View Full Version : WC
Amatorpe
01-26-2014, 03:43 PM
http://humusz.hu/hirek/komposzt-wc-hazilag/1896
„A hordó egyáltalán nem büdös, amit biztos nehéz elhinni. A helyiség sem, ahol a hordó van. Az igazat megvallva én sem hittem, amíg ki nem próbáltam. A titok nyitja a szárazság (a kisdolog nem ide megy) és a fûrészpor. Ettõl megváltozik a szén/nitrogén arány, és másfajta bacik mûködnek.
A költség: kb. 2000 Ft a 30 literes káposztáshordó, 1000 Ft a WC-ülõke. Fûrészport adnak ingyen. A rendszer tisztaságára jellemzõ a kép: szinte tiszta a hordó a kiborítás után. Az egész kiborítás, kimosás kb 15 perc.
raktaros
01-26-2014, 04:16 PM
Nekem ilyesmi van tervben a hegyi házikóba, mivel ott meg kell oldani ezt a problémát.
(Hagyományos öblítéses vizet fogyaszt és utána gyûjteni és valamit kezdeni kell vele.)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Compost_toilet_closed_open.jpg
Ha mégis lenne szaga, akkor teszek egy szellõzõcsövet a dobozból a szabadba.
Kényelmesebb mint télen kijárni a pottyantósra.
raktaros
01-26-2014, 04:18 PM
Hogy tényleg külön kell-e gyûjteni nem tudom, mindkettõre van példa.
Itt egy elválasztott:
http://netdna.tinyhouseblog.com/wp-content/uploads/2010/11/compost-toilet.jpg
:tapsol:
Idézet a cikk végérõl!
István így fejezi be bemutatóját: „Nekem is nagy lelkitusámba került, mire végül belevágtam a kísérletbe. Most eszemben sincs abbahagyni. Bármit másképp csinálni, mint ahogy neveltek minket, mint ahogy a többiek csinálják, nagyon nehéz, de csak eleinte. "A falak az emberek fejében vannak", beleértve a saját fejünket is!!"
:admire:
A cikk egy végtelenül hasznos infó! Hihetetlenül egyszerû, és olcsó megoldás!
Kiváló megoldásnak igérkezik pl. menedékeken, vagy akár saját házunkban, ha úgy hozza a sors és be kell barikádoznunk magunkat. A száraz fûrészport kell betárolni, akár hordóba, vagy akár zsákokba. A fûrészpor használható még füstöléses tartósításra, így nem haszontalan különben sem a tárolása. (természetesen nem a WC-s hordóból füstöljünk....báááár ki tudja még a nagy titkot ??! :D )
Köszi Amatorpe a linket! :thumbup
Hogy tényleg külön kell-e gyûjteni nem tudom, mindkettõre van példa.
Itt egy elválasztott:
http://netdna.tinyhouseblog.com/wp-content/uploads/2010/11/compost-toilet.jpg
Pont ezen kezdtem el agyalni, hogy hogy is kellene a "kis dolgot" külön elválasztani.. :)
A kis tartályból pedig egy csövön mehetne ki egybõl a WC-bõl, egy kinti tárolóba, vagy ahová szánjuk, így nem kell vele matatni, ha megtelik "alattunk"!
:thumbup
raktaros
01-26-2014, 05:24 PM
A képen is így lehet megoldva. Viszont valószínû néha vízzel ki kell öblíteni mert az is büdösödhet.
raktaros
01-26-2014, 05:29 PM
:tapsol:
Idézet a cikk végérõl!
István így fejezi be bemutatóját: „Nekem is nagy lelkitusámba került, mire végül belevágtam a kísérletbe. Most eszemben sincs abbahagyni. Bármit másképp csinálni, mint ahogy neveltek minket, mint ahogy a többiek csinálják, nagyon nehéz, de csak eleinte. "A falak az emberek fejében vannak", beleértve a saját fejünket is!!"
:admire:
Igen, szokásokon nehéz változtatni (nekem is). De fõleg olyannak akinek nincs az adott dologra semmi motivációja.
fater.lajos
01-26-2014, 05:35 PM
Egyszer kipakoltunk egy olyan lakást, amiben egy beteg, szemetet felhalmozó férfi halt meg. (Bp. Bosnyák tértõl 3 percre) A szemét, lom papír stb. kb. másfél méter vastagon állt. A cuccosban voltak szilvalekvár szerû anyaggal töltött befõttes üvegek, meg narancsszörp színû folyadékkal teli PET palackok. Na, õ egyszerûen megoldotta a szétválasztást.
Lehet, hogy a szétválasztás így egyszerûbb, mit ha technikai megoldást keresünk rá.
raktaros
01-26-2014, 05:44 PM
Szükség helyzetben ok, de ha van más megoldás akkor nem üvegeznék :)
raktaros
01-26-2014, 05:57 PM
Még kettõ a gyûjteményembõl :)
http://okovolgy.hu/alom-lenne-az-alomszek-bebizonyitjuk-hogy-nem-az/
http://www.eautarcie.org/images/alomszeket-epiteni.pdf
fater.lajos
01-26-2014, 07:25 PM
Ez az alomszék a spanyolviasz feltalálása.
Nagyanyámnak volt egy nachtkastnija (éjjeli szekrény) az ágy mellett. Ha pontosan kell megnevezni, akkor éjjeliedény (bili) tartó szekrény. Ez fából volt és gondos asztalosmunkával jól záródóra és a bútorokkal harmonizálóra volt elkészítve. Benne egy zománcozott bili volt, a saját zománcozott fedelével. Szegényebb helyeken ez az ágy alá került, de mindig fedõvel.
Az általad feltett leírásban én a rozsdamentes acél vödröt pazarlásnak tartom. Az meg lúzerség, hogy sehol nem említi, hogy nedvességálló rétegeltlemezt kell ilyen holmihoz használni.
Szóval komám, megint találtunk egy szobabarkácsoló, okostolyás tanácsadót...
raktaros
01-26-2014, 08:13 PM
Néhol tényleg szenzációs újdonságként adják elõ ezt és más régi praktikus dolgokat :).
Salmo
01-26-2014, 09:17 PM
Nagyanyámnak volt egy nachtkastnija (éjjeli szekrény) az ágy mellett. Ha pontosan kell megnevezni, akkor éjjeliedény (bili) tartó szekrény. Ez fából volt és gondos asztalosmunkával jól záródóra és a bútorokkal harmonizálóra volt elkészítve. Benne egy zománcozott bili volt, a saját zománcozott fedelével. Szegényebb helyeken ez az ágy alá került, de mindig fedõvel.
.
Csak, hogy egy kicsit helyére tegyük ezt az alomszék dolgot.....
Azt gondolom, hogy egy ilyen szobai bilibe ürített renyhe béltartalom, reggelre elég penetráns szagot eredményezett a fedõ ellenére is.
Az alomszék arról szól, hogy egy nagy szén tartalmú szerves anyag ( faforgács, fûrészpor, szeletelt papír, darált szalma, törek stb) felveszi a magas nitrogén tartalmú széklet bomló anyagait. Mivel a laza szerkezet aerob, így kevésbé tudnak az alapvetõen anaerob patogén baktériumok felszaporodni, így maga a kevert végeredmény könnyebben, biztonságosabban komposztálható/komposztba keverhetõ. Skandináviában ma már nem nagyon építenek vizes öblítésû wc-t új családi házba. Igaz ott komoly nagyméretû szerkezetek vannak, amiben a komposztálódás nagyrésze lezajlik addigra, mire az egész tartályt üríteni kell.
fater.lajos
01-30-2014, 03:33 PM
Csak, hogy egy kicsit helyére tegyük ezt az alomszék dolgot.....
A bilibe mindezt bele lehet tenni. A régi megoldások nem voltak rosszak. Az éjjeli szekrény az asztalos mester meg úgy csinálta meg, hogy az ajtó jól zárt. Belül nem volt rózsa illatú, de kimosták ecetes vízzel, és elment minden szag. Szóval ük és nagyanyáink nem voltak penetráns szagot árasztóak.
A különbség annyi volt, hogy õk nem a lakásban komposztáltak, hanem kint a pöcegödörben, trágyadombon. Környezetkímélõ módon azt érlelték, és a végén szerves trágyaként kiszórták.
A patogenitást (megbetegítõ képesség) vizsgálni elég zûrös dolog abban, amit te úgy használsz fel, kezelsz, hogy nem kívánod abban a formában elfogyasztani. A fertõzés létrejöhet érintkezéssel, táplálékkal, levegõ vagy víz útján. A kerti föld is lehet patogén, fõleg akkor ha megeszed. A talajlakó baktériumok egy jelentõs része úgy megbetegíthet.
Szóval szerintem az alomszék a bili éjjeliszekrény kombó újrafogalmazása egy új designban. :D
Salmo
01-30-2014, 09:44 PM
Kedves Lajos !
Nem azt mondtam, hogy a bilibe szarást nem lehetett relatíve kultúráltan megoldani, hanem azt, hogy nem ugyanaz a két dolog.
- Trágyadomb, pottyantós budi : anareob rothadás, erjedés
- Komposzhalom/komposzt wc: aerob humifikálódás
Felhasználhatóság szempontjából, mindenképpen a második a hasznosabb. ( én sem magamtól vagyok okos, javaslom olvasgatni
Elanie Ingham Dr-t a téma legelismertebb mikrobiologusát )
fater.lajos
01-31-2014, 10:38 AM
Kedves Salmo!
Elanie Ingham egy tudós amerikából, aki a nagy komposzt vitában az aerob oldalon áll. Ismert, figura a szakmában, sajnos publikációi csak angolul vannak.
A tudós komposzt-szakértõk a komposztálás aerob vagy anaerob módjáról, hogy melyik a jobb, legalább ötven éve vitatkoznak. És mind a két oldalon nagyon nagy nevek sorakoztak fel.
Technikai kérdés: A trágyadombban, vagy komposzthalomban a szakirodalom szerint is egyszerre van jelen a két biológiai folyamat. A magban anaerob, a felszínen aerob. Tetejében ezeket át is szokták forgatni...
Terminológiai dolog: A szennyvíz kezelése során,anaerob rothadásról beszél a szakma. Így szerintem egyik helyen rothadás, erjedésrõl beszélni, másutt meg humifikálódást említeni hiba. Szóval, szerintem van aerob és anaerob humifikálódás. Amit idõnként a köznyelv, egyes szakmák másnak is hívnak... Tudod, a férj szerint a gyümölcscefre pálinknak erjed, az asszony szerint meg rohad, de fõleg akkor, amikor a levegõztetés érdekében kevergetik. Kész káosz...:)
BragBOL
01-31-2014, 11:45 AM
Nem vitatkozni kell hanem meg kell figyelni a természetet!
Szerintem a természetben az aerob folyamatok vannak túlsúlyban!
Az állatok nem trágyadombot szarnak, s nem is a folyóba szarnak a higiénia jegyében!
Kis halmokat hagynak maguk után szétszórva, amikbe hamar belepetéznek a rovarok és széthordják, esélye sincs az levegõhiány kialakulásának ilyen kis méretekben!
Én is jobban szeretem a felületi komposztálást mert a komposzthalmot nem sikerül megfelelõen levegõssé tennem, mert egy fûnyírás után nem tudom mivel vegyíteni a nyiradékot!
A növényvilágban sincs sok esélye hogy hatalmas halmok keletkezzenek, csak mostanában az épített világban.
fater.lajos
02-01-2014, 02:32 PM
A természet egyszerre aerob és anaerob folyamatokkal dolgozik. A tehén csinál egy palacsintát. A legelõ füvét befedi, alul megindul az anaerob komposztálódás nagy hõképzõdéssel. Ki is irtódik alatta a fû. Felül aerob komposztálódás megy végbe, ebbe besegít az esõ a nap és a szél. Mire a természet eltünteti a kérõdzõ nyomát, a két folyamat hatására megújul a legelõ.
BragBOL
02-01-2014, 09:12 PM
Ne feledd a rovarokat, a legyek rögtön beköpik, hamarosan nyüvektõl fog hemzsegni és ottvannak a pajorok, ezek úgy átdolgozzák, szellõztetik a lepényt, hogy mikroszkóppal keresheted benne az anaerob bacikat! :)
Nem vagyok biológus, és nem is láttam sokat, de szerintem így van :D
fater.lajos
02-02-2014, 10:44 AM
Nem írok nektek ez ügyben több dolgot. Nem tudlak rávenni titeket, hogy nézzétek meg a másik oldal igazságát is... :admire:
raktaros
02-02-2014, 12:41 PM
Ne feledd a rovarokat, a legyek rögtön beköpik, hamarosan nyüvektõl fog hemzsegni és ottvannak a pajorok, ezek úgy átdolgozzák, szellõztetik a lepényt, hogy mikroszkóppal keresheted benne az anaerob bacikat! :)
Nem vagyok biológus, és nem is láttam sokat, de szerintem így van :D
Szoktunk kirándulni az ausztriai hegyekben, ott a sok tehénlepény olyan mint a szita, valami érdekes légyféle szétfurkálja rendesen...
Salmo
02-02-2014, 06:47 PM
nézzétek meg a másik oldal igazságát
Ne írj Lajos ! Mi úgysem szarunk a perem alá.....
Egyébként vita nincs, mindenki egyet ért veled, de bilibe szarás felmagasztosítása magas labda volt amit le kellett csapni.
Ha keressük minden tárgynak és dolognak az értelmét ...
A gáz nem felejtõs.
Afrikában vittünk ki olyan segélycsomagokat amiben kerámia gázégõ, mûanyag csõ, zsák és szorító heveder volt. Helyi lakos a zsákba szart, vizet öntött rá és kitette a napra, vagy az árnyékba? Lényeg az, hogy a zsák egy két nap alatt felfúvódott és abból a spaniferrel lassan kiszorítva lehetett a gázégõt mûködtetni. Nem kellett a fõzés miatt a környékbeli erdõket ritkítani...
Amit Lajos írt, azt tudnák a panellakó, városlakó, zárt lakóépület prepperei használni kiválóan!
Gondoljatok bele!
Egy bezárt kis közösség, mely a kivárást tûzte ki célul.. kaja van bekészítve, víz szintén, ajtók erõsek, nem csapnak feltûnést... csak...csak a WC dolog ami problémás!
Hálózati víz híján a csatorna lefolyók hamar eldugulnak, mert nincs lefolyás. A blokk, panel, bérházak WC-i hamar használhatatlanok lesznek ezután.
Megoldás lehetne egy alomWC kombinálva Lajos által ismertetett ötlettel.
Megoldva a nagy szükséglet és az energia kérdés is ... csak ki kellene építeni..
Lajos! Tudnál képet felrakni az említett eszközrõl, vagy azt, hogy hol érhetõ el, ha egyáltalán lehet kapni ?
fater.lajos
02-11-2014, 06:25 PM
Mizu!
Vagy 6 éve dolgoztam egy nam hazai segélyszervezetnek, és akkor vittük. Nem gondoltam akkor, hogy le kellene fényképezni... Sorry....:cry:
fater.lajos
02-11-2014, 06:28 PM
Mizu!
Vagy 6 éve dolgoztam egy nam hazai segélyszervezetnek, és akkor vittük. Nem gondoltam akkor, hogy le kellene fényképezni... Sorry....:cry:
Majd a nyáron összehozok egy kísérletet és csinálok képeket...
Amatorpe
05-02-2015, 09:36 AM
Na szakik!
Most hogy megvan a telek, kellene építeni egy kinti wc-t, de hezitálok...
Olyan legyen, amibõl ki lehet "nyerni" a terméket, ezáltal kisebb kapacitású, de fix helyen, vagy egy nagy gödör, aztán jó soká telik be, a föld meg elintézi amit kell?
És egyébként is, mennyire bonyolult/körülményes egy ilyet jól megépíteni? Fából/használt téglából/ milyen tetõvel, mennyire mélyet, stb?
Homokos a talaj nagyon, beomolhat-e a gödör, miközben ásom? 30 év panel után hogy fogjak hozzá?
Szerintem fából elég. Nehogy kész kacsalábon forgó palotát építs téglából. :D
Pityubá
05-02-2015, 11:28 AM
Általam készített kerti WC-t 20 éve használjuk. Röviden leírom szerkezetét, kezelését.
Bevasalt beton alapon 30 cm kiálló 4db laposvas. Ehhez állványcsavarokkal rögzített, féderlemezekkel összeillesztett faszerkezetû építmény.
Tetején modifikált bitumen lemez, hátul esõvízgyûjtõ csatornával/hordóval. Ülõ deszkája erõs felhajtható mûanyagülõkével ellátva.
Földbe süllyesztett tartály 2 db összehegesztett vashordó. (ennek leásása gyalogsági ásóval embert próbáló feladat volt)
Alsónak van fenéklemeze a felsõrõl ellettek távolítva a fenék lemezek. Több rétegû festés kívül, belül.
Nincs napi használatban, a tartály felszíne havonta tõzeggel beszórva. Merése a megfelelõ védõital elfogyasztásával kezdõdik. Aktívszénszûrõs arcmaszk felhelyezése után, hosszú fanyelû, fém merõvödörrel, az építmény elõre döntése után végezhetõ el.
Vagyis a hátsó állványcsavarokat el kell távolítani, elöl oldalanként 1 csavart bent hagyni és máris elõre dönthetõ az építmény.
A kimert anyagot sövény és ág nyesedékkel keverve, 1 évig komposztálom a telkem végében. (nincs ott lakóház így nem zavar senkit sem a reá jellemzõ aromafelhõ)
Sok sikert kívánok az elkészítéséhez, használatához, üzemeltetéséhez. :D
http://kepfeltoltes.hu/150502/wc_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
UI: Oldalt futórózsával illatosítva. A létra nem tartozék. :D
raktaros
05-02-2015, 11:48 AM
Nagy ötlet a dönthetõség :thumbup
törölt tag -gl
05-03-2015, 06:30 AM
Általam készített kerti WC-t 20 éve használjuk. Röviden leírom szerkezetét, kezelését.
Bevasalt beton alapon 30 cm kiálló 4db laposvas. Ehhez állványcsavarokkal rögzített, féderlemezekkel összeillesztett faszerkezetû építmény.
Tetején modifikált bitumen lemez, hátul esõvízgyûjtõ csatornával/hordóval. Ülõ deszkája erõs felhajtható mûanyagülõkével ellátva.
Földbe süllyesztett tartály 2 db összehegesztett vashordó. (ennek leásása gyalogsági ásóval embert próbáló feladat volt)
Alsónak van fenéklemeze a felsõrõl ellettek távolítva a fenék lemezek. Több rétegû festés kívül, belül.
Nincs napi használatban, a tartály felszíne havonta tõzeggel beszórva. Merése a megfelelõ védõital elfogyasztásával kezdõdik. Aktívszénszûrõs arcmaszk felhelyezése után, hosszú fanyelû, fém merõvödörrel, az építmény elõre döntése után végezhetõ el.
Vagyis a hátsó állványcsavarokat el kell távolítani, elöl oldalanként 1 csavart bent hagyni és máris elõre dönthetõ az építmény.
A kimert anyagot sövény és ág nyesedékkel keverve, 1 évig komposztálom a telkem végében. (nincs ott lakóház így nem zavar senkit sem a reá jellemzõ aromafelhõ)
Sok sikert kívánok az elkészítéséhez, használatához, üzemeltetéséhez. :D
http://kepfeltoltes.hu/150502/wc_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
UI: Oldalt futórózsával illatosítva. A létra nem tartozék. :D
Szerintem túlbonyolítod.
Sokan egy vödröt bélelnek ki levelekkel, vagy forgáccsal, és abba végzik a dolgokat a házban, a vödör körül ülõke van.
(alomszék) a dolguk végeztével forgácsot, vagy levelet szórnak a végtermékre, és ha a vödör megtelt, komposztra ürítik.
Nem kell merni.
A pisit 1:10 (bátrabbaknál 1:5) arányban vízzel higítva ki lehet locsolni tápoldatként a növényekre. Paradicsomra fõleg.
törölt tag -gl
05-03-2015, 06:31 AM
http://okovolgy.hu/alom-lenne-az-alomszek-bebizonyitjuk-hogy-nem-az/
http://okovolgy.hu/wp-content/uploads/P2230019.jpg
Pityubá
05-03-2015, 07:07 AM
Szerintem túlbonyolítod.
Sokan egy vödröt bélelnek ki levelekkel, vagy forgáccsal, és abba végzik a dolgokat a házban, a vödör körül ülõke van.
(alomszék) a dolguk végeztével forgácsot, vagy levelet szórnak a végtermékre, és ha a vödör megtelt, komposztra ürítik.
Nem kell merni.
A pisit 1:10 (bátrabbaknál 1:5) arányban vízzel higítva ki lehet locsolni tápoldatként a növényekre. Paradicsomra fõleg.
Túlbonyolítottam 20 évvel ezelõtt, mivel akkor készült. Sajnálom de abban az idõben nem hallottam az alomszékrõl.
Nem tudhatod mert nem írtam le, hogy üres szántóterület közepén vettem 1 részt, nem volt ott semmi sem ahová guggolhattunk volna. :D
Ugye a szomszédok szeme elõtt meg illetlenség lett volna pottyantani. Hát ezért kellett nékem zárt WC-t készítenem akkor. Tán így már kerekebb a történet.
UI: Mivel ez régi dolog ezért nem szeretnék ebbõl vitát generálni, ez már ott van, használjuk.
raktaros
05-03-2015, 08:47 AM
Máshonnan alomszék ügyben:
Hát legyen:
- fatörek, már kiszáradt ágakból házilag aprítva. - több napig bírja szagmentesen, szerintem jó az alom állaga.
- bútorgyártó cég (gyerekjáték, ami elvileg vegyszermentesen kezelt fából lehet csak) faforgács - ezt viszonylag kevés pénzért tudtuk szerezni még az induláskor vettem vagy 18 zsákkal
azóta még van belõle, - ez nem olyan jó, mert hamar "szagosodik" - de nyáron 2 naponta, hidegebb idõszakban 3-4 naponta ürítéssel ez is tökéletesen bevált.
- most kísérletezek frissen vágott gallyakról zöld levéllel - ez friss még nincs tapasztalatom
- fûnyesedék - nagyon jó illat van tõle, csak hamar rothadni kezd a dobozban amibõl szórjuk az alomra. - ha ott meg tudod oldani hogy szellõzzõn a dobozában, akkor ez kevésbé következik be.
- szárított fûnyesedék, sprickolni kell vizspriccelõbõl, mert túl száraz, hogy fedje a szagokat.
Végsõ soron, ha lenne elég idõm hozzá akkor
házi friss, még nedves állapotban vágott fatöreket kevernék friss vagy már félszáraz zöld lomb-al fûnyesedékkel.
Ennek jó illata lesz és elegendõ fedést biztosít.
Túl száraz alomnál vízpótlás kell.
Túl vizes alom rothad a tartójában amíg felhasználod.
Van egy olyan trükk is, hogy a WC papírt úgy teríted rá, hogy fedje, majd belocsolod vízzel, és erre szórod az almot, bármi is az.
Itt garantált a szagzárás.
Akinek érzékenyebb a szaglóérzéke, érdemes az alomszék tartalmára pár csepp illóolajat cseppenteni, egy nap legalább egyszer.
vagy valami illatosabb füvet választani.
Mert ez is fontos, bár nem kérdeztétek:
A vödör tisztítása, kiöntöd a kijelölt helyre, azonnal befeded szalmával, vagy egyéb fûnyesedékkel.
Vödör vízzel kimos, kitesz napra száradni. 1-2 napra legalább.
A mosóvizet is öntheted a komposzthalomra.
Nálunk 2 alomszék van, összesen 6 vödör.
Mûanyag, és még bírja.
Való igaz, hogy marad benne némi szag, de nem vészes. citromos/ecetes vizzel megoldható a szagtalanítás.
2-3 naponta mindenképp érdemes cserélni a vödröket. 16 literes vödreink vannak. 2 felnõtt számára.
Ez is olyan mint minden más, kinek mi jön be, azt használja,
a természet elintézi a többit.
Amióta alomszéket használunk, megváltozott a növényzet az alomszék gyûtõhelyének kb 50 méteres sugarú körében.
Megjelentek olyan növények, amik a kedvenceim, és eddig nem voltak itt.
Remélem hasznos volt.
Lekvár
05-03-2015, 10:01 AM
Szerintem túlbonyolítod.
Nem kell merni.
Hadd mondjak valamit:
A kerti pottyantós, a végtelen szabadság érzését hozza magával. A természet közepén vagy, a deszkák résein látod a napot, és befúj a szél. :thumbup
A pottyantós output oldala kitéglázott, talajmagasságban van, csak ki kell lapátolni, a hátsó részen levõ ajtó nyitásával. Nálam nincs tartály, nem kell dönteni.
Kéthavonta egyszer kell kihordani, és ilyenkor "vidám vasárnapot" tartunk a feleségemmel.
Nem mondom hogy utána szívesen benyomnék egy kenõmájas szenyát, de ki lehet heverni a dolgot.
Általában teljesítményértékelés keretében kiértékelem az "anyagot" :D, feleségem teljes elszörnyedése mellett.
Ahogy elõbb egy tanult kollégám írta, valóban a komposztban tölt el a "cucc" egy bizonyos idõt (nálam két évet), és utána rá sem lehet ismerni.
A gyors lebomlásban az is segít, hogy wc használat után egy bögre fûrészport-szalmatöreket-szénamaradékot (ami van!) ráöntünk a végtermékre.
Ez nálunk a wc lehúzását jelenti. Nem tolom más orra alá a problémát, hiszen ez a "probléma" nekem kincset ér, talajjavítás szempontjából.
Most én is egy "lapra szerelt" budi építése elõtt állok, ha készen van mindenképp publikálom a rovatban.
fisligery
05-03-2015, 11:27 AM
Nekem ez a konstrukció a legszimpatikusabb:
https://youtu.be/ErwrWRoTRjU
Amatorpe
05-05-2015, 10:25 AM
Köszi mindenkinek a hozzászólást, az is a "gond" része, hogy még nem alakult ki, mi hol legyen. Egy ilyen fix telepítésû, nagy méretû toalett elhelyezése nagyon alapos elõretervezést kíván, nekünk viszont a kinti munkák mindennapjainak megkönnyítésére kell egy minél hamarabb. Ezért filózom azon, hogy elég lenne-e most egy egyszerûbb, kisebb gödör négy fallal? Mennyi idõ alatt lesz hozzányúlható a talaj, ha csak ások egy lyukat, aztán betemetem, ha megtelik? Mennyi távolságot hagyjak mellette, ha köré valamit tervezek?
(Félreértés ne legyen, ha beáll minden, nagyon jó lenne gy ilyen, a videóban látott dupla wc, csak most még hónapokig bizton nem lakunk kint állandóra, és a lakóépület rendberakása elég sok pénzt fel fog emészteni, ezért talán célszerûbb lenne valami egyszerûbb még most...)
Ádám Csaba
05-13-2016, 11:48 AM
Géczy Gábornak több elõadása is van a témával kapcsolatban, amik youtube-on megtalálhatók.
Magam részérõl elég felügyelhetetlennek és instabilnak érzem a ma használatos szennyvízhálózatokat és tisztító telepeket. Nem szívesen hagynám a lakásban a fekáliát, még akkor sem, ha fûrészport szórunk rá. Teljesen jónak tartom a víz nélküli kerti wc-t. A tartalmát meg jól belelehet keverni a komposztba és mehet vissza a természetbe. Ha idõm engedi, akkor építek még a nyáron egyet.
mmilan21
05-13-2016, 03:36 PM
Géczy Gábornak több elõadása is van a témával kapcsolatban, amik youtube-on megtalálhatók.
Magam részérõl elég felügyelhetetlennek és instabilnak érzem a ma használatos szennyvízhálózatokat és tisztító telepeket. Nem szívesen hagynám a lakásban a fekáliát, még akkor sem, ha fûrészport szórunk rá. Teljesen jónak tartom a víz nélküli kerti wc-t. A tartalmát meg jól belelehet keverni a komposztba és mehet vissza a természetbe. Ha idõm engedi, akkor építek még a nyáron egyet.
Még tavaly felújítottam a régi kerti WC fa részeit és kitermeltem a komposztot belõle.
most már csak a vakolás és a festés van hátra. Egyébként már fel van avatva :) és bármikor használható.
..hát nem tudom..valahol olvastam,hogy az emberi fekália nem alkalmas trágyának....
Nem elég csak ásni egy másik gödröt és áttelepíteni oda a klotyót?..a kivett földdel meg betemetni a régit?..valahol a kert végében...
Ádám Csaba
05-13-2016, 03:52 PM
Még tavaly felújítottam a régi kerti WC fa részeit és kitermeltem a komposztot belõle.
most már csak a vakolás és a festés van hátra. Egyébként már fel van avatva :) és bármikor használható.
Pár éve, még szülõvárosomban, egy barátom kerti illemhelyét használtam télen. Azt hittem, hogy a deszkához fog fagyni a seggem, de kellemes meglepetés ért. A leleményes gazda egy 2 cm-es hungarocell lapot ragasztott az ülõ deszkára. Komolyan mondom, hogy langyosnak éreztem. Mérhetetlenül megemeli a komfortosságát egy ilyen kiegészítõ. Én biztosan használom ezt a technikát, ha eljutok odáig, hogy építsek egy "budit". :)
Ádám Csaba
05-13-2016, 03:59 PM
..hát nem tudom..valahol olvastam,hogy az emberi fekália nem alkalmas trágyának....
Nem elég csak ásni egy másik gödröt és áttelepíteni oda a klotyót?..a kivett földdel meg betemetni a régit?..valahol a kert végében...
Ezt még nem hallottam! Miért nem alkalmas?
Persze nem ugyanaz, mint a kerti wc, de szülõvárosomban a szennyvíztelepi préselt iszap komposztálva lett és a parasztok egymást taposták érte.
Ha emlékezetem nem csal, akkor nagyapám a szõlõbe ásta be.
Az eperre és a földdel érintkezõ terményekre az E.coli baktérium miatt,ami vérhast okoz.
A magas húsfogyasztás savas kémhatást okoz és elsavasítja a talajt(ezért nem jó a húsevõk széklete).
sokan a szennyvízgödröt "kilyukasztják",hogy ne kelljen szippantani és ez tönkre is teszi az elsõ és második vízréteget.
Ahol ilyen kísérletek zajlanak ott pontosan,laboratóriumi körülmények között állítják be a komposzt szerves/szervetlen arányát...otthon nehéz dolog ez!
A másik,hogy inkább gyér vetések és legelõk trágyázására használják..ami nem rossz,mert rengeteg foszfor és kálium tartalma van,de kiskertbe nem.
mmilan21
05-13-2016, 05:55 PM
Pár éve, még szülõvárosomban, egy barátom kerti illemhelyét használtam télen. Azt hittem, hogy a deszkához fog fagyni a seggem, de kellemes meglepetés ért. A leleményes gazda egy 2 cm-es hungarocell lapot ragasztott az ülõ deszkára. Komolyan mondom, hogy langyosnak éreztem. Mérhetetlenül megemeli a komfortosságát egy ilyen kiegészítõ. Én biztosan használom ezt a technikát, ha eljutok odáig, hogy építsek egy "budit". :)
Kösz a hungarocell tippet.
Van laminált padló alá való térhálós mûanyagom(a nevét nem tudom), én azzal téliesítem majd az ülõkét.
Ádám Csaba
05-13-2016, 05:57 PM
Az eperre és a földdel érintkezõ terményekre az E.coli baktérium miatt,ami vérhast okoz.
A magas húsfogyasztás savas kémhatást okoz és elsavasítja a talajt(ezért nem jó a húsevõk széklete).
sokan a szennyvízgödröt "kilyukasztják",hogy ne kelljen szippantani és ez tönkre is teszi az elsõ és második vízréteget.
Ahol ilyen kísérletek zajlanak ott pontosan,laboratóriumi körülmények között állítják be a komposzt szerves/szervetlen arányát...otthon nehéz dolog ez!
A másik,hogy inkább gyér vetések és legelõk trágyázására használják..ami nem rossz,mert rengeteg foszfor és kálium tartalma van,de kiskertbe nem.
Ezt szerintem akkor lenne valós probléma, ha több tonnát kábeloznánk évente. Tételezzük fel, hogy építek a kertbe egy budit. Három fõs családomból egyedül fogom használni. Az éves szinten 50-100 kg fekália lehet. Ennek is nagy része víz. A lekomposztálódott anyagot szétdobom a 8000 m2-en. Ettõl még nem kapunk vérhast. A savasság ellen meg dobok rá egy marék fahamut hetente és pont.
Nagyobb mennyiségnél elképzelhetõ a probléma, amit felvázoltál, de szerintem nem egy kis családi latrinánál.
mmilan21
05-13-2016, 06:10 PM
Erre már megtalálták a megoldást: nem nagyüzemben kell gondolkodni.
Van idõnk azt komposztálni.
A komposzt WC-bõl kitermelt anyagot földdel kell rétegesen kupacba rakni és 2 évig komposztálni.
E.colinak nyoma sem lesz 2 év után. A rengeteg mikroorganizmus és talajlakó lebontja az egészet és nem marad táptalaja az ilyen baktériumoknak.
A trágya savassága teljes mértékben ellensúlyozható a fatüzelés maradékával a fahamuval. Ezt már a földdel való rétegezéskor kell a rétegek közé.
A fahamu erõsen lúgos kémhatású (hamulúg), ezért semlegesíti a trágya savasságát.
2 kg fahamu szerintem elég 100 kg emberi melléktermékhez.
E.colinak nyoma sem lesz 2 év után.
Nem vagyok virológus....de ha azt nézzük a kedvenc hõmérséklete 37 fok és így sûrûn osztódik..könnyû elképzelni,hogy két év után több lesz mint elõtte.
Mindenki ismeri a jelenséget,hogy nagy esõbe fölveri a földet,sarat a víz.mosással nem tüntethetõ el csak forralással és hámozással.
lsd A Német/spanyol uborka botrány,
Nem vitázni akarok veletek,csak a szívemen viselem a sorsotokat!:)
nem néztem utána,de el tudom képzelni hány millió tonna ELADHATÓ iszap keletkezik(tele több ezer ember nyavajájával,betegségével,gyógyszer maradékéval,vegyszerekkel és az ördög tudja mi él még ebben a mocsokban),aminek a jóságát,hatékonyságát "szakvélemények "támasztják alá!(Mint a Malboro reklám,mint a gyógyszer lobbik,mint a táplálék kiegészítõk,mint a gmo,....nem veszélyes!:huuu:...sõt egészséges :haha:)
Ez biznisz...:hipnozis:
Persze aki orosz rulettet akar játszani a kertjébe szórja csak szét,de szerintem a nagyszüleink és a több ezer éve gazdálkodók nem voltak lükék....meszet rá..azt amivel a házat is festették/fertõtlenítették,sima meszet....a használat közben is és a bontás után,a betemetés elõtt...És ha kicsi a föld nem jó a pottyantós ha ásott kút is van mellé(a kútnak viszonylag nagy a vízgyûjtõ területe)
A rengeteg mikroorganizmus és talajlakó lebontja az egészet és nem marad táptalaja az ilyen baktériumoknak.
Az e.coli egy rendkívül agresszív,gyorsan szaporodó,vándorló baktérium fajta/ták.Nem ijed meg a többi mikroorganizmustól,leszaporodja õket és ha a bomló állati és növényi anyagok megfelelõ hõmérsékleten tartják a tenyészetet,hát vígan kiszorít minden mást.
Voltaképpen ezt teszi a vastagbélben is,ahol szinte (csak gyorsabban)ugyan az játszódik le mint a komposztban..erjedés,hõtermelés,gázképzõdés .
Pár hetesen megtelepül a csecsemõ vastagbelében és kiszorítja az egyébként káros baktériumokat,mikroorganizmusokat,így jót tesz nekünk.Amíg ott van.....de ha a szájon át a tápcsatorna többi részébe kerül ....
Az E coli egy baktérium, a beleinkben él, és teljesen ártalmatlan, ha az immunrendszerünk megfelelõen mûködik. Legyengült immunrendszer esetén azonban nagyon súlyos problémákat is okozhat.
Megkülönböztetünk:
apatogén coli baktériumokat, amelyek betegséget ép immunrendszer mellet soha nem okoznak,
patogén coli törzseket, amelyek ép immunrendszer esetében is súlyos betegséget okozhatnak.
A bakteriális fertõzés leggyakrabban ivóvízzel, élelmiszerek (zöldség, gyümölcs, hús) révén terjed, de kellõ higiénia hiányában emberrõl emberre is terjedhet.
Az amerikai Yale Egyetem mérnökeinek elõször sikerült megfigyelni és filmre venni, miként mozognak bennünk, azaz folyékony közegben a gyakran fertõzõ betegséget okozó Escherichia coli (E. Coli) baktériumok. A Physical Review Letters szeptember 29-ei számában közzétett eredmény segíthet jobban megismerni, miként változtatnak helyet ezek a baktériumok, s így ahhoz is közelebb kerülhetünk, hogy meggátoljuk terjedésüket.(origó/tudomány)
A betegség súlyosságát befolyásoló tényezõk:
a páciens kora
a páciens általános egészségi állapota
a kórokozó virulenciája.
Tünetek: erõs hasi görcs kíséretében, többszöri hasmenés, hányinger, hányás, rossz közérzet, gyengeség érzet, egyes esetekben hõemelkedés vagy láz. A coli baktérium a bélcsatornán kívül, húgyútakban is megtelepedhet vesemedence gyulladást okozva, sõt agyhártyagyulladást is okozhat. Coli baktérium okozta fertõzés csecsemõkorban a legveszélyesebb, amikor még nincs kellõ immunitás, illetve idõskorban, amikor már általában gyengébb a szervezet védekezõképessége.
Prevenció: megfelelõ higiéniával, rendszeres alapos kézmosással elkerülhetõ a bakteriális fertõzés!
Mi a legfontosabb teendõ, a megelõzést il
Rendszeres, alapos kézmosás, adott esetben kézfertõtlenítés
Palackozott víz fogyasztása, fõleg forró éghajlatú országokban
Gyümölcsök, zöldségek alapos tisztítása bõ vízben
Ételek, húsok alapos sütése, fõzése
Dr. Szabó Erika tiszti fõorvos arra hívta fel a figyelmet a Kossuth Rádióban, hogy nem elég csak csap alá tartani a zöldséget, hanem erõsen érdemes megdörzsölni, sõt meghámozni. Továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy megbetegedés esetén nem érdemes házi gyógymódokat alkalmazni, hanem a szövõdmények elkerülése miatt tanácsos azonnal szakorvoshoz forduln a coli baktériumnak több fajtája is van, a mostani megbetegedéseket okozó mutáns változat, különleges, véres hasmenést okoz, és olyan toxint is kibocsáthat, mely károsíthatja a vesét. Megbetegedés esetén, a fõorvos szerint, a legfontosabb feladat a folyadékpótlás
Ádám Csaba
05-14-2016, 04:18 AM
Nem vitázni akarok veletek,csak a szívemen viselem a sorsotokat!:)
nem néztem utána,de el tudom képzelni hány millió tonna ELADHATÓ iszap keletkezik(tele több ezer ember nyavajájával,betegségével,gyógyszer maradékéval,vegyszerekkel és az ördög tudja mi él még ebben a mocsokban),aminek a jóságát,hatékonyságát "szakvélemények "támasztják alá!(Mint a Malboro reklám,mint a gyógyszer lobbik,mint a táplálék kiegészítõk,mint a gmo,....nem veszélyes!:huuu:...sõt egészséges :haha:)
Ez biznisz...:hipnozis:
Persze aki orosz rulettet akar játszani a kertjébe szórja csak szét,de szerintem a nagyszüleink és a több ezer éve gazdálkodók nem voltak lükék....meszet rá..azt amivel a házat is festették/fertõtlenítették,sima meszet....a használat közben is és a bontás után,a betemetés elõtt...És ha kicsi a föld nem jó a pottyantós ha ásott kút is van mellé(a kútnak viszonylag nagy a vízgyûjtõ területe)
A szennyvíztisztító telepeken keletkezett iszapot préselik, majd biozázt állítanak belõle elõ. Ezután komposztálják más szerves hulladékokkal együtt. Rostálás után kész a virágföld vagy préselve a komposzt granulát. Ezeket használja a társadalom. Ezekben biztosan van sokféle "hozzáadott anyag". De én nem köz wc-t akarok csinálni. Én nem eszek hormont, gyógyszert, stb. A kerti wc-k nagy elõnye, hogy teljesen veszélytelenek a vízkészletekre, mivel nem adunk hozzá vizet így helyben marad a fekália és lebomlik. Évszázadokig ott szartak az emberek, ahol rájuk jött. Utána évszázadokig gödrökbe, de szerintem nem szórtak meszet minden helyen.
Egy kerti wc azért nem olyan veszélyes dolog. Sokkalta veszélytelenebb, mint egy szennyvíztisztító telep. (Vízellátás-csatornázást tanultam felsõfokon)
A szennyvíztisztító telepeken keletkezett iszapot préselik, majd biozázt állítanak belõle elõ. Ezután komposztálják más szerves hulladékokkal együtt. Rostálás után kész a virágföld vagy préselve a komposzt granulát. Ezeket használja a társadalom.Azért ez nem ilyen egyszerû!
50/2001 rendelet
1.§ A szabályozás célja, hogy egyes szennyvizek, kezelt iszapok, ideértve a szennyvíziszap komposztokat, mezõgazdasági területen való szakszerû felhasználásával elkerülhetõvé váljanak a talajra, a felszíni és felszín alatti vizekre, valamint az emberek egészségére, a növényekre és az állatokra gyakorolt káros hatások.
2. § A rendelet szabályozza a szennyvízelvezetõ mûvel összegyûjtött és szennyvíztisztító mûben tisztított szennyvíz, illetve iszap és kezelt iszap, ideértve a szennyvíziszap komposzt mezõgazdasági területre történõ kijuttatását, illetve felhasználásának szakmai feltételeit, ideértve a gyûjtött és kezelt települési folyékony hulladékok mezõgazdasági felhasználásának feltételeit is.
A rendelet egyebek mellett azt is rögzíti, hogy tisztítatlan szennyvíz, nyersiszap, valamint a kezeletlen települési folyékony hulladék vagy más kezeletlen iszap a mezõgazdaságban nem használható fel. Termõföldön szennyvíziszap nem tárolható és felhasználásra kijelölt mezõgazdasági területre csak az azonnal felhasználható és bedolgozható szennyvíziszap mennyiség szállítható ki. A felhasználandó szennyvíziszap komposzt a felhasználásra engedélyezett mezõgazdasági tábla szélén legfeljebb 2 hónapig tárolható. A tárolás céljára minden évben más helyszínt kell kijelölni. A szennyvíziszapot a talaj felszíne alá kell juttatni, vagy felszíni kijuttatás esetén szikkadás után haladéktalanul be kell dolgozni. A szennyvíziszap komposztot felszínre történõ kijuttatás után azonnal be kell dolgozni.
Szennyvíz, szennyvíziszap felhasználása tilos a zöldségnövények és a talajjal érintkezõ gyümölcsök termesztése esetében a termesztés évében, valamint az azt megelõzõ évben.Termõ szõlõ és bogyósgyümölcs-, valamint intenzív, alacsony törzsû gyümölcsültetvényekben szennyvizet és szennyvíziszapot csak a vegetációs idõn kívül lehet felhasználni. Hagyományos mûvelésûmagas törzsû gyümölcsfák esetében a kijuttatás és a betakarítás között legalább hat hét várakozási idõ szükséges. Szántóföldi növények termesztésére, valamint takarmánytermesztésre használt területen szennyvíziszap csak a betakarítás és a következõ vetés közötti idõszakban használható fel.
A kerti wc-k nagy elõnye, hogy teljesen veszélytelenek a vízkészletekre, mivel nem adunk hozzá vizet így helyben marad a fekália és lebomlik. A másik nagy elõnye,hogy nem kell érte fizetni :)...nem szivárog a talajba :confused:Hogyne szivárogna!
(Vízellátás-csatornázást tanultam felsõfokon) Akkor biztosan tudod,hogy csak olyan pottyantós wc-éd lehet ami ki van szigetelve és kitakarítható(és nem dobáljuk szanaszét).A földbe ásott lyukat úgy hívják ,hogy környezet szennyezés.
Évszázadokig ott szartak az emberek, ahol rájuk jött.
..és haltak meg kolerába,fertõzõ betegségekbe.Ahogy most Afrikába!
Utána évszázadokig gödrökbe, de szerintem nem szórtak meszet minden helyen. nem is lapátolták ki a földekre,mert értelmetlen!Semmi haszna nincsen!Egy semmire sem való lebomlott ,megkeményedett anyag,ami lebomlott már,további komposztálása értelmetlen,termés növekedést nem okoz.Igen évszázadokig úgy szabadultak meg tõle(miután a nagy része már elszivárgott,hogy oltott meszet öntöttek rá és betemették!jó messze a kúttól ,kerttõl.mindentõl.
Egy kerti wc azért nem olyan veszélyes dolog. Sokkalta veszélytelenebb, mint egy szennyvíztisztító telep.
Persze hogy nem..ha valaki tudja mit csinál. Jogos,hogy a szennyvíz telep veszélyes..ezért van a munkavédelem.:)
Aztán meg éntõllem azt csinál mindenki amit akar...csak ne hozza a terményét a piacra!:mad:
Ádám Csaba
05-14-2016, 08:20 AM
Azért ez nem ilyen egyszerû!
A másik nagy elõnye,hogy nem kell érte fizetni :)...nem szivárog a talajba :confused:Hogyne szivárogna!Akkor biztosan tudod,hogy csak olyan pottyantós wc-éd lehet ami ki van szigetelve és kitakarítható(és nem dobáljuk szanaszét).A földbe ásott lyukat úgy hívják ,hogy környezet szennyezés.
..és haltak meg kolerába,fertõzõ betegségekbe.Ahogy most Afrikába!
nem is lapátolták ki a földekre,mert értelmetlen!Semmi haszna nincsen!Egy semmire sem való lebomlott ,megkeményedett anyag,ami lebomlott már,további komposztálása értelmetlen,termés növekedést nem okoz.Igen évszázadokig úgy szabadultak meg tõle(miután a nagy része már elszivárgott,hogy oltott meszet öntöttek rá és betemették!jó messze a kúttól ,kerttõl.mindentõl.
Persze hogy nem..ha valaki tudja mit csinál. Jogos,hogy a szennyvíz telep veszélyes..ezért van a munkavédelem.:)
Aztán meg éntõllem azt csinál mindenki amit akar...csak ne hozza a terményét a piacra!:mad:
Szerintem Te élvezed, ha vitázhatsz és azért teszel provokatív megjegyzéseket más emberek normális eszmecseréjéhez.
Az általad leírt kormányrendelet teszi lehetõvé az általam leírt folyamatokat, nem pedig tiltja azt.
Alapfogalmakkal nem vagy tisztában, de 10 perc google keresgetés után teljesen szakavatottnak hiszed magad és kijelentéseket teszel ott ahol maximum kérdezned kellene.
A járványok sosem a vidéki budik miatt indultak ki, hanem a városok csatornázatlansága miatt.
Afrikai halálozások okai közül hányadik helyen áll a kolera?
A szennyvíztisztító telepek technológiai mûködéséhez semmi köze nincs a munkavédelemnek.
Vasember
05-14-2016, 12:06 PM
A modern szennyvíztelepek egyik terméke a zsákos virágföld. Ez tény.
Virágoknak,szobanövényeknek,díszcserjéknek és tujaféléknek tökéletes a cucc!Továbbá az energia növényeknek,szotyi,repce,kukorica,energia erdõk telepítésére.,fûz,nyár,akác.
Kiskertbe,eperre,zöldségekre nem.
Ennyi!Kár ezt túlspilázni!