PDA

View Full Version : Könyvek

mossberg-operator
02-05-2014, 09:46 PM
Mi a kedvenc konyve(i)d? Miert? Mit olvastal mostanaban?

mossberg-operator
02-07-2014, 10:06 AM
Latom 22-en megneztetek. Senki nem szeret olvasni? :(

TMIB
02-07-2014, 10:32 AM
Én nem tudom milyen könyvet olvastam utoljára, de az biztos hogy nem mostanában volt..

Jó könyvek: Elolvastam a Tesco-ról szóló két könyvet. Viccesen megírt botránykönyv. (Illetve kettõ, mert van második része is.) Ha már úgyis a Tesco õshazájában élsz, ajánlom a könyvet, lehet hogy tetszeni fog. :)

Dolgozom, fórumozok, cikkeket írok, olvasok, fordítok, feliratozok, videókat nézek és készítek. Most meg még tanulni is fogok, úgyhogy a jövõben se lesz túl sok könyvolvasás. :haha:

fixy007
02-07-2014, 10:55 AM
Most olvasom:V. K. Arszenyev;Derszu Uzala

fater.lajos
02-07-2014, 12:51 PM
Most olvasom:V. K. Arszenyev;Derszu Uzala
Jól választottál. Jó könyv. Ha végeztél, keresd meg az orosz filmváltozatát, azt is érdemes megnézni.

fixy007
02-07-2014, 01:17 PM
Jól választottál. Jó könyv. Ha végeztél, keresd meg az orosz filmváltozatát, azt is érdemes megnézni.
A filmet már megnéztem, a könyv végén járok, szenzációs alkotás midkettõ ajánlom mindenkinek. Nekem a könyv jobban tetszik, de ez általában így van.

dínó
02-07-2014, 01:18 PM

az orosz filmváltozatát? azt, amit kuroszava rendezett? vagy van egy másik, amit nem ismerek?

fater.lajos
02-07-2014, 01:21 PM
Másikat én sem ismerek...

Amatorpe
02-08-2014, 08:42 AM
http://www.libri.hu/konyv/andrew_matthews.hallgass-a-szivedre.html
Nem most olvastam, de szerintem nagyon jó.
Általános életviteli jókedv-könyv, hogyan vészáld át a szürke hétköznapokat, kezedben a sorsod kulcsa, stb., de nagyon vicces formában, nem egy nyers agyturkász-izé.

Ez az egyik kedvencem:
http://www.libri.hu/konyv/a-renegat.html
Szerepjátékos, de attól függetlenül is király! Van benne ármány, cselszövés, politika, ember-lélek-öntudat, csapatjáték, õsi lények, láthatatlan vértek, stb...

Másik nagyon érdekes:
http://moly.hu/konyvek/alan-o-connor-kek-ejszakak-arnyai
Egy fejvadászklán vezérinek levadászása, ahol senki sem az, akinek látszik, mindenki többet tud annál, amit elárul, és egyik csel követi a másikat.

Illetve lesz egy, amit kölcsönkaptam, és most nem tudom a címét, de iszonyat durván nagyon jó, warcraftos világban játszódik, és mindenki szétszívat mindenkit, de a végén derül csak ki az igazi nagy poén... :D

mossberg-operator
02-08-2014, 09:14 AM
http://www.libri.hu/konyv/andrew_matthews.hallgass-a-szivedre.html
Nem most olvastam, de szerintem nagyon jó.
Általános életviteli jókedv-könyv, hogyan vészáld át a szürke hétköznapokat, kezedben a sorsod kulcsa, stb., de nagyon vicces formában, nem egy nyers agyturkász-izé.

Ez az egyik kedvencem:
http://www.libri.hu/konyv/a-renegat.html
Szerepjátékos, de attól függetlenül is király! Van benne ármány, cselszövés, politika, ember-lélek-öntudat, csapatjáték, õsi lények, láthatatlan vértek, stb...

Másik nagyon érdekes:
http://moly.hu/konyvek/alan-o-connor-kek-ejszakak-arnyai
Egy fejvadászklán vezérinek levadászása, ahol senki sem az, akinek látszik, mindenki többet tud annál, amit elárul, és egyik csel követi a másikat.

Illetve lesz egy, amit kölcsönkaptam, és most nem tudom a címét, de iszonyat durván nagyon jó, warcraftos világban játszódik, és mindenki szétszívat mindenkit, de a végén derül csak ki az igazi nagy poén... :D

Hello! A Nyulaszi Zsolt konyve tenyleg jo, kar hogy mar nem ezzel foglalkozik. Kornyatol a Hitehagyott-at olvastad? Hangulatos, jo stilus.

mossberg-operator
02-08-2014, 09:17 AM
En most C.J.Box: Joe Pickett sorozatan ragom at nagam. Letehetetlen. Egy vadorrol szol, aki szuperkepessegek nelkul tud hos, jo lenni. Ember. Karakterek fenomenalisak.

mossberg-operator
02-08-2014, 09:19 AM
Ezt kezdem ma: 1696

A. L. Ias
02-08-2014, 09:29 PM
Az utóbbi két hónap termése, mert kezdõdik az új szemeszter (igaz nem elõször olvasom és nem betûrõl-betûre, hanem átismétlés jelleggel):
Tanenbaum, Andrew S.: Számítógép-hálózatok (2. kiadás) (http://panem.hu/webshop/informatika-szamitastechnika/szakkonyvek-egyetemi-tankonyvek/szamitogep-halozatok-2-kiadas-reszletek) Ebbõl jó lenne az új kiadás...
Dr. Békési József, Róde Péter: Hálózati ismeretek (http://www.muszakikiado.hu/halozati_ismeretek)
Alexis Ferrero: Az örök Ethernet (http://internet-halozatok.konyvstart.hu/orok-ethernet/)
Szalay Márton-Kis Balázs: Windows Server 2008 – rendszergazdáknak (http://www.szak.hu/konyvek_htm/winsrvrendszg.html)
William R. Stanek: Microsoft Windows Server 2008 A rendszergazda zsebkönyve (http://www.kiskapu.hu/index.php?BODY=BookInfo&OP=details&ID=80909)
Szentgyörgyi Tibor - Filkor Csaba - Borbély Balázs: Modern munkakörnyezet építése Windows Server 2012, Windows 8 és Office 365 alapokon (http://www.jos.hu/Konyv/0343/)

Sajnos prepper és szépirodalomra évek óta nincs idõm, mindig csak a munka. Nagynéha pár óra lopott idõ, de az is inkább online forrás, blogok, cikkek.

Amatorpe
06-03-2014, 10:49 AM
Hello! A Nyulaszi Zsolt konyve tenyleg jo, kar hogy mar nem ezzel foglalkozik. Kornyatol a Hitehagyott-at olvastad? Hangulatos, jo stilus.

Nem, eddig még nem is hallottam róla (ahogy biztos még 100 másikról sem...) de így akkor majd megpróbálom elolvasni, köszi!

Dream_walker
06-04-2014, 06:28 PM
Nem, eddig még nem is hallottam róla (ahogy biztos még 100 másikról sem...) de így akkor majd megpróbálom elolvasni, köszi!

Ha szoktál kijelzõn olvasni, dobj egy mailt, szerintem át tudom küldeni neked digitálisan. Beleolvasol, aztán eldöntöd, milyen :) Mármint Kornyától a Hitehagyott. Raoul Renier néven írta, úgy lehet megtalálni.
Egy gyors összefoglaló: az Ars Magica világán játszódik (kb. 13.-14. század, de nem pontosak a történelmi ismereteim, a könyvben közelmúltként említik a templomos lovagrend felszámolását), amely egy alternatív középkor, ahol él a mágia, és félig-meddig titkos rendek, domíniumok gyakorolják Hermész örökségét.
A Hitehagyott az utolsó domínium inkvizíciós eleste után játszódik, mikor a fõszereplõ, aki a mágusok várnagya volt, fel kell, hogy élessze a hagyományt, különben kihal európából a mágia.

Van egy második része, más a fõszereplõ, ráadásul nincs is olyan jól megírva, nekem nem tetszett.

A harmadik rész ismét az elsõben megismert fõszereplõrõl szól (ráadásul nagyon jól), aki részt vesz egy messzire vezetõ utazáson, és szembesül vele, hogy bár európában csak a hermetikus varázslást ismerik, jóval több mágikus hagyomány létezik. Nem akarok szpemelni, de van a könyvben egy helyszín, ami pl. a hunok által is épített kurgán ;)

Dream_walker
06-04-2014, 06:30 PM

Orosz irodalomból ami nekem nagyon bejött, az a Lukjanyenko-féle õrség-sorozat.

doki
06-04-2014, 07:54 PM
Hamvas Béla a nagy kedvenc, ebbõl is a Patmosz I-II.

Ezt havonta elõveszem.

Amatorpe
06-04-2014, 09:07 PM
Ha szoktál kijelzõn olvasni, dobj egy mailt, szerintem át tudom küldeni neked digitálisan. Beleolvasol, aztán eldöntöd, milyen :) Mármint Kornyától a Hitehagyott. Raoul Renier néven írta, úgy lehet megtalálni.

Írtam, elõre is köszi szépen!

doki
06-05-2014, 03:09 AM
Kornyától a Pokol a nagy kedvenc.

Dream_walker
06-10-2014, 07:19 PM
Egyébként ha valakinek ingere támadna digitális olvasásra, és nem talál valamit, csak szóljon, nekem valószínûleg megvan :D

Heisenberg
08-25-2014, 08:07 PM
David Osborn - Vadászidény

"A komoly vadásznak gondosan át kell vizsgálnia a fölszerelést. A jól megválasztott, jó minõségû holmi, ha úgy adódik, megmentheti az életét. A rosszul megválasztott, ósdi holmi viszont az életébe kerülhet… Mindent gondosan el kell helyezni a rekeszekre osztott hátizsák külsõ és belsõ részeiben, a zsák pedig párnázott vállszíjjakkal és párnázott derékszíjjal fölszerelt alumíniumkereten helyezkedik el. A vadásznak, ezt aligha kell mondani, szüksége van fegyverre is. A gyilkolás olyan klasszikus eszközei közül, mint a nagy íj, a nyílpuska, a dobókés, a bozótvágó, a bumeráng, az indiánok ólomgolyóval ellátott forgókötele, a sörétes puska, a kézi lõfegyver vagy a vadászpuska, talán a vadászpuska a legalkalmasabb; kivált ha arra a rendkívül veszélyes állatfajtára óhajt vadászni, melynek neve – ember."

Késõ õsz van, kezdõdik a vadászidény. Amerika vadászparadicsoma felé tart három középkorú úr. Befutottak, sikeresek, egészségesek - egyszóval õk a reklámokból ismert jómódú amerikaiak,az ideál.A vidám-és nem egészen józan-vadásztársaság és az alkalmi szeretõk útja egy motelben keresztezi egymást,s mint kiderül:végzetesen...

Online:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Hh2yU1zeAaMJ:ddl2.data.hu/get/0/4794108/David_Osborn_-_Vadaszideny.pdf+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=hu

Letöltve:
http://ddl2.data.hu/get/0/4794108/David_Osborn_-_Vadaszideny.pdf

Alfa
01-25-2016, 06:03 PM
116 éve, 1900. január 25-én született Fekete István.

Jókai Mór után a legnépszerûbb magyar írónak tartják Fekete Istvánt. Könyvein nemzedékek nõttek fel.

A Somogy megyei Göllén született 1900. január 25-én, a dombóvári származású Fekete Árpád kántortanító és Sipos Anna elsõ gyermekeként. Életének legfogékonyabb korszakát, elsõ tíz évét töltötte szülõfalujában, s ez meghatározta késõbbi életét is.

Az elsõ Matula bácsi

Itt szerette meg a természetet, a növényeket, az állatokat és a falu egyszerû, de értékes embereit, ahogy azt életrajzi regényében, a Ballagó idõben is olvashatjuk. De itt került kapcsolatba a vallással is, mély istenhitének köszönhetõen élete legnehezebb korszakaiban is a Teremtõben talált vigaszt. A faluban ismerhette meg élete elsõ Matula bácsiját, Puska András uradalmi csõsz személyében, akitõl sokat tanult a természetrõl és az idõjóslásról. Az õ beceneve valóban Matula volt.

Az elemi iskolát Göllén kezdte, de már Kaposváron fejezte be, mert családja a gyermekek továbbtaníttatása miatt a városba költözött. Fekete Istvánnak három húga volt: Ilona, Katalin és Anna. Kaposváron végezte el a polgári, majd a felsõ kereskedelmi iskolát is. A polgáriban tanára, Vajthó Jenõ felfigyelt diákjára, és egy alkalommal a következõt mondta: „Egy jó tollú van köztetek, a Fekete Pista!”

1917-ben a Zászlónk címû cserkészlapban jelent meg elsõ verse. Katonai szolgálatra is Kaposvárra vonult be. Azután elvégzett egy tartalékos tiszti iskolát és nyolc évig katonáskodott. Mint katona iratkozott be aztán a debreceni Gazdasági Akadémiára, ahonnan 1925-ben átkérette magát Óvárra, és ott fejezte be az akadémiát.

1926-ban végleg leszerelt, és a Baranya megyei Bakócára került segédtisztnek. Ott ismerte meg feleségét, Piller Edithet, akivel 1929-ben kötöttek házasságot. Ezután Ajkára költöztek, ahol 12 évig vezetõ gazdatiszt lett Nierse Ferenc birtokán. 1930-ban e településen született Edith nevû lánya, 1932-ben pedig István nevû fia.

Írói munkássága is Ajkán bontakozott ki. 1936-ban a Gárdonyi Géza Társaság regénypályázatán A koppányi aga testamentuma címû történelmi regényével futott be, amely 1937-ben meg is jelenhetett. Két évvel késõbb a Zsellérek címû regényével kiérdemelte az Egyetemi Nyomda Nagydíját. Elbeszéléseit a Herczeg Ferenc szerkesztette Új Idõk, vadásztörténeteit pedig Kittenberger Kálmán vadászlapja, a Nimród közölte.

Uszálykísérõ és halászmester

Ajkát 1942-ben hagyta el, családjával Budapestre költözött. A Földmûvelési Minisztériumban helyezkedett el. 1948-ban a minisztériumból eltávolították. Elsõsorban a Zsellérek, másodsorban mély vallásossága miatt. 1953-ig nem volt állandó munkája. Uszálykísérõként dolgozott a Dunán. Egyedül az Új Ember katolikus hetilaptól kapott írásaiért némi honoráriumot.

1953-tól Kunszentmártonban tanított egy halászmester képzõ iskolában. Itt írta meg a Halászat címû tankönyvét. 1958-tól a Kis-Balatonnál helyezkedett el, ahol a Tüskevár címû ifjúsági regényén is dolgozott. 1960-ban nyugállományba vonult, és 1970-ben bekövetkezett haláláig még tíz könyve jelent meg. A halála után megjelent könyvekkel együtt közel félszáz mûvét olvashatjuk.

Jókai után a legnépszerûbb magyar írónak tartják. Könyvein nemzedékek nõttek fel. Nemcsak író, ifjúsági író, de költõ is volt. Eddig 168 versét ismerjük. Írt forgatókönyveket, színdarabokat, mezõgazdasági, halászati és vadászati szakíróként is számon tartják.

Nézem a sötétséget, de látom a csillagokat

45 éve, 1970. június 23-án hajnali fél háromkor hunyt el. Elõször a Farkasréti temetõben búcsúzhattunk tõle, június 25-én. És már elmúlt tíz éve, hogy a szülõfalu, Gölle temetõjébe végleg hazatért. A csecsemõkorukban elhunyt kistestvérek, Antal és Erzsébet mellett, a Szent Vendel-kápolna tövében talált végsõ nyughelyet feleségével, Piller Edithel és Bogáncs kutyájával együtt.

Jókai Anna az Írószövetség részérõl a következõ sorokkal zárta temetési búcsúbeszédét: „Nézem a sötétséget, de látom a csillagokat” – Fekete István írta, õ hagyta ránk ezt a gondolatot. „Erre biztat minket, minden rendû és rangú jóakaratú embert. Nem lehet olyan sötét, hogy ne keressük a felhõk mögött a csillagok rezzenéstelen fényességét… Nyugodjanak békében csontjai, de lelke igenis járjon közöttünk, nyugtalanítóan, termékenyítõen és vigasztalóan.”

Nincs még egy magyar író, akinek annyi emlékhelye van, mint Fekete Istvánnak. Négy helyen találunk emlékmúzeumot az országban: Gölle, Dombóvár, Ajka, Kis-Balaton (Diás sziget). Keszthelyen tavaly avatták fel a Matuláriumot, ahol Túri-Török Tibor szobrász alkotásai is megtekinthetõk. Folyamatban van a bakócai emlékszoba megvalósulása is. Számtalan emléktábla hirdeti azokat a helyeket, ahol életében megfordult.

A szülõfaluban, Göllén és Kaposváron két-két emléktáblát is avattunk emlékére és tiszteletére. Legutóbb a Balatonfenyveshez tartozó Imremajorban (2013) lepleztük le emléktábláját. Több tucat iskola, vadásztársaság és óvoda is viseli nevét. Öt településen láthatjuk bronz, illetve kõbõl készült szobrát: Dombóvár, Gölle, Ajka, Ádánd és Bakóca.

2013-ban pedig eladták a tízmilliomodik Fekete István-kötetet. Könyveit az orosztól a németen, az angolon és az eszperantón át a vietnamiig mintegy tizenkét nyelvre fordították le. Több mûvét pedig megfilmesítették, amelyek közül a legismertebb természetesen a Tüskevár.

http://mno.hu/grund/115-eve-szuletett-fekete-istvan-1269442

venosz
01-25-2016, 07:10 PM
A legjobb túlélõkönyvek. Meg Molnár Gábor :D

Ádám Csaba
06-28-2016, 07:51 AM
116 éve, 1900. január 25-én született Fekete István.

Jókai Mór után a legnépszerûbb magyar írónak tartják Fekete Istvánt. Könyvein nemzedékek nõttek fel.

http://mno.hu/grund/115-eve-szuletett-fekete-istvan-1269442

A kedvencem. Ha olvasok valami könyvet, akkor szinte biztos, hogy tõle olvasok valamit!

P. Dude
09-22-2020, 07:05 PM
Mi a kedvenc konyve(i)d? Miert? Mit olvastal mostanaban?

Mostanában A mágneses mezõket (https://moly.hu/konyvek/andre-breton-philippe-soupault-a-magneses-mezok) olvasgattam. Nagyon sokáig kerestem ezt a könyvet - ami valahogy szokatlan nálam, mert elképesztõ mázlival szoktam ritka olvasnivalókra rábukkanni. :) De ez sehogy sem jött össze, éveken keresztül. El sem akartam hinni, amikor valaki feltette licitálásra a Vaterára. :cool: Ahogy mondani szokták, hiánypótló is, kordokumentum is a szürrealizmusról, Breton és Soupault önálló és közös munkásságán keresztül. Itt van most is az éjjeliszekrényen. Egyszerre csak rövideket olvasok belõle, és ha megtetszik egy rész vagy mondat, azt kiírom. Így megõszülök, mire végzek, de amúgy is õszülök már, úgyhogy kibírható.

A másik amit elkezdtem, az Sebeõk Jánostól A lázadó Bioszféra (https://moly.hu/konyvek/sebeok-janos-a-lazado-bioszfera), 1991-bõl. Ezt még valamikor idõszámításunk elõtt szereztem egy pesti antikváriumban, és még mindig nem olvastam el. De most legalább elkezdtem. Ugyanaz a stratégiám: általában egyszerre csak rövidebbeket olvasok belõle. Az eddigiek alapján kifejezetten tetszik! Közös vonás A mágneses mezõkkel, hogy akkor érdemes olvasni, ha friss az agy. Ízlelgetõs, odafigyelõs. Sokan szimpla elmebajosnak tartják Sebeõköt, de egy nagyon komoly, hiteles és egyedi viszonyulás köszön vissza a könyvbõl a természethez, az állat- és növényvilághoz. Mindig éreztem a hitelességét, akkor is, amikor láttam, hogy a Big Brother házban kimenti a katicabogarat a jakuzziból. Semmi megjátszás nem volt benne. A könyvben az egész hozzáállását kifejti, mindig várom, hogy mirõl lesz szó a következõ oldalon. :)

P. Dude
09-22-2020, 09:29 PM
De tegnap bemaszkoltam a könyvesboltba és vettem egy könyvet, hiszen elterveztem, hogy most nem veszek semmit. :rolleyes: (Mentségemre szóljon, hogy az eredeti pénzügyi tervhez képest spóroltam, és abból vettem.)

Kij Johnson írta, Vellitt Boe álom-utazása (https://www.oobelive.com/blog-vellit-boe-alom-utazasa-2018/) a címe, és World Fantasy Díjat nyert. Ezt nem kis részletekben olvasom, hanem ma kezdtem, és most a 63. oldalon tartok.

Ha jól emlékszem, anno már láttam is abban a boltban, meg is néztem, csak akkor nem vettem meg. Aztán tegnap az egyik kedvenc témámról, a fázisról olvasgattam, és ott láttam meg a könyv ismertetõjét (a fenti linken). Az ismertetõt nem olvastam el, hogy ne legyenek elõzetes elvárásaim, hanem rögtön elmentem és megvettem a könyvet. Eddig nem bántam meg, de még várom, hogy mi kerekedik ki belõle.

"Köztudomású, hogy a macskák bátran utazgatnak az álmok földje, a hold és az éber világ között - nem is beszélve a többi, titokzatosabb helyrõl -, de az övé óvatosabb volt. Nem mozdult Vellitt mellõl, és amikor teljesen besötétedett, az ölébe kucorodott aludni."

:)

P. Dude
09-24-2020, 02:41 PM
Mi a kedvenc konyve(i)d? Miert?

Ez jó kérdés! El is gondolkodtam rajta.

Ha irodalom, akkor Barry Yourgrau könyve, az Egy ember kiugrik a repülõbõl címû. Anno több példányt felvásároltam belõle, hogy ajándékba is jusson. Még mindig van néhány darab. :) Itt magyarok készítettek egy jó kis interjút Barry mesterrel: https://f21.hu/portre/exkluziv-interju-vilaghiru-amerikai-iroval/

Emellett Carlos Castanedától Az álmodás mûvészetét mondanám kedvencnek. Anno a Mûvészetek Völgyében bukkantam rá egy hangulatos antikváriumban, nem ismertem a szerzõt. (Mûvészetek Völgye és álmodás mûvészete, éééérted.) Aztán késõbb újra meg kellett szereznem, na az volt még olyan nehéz, mint A mágneses mezõk felkutatása. Évekig kerestem, mire találtam belõle egy példányt, azt viszont legnagyobb meglepetésemre újonnan. :)

Amit még nem olvastam végig, de az eddigi olvasás alapján kiemelkedõnek érzem:

- Sebeõk János: A lázadó Bioszféra
- Ermanno Cavazzoni: Holdkórosok eposza (Most kedvem is támadt hozzá.)
- André Breton: Oldható hal

Egyes gyöngyszemei miatt kihagyhatatlannak tartom Gergely Ágnestõl a Pompóné könyve címû nonszensz költészeti gyûjteményt, valamint Terebess Gábor Folyik a híd címû zen anekdota kötetét. Ide sorolhatom Michael Endétõl a Tükör a tükörben történeteit is.

Önéletrajzi könyvként nagy hatással volt rám a kosaras Dennis Rodmantõl a Légy vad!, és Schwarzeneggertõl az Utam a csúcsra. Utóbbinak Douglas Kent Hall a másik szerzõje, és részben szakkönyv is, mert az önéletrajzi rész mellett útmutatót nyújt az edzésrõl, táplálkozásról stb.

Sportban amúgy a Fegyencedzés (Paul "Coach" Wade) számomra az alap, mert jelenleg azt csinálom a gyakorlatban, és beválik. A jógát pedig az Ászana, Pránájáma, Mudrá, Bandha címû könyvbõl tanulgatom (a szerzõje Swami Satyananda Saraswati).

Meghatározó volt számomra Paul Tholey és Kaleb Utecht könyve, az Alkotó álom. Ez vezetett el a tudatos álmodáshoz, amit az egyik legizgalmasabb élménynek tartok a világon. Akkor még gyerekcipõben járt a dolog. Ma már magyarul is elérhetõ Michael Raduga alapmûve, A fázis, ami lexikális gyakorlati tudást nyújt a témában. A technikájával - nem túlzok -, a legelsõ éjszaka be tudtam lépni a fázisba, méghozzá könnyedén.

A Mein Kampfot már régóta szeretném elolvasni, talán még nem vették be a Btk-ba. :) (Meg majd A Führer birodalmát Johannes Öhquist tollából.) A Molyon 51 %-on áll. Vannak akik egymást túllicitálva próbálják fikázni, hogy nulla csillagot adnak meg egyéb elmésségek. Persze fogadni mernék, hogy 10 oldalt se olvastak belõle. (De a k.ruc kommentbölcsei se, az is biztos.)

Aztán még sokat lehetne írni. Emlékeim szerint kõkemény mestermû Stephen Kingtõl a Kedvencek temetõje. A könnyedebb olvasmányok közül ott van Terry Pratchett, gyerekkorom egyik kedvence. Az elsõ könyv amit olvastam tõle, A mágia színe, azt máig õrzöm a könyvespolcon. Vagy ha már humor, meg kell említenem Dolák-Saly Róberttõl a Madáretetõt, illetõleg az egykori Kretén Magazin szerzõjének, Wágner B. Györgynek felejthetetlen alkotását: Sarah ​bugyiban, avagy A hazug embert könnyebb utolérni, ha sánta (vagy ha áll). :)

P. Dude
09-26-2020, 04:26 PM
Elolvastam az álom-utazást. Tetszett, jó könyv. Mint kiderült, az írónõt Lovecraft "Zarándokút ​Kadathba" címû könyve ihlette, amit még gyerekként olvasott. Lovecraft összes mûveit nem olyan régen vettem meg, de még nem kezdtem el ismerkedni a világával. Csak egy történetet olvastam tõle, az "Álmok a boszorkányházban" címût, ami tetszett.

Tegnap viszont a Cinegore portálról értesültem arról, hogy kijött regényben a 2012-ben filmen bemutatott Iron Sky történet. Nemzetiszocialisták a Holdon. :) Agyaltam rajta, hogy megvegyem-e, mert "náci" témában nyilván tele lesz a kötelezõ fikázós körökkel, amik nélkül soha nem jelenhetett volna meg. Aztán úgy döntöttem, hogy az írónõ talán mégsem egybitesen nyúl a dologhoz, és megvettem.

Kíváncsi vagyok, milyen lesz. Azt már látom, hogy csinos a fõszereplõ. :)

8855

TMIB
10-04-2020, 12:31 AM
Elég vad sci-finek hangzik. :)

P. Dude
10-06-2020, 01:55 AM
Na igen, valóban nem egy dokumentum regény. :D

Most ezt a Paul Delvaux albumot (https://moly.hu/konyvek/marc-rombaut-paul-delvaux) találtam, itt a linken valaki írt róla magyar nyelven ismertetõt. Itthon nem találom, külföldrõl lehetne rendelni, de nagyon drága.

P. Dude
03-04-2021, 08:53 PM
Új könyv:

8928

Mindenhol keresgéltem, de még antikvár példányt sem találtam. Erre a legegyszerûbb helyen rendelhetõ volt: a kiadónál. :) Mostanában valamiért bekattantak nálam a japánok (bár így visszagondolva, már gyerekkoromban is volt ilyen érdeklõdésem). Kíváncsiságból beírtam a keresõbe, hogy "japán szürrealizmus", és úgy bukkantam erre a szerzõre. Nem kell külön részleteznem, hogy ezzel a címmel meg kellett szereznem a könyvet. :D

Ismertetõ és vélemények a Molyon (https://moly.hu/konyvek/murakami-haruki-vilagvege-es-a-kemenyre-fott-csodaorszag).

P. Dude
03-05-2021, 04:29 PM
Nem terveztem, de most már annyira érdekel, hogy ma megrendeltem a Battle Royale (https://moly.hu/konyvek/takami-kosun-battle-royale)-t. Most nem tudom, hogy a könyv elõtt megnézzem-e a filmet, vagy majd csak a könyv után. Micsoda problémák vannak, amikor nem foglal le a napi 10 óra tanulás. :D A könyv 750 oldal, szóval lehet olvasgatni egy darabig. Állítólag elég kemény.

P. Dude
03-06-2021, 12:44 AM
Ez is elgondolkodtató: Tokyo Ghost (2020) (http://www.cinegore.net/hu/2020/06/19/tokyo-ghost-2020/)

"Az eredetileg 2015-ben megjelent képregényben gyakorlatilag a kiégett és mocsokban fetrengõ, egyetlen szórakozását a trash-realitykben kiélõ társadalom cyberpunk kulisszái tárulnak elénk, valamint ennek alternatívájaként a civilizációtól hagyományos értelemben távol maradó nomád életmódot folytató japán kultúrát szintén bemutatja, ütközteti. A globális tech-fertõzött mindennapokat látva talán nem is annyira tudományos-fantasztikus ez az egész jövõben lezajló koncepció, legalábbis a mostani tendenciák tekintetében könnyen lehet, hogy tényleg ez a sors vár ránk."

Nekem is úgy tûnik, hogy a mainstream köröknek egy olyan jövõ a cél, ahol a technológia túlzott mértékben eluralna mindent. És ennek a felgyorsításához és kivitelezéséhez most egy rendkívül kedvezõ lehetõséget nyújt nekik a járvány. Szóval nem lehet csodálkozni az összeesküvés-elméleteken.

P. Dude
03-09-2021, 09:53 PM
Hamar megjött a Battle Royale, alig várom, hogy elkezdjem! Jó vastag. :)

8933

P. Dude
03-12-2021, 11:12 AM
Ez is elgondolkodtató: Tokyo Ghost (2020) (http://www.cinegore.net/hu/2020/06/19/tokyo-ghost-2020/)

A Smoking Barrels is írt róla kritikát, õk is 10-bõl 10-re értékelték:

Kiberrománc tûzön-vízen át (https://smokingbarrels.blog.hu/2020/10/21/kepregenykritika_rick_remender_sean_murphy_tokyo_g host_tokio_szelleme)

P. Dude
03-16-2021, 10:11 PM
A Battle Royale eddig jó!

Most rendeltem két könyvet. Nem lenne szabad állandóan könyveket rendelnem. :D Megvettem ajándékba a cicás könyvet (https://smokingbarrels.blog.hu/2021/03/09/konyvkritika_jennifer_parker_elsosegelynyujtas_mac skaknak), magamnak pedig gyerekkorom egyik kedvencét: Gy. Horváth László: Nindzsák (https://moly.hu/konyvek/gy-horvath-laszlo-nindzsak). Úgyis fel kellett már használnom egy kupont a könyves oldalon. :)

8945

:cool: De szerettem anno! Teszem hozzá: a nindzsák a prepperkedésben is igazán jók.

P. Dude
03-22-2021, 03:51 PM

"Az eredetileg 2015-ben megjelent képregényben gyakorlatilag a kiégett és mocsokban fetrengõ, egyetlen szórakozását a trash-realitykben kiélõ társadalom cyberpunk kulisszái tárulnak elénk, valamint ennek alternatívájaként a civilizációtól hagyományos értelemben távol maradó nomád életmódot folytató japán kultúrát szintén bemutatja, ütközteti. A globális tech-fertõzött mindennapokat látva talán nem is annyira tudományos-fantasztikus ez az egész jövõben lezajló koncepció, legalábbis a mostani tendenciák tekintetében könnyen lehet, hogy tényleg ez a sors vár ránk."

Ezt Pokol Béla könyvében olvastam, azért ide teszem, mert gyakorlatilag a Tokyo Ghost 2089-es jövõképét írja le:

"A negatív szcenáriókat elemezve, a legrosszabb verziónak Chace az emberiség kettéválását látja a már ismertetett Yuval Harari-leírásban >>emberistenek<<-re és haszontalan tömegekre, jelezve, hogy bár Hararit harsányan kinevette a hallgatóság 2015-ben a híres TED-talk rendezvényen tartott elõadásának e részéért, de ennek nagyon is van realitása, és nem nevetni, hanem inkább szellemi erõfeszítéseket kellene tenni ennek elkerüléséért. Némileg enyhébb verziót jelent az a szcenárió, amikor a munka nélküli és az új világ átlátásától megfosztott tömegek a virtuális valóság egyre rafináltabb eszközeivel egy mûvilág élvezetébe merülnek el szinte bódultan. Bár a társadalom legnagyobb részét kitevõ tömegek a tengerparton lévõ fényûzõ villákhoz és a közösségi szórakozás eszközeihez nem tudnak eljutni, szegényes nagyvárosi dzsumbujban tengetve életüket, de a valóság átélését leghívebben imitáló virtuálisvalóság-sisakokban és a VR más eszközeivel szubjektíve kielégítõ életet élhetnek, akár viskókba zártan is. Ugyanígy az értelmes élet pótlékát már ma is látjuk a televíziós >>reality show<<-k számtalan mûsorában, és ez a jövõben szinte egész napos elfoglaltságot jelenthet a milliók számára."

(Pokol Béla 184.)

Milliárdos technokrata oligarchák már ma is úgy tekintenek a virtuális valóságra, mint amivel majd olcsón be lehet fogni a pórnép száját: https://www.wired.com/story/billionaires-use-vr-avoid-social-change/

shadow177
06-28-2021, 08:54 AM
A jógát pedig az Ászana, Pránájáma, Mudrá, Bandha címû könyvbõl tanulgatom (a szerzõje Swami Satyananda Saraswati).

Ma már magyarul is elérhetõ Michael Raduga alapmûve, A fázis, ami lexikális gyakorlati tudást nyújt a témában. A technikájával - nem túlzok -, a legelsõ éjszaka be tudtam lépni a fázisba, méghozzá könnyedén.

[/B]. :)

Két kérdés:
1. A jóga mennyire mûködik valakinek, aki szó szerint kötött mint a beton?
2. Valami bõvebbet mondanál errõl az agykontrollszerûségrõl?

varég
06-28-2021, 03:58 PM
Két kérdés:
...

Ha jót akarsz, kötött izomzattal meg ne próbáld a jógát, több kárt okozol, mint hasznot!
Párom masszõr oktató, õ mondta anno, hogy sokan jóga órák elõtt fellazíttatják az izmaikat, mert extrém esetben szakadás is kialakulhat.

P. Dude
06-28-2021, 04:40 PM
Két kérdés:

Sajnos komolyabb gyakorlati tapasztalatom nekem nincs a jógáról. Épp most készülök megvenni még ezt a könyvet, állítólag nagyon jó:

B. K. S. Iyengar: Jóga. A holisztikus egészséghez vezetõ út (https://moly.hu/konyvek/b-k-s-iyengar-joga)

Varég írt a bemelegítésrõl. Ebben a videóban elvileg a speciálisan jóga elõtti bemelegítésrõl van szó, de fizetõs:

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/209/a_kalyhatol_-_elmelet_es_gyakorlat_1_resz/

(Beírtam a google keresõbe, hogy "jóga bemelegítés", és ott is adott ki videókat, ismertetõket.)

Ez pedig nem jóga, de nyújtás. Jay megbízható, biztosan nem mutat hülyeséget. Volt két másik zenével is, de azok már nem érhetõek el YouTube-on, talán az odysee oldalán (https://odysee.com/@Jayworkouthun:5) fent vannak.

https://www.youtube.com/watch?v=jWgPJl7ZXB0

https://www.youtube.com/watch?v=U929b-EFOYI

Én biztos vagyok benne, hogy kellõ óvatossággal bárki elkezdheti a jógát. Például ez a "szuper kímélõ jóga" is Jógaklikkes videó:

https://www.youtube.com/watch?v=W-fulJgnI6c

Itt vannak hasonló anyagok az oldalukon:

https://www.jogaklikk.hu/jogavideo_kereso/?szint%5B%5D=1&szint%5B%5D=0&q=bemeleg%C3%ADt%C3%A9s

A fázisról mindjárt írok külön!

varég
06-28-2021, 05:37 PM
Sajnos komolyabb gyakorlati tapasztalatom nekem nincs a jógáról. Épp most készülök megvenni még ezt a könyvet, állítólag nagyon jó:

B. K. S. Iyengar: Jóga. A holisztikus egészséghez vezetõ út (https://moly.hu/konyvek/b-k-s-iyengar-joga)

Varég írt a bemelegítésrõl. Ebben a videóban elvileg a speciálisan jóga elõtti bemelegítésrõl van szó, de fizetõs:

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/209/a_kalyhatol_-_elmelet_es_gyakorlat_1_resz/

(Beírtam a google keresõbe, hogy "jóga bemelegítés", és ott is adott ki videókat, ismertetõket.)

Ez pedig nem jóga, de nyújtás. Jay megbízható, biztosan nem mutat hülyeséget. Volt két másik zenével is, de azok már nem érhetõek el YouTube-on, talán az odysee oldalán (https://odysee.com/@Jayworkouthun:5) fent vannak.

https://www.youtube.com/watch?v=jWgPJl7ZXB0

https://www.youtube.com/watch?v=U929b-EFOYI

Én biztos vagyok benne, hogy kellõ óvatossággal bárki elkezdheti a jógát. Például ez a "szuper kímélõ jóga" is Jógaklikkes videó:

https://www.youtube.com/watch?v=W-fulJgnI6c

Itt vannak hasonló anyagok az oldalukon:

https://www.jogaklikk.hu/jogavideo_kereso/?szint%5B%5D=1&szint%5B%5D=0&q=bemeleg%C3%ADt%C3%A9s

A fázisról mindjárt írok külön!

Nem a bemelegítésre gondoltam, az alap kb. bármilyen mozgási forma elõtt.

Arra, hogy a jóga olyan izomcsoportokat is megmozgathat, amit eddig lehet még nem is tudtuk, hogy van.
Elég sok nyújtó-feszítõ gyakorlat van benne, amit kötött izomzattal nehezen, vagy egyáltalán nem lehet elvégezni.
Emiatt ajánlják a jóga elkezdése elõtt alaposan átmozgatni, "feloldani" az izomcsoportokat, mert pár gyakorlatnál sérülhet a kötöttsége miatt.

P. Dude
06-28-2021, 07:54 PM
Valami bõvebbet mondanál errõl az agykontrollszerûségrõl?

Alszol, de közben teljesen öntudatodnál vagy.

El lehet érni úgy is, hogy éppen álmodsz, és közben rájössz, hogy most éppen álmodsz. És bár alszol, de ugyanúgy öntudatodnál vagy, mint ébren. És az álomban akkor már oda mész, ahova akarsz, azt csinálsz, amit akarsz, létrehozhatsz bármit, stb. Tehát már nem az álomtörténet folytatódik. Mintha egy virtuális valóságban lennél, hihetetlenül izgalmas és érdekes.

De a fázisba lépéshez nem szükséges álmodni. Nekem például régen mindig úgy sikerült, hogy rájöttem, hogy álmodom - mert csak azt a módszert ismertem. Raduga könyvének az alaptechnikájával viszont rögtön az elsõ alvásom során, közvetlenül léptem be a fázisba. Röviden ez az a technika:

https://youtu.be/AYXOKa3QHRg

Ez pedig a teljes dokumentumfilm, ez 50 perc körüli:

https://youtu.be/BeiyGeBmH6I

Hatásvadász, amerikai, de nem az a lényeg. :) A csatornán van még fenn jó pár videó. Nekem egyszerûen úgy sikerült, hogy a technikában ismertetett módon visszaaludtam, és azonnal kigurultam oldalra a testembõl. Raduga egyébként teljesen materialista, szóval ezt õ nem tekinti testen kívüli élménynek, vagy ilyesmi. Mindenkire rá van bízva, hogy hogyan magyarázza. Raduga kvantumfizikai fogalmakkal próbálja megérteni, megközelíteni, hogy mi is ez az "állapot" vagy "közeg", amit õ fázisnak nevezett el.

shadow177
06-29-2021, 06:22 PM
Az éjjel majdnem kicsináltam magam a fázissal...

P. Dude
06-29-2021, 07:55 PM
Az éjjel majdnem kicsináltam magam a fázissal...

Na! Mi történt?

shadow177
06-30-2021, 09:36 AM
Bepróbálkoztam, aztán érdekes lett minden.
Valami rázkódást éreztem, aztán hogy én rázkódtam, vagy csak gondoltam , hogy érzem nem tudom... De ez még elment.
Viszont egyszer csak nem kaptam levegõt sehogy sem, mígnem a végén horkantottam akkorát, hogy csengett a fülem is bele.
Amúgy érdekes volt mert utána kiballagtam vizelni egyet az ijedtségre, és lényegesen jobban láttam a sötétben mint egyébként szoktam.
Nézelõdtem is, hogy tán égve maradt valami lámpa, vagy mért van olyan világos....

P. Dude
06-30-2021, 09:38 AM
Bepróbálkoztam, aztán érdekes lett minden.
Valami rázkódást éreztem, aztán hogy én rázkódtam, vagy csak gondoltam , hogy érzem nem tudom... De ez még elment.
Viszont egyszer csak nem kaptam levegõt sehogy sem, mígnem a végén horkantottam akkorát, hogy csengett a fülem is bele.
Amúgy érdekes volt mert utána kiballagtam vizelni egyet az ijedtségre, és lényegesen jobban láttam a sötétben mint egyébként szoktam.
Nézelõdtem is, hogy tán égve maradt valami lámpa, vagy mért van olyan világos....

Lehet, hogy alvásparalízis volt?

shadow177
06-30-2021, 05:41 PM
Az még sose volt. Meg nem a mozgással volt igazán gond, levegõt nem kaptam...

BragBOL
06-30-2021, 07:08 PM
biztos hogy jó topicban vagyunk ehhez?

Én energiahullámzásokat éreztem átviharzani magamon, de ezután se tudtam kimászni magamból így hagytam a fenébe, de még órákig remegtem felkelés után.
Lehet ilyesmi volt.

Alpha
06-30-2021, 07:47 PM
Nekem volt egy visszatérõ álmom. Olyat csináltam álmomban amit a valóságban lehetetlen lett volna megcsinálni, de szerettem volna. Egy idõ után rájöttem álmomban, hogy ez nem valóság, hanem álmodok, azaz tudatomra ébredtem, de ekkor mindig felébredtem.
Érdekes érzés volt ráébredni álmomban, hogy álmodok.

P. Dude
08-08-2021, 06:05 PM
Két kérdés:

Rászántam magam, és megrendeltem a jógás könyvet (https://moly.hu/konyvek/b-k-s-iyengar-joga). Majd beszámolok róla.

Egy jó könyv, nemrég jelent meg, 10-bõl 10-et adott rá az ismertetõ:

Jennifer Parker: Elsõsegélynyújtás macskáknak. Minden, amit vészhelyzet esetén tudnod kell (2021) (https://smokingbarrels.blog.hu/2021/03/09/konyvkritika_jennifer_parker_elsosegelynyujtas_mac skaknak)

Ezt meg korábban ajándékba vettem, nagyon alapos, igényes könyv, most megrendeltem magamnak is. Mind a kettõ nagyon jó akcióban kapható.

P. Dude
08-08-2021, 06:07 PM
Nekem volt egy visszatérõ álmom. Olyat csináltam álmomban amit a valóságban lehetetlen lett volna megcsinálni, de szerettem volna. Egy idõ után rájöttem álmomban, hogy ez nem valóság, hanem álmodok, azaz tudatomra ébredtem, de ekkor mindig felébredtem.
Érdekes érzés volt ráébredni álmomban, hogy álmodok.

Megvan a módja, hogy olyankor ne ébredj fel, hanem folytatni tudd az álmot tudatosan, mintha egy belsõ nézetes videójátékban lennél egy virtuális valóságban. :) Ahogy mondod, nagyon izgalmas és érdekes dolog.

P. Dude
10-17-2021, 08:21 AM
biztos hogy jó topicban vagyunk ehhez?

Én energiahullámzásokat éreztem átviharzani magamon, de ezután se tudtam kimászni magamból így hagytam a fenébe, de még órákig remegtem felkelés után.
Lehet ilyesmi volt.

Bár off, ha már itt kezdtük el, most az álomfüvet készülök kipróbálni:

Calea Zacatechichi (https://pszichoaktiv.blog.hu/2009/06/06/calea_zacatechichi_770)

Nem gondolok rá csodaszerként. Az alapok megvannak a tudatos álmodással, tehát ismerõs nekem a dolog. Viszont régóta nem volt. Abban bízom, hogy a fõzet majd aktiválja annyira, hogy újra beinduljon.

P. Dude
06-27-2023, 02:25 PM
Túlélés téma is.

Alma Katsu: Éhség (2018) (http://www.cinegore.net/hu/2018/11/28/alma-katsu-ehseg-2018/)

"Az írónő a Donner társaság szörnyűséges történetét vette műve alapjául. Az amerikai élő Goerge Donner 1846-ban egy 87 főből álló szekér karavánnal indult útnak egy jobb, szebb élet reményében az illinois-i Springfieldből, hogy átszelve a kontinenst eljussanak Kalifornába. Útjuk során nem a megszokott, más karavánok által bejárt útvonalat választották, hanem az alig ismert, úgynevezett Hastings úton mentek. A kései indulásnak, a túl lassú tempónak és az új útvonalnak köszönhetően (mely kiderült, hogy szinte járhatatlan) végül 1846 novemberében a Sierra Nevada hegységben, a Truckee-tónál (amit ma már Donner-tónak hívnak) érte őket a kemény havazás. A karaván nem tudott tovább haladni, ott ragadtak. Miután látták, hogy innen nincs kiút, egy 17 főből álló csoport indult útnak, hogy segítséget hívjanak, akiknek csak töredéke ért célba. A várva várt mentőcsapat végül 1847 februárjában érkezett meg. A 87 fős karaván eddigre 48 főre csappant, miközben a tónál ragadt túlélők között már felütötte fejét a kannibalizmus."

Katsu sztorija is érdekes. Az NSA-nál dolgozott 20 évig, majd a CIA-nál 10 évig, és utána kezdett el könyveket írni.

P. Dude
06-27-2023, 02:42 PM
Túlélés téma is.

Alma Katsu: Éhség (2018) (http://www.cinegore.net/hu/2018/11/28/alma-katsu-ehseg-2018/)

A kiadónál most 74 % akció van rá. Vagyis 3800 Ft helyett 1000 Ft.

https://agavekonyvek.hu/konyv/thriller/ehseg-170038