View Full Version : Ingyen energia - Napenergia
http://www.youtube.com/watch?v=lD1UKowq86M
A srác nagyszerû dolgot alkotott. Kicsit aprólékos-idõigényes, de ha készen van akkor sokféleképpen lehetne energiát kinyerni belõle. Forróvíz alapból menne vele pl, de csinálnak hasonló elven mûködõ stirling motort is.
Törölt_fórumtag2
04-09-2014, 12:18 PM
Üdv!
Ez Archimedes tükre, pár ezer évvel ezelõttrõl, a srác csak kicsiben megcsinálta.
"A történelembõl ismerjük Szirakuza szicíliai város ostromát. Kétezer évvel ezelõtt Szirakuza még Görögországhoz tartozott. A perzsák háborút vezettek Görögország ellen. Szirakuzát is bekerítette a perzsa hajóhad. Archimedes, akinek nevét a fizikából mindenki ismeri, saját találmányával megsemmisítette a perzsa hajóhadat.
Egyetlen ember eldöntötte a háború sorsát, anélkül, hogy a szirakuzai polgárok közül valaki is életét vesztette volna. Archimedes óriási homorú tükröket készített. A homorú tükörnek ugyanaz a hatása, mint a nagyító lencsének, összegyüjti a napsugarakat és megsokszorozza azoknak erejét. A homorú tükör sokszoros erõvel visszaverte a napsugarakat és felgyújtotta a várost körülzáró perzsa hajóhadat."
Külsõ égésû motorhoz valóban kiváló lenne, csak a forgatást kell megoldani. Gyakorlatban létezik ilyen napelem forgató rendszer. Lehet, hogy egyszerûbb lenne áramtermelésre fogni Heron labdájával, a keletkezõ forgó mozgás meghajthatna egy generátort, ami fesszabályzás után aksikat töltene, ahonnan trafóval hálózati feszültséget állíthatunk elõ gépeink számára stb.
Megtalaltam megint egy videot, megmutatnam:
https://www.youtube.com/watch?v=lCMuDBajFjU#t=31
Sok kötsög fakezi, de szerintem nem az.
Nagyon rossz lenne egy ilyen (vagy egy erösebb) minden haztartasban... Borulna a vilag jelenlegi "egyensulya".
Tulelo! Legyszi valtoztasd at a topik cimet csak "Ingyen energia"-ra. Köszi!
Törölt_fórumtag2
05-10-2014, 10:47 AM
Ez nagyon népmesei jellegû...
Pontosan milyen elven is mûködik, honnan nyeri az energiát? Azt látom, hogy mágnesességre épül, de mitõl nem áll le?
Sajnos nem volt hang hozzá.
Magneses polusok taszito erejetöl müxik. A video vege utan több hasonlo video is van...
Törölt_fórumtag2
05-10-2014, 12:02 PM
Magneses polusok taszito erejetöl müxik. A video vege utan több hasonlo video is van...
Nem néztem tovább, még dolgom volt a kertben.:)
Akkor ez egy újabb örökmozgó.....
raktaros
05-10-2014, 08:52 PM
Nem néztem tovább, még dolgom volt a kertben.:)
Akkor ez egy újabb örökmozgó.....
Nem erre az esetre, mert ez egy egyszerû szerkezet, de hasonlóknál mindig az elsõ reakció hogy örökmozgó.
Az nem merül fel senkiben, hogy egy esetleg még nem ismert energiát nyer ki a szerkezet?
Vagyis nem egy zárt hurok ami önfenntartó sõt még energia vehetõ ki belõle, hanem olyan szerkezet ami egy létezõ energiamezõt csapol meg.
Ne legyünk annyira önteltek, hogy ismerjük a körülöttünk lévõ világ minden részletét.
Még azt sem tudjuk hogy a gömbvillám honnan nyeri a rengeteg energiáját és létrehozni sem tudjuk.
Persze rengeteg primitív hülyeség lepi el a netet, de aminek lehet alapja azt ne dobjuk azonnal a kukába.
Nem tudom mi van Széles Gábor "energiacellájával" alig csöpögtet valamit, de állítólag a tesztüzem jól mûködött.
Hogy milyen elven mûködik nem árulta el, de szerinte pl. a gravitáció is kikapcsolható.
Törölt_fórumtag2
05-11-2014, 07:18 AM
Nem tudom, de én elég szkeptikus vagyok az ilyen videókkal kapcsolatban, fõleg ha egy koszos lábú bennszülött mutatja be egy kalyiba elõtt a homokban.:D
Van haver aki ZPM-et épít mérnöki diplomával, már öt éve, az áttörés bármelyik pillanatban bekövetkezhet számára...:)
Én sokkal földhöz ragadtabb vagyok, hiszek a nap, a szél, a víz, a föld energiáiban. Abban, ami elérhetõ számomra. Igazából még ezt sem tudom kihasználni, amiatt, hogy jelentõs összeget kellene belefektetni kezdésként.
Egy ismerõs hõszivattyúval fût télen, majdnem 2,5M volt a beruházás, nagyon bonyolult rendszer, nagy meghibásodási lehetõségekkel.
Nem zárkózom el új lehetõségek elõl, de lehet, hogy sznob vagyok ilyen téren, annak örülnék, ha mondjuk Egely mutatná be egy videóban...
Ha megnézegeted a hasonló videókat, akkor láthatod, hogy vannak régebbiek is. A papucsos ezermester nem találta ezt fel, mert már elõtte többen is megépítették. Laborban is..
Azért figyelemreméltó számomra az a "papucsos" videó, mert jó példát szolgáltat a "kulturált" (elkényeztetett) emberek számára, hogy egyszerû eszközökkel, primitív(nek tûnõ) tárgyakkal, mit lehet véghez vinni.
Sok ilyen "csodát" láthatunk arról a vidékrõl. Mi már elkényelmesedtünk, nincs motivációnk a találékonyságra, az ötletelésre.. Minek is? Bemegyünk a boltba és megvesszük amire szükségünk van.
Ezért van halálra ítélve egy "modern" társadalomba élõ ember. Ezért lesz életképtelen egy összeomlás esetén!
... míg a "papucsosok" azzal a kreativitással túl fognak élni mindent...
Törölt_fórumtag2
05-11-2014, 08:33 AM
Csak egyetlen egyet mutass az országban ilyet, ami mûködik. Azonnal utazom megnézni, jövõ héten pedig már elkezdem építeni itthon.:)
Szerintem pont az elkényelmesedett gondolkodásnak van köze a hiszékenységhez, elhiszik, hogy a semmibõl, energia bevitele nélkül korlátlan energiát lehet elõállítani. Ilyenkor mindig eszembe jutnak a "gróf" Spanyol elõadásai...
Abban szerintem egyetértünk, hogy a fizika világa folyamatosan tágul, de abban nem nagyon hiszek, hogy a sufniban található vackokból össze tudnék rakni egy ûrhajót...:D
Addig, amíg nincs hihetõbb, marad a sörkollektor projektem.
raktaros
05-11-2014, 09:12 AM
Igen, nekünk vannak a már mások által kitalált, mûködõ megoldások, de ha régen is megelégedtek volna ezzel, talán elektromosság sem lenne.
Aki idõt pénzt, szán ilyen dolgokra, az õ dolga. Ha nem mûködik keres megoldást a problémára, ha nem talál, folytatja más irányba.
Ez is egy hobbi, nem kell elvenni az emberek kedvét tõle. Lehet pont egy hozzá nemértõ véletlen bakija hoz valami áttörõ felfedezést.
Nekem inkább abban vannak kétségeim, az emberiség megérdemelne-e egy olcsó, korlátlan energiahozzáférést, lehet nem lenne jó vége.
Törölt_fórumtag2
05-11-2014, 09:25 AM
Nem erre gondoltam, hanem, hogy valóban mûködõ megoldásokat propagáljunk.
Pl.:
http://aeco.hu/sorkollektor-keszitese-hazilag/
http://stirlingtechnology.blogspot.hu/p/a-stirling-motor-mukodese.html
http://futesimegoldasok.hu/infrapanel.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91szivatty%C3%BA
raktaros
05-11-2014, 09:31 AM
Szerintem pont az elkényelmesedett gondolkodásnak van köze a hiszékenységhez, elhiszik, hogy a semmibõl, energia bevitele nélkül korlátlan energiát lehet elõállítani.
Még mindig le vagy ragadva a semminél. Több próbálkozás egy energiamezõ megcsapolásáról szól, amire persze (még) nincs bizonyíték, nem mérhetõ.
Az én tippem hogy a haver jó irányba indult el a ZPM-el. (Mágnes és gravitációs motorral én sem kísérleteznék, hacsak nem tudnék árnyékolni passzív eszközzel)
De régen az elektromágneses hullámokat se ismerték, sõt lehet azokat is lehülyézték akik fénybõl akartak áramot csinálni.
Lehet tévúton járnak, de legalább próbálkoznak.
Pl.:....
Azokat is kitalálta valaki és akkor ezeket is lebarmoztak az akkori "okosok"..
Sõt! Nemrég még a föld is lapos volt...
A legjobb mondat erre Wannabe aláirásában található :
" Az, hogy valamirõl nincs információd, még nem jelenti azt, hogy nem létezik, és az információhiány nem adhat alapot tagadásra..."
Törölt_fórumtag2
05-11-2014, 09:57 AM
Hát igen, csak piszok sok a szélhámos, aki kihasználja a már említett hiszékenységet. A hiszékenységnek pedig az emberi mohóság, a birtoklási vágy az oka.
Nem a "semminél" vagyok leragadva, hanem a valóságnál. Amire lehetõségem van és mûködik is, azt építem meg, vagy amit már évezredekkel ezelõtt kitaláltak, azt nem hiszem el, hogy csak tegnap fedezték fel.
Bizonyára lesznek olyan új energia források, amiket még csak a késõbbiekben fedez fel az emberiség, próbálkozni valóban muszáj. Ezekben a dolgokban egyetértünk. Csak nem hiszem, hogy a pincében fogom elérni az áttörést.:)
Visszatérve a videóra: miként is mûködik? Én csak néhány fém darabot látok, ami elindítás után forgó mozgásra kényszerít valamit. Mágnesesség, oké. Honnan nyeri az energiát? Azzal, hogy egy generátort hajt meg, súrlódás is keletkezik, tehát még több energia kell.. Az eredmény pedig hihetetlen nagy áram termelés. Próbáltál ilyet építeni? Milyen alkatrészek kellenek hozzá? Ha van egy tervrajzod, elküldhetnéd, komolyan megépítem. Valahol a neten van tervrajz hozzá?
Fentebb írtad, hogy építettél már otthon ilyesmiket, errõl valóban szívesen olvasnék, ha megosztható a dolog.
raktaros
05-11-2014, 09:58 AM
Pl.:
http://aeco.hu/sorkollektor-keszitese-hazilag/
http://stirlingtechnology.blogspot.hu/p/a-stirling-motor-mukodese.html
http://futesimegoldasok.hu/infrapanel.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91szivatty%C3%BA
Sörkollektor: évek óta van félig készen, de valószínû aszaló lesz belõle. Hobbinak jó, néha kicsit besegíthet a fûtésbe, de nincs nagy haszna. Valahol voltak mérési eredmények most hirtelen nem találom.
Stirling: Ígéretes, mûködõ szerkezet, de házilag elég gyenge és hatásfoka is csapnivaló, rendesen fûteni kell hogy valamire használni tudd.
Volt aki egy nagyot rászerelt a sparheltre, hogy fõzés mellett menjen, meg kellett cserélnie a tûztér fülé kellett tenni és tüzelni rendesen, mellékesen meg fõzhetett. Régi technika, valamiért nem is terjedt el, csak mostanában jött ki pár kombi gázkazán amibe szereltek 1KW-osakat. Jó lenne ha külön is kapható lenne.
De igen, ez is ígéretes irány, lehet ezen is kísérletezni. CSP-Stirling kombinációban már beszélhetünk ingyen energiáról, ha tüzelni kell alatta még nem az.
Infrapanel: Ez nem tuom hogy jött a listába. Csak áramot alakít át hõsugárzássá, mint a villanyradiátor csak alacsonyabb hõfokon, nagyobb felületen. Semmi plusz energia.
Hõszivattyú: Valóban mûködõ dolog, nyerhetünk vele plusz hõt(energiát) a talajból, de milliós beruházás, hatásfoka a talaj hûlésével együtt romlik és elektromos hálózat/szolgáltató függést okoz. Ha annyira megérné nem támogatnák az olcsóbb H tarifával. Ezt csak úgy tudom hatékonyan elképzelni, hogy nyáron napelemekkel pluszt tolsz a hálózatba, télen meg ezzel fûtesz. A fûtés olcsóbb lesz, de a függés megmarad.
Törölt_fórumtag2
05-11-2014, 10:13 AM
A sörkollektorral nem csak fûteni lehet, hanem meleg vizet elõállítani, akár elektromos áramot is termelni.
A változatát biztos ismered, az infra hullámokat hasznosítót, ami a holdfényben is mûködik. Egy barátom éppen most építi ki ezt a rendszerét.
Stirling lelkész a gõzgépek hatékonyságával volt elégedetlen, ezért alkotta meg a saját gépét. Jelenleg már a modernebb változatát közlekedési eszközök meghajtására is alkalmazni próbálják. Láttam napenergiával hajtott változatot is, tehát nem lehetetlen az alkalmazása nagyobb formában megépítve.
Az infrapanel egy alternatíva a drága fûtési rendszerek bõvítésének kiváltására. Infra sugarat állít elõ, nem közvetlen hõt, mint egy radiátor, a helységben lévõ tárgyakat melegíti fel. Valóban nem energiát termel, de használható, több ismerõsöm elégedetten nyilatkozott róla. A használhatósága miatt került fel a listámra, sajnálom, de gyakorlatiasan szemlélem a világot.
A hõszivattyú, nem olcsó, ez tény. Elsõsorban a föld felhasználását szorgalmazom. Már többen megépítettük a hûtõ változatát, nyáron klíma helyett tökéletes megoldás.
Törölt_fórumtag2
05-11-2014, 10:42 AM
Amit most tervezek megépíteni a sörkollektor mellett, az egy nagyon hatékony hûtési, klíma rendszer a nyári forróságra.
Szükséglet: egy kút, szivattyú, csövek, gépkocsi hûtõk, ventilátorok.
Folyamatosan forgatni a kút hideg vizét a hûtõkben, a ventilátorral fokozva a hatékonyságot.
A szivattyú fogyaszt a legtöbbet, nálam 200W. Ventilátorok kábé 60W/db. Utóbbira viszont vannak alternatív lehetõségek Pl.12V-os számítógép ventilátorok, elenyészõ fogyasztással.
Ezt sem én találtam ki, viszont mûködik és nyáron energiát spórolhatunk vele. Igaz energiát nem termel...
Az eredeti variáció 120-as csõ a kútban, ventilátor nyomja a levegõt, de a vizes hatékonyabb...
BragBOL
05-11-2014, 10:51 AM
Ha majd a Magyarság kiszabadul a kalitkából, akkor majd mindenki a földön fogja vonszolni az állkapcsait az ámulattól, és még a káros technológiáktól se kell félniük!
Ezer féle energia létezik, még azt se tudjuk milyen finomenergiákat bocsát ki a napunk amiket még nem tud kimutatni a technika, vagy nem akarják hogy tudjunk róluk!
Milyen energiát bocsájthat még ki akár a földünk is, hisz hatamas generátor az is, akár üreges akár nem.
raktaros
05-11-2014, 10:59 AM
Egy idõben körbenéztem ezeket az ingyen energiás dolgokat, úgy döntöttem nekem nem éri meg a szórakozást velük.
A rengeteg idióta videó van és rengeteg ember aki elsõre olyant is elhisz hogy a hosszabbító dugóját visszadugják a végébe, szikráztat egy öngyújtóval az aljzat védõérintézõjén és már el is indul az áramfejlesztés :).
Lehet hogy álmosan írtam vagy félreérthetõen fogalmaztam, nem építettem ilyesmit.
Én a Te irányvonaladat követem, de nyitott vagyok az új megoldások fel és :).
Napelemeim vannak, vákuumcsöves vízmelegítõt használtam és egy félig kész sör(inkább energiaitalos)kollektorom van.
Egy fûnyírómotort és egy generátort szereltem egy tartóra, ami ékszíjtárcsára és egy fagázfejlesztõre (és idõmre, kedvemre)vár.
WAVT meg még csak gondolataimban :(. Jahh, és egy biogázos kísérletem volt.
A tervem az hogy egy nap és szél hibrid rendszer lásson el árammal és racionalizálni a fogyasztást hogy ez elég legyen.
Szükség esetére egy fagázos áramfejlesztõ az akkubank feltöltésére. Fûtés/fõzés hagyományos módon fával.
Ahova tervezem ott nulláról indulok, ennek a szellemében épül ki az épületgépészet.
Videó:
Nekem kamunak tûnik, megpróbálom leírni miért:
Figyeld a tengelyek összekapcsolását, ott látni a fordulatszámot, megpörgeti kézzel, majd összecsukja a mágneseket.
Az összecsukás pillanatában kezdenek világítani a lámpák, noha az összecsukás után sem növekszik a fordulat, tehát már elõtte is világítania kellene, de még csak nem is izzik. Leállításnál ugyanez, szétnyitja, lámpák kialszanak a tengely még ugyanúgy pörög, kézzel fogja le.
Ráadásul leállításnál mintha terheletlenül pörögne, pedig elvileg a terhelés (izzók és a többi cucc) még rajta van aminek le kellene fékeznie.
Plusz újabb terhelés rákapcsolásénak pillanatában a már világító lámpák fényén semmi nem látszik (csak a kamera alkalmazkodik a növekedett fényerõhöz), ami nagy teljesítménytartalékra utal.
Törölt_fórumtag2
05-11-2014, 11:10 AM
"Nekem kamunak tûnik, megpróbálom leírni miért:
Figyeld a tengelyek összekapcsolását, ott látni a fordulatszámot, megpörgeti kézzel, majd összecsukja a mágneseket.
Az összecsukás pillanatában kezdenek világítani a lámpák, noha az összecsukás után sem növekszik a fordulat, tehát már elõtte is világítania kellene, de még csak nem is izzik. Leállításnál ugyanez, szétnyitja, lámpák kialszanak a tengely még ugyanúgy pörög, kézzel fogja le.
Ráadásul leállításnál mintha terheletlenül pörögne, pedig elvileg a terhelés (izzók és a többi cucc) még rajta van aminek le kellene fékeznie.
Plusz újabb terhelés rákapcsolásénak pillanatában a már világító lámpák fényén semmi nem látszik (csak a kamera alkalmazkodik a növekedett fényerõhöz), ami nagy teljesítménytartalékra utal".
Akkor nem csak nekem tûnt fel.:D
raktaros
05-11-2014, 11:47 AM
A sörkollektorral nem csak fûteni lehet, hanem meleg vizet elõállítani, akár elektromos áramot is termelni.
A változatát biztos ismered, az infra hullámokat hasznosítót, ami a holdfényben is mûködik. Egy barátom éppen most építi ki ezt a rendszerét.
Évekkel ezelõtt ástam bele magam a sörkollektoros dologba, ezekrõl lemaradtam. Meleg vízre vannak jobb megoldások, felesleges ráerõltetni a sörkollektorra.
Áram elõállítását nem ismerem vele, de valószínû nem lehet belõle sokat kicsalogatni (légmozgásból vagy hõfokkülönbségbõl?).
Az infra hasznosítósról sem hallottam, valami spéci festés?
Stirling lelkész a gõzgépek hatékonyságával volt elégedetlen, ezért alkotta meg a saját gépét. Jelenleg már a modernebb változatát közlekedési eszközök meghajtására is alkalmazni próbálják. Láttam napenergiával hajtott változatot is, tehát nem lehetetlen az alkalmazása nagyobb formában megépítve.
Ebben nem kételkedem, remélem is hogy elindul valami ebben az irányban.
A házilag megépíthetõ olyan változat ami valóban használható az a kérdéses. Finom illesztések, speciális gáztöltés.
Az infrapanel egy alternatíva a drága fûtési rendszerek bõvítésének kiváltására. Infra sugarat állít elõ, nem közvetlen hõt, mint egy radiátor, a helységben lévõ tárgyakat melegíti fel. Valóban nem energiát termel, de használható, több ismerõsöm elégedetten nyilatkozott róla. A használhatósága miatt került fel a listámra, sajnálom, de gyakorlatiasan szemlélem a világot.
Ne sajnáld, így kell, én is így teszem. Én is szemeztem infrapanellel, gyakorlati beszámolókból nekem úgy tûnik jobb a marketingje mint amennyit ér.
Infrafóliát használok, de csak a sarokban egy komód alatt, mert ott nedvesedett, penészedett a fal és a komódban dohosak lettek a ruhák télen.
Törölt_fórumtag2
05-11-2014, 12:01 PM
Mik a tapasztalataid az infrafóliával? Hány W?
Télre az egyik szobába infrapanelt terveztem, hosszú házam van, ez a legtávolabbi szoba... Ha mûködik, akkor alternatív áramforrást kell találnom hozzá. Aksit munkahelyen tudok tölteni... Megtaláltam az ingyen energiát.:D
Vákuumcsõre gondoltam a holdfény hasznosításánál, félreérthetõen fogalmaztam, bocs. Viszont állítólag, létezik az általad említett festék, csak nagyon drága.
Sörkollektornál: légmozgásból áram. Nem sok valóban, de aksi töltésre elég lehet. Egy ismerõs fagyállós rendszerrel bojlert melegít sörkollektorhoz hasonló módszerrel.
raktaros
05-11-2014, 12:05 PM
Amit most tervezek megépíteni a sörkollektor mellett, az egy nagyon hatékony hûtési, klíma rendszer a nyári forróságra.
Szükséglet: egy kút, szivattyú, csövek, gépkocsi hûtõk, ventilátorok.
Folyamatosan forgatni a kút hideg vizét a hûtõkben, a ventilátorral fokozva a hatékonyságot.
A szivattyú fogyaszt a legtöbbet, nálam 200W. Ventilátorok kábé 60W/db. Utóbbira viszont vannak alternatív lehetõségek Pl.12V-os számítógép ventilátorok, elenyészõ fogyasztással.
Ezt sem én találtam ki, viszont mûködik és nyáron energiát spórolhatunk vele. Igaz energiát nem termel...
Az eredeti variáció 120-as csõ a kútban, ventilátor nyomja a levegõt, de a vizes hatékonyabb...
Ez jó ötlet, a vizet is oda vezeted vissza? Mert akkor elvileg feltöltött rendszernél egy keringetõszivattyú is elég.
Klíma nem kell nekem ilyen áron, ha melegem van majd lezuhanyzom vagy lemegyek a pincébe :).
Hûtõn gondolkodtam hasonlón, de nyáron nem hiszem hogy 10 fok alá vihetném vele egy doboz hõmérsékletét, így inkább peltierrel próbálkozom majd.
U.i.:
De én ha használni akarom a kutat akkor inkább nem piszkálnám, hátha szennyezést viszek bele ha nem zárt a rendszer (plusz ha esetleg emelkedik a kútvíz hõmérséklete, az kedvezhet a baciknak).
raktaros
05-11-2014, 12:35 PM
Mik a tapasztalataid az infrafóliával? Hány W?
Télre az egyik szobába infrapanelt terveztem, hosszú házam van, ez a legtávolabbi szoba... Ha mûködik, akkor alternatív áramforrást kell találnom hozzá. Aksit munkahelyen tudok tölteni... Megtaláltam az ingyen energiát.:D
Vákuumcsõre gondoltam a holdfény hasznosításánál, félreérthetõen fogalmaztam, bocs. Viszont állítólag, létezik az általad említett festék, csak nagyon drága.
Sörkollektornál: légmozgásból áram. Nem sok valóban, de aksi töltésre elég lehet. Egy ismerõs fagyállós rendszerrel bojlert melegít sörkollektorhoz hasonló módszerrel.
Ha jól emlékszem 80W körül van métere. Eredetileg az ágy alá vettem mert egy áthidalós szekrénynél van, a szekrény mögött meg északi fal.
Az ágy alatt mintha hideg szél fújt volna télen. De arra nem volt jó, így egy darabja ide került, idõkapcsolóval néha bekapcsolva.
Az infrapanelnek utánajárva úgy tûnik szuper dolog, de csak addig amíg be van kapcsolva, kikapcsolása után rohamosan esik a hõérzet. Hiába tûnik kedvezõnek a kevés fogyasztása ha annak folyamatosan mennie kell. Fürdõszobába fürdés idejére viszont tényleg jó megoldás lehet, fõleg tükrös, el is van rejtve és a tükör sem párásodik :).
Törölt_fórumtag2
05-11-2014, 01:53 PM
[QUOTE=raktaros;33045]Ez jó ötlet, a vizet is oda vezeted vissza? Mert akkor elvileg feltöltött rendszernél egy keringetõszivattyú is elég.
Klíma nem kell nekem ilyen áron, ha melegem van majd lezuhanyzom vagy lemegyek a pincébe :).
Hûtõn gondolkodtam hasonlón, de nyáron nem hiszem hogy 10 fok alá vihetném vele egy doboz hõmérsékletét, így inkább peltierrel próbálkozom majd.
24m mély a kút. Onnan nyomnám, hõkapcsolóval vagy idõzítõvel a mindig hideg vizet. A mélységi szivattyút nem tudom megkerülni. Zárt rendszert tervezek. 8m vízoszlop, ásott gyûrûs kút.
Jelenleg ivásra nem használjuk, még. A szûrõberendezés már megvan hozzá, elviekben az aktív szenes nagyon sok mindent kiszûr.
Van egy 50nm-es pincém, oda én is le szoktam menni, de a teljes család nem költözhet le. Amúgy is csurig van pakolva...
shadow177
05-11-2014, 02:37 PM
A légkollektorról röviden. Szerintem két dologra jó.
1. Aszalónak
2. Déli oldalfalra felszerelve szept.-nov és február-április fûtésrásegítésre. De csak egy ventilátorral és egy hõkapcsolóval. Olcsón! :D
Hûtésre be kell fektetni némi pénzmagot és elásni némi talajkollektort és szellõzõhûtõ rendszert csinálni. 20-60V/h
raktaros
05-11-2014, 03:26 PM
A mélységi szivattyút nem tudom megkerülni. Zárt rendszert tervezek. 8m vízoszlop, ásott gyûrûs kút.
Lehet rosszul emlékszem fizikai dolgokra, de szerintem nem számít milyen mély a kút ha visszavezeted a vizet, mivel ha fent zárt a rendszer, a visszaáramló víz szívóhatása segít majd emelni. Pl. a hordóból is magától áramlik a víz ha kicsit alacsonyabbra teszed a slag kifolyóját mit a vízszint. Mindegy milyen magas a hordó pereme.
A kútnál azonos a vízszint, itt kell energia a mozgatáshoz de nem sok. (Csak a rendszer feltöltéséhez kell jelentõsebb energia)
Aztán lehet tévedek, még nem próbáltam, csak agyalok...
A szûrõberendezés már megvan hozzá, elviekben az aktív szenes nagyon sok mindent kiszûr.
Én esõvizet szeretném használni. Zuhanyzás, mosás csak egy mechanikai szûrõn átengedett vízzel, ivó, fõzõ, fogmosó, stb. vízhez meg egy további 3 lépcsõs szûrõ.
finomabb mechanikai szûrõ-mosható kerámiaszûrõ-aktívszenes szûrõ.
A szeneshez vettem tölthetõ patront, amit szükség esetén faszénnel tudok töltögetni.
Törölt_fórumtag2
05-11-2014, 06:22 PM
Sok az 24 méter, szerintem. Emlékszem, gyerekkoromban a Nortont minden tavasszal feltöltöttük vízzel, utána már mûködött tökéletesen. Ott viszont csak 4-5 méterrõl volt szó. Egy barátom 6 méterrõl keringetõ szivattyút használ, ott mûködik. Ha valakinek van tapasztalata ilyenben, akkor bátran írja meg.:)
Törölt_fórumtag2
05-17-2014, 02:57 PM
Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik fáradtságot nem kímélve, dacolva az idõjárással és feleségeikkel, aktívan részt vettek a sörkollektor programom elindításában.:D
2782
Medve
05-17-2014, 04:35 PM
Önfeláldozásuk nem merül feledésbe :haha:
Törölt_fórumtag2
05-17-2014, 04:43 PM
Önfeláldozásuk nem merül feledésbe :haha:
Három hónap alatt jött össze.:haha:
Törölt_fórumtag2
07-02-2014, 06:35 PM
Nagyon rossz lenne egy ilyen (vagy egy erösebb) minden haztartasban... Borulna a vilag jelenlegi "egyensulya".
No, akkor most jött el az ideje, hogy Mizutól elnézést kérjek.
Egy mérnök ismerõs megépítette és mûködik. Igaz, hogy Kínából kell mágneseket rendelni hozzá, mert itthon nagyon drága lenne.
Nincs miért elnézést kérned! :thumbup
Nem jó aki mindent egybõl elhisz és nem kételkedik.
Az viszont már rossz, ha pici esélyt sem hagy a "lehetetlennek".
by Mizu
:D
Na de a lényeg, hogy tudsz valakit, akinek mûködik valamennyire!!!
Kérlek majd oszd meg az errõl kapott infókat velünk is!
Köszi!!!!
raktaros
07-02-2014, 09:21 PM
No, akkor most jött el az ideje, hogy Mizutól elnézést kérjek.
Egy mérnök ismerõs megépítette és mûködik. Igaz, hogy Kínából kell mágneseket rendelni hozzá, mert itthon nagyon drága lenne.
Ez engem is nagyon meglep, fõleg hogy nekem nem volt meggyõzõ a videó.
Sokan kísérleteznek mágnesmotorokkal, de még nem hallottam olyanról akinek tényleg mûködne.
Sokan kísérleteznek mágnesmotorokkal, de még nem hallottam olyanról akinek tényleg mûködne.
Neee izelj mar! :) Tele van a net müködö peldanyokkal!
shadow177
07-03-2014, 07:40 AM
Tehát akkor ez ténylegesen, dokumentálhatóan mûködik, külsõ energia bevezetése nélkül és alkalmas rá hogy egy generátort mûködtessen? És mért kell leszögelni?
bögre
07-03-2014, 08:02 AM
Shadow! Ennek nagyon egyszerü magyarázata van! Elsö amire felfigyeltem hogy letette a földre a padlorol.
Elösször légmagos trafora gyanakodtam de mikor el kezdett szögelni akkor rájöttem hogy ezzel se törödött! Egyszerüen a földben van a táp és a szögek meg vezetik a géphez a kraftot.
Szerinted miért duplarétegü a fa amin van az egész szerkezet?! :D
Amugy én szakmámbol kifolyolag nagyon szkeptikus vagyok az ingyen energiát illetöen. Ezek a mágnesmotorok egyszerü átverések.
Valami komolyabb leirás mérésekkel rajzokkal van erröl a cucrol?
Törölt_fórumtag2
07-03-2014, 08:48 AM
Én is addig voltam szkeptikus, amíg csak a neten láttam. Ha visszaolvastok az elsõ oldalra, akkor láthatjátok.
Egy másik barátom most építi. A tervezett teljes költségvetés 30ezer, várható teljesítmény 2kW.
Ha beleggyezik, akkor a teljes folyamatot végigkövethetjük.
Már csak azért is, mert én is akarok egyet építeni...
shadow177
07-03-2014, 09:51 AM
Ha tényleg mûködik, és nem kell a mágneseket havonta cserélni, akkor nem csak hogy kalaplevéve mélyen meghajlok, de rendelek is egyet tõletek!
bögre
07-03-2014, 10:03 AM
2kW??? Nem rossz! Sött!
Valami bövebb info? Milyen fajta? Valami leirás van rola? Mekkora a cuc?
Grafitos
07-03-2014, 10:04 AM
Nekem pont a fürdõbe nem vált be az infrapanel. 500w, szóval feltételeztem, hogy ha feldobom a plafonra, majd érezni fogom a sugárzó hõt..hát nem..már azt hittük, hogy szarul kötöttük be, ami gyakorlatilag lehetetlen. aztán lejjebb tettem, és így már érzem..nem akartam, hogy folyamatosan menjen..meg amúgy sem akartam állandó hõt a fürdõben, ezért kapcsolóra kötöttük..
Most úgy használjuk, hogy fürdés elõtt 15 perccel odamegyek, felkapcsolom..mire megyünk jó.
Na de ez sem megoldás..szóval nekem kicsit csalódás volt.
Ha jól emlékszem 80W körül van métere. Eredetileg az ágy alá vettem mert egy áthidalós szekrénynél van, a szekrény mögött meg északi fal.
Az ágy alatt mintha hideg szél fújt volna télen. De arra nem volt jó, így egy darabja ide került, idõkapcsolóval néha bekapcsolva.
Az infrapanelnek utánajárva úgy tûnik szuper dolog, de csak addig amíg be van kapcsolva, kikapcsolása után rohamosan esik a hõérzet. Hiába tûnik kedvezõnek a kevés fogyasztása ha annak folyamatosan mennie kell. Fürdõszobába fürdés idejére viszont tényleg jó megoldás lehet, fõleg tükrös, el is van rejtve és a tükör sem párásodik :).
Grafitos
07-03-2014, 10:15 AM
Én is addig voltam szkeptikus, amíg csak a neten láttam. Ha visszaolvastok az elsõ oldalra, akkor láthatjátok.
Egy másik barátom most építi. A tervezett teljes költségvetés 30ezer, várható teljesítmény 2kW.
Ha beleggyezik, akkor a teljes folyamatot végigkövethetjük.
Már csak azért is, mert én is akarok egyet építeni...
Sok fotózni valód lesz mostanában..engem érdekelne az Oakland féle sörgép gyártási folyamata is..na errõl a mágnesmotorról már nem is beszélve...
A motorral kapcsolatban közben az ütött szöget a fejembe, hogy Nikola Teslának és a 19. század közepétõl a rengeteg elektronikával foglalkozó tudósnak és fejlesztõnek ne jutott volna eszébe az ellentétes pólusok taszításának egyszerû elvén mûködõ, forgó szerkezet munkára fogása? Nem hiszem el, hogy ez a youtube huszároknak ugrott be elsõnek...
bögre
07-03-2014, 10:37 AM
Bevallom ösintén régen énis "feltaláltam" egy mágnesmotort amit aztán meg is épitettem. AZ eredmény kb semmi nem lett.
És utánna youtubozgatok és mit látok??? A mágnesmotoromat a saját találmányomnak hitt cucot! :) Szintén hasonlo eredményel mint ami nekem lett.
De szerintem müködöképes lehetne csak kéne szerezzek valami olyan anyagot ami szigeteli a mágneses erövonalakat.... :D És nem zavar be a müködésbe.
Törölt_fórumtag2
07-03-2014, 10:52 AM
2kW??? Nem rossz! Sött!
Valami bövebb info? Milyen fajta? Valami leirás van rola? Mekkora a cuc?
Át fogom küldetni magamnak a szükséges dolgokat. Egyelõre én is csak annyit tudok, hogy mûködik. Dióhéjban elkezdte nekem magyarázni, hogy milyen mágnes kell hozzá, szögbeállításokkal való játék, stb.
Én is szeretném lerajzolva, adatokkal együtt látni a dolgot.
Sõt vagyok olyan mocsok, hogy csak akkor kezdem el magamnak megépíteni, ha látom, hogy hónapokon keresztül problémamentesen mûködött a barátomnál és termelte az áramot. Óvatos duhaj vagyok.:)
Törölt_fórumtag2
07-03-2014, 10:54 AM
Sok fotózni valód lesz mostanában..engem érdekelne az Oakland féle sörgép gyártási folyamata is..na errõl a mágnesmotorról már nem is beszélve...
A motorral kapcsolatban közben az ütött szöget a fejembe, hogy Nikola Teslának és a 19. század közepétõl a rengeteg elektronikával foglalkozó tudósnak és fejlesztõnek ne jutott volna eszébe az ellentétes pólusok taszításának egyszerû elvén mûködõ, forgó szerkezet munkára fogása? Nem hiszem el, hogy ez a youtube huszároknak ugrott be elsõnek...
Állítólag nem rendelkezett ilyen típusú mágnesekkel.
Tesla találmányait lelkesen eltitkolják a hozzánk hasonlók elõl, lehet, hogy megcsinálta õ is...
Törölt_fórumtag2
07-03-2014, 11:01 AM
Egyelõre állnak a projektek. Fõállás, mellékállás, hétvégén 800 négyszögöl földecske, építkezés, traktor építés, ólépítés, stb.....
Sajnos már most is több felé vagyok szakadva, semmire nincs idõm.
Ha lesz mit fényképeznem, fel fogom tenni.
Grafitos
07-03-2014, 11:04 AM
Hát lehet..bár az elsõ videó, amit ezzel kapcsolatban láttam egy pc hûtõventillátor lapátjára ragasztgatott pontmágnesek, meg igen..talán volt néhány hajlított mágnes is..Lehet hogy ez olyan spéci? Minden esetre várjuk a hosszútávú tesztet és bármi infót amit felénk csöpögtetsz errõl hálásan megköszönünk. Ha egy ilyet 30-40 pénzbõl össze lehetne hozni, és korlátlan ideig mûködhetne én is nekikezdenék barkácsolni. (persze a csapágyak úgyis beszarnak elõbb utóbb)
shadow177
07-03-2014, 11:15 AM
Ha csak a csapágy lenne a probléma, beszereznék néhány csúcsminõségû csapágyat, meg teflonos nanobioöko olajat hozzá :)
Grafitos
07-03-2014, 11:40 AM
Én hiszek Oaklandnak..azt mondja, h a saját két szemével látta a mûködést..jóféle dugattyúcsapágy évekig kihúzná olajfürdõ mellett:thumbup
Kisss
07-03-2014, 12:24 PM
Nem lepodnek meg nagyon, ha kiderulne, hogy par eromuben nem atom/uran adja az aramot, hanem Tesla motor, vagy vlmi hasonloan eltitkolt eroforras!
Kisss
07-03-2014, 12:34 PM
Mizu: "Nagyon rossz lenne egy ilyen (vagy egy erösebb) minden haztartasban... Borulna a vilag jelenlegi "egyensulya".
Az biztos, hogy borulna a vilag egyensulya (foleg az energia piaci)! Tenyleg olyan rossz volna, ha egy fuggoseggel kevesebb lenne? Nem lennenek haboruk az energiahordozokert. Csokkenne/megszunne az elelmiszer es vizhiany a foldon! Persze, amig kapzsik az emberek es a penz az ur...
Kisss
07-03-2014, 12:38 PM
Shadow! Ennek nagyon egyszerü magyarázata van! Elsö amire felfigyeltem hogy letette a földre a padlorol.
Elösször légmagos trafora gyanakodtam de mikor el kezdett szögelni akkor rájöttem hogy ezzel se törödött! Egyszerüen a földben van a táp és a szögek meg vezetik a géphez a kraftot.
Szerinted miért duplarétegü a fa amin van az egész szerkezet?! :D
Amugy én szakmámbol kifolyolag nagyon szkeptikus vagyok az ingyen energiát illetöen. Ezek a mágnesmotorok egyszerü átverések.
Valami komolyabb leirás mérésekkel rajzokkal van erröl a cucrol?
Mi az a legmagos trafo? Ez nekem is vicces volt, hogy a foldhoz szegeli, mert, hat milyen jol, erosen is tartja a fold a szoget! :)
bögre
07-03-2014, 02:01 PM
Légmagos trafo két tekercs. Az egyik pl ennék a példánál maradva a földbe lenne temetve a másik pedig a gépen lenne elrejtve.
A földben lévö tekercsre váltakozo feszt kapcsolsz az egy periodikusan váltakozo mágneses teret hoz létre. Ez a mágneses tér feszültséget indukál a másik tekercsben.
Kb mint egy normális trafo csak nincs benne vasmag és nem olyan hatékony. De vezeték nélkül lehet bizonyos távolságig energiát közvetiteni.
Grafitos
07-03-2014, 02:13 PM
Légmagos trafo két tekercs. Az egyik pl ennék a példánál maradva a földbe lenne temetve a másik pedig a gépen lenne elrejtve.
A földben lévö tekercsre váltakozo feszt kapcsolsz az egy periodikusan váltakozo mágneses teret hoz létre. Ez a mágneses tér feszültséget indukál a másik tekercsben.
Kb mint egy normális trafo csak nincs benne vasmag és nem olyan hatékony. De vezeték nélkül lehet bizonyos távolságig energiát közvetiteni.
Ez is Tesla nevéhez fûzõdik, nemigaz?
Kisss
07-03-2014, 02:19 PM
Kosz. :thumbup
bögre
07-03-2014, 02:50 PM
Nem Tesla müve. Tesla inkább egyen áram párti volt.
Az indukciohoz tartozo dolgokat Faraday fedezte fel.
Transzformátort pedig elösször magyarok csináltak . Asszem Déri miksa nevü uriember találmánya.
Szoval ö fedezte fel a transzformátort akkor valoszinünek tartom hogy a légmagos transzformátor is hozzá füzödik.
Törölt_fórumtag2
07-03-2014, 03:01 PM
Ha tényleg mûködik, és nem kell a mágneseket havonta cserélni, akkor nem csak hogy kalaplevéve mélyen meghajlok, de rendelek is egyet tõletek!
Tõlem ugyan nem rendelsz. Megépíted magadnak!:)
Pityubá
07-03-2014, 05:42 PM
Nos én is találtam néhány gyenge mûszaki pontot a látott videóban.
Megkérdõjelezi számomra a videóban szereplõ forgómozgást végzõ eszköznek az ingyen energia keltését.
Nézzétek meg jobban, figyelmesebben a videót.
1, Hiányoznak belõle a mágnesek, az álórészen és a forgórészen.
2, Azt a termelt energiát amit látunk nem lehet átvinni ílyen gyenge, rugóból készült tengelykapcsolón.
3, Én még ílyen nyitott generátor belsõrészt nem láttam (hol van a hátsó csapágy ?
Ezt a tárgyat mûszakilag nem szabad elhinni.
Természetesen a mágnesmotort rég megalkották és gyártják is jó pénzért a Németek, régebben 1 Magyar cég is készített kb 2 Kw-os szobányi berendezést és tudomásom szerint exportáltak is belõle (kb. 20 éve volt róla tv ripor. A magyar cég vezetõje olyasmit nyilatkozott, hogy õt nem érdekli ki hisz benne ki nem, õk gyártják, mûködik és a vevõ fizet érte. Ja és szabadalom védi !!!)
Nos tán ezért nem fogtok látni valóban mûködõ " ingyenáram generátorról" készült videót a Youtubeon.
Mizu: "Nagyon rossz lenne egy ilyen (vagy egy erösebb) minden haztartasban... Borulna a vilag jelenlegi "egyensulya".
Az biztos, hogy borulna a vilag egyensulya (foleg az energia piaci)! Tenyleg olyan rossz volna, ha egy fuggoseggel kevesebb lenne? Nem lennenek haboruk az energiahordozokert. Csokkenne/megszunne az elelmiszer es vizhiany a foldon! Persze, amig kapzsik az emberek es a penz az ur...
Elég rendes cinizmussal írtam azokat a sorokat, hiszen egy prepper forumon tudvalevõ az energiahordozó hatalmak lobbizása és az új találmányok eltüntetése.
:beer:
Végtelen ingyen energia nincs,minden véges,még a világegyetem is...aki ilyet állít,bolond..jó hatásfokú energia termelõ az van...a sufniba bárki összerakhat egy áramtermelõt...pár hangszóró mágnes,egy kocsi generátor vagy dinamó,némi kísérletezés..de ez sem tart örökké,a mágnesek elveszítik a polaritásukat...a modern kor embere egyszerûen ésszel él...gondoljunk bele..minden hónapban egy háztartás üzemeltetéséhez kb 150-200 ezer :eek: értékû csere mágnest kellene vásárolni,a régit becserélni,most fizetünk 5-10 ezret :)...ja és a mágneseket nem lehet a sufniba legyártani....nem kell összeesküvés elméleteket gyártani,jó ötletek vannak..csodák nincsenek.....és hát gondolkodjunk logikusan,ha lenne ilyen találmány ami megawattokat tudna elõállítani és felvásárolták a multik...nem logikusabb lenne ha azzal táplálnának a hálózatba????...gyakorlatilag csak a zsírzás,karbantartás lenne az önköltség,nem kellene drága urán,kõolaj,szén,földgáz..nem kellene gát,erõmû milliárdokért...nem bolondok a nagy pénzemberek sem...ha lenne ilyen már mûködne....nem mondom,hogy nem lesz,mert 100 éve még villany sem nagyon volt,de most még nincs....
Kissé naiv szemmel nézed. :)
Ezeknek a szupergazdagoknak pont abból van pénzük, hogy fenntartják az adott ipart, amibe befektettek. Akkor is, ha az szar az embereknek.
...nem hinném...pl melyik a leghatékonyabb energia termelõ? befektetett összeg/eladási ár?.....az atom erõmûvel megtáplált hálózaton nem olcsóbb a villany mint a lignit erõmûvel ellátott!!!ha a " szupergazdagok" ingyen energiaerõmûvet üzemeltetnének akkor is ennyibe kerülne a villany...ahogy most is ...csak több lenne rajta a profit.....ezek egyszerû dolgok...az otthoni erõmûvet pedig betiltatják a lobbisták és kész.....ha lenne ilyen energia forrás,minek fektetnének be milliárdokat fúrótornyokba,kutatás-fejlesztésre stb....egyszerû a képlet,a többi összeesküvés elmélet.....pl itt vannak a gáz üzemû autók vagy az étolajjal tankolt dízelek....tilos és kész..tessék a kúton gázt venni,mert az a biztonságos...ha lenne ingyen energia akkor is a kúton kellene feltölteni az autót...le lehet korlátozni úgy a dolgokat,hogy a normál hálózatról otthon nem tölthetõ ...
raktaros
07-03-2014, 10:15 PM
De szerintem müködöképes lehetne csak kéne szerezzek valami olyan anyagot ami szigeteli a mágneses erövonalakat.... :D És nem zavar be a müködésbe.
Ilyesmi nekem is eszembe jutott, csak kicsit más cucchoz: gravitációs motor.
Elég lenne kicsit árnyékolni/gyengíteni egy felületen a gravitációt.
Ha meg is tudnám fordítani, még ufót is építhetnék :)
Egy szó: befektetés. Befektetett. (Milliárdok, csilliárdok.)
..értem én,hogy mire gondolsz,féltik a már befektetett pénzt...na de azt tudjuk,hogy a jól értesült pénzemberek sokat nem agonizálnak az ilyen dolgokon...pillanatok alatt eladják a részvényeiket és átviszik(virtuálisan) a világ túloldalára,másik üzletbe...de ezek valójában nem létezõ pénzek csak a hit miatt tartja az értékét...higgyétek el ,ma még nincs használható,tömegtermelésre,sorozatgyártásra vagy nagy teljesítményt(MW) produkáló megoldás....sajnos...de ha lesz sem lesz ingyen a villany....
Törölt_fórumtag2
07-04-2014, 06:28 AM
Látom, feléledt a topic.:)
Amit ismerõs épített, kábé 100ezerbõl jött ki. Kínából rendelt brutál erõs mágneseket használt.
A kézzel való beindítás után, folyamatosan gyorsuló pörgéssel 2-3 percet mûködött, majd szétrázta magát.
Tehát van még mit finomítani a dolgon. Azonban egy dolgot bizonyított számomra, a mágnes motor nem utópia.
A másik dolog: amíg van olaj, szén, földgáz, addig mindent elkövetnek, hogy ezeket kelljen használnunk. Az alternatív energiát keresõk számára ellehetetlenítik, hogy hozzájussanak a technikai háttérhez. Ehhez nem kell tiltani dolgokat, csak olyan áron kell adni, amit nem tudunk megfizetni vagy éppen már ne érje meg beruházni.
Gondoljatok bele, mennyibõl jön ki egy nepelemes rendszer egy családi házra, egy thermo szivattyú vagy egy szélkerék. Utóbbinál építési engedély, engedélyeztetés, visszatöltési kötelezettség stb.
Mindent elkövetnek, hogy függjünk tõlük.
Kisss
07-04-2014, 06:52 PM
Ilyesmi nekem is eszembe jutott, csak kicsit más cucchoz: gravitációs motor.
Elég lenne kicsit árnyékolni/gyengíteni egy felületen a gravitációt.
Ha meg is tudnám fordítani, még ufót is építhetnék :)
Ólom?
bögre
07-04-2014, 07:07 PM
Nem. :( A gravitácios erövonalakat asszem nem lehet árnyékolni és ott vannak a tér adot részén atol fügetlenül hogy mi van ott.
A mágneses erövonalakat elvezetni lehet mágneses anyaggal de ez megint nem járhato ut.
Amugy szerintem a mágnesmotor kivitelezhetö lenne ha ideális körülményeink lennének méghozzá igen hatékony 0 eredövel. De ha ideális körülményeink lennének akkor kb minden örökmozgo lenne 0 eredövel nem kellene hozzá mágnes! :D
De ez van semmisem tökéletes...
Pityubá
07-20-2014, 09:48 PM
Kukatetõt és izolációs hõvisszaverõ fóliát használ parabolatükörnek a srác.
http://www.youtube.com/watch?v=_8sd9UgjXLE
Ebben a videóban kávépohárból készít tükröt.
http://www.youtube.com/watch?v=ux93u8yEjOs&list=PL33JoyfUcErc7WvSNbTxNLFQsYeVnLCEs
Ezeket izolációs hõtükör fóliával mi is el tudjuk készíteni, fólia mögötti zárt térbõl kell kiszívni a levegõt, vákuum hatására a fólia parabola alakot vesz fel.
Nagyobb méretben különbözõ feladatokra használhatók ezek a tükrök. Pl. a vákuum szabályozásával a parabola fókuszpontja változtatható, ezáltal távol lévõ céltárgyra fókuszálható.
raktaros
08-20-2014, 04:04 PM
Kíváncsi vagyok mire jutnak: A QEG - kvantumenergia generátor - leírása (http://harmoniaban.org/tartalom/qeg-kvantumenergia-generator-leirasa)
Fõként a kétkedõknek csinálták ezt a videót.
Ajánlom szeretettel mindenkinek "Tesla nem volt hülye" jeligével.
A lényeg, hogy van, de nem erõltetik és propagálják, mert akkor a drága nagyipar bukna...
Javaslom, hogy mindenki memorizálja, dokumentálja az ilyeneket, mert egy összeomlás után nagy elõny lesz az efféle tudás.
https://www.youtube.com/watch?v=yoCBORXzOqU
Pár hónap alatt tucatszám készítették az ilyen videókat. A kétkedõk elcsendesedtek.. Egyre több anyag van már róla fent.. Sok a Lépésrõl-lépésre bemutató.
Próbálok párat felrakni, hátha valaki hozzáértõ elkezdené gyártani. Kapásból kellene nekem egy marokkal.
Hajrá!
https://www.youtube.com/watch?v=ljKX9Om7Z4s
Ez szemléletes + a leírásban található sok infó
https://www.youtube.com/watch?v=SFB0aySrB2s&src_vid=5RKdgweo0vo&feature=iv&annotation_id=annotation_676521167
Közzététel: 2014. szept. 2.
This system of Free Energy Generator is used as free electricity magnet coil generator for 220V light bulb. For construction were used "free energy" coil, capacitor and transformator enabling even more than 220 V back stream of electric energy. The led lighting bulb is only 12W low consumpting light bulb. Explained step by step how to build free energy homemade generator device.
This is Free Generator video of free energy coil used for led bulb:http://youtu.be/SFB0aySrB2s
It is simple construction of free energy device utilizing magnetic free energy coil enerating free electricity. It is also presented in our other youtube videos but based on 1,5V led bulbs.
What is your opinion? is it reall or fake? How long can the operation work?
http://youtu.be/jiAhiu6UqXQ
http://youtu.be/sgEjqVFJXzU
http://youtu.be/-GEkRLwn2pU
http://youtu.be/iLqnqLaKe_g
https://twitter.com/WasabySunnyday
You can see my other videos on following topics:
Freie Energie, Свободная энергия, energía libre, 免費能源, Free Energy Cooling Fan, Tesla Coil, Coil Energy
Free Energy Magnet Motor, Free Energy, Free Energy Generator, Magnetic free energy generating free energy light, Free Energy Lighting Bulb Led, free energy device
BragBOL
09-20-2014, 10:35 AM
Fõként a kétkedõknek csinálták ezt a videót.
Ajánlom szeretettel mindenkinek "Tesla nem volt hülye" jeligével.
A lényeg, hogy van, de nem erõltetik és propagálják, mert akkor a drága nagyipar bukna...
Javaslom, hogy mindenki memorizálja, dokumentálja az ilyeneket, mert egy összeomlás után nagy elõny lesz az efféle tudás.
Jójó de mibõl van az a lapka?
Válassz méretet :)
neodymium+magnet (http://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=neodymium+magnet&catId=0&initiative_id=AS_20140920031926)
neodymium magnet (http://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=neodymium+magnet&catId=0&initiative_id=AS_20140920031926)
bögre
09-20-2014, 06:21 PM
Egy kis eszmefutattás. Szakmámat tekintve elektrotechnikus vagyok igy eléggé szkeptikusan állok a témához.
Szoval adott ez a két tekercsböl áló mütyür két mágnessel. És 5,92 V os stabil egyenáram jön ki a kivezetésein. Hát itt kezd érdekes lenni a dolog.
A mágnesesség mint a gravitácio nagyon hasonlo egymáshoz. Csak egy eröhatás. Energiát NEM képvisel. Maximum raktároz. Amenyi energiát belefektettünk az álapotváltoztatásba anyit is fogunk visszakapni minusz a veszteségek. Tehát mint gravitácios és mágneses energia olyan nincs. Végezhet ugyan munkát de csakis anyit amenyit belefektettünk.
Szoval az energiaforrásunk jelen esetben biztosan nem a mágnes.
Igy elsöre nem látom hogyan miként müködik vagy kéne müködnie.
Gondolom valami föld mágnesessége alapon kéne müködjön. Node Ahoz hogy abban a tekercsben nekünk feszültség indukálodjon ahoz egy változo mágneses erötér kell. Ami vagy váltakozo feszültséget vagy változo egyenfeszültséget produkálna. És ez nem váltakozo de még nemis csak periodikusan változo egyenfeszültség. Ez stabil 5,92V és ez szurja a szemem. Nade ha elég nagy a mágneses tér változásának frekvenciája akkor esetleg lehet egy stabil kimeneti feszültségünk a tekercsen.
De minek van nagy frekvenciáju mágneses tere a környezetünkben? Kb semminek.
A harmadik lehetöség hogy valami még nem ismert jelenség játszodik le a szerkezetben. Ez elég valoszinütlen mert egy ilyen primitiv dolgot neám ne fedeztek volna fel. Ne gyertek azzal hogy az energiahordozo lobbi eltitkoltatta! :D
A negyedik lehetöség hogy egy parasztvakito video.
Na de hála nektek már nekem is szurja az oldalam a téma. Ugyhogy ma este összerakom és meglátjuk mit produkál.
Nem füzök hozzá sok reményt de ha netán sikerülne akkor az eon megbaszhassa! :D
mzperiksz
09-20-2014, 06:58 PM
Mar elnezest de aki ezt elhiszi az muszaki analfabeta. Az idoben valtozo magneses fluxus indukal feszultseget a vezetoben. En is csinaltam neodym lapokkal orokforgo pc ventilatort, majd toltok fel rola videot...
... de ha netán sikerülne akkor az eon megbaszhassa! :D
:thumbup Köszi elõre is!
Mar elnezest de aki ezt elhiszi ...
Kkhhmmm... nem olyan rég ezt mondták arra, aki állította, hogy a föld kerek...
BragBOL
09-20-2014, 08:00 PM
Nekem voltak hasonló ábrándképeim ilyen kütyükrõl. :D
Méghozzá 2 funkcióval:
- generátor (bio és földenergiából villamos energia)
- antigravitáció
Mindössze egy kristálymagos tekercs kell hozzá,
de ha el is akarnánk hinni hogy létezhet (minden megvalósítható ha már gondoltunk rá),
valószínûleg tovább kell fejleszteni egy szakival, vagy "emberfeletti" képességekkel kell bírni hozzá, esetleg mindkettõ. :)
Egyébként a stabil egyenáram nekem is gyanús!
Az én megálmodott szerkezetem (nagyobbak ipari méret), álmaimban téranomáliákat okozott terhelés alatt és asszem nem volt stabil, és rendkívül könnyen el"programozódik" vagyis elromlik.
Bolond álmodozó vagyok mi? :haha:
bögre
09-20-2014, 08:24 PM
Bebizonyosodott nem müködik.
Bebizonyosodott nem müködik.
Arra tudnál magyarázatot adni, hogy hogy müködik a videóban?
Gondolom az akkor csalás.
A leírások szerint készítetted?
Pityubá
09-21-2014, 08:09 PM
Mar elnezest de aki ezt elhiszi az muszaki analfabeta. Az idoben valtozo magneses fluxus indukal feszultseget a vezetoben. En is csinaltam neodym lapokkal orokforgo pc ventilatort, majd toltok fel rola videot...
Embörök a tekercsben váltóáram indukálódik ugyebár, hmmm és egyenáramú a motor...nem elhinni. :D
Pityubá
09-22-2014, 11:39 PM
Ugyan nem nekem szólt a kérdés, de úgy látom, más nem akar válaszolni. :)
Tesla-tekercs lehet a kamera látómezején kívül.
Lehet energiát sugározni ez eddig OK.
De így is váltóáram indukálódik a Tesla tekercs által kisugárzott mezõben lévõ tekercsben.
UI:
Régebben gyermekkoromban divat volt a nagy rádióadók közvetlen közelében kiégett neoncsöveket dugni a virágoskert földjébe Pl. törzses rózsafák mellé.
Vajon mi történt a neoncsövekkel ez volna a találós kérdés. :)
szfenikus
09-23-2014, 07:18 PM
Az a legnagyobb baj, hogy a netre cenzúra nélkül felkerül minden baromság.
Így van ezzel az örökmozgó, meg az ingyenenergiás témakör is...nem véletlenül utálják az emberek a reáltárgyakat és vágyják a csodákat.
Ha lenne tényleges áttörés új energiaforrások ill. energiákat oda-vissza áttranszformáló szerkezetek terén, akkor már rég megcsinálták volna, DE csak azért, hogy az adott nemzet fegyver-nagyhatalommá váljon. A helyzet, az, hogy ilyen eszközök nem léteznek, ebben a naprendszerben. A Mi rendszerünkre érvényes szabályokat Newton, Galilei, Boyl-Mariotte, Bernoulli, Faraday, Joule...stb. állította fel.
Ezek a felismerések tették az új kor emberének életét kényelmessé. Felváltották az izmok és az elemek energiáját gépi energiák...és most oda tartunk, hogy majd eljöhet az az idõ, amikor egyensúlyba jut az izommunka a gépi munkával. No ez utóbbi dolog okozza a jövõtõl való félelmet elsõsorban...
szfenikus
09-23-2014, 07:50 PM
Látom, értsd jól, nem a szabályokat alkották a fennt jelzett tudósok, hanem felismerték a szabályszerûségeket.
Pityubá
09-23-2014, 09:53 PM
Wannabe, valóban a harmatos káposztaföld zenéjérõl hallottam, valamint az adótorony közelében esti szürkületben derengõ neoncsövekrõl is. :)
shadow177
09-24-2014, 07:38 AM
Volt élelmes paraszt aki a csirkeólainak világítását a TV adó energiájával oldotta meg.
szfenikus
09-24-2014, 07:01 PM
Megpróbálom a Ti fejetekkel látni a Ti jövõtöket:
Napelem, szélturbina, napkollektor, vízhúzó szélkerék, motoros áramfejlesztõ...
...ezek mind látványos és hívatlan vendégek érdeklõdését felkeltõ dolgok...
És akkor innen már nem tudom tovább gondolni ezeket a képeket.
Vietnamiveteran
09-24-2014, 07:46 PM
Megpróbálom a Ti fejetekkel látni a Ti jövõtöket:
Napelem, szélturbina, napkollektor, vízhúzó szélkerék, motoros áramfejlesztõ...
...ezek mind látványos és hívatlan vendégek érdeklõdését felkeltõ dolgok...
És akkor innen már nem tudom tovább gondolni ezeket a képeket.
Nekem van ilyenem ami szerinted felkelti a hívatlan vendégek érdeklõdését :
3906
viszont van ilyenem is :)
3907
meg ilyen is :)
3908
Aki itt túlélésre rendezkedik be az biztosítja a javai védelmét , csak ezt akartam ebbõl kihozni :)
A. L. Ias
09-24-2014, 08:14 PM
Lehet, hogy vonzzák a hívatlan vendégeket. De azt az élet legkisebb jele is vonzza. Azok nem letelepedni és dolgozni akarnak, hanem fosztogatni és tovább menni. És mindegy, hogy milyen értéket találnak viszik bármi is lesz az.
Ha pedig ebbõl indulunk ki, akkor bármiféle életjel biztos halálos ítélet. És a történelmi tapasztalat sem ezt bizonyítja. A fosztogatók általában kaját, piát, fegyvert és szexet akartak. Ha megszerezték tovább mentek, a nagy többség életét megkímélve, hogy legközelebb is legyen mit kifosztani. Amíg bele nem futottak egy erõsebb csoportba ami felszámolta õket és átvette a területeit. A nép pedig kiszolgálta az új urat. Most is ez van, csak békésebbek az eszközök.
pappito
09-25-2014, 01:38 AM
Nekem van ilyenem ami szerinted felkelti a hívatlan vendégek érdeklõdését :
3907
meg ilyen is :)
az a palack kétségtelenül felkeltette az érdeklõdésemet :)
pappito
09-25-2014, 01:42 AM
olvastátok Robert Merle-tõl a Malevilt?
igazi csoportos túlélõsztori, egy véletlennek köszönhetõen egy várban túlél egy csapat ember, akik megpróbálnak mindenféle régi módszereket alkalmazni mert a modern eszközök nem mûködnek. Ez persze csak egy regény amit 1972-ben írt Merle és 1979-ben játszódik.
Na abban van egy rész amikor az éhezõ hordák nekiállnak lelegelni a frissen kikelt vetést és a legelõk már szinte állatok, a civilizáltságukat megõrizni próbáló várlakók pedig kiirtják mind. Nagyon jó könyv amúgy is érdemes elolvasni, a prepperekhez hasonló kérdéseket feszeget sok helyen
venosz
10-12-2014, 07:51 PM
Ez nem nap, de ingyen energia lehet, még nem tudom mûkszik-e Megálmodtam, elkészítettem, felszereltem a föstcsõre. Elvileg hûti a kályhacsövet átadja a meleget a szoba levegõjének, nem megy ki mind a kéményen. "Hulladék" alulemezbõl hegesztettem.4051
raktaros
10-12-2014, 08:08 PM
Ügyes. Sparhelthez is lehet kapni hõdobot, de egy barátom leszerelte, mert túlhûtötte a füstöt, nem volt olyan jó a huzat mint nélküle.
A tied jó, mert "hangolható" :).
Pityubá
02-13-2015, 09:15 PM
Napelem barkácsolóknak (naplopóknak) 100db 4.28 W 16.6% efficiency 156 Poly polycrystalline Solar Cell US $149.90
http://www.aliexpress.com/store/product/100pcs-4-28-W-17-2-efficiency-156-Poly-polycrystalline-Solar-Cell-6x6-for-Diy-Solar/319525_32249542716.html
1 cella 0.5Volt 8.4A 4.2Watt
24 db sorba kötve 12Volt, 100W teljesítmény.
Ebbõl 4db 12Voltos táblát lehet kihozni 400Watt
Ez már komoly teljesítmény (ezért az árért) :D
Lekvár
02-13-2015, 09:47 PM
Napelem barkácsolóknak (naplopóknak) 100db 4.28 W 16.6% efficiency 156 Poly polycrystalline Solar Cell US $149.90
http://www.aliexpress.com/store/product/100pcs-4-28-W-17-2-efficiency-156-Poly-polycrystalline-Solar-Cell-6x6-for-Diy-Solar/319525_32249542716.html
1 cella 0.5Volt 8.4A 4.2Watt
24 db sorba kötve 12Volt, 100W teljesítmény.
Ebbõl 4db 12Voltos táblát lehet kihozni 400Watt
Ez már komoly teljesítmény (ezért az árért) :D
Van hazai gyártású napelem...akik közel vannak a tûzhöz, találnak pár darabot "elszórva". :)
Érdemes körülnézni a hazai oldalakon...
pl: http://mobil-telefon.vatera.hu/mobiltelefon_akkumulator_tolto/tolto/napelemes_tolto/napelem_cella_keszlet_2035987226.html
Nealden
03-20-2015, 08:05 AM
Lehet hibás az elképzelés (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=d627_KelaFo), de én látok benne fantáziát...ezért megosztám vala. :)
Pityubá
03-20-2015, 08:43 AM
Lehet hibás az elképzelés (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=d627_KelaFo), de én látok benne fantáziát...ezért megosztám vala. :)
Valóban, a látványos trükköt bárki meg tudja csinálni. Lényege az asztal alá helyezett nyitott fegyverzetû nagy teljesítményû váltóáramú trafó.
Akár 30cm távolságra is forgásba hozza az állandó mágneses forgórészt. Mivel ez nem szinkron motor ezért indítási fordulat kell hozzá.
Sajna a felpörgetett számítógép ventilátorról nem tudtam 1,3 Voltnál nagyobb feszt levenni. Ez pedig édeskevés annak a LED lámpának.
Tehát azt mondom néked figyeld a kezemet mert csalok. "idézet a felejthetetlen Rodolfo bûvész nagymestertõl"
Lekvár
03-20-2015, 09:04 PM
Hadd mondjak valamit:
Szakmám szerint elektronikai mûszerész vagyok, és eddig nem találtam ennek a világnak az alkalmazott fizikai törvényei között "kiskaput".
Mindezt sajnálattal írom, mert nekem is jó lenne a földbõl kilógó ingyen energiás vezeték... de eddig még mindig jött a villanyszámla. :D
Amit eddigi életemben megtanultam: SEMMI SINCS INGYEN!
Pityubá
04-13-2015, 10:25 PM
Jó ütemben haladok a parabola antennából készülõ hõtükör projekttel, amit 1 éve indítottam.
Jó munkához idõ kell. :D
Elsõnek 60cm-es parabola tányért használok, ha minden a terv szerint sikerül akkor 1,2 méteres lesz a következõ.
Ha elkészül kísérleteket végzek, étel fõzök, vizet forralok, kis Stirling motort hajtatok véle.(ez még nem kész)
Szóval a mai napon felcsiszoltam a parabola antenna belsõ felületét, 180-as utána 400-as vászonnal/papírral.
Amit rongy darabbal szorítottam a felületre. Íme a kép róla.
https://lh4.googleusercontent.com/m3V_2squuOY_HiYk646cyk09Dc5jSmZ6RqqLAlu_LhnNvysvpO Yyq9tMSmwpStYHxg__yQ=w1332-h547
Következõ mûvelet a párazáró fólia öntapadós/alu. gõzölt ragasztószalag csíkonként történõ felragasztása. A képen jól látható a simára csiszolt felület.
Lehet másképp is készíteni, Mylar fóliát (http://gomoa.net/images/gro1255.jpg) (túlélõ izolációs fólia (http://www.kesblog.hu/wp-content/uploads/2010/11/BCB_emergency_blanket.jpg)) a peremén ráragasztani, majd a tányéron lévõ lyukon keresztül ki kell szívni a levegõt a tányér és a fólia közül.
Majd a lyukat be kell ragasztani szalaggal. Fólia szépen ráfeszül és felveszi a parabola alakot.
https://lh4.googleusercontent.com/WnMataNgF0kSP4Cj64pbpAJhe6qfYweT_1Jdov_niksfofvqHi 4i0NrPLIYcb57lua09ew=w1332-h547
Folyt. köv.
Zacskóbicska
04-14-2015, 05:52 AM
Jó ütemben haladok a parabola antennából készülõ hõtükör projekttel, amit 1 éve indítottam.
Jó munkához idõ kell. :D
Elsõnek 60cm-es parabola tányért használok, ha minden a terv szerint sikerül akkor 1,2 méteres lesz a következõ.
Ha elkészül kísérleteket végzek, étel fõzök, vizet forralok, kis Stirling motort hajtatok véle.(ez még nem kész)
Szóval a mai napon felcsiszoltam a parabola antenna belsõ felületét, 180-as utána 400-as vászonnal/papírral.
Amit rongy darabbal szorítottam a felületre. Íme a kép róla.
https://lh4.googleusercontent.com/m3V_2squuOY_HiYk646cyk09Dc5jSmZ6RqqLAlu_LhnNvysvpO Yyq9tMSmwpStYHxg__yQ=w1332-h547
Következõ mûvelet a párazáró fólia öntapadós/alu. gõzölt ragasztószalag csíkonként történõ felragasztása. A képen jól látható a simára csiszolt felület.
Lehet másképp is készíteni, Mylar fóliát (http://gomoa.net/images/gro1255.jpg) (túlélõ izolációs fólia (http://www.kesblog.hu/wp-content/uploads/2010/11/BCB_emergency_blanket.jpg)) a peremén ráragasztani, majd a tányéron lévõ lyukon keresztül ki kell szívni a levegõt a tányér és a fólia közül.
Majd a lyukat be kell ragasztani szalaggal. Fólia szépen ráfeszül és felveszi a parabola alakot.
https://lh4.googleusercontent.com/WnMataNgF0kSP4Cj64pbpAJhe6qfYweT_1Jdov_niksfofvqHi 4i0NrPLIYcb57lua09ew=w1332-h547
Folyt. köv.
Vagy akár be is ezüstözheted a parabolát egy vékony és tükörfényes (a tükör is így készül) ezüst réteggel, amit a felületen választasz ki.
Pityubá
04-14-2015, 06:20 AM
Igen megoldható az ezüstözés. Kisebb réz felületen használtam régebben.
(ezüst klorid, Nátrium Hidrogén Tartarát, Citromsav vizes szuszpenziójával dörzsöltem be a réz felületet és kivált rá az ezüst)
Ne haragudjatok de ez más topikba való téma lehet.
Újra felteszem az eltûnt képeket.
http://kepfeltoltes.hu/150414/94137995601csiszol_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/150414/43276280602f_mg_z_ltszalag_www.kepfeltoltes.hu_.jp g
Pityubá
04-14-2015, 08:30 AM
A tányér befóliázva. Hát kérem ez nehéz kenyér így elsõre, tele kisebb hibákkal.
A tükrözõdés még megfelelõ, a képen látható reáhelyezett tárgyak tükörképe.
http://kepfeltoltes.hu/150414/04fel_letihib_k_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Kb 6 cm átmérõre gyûjti össze fókuszpontjában a fényt.
Enyhén felhõs idõben sem lehet a kezet a fókuszban tartani 1 pillanatig sem nehogy valaki ezt megpróbálja !
Kiviszem a telkemre és végzek vele néhány deszkaégetõs próbát. Készítek képeket is róla.
http://kepfeltoltes.hu/150414/03k_szt_ny_r_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
mzperiksz
04-14-2015, 10:57 AM
Anno fresnel lencsével szórakoztam, annak talán jobb a hatásfoka :)
Prodzsektoros tévébõl lehet bontani ;)
A tányér befóliázva. Hát kérem ez nehéz kenyér így elsõre, tele kisebb hibákkal.
A tükrözõdés még megfelelõ, a képen látható reáhelyezett tárgyak tükörképe.
Kb 6 cm átmérõre gyûjti össze fókuszpontjában a fényt.
Enyhén felhõs idõben sem lehet a kezet a fókuszban tartani 1 pillanatig sem nehogy valaki ezt megpróbálja !
Kiviszem a telkemre és végzek vele néhány deszkaégetõs próbát. Készítek képeket is róla.
Pityubá
04-14-2015, 03:26 PM
Van nékem is A4-es Fresnel lencsém, azzal is jó mókákat lehet végezni. De most a parabola tükör kipróbálása volt a feladat.
Na kérem a Youtubeon fenn van 2 videó a parabolatükörrõl.
Fát égettem, és vizet forraltam vele, telekszomszédot meghívtam teázni, háát nézet egy nagyot, mert ilyent még nem látott. :D
Tükör kis méretébõl adódóan a 2 pohár teavizet 20 perc alatt forralta fel. De jól esett a teázás és volt kivel beszélgetnem ezekrõl a dolgokról.
Vizet hõálló matt feketére festett, energiaitalos dobozban függesztettem a tükör fókuszpontjába.
Ezzel még nagyobb mennyiségû ételt nem lehet fõzni. Szükséges a nagyobb 1,2 méter átmérõjû parabola elkészítése.
Próba alatt sok tapasztalatot szereztem a melegítendõ tárgy függesztésével kapcsolatban. A nap mindig odébb áll ;)
https://www.youtube.com/watch?v=A8ruZ0siMkM&list=PLsMz6S-Mcxg-PkoIgAv9WQYB-rxtY-gPL
https://www.youtube.com/watch?v=iZpKPsHKHiE&list=PLsMz6S-Mcxg-PkoIgAv9WQYB-rxtY-gPL&index=2
raktaros
04-14-2015, 06:02 PM
Ügyes vagy :tapsol:
Pityubá
04-14-2015, 06:22 PM
Ügyes vagy :tapsol:
Á dehogy, bárki reprodukálni tudja. De tapasztalatszerzésnek jó volt. ;)
Másoknál is van kidobott parabola antenna, alu gõzõlt ragasztószalag is kapható ott ahol tetõfedõ termékeket árulnak.
Azért egy Stirlinget összedobok és kipróbálom, készítek nagyobb tükröt amin kaját is lehet fõzni.
Szóval tervek vannak....
raktaros
04-14-2015, 06:40 PM
Én mindig csak tervezgetek, agyalok, aztán mire nekiállnék már nem is érdekel annyira, másra kattanok rá :(
mmilan21
04-14-2015, 09:03 PM
Hamarosan én is közzé teszek pár képet az aszalómról.
Felépült hellyel-közzel, még festeni kell az aszalót + összekötni a kollektorral és az egészet elhelyezni a megfelelõ helyre... és persze letesztelni +finomítások.
kb. 15k HUF-ból(volt itthon üveg + némi faanyag hozzá) épül fel sok-sok munkaóra alatt.
Körülbelül 2 hét és már üzemképes lesz.
Zacskóbicska
04-15-2015, 06:10 AM
Á dehogy, bárki reprodukálni tudja. De tapasztalatszerzésnek jó volt. ;)
Másoknál is van kidobott parabola antenna, alu gõzõlt ragasztószalag is kapható ott ahol tetõfedõ termékeket árulnak.
Azért egy Stirlinget összedobok és kipróbálom, készítek nagyobb tükröt amin kaját is lehet fõzni.
Szóval tervek vannak....
Hát akkor tervezd be a napenergiás automata pálinkafõzõt. Ha nagyon meleg, elfordítja a tükröt. A parabola alatt a környezethez képest mindig hidegebb van, oda jó lesz a Peltier elem, az meg mûködteti a hûtõkört. Óriási lenne és igazi tiszta szesz:)
Pityubá
04-15-2015, 07:43 AM
Hát akkor tervezd be a napenergiás automata pálinkafõzõt. Ha nagyon meleg, elfordítja a tükröt. A parabola alatt a környezethez képest mindig hidegebb van, oda jó lesz a Peltier elem, az meg mûködteti a hûtõkört. Óriási lenne és igazi tiszta szesz:)
Megszívlelendõ 5 letek. A pálinkafõzõn én is gondolkodtam. HE-HE egyfelé járnak a gondolataink. 5346
WestBam
04-15-2015, 08:06 AM
Van nékem is A4-es Fresnel lencsém, azzal is jó mókákat lehet végezni. De most a parabola tükör kipróbálása volt a feladat.
Na kérem a Youtubeon fenn van 2 videó a parabolatükörrõl.
Csak egy ötlet: a parabolának szokott lenni egy karja is (vagy három pálcás láb) amin a fejet rögzítik. Az mintha pont a fókuszpontba lenne illesztve gyárilag. Nem lenne célszerû azt megtartva akár egy kampóval edénytartónak rajta hagyni?
Pityubá
04-15-2015, 11:24 AM
Csak egy ötlet: a parabolának szokott lenni egy karja is (vagy három pálcás láb) amin a fejet rögzítik. Az mintha pont a fókuszpontba lenne illesztve gyárilag. Nem lenne célszerû azt megtartva akár egy kampóval edénytartónak rajta hagyni?
De jó 5 let amit írsz az pontosan a fókuszban helyezkedik el.
Sajna ezt valaki anélkül tette ki a konténerek mellé, lehet a tartót meg bedobta a konténerbe. :rolleyes:
Ígéret már van egy nagyobb parabolára, tán annak megkapom a tartó karját.
WestBam
04-15-2015, 11:40 AM
Ezt nem tudtam, persze ajándék lónak ne nézd a fogát :thumbup
raktaros
04-15-2015, 02:10 PM
De jó 5 let amit írsz az pontosan a fókuszban helyezkedik el.
Sajna ezt valaki anélkül tette ki a konténerek mellé, lehet a tartót meg bedobta a konténerbe. :rolleyes:
Ígéret már van egy nagyobb parabolára, tán annak megkapom a tartó karját.
Sajna nehéz találni kidobott prímfókuszos tükröt (http://1.bp.blogspot.com/-S9TPPKy90rI/Tfhz5F98XBI/AAAAAAAAAnQ/5vMq0B1tImk/s1600/Prim.jpg), aminél középen van a fókusz (a "3 pálcás láb"-as), egy idõben én is keresgettem. Ma már szinte mindenhol ofszet tükröket (http://www.frekvencia.hu/lexikon/o/ofszet-parabola.htm) használnak :(.
Itt (http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1181470266&order=timeline&index=12&azonosito=hobbycnc) is kis stirlinget tettek rá :).
Pityubá
04-15-2015, 07:03 PM
Sajna nehéz találni kidobott prímfókuszos tükröt (http://1.bp.blogspot.com/-S9TPPKy90rI/Tfhz5F98XBI/AAAAAAAAAnQ/5vMq0B1tImk/s1600/Prim.jpg), aminél középen van a fókusz (a "3 pálcás láb"-as), egy idõben én is keresgettem. Ma már szinte mindenhol ofszet tükröket (http://www.frekvencia.hu/lexikon/o/ofszet-parabola.htm) használnak :(.
Itt (http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1181470266&order=timeline&index=12&azonosito=hobbycnc) is kis stirlinget tettek rá :).
Háát találni azt nehéz, de ha a barátom hozzám vágja azt el kell fogadnom. Elvileg ígéret van reá, hogy kapok 1.2 méter átmérõjût. :D
raktaros
04-15-2015, 08:24 PM
Kávéfõzõ :)
https://www.youtube.com/watch?v=HMCiafpYP30
Van pár vákuumcsövem, van ötleted mire lehetne egyszerûen felhasználni?
Pityubá
04-15-2015, 09:34 PM
Természetesen van ötletem.
Hozz 1-et Zeg.re és bemutatom miféle ínyencségeket lehet benne a nap hõjével sütni. 5349 5350
Utána jól megbeszéljük a prepper teendõket. 5351
raktaros
04-16-2015, 01:40 PM
Természetesen van ötletem.
Hozz 1-et Zeg.re és bemutatom miféle ínyencségeket lehet benne a nap hõjével sütni. 5349 5350
Utána jól megbeszéljük a prepper teendõket. 5351
Rendben :beer:
Csak süssön a nap.
mmilan21
04-28-2015, 04:38 PM
Egy hét tesztüzem után most már elmondhatom, hogy elkészült az eddigi legnagyobb projektem:
Itt látható az aszalórész, a sörkollektor és az összekötésük. Ez utóbbi nem biztos, hogy a végleges verzió.
5414
Mezei sötétbarna festékkel van lefestve az egész, még a sörös doboz csövek is. A csöveket majd cserélni fogom (következõ szezonra) a Solkotéval lefestett verziójúra. A kollektor teteje lényegében egy régi ablakszárny, üveggel együtt.
Alul az esõelvezetés látszódik és kicsit arrébb a kutya is :).
5415
Az aszaló részbe négy darab rostély került behelyezésre, az ajtaja zárható és ki is támasztható.
A hézagkitöltõ anyag szerepét akril tömítõ teszi ki.
A lég be és kivezetéseknél sátorról leszedett rovarháló teljesít szolgálatot.
Az ajtóra gumicsíkok vannak felhelyezve a légszivárgások megakadályozása végett.
5416
A rostélyokat szúnyoghálóból és lécekbõl készítettem el.
5417
A sörkollektor felsõ részén elvan helyezve egy hõmérõ. Nemrégiben - felhõs idõben - 30 fokot mutatott. A napsütéses csúcsidõben elérte már a 70 fokot is Celsiusban.
Az egész (lowbudget) projekt költségvetése 15-17 000 Ft volt.
Egy szezon alatt vissza is hozza majd az árát.
Késõbbiekben még veszek majd egy napelemes töltõt és azzal fogom üzemeltetni a beszerelésre kerülõ két-három pc ventilátort.
A napelemes USB töltõ lead stabil 5,5 voltot - ez pont elég arra, hogy alapjáraton forogjanak a pc ventilátorok.
A panel csúcsteljesítménye 4W, a ventilátoroké egyenként 0,6W.
Ráadásul, ha kell akkor még telefont is lehet tölteni a panellel. :cool:
maghar
11-19-2015, 01:31 PM
http://butor-lakberendezes.vatera.hu/epitkezes_felujitas/epuletgepeszet_hutes_futes/napelem_napkollektor/napelem_50w_6990ft_2153390528.html
Pár hónapja árulják a neten megszûnt gyártó terméke,de a többi hasonló teljesítményû napelemhez képest szinte ingyen van.3 darabból akarok összehozni egy 150 wattos autóakkumulátoros rendszert amivel 12voltos rendszert tudok mûködtetni a házban. Laptop,tablet,telefon,led világítás,hûtõláda,stb.meg esetleg egy 220voltos invertert vésztartaléknak,de megvagyok nélküle is,mióta rájöttem hogy sok 220-as gép mûködik vészhelyzetben 12voltról is,igaz kisebb fordulaton pl:sarokcsiszoló(flex),fúrógép,stb.Kiegészít és képen egy autógenerátorból készített szélkeréken gondolkodtam,szerintem ennél gazdaságosabban nem lehet egy ilyen rendszert kihozni.
Ezek 30 volt körüliek . Milyen elektronikát használsz hozzá ?
maghar
11-19-2015, 06:01 PM
Még nem raktam össze,mert nincs hová telepítenem de úgy akarom összerakni hogy napelemek,12voltos töltésvezérlõre kötve,innét az akkumulátorokra amiket soros kapcsolással szerelek,hozzá szivargyújtó aljzat elosztóval.Szivargyújtóhoz meg szinte mindenféle adapter beszerezhetõ.
maghar
11-19-2015, 06:36 PM
Lehet hogy töltésvezérlõ helyett egy egyszerû feszültségszabályzó is megteszi amilyen az autó generátorokon is van,de nem értek hozzá jobban mert a faiparban tevékenykedem :)
Azért igyekszem autóalkatrészekbõl összerakni amit csak lehet,mert ezekhez könnyen hozzá lehet jutni akkor is ha esetleg már nem lesznek boltok,ahol pótalkatrészeket lehetne beszerezni.
Pityubá
11-19-2015, 10:43 PM
Ezek 30 volt körüliek . Milyen elektronikát használsz hozzá ?
Jogos a felvetésed.
Bizony ezekhez a napelemekhez 24 voltos töltésvezérlõ és akkumulátorok kellenek.
Túl sokat pazarolna pazarolna 12 voltos rendszer esetén. :rolleyes:
Pityubá
11-19-2015, 10:47 PM
Lehet hogy töltésvezérlõ helyett egy egyszerû feszültségszabályzó is megteszi amilyen az autó generátorokon is van,de nem értek hozzá jobban mert a faiparban tevékenykedem :)
Azért igyekszem autóalkatrészekbõl összerakni amit csak lehet,mert ezekhez könnyen hozzá lehet jutni akkor is ha esetleg már nem lesznek boltok,ahol pótalkatrészeket lehetne beszerezni.
Nos az autó feszültségszabályozója a generátor gerjesztõ feszültségét szabályozza, napelemnél ilyen nincs. Nem lehet kikerülni a napelemhez illeszkedõ töltésvezérlõt. ;)
maghar
11-19-2015, 10:58 PM
Ezt észre sem vettem,akkor B terv :) 2db 12v aksit töltéshez párhuzamosan kötök,a töltésvezérlõk általában tudják a 24voltot is.
http://www.ipari-led.hu/Panelectron-Napelemes-toltesvezerlo-12V---4A
maghar
11-19-2015, 11:11 PM
Ha így sem mûködik nincs ötletem,12v,50w-os napelemet nem találtam 30e.ft alatt :( és legalább 3db kellene.
Pityubá
11-20-2015, 09:37 AM
Ezt észre sem vettem,akkor B terv :) 2db 12v aksit töltéshez párhuzamosan kötök,a töltésvezérlõk általában tudják a 24voltot is.
http://www.ipari-led.hu/Panelectron-Napelemes-toltesvezerlo-12V---4A
Értem az elképzelésedet. Mivel írtad nem vagy járatos a témában, kicsit hétköznapi elmondással, korrekcióra szorul.
24 Voltos napelemrõl levett teljesítmény szempontjából nem mindegy, hogy 24 volt 4 Amper=96 Watt. Vagy 12 Volt 4 Amper=48 Watt.
A töltésvezérlõk a beállítottnál nagyobb feszültséget egyszerûen fogalmazva levágják, és erre mondtam, hogy ez a veszteség, vagyis a 24 Voltból, a 12 Voltos töltésvezérlõ a számára felesleges + 12 Voltot levágja és nem fogja az akksiba tölteni.
Nem levágni kell, hanem 24 Voltos napelemhez 24 Voltos töltésvezérlõ + 2 db sorba kötött 12 Voltos akkumulátor kell.
Mivel 1 napelemtábla 100 Wattos és ebbõl 3 at akarsz párhuzamosan kötni, 3X4 Amper az-az 12 Amperes töltésvezérlõre lesz szükséged. ;)
Pityubá
11-20-2015, 09:45 AM
Íme az én 12 Voltos 1 Amperes, hordozható tábori napelemes rendszerem. De erõs napsütésben pontosan napra fordítva több mint 1 Ampert ad le.
8 Amperes töltésvezérlõvel, arra az esetre ha bõvíteném a rendszert. Töltésvezérlõ legyen teljesítményében mindig túlbiztosított.
6614
maghar
11-20-2015, 07:40 PM
Így már érthetõ,köszönöm a segítséget.
Zacskóbicska
11-21-2015, 07:21 AM
Én is inkább a 12 V-os rendszert tartom szerencsésnek, mert 24 V-os akkumulátor nehezen szerezhetõ be. Ha két 12 V-ost kötsz sorba, ott már gond lesz az akksik eltérõ ellenállása, kapacitása miatt. Hiába azonos típus, itt a típuson belüli kis eltérések is azt eredményezik, hogy a felépített rendszer nem lesz hosszú életû. Vagy pedig a két akksit ki kell "egyensúlyozni", ez viszont a hõmérséklet ingadozást is figyelembe véve korántsem egyszerû feladat.
nomad
11-22-2015, 05:49 AM
Én is inkább a 12 V-os rendszert tartom szerencsésnek, mert 24 V-os akkumulátor nehezen szerezhetõ be. Ha két 12 V-ost kötsz sorba, ott már gond lesz az akksik eltérõ ellenállása, kapacitása miatt. Hiába azonos típus, itt a típuson belüli kis eltérések is azt eredményezik, hogy a felépített rendszer nem lesz hosszú életû. Vagy pedig a két akksit ki kell "egyensúlyozni", ez viszont a hõmérséklet ingadozást is figyelembe véve korántsem egyszerû feladat.Csatlakozom:) 12 volt egyenáramra szinte minden csatlakoztatható, amit szivargyújtó vagy USB csatlakozóval gyártanak. http://sajatkezuleg.blog.hu/2012/10/28/12_voltos_eszkozok_napelemes_rendszerhez_is
Sorba kapcsolt aksik esetén egy ilyen kiegyenlítõ kell - http://www.akkutop.hu/tolteskiegyenlito_1472 Üdv
nomad
11-22-2015, 06:06 AM
Már nem pazarol. Erre fejlesztették ki az MPTT töltésvezérlõket. http://www.napkorszak.com/documents/product/toltvez/MPPT-10.pdf
Zacskóbicska
11-22-2015, 08:20 AM
Ez hogyan egyenlíti ki a sorbakötött akksik közötti kapacitás eltérést? Azt értem, hogy megakadályozza a túltöltést. De hogyan védi meg a rendszert attól, hogy az akksikból a teljesítmény kinyerésekor egyforma áram jöjjön ki mindkét akkumulátorból? Ugyanúgy töltésnél is mindkettõbe egyforma áramnak kellene befolynia.
Pityubá
11-22-2015, 09:02 AM
Már nem pazarol. Erre fejlesztették ki az MPTT töltésvezérlõket. http://www.napkorszak.com/documents/product/toltvez/MPPT-10.pdf
Látom aki keres talál, csak így tovább a megkezdett úton. Hááát ezt is megoldották a fiatal ruszki mérnökök. ;)
Pityubá
11-23-2015, 06:25 PM
Na né mit találtam. Direkthajtású mosógépmotoron érdekes szélturbina. Emberek 5 perces munka. (Úgy is néz ki) :D
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfl1/v/t1.0-9/11986467_1161408893873973_6770253297290862312_n.jp g?oh=1d55dbc04872d711f9c11817c50ea71a&oe=56ECDD6D
maghar
11-23-2015, 08:20 PM
Sikerült 2db szünetmentes tápegységhez hozzájutnom,kérdezném szakavatott kollégákat hogy napelemes rendszerben ólom aksira kötve inverterként használható lenne e?
6635
maghar
11-23-2015, 08:22 PM
2db aksi van benne de már nem tölthetõek.
Pityubá
11-25-2015, 12:31 AM
Sikerült 2db szünetmentes tápegységhez hozzájutnom,kérdezném szakavatott kollégákat hogy napelemes rendszerben ólom aksira kötve inverterként használható lenne e?
6635
Leadott teljesítményük függvényében, igen. Vész esetén én is használnám a szünetmenteseimet, autó aksiról. (600 Watt)
De lényeges a kimenõ jel fajtája is. Sok 230 Voltos készülék szereti a szinuszos tápfeszt.
csulák
12-31-2016, 04:18 PM
nem azt allitota hogy kerek, hanem ,hogy a nap korul forog.
GaborV
01-10-2017, 11:48 PM
http://onellatas.hu/energiaonellatas/legkollektor/legkollektor.html
sörkollektor másképp
Rozsomák
01-12-2017, 05:16 AM
Nem tudom, de mondjuk vegyünk egy tartályt, tegyünk bele némi olmot, töltsük fel savas vízzel, és lám világít a lámpa. ezt tegyük meg még párszor belül kössük össze, és kész az aksi. vegyünk még egyet, és kössük össze kívül. Kész a 24 volt. Nem kell oda semmi kiegyenlítõ, ahogy belülre sem kell. Azok a vékony vezetékek... azokon keresztül egyenlítene? :D Ha az egyik fel van töltve a másik meg nem, akkor szétég a picsába.
Egy szó mint száz, mindegy, hogy belül, vagy kívül kötöd össze a cellákat. Ez az aksi feljavító, csak kamu.
Az "ingyen" az nem éppen jellemzõ, 10.000 dollár az 5.300 Watt-os, amivel már el lehet látni egy házat. És akkor nem beszéltünk a javításokról, cserealkatrészekrõl, akumlátorokról és a többirõl. És persze installálni is kell ám a rendszert, ami szintén nincs ingyen. Talán 20.000 dollárból kijönne összesen.
Úgyhogy ránéztem a szélturbinákra is. 10 km/h szél alatt meg se mozdulnak a lapátok. Illetve ahhoz a rendszerhez is komoly befektetés kell. Meg azt rá se lehet kötni a hálózatra, kizárólag off-line módban mûködik. És ennél is több tízezer dollárról van szó, ami komolyabb az mindennel együtt 60.000 dollárba simán belekerül. Ami 18 millió Ft! (Házam se került olyan sokba.)
Szóval lehet agyalni. A napelemes az esetleg jobb, meg talán olcsóbb is, meg lehet a kormánytól valamit kérni rá, 30%-ot, esetleg, de nem biztos az se. Talán 20 év alatt visszahozná az árát a 20 ezres kiszerelés. Persze ez az idõjárástól is függ. A 60ezres szélturbina meg 60 év alatt, persze az is idõjárás függõ, hogy fúj-e a szél vagy nem. És ha fúj is, akkor elég erõsen, vagy annyira hogy meg se mozdulnak a lapátok, vagy ha megmozdulnak akkor épp csak hogy, vagy rendesen forgatja-e õket. :cry:
raktaros
01-15-2017, 05:47 PM
Hogy szõrszálhasogató legyek, az energia maga ingyen van :), csak a kinyeréséhez szükséges eszköz kerül (nem kevés) pénzbe.
Ha pénzügyi oldalról nézzük a dolgot, szerintem nem érdemes foglalkozni a napelemmel mert elég határeset a megtérülése (15-20év körül számolnak ha nem kell javítani, részegységet cserélni), széllel meg végképp nem.
Lehet játszani a megtérülési idõvel ha túlméretezel és a nyári többletet télen elfûtöd.
A faluban is valakinek tele a tetõ napelemekkel, valamelyik nap mikor arra mentem zúgtak a klímák, gondolom azzal fûti el a többletet õ is.
Ha nem tudsz fával fûteni esetleg nézz utána nálatok milyen árban van a tartályos gáz. Még az is olcsóbb mint a villany.
Most hirtelen egy 2001-es összehasonlítást találtam, de talán az arányok most is hasonlóak: "Összehasonlításképpen: 1 kWh propán ára 14,9 Ft, a vezetékes gázé 3,6 Ft, a villamos energiáé 21,2 Ft. "
Persze ehhez a fûtést is ki kell építeni, így lehet ugyanott lennél pénzben.
(2011 körül cikkeztek olyan gázkazánokról amik fûtés közben áramot is termelnek, nem tudom hogy áll a technológia (https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwicq6zB2MTRAhXIJ5oKHXEaAzoQFghUMAk&url=http%3A%2F%2Fwww.eon.hu%2Fdownload.php%3Furl%3 Dpartnerek_%2Fgaz%2FBetekintes_a_Viessmann_fejlesz teseibe_ISH_2011.pdf&usg=AFQjCNHpyeIwl1RBEvQYNQtJRARMgpDWDw&sig2=SBLU2WadzcFHhPoH_d3ecw))
Nekem a fa az ingyen energia, így a 16 hektár erdõvel.
A gáz rendelhetõ, nálunk úgy csinálják, de valahogy elmaradt a dolog. Talán egyet rendelni kéne, de az se olcsó mulatság.
Talán kellene vennem 1 darab 100-as napelemet hozzávalókkal, csak hogy lássam hogy mi velük a helyzet és hogy érdemes-e egyáltalán kezdeni velük valamit. De az ár-technológia még nincs azon a szinten hogy nagyon érdemes lenne nekiindulni és belevágni. Legalábbis ahogy én látom az után hogy kicsit utánajártam. :(
Törölt_reg
01-16-2017, 05:12 AM
Nekem a fa az ingyen energia, így a 16 hektár erdõvel.
Ahogy felvázolod az élõjelyedet Neked ilyen háttérrel nem kell más fûtésben gondolkodnod.Vészvilágításra meg bõven elég egy kisebb teljesítményû napelem,1200-as inverterrel+ két 100-as munka aksival+led világítás.
Fõzésre,fûtésre a Te esetedben a fa tökéletes.
Nincsen is baj a fa fûtéssel,ha a felszabadított co2 elnyelésérõl gondoskodva van.
Praktikusan fákat kell ültetni a kivágottak helyén,lehetõleg többet.
Modellezni kell a természet mûködését.Végül is a természet is ültet a kidõlt fák helyett újakat.Az erdõben alig várják az aljnövényzetben élõ csemeték hogy kidõljön egy monstrum és legyen fény.Máris szárba szökkennek a csemeték.
Ha szigorúan nézzük a fa tüzelés is megújuló/zöld energia.....csak hát nem csak vágni kell.
BragBOL
01-16-2017, 06:56 AM
Ha sarjgazdálkodásos erdõt nevelsz a régiek helyén, akkor ültetni csak egyszer kell.
raktaros
01-16-2017, 08:33 PM
Ennek Doom nem fog örülni, csak érdekességként :)
Vannak akik -leginkább hobbiból- csökkentik a fogyasztást illegális visszatáplálással.
Feldobnak pár napelemet egy kis inverterrel amit bedugnak egy konnektorba és amit termel annyival csökken a pillanatnyi fogyasztás.
(Mechanikus mérõvel ajánlott, mert a digitális hátha mér még valamit a kijelzett adatokon kívül.)
Több százezres inverter helyett pár tízezressel,pl:
http://www.ebay.com/itm/MPPT-Solar-On-Grid-Tie-Inverter-DC22V-60V-to-AC110V-or-220V-600W-500W-400W-300W-/162346697468
Kint már terjednek a panelekre szerelt mikro-inverterek is, azzal kicsiben el lehetne kezdeni és amikor van rá keret lehet bõvíteni akár panelenként a rendszert.
Kb. 90e lenne egy 250Wp panel és inverter. Csak az elsõ darabnál lenne még költség az engedélyeztetés és tartószerkezet.
http://g01.s.alicdn.com/kf/HT1iWUKFPtcXXagOFbXi/111666202/HT1iWUKFPtcXXagOFbXi.jpg
http://www.ebay.com/itm/250W-Grid-Tie-Micro-Inverter-22-50VDC-AC120-230V-Pure-Sine-Wave-solar-inverter-/111598888951
Nem tudom nálunk már bekerültek-e az engedélyezett típusok közé vagy még várják a gyártó kenõpénzét.
Törölt_reg
01-16-2017, 08:46 PM
Ennek Doom nem fog örülni, csak érdekességként
Vannak akik -leginkább hobbiból- csökkentik a fogyasztást illegális visszatáplálással.
Hát vannak marhák az biztos..ha még azt is tudná,hogy szándékos emberölési kísérletért felelõsségre vonható....egy ezresért 20 év???..jó biznisz!
raktaros
01-16-2017, 09:32 PM
Akkor sok szándékos emberölési kísérlet van, csak azokról van papír az áramszolgáltatónál.
Lekapcsolnak ugyanúgy mint a listájukon szereplõk típusok, ha nincs mivel szinkronizálni egybõl leállnak.
raktaros
01-16-2017, 09:36 PM
Inkább félj az aggregátoros emberkéktõl, azok simán kiküldhetik. Azért gondolom a feszültségmentesített hálózatot úgyis földelnetek kell.
De még földelés nélkül is akkora terhelést kapna bármilyen házi áramforrás a hálózat felõl hogy nem bírná.
Törölt_reg
01-17-2017, 04:52 AM
Inkább félj az aggregátoros emberkéktõl, azok simán kiküldhetik. Azért gondolom a feszültségmentesített hálózatot úgyis földelnetek kell.
De még földelés nélkül is akkora terhelést kapna bármilyen házi áramforrás a hálózat felõl hogy nem bírná.
Persze!
Sok dolognak kell megtörténnie...vagy nem megtörténnie,hogy baleset lehessen belõle.nagyon elenyészõ a százalékos aránya,hogy bekövetkezzen.
De hát a balesetek pont így történnek meg..több dolog együttes és egyszerre történõ bekövetkezése miatt.
Nagyjából egy visszatáplálásnál minek kell bekövetkeznie,hogy balesetet okozzon...
-az ügyfél kiiktatja vagy be sem építi az a lekapcsoló automatikát vagy a három utas lekapcsolót
-a hálózaton pont abban a pillanatban egy ügyfél sem vételez,a visszatáplált fázison nincsen terhelés
-A beavatkozó szerelõ nem végzi el a feszültség mentesítés öt pontját vagy csak részlegesen
-A beavatkozó szerelõ nem használja a leesést gátló eszközöket
-mivel egy pici napelemnek nincsen akkora teljesítménye,(a nagyobbaknak van)hogy leküzdje a hálózat saját ellenállását valószínû csak egy váratlan kisebb áramütés lesz ,ami ijedtséget okoz és magasból való leesést
-a napelem teljesítményétõl függõen akár a TR-en keresztül a köf hálózatra is táplálhat,ami már komolyabb dolog
Tehát sok felelõtlenség kell egy baleset bekövetkezéséhez(nem csak ebben az esetben..úgy általában is igaz ez)
..aztán következik a vizsgálat...az durva...minden balesetet olyan szinten kivizsgálnak,hogy nem is gondolnátok..
..aztán következik a bírósági szakasz...ki mennyire volt benne a "buliba"...kinek milyen súlyú volt a cselekménye a baleset bekövetkezésében....
Sajnos már nem egy ilyen eset volt...:cry:
raktaros
01-17-2017, 02:58 PM
Még inverteres balesetrõl nem hallottam, de persze ez a te szakterületed csak én nem érzem akkora veszélynek egy visszatáplálós invertert csak azért mert a mi országunkban nincs a "barátlistán" de a szükséges szabványoknak megfelel.
A vizsgálat valóban alapos kell legyen, nehogy egy aggregátoros hülyeségét ráfogják valakire akinek napelemet látnak a házán. Rám nem tudják, nincs villanyórám :)
(Bár nem tudom utólag hogyan tudják megtalálni hogy adott szakaszon melyik házból jött vissza valami)
Ha a drót túlsó végén lennék lehet én is veszélyesebbnek érezném, csak hát én épületvillamossági vagyok :).
Törölt_reg
01-17-2017, 03:48 PM
(Bár nem tudom utólag hogyan tudják megtalálni hogy adott szakaszon melyik házból jött vissza valami)
Tök könnyen.Az a bizonyos "falusi összefogás" egy nem létezõ utópia...inkább a fordítottja igaz.
..kajálgatunk az utcán vagy csak ott vagyunk..mi jön.."lámpa nem ég,mikor lesz leolvasás,mikor vágunk fát,..nem e lehetne e...és a szomszéd lopja a villanyt,mert vett egy nagy tv.t".."azóta beteg vagyok mióta oda sugárzik a napelem a szobámra":haha: (kínomba röhögök!)...de ez van..rosszindulat,pletyka,irigység,jólértesült ség...
nehogy egy aggregátoros hülyeségét ráfogják valakire akinek napelemet látnak a házán.Ha nem mókolták nem lehet baj,a mérõ szerelésnél ellenõrizzük és a telepítõ is elvileg ért hozzá.
Még inverteres balesetrõl nem hallottam
Volt már sajnos,nem Ász-os,hanem sima villanyszerelõ,nem halt meg..de gondolom óvatosabb.Kvázi balesetként oktatták..részleteket nem tudok.
nincs villanyórám Nekem sincs...rugós van.:haha:
raktaros
01-17-2017, 05:23 PM
<off>
Rugós??
Azt hittem ilyen :)
http://rohej.com/album/723_1483907099_890.jpg
</off>
törölt tag -gl
01-25-2017, 12:09 AM
http://www.zoldenergiavilag.hu/magyar-szelkerek-a-haztetore
http://www.zoldenergiavilag.hu/wp-content/uploads/2013/04/ujtalalmany4.jpg
http://www.zoldenergiavilag.hu/wp-content/uploads/2013/04/varosi-szelgenerator.jpg
"Egy blokkra két generátor is felszerelhetõ, melyek közül az egyik az átlagos és az az alatti sebességû szeleket, míg a másik a viharos erejû szelek energiáját hasznosítja. "
"
-a készülék nem építési engedély köteles
-csendes és nincsen túlpörgés
-nincsen árnyék-hatás
-lakóházi és társasházas, valamint lakótelepi környezetben egyaránt alkalmazható
-opcionálisan választható teljesítmény: 1kW-2,5kW-3,5kW-5kW
-modul-rendszerû, tetszõlegesen bõvíthetõ
-tetõre helyezhetõ, oszlopra nincs szükség
-Magyarországra jellemzõ kis szeleket (is) hasznosítja
-éves szinten megtermeli a családi ház éves áram igényét ??????
-sziget-üzem és visszatáplálós rendszerben egyaránt használható
-szándékaink szerint a legolcsóbb szélenergia hasznosító készülék lesz"
Spanyolviasz, vagy jó lehet?
"Ez a Bánki-féle vízturbina járókerekének levegõre méretezett változata. "
TÖBB info:
http://emberiseg.hu/emberiseg/szeleromu-a-hazteton/
Biztos hogy 5 KW-ot tud ez a két kis izé? Én az 1 KW-t se igazán hinném el róla. :) A külföldi hasonlókra 1-400 Watt-ot szoktak írni. Fõleg hogy ez ami a képen látható, nem tûnik túl stabil konstrukciónak. Persze ha van valami gyártó oldal hozzá, azt megnézném, mert kíváncsi lettem rá.
Szia,
Egy kicsit ossze-vissza irjak a szamokat a cikkben.
A leghihetobb 3 adat az oldalon (persze lehet, hogy ez sem igaz): evente 70-80 olyan nap van, amikor atlag 4-5 m/s szelsebesseg van, es a grafikonjuk (http://emberiseg.hu/emberiseg/wp-content/uploads/2013/07/bme%2520mrsi%2520adatok.jpg) alapjan ezeken a napokon tud kb 5 W teljesitmenyt a "kis ize"!
Ha folyamatosan 19 m/s sebessegu szel fujna, akkor 300 W lenne a teljesitmenye. Csak az a ha ne lenne ott az elejen. :-)
Bel
törölt tag -gl
01-25-2017, 12:54 PM
A készülék méretei nem tisztázottak. A felsõ látványterv szerintem csak koncepciórajz lehet, de szerintem ha az egész tetõgerinc! végig lenne húzva egy ilyen tárcsával olyan 10-15 méteren, lehet, hogy hozná a kívánt teljesítményt. Azért is mondom mert a látványterven a genetárort sem láttatják, viszont az alsó "fénymásolt" ábra már hihetõbbnek tûnik aerodinamikai szempontból.
Szia,
125 cm-t irnak, ami a fotok alapjan realis. (Illetve azt is irjak, hogy tobb ilyet ossze lehet szerelni, abban mar kovetkezetlenek, hogy 4-t vagy 10-t lehet-e osszeszerelni.)
Bel
"Olcsóbb lehet egy kis teljesítményû naperõmû építése, miután eltörölték a rájuk kivetett földvédelmi járulékot. A korábbi szabályozás szerint naperõmûvek létesítése esetén földvédelmi járulékot kellett fizetni, amelyet a termõföld aranykorona-értéke, illetve minõsítési osztálya alapján állapítottak meg. A Magyar Közlönyben nemrég megjelent törvénymódosítás szerint a járulékot eltörölték, amit Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetõje jó szakmai döntésnek tart. A cég számítása szerint az intézkedésnek köszönhetõen hektáronként 2-3 millió forinttal kerülhet a naperõmûvek létesítése. Mivel egy 0,5 megawatt (MW) teljesítményû kiserõmû területigénye körülbelül másfél hektár, így akár 3-4 millió forintot takaríthat meg a befektetõ. Az Optimum Solar várakozásai szerint a lendületes hazai naperõmû-építés folytatódik, ehhez hozzájárul a mostani törvénymódosítás. Az Optimum Solar eddig közel 90 településen több mint 200 napelemes rendszert telepített, 2017-ben 20 darab 0,5 megawattos kiserõmûvet adott át." (MTI)
WestBam
12-17-2017, 07:33 PM
Jó lenne ez ilyen "nagyban" is de nekem ez sajnos húzós árban. Viszont úton van még egy szolár töltõ, majd olvashattok arról is ha megjött és sikerült kipróbálnom- használnom.
Sokat gondolkodom a napenergia-rendszeren, nézem a weboldalakat, az árakat meg minden. De marhára drága, meg nálunk nem is süt annyit a nap. Persze egy hálózatra kötéssel azért lassan visszahozná az árát. Viszont van egy csomó más gond is, például hogy az államok másképp állnak hozzá a napenergiához. Ésszerű lenne, hogy aki zöld-energiára akarna átállni, azt segítse az állam, de ez nincs így. Például az enyém nem hagyja el az "ÁFÁ"-t. A másik hogy ha az ember megvesz valamit, annak idén vissza lehetne igényelni a 30%-át, de ki tudja hogy, miféle papírokkal, stb. Meg talán csak a befizetett adóból lehetne levonni. De aki nagy rendszert vesz, de keveset keres, az akkor úgy nem teheti meg, mert nem kapja vissza az összes pénzt? A következő gond hogy állati drága ha profi szereli fel a házra. 1/3-addal simán megdobná a végső árat. De tegyük fel hogy valaki saját maga rakja fel. Persze, épp csak mindenféle engedélyek kellenek hozzá, mert nem ám hogy a saját házad tetejére felraksz néhány napelemet. Francokat! Menj és tölts ki 100 féle nyomtatványt, kérvényt és majd akkor, talán, esetleg kaphatsz engedélyt rá. De akkor addig meg se vedd? Vagy ha megvetted és nem kapsz engedélyt akkor az úgy hogy lesz? Kidobott pénz? Majd a következő buktató. A ház értéke. Van ahol rádobják a ház értékére a napelem rendszert is. Az pedig mit jelent? Annyit hogy annyival emelkedik az adó is. 30ezer dolláros házon 30ezer dolláros napelem? Dupla ingatlanadót fizet a tulaj. De akkor az úgy hogy éri meg egyáltalán, ha évente ki kell adóban fizetnie +700 dollárt? Sehogy nem éri meg. Ez még mindig nem minden, mert a legtöbb állam nem kötelezi arra az áramszolgáltatókat, hogy a feltöltött áramot teljes értékben számítsák be. Megtehetik hogy morzsákat adnak a feltöltött áramért. Akkor meg még annyira se éri meg az egész.
Na, így akarjon valaki zöld-energiát.
:(
Szia,
Miert vasarolna barmelyik kereskedo annyiert, amennyiert elad?
Bel
A jelenlegi magyar szabályozás elõírja az áramszolgáltatónak, hogy mennyiért KELL átvennie az áramot a háztartásoktól. Ez persze csak addig lesz így, amíg nem érik el a kritikus tömeget (gazdaságilag illetve mûszakilag). Ugyan ez érvényes az elektromos autókra: amíg kevés van addig ingyen töltés, ingyen parkolás. Ezeket a juttatásokat elõbb-utóbb kivezetik. Már el is kezdték az ingyenes töltést megszüntetni.
Aki napelemes rendszert akar, az ne a megtérülést számolgassa, hanem szigetüzemû rendszert tervezzen arra az idõszakra, amikor már nem jön áram a hálózatból. Szerintem.
Szia,
Miert vasarolna barmelyik kereskedo annyiert, amennyiert elad?
Bel
Nem a kereskedővel van a gond, hanem az állammal. A kereskedőnek megvan a haszna akkor is, ha az állam nem adóztatja hülyére a vásárlót. Kaliforniában pl. mindennel elősegítik a napelem-telepek vásárlását, adók elengedésével, a szolgáltató is rendes pénzért vásárolja a feltöltött energiát. A szövetségi államnál is oké lenne az a 30%, de jövőre már csak 26% lesz, utána meg még kevesebb. (Nem tudom miért. És persze a bonyolult papírmunka nem biztos hogy segít a dologban, meg hogy adóvisszatérítés? formájában küldik a pénzt.) És persze az engedélyeztetések meg a többi.
Szóval nem a kereskedőkkel van a gond, van amelyik nagyon korrekt áron adná az egészet, csak az állam miatt úgy már mégsem éri meg.
A jelenlegi magyar szabályozás elõírja az áramszolgáltatónak, hogy mennyiért KELL átvennie az áramot a háztartásoktól. Ez persze csak addig lesz így, amíg nem érik el a kritikus tömeget (gazdaságilag illetve mûszakilag). Ugyan ez érvényes az elektromos autókra: amíg kevés van addig ingyen töltés, ingyen parkolás. Ezeket a juttatásokat elõbb-utóbb kivezetik. Már el is kezdték az ingyenes töltést megszüntetni.
Aki napelemes rendszert akar, az ne a megtérülést számolgassa, hanem szigetüzemû rendszert tervezzen arra az idõszakra, amikor már nem jön áram a hálózatból. Szerintem.
A magyar szabályozást nem tudom, lehet hogy az jobb mint nálunk. A hálózaton érdemes rajta maradni, mert komoly pénzt lehet megtakarítani vele, sőt, akár keresni is. Szóval befektetésnek sem lenne rossz. Néztem néhány őszinte felhasználót akik nem voltak hálózaton, elmondták hogy a rendszerük mindig leállt, nem sütött eleget a nap, kínszenvedtek egy csomót, mert sose volt náluk otthon elég áram. Szóval én nem jönnék le a rendszerről, ha nem lenne muszáj. Persze meg lehetne tenni azt is, hogy mindkét fajtához vesz az ember mindent. Ha jól tudom van olyan is ami-t le lehet kapcsolni egy gombnyomással és akkor a házba jön az áram és nem tölti felfelé. Talán az a legjobb. :)
Szóval nem a kereskedõkkel van a gond, van amelyik nagyon korrekt áron adná az egészet, csak az állam miatt úgy már mégsem éri meg.
A kereslet és a kínálat egyensúlya határozza meg az árat. Ha az állam elkezdené komolyabban támogatni a napelem-rendszereket megugrana a kereslet, ami az árak növekedéséhez vezetne. Lásd magyar lakáspiacot: a támogatások hatására boldog-boldogtalan saját lakást akar, el is szálltak az árak.
Továbbá, ha több háztartás termel zöld-energiát, akkor az energia árak csökkenéséhez vezet, tehát az áramszolgáltató kevesebbet fizet érte, így a megtérülési idõ kitolódik.
A hálózaton érdemes rajta maradni, mert komoly pénzt lehet megtakarítani vele, sõt, akár keresni is. Szóval befektetésnek sem lenne rossz.
Jelenleg érdemes a hálózatra kapcsolódni, hiszen a hálózat egy virtuális akkumulátor, ami "eltárolja" a napközben megtermelt energiát, de a valóságban természetesen nem tárolódik csak más használja el (pl. az irodák légkondija).
Nem vagyok biztos benne, de nekem úgy rémlik, hogy itthon csak az elfogyasztott energia mennyiségig fizet vissza a szolgáltató, szóval ideális esetben nullára csökken a számlád, de annál több pénzt nem kapsz vissza, mint amit egyébként befizettél. Elvileg a megtérüléstõl számítva "ingyen" energiát termel a rendszer. A megtérülés valószínûleg több mint 10 év, bár ez több tényezõtõl is függ. A rendszer legkritikusabb része az inverter. Az élettartama össze sem mérhetõ a napelemével, lehet, hogy öt évig szépen elketyeg, de tíz éven belül majdnem biztos, hogy cserélni kell. Nem állítom, hogy az egész ráfizetés, de azért nem az évszázad üzlete (itthon biztos nem). Ráadásul a hosszú megtérülési idõ elég nagy kockázatot jelent. 10-15 év alatt sok minden változhat (fog is). Ebben az üzletben is azok járnak jól, akik az elején belevágtak.
Még annyit hozzátennék, hogy szerintem koránt sem elég zöld ez az energia. A rendszerelemek elõállítása sok energiát emészt fel és nem örökéletû. Ha túl sok megújuló energia kerül a rendszerbe instabillá változik, kell egy-két fix erõmû, ami zsinóráramot termel. Ráadásul az ember hajlamos több energiát fogyasztani, ha úgy gondolja, hogy ingyen van (több légkondit telepít, medencét fût vele, plusz egy elektromos autó az asszonynak, mert ingyé' van az áram). Lokálisan jónak tûnik, de globálisan nem oldunk meg vele semmit. A fogyasztást kéne csökkenteni, nem pedig alternatív forrásokat keresgélni.
Néztem néhány õszinte felhasználót akik nem voltak hálózaton, elmondták hogy a rendszerük mindig leállt, nem sütött eleget a nap, kínszenvedtek egy csomót, mert sose volt náluk otthon elég áram.
Ha jól van méretezve a rendszer, akkor ez nem jellemzõ. Persze egy minél jobban több tartalék kerül beépítésre (több napelem, akkumulátor, hatékonyabb vezérlés) annál drágább.
Persze meg lehetne tenni azt is, hogy mindkét fajtához vesz az ember mindent. Ha jól tudom van olyan is ami-t le lehet kapcsolni egy gombnyomással és akkor a házba jön az áram és nem tölti felfelé. Talán az a legjobb. :)
Szigetüzemû rendszert értelmes ember jelen helyzetben nem telepít csak olyan helyen, ahol nincs áram, vagy nagyon sokszor van áramszünet. Egy prepper (ami már nem biztos, hogy az értelmes ember kategóriába belefér) viszont arra készül, hogy a mostani infrastruktúra hamarosan bekrepál. Tehát nem azt nézi, hogy mennyit kereshet áramtermeléssel, hanem azt, hogy neki még lesz energiája, amikor a többségnek már nem. Akkor a napelemes rendszereket akkumulátorteleppel és megfelelõ vezérlõvel kell kiegészíteni. Én olyan vezérlõt vennék, amire még aggregátort is lehet csatlakoztatni és nem telepítenék 1-2 kW-nál nagyobb rendszert.
A kereslet és a kínálat egyensúlya határozza meg az árat. Ha az állam elkezdené komolyabban támogatni a napelem-rendszereket megugrana a kereslet, ami az árak növekedéséhez vezetne. Lásd magyar lakáspiacot: a támogatások hatására boldog-boldogtalan saját lakást akar, el is szálltak az árak.
Továbbá, ha több háztartás termel zöld-energiát, akkor az energia árak csökkenéséhez vezet, tehát az áramszolgáltató kevesebbet fizet érte, így a megtérülési idõ kitolódik.
Kalifornia és néhány másik államban igen jó a helyzet, szóval mondhatjuk hogy az ország 1/3-ada minden adókedvezményt és segítséget megkap hogy jól járjon a napelemes rendszer vásárlásával. A 2/3-adnak viszont sokkal nagyobb hátrányban van (vagyunk) hozzájuk képest.
Amit leírsz az igaz, hogy az áramszolgáltatónak el kell gondolkodnia rajta, ugyanakkor ha az áramot a sok ügyfél is töltögeti, akkor annyival kevesebbet kell a szolgáltatóknak a saját áramtermelésre fordítaniuk. De attól sem kell tartani hogy hirtelen mindenkinek napeleme lesz, mert attól még fényévekre vagyunk. A teljes háztartást kiszolgáló rendszerek még akkor is drágák, ha mindenféle adókedvezmény jár hozzájuk. Meg aztán ott a másik helyzet, hogy Van ahol 300 napon át süt a nap, de más államokban meg csak 170-180 napon át. Felhők, havazás, eső, köd, stb. És persze a többség nem is akar ilyesmivel szórakozni, mert minek, elvannak a rendes árammal is, főleg ha normálisan keresnek a munkájukkal.
A megtérülés is tényleg kérdéses. Pár nap alatt is történhet bármi, 5-10 év alatt meg főleg.
Dream_walker
07-11-2019, 09:09 AM
Nem napelem, de nem tûnik drágának, és a beépítése sem túl bonyolult szerintem:
https://ridgeblade.ca/products/rb1/
USA-ban elérhetõ, itthon nem találtam forgalmazót sajna :(
fater.lajos
07-15-2019, 10:52 AM
Horizontális szélturbina. A briteknél sok van, ott keress forgalmazót.
raktaros
07-16-2019, 05:00 PM
Nem napelem, de nem tûnik drágának, és a beépítése sem túl bonyolult szerintem:
https://ridgeblade.ca/products/rb1/
USA-ban elérhetõ, itthon nem találtam forgalmazót sajna :(
Ez a szélturbina gyakran elõkerül, mint milyen ötletes, jó megoldás, de valami oka biztosan van hogy nem terjedt el.
Én mindenesetre nem tenném a tetõszerkezetre, eléggé átveheti a vibrálást, hangot, amit biztosan lehet csökkenteni, de teljesen megszüntetni nem hiszem.
Nálunk amúgy is a napelem dolgozik jobban.
Dream_walker
07-17-2019, 02:48 PM
Nálunk ez is egész jól dolgozna, mivel itt évente 300 napot fúj a szél :D De lehet, hogy többet. A vibráláshoz, ilyesmihez nem tudok hozzászólni, nem mélyedtem bele jobban a dokumentációban, mert egyelõre nem aktuális a tetõbontás, csak ötletként érdekesnek tartom én is. Fõleg, hogy nálunk még a tájolás is pont jó lenne.
raktaros
07-22-2019, 12:29 PM
Nekem is gyerekkori álmom egy szélkerék, majd csak sorra kerül valamikor :)
:hogymi:
https://i.imgur.com/aWxLiLy.jpg
st.jimmy
09-05-2021, 04:13 PM
Nagyon durva, ott valószínûleg nem csak a napelemeknek lett baja
Szerintem a napelemes fotók - illusztrációs céllal - Afganisztánban készültek :)
maghar
01-02-2022, 10:50 PM
Függőleges tengelyű szélkerékhez háromfázisú légmagos generátor kevés pénzből építve,ma végre kiöntöttem a mágnesek közti részt gyantával,úgyhogy a generátort késznek tekintem,csak 3 évig készült :) Felhasznált anyagok:rézdrót 15000-ft,műgyanta 2000-ft,ferrit mágnes 8000-ft továbbá kidobott féktárcsa 2db,némi zárt szelvény és menetes szár ezeket kukáztam.150/perc fordulaton kb 17v feszültséget ad,autóaksit fog tölteni.60/perc fordulaton pedig tudja tölteni a 18650-es aksikat.Még egy komplett biciklit fogok elhasználni az áttételhez és a szélkerékhez,meg némi műanyag csövet félbevágva.912291239121912491259126
Al Bundy
01-03-2022, 06:16 PM
Függőleges tengelyű szélkerékhez háromfázisú légmagos generátor kevés pénzből építve,ma végre kiöntöttem a mágnesek közti részt gyantával,úgyhogy a generátort késznek tekintem,csak 3 évig készült :) Felhasznált anyagok:rézdrót 15000-ft,műgyanta 2000-ft,ferrit mágnes 8000-ft továbbá kidobott féktárcsa 2db,némi zárt szelvény és menetes szár ezeket kukáztam.150/perc fordulaton kb 17v feszültséget ad,autóaksit fog tölteni.60/perc fordulaton pedig tudja tölteni a 18650-es aksikat.Még egy komplett biciklit fogok elhasználni az áttételhez és a szélkerékhez,meg némi műanyag csövet félbevágva.912291239121912491259126
Le a kalappal elotted. azert ez nem kis munka. Gratulalok
maghar
01-03-2022, 09:14 PM
Köszönöm.Nem volt könnyű de csak azért mert nem nagyon értek sem a fémhez sem az elektronikához.(fával dolgozom)Találtam két jó könyvet ami alapján el tudtam készíteni.https://www.scoraigwind.com/pmgbooklet/itpmg.pdfhttps://www.scoraigwind.com/pirate%20oldies/Hugh%20Piggott%20Axial-flow%20PMG%20wind%20turbine%20May%202003.pdf
Al Bundy
01-03-2022, 09:29 PM
Es mekkora teljesitmenyre lesz kepes szerinted?
maghar
01-03-2022, 09:56 PM
Az sok mindentől függ,a rézdrót vastagságával és a menet számával lehet az áram erősséget beállítani akár 220v os generátort is lehet készíteni.Én egy olyat akartam építeni ami másodpercenkénti 1 fordulaton 24volt leadására képes,hogy tudjak autóaksit tölteni.De mikor félig kész volt rájöttem hogy soha nem lessz pénzem neodím mágnesekre,úgyhogy maradt a ferrit mágnes így másodpercenként 2,5 fordulaton kb 17 voltot ad le,ampert meg még nem mértem.