PDA

View Full Version : - Ezermester -

raktaros
02-09-2014, 07:14 PM
Gondoltam csinálok egy ilyen témát, mert most tavasszal állok neki egy felújításnak és szeretnék minél több dolgot magam megoldani, így lesz bõven kérdésem. Nem csak a pénz miatt, hanem a saját kezem munkája is benne legyen...
Elsõsorban az olcsóbb, egyszerûbb megoldásokat keresem.

Szaktanácsot adhatok (ajánlhatok kivitelezõt ill. beszerzési forrást is) csövek, tartályok, mûanyag (PE, PP,ÜPE,PVC), beton, kõagyag,acél, mélyépítés, építõ és adalékanyagok tekintetében, valamint állattenyésztés.

1. Mélyépítéshez lehet kapcsolódik:
Egy pincét szeretnék nedvesség ellen szigetelni.
Az oldala fel van töltve földdel, a falat és a földet hullámpala választja el.
Nemrég mikor a vizet kötöttem be, ki kellett ásnom a fal tövét a bekötéshez, kiderült hogy csak fél méterre nyúlik le a pala a földbe.
Szeretném rendesen megcsinálni, de nem igazodom el a megoldások között.
Talán a drain lemez lenne a legegyszerûbb megoldás?
Nincs magas talajvíz, domb tetején van, szerintem csak az a víz szivárog néha a falba, ami esõ esik a töltésre.

2. Natúr fa ablaknak mivel csináljam meg a felületvédelmét, festését?
Minden kereskedõ a saját drága lazúrját sztárolja...
Valakinek tapasztalat?

Mizu
02-09-2014, 07:51 PM
Egyszer valakitõl azt hallottam, hogy a fal körüli kavicságy és vízelvezetés a legjobb, mert hamar lefut ott az odakerült víz és a kavicsok között lélegzik a fal és bent a pincében csontszáraz a fal.
Nem tudom így van-e, de errõl biztosan építészeti fórumtársak tudnak adni tanácsot, vagy igazolást!

Sok sikert és kitartást a felújításhoz! :thumbup

apii
02-09-2014, 08:00 PM
Csak a saját elképzelésem mondom, nem biztos hogy így a legjobb.
Oldalának szerintem jó lehet a drain lemez, ha van falad is, akkor az alul fel tudja szívni az oldaltól elvezetett vizet. Bár nem biztos hogy gondot okoz. Próbáld meg más irányba elvezetni a felülrõl, tetõrõl lecsöpögõ vizet, az még segíthet.Ha van tetõrõl lehulló vized.

Én is kipróbáltam pár lazúrt, de amelyiket érte a napsütés, szinte mindegyiket pár éven belül kenni kellett. Ezek világosabb színû, és vízbázisúak voltak.
Ma már lenolajkencével átkenném, és utána valami jobbfajta lakkal áthúznám az egészet.Ezt nem próbáltam, csak elmélet.
Lenolajkence jó anyag, de esõben, napsütésben nem biztos hogy kibírná évekig.

Vasember
02-09-2014, 08:01 PM
Nekem lazúrban a Milesi vált be. Nem olcsó (érdemes utánajárni, mert volt ahol majd fele annyiba került), de sokkal szebb a felület mint a gagyiknál és nem pereg le pár év múlva.

raktaros
02-09-2014, 08:14 PM
Milesit sokfelé dicsérik, csak nem igazodom ki pontosan mik kellenek nekem a különbözõ rétegekhez.

raktaros
02-09-2014, 08:23 PM
Csak a saját elképzelésem mondom, nem biztos hogy így a legjobb.
Oldalának szerintem jó lehet a drain lemez, ha van falad is, akkor az alul fel tudja szívni az oldaltól elvezetett vizet. Bár nem biztos hogy gondot okoz. Próbáld meg más irányba elvezetni a felülrõl, tetõrõl lecsöpögõ vizet, az még segíthet.Ha van tetõrõl lehulló vized.

Tetõrõl nincs víz, a csatorna gyûjti, de nem lóg ki nagyon a tetõ így az esõtõl ázik a töltés.
Nincs túl nagy vizesedés, csak szeretnék biztosra menni.

Hyster
02-16-2014, 06:58 PM
Fal szigetelés:
ha hozzáférsz a legolcsóbb :Bonobittal bekenni, esetleg egy réteg kátránypapirt átfedéssel rásütni, az életbe nem átik át.és csinálhatod magad is. bármilyen lemezt teszel mellé, ha az illesztéseket nem tudod vizsziogetelni, bejut.
A te esetedben a nem az átlag csapadék a gond, hanem az, ha hirtelen nagy mennyiség jön le, amit nem képes a föld elnyelni.
A kavicságy akkor mûködik, ha az aljára fektetsz szivárgócsövet, ami a gyorsan lefutó vizet elvezeti.

ablakkal kapcsolatban:
elõször had kérdezzem, mivel van festve, most mi van rajta?

raktaros
02-16-2014, 08:12 PM
Fal szigetelés:
ha hozzáférsz a legolcsóbb :Bonobittal bekenni, esetleg egy réteg kátránypapirt átfedéssel rásütni, az életbe nem átik át.és csinálhatod magad is. bármilyen lemezt teszel mellé, ha az illesztéseket nem tudod vizsziogetelni, bejut.
A te esetedben a nem az átlag csapadék a gond, hanem az, ha hirtelen nagy mennyiség jön le, amit nem képes a föld elnyelni.
A kavicságy akkor mûködik, ha az aljára fektetsz szivárgócsövet, ami a gyorsan lefutó vizet elvezeti.

ablakkal kapcsolatban:
elõször had kérdezzem, mivel van festve, most mi van rajta?

Köszönöm a tanácsot.
A pince alja most is kicsit be van kenve bitumennel, csak nem egybefüggõen, inkább csak fröcskölve.
(Nem tudom milyen fal, nagy kövekbõl áll, kitöltve talán betonnal)
Nekem is eszembe jutott a bitumenlap de azt valamivel védeni is kell nem?

Ablak:
Új natúr borovi fenyõ ablakok, nincsenek kezelve semmivel még.

apii
02-16-2014, 08:29 PM
Ha kezeled, minél jobban szed szét az ablakot, és alaposan kend le minden alkatrész alatt. Pác segíthet kevesebb vizet felvenni.

Hyster
02-16-2014, 08:32 PM
Igazából a lényeg az egybefüggõség. A víz mindíg megtalálja az utat.
A teljes vízelvezetés esetén szoktak kívülrõl még xps lapot rakni, de az a hõszigetelés miatt, plusz egy merev mûanyag réteget rakni, hogy a szigetelést védjék.
Ha visszatöltöd a földet, utána az nem bántja a bitumenlapot.
Azt az alapot amit te írsz, terméskõböl rakták beton vagy keményebb habarcságyba, ugyanúgy lehet szigetelni, csak kicsit jobban oda kell figyelni, hogy amikor rámelegíted a bitumenlapot, ne szakadjon ki.

Az ablakkal kapcsolatba:
elõször kend le alapozóval. fontos, sokan kihagyják, de nem szabad.
utána lekened vastaglazúrral. megvárod mig megszárad, és finom csiszolópapírral átcsiszolod.
ez azért kell, mert a lazurban lévõ nedvesség hatására a faszálak megdagadnak, és elválnak, ugymond fiszörösödik a fa.
nem durván, de kicsit igen.
utána portalanítod, és ujra lekened.
Vastaglazur esetén, tudnod kell, hogy mélyen beivódik a fába, és mikor majd idõvel át akarod festeni, nem tudod teljesen lecsiszolni.
Viszont utána nincs szükség lakkozásra.

És itt nagyon is igaz, hogy olcsó husnak híg a leve, érdemesebb a drágább lazúrt megvenni.

Salmo
02-16-2014, 08:49 PM
Nos akkor inkább ide, két megoldás:
1, ha sokat szeretnél ásni akkor külsõ oldali drain lemez, ami a pince falba kapilárisan feláramló vizet nem fogja megakadályozni, ha nincs kapcsolata ( márpedig nem lesz) a pince padlólemezén meglévõ általad említett
bitumenes kenéssel. Mondjuk egy pontos csomoponti/szerkezeti ábra segítene ennek a megoldásnak az optimalizálásban.......
2, ásás nélkül, viszont viheted fel az építõnyagot a BOL-ba: pince teknõ szigetelés. Itt tul.kép. egy belsõ oldali szigetelést készítesz valamilyen bitumenes nehéz lemezbõl ( GV35) aztán alúlra kap egy 5 cm estrich réteget, ha a meglévõ alaplemez kellõen hordképes( mondjuk betonozott, vagy vésett tufa) az oldalfalra meg egy az estrich betonról induló kisméretû téglából épített szigetelés védõ
falazatot, amit lehet fokozni egy a nehéz lemez, és a szigetelés védõ falazat közé beépített EPS szigeteléssel.

Hyster
02-16-2014, 09:04 PM
1-essel az a baj, hogy mint említette a belsõ szigetelés nem homogén, hanem mintha fröcsögtették volna, plusz hogy összehozd a drain lemezzel, akkor a falat is el kéne vágni hozzá, hogy kivezesd.
2- ebben az esetben jó, csak éppen már erõsebben pénz igényes. plusz ha a pince-födém-fal között nincsen szigetelés, a kintõl jövõ víz tovább megy a fõfalakon.

Amennyiben alulról nem szigeteli, a kapillárisban úgy is felmegy a víz, de az alapvetésbõl kiindulva az oldalról kapó vizet kell kivédeni.
Ha nincs magasan a talajvíz, pontosabban nem olyan helyen van, hogy alulról bemehet a víz, akkor alulról lényegében nem kap a ház akkora víznyomást, hogy indokolt lenne egy aljzatszigetelés

Salmo
02-16-2014, 09:08 PM
Talajpára.......

Hyster
02-16-2014, 09:12 PM
igen, de terület/ szerkezet fûggõ
ha nincs lefojtva az épület, a talajpára nem gond.
Eddig is a gond, hogy esetleg oldalról megázhat az épület esõ esetén.
Igazad van amiket leírtál, egy percig nem vitatom, csak lehetõleg õ akarja csinálni, plusz nem hatalmas összegekbõl, ebbõl kell kiindulni, a lehetõ legegyszerûbb/hatékony/olcsó kombót kell összehozni.

raktaros
02-16-2014, 09:32 PM
Ablak:
Mindenképpen rendesen meg akarom csinálni, lehetõ legapróbb darabokra szedve festeni.
Nem akarom hogy probléma legyen vele, meg amúgy is szeretem a tõlem telhetõ legjobban megcsinálni aminek nekiállok, festéken nem akarok spórolni.
Csak 3 ablakról van szó.

Szigetelés:
Itt azért szeretnék spórolni, eddig sem volt nagy gond, csak még "igazítani" akarok rajta.
A bitumenes fröcskölés kívülrõl van, a pince alja föld, de sosem jött fel víz, dombtetõn van.
A szigetelni kívülrõl akarom, nem szeretném ha a nedves fal szétfagyna (egy helyen gyakran megállt a víz ott pár téglát kilazított a fagy).

raktaros
02-16-2014, 09:33 PM
igen, de terület/ szerkezet fûggõ
ha nincs lefojtva az épület, a talajpára nem gond.
Eddig is a gond, hogy esetleg oldalról megázhat az épület esõ esetén.
Igazad van amiket leírtál, egy percig nem vitatom, csak lehetõleg õ akarja csinálni, plusz nem hatalmas összegekbõl, ebbõl kell kiindulni, a lehetõ legegyszerûbb/hatékony/olcsó kombót kell összehozni.

Összefoglaltad a lényeget :).

Hyster
02-16-2014, 09:42 PM
itt magát a kivitelezést meglesheted
http://www.youtube.com/watch?v=_J9ddYEMT48

mossberg-operator
03-09-2014, 09:27 PM
Otleteket varok, megcsungtem. A gyerekutanbicikli csatlakozoja csak 1mm-rel nagyobb, mint a felnottbickili vaza. Probaltam vagni bele gyurut colasdobozbol, de ha ket reteget rakok bele, akkor is elforog, jobban meghuzni meg nem tudom. 1949

A. L. Ias
03-09-2014, 09:59 PM
Otleteket varok, megcsungtem. A gyerekutanbicikli csatlakozoja csak 1mm-rel nagyobb, mint a felnottbickili vaza. Probaltam vagni bele gyurut colasdobozbol, de ha ket reteget rakok bele, akkor is elforog, jobban meghuzni meg nem tudom. 1949

Nem tudom próbáltad-e, de én kerékpárbelsõbõl vagy 2-3 mm-es vastagságú gumilapból tennék bele gyûrût. Szorítás hatására deformálódik, de nagyobb a tapadása, mint colás doboznak és van belõle kéznél.

mossberg-operator
03-09-2014, 11:34 PM
Nem tudom próbáltad-e, de én kerékpárbelsõbõl vagy 2-3 mm-es vastagságú gumilapból tennék bele gyûrût. Szorítás hatására deformálódik, de nagyobb a tapadása, mint colás doboznak és van belõle kéznél. Oke, megprobalom, a bicajboltban mondtak a colasdobozt. Duct tape esetleg?

A. L. Ias
03-09-2014, 11:38 PM
Oke, megprobalom, a bicajboltban mondtak a colasdobozt. Duct tape esetleg?

Szerintem az nem bírná a terhelést és szétszakadozna. De egy próbát megérhet.

raktaros
03-10-2014, 09:59 AM
Nem tudom próbáltad-e, de én kerékpárbelsõbõl vagy 2-3 mm-es vastagságú gumilapból tennék bele gyûrût. Szorítás hatására deformálódik, de nagyobb a tapadása, mint colás doboznak és van belõle kéznél.

Nekem a hátsó csomagtartóm ilyen felfogatású, de gumival is el tud mozdulni :(.

A. L. Ias
03-10-2014, 05:49 PM
Nekem a hátsó csomagtartóm ilyen felfogatású, de gumival is el tud mozdulni :(.

Akkor marad a flex és a kalapács. :)

Ha azért nem tudod jobban összeszorítani csavarral, mert összeér, akkor flexxel leszedni a belsõ oldaláról 1-2mm-t. úgy jobban össze tudod majd húzni. Ha ez nem megoldás, a kalapács még segíthet. Oldalról adni neki párat, hogy ellaposodjon, úgy legalább két oldalról ráfeszül a bilincs.

raktaros
03-16-2014, 07:46 PM
Van valakinek egyszerû, olcsó ötlete IBC tartályra csapot szerelni?
A kapható kész megoldások 3000ft körül vannak :(

Ilyesmire gondolok:
http://img27.aprod.hu/images_aprodhu/75983_2_644x461_ibc-tartaly-leereszto-csap-tolts-fel-fenykepeket.jpg
http://epitkezes-kert.vatera.hu/kert_mezogazdasag/ontozesi_kellek/menetes_atalakito_1000_literes_ibc_tartaly_hoz_183 3291650.html

Sajnos csak egy ilyen üres kupakom van rá: http://p1.vatera.hu/photos/d3/3a/26d6_3_big.jpg

Vasember
03-16-2014, 07:53 PM
A csap ott van rajta. Én megfúrtam, és gumitömítéssel beleszorítottam a kpe idomot. Nem is csöpög.

raktaros
03-16-2014, 07:56 PM
Nem teljesen értem. Mit fúrtál meg? A kupakot? Azon nekem van egy bazi nagy lyuk, mint a csõ belsõ átmérõje.
Csapot nem szeretném használni, elég gyenge anyag, sokan panaszkodtak hogy le is törik idõvel.

Vasember
03-16-2014, 08:29 PM
Látom. Nekem a kupak egy teli lezáró kupak volt és én fúrtam ki.

raktaros
03-29-2014, 09:01 PM
Itthon lévõ dolgokkal összekalapáltam. Nem lett szép, de mûködik.
Egy 25-ös kpe könyököt bele tudtam rakni, csak a belsõ felén a zöld szorítókupakot le kellett rövidítenem hogy beférjen.
Gumiám pasztával tömítettem.
Úgy döntöttem nem szerelek rá csapot, mert maga a vastag csonk nem tûnik stabilnak, gyenge mûanyag, könnyen mozgatható.
Nem akarom hogy a sok csapnyitogatástól elfáradjon és valahol kirepedjen, ezért oldalra elvezettem egy darab kpe csövet.
Közben meggondoltam magam, mégsem teszek csapot, mert csak fél colos van itthon.
Végül csak egy slagdarabot tettem rá, végére egy hurok, amivel fel lehet akasztani.
Így nem kell csapot nyitogatni, nincs ami elromoljon :).

2185

2186

Grafitos
03-30-2014, 07:43 PM
ezt esõvíz tárolására használod, vagy ivó??jóféle tároló..én elmehetek a magam kis 120 literes vésztartalékával:)

raktaros
03-30-2014, 08:01 PM
Nem ivóvíztárolásra használom, hanem öntözõvíznek.
Szemben lévõ telkünkre tettem, ott ebbõl öntözünk. Mikor kifogy, az otthoni kútról 75m slaggal feltöltöm.
Eredetileg esõvízgyûjtésre vettem, de most itt fontosabb.

MaRee
04-01-2014, 08:07 AM
raktaros, szakasztott ugyan ilyenünk van, csak szürke! :D Mi esõvizet tárolunk benne, aztán azt kapják az állatok.

raktaros
04-01-2014, 12:56 PM
Feketét nehéz találni, drágább is, de legalább nem algásodik a víz.
Abban is szerencsém volt, hogy nem vegyszer, hanem tejzsír volt benne.

raktaros
04-20-2014, 12:05 PM
Valakinek van ötlete hogyan lehetne az ilyen angol konnektort falba süllyesztve szerelni?
Egyet beszereltem, egy dupla szerelvénydoboz átalakításával, de nem az igazi és több darab is kellene:
http://thumb10.shutterstock.com/display_pic_with_logo/67130/67130,1182151615,3/stock-photo-uk-plug-about-to-be-plugged-into-a-white-wall-socket-3546924.jpg

raktaros
05-03-2014, 06:06 PM
Hasznos tanácsok, ötletek - Csináld magad és tanulj (http://otletek21.bloglap.hu/oldalak/lakas-kapcsolatos-dolgok-34247/)

Laci
06-24-2014, 04:38 PM
PET madzag

http://www.youtube.com/watch?v=hQeeJEpBYsg

Ez nagyon jó .
Nincs valahol pár közeli kép ?

bögre
06-24-2014, 07:40 PM
Ez tényleg ötletes. A csatorna is nagyon jo fasza PVC ija van az emberkének. Azért látszik hogy minnél keletebre él valaki annál ötletesebb! :)

raktaros
06-29-2014, 06:30 PM
Valaki készített már könnyûbetont? Kéne egy kis segítség hogy mibõl-hogyan.

Salmo
06-29-2014, 06:50 PM
Nem jól teszed fel a kérdést. Helyesen: készített már valaki ..........kg/m3 térfogatsúlyú könnyû betont?

A kipontozott rész a felhasználás pontos igénybevétele szerint méretezett beton, szükséges szilárdságához
igazított térfogatsúly...

Hová kell? Mert ez tényleg nem mindegy.

raktaros
06-29-2014, 07:42 PM
Két helységet kellene egy szintbe hozni.
A nagyobbik helység szerintem rendben van, a kisebbiknél 3,5mx1,5m kellene egy kis teherelosztás mert középen alatta lévõ gerenda megsüllyedt, ide akarok vashálót is a betonba. Könnyûbetonra azért gondoltam mert nem akarok sok plusz terhet és hõszigetelésben is úgy olvasom hogy jobb.
Vagy 20éve így van, szóval nem teherbírás növelése a cél, inkább alzatkiegyenlítés.

Kisss
06-30-2014, 09:05 AM
Mi lenne, ha csinalnak egy dombhazat (kozmuvek nelkul) es pincenek hivnam! Ehez kapcsolodoan tudja valaki a jogszabalyokat?: Mennyi nm-ig engedely/bejelentes koteles? Mi szamit pincenek? Kell e hozza tervrajz es egyeb burokratikus nyalanksagok, ami egy normal hazhoz?

raktaros
06-30-2014, 09:22 AM
MREVOLUTION,
köszönöm. Kutatok még a témában, csak gondoltam itt is rákérdezek hátha van valakinek tapasztalata.
Kísérletezni nem akarok, sem idõm sem pénzem rá :(.

Egyszer valahova a fórumra betettem az engedély nélkül építhetõ dolgokról.
Pince ha jól emlékszem 20 légköbméterig engedélymentes.

raktaros
06-30-2014, 09:24 AM
Meg is van:

A legfeljebb 2,0 m mélységû és legfeljebb 20 m3 légterû pince építése, meglévõ felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerûsítése, bõvítése.
http://www.e-epites.hu/3457

Kisss
06-30-2014, 10:00 AM
Meg is van:

http://www.e-epites.hu/3457

Pont erre voltam kivancsi! Koszi! Ugyanakkor ott a 8. pont! Nincs megszabva, hogy nem lehet sulyesztett! Az agyat, asztalt, stb meg csak "tarolom" :) ott... es akkor nem 20, hanem 50m3 teruletu lehet! Velemeny?

Salmo
06-30-2014, 01:58 PM
Két helységet kellene egy szintbe hozni.
A nagyobbik helység szerintem rendben van, a kisebbiknél 3,5mx1,5m kellene egy kis teherelosztás mert középen alatta lévõ gerenda megsüllyedt, ide akarok vashálót is a betonba. Könnyûbetonra azért gondoltam mert nem akarok sok plusz terhet és hõszigetelésben is úgy olvasom hogy jobb.
Vagy 20éve így van, szóval nem teherbírás növelése a cél, inkább alzatkiegyenlítés.

A könnyû beton, és a vasalás két olyan fogalom ami együtt nem mûködik. Tehát vagy vasalsz hagyományos betonba, vagy felület kiegyenlítesz, még járható szilárdságot adó könnyû betonból. Egy olyan betonnál ami járófelület a hõszigetelés magával a betonnal pont nem megoldható, mert nem tehetsz hozzá annyi perlit,vagy polisztirol adalékot amitõl a hõszigetelés számottevõen javulna, a szilárdság meg nem csökkenne. Jómagam akkor már inkább egy olyan rétegrendet javasolnék, ha elfér, hogy alulra EPS 150-es polisztirol, rá 5 cm esztrich beton, és hogy statikailag is megnyugtató legyen tehetsz bele acél-szálerõsítést is.

mossberg-operator
07-26-2014, 12:30 PM
Hello! Nem talaltam jobb helyet, az index/divany-on van egy cikk videoval hazilag keszitheto legkondirol. Jonak tunik. Nem tudok linkelni, ha valaki megtenne, legyszi!

bel
07-26-2014, 08:25 PM
Sziasztok,

Azert ez ugy mukodik, hogy a lakason kivul kell lennie a melyhutonek, vagy boltban kell venni jegkockat hozza.

Marmint ha a lakasban van a melyhuto (amivel megcsinaljuk a jeget, amit itt felhasznalunk), akkor a hutogep biztosan tobbet melegit pluszban, mint amennyit ez hut.

Bel

Pityubá
07-26-2014, 09:29 PM
http://http://divany.hu/raktar/2014/07/26/mobilklima/
Kipróbálásra javaslom a fentebb említett "vészhelyzeti légkondit" vagyis legyen a hûtõben tartalék jég, amit szükség esetén felhasználunk.
Értem én, hogy a jégkészítés esetleg beltéri hõfejlõdéssel jár, szükség helyzetben hõtõl szenvedõ személyen segíthet.
Legegyszerûbben: vödörbe a jéggel szobaventilátorral reáfúvatunk és nem kell barkácsolni sem. :thumbup
Ui: Kisebb szobában érdemes kipróbálni, hõmérõvel ellenõrizni.
Elõny ha lakástól elkülönülõ kamrában van a fagyasztó. :)

venosz
07-27-2014, 08:13 AM
Néha bütykölök ilyenekkel.
344134423443

bögre
07-27-2014, 09:02 AM
Dejó hajok! :) Osztályfönököm ilyet kapott ballagáskor!

Ha már hütésröl beszélünk. Én most fogok összel egy picit modernebb jégvermet összerakni. Egy rossz hütöt fogok leásni a földbe napvédett helyen. Tökéletesen szigetelt nagy doboz ajtoval. A jég benne pet palackokba fagyasztott viz lessz. De szerintem a nagy ajtora aplikálok egy kisseb ajtot. Az lessz a pakolos ajto hogy ne mozogjonb sok levegö a nagy ajton. A nagy ajto meg a jég frissitésénél lessz hasznos.
Bár eléggé kétlem hogy mostanába lesznek nagy hideg hosszantarto nem 3-4 napos telek ahol le tudom fagyasztani a jégakukat..

törölt tag -gl
07-27-2014, 09:46 AM
Dejó hajok! :) Osztályfönököm ilyet kapott ballagáskor!

Ha már hütésröl beszélünk. Én most fogok összel egy picit modernebb jégvermet összerakni. Egy rossz hütöt fogok leásni a földbe napvédett helyen. Tökéletesen szigetelt nagy doboz ajtoval. A jég benne pet palackokba fagyasztott viz lessz. De szerintem a nagy ajtora aplikálok egy kisseb ajtot. Az lessz a pakolos ajto hogy ne mozogjonb sok levegö a nagy ajton. A nagy ajto meg a jég frissitésénél lessz hasznos.
Bár eléggé kétlem hogy mostanába lesznek nagy hideg hosszantarto nem 3-4 napos telek ahol le tudom fagyasztani a jégakukat..

Elvileg 2 méter mélyen kéne lennie. Minél több jeget teszel bele, annál jobban tartja a hideget. Én vennék egy 2 méteres csatornacsövet, nem tudom mekkora méretek vannak pontosan. És vagy simán a csõ, aljába jég középre a kaja, tetejébe megint jég, legaljába meg kavics esetleg az olvadt jég elvezetésére (a kaját a felsõ jégtömb kihúzása után zsinóron lehetne felhúzni, a tetejébe hungarocell korongot tennék. Vagy a másik verzió a duplafalu csõ.

Ha jégveremnek nem is, sima hûtõszekrénynek is jól jöhet (zöldséges) nyáron egy ilyen csõ. jég nélkül. szerintem.

bögre
07-30-2014, 05:44 PM
Emberek ért valaki motorokhoz karbulátorokhoz istenért nem indulos dolgokhoz?

Szoval adott egy csehszlovák remekmü konkrétabban egy babettamotor. Szoval én rátettem egy láncfürész karbulátort hogy megy e vele. Tökéletesen ment gyönyörüen reagált a gázra. Örültem is. Szétszedtem összeraktam. Most meg ne makar normálisan menni. Ha elinul akkor 3-4 mp után lefulad mindenhogy. De ha véletlen elindulna akkor meg a gázadásra belassul nincs és nem is lehet normális alapjáratot beálitani és akadozva megy.
Van benn valami gumimenbrános cuccos ami a benzint engedi. Na szerintem ott nem müködik valami. Egyáltalán azt a menbránt mi mozgatja?

Pityubá
07-30-2014, 06:07 PM
Emberek ért valaki motorokhoz karbulátorokhoz istenért nem indulos dolgokhoz?

Szoval adott egy csehszlovák remekmü konkrétabban egy babettamotor. Szoval én rátettem egy láncfürész karbulátort hogy megy e vele. Tökéletesen ment gyönyörüen reagált a gázra. Örültem is. Szétszedtem összeraktam. Most meg ne makar normálisan menni. Ha elinul akkor 3-4 mp után lefulad mindenhogy. De ha véletlen elindulna akkor meg a gázadásra belassul nincs és nem is lehet normális alapjáratot beálitani és akadozva megy.
Van benn valami gumimenbrános cuccos ami a benzint engedi. Na szerintem ott nem müködik valami. Egyáltalán azt a menbránt mi mozgatja?
A motorfûrész porlasztó membrán benzinszivattyús, és a forgattyúházban lévõ nyomásváltozás mozgatja, vigyázat 2 membrán van a másik az üzemanyag mennyiségét szabályozza a vákuum függvényében.
Nagyon lényeges a menetes fúvókatûk beszabályozása, jó lett volna ha megjegyzed a kitekerési menetszámokat.
Néked ki kell fúrni a babetta forgattyúházat és menetes csonkot hajtani bele ezt lehetõ legrövidebb, vékony mûacsõvel összekötni a porlasztó felfekvõfelületén lévõ látszólag semmiszerepe lyukkal. Oszt ennyi volna. :)

UI: Ezt a megoldást használtuk a gyorsasági Simsonokon anno.

bögre
07-30-2014, 06:22 PM
Tudom hogy van rajta egy pici luk. Azért is gondoltam elösször hogy nem fog menni de nagyon meglepett hogy tökéletesen ment vele.

Nem szeretném nagyon furkálni a fötengely házát. Valahogy megy az a dugatyu nyomásváltoztatása nélkül is elég szépen ez már bebizonyosodott. De nemtudom hogy csináltam... :S

Gyorsasági szimszon mit takar? Végletekig kihegyezett szimszon ami meg 90 el de 2 nap után elhalálozik? :D

Pityubá
07-30-2014, 06:46 PM
Tudom hogy van rajta egy pici luk. Azért is gondoltam elösször hogy nem fog menni de nagyon meglepett hogy tökéletesen ment vele.

Nem szeretném nagyon furkálni a fötengely házát. Valahogy megy az a dugatyu nyomásváltoztatása nélkül is elég szépen ez már bebizonyosodott. De nemtudom hogy csináltam... :S

Gyorsasági szimszon mit takar? Végletekig kihegyezett szimszon ami meg 90 el de 2 nap után elhalálozik? :D
Ismerõsöm gyorsaságizott anno Dunaújvárosban. Néki segédkeztem a motor tuningolásban.
Nem 90-et ment hanem 130-at. 16000 Ford/percnél 13 LE elméleti teljesítmény, 5 seb. kikönnyített P20 váltó. Mz átalakított hûtõbordázat. Speckó kiszámított épített rezó. Fõtengely átmérõ levéve, lendkerék nem volt, alapjárat 3000Ford/perc csak megszakító bütyök, naná, hogy akksiról ment a gyújtás nem terhelte az sem a motort.
És még sok minden más ami most nem jut eszembe. 1 versenyt+az edzést bírta ki.

bögre
07-30-2014, 06:50 PM
Hány köbcentis volt mert gondolom nem az 50 es vagy 51 es! :)

Volt egy ismerösöm velem könyitette ki esztergán a fötengelyt az ö simoja ment 90 et és a saját szememmel láttam! :)

Pityubá
07-30-2014, 07:10 PM
Hány köbcentis volt mert gondolom nem az 50 es vagy 51 es! :)

Volt egy ismerösöm velem könyitette ki esztergán a fötengelyt az ö simoja ment 90 et és a saját szememmel láttam! :)
Kedves egészségedre. Mint írtam ez gyorsasági versenymotor volt, 1 hengeresre átalakított P20 motorblokkot képzelj el beleültetett Simson fõtengellyel.
Maga a versenymotor nem hasonlított semmiben sem az utcai Simsonokra.
50 köbcentire volt felfúrva, a dobogós helyeztteknek levették a hengerfejet és megmérték a furat/löketet, nem lehetett csalni.
A motor 12000 ford/perc alatt nem volt terhelhetõ, tehát 12500 nél lefelé kellett váltani és 14500 nál felkapcsolni, ezt folyamatosan végig a versenyen, hát nem lehetett leányálom, a motort betolva kellett indítani, nem volt rajta berúgókar.

Grafitos
07-31-2014, 09:20 AM
Ez a folyékony gumi bejön mint anyag..http://gumispray.hu/ köszi a linket:thumbup
Táskáim alját kívülrõl nem lenne rossz lekenni 1-2 rétegben

bögre
07-31-2014, 10:29 AM
Na ma megint probálkoztam. Nem a karbulátor a rossz! Visszaraktam az eredeti karbit. Azzal se megy. Elindul és 4-5 mp után megáll. Ha szivatoval megy akkor 10-15m ig is müködik. A gyujtásra gyanakszom. Mikor nézem a szikrát nem folyamatos szikra van hanem néha kisseb néha nagyobb.... Pedig tökéletes volt eddig a gyujtás.

Pityubá
07-31-2014, 01:05 PM
Na ma megint probálkoztam. Nem a karbulátor a rossz! Visszaraktam az eredeti karbit. Azzal se megy. Elindul és 4-5 mp után megáll. Ha szivatoval megy akkor 10-15m ig is müködik. A gyujtásra gyanakszom. Mikor nézem a szikrát nem folyamatos szikra van hanem néha kisseb néha nagyobb.... Pedig tökéletes volt eddig a gyujtás.
Gyertyacsere ?

bögre
08-07-2014, 04:18 PM
Pityubá!

Na ez hogyvan?! A láncfürészkarbi gyönyörüen mûködik. Nem vezetek vissza sehova semien nyomást!
Olyan szépen jár! :) Ma végigmentem a falun! Nagyonsokan tajparasztak néztek :). De megy vagy 50 et. Pár aproság meg valami normális tank még kell rá. 8.án motorostalálkozo! :D

Pityubá
08-18-2014, 07:40 AM
Vakarom a kobakom de így nemtom eldönteni mi is volt a hiba.
(látatlanban ez olyan, mint amikor sötétben tapogatja a tót ember az asszonyát) :D
De az a lényeg, hogy mûködik és ennek örülök, tán láthatunk videót is róla.

szfenikus
09-21-2014, 07:35 PM
A fal mellett leásol az épületalap aljáig. A falra ún. "dörken lemezt" terítesz. A fal melletti árokba geotextillel körbetekert dréncsövet fektetsz melyet, kb. 1% lejtéssel egy vízgyûjtõbe vezetsz. Az árok föld felõli oldalát szintén geotextillel burkolod és a textilt felhozod a mindenkori talajszintig. Az árokba nem a kitermelt földet lapátolod vissza, hanem kavicsot. Magát a dréncsövet átszitált sóderral is körbe lehet venni.

Amennyiben a szóbanforgó épület fûtött, akkor a lábazatig hõszigetelni szükséges extrudált hõszigetelõ lemezekkel, majd ezután következik a dörken-lemezes témakör a fentebb ismertetett módon.

A nyers faablakot többször át kell kenni lenolajkencével, egészen addig kell ezt ismételni, amíg a tok ill. nyíló 24 óra múlva már szemmel láthatóan nem tud több olajat beszívni. A felesleget letörlöd és a választott lazúrral bekened, a gyártó ajánlása szerint.

raktaros
09-23-2014, 08:40 AM
Szeretném a kéményt kicsit megemelni kb. 1m-el.
Mindenki eternit csövet ajánl, de már nem találok sehol, használtan is csak néha van eladó vagy az ország túlsó felén.
120-150 centi hosszú 150mm átmérõ kellene, mivel tudnám helyettesíteni?
Csak a drága saválló csõ lenne alternatíva?
Feljebb rakni nem akarom a kéményt, mert a tetõ szélén van és nagyon hosszú lenne a tetõn kívüli rész, amit ki is kellene kötni.

raktaros
09-23-2014, 08:47 AM
A fal mellett leásol az épületalap aljáig. A falra ún. "dörken lemezt" terítesz. A fal melletti árokba geotextillel körbetekert dréncsövet fektetsz melyet, kb. 1% lejtéssel egy vízgyûjtõbe vezetsz. Az árok föld felõli oldalát szintén geotextillel burkolod és a textilt felhozod a mindenkori talajszintig. Az árokba nem a kitermelt földet lapátolod vissza, hanem kavicsot. Magát a dréncsövet átszitált sóderral is körbe lehet venni.

Amennyiben a szóbanforgó épület fûtött, akkor a lábazatig hõszigetelni szükséges extrudált hõszigetelõ lemezekkel, majd ezután következik a dörken-lemezes témakör a fentebb ismertetett módon.

A nyers faablakot többször át kell kenni lenolajkencével, egészen addig kell ezt ismételni, amíg a tok ill. nyíló 24 óra múlva már szemmel láthatóan nem tud több olajat beszívni. A felesleget letörlöd és a választott lazúrral bekened, a gyártó ajánlása szerint.

Köszönöm, közben egy ismerõs is ezt ajánlotta, meg is mutatta amit nemrég készítettek.
Sajnos nincs hova elvezetni lejtéssel az összegyûjtött vizet, szikkasztó meg kérdéses, elég agyagos a föld.
Idén már sem keret, sem idõ rá, talán jövõre nekiállok.
Az is lehet hogy nem lesz szükség rá, a mostani tetõ jobban túlnyúlik, így nem esik esõ a fal tövébe ha nem fúj nagyon a szél.
Ablakokat már lefestettem milesi (http://www.milesi.hu/ipari/termekek-kulterre/vizes-fedolazurok/)-vel, ajtót lassan kész arra is maradt még belõle.

szfenikus
09-23-2014, 06:55 PM
Szeretném a kéményt kicsit megemelni kb. 1m-el.
Mindenki eternit csövet ajánl, de már nem találok sehol, használtan is csak néha van eladó vagy az ország túlsó felén.
120-150 centi hosszú 150mm átmérõ kellene, mivel tudnám helyettesíteni?
Csak a drága saválló csõ lenne alternatíva?
Feljebb rakni nem akarom a kéményt, mert a tetõ szélén van és nagyon hosszú lenne a tetõn kívüli rész, amit ki is kellene kötni.

Eternit csövet már rég nem gyártanak, ha van még valahol ilyen kémény, akkor oda új béléscsövet húznak.
Rosszul mûködik a kazánod vagy a kályhád, ezért szeretnéd a huzatot fokozni ?
Hõszigetelt csövet kell beépíteni, olyat, amit kéményseprõk elfogadnak, szigeteletlen kémény rosszul mûködik, mert a füstgázok túlzottan lehûlnek, ami kátránnyal, korommal, vízkivállással, savas folyadék megjelenésével fog további károkat okozni.

raktaros
09-24-2014, 09:08 AM
Eternit csövet már rég nem gyártanak, ha van még valahol ilyen kémény, akkor oda új béléscsövet húznak.
Rosszul mûködik a kazánod vagy a kályhád, ezért szeretnéd a huzatot fokozni ?
Hõszigetelt csövet kell beépíteni, olyat, amit kéményseprõk elfogadnak, szigeteletlen kémény rosszul mûködik, mert a füstgázok túlzottan lehûlnek, ami kátránnyal, korommal, vízkivállással, savas folyadék megjelenésével fog további károkat okozni.

Felújítás alatt van egy kis hétvégi ház és a kéményt is fel kell újítani, a tetõn kívüli része omladozott.
Nem tudom hogyan mûködött, úgy örököltem, de illene a kémény tetejét gerinc fölé vinni.
Régen is eternit csõ volt, de kisebb átmérõ és nagyon le volt szûkítve vele a kéménynyílás.
Az utolsó 1 méteren is sokat számít a szigetelés?
Nehezebben melegíti át mint közvetlen alatta lévõ téglakéményt?

szfenikus
09-24-2014, 03:32 PM
Gondolom a kéményed féltéglás.
Célszerû lenne a kéményt visszabontani a tetõig (a vízelvezetõ kéménygallér alá) és erõsen cementes habarccsal visszaépíteni. Ha teljesen biztosra szeretnél menni, érdemes lenne egy négyzetkeresztmetszetû bádogcsatornát (14x14 cm) betolni a kéménybe. A kéménykitorkollás a tetõgerinctõl (nyeregtetõ) legalább 40 cm-rel kell magasabban lennie.
Ha félsz a kémény eldõlésétõl, akkor erõsítõ hevederekkel és rudazattal kell a kéményt megépíteni. Mivel erõsen cementes anyagot fogsz használni, érdemes a téglát gyakorta locsolgatni.
A kéményt nem szabad leszûkíteni, mert rosszul fog mûködni a kazán.

(Egyébként a kéményméretezés is egy szakma.)

astonferi
11-23-2014, 09:04 AM
gondoltam berakom ide
ezt találtam, nem vágok fát de szerintem ötletes és kíméli az ember erejét

http://www.youtube.com/watch?v=ca7ZPfkcNqA

szfenikus
11-26-2014, 07:06 AM
Két felnõtt férfi egy hét alatt kb. 10 m3 rönkfát fel tud hasogatni, hagyományosan kovácsolt kisipari hasítófejszével, egy samu kalapáccsal, két darab ékkel, aztán egy újabb hétig darabolják szalagfûrésszel. Mindez délutánonként, munka után értendõ.
10 m3 tüzifa, udvaron - tetõ alatt 2 évig száradva, egy 100-130 m2-es lakóháznak, 2 évi tüzelõanyaga, központi fûtés esetén.

Grafitos
11-26-2014, 10:25 AM
Kicsit talán off, de azt hiszem ez egy 1000mester megoldás és talán szfenikus az elõzõ hozzászólásából ítélve konyíthat valamit a témához.
Nos a helyzet az, hogy családi házat nézünk és van egy, ami nagyon tetszene nekünk..80m2 és a fûtése 1db cserépkályhával van megoldva hõkeringetõs rendszerrel. Szerintetek, képes jól ellátni ez a rendszer egy egész házat rendesen? Én ilyet még cserépkályhára építve korábban sosem láttam..elég csúnya kinézetre..szerintetek mennyire berhelt meló(házi)? rendben van ez a rendszer így? vagy inkább ne is gondolkodjunk a házban tovább?
elõre is köszi.
Így néz ki:
4358

szfenikus
11-26-2014, 11:02 AM
Az a baj Magyarországgal, hogy az épületgépészethez mindenki ért...apraja-nagyja barkácsolgat otthon mindenféle tüzifa-fogyasztó alkalmatosságot, ami még fût is... !
Olyan lakóházat kell keresni, ami el van látva homlokzati és lábazati hõszigetelõ rendszerrel is, ha önmagad ezt nem tudod szakszerûen megcsinálni. Kondenzációs gázkazánnal, idõjáráskövetõ szabályzással legyen ellátva, másodlagos fûtési lehetõségként pedig szóba jöhet: cserépkályha, szabadon álló acélkályha, gravitácós rendszerû fûtés öntöttvas radiátorokkal, beépített kandalló.
A fa-és széntüzelés elég sok piszokkal jár, célszerû ha a fûtõkészülékek egy direkt erre a célra épített külön helyiségben van, aminek az egyik bejárata az udvarra néz, míg a másik a lakásba...

Ha tetszik a ház, akkor meg kell venni, a barkácsolt rendszert elbontani, normális - korunk technikai színvonalának megfelelõ központi fûtõkészülékkel, ami az egész házat képes ellátni.

Grafitos
11-26-2014, 11:10 AM
Jó..de konkrétan ez kókler melónak tûnik,?? Láttál már hasonlót? Nem azzal akarom kezdeni a házvásárlást, hogy újraépítem az egész fûtési rendszerét elhiheted..:(

Törölt_fórumtag2
11-26-2014, 11:46 AM
Jó..de konkrétan ez kókler melónak tûnik,?? Láttál már hasonlót? Nem azzal akarom kezdeni a házvásárlást, hogy újraépítem az egész fûtési rendszerét elhiheted..:(

Hát, eléggé barkács munka. Viszont, attól még jól is mûködhet. Télen, minusz 10 fokban keresd fel õket és ellenõrizd, hogy megy-e a rendszer vagy sem. Ha kifûti a házat, akkor jó. A másik, hogy minden házilag készített rendszernek vannak nyûgjei, amit csak az építõje ismer, errõl érdemes tájékozódni, megkérdezni...

Grafitos
11-26-2014, 12:12 PM
Igen..sajnos nekem is annak tûnik..bár átlátom a rendszert..ami látszik az rendben van kiegyenlítõ tartály, szelepek, nyomásmérõk stb..engem inkább az izgat, ami a kályhán belül van..ki tudja milyen lehet, de gondolom spirális csövek fémbõl.. Lehet hogy várunk azzal a házvétellel még egy picit, amíg be nem köszönt a hideg..
Amúgy mondták, hogy ismerik az építõt..elvileg megvan a száma.

Törölt_fórumtag2
11-26-2014, 12:28 PM
Ha vidék, akkor van korcsma a környéken, ott is érdemes tájékozódni az eladóról és a fûtés szerelõrõl is, hogy milyen hírük van becsületesség, utóbbinak szakértelm szempontjából.
Sokat nem kell várnod a hidegre, a 30napos elõrejelzés, karácsonyra -8, -9 fokot mond.

Grafitos
11-26-2014, 12:51 PM
Nem vidék, III. ker. Amúgy az ötlet nem rossz..Wannabe, Alias, meg Astonferi tudják, hogy van gyakorlatom vidéki kocsmában infószerzésbõl:D
Meg fogom a tulajt kérni, hogy mikorra legközelebb megyek, durrantsanak be alaposan, hogy meg tudjam nézni mindenhol fût e rendesen. Múlt héten voltunk és ezek még nem fûtöttek..olyan jó a szigetelése a háznak, hogy egyáltalán nem volt hideg... Amúgy nagyon örülnék, ha átálhatnék gázról fatüzelésre..Van erdõgazdálkodó ismerõsöm is a környéken, meg úgy legalább 1 szolgáltatóval kevesebb...
Csak elsõ körben nem pont egy berhelt cserépkályhára gondoltam:cool:

A. L. Ias
11-26-2014, 07:20 PM
III. ker.? Támogatom! Segítek költözni is, ha kell. És majd együtt járjuk a hegyeket! :)

astonferi
11-26-2014, 08:43 PM
költözni segítek de hegyre nem megyek...ja és igen igyál egy unikumot elötte :haha:

Grafitos
11-27-2014, 09:26 AM
Köszönöm a támogatást Uraim! Szóval titeket sem rettent el ez a fura vascsápokkal megáldott cserépkályha?
Már csak az kell hogy beszámítsák a belvárosi pecót és mehetne a kertben a sátorozás, grillezés stb..
Minden este imádkozom ezért:)

Törölt_fórumtag2
11-27-2014, 09:44 AM
Attól, hogy úgy néz ki a kályha, mint a Mir ûrbázis, azért még jó is lehet.:D

Grafitos
11-27-2014, 10:15 AM
Igen..ha nem kontár hányta oda, hanem egy szakember tervezte és kivitelezte, akkor megtörténhet. Ha belegondolok a konstrukció elég kiforrottnak tûnik..minden szelep és tartály a helyén van, már több mint 15 éve üzemel és állítólag nagyon meg vannak vele elégedve..hogy csúnya-e?..hát az:hogymi: de remélem ronda és finom

Mizu
11-27-2014, 11:22 AM
Ahogy a cserépkályhás képet elnézem, a magam részérõl egyáltalán nem látom kókler munkának.
Szerelvényektõl kezdve a javasolt tartó a kiegyenlítõ tartályhoz ott van. Egy gipszkarton burkolattal és egy jó fedéssel mindent szépen el lehet tüntetni a szem elõl.

apii
11-27-2014, 05:21 PM
Kicsit talán off, de azt hiszem ez egy 1000mester megoldás és talán szfenikus az elõzõ hozzászólásából ítélve konyíthat valamit a témához.
Nos a helyzet az, hogy családi házat nézünk és van egy, ami nagyon tetszene nekünk..80m2 és a fûtése 1db cserépkályhával van megoldva hõkeringetõs rendszerrel. Szerintetek, képes jól ellátni ez a rendszer egy egész házat rendesen? Én ilyet még cserépkályhára építve korábban sosem láttam..elég csúnya kinézetre..szerintetek mennyire berhelt meló(házi)? rendben van ez a rendszer így? vagy inkább ne is gondolkodjunk a házban tovább?
elõre is köszi.
Így néz ki:
4358

Én úgy gondolom, hogy több minden van felszerelve, mint ami szükséges lenne.Biztos hogy aki csinálta, már nem az elsõt készítette. Elmenõ, visszajövõ csövön mindegyiken hófokmerõ, mindegyiken légtelenítõ, csapok, tágulási tartályon nyomásmérõ óra.Kicsit meg vannak csavargatva a csövek, de ez nem baj. Ha nagyjából jól méretezték a kályha tartályát, és a tûztér magassága is jól lett beállítva, esetleg csöves rendszert használtak ami hatékonyabb, akkor még mûködhet nagyon jól is. Nálam 6 radiátort visz a cserépkályhába épített sima doboz tartály, de ennyi radiátort éppen hogy elbír 50 fokos vízzel úgy, hogy a kályhát nem hajtom. Elvileg mûködhet hibátlanul, persze ezt nehéz megmondani távolról. A kályha méret nem kicsi, simán be tudja fûteni a 80 négyzetmétert radiátorokkal.Persze nem mindegy az sem, a füstjáratok hogyan vannak kialakítva belül.Valószínûleg a kályha helysége melegebb lesz mindig, erre figyelni érdemes. Szerintem!

Grafitos
11-28-2014, 08:19 AM
Köszönöm apii! Az nem lenne baj, hogy a kályha helyisége melegebb, mert az a nappali:) Amúgy meg ha nagyon nem mûkszik a dolog, esetleg lehet cserélni valami modernebb kazános megoldásra..

apii
11-28-2014, 05:47 PM
Vannak egész jó vízteres kályhák. De a cserépkályhának dõlést télen nem tudják visszaadni! :-)

Laci
03-19-2015, 04:05 PM
A mikrosütõben van valami sugárzó alkatrész ?
Jól sejtem , hogy nincs ?
Ventillátort , forgatómotort , 2 mágnest , mikrokapcsolókat és az idõzítõt kimenteném belõle kidobás elõtt . Sajnos a telefon csörgött benne , így a Farraday kalitkához még alakítani kell a burkolatot .

mmilan21
03-19-2015, 05:09 PM
A mikrosütõben van valami sugárzó alkatrész ?
Jól sejtem , hogy nincs ?
Ventillátort , forgatómotort , 2 mágnest , mikrokapcsolókat és az idõzítõt kimenteném belõle kidobás elõtt . Sajnos a telefon csörgött benne , így a Farraday kalitkához még alakítani kell a burkolatot .

Nincs sugárzó alkatrész benne. Csak akkor veszélyes, ha áram alatt van vagy ha ilyen állapotban bekapcsolod.

Laci
03-19-2015, 05:14 PM
Nincs sugárzó alkatrész benne. Csak akkor veszélyes, ha áram alatt van vagy ha ilyen állapotban bekapcsolod.

Köszi , jól gondoltam . Áram alatt nem szoktam barkácsolni :-) .

Salmo
03-19-2015, 06:01 PM
Laci!

Érzek némi képzavart. Az, hogy egy elektromágneses impulzus nem károsítja a kikapcsolt állapotú rádiótelefont
egy faraday kalitkában, az nem azonos azzal, hogy ugyanebben a kalitkában ne szólalna meg egy bekapcsolt telefon.............

st.jimmy
03-20-2015, 05:32 PM
Van faraday kalitkás topic? valahol volt részletesebben tárgyalva, de szerintem nem értünk a végére, legalábbis én nem még nem tudom, hogy mi a tuti :D

A. L. Ias
03-21-2015, 07:34 PM
Kedves ezermesterek!

Egy képfeladvány lenne a feladat! Mi van a képeken?

5222

5223

A helyes megfejtõk egészségére egy-egy kupica pálinkát fogok meginni!!! :)

Bowman
03-21-2015, 07:46 PM
Kedves ezermesterek!

5222

5223

Legyen mondjuk. . . . . . . . . kézi daráló meghajtása, az tárcsa távolságot állító kissebik kerékkel. . . . . . . ???

A. L. Ias
03-21-2015, 07:50 PM
Legyen mondjuk. . . . . . . . . kézi daráló meghajtása, az tárcsa távolságot állító kissebik kerékkel. . . . . . . ???

A kézi hajtásig stimmel, de nem daráló.

Pityubá
03-21-2015, 07:55 PM
Kedves ezermesterek!

5222

5223

Kézi hajtású kúpkerekes gyorsító áttételes 90` os szöghajtással, aminek tengelyét menetes orsóval lehet tengelyirányban eltolni.
Gyermekkoromban láttam kovácsmûhelyben ehhez nagyon hasonlító kézi hajtású fúrógépet. De az már nagyon régen volt lehet nem jól emlékszem. :D

Dream_walker
03-21-2015, 08:04 PM
A kézi maró is hasonló, az esztergálás hõskorából :)

raktaros
03-21-2015, 08:07 PM
Hiányzik a segítség, mi hiányzik a tengely végérõl.
Nekem is a fúrógép jutott eszembe, de mivel feltehetõleg lerögzítve használandó, új megoldás felé kell nézni :).
Eszterga is eszembe jutott, de ott a meghajtás/tokmány fix, a csúcs állítható szerintem.
Pedig ránézésre ismerõs vagy hasonlít valamire.

A. L. Ias
03-21-2015, 08:10 PM
Kézi hajtású kúpkerekes gyorsító áttételes 90` os szöghajtással, aminek tengelyét menetes orsóval lehet tengelyirányban eltolni.
Gyermekkoromban láttam kovácsmûhelyben ehhez nagyon hasonlító kézi hajtású fúrógépet. De az már nagyon régen volt lehet nem jól emlékszem. :D

És tudja, és tudja és tudja!!!! :) Gratulálok! Mondjuk úgy nem nehéz, ha láttad mûködés közben. Igen, ez egy kézi hajtású állványos fúrógép. Családi örökség, ami 40 év után került elõ egy kupac alól. Elõtte a nagyapám gépmûhelyében volt felszerelve és használatban. Némi csavarlazító, némi drótkefés masszírozás és mûködik. Még a tokmány is megvan hozzá, de az komolyabb fürdõt vesz. Még az idén újra oszlopra kerül.

Pityubá, most iszok az egészségedre, "távkezelésre" felkészülni! :beer:

Ui: utána amíg bírom és jólesik, természetesen a többiekére is!

raktaros
03-21-2015, 08:13 PM
Még az idén újra oszlopra kerül.
Na ez eszembe nem jutott volna hogy nem vízszintesen üzemel :)

Pityubá
03-21-2015, 08:33 PM
Kedves egészségünkre. 5224

raktaros
05-31-2015, 09:13 AM
Elkopott mûanyag fogaskereket javított már valaki?
Egy ilyesmit kellene helyrehozni:
5589

Dream_walker
05-31-2015, 09:16 AM
Szerintem az anyagveszteség miatt javítás után már nem lenne meg a kellõ átmérõ. Én csak siklócsapágyat próbáltam helyrehozni, de veszett ügy :(
Jobban jársz, ha egy mûanyagos céghez beviszed, leveszik az eredeti méreteket, és egy-kétezer forintért készítenek neked fél tucatnyit, én is ezt tettem :)

varég
05-31-2015, 09:43 AM
Szerintem az anyagveszteség miatt javítás után már nem lenne meg a kellõ átmérõ. Én csak siklócsapágyat próbáltam helyrehozni, de veszett ügy :(
Jobban jársz, ha egy mûanyagos céghez beviszed, leveszik az eredeti méreteket, és egy-kétezer forintért készítenek neked fél tucatnyit, én is ezt tettem :)

Vagy fémbõl készült példányt kell venni... :)
(ha elbírja a rendszer)

raktaros
05-31-2015, 10:58 AM
Sajnos nem ismerek itt olyan céget aki készítene.
Olyami javításra gondoltam, hogy vastagabb falu mûanyagcsövet ráragasztanék, majd abba valahogy (mondjuk hegyes forrasztópákával) belehúzkodni a fogakat.
Csak nincs ennyire precíz kezem :(.
Vagy mûgyanta gyurmát rá vékonyan, beteszem a helyére és az ellendarabja belenyomja a mintát, kivenni, száradás után visszatenni.

Valaki alapíthatna egy vállalkozást, 3d nyomtatóval készíteni ilyesmiket. Rengeteg mai cuccban mûanyag fogaskerekek vannak és idõvel cserére is szorulnak.

varég
05-31-2015, 11:20 AM
Egyébként minek az alkatrésze?
Airsoft fegyverekben vannak ilyesmik...

raktaros
05-31-2015, 11:36 AM
Párom epilátora. Van olyan márka amihez árulnak fogaskereket, de ehhez csak komplett fejet 10e ft körül (Braun).

Pityubá
05-31-2015, 02:39 PM
Elkopott mûanyag fogaskereket javított már valaki?
Egy ilyesmit kellene helyrehozni:
5589
A fogaskerék párja is így lekopott ?

raktaros
05-31-2015, 04:06 PM
A fogaskerék párja is így lekopott ?

Azon minimális kopás látszik.

Pityubá
05-31-2015, 05:09 PM
Azon minimális kopás látszik.
Akkor barkácsolással javítható a dolog. :D
Az ép fogaskereket, a sérült fogaskerék azon részére kell juttatni ahol még épek a fogak.
Nem lehetetlen csak gondold meg mi módon lehet kivitelezni, szóval improvizálj.

5590

raktaros
05-31-2015, 05:28 PM
Sajnos egyik fogaskereket sem tudom mozdítani.
A kopott egy 90 fokos szöghajtás része, a másik keskeny meg ugyanolyan keskenyhez csatlakozik, ami szintén nem helyezhetõ át (ez nincs a képen, a másik felében van) :(.

5591 5592

Dream_walker
05-31-2015, 06:22 PM
Vagy mûgyanta gyurmát rá vékonyan, beteszem a helyére és az ellendarabja belenyomja a mintát, kivenni, száradás után visszatenni.

Valaki alapíthatna egy vállalkozást, 3d nyomtatóval készíteni ilyesmiket. Rengeteg mai cuccban mûanyag fogaskerekek vannak és idõvel cserére is szorulnak.

Szerintem akkor ez lesz a nyerõ megoldás. Mármint a mûgyanta, nem a 3D nyomtató :)
Másik ötlet, gipsszel vagy modellgyurmával leveszed a mintát a fogaskerékrõl, formára reszeled, és sima mûanyagból kiöntöd te magad. A legjobb választás az ásványvizes, üdítõspalack kupakja, az egyik legjobb minõségû mûanyag (néha szokták külön gyûjteni is), házilag megolvaszthatod, és kiöntheted.

varég
05-31-2015, 06:58 PM
Szerintem akkor ez lesz a nyerõ megoldás. Mármint a mûgyanta, nem a 3D nyomtató :)
Másik ötlet, gipsszel vagy modellgyurmával leveszed a mintát a fogaskerékrõl, formára reszeled, és sima mûanyagból kiöntöd te magad. A legjobb választás az ásványvizes, üdítõspalack kupakja, az egyik legjobb minõségû mûanyag (néha szokták külön gyûjteni is), házilag megolvaszthatod, és kiöntheted.

Az ép fogaskereket a mintázás elõtt(gyantagyurma) be kell kenni paraffin olajjal, mer beletapad a gyanta...
(hacsak nincs otthon formaleválasztód...)

Pityubá
05-31-2015, 07:57 PM
Sajnos egyik fogaskereket sem tudom mozdítani.
A kopott egy 90 fokos szöghajtás része, a másik keskeny meg ugyanolyan keskenyhez csatlakozik, ami szintén nem helyezhetõ át (ez nincs a képen, a másik felében van) :(.

5591 5592
Nos így már árnyaltabb a kép, nem is olyan szép a menyasszony.

raktaros
05-31-2015, 08:16 PM
Köszönöm a tippeket. Akárhogy is nézem, nem lesz egyszerû mutatvány :(.
Van hozzá borotvafej is ami nincs használva, szétkaptam hátha hasonló a belseje és kiszedhetem abból, de sajnos nem.

venosz
06-22-2015, 04:34 PM
Troll méhész : D http://www.liveleak.com/view?i=3a0_1434896676

törölt tag -gl
06-22-2015, 06:25 PM
Troll méhész : D http://www.liveleak.com/view?i=3a0_1434896676
De miért troll?
Ahogy elnézem nem perget. Mit csinál, ha darazsak költöznek bele?

venosz
06-29-2015, 12:03 PM
A póstások félnek a kutyától és nem merik bedobni a levelet :D
Összedobtam egy postaládát.
57875788

Grafitos
06-29-2015, 01:32 PM
ügyes munka:thumbupgondolom a fa már korábban ki volt vágva:D

A póstások félnek a kutyától és nem merik bedobni a levelet :D
Összedobtam egy postaládát.
57875788

törölt tag -gl
06-29-2015, 01:35 PM
Nem félsz, hogy a környékbeli gyerekek kiszedik a levelet? Amúgy nagyon kalóz design.

törölt tag -gl
07-02-2015, 04:23 PM
Sziasztok!
Hozzájutottam egy mûködõ iratmegsemmisítõhöz, tesztelgetésképp nagyjából a teljesítmény határa egy reklámújság. (tesco, stb)
Mit lehetne ezzel kezdeni, mivé lehetne átalakítani?
Gondoltam arra is, hogy kályhához készítek belõle papír adagolót, elég nagy a teljesítménye, de azt nem tudom, hogy mást ledarálna-e.
Ötletek?

Elõre is köszi!

varég
07-02-2015, 04:29 PM
Sziasztok!
Hozzájutottam egy mûködõ iratmegsemmisítõhöz, tesztelgetésképp nagyjából a teljesítmény határa egy reklámújság. (tesco, stb)
Mit lehetne ezzel kezdeni, mivé lehetne átalakítani?
Gondoltam arra is, hogy kályhához készítek belõle papír adagolót, elég nagy a teljesítménye, de azt nem tudom, hogy mást ledarálna-e.
Ötletek?

Elõre is köszi!

A helyedben papírt cakkoznék vele, azt beáztatnám, utána tégla, henger, vagy kocka formára préselném.
Miután kiszáradt, tökéletes begyújtós, vagy akár tüzelni is, mint papírbrikett.

törölt tag -gl
07-02-2015, 04:48 PM
Köszi, épp most gondolkodtam ezen, viszont biztos papírforrásom nincs. + (tudom, itt játszik a ki nem szarja le faktor) de a legtöbb papír már tele van nyomatva mérgezõ anyagokkal. De ha jobb nincs, erre lesz felhasználva!

Pityubá
07-03-2015, 03:36 PM
60 literes fekete mûanyaghordót tettem fektetve, vasoszlop tetejére.
Az oszlop alja betonozva van. Külön csappal kötöttem a kerti vízcsapra.
Csapot megnyitva, hideg víz a hordó közepébe jut. Ott keveredik a felmelegedett vízzel.
Majd kifolyik a hordó tetején elhelyezkedõ csövön, zuhanyrózsával láttam el, vízsugarat a gyûjtõmedencére irányítottam.
Lecsurgó víz a csap alatti betonozott gyûjtõmedencébe 60 literes mûanyag hordóban gyûlik, öntözésre használom fel.
Gyûjtõmedence lábráccsal van ellátva. Víz eleje 10 másodpercig forró, ahogy keveredik már kellemes.
(Terv: hideg víz sugarát, csõ segítségével a hordó belsejében a kifolyó csõ felé irányítom, így szeretném elõsegíteni a jobb vízkeveredést, és elkerülni a forró víz kijutását)

Fényképek késõbb...

raktaros
07-03-2015, 05:13 PM
Nekem is tervben van egy kicsi kis zuhanyzó, csak nem tudtam, hogy van megoldva hogy ne forrázza le magát az ember.
Szóval közepébe engeded a hideget és megnyitás után folyatod kicsit utána állsz alá?

Pityubá
07-03-2015, 08:39 PM
Nekem is tervben van egy kicsi kis zuhanyzó, csak nem tudtam, hogy van megoldva hogy ne forrázza le magát az ember.
Szóval közepébe engeded a hideget és megnyitás után folyatod kicsit utána állsz alá?
Pillanatnyilag ez a helyzet. De meg fogom oldani 1 belsõ csõvel a jobb keveredést.
Szóval a hideg vizet a kifolyócsõhöz közel és annak kifolyási irányába mutatva kell vezetni a hordó belsejében, hát ennyi volna, hogy ne forrázza le magát senki sem. Megjegyzem nem ritka az 55°C meleg víz az elején.

Pityubá
07-10-2015, 06:15 AM
Mielõtt megkérdeznétek miért van ormótlanul a vízszint fölé hajlítva a kifolyócsõ, próbáljatok magatoktól reájönni. :D

http://kepfeltoltes.hu/150709/IMG_20150708_112517_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

törölt tag -gl
08-18-2015, 06:43 AM
Gyakran kerülök olyan helyzetbe, hogy valamit ki kellene dobnom. Most például kezd teljesen tönkremenni a kenyérsütõm, de ha belegondolok van benne motor, egy vekni, egy mûanyag ház ami bármire jó lehet, akár tároló doboznak átalakítva, az elektronikában vannak relék, kondenzátorok, fûtõszál, sok használható dolog. Nemrég tönkrement a fûtõventillátorom is, ráesett egy nehezebb tárgy és eltört, a lapátjai eltorzultak, nem merném így biztonsággal használni, kb 3 ezer forint egy új. Ez kb 2 kiló hús árának, vagy 1 kiló jobb sajt árának felel meg....
Van aki egy az egyben kidobja, kidobná az ilyeneket, van aki szétszedi és elrak mindent.
Van aki mondjuk csak a törött mûanyag házat dobná ki de ha belegondolunk az is sok mindenre hasznosítható.. Én bevallom õszíntén már a palackokat, üvegeket, konzerveket, csomagolóanyagokat sem szívesen dobom ki, de arra a szintre még nem jutottam el, hogy mindent elraktározzak.
Ti mit tesztek? Kidobjátok a dolgokat? A tönkrement háztartási kis-nagygépeket? Ruhákat? Vagy eltesztek mindent?

bögre
08-18-2015, 09:07 AM
Hát pityubá! Elösször azthittem hogy ahoz van köze hogy a melegviz folyon rajta elösször. De aztán rájöttem. A csövet lehajtod megindul rajta a viz visszahajtod és folyik tovább? Csap nélkül! :) Vagy nemtudom más ötletem nincsen. Miért van igy?

glassbox: Ilyenekböl lesznek a beteges gyüjtögetök és pár év mulva azt veszék észre hogy a tulzsufolt házukban nincs hely a szeméttöl amit valoszinüen soha az életben nem fognak használni.... Régen énis ilyen voltam. Minden szart eltettem hogy jolessz valamire... És azt vettem észre hiába takaritok nem lehet mozdulni a lomoktol. Kidobtam mindent azota se bánom!

mmilan21
08-18-2015, 10:38 AM
Pontosan nekem is ilyen "szindrómám" volt.
Gyûjtöttem mindenféle cuccot. Mágnesek, kábelek, csomagoló anyagok, konzervdobozok, befõttes üvegek, fém kupakok, alumínium sörös dobozok, mûanyag flakonok, parafa dugók, papírok, elektronikai belsõségek, ezeknek a borításai és hasonlók.

A mûanyagok nagy része hosszútávon egyenlõ a szeméttel ahogy rájöttem és nem akarok csak minél kevesebb szemetet raktározni.
Most már nem gyûjtök annyi kacatot.
A csomagoló anyagok, konzervdobozok teteje, mûanyag flakonok nagy része, nyáklapok, elektronikai és egyéb mûanyag borítások nagy része megy a szelektívbe, veszélyes hulladék gyûjtõbe vagy a kommunális hulladék közé - fajtája válogatja.
Csak okosan. Idõközönként szelektálok és kidobálok mindent ami nem kell.
A fém/üveg/fa alapú dolgok legtöbbször tartósabbak a mûanyagnál.
A régi fekete mûanyag hordók a mai napig tartják a minõségüket - na ezek és hasonlók nem számítanak hosszabb távon sem szemétnek nálam.

Az elektronikai és gumi hulladékot külön gyûjtöm, mert minden évben egyszer helyben ingyen le lehet adni ezeket.

A sörös dobozokból pl. szükségvilágítást, hõlégkollektort készíthetek.
Konzerv dobozokból leginkább tároló doboz lesz.
A papír tüzelésre és némelyik akár komposztnak is jó.
A hangszóró mágnesbõl ajtó rögzítõt lehet készíteni. A régi tévék hangszórói még szépen is szólnak a veterán membránjaikkal.
A régi ruhákból vagy géprongy vagy egyéb új dolog készül.
Télen majd szétszedem a hibás számítógép alkatrészeket és ami kell azt megtartom, kb. a 80%-a meg megy majd a gyûjtõbe.
A régi 10 éve rossz orosz hûtõszekrényt tegnap lecsupaszítottam és tárolónak fogom használni. Elõtte még le festem.
A régi rossz gáztûzhely szét lesz szedve és amit esz a rozsda az megy a vasgyûjtésbe, a többi kb. 5-10% megmarad.

törölt tag -gl
08-18-2015, 11:17 AM
Na igen, beteges gyûjtögetés.
De ha belegondolunk, hova megy a szemét? Elássák-elégetik. Nagyon kevés részét hasznosítják újra. Ezzel olyan érzésed van, hogy valami globális rosszhoz járulsz hozzá.

törölt tag -gl
08-18-2015, 11:28 AM
Például a kenyérsütõm tönkrement, egy ismerõsömtõl kaptam hozzá ingyen új vezérlést, bár jó eséllyel csak egy alkatrészt kellett volna kicserélni.
Én a régi vezérlést is eltettem, és most, sikerült véletlenül belefúrnom a sütõbe, 2 triac és egy kondenzátor lejött a nyákról, ezeket most a régi elektronikából tudom pótolni, a pótelektronika is eléggé cyberpunkos módszerrel lett a gépre szerelve, de mûködik.
6100
Most azon gondolkodom, hogy kicsit átalakítom, kapna egy új nyákot ugyanezen az elven, amibe kicsit erõsebb alkatrészeket teszek. De egyelõre örülök, hogy tudom itthon szervizelni.

Pityubá
08-18-2015, 06:02 PM
Hát pityubá! Elösször azthittem hogy ahoz van köze hogy a melegviz folyon rajta elösször. De aztán rájöttem. A csövet lehajtod megindul rajta a viz visszahajtod és folyik tovább? Csap nélkül! :) Vagy nemtudom más ötletem nincsen. Miért van igy?......
Na jó akkor elárulom a nagy titkot.
Mivel a kifolyó nyílás nem a hordó tetején van, vízszint fölé emelt kifolyócsõvel, a hordót (az elején megemelve) le tudom légteleníteni.
Amíg ferdén lefelé álló kifolyó volt, kifolyónyílásáig kifolyt a víz, és kialakult a hõszigetelõ levegõréteg, ami csökkentette a víz felmelegedését.

Pityubá
08-18-2015, 06:23 PM
Például a kenyérsütõm tönkrement, egy ismerõsömtõl kaptam hozzá ingyen új vezérlést, bár jó eséllyel csak egy alkatrészt kellett volna kicserélni.
Én a régi vezérlést is eltettem, és most, sikerült véletlenül belefúrnom a sütõbe, 2 triac és egy kondenzátor lejött a nyákról, ezeket most a régi elektronikából tudom pótolni, a pótelektronika is eléggé cyberpunkos módszerrel lett a gépre szerelve, de mûködik.
6100
Most azon gondolkodom, hogy kicsit átalakítom, kapna egy új nyákot ugyanezen az elven, amibe kicsit erõsebb alkatrészeket teszek. De egyelõre örülök, hogy tudom itthon szervizelni.
Esetleg megpróbálhatnád az elektronika teljes kidobásával, Rakétakályhával kombinálva üzemeltetni. :D

http://kepfeltoltes.hu/150818/DSCF8017_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

törölt tag -gl
08-18-2015, 06:32 PM
Esetleg megpróbálhatnád az elektronika teljes kidobásával, Rakétakályhával kombinálva üzemeltetni. :D

http://kepfeltoltes.hu/150818/DSCF8017_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Tudod az a vicc, hogy gondoltam rá :)
Az elektronika viszont kellhet a keveréshez és a hõszabályozáshoz, de megoldható lenne.
De lehet egyszerûbb egy napelem. 2 naponta fél órán kibír 500 w-ot kb ennyit fogyaszt a sütõ. :)
De szuper ötlet! :D most amúgy tönkrement a gép, sütõben sütjük a kenyeret. Ha lenne sparheltem abban sütném, de sajna nem is az, hogy nincs, hanem nem fér már el. 20 négyzetméteren élek :D

törölt tag -gl
08-25-2015, 03:44 PM
Szerintetek jó ötlet lehet?
Egy ideje nézegetem, hogy kopottabb bontott akril sarokkádak 4-5 ezer forintért is vihetõek. Nem egy nagy összeg.
Egy ilyenbõl lehetne a kertben vajon jacuzzit készíteni? Jobb szeretném fából, de a bontott kád olcsóbb. Körbenyomnám valami szigetelõanyaggal, arra faborítás, mellé építeni egy régi kályhát fûtésnek. felül befolyó fémcsõvel talán. (oldalt lehet megolvasztja) jól nézne ki nem?
Még levegõt is lehetne bele küldeni néhány nagyobb teljesítményû akváriumi porlasztóval. 10 ezerbõl talán meg is lenne, szegény ember jacuzzija

varég
08-25-2015, 03:52 PM
Szerintetek jó ötlet lehet?
Egy ideje nézegetem, hogy kopottabb bontott akril sarokkádak 4-5 ezer forintért is vihetõek. Nem egy nagy összeg.
Egy ilyenbõl lehetne a kertben vajon jacuzzit készíteni? Jobb szeretném fából, de a bontott kád olcsóbb. Körbenyomnám valami szigetelõanyaggal, arra faborítás, mellé építeni egy régi kályhát fûtésnek. felül befolyó fémcsõvel talán. (oldalt lehet megolvasztja) jól nézne ki nem?
Még levegõt is lehetne bele küldeni néhány nagyobb teljesítményû akváriumi porlasztóval. 10 ezerbõl talán meg is lenne, szegény ember jacuzzija

Öntöttvas kádat még utánad is dobják, az nem olvadozik, jó esetben hegeszthetõ is, egy átfestés nem nagy összeg... :)

törölt tag -gl
08-25-2015, 04:25 PM
Öntöttvas kádat még utánad is dobják, az nem olvadozik, jó esetben hegeszthetõ is, egy átfestés nem nagy összeg... :)

Igaz mondjuk az a baj, hogy az tényleg csak egy személyes. :(

varég
08-25-2015, 04:35 PM
Igaz mondjuk az a baj, hogy az tényleg csak egy személyes. :(

Ha ügyes vagy, kettõt is össze tudsz hegeszteni.... :)

törölt tag -gl
08-25-2015, 05:06 PM
Hát igen, nincs hegesztõm.
Egyébként barkács célokra milyet javasolnál? Mennyibe kerül egy egyszerûbb hegesztõ?

varég
08-25-2015, 05:15 PM
Hát igen, nincs hegesztõm.
Egyébként barkács célokra milyet javasolnál? Mennyibe kerül egy egyszerûbb hegesztõ?

Megmondom õszintén, ha lehet, inverterest vennék, de az nem olcsó...

Nekem egy praktikeres trafós van, annyit tuningoltam rajta, hogy kapott egy jó kis hûtést ventilátorral, így sokkal jobban bírja...
Egy a lényeg, minimum 150A-s terhelhetõsége legyen.
Ezek kb. 20.000Ft felett kezdõdnek, plusz pajzs.(amit mellé adnak, nem sokat ér)

WestBam
08-25-2015, 06:53 PM
Mondjuk az öntvényt jó móka lesz meghegeszteni :haha:

Pityubá
08-25-2015, 07:14 PM
Glassbox, látom sokba lesz néked az a Jacuzzi.:D

bögre
08-25-2015, 07:54 PM
Ha akarsz valamit csinálni abbol csináld amid van vagy tudsz szerezni. Lehetöleg ingyen vagy cserélve. Élelmesnek kreativnak kell lenni és fillérekböl bármit meg lehet épiteni. Persze egy kis kézügyesség és idö se árt. Annak semmi értelme ha mindent megveszel és abbol alkotsz. Enyi erövel meg is vehetnéd a dolgokat készen.

Nagyon fasza hegesztöt lehet csinálni pl mikro trafobol. 2,5 3.2 pálcáig szépen viszi. Sött láttam már hogy ponthegesztö épitettek belölle.

Kádat simán lehet faluhelyen szerezni. Max vasárba elviszed. Sokan csak essögyüjtönek használják.

Öntvényhegessztés nem olyan vészes mint itt elöttem leirják. Összetaknyolva is jo lessz nem vár el tölled senki profi varratot. Mondjuk szerintem egy egyszerü kád is tökéletes Jakuzzinak nem kell heggesztgetni. Elvégre gondolom pároddal használnád. Ketten meg ugy simán el lehet ugy férni. Mondjuk haverokkal már necces lenne! :D

törölt tag -gl
08-25-2015, 09:06 PM
Jaja két fõre gondoltam.
De hát ha így állok hozzá, hogy minél olcsóbban simán fóliával is meg tudnám csinálni. 4 ezerért egy akril kád sem drága, nem?
Barkácsolni szeretek, de most még a mûhelyem sincs kész (még épül) meg nem zárható. (lophatnak) szóval bizonytalan minden. hát majd kialakul.

törölt tag -gl
08-27-2015, 12:03 PM
Valaki tudna segíteni?
http://images.reblog.hu/uploads/blogs/4355/102862/post_102862_20121019114850.jpg
Egy ehhez hasonló lemezkandallóm van.
Sajnos pár hete véletlenül felborítottam, ezért eltört az üveg az elején.
A következõ a terv: a tescoban találtam 500 fokig hõálló félgömb alakú üvegkerámia tálat (kerámaiüveg, áttetszõ, tulajdonképpen ránézésre üveg) tûzálló.
Mivel a tál 1500, a kandallóüveg meg majdnem 5 ezer lenne, úgy gondoltam a tálat fogom beépíteni, láttam már hasonló megoldást:
http://i.ytimg.com/vi/cYxtNRKj1Es/maxresdefault.jpg
Na én olyan tálat találtam aminek nincs széle, így nem tudom belülrõl felfogatni.
Az a terv, hogy kívülrõl rögzítem.
Egyrészt nem tudom, hogy le tudok-e vágni a kb 2 millis vaslemezbõl akkora ívet (a kandalló ajtóból) hogy illeszkedjen a tál formájához. Másrészt kívülrõl úg gondoltam a rögzítést, hogy kör alakban tömítõzsinórt teszek a tál széle alá, majd 3-4 ponton körben, a lemezt átfúrva, valamiféle megoldással rögzítem.
Itt a klasszikus pici L alakú réz rögzítõelemekre gondoltam amit enyhén meghajlítok, hogy fogja a tálat, alá meg tömítõzsinór darabokat rakok.
http://www.pileg.cz/obrazky/145/100/spojka-pro-plotove-pole-l.jpg
A másik probléma, hogy a sarkokban 1-1 centi kilóg majd a négyzet alap miatt, így ott tömítenem kell azokat a réseket. Oda mit tudok tenni? Hegesztõm sajnos nincs. A legjobb lenne egy lapos gyûrû alakú alátétet vágni, vagy vágatni (akár lézerrel?) a tálnak, és arra helyezni rá.

Ja és igen:
A legcélszerûbb lenne esetemben négyzet alapú tálat használni, de sajnos nem találtam olyat abban a méretben amiben kéne (kb 25x25)
Talán még ez lenne jó, de ezek azt hiszem csak 300 fokig tûzállóak:
http://bolthely.hu/mebana/id/02330_Pyrex_2980_Uveg_sutotal_25_x25_cm

törölt tag -gl
08-27-2015, 12:14 PM
És így is bele kellene vágnom a kandallóajtó lemezébe, hogy belülrõl tudjam rögzíteni.

Buckalako
08-27-2015, 05:42 PM
Ha már másokkal is dolgoztatnod kell, akkor könnyen átléped az eredeti üveg árát...

törölt tag -gl
08-27-2015, 09:23 PM
Ha már másokkal is dolgoztatnod kell, akkor könnyen átléped az eredeti üveg árát...
Jó eséllyel meg tudom oldani magam is. Max vennem kéne dekopírfûrészhez valami jó minõségû fémvágó lapot. Múltkor vettem obisat, de ledarálta a vas a fogait.... Mindig úgy állok hozzá, hogy inkább szerszámra költök, mint szakemberre, vagy új dolog vásárlására, például egyszerûbb venni egy láncfûrészt, mint egy köbméter fát, ha van a kertben fa.

Erdõlelke-íjszelleme
08-29-2015, 09:13 AM
El fog repedni a tál a folyamatos, közvetlen hevítés miatt.

törölt tag -gl
08-29-2015, 11:53 AM
El fog repedni a tál a folyamatos, közvetlen hevítés miatt.

Lehet, bár a csávónak sem repedt el a kályháján, õ pyrex tálat használt
http://i.ytimg.com/vi/cYxtNRKj1Es/maxresdefault.jpg

Erdõlelke-íjszelleme
08-29-2015, 01:43 PM
Ennél kisebb - közvetlen - tûzzel is sikerült nekem. Tehát legjobb esetben is 50% az esélyed. :)

Buckalako
08-29-2015, 02:12 PM
Ha jól emlékszem, pont üveg a specialitása, csak ért hozzá :).

Törölt_fórumtag2
08-29-2015, 03:09 PM
Glassbox!

Csináld! Mûködni fog.

Buckalako
08-29-2015, 04:36 PM
Ötletes :)

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/2/7/0/2/BIG_0013152702.jpg

törölt tag -gl
08-29-2015, 05:21 PM
Ha jól emlékszem, pont üveg a specialitása, csak ért hozzá :).
Hõálló üvegekkel még nem kísérleteztem. Mire elkezdtem volna az egyetemen kirúgtak.
Újdonság, hogy a portás állítólag nem adhatja ki nekem a mûhely kulcsát. (soha egy porszemet nem loptam el onnan)

Törölt_fórumtag2
08-29-2015, 06:12 PM
Próba, szerencse. Kísérletezz, lehet, hogy bejön a dolog. Én is így szoktam csinálni.

törölt tag -gl
08-29-2015, 06:48 PM
Próba, szerencse. Kísérletezz, lehet, hogy bejön a dolog. Én is így szoktam csinálni.
OFF
Nagyon offtopic, de volt egy olyan elképzelésem, hogy az egész kandallótestet hõálló üvegbõl készítem el.
Kvarcüvegbõl tuti lenne, csak az drága, a boroszilikát üveg elvileg 500 fokig bírja, talán elrepedhet, talán nem.
A kerámiaüveg meg talán jó lenne de szintén nem elérhetõ a technológia, pedig nem lenne nagy ügy, csak annyi, hogy kagyló szerû formákat kellene belõle kialakítani amit utólag összeillesztek. Amire még gondoltam az a nagyobb méretû kavicsok felszeletelése, ezzel elért átvilágító hatás. Az tuti "kvarcüveg"
De valószínûleg ebbõl sem lesz semmi, az egyetemen például "ceruzatartó" volt a nagy félévi feladat.... de ahogy írtam, már nem hivatalosan de szinte be sem engednek a mûhelybe. Ugyanígy járt egy mûhelytanár is, aki konkrétan "ingyen" tatarozta az egész mûhelyet, cserébe valamiféle hálát és hosszútávú munkalehetõséget várt. Furcsa dolgokat mondott személyesen.... Csak azok alapján amiket tudott és mondott, börtönbe lehetne záratni sikkasztásért és egyéb dolgokért az egész vezetõséget.
ON

Pityubá
10-29-2015, 10:52 PM
Házilag barkácsolható, jellátó szemüveg. :D

Akár el is tudnám készíteni, de nem teszem mert csak addíg lát ameddig az infra LED 1-5 méterig világít.
http://www.ehow.com/how_5625485_make-cheap-thermal-goggles.html#page=4

http://img-aws.ehowcdn.com/640/cme/photography.prod.demandstudios.com/861b0eec-bddb-481e-9fb6-34eee7bc6d5f.jpg

st.jimmy
10-30-2015, 09:43 PM
érdekes technika:
https://www.youtube.com/watch?v=KC_9PETuc08

Pityubá
10-31-2015, 12:37 AM
érdekes technika:
https://www.youtube.com/watch?v=KC_9PETuc08
Kicsit tovább néztem a videókat, és általam ismert akkumulátorral történõ hegesztést találtam.

https://www.youtube.com/watch?v=PV5oLPLUzrM

fater.lajos
11-01-2015, 04:27 PM
Sorba kötött 12 voltosak? Akkor ez 24 volt. Hányas pálcát és mennyi ideig bír a két akku szerinted?

Pityubá
11-01-2015, 09:33 PM
Sorba kötött 12 voltosak? Akkor ez 24 volt. Hányas pálcát és mennyi ideig bír a két akku szerinted?
Háát ezeket a kérdéseket a videón látható fiatalembernek kellene feltenni, tán konkrétabb választ is tudna adni reá. ;)
Videón látva a rövid ideig tartó hegesztést, tán annyit ki kell néki bírni, legalábbis a videó készítõjének sikerült.
Illetve ha kipróbálnád és megosztanád vélünk a tapasztalataidat tán okosabbak lennénk.

Warior
01-24-2016, 07:08 AM
Sziasztok!
Böngészés közben találtam a következõt:

Favágás kicsit másképp

http://giphy.com/gifs/3o6UBm09y4TbPhRhD2

mmilan21
01-24-2016, 02:26 PM
Sziasztok!
Böngészés közben találtam a következõt:

Favágás kicsit másképp

http://giphy.com/gifs/3o6UBm09y4TbPhRhD2

A bicikli alapú lábhajtásos technikákban én is látok fantáziát. Nem mellesleg ötletes megoldás. :thumbup
Az ember lába valószínûleg tovább bírja az ilyesfajta terhelést mint a keze és kényelmesebb is ülve dolgozni.

mossberg-operator
01-27-2016, 07:19 AM
https://www.facebook.com/maria.zabolotskaya/videos/1001088459963991/

mmilan21
01-27-2016, 03:20 PM
https://www.facebook.com/maria.zabolotskaya/videos/1001088459963991/
Ultralight a javából.

Van is itthon egy tekercs raklapos áru csomagoló fólia hozzá. :thumbup

mmilan21
04-17-2016, 07:31 AM
Mostanában inkább csak passzívan fórumozok, de közben nem állt meg az élet:
7104

Elkészült 3db virággyûjtõ fésû elsõsorban kamillaszedés céljából.

Az alapanyagok:
-Az tavaly vásárolt gáztûzhely csomagolásának merevítõ fái. (Ez nehezen reped és sorja mentes alapból.)
-Régi szelelõ rosta maradék perforált lemezanyag.
-Szögek.
-Fehér sziloplaszt tömítõanyag a stabil fogáshoz és a hézagok kitöltéséhez.

A fogak ki vannak hegyezve és a fogak tövénél gömb reszelõvel egy felfutó részeket alakítottam ki.

varég
04-17-2016, 08:16 AM
Mostanában inkább csak passzívan fórumozok, de közben nem állt meg az élet:
7104

Elkészült 3db virággyûjtõ fésû elsõsorban kamillaszedés céljából.

Az alapanyagok:
-Az tavaly vásárolt gáztûzhely csomagolásának merevítõ fái. (Ez nehezen reped és sorja mentes alapból.)
-Régi szelelõ rosta maradék perforált lemezanyag.
-Szögek.
-Fehér sziloplaszt tömítõanyag a stabil fogáshoz és a hézagok kitöltéséhez.

A fogak ki vannak hegyezve és a fogak tövénél gömb reszelõvel egy felfutó részeket alakítottam ki.
Ilyesmivel szedik a bogyós gyümölcsöket is...(áfonya, ribizke, ilyesmi ) :)

mmilan21
04-17-2016, 10:56 AM
Ilyesmivel szedik a bogyós gyümölcsöket is...(áfonya, ribizke, ilyesmi ) :)

Igen, részben onnan jött az ötlet, illetve hogy jelenleg is használnak kamillaszedésre ehhez hasonló fésûket.
Az sem utolsó hogy sokkal gyorsabban lehet így szüretelni.

raktaros
12-08-2016, 03:46 PM
Néhány Stihl géphez szervizdoksi: http://www.lancfuresz.gportal.hu/gindex.php?pg=36177146&stid=56860

fater.lajos
03-26-2017, 05:06 PM
Ezt ma délután találtam: http://oldtimer.ezermester.hu/
Az akkori csóreszben az emberek nagyon találékonyak voltak. Kellõ kritikával és aktualizálással sok hasznos ötlet van itt. Lövészárok rádiótól alapvetõ munkamódszerekig minden...

Sergeant
07-04-2017, 05:29 PM
80738074
Konyha vakolás, ablak helyére üvegajtó, glettelés, csiszolás.
Következik az aljzat kiegyenlítés, burkolás, konyhabútor összerakás.
A szimpatikus fiatalember én vagyok. :D

Sergeant
07-13-2017, 05:47 PM
8080
Aljzatkiegyenlítés. Azóta már kész. :)
Szombaton megyünk a követ megvenni. Elõtte még festés.

Önterülõ volt az aljzatkiegyenlítõ. Kötelezném õket, hogy a továbbiakban ne írhassák rá. :duhos:
Felhasználói leírás : húzzuk le fém simítóval, majd szöges hengerrel gurigázzuk át a légbuborékok miatt.
Mivan?! :eek:

TMIB
07-13-2017, 07:17 PM
Én a teraszt fesegettem, de elég nehéz ügy, hogy állandóan esik az esõ.

Rozsomák
07-14-2017, 01:08 PM
Az a panoráma! :D

Sergeant
07-14-2017, 09:39 PM
Az a panoráma! :D

Igen, hegytetõ. :D

Sergeant
07-20-2017, 02:40 AM
8096
Alakul! :D

raktaros
07-20-2017, 08:05 AM
8096
Alakul! :D

Én a múlt héten csináltam, hát nem az én türelmemnek való :)

Sergeant
07-20-2017, 08:54 PM
Már a fugázás is kész. :)
Következõ lépés az álmennyezet cseréje...

Sergeant
07-22-2017, 07:41 PM
80988099
Összeraktam! Haladunk. :)

raktaros
07-23-2017, 12:38 PM
Szépen alakul :thumbup

Sergeant
08-15-2017, 07:29 PM
8117
Félig belakva, de már használatban. :D

fater.lajos
08-16-2017, 07:28 AM
Nagyon szép lett! Legyen örömetek benne!

Sergeant
08-16-2017, 08:39 AM
Nagyon szép lett! Legyen örömetek benne!

Köszi!

Dream_walker
08-17-2017, 07:18 AM
Nem semmi teljesítmény, gratulálok!

Sergeant
08-17-2017, 03:01 PM
Nem semmi teljesítmény, gratulálok!

Köszönöm!
Fõleg úgy, hogy nem vagyok sem kõmûves, sem burkoló, sem asztalos, sem festõ, sem víz-gáz szerelõ, sem villanyász.. . :D

Alpha
08-17-2017, 03:09 PM
Köszönöm!
Fõleg úgy, hogy nem vagyok sem kõmûves, sem burkoló, sem asztalos, sem festõ, sem víz-gáz szerelõ, sem villanyász.. . :D

És így sporoltál egy pár száz ezredest...
Le a kalappal, ez tényleg szép teljesítmény!

Sergeant
08-17-2017, 04:49 PM
És így sporoltál egy pár száz ezredest...
Le a kalappal, ez tényleg szép teljesítmény!

Köszönöm!
Amit megspóroltunk a munkadíjon, azon minõségibb anyagokat tudtunk venni.
A járólap és a csempe közel 1cm vastag. A durvább fizikai behatásoknak is ellen kell állnia.
Még a mennyezeti szegélyeket kell feltennem, utána elkezdünk keresgélni polcrendszert a másik oldalra, esetleg lenyitható asztalokkal kombinálva.
A következõ projekt a kandalló felújítása és a fürdõszoba átalakítása. Szeptemberben be kell fejeznem. Utána jön a nappali, ha majd hûvösebb lesz, akkor a tetõtér kerül sorra.
Most, hóvégéig bevállalok minden sz@r melót, hogy legyen zseton mindenre. :)

Dream_walker
08-18-2017, 06:49 AM
Köszönöm!

De így sokkal jobb érzés megcsinálni, mint ha az lennél :) Nekem legalábbis így volt :)

Sergeant
10-08-2017, 10:34 AM
Eljött a kandalló átépítésének ideje.
Utolsó pillanatra halasztottam, így alakult.
Egyelõre még nem kell fûtenünk, a házunk tartja a meleget.
8212
A szétverés folyamatában. :-)
Ez a két fajta kõ lesz az új burkolat.
8213

Sergeant
10-17-2017, 06:30 PM
8225
Eltelt a második hétvége is...

fater.lajos
10-19-2017, 08:07 AM
Amilyen szép lett, annyi meleget is adjon nektek!
Gratulálok a munkádhoz!

Sergeant
10-19-2017, 02:30 PM
Köszönöm. Azért még pár hétvége rámegy, amíg teljesen elkészül.
Most jött meg a huzatfokozó szélkakas is a kéményre.
Holnap akartam feltenni, de közbejött egy sürgõs munka.

TMIB
10-23-2017, 09:20 AM
Nem semmi masina. Ezzel biztosan élvezet a fa-aprítás. :D

https://www.youtube.com/watch?v=SyQ95_0Wek8

Sergeant
10-23-2017, 10:53 AM
Tegnap felraktam a huzatfokozó szélkakast. Valójában inkább szélforgó lenne a kézenfekvõ elnevezése.
A 21 fokú létra tetején egyensúlyozva a másfél méter hosszú, vastagfalú, dögnehéz csõvel.
Sikerült, mostmár nyugodtan várhatjuk a szokásos õszi, többnapos szélviharokat.

Sergeant
10-09-2019, 02:49 PM
8557
Idén újragondolva! :)
Az élet maga a változás.

Laci
10-09-2019, 05:54 PM
Tegnap felraktam a huzatfokozó szélkakast. Valójában inkább szélforgó lenne a kézenfekvõ elnevezése.
A 21 fokú létra tetején egyensúlyozva a másfél méter hosszú, vastagfalú, dögnehéz csõvel.
Sikerült, mostmár nyugodtan várhatjuk a szokásos õszi, többnapos szélviharokat.

Tennél ide képet , hogy milyen ?

Sergeant
10-10-2019, 06:18 AM
8558
Végtelenül egyszerû szerkezet, de nagyon hasznos.

Sergeant
10-10-2019, 06:20 AM
http://www.oneromu.hu/termekeink/kalyha-kandallo-tartozekok-szelkakas-esovedo-37545/szelkakas-fekete-120-mm/252680/
Itt az adatlapja. Ha jól emlékszem, én is innen rendeltem.
Nem egy nagy összeg, de szeles idõben hatékony segítség.

Laci
10-10-2019, 11:55 AM
Köszi

st.jimmy
01-05-2020, 01:18 PM
Sziasztok!

Egy csináld magad ötlet jutott eszembe, ami lehet, hogy keveseket érint/érdekel, de azért megírom.

Az ihlet: áll egy üres pezsgõsüveg konyhapultomon.

A pezsgõsüveg jól bírja a nyomást, nem tudom, hogy mennyire, de állíttólag a pezsgõ 6,2 baron van, szóval az üveg szerintem bír 10-et legalább, ha nem sokkal többet. A nyaka ugye a drótozást elõsegíti...

Szóval az ötlet, hogy nem túl magas nyomást lehetne benne tárolni... Ami ugye nem izgalmas, amíg egy pezsgõsüveged van. (kivéve, ha repeszgránátot akarsz belõle csinálni) De egy hosszú és sok nyúlfarknyi vascsõvel + fúró, flex, heggesztõ, drót meg számos pezsgõsüveggel egy összességében igen nagy kapacitású stacionárius nyomástartó edényt lehet szerkeszteni, minimális költségbõl, viszonylag sok élõmunkával.

Ami a hátránya, hogy macerás, ami az elõnye, olcsó és hasznos lehet. Illetve van még egy nagy elõny: baromira megtanulsz heggeszteni a végére. Nyilvánvaló, hogy drága huzallal nem éri meg, salakos pálcával meg légzáró heggesztést csinálni nem annyira triviális. Ha nem forgattad készség szintjén a flexet, akkor azzal is nagyon jó leszel a végére :D

Jó barkácsolást, ha valakinek ez érdekes projekt!

varég
01-05-2020, 06:16 PM
Sziasztok!

Egy csináld magad ötlet jutott eszembe, ami lehet, hogy keveseket érint/érdekel, de azért megírom.

Az ihlet: áll egy üres pezsgõsüveg konyhapultomon.

A pezsgõsüveg jól bírja a nyomást, nem tudom, hogy mennyire, de állíttólag a pezsgõ 6,2 baron van, szóval az üveg szerintem bír 10-et legalább, ha nem sokkal többet. A nyaka ugye a drótozást elõsegíti...

Szóval az ötlet, hogy nem túl magas nyomást lehetne benne tárolni... Ami ugye nem izgalmas, amíg egy pezsgõsüveged van. (kivéve, ha repeszgránátot akarsz belõle csinálni) De egy hosszú és sok nyúlfarknyi vascsõvel + fúró, flex, heggesztõ, drót meg számos pezsgõsüveggel egy összességében igen nagy kapacitású stacionárius nyomástartó edényt lehet szerkeszteni, minimális költségbõl, viszonylag sok élõmunkával.

Ami a hátránya, hogy macerás, ami az elõnye, olcsó és hasznos lehet. Illetve van még egy nagy elõny: baromira megtanulsz heggeszteni a végére. Nyilvánvaló, hogy drága huzallal nem éri meg, salakos pálcával meg légzáró heggesztést csinálni nem annyira triviális. Ha nem forgattad készség szintjén a flexet, akkor azzal is nagyon jó leszel a végére :D

Jó barkácsolást, ha valakinek ez érdekes projekt!

Pezsgõs üveggel nem kókányolnék, inkább a gázpalackokkal/tartályokkal kísérleteznék, mert azok minõsítettek, tehát pl. egy 5Bar-os névleges nyomásra tervezett palackot 10Bar körül tesztelnek...

Fizikálisan szerintem jobb egy palack, ami 20 literes, mint 20Db literes üveg...(kisebb hely, kevesebb hibaforrás...

Mondjuk kérdés, mit akarnál tárolni benne...

st.jimmy
01-07-2020, 01:22 PM
igen, tkp ez egy szar ötlet, teljesen valószínûtlen, hogy egyszer ez legyen a legjobb megoldás bármilyen problémára

annyi oka lehet megcsinálni egy embernek, hogy lehetséges és nem 100% haszontalan a végeredmény

GaborV
01-13-2020, 08:15 PM
Támadt egy ötletem, de kikérném a véleményt, mielõtt nekivágok:
Ha a kerékpár külsõ gumijának belsejét bevonnám 2 réteg ducttape-vel akkor a belsõt megvédené egy csomó mindentõl és sokkal defektállóbb lenne a bicó.
Kérdéses viszont, hogy mennyivel lesz nehezebb tekerni.:confused:

Al Bundy
01-13-2020, 11:10 PM
Szerintem tekerni nem lesz nehezebb, viszont a centirozast ronthatja Ami a kormany csapagy terheleset megnovelheti. Plusz a duct tape kidorzsolheti a belsot Ami azert fog lereszteni. Ha mar ilyet akarsz csinslni, lehet defekt Allo kulso gumit kapni a biciklikre. Kevlar betet van a kulsoben, a szog sem megy at Rajta. Az arat sajnos nem tudom, de mar nem olyan ritka. Szerintem barmelyik jobb kerekpar boltban meg tudjak mondani.

Dream_walker
01-14-2020, 06:41 AM
Ez a szivacsbetétes bicikligumi:

https://air-fom.com

Ez itt kísérletinek tûnik, autóra meg munkagépre viszont már jó ideje gyárt ugyanilyent a michelin:
https://www.boredpanda.com/airless-flat-free-tire-bike-nexo/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

bel
01-14-2020, 08:34 AM
Szia,

Ha van otthon hasznalhatatlan kerekper kulso gumid, akkor erdemes lehet elvegezni egy tesztet:
-a rossz gumit mekkora erovel tudod kiszurni?
-a dupla ductape-t mekkora erovel tudod kiszurni?

Ha ugyanakkora, akkor mar megeri megcsinalni, hiszen megduplazod az erejet a ragasztassal; de ha sokkal konnyebb a ductape-t atszurni, akkor sok haszna nincs.

Bel

cattaro
01-14-2020, 07:19 PM
Szia,

Ha van otthon hasznalhatatlan kerekper kulso gumid, akkor erdemes lehet elvegezni egy tesztet:
-a rossz gumit mekkora erovel tudod kiszurni?
-a dupla ductape-t mekkora erovel tudod kiszurni?

Ha ugyanakkora, akkor mar megeri megcsinalni, hiszen megduplazod az erejet a ragasztassal; de ha sokkal konnyebb a ductape-t atszurni, akkor sok haszna nincs.

Bel

A duct tape szerintem teljesen alkalmatlan szúrás elleni védelemre, hiszen egy sima ragasztószalag textilhálóval erõsítve, ami csak a szakadás elleni védelmet erõsíti. Szúrás esetén kb. annyit ér, mint a sima szigetelõszalag.

st.jimmy
01-15-2020, 10:45 PM
defektálló gumik drágák, de lehet kapni szalagot erre a célra asszem, talán az barátságosabb... én a gumit venném, amelyiknek a legjobb az értékelése

igazából a "nehezebb tekerni" az úgy jön össze, hogy minden tömeg amit egy biciklin spórolsz, számít, de a kerekeken jobban számít, mert azok forognak, amikor gyorsítasz nagyobb tehetetlenséget kell legyõzni, de azt nem igazán fogod visszanyerni

országútisok grammoznak mindig, azt mondják a legjobb befektetés a könnyû gumi, de õk szeretnek defektet szerelni, eljutni a-ból b-be nem számít ez olyan sokat

kacsaszalag tényleg nem a legjobb valszeg

TMIB
01-16-2020, 12:47 AM
Defekt ellen. :thumbup

http://oldbike.eu/wp-content/uploads/2014/05/WW1-Germasn-Bicycle-Victoria-Springwheel-09.jpg

Al Bundy
01-16-2020, 02:51 AM
Na ez hogy razhatott

coco
01-17-2020, 11:46 AM
Ráadásul így hordani a seprûnyelet :confused:

coco
01-17-2020, 11:59 AM
Gondolom, másban is felmerült az üdítõs- vagy sörösdobozok nyitófüleibõl készített láncing ötlete. Kipróbálta már valamelyikõtök, esetleg olvasott olyan tesztrõl, amely a védelmi képességeit vizsgálta mondjuk késszúrás ellen? Konkrét kísérlet érdekelne.

TMIB
01-17-2020, 12:18 PM
A szúrásálló-mellényes topicban biztosan esett szó már hasonlóról. :beer:

st.jimmy
01-17-2020, 01:17 PM
Defekt ellen. :thumbup

http://oldbike.eu/wp-content/uploads/2014/05/WW1-Germasn-Bicycle-Victoria-Springwheel-09.jpg

nagyon komoly :O

st.jimmy
01-17-2020, 01:19 PM
Gondolom, másban is felmerült az üdítõs- vagy sörösdobozok nyitófüleibõl készített láncing ötlete. Kipróbálta már valamelyikõtök, esetleg olvasott olyan tesztrõl, amely a védelmi képességeit vizsgálta mondjuk késszúrás ellen? Konkrét kísérlet érdekelne.

sajnálom, csak ideböfögöm a véleményem, amiben azért van mechanikai érzék és láncingekkel kapcsolatos tapasztalat és utánaolvasás:

szúrás ellen a védelme közelíti a kötött pulcsiét

darxide21
01-18-2020, 07:25 AM
Kislányommal gyûjtjük õket, de inkább kistáska, vagy valami ilyesmi lesz belõle. :)

Ihasz Laci
08-13-2020, 06:14 PM
Legutobbi alkotasom egy kis turabalta.
Konnyu 300g sulyu a feje, 40 cm hosszu kezzel faragottbukkfa nyel, sajat elezes.

Latest creation:)
Handy little camping hatchet, 300g head, 40cm shaft, made in germany, restored by me.
.
.
.
#axe #hatchet #bushcraftaxe #woodworking #woodcarving #balta #tools
https://www.instagram.com/p/CD1s_oMjYTX/?igshid=1op1dvb533a82

P. Dude
08-13-2020, 07:13 PM
És szép is! :thumbup

Ihasz Laci
08-14-2020, 08:51 AM
És szép is! :thumbup

Koszi 👍

Ihasz Laci
08-23-2020, 07:25 AM
Balta nyel erdekesseg.

Nem sajat otlet, ugy lattam.
Bolti baltanyel tuningolas, ez a nyel viszonylag normalis volt de teljesen lapos, semmi kiszelesedes a nyel vegen ami a biztos fogast segitene.
Ezert erre a nyelre felragasztottam 2 markolat panelt es ugy faragtam formara.
Igy az egyszeru bolti nyel is hasznalhato lesz.

New forest axe is ready, this one has cherry wood palm swell scales on the shaft and cherry wooden wedge.
.
.
.
#axe #handmade #bushcraftaxe #woodworking #handtools #bushcraft #forestaxe #woodtools
https://www.instagram.com/p/CEM-7NyjtVO/?igshid=1k0rvueut6u6m

Ihasz Laci
09-10-2020, 02:57 PM
Az elozo otletet ujra kiprobaltam egy masik baltan, ez szerintem jobban sikkerult mint az elozo.

Latest axe i restored.
Fully hand carved handle made from beech, the wedge is cherry, the palm swells are from a pallet, don't know what sort of wood.
Hand grind edge, razor sharp. Perfect for bushcraft, camping or any outdoors activities.
.
.
.
#axe #bushcraftaxe #hatchet #handmade #diy #bushcraft #handtools #woodtools #carvingaxe #woodcarving #woodworking #axehandle
https://www.instagram.com/p/CE9IDMwj_E4/?igshid=1v6j4ss1svfrr

P. Dude
09-10-2020, 03:15 PM
De szép ez is!

Jó látni, amikor valaki értéket teremt. :thumbup

Ihasz Laci
09-10-2020, 03:52 PM
De szép ez is!

Jó látni, amikor valaki értéket teremt. :thumbup

Koszi szepen, ez jol esett!
Ha mar elarasztanak minket az olcso szarokkal legalabb kihozom beloluk a maximumot amit csak tudok.

Ihasz Laci
10-16-2020, 04:12 PM
Elkeszult a legutobbi darab is.

Ez mar nem balta hanem egy kicsi fejsze, sulya merete is tulmegy azon a hataron, hogy baltakent kenyelmesen lehessen hasznalni.
Ez a darab mar a ketkezes hasznalatra lett kialakitva.
1kg-os kent tipusu fej, 54cm hosszu koris fa nyel, igazi vadallat:)

https://www.instagram.com/p/CGaQW3ljr_Y/?igshid=mwav9zbpycv4

P. Dude
10-16-2020, 04:39 PM
Ajj, de mennyire jól néz ki!! :thumbup

És mennyibe kerül?

Ihasz Laci
10-16-2020, 04:43 PM
Ajj, de mennyire jól néz ki!! :thumbup

És mennyibe kerül?

Koszi szepen!

Meg nem gondolkodtam az aron, ez kicsit dragabb lesz mert a fa is meg a balta fej is sokba kerult, valahol a 70-80 font korul lesz szerintem.

Ihasz Laci
05-27-2021, 07:43 PM
https://youtu.be/UOZA4YunEQo

Ez egy ilyen haz koruli csinald magad akcio

Ihasz Laci
11-09-2021, 03:46 PM
9089

9090

9091

Kaptam ajandekbe egy szep darab szil fa deszkat, pont eleg szeles szek ulokenek.
Ez a darab is abbol keszult. Szil fa uloke, koris labak, fekete dio ekek. Teljesen kezzel keszult, hagyomanyos szerszamokkal, semmi erogep.

Ihasz Laci
12-10-2021, 10:38 AM
9111

9112

9113

9114

9115

Kis betekintes a muhelybe. Ezek az utolso baltak erre az evre. Van kozottuk 2 amik kimondottan erdekesek.
1 John Riley fej ami eleg ritka manapsag, ugyhogy annak nagyon orulok, foleg, hogy egy jo alkapotut sikerult talalnom. Ehhez meg nincs nyel de egy egyenes, 38-40 cm hosszu nyelet tervezek hozza, amolyan tabori, bushcraft balta lesz belole.
A masik egy enyhen atkoszorult Eagel edge tools fej amibol egy erdei balta, kis fejsze lesz, ehhez egy 50cm hosszu nyel lesz aminek az un ozlab forma a neve.

A masik 2 nemet, rajna videki fejforma, ezek farago baltak lesznek. Amit lathattok az egyik nyelen az a ragasztott markolat panel. Nem csak funcioja van de diszitesnek is szep.

Szoval ezekkel toltom a szabad idom mostansag.