PDA

View Full Version : Falmászás

Grafitos
01-16-2014, 09:15 AM
Több ponton is csatlakozik a felkészülés témaköréhez ez a mozgásforma.
Megismered a köteleket, csomókat, megtanulsz szakszerûen biztosítani, kötelet rögzíteni, beülõt használni. Ezek akár táborépítés közben, akár menekülés közben is hasznosítható ismeretek.
Remek formában tart edzi a hátat, karokat, lábakat egyaránt és általános erõnlétet ad.
Mint az én esetemben is, segíthet legyõzni a tériszonyt vagy a magasságtól való természetes félelmünket.

Eddig csak boulder teremben voltam, ami a falmászás kötél nélküli formája... itt max 5 méteres falakra mászunk, biztosítás nélkül.

Tegnap azonban kipróbáltam a ropetop mászást, ami már köteles megoldás volt.
Kellett is, mert a legmagasabb fal 13.5 méter magas volt:thumbup
13521353

Remek élmény és sport egyben( ha nem esel le :), mindenkinek javaslom (asszem én maradok a kravnál)

M-torolt_forumozo
01-16-2014, 09:50 AM
Mindenképpen hasznos sport, szívesen csinálnám ha lenne rá lehetõség. :)
Errõl jutott eszembe, van egy "beteg" fickó Indiában aki úgy mászik falat mint a majmok.

http://www.youtube.com/watch?v=Cm91hh9SqXs

Daniui
01-16-2014, 10:29 AM
Szeretem a falmászást fõleg sziklára, nyaranta szoktunk pályát kiépíteni, általában a Csobánkai falakon. Tényleg hasznos, mert megtanulod a csomózásokat, biztosítást, hogyan lehet egy darab kötélbõl beülõt készíteni ami jóval olcsóbb mint amit boltban veszel és sokszor még kényelmesebb is. És ha felmásztál a falra, mert vannak nehéz falak akkor még sikerélményed is lesz. Meg ugye az akadály leküzdõ képességedet növeli és még szórakoztató is.
Az ereszkedés ugyanígy hasznos, menekülésnél ha van egy darab hegymászó köteled emeleti lakásból észrevétlenül tudsz távozni.