-)

Bel

raktaros
12-24-2013, 03:09 PM
Köszönöm a részletes választ.
Majdnem mindegyik van itthon :)

Vasember
01-04-2014, 10:49 AM
A karácsonyi õrület közben futottam beléjük:
http://mannaszappan.hu/catalog/illoolajak
A termékeik egyébként jók.

bel
01-23-2014, 09:56 AM
Sziasztok,

Megfazas elleni esti illoolaj: Teafa, kakukfu, eukaliptusz, levendula
Megfazas elleni reggeli illoolaj: Teafa, kakukfu, eukaliptusz, borsmenta, rozmaring

Mindketto hasznalhato illatlampaban vagy furdeshez. Ez utobbi esetben figyeljunk arra, hogy a vizbe cseppentett olaj szembe kerulve erosen irritalja azt, ezert lehetoleg egy kanal tejszinbe keverjuk bele az illoolajokat (kb 1-2 csepp olajankent ey furdokadnyi vizbe), es ezt tegyuk a vizbe. Ha nagyon nem tudjuk ezt megcsinalni (pl. nincs otthon tejszin vagy hasonlo), akkor _esetleg_ hasznalhatjuk kozvetlenul a beomlo vizhez cseppentve (az mechanikusan kisebb cseppekre szettolja), de ekkor mindenkeppen "tiszta" (kozvetlenul a csapbol kifolyo, olajmentes) vizzel mossuk csak az arcunkat, hogy veletlenul se keruljon a szembe olaj.

Amikrol eddig nem volt szo:

kakukkfu: antibakterialis, antiviralis, idegerosito, fajdalomcsillapito, (enyhen) elenkito, minden megfazas jellegu (natha es horghurut) betegsegre hasznos, enyhen csokkenti a vercukorszintet, enyhen emeli a vernyomast. Tomenyen irritalja a bort.

eukaliptusz: hurutoldo, antibakterialis, antiviralis. Terhesek es asztmasok keruljek a hasznalatat

borsmenta: elenkito, frissito, gyulladascsokento, fajdalomcsillapito, hurutoldo, lazcsillapito, husito, erszukito (migren ellen hasznos). Asztmasok, epilepsziasak, magas vernyomasuak, terhesek, 2 ev alatti gyerekek keruljek a hasznalatat.

rozmaring: erosito, fajdalomcsillapito (foleg idegfajdalmak, reuma, izomlaz eseten), antibakterialis, antiviralis, hurutoldo, gorcsoldo, meregtelenito (maj, vese, epe, emesztes elenkito), emeli a vernyomast (serkenti a verkeringest), elenkito, etvagynovelo.

Bel

fater.lajos
01-23-2014, 05:17 PM
Sziasztok,

Megfazas elleni esti illoolaj: Teafa, kakukfu, eukaliptusz, levendula
Megfazas elleni reggeli illoolaj: Teafa, kakukfu, eukaliptusz, borsmenta, rozmaring
...
A zsírok és olajok legjobb oldószere az alkohol. Az alkohol korlátlanul oldódik a vízben. Nincs otthon pálinkátok??? :haha:

bel
03-01-2014, 12:17 PM
Sikerult ketszer elkuldenem ugyanazt.

bel
03-01-2014, 12:19 PM
Sziasztok,

Henrietta kivalo hozzaszolasara inkabb itt valaszolok:

Fogkrém
Hozzávalók
• 2 evõkanál kókuszolaj ~ 90 g (antibakteriális hatású)
• 3 csepp bio édes narancs illóolaj (gyulladás csökkentõ; gombaölõ; antibakteriális hatású)
• 2 csepp bio teafa illóolaj (fogakra tapadt lerakódás ellen; antiszeptikus hatású)
• 2 csepp grapefruit illóolaj (szájpenész; gombás fertõzés; rossz lehelet; szuvasodás; fogkõ; fogínygyulladás ellen).
• 1 csepp fahéj illóolaj (fogínygyulladás ellen).
Elkészítés

A felolvasztott (op.=24C) kókuszolajba tegyük bele a fenti hozzávalókat majd jól keverjük el. Az illóolajok miatt tartsuk a keveréket egy zárt szelencébe. Nyáron a kókuszolaj alacsony olvadáspontja miatt folyékony.

Termeszetesen nem gondolom azt, hogy mindent tudok az illoolajokrol, ezert siman elkepzelheto, hogy nehany fontos tulajdonsagat nem ismerek ezeknek az olajoknak, de en ezeket tudom a fenti olajokrol:

Narancs olaj: stresszoldo, segiti az emesztest, vidamma tesz. Altalaban a narancs hejabol keszitik, de neha a levelbol is sajtoljak (ez utobbira olvastam gombaolo hatast, de szemelyesen meg nem hasznaltam ilyen olajat). Egy even belul felhasznalhato, ha nem eri meleg. Mint szinte minden illoolaj, tomenyen ez is ingerli a bõrt, es enyhen noveli a fenyerzekenyseget (termeszetesen Henrietta altal irt mennyisegben teljesen biztonsagos).

Grapefruit: frissito-elenkito, stresszoldo, vidamma (euforikussa) tesz. Faradtseg, depresszio, szorongas, gyomorrontas ellen hatasos, de meg celulitisz elleni keverekben is jo lehet (erre nem probaltam meg). Meg ingerlobb hatasu, mint a narancsolaj, es a fenyerzekenyseget noveli (de a fenti mennyisegben teljesen biztonsagos).

Fahej: Melegito, erosen antibakterialis, antiviralis, gombaolo, fajdalomcsillapito. Gyorsitva az anyagcseret karcsusito. Idegfajdalom, izomgorcs, kimerultseg ellen jol hasznalhato. Jelentosen ingerli a bõrt (nehany oras tomeny fahejolajpakolas sulyos, egesi seruleshez hasonlo borartalmat okoz, ami azonnali korhazi ellatast igenyel!), de Henrietta altal irt 1 csepp/90 gramm biztonsagos mennyiseg.

Teafa: Erosen antibakterialis, antiviralis, gombaolo, fajdalomcsillapito, sebgyogyulast elosegito, parazitaolo. Tomenyen hasznalva is biztonsagos. Reszletesen lasd a 6. hosszaszolast.

Bel

Dream_walker
03-01-2014, 02:10 PM
Illóolajból szerintem nem éri meg a drágább bio minõsítésût megvenni, ugyanis a lepárlási technika miatt gyakorlatilag nem tartalmaz vegyszermaradékot, semmilyen formában. Másrészrõl pedig mivel a legtöbb illóolajat a növény korai vegetációs fázisában adja, ezért nem is szükséges a permetezés. Van, amit kell, és szoktak is, de olyan 90% nem lát közvetlenül permetszert.

A teafaolaj biztonságos, de olyan durván erõs az aromája, hogy ember legyen a talpán, aki azt a szájába képes venni egy fogmosásnyi idõtartamra. Az utóíze is sokáig megmarad, sajnos a citrusfélék olajai (amik amúgy többnyire kompatibilisek, szóval akár egyféle is elegendõ lehet a keverékbe) sem képesek elnyomni.

Jah, és a kókuszolajtól is elég fura marad az ember szája, szóval én személy szerint a fogporos megoldásra szavazok, az jobban bevált. Természetesen a sima fogkrémek után az is nagyon szörnyû az elején :)

A kókuszolaj (kókuszzsír) 24 fokon olvad, de azért nulla fokon a jég is inkább sûrû, kásás cucc, semmint tiszta folyadék, szóval érdemes olyan 35-40 fokra melegíteni, mielõtt bármit megpróbál belekeverni az ember. Sima szobahõmérsékleten megdermed, és nehezen kezelhetõ (tubusból nyomni majdnem esélytelen). Nálunk csinálnak kókuszolajat, a nyári kánikulában is ott van a présgép kifolyóján a melegítõtekercs, mert kell neki az az 50 fok, hogy híg és folyós legyen.

Saphira
03-02-2014, 04:57 AM
Mivel egyre többet sportol kint az ember a természet lágy ölén, egy apró praktikát megosztanék. Hidegben, szélben (nemsokára itt vannak a böjti szelek), miközben a hátadról ömlik a víz és zihálva kapkodod a levegõt a szádon (persze a füleden is vennéd, ha lehetne), gyakran megeseik, hogy az ajkak kicserepesednek. Eleinte ez nem is jelent gondot, mert gyorsan megnedvesíted és már futsz is tovább. Ám ha nem foglalkozol vele, ez elfajulhat odáig, hogy az ajkad széle vörösen lüktet, hámlik, kirepedezik és ha mosolyogni próbálsz, a jókedv helyett csak vércseppek jelennek meg.

Ha otthon vagy, gyorsan bekenheted sótlan szalonnával vagy tiszta vajjal, de az erdõben vagy bárhol máshol nem gyakran szaladgálsz a fent említett termékekkel. A szõlõzsír jó megoldás, de a régi tipusú (sima fehér, felirat nélküli) már nem kapható, az újak meg hát...... . Adott pillanatban használnak, megpuhítják az ajkakat, de a gyulladást nem szüntetik meg, sõt....

Nálam, illetve már többeknél az alábbi kis kence vált be (otthon simán elkészthetõ, nem nehéz):
2-3 evõkanál olívaolajban olvassz fel 10 teáskanál reszelt méhviaszt. Tegyél bele 1 teáskanál mézet, ha van, levendula mézet használj, de bármilyen másik fajta is megteszi. Szórj bele negyed vagy fél mokkáskanányi õrölt fahéjat – attól függõen, hogy mennyire kedveled a fahéj aromáját . Vedd le a lángról és cseppents bele 8-10 csepp körömvirág illóolajat, 8-10 csepp narancs illóolajat és 5 csepp levendula illóolajat. Keverd össze, öntsd kis tégelybe és hagyd megdermedni. Lehet használni rendszersen gyerekeknek és felnõtteknek egyaránt.

Felnõtteknél egy mellékhatás kialakulhat: mégpedig hogy a puha ajkak, mely a narancs és a fahéj buja illatát illetve a méz és a levendula visszafogott érzékiségét árasztják, bizony csókveszélyesek – hölgyeknél és uraknál egyaránt.

Továbbá személyes tapasztalatom az, hogy egyszerû kirándulás, barlangászás, sziklamászás vagy kitartást igénylõ „túlélõ”-túrák/próbák esetén elõforduló csípéseket, vágásokat, horzsolásokat, égéseket, kidörzsöléseket is nyugodtan be lehet kenni eme kencével.

raktaros
03-02-2014, 09:21 AM
Illóolajból szerintem nem éri meg a drágább bio minõsítésût megvenni

Azért figyelni kell, mert vannak nem valódi hanem "természetazonos" illóolajok is.

Dream_walker
03-05-2014, 07:15 PM
Nem állítom, hogy nagymester vagyok az illóolajelõállításban, de tudomásom szerint azért mennek szinte aranyáron, mert a legtöbb komponensüket nem lehet szintetikus úton elõállítani. Innentõl kezdve az, hogy "természetazonos", nagyjából egyenlõ azzal, hogy hamisítvány.

raktaros
03-05-2014, 08:17 PM
Állítólag ha egy papírra cseppentesz és mikor elpárolog nem hagy nyomot akkor valódi. De nem tudom ez mennyire megbízható teszt.
Most cseppentettem egy mentát, az tuti természetes (saját fõzet), kíváncsi leszek.
Igaz világos aranyszínû, inkább a cickafarkkal kellett volna az olyan mint a tinta, csak elfogyott :(.

raktaros
03-05-2014, 08:26 PM
Az aranyár oka, hogy sok növény kell hozzá :(.
Minél kevesebb egy növény illóolaj tartalma, annál több kell belõle, annál drágább.
pl. a rózsa azért horror drága mert illóolaj tartalma 0,01-0,1% (1kg sziromból 0,1-1g jön ki, 1g = kb. 50csepp)
Levendula viszonylag jó 1-4% (1kg -> 10-40g)

Dream_walker
03-06-2014, 01:08 PM
A mennyiségi követelmény az egyik összetevõ, a másik pedig az, hogy nem lehet szintetizálni. Ha megnézed a vitaminokat, amiket növényekbõl vonnak ki, ott is nagyjából ilyen nagyságrendû a koncentráció. Viszont mivel elõ lehet állítani ipari körülmények között, olcsón és tömegesen, nincs is olyan magas áruk. Ellenben, ha különbözõ kivonatokat nézel (tehát olyan sürítményeket, kivonatokat, olajokat, stb.), amelyek az eredeti, természetes formájában tartalmazzák a vitaminokat vagy az ásványi anyagokat, na azok a pirulák sokkal drágábbak, mint az átlag gyógyszergyári készítmények.

Ez a párologtatós teszt jónak tûnik. Bár az illóolajok tartalmazhatnak olyan összetevõket is, amelyek szobahõmérsékleten nem párolognak el, így azért a fejemet nem tenném rá, hogy csalhatatlan a módszer. Szerintem egyszerûbb, ha a gyártó alapján szelektál az ember. Én a silvestris üzemében jártam személyesen, az õ termékeiket biztosan tudom ajánlani, hogy nem trükkösek.

fater.lajos
03-06-2014, 01:45 PM
Én jártam parfüm gyárban a Fragonardban. Ott elmondták az orrok, azok az emberek akik a az orruk után keverik a parfümöket, hogy a piacot tönkre teszik a kínai és egyéb távol-keleti hamisítványok. Õk azt tekintik eredeti, természetes anyagokból készültnek, amit õk palackoztak és láttak el zárjeggyel. Keleten kiváló vegyészek vannak kiváló laboratóriumi háttérrel és szintén kiváló orrokkal. Ettõl kezdve senki sem tudja már megkülönböztetni a természetes eredetût a mesterségestõl, a hamisat az igazitól. Úgy hogy csak Fragonard zárjegyeset vegyünk tõlük, mert a zárjegyet is hamisítják...

A másik az elpárologtatós próba. Szerintem nem jó. Minden olajnak vannak nehezebben, szobahõmérsékleten el nem párolgó részei. A gázgyárban meg a szenet is elgázosítják szinte maradék nélkül.

raktaros
03-06-2014, 02:44 PM
Valóban nem jó a teszt, maradt halvány folt :(.

shadow177
03-10-2014, 09:04 AM
Szeretném a tanácsotokat kérni.
Létezik-e valamiféle spec. illóolaj/gyógynövény keverék, kimondottan migrénes fejfájásra, amit (véleményem szerint) a nyak/csuklya/lapockaközi izmok "összeállása" okoz? A rosszullét képes hányásig fokozódni. A páciens 36 éves nõ.

shadow177
03-11-2014, 07:54 AM
Köszönöm!

Grafitos
03-11-2014, 10:52 AM
Nem illóolaj ugyan, de nekem nagyon bevállt mindenféle görcsös fájdalmakra..kimasszírozáshoz is tökéletes és izületi fájdalmakra is mûködik..nekem pl a könyökömre nagyon jó. Ha beáll a nyakam, csak ez segít.
Izomlázra is a legjobb..leégés esetén szuper hûsítõ...mi ez a csodaszer?
Az egyszerû lóbalzsam..akármelyik kínai boltban kapható. Óriás tégelyt kapsz 6-8száz forintért

Létezik-e valamiféle spec. illóolaj/gyógynövény keverék, kimondottan migrénes fejfájásra, amit (véleményem szerint) a nyak/csuklya/lapockaközi izmok "összeállása" okoz? A rosszullét képes hányásig fokozódni. A páciens 36 éves nõ.

Erdõjáró
03-11-2014, 12:16 PM

A fejfájások oka 90%-ban a szervezet só és vízhiánya! Mond meg a hölgynek, hogy igyon meg napi 2,5-3 liter vizet. És egész nyugodtan sózza meg az ételeket jó vastagon! A médiából jövõ sok f....ság a só káros hatásáról csak a gyógyszergyártók profitját hivatott növelni! Egyébként azért is kell a só, mert az köti meg a vizet a szervezetben.

shadow177
03-11-2014, 12:23 PM
Nem illóolaj ugyan, de nekem nagyon bevállt mindenféle görcsös fájdalmakra..kimasszírozáshoz is tökéletes és izületi fájdalmakra is mûködik..nekem pl a könyökömre nagyon jó. Ha beáll a nyakam, csak ez segít.
Izomlázra is a legjobb..leégés esetén szuper hûsítõ...mi ez a csodaszer?
Az egyszerû lóbalzsam..akármelyik kínai boltban kapható. Óriás tégelyt kapsz 6-8száz forintért

Jelen pillanatban a lóbalzsamot használjuk, sõt "derék ember" lévén magam is használom. :-)

shadow177
03-11-2014, 12:25 PM
A fejfájások oka 90%-ban a szervezet só és vízhiánya! Mond meg a hölgynek, hogy igyon meg napi 2,5-3 liter vizet. És egész nyugodtan sózza meg az ételeket jó vastagon! A médiából jövõ sok f....ság a só káros hatásáról csak a gyógyszergyártók profitját hivatott növelni! Egyébként azért is kell a só, mert az köti meg a vizet a szervezetben.

Igen, lehet benne valami... Az ivással mindig hadilábon állt asszony pajtás. Sõt, a sókereskedõk extraprofitját sem Õ fogja kitermelni.

Erdõjáró
03-12-2014, 07:27 AM
Ez tökéletesen igaz, kivéve, ha nyaki (vagy háti) izomgyulladás miatt van.
Sóból a nem adalékoltat kell enni, mert némelyiket többek közt káliummal dúsítják, hogy idõsebb korodban szívgyógyszerekre szorulj rá, aztán meg nyugdíjat se kelljen már fizetni.

Én sót a patikában szoktam venni. Gyógyszerészeti tisztaságú NaCl. Egy uniós szabálynak köszönhetõen nem lenne szabad adniuk, ezért nem minden gyógyszertárban ( pontosabban, csak nagyon kevésben) lehet hozzájutni. Na abban nincs semmilyen adalék vagy szennyezõdés! Ugyan így veszem az aszkorbinsavat és a szódabikarbónát.

A nyaki vagy háti izomgyulladásra meg ajánlok egy jó csontkovácsot! Éveken át kínlódtam a nyakammal. Két kezelés után megszûnt. Nem jó mindenféle gyógykencéket a bõrünkre kenni! A lóbalzsam valóban jó cucc, de az sem a problémát oldja meg, csak a tüneteket enyhíti.

Erdõjáró
03-13-2014, 07:26 AM
Hát ez a gáz, hogy már korlátozzák a normális sót is.
A bolti szódabikarbónával mi a gond? Le vagyok maradva valamirõl?

A bolti szódabikarbóna nem annyira tiszta. Az íze is más, és az ára is sokkal több. Aszkorbinsavat is lehet kapni itt-ott máshol is és annak az ára is kedvezõbb, mint a patikai, de annak is más az íze és az sem annyira tiszta.

Dream_walker
03-13-2014, 10:45 AM
A borászati aszkorbinsav már elég tiszta, hogy egészségügyi céllal használhassuk :) Az íze meg, hát, fel kell önteni egy kis barackpálinkával, aztán máris nem olyan fontos az íze :)

raktaros
03-13-2014, 10:47 AM
A borászati aszkorbinsav már elég tiszta, hogy egészségügyi céllal használhassuk :) Az íze meg, hát, fel kell önteni egy kis barackpálinkával, aztán máris nem olyan fontos az íze :)

Teába is tökéletes :)

Grafitos
03-13-2014, 10:54 AM
A gyógyszertári szódabikarbónát másnaposság esetén használom...ébredés után 1 kanál és legalább a gyomrom nem fáj...

bel
03-15-2014, 06:36 AM
Létezik-e valamiféle spec. illóolaj/gyógynövény keverék, kimondottan migrénes fejfájásra, amit (véleményem szerint) a nyak/csuklya/lapockaközi izmok "összeállása" okoz? A rosszullét képes hányásig fokozódni.

Szia,

Ami nekem nagyon bevalt, az a borsmenta, lisea, muskotalyoszsalya olaj. Foleg illatmecsesben, vagyis komponensenkent 2-5 cseppet tenni vizbe, amit egy teamecses langja melegit (a viz fontos, a hianyaban tulmelegszik az olaj).

Mint mindig, itt is azzal erdemes kezdeni, hogy egyesevel a komponenseket megszagoltatni a "paciensel", es ami tetszik neki, azt hasznalni. Gyakran elofordul, hogy pl. migren eseten mas illat tetszik neki, mint amikor nem faj a feje.

Borsmentaolaj: elenkito, frissito, gyulladascsokkento, fajdalomcsillapito, hurutoldo, lazcsillapito, verzescsokkento, erszukito. Altalaban higitani kell, ez alol egyedul a verzescsokkenteskor erdemes elterni, de ekkor is csak 1 cseppet erdemes hasznalni. Fejfajas eseten illatmecses mellett az is bevalt, ha bazisolajjal higitva a halantekra masszirozzuk. Ha melegunk van, akkor is hasznalhato eros husito hatasa miatt, de ez a hatas valoban jelentos, vagyis ha epp fazunk, akkor keruljuk a hasznalatat. Kisgyerekeknel (2 ev allatt), asztmasoknak, epilepsziasoknak, veszelyesen magas vernyomasuaknak es keringesi problemak eseten kerulendo. Az erszukito hatasa a legfontosabb jellemzoje, a tobbi hatasanak a tobbsege ebbol kovetkezik: verzescsillapitas, lazcsillapitas, melegerzet megszuntetese. Termeszetesen az altala okozott erszukites rovid ideig tart, "klasszikus" erszukuletet nem alakit ki. Izomgorcsre tilos hasznalni.

Muskotalyoszsalya-olaj: lazito, gyulladascsokkento, vernyomascsokkento, euforizalo, osztrogenszeru, idegesseg es migren ellen is hasznalhato. Nagy koncentracioban kerulendo, vagyis csak 1-2 cseppet erdemes beletenni az illatmecsesbe vagy a fel deci (50 ml) bazisolajba (egyebb illoolajok mellett).

Romai kamilla: Gyulladascsokkento, nyugtat, feszultsegoldo, segiti az emesztest, fajdalomcsillapito, antiszeptikus . Szapora pulzusra es migrenre is hasznalhato.

Rozmaring: migrenre is hasznalhato (amit alacsony vernyomas okoz), egyeb tulajdonsagairol lasd a 17-es hozzaszolast.

Litsea cubeba: Nyugtat, segiti a koncentralast. Depresszio, idegesseg, nyugtalansag, migren eseten hasznos. Hatasa hosszan tart.

Izomgorcsre: levendula (lasd 4. hozzaszolas), keves fahej (lasd 21. hozzaszolas). Celszeru lehet meleg vizes borohatassal kombinalni ezeket.

Bel

Dream_walker
03-15-2014, 11:42 AM
A gyógyszertári szódabikarbónát másnaposság esetén használom...ébredés után 1 kanál és legalább a gyomrom nem fáj...

anno egyetemen a szobatársam esküdött rá, de nekem nem vált be
a fejfájás ellen viszotn lefekvés elõtt sok vizet ittam
a sok azt jelentette, hogy kettõ, de inkább három nagy bögrével, ez 8-12 dl-t jelentett
persze, ha nagyon sok volt az ital, elõtte néha meghánytattam magam, hogy az már ne szívódjon fel :)
eh, fiatalság, bolondság

shadow177
03-19-2014, 08:12 AM
Kicsit off, de tettem néhány megállapítást a napokban.
1. A teafaolaj inhalálásra nem sokat ér
2. A teafaolaj ajakherpeszre meglehetõsen hatékony.
3. Az Ehinacia Agustofolia 5Ch ajakherpeszre rendkívül hatékony.
4. Ajakherpeszre a Betadin is messze jobb mint a herpeszkenõcsök és egyéb kegyszerek.

shadow177
03-19-2014, 08:14 AM
anno egyetemen a szobatársam esküdött rá, de nekem nem vált be
a fejfájás ellen viszotn lefekvés elõtt sok vizet ittam
a sok azt jelentette, hogy kettõ, de inkább három nagy bögrével, ez 8-12 dl-t jelentett
persze, ha nagyon sok volt az ital, elõtte néha meghánytattam magam, hogy az már ne szívódjon fel :)
eh, fiatalság, bolondság
Másnaposságra:
- Lefekvés elõtt 2 kalmopyrin 2 nagy pohár vízzel
- Reggelire fagyi vagy jégkrém lehetõleg csokis, meg egy nagy adag kávé.

shadow177
03-19-2014, 08:16 AM
Szia,

Ami nekem nagyon bevalt, az a borsmenta, lisea, muskotalyoszsalya olaj. Foleg illatmecsesben, vagyis komponensenkent 2-5 cseppet tenni vizbe, amit egy teamecses langja melegit (a viz fontos, a hianyaban tulmelegszik az olaj).

Mint mindig, itt is azzal erdemes kezdeni, hogy egyesevel a komponenseket megszagoltatni a "paciensel", es ami tetszik neki, azt hasznalni. Gyakran elofordul, hogy pl. migren eseten mas illat tetszik neki, mint amikor nem faj a feje.

Borsmentaolaj: elenkito, frissito, gyulladascsokkento, fajdalomcsillapito, hurutoldo, lazcsillapito, verzescsokkento, erszukito. Altalaban higitani kell, ez alol egyedul a verzescsokkenteskor erdemes elterni, de ekkor is csak 1 cseppet erdemes hasznalni. Fejfajas eseten illatmecses mellett az is bevalt, ha bazisolajjal higitva a halantekra masszirozzuk. Ha melegunk van, akkor is hasznalhato eros husito hatasa miatt, de ez a hatas valoban jelentos, vagyis ha epp fazunk, akkor keruljuk a hasznalatat. Kisgyerekeknel (2 ev allatt), asztmasoknak, epilepsziasoknak, veszelyesen magas vernyomasuaknak es keringesi problemak eseten kerulendo. Az erszukito hatasa a legfontosabb jellemzoje, a tobbi hatasanak a tobbsege ebbol kovetkezik: verzescsillapitas, lazcsillapitas, melegerzet megszuntetese. Termeszetesen az altala okozott erszukites rovid ideig tart, "klasszikus" erszukuletet nem alakit ki. Izomgorcsre tilos hasznalni.

Muskotalyoszsalya-olaj: lazito, gyulladascsokkento, vernyomascsokkento, euforizalo, osztrogenszeru, idegesseg es migren ellen is hasznalhato. Nagy koncentracioban kerulendo, vagyis csak 1-2 cseppet erdemes beletenni az illatmecsesbe vagy a fel deci (50 ml) bazisolajba (egyebb illoolajok mellett).

Romai kamilla: Gyulladascsokkento, nyugtat, feszultsegoldo, segiti az emesztest, fajdalomcsillapito, antiszeptikus . Szapora pulzusra es migrenre is hasznalhato.

Rozmaring: migrenre is hasznalhato (amit alacsony vernyomas okoz), egyeb tulajdonsagairol lasd a 17-es hozzaszolast.

Litsea cubeba: Nyugtat, segiti a koncentralast. Depresszio, idegesseg, nyugtalansag, migren eseten hasznos. Hatasa hosszan tart.

Izomgorcsre: levendula (lasd 4. hozzaszolas), keves fahej (lasd 21. hozzaszolas). Celszeru lehet meleg vizes borohatassal kombinalni ezeket.

Bel

Köszönöm
És ezeket lehet is kapni?

Törölt_fórumtag1
03-19-2014, 08:38 AM
Kedves shadow177!

Kimondottan gyógynövény boltokban nézd meg, biztos fogsz kapni. Legalábbis felénk két ilyen bolt is van, én eddig mindent megtaláltam ott, amire szükségem volt, legyen szó akár illóolajokról, akár szárított gyógy- és fûszernövényekrõl! :)

shadow177
03-19-2014, 08:59 AM
Kedves shadow177!

Kimondottan gyógynövény boltokban nézd meg, biztos fogsz kapni. Legalábbis felénk két ilyen bolt is van, én eddig mindent megtaláltam ott, amire szükségem volt, legyen szó akár illóolajokról, akár szárított gyógy- és fûszernövényekrõl! :)

Köszönetem és hódolatom kedves hölgy! :admire:

Törölt_fórumtag1
03-19-2014, 09:18 AM
Köszönöm szépen és örülök, ha tudtam segíteni! :)

bel
03-19-2014, 11:13 AM
Köszönöm
És ezeket lehet is kapni?

Szia,

Igen. Gyogynovenybolt is jo otlet, de pl. DM-ben is arulnak sokfele illoolajat, nagy mennyiseg eseten (10 000 Ft felett) erdemes a netrol (http://aromax.hu/hu/termekeink/illoolajok/) vasarolni.

Bel

shadow177
08-25-2014, 10:29 AM
Ki milyen alternatív gyógymódokat ismer torokgyulladásra/visszatérõ gennyes mandulagyulladásra?
papsajt-zsálya-párlófû tea van használatban jó eredménnyel, mellé eseti jelleggel almaecet-méz-citromlé-víz lemosó ital.
Kellene még pár lehetõség.

Törölt_fórumtag2
08-25-2014, 10:50 AM
Ki milyen alternatív gyógymódokat ismer torokgyulladásra/visszatérõ gennyes mandulagyulladásra?
papsajt-zsálya-párlófû tea van használatban jó eredménnyel, mellé eseti jelleggel almaecet-méz-citromlé-víz lemosó ital.
Kellene még pár lehetõség.

Pálinka.:D

shadow177
08-25-2014, 10:57 AM
A mézes pálinka nem lenne rossz, fõleg ha némi citromlével keverve kortyolgatja a delikvens, de az asszonyról lévén szó, nem jön szóba...

A. L. Ias
08-25-2014, 01:50 PM
Az alkohollal van a gond vagy a pálinka töménységével? A másodikon lehet segíteni, egy kis hígítással. Az almaecet sem 50%-os.

törölt tag -gl
08-25-2014, 09:07 PM
Sziasztok!
Mi henna festéshez vásároltunk "gladoil" márkájú eukaliptusz olajat.
Barátnõm ajánlására párnára szoktuk csepegtetni néha, illetve késõbb öblítõszerként is használjuk majd, viszont vannak kifejezetten fogyasztható olajkeverékek.
Ha valóban 100%-os tisztaságú (itt kitérnék arra, hogy én valamiféle fémes illatot érzek ki belõle, talán a lepárló edény illata) akkor valószínûleg fogyasztható is.

Ennek örömére pár perce belecsöppentettem (ennek a topicnak az olvasására felbuzdulva) egy mentateába egyetlen cseppet. Tulajdonképpen citromlé volt benne, a kertbõl szedett menta, valamennyi barna cukor.
Az eukaliptusz csepp hirtelen úgy feldobta, hogy olyan illata lett mint valami citromos szénsavas üdítõnek, az íze is megváltozott. Finomnak tûnik és intenzív. De nem tudom valóban fogyasztható-e biztonsággal.

shadow177
08-26-2014, 07:27 AM
1. Gyömbér, natúr gyömbérgyökér elrágva és vékony szeleteinek forrázata teaként.
2. Szurokfû tea (idegen nevén oregano).
3. Propoliszos méz.
4. Fahéjas méz.
5. Kakukkfû tea.

(Almaecetet így nem ajánlom, az ugyan jó a gyulladásokra, de ez esetben biokémiai irritációt is elkövet a nyálkahártya sérült hámszövetén, így inkább elõ és utókezelésben van szerepe.)

Köszi!

És az mûködik ha a fent említett teába dobok egy csipet gyömbért és/vagy kakukkfüvet?

törölt tag -gl
08-30-2014, 03:51 PM
Valószínûleg ezekkel az olajokkal sütni is lehet. Például levendulaolajban rántott csirkemell, krumpli? Jó lenne nem?

törölt tag -gl
08-31-2014, 11:32 AM
Össsze kellene keverni valami tûzálló anyaggal, például benzinnel :D
Viccen kívül:
Szerintetek mehet teába, üdítõbe, limonádéba pár csepp ezekbõl az olajokból, vagy tartalmazhatnak mégis egészségkárosító anyagokat, vagy elképzelhetõ, hogy mégsem olyan tiszta a forrásuk? Ahogy fentebb írtam, egy csepp eukaliptusz olaj körülbelül fantát csinált a mentás citromlevembõl (szénsav nélkül)

törölt tag -gl
08-31-2014, 01:33 PM
Nem a paraffinról beszélek, Isten tudja mi lehet benne ami mérgezõ, néha még a márkás élelmiszerekben is olyan dolgokat találnak (ásványvíz, fûszerpaprika, babaétel, akármi) hogy rögtön vissza kell hívni a készletet.

Most akkor mi lehet még egy illóolajban, akármi lehet benne. Nem vagyok vegyész, így nem tudom pontosan mik fordulhatnak elõ benne nagy kockázattal, de pl ólom, permetezõszerek, DDT ilyeneket el tudok képzelni. Mondom, az eukaliptuszos olajom illatában én valami fémes illatot is kiérzek, ami valószínûleg a tárolóedények, vagy lepárlók fémes illata lehet. Ez is épp elég. Ki tudja mit szállítottak a tárolóedényekben korábban. Hallottam olyan történetet régen, hogy azért volt gázolaj íze a röviditalnak, mert a tartálykocsi azt vitt az ital elõtt. (még a 90-es években) nos illóolajnál ki tudja mik keveredhetnek bele.

Értitek? Ezt a kérdést jó lenne tisztázni, mert akármit is írnak rá, bármi lehet benne a 90-99%-os illóolajtartalmon felül. 1% cián is elég hozzá, hogy mondjuk megöljön, még inhalációs úton is. De ha gyöngébb mérgek vannak benne, csak 2-5 év alatt lassan megnyomorít. Vizsgálják ezeket?

törölt tag -gl
08-31-2014, 01:38 PM
Szerinted az indiai gazda foglalkozik vele, hogy EU szabvány permetszerekkel és fõleg nem eu szabvány mértékben gyógyítja a gyógynövényeit? Nyilván nem. Olyan mennyiségû és minõségû szereket lõhet rájuk amiket be se lehetne hozni az EU-ba. Élelmiszerként végképp. De az inhaláció is valamilyen szinten belsõ felhasználás. Raádásul Indiába egy csomó kétes vegyipari üzem kivonult gyártani, a talajvízet is szennyezik, senki sem biztosíthat arról, hogy az az ültetvény amin az indiai tea, fûszer, vagy épp illóolajnövény nõtt, nem ilyen helyre van telepítve.

bel
09-01-2014, 10:01 AM
Például levendulaolajban rántott csirkemell

Szia,

Az illoolajok nem sutesre valoak.

Egyreszt a nevuk is mutatja, hogy "illo", valoszinuleg mar 50-100 fok kozott elparolog a lenyeg beloluk, nem hogy a sutesnel hasznalt joval magasabb homersegleten.

Masreszt az illoolajok tobbsege (az altalad emlitett levendula epp nem) olyan eros hatasu, hogy higitatlanul meg a borre sem szabad kenni, nemhogy sutesnyi mennyisegben megenni.

Harmadreszt nehany olajar, az osszehasonlithatosag kedveert literre megadva, kb. a kaphato legolcsobb elfogadhato minosegu:

Etkezesi olajok:
Napraforgo: 700 Ft
Oliva (extra szuz): 1400 Ft
Szolomagolaj: 2400 Ft (ugyanez masszazsolajboltban: 20 000 Ft)

Illoolajok:
Narancs: 79 000 Ft
Levendula: 105 000 Ft
Teafa: 210 000 Ft
Kamilla: 975 000 Ft
Rozsa: 3 650 000 Ft

Bel

Zacskóbicska
09-02-2014, 06:49 AM
Össsze kellene keverni valami tûzálló anyaggal, például benzinnel :D
Viccen kívül:
Szerintetek mehet teába, üdítõbe, limonádéba pár csepp ezekbõl az olajokból, vagy tartalmazhatnak mégis egészségkárosító anyagokat, vagy elképzelhetõ, hogy mégsem olyan tiszta a forrásuk? Ahogy fentebb írtam, egy csepp eukaliptusz olaj körülbelül fantát csinált a mentás citromlevembõl (szénsav nélkül)

Ha megveszed az illóolajat és rá van írva a dobozára, hogy "gyógyszerkönyvi minõség", akkor max 1-2 cseppet. Vigyázni kell a belsõleg alkalmazásnál, mert még a citromolajból is halálos lehet néhány grammnyi egyszerre, rövid idõn belül történõ elfogyasztásnál. Ez gyakorlatilag mindegyikre jellemzõ túladagolás esetén. (Emlékeim szerint 10-60 gramm a tuti anyóselrendezõ mennyiség /TAM/ egyszeri, rövid idejû felvétel esetén, de 1 g-ot se vegyen be senki, mert már az is brutális közérzetet okozna.)

Törölt_fórumtag2
09-02-2014, 07:17 AM
tuti anyóselrendezõ mennyiség /TAM/
:haha:

törölt tag -gl
09-04-2014, 10:46 AM
Nemrég olvastam, hogy gyakran oldószerekkel segítik az olajok kioldódását, alkohollal, vagy mégjobb, benzollal.
http://kockazatos.hu/anyag/benzol

Így többet árt mint segít:
"Többségük hidrofób, tehát apoláros oldószerekben (pl. benzol, petroléter, dietiléter, kloroform) jól oldódnak. "

bel
09-04-2014, 04:10 PM
Nemrég olvastam, hogy gyakran oldószerekkel segítik az olajok kioldódását, alkohollal, vagy mégjobb, benzollal.

Szia,

Elvben kotelezo raerni az olajokra, hogy milyen eljarassal vontak ki.

A finomitott azt jelenti, hogy vegyszerek hasznalataval. Tehat minden finomitott olaj kerulendo!

Most megneztem kb 15 illoolajat az aromax oldalan, ezek kozul egyedul a jazmin eseteben nem adtak meg a kivonas modjat (a legtobbnel vizgozdesztilacioval, 2-nel preselessel).

Elvileg a hidegen sajtolas (olivaolaj eseten ezt nevezik extra szuznek) adja a legjobb minoseget, utana a melegen sajtolas, vizgozdesztilacio, es ezeknel rosszabb az alkoholos kioldas, meg rosszabb az egyeb vegyszeres kioldas.

Viszont a gyakorlatban az illoolajok tobbsege nem allithato elo hidegen sajtolassal. :-(

Bel

raktaros
09-04-2014, 06:55 PM
Mi a baj a vízgõz desztillációval?

Zacskóbicska
09-05-2014, 05:57 AM
Mi a baj a vízgõz desztillációval?

A "magas" hõmérséklet. Bizonyos olajok átaklakulhatnak.

raktaros
09-06-2014, 06:36 AM
Pedig úgy tudtam ahol lehetséges, ott vízgõz desztillációval vonják ki, ahol nem lehet vagy nem elég jó eredménnyel ott használnak más technológiát.

bel
03-04-2020, 05:56 PM
Sziasztok,

https://index.hu/techtud/2020/03/04/megerkezett_a_koronavirus_magyarorszagra/

Es hogy miert pont ide tettem: mert gyogyszer nincs ellene (meg?), tehat marad a C-vitamin az esetek 80%-ban; vagyis savanyu kapaszta, paprika, citrom, narancs, ...

(a maradek esetekben van szukseg lazcsillapitasra, infuziora, 5-9%-ban lelegeztetesre vagy egyebb intenziv beavatkozasra.)

Bel

fater.lajos
03-07-2020, 10:30 AM
Illóolajkinyerésrõl hozzáértõktõl:http://www.agr.unideb.hu/ebook/gyogynoveny/az_illolajok_kinyersi_mdjai.html
A kockázatos oldal meg semmit nem ír az illóolajok benzolos kinyerésérõl...

st.jimmy
03-09-2020, 09:57 AM
Nem csodálom, hogy benzolról senki nem ír semmit, az egyik legalattomosabb méreg, amirõl valaha hallottam, olyan távol tartom magam tõle, amilyen távol csak lehet.

Állítólag (BME vegyészkar) nem ürül ki a szervezetbõl semmilyen mértékben, semennyi idõ alatt, tehát ha egyszer megmérgezted magad, és bevitted a halálos dózis jelentõs részét, akkor onnan Neked a halálos dózis a töredéke lesz 30 év után is.

Kár érte pedig, mert kiváló oldószer

Dream_walker
03-10-2020, 07:06 AM
Elég sokat tanultunk illóolajokról annak idején, a benzolról soha még csak nem is hallottam, hogy használnák bármelyik módszernél is.

Egy fontos adalék: valódi, ténylegesen illóolaj CSAK vízgõzdesztillációval készül. Bármely más módszer használata akkor kerül elõ, ha adott olaj kémiailag nem számít az illóolajok közé. Ettõl még mûködhet, és lehet hasznos olaj a dolog, de az oldószeres, préseléses, akármilyen kivonások azok a zsírosolajokra vannak, amelyek legismertebb képviselõje az étolaj.