PDA

View Full Version : Tapasztalatok

TMIB
01-06-2014, 08:20 PM
(Ide írjon mindenki saját tapasztalatokat, prepper és túléléssel kapcsolatban, vagy ami még esetleg a témához tartozhat.)

Most értem haza. -17 fokban kellett elgyalogolnom a postaládáig és vissza. Olyan 1 kilométer lehet oda-vissza, összesen. Nem nagy távolság, de ilyen hidegben soknak tûnik. Néhol térdig érõ hó volt.

Sima téli zokni + nyári sportcipõ jól teljesített. A BDU szépen ráment a cipõre, a hó nem jutott bele még a 30-40 centis hóban sem. A lábam nem fázott, ami talán pont a hó miatt volt. A múltkori sétámnál mikor -6 fokban mentem, nem volt hó és rettenetesen fázott a lábam. Most viszont egyáltalán nem.

2 melegítõ + 1 vastagabb BDU elég volt.

1 vékony kapucnis pulóver, 1 dzseki és 1 vékonyabb kabát szintén elég volt.

A taktikai shemagh nagyon jó! Több rétegesre hajtottam, körbetekertem vele a nyakam és nem fújt be a szél a ruhám alá.

A napszemüveg szintén jó ötlet volt, mert a -17-ban a szél nem tett volna jót a szememnek. Lehet a könnyem is megfagyott volna.

A kapcuni jó, épp csak ha nincs rajta zsinór, akkor a szél lefújja a fejemrõl. Ez volt az egyik nagy gondom.

A baseball sapka nem a legjobb viselet -17 fokban. (Nem találtam meg a téli sapkámat.)

A kesztyû nem árt. (Azt se találtam meg.)

Mikor hazaértem, a kezem, az arcom és fõleg a fülem vörös volt és jéghideg, de a szemem körül nem, mert a napszemüveg ott megvédett.

Annyira azért nem volt kemény, mert folyamatosan és gyorsan gyalogoltam, ami "melegen tartott". (Kivéve az arcom, orrom, fülem és kezem.)

mossberg-operator
01-06-2014, 08:46 PM
Hello! Hany napja is tudod, hogy jon a tel, s nincs megfelelo sapkad? "Egy az semmi, ketto az egy!" Nem vagy felkeszulve :)

TMIB
01-06-2014, 09:03 PM
Hello! Hany napja is tudod, hogy jon a tel, s nincs megfelelo sapkad? "Egy az semmi, ketto az egy!" Nem vagy felkeszulve :)

Sapkám van 2 is, de hol? Nem én keverem el, hanem a barátnõm. Ha tudnád mennyi ruhája -és egyéb lomja- van és mind rádobálja az én dolgaimra. :( Megveszem a legjobb, leghasznosabb dolgokat, õ meg eltüntet mindent. Mindig vita van belõle itthon. Nehéz ügy.

Amatorpe
01-10-2014, 02:47 PM
Sapkám van 2 is, de hol? Nem én keverem el, hanem a barátnõm. Ha tudnád mennyi ruhája -és egyéb lomja- van és mind rádobálja az én dolgaimra. :( Megveszem a legjobb, leghasznosabb dolgokat, õ meg eltüntet mindent. Mindig vita van belõle itthon. Nehéz ügy.

Hogy is volt a kandallóval? Az asszonyt kell cserélni... :D
(Na jó, csak vicc volt...) Amúgy nálunk is úgy van, hogy a prepper cuccok meg a szerszámok külön vannak, és az neki tabu, engedély nélkül nincs belekontárkodás!

astonferi
01-13-2014, 06:37 PM
én megoldom .... minuszban nem megyek sehova :haha:

fisligery
01-13-2014, 06:50 PM
Csak álcázza a dolgokat:D

TMIB
01-14-2014, 01:17 AM
Most 2 fok körüli a hõmérséklet, sétálóidõ. A -17 után ez már kész nyári idõjárás. Olyan ez, mint mikor egyszer olyan sokat kell várnod valamire amit szeretnél, hogy ha késõbb várnod kell néhány órát vagy napot, az már fel se tûnik.

palizerhuszár
11-29-2016, 09:50 PM
Jó ötlet ilyeneket megosztani. Hidegben a folyamatos, intenzív mozgás a jó megoldás. Papírral, szalmával való kibélelés is mûködik. Volt már részem fagyban vízen átgázolni, megfelelõ mentális rákészülés mellett ki lehet bírni rövid ideig. Ma órákat vékony ruhában töltöttem, sapka nélkül, pedig jó ha 3 fok volt, de a folyamatos intenzív munka miatt nem volt gond. Mondjuk ilyenkor kell egy nyelet pálesz.
Ha már hideg akkor pár tipp, ha nincs tüzelésed. Össze kell bújni. Tuti jó megoldás, amikor leégtünk igen csak csillagos volt az éjszaka és -10 fok alatt volt. Nyílások eltömése ruhákkal, most például körbe szigeteltem az ablakokat. Szükség esetén fóliaréteg, ami nagyon jól mûködik.
A jószágoknak kell a szalma, de vastagon. Szoktunk fóliaborítást tenni a nyitott oldalra. A gépek beindításához elõmelegítés (traktorunknál szinte csak így lehet kezdeni).
Tuti, hogy ha az ember kimozdul legyen felkészülve vastag ruhával, mert lerobbanhat a kocsi, azt a kutyagolás kicsit hideg lenne. Bár ahogy mondod, én sem találtam ma a sapkám:)

palizerhuszár
12-17-2016, 08:18 PM
Ha már a hideget tárgyaljuk, mindenképpen olyan ruha a jó, ami nem szellõs. Ma volt szerencsém egy trapéz szabású vékonyabb farmerben -4 fokban dolgozni azt a bokámon lenget rendesen, a térdem és combon tökre átehült biciklizésnél. Mondjuk nem sokat segített a lukas cipõm sem, mert kikandikált a lábujjam. De a kabátom olyan meleg volt, hogy trágyázás közben le kellet vennem már.
A kapucni nagyon hasznos, ha fagyos fólia alatt dolgozom, mert a levet elvezeti a fejemtõl, de esõben, hóban is ugyan ilyen jó és kicsit melegít is, ráadásul az alatta lévõ sapka miatt fel sem olvad a jégdara ilyen idõben és lassabban fog átvizesedni.