PDA

View Full Version : Tûzgyújtási módszerek, tûzgyújtó eszközök, tûzrakás, tábortüzek fajtái

Oldalak : 1 [2]

Mizu
05-09-2014, 07:00 AM
Mar megint összemosunk minden szitut egybe!
Miröl is beszeltek?

Mas az erdön, mas egy vizituran, mas hegyes-sziklas reszen, mas nagyvarosban, mas falun, mas egy mocsarban, mas egy romos haborus övezetben 1 ev ostrom utan....

A topik cime tökeletesen megadja a beszelgetesek ertelmet es jelleget!

Itt az lenne a lenyeg, hogy összeszedjünk minden epkezlab tüzgyujtasi modszert. Akarmilyen örültsegnek is tünjön egy-egy.
Lehet fikazni egyenkent mindet, hogy ez nem jo, mert... az nem jo mert.... de az eg szerelmere, ne erröl szoljon mar ez a topik (es altalaban ez az egesz forum), hanem arrol a szamtalan emberi talalekonysagrol es lehetösegröl, amivel a vilagban tuzet tudnank eleszteni (megoldani problemakat)..

Pl. a nemreg bemutatott aksisfuros parazscsiholo... aki erti a topik lenyeget az ertekelte az ötletet. Aki csak az vonta le belöle, hogy "ki a fene fog cipelni magaval az erdöbe aksis furot", az megerdemli...

Bocsi a kirohanasert, de szerintem egy jo prepper gondolkodasmodja iranyuljon inkabb a "hogy is lehet"-re, mint a "hogy nem lehet"-re...

Zacskóbicska
05-09-2014, 08:00 AM
Mindennek érdemes megnézni az elõnyét és a hátrányát. Ha valaminek több a hátránya, mint az elõnye, akkor azt érdemes másra cserélni. Ilyen egyszerû ez. Természetesen minden alternatívát meg kell vizsgálni.

shadow177
05-09-2014, 08:34 AM
Amit kártékonynak nyilvánít az a kicseszett gugli azt hogy lehet megnézni?

P
05-09-2014, 08:52 AM
Milyen böngészõd van? Chrome-nál rámész arra, hogy "Speciális" ilyenkor, és ott katt a saját felelõsségû megtekintésre. Firefoxnál pedig a figyelmeztetés figyelmen kívül hagyását választod, jó apró betûs szöveg a figyelmeztetés jobb alsó sarkán.

shadow177
05-09-2014, 09:20 AM
Köszi

Amatorpe
05-10-2014, 04:18 AM
Megpróbáltam én is megnézni, de avast van fent, és nem engedte... Mirõl van ott szó?

doki
06-01-2014, 05:51 AM
3008

Kell hozzá sok fatwood, ez a fenti pl. brutálisan ég, meg nyírfakéreg vegyesen. Nem csak forgács kell, hanem vastagabb darabok is, kéregbõl is bõven kerüljön alá. Nálunk szerencsére mindegyikbõl sok van... Ha nagyon esik, ezt a kombót akkor is viszonylag könnyû begyújtani: egy kisebb acél "laposüvegbe" rózsaszín alágyújtóst összemorzsolok, kevés petróleumot csöpögtetek rá, ebbõl kell egy két csipetnyi.

3009

3010

A képek közvetlenül esõ után készültek, ide fatwood+kéreg is elég volt. Ilyen dekás szikravetõt ne vegyetek, nagy rakás sz@r.

dínó
06-01-2014, 06:05 AM
Tehát szituáció, 1 hónap kitelepülés, átlag minden második nap esik. Mivel gyújtasz, mit veszel elõ a hátizsákodból?

Kicsi nedvesség-----Fatwood, gyufa
Nem kicsi nedvesség-----fatwood, bojleranód, gyufa, öngyújtó.

Medve
06-01-2014, 12:06 PM
Vastagabb ágakból csinálok egy alapot, ami távol tartja az égésteret a nedves talajtól. Erre jöhet a nyírfakéreg. Kéregre fatwood forgács. Esetleg tollas ággal is megspékelném ha annyira nedves a tûzifa. A tüzet szikra vetõvel indítom.

fisligery
06-01-2014, 03:55 PM
Vizes, esõs, nedves idõben firestick (http://mtp.info.hu/index.php?view=article&catid=39%3Afelszerelesek-tesztek&id=109%3Atzgyujto-tekercs-avagy-szegeny-ember-esbitje&option=com_content&Itemid=76), viaszba áztatott papírlap szokott mûködni+ hasznos lehet vatta valamilyen vízhatlan tartóban.

Medve
06-01-2014, 04:07 PM
Biztos, hogy mindenhol tele a természet nyírfával? Vagy vigyünk 15 kilónyit?

Nyírfával beültetett terület közelébe kell költözni :D Bevallom neked, nem igazán olvastam teljesen el a feladatot. Sõt az az igazság, hogy csak dínó posztját olvastam el és ott csak 1 sor volt tõled. Ezért elnézést is kérek, hogy elhamarkodottságomban nem írtam számodra hasznos információt. :thumbup

fisligery
06-01-2014, 04:13 PM
Gumi (biciklibelsõ, gumicsizmából levágott darab) is jó tûzgyújtásra .

Fallout11
06-01-2014, 05:12 PM
És a tampon? :-)

fixy007
06-01-2014, 05:40 PM
Fán lévõ(nem földön) elszáradt ágaknak esõben is csak kb. a külsõ 1cm-es része vizes/nedves, belül száraz. Ezeket kell megkeresni/kinyerni(mûködik).
Ray Mears:Négy évszak kb. a 38-adik perctõl.

Mizu
06-02-2014, 05:57 AM
Hirtelen gyulladásra és "beindításra" alkalmas lehet pl. lõszertöltet. 100 db .22-s lõszer pl. elfér a tenyérben (2 db 50-s doboz) ... bár még ezt nem próbáltam.

(arra tudok példát, hogy 2 napi felettébb sz@r idõ után 7,62-s vaklõszer töltetével + pamut-rongycsíkkal tudtunk tüzet csinálni könnyedén...)

Ha nem ez lenne a megoldás, akkor esetleg valamilyen kémiai reakcióra tippelnék. Bár a dörzsöléses tûzgyújtás sem áll távolt a "még" hordozható eszközöktõl...

Ha nem ezek, akkor nekiállok még intenzívebben agyalni :D De a feladvány kiváló ! :thumbup

doki
06-02-2014, 08:15 AM
Délután kipróbálom a benzin, gázolaj, hungarocell, tapétaragasztó kombót. Gyerekkori emlékeim szerint sokáig ég, viszonylag intenzíven.

kovu78
06-02-2014, 01:07 PM
Kén gazdaboltba 300 forintos kiloár! ;) Amugy a magnézium teljesen legális.
A vihargyufa nem kén miatt nem alszik el. Azért nem alszik el mert hosszan le van kenve olyan anyaggal mint amiböl a gyujtfej készült. Ez a keverék ugyan tartalmaz ként de egyéb dolgokat is pl káliumklorátot, ragasztoanyagot ami asszem valami keményitö vagy dextrin (bár lehet az is keményitõ) üvegport katalizátorokat meg minden vackot.
A kálium klorát hö hatására elbomlik oxigénre és kálium kloridra. Tehát magába foglalja az oxigént. Ezért nem olthato el és mivel a környezet levegöje nincs kihatással az égésére lehet fujni akárhogy se az oxigéntöblet se az oxigénhiány nem fogja befolyásolni az égését.
A kén pedig tüzelöanyagnak van benne illetve a kálium klorátnak van egy olyan tulajdonsága hogy pár dologgal bekeverve ütés és dörzsérzékeny elegyet alkot. Ilyen pl a kén foszfor vagy a nátrium benzoát vagy cukor vagy még a szerves anyagok nagyrésze. És ez az ütés és dörzs érzékenység az oka hogy surlodással tud begyulladni a gyufa.

Házilag is lehet egyszerüen csinálni vihargyufát. De tudom hogy Tulélö nemszereti a témát de ha érdekel kerres meg privátban! :)

szia Bögre : engem is érdekelne aza fajta vihargyufa.köszi:thumbup

fisligery
06-02-2014, 07:05 PM
Engem is érdekelne:)

Medve
06-02-2014, 09:19 PM
Gyufamérget összetöröd nagyon apróra, kis vízzel elkevered majd félkisujjnyi vastag fenyõ szilánkra felkened a feléig. Vékony gyertyaviasszal lekened a mérget. 1-2 napig száradni hagyod. Amennyire én gondolom.

Amatorpe
06-03-2014, 09:57 AM
Bocsi, hogyolyan témába szólok, amihez nem értek annyira, mint kellene, de nem lenne egyszerûbb venni tescóban olyan gyárilag kész begyújtóst, amit végighúzol gyufamérgen, azt 4-10 percig ég? Ha ki akarjuk maxolni, mehet rá viasz, már eleve száraz, stb... Helyre nagyobb mint a gyufa, de tovább ég, súlya alig van, és nem hiszem hogy sokkal drágább mint egy csomag viharálló gyufa...

Mod: tárgytalan, most látom csak milyen sokáig nem olvastam vissza...

Medve
06-03-2014, 01:01 PM
Medve: ha beviaszolt, akkor onnantól nem nagyon szárad tovább alóla.

Tudom. Igazság szerint annyira fáradt voltam tegnap, hogy nem figyeltem a sorrendre. :hipnozis:

Más téma: Mondtad hogy amit írtunk az ilyen egynapos tûzgyújtás. És ez igaz is. Elismerem. De ha már van tûz akkor egy következõnapi adag gyújtóst meglehet szárítani vele nem? Így elég mindig a következõnapi gyújtóst cipelni.

Mizu
06-03-2014, 02:18 PM
Ez sem butaság... Egy jól zárható tatyó, dobozka vagy csõ, ami csak erre van rendszeresítve..
Ha pl. aluból lenne akkor a már vígan lobogó tûz mellett lehet hagyni kicsit, hogy az összes nedvességet kipárologtassa, majd melegen lezárni..
:thumbup

Medve
06-03-2014, 02:51 PM
Mizu nem ismerem az elképzelésed, de ha valamit lezársz mikor meleg a keletkezõ vákuum miatt az életben nem nyitod ki :)

Update (anglicizmus..): Átgondolván mit írtam, valami mûanyag fóliával meg befõttes gumival is lelehet zárni vízmentesen. :thumbup

Ha pl. aluból lenne akkor a már vígan lobogó tûz mellett lehet hagyni kicsit, hogy az összes nedvességet kipárologtassa.

Errõl eszembe jutott Papica videója, a szénkészítés álá festékes vödör.

https://www.youtube.com/watch?v=UWgtnUHtw64

Zacskóbicska
06-04-2014, 05:26 AM
Csak kell egy olyan tároló, ami 1. nem olvad, 2. a nagy, akár 100%-os páratartalmú levegõtõl is megvédi. Nos ilyen tárolót természetben nehéz összedobni, vinni kellene, de mi az, ami pici és könnyû, de nagyra nyitható? Passz.

Az elõzõ napi tüzed maradékát betemeted földdel. 10 cm földtakaró a nagy parázsra, rá a nedves ágak, majd ismét föld. Másnap reggel kiásod, a tüzet simán újra tudod éleszteni. Anno egy hegytetõn többedmagammal eltöltöttünk 2 hetet úgy, hogy csak egyszer gyújtottunk tüzet, közben szinte minden nap szakadt az esõ. Törekedni kell a sok parázsra, ami nagy darab szeneket tartalmaz. Ha odébb akarod vinni a tüzet, erre kézenfekvõ a korábban kiszáradt tapló. Ez ugyanis nehezen nedvesedik át. Egy ökölnyi darab egy órán keresztül piztosan tart olyan parazsat, amibõl tüzet tudsz csinálni késõbb. Vinni is tudod a kezedben egy botra tûzve, vagy egy konzervdobozbva (sürös doboz kiváló) téve. Amikor gyorsan kell a parázsból a tûz, elõveszed a jó öreg Technocol Rapidot. Ez a legkiválóbb segítõtárs, ugyanis aceton tartalma miatt igen alacsony a lobbanáspontja...

Grafitos
06-04-2014, 06:57 AM
Én nem is értem miért akarjátok a hátatokon cipelni a gyújtóst...esetleg valami élesztéket a zsebbe, aztán a legnedvesebb idõben is el lehet kezdeni az álló halott fatörzseket darabolni...annak a közepe mindig száraz! Nekiugrassz, csinálsz néhány jólsikerült tollaságat aztán annyi..
Ha az begyulladt, a tûz már megeszi a nedveset is..

dínó
06-04-2014, 07:11 AM
Kova-acél-szenesített rongy. Nem foglal sok helyet, nem nehéz. Egy-két havi adag simán hordozható. Helyi anyagokkal (tapló, nyír/cseresznye kéreg, tollas ág, nádvirág, nádperje virága, gyékényvirágzat,iszalag,) kiegészítendõ. Kevés olyan hely van, ahol ezek egyike sem található meg.

LSVF
06-04-2014, 12:05 PM
Készítettem kb 7-10 cm-es fadarabokból (akác hasogatás után visszamardt "szilánkopkból") éleszték "hengert".
Pöcsölõs de megéri.
Van kb 10 darab. Mintha gyújtóst csinálnánk, csak kicsiben. Egy laza marokkal összekötöttem õket.
Elég szárazak. Szokott lenni nálam grill begyújtóskocka; egy kockát több darabra lehet tépni, így mindíg van ami ha begyullad ég is.
Persze nem kell egy egész hengert elhasználni tûzgyújtáshoz, ha van szárazabb alapanyag.
Nálam begyulladt szikravetõvel a grill kocka.
(Képet nem tudok feltenni róla, mert a melóhelyrõl nyomom. (Otthon nincs net....de maradi....)

dínó
06-04-2014, 03:59 PM
K-permanganátot nyílt sebbe? Ebben biztos vagy? A KMno4 -tudtommal-gombás fertõzéseknél használatos, nem sebre.

dínó
06-04-2014, 04:03 PM
Jól hangzik a szenesített rongy, biztos össze lehet nyomni kompakt méretûre. De próbáltad-e ilyen szituációban? Konkrétan azt, hogy van-e elég hõje kiszárítani két hasábot a magaddal vitt mennyiség harmincad részének?

Minek összenyomni? 100 db szenes rongy elfér egy kandiscukros dobozban. Igen, nyirkos helyzetben is mûködik, amíg a rongy száraz. Nem feröer-kályhát kell begyújtani vele, hanem élesztéket.

aksurv
06-04-2014, 04:36 PM
Minden környéken létezõ grillbegyújtó kockát kipróbáltam, plusz Németországból hozattam egy külön fajtát. Teszteltem mind. Az itt kaphatóak közül egyik sem gyulladt be közvetlenül szikravetõvel, csak a német kerozinos nagyon nehezen, és magnézium kaparékkal is csak a petróleumosak nagy nehezen. De ez legyen a legnagyobb gond, mert azt is végigteszteltem, hogy bármilyen élesztékkel (kevéssel is) be lehet bármelyiket indítani.

Kapard meg a kés fokával. Simán fel lehet lágy vattaszerûre kaparni. A tescóson tanítottam meg gyerekeket szikravetõt használni.

aksurv
06-04-2014, 10:04 PM
A spirituszos vagy a petróleumos/paraffinos kockát vagy a viaszolt fareszelék-kockát?
A fareszelék kockát. Sõt ezt érdemes akár kis szeletkékre szétszedni. az egyes kis szeletkék önmagukban is elég élesztéknek. Ilyenkor egy kockányi darabot akár 10-15 gyújtásra is fel lehet használni.
http://www.kalyhasbolt.hu/shop_ordered/4303/shop_pic/big/alagyujtos40.jpg?time=1398234834

Szikravetõ gyújtás gyakorlására a legjobb sima papírzsebkendõ v. papírtörlõ. Kis gömböt kell formálni, és ahol lesz egy sima felület az egy kicsit meg kell szaggatni pl. fûrésszel v. késheggyel. Utána ebbe a nagy felületû részbe kell letámasztani szikravetõt, ezzel le is szorítod a földre aztán csk végig kell tolni rúdon egy éles eszközt én már használtam erre kovakõszilánkot de üveg szilánkot is, nem csak az acél jó. A kis foszlányok utána könnyen elkapják a szikrát. Az oktatóm kisfiát 5 perc alatt megtanítottam rá nagy sikerélmény volt neki amikor az apjának megmutatta.

Zacskóbicska
06-05-2014, 05:34 AM
Hm, jó ötlet, eszembe juttattad a parázsló tõzeget.

Nem szivárgott a parázsig az esõ a földben? Akkor nagyon durva hõtartása lehetett, ha visszapárologtatta.

Taplót az utóbbi pár tucat kirándulásomon egyszer találtam, szóval arra nem érdemes számolni, hacsak nem halmoztál fel és vinnéd.

Igen, még a kérdés feltevése elõtt benne is felmerült a Technokol ötlete, de egy tubus csak pár - mondjuk fél tucat - nedves hasábra elég, azaz kb. 1 hétre elég esõs idõben, így mondjuk 1 hónapra már 4 tubust kell vinni. Ami tény, hogy még mindig kisebb és könnyebb, mint az eddig említettek, pl. fokla ugyanennyi idõre.

10-20 cm földtakarás, de lehet több is. Volt, hogy le se fedtük a rengeteg parazsat, maradt benne az esõ után is izzó darab.
Tapló készletem van. Ha valakinek kell, gyûjtök néhány emberfej méretût. (Tavaly rengeteget otthagytam.)

LSVF
06-05-2014, 05:37 AM
Minden környéken létezõ grillbegyújtó kockát kipróbáltam, plusz Németországból hozattam egy külön fajtát. Teszteltem mind. Az itt kaphatóak közül egyik sem gyulladt be közvetlenül szikravetõvel, csak a német kerozinos nagyon nehezen, és magnézium kaparékkal is csak a petróleumosak nagy nehezen. De ez legyen a legnagyobb gond, mert azt is végigteszteltem, hogy bármilyen élesztékkel (kevéssel is) be lehet bármelyiket indítani.

Akkor nem tom. Utoljára próbáltam begyulladt. Nem írtam hogy elsõre, de ment. Szétszedtem pici darabokra és úgy. Azért rászikrázok mégegyszer......
A lidlibe vettem még egy dobozzal talán azt a fajtát.

LSVF
06-06-2014, 05:36 AM
Akkor nem tom. Utoljára próbáltam begyulladt. Nem írtam hogy elsõre, de ment. Szétszedtem pici darabokra és úgy. Azért rászikrázok mégegyszer......
A lidlibe vettem még egy dobozzal talán azt a fajtát.

Nnnna!
Tegnap az elsõ dolgom volt mikor hazaértem, hogy megszikrázzam a grill kockát.
Ha nem is elsõre de 3ra begyulladt a letört darab. Pedig BG-s szikravetõvel küldtem.
Nálam bevált.

Tegnap aprogattam tuját, abból is csinálok élesztéket. Mert ugye lehet kapni magas gyantatartalmú vmit horror áron.
A tuja is gyantás....meglátjuk mi lesz.

Grafitos
06-06-2014, 09:38 AM
H ez így van, akkor ez a grillkockás megoldást én is rendszeresítem, mert ha van valami ami elveszi az ember kedvét, az az esõben élesztékkeresés. Ha gyorsan kellett a tûz én eddig mindig tampont volt az élesztékem..ha idõt szán az ember arra, hogy rendesen felbolyhosítsa akkor elég jó az égésideje és intenzitása.
Azért ez a kocka mégis tovább ég és üzembiztosabb lehet (feltéve, hogy a nagy svéd meggyújtja)
Amúgy ez a LIDLös ami begyulladt LSVF? nekem nincs mennyibe kerül? szagtalan? nagyon kormol?

LSVF
06-10-2014, 05:54 AM
Felbontottam egy új grillbegyújtó kocka csomagot, tocsogott a kerozinban.
Kb. 1 perc alatt nem gyulladt be a szikráktól, pedig szikrafoltos volt rendesen (mint fentebb a régebbi fotóin).
Utána tovább teszteltem ugyanezzel a szikravetõvel, papírzsebkendõ darabka 10 másodperc, saját cucc 2 másodperc alatt gyulladt.

Akkor ennyi. Kinek mi jön be. A tesccos is begyulladt. Mondjuk nem 3 kmrõl szikráztattam, de ment.
Ami bevált annál kell maradni.
Az akác kéreg belsejérõl is fejtegettem le szálas réteget, az is jó gyújtós.
Kormol rendesen az igaz....

BragBOL
06-10-2014, 11:53 AM
Ez volt már?

http://www.youtube.com/watch?v=8tT8WxwIKO0&feature=player_embedded

LSVF
06-11-2014, 10:58 AM
Ez volt már?

http://www.youtube.com/watch?v=8tT8WxwIKO0&feature=player_embedded

LSVF
06-11-2014, 11:02 AM
H ez így van, akkor ez a grillkockás megoldást én is rendszeresítem, mert ha van valami ami elveszi az ember kedvét, az az esõben élesztékkeresés. Ha gyorsan kellett a tûz én eddig mindig tampont volt az élesztékem..ha idõt szán az ember arra, hogy rendesen felbolyhosítsa akkor elég jó az égésideje és intenzitása.
Azért ez a kocka mégis tovább ég és üzembiztosabb lehet (feltéve, hogy a nagy svéd meggyújtja)
Amúgy ez a LIDLös ami begyulladt LSVF? nekem nincs mennyibe kerül? szagtalan? nagyon kormol?

Ha messzebb megyek mindig van nálam ha nem is egy egész de egy kisebb darab. Szerintem nem rossz, mert ahogy írtad tovább ég.
Nekem bevált. Lidlis-tescos egyaránt. Persze nem megy mindig gyorsan, néha eljátszok vele.. de mukodik.

doki
06-11-2014, 11:45 AM
"Egy kisebb acél "laposüvegbe" rózsaszín alágyújtóst összemorzsolok, kevés petróleumot csöpögtetek rá, ebbõl kell egy két csipetnyi." Ezt 6 oldallal elõrébb írtam... Amúgy Pepo márkájú...

raktaros
06-15-2014, 07:35 AM
Valami autószerelõ tervezhette :)

3120

LSVF
06-16-2014, 08:19 AM
Nem tom, lehet ez csak nekem új, de az Enlan El01 képes szikrát vetni az LMF 2.0 Army-val. Még nem gyújtottam vele,
de egész használhatónak tûnik a szikra. Mondjuk el kell találni a megfelelõ szöget hogy jól küldje de küldi.
A BG-s az épp csak csiholgat, ezért hittem ,hogy az Enlan nem képes erre. Most öröm van.
Csak a penge hátán nyoma marad a mûveletnek. Ezt sajnálom.
Az lejön onnan vhogy?
Vagy hagyjam és legalább látszik rajta, hogy még mire is jó?

Grafitos
06-20-2014, 09:02 AM
Ha nem csiholja, akkor nem elég nagy a kaparóél szöge, vagy nem elég éles maga a kaparóél..ezt finomreszelõvel kb10 perc alatt lehet orvosolni. A szikra beégések nekem mindig lejönnek mosogatószivacs dörzsis fele + cif kombóval :thumbup

Nem tom, lehet ez csak nekem új, de az Enlan El01 képes szikrát vetni az LMF 2.0 Army-val. Még nem gyújtottam vele,
de egész használhatónak tûnik a szikra. Mondjuk el kell találni a megfelelõ szöget hogy jól küldje de küldi.
A BG-s az épp csak csiholgat, ezért hittem ,hogy az Enlan nem képes erre. Most öröm van.
Csak a penge hátán nyoma marad a mûveletnek. Ezt sajnálom.
Az lejön onnan vhogy?
Vagy hagyjam és legalább látszik rajta, hogy még mire is jó?

LSVF
06-20-2014, 12:00 PM
Ha nem csiholja, akkor nem elég nagy a kaparóél szöge, vagy nem elég éles maga a kaparóél..ezt finomreszelõvel kb10 perc alatt lehet orvosolni. A szikra beégések nekem mindig lejönnek mosogatószivacs dörzsis fele + cif kombóval :thumbup

Ok, köszi! Kipróbálom.
Sajna a penge hátának a formája nem ad túl sok lehetõséget. A Mora-t az elsõk közt megtuningoltam így, de még az lmf gyári szikravetõ acélját is a bearg-s bõl kiindulva.

Grafitos
07-09-2014, 08:25 AM
Ez tök jó kis összehasonlítóteszt kereskedelemben kapható élesztékekrõl...bushcraft vonal, de nekünk is hasznos
http://bushcraft.co.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=292:fire-starters&catid=35:bushcraft&Itemid=77

shadow177
07-09-2014, 09:49 AM
Ez tök jó kis összehasonlítóteszt kereskedelemben kapható élesztékekrõl...bushcraft vonal, de nekünk is hasznos
http://bushcraft.co.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=292:fire-starters&catid=35:bushcraft&Itemid=77

Bejelentkezés nélkül nem lehet megnézni

Grafitos
07-09-2014, 10:17 AM
a cikkeket, sem? akkor bocs mindenkitõl.

Tanulság, érdemes oda is regelni :D

Túlélõ törlöd? köszi

BragBOL
07-09-2014, 10:27 AM
Valós névvel és telefonszámmal is regizni kell hozzá mailban.
Én is csak a fórum részlegbe vagyok.

Grafitos
07-09-2014, 11:04 AM
Nem kell paranoiásnak lenni tõle..Papicáék nem kereskednek adatokkal. Amúgy meg annyi jó teszt, meg cikk és összehasonlíthatatlan stílusú Papica videó halmozódott ott fel, hogy megéri a regelést.:cool:

raktaros
07-16-2014, 09:32 PM
Most volt a tévében (Túlélni alaszkát) egy érdekes tûzgyújtás :)
Sörétes lõszert félbevágta, kiöntötte a tartalmát csak egy kis lõport hagyott benne.
Vazelinnel átitatott egy vattát, a csõbe tette, majd a "lõszermaradványt" és függõleges irányban fellõtte,
aztán visszaesett az égõ vatta.

A vazelin meg vatta helyett miért nem hord magával öngyújtót, lõszert is spórolna :)

Zacskóbicska
08-01-2014, 05:56 AM
Vettem amerikai boltból egy Made in USA magnéziumtömböt, ferrocerium betéttel.
Teszt alapján pont ugyanolyan sz... khm nem tökéletes, mint a kínai.
(Ezért nem kell elhinni mindent és egy manipulált teszt youtube videó miatt a közhiedelmeket szajkózni.)

Ugyanígy jártam én is egy angollal, amit skóciában vettem egy túlélõ szaküzletben. Szikravetõk közül a legjobbnak a Decathlonban vett kínait találtam, de jó még a Mil-Tec is. Ha megnézzük Kína szikravetõ és magnézium tömb kínálatát a neten, szerintem belátható, hogy a világ ilyen irányú termelése gyakorlatilag 100 százalékban kínai. Legfeljebb más-más márkanévvel és más nemzetiségû kereskedõk közbelépésével kerülnek forgalomba.

Doom
08-01-2014, 06:20 AM
......olvasom ezt a toicot....szeretném bemutatni a gyufát, ami mai formájában 1855 óta szolgálja az emberiséget, magyar termék,olcsó,szinte súlytalan,a meggyulladási arány 100%, fogpiszkálónak,játékokra,sorsolásra is használható, használata nem igényel szakértelmet

http://www.abconline.hu/haztartas/otthon/ongyujto-fogvajo-gyufa/korona-hagyomanyos-gyufa-10-doboz

A gyufa (régiesen gyújtó) egyik végén gyúlékony anyaggal bevont, dörzsölésre könnyen gyulladó, tûzgyújtásra vagy hõadásra használt éghetõ (fa)pálcika.

3482

Zacskóbicska
08-01-2014, 08:46 AM
......olvasom ezt a toicot....szeretném bemutatni a gyufát, ami mai formájában 1855 óta szolgálja az emberiséget, magyar termék,olcsó,szinte súlytalan,a meggyulladási arány 100%, fogpiszkálónak,játékokra,sorsolásra is használható, használata nem igényel szakértelmet

http://www.abconline.hu/haztartas/otthon/ongyujto-fogvajo-gyufa/korona-hagyomanyos-gyufa-10-doboz

3482

Nagyon jó holmi, egyszer láttam ilyet valahol. Kicsit nedves lett a levegõ magas páratartalmától és legfeljebb csak fogpiszkálónak volt jó.

mzperiksz
08-01-2014, 09:04 AM
Az mar elavult :D

http://www.promogyar.hu/Documents/1p/FIRE-ongyujto-kek-43290.jpg

3482

raktaros
08-01-2014, 09:04 AM
Nagyon jó holmi, egyszer láttam ilyet valahol. Kicsit nedves lett a levegõ magas páratartalmától és legfeljebb csak fogpiszkálónak volt jó.

Egy pezsgõtablettás csõbe befér sok, még páraelszívó golyócskák is vannak a kupakban.
Én sem értem teljesen miért annyira jó az a magnéziumrudas gyújtogatás. (Azért van nekem is :) )
Piezó-s öngyújtókkal mi a baj?

mzperiksz
08-01-2014, 09:05 AM
Vaiszba kell martani a fejet, es nem fog benedvesedni ;)

Egy pezsgõtablettás csõbe befér sok, még páraelszívó golyócskák is vannak a kupakban.
Én sem értem teljesen miért annyira jó az a magnéziumrudas gyújtogatás. (Azért van nekem is :) )

Doom
08-01-2014, 09:24 AM
Vaiszba kell martani a fejet, es nem fog benedvesedni ;)

:thumbup ....vagy csak betenni a zsebbe..persze aki madzagon maga után húzza azé elázik...ez tény

TMIB
08-01-2014, 09:34 AM
Én vettem vízhatlan mûanyag csavaros tetejû gyufatartót. :)

Yosihiro Sato
08-01-2014, 10:23 AM
Érdemes kombinálni szerintem a dolgokat és a módszereket ezért van nálam általában gyufa szikravetõ és öngyújtó is. Ha egyik nem majd mûködik a másik.

Zacskóbicska
08-01-2014, 11:37 AM

A magnéziumos nem is jó. A szikravetõ/Technocol rapid páros viszont verhetetlen és sokkal több tüzet tudsz vele gyújtani, mint egy plusszos csõnyi gyufával.

Doom
08-01-2014, 12:44 PM
...na most már tiszta,miért van hõsünk egyedül a túlélésben? (73 nap topic)...egy sima tûzgyújtásnál is a tûzvonalba lehet kerülni.....a pont ott van :thumbup..sok gyufa,pár öngyújtó, és a vésztartalék szikravetõ

34903495

mzperiksz
08-01-2014, 01:19 PM
Nalam is van mindig egy coghlan's magnezium, de csak ketszer hasznaltam proba keppen. Gyufa/ongyujto az elsodleges, es eddig meg mindig mukodott.

...na most már tiszta,miért van hõsünk egyedül a túlélésben?...egy sima tûzgyújtásnál is a tûzvonalba lehet kerülni.....a pont ott van :thumbup..sok gyufa,pár öngyújtó, és a vésztartalék szikravetõ

Daniui
08-01-2014, 03:51 PM
Sziasztok !

Az egyik táborzó hozott egy érdekes kis felszerelést amit ezelõtt még nem láttam. Úgy néz ki az egész mint egy konzervdoboz viszont ebben nem májkrém van hanem valami gél ami egy szikrára lángra lobban a dobozban és nagyon magas hõfokot teremt pillanatok alatt. Lehet e fölött ételt melegíteni, vagy csak a menedékedet bemelegíteni, de amire szerintem sokkal hasznosabb az nem más mint a tûz gyújtás, kipróbáltam. Napokban itt volt egy kis zuhi fogtam egy kívül vizes belül száraz ágat letörtem párszor beháncsoltam a késem élével tettem a gélbõl a fa belsõ száráz részére egy nagyon keveset és a szikrásztatóval meggyújtottam a háncsot ráhajtottam és volt tüzem azonnal. És méretét ítélve az a gél mennyiség nagyon sok idõre elég. Szerintem egy 1000 alakalomra elegendõ gél van benne tûzgyújtáshoz, az elsõ lesz egy iylet beszereznem ha haza megyek.

Így néz ki: http://www.nomadsport.eu//upload/termek/kepek/_1/13228/103561/firestar-hot-light-tuzgyujto-zsele.jpg

Ahogy nézem a neve tûzgyújtó zselé és azon az oldalon ahol a kép található 890 ft-ért adják, de ez kisebb kiszerelésnek tûnik mint amit én láttam.

Dani

mzperiksz
08-01-2014, 04:26 PM
Szia!

En ilyent hasznalok ha nincs elesztek, ket zacsko fel is forralja a vizet a BCB Crusader-ben.
http://www.armynnavy.com/catalog/catalog/images/5c_1_b.jpg

Ilyent is erdemes rendelni nemetorszagbol, idehaza eleg borsos az ara:
http://legiosmilitary.hu/images/stories/virtuemart/product/svajci%20fozozsele.jpg

Egyebkent vendeglatos boltban lehet kilora venni, mert ezzel tartjak melegen a svedasztalos eteleket.

Daniui
08-01-2014, 06:11 PM
Tavaly tavasszal írt Don't Panic fórumtárs valamelyik topicba errõl, majd nem sokkal késõbb én is, hogy beszereztem, teszteltem. Aztán mintha láttam volna azóta is fotót belinkelve, talán valaki akart még venni, és egy fórumtársról tudok is, aki vett pár hónapja, miután leírtam neki.

Akkor én is beállok a sorba és adok ennek a zselének egy piros pontot.

fisligery
08-01-2014, 06:20 PM
Videó is van az egyik zselés fõzõrõl:

https://www.youtube.com/watch?v=pHZIq4Ow4IU

raktaros
08-01-2014, 09:15 PM
Tavaly tavasszal írt Don't Panic fórumtárs valamelyik topicba errõl, majd nem sokkal késõbb én is, hogy beszereztem, teszteltem. Aztán mintha láttam volna azóta is fotót belinkelve, talán valaki akart még venni, és egy fórumtársról tudok is, aki vett pár hónapja, miután leírtam neki.

Én is vettem tavaly mikor segítséget kértem mit célszerû túrázásra cipelni.

Grafitos
08-04-2014, 08:31 AM
Én is írtam már róla..a gázégõm megvétele elõtt ez a svájci katonai zselés melegítõ volt az elsõdleges kv és konzervmelegítõ alkalmatosságom..nagyon meg voltam vele elégedve, mert szépen korom mentesen ég és elég hosszan (4-5 konzerv után még mindig van benne.
Hátránya annyi, hogy meg kell várni míg visszahûl..ha idõben visszateszed a tetejét, gyönyörûen rászopja a vákum. valamint, amikor már használtam párszor és fogyott a zselé, kicsit fellágyult és mikor a táskámban hánykolódott, a zselé is elmozdult és feltapadt a kupakra és az oldalfalra, az pedig nem tesz túl jót az egyenletes fõzõláng képzõdésnek.
Utántöltése is megoldható chafing pasztával, amit a vendéglátásban használnak melegen tartásra..ezt elég jó áron meg lehet tenni, akár nagy kiszerelésben is lehet szerezni
http://www.gastrocentrum.hu/index.php?m=termekek&k=201201020811253955&l=
Kifejezetten tûzgyújtáshoz, meg ezt ajánlom:thumbup

http://www.katonadolog.hu/till_biztonsagi_tuzgyujto_zsele_702

Daniui
08-04-2014, 10:40 AM
http://www.gastrocentrum.hu/index.php?m=termekek&k=201201020811253955&l=

Ezt hol lehet megvenni Budapesten tudsz modnani boltokat ahol érdemes vásárolni ?

Grafitos
08-04-2014, 10:58 AM
Sajnos a pasztát nem tudom, de ha bemész bármilyen gasztroellátóba, biztos kapsz..
Magát a svájci zselés melegítõt én tõlük vettem
http://legiosmilitary.hu/index.php/webshop/tura-es-tulelofelszerelesek/fozok-edenyek/svajci%20gyorsfozo%20,%20zseles%20konzervmelegito-detail

Zacskóbicska
08-07-2014, 11:38 AM
Polisztirol mûanyag hulladékaidból elkészíted a napalm-B-t, majd keversz hozzá 0,5-1 százaléknyi ferrocént. Ez utóbbi segíti a nedves felületeken a légköri oxigén megtapadását, így a nedves fa hatékonyabban meggyújtható. Ennél jobb gél nem kell, korlátlan ideig eltartható. Ferrocén helyett megteszi a citromsavban feloldott vasrosda is kellõ kiszárítás után.

doki
08-07-2014, 07:38 PM
Bele szoktam törni 3-4 csillagszórót, teljesen jó.

Daniui
08-07-2014, 07:58 PM
Na vettem én is égõpasztát kemény 350 ft-ért, úgy mûködik ahogy kell neki.

Grafitos
08-08-2014, 08:08 AM
A legjobb benne, hogy még nedves idõben is kivonja a szarakodásfaktort az egyenletbõl :D

fisligery
08-24-2014, 09:15 AM
Sziasztok!
Mostanában sokszor megyek kisebb túrákra, sétákra a környéken ahol nem igen szoktam tüzet rakni. Meguntam hogy mindig egy csomó bizbasz van a táskámban,mert hogy hátha kell tüzet rakni. Ezért azt gondoltam hogy összeállítok egy kis tûzgyújtó készletet egy cukorkás dobozban. A doboz kb.: 9.5cm* cm. Szerintetek mit rakjak bele?

Mizu
08-24-2014, 09:25 AM
Meguntam hogy mindig egy csomó bizbasz van a táskámban,mert hogy hátha kell tüzet rakni. ..

... és itt kezd kettéválni a túlélés és a prepperkedés.. :thumbup

kovu78
08-24-2014, 01:04 PM
fisligery: szerintem szikravetõ meg gyufa :thumbup nagyobb túrára mehet a magnézumtömb :D

Kisss
08-24-2014, 01:20 PM
Sziasztok!
Mostanában sokszor megyek kisebb túrákra, sétákra a környéken ahol nem igen szoktam tüzet rakni. Meguntam hogy mindig egy csomó bizbasz van a táskámban,mert hogy hátha kell tüzet rakni. Ezért azt gondoltam hogy összeállítok egy kis tûzgyújtó készletet egy cukorkás dobozban. A doboz kb.: 9.5cm* cm. Szerintetek mit rakjak bele?
Egy öngyújtra rágumizol pár gyufaszálat és egy gyufásdoboz oldalát + esetleg az egészet egy kis gyors záras zacsiba oszt kész. A gyufaszálakat csak az miatt, ha vlmiert nem gyulladna a gyujtó!

Törölt_fórumtag2
08-24-2014, 02:12 PM
Egy öngyújtra rágumizol pár gyufaszálat és egy gyufásdoboz oldalát + esetleg az egészet egy kis gyors záras zacsiba oszt kész. A gyufaszálakat csak az miatt, ha vlmiert nem gyulladna a gyujtó!

Azért a szikravetõt se hagyd otthon...

aksurv
08-24-2014, 07:20 PM
Sziasztok!
Két filléres gázöngyújtó, meg pár csík v. karika biciklibelsõ.
Nem cool, nem bushcraft, de vízhatlan és mûködik. Próbáld ki, fogj egy bármilyen gázöngyújtót tedd bele egy pohár vízbe. Kiveszed, kicsit kiütögeted megrázod, utána simán gyullad. A hideget nem szereti, de ha zseben tartod és csak akkor veszed elõ amikor már áll a frankón az akár szikravetõvel meggyújtható tûz akkor ez nem gond. Ez a szett volt egy papírzsebkendõtartóban Ray Myersnél, mikor a Costa-ricai erdõben volt. Õ meg csak tudja...

fisligery
08-24-2014, 08:17 PM
Köszönöm a válaszokat , holnap összerakom a pakkot. A táskámban szokott lenni back up öngyújtó és gyufa most megpróbálom átszervezni a tûzgyújtós dolgokat.

Törölt_fórumtag2
08-25-2014, 08:37 AM
Két filléres gázöngyújtó, meg pár csík v. karika biciklibelsõ.
Nem cool, nem bushcraft, de vízhatlan és mûködik. Próbáld ki, fogj egy bármilyen gázöngyújtót tedd bele egy pohár vízbe. Kiveszed, kicsit kiütögeted megrázod, utána simán gyullad. A hideget nem szereti, de ha zseben tartod és csak akkor veszed elõ amikor már áll a frankón az akár szikravetõvel meggyújtható tûz akkor ez nem gond. Ez a szett volt egy papírzsebkendõtartóban Ray Myersnél, mikor a Costa-ricai erdõben volt. Õ meg csak tudja...

Kipróbáltam. A sima filléres,tûzköves, gáz öngyújtó nedvesen nem gyullad be, törülgethetem, akkor sem. Ha benedvesedik a tekerõ, akkor szikra nélkül súrlódik a továbbiakban. Persze én nemcsak belemártottam a vízbe, hanem egy záporesõt szimulálva negyed órát otthagytam. Száraz hidegben meg dörzsölgetheti az ember tíz percet, hogy felmelegedjen a gáz. Nem is beszélve róla, hogy sérülékeny a mûanyag ház, elengedheti a szelep vagy a tömítés a gázt stb.
Lehet, hogy Myers mesternél mûködött, de õ biztosan sokkal ügyesebben csinálhatta...
Nem véletlen, hogy az igazán profik szikravetõt használnak.
Én is láttam olyan "túlélõ valóság show-t", ahol az egyik fickó állandóan az öngyújtóját használta minden egyes tûzgyújtásnál.
Ha ideálisak a körülmények (nincs esõ, szél), akkor gyufa párti vagyok, a kék fejû "mindenhol" meggyulladót használom.
Abból is kifogtam már olyan szériát, amely valóban mindenhol meggyulladt, kivéve a saját dobozának szélén.:)

Pityubá
08-25-2014, 12:57 PM
Ha érdekel több évtized tapasztalata: öngyújtó, szikravetõ (ha az öngyújtó bizonyos körülmények közt megadja magát), vatta (amennyi belefér a végén szabad résekbe, jól tömöríthetõ), 2 darab grillgyújtó-kocka (10-15 perces égésidõ), és valami jól éghetõ anyag, pl. a chafing gél, amibõl egy kisebb mennyiséget átcsomagolsz a maradék helynek megfelelõen.
Képpel is illusztrálnám a tûzköves/gázos öngyújtóból + negyedrészt viasszal átitatott vattából készített vészeseti gyújtót.
Vatta a gáz helyébe van gyömöszölve, gyújtáshoz a vattát szét kell nyitni átalakított öngyújtóval reá szikráztatni,
ha lángot fogott úgy fordítani, hogy a viaszolt rész is begyulladjon a vattán.
Több általam használt tûzgyújtó eszköz társaságában.A kép jobb alsó sarkában látható.

3712

fisligery
08-25-2014, 08:33 PM
Na szóval összeraktam a tûzgyújtó dobozomat.
Ami benne van:

Fõzõtabletta 1db
Firestick 2db
Egy öngyújtó
Pár darab mindenen meggyulladó gyufa leviaszolva
Pár db rendes gyufa+ 2 gyújtórész
Viasszal átitatott papír
Fatwoddal és magnéziummal összekevert vatta

Ezen kívül a táskámban ezek a tûzgyújtó eszközök lesznek:

Szikravetõ
Öngyújtó (elsõsegélycsomagban így biztos nem veszem ki véletlen)
Mindenen meggyulladó gyufa leviaszolva filmes dobozban

Még egyszer köszönöm a segítséget mindenkinek!

Mizu
08-26-2014, 11:21 AM
sziasztok!
Mostanában sokszor megyek kisebb túrákra, sétákra a környéken ahol nem igen szoktam tüzet rakni. Meguntam hogy mindig egy csomó bizbasz van a táskámban,mert hogy hátha kell tüzet rakni. Ezért azt gondoltam hogy összeállítok egy kis tûzgyújtó készletet egy cukorkás dobozban.

:D

na szóval összeraktam a tûzgyújtó dobozomat.
Ami benne van:

fõzõtabletta 1db
firestick 2db
egy öngyújtó
pár darab mindenen meggyulladó gyufa leviaszolva
pár db rendes gyufa+ 2 gyújtórész
viasszal átitatott papír
fatwoddal és magnéziummal összekevert vatta

ezen kívül a táskámban ezek a tûzgyújtó eszközök lesznek:

szikravetõ
öngyújtó (elsõsegélycsomagban így biztos nem veszem ki véletlen)
mindenen meggyulladó gyufa leviaszolva filmes dobozban

fisligery
08-26-2014, 11:45 AM
Jóvanna így kompaktabb,és kisebb helyet foglal. A szikravetõ már nem fért bele.

Pityubá
08-26-2014, 11:50 AM
(piros betûs részt kell összeolvasni ?) :D

Nékem is van hasonló.

http://kepfeltoltes.hu/140826/tuzgyujtokeszlet_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

UI: Csak a jobb oldali cuccok vannak mindig nálam. A cukorkás doboz csak táborozásnál. ;)

Pityubá
08-26-2014, 11:54 AM
Jóvanna így kompaktabb,és kisebb helyet foglal. A szikravetõ már nem fért bele.
Fényképet is kérnénk mert nem hiszünk másnak csak a szemünknek. :)

fisligery
08-26-2014, 12:01 PM
Amint tudok csinálok képet.

fisligery
08-26-2014, 12:31 PM
Képek:
https://farm4.staticflickr.com/3888/14855549440_ab1256e864_o.jpg (https://flic.kr/p/oCJzhL)Fénykép 1958 (https://flic.kr/p/oCJzhL) by fisligery (https://www.flickr.com/people/90728670@N06/), on Flickr
https://farm6.staticflickr.com/5563/14855449039_e1282e4c3b_o.jpg (https://flic.kr/p/oCJ4rH)Fénykép 1953 (https://flic.kr/p/oCJ4rH) by fisligery (https://www.flickr.com/people/90728670@N06/), on Flickr
https://farm4.staticflickr.com/3873/15019159896_2e555f1cb9_o.jpg (https://flic.kr/p/oTc7YG)Fénykép 1954 (https://flic.kr/p/oTc7YG) by fisligery (https://www.flickr.com/people/90728670@N06/), on Flickr

Pityubá
08-26-2014, 06:51 PM
Ügyesen megoldottad a bepakolást. :D
Nékem nehezebben megy a kerek dobozba.
Van kovás tûzgyújtó készletem tiédhez hasonló dobozban, készítek róla képeket.

Zacskóbicska
08-27-2014, 05:03 AM
A gyufásdobozt cseréld le a Spar-ban kaphatóra, amelyiknek az oldalán teljesen végigfut a foszfor. Ez a pettyezett a nedvesség hatására sajnos könnyen elveszíti funkcióját.

fisligery
08-27-2014, 01:17 PM
Köszi ,rakok bele szerintem olyan is van itthon.

aksurv
08-28-2014, 05:30 PM
Kipróbáltam. A sima filléres,tûzköves, gáz öngyújtó nedvesen nem gyullad be, törülgethetem, akkor sem. Ha benedvesedik a tekerõ, akkor szikra nélkül súrlódik a továbbiakban. Persze én nemcsak belemártottam a vízbe, hanem egy záporesõt szimulálva negyed órát otthagytam. Száraz hidegben meg dörzsölgetheti az ember tíz percet, hogy felmelegedjen a gáz. Nem is beszélve róla, hogy sérülékeny a mûanyag ház, elengedheti a szelep vagy a tömítés a gázt stb.
Lehet, hogy Myers mesternél mûködött, de õ biztosan sokkal ügyesebben csinálhatta...
Nem véletlen, hogy az igazán profik szikravetõt használnak.
Én is láttam olyan "túlélõ valóság show-t", ahol az egyik fickó állandóan az öngyújtóját használta minden egyes tûzgyújtásnál.
Ha ideálisak a körülmények (nincs esõ, szél), akkor gyufa párti vagyok, a kék fejû "mindenhol" meggyulladót használom.
Abból is kifogtam már olyan szériát, amely valóban mindenhol meggyulladt, kivéve a saját dobozának szélén.:)
Én tesco minden pénztárnál kapható öngyújtóit használom.
Teszt. Mikor olvastam a hozzászólásod én is kipróbáltam. 2,5 órára beleraktam egy pohár vízbe. Kivettem megráztam, 10 s és égett, pedig én minden öngyújtót szétszedek és legkisebb lángra állítok be.
Sérülékenység.
Minden multifogó és svájci mellé van egy téve. Amit most használok az kb. 4 éve van rajtam napi mondjuk 16 órát. Semmi baja.
Szelep. Ha használom, akkor este utántöltöm, bírja.
Hideg. Testen van viselve, ha már áll a tûz, csak akkor kell elõvenni, de ha szükséghelyzetben a szádban tartod az is melegen tartja. (finn katonák oda tették a morfin ampullát).
gumi éleszték olcsó hatékony vízálló, könnyû, sokáig ég, nagy hõt ad, cserébe büdös, mint a nyavalya.
Szikravetõ, a legnagyobb hátránya a gyufával együtt, hogy kétkezes.
Mind a kettõt nehéz elfagyott sérült kézzel kezelni. Érdemes kipróbálni, vaksötétben szikravetõt használni. Az elsõ szikra után káprázik a szemed, nem látod az élesztéket, jó eséllyel szétlököd.
A szikravetõt nem véletlenül hívják svédnek. Az ottani erdõkben bõséggel van két legjobb vízálló természetes éleszték a nyírfakéreg és fenyõgyanta.
Nálunk ezek kevésbé állnak a rendelkezésre, ha meg vinned kell akkor meg jobb a gumi.
Szeretem a szikravetõt jó játék, de nem bíznám rá az életem.
A profik végül, se egyiket se másikat, nem nagyon használják. Nem hiszem, hogy nagy jelentõséget tulajdonítanának neki.
Hideget v. MRE-t esznek, tüzet meg csak végszükségben gyújtanak.

Törölt_fórumtag2
08-28-2014, 07:25 PM
Én tesco minden pénztárnál kapható öngyújtóit használom.
Teszt. Mikor olvastam a hozzászólásod én is kipróbáltam. 2,5 órára beleraktam egy pohár vízbe. Kivettem megráztam, 10 s és égett, pedig én minden öngyújtót szétszedek és legkisebb lángra állítok be.
Sérülékenység.
Minden multifogó és svájci mellé van egy téve. Amit most használok az kb. 4 éve van rajtam napi mondjuk 16 órát. Semmi baja.
Szelep. Ha használom, akkor este utántöltöm, bírja.
Hideg. Testen van viselve, ha már áll a tûz, csak akkor kell elõvenni, de ha szükséghelyzetben a szádban tartod az is melegen tartja. (finn katonák oda tették a morfin ampullát).
gumi éleszték olcsó hatékony vízálló, könnyû, sokáig ég, nagy hõt ad, cserébe büdös, mint a nyavalya.
Szikravetõ, a legnagyobb hátránya a gyufával együtt, hogy kétkezes.
Mind a kettõt nehéz elfagyott sérült kézzel kezelni. Érdemes kipróbálni, vaksötétben szikravetõt használni. Az elsõ szikra után káprázik a szemed, nem látod az élesztéket, jó eséllyel szétlököd.
A szikravetõt nem véletlenül hívják svédnek. Az ottani erdõkben bõséggel van két legjobb vízálló természetes éleszték a nyírfakéreg és fenyõgyanta.
Nálunk ezek kevésbé állnak a rendelkezésre, ha meg vinned kell akkor meg jobb a gumi.
Szeretem a szikravetõt jó játék, de nem bíznám rá az életem.
A profik végül, se egyiket se másikat, nem nagyon használják. Nem hiszem, hogy nagy jelentõséget tulajdonítanának neki.
Hideget v. MRE-t esznek, tüzet meg csak végszükségben gyújtanak.

Kinek a pap, kinek a papné. Ezen összeveszni nem fogunk.
Nálam egy szikravetõ, egy doboz lefóliázott kék fejû gyufa, egy 10cm nagyságú bojler rúd és egy cipõpasztás fém dobozban fat wood. Ha ezekkel nem gyújtok tüzet, akkor semmivel. Hozzáteszem felénk egymást érik a fenyvesek.:)
Nem fogsz tudni meggyõzni az öngyújtó használatáról. Valaha még dohányoztam, eleget szívtam az öngyújtókkal télen a kõszegi hegyekben. Voltam olyan hóviharban, hogy még a benzines Zippo sem akart meggyulladni. Nekem nincs jó tapasztalatom a mûanyag vackokkal sem, nem bíznám rájuk az életem.
Viszont nincs ellene kifogásom, ha más ezt teszi.

aksurv
08-28-2014, 08:30 PM
Kinek a pap, kinek a papné. Ezen összeveszni nem fogunk.
Nálam egy szikravetõ, egy doboz lefóliázott kék fejû gyufa, egy 10cm nagyságú bojler rúd és egy cipõpasztás fém dobozban fat wood. Ha ezekkel nem gyújtok tüzet, akkor semmivel. Hozzáteszem felénk egymást érik a fenyvesek.:)
Nem fogsz tudni meggyõzni az öngyújtó használatáról. Valaha még dohányoztam, eleget szívtam az öngyújtókkal télen a kõszegi hegyekben. Voltam olyan hóviharban, hogy még a benzines Zippo sem akart meggyulladni. Nekem nincs jó tapasztalatom a mûanyag vackokkal sem, nem bíznám rájuk az életem.
Viszont nincs ellene kifogásom, ha más ezt teszi.
Nálam is több dolog van.
Természetesen nem meggyõzni akarlak csak érvek volta az egykezes gyújtószerszám mellett.
Én alapból napi szinten ezt az öngyújtót viselem. A táskámban van egy kis benzines öngyujtó. True Utility Fire Stash Keyring Lighter
http://images.alloutdoor.co.uk/1/1401299499_27.jpg
Ez is egy kis okos dolog. Vagy fél éve töltöttem meg. A gumigyûrû miatt nem megy el a benzin.
Kiránduláson zsebre szoktam tenni szikravetõt. Játszani jó....
Végül van egy vészhelyzeti fõzõkészletem.
Ami a Grafitos által emlitett sviss m-1 stove ból áll, és egy decathlonos alupohárból áll. A fõzõ pont elfér a pohárba, és mellé van csomizva tea kávé cukor.
Van itthon még v. 2-3 kg pasztám hozzá. Ha nagyon lényeges lenne a fõzés akkor egy féliteres széles szájú üdítõs üveget még teleraknék pasztával.
Ez a fõzõ azért jó, mert biztosan ég hidegben is. Beraktam 24 órára a fagyasztóba úgy teszteltem.
Szikravetõ szikrája lepattant a felületrõl, nem gyújtotta frissen kivett zselét (amúgy azzal legjobb meggyújtani, az öngyújtóval vigyázni kell hogy meg ne égesd magad), viszont a lángtól azonnal égett. Ráadásul ha élesztéknek kell, akkor csak bele mártasz egy marék gallyat aztán már könnyen meggyújtod õket.
De hétköznapokra elég az öngyújtó+lm fogó+olight i3s combó.

Zacskóbicska
08-29-2014, 05:53 AM
Az említett profik valószínûleg 52 órás túlélésre vannak felkészítve, ugyanis a szabályzataik és egyéb kézikönyveik alapján az a végsõ határidõ, amíg kimentik õket. 52 órás túlélésért az ellenség között bujkálva valószínûleg nagy hülyeség is lenne tûzzel bajlódni még mínusz 20 fokban is. Téged viszont 52 óra alatt aligha fog valaki kimenteni, fõként sokakat érintõ katasztrófa idején, mert minden túlélõ és túlélõket mentõ mással lesz elfoglalva. Egyébként meg vehetjük úgy, hogy az MRE és minden felszerelés hülyeség, inkább vigyünk pénzt, vagy ékszereket magunkkal, mert azért adnak szállást is, kaját is, meg télikabátot is minden háznál. (Legfeljebb az egyik olcsóbb, a másik drágább. Ne a Rózsadombon kezdjük a kuncsorgást.)

Törölt_fórumtag2
08-29-2014, 06:12 AM
Aksurv:
Teljesen máshogy közelítjük meg a kérdést.
Számomra a tûzrakás a természetben való túlélés nagyon fontos alkotóeleme.
Minimál felszereléssel, azt használom, amit találok a tûzhöz. Az anód rúdból késsel lekapart por egyetlen szikrára lobban, majd percekig parázslik. A szikravetõ nem játéknak való, nagyon komoly túlélõ eszköz.
Benzin, töltõgáz és alkohol paszta felénk nem terem meg az erdõben. Viszont fat wood öt méterenként van. Egy összeomlás után nem lesz mivel újratölteni az öngyújtóidat és a svájciból is kifogy a paszta egyszer.:)

Törölt_fórumtag2
09-03-2014, 10:12 AM
https://www.youtube.com/watch?v=Rbo1N8UKn1s

Törölt_fórumtag2
09-03-2014, 10:23 AM
https://www.youtube.com/watch?v=e48P-KXogWA

Mizu
09-20-2014, 08:01 AM
Az oroszok utolérhetetlenek

https://www.youtube.com/watch?v=G488hc3O_N0

Mizu
10-02-2014, 02:37 PM
Jött egy rendelés.
Aliexpress (http://www.aliexpress.com/item/2pcs-lot-Survive-Military-Fire-Starter-Starters-Magnesium-Flint-Survival-Glow-in-the-Dark/1826474759.html)

3969 Nem néz ki lomterméknek.
3970Még plusz van egy vízálló csomagolás.
3971Két rész . A Kaparólemez inkább egy dögcédula kinézetü és tapintásu. Csillog-villog. Van rajta 5cm vonalzó, egy sörbontó.
Megy a többi kaparóhoz a lomok mélyére.

3972 A felirat olyan mint a hirdetésben. Nagysága: 76,82 mm*26,90mm*9,7mm. A szikravetõ rúd 4,5mm átmérõjü. Könnyû, mint az aluminium.
3973 A csomagolás hátsó boritása. Ha valaki lefordítja, és talál benne új dolgot, kéretik itt megosztani!

Kaparások könnyen mennek
3974 3975 3976 3977

Ennyire jött össze hirtelen
3978

A szikravetõ jól mûködött az oxid rétek lekaparása után
3979

A lángban nem láttam extra fényes izásokat aminek szerintem kellett volna lennie.
Lehet jól mûködött, mert nem maradt forgács az égés helyén, viszont hirtelen sok fekete pernye szált fel, ami a forgácsokból keletkezhetett (utolsó képen látszódnak részekben.)

Mizu
10-02-2014, 08:09 PM
Királykés? Istenkirály!
Azt sajnálom, hogy miután javasoltad, csak 4 db-t hozattam.
Mikor rendeltem a magméziumtömböt, az esélyt 50%-ra tettem, hogy rendeset, vagy átverõset küldenek.
Most este még átgondolva a dolgot, biztos, hogy magnézium égett, mert rögtön nagy magas lánggal kezdett égni sok fekete pernyével és mire leraktam a cuccot, felvettem a gépet és lekattintottam addigra alábbhagyott a láng.

A szikravetõ - ahogy írtam - az oxid réteg lekaparása után minden húzásra jött a szikra, vagyis OK volt.

Bele kerültek (mert 2 volt a rendelésben) a saját vészhelyzeti és a családi csomagba.
Kicsi, könnyû, szikrázik, ég...

Zacskóbicska
10-03-2014, 05:16 AM
Lényeg, hogy mûködik. A magnézium nagyon fényes, vakító fehér fénnyel ég. A pernye nyilván máshonnan származott, mert magnéziumból nem jöhet, pláne nem fekete. Annak az égésterméke is hófehér.

Grafitos
10-03-2014, 04:20 PM
A magnéziumtömb lényege, hogy kiváltja az élesztéket..szerintem próbáld indítani arclemosó párna nélkül és úgy ki fog derülni, hogy milyen szinten izzik be a magnézium:) Amúgy ez a fajta még nekem is hiányzik a készletbõl..szívesen támaszkodnék a tapasztalásaidra mielõtt rendelek egyet:thumbup

Királykés? Istenkirály!
Azt sajnálom, hogy miután javasoltad, csak 4 db-t hozattam.
Mikor rendeltem a magméziumtömböt, az esélyt 50%-ra tettem, hogy rendeset, vagy átverõset küldenek.
Most este még átgondolva a dolgot, biztos, hogy magnézium égett, mert rögtön nagy magas lánggal kezdett égni sok fekete pernyével és mire leraktam a cuccot, felvettem a gépet és lekattintottam addigra alábbhagyott a láng.

A szikravetõ - ahogy írtam - az oxid réteg lekaparása után minden húzásra jött a szikra, vagyis OK volt.

Bele kerültek (mert 2 volt a rendelésben) a saját vészhelyzeti és a családi csomagba.
Kicsi, könnyû, szikrázik, ég...

Pityubá
10-03-2014, 10:25 PM
Íme magnézium ötvözetes tûzgyújtás videó. (http://www.youtube.com/watch?v=JnimZIKKuIk) Pityubá YouTube csatornáján.
Megjegyzem a bojler anód kaparéka (kapható fürdõszoba-víz szerelvény boltokban 1000Ft) tökéletesen megfelel tûzgyújtásra.

http://elektroexpressz.hu/shop_ordered/5495/shop_pic/unas_515642.jpg?time=1402424977 (http://elektroexpressz.hu/spd/unas_136999/OR-BAN201-100x18-M6x180-aktiv-anod-olasz-bojler-IS)

Mizu
10-04-2014, 07:05 AM
Kiváló a videó! :thumbup
Egyszerû földi halandó számára szinte varázslat. :D

Van esetleg listád milyen tárgyakat tudunk felhasználni így?

Mizu
10-04-2014, 02:53 PM
A magnéziumtömb lényege, hogy kiváltja az élesztéket..szerintem próbáld indítani arclemosó párna nélkül és úgy ki fog derülni, hogy milyen szinten izzik be a magnézium:) Amúgy ez a fajta még nekem is hiányzik a készletbõl..szívesen támaszkodnék a tapasztalásaidra mielõtt rendelek egyet:thumbup

Kipróbáltam gyorsan, mert ma nem sok idõm volt.

Elõször nagyobb forgácsokkal, de a képen is látszik, hogy nem volt kielégítõ az égés. Szerintem sok forgács ment feleslegbe, mert nem égett el.

3998

A 2. próbánál, már odafigyelve és piszmogva apro részeket próbáltam leválasztani.
Szikrázás után szintén könnyen gyulladt, de tökéletesebb volt az össz égés.

3997

Belegondolva lehet a kapkodás eredményeként az elsõ próbánál, nem volt annyira egy kupacba húzva a forgácsok.
Lehet úgy egymást gyújtotta volna?

Még 1 próba.

Nagy forgácsokkal és kicsikkel.
3999
Kb. 100 Ft-s nagyságú a kupac
A szikrák mentek rá, de nem gyulladt. Természetesen le is vertem az egészet. (béééénaaaa!)

Arra azért jó volt, hogy a köv. kupacot már széthúztam kissé, hogy a kis forgácsokat is érje a szikra.
4000

Indúlt szépen
4001 4002 4003

A lényeg, hogy mûködik magában is. :thumbup
Mindenképpen javasolt a kipróbálás kis-nagy forgácsokkal, kis és széthúzott kupaccal. Hasznos tapasztalat lehet, amit nem élesben kell majd próbálgatni.

aksurv
10-04-2014, 06:03 PM
Húzd vizes falevélre, akkor nem megy szét, és nem fújja el a szél.

Grafitos
10-05-2014, 01:21 PM
No..jókis tesztet hoztál össze..köszönjük a részletes bemutatást, meg a képeket is:beer:
így legalább az is kiderült, hogy a fekete pernye az arclemosóból származott:)

Kipróbáltam gyorsan, mert ma nem sok idõm volt.

Elõször nagyobb forgácsokkal, de a képen is látszik, hogy nem volt kielégítõ az égés. Szerintem sok forgács ment feleslegbe, mert nem égett el.

3998

A 2. próbánál, már odafigyelve és piszmogva apro részeket próbáltam leválasztani.
Szikrázás után szintén könnyen gyulladt, de tökéletesebb volt az össz égés.

3997

Belegondolva lehet a kapkodás eredményeként az elsõ próbánál, nem volt annyira egy kupacba húzva a forgácsok.
Lehet úgy egymást gyújtotta volna?

Még 1 próba.

Nagy forgácsokkal és kicsikkel.
3999
Kb. 100 Ft-s nagyságú a kupac
A szikrák mentek rá, de nem gyulladt. Természetesen le is vertem az egészet. (béééénaaaa!)

Arra azért jó volt, hogy a köv. kupacot már széthúztam kissé, hogy a kis forgácsokat is érje a szikra.
4000

Indúlt szépen
4001 4002 4003

A lényeg, hogy mûködik magában is. :thumbup
Mindenképpen javasolt a kipróbálás kis-nagy forgácsokkal, kis és széthúzott kupaccal. Hasznos tapasztalat lehet, amit nem élesben kell majd próbálgatni.

Pityubá
10-05-2014, 01:54 PM
Kiváló a videó! :thumbup
Egyszerû földi halandó számára szinte varázslat. :D

Van esetleg listád milyen tárgyakat tudunk felhasználni így?
Nem készült lista, viszont több gép és motor alkatrész készül magnézium ötvözetbõl. (motorfûrész, cross motor blokk stb...)
Ezeket felületükön megjelenõ szürke színrõl lehet felismerni és kaparék begyújtásával tesztelni, annál jobb a gyújtási eredmény minél magasabb az ötvözet magnézium tartalma. Javasolt ennél a módszernél is (mint a videómon is látható) finomszemcsés kellõ mennyiségû kaparékot készíteni.
Késem fokán kiképzett 90°-os kaparóélt, vagy laposreszelõt használok kaparék/reszelék készítésnél.
Csak halkan mondom kevés vasoxid por hozzákeverése még látványosabbá teszi a tûzgyújtást, ezt Termit (http://boob.prv.pl/pliki/termit.php) nek nevezik.

http://static.centrumnet.hu/lap/UserFiles/www.szilveszter.centrumnet.hu/Image/tuzijatek/tuzijatek2.jpg

Zacskóbicska
10-15-2014, 07:39 AM
Egy érdekesség, bár én nem teszteltem.

[URL="http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/tuzgyujtas-mobillal-7507[/URL]

Pityubá
10-15-2014, 09:11 AM
Egy érdekesség, bár én nem teszteltem.

[URL="http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/tuzgyujtas-mobillal-7507[/URL]
Nos a rádióadó kimenõ adóteljesítménye határozza meg az alufóliában indukálódó hõt.
Mindenesetre akkora teljesítményû adót nem szívesen tennék a fülemhez. ;)
Á mikróba kell tenni a petróleumos alufóliát. Sokkal hatásosabb a tûzgyújtás. Nehogy kipróbáljátok otthon ! :D

Henrietta1
10-15-2014, 12:41 PM
Tudja valaki, hogy mi az a "hosszú tûz"? (Nem biztos, hogy ez a pontos neve, de én csak ezen a néven hallottam.) És hogyan kell az ilyen típusú tüzet megrakni?

Henrietta1
10-15-2014, 12:45 PM
Köszönöm szépen! :)

Henrietta1
10-15-2014, 12:46 PM
Ja, és légyszi gyakoroljuk majd a többi tûzrakási módot is, mert kicsit elfelejtettem. :(

Pityubá
10-15-2014, 07:18 PM
Tudja valaki, hogy mi az a "hosszú tûz"? (Nem biztos, hogy ez a pontos neve, de én csak ezen a néven hallottam.) És hogyan kell az ilyen típusú tüzet megrakni?
Jól írtad Heni az a neve, kitûnõ hõsugárzó tûz. Túlélés szempontjából oktatott tûzfajta. 2 oldalt biztonságos távolságra ferde ponyvát feszítünk és középen, hosszában parázsló tûz hõje egész éjszaka képes melegíteni.
2 db kb 30cm átmérõjû, kb 2 méter hosszú farönköt hosszában egymásra helyezünk (4db vastag karó segítségével, hogy ne dõljön le a felsõ rönk) és a két rönk közt gyújtjuk meg a tûzet aprófa segítségével.
Kint alvással egybekötve szívesen megmutatnám néktek, de a nagy távolság miatt részemrõl a bemutató nehezen oldható meg. :rolleyes:

Henrietta1
10-15-2014, 08:39 PM
Köszönöm szépen a választ! :)

Pityubá
10-20-2014, 08:21 PM
Ma újra hand drill gyakorlás volt, száraz kerti Yucca virágszárral.
A virágszár vastagabbik végét 30cm hossz levágtam, D keresztmetszetre lapoltam.
A hosszabb vékonyabb részt alaposan megtisztítottam a bütyköktõl, csiszolópapírral is, majd a vastagabbik végét kb 70° os szögben kihegyeztem.
A talpnak használt részbe késsel mélyedést készítettem. Elkezdtem a tûzfúrást, füstölt és mélyült a lyuk ekkor készítettem el a talp oldalába a V kivágást, hogy legyen hol kipotyogni a forró fapornak.
Folytattam a tûzfúrást kb 20mp múlva elegendõ füstölgõ fapor kupac képzõdött a talp V kivágásában és az izzásban is maradt.
Már csak élesztékbe kellett raknom és fújással fellobbantani a lángot.

http://kepfeltoltes.hu/141020/handdrill1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/141020/handdrill4_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Bocs a képek minõségéért csak teló volt nálam.
Készítek majd videót is, természetesebb környezetben (és nem a szerszámos bódéban). :rolleyes:

Grafitos
11-26-2014, 01:05 PM
Ezt szeretném elkészíteni és kipróbálni legközelebb...THUMB LOOP HAND DRILL a neve- vagyis hüvelykujj hurkos tûzfúró.
Nagyon tetszik ez a kis hurok adalék a pálcához..ha ezt használja az ember nem kezd el levándorolni a kéz és nem kell újrafogni állandóan... így folyamatosabb lehet a súrlódás. Elkészítése pedig 1 percel tart tovább..Ja és lényegesen egyszerûbb konstrukció, mint egy tûzfúró íj.
Valakinek tapasztalat?
4361
4362
4363

Pityubá
11-26-2014, 09:00 PM
Ki fogom próbálni, elég kézkímélõnek tûnik. :thumbup

mossberg-operator
01-13-2015, 07:11 PM
http://www.elitereaders.com/start-fire-with-battery-and-gum-wrapper/

Pityubá
01-13-2015, 10:44 PM
Megtekinthetõ Youtube csatornámon tûzgyújtás csokipapírral elemmel videó.

https://www.youtube.com/watch?v=4yXu_6jpKNo#t=22

Sikerrel kipróbáltam a kézi tûzfúrást száraz solidago szárral.
Hazánkban elterjedt mézelõ növény. Íme a hozzávalók.
Fûzfából hasított deszkatalpat és növényvédelmi faragókést használtam.
Sajna erõs szél fújt, bementem a szerszámos bódémba és ott folytattam.
Nem volt kedvem élesztéket keresgélni, használt géprongyot tettem a talp alá,
erre hullott az izzó fapor. Képen látható a vörösen izzó fapor kupac.

4807 4808 4809

Bowman
01-19-2015, 07:53 PM
Nem a tûzgyújtásról, inkább az élesztékrõl szól az alábbi kép. Két ujjnyi széles hullámpapír csík, gyertyaviszba áztatva.
A madzagnál fogva könnyen gyújtható, pld kis vattával, szikravetõvel. Lehet, hogy a szétszálazott kender madzag közvetlen szikrával is gyújtható, de azt még nem próbáltam. Mérettõl függõen 11-13 percig szokott égni. Önmagában annyi hõt ad, hogy egy zacskós kávéra való vizet fel lehet vele melegíteni. Ez persze nettó pazarlás. Inkább élesztéknek gazdaságosabb. 4919

Pityubá
01-19-2015, 08:07 PM
Nem a tûzgyújtásról, inkább az élesztékrõl szól az alábbi kép. Két ujjnyi széles hullámpapír csík, gyertyaviszba áztatva.
A madzagnál fogva könnyen gyújtható, pld kis vattával, szikravetõvel. Lehet, hogy a szétszálazott kender madzag közvetlen szikrával is gyújtható, de azt még nem próbáltam. Mérettõl függõen 11-13 percig szokott égni. Önmagában annyi hõt ad, hogy egy zacskós kávéra való vizet fel lehet vele melegíteni. Ez persze nettó pazarlás. Inkább élesztéknek gazdaságosabb. 4919
Híjjnye de durrantós formája van.
Nékem is van kis zacsira való, a Svédfáklyát gyújtjuk be véle.
Fõzésre még nem próbáltam, kicsit kormol.

Bowman
01-19-2015, 08:58 PM
Kormol? Nem kicsit! Nagyon!
Csak azért próbáltam kávéval, hogy megtudjam, mekkora hõt tud leadni. Tûzifa nélkül pazarlás használni

venosz
02-19-2015, 08:04 PM
Vettem egy anódrudat, elméletben magnézium, a boylerbe való, de nem szikrázik, hiába ütögetem a kés fokával.:( acéllal kel csihatolni nem?

mmilan21
02-19-2015, 08:26 PM
Vettem egy anódrudat, elméletben magnézium, a boylerbe való, de nem szikrázik, hiába ütögetem a kés fokával.:( acéllal kel csihatolni nem?
A magnéziumra kell a szikrákat vetni amit pl. egy ferrocérium rúdon kés élével való határozott, gyors "fenõ" mozdulattal idézhetünk elõ.
A magnézium ettõl gyullad be, nem egymagában. Legalábbis tudtommal.

fisligery
02-19-2015, 08:42 PM
A szikravetõt a kés kaparóélével kell mûködtetni mert ha az élén húzod akkor kimegy a kés éle.:)

MacIver
02-20-2015, 04:03 PM
A magnézium, amíg tömb, tûzveszélyességét tekintve stabil, nem gyullad. A magnéziumreszelék a tûzveszélyes (amíg fokozatosan el nem oxidálódik a felülete, tehát reszeléstõl számítva egyre kevésbé gyullad). Tehát a tiszta magnéziumrúd nem fog szikrát hányni. Fõleg nem ütögetéstõl, mert csak egy acél eszköz durva szélének ("élének") a húzására vet szikrát a ferrocerium (ötvözete).

mmilan21
02-21-2015, 07:36 AM
A szikravetõt a kés kaparóélével kell mûködtetni mert ha az élén húzod akkor kimegy a kés éle.:)

Vagy, ha van egy törött finom recés késpengéd egy olcsó késbõl(a markolat után közvetlen tört el)-nekem speciel-, akkor az is megteszi.
Bele van rakva a tûzgyújtó felszerelésembe.
Igaz ez extrém eset, mert ritkán törik el "olcsó" kés, de ennél pengénél jobban egyik másik sem tud szikrát vetni, legalább is nálam.

Pityubá
02-21-2015, 08:52 AM
Annyit tennék hozzá, a bojleranód 75% magnézium, 25% alumínium.
Ahogy már leírták ennek a finom forgácsát kell, ferrocérium rúddal keltett szikrával begyújtani.
Tehát a bojleranód csupán a magas hõvel égõ, vízmentes gyújtós szerepét képezi a tûzgyújtásban.
Meggyújtható szikravetõvel a motorfûrész burkolat kaparéka is, van olyan jó mint a bojleranód.

https://www.youtube.com/watch?v=JnimZIKKuIk

Zacskóbicska
02-21-2015, 09:03 AM
Híjjnye de durrantós formája van.
Nékem is van kis zacsira való, a Svédfáklyát gyújtjuk be véle.

Miért nem magnézium szalagot használsz erre? Kisebb helyen elfér és meggyulladás után nem zavarja a víz sem. Igaz, meggyújtani nem túl könnyû, ahhoz vagy öngyújtó, vagy egy már meglévõ tûz kell. (A gyertya lángja nem elég meleg.)

Pityubá
02-21-2015, 09:43 PM
Miért nem magnézium szalagot használsz erre? Kisebb helyen elfér és meggyulladás után nem zavarja a víz sem. Igaz, meggyújtani nem túl könnyû, ahhoz vagy öngyújtó, vagy egy már meglévõ tûz kell. (A gyertya lángja nem elég meleg.)
Jó 5 let a magnézium szalag ki is próbálnám ha lenne, gõzöm sincs hol lehet venni. :rolleyes:

venosz
02-22-2015, 08:37 AM
Eladó a magnézium rudam :D 1500 ft 31 mm átmérõ kb 270 mm hosszú, vagy ferrocérium rúdra cserélném :D

aksurv
02-22-2015, 07:07 PM
Annyit tennék hozzá, a bojleranód 75% magnézium, 25% alumínium.
Ahogy már leírták ennek a finom forgácsát kell, ferrocérium rúddal keltett szikrával begyújtani.
Tehát a bojleranód csupán a magas hõvel égõ, vízmentes gyújtós szerepét képezi a tûzgyújtásban.
Meggyújtható szikravetõvel a motorfûrész burkolat kaparéka is, van olyan jó mint a bojleranód.

https://www.youtube.com/watch?v=JnimZIKKuIk

Szépen gyújtasz Pityu a szikravetõvel, és a kés is fõleg a kaparóél nagyon rendben van. Gratulálok tanulságos videó, nem gondoltam ilyen lehetõségre.
Milyen eszközök kapnak még ilyen burkolatot?

Pityubá
02-22-2015, 09:51 PM
Szépen gyújtasz Pityu a szikravetõvel, és a kés is fõleg a kaparóél nagyon rendben van. Gratulálok tanulságos videó, nem gondoltam ilyen lehetõségre.
Milyen eszközök kapnak még ilyen burkolatot?
Ezt többen is kérdezték. Nehéz lenne itt felsorolni az összes motorfûrész, motorosfûkasza típust.
Forgattyúház is abból készül, szürkés szín árulkodhat a magnézium tartalomról.
Kisgépjavító mûhelybõl hoztam törött burkolatokat, azokkal gyakorlatoztam, ott adnak néktek is törött darabokat.

beargrylls
03-01-2015, 05:38 PM
Sziasztok!
már olvasom egy ideje a blofot de ilyen tûzbeindító tablettákról
pl.:Esbit vagy wetfire

Törölt_fórumtag2
03-02-2015, 07:14 AM
Aksurv!

Eszembe jutottál, amikor az egyik kezem nem mûködött.
Azóta, mindig van a zsebemben egy öngyújtó is.:D

Pityubá
03-02-2015, 08:46 AM
Sziasztok!
már olvasom egy ideje a blofot de ilyen tûzbeindító tablettákról
pl.:Esbit vagy wetfire
Kellemes olvasgatást. :D
Ha ételt melegítünk, Esbit kevésbé, de a Wetfire az bekormozza az edényt.

aksurv
03-02-2015, 06:46 PM
Aksurv!

Eszembe jutottál, amikor az egyik kezem nem mûködött.
Azóta, mindig van a zsebemben egy öngyújtó is.:D
Jobb késõbb, mint soha, és nagyon megtiszteltél, hogy elmondtad. Köszönöm.

Törölt_fórumtag2
03-02-2015, 06:52 PM
Jobb késõbb, mint soha, és nagyon megtiszteltél, hogy elmondtad. Köszönöm.

Mindössze, csak belátom, ha valamiben másnak is volt igaza.

aksurv
03-02-2015, 07:05 PM
Mindössze, csak belátom, ha valamiben másnak is volt igaza.
Én alapból azt tanítom gyerekeknek, hogy következõ öt dolog mindig van nálad, ebben a fontossági sorrendben:
Kés
Tûzgyújtó
Lámpa
Iránytû
Mobil

Miután mindegyik fontos ezért érdemes duplikálni, v. akár triplázni õket.
Én három tûzgyújtót tartok magamnál, egy gázos a multifogó mellett, találtam egy régi szürke primus csonkot (ez volt a legjobb) a kulcstartón, a táskában pedig egy benzines lezárt kis mogyoró öngyújtót.

Törölt_fórumtag2
03-02-2015, 07:11 PM
Én alapból azt tanítom gyerekeknek, hogy következõ öt dolog mindig van nálad, ebben a fontossági sorrendben:
Kés
Tûzgyújtó
Lámpa
Iránytû
Mobil

Miután mindegyik fontos ezért érdemes duplikálni, v. akár triplázni õket.
Én három tûzgyújtót tartok magamnál, egy gázos a multifogó mellett, találtam egy régi szürke primus csonkot (ez volt a legjobb) a kulcstartón, a táskában pedig egy benzines lezárt kis mogyoró öngyújtót.
Az a szörnyû, hogy egyetértünk.:D

aksurv
03-02-2015, 07:18 PM
Az a szörnyû, hogy egyetértünk.:D
Én türelmes ember vagyok, majd a többiben is egyet fogunk... :thumbup
Egyébként szerint a legtöbb dologban nincs nagy különbség a a kettõnk véleménye között, fasz politikai dolgokon szoktunk csak vitatkozni.

MacIver
03-02-2015, 11:58 PM
.

Törölt_fórumtag2
03-03-2015, 11:22 AM
Én türelmes ember vagyok, majd a többiben is egyet fogunk... :thumbup
Egyébként szerint a legtöbb dologban nincs nagy különbség a a kettõnk véleménye között, fasz politikai dolgokon szoktunk csak vitatkozni.
Szerintem is, hagyjuk a politikát. Csak arra jó, hogy összeugrassza az embereket.
Amíg egymást marjuk, addig a gyökér politikusok jól élnek.

WestBam
03-03-2015, 11:33 AM
Múlt héten beruháztam egy LMF nagy svéd (http://www.mountex.hu/termek/10504-068-0/light_my_fire_firesteel2.0_army_tuzgyujto) szikravetõbe. Elsõ próba zsepivel nem ment de a tamponnal azonnali volt a sikerélmény, ez biztosan megéri a pénzét.
Beszereztem 10doboz vihargyufát (http://www.overlandbudapest.hu/catalogsearch/result/?cat=0&q=gyufa&dir=desc) is, még az is jól jöhet, enni nem kér helyem meg van ahol tároljam szûkösebb idõkre.
Még nagyobb mennyiségû gyújtót szeretnék eltenni csak értelmes forrást nem találtam ahol jó áron adnák õket. Esetleg ha valakinek van tippje ne tartsa magában.
5139

yeahno
03-11-2015, 11:34 AM
Olyan irományt keresek amiben tömören vázlatszerûen, isten bocsá illusztrálva vannak az extrémebb tûzgyújtási módok is Kémiai, optikai, súrlódáson alapulók, elektromos stb.

Más túléléssel kapcsolatos cheat sheetet is keresek mindhiába, például a kocsiban is jó lenne tartani egy puskát amit átfutva kiderül hogy ha például felforr a hûtõvíz akkor mitévõ legyen az ember, problémák - megoldások, pl mi utal arra hogy lemerült az aksi, megoldásként bikázás menete, aksi melegítés stb.

WestBam
03-11-2015, 12:29 PM
Olyan irományt keresek amiben tömören vázlatszerûen, isten bocsá illusztrálva vannak az extrémebb tûzgyújtási módok is Kémiai, optikai, súrlódáson alapulók, elektromos stb.

Más túléléssel kapcsolatos cheat sheetet is keresek mindhiába, például a kocsiban is jó lenne tartani egy puskát amit átfutva kiderül hogy ha például felforr a hûtõvíz akkor mitévõ legyen az ember, problémák - megoldások, pl mi utal arra hogy lemerült az aksi, megoldásként bikázás menete, aksi melegítés stb.
Autós témában tudok segíteni de nagy csodát ne várj, a mai autók olyan szinten elektronikától függõek, hogy nagyon nem lehet az út szélén megbütykölni.
A legfontosabb talán, ha lehetõséged van akkor teljes értékû pótkereked legyen az autóban, ne mankókerék! Ehhez kell egy a kerékcsavarokhoz passzoló kerékkulcs is. Ha ez megvan akkor sokkal többet sajnos nem tehetsz :hogymi:
Ha felforr a hûtõvíz akkor baj van, lehet több probléma is, leginkább jellemzõ ha nincs különösebb baja az autónak akkor a vízszivattyú lapátkereke letört/elkopott/megette a hûtõfolyadék. Ezzel nagyon nem tudsz mit tenni a semmi közepén.
Lemerülõ akkura már utalhat az indítás közbeni szokatlanabb hangok, kattanások, hosszabb indítási idõ is bár az újabb autókban a gyújtáskapcsolóval már csak jelet adsz és az indítás folyamatát is egy elektronika végzi el helyetted. Ha már eléggé lemerült jellemzõ kattogó hangot ad az autó, ekkor még betolni be lehet az autót és menni is fog de semmi nem garantálja azt, hogy járatás után ismét be fog indulni. Sajnos annyira magas az energiaigénye a mostani autóknak, hogy sokszor hiába járatod annyira minimális amit visszatölt az akkuba, hogy ha annak baja van csak külsõ segítséggel lehet feltölteni. Ha még fel lehet. Cellazárlat esetén pl. nem tudod, kuka az akku.
Bikázni minél vastagabb kábellel és rendes nagy krokodil csipeszekkel tudod, ezekkel a filléres ceruza vastagságú kábelekkel sokszor nem lehet átvinni kellõ mennyiségû áramot. Ilyet esetleg célszerû beszerezni. Nem olcsó de egyszer kell megvenni az életben, el nem tud romlani. Itt egy cikk (http://totalcar.hu/magazin/technika/2013/11/16/szerszam_szombat_bikakabel/) amiben minden le van írva. Magadnak is elkészítheted ha akarod de meg is veheted boltban a rendes kábelt. Akksit ne melegíts, legalábbis úgy ne, hogy tüzet raksz köré. Télen szokás néhány embernél, hogy estére beviszi az akkut, reggel meg a szobahõmérsékletû akkut beteszi és indít-indul. Ez szerintem fölösleges macera, sok autónál olyan hülye helyen van ráadásul, hogy macerás is lenne a kikapom magammal viszem dolog. Ha jó az akku akkor hidegben-melegben indít. Ha krákog akkor lehet töltögetni és még használni akár évekig is, csak kérdés célszerû-e.
Ha régebbi típusú autód van akkor sokkal jobb helyzetben vagy szerelhetõség szempontjából. Viszont a mindennapi használat során jelenleg visszás a dolog. Sokat fogyasztanak, nem mennek annyira jól, ugye a környezetvédelmi besorolásuk is más ami miatt akár korlátozás alá is kerülhet a használatuk, Budapesten a tervezett dugódíj mértéke is függ a környezetvédelmi besorolástól.

Pityke11
03-11-2015, 07:47 PM
Üdv!
Nagyon jol irja WestBam!Annyit tudnék akksi ügyben segiteni,hogy ha elmész egy akkus boltba,ott meg tudják neked nézni hogy milyen állapotú az akksid.De ez inkább elõrelátás mint javitási trükk.Nekünk is van ilyen kütyü a mûhelyben és egész nagy biztonsággal megmutatja az akksi állapotát.Lehet még indit de már nem az igazi és a szakik tapasztalatbol megmondják h mennyit bir még vagy cserélni kell.

Pityubá
04-01-2015, 12:06 PM
Múlt héten beruháztam egy LMF nagy svéd (http://www.mountex.hu/termek/10504-068-0/light_my_fire_firesteel2.0_army_tuzgyujto) szikravetõbe. Elsõ próba zsepivel nem ment de a tamponnal azonnali volt a sikerélmény, ez biztosan megéri a pénzét.
Beszereztem 10doboz vihargyufát (http://www.overlandbudapest.hu/catalogsearch/result/?cat=0&q=gyufa&dir=desc) is, még az is jól jöhet, enni nem kér helyem meg van ahol tároljam szûkösebb idõkre.
Még nagyobb mennyiségû gyújtót szeretnék eltenni csak értelmes forrást nem találtam ahol jó áron adnák õket. Esetleg ha valakinek van tippje ne tartsa magában.
5139
Remek cuccok én is ezeket használom, a nagy Svéd a legjobb (és a legdrágább) a kategóriájában.
Hordok magamnál jól záródó dobozban gyantás Erdeifenyõ kaparékot, kitûnõ gyújtós. (foklának,fatwoodnak nevezik) :thumbup

Ha nem akarsz ílyen Buscraft cuccot hordani, akkor néked erre van szükséged. (http://alagyujtos.com/alagyujtos)
Egy kockát szétmorzsolsz belõle, és illik 1 húzásra begyújtani, tartósan erõs lángja van. Hiszen erre tervezték.
Túlélõsök most morgolódnak rám, nem autentikus vásárolt cucc ajánlása miatt. Mea kulpa, megszaggatom ruházatom és hamut szórok a fejemre. :D

http://svn.alagyujtos.com/uploaded_images/grill20.jpg

LSVF
04-02-2015, 08:43 AM
Én Pityubá által javasolt kockát BG-s szikravetõvel is be tudtam gyújtani( meg amásik fajtákat is, de van lmf-em is természetesen), pedig sokan szidják.
Erdei fenyõ kaparék is erõsen ajánlott.:thumbup

hillicker
04-03-2015, 05:26 PM
Tûzszerszámot szeretnék vásárolni. Light My Fire 2.0 Army vagy Doan magnesium fire starter ? Melyiket érdemesebb megvenni ? Ki melyiket ajánlja és miért ?

fisligery
04-03-2015, 06:03 PM
Nekem személy szerint csak az lmf-el van tapasztalatom így azt ajánlanám, ha magnézium kell vegyél egy boy leranódot kb 1500 egy darab és nem kicsi.:)

Zacskóbicska
04-05-2015, 07:43 AM
Tûzszerszámot szeretnék vásárolni. Light My Fire 2.0 Army vagy Doan magnesium fire starter ? Melyiket érdemesebb megvenni ? Ki melyiket ajánlja és miért ?

Korábban írtam egy összehasonlításról. Szerintem tök mingegy a fajtája. Nekem van vagy 5 féle a noname-tól BG-ig, de mindegyik ugyanúgy viselkedik. Nagy a valószínûsége, hogy a ferrocériumot ugyanaz a kínai cég állítja elõ mindegyikhez, legyen az svéd, amerikai, angol vagy akármilyen. Egyedül a hozzá mellékelt kaparókban találtam különbséget. Vegyél az e-bayról egy ujjnyi vastag 10 centist Kínából, tutira az lesz a legjobb és legolcsóbb.

hillicker
04-05-2015, 09:33 AM
Ebay-ról drága a szállítás, és angolul sem tudok.

hillicker
04-05-2015, 09:34 AM
Egyébként egyszer vettem egy Light My Fire szikravetõt, és mi volt a doboz hátuljára ragasztott papíron ? Származási hely kína.

Pityubá
04-05-2015, 03:15 PM
Egyébként egyszer vettem egy Light My Fire szikravetõt, és mi volt a doboz hátuljára ragasztott papíron ? Származási hely kína.
Azt hallottam amit nem Kínában gyártanak, az nem is eredeti. :D
Megvan még Light My Fire szikravetõ ?

hillicker
04-05-2015, 03:44 PM
Megvan a szikravetõ persze. Egyébként Scout modell. És nagyon gyorsan kopik, pár percig szórakoztam vele és már a fele nincs meg.

Pityubá
04-05-2015, 09:31 PM
Megvan a szikravetõ persze. Egyébként Scout modell. És nagyon gyorsan kopik, pár percig szórakoztam vele és már a fele nincs meg.
Mi a katonai kivitelt használjuk (https://www.mountex.hu/termek/10504-068-0/light_my_fire_firesteel2.0_army_tuzgyujto), sokkal vastagabb tovább tart.
Ferrocérium rúd végén hüvelykujj támasszal (ha kés kaparóélét használjuk) rövidet sercintünk. Tehát mindig a rúdvég kopik és nem a közepe, amíg el nem fogy.
Nézd meg ezen a videómon is ezt használom. (https://www.youtube.com/watch?v=JnimZIKKuIk)
Rúd takarékosság céljából nagyon gondosan választjuk - elõkészítjük a gyújtandó anyagot.
Általában 1-et sercintünk, ha csak másodikra sikerül a gyújtás ezzel a szikravetõvel, már ferdén néznek ránk társaink.
Valóban ez tûnik a legpuhább típusnak, viszont életlen acél is tud vele szikrát kelteni, és nagy hidegben sem keményedik meg annyira a rúd.
Vannak akik más típust szoktak meg, mûködik mindegyik, lehet mindet egy helyen gyártják. :D
Ha reám hallgatsz azt tanácsolom néked (ha telik reá pénzed) maradj ennél a márkánál.

http://www.mountex.hu/sl1r/w1000-h1000/www/mountex/webroot/upload/1_termekfotok/outdoor_konyha/tuzgyujtok/lmf-firesteel-2-army-narancs.jpg

Zacskóbicska
04-06-2015, 06:19 AM
Ebay-ról drága a szállítás, és angolul sem tudok.

700-1000 Ft, türelmedtõl függõen szállítással együtt. Ennél olcsóbbat egyetlen boltban sem kapsz. A múltkor láttam olyat is, hogy 5-öt árultak 2000-ért, benne a postaköltség.

hillicker
04-06-2015, 06:51 AM
Nekem eddig a tûzgyújtó eszközök közül az íjas tûzfúró jött be legjobban. Mindíg mûködik, 1x amikor kint hagytam 2 napig az esõben utána még mindíg mûködött. Ha elkopik, csak kifaragok egy újabb fát. Nem kerül pénzbe.

Pityubá
04-06-2015, 06:55 AM
Nekem eddig a tûzgyújtó eszközök közül az íjas tûzfúró jött be legjobban. Mindíg mûködik, 1x amikor kint hagytam 2 napig az esõben utána még mindíg mûködött. Ha elkopik, csak kifaragok egy újabb fát. Nem kerül pénzbe.
Ingyen van, univerzális mindenhol használható, és Angol nyelvtudás sem kell hozzá. :D

mossberg-operator
05-28-2015, 06:38 AM
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=432640186910158&id=264096043764574

Ihasz Laci
06-13-2015, 11:02 AM
https://www.youtube.com/watch?v=is1gTgrdUEg&list=PLRMS9rkv8u3sePy7W4kO32BZXfRKid3D9&index=15

egy eleg egyszeru kis hazi praktika. nehany teamecsest felolvasztottam egy kismeretu fazekban aztan az olvadt viaszba martottam egy papir zsepit, vatta gombocot es egy tampont. miutan megszaradtak rendesen keszen is lettek. konnyu meggyujtani oket, jol egnek es hosszan. gyujtosnak tokeletesek.

Pityubá
06-13-2015, 01:54 PM
Nagyon 5 letes, többen több fajtát készítettünk már.

Ihasz Laci
08-11-2015, 09:01 PM
nemreg fedeztem fel ezeket a tuzgyujto termekeket. a zip nevu ceg gyartja oket. az elso egy tuzgyujto kocka. hasonlit az esbit gyujtos kockakhoz. a masodik egy erdekesebb dolog a firelog-tuzelohasab ami egy alkar nagysagu hasab papir, faforgacs meg valamilyen uzemanyag keverekebol all es iszonyat jol eg.
itt nezhetitek meg, hogy mukodnek: https://www.youtube.com/watch?v=ME70dJME9t4

mossberg-operator
09-04-2015, 12:59 PM
https://www.facebook.com/video.php?v=1587858148146246

Salmo
09-04-2015, 03:58 PM
Jaj... régi szép idõk. Lánykoromban rengeteg Li-po aksit tüzet csináltunk a cimborákkal. ( a 20-30C-s 40-50 töltési ciklust megélt aksikat jobbnak láttuk így megsemmisíteni. Mondjuk mi nem ilyen önveszélyes módon csináltuk.....)

Zacskóbicska
09-07-2015, 05:53 AM
Mi a katonai kivitelt használjuk (https://www.mountex.hu/termek/10504-068-0/light_my_fire_firesteel2.0_army_tuzgyujto), sokkal vastagabb tovább tart.
Ferrocérium rúd végén hüvelykujj támasszal (ha kés kaparóélét használjuk) rövidet sercintünk. Tehát mindig a rúdvég kopik és nem a közepe, amíg el nem fogy.
Nézd meg ezen a videómon is ezt használom. (https://www.youtube.com/watch?v=JnimZIKKuIk)
Rúd takarékosság céljából nagyon gondosan választjuk - elõkészítjük a gyújtandó anyagot.
Általában 1-et sercintünk, ha csak másodikra sikerül a gyújtás ezzel a szikravetõvel, már ferdén néznek ránk társaink.
Valóban ez tûnik a legpuhább típusnak, viszont életlen acél is tud vele szikrát kelteni, és nagy hidegben sem keményedik meg annyira a rúd.
Vannak akik más típust szoktak meg, mûködik mindegyik, lehet mindet egy helyen gyártják. :D
Ha reám hallgatsz azt tanácsolom néked (ha telik reá pénzed) maradj ennél a márkánál.

http://www.mountex.hu/sl1r/w1000-h1000/www/mountex/webroot/upload/1_termekfotok/outdoor_konyha/tuzgyujtok/lmf-firesteel-2-army-narancs.jpg

Én is leteszteltem ezt a tipust (is) a napokban. Való igaz, hogy ennél a legnagyobb a szikrasûrûség, jól gyújt. A hozzá adott acél is kiválóan használható. Nekem nem tûnt fel, hogy gyorsabban kopna, mint a többi, inkább az ellenkezõje. Nem véletlenül írták rá a katonai kivitelre, hogy 12 000 tûzhöz elég. Az ára 3-4-szerese az olcsó ferrocérium rudaknak. Kétségtelenül jó holmi. Elsõsorban a lusta, hanyag disznóknak ajánlható (amilyen pl. én is vagyok), mert ehhez kevésbé kell vinni mindenféle vattakorongot és egyéb csodaszert, mert ezzel még az enyhén használt papírzsebkendõ, vagy a félig beleizzadt pulóver is meggyújtható. A nedves levegõn tárolt taplót ezzel simán izzásba tudtam hozni, viszont a többivel nem. Valószínû, hogy a szikrák hõmérséklete számottevõen magasabb.

Erdõlelke-íjszelleme
09-07-2015, 09:47 AM
Sok-sok éve használok és tesztelek szikravetõket.
Amiben az LMF jobb - a tévhitekkel ellentétben - a többinél, az ergonómiája (markolat) és a kaparó acél. (Maga a ferrocerium nem sokkal jobb.)
Az "ócska" kínai ferrocerium is megtáltosodik az LMF kaparójával.

Ihasz Laci
01-31-2016, 10:25 AM
a ZIP nevu gyujtos amit szeretek hasznalni. bar ezt az ujat meg nem probaltam. ez a superstarter nevre hallgat es allitolag 26 percig eg.
a kisebb valtozata amit eddig hasznaltam a firelight jol bevalt nalam. are ertek aranyban jobb mint a hagyomanyos gyujtos kockak.
itt angliaban a tescoban lehet kapni. ha otthon is van probaljatok ki jol mukodik!

688768886889

kovu78
02-19-2016, 07:54 AM
https://www.youtube.com/watch?v=oVUQrKnorFw
az orosz hekker srác tippjei

Ihasz Laci
03-28-2016, 11:15 AM
itt a tavasz dagad a ... :)
es a nyirfakereg gyujtes ideje is, ilyenkor lehet nagyon jo minosegu kerget hantani a fakrol es nme kell hozza semmilyen eszkoz sem

7062

ilyen papirlap vekonysagu darabokat lehet konnyen lehantani a fakrol tavasszal. egy zacskonyit szedtem kb 1 perc alatt ami jo par tuzgyujtashoz lesz eleg
7063

es meg a lanyomnak is jutott belole aki beragasztgatta meg kiszinezte oket a rajz fuzetebe

7064

szoval itt az ido a nyirfakereg gyujtesre!

apii
03-28-2016, 01:14 PM

Láncfûrész dekli magnézium alapú! Erre nem is gondoltam! :-)
Mindig tanul az ember!

apii
03-28-2016, 01:29 PM
Sok-sok éve használok és tesztelek szikravetõket.
Amiben az LMF jobb - a tévhitekkel ellentétben - a többinél, az ergonómiája (markolat) és a kaparó acél. (Maga a ferrocerium nem sokkal jobb.)
Az "ócska" kínai ferrocerium is megtáltosodik az LMF kaparójával.

Én a nagy svéd acélját szögbe megéleztem, így sokkal jobb lett. Igaz nekem még a régi, nagy acélos verzió van. Sleipner acéllal is jól mûködik a gyújtó.

shadow177
06-17-2016, 08:33 AM
http://www.banggood.com/Solar-Igniter-Take-Firearms-Emergency-Tool-Gear-Camping-p-1034979.html?utm_source=facebook&utm_medium=cpc_elc&utm_content=Robert&utm_campaign=tools-solar-eu-sm-r35&utm_design=40

Ötletes

LSVF
06-17-2016, 09:45 AM
itt a tavasz dagad a ... :)
es a nyirfakereg gyujtes ideje is, ilyenkor lehet nagyon jo minosegu kerget hantani a fakrol es nme kell hozza semmilyen eszkoz sem

7062

ilyen papirlap vekonysagu darabokat lehet konnyen lehantani a fakrol tavasszal. egy zacskonyit szedtem kb 1 perc alatt ami jo par tuzgyujtashoz lesz eleg
7063

es meg a lanyomnak is jutott belole aki beragasztgatta meg kiszinezte oket a rajz fuzetebe

7064

szoval itt az ido a nyirfakereg gyujtesre!

Szóval csatlakozom az elöttem szólohoz.
Ingyéé van, egy halommal gyûjtöttem én is. Többször gyakorlatoztam már vele.
A fokla a másik javaslat, az is ingyéé van csak be kell gyûjteni.
Ezek valamelyike mindig van nálam, ha meg nincs gyûjtök amennyi kell.
Csak ki a szabadba, a napon nem jár az orvos!

GaborV
06-17-2016, 12:24 PM
Viszont a nyírfakéreg nem kormoz veszettül? (lehet hülye kérdés :D )

Ihasz Laci
06-17-2016, 02:56 PM
Viszont a nyírfakéreg nem kormoz veszettül? (lehet hülye kérdés :D )

De igen kormoz mert az is tele van azzal a cuccal amitol jol eg, viszont kormol, de annyira nem veszes.

TMIB
06-18-2016, 10:12 AM
Egy tipp arra az esetre ha EDC-ben, BOB-ban gyufád van (vagy akárhol). Pár évente cseréld le újabbra, mert akkor is tönkremegy ha száraz. Én direkt elhoztam a régi házból pár doboz régi gyufát, nem tudom hány éve állt ott, talán 10 is megvolt. Aztán mikor itt tüzet akartam vele gyújtani, kis szikrázáson és égett szagon kívül semmi nem lett belõle. Egyszerûen lehetetlen volt meggyújtani a gyufaszálakat.

WestBam
06-18-2016, 12:32 PM
Gyufára semmi esetben sem alapoznám a túlélésem. Igaz van egy gyûjtõnyi elrakva illetve sturmzündholzból is van itthon 10 dobozzal de a szikravetõ és az öngyújtó sok esetben biztosabb megoldás. Szikravetõ nálam csak LMF, ezzel még én is bármit meggyújtok könnyen, a gyújtókról meg nem kell sokat írnom, 250Ft a lidl-ben a 3db-os csomag. Nem pénz érte.

Alfa
06-23-2016, 02:27 PM
Csak a szikravetõ biztos. Öngyújtó pl. nagy hidegben nem mûködik. (A gyufa a legproblémásabb-legérzékenyebb.)

TMIB
06-23-2016, 03:31 PM
Szikravetõ se biztos, a múltkor 20 percen át tököltem egy magnéziumrúddal, de nem akart meggyulladni semmi. Aztán nagy mázlim volt hogy megtaláltam az öngyújtót. Azzal rögtön lett tûz.

Alfa
06-23-2016, 05:55 PM
...biztos annak a kezében, aki ért hozzá. :D
De nyugi, mindent meg lehet tanulni.

TMIB
06-23-2016, 11:40 PM
Régebben az egyik márkával ment, most ezzel a másikkal nem. Kicsit megpörkölte a papírt, de nem gyulladt meg.

WestBam
06-24-2016, 07:22 AM
Vegyél rendes lmf szikravetõt, azzal menni fog tutira. Illetve a technikai részét gyakorold, nem fél méterrõl kell csillagszóróként vetni a szikrát, lassú, határozott pengeszélességnyi mozdulattal kell lehúzni, akkor "testes" szikra fog keletkezni ami meggyújt avart is, a tampon nem játszik, azt "bármi" begyújtja.

TMIB
06-24-2016, 07:31 AM
OHIO van ráírva, szóval nem kínai magnéziumrúd. A másikkal sikerült tüzet gyújtani, de emezzel nem. Nem tudom, majd még próbálgatom.

Alfa
06-24-2016, 10:46 PM
Tulelo: Újságpapírral és hasonló tömör papírral ne próbálkozz, azt baromi nehéz jó eszközzel is. Esetleg papírzsebkendõvel, abba bele tud kapni a szikra.

WestBam
06-25-2016, 07:43 AM
Szerintem amíg van lehetõség csak gyakorlásra addig kell megtanulni minél több anyagot begyújtani. Most már van saját erdeje, így a legjobb az lenne, ha nekilátna tesztelni az ott lévõ növényzetet, hogy mennyire könnyû vagy nehéz begyújtani csak szikravetõvel. Tollaság, kaparék, aljnövényzet. Csak idõ kell, a többi már adott :thumbup

Ihasz Laci
07-01-2016, 10:37 PM
OHIO van ráírva, szóval nem kínai magnéziumrúd. A másikkal sikerült tüzet gyújtani, de emezzel nem. Nem tudom, majd még próbálgatom.

a kinai szikravetok is teljesen jol mukodnek am
csak mashogy mint mondjuk a light my fire szikraveto

2.45-nel egy kinai szikravetot probalok hasznalni ugyanazzal a mozdulattal mint a lmf szikravetot. csak a szikraveto veget kaparom meg lassan es roviden, nem is sikerul. utana gyors es hosszu mozdulatokkal a szikraveto teljes hosszan vegighuzom a kaparot es sikerult vele begyujtani a faforgacsot.
3.15-tol ugyanugy csak a kaparo helyett a kes kaparo elevel
8.20-nal meg az lmf szikraveto. egy mozdulat a kes kaparoelevel csak a szikraveto vegerol eleg is.

az lmf jobban mukodik mert puhabb az anyaga es a kaparaskor tobb anyagot szedsz le belole es tobb szikrat ad.
a kinaiak valamit kisporoltak a szikravetokbol amiert azok olcsobbak es kemenyebbek. ezert maskeppen kell hasznalni oket. viszont ha egyszer rajottel, hogyan mukodnek utana nincs veluk semmi gond lehet hasznalni oket siman.

https://www.youtube.com/watch?v=8p_Pu-tSUho

Ihasz Laci
07-09-2016, 02:35 PM
ez alozo kommentek es beszelgetes vegeredmenyekent csinaltam ezt az ,,oktato'' jellegu videot arrol, hogy hogyan lehet hasznalni a 2 kulonbozo tipusu szikravetot. a dragabbik puhabb anyagu szikravetoket es az olcsobbik kemenyebb anyaguakat maskepp erdemes hasznalni ahhoz, hogy eredmenyesen mukodjenek.

https://www.youtube.com/watch?v=Eq8ijHimEjw

Ihasz Laci
08-01-2016, 05:11 PM
a wales-i kirandulas kozben jopar tuzet raktunk.
szamomra igy nez ki egy rendesen elokiszitett tabortuz:

7348 7349

aztan ha mar egett a tuz szaritottuk a nedvesebb fadarabokat 7350

ez a hosugarzos kialakitas volt az esti futes

7351 7352

a felkorszeruen elhelyezett kovek a hot folfele meg az alvo hely fele tereltek, este jo volt nezni a tuzet elalvashoz 7353

aztan volt alkalmunk gyakorolni tuzet rakni esoben is. az elhelyezes volt a siker titka. a menedek es a fenyofa koze a fa tovebe raktunk tuzet es igy vegig szarazon maradt.

7354 7355

elozoleg a talaj mar elazott igy kellet a szaraz platform a tuz ala 7356

itt is a felkor alaku hosugarzo falat epitettuk a tuz kore es egesz este nagyon jol melgen voltunk tartva

7357 7358

napkozben volt idonk tuzet gyujtani gyakorolni, kiprobaltunk mindenfele, fajta szikravetoket es a nyirfakereg szinte minden alkalommal pillanatok alatt langra kapott. a legjobb gyujtos amit csak a termeszetben lehet talalni, aki teheti gyujtson belole.

7359

doki
08-05-2016, 07:31 PM
http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/0/0/5/3999-Light-My-Fire-Tinder-on-a-Rope

:haha::haha::haha:

WestBam
08-05-2016, 07:39 PM
Én olcsóbban is adok ha kell fokla :haha:

st.jimmy
08-06-2016, 09:46 AM
Amit grafitos csinált az jobban nézett ki, bár nem tudom õ mennyiért akarta árulni

WestBam
08-06-2016, 08:27 PM
Én csak vicceltem. Ott a fokla kint a fenyõkben, miért kellene árulnom? Kimész, keresel és szedsz magadnak. Amennyi kell. Ingyen. Sikerélményért. :thumbup

st.jimmy
08-06-2016, 10:05 PM
Értettem, hogy vicc, csak eszembe jutott, hogy nem ez az elsõ megvásárolható fokla amit látok :D
Amúgy a fórumtárs megközelítése jóval kedvelhetõbb volt, mint ez a termék

Ihasz Laci
08-08-2016, 06:26 PM
az ebay is tele van fokla fatwood hirdetesekkel

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=fatwood&rt=nc&_dmd=2

neha szoktam venni en is. felenk a nyirfa amibol van dogivel de fenyot nem sokat latok amibol jo foklat tudnek kibanyaszni.

Ihasz Laci
08-25-2016, 07:39 PM
hosszu tuz esoben

nem tudom, hogy igy kell-e de mi igy csinaltuk es jol mukodott.

szakado esoben igy gyujtottunk hosszu tuzet:

kezdetnek egy nagy lombos fa alatt kijelolt tuzrakoban tuzet gyujtottunk.
utana amenyirre tudtuk a harom fa ronkrol, amiket a hosszu tuzhoz hasznaltunk, lefaragtuk a kulso azott kerget es jo surun beirdaltuk oket.
aztan a harombol ketott kb 10cm tavolsagra lefektettuk egymas melle. utana a tuzet amit elozoleg gyujtottunk hagytuk leegni es a parazsat beszortuk a ket fa koze.
utana a parazson a ket ronk kozott ujra tuzet gyujtottunk. ezt a tuzet addig taplaltuk mig a langjai olyan magasra nem csaptak, hogy a ket faronk tetejen sorba rakott hasabokat be nem gyujtotta.
miutan a hasabok szepen egtek rajuk tettuk a harmadik ronkot a tetejukre.
ezutan hagytuk, hogy a keresztbe rakott hasabok leegjenek es beessenek a ket foldon fekvo ronk koze. utana kozelebb toltuk a ket ronkot, hogy a harmadik a a ketto tetejen meguljon.

ezutan mar nem volt semmi dolgunk a tuzzel. egett magatol mindenfele segitseg nelkul.

az elokeszuletk eltartottak egy jo oraig. viszont a harom ronk, kb 15cm atmerojuek es 1-1.3m hosszuak, 4 oran keresztul egtek!

7413 7414 7415

Ihasz Laci
09-05-2016, 09:31 AM
a ketto vegulis ossze tartozik igy ide irom nem ket kulon topikba.

taborozas es tuzgyujtas esoben.

hetvegen sikerult a csaladot elvinnem kempingezni es sikerult kifognunk a legnagyobb esot szombatra.
a lanyok nem igazan vannak oda a ponyva alatti alvasert igy satoroztunk.
satort allitani esoben nem egyszeru de azert nem is lehetetlen. csak egy jo nagy ponyva kell hozza. eloszor a ponyvat feszitettem ki es alatta allitottuk fel a satrat igy az nem azott romma az esoben. aztan a sator meg a nagy ponyva koze meg egy ponyvat raktam fel igy egesz nagy szaraz helyet kaptunk.

7434 7435 7436

csak magamat tudom ismetelni, minnel nagyobb annal jobb:) marmint a ponyva. felejtsetek el a poncsokat meg a veszeseti folikat, hogy abbol akartok menedeket epiteni, lehet de az csak kinlodas lesz es nem alvas!

a tuzrakas.
hat az se volt egyszeru. nagykepuen nekialltam, hogy en vagyok a nagy tuzmester aztan az esoviz meg a megaradt talajviz jol elmosta az elso ketto probalkozasomat!
marha nagy mazlim volt, hogy talaltam koveket amikbol tudtam epitkezni. egy nagy laposat korbe pakoltam felkorbe es azon csinaltam tuzet.

7437 7438 7439
7440

de ehhez is nagy ponyva kell. a ponyvat magasan a tuz folott kell kifesziteni. ha kicsi a ponyva nem tudod eleg magasra tenni mert a szeleken bever az eso. ha meg tul alacsonyan van akkor meg fenn all a veszely, hogy a tuz kiegeti.
egy ilyen taborozashoz esoben egy 4x4 es ponyva a minimum ami eleg vedelmet ad az esotol es meg tuzrakashoz is van alatta hely.

Ihasz Laci
09-27-2016, 04:05 PM
a gyakorlas meg a mestereknek se art:)

https://www.youtube.com/watch?v=XrsmTo0ZV5g

GAZDA
09-27-2016, 04:52 PM
Nyírfakéreggel nem szoktál próbálkozni?

Ihasz Laci
09-27-2016, 06:25 PM
Nyírfakéreggel nem szoktál próbálkozni?

de, csak most pont nem volt keznel.

Atyesz
03-20-2017, 10:06 PM
Ha van megfelelõ idõ, meg felszerelés, mindent meg lehet gyújtani. Cikrító, meg tampon. Ok, lángol, és aztán?

Nekem két bevált trükköm van a szar idõben való tûzgyújtásra.

1. Keresek, egy lábon elszáradt fát, amit balta nélkül 5 perc alatt kiborítok, és feldarabolok, úgy fél méteres rönkökké.
De mivel nagy esõben a rönkök közben lehullott aprólék hamar vizes lesz . . .
2. Elõ veszem a ceruza faragómat, amivel az ujjnyi vastag ágakat megháncsolva, majd megfaragva, remek, száraz gyújtósnak valót kapok.
Ha nagyon sürgõs, vagy nagyon vizes, lehet nálad Béres cseppes üvegben benzin, ami kis helyen is elfér, és vitán felül hatékony.
De ha az sem, akkor fém hengerben maszek mécses, vastag kanóccal. Azt néha el sem tudom fújni. Arról szép lassan minden meggyullad.

Zacskóbicska
03-23-2017, 10:30 AM
Mindig jó, ha kéznél van egy tubus technokol rapid. A legjobb tûzgyújtó.

TMIB
03-23-2017, 10:46 AM
Az alkoholos kéztisztító gél is jó. Én azzal próbálgattam a szikravetõt. :)

Zacskóbicska
03-23-2017, 11:04 AM
Jó, csak az a hidegben szoikravetõvel kínlódás az alkohol viszonylag magas lobbanáspontja miatt. És a színtelen lángja miatt könnyen megégeted magad, mert sokszor nem is gondolod, hogy meggyulladt.

Atyesz
03-23-2017, 06:57 PM
És hamar bealszik. Mostanság is lehet kapni olyan technokolt, ami ég?

Al Bundy
03-24-2017, 02:24 AM
Nalam mindig van egy tekercs sparga /keneder/ 150 m hosszban aruljak. Levagok egy fel meteres darabot, azt konnyu szalaira szetszedni es a szikravetovel konnyen meggyullad. Ha meg kotozni kell valamit arra is jo. 1 tekercs 1 dollar. Nekem ez jott be, bar most a hetvegi kirandulason gyujtotem szaraz nyirfakerget, es megprobalom azzal is, mert meg soha nem csinaltam ugy.

Zacskóbicska
03-24-2017, 09:30 AM
És hamar bealszik. Mostanság is lehet kapni olyan technokolt, ami ég?

Igen, megint a "békebeli" formátum van. Jut eszembe, jó a Palmatex is.

Atyesz
03-24-2017, 10:40 AM
Az jó, még a tubus is ezer dologra lehet jó!

Zacskóbicska
03-24-2017, 11:39 AM
A jó "gyújtós" a következõkkel jellemezhetõ:

1. Alacsony lobbanáspont. (Ezen a helyen az alkohol rossz helyezést kap a +12,8 celsiusos értékével. Összehasonlításként a benziné -40 alatti, az acetoné, mint Technokol alapanyag -17. A toluolé, mint a Palmatexben lévõ hígítóé -19)
2. Nagy égéshõ. (Az alkoholé kevesebb, mint fele a benzinének, vagy toluolénak, az acetoné is magasabb.)
3. Ne elegyedjen vízzel. (Az aceton és az alkohol korlátlanul oldódnak, így elõbb-utóbb elveszíthetik a tûzrakásnál jelentõségüket.)

Végereményként elmondható, hogy a nagyobb szénatomszámú anyagok a jobbak egy bizonyos határig. Mert pl. a gázolaj lobbanáspontja már + 40 fok felett van, így a szikravetõtõl hidegben nehezen gyullad meg az azzal átitatott cucc.

Ihasz Laci
11-21-2017, 06:03 AM
a swedish fire torch

ebbol is van tobb fele, fajta modszer, hogyan lehet megcsinalni, begyujtani.
az alap koncepcio, hogy egy ronkot negybe kell hasitani azutan ujra ossze allitani aztan a begyujtani a tetejen.
en igy csinalom:

https://www.youtube.com/watch?v=dgfH3l6ZhaU&lc=z23behaobvnfdhf2zacdp434adouvhmjgj4aoiv1ijtw03c 010c

ami nagy elonye ennek a tuznek, hogy a hasabok tetejere lehet tenni barmifele fozo alkalmatossagot es eleg sokaig eg.

WestBam
11-21-2017, 10:42 AM
Szerinted mikor a gyerekkel a kempingben ezen sütöttük a szalonnát mennyire néztek hülyének vagy ufo-nak? :haha: Elsõre el sem akarták hinni, hogy égni fog. Aztán égett, de még hogy. Mondjuk ennyire nem voltam precíz, de ha csak a közepébe kis ágakat és némi papírt teszel akkor is mûködik szépen. És igen, simán lehet fõzni rajta edényben is. :thumbup

Ihasz Laci
11-21-2017, 04:22 PM
Hat gondolom neztek nagyot hogy mi a fenet csinalsz:)

Ihasz Laci
02-01-2018, 10:44 AM
http://aludjazerdoben.blog.hu/2018/02/01/tabortuz_kempingezeshez

a szemelyes velemenyem arrol miert, nem praktikus dolog tuz melett aludni este.

GaborV
01-14-2020, 12:26 PM
Kis érdekes videó, tûzgyújtás szemerkélõ esõben > ducttappel...

https://youtu.be/L-5g7-AyqHA

cattaro
01-18-2020, 06:09 PM
Csak egy kis személyes tapasztalat: a BOL-ban a narancs/mandarin/citromhéjat mindig a cserépkályha tetejére teszem, hogy az aromás illóolajok kipárologjanak belõle, természetes illatosítóként. A narancshéj tökéletesen kiszárad a nagy hõ hatására, de azért marad benne olajtartalom. Gyújtósként kiváló, nagyon intenzíven, hevesen ég, jól beindítja a köztest (2-5 cm átmérõjû száraz fadarabok). Érdemes lehet félretenni akár túrákra is kiszárított narancshéjat tûzgyújtáshoz, légmentesen lezárt zacskóban/dobozban.

st.jimmy
01-19-2020, 02:42 PM
hát ha ennék ilyeneket, akkor lehet, hogy érdemes lenne :D

Ihasz Laci
01-20-2020, 04:44 PM
tuzgyujtasi sikertelenseg.
semmi kulonos igazabol, csak egy kis erdekesseg, meglepetes (reszemre:) )
tegnap kimentemegy baratommal felfedezni egy regi elhagyatott kofelytot, tok jol hely! felszini kofelyto volt anno, es eleg nagy, valamint mely. itt van nehany kep:

https://www.instagram.com/p/B7gYrg6BF7z/

szoval kimentunk felfedezni, es ha mar ott voltunk akartunk egy kicsit taborozni is, tuzet rakni, kicsit sutogetni. az istennek nem birtunk tuzet rakni. talatunk szaraz kidolt fat, meg az se volt gond, hogy nem volt mit egetni. szepen elokeszultunk, csinaltunk jo sok tollas agat, volt a kozelbe sok nyirfa amirol tudtunk kerget szedni, szoval volt jo gyujtos, szaraz fa es megsem birtuk megtartani a tuzet.
szepen begyulladt a gyujtos, eloszor a nyirfakereg aztan a tollas agak is atvettek a tuzet aztan ennyi. a faagak mar nem akartak egni. haromszor gyujtottunk tuzet, mindegyik alkalommal kb 5 percig egett aztan kialudt, akarhogy probaltuk megtartani a tuzet nem sikerult.
szaraz hideg ido volt, olyan minusz 2-3 fok korul. fingom sincs, hogy mi lehetett a gond. gondoltam megosztom, van ilyen is amikor egyszeruen csak nem akar osszejonni semmi:)

degu
12-01-2021, 07:12 AM
No talan EZ (https://youtu.be/jm6EhAFs6hc?t=462) ideillik.
Onnan indul a video ahol mar vege az unalmas resznek. MA mar maskepp csinalnam :D

Ihasz Laci
12-01-2021, 01:43 PM
No talan EZ (https://youtu.be/jm6EhAFs6hc?t=462) ideillik.
Onnan indul a video ahol mar vege az unalmas resznek. MA mar maskepp csinalnam :D

Privat a video, nem lehet megnezni.

degu
12-02-2021, 07:59 AM
Amator hiba, koszi a jelzest, talan akkor IGY (https://youtu.be/jm6EhAFs6hc?t=449) mukodni fog:)

Ihasz Laci
12-03-2021, 02:55 PM
Amator hiba, koszi a jelzest, talan akkor IGY (https://youtu.be/jm6EhAFs6hc?t=449) mukodni fog:)

9105

Nekem meg mindig ezt mutatja mikor rakattintok a videora ?*♂️

degu
12-09-2021, 02:36 PM
Na most talan engedte antiprivatizalni :D

TESZT (https://youtu.be/jm6EhAFs6hc?t=454)