View Full Version : Téma ajánlatok
Trendo
03-23-2013, 07:35 AM
Anélkül, hogy belemennék most a részletekbe, a következõ témákat javasolnám ide:
- tûzgyújtási módszerek, tûzgyújtó eszközök, trükkök
- tûzrakás, tábortüzek fajtái, alkalmi tûzhelyek
- barkácsolt sütõ- fõzõ alkalmatosságok
- kemenceépítés
- spárga- és kötéltrükkök, csomózás, hálókötés
Don't Panic
03-23-2013, 08:48 AM
Az általad említett elsõ két gondolatjeles témák mehetnek a túlélés a természetben topicba. A harmadik a szimpla csináld magadba. A negyedik viszont egyértelmûen idevág! Jó ötlet! Az utolsó szerintem szintén belefér a szimpla csináld magad topicba. Amúgy remek ötletek! A trükkök alatt nem tudom pontosan mit értesz, de ha olyat, mint Ray Mears csinált, hogy csalán szárából kötél, akkor az is túlélés a természetben topic. A csomókról és egyéb rögzítési technikákról van szó, azok is a túlélés topicba valók, sok szemléletes képpel. Csak indíts ott egy topicot Csomók címmel! A hálókötés már inkább jöhet ide, mint õsi mesterség, ismeret.
Túlélõvel mi ebbe az altopicba inkább azokat az õsi mesterségeket gondoltuk belerakni, amik ma kiveszõben vannak, de némi infóval idõsebbektõl és gyakorlással te magad is meg tudnád csinálni. Pl.:
- kosárfonás (igazából bármilyen tároló- vagy hordeszköz, amit fonatokból elõállíthatsz, ha idõvel tönkremegy a civilizációból hozott),
- agyagozás, fazekasság (szintén primitív technika edények, stb. készítésére),
- vályogkészítés, abból való építkezés,
- nád használata (pákászkunyhó építése, nádtetõ készítése, stb.),
- fonal készítése természetes anyagokból
- fonás, szövés
- szûcs mesterség (hogy az elejtett vad bõre, szõrméje vagy bundája se menjen veszendõbe)
- kovácsmesterségek (mindegy, hogy kés vagy puhafém formálása; csak tóduljon a tudás, mert az a hatalom!)
...és hasonlók, amik mára már eltûnnek a süllyesztõbe, ám a gépsorok leállása után irdatlanul hasznos tudás lehetne. Bármi, amit régi, õsi vagy primitív módszerekkel mi magunk is elvégezhetünk, hogy pótoljuk a kiesõ ipar termékeit!!! Meg egyfajta kultúramentés is ez.
Szóval, akinek van ilyen ismerõse, családtagja netán õ maga ért ilyen és hasonló dolgokhoz az ossza meg tudását, tapasztalatát bátran!
A tûzgyújtós topicot megnyitottam. Lehet írni az ötleteket, tapasztalatokat.
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?57-T%FBzgy%FAjt%E1si-m%F3dszerek-t%FBzgy%FAjt%F3-eszk%F6z%F6k-t%FBzrak%E1s-t%E1bort%FCzek-fajt%E1i
Trendo
03-24-2013, 10:13 AM
Látom, hogy a "tüzes témára" már van, aki ráharapott :) Nos, ebben a tárgykörben két kiegészítõ ötletem van:
- szénégetés
- kis kovácstûzhely
Az elsõnél nem az ipari méretû cuccost képzelném el, hanem egy olyan megoldást (pl.olajoshordó méretben), aminek segítségével mondjuk víztisztításhoz, orvosi ill. kovácsolási célra lehet faszenet elõállítani.
A másik alkalmatosság meg olyasmi lehetne, amit anno a vándor patkoló ill. szegkovácsok csináltak. Szerszámok, vasalások elkészítéséhez, javításhoz, kovácsforrasztáshoz. Ide jöhetne mondjuk be az is, ha valakinek van egyszerû fújtató-készítési ötlete.
nomad
03-26-2013, 07:20 PM
Van egy mûködõ ötletem, a a fenékszelepes vödör (http://sajatkezuleg.blog.hu/2012/10/28/viznyeres_egyszeru_modszerekkel_a_fenekszelepes_vo dor) Én a mai napig használom, télen ez az egyetlen víznyerési mód, ha nincs villany és a kerti kút meg befagy. De ezzel az eszközzel lehet bármilyen furatból, csõbõl folyadékot nyerni, akár üzemanyagot is. Üdv
raktaros
03-26-2013, 11:46 PM
Látom, hogy a "tüzes témára" már van, aki ráharapott :) Nos, ebben a tárgykörben két kiegészítõ ötletem van:
- szénégetés
- kis kovácstûzhely
Az elsõnél nem az ipari méretû cuccost képzelném el, hanem egy olyan megoldást (pl.olajoshordó méretben), aminek segítségével mondjuk víztisztításhoz, orvosi ill. kovácsolási célra lehet faszenet elõállítani.
A másik alkalmatosság meg olyasmi lehetne, amit anno a vándor patkoló ill. szegkovácsok csináltak. Szerszámok, vasalások elkészítéséhez, javításhoz, kovácsforrasztáshoz. Ide jöhetne mondjuk be az is, ha valakinek van egyszerû fújtató-készítési ötlete.
Engem mindkettõ érdekelne.
Faszén készítést mindenképpen meg akarom tanulni, víztisztítóba kellene.
A kovácsolásnak is még nagy jelentõsége lehet.
Valahol olvastam, hogy a sörös dobozokat beolvasztva is lehet apróbb dolgokat önteni.
nomad
08-04-2013, 12:52 PM
http://www.ecolinst.hu/index.php/filmek Egy két oldalas listában filmek és írások. Üdv
bögre
08-04-2013, 05:50 PM
raktaros@: Nem lehet alu dobozbol önteni. Vagyis nem érdemes. Mint ahogy semilyen huzott vagy hengerelt anyag nem jó öntésre. Nem olyan ötvözet ami szereti ha öntik. Ha önteni szeretnél probálozz eleve öntvényeket beolvasztani! :) hengerfejek deknik hengerek. Sokkal több sikered lessz.
Amugy a kovácsolás egy nagyon hasznos és jó dolog! Én már nagyon rég ota meg szeretnék tanulni. Vagyis ha meg nem tanulni de legaláb egy picit érteni hozzá. Régota szeretnék késziteni egy kést magamnak kovácsolással.
Szén készités. Már pár 10 kiló szenet elszenesitettem bár nekem csak a puhafaszén kellet eddig. De most megprobáltam nemrég keményfát szenesiteni. Jó lett. Vizet tisztitottam vele és tökéletesen tiszta vizet kaptam.
bögre
08-04-2013, 05:56 PM
Mégvalami! Tüzgyujtás drotkeritéssel! :) Bármenyire hülyén hangzik talán a legjobban kivitelezhetõ modszer.
Sokat lehet látni a külömbözö magnéziumrudakat meg minden hülyeséget amivel szépen lehet tüzet gyujtani de vészhelyzetbe senkinél nem lessz se magnéziumtömb se dugatyus tüzgyujtó és se öngyujtó. Marad tehát az ijas modszer. De azt kétlem hogy gyakorlat nélkül alkalmazni tudná egy átlag ember...
A lényege az a drotkeritéses tüzgyujtásnak hogy a keritésböl egy méteres szálat kiszedünk és a két végére egy botot tekerünk. Egy nagyobb fa rönk alatt át kell vezetni és huzogatni. Elég gyorsan fel tud anyira melegedni a surlodástol a drot hogy parázslani kezd tölle a papirzsepi.