View Full Version : Ételkészítési praktikák/különlegességek
knife1
02-09-2014, 04:16 PM
Tudtok olyan érdekes/szokatlan ételeket, vagy ételkészítési módszereket, hozzávalókat, ami kevéssé ismert, vagy csak szû körben használatos (esetleg ma már nem alkalmazzák)?
Írok példákat:
gyerekkoromban rengeteg cukros-zsíros kenyeret ettünk (édesség gyanánt), a haveroméknál az étolajos kenyér volt a sláger, anno a hiánygazdaságban citrom helyett citrompótlót, azaz borkõsav tablettát használtunk a teába, de pl. Hajdúbagoson még ma is isszák ecettel a teát. Szintén itt népétel a zsíros tészta.
Lehet túlélõ fõzési módokat említeni: pl. sok apró halat fogtunk egy agyaggödörbõl, amiket agyagpogácsába raktunk, és parázsban sütöttünk (nem kellett pikkelyezni ), uez jó pl. madarak sütésére (nem kell koppasztani elõtte). Stb....
felétek is vannak ilyen helyi kuriózumok? (Most nem a Dura-ra gondolok, ami a denaturált szesz volt,vízzel higítva és esetleg ízesítve egy kis égetett cukorral, vagy a kenyérbõl, némi fogkrémmel erjesztett alkoholra).
Mi cukros-tejfölös kenyeret ettünk. De valószínû hogy az nem különlegesség.
knife1
02-10-2014, 06:42 AM
Nekem az, még nem is hallottam róla!
Mi cukros-tejfölös kenyeret ettünk. De valószínû hogy az nem különlegesség.
Akkor mégis tudtam valami újat mondani. :D Régen nem ettem már, de gyerekként nagy favorit volt nálunk. Jó puha, friss kenyérrel nagyon finom.
kovu78
02-10-2014, 07:59 AM
mi porcukros fött tésztát ettünk tejföllel mi is nagyon szerettük :D
Vietnamiveteran
02-10-2014, 11:39 AM
Puliszka , régi erdélyi étel a szegények étele volt ,kukoricadarából készült ettem én is és emlékeim szerint finom volt .
arról nem is beszélve, hogy rengeteg variációja van. eheted sósan pirított szalonnával, pirított hagymával, sült kolbásszal, eheted melegen hideg tejjel, hidegen meleg tejjel, juhtúróval, tehéntúróval, édesen cukorral lekvárral. én szárított hússal és gombával eszem.
knife1
02-10-2014, 01:02 PM
Mi is elég sokat ettük, de nekem nem volt a kedvencem
Puliszka , régi erdélyi étel a szegények étele volt ,kukoricadarából készült ettem én is és emlékeim szerint finom volt .
MaRee
02-11-2014, 12:10 PM
"Puliszka , régi erdélyi étel a szegények étele volt ,kukoricadarából készült ettem én is és emlékeim szerint finom volt"
Én mai napig gyakran azt reggelizek :) Tejben kifõzve mint a tejberizs 3-4 perc alatt kész, kis fahéj rá és isteni :)
Amatorpe
02-16-2014, 12:46 AM
Tejföl+kakaópor összekeverve, ízlés szerinti arányben. Én úgy szeretem, ha sötétebb-barna, de nem áll meg benne a kanál. Igaz, nem valami régi okosság, de annyira finom, hogy gondoltam megosztom.
A tejszín és kakaópor az finom, de tejfölösrõl még sose hallottam. :eek: Talán egyszer kipróbálom.
Amatorpe
02-16-2014, 01:28 AM
Az a titka, hogy nem szabad frissföl, vagy más, állítólagosan tejfölre hasonlító vegyszerbõl csinálni. Mondjuk azokat egyébként se lenne szabad megenni...
Én szoktam csak úgy magában is, meg kenyérrel is.
kovu78
03-25-2014, 06:32 PM
http://www.szabadonebredok.hu/aktiv-szen-amikor-altalanossa-valt-a-tomegmergezes/
aktiv szén
Grafitos
03-26-2014, 09:04 AM
Sós palacsinta..nagyanyám csinálta nekünk..
Azt hiszem csak liszt és annyi víz, hogy folyós legyen..kis só, sütõpor és kevés olaj..ennyi a tészta.
Kisütötte, mint a palacsintát és fokhagymás tejföllel kente le, majd tölteléknek házisonkát, kevés kolbász, meg hagymát pirított - ezt betekerte
Lehet még bele reszeltsajtot is rakni+újhagyma, paradicsom hozzá
shadow177
03-26-2014, 09:10 AM
Azt hiszem csak liszt és annyi víz, hogy folyós legyen..kis só, sütõpor és kevés olaj..ennyi a tészta.
Kisütötte, mint a palacsintát és fokhagymás tejföllel kente le, majd tölteléknek házisonkát, kevés kolbász, meg hagymát pirított - ezt betekerte
Lehet még bele reszeltsajtot is rakni+újhagyma, paradicsom hozzá
:jolnezki:
M-torolt_forumozo
03-26-2014, 02:09 PM
Nálunk kompérlazsu a neve. :) Felénk csak tejföllel eszik, töltelék nélkül.
Grafitos
03-26-2014, 02:47 PM
Az nem a krupmlilángos inkább? Az a kompér a lazsu elõtt szerintem egy fontos összetevõre figyelmeztet:)
M-torolt_forumozo
03-26-2014, 02:54 PM
A krumplilángos az már nagyon úrias kifejezés, egyébként ugyanaz. :)
Grafitos
03-27-2014, 03:11 PM
Lehet hogy nagyanyó találta csak ki és ez nem is egy rendes étel...minden esetre nagyon finom és az én családomban tovább öröklõdik az ezüsttel együtt:haha:
Pityubá
03-12-2015, 08:59 PM
Spenótos Röszti, Csicsókára átkomponálva.
5184
Kép az általunk sütöttrõl készült.
30 dkg Csicsóka
2 tojás
1dl tej
10 dkg füstölt sonka
1 gerezd fokhagyma
15 dkg bébispenót
só, õröltbors
2 evõkanál Olíviaolaj
Elkészítés:
A sütõt 200 fokra elõmelegítjük. A burgonyát meghámozzuk, vastag lyukú reszelõn
lereszeljük. Egy tálban összekeverjük a tojásokkal, a liszttel, 1 dl tejjel, sóval,
borssal, és a vékony csíkokra vágott sonkával. Kevés olívaolajon egy gerezd
fokhagymával együtt megfonnyasztjuk a spenótot, és a krumplis masszához keverjük. Egy
kb. 20x28 cm-s tepsit kibélelünk sütõpapírral, belekanalazzuk a masszát, elsimítjuk,
majd 200 fokon 15 percig sütjük. A hõfokot 230 fokra emeljük, és újabb 15 perc alatt
pirosra sütjük a tetejét. Hidegen és melegen is szeletelhetõ.
Eredeti recept ITT (http://sulvefove.nlcafe.hu/recept/Spenotos-roszti-sutoben-sutve) olvasható. Köszönet jólelkû fórumtársunknak, a Csicsókáért.
pappito
03-12-2015, 09:10 PM
Lehet hogy nagyanyó találta csak ki és ez nem is egy rendes étel..
micsoda?? hát mi a rendes étel, amit bizottság fejleszt és nevez el? szerintem a nagyik csinálták a rendes ételt!
A madártejrõl pl. egész suhanckoromig nem tudtam, hogy madártejnek hívják (amirõl ma is azt gondolom, hogy értelmetlenség) mert csak nagyi csinálta és úgy hívta, hogy lébehab :)
Ihasz Laci
03-11-2016, 03:52 PM
van egy kedvenc kajam, amolyan egyveleg, ronda es finom:) nem egy kulonlegesseg de egyszeru elkesziteni es praktikus etel, ha lehet ilyet mondani ra.
hozzavalok:
voros bab
vaj bab
paradicsomos bab
rizs
kukorica
voroshagyma
pirospaprika
daralt hus
szalonna
zoldborso
fokhagyma
bors
so
elkeszites:
a hagymakat felkockazni es olajon megpiritani aztan mehet ra a kockazott szalonna utana meg a daralt hus.
kozben feltesszuk a rizst foni
ha a daralt hus mar jo mehet ra a rizs meg a tobbi, bab, kukorica, zoldborso. aztan mar csak izesiteni kell. en csiposen szeretem ugyhogy teszek bele eros pistat. aki annyira nem szereti a csiposet eleg ha meg borsozza.
rizs, hus meg babok vannak benne. eleg nehez kaja, laktato es feltolt rendesen erovel, energiaval.
Parasztcipo
03-31-2018, 09:27 PM
Vajas-pirosaranyos kenyér:) Nem tudom miért ettünk néha gyerekkoromban, mindenesetre finom szerintem.
Alpha
04-01-2018, 09:22 AM
Nem tudom miért ettünk néha gyerekkoromban
Gondolom, mert éhesek voltatok...:cool:
Parasztcipo
04-02-2018, 03:44 PM
Úgy értettem, hogy ez azért elég spórolós kaja, egy egyetemi koliban tudom 3 napos bulizás után (ahol minden pénzedet elverted) elképzelni a hasonló ételkombinációk létrejöttét.
Átlagos életszínvonalon éltünk, tehát nem azért jött létre, mert nem volt más. Bár lehet, hogy rosszul mértek fel a szüleim egy hosszú hétvégét, amikor minden zárva volt és ez lett az eredménye:D
Szerintem nem furcsa az, nekem az egyik kedvencem a vajas-pirosaranyas kenyér. Szerintem képet is osztottam már róla valamelyik topicban.
Na, megtaláltam, 6 hónapja töltöttem fel. :)
https://i.imgur.com/ABgs1Vu.jpg
Ihasz Laci
03-04-2020, 11:28 AM
Vajas-pirosaranyos kenyér:) Nem tudom miért ettünk néha gyerekkoromban, mindenesetre finom szerintem.
ez a zsiros kenyer light verzio:) en meg nem probaltam, de egy piros aranyos zsiros kenyeret, hagymaval barmikor betolok:)