PDA

View Full Version : Gitár tanulás

TMIB
02-04-2014, 05:50 AM
Van köztetek aki tud gitáron játszani? Van valami tipp kezdõk számára? :)

Vagy tudtok olyan weboldalakat, ahol lehet alapokat tanulni? (A legalapabb alapokat.) :D

Minden érdekel. (Fõleg a metál és vállfajai.)

Vasember
02-04-2014, 06:17 AM
Tizenévig nyomtam a rákkenrollt. Ma már csak a gyerekeknek pöngetek. :)
De szép is volt...

Amatorpe
02-04-2014, 08:35 AM
Tulelo: én próbáltam már magamtól tanulni, nem megy... Kell valaki, aki javít, feltehetsz neki kérdéseket, és azonnal jön a válasz, nem egy hét múlva... De ha gondolod, van a gépen otthon szkennelve 1 vagy 2 könyv a témában.

TMIB
02-04-2014, 09:10 AM
Persze, ha van könyv, az is jöhet. :-) Néhány videót már találtam, de még keresgélek.

Vasember
02-04-2014, 10:52 AM
Mindenki a Smoke on the water-el kezdi.
Tá tá táá, tá tá tádá, tá tá táá, táádáá!
Anya tudok gitározni!

TMIB
02-04-2014, 11:41 AM
Ok. Majd próbálkozom.

http://www.youtube.com/watch?v=zUwEIt9ez7M

:)

Azért az elég aranyos hogy rendelek egy gitárt, erre rögtön visszaír a bolt, hogy ugyan levették a pénzt a számlámról, de gitárt azt nem kapok, hanem majd õk csak most rendelik meg és ha már megrendelték, majd akkor esetleg elküldik. :rolleyes: Hol az üzleti morál?

Vasember
02-04-2014, 12:13 PM
Ez azért van, hogy már most szokd a pénz körüli mizériát a zenében!
A gázsi után is szaladhatsz majd!
Ilyen a tánczenészek élete.

TMIB
02-04-2014, 12:38 PM
Zenész? Gázsi? :haha: Nincsenek ilyen terveim. Talán majd a készülõ videóim alá szeretnék bejátszani pár dallamot, de semmi több. Nem török Jimi Hendrix babérjaira. Csak rendeltem néhány olcsóbbnak számító cuccot (gitár, amp) és majd tanulok pengetni itthon a gép elõtt, napi 1 órát, 2 órát, ahogy kedvem tartja, kizárólag hobbi szinten, szórakozásból és a videóimhoz. Nagyjából ennyire készülök. :)

Xandar
02-04-2014, 02:12 PM
Én kb. 5 éve gitározok. Annak idején úgy kezdtem, hogy letöltöttem a guitar pro nevezetû programot + hozzá ún.tabokat(gitárra kifejejlesztett jelölési mód, sokkal egyszerûbb mint a kotta :) ). Majd jöttek a youtube tutorial-ok, és egy tanár :) Sokáig önfejû voltam, hogy megy ez nekem egyedül is, de olyan szintre amilyenre akartam nem jutottam el, így jött a tanárkeresés. 1 hónap alatt többet fejlõdtem mint magamtól 3-4 hónap alatt. Szerintem itt is mint sok másnál a türelem a legfontosabb :) Idõt kell rá szánni és menni fog az :)
Bár ez a csatorna spanyol, sok számot innen tanultam meg:http://www.youtube.com/user/CifraClub

Vasember
02-04-2014, 06:16 PM
A far beyond the sun-t játszottuk!
Most maximum a csínom palkó megy! :)

TMIB
02-05-2014, 01:39 AM
Az elsõ cél, hogy egyáltalán ideérjen. Most kaptam egy másik emailt, hogy nincs nekik, meg utórendelték, de esetleg válasszak valami mást. Miért választanék? :hogymi: Azért ezt rendeltem, mert ez tetszik. Tegnap vagy 6 órán át néztem az értékeléseit, a tesztjeit Youtubeon, hogy miket írtak róla. Ha nincs, nem kellene kitenni a web-boltba, vagy rá kellene írni, hogy nincs raktáron. Nem utólag írni, hogy nincs, miután leszedték a pénzt a számlámról. :nemnem:

Az AMP-ra viszont nem kell várnom, mert azt Amazonról rendeltem. Szerintem jobban jártam vele, mert így péntekre az biztosan ideér. :)

Vasember
02-05-2014, 05:16 AM
Megtudhatjuk miket néztél ki magadnak?

TMIB
02-05-2014, 05:57 AM
Majd megmutatom mindkét dolgot mikor ideérnek. :D

Most választ várok a bolttól, hogy mi legyen. Küldik-e vagy vegyem máshonnan.

Vasember
02-05-2014, 04:06 PM
Na majd jól kivesézzük, hogy a nikkelezett vagy a rozsdamentes húrok jobbak túlélésre! Ha közel a sósvíz akkor csak rozsdamentes! És milyen vastagot? Szerintem a 8-as az igazi! Aki 9-est vagy vastagabbat használ az nem éli túl!
Kell-e tremolo? És milyen Floyd Rose? Kahler? A test milyen fából legyen? Ami nagy hõvel ég mikor jön a jégkorszak? Erõsítõ? Csak csöves! A tranzisztorokat tönkreteszi egy napkitörés!
Szét fogjuk cincálni a gitárodat! :)

TMIB
02-05-2014, 04:21 PM
Már megrendeltem, csak máshonnan. 2 órán belül fel is adták. A másik boltnak meg írtam hogy felejtsenek el és küldjék vissza pénzem. Nem akarok velük tökölni. Meg a másik helyrõl adnak hozzá egy csomó mindent ingyen.

Vasember
02-05-2014, 05:12 PM
Jobban érdekel mintha egy új gépkarabélyt rendeltél volna! :)

TMIB
02-05-2014, 05:33 PM
Remélem péntekre ideér. Még ebben a hózáporban is.

Fallout11
02-05-2014, 06:55 PM
Sosem használtam 10-46 nál vékonyabba húrokat, a 8-as nekem nagyon vékonyka :rolleyes:

Vasember
02-05-2014, 07:42 PM
Megnéztem, és be kell valljam 9-es húrok vannak a gitárjaimon. ;)

TMIB
02-05-2014, 11:10 PM
Lenne egy kérdésem. Mi a helyzet a húrcserével? Barátnõm azt mondja, hogy ha elszakad a húr, akkor azt szakember cseréli ki. Én néztem róla egy videót, meg alatt a hozzászólásokat, az elektromos gitár húrját könnyedén cserélték benne, nem tûnt bonyolultnak és a hozzászólásokban is azt írták hogy maguk cserélik. Tényleg annyira bonyolult az, vagy nem olyan borzasztóan nagy ügy? Nehezen hiszem hogy egy húrszakadásnál rohanni kellene a gitármûhelybe hogy õk egy kész vagyonért belefûzzenek egy húrt. :confused:

Vasember
02-06-2014, 05:07 AM
Ha van váltócsöved valamelyik fegyveredhez avval sem rohansz a fegyvermesterhez!
Semmi bonyolult nincs benne. Pár apróságra kell figyelni, de egy perc alatt ki lehet cserélni.

TMIB
02-06-2014, 01:26 PM
Jobban érdekel mintha egy új gépkarabélyt rendeltél volna! :)

Barátnõm is vett, attól jött meg nekem is a kedvem. :haha:

Mondjuk neki basszusgitárja van. (És õt annyira nem hiszem hogy érdekelné, mert még ki se próbálta, pedig több mint egy hete vette.)
Azt mondja, hogy pánt nélkül nem lehet gitározni. Erre én meg azt mondom hogy:

http://imageshack.com/a/img819/8718/e0e6.jpg

Vasember
02-06-2014, 08:10 PM
Üzenem a barátnõdnek, hogy próbálja meg ülve.

Grafitos
02-06-2014, 08:31 PM
Õ az én drágaszágom..

1683

TMIB
02-07-2014, 12:34 AM
Barátnõm basszusgitárja.

http://imageshack.com/a/img856/1458/7qve.jpg

Fallout11
02-07-2014, 05:43 AM
Lenne egy kérdésem. Mi a helyzet a húrcserével? Barátnõm azt mondja, hogy ha elszakad a húr, akkor azt szakember cseréli ki. Én néztem róla egy videót, meg alatt a hozzászólásokat, az elektromos gitár húrját könnyedén cserélték benne, nem tûnt bonyolultnak és a hozzászólásokban is azt írták hogy maguk cserélik. Tényleg annyira bonyolult az, vagy nem olyan borzasztóan nagy ügy? Nehezen hiszem hogy egy húrszakadásnál rohanni kellene a gitármûhelybe hogy õk egy kész vagyonért belefûzzenek egy húrt. :confused:

Pont annyira kell hozzá szakember, mint a tankoláshoz autó szerelõ :D
Én mikor kezdtem az elsõ pár hónapban csak ülve gyakorolgattam...

Amatorpe
02-07-2014, 09:12 AM
Tulelo! Készíts neki egyet paracordból ajándékba! Így duplán érzi majd, hogy törõdsz vele! Úgyis jön valentin nap, nálatok ez nagy divat!
Elõnyei:
- saját készítésû ajándék
- megkapja amire vágyik
- onnantól tudtok együtt tanulni
- ezáltal több idõt lehettek együtt, ráadásul közös cél érdekében
- ha bármi gond adódik fellépésen, és csak a gitár marad a vállán keresztbe, akkor is lesz pár méter erõs zsinór nála, ami bármire jó lehet
- stb, ami most nem jutott az eszembe...
:D

TMIB
02-07-2014, 09:30 AM
Most töltött le egy rakás játékot. Szerintem a gép elõtt fog kockulni nagyon sokáig. Kétlem hogy tanulás és gyakorlás lenne ebbõl. Inkább várom a saját gitárom, az amp holnap ér ide, a gitár meg kedden, ha minden jól megy. :beer:

Az enyémmel jön szíj, ha nagyon kell neki kölcsönkaphatja. De van fegyverszíjam is néhány, ha kell ráoperálhatom az egyiket a gitárjára. :haha:

fater.lajos
02-07-2014, 01:43 PM
Tulelo!

Itt vannak gitártanulós cuccok: http://canadahun.com/
Be tudsz lépni az itteni felhasználó nevemmel, és az itt használt jelszavammal. Ha adminként nem látod, neked megírom... Csak neked... :D:haha::D

Xandar
02-07-2014, 02:30 PM
Az én gitárom ilyen,csak balkezesben :)

http://www.cortguitars.com/img/product_colors/X-2(BK)%20hz.png

Vasember
02-07-2014, 06:18 PM
Én ezt látom, ha jobbra nézek:
1693

TMIB
02-07-2014, 10:17 PM
Megjött az amp. A doboza elég leharcoltnak tûnt, ki volt szakadva 4 helyen. De magának a felszerelésnek nincs gondja, nem is karcos, úgyhogy rendben van. Kipróbálni nem tudom, mert még 4 napot kell várnom a gitárra. :hogymi:

Vasember
02-07-2014, 10:30 PM
Egy 87-es Model 2.
Most látom, ha valaki elég ügyes észre vehet még valamit a képen! :)

TMIB
02-07-2014, 11:02 PM
Hogy ott van alul egy másik gitár is? :)

Vasember
02-07-2014, 11:10 PM
:tapsol::tapsol::tapsol:

TMIB
02-07-2014, 11:11 PM
Az miféle? Lesz róla is kép? :cool:

TMIB
02-11-2014, 08:05 AM
Ma érkezik a gitárom! :cool:

Vasember
02-11-2014, 04:33 PM
Már várjuk!

TMIB
02-12-2014, 11:13 AM
Itt van, adtak mellé mindent. 10 pengetõt, állványt, kábelt. Igaz, a gitár nem teljesen fekete, mert a nyaka barna. Persze a képen fekete volt. :rolleyes: Az AMP-on nincs 1/8-as fejhallgató jack, csak 1/4-es, úgyhogy kell egy átalakító. (Amim régen volt, de mostanra már ki tudja hogy hová lett. Kerestem, de esélytelen hogy megtaláljam.) Legalább olcsó, úgyhogy arra nem kell egy vagyont költeni.

TMIB
02-13-2014, 04:56 PM
Az elsõ néhány nap alatt ennyit szûrtem le a gitártanulásból.

- Vagy 100 féle kotta van. Van amelyikben számok vannak, van amelyik úgy néz ki mint a kisiskolás énekórán lévõ kotta, van ahol úgy néz ki mint az, kivéve hogy a pöttyök helyén számok vannak. Olyan is van hogy iskolás kotta, de alatta meg számokkal jelölt 6 vonal. Van ahol se pötty, se szám.

Itt például miért van fejjel lefelé?

http://www.youtube.com/watch?v=-_DQM4TO89o

Azt mondja, hogy a rajzolt vonalak jelölik a húrokat. Ahogy elõadja az érthetõ, de az egész fejjel lefelé van, aminek viszont semmi értelme nincs.

Néztem egy csomó videót, azt se értem hogy eléggé véletlenszerûen fogják a húrt. Hol az érintõn, hol a kettõ között, hol a negyedénél, de ezt sehol nem jelölik vagy mondják.

A gitárt mindegyik másféleképpen fogja. Én próbáltam mindenhogy, de meg se kell mozdítanom a kezem, mert 5 másodpercen belül megfájdul a csuklóm, ha a tenyerem van felfelé. Már az is kihívás hogy úgy megmozdítsam az ujjam, nem hogy irányítottan mozdítsam meg. Van ennek valami komoly titka hogy ezt hogy lehet kiküszöbölni? Nekem már akkor minden bajom van ha megfogom úgy a gitárt úgy ahogy a videókban látni. Csuklóm, könyököm azonnal görcsöl.

Van ezekre magyarázat és tanács?

BragBOL
02-13-2014, 08:22 PM
Én mélyen meghajolok a gitározni tudók elõtt, én csak a beleõrülést tudnám megtanulni :D

Inkább dobolok (vödör, lemez, hordó.. ilyesmiken :D), az legalább levezeti a feszkót :)

http://www.youtube.com/watch?v=f859pq8azGU

Dobolni tud valaki?

Vasember
02-13-2014, 09:10 PM
Pár ezer óra gyakorlás után te is mosolyogni fogsz a kérdéseiden. :)

BragBOL
02-14-2014, 10:11 PM
Jut eszembe, vannak Magyarok is! :D
Bélamûhely:

http://www.youtube.com/watch?v=xyxb546yxcg#t=125

Vasember
04-21-2014, 12:04 PM
A klasszikus gitáromon most a gyerek tanul. De nyugi van itthon kettõ is! :) ( meg hegedû, cselló, furulya...)

Dream_walker
01-25-2015, 12:46 PM
Van köztetek aki tud gitáron játszani? Van valami tipp kezdõk számára? :)

Vagy tudtok olyan weboldalakat, ahol lehet alapokat tanulni? (A legalapabb alapokat.) :D

Minden érdekel. (Fõleg a metál és vállfajai.)

Annak idején kitalálták a szülõk, hogy járjak zeneiskolába.
Mondom oké, én gitáros vagy dobos szeretnék lenni.
Szerintetek melyik két hangszert nem lehetett ott tanulni? :D

TMIB
01-25-2015, 08:17 PM
Szerintetek melyik két hangszert nem lehetett ott tanulni?

Templomi orgonát és vuvuzelát? :D

Medve
01-25-2015, 08:46 PM
Jó magam zongorázok, de volt idõ mikor gitároztam. Már ha lehet gitározásnak nevezni a ritmikus dzsün dzsün dzsün-t. :D