View Full Version : CB rádiózás
Unicornis
01-07-2014, 09:09 PM
Ezt most direkt nem a rádiózás topicba tettem, hanem egy újat csináltam neki, mert a felkészüléshez inkább tartozik szerintem.
Szóval arra gondoltam, hogy össze kellene hozni egy CBs szervezõdést, a fórumon belül. Úgy gyakorlás képen elõször. Azután kialakítani egy Prepper CB hálózatot az országban!
Mert ha lokális az SHTF, akkor a hatóságok úgysem mondanak igazat, az internetet és meg cenzúráznák akár már most is. A mobil telefont pedig letilthatják, ha az érdekeik úgy kívánják. (Pl.: Ha éhség lázadás lenne borodban) Ráadásul gyorsan beazonosítható vagy!
A rádiót bemérni pedig sokkal macerásabb. (kiháromszögelés)
Ha pedig durva globális ill. országos SHTF esetén pedig se TV, se rádió, se internet.
És az tény hogy az információ illetve annak hiánya élet vagy halál kérdése lehet!
Miért a CB? Azért mert sok van belõle, egyszerû a használata, nem kell rá engedély és OLCSÓ! Az amatõr rádiókkal persze sokkal nagyobb távolság hidalható át, de drága, engedélyköteles (vizsgázni kell hozzá). És az amatõr sávon csak rádióamatõrökkel beszélhetünk. De mivel a rádióamatõrök NEM prepperek ezért õket ugyan azok a problémák fogják súlytani mint a többi embert. (nincs áram, víz, élelem, stb…) Azaz nem nagyon tudnánk kivel beszélgetni! Az, hogy pl.: mi történik Ausztráliában egy globális SHTF esetén,
csak érdekesség a számunkra. De hogy mi történik 30 km. távolságra tõlünk, az sokkal fontosabb! Persze CB-vel is áthidalható több száz-ezer kilométer. Sõt már nem egyszer volt példa (jó terjedés esetén) Magyarország-USA kapcsolatra is!
Én tavasszal tervezem beüzemelni a rádiómat, jó lenne egy fórumtárssal is beszélgetni.
A szükséges rádió: olyan amelyik tudja az SSB modulációt! Ezzel lehet nagy távolságokat áthidalni. Erre a két legjobb rádió a President Grant és a Stalker IX. Ilyet már csak használtan lehet venni. Az új CEPT normásak nem jók erre.
Kell még egy jó bázis antenna (Penetrátor) és egy SWR mérõ. Az egész megúszható 50-60ezerbõl.
Tudok küldeni, segítség képpen (csatolni) leírást a rádióhoz, az antenna behangolásához, stb..
Mi a véleményetek? :thumbup
raktaros
01-07-2014, 09:18 PM
Nem rossz ötlet, de ha nem cept rádió akkor ugyanaz a kategória mint az amatõr rádió. Cept-es meg nem sokra jó :(.
Daniui
01-07-2014, 09:18 PM
Jó ötlet szerintem, sajnos nekem nincs rádióm és nem is túlságosan értek hozzá de szeretném megtanulni, csak ahhoz elõször valami olcsó rádió kéne.
Boltot tudsz mutatni ahol, hazsnálható mégis olcsó rádiót kapni, de csakis olyat mutass amit te is megvennél.
raktaros
01-07-2014, 09:20 PM
Egy cept-esem van, régen volt bekapcsolva. Talán ha egy emberrel beszéltem vele összesen...
Vietnamiveteran
01-07-2014, 09:45 PM
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9134311&la=122626225
itt nézzetek körül ,jó kis használt cuccok vannak ,én is itt vettem pár készüléket .
Nekem két motorola gm300 asom van
1240
és 3db motorola gp40
1241
Az egyik gm300 as a házban van egy körsugárzó antennával, a másik a kocsiba egy mobil tetõantennával , így a ház és a kocsi között 20 km es körzetben tudok kommunikálni , sokszor használtam ,ráadásul 40 csatornára az amatõr frekik és az összes pmr freki is rá van programozva így szükség esetén velük is kapcsolatba tudok lépni . A kézi rádiók a munkámhoz kellettek , de azok is baromi erõsek , össze sem lehet hasonlitani a walkie-talkie kategóriával. Ezek kimondottan ipari rádiók , kis távolságon belül 20-km verhetetlen. Én ezt ajánlom ha kis közösségek közti kommunikációt kellene megoldani túlélési helyzetben .
Unicornis
01-07-2014, 09:49 PM
Már változott a CEPT norma! Mo.n engedik újra az SSB modulációt 12W teljesítményig.
De ez úgy értendõ, hogy két új típusú rádióra adtak csak engedélyt, ami tudja az SSB-t is.
Viszont így a régiek is használhatók fú alatt, de csak a középsõ frekvencia tartományban, és nem nagyon lépve túl a teljesítmény korlátot. Ha ezeket betartjuk, akkor senki nem fogja tudni megmondani hogy milyen rádión beszélgetünk! Hogy CEPT minõsítésû vagy sem. :thumbup
A. L. Ias
01-07-2014, 10:16 PM
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9134311&la=122626225
itt nézzetek körül ,jó kis használt cuccok vannak ,én is itt vettem pár készüléket .
Nekem két motorola gm300 asom van
1240
és 3db motorola gp40
1241
Az egyik gm300 as a házban van egy körsugárzó antennával, a másik a kocsiba egy mobil tetõantennával , így a ház és a kocsi között 20 km es körzetben tudok kommunikálni , sokszor használtam ,ráadásul 40 csatornára az amatõr frekik és az összes pmr freki is rá van programozva így szükség esetén velük is kapcsolatba tudok lépni . A kézi rádiók a munkámhoz kellettek , de azok is baromi erõsek , össze sem lehet hasonlitani a walkie-talkie kategóriával. Ezek kimondottan ipari rádiók , kis távolságon belül 20-km verhetetlen. Én ezt ajánlom ha kis közösségek közti kommunikációt kellene megoldani túlélési helyzetben .
Hmmm.... Régi szép idõk! :)
Gratulálok a szerzeményeidhez, ha szakértõ kezekbõl származnak, akkor sokáig hasznos segítõid lehetnek.
De ezek az eszközök 70cm hullámhosszon üzemelnek, ha pmr frekik vannak benne. Bár a gm300 az adóteljesítménye miatt alkalmas hosszabb távú összeköttetésre.
Unicornis
01-07-2014, 10:21 PM
Lehet venni rádiót olcsón (3-5000ft), de azon nem tudsz már senkivel beszélgetni, mert az olcsó rádiók nem tudják az SSB-t. És mindenki kizárólag csak azt használja, és használta mindig is, illegálisan. Mert azonos teljesítménnyel adva az SSB moduláció használatával 3x akkora távolság hidalható át.
Szóval a rádiók ára: stalkerIX 30000.- a Grant 40000.- körül van használtan. (új nincs)
Gari persze semmire nincs, de az eladónál ki kell próbálni. Amúgy nagyom masszív darabok.
Én Grant-ot vettem, az a legjobb. Ha teheted te is ilyet vegyél!
A buheráltat, felhúzottat nem szabad megvenni! Azt is érdemes megnézni, hogy menyire kopottak a gombjai, és az elõlapja. Az sokat elárul arról hogy menyit használták.
Úgyhogy simán beütöd a keresõbe a típusukat, és kidobja az apróhirdetési portálokat!
Tudok benne segíteni, de nem vagyok egy nagy "isten" én sem. Még gyerekoromban Cb-rádióztam a barátommal, most szinte újra tanulom az egészet én is.
Itt megtalálod a Grant leírását magyarul.: http://www.garazs.de/radio/grant.html
Itt meg az antenna behangolást írják le.: http://www.garazs.de/radio/swrmeres.html
Nem olyan bonyolult mint amilyennek elsõre látszik. :)
Itt meg a rádiós etikettrõl.:http://www.garazs.de/radio/beszelgetes.html
Õk pedig egy profi rádiós szerviz.: http://radiolab.hu/
Ha valami gond lenne a készülékkel. Persze a vásárlás után érdemes lehet átnézetni, biztos ami biztos.
A. L. Ias
01-07-2014, 10:39 PM
Ezt most direkt nem a rádiózás topicba tettem, hanem egy újat csináltam neki, mert a felkészüléshez inkább tartozik szerintem.
Szóval arra gondoltam, hogy össze kellene hozni egy CBs szervezõdést, a fórumon belül. Úgy gyakorlás képen elõször. Azután kialakítani egy Prepper CB hálózatot az országban!
Mert ha lokális az SHTF, akkor a hatóságok úgysem mondanak igazat, az internetet és meg cenzúráznák akár már most is. A mobil telefont pedig letilthatják, ha az érdekeik úgy kívánják. (Pl.: Ha éhség lázadás lenne borodban) Ráadásul gyorsan beazonosítható vagy!
A rádiót bemérni pedig sokkal macerásabb. (kiháromszögelés)
Ha pedig durva globális ill. országos SHTF esetén pedig se TV, se rádió, se internet.
És az tény hogy az információ illetve annak hiánya élet vagy halál kérdése lehet!
Miért a CB? Azért mert sok van belõle, egyszerû a használata, nem kell rá engedély és OLCSÓ! Az amatõr rádiókkal persze sokkal nagyobb távolság hidalható át, de drága, engedélyköteles (vizsgázni kell hozzá). És az amatõr sávon csak rádióamatõrökkel beszélhetünk. De mivel a rádióamatõrök NEM prepperek ezért õket ugyan azok a problémák fogják súlytani mint a többi embert. (nincs áram, víz, élelem, stb…) Azaz nem nagyon tudnánk kivel beszélgetni! Az, hogy pl.: mi történik Ausztráliában egy globális SHTF esetén,
csak érdekesség a számunkra. De hogy mi történik 30 km. távolságra tõlünk, az sokkal fontosabb! Persze CB-vel is áthidalható több száz-ezer kilométer. Sõt már nem egyszer volt példa (jó terjedés esetén) Magyarország-USA kapcsolatra is!
Én tavasszal tervezem beüzemelni a rádiómat, jó lenne egy fórumtárssal is beszélgetni.
A szükséges rádió: olyan amelyik tudja az SSB modulációt! Ezzel lehet nagy távolságokat áthidalni. Erre a két legjobb rádió a President Grant és a Stalker IX. Ilyet már csak használtan lehet venni. Az új CEPT normásak nem jók erre.
Kell még egy jó bázis antenna (Penetrátor) és egy SWR mérõ. Az egész megúszható 50-60ezerbõl.
Tudok küldeni, segítség képpen (csatolni) leírást a rádióhoz, az antenna behangolásához, stb..
Mi a véleményetek? :thumbup
A kommunikáció szerintem is fontos gebasz esetén, de az is fontos, hogy bízz abban akitõl az info származik. Egy távoli, sose látott, ismeretlen CB-s is adhat fals infót, nem csak a kormány.
A technikáról. Elõször én is CB-ben gondolkodtam a nagy áthidalható távolságok miatt. De utánaolvasva rájöttem, hiába a múlt legendás készülékei, de nem múlt el nyomtalanul az idõ. Az olcsón beszerezhetõ rádiók általában leharcoltak, széttuningolt, kihajtott eszközök. A felújításuk egy vagyonba kerül és ugyanúgy szakember kell hozzá. A penetrátor antenna is lenyûgözõ teljesítményû, de a 8,5 méter mérete is.
Egy rövidebb hullámhosszú (UHF/VHF) rádióval is hasonló eredményeket érhetsz el ha nem kézi, hanem mobil rádiót használsz.
Nem utolsó sorban, elég kihalt a CB sáv. Ez nem saját tapasztalat, hanem a pesti pmr frekvencián panaszkodnak a "nagy öregek". Már õk is csak ritkán kapcsolják be a CB-t. A régebben CB-t használó amatõrök áttértek a pmr frekvenciákra. A kisebb hatótávot kompenzálandó, átjátszóadókat használnak.
Szerintem elõször derítsd fel mennyire aktív az éter a közeledben! Ha sok házon van penetrátor (vagy hasonló kaliberû) antenna, akkor érdemes belekezdened. De ez szigorúan csak magánvélemény. A rádiózást is tanulni, gyakorolni kell. Erre a CB is ugyanúgy alkalmas, és ha beüt a gebasz mindenki azt fogja elõvenni amije van. Biztos felélénkül a CB élet is.
A. L. Ias
01-07-2014, 10:45 PM
Mi az a CEPT?
A CEPT egy norma. A CB rádió csak FM üzemmódban, és 4 W kimenõ teljesítménnyel, a középsõ 40 csatornán adhat.
Unicornis
01-07-2014, 11:03 PM
Nem olyan kihalt az! Közép 40 USB-n vannak a kamionosok is! pl.:
Másrészt pont az a baj a pmr-el hogy nagy frekvencia! Nincs ionoszférius terjedés! Kisebb hatótáv is, és a tereptárgyak jobban gátolják. Szerinted az SHTF alatt mûködni fognak az átjátszók?
Bizony, ahogy írtad a SHTF kor azt használják majd az emberek ami van! És a CB-k bizony ott vannak még mindig a szekrények mélyén, garázsok polcain, stb... Ráadásul a mobil CBk 12 voltosak tehát SHTF biztosabbak mint az asztali 220v.os rádiók!
A. L. Ias
01-07-2014, 11:23 PM
Nem olyan kihalt az! Közép 40 USB-n vannak a kamionosok is! pl.:
Másrészt pont az a baj a pmr-el hogy nagy frekvencia! Nincs ionoszférius terjedés! Kisebb hatótáv is, és a tereptárgyak jobban gátolják. Szerinted az SHTF alatt mûködni fognak az átjátszók?
Mivel te használod, így naprakészebb információd van a sávon zajló életrõl. A kamionosok ott vannak, ha az úton tölteném az életem, biztos a CB-t használnám.
A kisebb hatótávot ellensúlyozza a nagyobb kimenõ teljesítmény. Az itt is látható gm300 25W teljesítménye VHF-en elégséges egy megyét átforgalmazni megfelelõ antennával.
Az átjátszók nem fognak mûködni, illetve sokkal kevesebb fog mûködni belõlük. Viszont egy jól mûködõ közösségben mûködni fog a hírlánc.
Bizony, ahogy írtad a SHTF kor azt használják majd az emberek ami van! És a CB-k bizony ott vannak még mindig a szekrények mélyén, garázsok polcain, stb... Ráadásul a mobil CBk 12 voltosak tehát SHTF biztosabbak mint az asztali 220v.os rádiók!
A rádiók hiába vannak ott, ha senki nincs aki be tudná üzemelni és hiába üzemelik be, ha nincs energia ami meghajtaná. A rádió megvan, de megvan az antenna is? És a megfelelõ minõségû antennakábel? Csak azok fognak a bajban rádiózni (kis túlzással), akik eddig is rádióztak. A nagy többség majd az állami adásokat fogja figyelni.
A komoly QTH-t üzemeltetõ rádióamatõrökön kívül szerintem majdnem mindenki mobil rádiót használ stabil üzemre is. Egyszerûen azért, mert ez a megfizethetõ kategória.
A mobil rádiók nem 13,8V-ról üzemelnek?
Tévedés ne essék senkit nem akarok lebeszélni a CB rádiózásról! De elõbb a cél meghatározása és csak utána az eszköz kiválasztása. Ha kellõ mérlegelés után a CB a legmegfelelõbb eszköz, akkor arra kell berendezkedni.
fixy007
01-07-2014, 11:44 PM
Ha nem müködnek az átjátszók, valószínû nincs energia akkor viszont sanszos hogy neked sincs(ez elég esélyes). Tudod üzemeltetni a rádiót külsõ segítség nélkül? A cb rádiók még nem energia takarékosak, nem egyszerû biztosítani folyamatosan fõleg adásban azt a jó pár ampert. Egy akkumulátor töltés nélkül elég véges......
Vietnamiveteran
01-08-2014, 07:50 AM
ha kell errõl fel tudom tölteni a rádiókat üzemeltetõ aksikat , én is inkább az áram nélküli világra készülök .
1242
Unicornis
01-08-2014, 09:17 AM
A CB rádió egy feltöltött autó aksiról Pár napig elmegy. A Grant vételkor 1amper áromot eszik, adáskor is csak 5-6ampert fogyaszt. Az autó aksit fel tudom majd tölteni egy kisebb napelemrõl is! Én így fogom csinálni.
Úgyhogy szerintem a CB a nyerõ.Simán át lehet vele rádiózni önállóan 120-200 Km sugarú kört. A pmr erre nem képes.
fixy007
01-08-2014, 10:44 AM
A CB rádió egy feltöltött autó aksiról Pár napig elmegy. A Grant vételkor 1amper áromot eszik, adáskor is csak 5-6ampert fogyaszt. Az autó aksit fel tudom majd tölteni egy kisebb napelemrõl is! Én így fogom csinálni.
Úgyhogy szerintem a CB a nyerõ.Simán át lehet vele rádiózni önállóan 120-200 Km sugarú kört. A pmr erre nem képes.
Nem szeretnék kötekedni, csak nézzük reálisan a dolgokat:
A CB rádió tény hogy egy feltöltött autó akksiról elmegy pár napig(sokáig nem mert lehet számolni pl:55Ah akkunál az általad megadott adatokkal). Viszont egy autó akkut egy kissebb napelemrõl csak nagyon lassa tudsz feltölteni úgy hogy közben nem használod/használhatod az akkut. Nem nagyon értek a solar rendszerekhez majd hozzáértõk jobban leírják mint én. De kb egy 12V-os 20W-os solar rendszerrel jó esetben is csak megközelíted a rádiód energiafogyasztását vételben, adásról ne is beszéljünk egyenlõre. Viszont van éjszaka/borús esõs idõ, ergo mínuszban vagy. Egy ilyen rendszer nem két forint.:eek:
Más: 120-200 km sugarú kör! Ezt mivel éred el:Egy nagy nyereségû(és fizikai méretû) körsugárzóval és nem 5w-al. Akkor a 70cm-es hullámhosszon szintén szakadjunk el a legális keretektõl mert akkor úgy egál. Kétsávos aszódi körsugárzóval és 25-35-40W-al itt is nagy távolságok ráiózhatók. Eddig milyen rádiókkal, antennákkal rádióztál a 70cm-es tartományban?
Muszály vagy elhagynod a bázisod(soha nem lehet tudni, rengeteg oka lehet, mindenre próbál az ember készülni). Mit tudsz kezdeni a CB rádióval és a Penetrátor antennával? Kézi CB rádió SSB üzemmódban nem igazán van. A kézi Baofengeket, Puxingokat, Wuxikat, Tytiket tudod vinni magaddal, és menet közben rádiózni.......
Unicornis
01-08-2014, 11:22 AM
Az aksit én nem 20 wattos napelemrõl tölteném, hanem 65 wattosról, de ha kell rákapcsolok még egy párat...
De a napelemes rendszer saját aksiját is használhatom hozzá, azt meg töltöm 450wattal.
Én mindenképpen otthon maradok, ebben gondolkozom. Ehhez használatos bázisállomást építenék ki.
És persze nem 4-5wattal hanem 20-35w.teljesítménnyel. De ha ráteszem az "utánégetõt" akkor 100w teljesítménnyel egész Európát át rádiózom. 70cm én még nem rádióztam az igaz.
De a legfontosabb: Hány pmr rádió van az országban, és hány CB? Mert darabszámban Cb sokkal több! És ezek SHTF kor elõ fognak kerülni. Másrészt a kamionosok most is a CBt használják és nem a pmrt! Vajon miért kockáztatnak vele, ha pmr ugyanolyan jó, vagy jobb?:rolleyes:
fixy007
01-08-2014, 12:19 PM
Az aksit én nem 20 wattos napelemrõl tölteném, hanem 65 wattosról, de ha kell rákapcsolok még egy párat...
De a napelemes rendszer saját aksiját is használhatom hozzá, azt meg töltöm 450wattal.
Én mindenképpen otthon maradok, ebben gondolkozom. Ehhez használatos bázisállomást építenék ki.
És persze nem 4-5wattal hanem 20-35w.teljesítménnyel. De ha ráteszem az "utánégetõt" akkor 100w teljesítménnyel egész Európát át rádiózom. 70cm én még nem rádióztam az igaz.
De a legfontosabb: Hány pmr rádió van az országban, és hány CB? Mert darabszámban Cb sokkal több! És ezek SHTF kor elõ fognak kerülni. Másrészt a kamionosok most is a CBt használják és nem a pmrt! Vajon miért kockáztatnak vele, ha pmr ugyanolyan jó, vagy jobb?:rolleyes:
Akkor neked nem kissebb napelemes rendszered van hanem komolyabb! Ez dicséretes, bízzunk benne hogy sok CB rádiós is ilyen komoly solar rendszerrel van felszerelve.
Mennyi pmr és cb? Én nem tudok számadatokkal szolgálni, ha te tudsz megírhatnád, érdekelne. Szerinted sokkal több cb-csak kicsiben itt a fórumon is több a "pmr" rádió mint a cb(baofeng uv5, BaofengB5, Motorola GM, GP) Hogy miért azt használják:anno csak ez volt(tény és való). Sok sikert hozzá.....
Unicornis
01-08-2014, 02:07 PM
Én abból indulok ki, hogy nálunk Bp.n végigmegyek az utcán akkor kilóméterenként legalább egy Db antenna van fent a tetõkön! Persze szerintem ennek ha 1%a van használatban. Sokhoz már a rádió sincsen meg.
De a nagy számok törvénye alapján még így is elég sok lehetséges potenciális állomás lehet egy SHTF esetén.
De majd meglátjuk....
raktaros
01-08-2014, 02:35 PM
Én is filóztam, hogy milyen rendszert kellene venni, üzemeltetni.
Gondoltam a cb-re, de az antenna és a kézi rádió fizikai mérete nekem nagy, inkább csak stabilba vagy autóba való.
Ha cb-t használnék, akkor azt nem helyi kapcsolattartásra, hanem nagy teljesítményen távolabbi összeköttetésekre.
Ráadásul 2m-es és 70centis vagy 2 sávos rádiókból nagyságrendekkel több lehet az országban (ha másokkal is akarsz kommunikálni).
Mindenkinek mások a priorírások, válasszanak aszerint. Néhány lelkes ember meg építsen pár keresztsávos átjátszót hogy legyen átjárás a kettõ között :).
Salmo
01-08-2014, 02:59 PM
Tudom ez nem szavazás ( és nem is savazás ) a CB technikáról, de Fixy mondott nagyon okosat a PMR rádiók mobilitásával kapcsolatban.
Mert egy nem szabvány PMR rádió a maga 4 W kimenõjével egészen jól szól, és csak 30 dkg. Ha teszel rá egy nagoya 771-et, vagy 773-at már a 3 dBi nyereséggel rögtön dupláztad az elméleti kimenõdet. Ha meg van egy koax kolineár ami szállítás közben egészen kis súly, de ha használni szeretnéd, akkor pár perc alatt lehet mobil antenna állványt szerkeszteni hozzá, plusz egy-két watt. Innen meg már egy lépés hogy egy 7 elemes carant Yagit viszel magaddal. ( nem találom az oldalt, de egy PMR rádiós srác nagyon praktikus tokot készített hozzá PVC csõbõl)
Azzal meg már lehet elégkomoly távolságú DX-eket csinálni.
raktaros
01-08-2014, 04:37 PM
ha kell errõl fel tudom tölteni a rádiókat üzemeltetõ aksikat , én is inkább az áram nélküli világra készülök .
1242
Huhh, szép cucc. Nekem is nagy álmom egy szélkerék (Canstein vawt).
A. L. Ias
01-08-2014, 05:16 PM
Látom eléggé megosztja a tábort használt frekvenciatartomány kérdése. :)
Én továbbra is azt vallom, hogy legyen meg a cél, és ahhoz válasszunk eszközt. Kommunikálni bármelyik eszköz jó, csak legyen az éterben akivel ezt meg tudjuk tenni.
A CB-s életrõl nincs sok ismeretem, nem használok olyan eszközt. De ezek után már kíváncsian várom fórumtársunk állomásának beüzemelését! Lehet én tévedek és pezsgõ élet van 27MHz-is. És akkor lehet én is beüzemelek egy CB állomást otthonra.
A felvetett gondolatokra kitérve. Ha egy CB-rádió elüzemel pár napot autó akkuról, akkor azt meg tudja tenni egy pmr rádió is. Nem a frekvencia, hanem az adóteljesítmény eszi az Ampereket.
Az állomás lefedettsége is inkább adóteljesítmény és és antenna kérdése, mint a frekvenciatartományé. Egy szabályosan üzemelõ CB jobb, mint egy szabályosan üzemelõ pmr, de ugye ez a legritkábban elõforduló eset.
Ha pedig az illegalitás talajára lépünk, akkor mindegy, hogy egy 25W-os Grand vagy egy 25W-os gm300 kerül lefoglalásra. Mind a kettõ HAM rádiónak minõsül, mindkettõ üzemeltetéséhez vizsga szükséges.
Az utánégetõt pedig bírni kell az antennának és a kábeleknek is, különben tényleg égés lesz.
A készülékek számáról. Lehet, hogy sokkal több CB antennát látni a házak tetején, mint UHF-VHF antennát. Ez részben azért van, mert jó nagy és könnyû észrevenni, részben azért, mert az antenna nem ér annyit, amennyiért leszerelnék, és részben tényleg azért, mert használják.
Én jelenleg egy kézirádiót használok a gyárinál nagyobb nyereségû antennával. A következõ fejlesztésem egy mágnestalp lesz egy 1m-es antennával ami mind az autóban, mind otthon (panellakás 8. emelet) a klíma kültéri egységének tetején jó szolgálatot fog tenni. Végül egy Yagi antenna forgathatóan (már amennyire a lehetõségek engedik). Sokan rádióznak hasonló felszereléssel. De ez nem kiabál olyan messzirõl, mint egy penetrátor.
Sok polcon, garázsban, sufniban ott lehet a CB. De azok 20-30 éves készülékek. Mennyi abból a mûködõképes? És mennyi bírná az újból beüzemelést? Amikor a BM átállt a TETRA rendszerre, sok VHF rádió került a piacra és generációváltás miatt sok UHF-es ipari rádió is magánkézben van. Nem beszélve a Kínából érkezõ "pmr" rádiókról. Ezek számét csak becsülni lehet, de ha a használtcikk piacon eladó darabszámokat hasonlítjuk össze, akkor nagyságrendekkel több, mint CB.
Végezetül, én támogatom a CB-s QTH kiépítését, ha ahhoz van kedved! Vágj bele, szerezz tapasztalatot! Lehet többen utánad csábulnak (köztük én is)! Sok sikert!
Vietnamiveteran
01-08-2014, 05:17 PM
Köszi a dicséretet , sok munkám van benn , és folyamatosan fejlesztem , célom,hogy ha jön a nagy badabumm :) akkor az alapvetõ elektromos eszközöket ,még ha idõszakosan is de mûködtetni tudjam.
Bocs az offért de mégiscsak kapcsolódik mert energia kell mindenhez amirõl eddig beszéltünk. Ha van ilyen topic akkor ott szívesen beszélgetek a szélgenerátorozásról .
http://www.youtube.com/watch?v=HRgQyPE1tH8
Vietnamiveteran
01-08-2014, 09:42 PM
Azért vegyük figyelembe ha beüt egy katasztrófahelyzet a családtagjainkkal való kommunikációnak fontos szerepe van. Nekem még a tavalyi nagy hófúvásokkor is nagyon nagy segítség volt ,hogy ha elindultam autóval a párommal folyamatosan tudtam tartani a kapcsolatot rádión, és én is nyugodtabban mentem el otthonról mert tudtam ,hogy ha bármi történik otthon azonnal rám tud szólni rádión .Persze van mobil is de ismerjük a mobilok korlátait , ha baj van az lesz az elsõ ami használhatatlanná válik a túlterheltség miatt , vagy az adótornyok áramellátási problémája miatt .Ehhez nem kell ,hogy világvége legyen elég egy földrengés, komolyabb áramkimaradás ,terrorcselekmény vagy egyéb olyan általános pánikra okot adó esemény ahol az emberek egybõl a mobil után nyúlnak. A rádió vagy saját aksiról vagy az autó aksijáról üzemel ezeket akkor is tudom használni ha pillanatnyilag teljes áramkimaradás van . Szóval minden becsületes túlélõnek szüksége lesz rádióra kivéve a lone wolfokat :)
A. L. Ias
01-08-2014, 10:02 PM
... A rádió vagy saját aksiról vagy az autó aksijáról üzemel ezeket akkor is tudom használni ha pillanatnyilag teljes áramkimaradás van . Szóval minden becsületes túlélõnek szüksége lesz rádióra kivéve a lone wolfokat :)
Egy apró megjegyzés. Azt írtad pmr és amatõr frekik vannak felprogramozva a rádiókon. Én elgondolkoznék egy "vészfrekvencián is". Nem túl legális, de roppant praktikus. Ha nagy lesz a gebasz az éter is hamar megtelik. az a 8 pmr freki könnyen megtelik. Nem árt egy olyan szabad sáv ahol rajtatok kívül nincs más.
Vietnamiveteran
01-08-2014, 10:30 PM
az 1,es és 2-es programhely így van beállítva , aki programozta nekem azt mondta ,hogy ezek a készülékek gyárilag tudják a kódolt csatornát .
A. L. Ias
01-08-2014, 10:52 PM
az 1,es és 2-es programhely így van beállítva , aki programozta nekem azt mondta ,hogy ezek a készülékek gyárilag tudják a kódolt csatornát .
Akkor nem is szóltam semmit. Bár érdekel mi lehet az a kódolt csatorna. A rádióadást elvileg nem kódolják, bárki hallhatja és értheti. Én inkább szelektív zajzárnak gondolom. Azaz csak annak az forgalmazását hallod, aki az adás elején a készülékben beállított kódot is sugározza (automatikusan). De ettõl egy másik, a közelben lévõ, ugyanazon a frekvencián forgalmazó rádió belezavarhat, érthetetlenné, szakadozottá teheti az adást. Bár a gm300 kellõ kimenõ teljesítménnyel rendelkezik, hogy elnyomja a többi adót. Ezért utaltam arra, hogy kellhet egy szabad freki, pl. a "sivatagi hegyimentõk" frekvenciatartományából, ott más amatõr nem fog adni és csak a frekvenciagazdát zavarja. Ebben az esetben panasszal élhet a hatóságnál, aki ha ki tudja deríteni ki használta illegálisan a frekvenciát, jól meg is bírságolhatja.
(Itt offtopik, de a merci motoros UAZ-ról írhatnál bõvebben a gépjármûves topikban)
Vietnamiveteran
01-08-2014, 11:10 PM
Okés holnap kitárgyaljuk az UAZ -témát :)
Salmo
01-09-2014, 07:29 PM
Ebben az esetben panasszal élhet a hatóságnál, aki ha ki tudja deríteni ki használta illegálisan a frekvenciát, jól meg is bírságolhatja.
Nem tudom, Ti milyen fórumon írogattok :haha: de ha kicsit SHTF helyzetbe tesszük a fentieket akkor példának okáért :
a BKV 4-6 villamos és a remiz közötti freki a 451.8375 Mhz. Ha azonban nincs áram nem megy a villamos, akkor szerintem
nem fognak nyekegni a villamos vezetõk, hogy valaki belerondít a frekibe... :thumbup
Szóval komolyra fordítva, egy "helyzetben" pont nem zavarna milyen frekit is használok rádió kommunikációra
A. L. Ias
01-09-2014, 08:31 PM
Nem tudom, Ti milyen fórumon írogattok :haha: de ha kicsit SHTF helyzetbe tesszük a fentieket akkor példának okáért :
a BKV 4-6 villamos és a remiz közötti freki a 451.8375 Mhz. Ha azonban nincs áram nem megy a villamos, akkor szerintem
nem fognak nyekegni a villamos vezetõk, hogy valaki belerondít a frekibe... :thumbup
Szóval komolyra fordítva, egy "helyzetben" pont nem zavarna milyen frekit is használok rádió kommunikációra
Senkit nem fogok nyílt fórumon bátorítani arra, hogy a rádióját illegális frekvencián használja (ja, már megtettem, bocsi). Azt gondoltam, hogy a "sivatagi hegyimentõk" szervmegnevezés elég ironikus volt, és egyértelmûen látszódott: ez egy "tudd, hogy értsd" megfogalmazás. :)
Annyira nyilvános frekit, mint pl. a BKV, nem használnék vészhelyzetben. Túl sokan hallgatózhatnak. Senkinek nem kell arról tudni, hogy hova és kihez megyek, ott mit veszünk magunkhoz és merre távozunk.
Vietnamiveteran
01-09-2014, 08:55 PM
Teljesen igazad van , egy vészhelyzetben úgyis túl sokan tapadnának a frekikre , okosan kell mindent csinálni, egy túlélési helyzetben nagyon észnél kell lenni mert a rádió lehet nagy segítség de okozhatja a vesztünket is. Azért különbséget kell tenni békés túlélési helyzetek mint pl, idõjárási katasztrófák,áramszünetek vagy agresszív túlélés pl éhinség ,háború stb... közt . Azt hiszem békeidõben a rádió szuper dolog , ha meg a bõrünkre vadásznak akkor meg kerülni kell a feltûnést az éterben is .
Salmo
01-09-2014, 09:15 PM
Nem volt cél a csesztetés, inkább a helyzetben lévõ ellentmondásra szerettem volna rávilagítani. Nyilván eredményez némi tudathasadást, hogy hozzászólásainkban próbálunk megfelelni a jelenleg fennálló társadalmi/törvényi elvárásoknak, miközben a nyilvánvalóan ezekkel szembe menetelõ
ezektõl alapjaiban eltérõ helyzetekrõl beszélgetünk.
Ha már freki választás, mert simán simlpexben nem kell egyetem ki scan-elni bárkit. A megoldások szerintem:
- virág nyelv. Írtam már, hogy jóapám rádiótechnikus volt egy megyei kapitányságon, még vastagon benne a Maros B korszakban.
Néha, úgy alakult, gyerekként belehalgathattam azokba a beszélgetésekbe amiket a kollégáival folytatott arról, hogy hétvégén
hová mennek horgászni és ki mit visz a bográcsba... mindezt úgy, hogy egy egész megye hallotta, és fogalma sem volt senkinek mirõl is beszélnek.
Nem kérdés, hogy azzal akivel megbeszélem a készleteim helyét rádión, azzal elõre megbeszéltük mikor milyen frekin beszélünk, és milyen változó idõszakonként változtatjuk azt.
- venni egy beépített duplexeres kézi rádiót, shift, alúlra 70 cm, felülre két méter, oszt scanneljé' öcsém.... ( idõvel azért sikerülhet neki, de ott is játtszik a az elõre egyeztetett idejú freki váltás
- digitális rádiózás..... kicsit zöld, kicsit savanyú, és nem is miénk, viszont hacsak nem valamelyik szolgálatnál dolgozol esélyed sincs hogy bele halgass más beszélgetésébe
Picsogi
01-09-2014, 09:29 PM
Van olyan szoftver (pld: WinPSK (http://www.moetronix.com/ae4jy/winpsk.htm)), ami a PC (jelen esetben pld egy kis fogyasztású netbook) hangkártyáját használva, szöveget képes hanggá alakítani, a másik oldalon meg egy ugyanilyen páros vissza szöveggé.
Házilag fillérekbõl megfelelõ kábelt lehet készíteni hozzá ami automatikusan vezérli is a rádiót adás/vétel mód között.
A szöveget pedig egy netbookkal is le lehet úgy kódolni, hogy nem éri meg belátható idõn belül feltörni.
http://www.youtube.com/watch?v=TsMQ5FSauSI
Prepperek használják is ezt a felállást USA-ban, csak õk az ottani hivatalos amatõr frekin ami kicsit arrébb van mint nálunk a PMR, (talán 20m-en?).
Találtam már PMR-es alkalmazására is videót youtube-on, érdemes lenne kipróbálni, alap helyzetben is egy 5W-os Baofeng-el sík terepen 5-8 kilométert simán át lehet rádiózni. Ismétlem kódoltan: aki belehallgat az csak "csicsergést" hall mint annak idején a modemes idõkben a mutter ha felvette a telefont :D
Vietnamiveteran
01-09-2014, 09:37 PM
Okés ez szép meg jó csak ehez már némi rádiótechnikai ismeret is kell az itt fórumozók magamat is beleértve csak alapszinten ismerik a rádiótechnikát . Tehát olyan eszközöket tudunk használni majd amihez nem kell semmi speckó elõképzettség. Walkie Talkie , urh rádió adó-vevõk, cb ezek amik rendelkezésre állnak bárkinek aki ilyenben gondolkozik .Inkább beszélek majd virágnyelven .
Picsogi
01-09-2014, 10:55 PM
Okés ez szép meg jó csak ehez már némi rádiótechnikai ismeret is kell az itt fórumozók magamat is beleértve csak alapszinten ismerik a rádiótechnikát . Tehát olyan eszközöket tudunk használni majd amihez nem kell semmi speckó elõképzettség. Walkie Talkie , urh rádió adó-vevõk, cb ezek amik rendelkezésre állnak bárkinek aki ilyenben gondolkozik .Inkább beszélek majd virágnyelven .
Ha alapszinten ismered csak a rádiótechnikát, akkor képezd magad ebbõl is. nem kell sokat csak annyit hogy az alapszintnél kicsit jobb legyél.
Speckó elõképzettség az is ha valaki otthon készít egy nyilpuskát, vagy netán egy kést, vagy megnyúz egy állatot?
Hidd el 3 oldalon le lehet írni a PSK rádiózáshoz szükséges információkat, gyakorlatban pedig a jelenlegi pmr rádiód és a pc-d közé egy sima pld. fülhallgató/mikrofon kábel, a szoftverben meg van 10 gomb amit megtanulsz, és nagyjából kész is vagy.
Nem mágia ez, éppen olyan elsajátítható tudás mint a többi sokszáz fortély amit a prepperek igyekeznek megtanulni/alkalmazni ha szükség lesz rá. A prepperkedés nem csak csapda állításról kell szóljon, hanem igyekszik az ember mindenfélébõl kicsit jobbnak lenni az "átlag zombitól". Legyen az gyógynövény ismeret, vagy házilag kódolt rádióadás.
Hozzáteszem, és nem próbáltam még itthon ki, mert nincs kivel teszteljem, a hivatalos rádióamatõrök nem veszik "emberszámba" a nem vizsgázott _kalózokat_ így nehéz a törvényes keretek között kitesztelni akármit is. De szerintem érdemes lenne...
szerk2: most látom te csináltál szélgenerátort, szóval az elektromos bekötést röhögve meg tudod csinálni egy forrasztópákával :D
Unicornis
01-11-2014, 02:56 PM
Amint elkészült az állomásom (Az antenna árboc felállítása, stb..) természetesen beszámolok a tapasztalatokról.
Úgy tûnik van azért élet 27Mhz környékén is. Sok a külföldi is, azt mondják.
Van a hazai Cbseknek egy klubja, és van is élet rajta, fórum, verseny, stb...
http://www.hotelalfa.hu/
Elég jól nyomják..... Körberádiózzák a világot elég egyszerû felszereléssel is!
A nemzetközi Cbs hívó ferkvencia 27.555Mhz azaz: Felsõ 15. csatorna, USB moduláció. Ezt kell megjegyezni.
Itt globális SHTF esetén is lesz élet az tuti!
Picsogi
01-12-2014, 11:37 AM
http://hungarokamion.hu/2013/04/06/hatalmas-valtozas-a-cb-radiok-engedelyezeseben-igen/
Al Bundy
02-17-2014, 02:50 AM
Én is a cb-re szavaznék mert azzal nagy távolságokat is át lehet hidalni, és hiába tilos Mo-n a kamionok 90%-ban van, ezt tapasztalatból tudom. én is kamionoztam otthon. Azokban a kocsikban tuningolt cb-k vannak és a legtöbb kamionos feleségnek is van otthon. És ha pontos gyors info kell akkor azt a kamionostól megtudod, még ha nem is szólsz bele csak hallgatod már akkor is elõrébb vagy. Õk is a legtöbben a President Grant cb-t használják.Itt meg Canadában Usában minden kamionban, pick-up-ban, és lakóautóban van, szerintem is ez a legjobb komunikácios eszköz ilyen esetre
Unicornis
02-18-2014, 12:21 AM
Igen, a Cbvel tényleg nagy távolságok hidalhatók át.
Az antenna árboc készen van, a beton köt. Hamarosan tesztelem a rádiót. De addig is vettem egy kis kézi Cb rádiót. Napokon át teszteltem. Nappal amikor az ionoszféra gerjesztve van és jó a terjedés, a kis kézi Cbvel simán hallom a külföldi forgalmazást! Orosz, Ukrán, Olasz, Spanyol Cbseket! Sõt pár napja, délután háromkor valaki nagyon "Good morningal" köszönt többször is! Ilyenkor van reggel amerika keleti partján! És mindezt egy egy kézi Cb rádióval, egy arasznyi antennával, a kertünkbõl! Persze válaszolni nem lett volna értelme nekik 4 Watt teljesítménnyel, úgysem hallottak volna. De én legalább hallottam õket!
Na ebben utánozzon valaki URH vagy PMR hullámhosszon! :D
raktaros
02-18-2014, 02:20 PM
Szerintem senki nem akar utánozni velük, azok inkább közeli, mindennapi kommunikációra valók, kicsik, könnyûek és kevésbé hatnak rá a légköri viszonyok :).
Vietnamiveteran
02-18-2014, 02:49 PM
Felkeltette az érdeklõdésemet a CB- lehet ,hogy beszerzek egy készüléket . Most lett kész a scannerem volt némi gondja a töltéssel :) Majd pár amatõr frekit vagy egyebet tudnátok adni ahol van élet a Nyugati határszélen . A 125.500 légi irányítás megvan általában ezt hallgatom . Ilyen a scannerem , nem egy modern darab de már jó pár éve mûködik .
1758
raktaros
02-18-2014, 03:52 PM
Nem tudom mennyire aktuálisak, inkább csak a Taxi3000-et szoktam hallgatni.
467,8200 Taxi3000 (vagy city taxi?)
153,9375 Rádió Szombathely taxi (most nem tudom mi a neve a rádió megszûnése után)
119,7000 Szombathelyi reptér
433,4500 2m/70 centi keresztátjátszó 70centis oldala (rádióamatõr) talán Kõszegen. Régebben volt rajta rendes forgalom, de mostanában nem hallottam (igaz ritkán kapcsolok ide)
145,2625 ugyanennek a 2m-es fele
434,8000 HG1RUC Szombathelyi rádióamatõr átjátszó
Vietnamiveteran
02-18-2014, 04:15 PM
Köszi , már táplálom is be az adatokat :)
A. L. Ias
02-18-2014, 05:23 PM
Igen, a Cbvel tényleg nagy távolságok hidalhatók át.
Az antenna árboc készen van, a beton köt. Hamarosan tesztelem a rádiót. De addig is vettem egy kis kézi Cb rádiót. Napokon át teszteltem. Nappal amikor az ionoszféra gerjesztve van és jó a terjedés, a kis kézi Cbvel simán hallom a külföldi forgalmazást! Orosz, Ukrán, Olasz, Spanyol Cbseket! Sõt pár napja, délután háromkor valaki nagyon "Good morningal" köszönt többször is! Ilyenkor van reggel amerika keleti partján! És mindezt egy egy kézi Cb rádióval, egy arasznyi antennával, a kertünkbõl! Persze válaszolni nem lett volna értelme nekik 4 Watt teljesítménnyel, úgysem hallottak volna. De én legalább hallottam õket!
Na ebben utánozzon valaki URH vagy PMR hullámhosszon! :D
Alakul a CB-s szakosztály. :)
Utánozás közben használhatom az Internetet? Fóton most üzemeltek be egy EQSO állomást. Ott Svájcból PMR (HAM) rádióról forgalmazókat hallgattam magyar nyelven. Igaz ez nem ionoszféra segítségével, de nincs is holt tér a forgalmazásban. :)
Sajnos nálam nem jöhet szóba a CB. Egy normális nyereségû antenna túl nagy méretû. Egy Penetrátor a maga 6,8 m méretével 3-5dB. Egy Aszódi kétsávos 1,3 m méretben 4,5dB, 2,4 m méretben 6 dB. A nagyméretû antenna csak a tetõre mehet (panelban nehezen megoldható), a hosszú antennavezeték pedig jelentõsen rontana a teljesítményen. A 98 cm-es gk antennát kitehetem az ablakba és nem zavarja a felettem lakót. hasonló nyereségû CB 200 cm lenne. Az már felérne az ablakvonaláig.
Ahaaa...ahaaaa... ááá.. igen!
Isten biza megnéztem, nem e az angol topikba keveredtem-e!
Ti értitek is ezeket, vagy csak hülyítitek itt a többséget? :D
Kezdek félni tõletek!
Unicornis
02-18-2014, 07:37 PM
Ahaaa...ahaaaa... ááá.. igen!
Isten biza megnéztem, nem e az angol topikba keveredtem-e!
Ti értitek is ezeket, vagy csak hülyítitek itt a többséget? :D
Kezdek félni tõletek!
Most mi van?? :rolleyes:
Nem értelek!
Nem csak te nem érted a szakzsargonokat, számokat és jelzéseket.
Nekem elég annyi, hogy a két szám megegyezik a két rádión és akkor az egyik kommunikál a másikkal.
HAM-ra állítva pedig van rajta automata keresõ, (vészhelyzet esetén használható).
:)
A. L. Ias
02-18-2014, 08:11 PM
Akkor a rövidítések, ha valami kimartad, szóljatok:
CB: Citizen Band, polgári, azaz engedély nélküli használatra megnyitott frekvenciatartomány. Az ebben a tartományban (27MHz) üzemelõ rádiók, hatósági engedély nélkül használhatók. (Persze itt is vannak szabályok, kitételek, amiket ki szoktak játszani, fõleg a teljesítménykorlátot. Nagyobb teljesítménnyel, messzebbre rádióznak.) A 27MHz frekvenciához 11m hullámhossz tartozik, ezáltal messzebbre lehet rádiózni. Viszont ugyanolyan hatékonyságú (nyereségû) antennához jóval nagyobb méret kell.
eQSO: a rádióforgalomban használ QSO rövidítésbõl származik, aminek jelentése kapcsolatot tudok létesíteni. Az eQSO egy program ami az internetes chat szobát közi össze a rádióforgalmazással. Egy számítógép és egy rádió összekötése. A rádió által vett helyi forgalmat feltesz egy interneten futó chat szobába. Ha egy szobában több rádió van bejelentkeztetve, akkor a köztük lévõ földrajzi távolságtól függetlenül egy vételkörzetbe kerülnek az Internet segítségével.
HAM: Rádióamatõr. HAM rádió, rádióamatõr által használható, üzemeltetõ rádió. Egy nagyobb frekvenciatartományban szabadon programozható, azaz bármilyen köztes frekvenciára hangolható. Hasonlóan, mint a mûsorvevõ rádiók.
PMR: Personal Mobile Radio, személyi hordozható rádió. Korlátozott adóteljesítménnyel. Fixen rögzített antennával, 8 elõre programozott csatornával rendelkezõ rádió. Az üzemeltetéséhez nem szükséges engedély.
Kiegészítéseket, pontosításokat, tévedéseim javítást szívesen fogadom!
fixy007
02-20-2014, 07:14 AM
Rádiózást még kiegészíteném azzal, ha valaki csak információ gyûjtésre szeretné használni jó megoldás az úgynevezett világvevõ rádió.
Legális békeidõben is, nincs rá korlátozás csak arra kell figyelni hogy széles frekitartományban mûködjön több féle modulációban.
Ilyen vagy ehhez hasonló:
Tecsun PL-600
- Frekvenciatartomány:
100 KHz - 519 KHz AM, USB, LSB
522 KHz - 1620 KHz AM, USB, LSB
1711 KHz - 30 MHz AM, USB, LSB
76 - 108 MHz FM stereo
- Finomhangoló, széles - keskeny sávszûrõ
Múködés közben:
http://www.youtube.com/watch?v=K7XQ68kM_7c
http://www.youtube.com/watch?v=JwevDo5SqiM
Természetesen a sima mûsorszóró csatornák is foghatók vele.
raktaros
02-20-2014, 11:33 AM
Nagyon tetszik ez, csak drága.
Hallgatózni egy yaesu vx3 van nekem, de ssb-t nem tud :(.
Unicornis
02-25-2014, 12:53 AM
Találtam egy nagyon egyszerû, hordozható antenna megoldást!
http://pmrradio.hu/articles.php?article_id=18
Ez igazán akkor lehet ideális prepper szempontból, ha "menni kell"
Kis helyet foglal el, és több célú. Mert a pecabot az eredeti módon is használható marad! :)
Persze el lehet készíteni más hullámhosszra hangolva is. Azt hiszem el is készítem magamnak......
nikosz
02-28-2014, 10:43 PM
Én is egyet értek azzal hogy létre kellene hoznunk egy kommunikációs hálózatot nem feltétlenül egybõl egy külön sávot elõször mondjuk csak annyit hogy tudjunk egymással beszélni!!! Egyenlõre még fogalmam sincs a radiozasrol meg csak most kezdtem el utána olvasgatni de valószínû hogy nekem is lesz csak még ez az engedély köteles dolog nem fekszik mondom teljesen amatõr vagyok lehet hülye kérdés lesz de írta valaki hogy Grant cb rádiót ajánlja na most ahogy olvastam az engedély köteles vagy ha nem mind1 a kérdésem ha veszek egy cbt ami engedély köteles azt lehet úgy használni hogy ne kelljen rá engedély? Mert azt írták hogy ha engedély köteles attól még hallgatni lehet az adat de te nem adhatsz mert azat szabálysertés
Unicornis
03-01-2014, 01:01 AM
Kedves Nikosz!
A CEPT es Cb-re nem kell engedély! A Grand és a többi régi rádió persze nem ceptes ezért hivatalosan nem lehet használni. Se engedéllyel, se anélkül. De nem foglalkozik vele a hatóság. Szinte az összes Cbs illegálisan rádiózik. Úgyhogy ne parázzál miatta.
Nyugodtan vegyél egyet, és használd!
A. L. Ias
03-01-2014, 09:05 AM
Kedves Nikosz!Nyugodtan vegyél egyet, és használd!
Tudom, én vagyok az örök károgó... De a fórumon senkit se biztassunk nyíltan törvényszegésre. Senkinek nem hiányzik, hogy a fórum negatív elõjelû bélyeget kapjon bárhol is.
A nem CEPT-es rádiók üzemeltetése, azaz bekapcsolva tartása -akár csak hallhatása is- szabálysértés. Ami persze szinte bizonyíthatatlan, mert külsõ eszközökkel nem felderíthetõ. De elég egy "jóindulatú" szomszéd vagy ismerõs és "kopoghatnak az ajtón"... Aki csak megfigyelni szeretné a forgalmat, az használhat az itt is megemlített világvevõ rádiót.
Az, hogy most nem foglalkozik vele a hatóság, nem jelenti azt, hogy nem tud róla. Amint érdeke fûzõdik ahhoz, hogy beavatkozzon, majd megjelenik.
Unicornis
03-02-2014, 12:47 AM
Kedves A.L.Ias ne károgjál már!
A tapasztalat szerint hatóság megtûri a nem CEPT Cbseket is. Nem foglalkozik velük ha, nem zavarják a környezetüket, és nem lógnak ki a Cb sávból. Pl.: Hotel alfa rádió klub már tíz éve mûködik háborítatlanul. http://www.hotelalfa.hu/
Olyan rádiókkal, amik hírbõl sem ismerik a CEPT szabványt, sokszor több száz watt teljesítménnyel rádiózva!
A tagok listája fent van a neten. És mégsem piszkál a hatóság senkit. Úgyhogy ne paráztasd már a kedves fórumtagot!
És sok fórum és weblap foglalkozik CB rádiózással, gond nélkül. Miért gondolod hogy pont ez a bejegyzéstõl kap a fórum negatív bélyeget? Ne játsszad már meg magad!
Másrészt olvasom hogy te pl. 446.300 Mhz frekin rádióztál MA 5watt teljesítménnyel!
Ez a freki NEM pmr hullámhossz, tehát engedélyköteles!Továbbá 5watt az sem pmr rádió, tehát az is engedélyköteles!
Ugye jól gondolom nincs rá engedélyed? Akkor hogy is van ez? Illegális rádiót használsz illegális frekvencián? Nyíltan szabálysértést követtél el és még le is írtad? Szóval, nem csesztetés képen írtam, de a képhez ez is hozzá tartozik!
Az összes Baofeng és hasonló rádió használata illegális. Persze boldog-boldogtalan vígan használja (én is) és mégsem piszkálnak érte. Csak akkor ha valaki olyan hülye hogy védett hullámhosszon forgalmaz. Pl.: A légi irányítok frekvenciáján.. Különben nem foglalkoznak ezzel sem!
Vietnamiveteran
03-02-2014, 08:15 AM
Had vegyem védelmembe A. L. Ias fórumtársat aki eddig tökéletesen építõ jellegû hozzászólásaival sok új infóhoz juttatott engem is . Én megértem azokat akik ferdén néznek a kalóz rádiósokra hiszen édesapám is rádióamatõr kicsit belelátok a gondolkodásmódjukba , õk tanultak tettek azért ,hogy rádiózhassanak , ezzel szemben vagyunk mi a kibicek akik gyakran csak a rádió bekapcsológombját ismerik... , persze ,hogy ferdén néznek ránk és azt hiszem tök jogosan . A másik gondolj bele te mennyi pénzt energiát fektettél például a jogosítványod megszerzésére , mit szólnál ha holnaptól az emberek 80% jogsi nélkül közlekedne áthágva minden szabályt ,biztos neheztelnél érte . Valami ilyesmi játszódik le a vizsgázott rádióamatõrökben . Véleményem szerint ha már szabálytalanul,jogosulatlanul használunk bizonyos technikákat frekvenciákat akkor azt csak halkan szép csöndbe tegyük .
A. L. Ias
03-02-2014, 09:27 AM
Kedves Unicornis!
Ami leírtál, abban teljesen igazad van. Jogos a hivatkozásod a hotelalfára is. De hivatkoznék a szabályzatuk CEPT bekezdésére:
"CEPT
A HARC-ba való belépéskor minden tagunk tudomásul veszi, hogy hazánkban éppen milyen jogszabályok vonatkoznak a 27MHz-es sávon történõ forgalmazásra. Saját felelõsségére tér el csak ezek betartásától, tudva azt, hogy tevékenysége szabálysértésnek minõsülhet. A HARC senkit sem bátorít szabálysértésre, ha valakit szabálysértés miatt megbüntetnek, az itt regisztrált hívójel nem változtat a szabálysértés tényén."
Szerintem én sem írtam ennél többet.
Az én rádiózásommal kapcsolatos észrevételeid is részben helyesek. De amit én követek el, annak a következményeivel én számolok. Saját felelõsségemre térek el a jogszabályok betartásától, erre senkit nem biztatok a fórum nyilvánossága elõtt.
Kerdeznem a hozzaertöket.
Felvetödött egy gondolat egy topikbeli beszelgetes kapcsan.
Lehetseges olyan rendszert letrehozni, amit tudnanak a prepperek egy vilagvege utan hasznalni?
Lehet az CB vagy radiofrekis.
Az atjatszok telepitese milyen volumenü munka? Draga?
Itt felejtsük most el, hogy most nem szabad! Erdemes-e lezsirozva elkesziteni ilyen atjatszokat, erösitöket, hogy a majdani törvenyenkivüli vilagban, egy eldugott helyen, pl, napkollektor-aku, szelgenerator kombokkal üzemelni tudjon es legyen egy kis hid a különbözö csoportok között?!?!
Atlag ember szamara ez megvalosithato dolog? (nem sok-horibilis penzböl?!)
Salmo
03-28-2014, 09:50 AM
Lehetseges olyan rendszert letrehozni, amit tudnanak a prepperek egy vilagvege utan hasznalni?
A válasz : igen
Erõsen függ attól, hogy milyen háttér hardvered van meg hozzá, de 70-90 e Ft között ki lehet hozni, nyilván az ár lehet a csillagos ég,
a mûszaki tartalom itt is jelentõsen befolyásolja. ( ez egy alap 4W duplexeres kisrádió, egy kis 3-6 dBi nyereségû antenna, egy zselés aksi
egy töltésvezérlõ, egy napelem, csatlakozók, kábelek )
Erdemes-e lezsirozva elkesziteni ilyen atjatszokat, erösitöket, hogy a majdani törvenyenkivüli vilagban, egy eldugott helyen, pl, napkollektor-aku, szelgenerator kombokkal üzemelni tudjon es legyen egy kis hid a különbözö csoportok között?!?!
Érdemes.... tudok ilyenrõl.
Atlag ember szamara ez megvalosithato dolog?
Az átlag ember, olyan aki nem híradástechnikai és/vagy villamos szakember?
Ha még nem látott ilyet közelrõl, egy átlag ember nem biztos, hogy elsõre meg tudja csinálni, de sok utána olvasással, egy kis elektro-technikai
önképzéssel, végül is nem lehetetlen.....
Nagyon, nagyon, nagyon remenyteljeset irtal! Köszi! :thumbup
Van több kicsi radiom, es van egy standard c-168-s amit eleg jonak mondott egyik regi radios ismerösöm.. aki.. szoval .. szabadda tette a lelket..
Alapnak jo lenne egy ilyen? (http://radiopics.com/1.%20Manuals/Standard/Standard_C168%20(Service%20Manual).pdf)
Az átlag ember, olyan aki nem híradástechnikai és/vagy villamos szakember?
Ha még nem látott ilyet közelrõl, egy átlag ember nem biztos, hogy elsõre meg tudja csinálni, de sok utána olvasással, egy kis elektro-technikai
önképzéssel, végül is nem lehetetlen.....
Es ugy hogy lezsirozva kapja, eltarolja, majd ha kell egy leiras alapjan összedugja a pirosat a pirossal, a feketet a feketevel... ?
A topik temajanal maradva..
CB- radiok engedelymentesek? Lehet otthoni hasznalatra barkinek? Asszony szolhat a kertbe kapalgato apjuknak, hogy kesz az ebed jöjjön haza?
Mik a hatotavolsagok egy CB.nek?
Tudok annyit, hogy erössegek jatszanak közre ott is, de mondjuk egy autoba szerelhetö, vagy egy kezi CB (van olyan?) eseteben?!
Salmo
03-28-2014, 12:02 PM
Nagyon, nagyon, nagyon remenyteljeset irtal! Köszi! :thumbup
Alapnak jo lenne egy ilyen?[/URL]
Igen jó lehet, ha például rádió távdobást szeretnél gyakorolni. Jó volt ez. Valóban. A 90-es évek közepén...
(miért elavult? pl.: nem tudja a 6.25 lépésközt)
Igen jó lehet, ha például rádió távdobást szeretnél gyakorolni. Jó volt ez. Valóban. A 90-es évek közepén... (miért elavult? pl.: nem tudja a 6.25 lépésközt)
En sem tudom, megis szeret az asszony! :D
Valoban sok penzert szereztem be a 90 evek elejen, tehat helyes volt a tipped!
Kar! :( Sajnalom, mert eleg kicsi es kezes. Keveset radioztem vele, de akkor mindig szepen vette az adasokat. .. Esetleg olyan frekikre, amit tud, arra meg hasznalhato.
Milyen antennat kell hozza kernem, ha bemegyek egy radios boltba?
De miert is jo a 6.25-s lepesköz? Több a lehetöseg?
Amugy egy prepper ferekinek olyan lenne jo, amit sokan el tudnanak erni, vagyis regebbi radiokkal is.
Köszi az infot!
fixy007
04-11-2014, 10:42 AM
Kerdeznem a hozzaertöket.
Felvetödött egy gondolat egy topikbeli beszelgetes kapcsan.
Lehet az CB vagy radiofrekis.
Itt felejtsük most el, hogy most nem szabad! Erdemes-e lezsirozva elkesziteni ilyen atjatszokat, erösitöket, hogy a majdani törvenyenkivüli vilagban, egy eldugott helyen, pl, napkollektor-aku, szelgenerator kombokkal üzemelni tudjon es legyen egy kis hid a különbözö csoportok között?!?!
Atlag ember szamara ez megvalosithato dolog? (nem sok-horibilis penzböl?!)
Laikus számára az egyik legegyszerûbb megoldás:
http://www.ebay.com/itm/Simplex-Repeater-Controller-RT-SRC1-for-UV-5R-UV5R-Extend-your-radio-range-much-/370616486856?pt=2_Way_Radios_FRS&hash=item564a76cbc8
Összedugod egy Kenwood csatis rádióval(van választék), beállítod magadnak a frekit, Ct-Dcs kódot és máris van egy papagáj(ismétlõ)átjátszód.
Csak az energia ellátást kell megoldani.
Ilyen papi modult használtunk egy idõben, jól mûxik.
A. L. Ias
06-18-2014, 09:39 AM
A fórumtagság CB-s szakcsoportja tervezi, hogy kitelepül a HARC (http://www.hotelalfa.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=366:a-nagy-perpe-azaz-eljen-a-kitelep&catid=8&Itemid=121)-os kezdeményezéshez csatlakozva?
raktaros
07-31-2014, 09:32 AM
Rádiózást még kiegészíteném azzal, ha valaki csak információ gyûjtésre szeretné használni jó megoldás az úgynevezett világvevõ rádió.
Legális békeidõben is, nincs rá korlátozás csak arra kell figyelni hogy széles frekitartományban mûködjön több féle modulációban.
Ilyen vagy ehhez hasonló:
Tecsun PL-600
- Frekvenciatartomány:
100 KHz - 519 KHz AM, USB, LSB
522 KHz - 1620 KHz AM, USB, LSB
1711 KHz - 30 MHz AM, USB, LSB
76 - 108 MHz FM stereo
- Finomhangoló, széles - keskeny sávszûrõ
Múködés közben:
http://www.youtube.com/watch?v=K7XQ68kM_7c
http://www.youtube.com/watch?v=JwevDo5SqiM
Természetesen a sima mûsorszóró csatornák is foghatók vele.
Itt valaki éppen eladja:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131176912&t=9134311
Unicornis
10-04-2014, 11:12 AM
Végre összeállt a Cb rádiós cuccom.
Az antennát felállítottam a kertben, egy 13 méteres alumínium árbocra.
Van itt a fórumon valaki akivel CB rádión is beszélhetnék? Mert nem prepperekkel is beszélgetek, de
az más......
Mert mint mondtam, jó lenne összehozni egy CBs prepper hálózatot és fórumot!
Mert egy jó antennával és rádióval az egész országot át lehet rádiózni.
Meg lehetne beszélni hogy milyen frekvencián, és modulációval és persze hány órakor próbálkozzunk
a kapcsolat teremtéssel. Jó lenne gyakorolni.
raktaros
10-04-2014, 06:01 PM
Villámtól nem félsz? :)
Csak cept-es cb-m van, meg egy kicsi dagger antenna hozzá, ami fel sincs szerelve :(.
Unicornis
10-04-2014, 11:56 PM
A villámtól nem félek, mert az árboc ledönthetõ majdnem vízszintesre! :)
Ha vihar várható, az antenna kábelt ki kell húzni a rádióból, és el kell vinni tõle minél messzebbre.
A CEPT-es CB is több a semminél, ki kell próbálni. De nem a dagger antennával, mert az autóra való. Ha nem kocsira szerelve akarod használni, akkor kell alá legalább egy 2 négyzetméteres fém lemez.
Persze attól is függ hogy milyen messze vagy. Különben egyirányú lesz a kommunikáció.
Én pl.:ma este rádióztam el simán 74 km.-re! A másik rádió is egy alap Grant volt, erõsítõ nélkül.
Unicornis
10-06-2014, 04:34 PM
Ahogy elnézem, nincs nagy fogadókészség a CB rádiózásra......:cry:
De így, egy komolyabb SHTF helyzetben semmilyen országos prepper kommunikáció nem lesz.
Mert hát PMR frekvencián nagyobb távolságú, megbízható és országos hálózatot nem lehet csinálni!
Egymást is jobban tudnánk segíteni, ha lenne egy saját vészfrekvenciánk, és hálózatunk!
A CB használata nem egy "agysebészet" alap szinten 10-15 perc alatt megtanulható.
A komplett rendszert meg lehet építeni lazán 50 ezerbõl. De akár ennél sokkal olcsóbban is.
Pl.: http://olx.hu/hirdetes/cb-ado-vevo-radio-sommerkramp-ts-340-dx-ID1W8pj.html#c992544643
Már csak egy ilyen antenna kell, és lehet rádiózni!
http://www.dnd.hu/index.php?page=reszletek&action=index&id=247_Sirio_GPE_27_5-8_CB_bazis_antenna&lang=hu
mmilan21
10-06-2014, 08:06 PM
Ahogy elnézem, nincs nagy fogadókészség a CB rádiózásra......:cry:
De így, egy komolyabb SHTF helyzetben semmilyen országos prepper kommunikáció nem lesz.
Mert hát PMR frekvencián nagyobb távolságú, megbízható és országos hálózatot nem lehet csinálni!
Egymást is jobban tudnánk segíteni, ha lenne egy saját vészfrekvenciánk, és hálózatunk!
A CB használata nem egy "agysebészet" alap szinten 10-15 perc alatt megtanulható.
A komplett rendszert meg lehet építeni lazán 50 ezerbõl. De akár ennél sokkal olcsóbban is.
Én személy szerint tervezem, hogy beszerzek egy CB rádiót, de a költségvetésem a következõ év során fogja csak megengedni ezt.
Addig is vagy fél tucat új cuccot veszek (nagyon alap dolgok felkészülés szempontjából).
De visszatérve a CB-re úgy látom nem lenne túl drága kivitelezni. Komoly az a több mint 6 méteres antennahossz? (a linkelt antennánál)
Annak még állvány sem kellene igazán. Habár észak felé eléggé leárnyékolná néhány nagyobb épület a jelek leendõ útját, így észak fele eleve nem lenne jó az adás (a vétel inkább).
Van ugye az a pár kb. 15 m magas épület, lehet inkább a fenyõfára kéne rakjam?? :) Inkább az utcához közelebb kéne, ott szabadabb a tér észak felé (én nagyon délen lakok a határtól néhány km-re).
Addig még meglátom mik lesznek a lehetõségeim. Szólni fogok, ha már beüzemeltem. Elõbb úgy is egy rádió scannert veszek, mert így a legtöbb sávot tudom majd fogni (AM, CB, PMR, Freenet, HAM, AIR, marine, 900Mhz). A multisávos rendszer többet érhet a szükséghelyzetben, igaz nem tudok válaszolni rá, de pl a HAM sávján illegális is lenne a részemrõl.
Infószerzésre fogom használni. Azután jöhet szóba a CB adó kiépítése. Legalább már tervben van.
Épp 3/4 éve, hogy rákapcsoltam a felkészülésre, nem lehet mindent azonnal összehozni, mert limitált a költségvetésem.Ki fog alakulni... Idõvel.
2016 környékéig nem számítok komolyabb civilizációs konfliktusra a környékemen. Elemi csapás bármikor lehetséges, de ha lesz akkor is jó eséllyel lokális, legfeljebb fél megyét érintõ csapásra számítok.
Na de ez nem ide tartozik, 2015 környékére van kitûzve a CB telepítése (ha már lesz kikkel beszélgetni tudjátok milyen témákban).
Én ilyen hétvégi bejelentkezéseket tudok elképzelni a mindennapokban. Amúgy meg ha baj lesz akkor be lesz kapcsolva vételre, a megbeszélt frekvenciára beállítva például.
Lehetne különbözõ rövidítéseket, kódszavakat is használni az elõre rögzített formában itt a fórum hasábjain, hogy a tagoknak elérhetõ legyen (ha van rá igény).
Persze normál módon is beszélnénk, csak benne lennének a már itt megismert specifikus kódszavak (SHTF, BOB, BOL stb...).
Van az egészben potenciál, én is úgy gondolom.
Nem mellesleg nagyobb élmény (és talán kevésbé káros) mint a mobilok használata és decentralizált az egész rendszer, nincs központ.
Mûködik az EMP utáni idõkben is, ha leárnyékoltuk (Faraday kalitka) a rádiót és az energiaforrást is.
Meglátjuk mi lesz belõle.
Ahogy elnézem, nincs nagy fogadókészség a CB rádiózásra..
De, de!
Rajtam kivül is többen erdeklödtek mar itt.
En is tökgyalu vagyok a CB radiohoz (minden radiohoz); de feltett szandekom egy komolyabb fix es egy mobil ado-vevöt beszerezni/epiteni.
Ha ötleteltek, javasoltok dolgokat - erthetö emberi nyelven :D - akkor mi laikusok is sok infot es okossagot merithetünk innen.
:thumbup
Ha van valaki hozzaertönek kedve, indithatna egy kezdö CB tanfolyamot!
En jelentkezek ra es igerem lesz sok kerdesem! :D
Unicornis
10-07-2014, 01:32 PM
Oké! Indítok egy Cb rádiózás alapfokon tanfolyamot. :)
Több részre bontva lesz megírva.
mmilan21
10-07-2014, 01:38 PM
Megköszönném.
Unicornis
10-07-2014, 10:33 PM
CB rádiózás alapfokon 1. rész
A hullámterjedésrõl:
A teljes elektromágneses spektrum a hosszúhullámú rádióhullámtól indulva a mikrohullámon át halad az infravörös, majd a látható fény spektrumán folyamatosan az ultraibolya majd a röntgenen át egészem a gammasugárzásig terjed. Láthatjuk hogy menyire különbözõ a megjelenési formájuk a hullámhosszuktól függõen. Most mi csak a rádió hullámokkal foglalkozunk, de itt is jelentõs különbségek vannak.
A föld felszínén felállított adóantennától a vevõ
antennáig az elektromágneses hullámok három úton
juthatnak el: az optikaihoz hasonló közvetlen terjedés, a troposzférán át a földfelszín mentén terjedõ felületi hullámok, valamint az ionoszférán visszaverõdõ térhullámok útján.
Minél kisseb a hullámhossz és nagyobb a frekvencia, annál inkább úgy terjed mint a fény, azaz egyenes vonalban. Ez a közvetlen terjedés. Kb. 40 megaherz frekvencia felett csak így terjed a rádióhullám. Ez azt jelenti hogy elvileg csak oda tudunk rádiózni amit látunk.
Persze a tereptárgyakról visszaverõdhet így oda is rádiózhatunk amit nem látunk.
De a lényegen ez nem változtat! Rádió hullámok közel egyenesen terjednek, ezért e rádióhullámok hatótávolsága nem haladhatja meg jelentõsen (általában max. 15%-al) az optikai látóhatárt, azaz a horizontot!
A felületi hullámok
a Föld görbületét követve, fokozatosan csillapodva terjednek. Az alacsonyabb
frekvenciájú (közép és különösen a hosszú hullámú) adókkal nagy távolság hidalható át (az adó hatótávolsága fõként teljesítményétõl függ). A magasabb frekvenciájú hullámok azonban jobban csillapodnak, ezért csak kisebb távolságra terjednek (rövidhullámon, amatõr adóval a 80 m-es sávban kb. 100 km, a 10 m-es sávban már csak kb. 15 km. távolság hidalható át felületi hullámokkal).
40 megaherz alatt viszont belép egy másik jelenség is az ionoszféra terjedés.
Elõször is érdemes megismernünk a Földünk felett elhelyezkedõ levegõréteget, illetve annak egyik összetevõjét. Az ionoszféra, vagy más néven Heaviside-réteg (a felfedezõje után) a földfelület feletti 50-400 km magasságok között helyezkedik el. E sáv több rétegbõl tevõdik össze, melyek olyan gázkeverékekbõl állnak, ahol a szabad elektronok és az ionok különbözõ koncentrációban vannak jelen. Ezen gázrétegek ionizálását a Nap sugárzása befolyásolja.
A térhullámok teszik lehetõvé a rövidhullámok nagy távolságú terjedését. Az ionoszférába érkezõ elektromágneses hullámok terjedési iránya megtörik és - ha a feltételek ehhez megfelelõek – a hullámok a Föld felé visszaverõdnek.
Szerencsés esetben a talajról is visszaverõdve többször is eléretik az ionoszférát.
Így akár körbe is pattoghatják a földet!
Szerencsére a CB frekvenciáján mindhárom terjedési mód jelen van. De a nagytávolságú összeköttetésekben csak az ionoszférikus terjedés számít.
Az antennák:
A CB antennáknak alapvetõen két fajtája van: A jármûre szerelhetõ és a Bázis antennák.
Az autós antenna:
Az autós antennákat úgy tervezik, hogy figyelembe veszik az antenna alatt található nagyméretû fémfelületet (amit a kocsi karosszériája képvisel.)
Ezt a rádiós szakzsargonban ellensúlynak nevezik, itt azonban nem fizikai súlyra (tömegre) kell gondolni!
Lényeg: ha nincs megfelelõ fémfelület az autós antenna alatt, az nem fog normálisan mûködni, rossz lesz az SWR érték,
kritikus esetben károsodhat a rádió végfoka is!
Ezért amennyiben ilyen antennát szeretnénk otthon (pl. erkélyen) használni, akkor mindenképpen rá kell erõsíteni
egy megfelelõ méretû fémlemezre. (1-2 négyzetméter felületû legyen).
Ezek után is szükséges azonban az ellenõrzõ mérés SWR-mérõ segítségével!
A bázis antennák lényesen nagyobbak, és persze nagyobb nyereségüek mint az autós antennák.
Stabil állomásként mindenképpen ilyet érdemes hogy használjunk.
A hosszuk alapján léteznek : negyed, fél, és 5/8ad lamdásak. Az 5/8as nyeresége kétszerese a negyed lamdásnak. Persze lényegesen nagyobb is.
Ezek az antennák mind körsugárzóak. Azaz minden irányban azonos az érzékenységük.
Léteznek még irány antennák, amiknek egy bizonyos irányban nagyobb az érzékenységük, de viszont más irányban lényegesen rosszabbak.
Ezeket az antennákat az ellenállomás irányába kell forgatni. Az ilyen Yaggi antennákkal most nem foglalkozunk.
Említést érdemel még az úgynevezett „Triple leg” antenna.
Ennek egyik nagy elõnye hogy viszonylag kicsi, és házilag könnyen elkészíthetõ!
Építési leírást sok helyen lehet találni. Itt van egy pl.: http://ha5cfj.hu/dm2abk/19.4.1.2.html
Itt a földet, azaz a koaxiális kábel árnyékolását a három lefelé mutató lábra kell kötni, a „forró” középsõ eret pedig a függõleges rúdra. Ezek persze egymástól szigetelve vannak! Az egészet pedig egy mûanyag szigetelõ darabra kell építeni.
A szögeket és a láb hosszakat pontosan tartani kell!
Az antenna behangolásról majd a következõ részben lesz szó.
Szuper!
De megkernenk Tulelöt, hogy intezzen neki egy külön topikot, ne ezt rakjuk meg dilettansok kerdeseivel! :D
Vagy csinalj egy külön topikot te, a fenti hozzaszolast masold be es megkerjük a Fönököt, hogy törölje innen ezeket.
:thumbup
Unicornis
10-08-2014, 09:37 AM
Nyitottam neki egy új topikot, a szakmai cikkek alatt.
És átmásoltam oda.
A folytatásokat is oda teszem!
BragBOL
10-08-2014, 09:50 AM
Szerintem tedd a címe végére a tanfolyam szót, hogy meg tudjuk különböztetni :)
Rádiózási nyelvrõl lesz majd szó?
Unicornis
10-08-2014, 10:42 AM
Sajnos a címen már nem tudok változtatni.
Már a második részt is felraktam!
Unicornis
10-09-2014, 09:06 AM
Felraktam a harmadik rész is!
Sok mindenrõl lesz még majd szó a
további részekben.
raktaros
10-09-2014, 10:47 AM
Én is sokat gondolkodtam CB vagy UHF.
Napi használatra a CB nem túl praktikus a kézi rádió nagyobb mérete miatt, így letettem róla egyenlõre.
Ha lesz felesleges pénzem akkor majd veszek, addig a gagyi 4W cept-eset beüzemelem majd.
Unicornis
10-11-2014, 10:43 AM
Persze napi használatra jobb az UHF.
De amúgy érdemes figyelni az apróhirdetési oldalakat, mert néha lehet venni CB-t nagyon olcsón is.
Ha az eladó nem tudja az árakat, vagy hagyatékból van neki, és nem érdekli, csak mihamarabb pénzt akar látni belõle!
Unicornis
10-11-2014, 10:46 AM
Pl.: itt is van Cb rádió INGYEN, vagy nagyon olcsón
http://olx.hu/hirdetes/cb-radio-csere-rc-re-ID2wGbW.html#8021fbe5ed
Unicornis
10-12-2014, 09:56 PM
Beüzemeltem a 100wattos csöves erõsítõt, és ma délután sikerült is egy jó kis Dx-et is csinálni.
Közép 40en egy magyar kamionossal beszélgettem. Aki Spanyol országban volt Santander városában az óceán parján!
Ez légvonalban 1850Km. Persze ez prepper szempontból lényegtelen, de azért nagyon örülök egy ilyen távoli összeköttetésnek. :)
A kicsi 50-80 km es távolságok még erõsítõ nélkül is simán jönnek.
A CBs tanfolyam megírását majd a jövõ héten folytatom. (már nincs sok hátra belõle)
Unicornis
10-15-2014, 03:48 PM
Feltettem a Cb rádiós tanfolyam 4 részét is.
(még egy rész lesz ezen kívül)
Unicornis
10-18-2014, 09:56 PM
Vettem egy jobb antennát mint a régi Penetrátor: Sirio Tornado 5/8 as.
http://www.dnd.hu/index.php?page=reszletek&action=index&id=249_Sirio_Tornado_27_5-8_CB_bazis_antenna&lang=hu
A régit JELKÉPES ÁRON, 5000.-ért odaadom egy fórumozónak, ha van rá igény...
(Csak az antennát, az árbocot nem :) )
raktaros
10-23-2014, 07:58 PM
Nézegetek egy pofás kis rádió (http://www.emag.hu/cb-pni-escort-hp-9000-radioallomas-pni-hp9000/pd/DYHVJBBBM/)t...
Ami érdekelne, hogy nyitható-e "oroszra" (http://www.cbradio.nl/PNI/hp9000.htm)?
Jól gondolom hogy itt (https://www.youtube.com/watch?v=W5MY0-w-rvk) állítja át másik "sávra"?
Tudom hogy nincs ssb de talán meg lennék nélküle.
Nézegetek egy pofás kis rádió (http://www.emag.hu/cb-pni-escort-hp-9000-radioallomas-pni-hp9000/pd/DYHVJBBBM/)t...
Tenyleg tetszetös darab es nem is tünik tul komplikaltnak.
raktaros
10-24-2014, 09:14 AM
Többször felmerül egy cb-70cm -es keresztátjátszó gondolata nálam.
27megán nagyobb eséllyel tudnék összeköttetést csinálni a lakhely és a "nyaraló" között, a végpontokon meg nem kellene a rádiónál ülni, hanem kis pmr rádiókkal használható lenne.
raktaros
10-24-2014, 09:38 AM
Már ilyen is van :)
http://radiofreeq.files.wordpress.com/2013/11/shtf_frequency_list_2013e_500.png?w=500
( http://www.prepperology.com/ )
raktaros
10-24-2014, 11:53 AM
es mi is ez?
Szerintem vészhelyzeti prepper frekvenciák, mint nálunk a 446.300 és 146.300 ha jól emlékszem.
Unicornis
10-25-2014, 11:39 PM
Néztem ezt a rádiót. Elég pofás darab, de van vele egy kis probléma. Az hogy csak AM és FM van rajta!
Magyarországon MINDENKI SSB-t használ! Nem tudsz majd kivel beszélni. Azért ilyen olcsó mert nincs rajta SSB.
Mivel változott a CEPT szabvány, már újra lehet legálisan SSB-t használni, ráadásul 12Watt teljesítménnyel.:http://hungarokamion.hu/2013/04/06/hatalmas-valtozas-a-cb-radiok-engedelyezeseben-igen/
A gyártók reagáltak erre és kihozták az új típusokat. A régi CEPTeseket már senki sem keresi, és a forgalmazók próbálnak szabadulni ezektõl.
Sok rádiót "Ki lehet nyitni" azaz multi normájúvá lehet állítani.
Pl.: Pesident Grant II-nél Egy jumper átállításával és egy vezeték hurok elcsípésével lehet átállítani!
Akár otthon is.: http://radioaficion.com/cms/president-grant-ii-extend-frequency/
Ekkor kinyílik 10x40, azaz 400! csatornássá, rögtön tudja az alfa és a "0"-ás csatornákat is! :thumbup
Az "A" csatornák a normál engedélyezett CEPT frekik azaz a régi közép csatornák. És attól fölfelé a 10 méteres amatõr sávba is! (A következõ rádióm ilyen lesz :D)
http://www.convoytruck.hu/katalogus.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1955&category_id=45
Kint ez 200 Euróért is megvehetõ. Szerintem inkább ilyet vegyél, ha már újban gondolkodsz!
Jó, persze ez sokkal drágább mint a másik, de megéri! Nagyon jók a visszajelzések errõl a rádióról. Aki vett ilyet az mind meg van vele elégedve.
raktaros
10-26-2014, 05:26 PM
Tudom hogy nem ssb-s, de meg lennék nélküle.
Én nem a világgal akarok rádiózni, hanem 2-3 hely közötti kapcsolattartás lenne a lényeg.
Magyarországon MINDENKI SSB-t használ! Nem tudsz majd kivel beszélni. Azért ilyen olcsó mert nincs rajta SSB.
Magyarországon mindenki ilyen gazdag, hogy csak azokat veszik meg? Senkinek nem kell az olcsóbb?
80e ft azért elég sok (nekem legalábbis), az árából 2-3 sima rádió kijön (400 csatorna meg ezen is lenne, de nem kell).
Jó, persze ez sokkal drágább mint a másik, de megéri! Nagyon jók a visszajelzések errõl a rádióról. Aki vett ilyet az mind meg van vele elégedve.
Ezt lehetne írni a BMW-re is, de ha millió fontosabb helyre kell a pénz, be kell érnem suzukival...
Unicornis
10-26-2014, 10:17 PM
Ha csak 2-3 elõre megbeszélt hellyel akarsz kapcsolatba lépni arra jó. Mert õk tudni fogják hogy nem SSB-n rádiózol, hanem pl. Fm-n, akkor megtaláljátok egymást. Erre tökéletes! De ha valamiért valaki mással kellene beszélned, akkor nem fognak megtalálni. Mert senki sem gondolja, hogy te Fm-en rádiózol!
Nem akarok a pénztárcádban turkálni, de lehet hogy jobban járnál akkor egy Stalker IX.-el.
Az igaz hogy régi, de a régi rádiók iszonyat strapabíróak! Az új rádiók tuti hogy nem bírnának ki 25 évet egy sóderes Kamazban! Ezek gond nélkül. Mert ott még nem érvényesült olyan mértékben a modern fogyasztói társadalom részére az elektronika gyártás. Azaz hogy (vedd meg, használd egy kicsit, ha elromlik dobd el)
Az öreg Cbrádiók közül sok típus egy kis túlzással még az "örökké valóságnak készült"
Ha egy öreg Grant vagy Stalker át van vizsgálva, akkor nagyon sokáig nem lesz vele gondod.
Ezeken még minden cserélhetõ, nem smd alkatrészekkel készültek.
raktaros
10-27-2014, 08:12 PM
Mi baj az smd-vel? :)
Könnyebben cserélhetõ és már mindenben az van, elõbb találsz hozzá alkatrészt.
Régi rádiók egy része már szerintem turkálva van.
Nem akarok most mindenáron cb-t venni, csak felmerült az ötlet, hogy a domborzat miatt cb-vel talán könnyebb lenne kapcsolatot kiépíteni a szükséges pontok között. Ezért nézegetek mi újság cb vonalon. Ami riaszt az a nagy antennaméretek. Fõleg a "bázison", ott elég villámveszélyes lenne.
(Ezért is kerül oda yagi a 3m-es aszódi helyett)
Na meg jó lenne kipróbálnom mielõtt pénzt adok ki rá, de csak egy darab 4W FM van, az is kocsiantennával :(.
Ha esetleg jobban rákattanok a cb-re, akkor lehet veszek magamnak komolyabbat, túlsó végpontokra egyszerûbbet.
Unicornis
11-21-2014, 07:13 PM
Feltöltöttem az utolsó részt!
Morpheus
11-21-2014, 10:29 PM
Sziasztok! Egy Stalker XX el vagyok, hat méter magasra szerelt öt méteres antennával. CB a nagy távolságokra kell. (Csak nézd meg mit használnak a lengyelek, románok a személygépkocsikban.) A nyolcvanas években cébéztem eleget. Világvége gépek, egy túlélõnek elengedhetetlen. Van egy kocsiba szerelhetõ, sõtt, a legjobb kézi cébém is megvan, de ezeket eladom. Nekem a cb csak a nagy távolságra kell.
Egyebekben 4-5 wattos pmr rádiókat használunk, nagyobbacska antennákkal. Építettünk egy papagáj átjátszót is, ez segít áthidalni a nehézségeken. Maradjunk annyiban, hogy az északi középhegységben egy 25-30-km es területet lefed. Sok papagáj van, lehet kutakodni a neten. A miénket közepesnek mondanám és 30.000- volt a megépítése. Sajnos most napelemre nem telik hozzá, így négynaponta aksi csere, vagy hálózati hely, de onnan rossz a szórás.
Megegyezhetnénk végre egy CB sávban és egy idõpontban.
Mondjuk 20-as csatorna, minden este 19:00-20:00-között. A sávra hozzáértõ javaslatát várom. Aztán üljünk a rádió elé és hívjuk egymást! :-)
Szóval kezdjünk bele! Ez a fórum azért is más, mert itt cselekvõ emberek vannak.
Morpheus
11-21-2014, 10:30 PM
Hogy lehet képet feltenni? ?
A. L. Ias
11-21-2014, 10:45 PM
A lengyelek és a románok CEPT normás (4W, FM) rádiókat használnak, mert az felel meg a szabványnak. Nem állnak le a rendõrrel egyezkedni, inkább betartják. És azért használnak CB-t és nem UHF rádiókat, mert a CB-nél megengedett a külön szerelt antenna, PMR446-nál beépített antenna lehet csak. Õk sem rádióznak messzebbre azokkal a rádiókkal.
A. L. Ias
11-21-2014, 10:48 PM
<OFF>
Képet feltenni a hozzászólás szerkesztésekor tudsz. A beviteli mezõ fölött van az eszköztár, annak jobbról a 3. ikonjával. Két lehetõség van. Vagy egy neten található képet linkelsz be ide (ez az alapértelmezett), vagy a "From Computer" fülre kattintva, ott kitallózva feltöltheted ide a fórum oldalára a képet és beilleszti a hozzászólásodba is.
</OFF>
Unicornis
11-22-2014, 12:37 AM
Én kis távolságokra is Cbt akarok használni. Pl.: A bázis és a járõr közötti kommunikációra.
A járõrnél a kézi CB, a bázison pedig a stabilban a President Grant nagy antennával (Sirio Tornado 5/8) + erõsítõvel.
Az 5/8 as antennának nagy a nyeresége, a rádiónak meg nagy az adó teljesítménye. Így jóval nagyobb távolságokra jó mint a PMR vagy a 2db. 4wattos BaofengUV5 rádió.
Igen, Morpheus el kell kezdeni kiépíteni a rádiókapcsolatot is! Én benne vagyok, már alig várom! :thumbup
Mindenképpen a közép frekvencia tartományt kell használni, mert a nem feltört CEPT CB-k csak azt tudják. A 20as csatornát meg azért választottam, mert általában erre vannak hangolva az antennák, itt a legjobb az SVR! Legalább is nekem ide van állítva....:D Közép 10 és 30 között az ideális.
Az este 8-9 óra közötti idõ is oké! Én ott leszek holnap. De ki kéne próbálni majd nappal is, mert akkor
jobb a terjedés. Tehát szombaton 20-21 óra között, közép 20 as csatorna USB moduláció.
Morpheus
11-22-2014, 08:05 AM
Van egy eladó kézi cébém. :-)
Sajnos nekem nincsenek ikonok a beviteli mezõ fölött. Lehet, mert mobilról nyomom.
Szóval itt van:
https://www.facebook.com/katsumoto.husokawa/media_set?set=a.1545404765700626.1073741835.100006 933514838&type=3
Morpheus
11-22-2014, 08:14 AM
Akkor jelöljünk ki két idõpontot, csatornát, stb.
Csatorna: 20-as
Idõpont: 09:00-10:00 és 20:00-21:00-ig. (a gyerekek miatt késõbb nem túl jó nekem.)
Sáv: AM, FM, ??? (Pontos leírást kérek, azok nevében is akik abszolút amatõrök) tehát mit és hova állítson be az ember?
Morpheus
11-22-2014, 08:20 AM
Szombatonként 20-tól edzést tartok kicsiny közösségemnek, így csak pár percig leszek. :-) :-) :-)
Morpheus
11-22-2014, 09:28 AM
Ma volt egy kis idõm, így rádióhoz ültem.
A rádióm az alábbiakat tudja:
AM, FM, USB, LSB,
Az FM utólag van beleépítve, és az egyik kapcsolóra szerintem betettéköutólag azöalsó, felsõt.
20-as csatorna.
FM en semmi,
AM en valami ruszki egészen jól hallható.
USB n hatalmas zaj, talán olaszok.
LSB n zaj és talán olaszok.
Ha csatornát, sávot választotok, légyszíves valami olyat, amit én is fogni tudok. :-)
Elkezdõdött egy cb suli. Az elsõ részt olvastam. Merre van a többi?
Unicornis
11-22-2014, 10:02 AM
Na, szoval. 20As csatorna Usb modulácio. Este 8 óra. Álits be mindent a leirtak szerint. Mivel a stalkernel csak 2x 40 csatorna van, ott úgytudom hogy a kozep csatornak az alsók. Tehát a csatorna állitast "low"
módba, csatora 20, a modulaciot Usb-re, Rf graint és a mikrofon graint a maximumra, a clarifyt közep allasba, a zajzarat most nyisd ki teljesen hogy ne ezen muljon. A többit majd meglatjuk. (Bocs az ekezetekert, de en is tabletrol írok) AZ országban hol vagy helyileg? (nem kell pontosan, csak nagyabol) én pesten vagyok. Ha nincs erõsitod, és 60km. -Nél messzebb vagy, akkor lehet hogy csak te fogsz
hallani engem, de én téged nem. Mert én 200wattal adok!
A. L. Ias
11-22-2014, 10:28 AM
Erre kíváncsi leszek! Fõleg, mert pont azon a 60km-es határon mozog a kettõtök közti távolság. Most éppen 150 km-re vagyok Pesttõl, de a jövõ héten egy hasonló próbát megejthetnénk VHF és/vagy UHF sávon is.
Morpheus
11-22-2014, 10:34 AM
Rendben! 60km Pesttõl, mûúton, légvonalban lehet kevesebb. Szanda és Bercel között egy eldugott völgyben. A domborzat nem kedvez. Van egy erõsítõm valahol, de sosem használtam. A rádiót átnézte a budai Cb tudor. :-) Állítólag rendben és 25watt. Ez a gyári érték, úgy tudom.
Hívójel?
Kellene egy általános, amin a fórum tagjait keressük.
Morpheus
11-22-2014, 10:39 AM
Erre kíváncsi leszek! Fõleg, mert pont azon a 60km-es határon mozog a kettõtök közti távolság. Most éppen 150 km-re vagyok Pesttõl, de a jövõ héten egy hasonló próbát megejthetnénk VHF és/vagy UHF sávon is.
Akkor megadom majd a papagáj UHF frekijét és kódját. :-)
4 watt, és egy 95 centis antenna.
Addigra az új helyén lesz és Pest felõl jobban vesz majd.
Végre emberek, akik tesznek is. :-)
Unicornis
11-22-2014, 07:14 PM
Hát én nem hallottam belõled semmit. :(
De egy helyi eredetû zavar is van nálam, a szomszéd ledes reflektora zavarja a vételt este.
Ráadásul és kapcsolom be neki, ha adásba kapcsolom a rádiót. :(
Nappal nincs ilyen gond. Meg hát ez a közép 20-as csatorna sem lesz jó, mert valakik nagyon ezt használják (szerintem Olaszok) de a környezõ csatornák üresek. Át kellene menni közép 25re. Ott csend van.
Unicornis
11-22-2014, 07:25 PM
Minden esetre, kéne neked egy CB erõsítõ is! Azzal sokkal biztosabb lesz minden rádió kapcsolat!
mzperiksz
11-22-2014, 07:48 PM
Igen, és "leültetné" az egész környéket.
Szidják az ukránokat meg az olaszokat mert elnyomnak mindent, de a 2-300 wattos szaraikkal ugyanazt csinálják.
Minden esetre, kéne neked egy CB erõsítõ is! Azzal sokkal biztosabb lesz minden rádió kapcsolat!
fixy007
11-22-2014, 07:53 PM
Tényleg jó ez a rövidhullám.......:haha:
Nem kötözködés.....
Unicornis
11-23-2014, 12:05 AM
Na, szinte biztosra vettem, hogy ha nem sikerül kapásból kapcsolatot létesíteni, akkor megy majd a cikizés és fikázás. "Jó" magyar szokás szerint. :(
Tudod annak 1000+1 oka lehetett hogy nem sikerült, majd még csiszolunk rajta....
De azért lehet hogy õ még hallott engem. Majd megírja.
Mondtam hogy a 60Km. határeset! Ráadásul õ egy völgyben is van! Nincs min csodálkozni.
Úgyhogy semmi gond a rövidhullámmal.:thumbup
Én meg nem szidom azokat akik erõsítõvel rádióznak. Még nem volt gond, vita belõle nálam.
Nem is igazán szokott manapság gond lenni ez, mert nincs annyi cb-s mint a 80-as és 90-es években.
Persze nem kell mindig a maximum teljesítményen rádiózni. Az csupán egy lehetõség!
Másrészt meg, itt is érvényes a közmondás: "Az erõsebb kutya b@szik" :D
fixy007
11-23-2014, 01:02 AM
Hasonló jellegû hozzászólásod neked volt a napokban, de ha visszanyal a fagyi akkor már bántónak érzed....
Nem fikázásból írtam, én örülök hogy még cb is van élet, nem bánnám ha sok pmr-es is inkább cb-t venne és azt használná. Tegnap is várakoznom kellett a pilisi-papin. Nem szeretem én az ilyet.:duhos:
Morpheus
11-23-2014, 11:08 AM
Elõször is elnézésetek kell kérjem. A hiba az én készülékemben van. Nyolckor beállított egy tanya szomszéd és egy nagyon fontos beszélgetésbe mélyültünk el. Nem tudtam otthagyni és rádiózni. Ennyi a történet. :-)
A huszas csatorna valóban sürûn lakott. Menjünk a 25-re és nappal is jó. Hétfõn nekem tökéletes.
Sajnos a CB nem az életünk része. A dolgozószobámban van, miközben a konyha az élettér. Már tervezem, ha napi használatban lesz, akkor átkerül a konyhába.
Az URH mindig velünk van. :-) A mi csatornánkon is volt egy öreg krokodil. Nagy száj, kis fül. :-) :-) :-) Õt mindenki hallotta a hülye erõsítõje miatt. Így kódoltuk a csatit és kész.
Elõször az alap készüléket fogom használni, de sejtem merre van az erõsítõm, majd bekötöm. Azt hiszem valami 100wattos kügyü.
Az etika természetes. A szabályozás nem nagyon érdekel. Ezek a Mátrix szabályai. Ha megborul a rendszer, nem lesznek szabályok. Most meg annyira keveset használjuk és senkit nem zavarunk vele. A PMR csatornánál is hetekig hallgatóztunk és végül a harmadikra választottuk, azt is kódoljuk. Így ma már senki nem zavar és nem zavarunk senkit.
Tehát holnap 25 csati.
Mikor?
Morpheus
11-23-2014, 11:18 AM
Megint mûxik a pilisi papi????
Mikor, melyik frekin? Kód?
Azon is beszélhetünk! :-)
A. L. Ias
11-23-2014, 11:23 AM
A pilisi papira vonatkozó adatokat itt (http://magyarprepperforum.org/showthread.php?640-R%E1di%F3z%E1s&p=47364&viewfull=1#post47364) megtalálhatod.
Írtam neked privát üzenetet a saját papagájoddal kapcsolatban.
Morpheus
11-23-2014, 11:25 AM
Ez mennyire jó?
https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?oe=UTF8&ie=UTF8&msa=0&mid=z3WxLXIm-I5g.kycFPIoNacII
A. L. Ias
11-23-2014, 11:33 AM
A pilisi adatok jók, bár a lokáció nem stimmel. A többirõl nem tudok nyilatkozni, vannak jó adatok, de néhol hiányos. Gondolom sok elavult is van benne.
Unicornis
11-24-2014, 02:11 PM
Morpheus. Na, este újabb rádió teszt?
Morpheus
11-24-2014, 03:16 PM
Rendben 20:00.
A pilisi papagájt ma gond nélkül elértem. KB 250-300 méteren voltam, de erõs takarásban.
Salmo
11-24-2014, 06:51 PM
A pilisi adatok jók, bár a lokáció nem stimmel. A többirõl nem tudok nyilatkozni, vannak jó adatok, de néhol hiányos. Gondolom sok elavult is van benne.
Ha rá érsz vagyok figyelõn a pilisin.....
Morpheus
11-24-2014, 07:11 PM
Tisztán hallak! :-)
Morpheus
11-24-2014, 07:12 PM
Unikornis! Tisztán hallak! Holnap felteszem az erõsítõt.
Unicornis
11-24-2014, 07:18 PM
Oké! :thumbup
Ezt örömmel halom!:D Én sajnos nem hallottam belõled semmit, de itt azok a rohadt Ledes lámpák pont ezeken a csatornákon zavarnak. Közép 25-ön állandó 3-4-es erõsségû helyi zajom van.
De felsõ csatornákon ez lemegy 1-esre fél perc után. Lehet hogy ott is meg kéne próbálni.
Morpheus
11-24-2014, 07:22 PM
Megjött a kedvem ismét a rádiózáshoz.
:-)
A CB-n van egy kellemetlen "tik-tak" hang, ami nem volt. Nem tudom mi zavarja, próbálom kiszürni.
A pilisi papit a toronyból szépen hallom, tuning nélkül. Holnap ráteszek egy nagyobb antennát. :-)
A. L. Ias
11-24-2014, 07:27 PM
A pilisi papagájon most volt egy gyors összeköttetésünk Salmoval. Tegnap és ma is próbáltalak téged is elérni a papagájod frekijén, de nem sikerült. Majd kisétálok a szomszéd dombra, onnan nagyobb eséllyel összejöhet.
Morpheus
11-24-2014, 07:36 PM
Bocsi, de a papagájom ki van kapcsolva, mert nem volt idõm
Morpheus
11-24-2014, 07:39 PM
Bocsi, de a papagájom ki van kapcsolva, mert nem volt idõm felszerelni. Itt hever elõttem.
Na de megvan az erõsítõ! :-)
Kimentem megkeresni. Midland 747.
http://konektor5000.pl/galerie/m/midland-hf-747-booster-w_80.jpghttp://www.cbradio.nl/alan/CTE_747B.jpg
Találtam két antenna csatit is. Holnap összerakom.
Táp nincs, majd ráteszem aksira.
A jobb oldali kapcsolónak mi a szerepe?
A. L. Ias
11-24-2014, 08:07 PM
Akkor nem erõltetem. :) Max majd személyesen látogatlak meg, hogy halljam a hangod! :)
Unicornis
11-24-2014, 08:21 PM
Az egy üzemmod választokapcsolo. Ha ssb ben rádiózol, akkor arra kell át kapcsolni. Minden más adasmodban pedig a másik állásba.
raktaros
11-24-2014, 08:51 PM
Most futottam bele, hátha valakit érdekel:
Zetagi B300P (230Watt) kifogástalan mûszaki, és szép újszerû esztétikai állapotban
23.000,-Ft
(70/6345574)
november 22., 20:57 A Zetagi B300P még eladó
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/p180x540/10635988_728717877183783_4917647514378318157_n.jpg ?oh=49ec31b40333782f0cc38f74391574ca&oe=5509A30B
(https://www.facebook.com/photo.php?fbid=728717877183783&set=pcb.723169064424443&type=1&theater)
Unicornis
11-25-2014, 01:41 AM
Jó kis cuccok ezek a tranzisztoros erõsítõk is.
Békeidõben hátrány hogy 12voltosak, de SHTF esétén pedig elõny. Egy autó akkuról közvetlenül simán elmegy!
Nekem ilyen csöves erõsítõm van: RMS K101-es Eredetileg csak 100watt jött ki belõle, de az egyik Cbs kolléga megjavította. Így annyit tud mint a csõ ami benne van, azaz 200wattot. :D
A csövesekben az a jó, hogy szép a hangjuk.
Morpheus
11-25-2014, 12:55 PM
Este nem leszek, a héten sajnos nem lesz idõm rádiózni. Majd osszátok a tapasztalatokat.
Morpheus
11-26-2014, 01:04 PM
Unikornis!
Kész az erölködõ! Este egy próba?
Unicornis
12-03-2014, 08:20 PM
Bocs Morpheus nem néztem a fórumot. Persze beszéljünk meg egy próbát!
Ma sikerült két Cb-sel is beszélnem. Az egyik Kecskeméti volt, a másik meg tatabányai.
Semelyikkel sem volt rálátás, de a tatabányainál köztünk volt az egész Pilis is!
A. L. Ias
12-03-2014, 08:39 PM
Gratula! Szép teljesítmény! De ha Tatabányát összekötöm a Pilissel és meghosszabbítom a vonalat, akkor valahol Morpheus környékén kötök ki. De ha jól emlékszem, akkor Budapesti a QTH-d. Akkor nem lehetett a Pilis köztetek, az már a Budai-hegység. Amit átrádiózni szintén szép feladat. Még egyszer gratulálok!
Unicornis
12-04-2014, 12:34 PM
Igen, igazad van. "Csak" a budai hegység volt közöttünk. Lemértem a Googl earth-el 65km. lehetett közöttünk.
Kecskemét irányában pedig 72 km. Ott meg a gödöllõi dombság egy nyúlványa állta az útját a rádió hullámoknak.
Minél nagyobb a hullámhossz, annál könnyebben veszi az akadályokat.
mzperiksz
12-04-2014, 12:56 PM
No igen, meg 200W-al a holdat is be lehet világítani...
Unicornis
12-04-2014, 01:36 PM
Be lehet hát! :D
De ha az ember eredményt akar akkor kell a teljesítmény is!
A rádióamatõrök is több száz wattal rádióznak. De akár 1,5 KW-al is.
Meg lehet ezt csinálni fél wattal is, de akkor átjátszó adó is kell hozzá.
És én úgy gondolkozom, hogy egy SHTF szituban nem bízom a kommunikációmat egy átjátszó adóra.
Azzal bármi történhet, mert nem tudom az ellenõrzésem alatt tartani! Másrészt a papagáj átjátszó adó csak egy frekvencián mûködik. Ha SHTF van, akkor sokan rákapcsolódnak, és akkor bedugul az egész!
Így viszont autonóm módon tudok rádiózni. Ez az én véleményem.
mzperiksz
12-04-2014, 03:06 PM
Lehet, mondjuk en olyan amatort nem ismerek. Hiaba kiabalsz ezer wattal, ha az ellenoldal 'csak' 20-30 wattal ad es csak egy piszkavas antennad van. ~20 wattal es rendes antennaval idealis esetben amerikaval is beszelhetsz.
Unicornis
12-04-2014, 04:08 PM
Én eleve a többi általam ismert Cb-shez alakítottam a rendszeremet.
Legyenek benne az alfa csatornák, és a "0"-ás frekvenciák (5KHz lépésköz) és persze az erõsítõ. És normális 5/8-os bázis antenna. Persze az adóteljesítmény sem mindenható dolog. Igen, ha jó a terjedés akkor 20wattal is el lehet érni ugyanazt mint 200wattal. De 200-al sokkal biztosabb a dolog. Nem szorul rá annyira az ember a tökéletes körülményekre. Azt azért ne felejtsük el hogy mi itt most egy vészeseti rádiózásra készülünk, és nem rádióamatõr versenyt akarunk nyerni! (Ott vannak maximalizálva a kimenõ verseny teljesítmények.)
Nálunk az lenne a cél hogy minél nagyobb területet (országos szinten) lefedni a bázisunkból, minden körülmények között. Ebben szerintem minden megengedett, mert ember élet múlhat rajta!
Arra nem lehet felkészülni hogy valaki 10wattal és "piszkavas" antennával rádiózik, és én nem hallom õt. Akkor én vagyok a hülye mert túl jó a cuccom! Na neeee....... Azért valami minimum rendszerkövetelmény azért kéne.
Mostanában hogy már nem olyan sok CB-s van az országban, sokkal többen használnak erõsítõt is! Mert megnõttel az állomások közötti távolságok. Akikkel én tegnap beszéltem azok is erõsítõvel nyomják!
A 90-es években nem volt szabad ennyire nagy teljesítménnyel, mert zavarta a Tv.-t és a többi Cb-st.
Ha valaki akkor elkezdett volna 4-500 wattal rádiózni, azt keresztre feszítették volna a többiek, és a hatóság is!
De ma már teljesen más a helyzet.
mzperiksz
12-04-2014, 04:35 PM
Rendben, ugy latszik erted a dorgest.
Megkerdezhetem mekkora adoteljesitmeny engedelyezett ma magyarorszagon?
fixy007
12-04-2014, 04:38 PM
Az ilyen teljesítményû rádiózást áramszünet esetén hogy tudod fenntartani?
Nekem az a problémám hogy több amper folyamatos elõállítása nem olyan egyszerû és a felszerelés hozzá nem olcsó. A cb-s tanfolyamban azt írtad hogy akár egy kis napelemmel tudod tölteni.
Linkelnél nekem ilyen napelemet ha megkérlek?
Esetlegesen ha otthonról/bázisról muszály eljönni(tudom írtad hogy otthonra rendezkedtél be) de már nincs autó vagy ügyeletben lévõ fuvaros akkor hogy kommunikálsz?
És ez még csak a kommunikáció egyik oldala, kell hozzá egy másik fél is......
Morpheus
12-04-2014, 08:01 PM
Adjon Isten!
Délután ismét sikerült összeköttetést találnom Budapesttel.
Cserhátban vagyok egy mély völgyben, ahonnan nincs kilátás.
Unikornissal tisztán rádióztam.
Most én is használtam egy 100w os erölködõt. Nekem egy gépkocsi aksiról megy a cucc.
Egyébként építettem egy szobabicajra egy 300 wattos generátort. Nagyon könnyû hajtani. Még egy fúrót is elvisz, nem még egy CB-t. :-)
13-án fagáz generátor találkozót szervezünk. Cél, hogy építsünk egy fagázos autót. A ház mellett pöfögve termelnéöaz áramot, ha kell, akkor gurulna is. Na de ez nem ide tartozik...:-)
A. L. Ias
12-04-2014, 09:27 PM
Rendben, ugy latszik erted a dorgest.
Megkerdezhetem mekkora adoteljesitmeny engedelyezett ma magyarorszagon?
Nem én lettem megszólítva, de válaszolok a kérdezett helyett.
Az adóteljesítmény függ a megszerzett engedély típusától és a frekvenciasávtól. A rádióamatõr engedélynek kettõ fokozata van: CEPT Novice és CEPT. A CEPT novice fokozat az RA osztályú besorolásba, a CEPT az RB, RC osztályú besorolásba tartozik. A frekvenciasávonkénti legnagyobb engedélyezett adóteljesítményt ez (http://www.ham.hu/radiosatvitel/savkiosztas/rat-radioamator.pdf) a táblázat tartalmazza. Általánosságban elmondható, hogy a novice korlátozottan üzemeltethet rádiót. Sok frekvenciatartományban (köztük a CB-hez közel esõ 28-29,7 MHz) nem is üzemeltethet. RH-n 25W, VHF és UHF-n 10W az engedélyezett. A teljes értékû vizsga után 150W, illetve 1000W az engedélyezett. Az 1,5kW kicsit túlzott érték. Ráadásul ahhoz már antenna is kell ami elbírja.
A. L. Ias
12-04-2014, 09:39 PM
Be lehet hát! :D
De ha az ember eredményt akar akkor kell a teljesítmény is!
A rádióamatõrök is több száz wattal rádióznak. De akár 1,5 KW-al is.
Meg lehet ezt csinálni fél wattal is, de akkor átjátszó adó is kell hozzá.
És én úgy gondolkozom, hogy egy SHTF szituban nem bízom a kommunikációmat egy átjátszó adóra.
Azzal bármi történhet, mert nem tudom az ellenõrzésem alatt tartani! Másrészt a papagáj átjátszó adó csak egy frekvencián mûködik. Ha SHTF van, akkor sokan rákapcsolódnak, és akkor bedugul az egész!
Így viszont autonóm módon tudok rádiózni. Ez az én véleményem.
A papagáj sem csodaszer. Nincs benne különleges varázslat. Ugyanolyan rádió, mint ami a felhasználóknál van. A kulcs a pozícióban rejlik. A pilisi is csak kb. 20W teljesítménnyel ad (Motorola GM 300 a rádió). A "Keleti sittes" is kb ennyi. Mégis beszórják a fél országot. Az igaz, hogy bedugulhat, de az nem, hogy csak 1 frekvencián mûködik. Ráadásul a csatornaváltáshoz nem kell helyszínen kezelni, DTMF kódókkal távolról, a kézi rádió tasztatúrájáról is átállítható. A dugulást ki lehet védeni szelektív zajzárral (CTCSS, DCS), így csak a beavatottak tudják ismétlésre bírni (persze ezek is visszafejthetõk).
A papagájt is ellenõrzés alatt lehet tartani, csak neked kell üzemeltetni. :)
De továbbra is azt mondom, hogy mindegy milyen hullámhosszon, csak rádiózzunk! Nem a technika fog megmenteni, hanem az, aki a másik készülék elõtt ül és válaszol a hívásodra! Mit sem ér a rádió, ha most nem használjuk és nem építünk kis ismeretségeket, kapcsolatokat az éterben akiknek hihetünk, akikben bízhatunk SHTF esetén.
Morpheus
12-04-2014, 10:08 PM
Örülök, hogy ennyi törvénytisztelõ ember van a fórumon. De ugye elõfordulhat, hogy ezek a törvények majd egyszer nem számítanak...:-)
Morpheus
12-04-2014, 10:14 PM
A papagáj sem csodaszer. Nincs benne különleges varázslat. Ugyanolyan rádió, mint ami a felhasználóknál van. A kulcs a pozícióban rejlik. A pilisi is csak kb. 20W teljesítménnyel ad (Motorola GM 300 a rádió). A "Keleti sittes" is kb ennyi. Mégis beszórják a fél országot. Az igaz, hogy bedugulhat, de az nem, hogy csak 1 frekvencián mûködik. Ráadásul a csatornaváltáshoz nem kell helyszínen kezelni, DTMF kódókkal távolról, a kézi rádió tasztatúrájáról is átállítható. A dugulást ki lehet védeni szelektív zajzárral (CTCSS, DCS), így csak a beavatottak tudják ismétlésre bírni (persze ezek is visszafejthetõk).
A papagájt is ellenõrzés alatt lehet tartani, csak neked kell üzemeltetni. :)
De továbbra is azt mondom, hogy mindegy milyen hullámhosszon, csak rádiózzunk! Nem a technika fog megmenteni, hanem az, aki a másik készülék elõtt ül és válaszol a hívásodra! Mit sem ér a rádió, ha most nem használjuk és nem építünk kis ismeretségeket, kapcsolatokat az éterben akiknek hihetünk, akikben bízhatunk SHTF esetén.
Hát ezt mondom én is! :-)
De csak Unikornissal tudtam eddig rádiózni!!!
Számtalanszor kerestelek titeket a pilisi papagájon, sehol senki. A zello-t már meg sem említem.
Az említett frekik meg süketek, vagy túl messze vagyunk egymástól.
Tehát ha borul a bili, akkor mondjuk nekem jól fog jönni a pesti helyzetjelentés és én is leadom a drótót Felvidéknek. Az információ értékes lesz. Most a neten lógva el sem tudjuk képzelni milyen hasznos lesz egy cb rádió.
Állítólag ezek a kövületek birják az elektormágneses támadást is, míg a mikroprocesszorok megsülnek. De lehet, hogy ez legenda.
A. L. Ias
12-04-2014, 11:00 PM
Még másfél hétig nem nagyon leszek rádióközelben, csak így éjszaka. De holnap amíg autóban ülök 16-18 és 19-21 óra között, vételkész leszek. Morpheusként keresselek a pilisin?
Unicornis
12-04-2014, 11:43 PM
Mzperiksz.
CB sávban ma hivatalosan 1W AM 4W. FM és 12WSSB-vel lehet rádiózni.
Mondom, hivatalosan de a valóságban a hivatalt nem érdekli hogy hány wattal rádiózol, feltéve hogy nem zavarsz senkit!
Ez nem csak az én véleményem, hanem az öreg rókák tapasztalata is. Illetve van másnak kapcsolata a hatóság felé, ahol elmondták ezt szóban is neki: "Há' rádióóóózzál!"
Fixy007:
Pl egy ilyen kis rendszerrel: http://olx.hu/hirdetes/osszecsukhato-komplett-12vos-napelem-rendszer-ID2DAmB.html#a5ac453574
Ehez kell még egy akkumulátor és kész a cucc! Ezzel naponta több órát lehet bekapcsolva vételen a rádió, és egy-két órát lehet adásban is! Ráadásul hordozható.
Hidd el lesz kivel beszélgetni vészhelyzetben is!
Unicornis
12-05-2014, 01:26 AM
Hát igen, ha nincs net, akkor teljesen átértékelõdnek a dolgok. Ilyen helyzetben sokan a rádió elé fognak ülni, és jobban tele lesznek a frekvenciák mint most. De persze nem csak Cb, de minden más freki is.
Morpheus
12-05-2014, 08:09 AM
Még másfél hétig nem nagyon leszek rádióközelben, csak így éjszaka. De holnap amíg autóban ülök 16-18 és 19-21 óra között, vételkész leszek. Morpheusként keresselek a pilisin?
Igen, reggeltõl fenn vagyok.
mzperiksz
12-05-2014, 07:55 PM
Köszönöm a részletes összefoglalót, én is valahogy így tudom :)
Nem én lettem megszólítva, de válaszolok a kérdezett helyett.
Az adóteljesítmény függ a megszerzett engedély típusától és a frekvenciasávtól. A rádióamatõr engedélynek kettõ fokozata van: CEPT Novice és CEPT. A CEPT novice fokozat az RA osztályú besorolásba, a CEPT az RB, RC osztályú besorolásba tartozik. A frekvenciasávonkénti legnagyobb engedélyezett adóteljesítményt ez (http://www.ham.hu/radiosatvitel/savkiosztas/rat-radioamator.pdf) a táblázat tartalmazza. Általánosságban elmondható, hogy a novice korlátozottan üzemeltethet rádiót. Sok frekvenciatartományban (köztük a CB-hez közel esõ 28-29,7 MHz) nem is üzemeltethet. RH-n 25W, VHF és UHF-n 10W az engedélyezett. A teljes értékû vizsga után 150W, illetve 1000W az engedélyezett. Az 1,5kW kicsit túlzott érték. Ráadásul ahhoz már antenna is kell ami elbírja.
A. L. Ias
12-05-2014, 08:07 PM
Igen, reggeltõl fenn vagyok.
Kerestelek délután 16:30-17:15 között és 19:45-20:30 között többször is. Fixyvel össze is futottam egy másik átjátszón, majd amikor 20-30 km-re megközelítettem akkor már közvetlenül is tudtunk egymással beszélni.
Morpheus
12-05-2014, 09:38 PM
Bolond napom volt. Holnap két disznót vágunk. Egyszer mintha hallottam volna a nevem. Viszont ma megjött az új rádióm. De ezt a másik topicban. :-)
raktaros
12-05-2014, 09:48 PM
Valaki írhatna egy listát ajánlott rádiókkal, árakkal, esetleg beszerzési helyekkel.
Lehetõleg megfizethetõ kategóriában hogy minél többen tudjunk venni, jó lenne egy "híradóláncot" kiépíteni...
Egy nagyobb kiterjedésû áramszünet esetén (természeti csapás/technikai probléma/stb.) vagy valamilyen indokkal leállított internet, telefon esetén jól jönne.
Vagy célszerûbb a sok kézi rádió miatt inkább 70centin nagyobb teljesítménnyel?
Picsogi
12-05-2014, 10:05 PM
Én mindenképp a kézi UHF-VHF rádiót preferálom. Ilyet szereztem is be egy párt (BAOFENG UV5R)
Kicsi, elfér a kabátban, oldalzsebben, hátizsák szíjon. Nyílt terepen (nincs útban pld nagy domb vagy hegy) 5-8 km-en megbízhatóan mûködik.
Sûrûn beépített városban is simán viszi a 3 kilométer hatótávot. Ha meg felmegyek valami magasabb helyre, beszéltem már 42 km-erre levõ papagájon keresztül is.
Csak antennát kell venni másikat (NAGOYA NA-771) egyharmadával nõ a hatótáv legalább.
Szóval azontúl, hogy a völgyekben igen drasztikusan csökken a hatótáv, csak elõnye van...
raktaros
12-05-2014, 10:56 PM
Én szeretném legalább a Dunántúlt elérni, nem csak szükség helyzetben hanem mondjuk esti csevegésekre is :).
A másik, hogy sok kézi rádióval mire Debrecenbõl elér egy hír Szombathelyre az sok idõ és akaratlanul is változhat.
Ha most elmenne az áram, tévé, rádió, telefon (mint pl. most a Pilisben), hiába hahóznék a kis kézi rádióba hogy mi történt.
Igen a kézinek csak elõnye van, csak pont a hatótáv kicsi amire egy országos "hálózathoz" szükség lenne.
Viszont mobilrádió már jobb megoldás, kompatibilis a kézikkel, hatótáv is nagyobb, ami talán elég is lehet.
De még mindig nem éri el a cb-jét.
Valaki hozzáértõ kellene, hogy 20-25w elég lenne-e néhány megye lefedésére?
(Átlagos domborzattal és tetõantennával)
Unicornis
12-05-2014, 11:32 PM
Minél nagyobb a hullámhossz, annál jobb a terjedés. Ezért preferálom én a CB-t.
UHF-VHF hullámhosszon ha a két állomás között van egy-két domb vagy hegy, akárhány wattal rádiózol, nem fog átmenni. És egy SHTF szituban nem mindig lesz lehetõség keresni egy magas pontot.
Ajánlott rádiók: A régiek közül: Superstar FM360 elég jó rádió, még sokan használják árak:18000-32000Ft.
Stalker IX. nagyon jó, masszív rádió, nagyon elterjedt. De csak az FM -es verziót szabad megvenni! Árak.: 25000-40000Ft.
President Grant Ez az abszolút király! Nagyon masszív. A legelterjedtebb és a legnagyobb teljesítményû. Árak: 35000-60000Ft. között.
Az újakat nem ismerem annyira, de a President Grant II. nagyon dicsérik. Könnyen tuningolható 400 csatornásra, tudja az alfákat is és az 5KHz lépésközt is akkor. Ára külföldön 200Euró Nálunk bruttó 80000.- körül van.
A beszerzési helyek a használtakra: Vatera, Teszvesz, OLX, jófogás, és persze az Ebay!
Ha vettél egy használtat, akkor mindenképpen nézesd át egy mûszerésszel, még akkor is ha tökéletesen mûködik!
A. L. Ias
12-06-2014, 08:19 PM
Valaki írhatna egy listát ajánlott rádiókkal, árakkal, esetleg beszerzési helyekkel.
Kérdéssel akartam válaszolni a kérdésedre, hogy ki merné bevállalni ezt a feladatot? Hiszen ehhez igen csekély tapasztalattal rendelkezünk. 1-2-3, esetleg 5-6 különbözõ rádiót ismerünk. Ennyit próbáltunk, használtunk, birtokoltunk. A többit maximum hallomásból ismerjük. A beszerzési helyek különösen vékony jégnek számít. Ha ajánlunk valamit, akkor részben felelõsséget is vállalunk érte. Ha a másik csalódik, akkor nem csak a helyben, bennünk is csalódhat. De Unicornis bevállalta, így ez tárgytalan.
Lehetõleg megfizethetõ kategóriában hogy minél többen tudjunk venni, jó lenne egy "híradóláncot" kiépíteni...
Egy nagyobb kiterjedésû áramszünet esetén (természeti csapás/technikai probléma/stb.) vagy valamilyen indokkal leállított internet, telefon esetén jól jönne.
Mi a megfizethetõ kategória? Rádiót kapni 5000-6000 Ft-tól a csillagos égig. Valakinek még ez is sok. A híradólánc kiépítését nem az eszközök beszerzésével kell kezdeni, hanem a személyes kapcsolatokkal. Ha most, "békeidõben" nincs idõnk egymásra, akkor gebasz esetén sem lesz.
Vagy célszerûbb a sok kézi rádió miatt inkább 70centin nagyobb teljesítménnyel?
A megfizethetõ kategória, most az 2m/70cm hullámhossznak kedvez. Ehhez kaphatók olcsón rádiók. De a rádió csak egy dolog. Antenna, árboc/falikonzol, tápvezeték, tápegység, programozó kábel, adapterek, stb... Idõnként többe kerülnek, mint maga a rádió. A méretrõl nem is beszélve. Minél nagyobb a hullámhossz, annál nagyobb antenna szükségeltetik hozzá.
A teljesítménynél sokkal többet számít a pozíció. Aki szerencsés és jó helyen lakik, az otthonról is berádiózza a fél országot 1W teljesítménnyel. De van ahonnan a 20-30W is kevés.
Még mindig azt mondom, hogy nem a technika számít. Amíg nem vesszük a fáradtságot, hogy megismerjük a másikat, a rádió csak halott súly a csomagunkban.
A. L. Ias
12-06-2014, 08:54 PM
Minél nagyobb a hullámhossz, annál jobb a terjedés. Ezért preferálom én a CB-t.
UHF-VHF hullámhosszon ha a két állomás között van egy-két domb vagy hegy, akárhány wattal rádiózol, nem fog átmenni. És egy SHTF szituban nem mindig lesz lehetõség keresni egy magas pontot.!
Ez egy CB-s topik, így próbálok szofisztikált maradni... Mond, honnan vetted ezt a sommás megállapítást? Illetve ha nagyobb hullámhossz a jobb, akkor miért a 11m? Lehetne 15m, 40m, 80m, csak hogy a legelterjedtebbeket mondjam! A hosszabb jobb, nem? Kaphatók rádiók 21MHz, 7MHz, 3,5MHz frekvenciára. És mivel az SSB modulációt preferálod, külön öröm, hogy ezeken a frekvenciákon is használható. Igaz az 1/4 lambdás antennák már 10-20 méteres dióverõk, amik kevés helyen férnek el. az 5/8-osokról nem is beszélve.
Másik kérdésem, honnan veszed, hogy UHF-VHF frekvenciákkal nem lehet átrádiózni egy hegyet? Próbáltad? Mert a gyakorlat nem igazán igazol. A BM VHF rendszert épített ki országosan, pedig nekik befolyásuk, és pénzük is volt bármilyen frekvenciát választani. Az RH sem megy át a hegyen... Ott is csak a Wattok segítenek. Ha elég erõs a kisugárzott jel, sokáig el tud pattogni a tereptárgyakon és célba érhet. De ez igaz más frekvenciákra is.
Abban igazad van, hogy nem mindig lehet vándorolni gebasz esetén. De ha esetleg menni kell, akkor egy nagy teljesítményû (bármilyen frekvenciatartományú)rádió etetéséhez szükséges akkut nem lesz egyszerû cipelni. Kis rádió, kis súly. Rövidebb hullámhossz, kisebb antenna.
Ajánlott rádiók: A régiek közül: Superstar FM360 elég jó rádió, még sokan használják árak:18000-32000Ft.
Stalker IX. nagyon jó, masszív rádió, nagyon elterjedt. De csak az FM -es verziót szabad megvenni! Árak.: 25000-40000Ft.
President Grant Ez az abszolút király! Nagyon masszív. A legelterjedtebb és a legnagyobb teljesítményû. Árak: 35000-60000Ft. között.
Az újakat nem ismerem annyira, de a President Grant II. nagyon dicsérik. Könnyen tuningolható 400 csatornásra, tudja az alfákat is és az 5KHz lépésközt is akkor. Ára külföldön 200Euró Nálunk bruttó 80000.- körül van.
A beszerzési helyek a használtakra: Vatera, Teszvesz, OLX, jófogás, és persze az Ebay!
Ha vettél egy használtat, akkor mindenképpen nézesd át egy mûszerésszel, még akkor is ha tökéletesen mûködik!
Nézem ezt a listát, de csak 25-35 éves készülékeket látok rajtuk megfizethetõ(?) árban. Ezen készülékek megbízhatósága már kétséges. Mint ahogy írtad, átvizsgáltatással kell kezdeni. Pont úgy, ahogy egy régi használt autónál. Mindig van velük valami gond. Ez most még megoldható, de gebasz esetén ki fogja pátyolgatni az eszközt? Egyszerûbb alkatrészekbõl áll, de azok pótlása is nehézkes lesz.
De semmit nem írtál az egyéb költségekrõl. A rádióhoz tápegység is kell, minél nagyobb a kimenõ teljesítmény, annál erõsebb. Megfelelõ méretû antenna, elég hosszú tápvezetékkel. Egy kertesháznál még megoldható a tetõantenna felszerelése, de egy panelnál már nehezebb, néha megoldhatatlan. Ezt azért nem árt tisztázni a beszerzés elõtt.
Lincoln II. (http://www.amazon.de/President-Lincoln-II-Version-Amateurfunk/dp/B00IDAN8H6/ref=aag_m_pw_dp?ie=UTF8&m=A3MLE792RAY9WB) Miért drágább? Mert erõsebb? Jobb?
Morpheus
12-06-2014, 09:42 PM
"Próbáltad?"
Öt éve próbálgatom. Átjátszó nélkül itt a hegyekben meghaltál.
Kezdtem bao uv 3-mal, majd öttel, aztán antenna csere.
Aztán nagyobb rádió, nagyobb antenna.
Végül elértük a maximumot. Pár kilométer, teljesen rapszódikus terjedés, sötét foltok.
Ekkor jött a papagáj. Na ezmis egy történet, ez sem ol meg mindent és szokni is kell. Na meg 3-4 naponta aksi cipelés a hegyre. Napelem nincs, nem is szeretnénk felhívni aöfigyelmet, tán el is lopnák.
Elértünk egy szintet és itt megálltunk. Ez jó arra amire.
Most, hogy elérem a pilisi papit még másokkal is beszélhetek. De fél évig süket volt.
A CB -n meg azonnal megvolt Pest.
Így marad a rendszer, de kell a cb. Nem mobil, de messzire szól. Kár ezen vitatkozni és kár egy mellé tenni a voksot.
Inkább rádiózzatok!!!!:-) :-) :-)
A. L. Ias
12-06-2014, 09:49 PM
Egyetértek, rádiózzunk!
1W-4W-5W teljesítménnyel a CB sem lenne sikeres. Tettél alá 100W-ot és összejött, az ellen állomás 200W teljesítménnyel ment. Ugyanez összejöhetett volna nem csak 11m-en, ha hasonló teljesítménnyel toljátok. A domborzatot csak teljesítménnyel lehet legyõzni, a tereptárgyakról össze-vissza verõdõ reflekció bejárja az összes zugot, ha elég erõs és nem enyészik el közben.
Unicornis
12-06-2014, 11:43 PM
A.L.Ias-nak!
Bocs, pontatlan voltam. Én Úgy gondoltam, hogy jobb a 11 méter mint a VHF és UHF. De persze a 20-40-80-160 méter még jobb lenne. Csak hát az már mind amatõr frekvencia. Pl.:80 méteren 200 wattal bármikor biztosan el lehet rádiózni 800-1000 Km.-re! Ott az antennák nem függõleges tornyok, hanem vízszintesen kifeszített huzal antennákat használnak (dipol). Két oszlop, vagy épület, esetleg fa közé feszítik ki a 1/2 lamdás antennákat.
Az is igaz persze, hogy a dombot is át lehet rádiózni UHF.-en, mert a dombon lévõ fákon is visszaverõdhet a rádióhullám. Erõsen gyengülve, de lehet. Ilyen nagy frekvencián csak közvetlen terjedés, és visszaverõdés van!
De szerintem is kár ezen a frekvencia dolgon tovább rugózni. :-)
Mizunak:
Az Új rádiókat nem ismerem. De úgy tûnik hogy ez erõsebb mint a GrantII, és tudja a CW adásmódot is! Azaz a távíró módot is (morze)!
Akkor pontosítok hogy mi kell a CB-hez: Rádió. az ára ismert. Egy bázis antenna, ára 8000-20000. közötti újonnan.
SWR mérõ (jó ha van) 5000.- Stabilizált tápegység, teljesítménytõl függõen 3000-10000.
Antenna kábel: RG-213 as 400ft/méter. csatlakozók 2000.
Enyni!
raktaros
12-07-2014, 05:13 AM
Köszönöm mindenkinek.
Kérdéssel akartam válaszolni a kérdésedre, hogy ki merné bevállalni ezt a feladatot? Hiszen ehhez igen csekély tapasztalattal rendelkezünk. 1-2-3, esetleg 5-6 különbözõ rádiót ismerünk. Ennyit próbáltunk, használtunk, birtokoltunk. A többit maximum hallomásból ismerjük. A beszerzési helyek különösen vékony jégnek számít. Ha ajánlunk valamit, akkor részben felelõsséget is vállalunk érte. Ha a másik csalódik, akkor nem csak a helyben, bennünk is csalódhat. De Unicornis bevállalta, így ez tárgytalan.
Én nem látom ennyire kritikusan a dolgot, nekem Unicornis is írt újat, mert mindenhol a grant-okat meg a stalker-okat sztárolják, a superstar-ról nem hallottam.
Ez csak egy kiinduló pont, hogy merre kutakodjak tovább, nem egy vélemény alapján döntök, gondolom más sem.
Mi a megfizethetõ kategória? Rádiót kapni 5000-6000 Ft-tól a csillagos égig. Valakinek még ez is sok. A híradólánc kiépítését nem az eszközök beszerzésével kell kezdeni, hanem a személyes kapcsolatokkal. Ha most, "békeidõben" nincs idõnk egymásra, akkor gebasz esetén sem lesz.
Ez igaz, hülye kérdés volt mert mindenkinek más és persze ha nem tartja fontos dolognak a rádiót még 2000ft is sok lehet.
Csak sok helyen/témában mindig drága dolgokat ajánlanak mert csak azok jók, aki kompromisszumot is elfogad alacsonyabb árért az hülye.
A személyes találkozó valóban jobb, de nem mindenki engedheti meg magának idõ/távolság/pénz/stb. miatt.
A kérdés nekem most azért vetõdött fel, mert (mint írtam valahol) két pont között szeretnék rádiós kapcsolatot.
Szeretném úgy megcsinálni, hogy ne csak erre lehessen használni, hanem kicsit távolabbi kapcsolattartásra is.
Fõleg hogy az egyik pont viszonylag jó pozícióban van.
De semmit nem írtál az egyéb költségekrõl. A rádióhoz tápegység is kell, minél nagyobb a kimenõ teljesítmény, annál erõsebb. Megfelelõ méretû antenna, elég hosszú tápvezetékkel. Egy kertesháznál még megoldható a tetõantenna felszerelése, de egy panelnál már nehezebb, néha megoldhatatlan. Ezt azért nem árt tisztázni a beszerzés elõtt.
Hááát, mi megoldottuk valamikor az Írott-kõn egy kocsiakku és egy drótból kifeszített "ground plane" antennával :).
De így igaz, én fõleg az antennaméretet tartom a cb hátrányának.
mzperiksz
12-07-2014, 07:32 AM
Akkor hogy egy kicsit bekavarjak, érdemes megnézni az rci-2950-et(40-50e) vagy az rci-2970-et(100-110) is. Ezek nem mellékesen mennek 10-12m-ig :)
Én nem látom ennyire kritikusan a dolgot, nekem Unicornis is írt újat, mert mindenhol a grant-okat meg a stalker-okat sztárolják, a superstar-ról nem hallottam.
Ez csak egy kiinduló pont, hogy merre kutakodjak tovább, nem egy vélemény alapján döntök, gondolom más sem.
Salmo
12-07-2014, 09:21 AM
Érdekel ez a Cb dolog, de egy kérdés Unicornishoz: hálózati áram nélkül mennyi ideig tudod üzemeltetni a a 200 W-os rádiódat?
Úgy is kérdezhetném, milyen megoldásokkal próbálod a hálózati áram függõséget kiküszöbölni? ( nagy ólom aksik, áramfejlesztõ? stb)
Morpheus
12-07-2014, 04:08 PM
Mielõtt Cornis írna. :-)
Nekem aksiról megy. A 100watt a teljesítmény és nem a fogyasztás. Egyébként adáskor szopja meg az akut, amíg nyomod a gombot. Vételnél kevésbé. :-)
A. L. Ias
12-07-2014, 06:15 PM
A.L.Ias-nak!
Bocs, pontatlan voltam. Én Úgy gondoltam, hogy jobb a 11 méter mint a VHF és UHF. De persze a 20-40-80-160 méter még jobb lenne. Csak hát az már mind amatõr frekvencia. Pl.:80 méteren 200 wattal bármikor biztosan el lehet rádiózni 800-1000 Km.-re! Ott az antennák nem függõleges tornyok, hanem vízszintesen kifeszített huzal antennákat használnak (dipol). Két oszlop, vagy épület, esetleg fa közé feszítik ki a 1/2 lamdás antennákat.
Az is igaz persze, hogy a dombot is át lehet rádiózni UHF.-en, mert a dombon lévõ fákon is visszaverõdhet a rádióhullám. Erõsen gyengülve, de lehet. Ilyen nagy frekvencián csak közvetlen terjedés, és visszaverõdés van!
De szerintem is kár ezen a frekvencia dolgon tovább rugózni. :-)
20-40-80 méteren is használnak vertical dipol antennát, mert azok a körsugárzók. Ha vízszintesen feszítik ki, akkor az már irányított. 360 fokban hall, de adni igazán csak a sugárzóval merõlegesen tud, tengelyirányban néma marad. Szokták forgathatóra készíteni, de egy 10-20 méteres merev rudat forgatni nem egyszerû.
Akkor pontosítok hogy mi kell a CB-hez: Rádió. az ára ismert. Egy bázis antenna, ára 8000-20000. közötti újonnan.
SWR mérõ (jó ha van) 5000.- Stabilizált tápegység, teljesítménytõl függõen 3000-10000.
Antenna kábel: RG-213 as 400ft/méter. csatlakozók 2000.
Enyni!
Így már sokkal pontosabb a kép. Jelentéktelennek tûnhetnek az összegek a rádióhoz képest, de ha összeadjuk, akkor megmásfélszerezõdik vagy megkétszerezõdik a bekerülési költség mire mûködõ állomása lesz.
Salmo
12-08-2014, 08:26 AM
1
mzperiksz
12-08-2014, 09:00 AM
Azért a cb-nek is megvan a létjogosultsága, adott esetben globális kommunikációt tesz lehetõvé.
raktaros
12-08-2014, 09:37 PM
Egészítsük ki a kézi PMR rádiót (amit csak SHTF-ben helyeznénk ki és/vagy aktivizálnánk) egy duplexeres PMR rádióval,( csak azért ezt, hogy ne legyen hörrögés, a kimûvelt rádiófelhasználók részérõl azért mert nem lehet valós idõben beszélni :D) egy kisméretû napelemmel, egy Li-ion cellás puffer aksival, tegyük mindezt egy jó terepi, és földrajzi tájolású helyre és nem biztos, hogy lesz különbség a CB , és a PMR között ( nyilván az átjátszónk helyzete egyéni lehetõségek szerint alakul, lehet ez egy közeli magaslati pont, de akár áramhiányában egyébként sem üzemelõ mobil adótorony, de pl a gyöngyösi 24 emeletes panel közepérõl, már konkrétan fél Magyarország berádiózható)
Jómagam egyébként a második dologban utazom, arra látok rá kicsit mélyebben
A duplexeres rádió (legalábbis ami nekem van) csak kis teljesítményen engedi aktiválni az átjátszást.
De rendelhetõ duplex szûrõ a kért frekire hangolva, ha jól emlékszem 18e körül van, plusz kell 2 rádió.
Unicornis
12-09-2014, 01:44 AM
Akinek gond a nagy antenna, annak tessék:
http://www.dnd.hu/index.php?page=reszletek&action=index&id=251_Sirio_Boomerang_27_A_CB_bazis_antenna&lang=hu
1/4 lamdás bázisantenna, úgy is mondják hogy balkon antenna, mert a mérete miatt az erkély korlátjára is felszerelhetõ!
Hossza 2,7 méter+a radiál sugárzó. Mint egy kisebb pecabot... és csak 1 kg.
Itt van róla egy teszt:
http://www.hotelalfa.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=254:nem-csucs-de-korrekt&catid=20&Itemid=204
Slamó-nak:
Mint fentebb is írtam, egy rádió+ erõsítõ mûködtetéséhez nem kell nagy teljesítmény, mert a hogy azt Morpheus is írta,
Csak adásban zabál sok áramot. Vételben a Grant sem eszik többet mint 6-800 milliamper. Én hálózati áram nélkül is tudom tartósan mûködtetni egy kisebb napelemrõl. 120Wattos napelem +130Ah akku elég hozzá, az erõsítõvel együtt is!
Salmo
12-09-2014, 07:18 AM
Uniformisnak: egy 60×120 cm napelem szerintem már nem kicsi, de nyilván ez az eltérõ méretérzékelésünkbõl adódik......;)
Félre ment ez a dolog, mert azt érzem, mintha Te azt éreznéd, hogy a CB ellen ágálok, pedig nem.
Egyszerûen azt a bizonyosságot szerettem volna megszerezni, hogy márpedig igen szükségem van a pmr rendszeren kívül ( és szándékosan
rendszert, és nem rádiót írok pmr esetében) egy CB rádióra is. :confused:
Ehhez mondjuk a tételesen összeszedett elõnyök/hátrányok adtak volna iránymutatást.
mzperiksz
12-09-2014, 09:08 AM
Ha már cb-zünk, van egy szép és jó állapotban lévõ penetrátor antennám, eladnám vagy elcserélném mobil antennára.
fixy007
12-09-2014, 09:23 AM
Nem jó a link amit beillesztettél, mert ott nem 2.7m-es antenna van hanem 3.5m-es vagy én néztem rosszul.:confused:
A. L. Ias
12-09-2014, 09:45 AM
Én is néztem, de a leírásában (mellette a PDF) a rajzon 2,75m a pálca hossza. Plusz tekercs és felfogatás a felfelé kinyúló méret. Lefelé és egy oldalra nyúlik a radiál, gondolom azzal együtt lesz az 3,5m.
fixy007
12-09-2014, 10:15 AM
Igaz, a PDF-et nem nyitottam meg!:thumbup
Unicornis
12-10-2014, 02:06 AM
Ha valakit érdekel, ez egész jó vételnek tûnik!
Még egy tápegységet is ad pluszban hozzá.
Ennek beépített SWR mérõje is van. (azt se kell venni)
http://olx.hu/hirdetes/superstar-3900-cb-radio-elado-ID2HnEw.html#eb84056cac
Unicornis
12-12-2014, 12:37 AM
Péntek estétõl vasárnapig, a Hotel Alfa rádiós klub néhány tagja fent lesz a Nagy Hideg-hegyi a turistaházban! Természetesen rádiózni.:)
Fel lehet venni majd velük a kapcsolatot. A használt hullámhosszok: PMR frekvenciák, 70cm, 2 méter, és természetesen 11 méteren is! Sok fajta rádiót és erõsítõt visznek fel. Lesz ott egy 1500wattos is! :D
Sok sikert a DX-hez!
Dream_walker
12-30-2014, 08:19 AM
Lehet, hogy ez most nagyon h.lye kérdés lesz (semmit nem értek a rádiózáshoz), de ha a transzverzális hullámokat használó rádiók ennyire ki vannak szolgáltatva a terepviszonyoknak, akkor miért nem csinálnak olyant, amelyik longitudinálissal mûködik?
Lehet, hogy ez most nagyon h.lye kérdés lesz (semmit nem értek a rádiózáshoz), de ha a transzverzális hullámokat használó rádiók ennyire ki vannak szolgáltatva a terepviszonyoknak, akkor miért nem csinálnak olyant, amelyik longitudinálissal mûködik?
Na most komolyan! Bántott itt téged valaki, hogy ilyeneket vágol a fejünkhöz??
:D
mzperiksz
12-30-2014, 10:00 AM
Már elég régóta csinálnak olyant, ugyanis gázokban csak longitudinális hullámok terjednek :)
Dream_walker
12-30-2014, 10:39 AM
Akkor keverem a kettõt. Tudomásom szerint a jelenlegi elterjedt rádiókészülékek csak az egyik hullám-módot használják (ezek szerint a longitudinálist), holott a másik lényegesen jobban használható, de valamiért mégsem az a fejlesztési irány. Vagy ez csak amolyan urban legend?
mzperiksz
12-30-2014, 10:44 AM
Ez nem akarom/nemakarom kérdése, a fizika azt mondja hogy gáznemû anyagban csak longitudinális hullámok terjednek, a tények pedig makacs dolgok :)
(a tápvonalon viszont transzverzális hullámterjedés figyelhetõ meg)
Unicornis
01-30-2015, 08:36 AM
Az idõ halad, és el kellene dönteni, hogy akarunk-e Magyar prepper vészhelyzeti rádió hálózatot létrehozni.
Hogy meg tudjuk e, illetve akarjuk e megugrani a következõ szervezõdési szintet, hogy nem csak interneten fórumozgatunk. Hogy lesz e egy igazi összetartó csapat, aki napi-heti szinten élõhangon is kommunikál, és ha kell számíthat a másikra. Vagy megmaradunk internetes "közösségnek", és vészhelyzet esetén mindenki egyénileg próbálja
túlélni a dolgot. Mert rádió kommunikáció nélkül bármennyire is összetartó a csapat, ne legyenek illúzióink egy közep súlyos SHTF esetén darabjaira hullik a szervezõdés. Ezzel legyünk tisztában!
Például CB frekvencián, Morpheusal simán, csont nélkül beszéltük több mint 60km. távolságból.
Aki szeretne csatlakozni hozzánk az itt jelentkezzen. Megpróbálok mindenkinek segíteni akinek kell a rádió beszerzésben, behangolásban, stb..
Jó lenne tudni hogy kikre lehet ebben számítani.
mmilan21
01-30-2015, 09:01 AM
Idõvel én is beszerzek egyet.
Egyébként kérdeném, hogy az Alföldi síkságon megoldható-e egy jó antennával erõsítõ nélkül (azért hogy egy aksiról is elmenjen szakaszos üzemben akár hetekig is), az hogy 150 km-re rádiózzak el (reggelente ugyebár nagy esélyem van a légköri ionizáció miatt).
Teszem azt, hogy én most a déli Szerb határ mellett lakok és a Pesti síkságot akarom elérni vagy éppen téged, akkor milyen felszerelésre van szükségem?
Pénzfüggõ az egész és egy komplett rendszert építenék.
Tudom (sokszor olvastam), hogy a Stalker IX és a President Grant/Jackson rádiók jók a maguk kategóriájában. A President Jackson tetszik a sok kapcsoló miatt, sokkal kézen foghatóbb az irányítása és persze szeretem a manuális kapcsolókat :).
Csak az a tiéd amit meg is tudsz védeni-> egyenlõre még a védelmem fejlesztem.
Egyébként, ha a szerbeknél nincs háború akkor én itt simán hallgathatom az FM frekvenciáikat(jelenleg is több van mint magyar) és van ki fordítson is plusz tanultam horvátot.
Forrai
01-30-2015, 10:06 AM
Én szívesen csatlakoznék a rádiós csapathoz, de teljesen zöld vagyok a témába, és erõsen korlátozottak az anyagi lehetõségeim is. Szerintetek mi az a legolcsóbb alap felszerelés, amivel el lehetne kezdeni? (Bp mellett lakok.)
WestBam
01-30-2015, 10:16 AM
Én szívesen csatlakoznék a rádiós csapathoz, de teljesen zöld vagyok a témába, és erõsen korlátozottak az anyagi lehetõségeim is. Szerintetek mi az a legolcsóbb alap felszerelés, amivel el lehetne kezdeni? (Bp mellett lakok.)
Szintén hasonló szinten állok, ellenben én a betondzsungel közepén lakok.
Forrai
01-30-2015, 11:06 AM
- Stornophone 5000 típ. VHF sávos, 10 Wattos mobilrádió. ÁR: 1.500 Ft / db
- Stornophone 700 típ. VHF sávos, 10 Wattos mobilrádió. ÁR: 1.500 Ft / db
- Motorola HT800 típ. VHF sávos, 5 Wattos kézirádió. ÁR: 1.500 Ft / db
Tudom, hogy ezek nem cb-k, de egy ilyen hirdetést találtam. Mi a véleményetek, érdemes megvenni?
mzperiksz
01-30-2015, 11:33 AM
Röviden és tömören:nem
- Stornophone 5000 típ. VHF sávos, 10 Wattos mobilrádió. ÁR: 1.500 Ft / db
- Stornophone 700 típ. VHF sávos, 10 Wattos mobilrádió. ÁR: 1.500 Ft / db
- Motorola HT800 típ. VHF sávos, 5 Wattos kézirádió. ÁR: 1.500 Ft / db
Tudom, hogy ezek nem cb-k, de egy ilyen hirdetést találtam. Mi a véleményetek, érdemes megvenni?
Forrai
01-30-2015, 11:44 AM
köszi.:)
Dream_walker
01-30-2015, 02:56 PM
Az idõ halad, és el kellene dönteni, hogy akarunk-e Magyar prepper vészhelyzeti rádió hálózatot létrehozni.
Hogy meg tudjuk e, illetve akarjuk e megugrani a következõ szervezõdési szintet, hogy nem csak interneten fórumozgatunk. Hogy lesz e egy igazi összetartó csapat, aki napi-heti szinten élõhangon is kommunikál, és ha kell számíthat a másikra. Vagy megmaradunk internetes "közösségnek", és vészhelyzet esetén mindenki egyénileg próbálja
túlélni a dolgot. Mert rádió kommunikáció nélkül bármennyire is összetartó a csapat, ne legyenek illúzióink egy közep súlyos SHTF esetén darabjaira hullik a szervezõdés. Ezzel legyünk tisztában!
Például CB frekvencián, Morpheusal simán, csont nélkül beszéltük több mint 60km. távolságból.
Aki szeretne csatlakozni hozzánk az itt jelentkezzen. Megpróbálok mindenkinek segíteni akinek kell a rádió beszerzésben, behangolásban, stb..
Én benne lennék, csak egyrészt fogalmam nincs, hogy hogyan álljak neki (milyen vegyek indulásnak, mennyibe kerül, stb.), másrészt azt sem tudom, hogy hol lehet ilyent venni.
Szóval ha születik egy olyan hsz, vagy cikk, ami úgy kezdõdik, hogy nézd meg a tárcád, mennyi pénzed van a cb-re, akkor mehet. Egyébként süket vagyok a témában.
Viszont a szigetközben tudok egy helyet, ahol gond nélkül feltehetem az antennát 25 m magasra, és senki nem szól bele :)
Unicornis
01-30-2015, 03:21 PM
Elõször egy alap rendszert írok le:
Szóval a rádiók közül a legolcsóbb a Superstar Fm360 vagy 3600, 3900. Ezeket már 20 ezer alatt lehet venni.
Antennák közül jó lehet egy használt Penetrátor is. Ezt pár ezer forintért is lehet esetleg venni.
Új antennában is lehet gondolkozni. Ezek közül ez olcsó és elég használható:
http://www.dnd.hu/index.php?page=reszletek&action=index&id=251_Sirio_Boomerang_27_A_CB_bazis_antenna&lang=hu
vagy esetleg ez is szóba jöhet:
http://www.dnd.hu/index.php?page=reszletek&action=index&id=247_Sirio_GPE_27_5-8_CB_bazis_antenna&lang=hu
Ha a Szerb határon vagy, és nem akarsz a Szerbek felé rádiózni, akkor jó lehet egy irányított antenna!
Pl.: http://www.dnd.hu/index.php?page=reszletek&action=index&id=1287_Sirio_SY_27-4_CB_bazis_antenna&lang=hu
Ennek a cél irányba brutális 13dBi nyeresége van. Ezzel Pest simán jöhet erõsítõ nélkül is!
A tápegységnek megfelelhet egy autó akkumulátor is. Ezen kívül még kell antenna kábel, csatlakozók cca.: 5-6000 Ft, még. Tehát ezt össze lehet hozni 35-50 ezer forintból is.
Rádiókat és egyebeket itt lehet olcsón venni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9134311&la=122756024
Az antennát minél magasabbra kell tenni a talajtól. Ezzel éjszaka 40-60Km. távolság is összejöhet. Nappal több száz, vagy több ezer kilométer is. De pár év múlva már a nap aktivitás nem lesz olyan nagy ekkor már nappal is kevesebb lesz a távolság. A napfolt cikklus 11. éves. Két éve volt a maximum.
Ha valami nem világos kérdezzél!
Utána leírom egy jobban kiépített rendszert is.
Unicornis
01-31-2015, 01:10 AM
A panelban élõknek jó választás lehet a Sirio Boomerang 27 A antenna. Mert kicsi, 1/4 lambdás így akár az erkély korlátjára is felszerelhetõ. Szétszerelve kis helyet foglal el!
A fejlettebb Cb bázis állomást persze folyamatosan lehet felfejleszteni az alap kiviteltõl!
Érdemes egy lehetõ legmagasabb antenna árbocot kiépíteni, de egyeztetni kell a szomszédokkal.
Antennából ha van rá keret lehet profibbat is venni Pl.: Sirio Tornado 27 5/8 vagy a Sirio Gain-Master CB bázis antenna. Nekem a Tornado van, és nagyon elégedett vagyok vele! :thumbup
Ha van rá anyagi keret, érdemes lehet új rádiót venni. De van aki a régiekre esküszik....
Újak közül pl: Albrecht AE 5890 EU, President Jackson II ASC, President Grant II ASC, stb...
Ha nagyobb távolságra akarunk beszélni, akkor mindenképpen be kell szerezni egy Cb erõsítõt is!
Ebbõl mindenképpen tranzisztorosat érdemes, mert ez is 12 voltról megy mint a mobil rádió.
Ahhoz hogy kétszeresére növeljük az áthidalható távolságot négyszeres teljesítmény kell. (Most nem számolva az ionoszféra terjedéssel) Pl.: ha 25 watt teljesítménnyel 50 Km. az elérhetõ távolság, akkor 100km.-hez már 100watt kell. 200km.-re pedig 400watt adóteljesítmény! Persze ez a legrosszabb forgatókönyv,: éjjel vagy nap aktivitási minimumban értendõ!
Az erõsítõk ára használtan 7000.-tól indul (150wattos), és tág határok között mozoghat. De pl. vehettem volna 25 ezerért 600wattosat is! De azt etetni is tudni kell. Mert egy ilyen 12 voltról megeszi lazán a 40-50 ampert is adásra kapcsolva! Nekem most egy Zetagi B300p van. Ez adásban 20 ampert kajál, és kb. 300 wattot tud SSB ben.
Ilyen erõsítõk a leg elterjedtebbek Magyarországon: http://www.zgitaly.it/inglese/area.asp?sez=17&id=85
Én egy lankás völgyben vagyok kelet Pesten, tehát nem egy jó pozícióban, és a talajtól 13 méterre van az antenna alja.
Innen nekem elérhetõ (este) simán Kecskemét 74 km.(minden nap) Tatabánya, Tóalmás, Esztergom. És persze Pest vonzáskörzete Pl.:Érd, Dunaharaszti, Biatorbágy, de itt már vissza kell venni az adó teljesítményt is.:D
Ennél távolabbiak eddig nem jöttek, de ez nem azt jelenti, hogy nem menne, csak nem találtam ellen állomást. Nappal pedig simán jön Spanyolország, Anglia, Usa, Kanada.....
Szerintem még a Túlélõvel tudnánk beszélni! :D
Ha profibb rendszerben gondolkodunk, akkor érdemes egy solar akkut beszerezni, mert az jobban bírja ciklikus használatot mint az indító akku. Abból is egy 230Ah. a legjobb. Nekem is errõl megy a cucc.
Töltésre pedig egy 60-100wattos napelem+ töltésvezérlõ. És kész is van az SHTF rádióállomás. :)
Ennek az ára így már összesen persze 200-250 ezer ft. De nem kell rögtön erre törekedni.
Ha valakinek segítség kell, rádió, erõsítõ, stb.. beszerzésben az írjon! Vagy ha valami nem világos, akkor is. A telepítésben, beállításban is tudok esetleg segíteni, de azt meg kell beszélni, mert elég elfoglalt vagyok.
Morpheus
01-31-2015, 06:29 AM
100w os erõsítõt cserélnék 3-400 wattosra. Tudsz segíteni?
Unicornis
01-31-2015, 08:15 AM
Persze hogy tudok!. A jövõ héten lesz Börze a Puskás Tivadar technikumban, ott mindig van valami jó erõsítõ... http://hg5crv.uw.hu/indexpuskas.html
Én is ott vettem az enyémet. Február 7.-én lesz a következõ.
Illetve kell nézni az apróhirdetési oldalakat is.
Majd nézek neked valami jót!
Unicornis
01-31-2015, 01:46 PM
Na pl.: itt van egy stalker IX. Cb rádió. 20 ezerért!
Igen baráti ár, tekintve hogy általában 30-32 körül mennek!
http://olx.hu/hirdetes/stalker-ix-cb-radio-ID32tXx.html#e6e4f470d0
Dream_walker
01-31-2015, 02:31 PM
Tehát akkor induló készlet: rádió, antenna, erõsítõ, ezekhez az áramforrás, kábelek. Ha egyelõre normál körülményekben gondolkodunk, akkor mehet sima 220-ról, ehhez kell átalakító? Ha így vesszük, 50k huf az alaphang. A késõbbiekben tovább bõvíthetõ.
Ez még vállalhatónak tûnik :)
Kérdés: ha a magaslati pont (említettem, hogy fel tudom tenni az antennát 25 m magasra, és van ott neki hálózati áram is) olyan kialakítású, hogy semmiféleképpen nem kerülhet feszültség alá a vázszerkezet, az mennyire bajos? Volt róla szó korábban, hogy az antennákat érdemes ráhuzalozni valami fémre. Ez itt sajna nem kivitelezhetõ, még egy ellenállásmérõt sem szabad rátenni a gépre, a hegesztés is felejtõs.
Ráadásul a hely nem a lakóhelyemnél van, így talán egy átjátszót lenne érdemesebb odatenni. Másik opció a közelben egy hasonló magasságú glóbusz, szintén hozzáférek.
raktaros
01-31-2015, 02:41 PM
230-ra én ilyent használok, csak kisebbet, 20A-osat:
http://elektronika.vatera.hu/kabel_csatlakozo/tapegyseg_tapkabel/led_ipari_tap_halozati_tapegyseg_12v_30a_360w_2033 050406.html
Szerintem jó árban van ;)
mzperiksz
01-31-2015, 06:37 PM
Nekem két ilyen van, 60A-t tudnak.
Most akarok belõlük 12/24V-os tápot csinalni :D
http://www.computerpartsworld.co.uk/image/cache/data/Power%20Supplies/345875-001-1000x750.JPG
230-ra én ilyent használok, csak kisebbet, 20A-osat:
http://elektronika.vatera.hu/kabel_csatlakozo/tapegyseg_tapkabel/led_ipari_tap_halozati_tapegyseg_12v_30a_360w_2033 050406.html
Szerintem jó árban van ;)
raktaros
01-31-2015, 06:51 PM
Mihez kell ennyi 24V hogy mindkettõt átalakítod?
mzperiksz
01-31-2015, 06:56 PM
Nem alakítom át, csak be akarom dobozolni.
Kapcsolható 12/24V(sorban/párhuzamosan) lesz, és fesz/áram mérõ.
Ki akarunk próbálni egy 1000W-os erõsítõt, annak meg kell az 50 amper 24 volton :)
Mihez kell ennyi 24V hogy mindkettõt átalakítod?
Trappista
01-31-2015, 07:20 PM
Van rádióm is, antennám is. De melyik frekin próbálkozzak? A 27.305 MHz-en esténként fülelek, de prepper oldalról nagy a csend. / Dél-Dunántúl /
Unicornis
01-31-2015, 07:20 PM
Az antennának nem kell 220volt, sõt semmilyen áram sem.
Áram átalakító kell a rádióhoz, ha nem akkuról mûködteted. Van stabilizált Cb tápegység is, ami 13,8voltos.
Tehát 12volt kell a rádióhoz, és az erõsítõhöz, de ezek a szobában vannak! A rádió és az antenna van összekötve koaxiális antenna kábellel. Ennek a hossza lehet akár 50-80méter is! De persze nem a TV által használt Koax kábel kell hozzá. Mert azok 75 ohmosak. A rádiós koaxok pedig 50 ohmosak! Ebbõl érdemes vastagabbat venni, de lehetõleg hajlékonyat Pl.:RG-213 as http://www.radioamatorwebshop.eu/kabelek_tapvonalak_121
Minél kisebb csillapítású kábelt kell választani, mert 3dB csillapítás már felezi a kimenõ teljesítményt!
Az antennát mindig fém csõre rögzítjük, és le földeljük! A villám védelem nagyon fontos.
raktaros
01-31-2015, 07:23 PM
Nem alakítom át, csak be akarom dobozolni.
Kapcsolható 12/24V(sorban/párhuzamosan) lesz, és fesz/áram mérõ.
Ki akarunk próbálni egy 1000W-os erõsítõt, annak meg kell az 50 amper 24 volton :)
Az már a holdról is visszaverõdik :)
Unicornis
01-31-2015, 07:40 PM
Nézd trappista, Még nem sokan vagyunk Cb frekvencián prepperek.
Ha nappal próbálkozol akkor viszont külföldi Prepperek bejelentkezhetnek.
Ha nincs erõsítõd, akkor csak nappal érdemes próbálkozni. Ezért fontos, hogy most még békeidõben mindent lepróbáljunk, és begyakoroljunk, hogy SHTF esetén már minden gördülékenyen menjen.
27.405 a kamionos frekvencia. 27.555 a nemzetközi hívó frekvencia (csak nappal)
27.600 hotel alfa klub frekvencia. Itt esténként szokott lenni élet. De ha nem hallasz itt senkit, akkor is szóljál bele nyugodtan, nem kergetnek el a klubtagok, sõt...
Ha velem vagy más Prepperel akarsz beszélni, akkor egyenlõre mindenképpen elõre megbeszélt idõpontban és frekvencián kell próbálkozni. (Erõsítõd van?) Ha nincs, akkor csak nappal.
Morpheus
01-31-2015, 08:35 PM
Unikornis!
Szólj privátban, ha van erölködõ!
7-én nálunk is találkozó, így nem megyek sehová.
Áthelyezem a rádióim. Szerinted toldható a kábel? Forrasztással, csatlakozóval? Vagy cseréljem. Cb és FM rõl van szó.
Morpheus
01-31-2015, 08:36 PM
Mármint a Cb antenna kábelét is toldanám és az aszódi antennáét is.
Trappista
01-31-2015, 08:57 PM
Nézd trappista, Még nem sokan vagyunk Cb frekvencián prepperek.
Ha nappal próbálkozol akkor viszont külföldi Prepperek bejelentkezhetnek.
Ha nincs erõsítõd, akkor csak nappal érdemes próbálkozni. Ezért fontos, hogy most még békeidõben mindent lepróbáljunk, és begyakoroljunk, hogy SHTF esetén már minden gördülékenyen menjen.
27.405 a kamionos frekvencia. 27.555 a nemzetközi hívó frekvencia (csak nappal)
27.600 hotel alfa klub frekvencia. Itt esténként szokott lenni élet. De ha nem hallasz itt senkit, akkor is szóljál bele nyugodtan, nem kergetnek el a klubtagok, sõt...
Ha velem vagy más Prepperel akarsz beszélni, akkor egyenlõre mindenképpen elõre megbeszélt idõpontban és frekvencián kell próbálkozni. (Erõsítõd van?) Ha nincs, akkor csak nappal.
Köszi a gyors választ.
Külön erõsítõm nincs, mobilban Albrecht ae 5890-et vagy az Ic-706MK-II.G-t használom Sirio ML-145 antennával.
Stabilban többnyire Ic-718-at Dunax Gp-vel, van egy 3 elemes yagim is, de még a garázsban fekszik, várja a tavaszt.
27.500-on gyakran elõfordulok digimódban / Psk-31 a kedvenc /de ritka a magyar partner.
A. L. Ias
01-31-2015, 11:07 PM
Áthelyezem a rádióim. Szerinted toldható a kábel? Forrasztással, csatlakozóval? Vagy cseréljem. Cb és FM rõl van szó.
Én a helyedben inkább cserélném a tápvezetéket. Minden utólagos toldás, szerelés növeli a csillapítást, rontja az adóteljesítményt. Akár 1-2 dB-t is hozzáadhat, ha valahol középen toldod.
Unicornis
02-01-2015, 12:29 AM
Bocs mindenkitõl hogy nem válaszoltam, este csak tableten tudtam nézni a fórumot, és arról nagyon macerás írogatni.
A toldások persze mind hibalehetõségek, de normális gyári csatlakozókkal, jól forrasztva minimális a veszteség.
Ha csak rövid a kábel, akkor inkább cseréljed, de persze hosszú, vastag (tehát drága) kábel esetén muszáj toldani, ha az ember nem milliomos. A toldás nem ördögtõl való dolog, csak oda kell figyelni.
Morpheus: Oké, majd felhívlak mobilon, ha ott vagyok a börzén, és megmondom hogy mi a felhozatal. Aztán eldöntöd hogy melyik kell. Ott árulnak csatlakozókat, toldókat, átalakítókat. Van ott minden!
Trappista: Profi rádió amatõr felszerelésed van! Van hívójeled is?
Sajnos digitális adásmódban még nem vagyok járatos, de majd egyszer...
Esetleg megpróbálhatunk egy tesztet csinálni valamelyik nap amikor ráérsz.
Trappista
02-01-2015, 10:54 AM
1992 óta szennyezem az étert, ha3fup hívójellel.
Unicornis
02-01-2015, 03:27 PM
Az tök jó, hogy van itt igazi rádió amatõr is!
Morpheus
02-01-2015, 04:46 PM
Szerintem van itt más is, csak csendben hallgatózik. :-)
mzperiksz
02-01-2015, 07:21 PM
Azt ugye tudod hogy a hívójelhez tartozó név és lakcím nyilvános adat?
1992 óta szennyezem az étert, ha3fup hívójellel.
Unicornis
02-01-2015, 07:45 PM
Ja, sok a "gumifül" aki csak hallgatózik, de az istenért sem szólna bele.
Nem hiszem hogy jelentõsége lenne hogy ideírta a hívójelét. Ha akarnak mindenkinek utána lehet nézni.
Trappista
02-02-2015, 07:52 PM
Azt ugye tudod hogy a hívójelhez tartozó név és lakcím nyilvános adat?
Persze.Ezer más helyen is nyilván van tartva, a Hírközlési Hatóság adatbázisa is teljesen nyitott az amatõrökrõl. Viszont címet nem kötelezõ megadni, a nevemet pedig vállalom.Hosszú, kemény másodpercek munkája ma bárkit is lekövetni.
mzperiksz
02-02-2015, 08:08 PM
Rendben, te tudod :)
Persze.Ezer más helyen is nyilván van tartva, a Hírközlési Hatóság adatbázisa is teljesen nyitott az amatõrökrõl. Viszont címet nem kötelezõ megadni, a nevemet pedig vállalom.Hosszú, kemény másodpercek munkája ma bárkit is lekövetni.
Unicornis
02-07-2015, 11:23 PM
Sikerült megszereztem Morpheusnak a kért erõsítõt.
Olyan tuti, lehet hogy oda sem adom neki....:haha:
http://www.pjbox.co.uk/cb-radio/cb-amplifiers/rm-kl-503-amplifier-linear-cb-ham-radio-250w.html
Leteszteltem, megmértem a teljesítményét és tényleg tudja amit írnak róla! 250watt Am és 450watt SSB :thumbup Beszélgettem is vele ma este. Azt mondták a többiek, hogy szép a hangja.
Meg is eszi csúcsban a 34 Amper áramot! Ez nagyot fog szólni Morpheusnál is.....:D
Az elõzõ tulaj szépen fel is szerelte hûtõ ventilátorokkal, ezzel sem kell már foglalkozni.
Szépen kiépül majd a prepper Cb hálózat, remélem nemsokára.
Ez lényegesen többet tud mint az én Zetagi 300-as erõsítõm: mert az "csak" 150watt Am 280watt SSB..
Ha valamire szükségetek van CBs témában, csak szóljatok, ha tudok segítek!
mzperiksz
02-08-2015, 09:21 AM
Fantasztikus...
Morpheus
02-08-2015, 02:54 PM
Sikerült megszereztem Morpheusnak a kért erõsítõt.
Olyan tuti, lehet hogy oda sem adom neki....:haha:
http://www.pjbox.co.uk/cb-radio/cb-amplifiers/rm-kl-503-amplifier-linear-cb-ham-radio-250w.html
Leteszteltem, megmértem a teljesítményét és tényleg tudja amit írnak róla! 250watt Am és 450watt SSB :thumbup Beszélgettem is vele ma este. Azt mondták a többiek, hogy szép a hangja.
Meg is eszi csúcsban a 34 Amper áramot! Ez nagyot fog szólni Morpheusnál is.....:D
Az elõzõ tulaj szépen fel is szerelte hûtõ ventilátorokkal, ezzel sem kell már foglalkozni.
Szépen kiépül majd a prepper Cb hálózat, remélem nemsokára.
Ez lényegesen többet tud mint az én Zetagi 300-as erõsítõm: mert az "csak" 150watt Am 280watt SSB..
Köszönöm!
Tegnap újra üzembe helyeztem a papagájt is. Már csak a találkozó miatt...:-)
Nem voltam elégedett a hangjával, az elõzõ antennához volt hangolva. Ma szépen beállítottam, most szépen szól.
A CB és a stabil urh is átkerül a nappaliba. Már csak antenna kábelek kellenek.
Majd lesznek kérdéseim, de most mennem kell.
Unicornis
02-08-2015, 05:47 PM
Ha lesz valami találkozó, akkor kiviszem neked, vagy ha jársz esetleg Pesten akkor is találkozhatunk.
Ha kint járok nálad, akkor segítek beüzemelni, ellenõrizni az SWR-t, stb..
Dream_walker
01-19-2016, 12:21 PM
Le is csapok a lehetõségre :)
Kérdés, az itt lévõ kartársak össze tudnának-e rakni egy amolyan "Hogyan fogj hozzá a rádiózáshoz? - Elsõ lépések" kisokost?
Akár a blogposztok közé is mehetne.
Konkrétan arra gondolok, hogy ha én, mint érdeklõdõ úgy döntök, hogy akkor beszerzek egy összeállítást, hogy fogjak hozzá?
Milyen rádiót vegyek, és milyen kiegészítõk kellenek hozzá? Ezeket hol lehet beszerezni? Esetleg lehet két verziót is felállítani, egy gazdaságos vészhelyzetit, meg egy hobbista félprofi rendszert.
Mi a menete a beüzemelésnek, mire van szükség hozzá? Be kell-e jelenteni az antennát?
Ha megvan az eszkz, hogyan tudom használatba venni? Milyen gombokat kell megnyomni, és hol érhetõek el az éterben lévõk?
Ilyesmire gondoltam :)
Unicornis
01-19-2016, 09:32 PM
Igen már rég el is készült, mert megírtam!
Megtalálod a Fórumtársak szakmai írásai, cikkei alatt.
CB rádiózás tanfolyam címen.
Olvasd el, utána célirányosan kérdezz.
Dream_walker
01-21-2016, 01:34 PM
Köszönöm, átnézem, nem tudom, hogy hogyan kerülte el a figyelmem, pedig ott is körbenéztem :(
raktaros
09-29-2016, 09:58 PM
Jönnek majd a kérdéseim :)
Az elsõ:
Elég az rg58 vagy érdemesebb jobb kábelt venni, 10m-re és 25m-re?
(70centin H155-öt használok)
De mindenképpen vékonyabb típus kell a védõcsõ kis átmérõje miatt.
Unicornis
09-29-2016, 11:34 PM
Hát az az adó teljesítménytõl függ. Ha nem akarsz erõsítõt használni, csak a rádió teljesítményével adsz, akkor elég az RG58-as. 10-25 méter távolságra is. Szerencsére 11 méteren sokkal kisebb a kábel csillapítása mit 70cm. hullámhosszon.
De ha a késõbbiekben erõsítõt is akarsz, akkor én az RG-213 ast javaslom. Mert kicsi a csillapítása, hajlékony, nagy teljesítményt is elbír. Én is ilyet használok, és nálam 35 méternyi van,+ akár 600watt kimenõ..... És minden oké.
http://www.radioamatorwebshop.eu/kabelek_tapvonalak_121/rg_213_50_ohm_koax_kabel_621
Nézd megy az adatait is 30Mhz-nél 1.97 dB. a csillapítás és 1800Wattot tud átvinni! Ne felejtsd el, 3 dB.-enként felezõdik a kimenõ teljesítmény! Nagyon nem mindegy a kábel! De szerencsére 27Mhz.-nél még elég toleráns a rendszer.
raktaros
09-30-2016, 06:36 AM
Köszönöm, akkor utánanézek majd a kábel adatlapoknak.
Egy "CRT One" rádiót dobtam most be a kocsiba, adtak hozzá egy gagyi antennát is, a másikhoz még várom a boomerang-ot, de rendelés óta semmi visszajelzés, hogy mire szerzik be :(.
Érik a Grant, csak még Páromnak be kell adnom úgy hogy ne legyen mondogatás belõle :)
raktaros
10-14-2016, 09:22 PM
Jó terjedésnél hallani usa cb adásokat is? Milyen gyakran van jó terjedés?
Csak hogy érdemes-e jegyzetelni innen: https://thesurvivalpodcast.com/forum/index.php?topic=43985.0
A CRT One rádióról: a hiányzó ssb üzemmódot leszámítva kitelepülõs/hátizsákos rádiónak jó lehet: kicsi, kinyitva 400ch 12W. (17e volt mágnestalpas antennával)
http://www.radiocenter.es/contents/media/l_crt-one-3.jpg
Unicornis
10-17-2016, 07:43 AM
Jó terjedésnél lehet hallani, de ahhoz már nagyobb nyereségû antenna ajánlott.
Jó terjedés általában napfolt maximum idején van. Most sajnos éppen minimum idõszaka van. Majd 6 év múlva...
De így sem lehetetlen figyelni kell az elõrejelzést. http://www.hotelalfa.hu/
Nézd meg a honlapon rögtön baloldalt legfelül a Las Log táblázatot ott áthatod hogy az utóbbi idõben ki kivel teremtett
kapcsolatot ott vannak az országok is. Most pl.: ahogy nézem Szaúd Arábia, Kanári szigetek, Spanyol, Francia,.....
Illetve baloldalt legalul, ha legörgeted ott a Naptevékenység adat, és a pillanatnyi terjedés különbözõ frekvenciákon.
Most pl.: Mágneses vihar van, és 10-12 méter hullámhosszon nagyon rossz a terjedés, viszont 20-30 méteren jó.
A rádió kitelepülésre jó, mert tényleg kicsi, de az SSB nagyon hiányzik róla.
A. L. Ias
10-17-2016, 07:37 PM
Jönnek majd a kérdéseim :)
Az elsõ:
Elég az rg58 vagy érdemesebb jobb kábelt venni, 10m-re és 25m-re?
(70centin H155-öt használok)
De mindenképpen vékonyabb típus kell a védõcsõ kis átmérõje miatt.
Szerintem 10 méteren nem fogsz nagy különbséget tapasztalni. Az RG-58 10 méteren ~1dB csillapítású 1500-1600 Ft-ért. Az ajánlott RG-213 ~0,2dB 4700 Ft-ért. Jó alternaítva lehet a H-155, ~0,4dB 2100-2200 FT-ért.
25 méteren már hanyagolnám a az RG-58-at, mert a ott már megvan a 3dB csillapítás a csatlakozókkal együtt. A H-155 csak egy ezressel lenne drágább, de csak 1,5dB veszteség. Az RG-213 lenne a legjobb, mert 1dB alatti a csillapítás, viszont 12-13e Ft lenne csak a kábel. Erre már illik minõségi csatlakozót tenni, ami újabb ezresekkel emeli az árat.
Én nem tartanék attól, hogy kábel teljesítménye kicsi lenne. Az RG-58 is elbír 450W-ot, a H-155 500W-ot. Bár én nem vagyok híve az "izomból" rádiózásnak.
Unicornis
10-17-2016, 11:26 PM
Teljesen igazad van, a kábeleket illetõen! Én is Rg-213-at használok 30méter távolságra.
Persze elsõsorban a csillapítás számít.
Én sem szoktam állandóan "izomból" rádiózni!
Ha pl.: csak Pest környékére beszélek, akkor erõsítõt sem használok. De néha jól jön a plusz teljesítmény ha nincs terjedés,
így körsugárzó antennával.
A. L. Ias
10-18-2016, 08:53 PM
Nem támadni akartalak vele. Én is használok végfokot, igaz csak 20W-ost, a kézirádióhoz, ha nagyon kell. Mondjuk az a 20-25W, egy 6-9-12dB-s antennával már eléri az 50-100W effektív kimenõ teljesítményt.
A CB-t eddig az antennaméret miatt kerültem el. A 1/4 lambda is 2,75m. Nem ideális panelból és mobilból. Egy tisztességes körsugárzó ~8m. A yagiról nem is beszélve. Ha lenne egy tisztességes adóállomásom, biztos azon is kalandoznék. De már keresem a helyet valami magaslaton, ahonnan be lehetne rádiózni a fél órszágot :)
Morpheus
11-18-2016, 10:45 AM
Adjon Isten!
Eladtam a tanyám és elköltöztem a "vadonba"...
Cserhátban vagyok egy hegygerincen, állandó szél és déli lejtõ mellett. 347 méteren, ami a Cserhátban elég szép. :-)
Szeretnék megkérni egy hozzáértõ embert, hogy telepítse és üzemelje be a CB rádiómat. Megfizetem!
Akár frissen vágott hús, pálesz, felszerelés, vagy KP.
Antenna, kábel, rádió, erölködõ és aksi van.
Tanácsot kérek a telepítés helyére is.
Áldás!
A. L. Ias
11-18-2016, 10:15 PM
Szeretnék megkérni egy hozzáértõ embert, hogy telepítse és üzemelje be a CB rádiómat. Megfizetem!
Akár frissen vágott hús, pálesz, felszerelés, vagy KP.
Antenna, kábel, rádió, erölködõ és aksi van.
Tanácsot kérek a telepítés helyére is.
Áldás!
Kérj és megadatik! Ha hozzáértõbb nem jelentkezik, szívesen segítek.
Majd valakitõl kérek egy SWR mérõt RH tartományra és hangoljuk az antenna kábelt.
A telepítés helye: minél magasabban, minél közelebb a rádióhoz! :) Minimum lambda/2 távolságban a földtõl (6m). Ekkora árbócra lenne szükséged. Az árbóc merevségének biztosítására vastagfalú csõ kellene vagy rácsos tartó. De gyors megoldásként egy 1 1/2 " csõ is megoldás lenne, csak az erõs szelek meg ne hajlítsák! De az árbóc tetejének kikötésével elejét lehetne venni. Jól leföldelni, hogy ha belevág a villám (amire a hegytetõn számítani lehet), akkor ne a házba vigye.
Szóval ha nem lesz más, csörgess meg és megbeszélünk egy idõpontot (a telefonom anéziát kapott, törölte az összes számot, sajnos a tiédet is)!
raktaros
12-25-2016, 08:17 AM
Lassan jönnek az "okos" cb rádiók is :)
NEW Cobra 29LXMAX Coming Soon aka "Smart CB Radio"
Some Features -> Red light Camera alerts, Handsfree calling, and texting, Caller ID with Voice, Weather alerts, Rewind-Say-Again, 4 colors LCD display.
Bluetooth Wireless Connectivity - Make and receive calls through the CB radio and most Bluetooth® phones.
Caller ID with Voice - Voice and number display announcement of incoming call.
Text to Speech Conversion - Have emails read through CB with downloadable app.
Selectable, 4-Color LCD Display - Easy-to-read display in green, blue, amber, and red
NOAA Weather & Emergency Alert - Be prepared for storms and emergencies with built-in NOAA radio receiver with alert
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15697573_1247647908646028_7809286316252590017_n.jp g?oh=8de88127b256f14a3e8d89c74a13393e&oe=58E685D2
raktaros
01-01-2017, 05:54 PM
Láttam 8.000-ért SSB-s rádió (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142267604&t=9040638)t, akit érdekel azért nézzen utána a típusnak, nekem ismeretlen.
Jeff Rockatansky
02-09-2017, 05:02 PM
Üdv a fórumózóknak! Mennyire él ez a téma? Csak mert érdekelne hogy a Balaton környékén menyire él a prepper rádiózás? Meg úgy az országban?
Unicornis
02-09-2017, 06:50 PM
Országosan is él, de Pest környékén több állomást találsz.
Közép 40-esen 27,405Mhz. érdemes elõször próbálkozni. Vagy a 27,555 nemzetközi csatorna.
Milyen rádiód,és antennád van?
Jeff Rockatansky
02-09-2017, 07:08 PM
Ó már nem számítok annyira kezdõnek :)
Stabilban President Jackson egy Sirio GPE 27-el.
Kocsiba egy keményebb élettartam tuningos Stalker IX Sirio ML145 kombo.
Leginkább arra lettem volna kíváncsi hátha van a közelembe akivel a témában tudok beszélni. De sajnos maradnak a környék öregei :)
Jeff Rockatansky
02-09-2017, 07:13 PM
Amúgy örültem mikor megláttam hogy valaki akar egy riadó láncot kialakítani országosan.
Én és még két haverom már nagyjából kiépítettük a magunk kis hálózatát de itt is csak 15 km-es körzetrõl van szó és sajnos nekem kiesik a fõváros és környéke mióta megpöffent a gyertyám.
Unicornis
02-09-2017, 08:24 PM
Én is utánégetõvel nyomom! :D
Terjedés, és rálátás nélkül már jött egyszer Baja is.
De Pest és 50-60Km sugarú körzete az mindig jön.
Én egy régi President Grantal nyomom, és Sirió Tornado antennával. + ha szükséges erõsítõ.
Balatonig még nem tudtam elszólni. De ha lesz terjedés......
Portugáliában lévõ Magyar kamionossal már beszéltem! :)