View Full Version : Higiénia
Vasember
01-04-2014, 10:59 AM
Nem találtam topikot a higiéniának (szóljatok ha van) pedig nagyon fontosnak tartom fõleg SHTF helyzetben.
Ötleteket, véleményeket várok, például praktikus a medence vagy jacuzzi otthon, mert ha leáll a vízellátás sokáig van mibõl mosakodni.
Szappanfõzés házilag, én még használok háziszappant amit a nagymamám fõzött kb. hatvan éve.
Mosás, hajmosás...
Fürödni SHTF helyzetben? Kizárt dolog.....
1181
Komolyra fordítva...beraktároztam nedves wc papírból,baba popsi törlõbõl,pár szájvíz,száraz sampon,fogkrém,ajakír,kézkenõcs...mosni nem fogok....egy póló 3-4 napig jó utána ki kell teríteni a napra és megint jó...
"A bõr felületét ugyanis enyhén savas vegyhatású, vízkötõ vegyületeket tartalmazó zsírköpeny (a faggyú- és verejtékmirigyek által termelt hidrolipid filmréteg) védi, amely könnyen sérül a forró fürdõzés, a gyakori szappanos vagy egyéb tisztálkodószerekkel való mosakodás, illetve az uszodákban, a víz fertõtlenítéséhez használt szerek következtében.'
kovu78
01-04-2014, 11:20 AM
itt is lehet találni érdekes cikkeket http://lukreciakencei.hu/recept/haztartas/mosas/folttisztitas-termeszetesen:thumbup
még szappan készítésrõl is van szó benne.
Fürdés, zuhanyzás - nem. Úgy olvastam hogy a bevizesített törölközõ a megoldás. Víz alig kell hozzá.
Vasember
01-04-2014, 05:53 PM
Én egyszer két hónapig nem mostam hajat (víz érte mert egy folyóban fürödtem). Két hét után nagyon gáz volt, aztán elkezdett magától "öntisztulni" és végül teljesen jó lett.
Ha belegondolok az állatok sem samponoznak sûrûn, mégis milyen szép tud lenni mondjuk egy róka téli bundában.
Amatorpe
01-04-2014, 06:08 PM
itt is lehet találni érdekes cikkeket http://lukreciakencei.hu/recept/haztartas/mosas/folttisztitas-termeszetesen:thumbup
még szappan készítésrõl is van szó benne.
http://lukreciakencei.hu/szappankeszites
Nekem itt nem választhatóak a fejezetek. Megnézné valaki, hogy nálam van-e a probléma?
Ha belegondolok az állatok sem samponoznak sûrûn, mégis milyen szép tud lenni mondjuk egy róka téli bundában.
Ez igaz! De tedd hozzá, hogy nyalással tisztúlnak! :D Akkor inkább kiállok az esõre!
A nedves rongy vagy törülközõ jó megoldás a tisztálkodásra.
Nagy gond lehet bérházakban, hogy nincs, vagy kevés víz van a WC használatára. Ilyenkor megoldás, ha a "nagydolgot" egy, a WC-re húzott nylon zsákba végezzük, amit utána lecsomózva eltüntethetõ a lakásból.
Durván hangzik elsõre ez, de ha ragaszkodunk egy panel lakáshoz mint bázis, akkor ez egy fontos dolog!
kubikus
01-04-2014, 07:17 PM
Üdv! Igen a higiénia fontos! Mosáshoz egy kis segítség.
Alázatosan megjegyzem én is csak az idén tervezem kipróbálni.
http://pajzsmirigybetegek.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=1203666
Vasember
01-04-2014, 07:49 PM
Szappant az erdõben is tudunk fõzni.
Zsír kell hozzá, mondjuk vaddisznóbol, meg lúg. Az pedig víz és hamu keverékébõl.
Zsírt felmelegíted, tetejét leöntöd, hamulúgot hozzáöntöd és néhány órát fõzöd. Elvileg kész a szappan.
Ki kéne próbálnom.
kovu78
01-04-2014, 08:02 PM
Nekem itt nem választhatóak a fejezetek. Megnézné valaki, hogy nálam van-e a probléma?
probáld akkor innen..hátha:thumbup
kovu78
01-05-2014, 07:14 AM
én a fertõtlenitõ szappanon is gondolkodom :)
...bár most tél van,de az erõs napfény az egyik legjobb fertõtlenítõ szer,vizet is lehet vele tisztítani,napozás jó bõr fertõtlenítõ,ruhákat mosás,víz nélkül fertõtleníti,stb
kovu78
01-05-2014, 07:29 AM
köszönöm Doom!:thumbup
Vasember
01-05-2014, 03:50 PM
Eléggé lugos a szódabikarbóna?
Vasember
01-05-2014, 04:09 PM
A szódabikarbona olyan PH 8,4-es a nátronlúg amivel egyébként sok szappan készül az mondjuk 13 körüli. Nem tudom elég-e, bár a hamulúg is elég ha fõzöd.
Szappant az erdõben is tudunk fõzni.
Zsír kell hozzá, mondjuk vaddisznóbol, meg lúg. Az pedig víz és hamu keverékébõl.
Zsírt felmelegíted, tetejét leöntöd, hamulúgot hozzáöntöd és néhány órát fõzöd. Elvileg kész a szappan.
Ki kéne próbálnom.
elvileg.... jól mondod. kipróbáltuk, nem sikerült. viszont olllyan király mosogatószerünk lett, hogy csak na. az is valami. :)
A szódabikarbona olyan PH 8,4-es a nátronlúg amivel egyébként sok szappan készül az mondjuk 13 körüli. Nem tudom elég-e, bár a hamulúg is elég ha fõzöd.
a mi receptünk azt mondta, hogy olyan erõs lúg kell, amibe a madártollat beletéve csak a cséve marad. mi ilyen lúgot használtunk. nem ettõl nem sikerült, akkor.
kovu78
01-05-2014, 04:36 PM
http://kecsketej-szappan.blogspot.hu/2012/08/levendulas-kecsketejes-szappan.html ? ehez mit szóltok ? :D
raktaros
01-05-2014, 05:42 PM
Mit szóljunk? :)
Mire vagy kíváncsi?
A. L. Ias
01-05-2014, 06:30 PM
Nekem a szappanfõzésrõl mindig ez jut eszembe (26-31 perc):
http://www.youtube.com/watch?v=7vJDAexl51M
Most rákerestem, még mindig üzemel a vállalkozás: oroshaziszappan.hu (http://oroshaziszappan.hu)
kovu78
01-06-2014, 07:50 AM
Mit szóljunk? :)
Mire vagy kíváncsi?
megéri készííteni szerinted ? :)
raktaros
01-06-2014, 04:44 PM
Attól függ...
Ha jó szappant akarsz használni, tudni akarod mi van valójában benne, akkor igen.
Ha azért csinálnál mert azt gondolod olcsóbb mint egy sima bolti szappan, akkor nem.
Kb. 4-500Ft-ra jön ki egy 90-100g körüli szappan.
Párom többfélét csinál, ilyent is. Õsszel ültettünk 120 tõ levendulát, idén újabb ennyit fogunk.
Ha lesz majd felesleg, akkor illóolajat is szeretnék belõle csinálni.
kovu78
01-06-2014, 05:22 PM
Attól függ...
Ha jó szappant akarsz használni, tudni akarod mi van valójában benne, akkor igen.
Ha azért csinálnál mert azt gondolod olcsóbb mint egy sima bolti szappan, akkor nem.
Párom többfélét csinál, ilyent is. Õsszel ültettünk 120 tõ levendulát, idén újabb ennyit fogunk.
nem azért csinálnám.. csak , hogy ezt is megtanuljam . bár nálunk nem igazán lehet ilyeneket fõzni. sajnos panelben nem
raktaros
01-06-2014, 05:44 PM
De igen. Párom is a konyhában csinálja :)
kovu78
01-06-2014, 06:16 PM
az igen!:thumbup
De igen. Párom is a konyhában csinálja :)
off
vicc: szoktatok evés elõtt imádkozni?
nem kell, a feleségem jól fõz...
akkor ez nálatok releváns? :D
off end
raktaros
01-06-2014, 07:25 PM
az igen!:thumbup
Szerintem sok videót találsz youtube-on a szappankészítésrõl.
fater.lajos
01-07-2014, 08:45 PM
Attól függ...
Nálunk is megy a szappanfõzés.
A legbiobb, természetesebb szappanunk, ami mosni is mosakodni is jó, az házi olvasztott disznózsírból, meg vásárolt káliumhidroxidból van. Próbáltuk fahamuból csinált lúggal is, de akkor mosáshoz nem olyan jó, mert szürkésebb marad a textil. Megcsinálni fél óra, utána a szappant vagy egy hónapig pihentetni kell. A szaga tiszta szappanszag. Ebbõl a szappanból készül a mosógépbe a folyékony mosószer is.
A természetes olajokkal, meg növényekkel is kísérleteztünk, de azokat idõvel megette a lúg. Szépen elfogyott az illatuk.
Sziasztok,
Szerintem a Higienia temakorben a talan leghasznosabb szer a neomagnol.
A felhasznalasi modok, tablettankent:
Ivoviz: 5 liter (2 ora utan ihato)
Fertotlenito kezmosoviz: 1 liter (valoszinuleg csak frissen hasznalhato)
Evoeszkoz fertotlenito: 1 deci (2 ora aztatas a friss oldatban)
Bel
gladius
01-08-2014, 05:49 PM
Ha víztisztítás akkor klórmész.
M-torolt_forumozo
01-10-2014, 10:28 AM
Úgy néz ki el lehet lenni tisztálkodás nélkül is... :)
http://www.nepbetegsegek.hu/hatvan-eve-nem-mosdott-meg-egy-irani-ferfi--kepgaleria-.html
MaRee
01-10-2014, 10:40 AM
Szart meg öt cigit szívva egyszerre.. Nem semmi a papa! Itt meg kezet kell mosni ha megsimogatsz egy kismacskát, mert jajmilesz. :D
Grafitos
01-10-2014, 12:38 PM
upsz
Nem semmi immunrendszere lehet...szerintem 120-130 évet fog élni.....meg most már tudjuk legalább hogyan fogunk az összeomlás után pár évvel kinézni...mindenki egyforma lesz....
shadow177
05-05-2014, 08:17 AM
Nem tudom hogy ide tartozik-e, de nem akartam külön topicot nyitni neki. Ha akarja, Túlélõ úgyis átteszi valahova máshova.
Tehát. Csaknem negyedszázad borotválkozás, és töméntelen kísérletezés után rájöttem hogy a ~2000+ forintos borotvagéleket meg habokat kenterbe veri a 300 Ft-os Barbon borotvakrém egy 500 Ft-os noname pamaccsal felkenve.
Csak azt tudom hozzátenni hogy BAZZEG
:duhos:
Amatorpe
05-05-2014, 08:33 AM
Nekemisvanotthon :D pár évig vagy évtizedig jó volt, csak aztán követni kellett a nyugati trendet...
Daniui
05-05-2014, 08:49 AM
Azért ez a bácsi szerintem egy különleges eset, ha nem tisztálkodsz egy rakat fertõzést betegséget el lehet kapni. Fõleg ha kint vagy terepen, megsérted a bõröd, megcsíp a szúnyog az így keletkezett sebek el tudnak fertõzõdni. Láttam már olyan hogy a szúnyogcsípés elfertõzõdött nem volt szép, és ha nem megy korházba tovább terjed.
Terepen még nagyobb jelentõsége van a higiéniának ha lehet minden nap legalább a kritikus helyeket(altest, arc, szem, száj, fül, hajlatok,) meg kell mosni, ha minden nap nem megy akkor is törekedni kell hogy minél többször.
Zacskóbicska
05-05-2014, 09:19 AM
Nem tudom hogy ide tartozik-e, de nem akartam külön topicot nyitni neki. Ha akarja, Túlélõ úgyis átteszi valahova máshova.
Tehát. Csaknem negyedszázad borotválkozás, és töméntelen kísérletezés után rájöttem hogy a ~2000+ forintos borotvagéleket meg habokat kenterbe veri a 300 Ft-os Barbon borotvakrém egy 500 Ft-os noname pamaccsal felkenve.
Csak azt tudom hozzátenni hogy BAZZEG
:duhos:
Ezt alátámasztom én is. Sõt még szúnyogcsípés okozta viszketés enyhítésére is jó:)
raktaros
05-05-2014, 09:28 AM
Fõleg ha kint vagy terepen, megsérted a bõröd, megcsíp a szúnyog az így keletkezett sebek el tudnak fertõzõdni. Láttam már olyan hogy a szúnyogcsípés elfertõzõdött nem volt szép, és ha nem megy korházba tovább terjed.
Még iskolás koromban nekem is volt ilyen. Egy pici szúnyogcsípés az alkaromon.
Egyszer csak elindult a csík (nyirokérgyulladás), kaptam is azonnal a hátsóba egy injekciót.
Pityubá
11-16-2014, 08:13 AM
Azért ez a bácsi szerintem egy különleges eset, ha nem tisztálkodsz egy rakat fertõzést betegséget el lehet kapni. Fõleg ha kint vagy terepen, megsérted a bõröd, megcsíp a szúnyog az így keletkezett sebek el tudnak fertõzõdni. Láttam már olyan hogy a szúnyogcsípés elfertõzõdött nem volt szép, és ha nem megy korházba tovább terjed.
Terepen még nagyobb jelentõsége van a higiéniának ha lehet minden nap legalább a kritikus helyeket(altest, arc, szem, száj, fül, hajlatok,) meg kell mosni, ha minden nap nem megy akkor is törekedni kell hogy minél többször.
Az öregúrnak nem kell félnie a rovarok csípésétõl, szaga miatt kerülik a rovarok. :D
Gyalogos
12-07-2014, 03:53 AM
"Teszt: El sem hinné, mik derültek ki az öko tisztítószerekrõl"
http://hvg.hu/instant_tudomany/20140917_Teszt_El_sem_hinne_mik_derultek_ki_az_oko
fater.lajos
12-15-2014, 08:03 PM
Én régen mondom, és teszem! Fõzz szappant otthon! Öko, bõr és természetbarát, olcsó. Ennél több nem kellhet.
mmilan21
12-15-2014, 09:24 PM
Én régen mondom, és teszem! Fõzz szappant otthon! Öko, bõr és természetbarát, olcsó. Ennél több nem kellhet.
Kell annál nekem több is makacsabb szennyezõdésekhez, de van már pár lehetséges természetes adalékanyag, belekeverve az eredmény egy kifejezetten kézmosásra alkalmas szappan lesz, ha nem tévedek.
Engem már csak a megfelelõ sûrûségû lúg elkészítése választ el a szappankészítéstõl. Nemsokára el is készítem az elsõ adagot, miután elmúlnak a forgalmas napjaim.
Egyébként van még a nagymama féle háziszappanból, szóval...
Forrai
12-16-2014, 12:35 PM
Mi már egy ideje gesztenyét használunk mosásra, csak a nagyon szennyes ruhákhoz használunk kemikáliát, a többit simán megoldja a gesztenye. Kipróbáltam kézmosáshoz, mosdáshoz is jó, bár macerásabb. Elvileg a szappanoidok családjába tartozó többi termés is használható, bár én eddig még nem próbáltam mást. Õsszel kirándulgatva, egy közepes zsáknyit szedtek össze a gyerekek, és marhára élvezték.
Bio fogkrém készítése házilag
https://www.youtube.com/watch?v=0Qw3UIXmCPs
Pityubá
07-15-2015, 01:26 PM
Kell annál nekem több is makacsabb szennyezõdésekhez, de van már pár lehetséges természetes adalékanyag, belekeverve az eredmény egy kifejezetten kézmosásra alkalmas szappan lesz, ha nem tévedek.
Engem már csak a megfelelõ sûrûségû lúg elkészítése választ el a szappankészítéstõl. Nemsokára el is készítem az elsõ adagot, miután elmúlnak a forgalmas napjaim.
Egyébként van még a nagymama féle háziszappanból, szóval...
Akkor lesz kellõen sûrû a lúgod, ha a tyúktojás félig úszik benne.
Nagyanyáméknak ez volt a lúg fajsúlymérõje. Nehogy a forró lúgba tegyétek a tojást, kis pohárba kivenni, kihûteni és mérni.
Én kb 1/6 od részére sûrítettem be a fahamuból melegen kioldott lúgot, és ezzel fõztem a szappant.
Megjegyzem puhább állagú lesz mint a nátron lúggal készült szappan.
Szappant fehéríteni ahogy láttam, kevés mészhidrátot adtam a fortyogó szappanhoz. Nem rontja el mert az is lúg.
Sergeant
12-18-2016, 06:47 PM
Igazi prepper mosógép.
7694
Félautomata. Sokak számára az elsõ gondolat, hogy nagy visszalépés egy automata modern mosógéphez képest.
Valamit valamiért.
400w a mosó része, 100w a centrifuga. Elbírja a kocsi invertere is. Tölthetsz bele meleg vizet kívülrõl, de a zuhanyra kötve is müködik.
Ha nincs vezetékes víz, akkor is használható. Nincs szivattyú, nyomás érzékelõ, fûtõszál, vezérlõ panel.
Minimális a meghibásodás lehetõsége. Az ára nagyjából a fele a legolcsóbb automatának.
Szinte szárazra centrifugál. Hihetetlenül szépen mos, a keverõ tárcsa a szakemberek szerint sulykol.
A teljes súlya 19kg. 7,8 kg ruha megy bele.
Vettem egyet, nekem nagyon bejön.
Hol vetted ? Meoszthatnád a típusát . A Hajdu kevrõtárcsásar is huszonvalamennyiértv esztegetik ...
Sergeant
12-18-2016, 08:44 PM
Serreno a márkája, de fut több néven is.
eMAG-on vettem, akcióban, ingyenes házhozszállítással.:)
GaborV
01-10-2017, 11:59 PM
https://youtu.be/EHbTqMbHxwk
Ilyen viccesen még nem magyarázták el, miben különbözik egy vírus és egy baktérium
Parasztcipo
03-18-2018, 09:44 PM
Házi ecetkészítéssel van valakinek tapasztalata? (Fõzéshez, fertõtlenítéshez, mosáshoz öblítõként is jó.)
Ihasz Laci
11-08-2018, 05:06 PM
kis emlekezteto mindenkinek, MOSSATOK KEZET!!!
elmenteunk wales-be a szokasos turara mult hetvegen. aztan valamit sikerult osszeszednem, valoszinuleg nem mostam rendesen kezet fozes elott es szepen benyaltam valami bacit. szerencsere csak en ettem a foztombol igy masnak nem lett baja.
vacsora utanpar oraval mar ereztem, hogy baj van aztan este arra ebredtem, hogy hanyni is kell meg hasmenesem is van, akkor mar tudtam, hogy mi ujsag. volt nalam imodium azt vettem be de mar keso volt. a hasmenes ugy ahogy kordaban lett tartva de a hanyas az nem szunt. hajnalra mar nem birtam, ott hagytam minden cuccomat aztan hazajuottem.
ha egyedul lettem volna sokkal nagyobb lett volna a sz@r, masnap eleg faradt es gyenge voltam a kiszaradas miatt, jo, hogy ott tudtam hagyni mindent es a haverom hazahozta a dolgaim.
a havernanak az volt a mazilja, hogy nem osztozkodtunk a kajan, meg ha jo otletnek is tunik megkinalni mast ezutan valoszinu nem teszem.
egy ilyen kis hasmenes, hanyas kombo siman kiutott 24 orara, gyorsan jott es gyorsan ment.
es az egesz siman elkerulheto lett volna ha normalisan kezet mosok:(
fater.lajos
11-13-2018, 10:11 AM
Ezeknek a "banális" betegségeknek nincsen igazán orvossága. A szervezeted meggyógyítja magát úgy, hogy kipakolja magából minden ami nem jó. Az alkohol esetleg segít, mivel görcsoldó hatású és így a hasi fájdalmaknál segíthet. És kiüt több kevesebb idõre. Én szalmonellás voltam, három nap hasmenés, láz és egy kevés hányás. Ha orvoshoz jutottam volna, akkor infúzió és fertõzõ osztály. Mivel magam voltam, csak a fájdalomra, a lázra és a szagra emlékszem...
A kézmosáson kívül fontos a kaja megmosása is! A tojásé különösen!
Zacskóbicska
11-13-2018, 01:48 PM
[QUOTE=Parasztcipo;86054]Házi ecetkészítéssel van valakinek tapasztalata? (F
Egyszerû. A 10 százalék alkoholnál kevesebbet tartalmazó szörpöt, almalét, bort szobahõmérsékleten hagyod egy hétig, levegõt kapjon és kész.
Rozsomák
11-13-2018, 03:54 PM
Ma megfürdök.
DE RENDESEN! A zoknimat az alsógatyát és a pólómat is levágom, úgy fürdök.
Kaptam egy szappant, mit kell velée csinálni? beléáztatni a fürdõvízbe? Jobb mint a domesztosz vimmel???
Ha nincs más, ki lehet mosni a szennyest abban is. Zokni + gatya + pólóért nem érdemes 100 liter friss vizet elpocsékolni a mosógéppel. (Vagy csak várj amíg tele lesz a szennyes kosár. :) )
Alpha
12-24-2018, 09:50 AM
Láb higiénia
Kora reggeltõl késõ estig cipõben vagyok. Nyáron sportcipõ, télen túrabakancs. Munkahelyemen, ha bemegyek az üzembe, akkor vízhatlan munkavédelmi cipõt veszek. Az nem szellõzik kicsit sem. Nyáron tapasztaltam, hogy nap végére megizzad a lábam és büdös a zoknim. Egy idõ után a cipõ is átveszi a szagot. Kényelmetlen érzés, fõleg ha társaságban le kell vetni a cipõt. Úgy döntöttem, hogy teszek ellene. Reggelente befújom a lábam ilyen készen kapható fertõtlenítõ és izzadásgátló folyadékkal, a zoknimba pedig szórok egy kis gombaölõs hintõport. Esténként, használat után a cipõmbe fújok fertõtlenítõs szagtalanító sprayt.
Fürdésnél alaposan megmosom a lábam szappannal és szárazra törlöm. Éjszakára nincs rajtam zokni, hogy szellõzzön a lábam.
Ezzel a három szerrel nullára redukáltam a lábszagot és a lábizzadást. A cipõm is jobban bírja, nem morzsolódik a talpbetét. Plusz csak pamut zoknit használok. Havi szinten egy-két ezres között mozog az ára. Szerintem megéri. Ad egy komfortérzetet, higiénikus és tartósabb a cipõ.
Nem kimondottan túlélési téma, de egy elfertõzõdött lábsérülés akár végzetes is lehet.
szórok egy kis gombaölõs hintõport
Azt ne vidd túlzásba, mert ha kiszárítja a lábad akkor egy idõ után õrülten fog viszketni.
Rozsomák
12-24-2018, 08:27 PM
Láb higiénia
Kora reggeltõl késõ estig cipõben vagyok. Nyáron sportcipõ, télen túrabakancs. Munkahelyemen, ha bemegyek az üzembe, akkor vízhatlan munkavédelmi cipõt veszek. Az nem szellõzik kicsit sem. Nyáron tapasztaltam, hogy nap végére megizzad a lábam és büdös a zoknim. Egy idõ után a cipõ is átveszi a szagot. Kényelmetlen érzés, fõleg ha társaságban le kell vetni a cipõt. Úgy döntöttem, hogy teszek ellene. Reggelente befújom a lábam ilyen készen kapható fertõtlenítõ és izzadásgátló folyadékkal, a zoknimba pedig szórok egy kis gombaölõs hintõport. Esténként, használat után a cipõmbe fújok fertõtlenítõs szagtalanító sprayt.
Fürdésnél alaposan megmosom a lábam szappannal és szárazra törlöm. Éjszakára nincs rajtam zokni, hogy szellõzzön a lábam.
Ezzel a három szerrel nullára redukáltam a lábszagot és a lábizzadást. A cipõm is jobban bírja, nem morzsolódik a talpbetét. Plusz csak pamut zoknit használok. Havi szinten egy-két ezres között mozog az ára. Szerintem megéri. Ad egy komfortérzetet, higiénikus és tartósabb a cipõ.
Nem kimondottan túlélési téma, de egy elfertõzõdött lábsérülés akár végzetes is lehet.
Én már vagy 30 éve nem mostam lábat szappannal, semmivel, csak tiszta vízzel. nem büdös a bakancsomat levehetem bárhol.
Szerintem a saját védõrétegét nem szabad lemosni.
Mondjuk hazudok, mert ha extrém koszos lesz vagy olajos, akkor megmosom szappannal. de ez évente alig 1x2x. Szinte egész nyáron bakkancsban dolgozom, és mezítláb mászkálok otthon.
Középkori fogpor
1 tk só, 1 szem szegfûszeg
Mi nagyszemû himalája kõsóval csináljuk. Mozsárban szépen megõrlöm az összetevõket és egy pici tégelyben tárolom. Mosáskor megnedvesítem a fogkefét (korhûen fahajtást kéne használni :)), belenyomom a fogporba és megsikálom a fogaim.
Nagyon kellemes, hónapok óta használjuk. Nem tapasztaltunk negatív mellékhatást, cserébe a páromnak javult az ínye tõle.
Mindenki saját felelõsségére próbálja ki :thumbup
Alpha
03-21-2020, 01:53 PM
Kb. két hónapja készítettem szappant vajból és olajból (ingyen jutottam vajhoz és lúgkõhöz, azért abból készült)
Most kipróbáltuk, nagyon jó lett. Van még pár kiló alapanyag, szerintem holnap megcsinálom azt is...
Ha vettem volna a cuccokat, lehet drágább lett volna, mint a bolti szappan, de így megérte. Kisérletnek szántam a projektet.
Al Bundy
03-22-2020, 09:09 PM
Minden amit magadnak csinalsz az jo, mert tudod mi van benne.
Mas: Ma is voltunk vasarolni, es en csak azt nem ertem, hogy az emberek felvasaroltak az osszes kezfertotlenitot. De ha otthon vannak, akkor arra miert nem jo a szappan, kezet mosni? Olcsobb is, konnyebb is tarolni. Kezfertotlenito, es folyekony szappan mindenhol hianycikk, de a hagyomanyos szappan meg volt meg boven. Vettem is egy jo nagy adagot. Szoval nem ertem a gondolkodas modjukat.
Ihasz Laci
03-23-2020, 09:50 PM
Minden amit magadnak csinalsz az jo, mert tudod mi van benne.
Mas: Ma is voltunk vasarolni, es en csak azt nem ertem, hogy az emberek felvasaroltak az osszes kezfertotlenitot. De ha otthon vannak, akkor arra miert nem jo a szappan, kezet mosni? Olcsobb is, konnyebb is tarolni. Kezfertotlenito, es folyekony szappan mindenhol hianycikk, de a hagyomanyos szappan meg volt meg boven. Vettem is egy jo nagy adagot. Szoval nem ertem a gondolkodas modjukat.
ez nalunk is igy van, szappan van mindenhol, de kezfertotlenitot vagy folyekony szappant az eg vilagon sehol nem lehet kapni.
nekem nem gond, mi mindig is szappan partiak voltunk:)
fater.lajos
03-26-2020, 04:55 PM
Vírus irtó fertõtlenítõnek minden zsíroldásra alkalmas anyag jó. A vírust egy zsír réteg védi. Ha az tönkre megy a vírusnak is vége. Így kiváló fertõtlenítõ a benzin, az alkohol, a WD40, a szappan, a mosogatószer, azaz szinte az összes ipari és háztartási tisztítószer. Csak nem mindegy hova használod...
P. Dude
12-29-2020, 02:02 AM
Nemrég azon gondolkodtam el, hogy mennyiben lehetnek eltúlzottak a mai világ higiéniával kapcsolatos elvárásai.Régebben láttam egy dokumentumfilmet egy törzsrõl (azt hiszem, Afrikában). Abban mutatták a nõk fürdési szertartását is, és ha jól emlékszem, még víz se volt benne, csak átmentek valami füstön. :) Illetve talán néhány testtájékukat törölték meg valami nedvessel.
Most meg a minap olvastam egy sztorit innen Magyarországról, egy leszokott alkoholistától. Õ az utcán élt, és én ledöbbentem, amikor például azt írta, hogy tavaly fürdött legutóbb. Valahogy nekem eddig le sem esett, hogy akik abban a közegben élnek, azok szinte egyáltalán nem tisztálkodnak. Igaz, hogy miután valaki beverte az arcát, a kosztól elfertõzõdött a sebe. De egész addig a jelek szerint semmi baja nem volt attól, hogy mindenféle tisztálkodás nélkül élt az utcán.
Félre ne értsétek! :D Csak gondolkodom, hogy az egész higiéniában mennyi lehet a higiéniai termékek iparának a lobbija, és mennyi lehet az, amire tényleg szüksége van a testünknek. Olyat is olvastam - csak egy regényben, nem ismeretterjesztõ könyvben -, hogy a fogmosáshoz elvileg nem is kellene fogkrém, csak a sikálás a lényeg a fogkefével. Ehhez képest nemrég olvastam egy fogorvos cikkét, aki már ott tartott, hogy ideális esetben külön fogkefe a reggeli fogmosáshoz, és külön az estihez, meg jó esetben elektromos fogkefe, de utána kellene fogselymezni is, és 3 hónap után cseréljünk fogkefét, stb.
varég
12-29-2020, 09:20 AM
Nemrég azon gondolkodtam el, hogy mennyiben lehetnek eltúlzottak a mai világ higiéniával kapcsolatos elvárásai.Régebben láttam egy dokumentumfilmet egy törzsrõl (azt hiszem, Afrikában). Abban mutatták a nõk fürdési szertartását is, és ha jól emlékszem, még víz se volt benne, csak átmentek valami füstön. :) Illetve talán néhány testtájékukat törölték meg valami nedvessel.
Most meg a minap olvastam egy sztorit innen Magyarországról, egy leszokott alkoholistától. Õ az utcán élt, és én ledöbbentem, amikor például azt írta, hogy tavaly fürdött legutóbb. Valahogy nekem eddig le sem esett, hogy akik abban a közegben élnek, azok szinte egyáltalán nem tisztálkodnak. Igaz, hogy miután valaki beverte az arcát, a kosztól elfertõzõdött a sebe. De egész addig a jelek szerint semmi baja nem volt attól, hogy mindenféle tisztálkodás nélkül élt az utcán.
Félre ne értsétek! :D Csak gondolkodom, hogy az egész higiéniában mennyi lehet a higiéniai termékek iparának a lobbija, és mennyi lehet az, amire tényleg szüksége van a testünknek. Olyat is olvastam - csak egy regényben, nem ismeretterjesztõ könyvben -, hogy a fogmosáshoz elvileg nem is kellene fogkrém, csak a sikálás a lényeg a fogkefével. Ehhez képest nemrég olvastam egy fogorvos cikkét, aki már ott tartott, hogy ideális esetben külön fogkefe a reggeli fogmosáshoz, és külön az estihez, meg jó esetben elektromos fogkefe, de utána kellene fogselymezni is, és 3 hónap után cseréljünk fogkefét, stb.
Ha egy valaki büdös, koszos, az feltûnõ...
De ha mindenki, akkor már természetes...
Nemrég azon gondolkodtam el, hogy mennyiben lehetnek eltúlzottak a mai világ higiéniával kapcsolatos elvárásai.
Szia,
Szerintem az ertelmes higienia es a halandosag erosen osszefugg.
Tehat egyreszt termeszetesen nem fontos a tarsadalom szamara ott, ahol atlag 6-10 gyerek szuletik csaladonkent, mert nagyon konnyu elerni, hogy 2 felnott legyen kozuluk.
Es miutan a gyenge 4-8 meghalt, a maradek mar kemeny es birja jol a koszt.
Viszont azokban a tarsadalmakban, ahol nagyjabol 2 gyerek szuletik csaladonkent, ott nem fer bele, hogy a 2/3-d vagy a 80% meghal.
Kis magyarazatkent, hogy a fentiekkel egyaltalan nem arra gondoltam, hogy a legjobban reklamozott szappant kell hasznalni, hanem sokkal alapvetobb dolgokra: mindenek elott a tiszta ivovizre, illetve masodlagosan ugy altalaban a higienikus etkezesekre.
Raadasul ez reszben tanulhato is (a fent emlitett evolucios szelekcio mellett), tehat pl. amilyen korulmenyek kozott eletben marad az egyiptomi falvakban az arab gyerekek fele, ugyanezeknek a gyerekeknek az ikertestverei jo esetben nem elnek tul azt, ha europai viszonyok kozott felnove egyszercsak oda kerulnenek. (Termeszetesen tanulas alatt nem iskolai orakon valo reszvetelt ertek, hanem az immunrendszer es a belflora alkalmazkodasat a korulmenyekhez.)
Azonban a tulzott higienia kifejezetten karos, mivel ha egy egyebkent egeszseges ember csiraszegeny kornyezetben el (marmint a szuletesetol kezdve eveken at), akkor nem tanulja meg a szervezete, hogy a normalis kornyezetben hogyan kell elni. De ebbol nem az kovetkezik, hogy a higienia karos, hanem a dolgok tulzasba vitele a karos!
Egy tulelesi helyzetben szerintem nagyon fontos a higienia. Pl. alapvetoen minden fott etel (sult meginkabb) higienikus az elkeszulte pillanataban. De addig el is kell jutni, pl. a zsakmanyt megnyuzni es kibelezni. E kozben egyaltalan nem garantalt semmi, tehat ha az embernek van _1_ kese, azt fontos a megfelelo idopillanatokban fertotleniteni (pl. nyers hussal valo foglalkozas utan). Es persze erre elore fel kell keszulni, hogy legyen az embernel megfelelo felszereles.
Illetve visszaterve az elozo bekezdes kezdo gondolatahoz: olvastam tanacskent, hogy ahol problemas az altalanos higienia, ott csak ugy etkezzunk, hogy a kajat folyamatosan figyeljuk attol a pillanattol kezdve, hogy leveszik a tuzrol (tehat elotte mindegy mit tettek vele, de utana nagyon fontos, hogy ne szennyezzek). Persze nehogy azt kepzeljetek, hogy kulfoldre kell menni ehhez peldakert: jopar evvel ezelott volt abbol nagy botrany, hogy a gyerekek etelebe keszites kozben beleszartak. Pontosabban addig, amig husleves, fott krumpli, borso fozelek meg hasonlo kajakat keszitettek, addig nem volt ezzel semmi gond, mert fozes (forralas) utan megeheto. Csak aztan egyszer tejszines gorog gyumolcslevest keszitettek, amit fozes nelkul keszitenek el, akkor egybol tucatszam mentek a gyerekek korhazba (nem, nem volt happyend: nem iteltek el a bunosoket, es a ceg utana valtozatlanul szolgaltatott tovabb - szamomra dobbenet, hogy ilyen primitiv emberek ellen sem voltak kepesek nyomozni).
Bel