PDA

View Full Version : Vadat,halat s mi jó falat.....

Oldalak : [1] 2

Vietnamiveteran
01-16-2014, 06:59 PM
Ezt a topicot azért hoztam létre mert nekem az egyik legjobb kikapcsolódási programom a szabadban sütögetés-bográcsozás , azt hiszem ezzel nem csak én vagyok így ,hiszen hétvégi háznál, vízparton,erdõben , nyaralás,kempingezés közben ez az egyik legkedveltebb elfoglaltság sokak körében és ha hozzávesszük azt is ,hogy túlélési helyzetben nem elég az ételt elõállítani megszerezni azt elkészíteni is tudni kell , akkor úgy gondolom van helye egy ilyen topicnak is . Egyet kérek mindenkitõl ebben a topicban csak étvágygerjesztõ finom ételekrõl legyen szó . / a kutya-macska-varangy és egyéb nem szokványos dolgokról itt ne essék szó /

Vietnamiveteran
01-16-2014, 07:00 PM
A múlt hétvége idõjárása pont ideális volt egy kis fõzõcskéhez . Disznóhús simán zsírban besózva , be a kerti sütõbe, egy nyulat szétkaptam a gerincét és a bordáit jól befokhagymázva + házi zsír és házi szalonna azután ez is a kerti sütõbe , a nyúl maradék részeit a májjal együtt bele a bográcsba zöldségekkel , tárkonnyal , a végén tejfölös habarással tárkonyecettel megsavanyítva megvolt a vasárnapi ebéd. A sült húsokat pedig mikor elkészültek áttettem egy szép edénybe és a forró kisült zsírjával leöntöttem , hagytam kihûlni ,így pár hétig vacsorára paradicsommal erõs paprikával kiváló vacsora .

1355

1356

Grafitos
01-17-2014, 09:22 AM
Apám te aztán nem spórolsz a zsírral:thumbup...Ránézek és összefut a nyál a számban, de az elvárosiasodott fejembe már bele nevelõdött az oliva olaj, meg kókuszzsír és társai..Pedig régen a kis szülõfalumban mi is csak röhögtünk volna eféle baromságokon.
Karajra van valami jó recepted?

dínó
01-17-2014, 09:32 AM
tokba: alulra centi vastag szeletelt krumpli, rá szeletelt zeller, karalábé, fehérrépa, sárgarépa némi tarja zöldfûszerrel bekenve, paradicsomszeletek, krumpli, némi kenyérszalonna, majd rétegezd, amíg meg nem telik. a tetejére pár szelet kenyérszalonna kerüljön. annak a lecsorgó levében sül meg a többi dolog. tok lezár, parázsba tesz, vár, nyálcsorgat, illatol, szimatol, vár, nagyoncsorgat, nembírvárni, kivesz, kinyit, vigyorog, zabál.
jó étvágyat.

TMIB
01-17-2014, 09:41 AM
Múlt szombati vacsora.

http://imageshack.com/a/img836/8711/6m75.jpg

Marhagulyás.

Vietnamiveteran
01-17-2014, 10:19 AM
háát a zsír az kell , én mindent zsírral készítek , ha van hozzá egy pohár jófajta házi vörösbor és egy stampó házipálesz az megoldja a koleszterin kérdést :)

"Karajra van valami jó recepted?" ha grillezni szeretnéd , én a mustáros borsos fokhagymás pácot használom , ha valami extrábbat szeretnél akkor mézben elkevert darált erõspaprikás-fokhagymás pácban 1 napig állni hagyod , majd grillen sütöd és amikor majdnem kész házi baracklekvárral és a maradék mézes páccal átkened , ettõl egy édes csípõs kérget kap , nálam a vendégek nagyon szeretik csak én oldalasból szoktam ezt megcsinálni . Sütõben is elkészíthetõ de azért ez a kertbe való kaja egy korsó jéghideg sör mellé / nyáron / .

Grafitos
01-17-2014, 10:50 AM
Jól hangzik mindkettõ..ez a baracklekváros cucc az USA barbeque elvén alapszik gondolom..ott is karamellizálódik a cukor..attól lesz jó íze. Igen, nagyon megvan a kertben sütögetõs életérzés. Itt gyönyörû fõvárosunkban, egy 1. emeleti lakással kell beérnem egyellõre, amíg nem sikerül kiköltözni kertesbe.
De ha egyszer meghívsz minket egy prepper sütögetésre, majd viszek a jókis hazai 52-es hpból és iszunk egyetkettõt:beer:

raktaros
01-17-2014, 10:54 AM
Múlt szombati vacsora.

http://imageshack.com/a/img836/8711/6m75.jpg

Marhagulyás.

Látom félsz hátha el akarja majd venni valaki elõled :D

TMIB
01-17-2014, 11:04 AM
Nem saját ötlet. Az egyik külföldi fórumon szokás fegyveres ebéd/vacsora fotókat közzétenni. :D

Vietnamiveteran
01-17-2014, 11:08 AM
Nem saját ötlet. Az egyik külföldi fórumon szokás fegyveres ebéd/vacsora fotókat közzétenni. :D

tetszik , dobhatunk fel ide ilyeneket is .

Doom
01-17-2014, 06:29 PM
...ez nem saját ötlet ,úgy láttam....egész csirkét fel kell tûzni egy karóra,fejjel felfelé,és leszúrni a földbe,rá kell borítani a vas vödröt,köré és fölé tábortüzet kell rakni és mire leég kész a csirke...

Vietnamiveteran
01-17-2014, 06:31 PM
Készül a karácsonyi vacsora : sült kacsa kemencében ... finom lett nagyon .

1361

1362

Grafitos
01-17-2014, 07:36 PM
Nem mondod, hogy kemencés vagy??az nagy királyság..kemencebencét én is olvasgatom néhanapján..majd képet kérhetnénk, hogy miben sült a kiskacsa?

Készül a karácsonyi vacsora : sült kacsa kemencében ... finom lett nagyon .

1361

1362

A. L. Ias
01-17-2014, 07:46 PM
<OFF>
[QUOTE=Grafitos;21360majd képet kérhetnénk, hogy miben sült a kiskacsa?[/QUOTE]

Én látok ott a képeken egy bonyhádi kacsaütõt, szerintem abban sült... :D
</OFF>

Grafitos
01-17-2014, 08:19 PM
OFF( A KEMENCÉRE ÉRTETTEM BRO:eek:

<OFF>

Én látok ott a képeken egy bonyhádi kacsaütõt, szerintem abban sült... :D
</OFF>

Vietnamiveteran
01-17-2014, 09:16 PM
Háát õszinte leszek , kemencének építettem egy barátommal , a vasajtót is egy barátom készítette, aztán feltettem pár kemencés fórumra de úgy lefikázták ,hogy elment a kedvem kicsit a fórumozástól is . azt irták,hogy ez egy kerti tûzrakóhely és ,hogy szalonnál kívül ebben mást nem lehet sütni . Ehhez képest rengeteg pizza, kenyér ,kalács , malac stb.. finomság megsült benn , sokszor emlegetem a vendégeimnek amikor jókat eszünk ,hogy ez sokak szerint csak egy kerti tûzrakó....szóval nem tudom minek nevezzem, kerti sütõ talán .....

Így készült
1366

Ilyen lett
1367

1368

1369

1370

1371

ennyit így este étvágygerjesztõnek, ha nyáron csinálunk egy túlélõtalálkozót , süthetünk bármit ,hogy legyen mit lesportolni utána :)

BragBOL
01-17-2014, 09:38 PM
Ha az egyik oldalára teszed a tüzet, jól átcsap a másik oldalára a láng, és felmelegíti azt?
Merre van a kémény? Nem csap be a láng a kéménybe? Mert ebben az esetben veszteséges lehet.

Nem értek hozzá nagyon, de valamikor áttanulmányoztam a témát.

Vietnamiveteran
01-17-2014, 09:48 PM
Ha az egyik oldalára teszed a tüzet, jól átcsap a másik oldalára a láng, és felmelegíti azt?
Merre van a kémény? Nem csap be a láng a kéménybe? Mert ebben az esetben veszteséges lehet.

Nem értek hozzá nagyon, de valamikor áttanulmányoztam a témát.

A kémény középen van , amikor becsukom az ajtókat és a hõt benn szeretném tartani akkor egy cseréppel a kémény nyílás 90%-át letakarom így a meleg benn marad .Persze ez már csak amikor jó vastag parazsam van. Ha lánggal sütök pl. Pizza akkor nyitva az ajtó és jó száraz akácot teszek az egyik oldalra ami szépen átfordul a pizza fölött és felürõl is süti azt . De szoktam csak parázsnál csukott ajtónál is pizzát sütni max. késõbb lesz kész . Ennek a sütõnek a lényege az olcsó elõállítás, nekem az egész nem került 30-40 ezer ft-ba . Egy ismerõsöm majdnem 1 millió ft-ért csináltatott mesterekkel igazi búboskemencét aztán évente egyszer sütnek benn valamit , akkor inkább ez ...:)

mossberg-operator
01-17-2014, 11:25 PM
A múlt hétvége idõjárása pont ideális volt egy kis fõzõcskéhez . Disznóhús simán zsírban besózva , be a kerti sütõbe, egy nyulat szétkaptam a gerincét és a bordáit jól befokhagymázva + házi zsír és házi szalonna azután ez is a kerti sütõbe , a nyúl maradék részeit a májjal együtt bele a bográcsba zöldségekkel , tárkonnyal , a végén tejfölös habarással tárkonyecettel megsavanyítva megvolt a vasárnapi ebéd. A sült húsokat pedig mikor elkészültek áttettem egy szép edénybe és a forró kisült zsírjával leöntöttem , hagytam kihûlni ,így pár hétig vacsorára paradicsommal erõs paprikával kiváló vacsora .

1355

1356
Ez am a beszed! Jovok vendegsegbe :)

környész
01-17-2014, 11:27 PM
Hú de jól néz ki ez a sütõ! Mi is valami ilyesmit tervezünk majd csinálni itthonra, bár én nem ilyesmi kialakításút gondoltam, de ez sem tûnik rossznak.

Grafitos
01-18-2014, 12:31 PM
Naigen..elég szakbarbár társaság a kemencéseké..olyan mintha egy késes portálra feltöltessz egy saját készítésürõl képeket és hangoztatod, hogy milyen k....jó.Rögtön megkapod, hogy azért nem olyan jó az, mint amit õk pl 100ezerért szereztek be..Ez ne szegje kedved, csak sütögess továbbra is ilyen fincsi dolgokat és élvez, hogy müködik a koncepció, amit kigondoltál:thumbup

Háát õszinte leszek , kemencének építettem egy barátommal , a vasajtót is egy barátom készítette, aztán feltettem pár kemencés fórumra de úgy lefikázták ,hogy elment a kedvem kicsit a fórumozástól is . azt irták,hogy ez egy kerti tûzrakóhely és ,hogy szalonnál kívül ebben mást nem lehet sütni . Ehhez képest rengeteg pizza, kenyér ,kalács , malac stb.. finomság megsült benn , sokszor emlegetem a vendégeimnek amikor jókat eszünk ,hogy ez sokak szerint csak egy kerti tûzrakó....szóval nem tudom minek nevezzem, kerti sütõ talán .....

Így készült
1366

Ilyen lett
1367

1368

1369

1370

1371

ennyit így este étvágygerjesztõnek, ha nyáron csinálunk egy túlélõtalálkozót , süthetünk bármit ,hogy legyen mit lesportolni utána :)

mossberg-operator
01-18-2014, 12:42 PM
Naigen..elég szakbarbár társaság a kemencéseké..olyan mintha egy késes portálra feltöltessz egy saját készítésürõl képeket és hangoztatod, hogy milyen k....jó.Rögtön megkapod, hogy azért nem olyan jó az, mint amit õk pl 100ezerért szereztek be..Ez ne szegje kedved, csak sütögess továbbra is ilyen fincsi dolgokat és élvez, hogy müködik a koncepció, amit kigondoltál:thumbup
Egyetertek. Neked jo? A tobbi nem szamit.

mossberg-operator
01-18-2014, 07:49 PM
Veszek egy ozet a jovo heten, bevalt receptotletekkel tudna valaki segiteni?

Vietnamiveteran
01-18-2014, 09:07 PM
Veszek egy ozet a jovo heten, bevalt receptotletekkel tudna valaki segiteni?

A gerincét minimum 1 napig pácolni megtûzdelve szalonnával,fokhagymával de nem kell agyonfûszerezni és be a sütõbe-kemencébe , ha van római tál abban is nagyon jó lesz , dödöllével ,krokettel és áfonyalekvárral tálalni ehhez valami finom száraz vörösbort ajánlanék ünnepi lakoma . A csontos részekbõl , combból , nyakból pedig egy finom pörköltet ha módodban áll akkor bográcsban . Ha kell ehhez is tudok többféle elkészítési módot .

raktaros
01-18-2014, 10:15 PM
Lenne valami jó, bevált recepted õzcombra is?

Nem szoktam fõzõcskézni, de meg kellene tanulnom már végre.
Anyós múltkor a vaddiószópörköltet is úgy csinálta meg, hogy úgy kellett legyûrnöm, hogy ne sértõdjön meg.
Szerencsére apósnak ízlett, így többet nem kellett ennem belõle, elfogyott.
Holnap vadnyúllal csinál valamit, azt hiszem elõször csak kicsit veszek belõle :).

mossberg-operator
01-18-2014, 10:29 PM
A gerincét minimum 1 napig pácolni megtûzdelve szalonnával,fokhagymával de nem kell agyonfûszerezni és be a sütõbe-kemencébe , ha van római tál abban is nagyon jó lesz , dödöllével ,krokettel és áfonyalekvárral tálalni ehhez valami finom száraz vörösbort ajánlanék ünnepi lakoma . A csontos részekbõl , combból , nyakból pedig egy finom pörköltet ha módodban áll akkor bográcsban . Ha kell ehhez is tudok többféle elkészítési módot .
Bogracs van. Koszi. Van vadeteles szakacskonyvem. Pori megy. Gerincet most fogom csinalni eloszor.

MaRee
01-18-2014, 11:30 PM
Na ezt a topikot nem szabad megnéznem többször, megyek most kirámolom a hûtõt :haha:

Vietnamiveteran
01-19-2014, 08:37 AM
Lenne valami jó, bevált recepted õzcombra is?

Nem szoktam fõzõcskézni, de meg kellene tanulnom már végre.
Anyós múltkor a vaddiószópörköltet is úgy csinálta meg, hogy úgy kellett legyûrnöm, hogy ne sértõdjön meg.
Szerencsére apósnak ízlett, így többet nem kellett ennem belõle, elfogyott.
Holnap vadnyúllal csinál valamit, azt hiszem elõször csak kicsit veszek belõle :).

Az õzcombot én lehártyázás után szép nagy kockákra vágom , és vagy pöri vagy gulyás lesz belõle . Majd késõbb leírom ,hogy én hogy készítem a vadpörköltet , ha azt lemásoljátok akkor biztos mindenki elégedett lesz :)

Vietnamiveteran
01-19-2014, 03:18 PM
Na szóval õzpörkölt , ezt a receptet úgy kaptam én is régebben kipróbáltam a vendégeknek nagyon ízlett , ez kissé zöldségesebb , vadasabb ízvilág .Aki szeret kísérletezgetni annak szívbõl ajánlom .

Fejenként 15 deka õz húst számolhatunk .

Az elõkészületek elég sok idõt igényelnek, tehát frissen és JÓZANUL kell az egészhez hozzákezdeni, ha maradandó kulináris élményt akarsz szerezni a csapatnak.

A kb. 2 kiló húst megtisztítod, (szõrszálak, fû, falevél stb.) kiszeded a faggyús részeket és lehártyázod nagyon precízen, mert ha marad rajta akkor az áztatás után csúnya zöld színben virít! Feldarabolod, vigyázva, hogy mindig rostjára vágd (akkor vágod jó irányba amikor a legnehezebb elvágni) kis méretû kockákra, és áztatod, legalább három lében. Aztán leszûröd és egy papír (vagy kettõ-három) zsepivel a maradék vizet is leszeded róla, hogy teljesen száraz legyen.

Fél kilónyi vargánya vagy csiperkegombát apróra vágsz.

Egy szál sárgarépát és egy szál petrezselyem gyökeret nagyon-nagyon apróra vágsz.

3 cikk fokhagymát nagyon picire összevágsz (nem nyomóval mert kifolyik a leve) és jól besózva 15-20 percre félreteszed, hogy az összes illóolaj kioldódjon és bekerüljön így a kajánkba.

4-5 szem boróka bogyót összeroppantasz és beáztatod 1-1,5 dl SZÁRAZ vörösborba, kb. fél órára. Ugyanebbe teszel még 3-4 szem csipkebogyót (CSAK A HÚSÁT!) is. Ennyi az elõkészület.

Bográcsba teszel 5-6 darab házi füstölt szalcsi csíkot és lassú tûzön kisütöd a zsírját.

Ha megsült, kiszeded és mind megesszük (hosszú még a nap). A forró zsírba beleteszel egy teáskanálnyi szemes köményt, ami így kipattogzik és nem kerül a fogak közé, viszont áldásos ízét élvezhetjük. Két jó nagy fej nagy kockára vágott vereshagyma mehet bele. Úgy fertály óra múlva mehet bele sorrendben: mokkás kanál õrölt bors és a besózott fokhagyma. Némi kevergetés után, amikor megcsap a fokhagyma jellegzetes sült illata egy púpozott evõkanál rózsapaprikát (lehet csemege vagy édes nemes) elkeversz benne és azonnal ráöntöd a vörösbort (meg ami benne ázik). Fontos, hogy amíg eme tevékenység zajlik, senki segítõkész ne kerüljön a tûz közelébe, mert szinte csak parázs kell (tehát kis tûz).

Ezt követõen viszont jó sok gyújtóst tégy a tûzre és erõsen forrald a kotyvaszt.

Forrás közben rádobod a vízmentesített õzhúst, nyomsz rá piros aranyat, 3 babérlevelet, és addig pirítgatod-forgatgatod nagyon nagy tûzön, amíg össze nem kapja a hús rostjait, magyarul kifehéredik picit. Mivel hirtelen történik mindez, így elérjük, hogy az összes ízanyag a húsban marad bezáródva. És ez a lényeg! Semmiféle vízzel NEM szabad ilyenkor még öntözgetni, mert rögtön a jó háziasszonyok értelmi szintjére süllyedsz, akik felöntik egy kancsó vízzel (tehát fõni kezd) és kimennek a kapuba eszmét cserélni. Komolyra fordítva: soha nem fõzheted egy percig sem, mert minden pikáns íz azonnal eltûnik .

A hús majd levet enged, ekkor beleteszed az összeaprított zöldséget és megiszol végre egy pohár bort.

Kb egy óra múlva, amikor kezd már zsírjára sülni, (ekkor sem teszel vizet) hozzá adod a gombát és egy fél üveg jóféle házi lecsót. Újabb óra (kb) és már "gumisnak" kell lennie, tehát mindjárt puha a hús. - Ha még nagyon kemény (mert öreg volt az állat), akkor felöntöd húslével, vagy egy pohárka forró vízzel (nagyon vigyázva, hogy épp csak ellepje) - A lényeg, hogy a befejezõ fázisban, amikor már szinte puha a hús, kerüljön bele: egy jó kávéskanálnyi szilvalekvár, azután oregánó, kakukkfû, majoranna. Mindbõl csak mokkás kanálnyi jól összetörve! Vagy 2 centi mustár. Egy kanál rózsapaprika újból, amit elkeversz és pár perc után felöntöd végül egy decinyi vörösborral (ha maradt :) Zsírjára sütöd és kész. Nokedlit szaggatsz hozzá nekik de csakis kézzel, hogy apró legyen! Ecetes almapaprikával a mennyekbe érsz... Jó étvágyat!

Pár kép amikor eszerint a recept szerint fõztem õzpörköltet :

145814591460146114621463146414651466

Vietnamiveteran
01-19-2014, 03:25 PM
Ez pedig egy jó székely káposzta bográcsban elkészítve , jaj de hiányzik már a nyár ...:)

1467

1468

1469

1470

raktaros
01-19-2014, 03:31 PM
Nagyon köszönöm, le is mentettem :).

MaRee
01-20-2014, 07:25 AM
Na szóval õzpörkölt ...

Király vagy! Szülinapomra úgyis lövetni/lõni(ha addigra meg lesz az engedélyem) akartam egy õzet, és a haverokkal megfõzni.

Durbints sógor
01-20-2014, 04:20 PM
Nem annyira vagyok még rutinos a fõzésben, pláne nem tûzön. Van-e tapasztalata valakinek abban, hogy van-e érdemi különbség egy vastag öntöttvas edény (legyen az bogrács, tepsi, lábas stb) és egy sima zománcos vagy egyéb vékonyabb fémbõl készült edény között ha tûzön fõzünk? Vagy ugyanúgy meg lehet mindent fõzni abban is? Nem tudom mennyire legenda ez, hogy az öntöttvasban egyenletesebben sülnek a dolgok, nem égnek le annyira.

MaRee
01-20-2014, 05:04 PM
Ezt egyszer kipróbálom, nagyanyám csinált kiskoromban, marha jó! :eek:

http://www.youtube.com/watch?v=1l1qV4ER0MQ

Vietnamiveteran
01-20-2014, 05:17 PM
Nem annyira vagyok még rutinos a fõzésben, pláne nem tûzön. Van-e tapasztalata valakinek abban, hogy van-e érdemi különbség egy vastag öntöttvas edény (legyen az bogrács, tepsi, lábas stb) és egy sima zománcos vagy egyéb vékonyabb fémbõl készült edény között ha tûzön fõzünk? Vagy ugyanúgy meg lehet mindent fõzni abban is? Nem tudom mennyire legenda ez, hogy az öntöttvasban egyenletesebben sülnek a dolgok, nem égnek le annyira.

Vannak elõnyök hátrányok mindkét oldalon , a zománcos vékony falu nem rozsdásodik könnyû tisztítani és a ha egy túrán gyalog kell cipelni akkor elõnyösebb mint egy dög nehéz öntöttvas bogrács .Viszont ha nem figyelünk az ételünk ebbe bizony leéghet de ez azért gyakorlottabb bográcsozóknál ez már nem szokott elõfordulni .
az öntöttvas bográcsokkal több a macera , több a súlyuk , és tisztítani is nehezebb , ráadásul tisztítás után szárazra kell törölni és zsírral vékonyan kikenni ,ami majd jól megavasodik és a következõ bográcsozást megint alapos tisztítással lehet kezdeni . Viszont az étel nem ég oda :) Mérlegelni kell és dönteni , én a zománcos bográcsokat szeretem . Igaz vastagfalú bográcsom még nem volt .

Vietnamiveteran
01-20-2014, 05:36 PM
Akkor a válasz röviden annyi ,hogy van különbség : a zománcozottba könnyebben leég a kaja az öntöttvasba meg nem annyira .:)

A. L. Ias
01-20-2014, 05:44 PM

Elõttem már leírták a különbséget, én már csak javasolni tudok. Ha még nincs bográcsod és otthon gyakorolnál, akkor egy jó öntöttvasbográcsot javasolnék. Nem túl nagyot, mert igen húzós áruk van. A vastag fal segít az egyenletes hõeloszlásban. Amikor jobban megrakod a tüzet és hirtelen nagy lángja lesz, akkor kicsit visszafogja és nem kapja oda a falához. Ha meg elfeledkezel róla és jobban leég, mint gondolnád, akkor kicsit tartja a hõt. Így egyenletesebben fõ meg az étel, jobban lehet kalkulálni a fõzési idõvel is.

Aztán ne tessék elfelejteni az elsõ pár próbálkozás utáni "vizsgadarabot" a fórumközösség elé tálalni MEO-zásra! ;)

Vietnamiveteran
01-20-2014, 08:13 PM
Mára is teszek nektek fel valami nyarat idézõ bográcsolós képet .

Vadmalacpörkölt dödöllével .

1508

1509

1510

És aki a legtöbbet evett ..........nagyon elfáradt .... :)

1511

raktaros
01-20-2014, 08:41 PM
Egyre jobban idegesít hogy nem tudok fõzni :)

TMIB
01-20-2014, 08:43 PM
A pörköltet bevállalnám, friss puha kenyérrel. :jolnezki:

Vietnamiveteran
01-20-2014, 08:52 PM

Jólvan tavasszal valami vadat bográcsba helyezünk , aztán hátha ellesel pár fortélyt :) Túlélõnek meg légipostán küldünk kóstolót :)

Amatorpe
01-20-2014, 11:01 PM
Jólvan tavasszal valami vadat bográcsba helyezünk , aztán hátha ellesel pár fortélyt :) Túlélõnek meg légipostán küldünk kóstolót :)

Hát nem is tudom, szerintem az ottani vámosok tuti lenyúlnák... Van egyáltalán szabály arra, hogy mi kell a döglött állat bejuttatásához? ÁNTSZ ottani megfelelõje, vagy ilyesmi? :D
Veteran: jók a képek és a receptek, látszik hogy otthonosan mozogsz a témában!

Vasember
01-20-2014, 11:18 PM
Egyszer mentünk ki Amerikába és a lökött haveromat lekapcsolták az atlantai repülõtéren. Másfél órán át pihentették egyedül egy szobában aztán se szó se beszéd elengedték.
Amikor jöttünk ki a reptérrõl akkor nagyon szitkozódott mert észre vette, hogy elvették a fele májkrém konzerveit, a fele szalámiát, a fele kolbászát, az egész szalonnáját, és a sportszelet készletének a felét.
Kérdeztem mi a lófüttynek csomagolta ezeket egyáltalán be? Hát mert ezeknél az amerikaiaknál csak koleszterinmentes szarokat lehet enni!
Mindenesetre valaki a vámosok közül megörült a kis hazainak!

mossberg-operator
01-20-2014, 11:39 PM

Allj neki! Mi is elkezdtuk valamikor...

Durbints sógor
01-21-2014, 10:17 AM
Köszi, kipróbálom majd. Eredeti kérdésem akkor valahogy úgy fogalmazom újra, hogy vajon a vastag és nehéz öntöttvas edény elõnyei (kevésbé ég le) ellensúlyozzák e a hátrányait (nehéz, rozsdásodik, nehezebb karbantartani)? Bár ha jól értem, szerintetek nem a válasz.
Egyéb kérdések: Ahogy net szerte nézem, jól látom-e, hogy bográcsnál fedõt azt nem igazán szoktak használni? Ennek mi az oka? Ugye a fedõvel egyértelmûen jobban meg tud fõni az étel, ezért csodálkozom, hogy sehol nem látni.

Vietnamiveteran
01-21-2014, 10:39 AM
Fedõt akkor szoktam használni ha csak magunknak fõzök és gyorsan szeretném elkészíteni a kaját , fedõ alatt kb. fele annyi a fõzési idõ , viszont amikor jó idõ van, társaság akkor nem cél ,hogy 1 óra alatt elkészüljön az étel . a másik ,a látvány a vendégeknek általában tetszik,hogy közbe közbe belenézzenek a kondérba :)

mossberg-operator
01-21-2014, 04:10 PM
Ma kacsaztam. Maj kisutve reggelinek, nyakabol leves, maga a kacsa a sutobe. Sajna a kepen mar hianyzik a melle, meg a ropogos bore. Mire eszbekaptam, hogy fotozni kene, mar tul keso volt. Ize fenomenalis. Nem mindig sikerul igy. Masik kepen pottom tolja befele. Ha nem lenne jo, hozza sem nyulna.15271528

M-torolt_forumozo
01-23-2014, 05:32 PM
Õzhús pácolásához van valakinek valami bevált receptje (olajos pác)?

degu
01-24-2014, 11:55 AM
nem hasznos de erdekes:
https://www.youtube.com/watch?v=utMMdLT6cdg

Vietnamiveteran
01-29-2014, 10:06 PM
Nem tudom ti ,hogy vagytok vele de nekem már nagyon hiányzik a nyár és a jó idõ :) addig is a nyári képekkel vigasztalódjunk .... Halászlé utána palacsinta nyam nyam....:)

1603

1604

1605

1606

raktaros
01-29-2014, 10:56 PM
A halat kihagynám, a palacsinta jöhet :).

Valamiért megutáltam a halat, már a szaga sem tetszik.
Pedig régen szerettem még az olajos halat is. Majd csak a paradicsomosat, aztán már csak az olyan halrudat aminek alig volt halíze és most itt tartok :(.
Halászléért sosem voltam oda.

TMIB
01-29-2014, 11:09 PM
Mi karácsonykor mindig ettünk halászlevet (gyerekkoromban). Az amerikai palacsintáért nem vagyok oda, de a magyar jöhet minden mennyiségben. :thumbup

Vietnamiveteran
01-30-2014, 05:07 PM
Sajnos aki belefut egy elcseszett halászlébe azt nehéz újra rávenni ,hogy újra próbálkozzon . Sebaj Raktáros majd nyulat eszik ha eljön hozzám :)

mossberg-operator
01-30-2014, 05:56 PM
Pont ma vettem nyulat fozni... Meg nem tudom mi lesz belole.

Vietnamiveteran
01-30-2014, 06:54 PM
Pont ma vettem nyulat fozni... Meg nem tudom mi lesz belole.

Tejfölös nyúlpaprikás ? Vagy sütõben , szalonnával , fokhagymával megtûzdelve fenséges lakoma :)

raktaros
01-30-2014, 10:47 PM
Valószínûleg Te is belefuthattál a pocsolyaízû, túltenyésztett pangasius (cápaharcsa) és hasonlókba. Nekem hányni is sikerült a legutolsó ilyennél, pedig nagyon szeretem a halat. Azóta inkább drágábban, de normálisabb halat veszek (és nem a hipermarketben).

Mikor megutáltam a halat (~18-20éve) még nem hallottam errõl a harcsáról.
Párom szereti a sült halat, de valahogy már sehol sem tudunk olyant venni mint régen, vagy csak úgy tûnik, vagy már kezdi Õ is nem szeretni...

mossberg-operator
01-31-2014, 12:23 AM
Tejfölös nyúlpaprikás ? Vagy sütõben , szalonnával , fokhagymával megtûzdelve fenséges lakoma :)

Ez utobbira hajazva marinalom ejjel, s holnap jenaiban kisutom libazsirt, s sort hasznalva. Asszem.

Grafitos
01-31-2014, 09:07 AM
Saját kreációm, tehát recept nélkül készült fûszeres borda(oldalas)
1608
Az alapja másfél kiló jó alaposan befûszerezett oldalas: volt rajta só, bors, fokhagymapor, és kevés tandori fûszerkeverék, ami 15 féle egzotikus fûszerbõl áll. valamint egy másik fûszerkeverék, amit Kazahsztánból kaptam..kicsit hagytam állni, addig elkészítettem az alapját (más fûszer is ok természetesen)
16091610
A tál aljára kis olaj majd rétegezve alma, hagyma, sváb szalonna, fokdagyma, aztán ez mégegyszer.
Ha ez megvan, feltöltöttem száraz vörösborral...én egy 2004es Egri Bikavér felét löttyintettem alá:)
161116121613
Majd ráfektettem az almás hagymás ágyikóra a húsokat és közepes lángon másfél órán keresztül sütöttem (pároltam)
A bor gõzében vajpuhára párolódott bordát a fedõ levétele után magasabb lángon még fél óráig pirítottam, így szép pirosak lettek:thumbup
Majdnem elkövettem azt a hibát, hogy elfelejtettem lefotózni a végeredményt..az elsõ borda elfogyasztása után szerencsére észbe kaptam és lõttem egy képet
16141615

Jó étvágyat:D

mossberg-operator
01-31-2014, 10:07 AM
Saját kreációm, tehát recept nélkül készült fûszeres borda(oldalas)
1608
Az alapja másfél kiló jó alaposan befûszerezett oldalas: volt rajta só, bors, fokhagymapor, és kevés tandori fûszerkeverék, ami 15 féle egzotikus fûszerbõl áll. valamint egy másik fûszerkeverék, amit Kazahsztánból kaptam..kicsit hagytam állni, addig elkészítettem az alapját (más fûszer is ok természetesen)
16091610
A tál aljára kis olaj majd rétegezve alma, hagyma, sváb szalonna, fokdagyma, aztán ez mégegyszer.
Ha ez megvan, feltöltöttem száraz vörösborral...én egy 2004es Egri Bikavér felét löttyintettem alá:)
161116121613
Majd ráfektettem az almás hagymás ágyikóra a húsokat és közepes lángon másfél órán keresztül sütöttem (pároltam)
A bor gõzében vajpuhára párolódott bordát a fedõ levétele után magasabb lángon még fél óráig pirítottam, így szép pirosak lettek:thumbup
Majdnem elkövettem azt a hibát, hogy elfelejtettem lefotózni a végeredményt..az elsõ borda elfogyasztása után szerencsére észbe kaptam és lõttem egy képet
16141615

Jó étvágyat:D
Hello! Jol nez ki. A bor Egervin volt? Van am jobb: Gal Tibor, Pok Tamas, Grof Buttler, Bukolyi Laszlo, St. Andrea. Thummerer.

Grafitos
01-31-2014, 10:18 AM
Ezek mind egri borászok?..Amúgy nem tudom hogy Egervin volt-e..Ez egy promó bor volt, amit még régen kaptam és most pont kapóra jött. Én is tudtam volna jobbat találni...az elvárás az volt, hogy száraz vörös legyen és a polcon pont volt egy olyan. Igazából ittam már jobbat a Szépasszony völgyében:thumbup
Tulajdonképpen a fõzõbor használatában egyetlen aranyszabályt követek. Csak olyan bort öntök az étel alá, amit italként is elfogyasztanék.
A bikavér pedig belefér ebbe a kategóriába

Hello! Jol nez ki. A bor Egervin volt? Van am jobb: Gal Tibor, Pok Tamas, Grof Buttler, Bukolyi Laszlo, St. Andrea. Thummerer.

fater.lajos
01-31-2014, 10:42 AM
Igazad van! Fõzõ bor nincs, csak bor, amit fõzésnél használsz. Fazékba meg pohárba!
Egészségünkre!

mossberg-operator
01-31-2014, 10:45 AM
Ezek mind egri borászok?..Amúgy nem tudom hogy Egervin volt-e..Ez egy promó bor volt, amit még régen kaptam és most pont kapóra jött. Én is tudtam volna jobbat találni...az elvárás az volt, hogy száraz vörös legyen és a polcon pont volt egy olyan. Igazából ittam már jobbat a Szépasszony völgyében:thumbup
Tulajdonképpen a fõzõbor használatában egyetlen aranyszabályt követek. Csak olyan bort öntök az étel alá, amit italként is elfogyasztanék.
A bikavér pedig belefér ebbe a kategóriába

Hello! Igen, mind, a jobbak. Nem mindegyik bikaver jo. Az aranyszabalyod az nagyon jo hozzaallas. Amugy ez a szakmam. Udv.

mossberg-operator
01-31-2014, 12:24 PM
Ez utobbira hajazva marinalom ejjel, s holnap jenaiban kisutom libazsirt, s sort hasznalva. Asszem.
A sort vegul kihagytam, puha es izletes lett.
16251626

Vietnamiveteran
02-18-2014, 03:04 PM
Most érkezett a füstölõrõl.....nagyrészt mangalica az alapanyag .....ezzel talán kihúzom egy darabig ha beüt a krach ...:) Mivel padlásom nincs ezért a nyári konyhában aggattam fel ,ha bejön a meleg akkor lefagyasztom darabokban .

1759

mossberg-operator
02-18-2014, 04:08 PM
Most érkezett a füstölõrõl.....nagyrészt mangalica az alapanyag .....ezzel talán kihúzom egy darabig ha beüt a krach ...:) Mivel padlásom nincs ezért a nyári konyhában aggattam fel ,ha bejön a meleg akkor lefagyasztom darabokban .

1759

Nagymamameknal nezett igy ki a padlas gyerekkoromban :)

Vietnamiveteran
02-18-2014, 04:30 PM
"Nagymamameknal nezett igy ki a padlas gyerekkoromban "

Nagyszüleim is falun éltek szintén tele volt a kamra minden jóval . Nagypapám 80 éves koráig dolgozott , a ház körül tett vett jó szellemi és fizikai állapotban volt ,86 évig élt ami a mai világban szép kornak számít , nem ismerte a Norbi updatet meg a reformkonyhát , õ a napi egy pohár vörösbor és a fokhagymára esküdött , viszont nem ittak cukros üdítõket hanem szódát vagy vizet , orvoshoz sem futottak el minden aprósággal mint a mai emberek , szerintem sok mindet jobban csináltak mint mi .

raktaros
02-18-2014, 05:02 PM

Nagyszüleim is falun éltek szintén tele volt a kamra minden jóval . Nagypapám 80 éves koráig dolgozott , a ház körül tett vett jó szellemi és fizikai állapotban volt ,86 évig élt ami a mai világban szép kornak számít , nem ismerte a Norbi updatet meg a reformkonyhát , õ a napi egy pohár vörösbor és a fokhagymára esküdött , viszont nem ittak cukros üdítõket hanem szódát vagy vizet , orvoshoz sem futottak el minden aprósággal mint a mai emberek , szerintem sok mindet jobban csináltak mint mi .

Papám tavaly hagyott itt minket 93 évesen. Õ is minden nap megitta a pohárka vörösborát még elõzõ este is.
A szõlõje szerintem nem volt 1 km-re tõled, szóval hasonló bor lehetett :). Nem tudta mi az a koleszterin, a zsíros kajákat szerette a legjobban.

A. L. Ias
02-18-2014, 05:43 PM
...ha bejön a meleg akkor lefagyasztom darabokban .

1759

Ne legyen vele gondod! Mire bejön a meleg, addigra már felpróbálod azt a Lederhosen-t. És mire magadhoz térsz a pálinka után, addigra köddé fog válni ez a kis készlet! Vigyázunk az energiaszámládra! ;) :D

mossberg-operator
02-18-2014, 05:55 PM

Hello!

Nagyapam ugyanez, 80 evesen kezdett el sapkat hordani telen a hatarban (azt mondta magarol, hogy elkezdett oregedni), a traktorozast 84 evesen hagyta abba, most 88, legidosebb ember a faluban. A vorosbor, illetve a szoda nala is meno. Nagymamam 83. Igaz mar nincsenek jo karban, az oregseg utolerte oket.

Durbints sógor
02-26-2014, 11:43 AM
Az én nagyapám is ilyen volt. 91 volt mikor meghalt. 85 évesen még simán felásta a kertet egy ásóval. Saját borát itta (igaz az nem volt túl jó szerintem) és szalonnát evett, amitõl sosem volt baja, nem hízott el tõle. Igaz le is dolgozta a kalóriát.

Vietnamiveteran
02-27-2014, 08:21 AM
Én meg sem merek szólalni itt a gyönyörû kukacok közt. Pedig isteni szarvas bélszínt sütöttem.

Rövid leírást lehet ,hogy hogyan készült és milyen lett ? Szarvasbélszint még nem sütöttem de tuti ha jól van elkészítve akkor nagyon finom lehet ...:thumbup

Vietnamiveteran
02-27-2014, 11:49 AM
Semmi baj , a ló is megbotlik néha.... :) na de remélem nyáron ha összejön egy táborozás az õzpecsenyét azért nem utasítod vissza ,bár ha ragaszkodsz hozzá neked készítünk majd roston sündisznót :) :beer: Amúgy valaki a fényevést is kipróbálhatná mert az ám az igazi túlélõkaja :) :)

Vasember
02-27-2014, 08:27 PM
Rövid leírást lehet ,hogy hogyan készült és milyen lett ? Szarvasbélszint még nem sütöttem de tuti ha jól van elkészítve akkor nagyon finom lehet ...:thumbup

Nem kerítettem túl nagy feneket a dolognak. Kérget sütöttem rá körben, oldalanként kb 2 percet egy kis olajon (4 oldala volt) utána fûszereztem só, bors, majd betettem a sütõbe úgy 15 percre egy kis vajjal a tetején. Kis pihentetés aztán nyami.
Ócseny vkúszníj!

mossberg-operator
02-27-2014, 09:29 PM
Nem kerítettem túl nagy feneket a dolognak. Kérget sütöttem rá körben, oldalanként kb 2 percet egy kis olajon (4 oldala volt) utána fûszereztem só, bors, majd betettem a sütõbe úgy 15 percre egy kis vajjal a tetején. Kis pihentetés aztán nyami.
Ócseny vkúszníj!

Mekkora volt? Kilo? Atmero? Csak a 15 perc miatt kerdem. Kep?

Vasember
02-28-2014, 05:43 AM
A fotóról sajnos lecsúsztatok! :)
Kb kilós lehetett. Én a medium, medium-rare steak-et szeretem és ez olyasmi lett. Egyébiránt nyersen is nyugodtan meg lehet enni tatárbeafsteaknek úgy is nagyon finom.

Salmo
03-02-2014, 10:14 PM
Ilyen volt :

1881

Ilyen lett:

1882

Levágtam még tavaly egy kecskét. Most a pácolt tûzdelt fûszeres sült verzió került asztalra,
röszti burgonyával, házi ribizli lekvárral. ( a kis tálban sült hagyma, és
némi szaft van szervírozva)
A következõ adagból currys kecske lesz Hugh Fearnley-Whittingstall ( river cottage)
módra..... :thumbup

Más...
A jó prepper akkor készül mikor van mibõl. :haha: Kaptunk anyóséktól 40 db
házi tojást. Jófajta házi tésztát gyúrtam, majd nagymamámtól örökölt olasz
tésztagéppel, a kislányom segítségével készültek eme remekek.
( laskatészta slambucba, mert jön a bográcsos szezon, cérnametélt húslevesbe,
tagliatelle mindenféle szaftos finomsághoz)

1883

fall out
03-08-2014, 02:16 PM
így van ez a pacallal is....
:hanyas:
nem mindegy ki fõzi s mibõl

Vietnamiveteran
03-09-2014, 07:34 PM
Ma délután a szép napos idõt kihasználtam egy kis sütögetésre . Megsütöttem egy nyulat , nagyon finom lett . Elõzõ nap fokhagymás-sós tejbe bepácoltam ebben állt egész éjszaka , házi zsíron-szalonnával kemencében megsütöttem , köretként félbevágott krumplit vegetában beforgatva kevés zsírral római tálba megsütve .Balzsamecetes madársaláta volt hozzá . A kereszt fiam szerint minden hétvégén ilyet kell csinálni ....:)

19411942194319441945

TMIB
03-10-2014, 03:54 AM
Norbi update szalonnás zsíroskrumpli. :D Egész megéheztem.

Grafitos
03-10-2014, 09:50 AM
annyira tudok irigykedni a szabadtéri sütögetéses képek láttán..ilyenkor midig Erdõbényére és a mûhely falára felakasztott tárcsára gondolok..ott rozsdásodik nekem.
Veteránkomám a madársaláta hogy került a menükártyára??vega leszel, vagy mivan?:D

Ma délután a szép napos idõt kihasználtam egy kis sütögetésre . Megsütöttem egy nyulat , nagyon finom lett . Elõzõ nap fokhagymás-sós tejbe bepácoltam ebben állt egész éjszaka , házi zsíron-szalonnával kemencében megsütöttem , köretként félbevágott krumplit vegetában beforgatva kevés zsírral római tálba megsütve .Balzsamecetes madársaláta volt hozzá . A kereszt fiam szerint minden hétvégén ilyet kell csinálni ....:)

19411942194319441945

Vietnamiveteran
03-10-2014, 12:45 PM
"Veteránkomám a madársaláta hogy került a menükártyára??vega leszel, vagy mivan?"

Pénteken a tescoban vettem , ilyenkor tél végén a szervezet kívánja a zöldet :) Megyek is legelek egy kis lucernát :)

mossberg-operator
03-11-2014, 10:56 AM
Tegnapi horgaszat eredmenye, 1-et megcsinalok ma, a masik ketto megy a fagyasztoba. 1987

Salmo
03-11-2014, 10:18 PM
Szivárványos pisztráng ?

Füstöld meg:

füstölt pisztráng ahogyan én készítem.....

Az elõkészítés: a pisztrángot kibelezem, megmosom. Páclevet készítek, víz, só, szemes bors, borókabogyó, fokhagyma, kakukkfû, pár szelet citrom, ízlés szerint, de a lényeg hogy erõsen sós legyen! Ezt felforralom majd kihûtöm. A már nem meleg páclébe bele rakom a pisztrángokat, majd 10-12 óráig pácolom. A páclébõl kivett halakat lecsöpögtetem, sõt le is törlöm papír törlõvel a rákerült fûszereket.

Innen ketté válik a folyamat. Régebben míg a bükk kapujában éltem a módszer a következõ volt.

Volt egy 100 literes vastag falú fém hordóm ( amiben nem volt gázolaj ) ennek a teteje le van vágva, de úgy hogy vissza helyezhetõ a hordóra. A hordó alsó pereménél, egy 15×25 cm nyílást vágtam, itt tudtam betenni azt parázs tartót amit egy régi tea tûzhelybõl szereztem. A hordóban beton vasak vannak, erre akasztom fel azokat a kór acél kampókat amiket egy orvosi mûszereket gyártó üzembõl kaptam és meghajlítva ideálisan lehet a pisztráng törzsének 3/4-nél a gerinc mellé beakasztva függeszteni a halat.
A füstölés: a parázs tartóba tüzet rakok,(bükk fa!) úgy hogy gyújtóssal egy nagyobb hasáb fát gyújtok meg majd ha már mindenhol lángra kapott beteszem a hordóba, ahol a kevés oxigén miatt nemsokára csak egészen kis lánggal ég. Fentrõl felakasztom a kampón lógó halakat a beton vasakra, majd ráteszem a hordó tetejét a hordóra. A füstölés ezen része az un. nedves füst, ebben a fázisban párolódik meg halunk. Itt nem baj ha van egy egészen pici láng, de gyakran kell ellenõrizni, és ha szükséges kéményfa fûrész porral eloltani a nagyobb lángokat. Ez a fázis 1 órán át tart. A második szakasz az un. száraz füst. A parázstartóban lévõ fa hasábot újra lángra gyújtom majd fûrészporral teljesem lefojtom, és a parázstartót vissza tolom a hordóba. Ebben a szakaszban már csak füstöt kell csinálnunk, úgy hogy a füst mértéke, egy erõsebb pipa füsthöz hasonlítson. A füstölés ezen szakasza kb 3 óriág tart, és halunk jól látható módon "megaszalódik". Ha ez megvan akár melegen is fogyasztható, de tapasztalatom szerint hûtõben 7-8 napig eltartható.

A másik módszert sajnos pest kapujában kellet kikísérleteznem, mert az itteni népek nem emésztik jól a füst szagot. :crazy: Vettem egy Behr tipusú asztali füstölõt.

mossberg-operator
03-12-2014, 02:32 AM
Hello! Az! Tok jol leirtad, nekem sajna semmi tapasztalatom nincs a temaban. A Behr-rol is tudnal tapasztaltokat megosztani?

Salmo
03-12-2014, 09:47 AM
Behr füstölõ:
A pác, és az elõkészítés változatlan, hasábfa nem kell, csak fûrészpor. Itt szoktam trükközni azzal, hogy a fûrészporba keverek borókabogyót
kakukkfüvet, mustár és koriander magot.
A pácból kivett halat letörlöm, sõt érdemes leszárítani is. Begyújtom a denaturált szeszes égõt, a füstölõ alját kibélelem alufóliával a könnyebb
takaríthatóság miatt, a majd rászórom a fûrészport. A füstölõ kis térfogata miatt itt egyébként is végig nedves füstben van a halunk, így
a füstölõ tetején lévõ nyílásokat nem zárom le! Egyébként sem érdemes sok halat bele tenni mert bár füstös ízû lesz a halunk, túl "vizes" marad.
Egy égõ feltöltéssel 20-25 percig megy a füstölõ, és már ezután is ehetõ a hal, én személy szerint még egy feltöltéssel ( denszesz+fûrészpor)
újra indítok, így egy nekem jobban tetszõ, jobb állagú, "feszesebb" halat kapok. A végén leveszem a tetejét és hagyom kihûlni/kiszellõzni a halakat.
Sajnos mivel nem függesztett a hal test, hajlamos belesülni a
rácsba, így óvatosan kell levenni.
Ha nem teszel egy réteg fóliát az aljára a takarítása komoly szopóroller.......

reofil

Vasember
03-12-2014, 10:38 AM
Elhozhatnád a találkozóra (a májusira), hogy tanulmányozhassuk!

mossberg-operator
03-12-2014, 01:55 PM
Behr füstölõ:
A pác, és az elõkészítés változatlan, hasábfa nem kell, csak fûrészpor. Itt szoktam trükközni azzal, hogy a fûrészporba keverek borókabogyót
kakukkfüvet, mustár és koriander magot.
A pácból kivett halat letörlöm, sõt érdemes leszárítani is. Begyújtom a denaturált szeszes égõt, a füstölõ alját kibélelem alufóliával a könnyebb
takaríthatóság miatt, a majd rászórom a fûrészport. A füstölõ kis térfogata miatt itt egyébként is végig nedves füstben van a halunk, így
a füstölõ tetején lévõ nyílásokat nem zárom le! Egyébként sem érdemes sok halat bele tenni mert bár füstös ízû lesz a halunk, túl "vizes" marad.
Egy égõ feltöltéssel 20-25 percig megy a füstölõ, és már ezután is ehetõ a hal, én személy szerint még egy feltöltéssel ( denszesz+fûrészpor)
újra indítok, így egy nekem jobban tetszõ, jobb állagú, "feszesebb" halat kapok. A végén leveszem a tetejét és hagyom kihûlni/kiszellõzni a halakat.
Sajnos mivel nem függesztett a hal test, hajlamos belesülni a
rácsba, így óvatosan kell levenni.
Ha nem teszel egy réteg fóliát az aljára a takarítása komoly szopóroller.......

reofil
Kiraly!
Tudsz esetleg egy linket is a ternekhez?

Vietnamiveteran
03-13-2014, 07:10 PM
Mai délutáni napsütést kihasználva készült egy tejfölös csirkepaprikás bográcsban ...dejóvolt ...:)

2000

A. L. Ias
03-13-2014, 07:31 PM
...dejóvolt ...:)

Felhívnám a figyelmedet, az 1949-es genfi konvenciókra! I. egyezmény, 3. cikk. Lassan elköveted a "kegyetlen bánásmód, kínzás" tiltott tevékenységet!

De majd jól rajtad ütök váratlanul és megtorlásként kieszlek bográcsbavalódból! ;) :)

raktaros
03-13-2014, 10:06 PM
Legközelebb megyek az illat után :)

Grafitos
03-14-2014, 08:02 AM
Füstölés és grillezés egyben Thai módra

2008

Vietnamiveteran
03-14-2014, 08:46 PM
Ma ismét dolgozgattunk kicsit a leendõ állatfarmon , elégettünk rengeteg gazt volt némi terep rendezés , és egy kis bográcsgulyás marhalábszárból a nap végére...egyre jobban csípem ezt a nyugis életmódot...:)

2020
2021
2022
2023
2024
2025
2026

A. L. Ias
03-14-2014, 08:53 PM
<OFF>
Sehol egy kés, sehol egy kalap, sehol egy revolver? Mi ez a lazaság???? :P
</OFF>

Vietnamiveteran
03-14-2014, 09:10 PM
<OFF>
Sehol egy kés, sehol egy kalap, sehol egy revolver? Mi ez a lazaság???? :P
</OFF>

A kalap a fejemen volt a kés az oldalamon a stukkert meg épp rám fogták ,hogy merjem már azt a gulyást fényképezés helyett:)

mossberg-operator
03-21-2014, 09:35 PM
Pisztrang egyszeruen: 2096

MaRee
03-28-2014, 07:39 AM
Vietnamiveteran fõleg hozzád szólna a kérdésem, te vagy itt a konyhafõnök :D De más is válaszolhat aki képben van.

Tehát olyan 15 maximum 20 emberre kéne valamilyen õzpörkölt szerûség, ehhez kb hány kiló alapanyag kéne, és valami jó receptet tudnátok mondani? Valami egyszerûre gondoltam, aminek az elkészítésével meg tudunk birkózni.

mossberg-operator
03-28-2014, 07:55 AM
Nyulragu, kisse sokaig kell fozni a vadnyulat. 2166

Grafitos
03-28-2014, 11:58 AM
elsõ lépés: végy egy egész õzet:eek:

Vietnamiveteran fõleg hozzád szólna a kérdésem, te vagy itt a konyhafõnök :D De más is válaszolhat aki képben van.

Tehát olyan 15 maximum 20 emberre kéne valamilyen õzpörkölt szerûség, ehhez kb hány kiló alapanyag kéne, és valami jó receptet tudnátok mondani? Valami egyszerûre gondoltam, aminek az elkészítésével meg tudunk birkózni.

Salmo
03-28-2014, 12:58 PM
Mondjuk kezdetnek elég kb 8-9 kg vegyes, csontos, õz hús, 1,5 kg hagyma, egy üveg vörösbor (mert a felét megiszod!) , házi pirospaprika, bors meg só.
Ezekbõl már önmagában is jó ízû pörkölt lesz, De egyéni ízlés szerint fokozható az összetevõk listája. Nem rontja el ha egy kis füstölt szalonnán kezded el, és fõzés közben bele kerül 8-10 gerezd fokhagyma. Segít a kolloid pörkölt állagon
egy két csöves paprika, és 1-2 paradicsom is. Ha perverz vagy ( miért ne lennél?) mehet bele borókabogyó, babérlevél, csombor, kakukkfû.

mossberg-operator
03-28-2014, 03:55 PM
Nyulragu, kisse sokaig kell fozni a vadnyulat. 2166

5 ora fozes utan meg mindig kicsit ragos a nyul. Elofozzem? Vagy egyeb otlet?

Vietnamiveteran
03-28-2014, 04:16 PM

Salmo tökéletesen összefoglalta a lényeget , én 10 kiló hússal számolnék akkor biztos marad másnapra is vagy lefagyasztani valónak . Ha tehetitek vadásztól vagy erdészettõl vegyétek a vadhúst mert õk odaadják a csontot is mellé . Az a legjobb ha a sok csontos hús van , a bordákat én pl nagyon szeretem belefõzni . Én így készítem de nem szentírás szóval változtassatok rajt nyugodtan , tehát :

Kezdésnek 2 kanál zsír , és pár szelet háziszalona a bogrács aljára ha kisült a zsír a szalonnapörcöket ki lehet venni ezt kenyérrel el lehet csócsálni fõzés közben .
10 kiló húshoz 6-7 fej vöröshagymát összevágva üvegesre fonnyasztunk , ezután a lecsöpögtetett vadhúst ezen a zsíros hagymán addig pörköljük amíg ki nem engedi a levét , ilyenkor lehet kis borsot , õrölt köményt , fokhagymát ,sót hozzátenni , amikor ezzel megvagytok 3 paradicsom összevágva , 4 csövespaprika minél kisebb kockákra vágva szintén mehet a bográcsba ,ilyenkor ha kevés a lé egy deci vízet lehet utánaönteni de én inkább valami laza száraz vörösborral szoktam megöntözni . Az õz ha nem volt túlkoros akkor 3 óra alatt szépen megfõ , de ne fõzzétek nagy tûzön inkább csak szépen rotyogjon . A tálalásnál az áfonyalekvár az elengedhetetlen tartozéka minden vadételnek , a húst ha tehetitek elözõ este de reggel mindenképp áztassátok be hideg vízbe , ilyenkor a vér kiázik belõle és nem lesz annyira vad az íze , õznél nincs annyira nagy jelentõsége de a vaddisznónak jót tesz . / a vad nincs kivéreztetve mint a házisertés / Köretnek a fõtt krumpli nagyon snassz a burgonyafánkot vagy krokettet javasolom , végsõ esetben a nokedlit . Pöri elõtt házipálinka közben házi száraz vörösbor .

Amit semmikép se tegyetek , mindenféle krémek pörköltaszaftok , kockák ez nem kell , a pirosarany mértékkel még belefér de más nem kell .

Hát ennyi lehet kifelejtettem valamit mert gyorsan írtam akkor majd kijavítjuk késõbb . Sok sikert és még végezetül azt tanácsolom,hogy minden fûszert minimalista módon kell használni , a jó pörkölt nem egy fûszervarázs , hanem a hús a friss zöldségek adják meg az alapízét .

Vietnamiveteran
03-28-2014, 05:56 PM
5 ora fozes utan meg mindig kicsit ragos a nyul. Elofozzem? Vagy egyeb otlet?

Fedõ alatt jobban puhul , az 5 órának elégnek kellene lenni . Kis vörösbor puhítja a húst , de a mustár is segít a húspuhulásban esetleg lehet jobban darabolni a húst . De szerintem a vadnyúl az sohasem lesz olyan mint a házi , az életmódjából fakadóan sokkal szikárabb inasabb és a tápláléka is eltér a házinyúlétól , úgyhogy lehet ,hogy mindent jól csináltál és a vadnyúl az ilyen :) Egyébként jól néz ki biztos finom volt .

MaRee
03-28-2014, 06:46 PM
Köszönöm a válaszokat! :thumbup

mossberg-operator
03-28-2014, 10:07 PM
Fedõ alatt jobban puhul , az 5 órának elégnek kellene lenni . Kis vörösbor puhítja a húst , de a mustár is segít a húspuhulásban esetleg lehet jobban darabolni a húst . De szerintem a vadnyúl az sohasem lesz olyan mint a házi , az életmódjából fakadóan sokkal szikárabb inasabb és a tápláléka is eltér a házinyúlétól , úgyhogy lehet ,hogy mindent jól csináltál és a vadnyúl az ilyen :) Egyébként jól néz ki biztos finom volt .

Fedo alatt volt, vorosbor, mustar szinten. Ezert nem voltam biztos a dologban.

Salmo
03-30-2014, 11:15 AM
Pastramit füstöltem:

2187

Bár a mai formájában már inkább gasztronómiai különlegesség, a kiinduló változat tipikusan a hús tartósításról szólt.

Jövõ héten megy a tízórai szendvicsbe mustárral, savanyú uborkával :thumbup

shadow177
03-30-2014, 02:40 PM
Pastramit füstöltem:

2187

Bár a mai formájában már inkább gasztronómiai különlegesség, a kiinduló változat tipikusan a hús tartósításról szólt.

Jövõ héten megy a tízórai szendvicsbe mustárral, savanyú uborkával :thumbup
Ha lehet kissé részletesebb is lehetnél! Recept? A füstölõ saját készítés? A fûrészpor mibõl van?

Dream_walker
03-30-2014, 03:22 PM
Mondjuk kezdetnek elég kb 8-9 kg vegyes, csontos, õz hús, 1,5 kg hagyma, egy üveg vörösbor (mert a felét megiszod!) , házi pirospaprika, bors meg só.
Ezekbõl már önmagában is jó ízû pörkölt lesz, De egyéni ízlés szerint fokozható az összetevõk listája. Nem rontja el ha egy kis füstölt szalonnán kezded el, és fõzés közben bele kerül 8-10 gerezd fokhagyma. Segít a kolloid pörkölt állagon
egy két csöves paprika, és 1-2 paradicsom is. Ha perverz vagy ( miért ne lennél?) mehet bele borókabogyó, babérlevél, csombor, kakukkfû.

Szeretek borral fõzni. Néha az ételbe is rakok.

Vasember
03-30-2014, 07:33 PM
Felfûtöttem a kemencét
2194
Bedobtam pár szárnyat, hogy éhen ne haljak
2195
Aztán jöttek a cipók (sima, fokhagymás, medvehagymás-snidlinges)
2197
Közben az éhenkórász házaspár is befutott
2198

Salmo
03-31-2014, 07:11 AM
Ha lehet kissé részletesebb is lehetnél! Recept? A füstölõ saját készítés? A fûrészpor mibõl van?

Így csinálom:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=vvsKO_vGITI

Annyi különbséggel, hogy nem megfõzöm vízben, hanem becsomagolom több réteg fóliába és 100-110C°-on megsütöm
4-5 óra alatt. Aztán a Behr füstölõmben ráfüstölök. A fûrészpor bükk ( lánc kenõ olaj mentes, :) szalagfûrésztõl származó )

Egyébként marha szegybõl készül, illetve NY-ban egy corn beef nevû, már elõ sózott marha szegybõl is készítik.
Múlt héten vágtunk marhát egy ismerõsnél, így friss, bár sajnos nem elég zsíros alapanyaghoz tudtam hozzá jutni.

A nagynevû Kat'z deli-ben gõzböl veszik elõ ( én is megmelegítem ) és így tálalják:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xCWkb6seGoo

mossberg-operator
04-03-2014, 02:36 PM
Varjuk a sult kacsat, suto elott a foldon ulve, nyalcsorgatva, az 5 evessel :) 2261

mossberg-operator
04-03-2014, 02:59 PM
A kesz mu. 2262

TMIB
04-03-2014, 11:47 PM
Legközelebb mielõtt a sütõbe teszed, jól szórd meg fûszerkeverékkel. ;) (Tudod, azzal a porítottal.) Úgy belesül a fûszerpor a húsba. Sokat dob az ízén!

mossberg-operator
04-04-2014, 06:28 AM
Legközelebb mielõtt a sütõbe teszed, jól szórd meg fûszerkeverékkel. ;) (Tudod, azzal a porítottal.) Úgy belesül a fûszerpor a húsba. Sokat dob az ízén!

Sozni szoktam a ropogogos bor miatt. Majd kiprobalom.

Salmo
04-04-2014, 07:48 AM
Kacsára én sem teszek semmit mást a són kívül. Szeretjük a karakteres kacsa hús ízt, és az igy jön ki a legjobban.
Mellé hagymalekvár, vagy párolt vörös káposzta ( nekem az elsõ jobban bejön.... )

mossberg-operator
04-04-2014, 09:12 AM
Kacsára én sem teszek semmit mást a són kívül. Szeretjük a karakteres kacsa hús ízt, és az igy jön ki a legjobban.
Mellé hagymalekvár, vagy párolt vörös káposzta ( nekem az elsõ jobban bejön.... )

Sose ettem meg hagymalekvart! Milyen?

Salmo
04-04-2014, 06:56 PM
Édesen savanykásan hagymás ;) Van némi hasonlóság a párolt káposztával, de nyilván más. Olvass utánna és készítsd el :thumbup
Én a balzsamecetes-vörösboros változatot preferálom, és szeretem ha már nem ress a hagyma, hanem tényleg lekváros/jam jellegû.

Salmo
04-04-2014, 07:28 PM
Ma este: buffalo csirkeszárny, kéksajt mártás, halványító zeller :thumbup ( nagy családi kedvenc)

2270

Vietnamiveteran
04-04-2014, 07:39 PM
Ma este: buffalo csirkeszárny, kéksajt mártás, halványító zeller :thumbup ( nagy családi kedvenc)

2270

Bakker nem gondoltam ,rajtam kívül még van itt még amerikai csirkeszárny rajongó , én innen rendelem a szószt , nem olcsó de egy gallon egy évig kitart ,ha van jobb forrásod oszd meg kérlek . A kéksajtot hol veszitek ?

http://shop.amarin.hu/nagykonyhak_24/szoszok_es_ontetek_64/franks_red_hot_szosz_121

Salmo
04-04-2014, 09:27 PM
Lehet, hogy nem jól csinálom, de saját magam keverem a szószt amibe beforgatom a szárnyakat.

Leírom, hogy csinálom úgy egyszerûbb:

- kb 1 kg csirkeszárnyat megtisztítok, elvágom háromba, a töveknél. A szárnyvéget nem
használom fel.
- befûszerezem ( nincs kõbe vésett szabály, a só, bors, koriander, fokhagyma por alap, a többi
meg úgy jön spontán, de mostanában használok folyékony füstöt is)
- vajat hevítek, (vajat, nem margarint) és rádobok, egy gerezd apróra vágott fokhagymát, majd amint megérzem
a fokhagyma illatát, mehet utána a villával durván összetört kék sajt, ( ezt nálunk a városban található tejboltban veszem házi, de elképesztõen finom üt minden általam kóstolt "gyárit" ) és valamilyen naturális sajtkrém
( nem szeretem ha nagyon töményen kék sajtos) majd egy kis tejszínt adok hozzá, kevergetve besûrítem, ha kész mehet a hûtõbe. ( most dobtam bele két szelet chedart-is)
- egy fél óra elteltével a szárnyakat lisztbe forgatom és bõ, forró olajban ropogósra sütöm. (ez az autentikus )
- vajat hevítek ( vajat ;)) a bevonathoz. A vajba paradicsom szószt ( lehet jobb minõségû
ketchup is) fehérbor ecetet, és paprika krémet ( legjobb a piros arany) Az íze akkor jó, ha enyhén savanykás és inkább a sós felé hajlik, mint az édes felé.( a család másik fele nem eszi a csípõset, de itt lehetne "meccsípõsözni" ) Ebbe is tolok folyékony füstöt.
- a megsült csirkeszárny darabokat egy nagy tálba szedem, és ráöntöm az elkészített szósz, és alaposan összeforgatom ( nagy mennyíségû szószt képes felvenni)

Vietnamiveteran
04-05-2014, 06:42 PM
Mai bográcsozás eredménye kakas és tyúk pörkölt , sajna Raktáros kolléga nem tudja elmondani,hogy milyen lett mert nem ért ide idõben :) A holnapi ebéd is ez lesz valami jó körettel ecetes almapaprikával ...

2290
2291
2292
2294

raktaros
04-05-2014, 09:13 PM
Ajjjaj, mirõl maradtam le :(.

Vietnamiveteran
04-19-2014, 11:50 AM
Tegnap este feldobtam egy bogrács "böjti" halászlevet , pontyból és egy kis szürkeharcsából ,a vendégek csak az üres bográcsot hagyták itt nekem :) a mai menü pedig egy bográcsgulyás , barátnõm diós csigájával .Kicsit elnagyoltam a nokedliket de már fáradt voltam így a 2. vendéglátó napon :)

Halászlé :

2427 2428

Gulyás :

2429 2430

raktaros
04-19-2014, 04:06 PM
Még esõ elõtt elfogyott a gulyás is? :)

Vietnamiveteran
04-19-2014, 07:04 PM
Még esõ elõtt elfogyott a gulyás is? :)

Igen szerencsénk volt , az idõ bár kezdetben szeles volt de az esõ csak 5 körül kezdett esni . Gulyásból maradt bõven azt 1l tejfölös kannákban lefagyasztjuk és amikor nincs kedv fõzni akkor elõ lehet venni és egy palacsintával megvan egy ebéd . És az az igazság ,hogy minél nagyobb adagot fõzõk annál olcsóbbra jön ki és nagy adagban az étel is sokkal finomabb mint amikor kis edényben készül a tûzhelyen .

raktaros
04-19-2014, 07:24 PM
Valóban érdekes, nekem is jobban ízlik ami kint készül szabad tûzön mint ami a lakásban gázon.
Lehet egy kis hamu száll bele? :)

Vasember
04-21-2014, 05:01 PM
Tegnap vaddisznópörkölt, ma szarvaspörkölt. Asszem nekem bejött az élet! :)

Vietnamiveteran
04-21-2014, 06:12 PM
Tegnap vaddisznópörkölt, ma szarvaspörkölt. Asszem nekem bejött az élet! :)

Bográcsban készült ?

Vasember
04-21-2014, 08:16 PM
Sajnos nem, de isteni lett!

Vietnamiveteran
04-27-2014, 06:56 PM
Hogyan éljünk túl egy fárasztó hétvégét .....

Egy kis vasárnap esti grillezés az éhenhalás ellen jó hideg sörrel ....:)

2516

a maradék téglából készült tûzrakómat beborítottam terméskõvel így olyan kõkorszaki formája lett , viszont továbbra is megõrizte a mobilitását ha akarom bármikor odébb tudom telepíteni mert csak össze van rakva .Hátránya ,hogy nem olyan szép viszont egy fillérbe sem került ..

2517

raktaros
04-27-2014, 06:58 PM
A terméskõ miatt is szerencsés helyen vagy :D

Vietnamiveteran
04-27-2014, 07:15 PM

:)

Vietnamiveteran
04-27-2014, 07:37 PM

Jön a négynapos ünnep ha ráérsz beugorhatsz a fegyvertartó dobozokért .

raktaros
04-27-2014, 07:42 PM
Mintha beleláttál volna a fejembe :)
Épp arra gondoltam meg kellene kérdeznem ráérsz-e valamikor, mert arrafelé leszek. Csütörtökön jön a mûmûves, de valószínû szerdán már ott alszok.

Törölt_fórumtag2
05-07-2014, 03:17 PM
Nagyon szépek az erdei fenyõkön a rügyek, a 20cm körülieket szedtem le.
A képeken már megtisztítva láthatóak, a kis svájcimmal megnyúztam õket, majd félbe vágva kétszer megfõztem.
2637
2638
2639
Nagyon jó Papica videója a témáról, nézzétek meg, szerintem kivesézi a témát:

https://www.youtube.com/watch?v=T5Z1kWtG7DY
Jó étvágyat hozzá!

Vietnamiveteran
05-09-2014, 01:32 PM
Srácok én már bedurrantottam a hétvégét :) süt a nap kinyitottam egy finom vörösbort ,begyújtottam a kemencébe és csinálok egy kiadós rakott krumplit .

2663
2664

ezeket pedig május elsején követtem el :)

2665
2666
2667
2668
2669

mossberg-operator
05-09-2014, 07:43 PM
5 eves lanyom: a kiskacsakat nem esszuk meg! Hanem megvarjuk mig megnonek, s akkor esszuk meg oket! :haha:

Törölt_fórumtag2
05-09-2014, 08:48 PM
Furcsán néztek rám, amikor a munkahelyemen elmeséltem, hogy a gyerekeim végignézik, amikor állatot vágunk otthon.
Nekik ez már természetes, tudják, hogy a csirke, nem zsugorfóliában születik...

Vietnamiveteran
06-10-2014, 08:50 PM
Múlt hétvégén egy kis lõtéri vaddisznópörkölt , a Kõszegi rendõrség születésnaposának fõztem , aggódtam is ha elrontom lesittelnek :)

3100
3101
3102

TMIB
08-02-2014, 11:38 AM
Én már nagyon régóta rakott krumplit tervezek. Szólok is anyámnak hogy küldjön át egy receptet. :D

Vietnamiveteran
08-02-2014, 12:43 PM
Én már nagyon régóta rakott krumplit tervezek. Szólok is anyámnak hogy küldjön át egy receptet. :D

Rakott krumpli ahogy én csinálom : a krumplit megfõzöd héjjastól , tojást fõzöl keményre , szalonnát pirítasz sokat :) lehet kolbásszal is ízlés kérdése.Ezután mély tepsibe vagy jénai edénybe egy sor krumpli karikázva rá tojás arra szalonna majd vízzel kikevert tejföllel alaposan meglocsolva, aztán megint elõröl amíg el nem fogynak az alapanyagok . Semmilyen fûszer só stb.. nem kell , a jóféle házi szalonna a fûszer . A kiolvasztott szalonna zsírját is rálocsolom . A tetejére sok sok tejföl , és ha extrázni akarod akkor reszelhetsz rá sajtot is , majd lefedve be a sütõbe vagy kemencébe 1 óra bõven elég neki , ezután a tetejét lepirítani és kész is . Jó étvágyat ....

Salmo
08-02-2014, 04:34 PM
1

Törölt_fórumtag2
08-02-2014, 04:59 PM
Ha már kovászolás...
Idén is nagyon sok a cukkini. Négy naponta egy 4literes üveg elfogy nálunk.
Ajánlom mindenkinek, nekem jobban ízlik, mint az uborka.
35113512

Vasember
08-02-2014, 10:06 PM
Besegítettem a természetnek a szelektálásban. Most azon gondolkodom, hogy süssek meg egy õzcombot...

mossberg-operator
08-02-2014, 10:11 PM
Besegítettem a természetnek a szelektálásban. Most azon gondolkodom, hogy süssek meg egy õzcombot...

Irigylem a problemadat :)

Vietnamiveteran
08-03-2014, 12:37 PM

Fokhagymával és szalonnával tûzdeld meg , aszalt szilvával is lehet tûzdelni . Sokáig kell sütni de ne szárítsd ki .

Grafitos
08-04-2014, 08:01 AM
Hétvégén beüzemeltem após kemencéjét..nagyon profi cucc..jól szigetelt tûztér, ajtóba beépített hõmérõ, elzárható kémény nyílás:thumbup fél óra alatt jól megrakva sikerült 400 fokra felfûteni..kb 20 centi vastag parázsréteg keletkezett..mikor ez megvolt, kémény nyílás elzár
kaja:
Csirkecombot és szárnyat pácoltam vegyes fûszerpácba olajosan, ez egész nap pihent a frigóban..Jóelõre beáztattam egy nagy római(nekem pataki) tálat, aztán megpakoltam jó sûrûn a csirkével..közé szalonna, fokhagyma és zöldhagyma ment, majd megöntöztem egy fél doboz sörrel. Lefedtem és be a kemencébe.
Képek nem készültek sajna..de 30 perc alatt tökéletesre sült és nagyon finom lett a végeredmény
A kemence a legjobb:)

Grafitos
08-11-2014, 12:04 PM
http://i.imgur.com/SFqIOMH.jpg
A hétvége kreatív ebédje..
4 filézet csirkemellet bepácoltam fokhagymás szójaszószba plussz só, bors kombóval egy éjszakára a hûtõben pihentettem. A tepsibe sütõpapír bélés került, a combokat középre fektettem, mindegyik tetejére még fokhagyma és egy-egy szalonna szelet került. Mellé kockára vágott, fûszerezett padlizsánt terítettem.
Köretként újkrumplit mostam meg..hústûvel közepéig megszurkáltam és a tepsi alá betolt rácson, a csirkével megegyezõ ideig sütüttem...mikor kész lettek a burgonyák kettévágtam õket, majd mindkét oldala kapott 1-1 szelet vajat és egy kis darab juhtúrót a tetejére...:thumbup
mellé citromlével lecsöpögtetett rukkolát és néhány paradicsomot adtam salátaként..
Nagyon finom lett... mellé dukált a korsó szûretlen búzasör is :)
http://i.imgur.com/kSzCwPD.jpg

shadow177
08-11-2014, 12:11 PM

Lehártyázod, kicsontozod, megmosod.
Fûszerezed, bort vagy sört öntesz alája, szalonnát, paradicsomot a tetejére, és szigorúan fólia alatt sütöd 90-120 percig.
Majd 15-20 percig pirítod fólia nélkül.
Zöld salátaágyon tálalod, héjában sült krumplit, frissensült kendermagvas kenyeret, sült körtét és áfonya öntetet kínálsz hozzá.

fater.lajos
08-12-2014, 02:05 PM
Lehártyázod, kicsontozod, megmosod.
Fûszerezed, bort vagy sört öntesz alája, szalonnát, paradicsomot a tetejére, és szigorúan fólia alatt sütöd 90-120 percig.
Majd 15-20 percig pirítod fólia nélkül.
Zöld salátaágyon tálalod, héjában sült krumplit, frissensült kendermagvas kenyeret, sült körtét és áfonya öntetet kínálsz hozzá.

Én szinte ugyanezt szoktam csinálni, csak 90 fokon sütöm 5-6 órát. Aztán pirítom meg. Közben sörrel locsolom meg, amitõl szép fényes, karamell színû lesz.

Vasember
08-13-2014, 06:56 AM
Még jó, hogy nem egy combja van! Így összehasonlíthatom a két sütési metódust.

mossberg-operator
08-14-2014, 03:55 PM
Birka: 359835993600

Vietnamiveteran
08-14-2014, 07:24 PM
Jól néz ki , de részleteket kérünk :) Ti fõztétek ? Milyen lett ?

mossberg-operator
08-14-2014, 11:12 PM
Jól néz ki , de részleteket kérünk :) Ti fõztétek ? Milyen lett ?

Mi, cseresznyefaval tuzeltunk, paprika kalocsarol, 2.5 kg birka m&s-bol. Semmi extra, vegen burgonya bele. Ket 6 eves kiscsaj tolta, mint kacsa a nokedlit, szoval jo lett. Kozben szakadt neha az eso, szoval fogtam a nagy esernyot fole. Gondoltak a szomszedok, hogy ezek hulyek, esernyovel bogracsoznak....:haha:

LSVF
08-15-2014, 06:04 AM
Ezt be lehet fejezni! Tiszta nyál minden! Lélekben veletek ettem.:D

Vietnamiveteran
08-15-2014, 08:42 PM
Na urak , holnap reggel 7 kor kelek , jó nagy tüzet gyújtok , mivel nagy parázs kell annak a malackának amit a holnapi napon parázson fogunk egészben sütni amolyan nyárzáró összejövetelként a barátokkal . Képeket és beszámolót majd vasárnap . Addig is én holnap jól bekajálok malacsülbõl utána küldök jó pár sört ha esetleg vasárnap lenne a világvége legalább teli gyomorral haljak meg :)

TMIB
08-17-2014, 02:42 AM
Fõztem tojást. A fele összetört, és nem lettek elég kemények. Konzerv fõtt krumplit vettem. Meg valami félkolbász-félszalámi dolgot. Sok tejfölt is. Összeöntöttem mindent, bevágtam a mikrohullámúba és kész lett a rakott krumpli. Most kóstolom. Elsõ próbálkozásra egyáltalán nem lett rossz. Fõleg segítség nélkül.

MaRee
08-17-2014, 08:54 AM
Hát nem lehet egy nagy gasztronómiai csoda mit ne mondjak! :D

mossberg-operator
08-17-2014, 10:06 AM
Fõztem tojást. A fele összetört, és nem lettek elég kemények. Konzerv fõtt krumplit vettem. Meg valami félkolbász-félszalámi dolgot. Sok tejfölt is. Összeöntöttem mindent, bevágtam a mikrohullámúba és kész lett a rakott krumpli. Most kóstolom. Elsõ próbálkozásra egyáltalán nem lett rossz. Fõleg segítség nélkül.

Csak probalkozz! Tojast 10 percig fozd! Egeszet sutoben legkozelebb, alufolia alatt (amit a vege fele leveszel, s feljebb rakod a hofokot is), olyan kolbaszt keress, aminek jo zsirja van, hogy amikor kifolyik az egeszre, az a menyorszag! Krumplit pucold, ne konzerv legyen. Probald igy ki, jobb lesz!

TMIB
08-17-2014, 06:20 PM
Hát nem lehet egy nagy gasztronómiai csoda mit ne mondjak! :D

Nem, viszont laktató. Meg végre nem pizzát meg szteroidos csirkét ettem hanem valami normálisabbat. De még van 2 nagy adag, úgyhogy lesz még mit enni ma meg holnap. :D

Doom
08-17-2014, 06:42 PM
Fõztem tojást. A fele összetört, és nem lettek elég kemények. Konzerv fõtt krumplit vettem. Meg valami félkolbász-félszalámi dolgot. Sok tejfölt is. Összeöntöttem mindent, bevágtam a mikrohullámúba és kész lett a rakott krumpli. Most kóstolom. Elsõ próbálkozásra egyáltalán nem lett rossz. Fõleg segítség nélkül....kedvet kaptam,a jövõ héten csinálok én is...úgy szoktam.....héjába megfõzöm a krumplit,majd megtisztítom és felkarikázom,keményre a tojás és felkarikázom,fele kolbász,fele húsos szalonna,szépen megpirítva,a sütõbe alulra vaj,aztán a krumpli fele,egy réteg tojás,a szalonna-kolbász fele,vajat rá és megismétlem,a tetejére vastagon tejföl..180 fokon addig sütöm míg kezd a tejföl megsülni ,fûszert nem használok,annyi van a kolbászba,só a szalonnába....

TMIB
08-17-2014, 07:17 PM
Elõször én is levettem néhány krumplit a polcról, de késõbb meggondoltam magam és mégis inkább konzervest vettem. Nálunk bonyolult ügy a sütés-fõzés, így egyszerûbb volt. Viszont elfogyott az elsõ tállal, ráadásul a barátnõm is megette az övét, úgyhogy ez bizony jól sikerült. Szerintem a következõ tál is elfogy majd. :D A kolbász is elég jó hozzá. A tojást meg legközelebb majd óvatosabban teszem a vízbe, hogy ne törjön össze. Meg 5 perc helyett kicsit több idõt adok majd neki.
Kellene majd készíteni egy újabb "Tactical Cooking with Chef Duracoat" videót. :haha:

Pityubá
08-17-2014, 09:11 PM
...kedvet kaptam,a jövõ héten csinálok én is...úgy szoktam.....héjába megfõzöm a krumplit,majd megtisztítom és felkarikázom,keményre a tojás és felkarikázom,fele kolbász,fele húsos szalonna,szépen megpirítva,a sütõbe alulra vaj,aztán a krumpli fele,egy réteg tojás,a szalonna-kolbász fele,vajat rá és megismétlem,a tetejére vastagon tejföl..180 fokon addig sütöm míg kezd a tejföl megsülni ,fûszert nem használok,annyi van a kolbászba,só a szalonnába....
Nagyon szépen leírtad, házi tündérem is így készíti évtizedek óta. Ma is ez volt, nem tudom megunni. :D

Grafitos
08-18-2014, 08:16 AM
Hétvégén pácolt tarját készítettem tárcsán sütve..nagyon finom lett. Egyedül a házi készítésû tárcsa alapú sütõalkalmatosságról készült fotó..az ízletesebb részét képzeljétek hozzá:D
http://i.imgur.com/Srurx9D.jpg

MaRee
08-18-2014, 01:50 PM
Rögtönzött "tûzhely" és az elmaradhatatlan munka ebédem, hagymás bab :D

3634

Valami újat is ki kéne már találni, amit egyszerûen és gyorsan meg lehet fõzni a kettle-ben.

shadow177
08-18-2014, 02:12 PM
Pásztor tarhonya?

Vietnamiveteran
08-18-2014, 06:32 PM
Ígértem képeket a malacsütésrõl ... nagyon finom volt 6 óra alatt készült el , káposztasalátával kenyérrel és jó sok sörrel ....:) Jövõre ha lesz bárány akkor megpróbálkozok azzal is .

3640
3641
3642

shadow177
08-18-2014, 06:47 PM
:tapsol::jolnezki:

Grafitos
08-19-2014, 08:01 AM
WOW.enném

Doom
08-20-2014, 07:40 AM
...kedvet kaptam Túlélõtõl a rakott krumplihoz...

36473648364936503651

TMIB
08-20-2014, 08:20 AM
A tiéd profibban néz ki mint amit én csináltam.
:beer:

A. L. Ias
08-20-2014, 03:21 PM
Nekem is kedvet csináltatok a rakott krumplihoz. Ünnepnap lévén csak az itthoni anyagokból dolgozhattam, így a kolbász helyett (ami már lecsóvá alakult), szeletelt szalámi került bele. Ami különbség még, hogy én cserépedényben készítem, így egy kicsit levesebb a végeredmény. A házikolbászt némi fokhagyma porral kompenzáltam és egy kis csomborral fûszereztem.
3653 3654 3655 3656 3657

A. L. Ias
08-20-2014, 03:52 PM
<OFF>
Azzal. Konyhában mi mással? Nem lehet minden MORA. Ráadásul egy Wenger sharpener 1800-zal szoktam karbantartani õket, nem bonyolítva túl az életet. :)
</OFF>

fixy007
08-22-2014, 12:00 PM
Bodag sütés diszkoszban:
http://img2.indafoto.hu/1/1/170115_452dae9e529b9ea7db88592a6d2a5b15/21620625_a96dede6046149966a6d9740a90c006d_xl.jpg
http://img1.indafoto.hu/1/1/170115_452dae9e529b9ea7db88592a6d2a5b15/21620627_be4b3ed92ad5a2cdd078691b4d63bc85_xl.jpg
http://img2.indafoto.hu/1/1/170115_452dae9e529b9ea7db88592a6d2a5b15/21620629_0d2fd823950c78049acd72764e678991_xl.jpg
http://img1.indafoto.hu/1/1/170115_452dae9e529b9ea7db88592a6d2a5b15/21620631_20f2b5a31f81eef3142e275dd86b4324_xl.jpg
http://img1.indafoto.hu/1/1/170115_452dae9e529b9ea7db88592a6d2a5b15/21620633_0a82991f045f19afb2ca90602665d469_xl.jpg
http://img1.indafoto.hu/1/1/170115_452dae9e529b9ea7db88592a6d2a5b15/21620635_46ceea9cc284b2cbb6975e802a9bade6_xl.jpg
Jó étvágyat! Üdv:Fixy

shadow177
08-22-2014, 12:04 PM
:jolnezki::tapsol::admire:

TMIB
08-22-2014, 12:40 PM
Ez ilyen pogácsaféle?

fixy007
08-22-2014, 01:31 PM
Bodag/cigánykenyér. Élesztõ nélküli kenyér, sütõporral vagy szódabikarbónával. Gyors és egyszerû.

MaRee
08-22-2014, 01:36 PM
Ezt ki fogom próbálni! Egy receptet írnál fixy, hogy hogy csináltad?

fixy007
08-22-2014, 02:03 PM
-30dkg liszt(bl-55)
-1mk szódabikarbóna
-2tk vegeta/delikát
-1.5-2dl víz
sütési idõ kb. 30perc, felénél átfordít mindkét oldala meg/átsüljön. Keleszteni nem kell, nincs benne élesztõ. Ezért gyors és egyszerû, de sûrûbb mint a hagyományos kenyér. Ízlés szerint bármi rakható bele: fûszerek, olaj, zsír, hagyma....

Pityubá
08-22-2014, 10:43 PM
Íme Pityubá tepertõs botkenyér receptje.
Aki szereti a tepertõs pogácsát annak ez is kedvence lesz,
ízvilága hasonló, + ként jelenik meg a szabad tûzön sütött íz.

Hozzávalók 10-15 fõre:
1.5 kg búzaliszt.
25 dkg darált tepertõ.
2 csomag sütõpor.
1 evõkanál só (tájékoztató adat)
Víz szükség szerint (a tészta puha nyújtható legyen)
Lekérgezett hüvelykujj vastag bot, lehetõleg mogyoró (nincs mellékíze)
Keményfa vagy akác parázs (nem javaslok fenyõfát erre a célra)

Elkészítése:
Tálcán, vagy nagyobb, erõsebb mûanyagzacskóban, (lehet 2 adagban is)
liszthez hozzáadjuk a darált tepertõt, sütõport, sót, vizet, majd meggyúrjuk a tésztát.
Botot a lekérgezett végénél megmelegítjük, majd vékonyan megkenjük darált tepertõvel
(lehet lisztet is használni erre a célra).
A kigyúrt tésztából maroknyi darabot szakítunk,
kézben hosszúkásra sodorjuk, és a botra menetesem kb 20-25 cm hosszon feltekerjük.
Majd egyenletesen vékonyra formázzuk.
Sütést bõséges parázs felett nagyobb távolságban kezdjük kb 5 percig, ez lesz a kelesztés.
Meleg és sütõpor hatására a tészta kissé megvastagodik a boton.
Sütést tovább folytatjuk kb 15percig közelebb a parázshoz (vigyázat nehogy megégjen).
A külsejének helyenként világosbarnának kell lennie.
Ha megsült a botról könnyedén le kell jönnie.
A tésztájának omlósnak likacsosnak kell lennie. (nem testápolót kell sütni belõle)

Jó étvágyat, kellemes idõtöltést kívánok hozzá néktek.

Ui.: sörkorcsolyának is kiváló-ám, parázs felett sült cserkészkolbásszal a közepében :)

3690

3691

doki
08-23-2014, 04:53 AM
Bodag/cigánykenyér. Élesztõ nélküli kenyér, sütõporral vagy szódabikarbónával. Gyors és egyszerû.

Mifelénk punya a neve.

Törölt_fórumtag2
08-23-2014, 07:58 AM
Ha tehetem, akkor a saját magam által sütött kenyeret eszem én is.
Én ausztrál kenyérként ismerem, de a recept ugyanaz, mint fixy-nél.
36963697

Tegnap este sütöttem egy simát és egy hagymás-fokhagymást. Széttépte vacsorára a család.:)

fater.lajos
08-23-2014, 06:38 PM
Én ausztrál kenyérként ismerem, de a recept ugyanaz, mint fixy-nél.
Én Jordániában, Egyiptomban meg Szudánban is ettem ilyet. Igaz, ott olajoshordó fedelén, teveszar tûzön sütötték. Nem meglepõ módon, mindegyik egy kicsit más volt.

Grafitos
09-02-2014, 09:17 AM
A szerdai vacsi
http://i.imgur.com/gnpXH5M.jpg

TMIB
09-02-2014, 02:40 PM
A fenti tányérban mi volt? Garnélarák? :)

pappito
09-03-2014, 04:38 AM
Ha már kovászolás...
Idén is nagyon sok a cukkini. Négy naponta egy 4literes üveg elfogy nálunk.
Ajánlom mindenkinek, nekem jobban ízlik, mint az uborka.
35113512

na ez nem jutott eszembe, itt nincs kovászolni való, amíg volt kiskertem addig ültettem ubit (magot lehet kapni, de kész kovászolni való ubit nem) és kovászoltam a sajátot, gyorsan nõnek, hamar összejön egy üveggel. a cukkinit nem próbáltam, de azt lehet kapni, ha jön a nyár csinálok, kösz a tippet!

pappito
09-03-2014, 04:54 AM
érdekel valakit biltong recept és készítési útmutató? most kaptam egyet egy délafrikai kollégámtól és elég jól néz ki a leírás, neki is fogok állni csinálni, nagyon jó kirándulóskaja, nem romlik meg sokáig és tiszta hús

ha eltennétek, akkor lefordítom

Vasember
09-03-2014, 05:12 AM
Ez ha jól tudom amolyan délafrikai beef jerky.
Mindenképpen érdekel! :)

pappito
09-03-2014, 05:18 AM
Ez ha jól tudom amolyan délafrikai beef jerky.
Mindenképpen érdekel! :)

igen, olyasmi. a legjobb elandból állítólag, de hát az elég elérhetetlen, szóval marad a marha. na akkor majd nekiállok és lefordítom, macerás, de megéri.

Grafitos
09-03-2014, 07:31 AM
A fenti tányérban mi volt? Garnélarák? :) yup..fokhagymás boros szószban

Törölt_fórumtag2
09-03-2014, 08:39 AM
na ez nem jutott eszembe, itt nincs kovászolni való, amíg volt kiskertem addig ültettem ubit (magot lehet kapni, de kész kovászolni való ubit nem) és kovászoltam a sajátot, gyorsan nõnek, hamar összejön egy üveggel. a cukkinit nem próbáltam, de azt lehet kapni, ha jön a nyár csinálok, kösz a tippet!

Nagyon sok mindent lehet kovászolni. Paprikát, vörös hagymát, fokhagymát, sárgarépát, spárga tököt, patiszont stb. (A kovászolt méregzöld erõs paprikát imádom.)
Van kenyérhéj nélküli krumplis technológia is.

Vasember
09-03-2014, 08:53 PM
És ALias bebizonyította, hogy káposztát is!

pappito
09-07-2014, 09:05 PM
Nagyon sok mindent lehet kovászolni. Paprikát, vörös hagymát, fokhagymát, sárgarépát, spárga tököt, patiszont stb. (A kovászolt méregzöld erõs paprikát imádom.)
Van kenyérhéj nélküli krumplis technológia is.

a kenyeres megoldás nekem pont elég, pláne, hogy a kenyeret magam sütöm a családnak már hónapok óta (kovászos kenyér) :)
a kovászolt répa is nagyon jól hangzik! azt is kipróbálom ha végre nyár lesz

pappito
09-08-2014, 02:52 AM
Biltong

Nagyon sok recept létezik, tájegységenként más és más a fûszerezés, de több generáción átívelõ családi receptek is mûködnek.

A biltong készítése során két nagyon fontos dolgora kell figyelni, az egyik a fûszerezés, a másik a szárítás során szükséges légmozgás. Ezért aki saját magának készít és nem boltban vásárolja a betevõ biltongot (SA-ban külön szaküzletek vannak) csinál egy szárítódobozt.

Bármilyen doboz jó, amelyben képes vagy biztosítani a folyamatos, bõséges levegõáramlást. A legegyszerûbb megoldás egy számítógépventillátort szerelni a dobozba, ami egy 12V-os adapterrõl elpörög viszonylag csendesen és keveset fogyaszt. A dobozt körben alapsan ki kell lukasztgatni, hogy mindenfelõl érhesse a mozgó levegõ a száradó húsunkat. A dobozt muszlinnal vagy sûrû szunyoghálóval érdemes kibélelni, hogy különösen az elsõ napokban, amikor a hús még nagyon nedves, elkerüljük a rovarokat, legyeket. A dobozunk aljára érdemes alufóliabélést tenni, hogy a lecsöpögõ dolgok ne maszatoljanak össze mindent. A doboz tetején fémpálcákat vagy drótot kell kifeszíteni, amely majd tartja a kis kampóinkat amelyekre a húst függesztjük. Persze nincs szabály, bármilyen kreatív ötlet jó, nem agysebészet… (ha rákeresel a google-ban arra, hogy biltong box, millió képet találsz) Tévésdoboz, mûanyag láda, stb. Bármi megfelel, cask tiszta legyen. Vannak akik villanykörtét szerelnek be a doboz aljába, amely termel elég hõt ahhoz, hogy a levegõ áramolni kezdjen de ez a megoldás elég sok energiát fogyaszt és 230V kell hozzá, plusz érintésvédelem, stb. Szóval kb, mint a füstölõben, csak nincs füst.

A legfontosabb, hogy a felakasztott húsok SOHA ne érjenek egymáshoz, szinte azonnal megpenészednek, ha összeérnek. Ha véletlenül mégis megtörténik, akkor ecetes ronggyal dörgöljük le a penészt és hagyjuk a húst szabadon.

Recept:

Szinte bármilyen hús megfelel, de marha, szarvas, antilop, kudu, springbok, eland a legjobb. A marhahús lehet topside, silverside, rump, általában a marha hátsó combja feletti részt használják (fartõ, felsál). Készül csirkébõl, struccból és halból is, de ezt most hagyjuk. A húst a rostjaival párhuzamosan (tehát nem mint a pastramit!) vágjuk fel kb. másfél-két centi vastag csíkokra.

Az egyszerû recept rengeteg koriandert és egy speciális biltong fûszerkeveréket tartalmaz, (Freddie Hirsch féle Jagveld Biltong spice (http://biltongbru.com.au/biltong-and-jerky-spices/66-freddy-hirsch-jagveld-spice.html), 1kg-os kiszerelés) ez a legnépszerûbb délafrikában és kiváló eredményt ad. Plusz meg kell pirítanunk kb. fél liter coriander magot egy vastag falú, lehetõleg öntöttvas edényben, szárazon. Nem szabad semmiféle olajat vagy zsiradékot használni a pirításhoz! A felmelegített edénybe öntsük bele a koriandermagott és folyamatos keverés mellett pirítsuk addig amíg barnulni nem kezd. Ha égett szaga van, akkor kezdd újra, túlmentél. Ha megpirult, hagyd kihûlni majd törd össze mozsárban (vagy elektromos darálóval). Nem kell púderfinomságúra darálni, nem baj, ha kicsit darabos marad. Keverd össze a darált koriandert a fûszerkeverékkel alaposan.

A felvágott húst fektesd egy tálcára, szórd be alaposan a keverékkel és nyomkodd rá a fûszert a húsra kis popfonokkal, mivel a hús még nyers, nedves szépen oda fog ragadni a fûszer. A hús minden oldalát fûszerezd be alaposan. Ezután a tálcán hagyd a húst pihenni kb. 3-4 órát, legjobb éjszakára betenni a hûtõbe. Ezalatt a fûszerek és a só megkezdi áldásos hatását. Másnap a húst felakaszthatod száradni, ha nincs rozsdamentes kampód, akkor a legolcsóbb megoldás a sima irodai gemkapocs. Az elsõ 24-26 órában a fûszerkeverékben levõ só rengeteg nedvességet szed ki a húsból, ami lecsöpög a dobozod aljára, tegyél oda újságpapírt vagy fóliát. (érdemes a youtube-on rákeresni a dologra, rengeteg video van ott hasznos ötletekkel)

Ha a dobozban megvan a kellõ, állandó légáramlás, akkor kb. 5-6 nap múlva van kész a biltongod. Van aki teljesen megszárítva szereti, van aki kissé puhábban, egyéni ízlés kérdése, általában a kész nagy szeletekbõl vágnak vékonyabb csíkokat és úgy eszik.

Nem tudom van-e SA olt Mo-n, ha nincs akkor gondolom igen macerás a jagveld fûszer beszerzése, úgyhogy fûszerkeverék recept:

Só – legjobb a durva szemû, de bármilyen mûködik
1e Feketebors, lehetõleg frissen durvára õrölve
3e Koriander mag – pirítva, durvára õrölve
1/2e Barna cukor
1 evõkanál Szódabikarbóna (meggátolja a penészedést)
1e Paprika – hát ez nem igényel magyarázatot
1e Füstölt paprika, chipotle finomra örölve
1/2e Cayenne bors – chili vagy vagy periperi
Ecet – a hús lemosásához
1 teáskanál salétrom (saltpetre)

Az ecet elhagyható egyébként, a hús ízén nem fog érzõdni, hogy le lett-e mosva ecettel, de gondolom bacigyilkolásra jó, meg elõkészíti a hús felszínét a fûszerekre. Ez a recept úgy mûködik hogy sóval kevert szódabikarbónával vastagon bedörzsölöd a húst mindenhol, hagyod állni pár órát (érdemes valami zárt (nem fém!) dobozban tartani addig és betenni a hûtõbe). Aztán csinálsz ecetes lemosót (1e ecet+5e víz) és alaposan lemosod a szeleteket és hagyod lecsöpögni. Eztán az összetört koriandert, borsot, cukrot, minden más összekeversz és bedörzsölöd vele a húst és hagyod érni egy éjszakán át a hûtõben, másnap mehet a szárítóba. (a salétrom elhagyható)

A kész biltong kb. egy hétig elvan mindenféle törõdés nélkül, sokan csak benne hagyják a kikapcsolt szárítóban, de a hûtõben sem lesz baja. Ha túl sok lett vagy késõbb akarjuk felhasználni, akkor plasztik zacskóban mehet a fagyasztóba, nyomkodjunk ki a zacsiból annyi levegõt amennyit csak birunk, így három hónapot is kibír, ha kis adagokat fagyasztunk, akkor kiránduláskor csk elõ kell kapni és vihetjük. Ideális snack kaja túrázáshoz, tiszta fehérje, zsír alig, sok fûszer, nem romlik meg. Az öreg biltongot le szokták darálni és akár rántottában megeszik vagy összefõzik rizzsel, belekeverik krumplipürébe, stb.

http://eetbaars.nl/wp-content/uploads/2014/05/My-Biltong-drying.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-91OKg0assR8/TbV1_mF1JsI/AAAAAAAAHK0/V7EsdC4Buus/s1600/IMGP9542.JPG

http://www.monkeyland.co.za/userfiles/article/news/news5/biltong_2_gallery--gt_full_width_landscape.jpg

http://blogs.ocweekly.com/stickaforkinit/Biltong.JPG

nagyon hosszú lett, bocs és nem is fordítok ügyesen, de azért remélem érthetõ.

Vasember
09-08-2014, 04:16 AM
Kb mennyi húsra van a fûszer számolva?

pappito
09-08-2014, 04:52 AM
affene, lehagytam, bocs

Ha 1e=100g akkor 2-3kg húst meg lehet vele csinálni. Ha a nedvességtartalom kb. 50% os lesz a végére, akkor az 1-másfél kg. biltongot ad. Az elég sok azért. Én egy kg hússal fogom kipróbálni, ha marad fûszer, azt elteszem késõbbre, annak se lesz semmi baja. Mondjuk szerintem kevesebb cayenne bors is elég, az elég csípõs cucc. De majd megmutatom, ha elkészült.

Vasember
09-08-2014, 03:43 PM
Köszönjük!
Ha összefutok egy szarvassal akkor már tudom mit próbálok ki! Addig is nézek egy darab marhát.

A. L. Ias
09-08-2014, 05:36 PM
És ALias bebizonyította, hogy káposztát is!

Ma átalakult töltött káposztává. Olyan jó lett, hogy az már erkölcstelen! ;) És a kemence még fokozta volna... A recept (http://hvg.hu/gasztronomia/20111215_tokeletes_toltott_kaposzta_recept).

pappito
09-08-2014, 09:21 PM
hú, ez klassz káposztarecept, köszi!
karácsony környékén minden évben csinálunk káposztabulit a kertben, két-három család fõz és ösze szokott jönni 40-50 ember. de mi általában a paprikás-füstöltbordás verziót készítjük, de kipróbálom ezt a saját savanyítást idén azt hiszem. Eddig horvát savanyúkáposztát vettem, nagyon finom amúgy, de hátha ez a kovászolós még autentikusabb lesz!

pappito
09-25-2014, 11:30 PM
elkészült a biltong dobozom :)

hétévégn beszerzem a fûszereket meg a húst és nekiállok!

https://lh3.googleusercontent.com/-eGpMAiXu-UI/VCEpD6mxYVI/AAAAAAAAYQM/rUayH-F7-cw/w1113-h835-no/IMG_20140923_200203.jpg

Grafitos
09-26-2014, 05:18 PM
Nagyon jól fest és egy kép alapján is át lehet látni a müködési mechanizmusát..Idõkapcsolóra szerelted a ventiket, vagy állandóan pörögni fognak?
Légyszíves majd dokumentáld a folyamatot, mert ha ez a doboz beválik én is összehoznék egyet..ahogy nézem, az alkatrészek 80%-a rendelkezésre áll itthon:thumbup

mossberg-operator
09-26-2014, 06:07 PM
Hello! Engem erdekelne egy reszletesebb leiras is, legyszi. A homersekletet hogyan szabalyozod? Alkatreszlista? Jovo heten epitenem is...

pappito
09-27-2014, 10:21 AM
Hello! Engem erdekelne egy reszletesebb leiras is, legyszi. A homersekletet hogyan szabalyozod? Alkatreszlista? Jovo heten epitenem is...

hõmérsékletet nem szabályozom, a ventik állandóan fognak menni 7/24. nem kell fûtés, nem kell semmi csak álandó levegõáramlás. Miután a befûszerezett husi éppen a hûtõben érlelõdik, futtattam pár tesztet és úgy tûnik, hogy a sok luk alul körben nem elég, végni fogok rá még két nagy lukat pákával oldalra. A tesztek során papírcsíkokat akasztottam a keresztrudakra, hogy lássam, hogy mozognak-e rendesen, ha mennek a ventik, és lengedeztek szépen, más nem is kell, csak legyen folyamatos légáramlás, akkor megy a száradás. a mosókonyhában lesz, hogy ne legyen az egész lakás ilyen szagú :) Ott meg most van 17-18 fok szerintem, vagy még hûvösebb.

így nézett ki a husi befûszerezve, mielõtt bement volna a hûtõbe:

https://lh5.googleusercontent.com/-pCUTACurI40/VCY-coEvNAI/AAAAAAAAYVo/_dITiQNWSD8/w785-h589-no/IMG_20140927_163409.jpg

pappito
09-27-2014, 11:26 AM
Alkatreszlista? Jovo heten epitenem is...

1 db doboz (szimpla plasztik, csak arra kell vigyázni, hogy ha belefúrod a lukakat még elbírja saját megát és ne repedjen szét)
1 db régi textilpelenka a lukakra, rovarok ellen
1-2 db pc venti
1 db táp (nem a pc tápját használom, hanem a vezetéknélküli telefon töltõjének a tápját amibõl elvileg 9 volt jön ki, ez hajtja a két 12v-os ventit, így nem maxon mennek, hanem kb félgõzzel, így sokkal csendesebbek)
1 db kapcsoló, ez opcionális, de én beleraktam, mert pont volt itthon egy
drót, páka, forrasztóón, zsugorcsõ, kábelvezetõ, én drótnak szétszedtem egy cat5 utp kábelt, abban 8 réz ér van kettesével sodorva, de bármi jó amit találsz otthon és könnyû forrasztani, a zsugorcsõ meg kábelvezetõ az úri huncutság, a végeredményt nem befolyásolja, csak civilizáltabban néz ki és nem lóg sehol kábel
1 doboz gemkapocs, ezzel fogom a húst fellógatni a farudakra
keresztrúdnak én 10mm-es fenyõt vettem, az volt a legolcsóbb és tizes a legnagyobb fúróm :), de szintén bármi jó ami elbír pár szelet húst

a ventik körül körbenyomtam glue-gun-al, de szilikon is jó, csak annyi kell, hogy ne szívjanak falsot, hanem csak a dobozból szippantsanak, és ezzel a meleg ragasztóval raktam fel (jó rondán) a textilt is meg a kábelvezetõket is

nem egy agysebészet, kb. a legfontosabb, hogy mekkora hússzeleteket akarsz felakasztani, akkora doboz kell, hogy ne érjen le a hús a doboz aljára. A doboz aljára érdemes egy pár réteg újságpapírt tenni, ha esetleg lecsöpögne valami, akkor de pangjon a doboz alján a cucc, azt szimplán kidobod és kész. A mûanyag fúrásánál figyelni kell, könnyen megreped a cucc és a doboz fala sokat veszít a merevségébõl ha kiluggatja az ember. Én úgy csináltam, hogy a doboz tetejében van a szélgép, de attól függ milyen dobozt szerzel, bármilyen megoldás jó, ha most állnék neki, akkor merevíteném valamivel a doboz tetejét, de ez is jó lesz.

https://lh4.googleusercontent.com/-qZHnhOeFWbA/VB_cwu9DpnI/AAAAAAAAX_I/g3cwQR0LyIE/w442-h589-no/IMG_20140922_202405.jpg

https://lh5.googleusercontent.com/-F3AGfflpCDc/VCEj1YfBUtI/AAAAAAAAYP0/FkqOzBSkBxs/w442-h589-no/IMG_20140923_193900.jpg

https://lh5.googleusercontent.com/-eGpMAiXu-UI/VCEpD6mxYVI/AAAAAAAAYQM/rUayH-F7-cw/w785-h589-no/IMG_20140923_200203.jpg

mossberg-operator
09-27-2014, 04:55 PM
Koszi!

pappito
09-28-2014, 12:15 AM
na fellógattam a húst és beüzemeltem a dobozt, éjszaka elég sok lé kijött a húsból már. Van állandó huzat a dobozban, mert a szeletek nagyon finoman lengedeznek, az 1.1kg topside steak pont befért. Biztos, ami biztos, végtam még két nagy lukat a doboz oldalára pákával, fúrás helyett már az elején pákázhattam volna, csak nem jutott eszembe. Ahogy látjátok a rózsaszín textilpelenka kicsit ronda, de célszerû.

Az írás szerint az elsõ 24 órában még kicsöpög majd sok lé, aztán a papírt lehet h kiveszem, hogy ne álljon ott szottyosan, de majd meglátjuk.

https://lh5.googleusercontent.com/-O7KhZXbFHfI/VCdFTuYqCgI/AAAAAAAAYYE/el87pEi4i_A/w442-h589-no/IMG_20140928_121521.jpg

https://lh6.googleusercontent.com/-Zq8oPRL1vhg/VCdFf0XIKiI/AAAAAAAAYYQ/fghnpUB03qM/w785-h589-no/IMG_20140928_121529.jpg

https://lh5.googleusercontent.com/-E_F-1I4fFmY/VCdXKh96tkI/AAAAAAAAYZI/HD78aQtVBng/w442-h589-no/IMG_20140928_122109.jpg

mossberg-operator
09-28-2014, 09:39 PM
Tul vagyok eletem elso oz trancsirozasan (mert szakszeru darabolasnak meg nem neveznem). 3940 3941

mossberg-operator
09-28-2014, 09:39 PM
Persze fejjel lefele...

Grafitos
09-29-2014, 07:26 AM
Már megszoktuk Londoner:)kell az a kis nyakátmozgatás így reggel..

pappito
09-29-2014, 09:15 PM
Tul vagyok eletem elso oz trancsirozasan (mert szakszeru darabolasnak meg nem neveznem). 3940 3941

csinos, de nagyon frissnek néz ki, volt ez érlelve? mikor pusztult el a jószág?

mossberg-operator
09-30-2014, 05:53 AM
csinos, de nagyon frissnek néz ki, volt ez érlelve? mikor pusztult el a jószág?

Nem hiszem, szombaton lotte.

Grafitos
09-30-2014, 08:07 AM
Kivihetnéd a hátsókertbe és forró köveken egy gödörben megsüthetnéd:)

pappito
09-30-2014, 08:18 AM
Nem hiszem, szombaton lotte.

akkor biztos nem. illene 3-4 napra a hûtõbe tenni hogy picit érjen, sokkal jobb lesz az íze

mossberg-operator
09-30-2014, 08:34 PM
akkor biztos nem. illene 3-4 napra a hûtõbe tenni hogy picit érjen, sokkal jobb lesz az íze

Pont ezt csinalom, holnap horgaszunk, csutortokon mas dolgom van. Penteken fozunk belole. :)

pappito
09-30-2014, 11:54 PM
kész a biltong

Kb 70 órát szárítottam, és az eredmény nagyon frankó lett. A hús rugalmas maradt, könnyû harapni, rágni és erõsen fûszeres (kívánja a sört!), a fûszert egy picit túltoltam, legközelebb óvatosabb leszek. Nem durva, csak picit sósabb,mint kéne. Az összes délafrikai kollégám szerint fasza, az egyik megkérdezte, hogy hol vettem, nem tudta, hogy én csináltam, azt hitte bolti.

Papírba csomagolva a hûtõben eláll két hétig, hûtés nélkül kb egy hétig, nejlonban tönkremegy, bepülled. Papírban lehet fagyasztani is, akkor gondolom sokkal tovább eláll.

https://lh4.googleusercontent.com/-LTQjLrgcCUQ/VCsoFnC3t_I/AAAAAAAAYhE/E0C0hmqiYdQ/w626-h835-no/2014-09-30.jpg

https://lh5.googleusercontent.com/-x6iUCTwC5TI/VCr5Nv01zpI/AAAAAAAAYgU/I3qvBjqdD9o/w1113-h835-no/IMG_20141001_073921.jpg

https://lh5.googleusercontent.com/-P3qOwq3cB-8/VCr4zBVxxXI/AAAAAAAAYgI/Vw5cUYhgHag/w1113-h835-no/IMG_20141001_073845.jpg

Laci
10-12-2014, 08:21 AM
Mik az alapvetõ fûszerek, ízesítõk ? Só , bors , paprika , fokhagyma . Ezeken kívül ?

Pityubá
10-12-2014, 06:12 PM
Figyelmetekbe ajánlom ezt a gyakorlati tapasztalaton alapuló hússzárítás (http://mtp.info.hu/index.php?view=article&catid=40%3Abeszamolok&id=205%3Ahusszaritas&option=com_content&Itemid=75) módszert. Természetesen marhahússal is megvalósítható.

pappito
10-12-2014, 10:54 PM
Figyelmetekbe ajánlom ezt a gyakorlati tapasztalaton alapuló hússzárítás (http://mtp.info.hu/index.php?view=article&catid=40%3Abeszamolok&id=205%3Ahusszaritas&option=com_content&Itemid=75) módszert. Természetesen marhahússal is megvalósítható.

hát az aszalóval biztos hamarabb kész a motyó, az biztos. viszont az meleggel szárít, más lesz az eredmény, mint fûtés nélkül. amit abból a rohadt jól kinézõ bölénybõl csináltak az a jerky.

bölényt még nem ettem, pedig biztos finom.

(az oldal viszont olvashatatlan mobilról, kár érte :( )

pappito
10-12-2014, 11:10 PM
most csinálom a harmadik adag biltongot, az elsõ rohadt jó lett, a második sajnos nem lett az igazi, rump-ból csináltam (fartõ?) és sokkal rágósabb lett, mint a topside-ból készült. Úgyhogy most megint topside-ot vettem, 20 órát ült a motyó befûszerezve, aztán vasárnap délben akasztottam a dobozba.

http://www.pappito.com/2014/10/01/biltong-operation-gentle-breeze/

http://cdn2.bigcommerce.com/server5300/0b3c2/product_images/uploaded_images/beef-cuts3.gif

https://lh3.googleusercontent.com/-axfi8bjpiBk/VDh2_6rmOyI/AAAAAAAAYvI/YYeV1HxbhsQ/w1113-h835-no/IMG_20141011_131435.jpg

https://lh5.googleusercontent.com/-fuYPSGJlmAA/VDoo7UKALfI/AAAAAAAAYvo/bG8lEgmpguM/w1113-h835-no/IMG_20141012_200750.jpg

pappito
10-12-2014, 11:21 PM
és megjött a szarvas is :)

Egy ragu meg egy pörkölt már biztos kijön belõle, aztán majd még meglátjuk mire megyünk:

https://lh3.googleusercontent.com/-idcDXJFIHi8/VDCslmXPHYI/AAAAAAAAYns/15cJzzN3DSU/w1113-h835-no/IMG_20141005_152634.jpg

mossberg-operator
10-16-2014, 11:35 PM
Esti melo holnapra: 4058

pappito
10-17-2014, 02:54 AM
egy jó leves meg almás párolt nyúl? :)

mossberg-operator
10-17-2014, 06:13 AM
egy jó leves meg almás párolt nyúl? :)

A leves tuti, az almas parolt nyulhoz van recepted esetleg?

mossberg-operator
10-17-2014, 09:09 AM

Kozben kaptam egy masik otletet a nyulhoz: tavsan yahnisi tarifi a recept neve, torok. Aztatod napokig vizben a hutoben, hogy kijojjon a ver, s sok hagymaval lassan fozod. A reszleteket meg meg kell gugliznom.

shadow177
10-17-2014, 09:11 AM
Ha lehet válogatni, akkor leves helyett pástétommal töltött palacsinta narancslekvárral, aztán fokhagymás-füstölt szalonnás nyúlsült zöld saláta ágyon áfonyaszósszal lecsepegtetett sült burgonyával. Hozzá pedig egy könnyû vörös bor, vagy barna sör. :D

mossberg-operator
10-17-2014, 02:01 PM
Ha lehet válogatni, akkor leves helyett pástétommal töltött palacsinta narancslekvárral, aztán fokhagymás-füstölt szalonnás nyúlsült zöld saláta ágyon áfonyaszósszal lecsepegtetett sült burgonyával. Hozzá pedig egy könnyû vörös bor, vagy barna sör. :D

Bakker, Te megfozod, en meg megeszem! :) en nem vagyok ekkora majjjer a konyhaban.

shadow177
10-17-2014, 05:50 PM
Nem olyan nagy valami :D

pappito
10-19-2014, 08:34 PM

nincs, csak csináltam már :)

az internetek azt írják, hogy:
PÁROLT NYÚL
Hozzávalók: 1 konyhakész nyúl (kb. 1,5 kg), 5 dkg margarin, só, õrölt bors, 5 dl húsleveslé (leveskockából), 1 evõkanál brandy, 3 babérlevél, fél csokor kakukkfû, 20 dkg aszalt gyümölcs (lehet barack, szilva stb.), fél szál póréhagyma.

Elkészítés: A nyulat nyolc darabba vágjuk, alaposan megmossuk, majd letörölgetjük. A margarint egy nagyobb tûzálló tálban felhevítjük, és a húsok mindegyik oldalát megpirítjuk benne. Sóval, borssal ízlés szerint megszórjuk, hozzáöntjük a leveslét és a brandyt. Beletesszük a 3 babérlevelet, a kakukkfüvet, az aszalt gyümölcsöket, majd lefedjük az edényt, és elõmelegített sütõben 50 percig pároljuk. Megmossuk és kis darabokra vágjuk a pórét, és az utolsó húsz percre az ételhez adjuk. Tálalás elõtt kiszedjük a babérlevelet. Burgonyakrokettel körítjük.

Na ehhez képest én margarinhoz nem nyúlok, olajon vagy leginkább vajon csinálnám. Az alaplébõl csak annyit tennék, hogy a hús alja érjen bele. A póréhagymát felejtsd el, és az aszalt gyümi helyére kockázz fel almát. Én tennék bele egy kis borókát és fokhagymát is. Amikor az almát már villával erõfeszítés nélkül szét tudod nyomni, akkor kész lesz a hús is. Egyébként nyilván nyúllal finomabb, de sertéssel is nagyon jó az almás motyó.

pappito
10-20-2014, 04:08 AM
na csináltam a szarvasból egy ragut tárkonnyal meg zöldségekkel, nagyon finom lett, de gombáért nem volt kedvem elmenni (mindenért autóba kell ülni) és az nem volt otthon, úgyhogy sajna az nincs benne. még van egy sztéknekvaló darab meg egy comb, abból majd pörkölt lesz szépen. egészen fura természetes íze van, le tudnám élni az életem szarvashúson :) sajna most kb. márciusig nem tudok menni vadászni :(

mossberg-operator
10-29-2014, 07:58 PM
Nyulat sutottem, gyerkoc repetazik vacsorara, s cuppog kozben, halali, de nem tudom felrakni a videot... Lehet, hogy atlovom Tuelo-nek, de nem akarom a facebookon orszag-vilag ele tarni.

TMIB
10-29-2014, 08:04 PM
Érdemes Youtube-ra tenni, listázás nélkül, akkor a keresõben nincs benne, viszont a linkjét meg lehet osztani és akkor se név, se egyéb személyes dolog nincs hozzákötve a videóhoz. :)

WestBam
01-05-2015, 07:35 PM
Vannak benne ötletes megoldások is:
THE BEST EGG-COOKING VIDEOS ON YOUTUBE (http://awareness-time.com/the-best-egg-cooking-videos-on-youtube/)

mossberg-operator
01-20-2015, 09:50 PM
Toljuk ezt:, mikor azt mondja a gyerek -tele szajjal- apa, ha megint mesz vadaszni, kacsat lojj am, , ne nyulat vagy galambot! Tiszta Vuk apjanak ereztem magam, :D. SFEJJELLEFELERAKJABEAKEPETHOGYAKURVAANYJAT!

4937

Mizu
01-21-2015, 06:00 PM
SFEJJELLEFELERAKJABEAKEPETHOGYAKURVAANYJAT!
4937

Ez most tök olyan mintha egy csillárba kapaszkodna :D
Most kell alá állni és tátott szájjal várni a sültet!

Doom
01-21-2015, 06:31 PM
Toljuk ezt:, mikor azt mondja a gyerek -tele szajjal- apa, ha megint mesz vadaszni, kacsat lojj am, , ne nyulat vagy galambot! Tiszta Vuk apjanak ereztem magam, :D. SFEJJELLEFELERAKJABEAKEPETHOGYAKURVAANYJAT!

4937

4947

mossberg-operator
01-21-2015, 10:44 PM
4947

Koszi. En is meg tudom tekerni utolag, de nem engedi kivenni az eredeti fejjel lefele levot, ugyhogy nem sok ertelmet latom.

Vasember
01-22-2015, 05:24 AM
Ragassz a telefonodra egy fehér szigszalagot és alkoholos filcel rajzolj rá egy nyilat, hogy merre van a felfelé.
Szerintem mindig fordítva tartod. Nem vagy te balkezes? Vagy angol telefonod van, ami fordítva megy!

Vietnamiveteran
01-22-2015, 01:03 PM
Ha már a sültnyúl szóba került . Ha lehet akkor kemencébe sütöm , ha jól szétdarabolom akkor a szemnek is gusztusos , ez a gyerekeknél fontos szempont . Az utolsó fél órában kiveszem és fokhagymás olivaolajjal átkenem ,majd vissza a kemencébe ,hogy szép ropogósra süljön. Egyébként csak só fokhagyma és háziszalonna kell hozzá . Héjába sült krumplival , csalamádéval szoktam tálalni . Még azok a gyerekek is elcsócsálták akik kijelentették ,hogy õk bizony nyuszit nem esznek .:)

4949

mossberg-operator
01-22-2015, 09:55 PM
Ha már a sültnyúl szóba került . Ha lehet akkor kemencébe sütöm , ha jól szétdarabolom akkor a szemnek is gusztusos , ez a gyerekeknél fontos szempont . Az utolsó fél órában kiveszem és fokhagymás olivaolajjal átkenem ,majd vissza a kemencébe ,hogy szép ropogósra süljön. Egyébként csak só fokhagyma és háziszalonna kell hozzá . Héjába sült krumplival , csalamádéval szoktam tálalni . Még azok a gyerekek is elcsócsálták akik kijelentették ,hogy õk bizony nyuszit nem esznek .:)

4949

Lanyom imadja! Elso lenne a sorban...

Forrai
01-23-2015, 10:56 AM
Én levest szoktam fõzni a nyúlból, aztán kiveszem belõle és a sütõbe pirosra sütöm. Nagyon finom "tavasz ízû" leves lesz belõle.

Törölt_fórumtag2
02-28-2015, 08:04 PM
51215122

Nem tudom, hogy szoktatok-e diós kenyeret csinálni. Nálunk imádják a gyerekek.

LSVF
03-30-2015, 09:45 AM
51215122

Nem tudom, hogy szoktatok-e diós kenyeret csinálni. Nálunk imádják a gyerekek.

Mennyi dió kell hozzá?
Mintha kenyeret sülnék csak diót gyúrsz a tésztába? Jól néz ki!:thumbup
Mert az nagy kincs, fõleg hogy döglõdik a fa az udvarunkon.:cry:

Törölt_fórumtag2
03-31-2015, 07:11 AM
Mennyi dió kell hozzá?
Mintha kenyeret sülnék csak diót gyúrsz a tésztába? Jól néz ki!:thumbup
Mert az nagy kincs, fõleg hogy döglõdik a fa az udvarunkon.:cry:

Úgy szoktam, hogy egy marék megpucolt diót, durván, kézzel belemorzsolok a tésztába(1kg liszthez), még keltetés elõtt. Sima kenyér, semmi különbség a készítésnél. Csak a végeredmény más.:)

törölt tag -gl
04-28-2015, 12:01 AM
Ma egy nagyobb patakban fogtam keszegeket, (vagy bodorka)
Össze jött pár darab, de két probléma is volt vele.
Az egyik, hogy szabályosan alga íze volt a húsuknak.
A másik, hogy tele voltak szálkával, amin az irdalás, átsütés csak rontott, mert az eltört szálkákat nehezebb volt a húsból kiszedni.

haven
04-28-2015, 12:07 AM
ilyen halakat extra sûrûn kell beirdalni, ami 1-2 millimétert jelent. Az kb a késpenge vastagsága (konyhai)
pepecs munka, de finom alapanyagnál megéri.

törölt tag -gl
04-28-2015, 01:21 AM
Úgy próbáltam, de megmaradtak a szálkák. Nem lehet enyhe párolás után egyszerûen lehúzni a húst a szálkákról? Nagyon puha volt.

Zacskóbicska
04-28-2015, 05:58 AM
Úgy próbáltam, de megmaradtak a szálkák. Nem lehet enyhe párolás után egyszerûen lehúzni a húst a szálkákról? Nagyon puha volt.

Normál sûrûségü irdalás mellett áztasd be egy éjszakára 3:1 arányban hígított citromlébe. Másnap jól mosd át vízzel, majd úgy süsd ki. Megoldja a szálka problémádat.

törölt tag -gl
04-29-2015, 12:39 AM
Köszi, a sav felpuhítja a szálkákat?
A mocsár íz ellen valóban jó lehet, ha a halakat megúsztatom egy kicsit tiszta vízben? Esetleg esõvízben "vágás" elõtt pár napig?

Pityubá
04-29-2015, 08:08 AM
Jut eszembe a halfasírt. Horgász ismerõsöm mondta a lényeg maradt meg bennem, magam még nem próbáltam.
Gerincérõl lefilézett halat apró szálkástól ledarálják, fasírt alapanyagokkal összekeverik, pogácsákban kisütik.
A szálkák olyan rövidre darálódnak, hogy az esetlegesen el nem sültek evés közben nem okoznak problémát.
Találtam jófajta leírást róla (http://mindenkaja.blog.hu/2010/02/24/halfasirt), ha kapok halat ajándékba ki fogom próbálni.

http://m.cdn.blog.hu/mi/mindenkaja/image/zizi/balin3.jpg

Picsogi
04-29-2015, 08:33 AM
Én (öreg halász/vadászmester nagybátyámtól tanultam) a hasa alját mondjuk egy 2 kg-os ponty esetében kb. ujjnyi(1.5-2 cm) vastagságban levágom és kidobom. Ez az alsó zsíros réteg a felelõs nagymértékben az "iszapíz"-ért.

TMIB
04-29-2015, 09:02 AM
http://m.cdn.blog.hu/mi/mindenkaja/image/zizi/balin3.jpg

Én ettõl a képtõl valamiért túrógombócra éheztem meg. :jolnezki: