View Full Version : Vadat,halat s mi jó falat.....
törölt tag -gl
04-30-2015, 02:13 AM
Jut eszembe a halfasírt. Horgász ismerõsöm mondta a lényeg maradt meg bennem, magam még nem próbáltam.
Gerincérõl lefilézett halat apró szálkástól ledarálják, fasírt alapanyagokkal összekeverik, pogácsákban kisütik.
A szálkák olyan rövidre darálódnak, hogy az esetlegesen el nem sültek evés közben nem okoznak problémát.
Találtam jófajta leírást róla (http://mindenkaja.blog.hu/2010/02/24/halfasirt), ha kapok halat ajándékba ki fogom próbálni.
http://m.cdn.blog.hu/mi/mindenkaja/image/zizi/balin3.jpg
Hirtelen az ugrott be, hogy átpasszírozom a halhúst egy szûrõn. Így a szálkák fent akadnak. Valahogy így készül a chicken mc nuggets is.
Grafitos
06-29-2015, 08:41 AM
Tegnap galambmellet készítettem vacsorára.
Csontjáról óvatosan lefejtettem a húst, így két viszonylag vastag szeletet kaptam. Ezeket lapjában még kettévágtam, sóztam, borsoztam és füstölt szalonnával megtûzdeltem.
Zöldfûszerként kakukkfüvet és rozmaringot használtam, ezeket egy kis kacsazsírral jól bemasszíroztam a húsba.
Felhevített grillserpenyõben húslapáttal lenyomva, kérget sütöttem a húsokra.
Pirított burgonyával és egy pohár szekszárdi vörössel fogyasztottam el.
Fotó, kegyeleti okokból nem készült.
D - törölt tag
07-01-2015, 08:02 AM
A tegnapi hajtás után,ma egy kis lazítás.
Egy kis lecsó,friss kiflivel és banán turmix.
5790579157925793
aksurv
07-01-2015, 11:27 AM
A tegnapi hajtás után,ma egy kis lazítás.
Egy kis lecsó,friss kiflivel és banán turmix.
5790579157925793
Az igen lecsó banánturmixxal... Erre már inni se kell...
:thumbup
mossberg-operator
07-01-2015, 11:17 PM
U
Tegnap galambmellet készítettem vacsorára.
Csontjáról óvatosan lefejtettem a húst, így két viszonylag vastag szeletet kaptam. Ezeket lapjában még kettévágtam, sóztam, borsoztam és füstölt szalonnával megtûzdeltem.
Zöldfûszerként kakukkfüvet és rozmaringot használtam, ezeket egy kis kacsazsírral jól bemasszíroztam a húsba.
Felhevített grillserpenyõben húslapáttal lenyomva, kérget sütöttem a húsokra.
Pirított burgonyával és egy pohár szekszárdi vörössel fogyasztottam el.
Fotó, kegyeleti okokból nem készült.
Ki csinalta a bort?
mossberg-operator
07-02-2015, 08:29 AM
Barna pisztrang: 5806
Salmo
07-02-2015, 11:15 AM
legyen már inkább sebes pisztráng.... ha már a brown trouth -ra gondoltál, s nem arra hogy barna a panírja.
mossberg-operator
07-02-2015, 04:52 PM
legyen már inkább sebes pisztráng.... ha már a brown trouth -ra gondoltál, s nem arra hogy barna a panírja.
Koszi! Mndig tanul az ember valamit!
fater.lajos
07-02-2015, 07:27 PM
Hirtelen az ugrott be, hogy átpasszírozom a halhúst egy szûrõn. Így a szálkák fent akadnak. Valahogy így készül a chicken mc nuggets is.
A dánoknál ettem halfasírtot. A kifogott nemes halat kifilézik. Aztán a gerincet a rajta maradó hússal megfõzik. Ezt kézzel leszedik, valamilyen nagyon fehér színû liszttel és fûszerekkel összegyúrják és valamilyen panírba forgatják. Olajban aranybarnára sütik, és már csak enni kell és a sör kell hozzá. Pompás!
mossberg-operator
07-04-2015, 09:54 AM
Koszi! Mndig tanul az ember valamit!
30 eves horgasz tapasztalatal rendelkezo haverom szerint megis barna, a sebesen nagy barna foltok vannak oldalt.... En nem ertek hozza.
Salmo
07-04-2015, 12:02 PM
Olvasgasson az a haver......... :D
Brown trouth: salmo trutta m. fario: sebes pisztráng. Az hogy szegénynek piros, vagy barna pöttyei vannak illetve szinte egyáltalán nincsenek pöttyei erõsen élõhely függõ. Foghattatok volna még abban a patakban rainbow trouth-ot ( onchorhynhus mykiss) is, amibõl szintén van egy két színváltozat
( pld. kamloops, kern, shasta)
Aztán még foghattatok éppen pataki szajblingot is ( salvenilus fontinalis) azon világos pöttyök vannak de zöldes-barna a háta. A tavi, vagy tengeri pisztráng meg nem játszik abban a patakban.
Egyébként meg remélem csuklottál a fényképes hozzászólásod után, mert igencsak emlegetve voltál negatív kontextusban, hogy csak úgy a
kfc gyorsétterem mögötti patakból kiszedtek ilyen pisztrángokat.........
üdv: reofil
mossberg-operator
07-04-2015, 07:43 PM
Olvasgasson az a haver......... :D
Brown trouth: salmo trutta m. fario: sebes pisztráng. Az hogy szegénynek piros, vagy barna pöttyei vannak illetve szinte egyáltalán nincsenek pöttyei erõsen élõhely függõ. Foghattatok volna még abban a patakban rainbow trouth-ot ( onchorhynhus mykiss) is, amibõl szintén van egy két színváltozat
( pld. kamloops, kern, shasta)
Aztán még foghattatok éppen pataki szajblingot is ( salvenilus fontinalis) azon világos pöttyök vannak de zöldes-barna a háta. A tavi, vagy tengeri pisztráng meg nem játszik abban a patakban.
Egyébként meg remélem csuklottál a fényképes hozzászólásod után, mert igencsak emlegetve voltál negatív kontextusban, hogy csak úgy a
kfc gyorsétterem mögötti patakból kiszedtek ilyen pisztrángokat.........
üdv: reofil
Hello! Meg beszelek vele, hogy mit mond. A KFC-t pont azert irtam, mert senki nem gondolta volna, hogy ekkora halak vannak ott. milyen jo ezt tudni SHTF esetere. Senki nem horgaszik ott, kapnak, mint allat. Tegnap 11-et fogott 2 ora alatt! 10 vissza, 1 haza. Volt ami letepte az eloket.
Erdõlelke-íjszelleme
10-01-2015, 10:38 PM
http://aputudja.reblog.hu/oszi-grill---paraszt-version
Ihasz Laci
10-12-2015, 09:22 AM
http://aputudja.reblog.hu/oszi-grill---paraszt-version
ez am az igazi jo kis kaja,
faterom csinalt ilyeneket mikor meg kolyok voltam en is. nem sokat sz@arozott ha kerti sutesrol volt szo.
Ádám Csaba
06-27-2016, 09:29 AM
Nem akartam új topicot nyitni, ezért ide írok! Mint lehetõség, megfontolandó, hogy csapdával szerezzek ételt, ha nem mûködnek a boltok. Tudom, hogy jelenleg ez törvényellenes, meg nem is akarom bántani az állatokat. De ha mégis úgy alakulna az élet, akkor jó lenne tudni, hogyan fogjak neki.
Van könyv vagy pdf csapdaépítésrõl? Hol tudom azt megtanulni?
Ihasz Laci
06-27-2016, 09:46 AM
Nem akartam új topicot nyitni, ezért ide írok! Mint lehetõség, megfontolandó, hogy csapdával szerezzek ételt, ha nem mûködnek a boltok. Tudom, hogy jelenleg ez törvényellenes, meg nem is akarom bántani az állatokat. De ha mégis úgy alakulna az élet, akkor jó lenne tudni, hogyan fogjak neki.
Van könyv vagy pdf csapdaépítésrõl? Hol tudom azt megtanulni?
a vadaszat es horgaszat topiknak van csapdazos resze is, kimpondottan csapdas vadaszattal foglalkozik a topik.
csapda epitesrol a youtube-on van rengeteg video, magyarul is, ott nezz korul ha sajat epitesu csapdakat akarsz kesziteni.
Ádám Csaba
06-27-2016, 10:43 AM
a vadaszat es horgaszat topiknak van csapdazos resze is, kimpondottan csapdas vadaszattal foglalkozik a topik.
csapda epitesrol a youtube-on van rengeteg video, magyarul is, ott nezz korul ha sajat epitesu csapdakat akarsz kesziteni.
Megtaláltam, köszi. Nagyon hasznos kis videók vannak benne!
mmilan21
09-21-2016, 05:38 AM
https://www.youtube.com/watch?v=jckAazaNzSc
Felhívnám a figyelmet,hogy ezt egyfajta oktató videónak szánom!
...legfõképpen azoknak a preppereknek,akik nem tartanak nyulat,nem olyan körülmények között élnek ahol ilyen dolgokkal találkoznak!
Jómagamnak újdonság volt testközelbõl látni egy ilyen mûveletet.
A videóban látható nyuszi,direkt konyhai célra volt tartva,elfogyasztásra.A sorsa egyértelmû,a megölése nem értelmetlen és nem elkerülhetõ.
A fejen,belsõségeken ,bundán kívül minden hasznosítva lett.Öt ebéd jött ki belõle(körettel).
...bár kicsit már bánom,hogy a bundát nem hoztam el,mert lehetett volna a cserzést is tanulni ,gyakorolni....de hát ilyen a tanulási folyamat...tele buktatókkal,ellentmondásokkal,kudarcokkal,sikere kk el.
Kérem aki hozzászól a témához empatikusan és jóindulattal tegye...mivel a videók közzétételét jómagam tanítási,tanulási,szórakoztatás...valamint jó szándékom jeléül teszem...teljesen nonprofit módon.
A csatornám újraindul,az unalmas és hosszú videókat újra felveszem és próbálom tömörebbé, szórakoztatóbbá,tartalmasabbá tenni! Link az aláírásomban!
Jól teszed!
A nyúllal kapcsolatban:
Az élelmes nagymamák régebben a nyúl fejét is felhasználták, ami egy élelemszegény idõszakban plusz húsforrást jelent, a kutyának meg csontot.
Mi ettõl függetlenül nem szoktuk felhasználni a fejét, hanem a bundával együtt levágásra kerül.
Kidobtad az összes belsõséget? Pedig elég sok értékes dolog van egy nyusziban. Van tüdõ, vese, szív, máj(epét leszedni róla) és adott esetben here. Egy paprikásba például nagyon jól elférnek ezek. A májat rántva is el lehet készíteni.
A beleket a kutyának vagy macskának szoktuk adni.
A bunda hasznosításával még én is gondban vagyok.
WestBam
09-21-2016, 06:34 AM
Bundát csak téli vágásból lehet eltenni, kell egy értelmes tímár aki korrektül melózik és árban sem szállt el. Egy idõben gyûjtöttük és kikészítettük a bõröket de aztán bõ 10 év után ahogy volt úgy adtuk el az összeset.
fater.lajos
09-21-2016, 08:18 AM
Csak úgy jelzem, amiért engem is sokan utálni fognak: A nyúlhoz hasonlóan kell feldolgozni a kutyát, macskát, mókust és minden kisebb testû állatot.