View Full Version : Járművek
zukajev
03-23-2013, 05:02 PM
Ki milyen jármûben tudna gondolkodni egy összeomlás utáni világban?
Én hármat tudnék elképzelni
1 simson
2 lada niva
3 trabant 601
ezek mind olyan jármûvek ami egyszerûen szerelhetõ, suftniban barkácsolható. a trabi meg emp álló is :)
(ha nem jó helyen nyitottam a témát akkor bocsi)
Én egy ilyet el tudnék képzelni.
http://www.sportsmobile.com/sections/4x4/sports-4x4/4x4ford_bw1.jpg
Nagy utastér. Tele lehet pakolni, mert minden elfér hátul. 4x4 összkerékmeghajtás. Vastag és recézett gumik. A tetejére is lehet dolgokat tenni, fel is lehet mászni rá. :cool:
Don't Panic
03-23-2013, 05:56 PM
Remek ötlet volt ez a topic zukajev!:thumbup
Jó irány, hogy viszonylag kis fogyasztású és házilag is szerelhetõ gépeken gondolkodsz.
Viszont tipikus mai beállítottság, hogy csak motorizált jármûvekre szûkíted az opciókat.
Persze gyorsabbak, mint a ló, öszvér, szamár, tehén, bivaly vagy egy hegyikerékpár. De, mi van ha kifogy a nafta? Mert lehet, hogy a gebasz pont egy olajválságból fog fakadni, mint '73-ban. Gondolom még emlékszel, hogy mi történt ennek hatására Amcsiban!
A másik dolog a jószágokkal és a hegyikerékpárral kapcsolatban a nagyobb mobilitás. Kétlem, hogy motorral vagy Trabival elmész ott, ahol egy ló.
Ez mellett a védelem és a szállítás lehetõsége is sovány a Simón pl.
Valamint zajosak.
De, ha már mindenféleképpen ilyen eszközökben gondolkodunk, akkor inkább egy régebbi crossmotor. 250-es elég. Egy nagyon jó hangtompítóval.
Vagy egy quad (http://www.hondanews.com/channels/powersports-atv-utility-fourtrax-foreman-rubicon-gpscape-images/photos/2007-honda-fourtrax-foreman-rubicon-gps).
Vagy egy öreg VW Transporter T3 Syncro...még a sima dízelmotorral. Nem ezekkel a modern sz***-kal, amiket nem lehet szerelni otthon. Erõsített és magasított (vagy állítható) futómûvet alá, terepgumikkal, gallytörõkkel, csörlõ elõre hátra, grillrácsok az ablakra, tetõcsomagtartó, belülrõl az utastérbe kazánlemezborítás (kis kaliber vagy lágyólom mag ellen több, mint a semmi), fejsze, lapát, stb. Békeidõben vadászautónak jó és nem így nem feltûnõ.
Olcsó, család is elfér benne, akár aludni is lehet hátul, vagy polcokat betenni a tiplizõs felszerelésnek és nem eszik többet, mint a Niva. Valami hasonló:
43
Túlélõ: Értem én az amcsi gondolkodásmódot, de az a jószág mennyit zabál százon? 8 gallont? Plusz az öreg járgányok nem annyira vonzák a niggákat.
LOW PROFILE!
Don't Panic
03-23-2013, 06:14 PM
A lovat és egyéb lábas jószágot meg is lehet enni, ha minden kötél szakad. Erre mondta egy eszkimó, anno amikor expedíciós tagok megkérdezték, hogy miért nem váltja le a kutyaszánját motorosszánra, hogy: "Próbáltál te már karburátort enni?"
raktaros
03-23-2013, 06:15 PM
Nagy utastér. Tele lehet pakolni, mert minden elfér hátul. 4x4 összkerékmeghajtás. Vastag és recézett gumik. A tetejére is lehet dolgokat tenni, fel is lehet mászni rá. :cool:
Ez olyan viharvadászos autó :)
raktaros
03-23-2013, 06:25 PM
R
Vagy egy öreg VW Transporter T3 Syncro...még a sima dízelmotorral. Nem ezekkel a modern sz***-kal, amiket nem lehet szerelni otthon.
Én is sima szívódízelre szavaznék. Abba bárhonnan származó gázolajat tankoltam, észre sem vettem a különbséget.
Van aki étolajjal jár. (más: volt generátorhibám otthonról 100km távolságra, még hazaértem vele. Pedig már szinte teljesen lemerült az akku. Indexek sem mûködtek, a töltéshibára figyelmeztetõ lápa sem világított már, de a motor ment :) ).
Sajnos le kellett cserélnem, most egy CR turbódízel van.
Na múltkor ebbe 9 hónapos gázolajat tettem a "túlélõs készletbõl", hogy friss anyagot tárazzak be helyette.
Máris nehezebben indult, egyenetlen alapjárat...
raktaros
03-23-2013, 06:27 PM
Úgyhogy most baj esetére normálisabb hegyibicaj van utánfutóval :).
Don't Panic
03-23-2013, 07:28 PM
Autószerelõ ismerõsöm tanácsolta azt, hogyha valami igazán megbízhatót szeretnék, akkor '92-es évjárat elõtti jószágot vegyek, mert azóta már a kocsikat is négy évre rakják össze (teljesen mindegy milyen márka és hány millió). Plusz szerelhetetlenek - házilag.
zukajev
03-23-2013, 09:42 PM
A t3 syncro nagyon jó választás lenne aki arra voksol, kiskölyok koromban mikor bejöttek apám vett egyet.
Hát télen hóban szántásban kergettük vele a rókát...
egyszer egy ífát húzott ki az árokból, jó, nem beleborul csak elakadt de így is teljesítmény :)
A trabit ne becsülje le senki, jó gumikkal, kenterbever jópár terepjárót, és mivel kétütemû minden sz*al elmegy :)
(kis off ha jol tudom azért olyan pöpec a motorja mert az eredeti variáns a 2. vh-s u-boatokon volt generátor és marad egy csomó a hábou után így kitalálták hogy beteszik egy autóba, lehet hülyeség de igy hallottam)
zukajev
03-23-2013, 09:45 PM
De az igazi lenne egy UAZ régi szívós merci motorral, na az a csótányokat is túlélné :)
Az élõjószággal az a bajom, hogy tartok a lovaktól, nem tudom mért, de sosem voltunk haverok, egy csacsi sokkal szimpatikusabb :)
És egy kis niva dicséret: az enyém 1,7 es 2000-es évjárat, olyan 8-12 körül eszik terep függõen, nem több ez mint akár egy hi-luxé vagy l200-é, amikor trakror kellett mindíg én voltal a bal..., az alkatrész árak hozzá vicc kategória (pl.: egy vadi új hûtõ, orosz, 15ezer, kerékcsapágy 1500 meg ilyenek )
Összesítve egy nagyon jó terepadottságú autó, olcsó alkatrészekkel, jó választás.
hátránya, mindíg van valami kissebb, néha nagyobb baja :(
Don't Panic
03-23-2013, 10:14 PM
Félre ne érts! Semmi bajom a Nivával. Sõt! Állat terepgumikkal és a rövid tengelytávnak köszönhetõen nagyon jó adottságai vannak és nehezebben ül fel, mint mondjuk a hosszú Humvee. A T3-at azért hoztam fel, mert szintén olcsó és jó. Viszont a raktérben ki lehet alakítani fekvõhelyeket, alattuk tárolórekeszeket, felettük hálós polcokat, stb. és még ha valaki nem is tesz bele lemezelést 5 centis kõzetgyapottal meg rétegelt falemezborítással nagyon komfortossá és jól szigeteltté lehet tenni kis pénzbõl. Aztán már akármire meg bármire...
zukajev
03-24-2013, 12:56 PM
Igazat adok! Ismert is ilyet csak az nem öszkerekes volt.
Chupakabra
03-24-2013, 01:07 PM
Na jó de mire kell a jármû? Mikor kell elhagyni a jól berendezett otthonunkat, fõleg ha némiképp fel is szereltük amivel kell?
Aztán amikor tényleg el kellene húzni, akkor lesz kijárási tilalom, és zárja le a katonaság az utakat és állít le mindenkit az ellenõrzõ pontokon.
Errefelé a Bükk-hegység elég jó rejtekhelynek tûnik, pedig nem az.
Az ember nem tud úgy elmenni a világ végére hogy valakivel okvetlenül ne találkozzon. A tények azt mutatják hogy minél messzebb megyünk egy lakott helytõl, annál közelebb jutunk egy másikhoz.
A második világháború idején a Bükk minden részében, kivétel nélkül katonák voltak, errõl tanúskodik a sok légvédelmi lõállás maradványa, amelyeket látótávolságban létesítettek. Elbújni ott ahol ennyi ember van, lehetetlen.
Nem azt mondom hogy ez legközelebb is így lenne, de az ziher hogy a városokat lezárnák és megakadályoznának vele mindenféle menekülést.
Chupakabra
03-24-2013, 01:10 PM
Legfeljebb akkor lenne értelme elhúzni a csíkot, ha van valamilyen még jobban berendezett "harcálláspont" amely felderíthetetlen az erdõt hivatásszerûen ismerõk, gondozók részére. Barlang? A barlangászok mindet jobban ismerik, biztos vagyok benne hogy az összes tele lenne mikorra eszünkbe jutna elfoglalni.
zukajev
03-24-2013, 02:09 PM
Én nem is menekülésre gondoltam elsõsorben, de elõfordulhat, hogy el kell menni felszerelésért, vagy messzebb kell menned a tüzelõért, vagy gyorsan el kell jutni a-ból b-be. sokmindenre jól jöhet egy jármû.
Egyszer olvastam valahol, hogy a Vietnámi háború idelyén az amik szétbombáztak minden utánpótlás vonalat, de nem számoltak arra hogy a vietkongnak van csoda szállító jármûve, bambusz vázat kötöttek a biciklikre így akár 2-3 mázsa hadi anyagot is tudtak vinni vele egy "macsétával" vágott ösvényen.
Tehát nam árt ha van egy jó öreg elnyûhetetlen csepel bicaj is otthon :)
Locomotiv
03-24-2013, 08:59 PM
Nem biztos, hogy hülyeség amit hallottál, mert pl. az IFA sem teherautónak készült eredetileg, hanem rakétaszállítónak. Visszatérve a témához, cél szentesíti az eszközt. Nem mindegy, hogy mire kell a jármû. Ha csak vadászni gyülytögetni jár az ember a közeli mezõre erdõbe akkor jó a ló az öszvér vagy kerékpár is. A motoros jármû hangos is és üzemanyagot is fogyaszt ami gebasz esetén aranyárban lesz. Viszont ha menekülõre kell fogni és fõleg a családdal akkor egy szívódiesel kisbusz, lehetõleg 2000 elõtti. A legtöbb a nyers növényi olajtól a fáradt motorolajig mindennel megy és rengeteget lehet bele pakolni és "sátornak" sem utolsó
Don't Panic
03-24-2013, 09:07 PM
Chupakabra: Ne felejtsd el, hogy a város elhagyása nélkül is szükséged lehet egy ilyen jármûre. Csak emlékezz '56-ra meg a forradalmárokra a körbezárt Budapest utcáin. Sebesültszállítás, riadólánc, gyors helyváltoztatás, átcsoportosítás...soroljam még?
De, ha csak abba belegondolsz, hogy mennyi gyalog Kõbányáról Szentendrére kimenni mondjuk a rokonokhoz meg egy crossmotorral, Nivával, vagy T3-sal -mégha tegyük fel dugó is van...
Chupakabra
03-24-2013, 10:43 PM
Ez így igaz. Ha csak közlekedni kell, akkor egy enduró motorra szavazok. Azzal bárhova el lehet menni. Tulképpen némi csomaggal is el lehet látni. Pl forgalmi akadályok között, gépkocsik elõl lezárt területeken keresztül, stb.
nomad
03-25-2013, 04:57 AM
Háború után a falisi cserebere fontos jármûve volt a bicikli. Ma is legcélszerûbb jármû, elõl-hátul kosárral és két nagy esco táska :)
Két átlagos biciklivel el lehet vinni egy öt méteres gerendát, vagy nagyobb fatörzset is. Csak a kormányoknál és a nyergeknél kell felkötni. Igaz felülni nem lehet, de idõ van. A net tele van a mit bír a bicikli képekkel. Üdv
Don't Panic
03-25-2013, 07:58 AM
A trabit ne becsülje le senki, jó gumikkal, kenterbever jópár terepjárót, és mivel kétütemû minden sz*al elmegy :)
Trabant vagy Mad Max Interceptorja?
56
zukajev
03-25-2013, 12:04 PM
Trabant vagy Mad Max Interceptorja?
56
Hát ez már nem az az "u-boat" blokk :)
mossberg-operator
03-28-2013, 09:27 PM
Az uzemanyag megromlik, nem all el orokke, nincs 1 ev szavideje. Valami adalekanyaggal lehet kicsit novelni. Ha nincs finomitas (TEOTWAWKI szituacio), nincs nafta se sokaig..
raktaros
03-28-2013, 10:42 PM
Lehet most kellene elindítani egy vállalkozást fagázfejlesztõk építésére? :)
Vándor
03-29-2013, 01:31 PM
Az uzemanyag megromlik, nem all el orokke, nincs 1 ev szavideje. Valami adalekanyaggal lehet kicsit novelni. Ha nincs finomitas (TEOTWAWKI szituacio), nincs nafta se sokaig..
Ilyenrõl nem is hallottam még...
Van egy 25literes fémkannám, amibõl a fûnyírót töltöm. Nekem semmi gondom nem volt eddig, pedig a tavasszal vásarolt 95-ös maradékát mindig elhasználom a következõ év tavaszán, amikor kezdõdik a szezon...
Szóval csodálkozom...
Gázolajra is vonatkozik ez?
Sgtmaj.Prepper
03-29-2013, 02:05 PM
Megoszlanak a vélemények, hogy 90 vagy 365 nap a szav idõ. Feltehetõleg nem esik elemeire 365 nap után, de folyamatosan romlik a minõsége. Fragmentálódik, kicsapódnak az adalék anyagok. Tavasztól tavaszig még jó lehet, legalábbis a fûnyírók motorja nem túl kényes,de egy mai ,,korszerû" gépjármûnek gondot okozhat.
Vándor
03-29-2013, 02:08 PM
Köszi!
Gázolajjal ugyanez a helyzet?
Sgtmaj.Prepper
03-29-2013, 02:27 PM
Igen. Annak egy kicsivel hosszabb a szav ideje, de csodák ott sincsenek. Természetesen, minél igénytelenebb egy motor, annál kevésbé okoz benne kárt az ilyen üzemanyag, vagy legalábbis késõbb teszi tönkre. A gond csak az, hogy ma már nagyon kifinomult motorokat gyártanak. Kivéve persze a katonai jármûveket.
mossberg-operator
03-29-2013, 05:52 PM
Igen. Annak egy kicsivel hosszabb a szav ideje, de csodák ott sincsenek. Természetesen, minél igénytelenebb egy motor, annál kevésbé okoz benne kárt az ilyen üzemanyag, vagy legalábbis késõbb teszi tönkre. A gond csak az, hogy ma már nagyon kifinomult motorokat gyártanak. Kivéve persze a katonai jármûveket.
Igen, minnel igenytelenebb a motor annal jobb neked, illetve minnel magasabb minosegu az uzemanyag (tobb adalek, oktanszam, stb), annal hamarabb lehet vele baj...
Ime egy link egy masik prepper blogra (angol), ahova szoktam jarni a temaban:
http://www.uk-preppers.co.uk/forum/viewtopic.php?f=20&t=3770
raktaros
03-29-2013, 10:47 PM
Köszi!
Gázolajjal ugyanez a helyzet?
Egy másik témában nemrég írtam, én pár hete kb. 9hónapos gázolajat tettem egy 1.4 CR turbódízelbe. Nehezebb indulás és egyenetlen alapjárat jelentkezett.
Menet közben nem vettem észre különbséget. Tanultam belõle, gyakrabban frissítem a készletet. Évente szoktam, 1.9-es sima szívódízelnél nem okozott semmit.
Don't Panic
03-31-2013, 05:26 PM
Visszatérve zukajev eredeti kérdésére én legalább 3-4 féle jármûre szavaznék. Nem csak összeomlás után, de közben is.
1. hegyikerékpár
- hangtalan,
- mégis csak gyorsabb, mint gyalog,
- jobb a terepjáró képessége, mint a 28-asoké
- változtatható áttétel, attól függõen, hogy gyorsaság kell vagy tökön, babon, paszulyon akarunk átmenni
2. hátas állat
- több ezer évig hûséges társunk volt már
- viszonylag hangtalan
- rohamnál, kitörésnél egy több mázsás lovat a zombik csak nehezebben tartóztatnak fel
- meg is lehet enni
- bõrét, csontjait és beleit a tábor körüli eszközkészítésben fel lehet használni
3. cross motor
- amikor sokkal gyorsabb helyváltoztatásra van szükség egyenetlen útviszonyok között (városi törmelék, roncsok, temetetlen halottak, stb.)
- nem kell családot cipelni
- kis csomaggal megyünk valahová
- negatívuma, hogy zajos és nehezebb a karbantartása, mint az elõzõ kettõé
4. Felspécizett, de kívülrõl semmit mondó, öreg kisteherautó
- ezt már nagy vonalakban felvázoltam
- egy öreg VW szívódízellel.
- gyors
- rengeteg minden elfér benne (prepper tartalékok és felszerelés)
- akár a család is vagy bajtársak
- aludni is lehet benne, ha kint nem biztonságos
- lehet tunningolni (terepes, nagyobb teherbírású futómû, kezdetleges páncélzat, rácsok, gallytörõk, reflektorok, csörlõk, stb. stb.)
- negatívuma, hogy ez is kissé zajos és terepen lassabb (de jobb, mint gyalog és védettebb)
Szerintem a jármûvek kérdésénél a fõbb szempontok alapján kell mindig a legalkalmasabbat megtalálni:
- zajszint
- gyorsaság
- személy- vagy teherszállítás
- védelem
- terepjáró képesség
- karbantarthatóság
Don't Panic
03-31-2013, 05:30 PM
The Best of the Best :D :
http://www.youtube.com/watch?v=gjizELNwRCg
Gyors (70km/h max.)
4 fõ ígyis-úgyis kell hozzá, tehát család uccu neki!
Páncélozott.
ABV védett.
Megy mindenen keresztül.
Elmegy mindenféle üzemanyaggal.
Az meg, hogy nem halk ki a fenét érdekel a 120-as Rheinmetall löveggel és a két 7,62-essel?:haha:
A buldózer olcsóbb. Kikerestem egy videót, ha jól emlékszem a fickót meg akarták szívatni -földet akart venni, de idõvel a másik fél négyszeresére emelte az árat. Emiatt a férfi tisztára kiakadt, már nem bírta tovább idegekkel, úgyhogy épített egy páncélos buldózert. Mire sikerült megállítaniuk, már eltúrta vele a fél várost. :eek:
http://www.youtube.com/watch?v=hgDgVbRKRrM
Illetve nem is állították meg, hanem csak a buldózer motorja nem bírta tovább.
A városvezetés is benne lehetett a kitolásban, azért rombolhatta le a városházát és több hivatalos épületet.
Don't Panic
04-01-2013, 01:20 PM
Túlélõ: "A buldózer olcsóbb." Ez tetszik. :D
Egy ilyet (http://www.vw-bus.org.ua/forum/viewtopic.php?f=44&t=4993) el tudnék viselni! Ez az ukrán koma tud valamit!
Nem rossz, csak a narancssárga színt fesse át. :cool:
astonferi
04-01-2013, 01:54 PM
Visszatérve zukajev eredeti kérdésére én legalább 3-4 féle jármûre szavaznék. Nem csak összeomlás után, de közben is.
1. hegyikerékpár
- hangtalan,
- mégis csak gyorsabb, mint gyalog,
- jobb a terepjáró képessége, mint a 28-asoké
- változtatható áttétel, attól függõen, hogy gyorsaság kell vagy tökön, babon, paszulyon akarunk átmenni
2. hátas állat
- több ezer évig hûséges társunk volt már
- viszonylag hangtalan
- rohamnál, kitörésnél egy több mázsás lovat a zombik csak nehezebben tartóztatnak fel
- meg is lehet enni
- bõrét, csontjait és beleit a tábor körüli eszközkészítésben fel lehet használni
3. cross motor
- amikor sokkal gyorsabb helyváltoztatásra van szükség egyenetlen útviszonyok között (városi törmelék, roncsok, temetetlen halottak, stb.)
- nem kell családot cipelni
- kis csomaggal megyünk valahová
- negatívuma, hogy zajos és nehezebb a karbantartása, mint az elõzõ kettõé
4. Felspécizett, de kívülrõl semmit mondó, öreg kisteherautó
- ezt már nagy vonalakban felvázoltam
- egy öreg VW szívódízellel.
- gyors
- rengeteg minden elfér benne (prepper tartalékok és felszerelés)
- akár a család is vagy bajtársak
- aludni is lehet benne, ha kint nem biztonságos
- lehet tunningolni (terepes, nagyobb teherbírású futómû, kezdetleges páncélzat, rácsok, gallytörõk, reflektorok, csörlõk, stb. stb.)
- negatívuma, hogy ez is kissé zajos és terepen lassabb (de jobb, mint gyalog és védettebb)
Szerintem a jármûvek kérdésénél a fõbb szempontok alapján kell mindig a legalkalmasabbat megtalálni:
- zajszint
- gyorsaság
- személy- vagy teherszállítás
- védelem
- terepjáró képesség
a zajszintet lehet csökkenteni nagyon spéci anyagok vannak. a T4 syncronak is egyszerû a motorja és az erõsebb. én is ezekben gondolkodom. németnél osztráknál már olcson elérhetõ és apránként átalakítom.
astonferi
04-01-2013, 02:37 PM
és ez csak az én választásom DEEE T4 syncro és benzin. miért ?
egyszerûbb szerkezet javítás miatt, erõsebb 120Le (116) míg a T3 dizel 70Le. csendesebb is. városon kívül 10 l / 100km és gyorsabb mint a dizel ami megeszik szintén 8 litert de lehet hogy 9 is. menekülésnél számít a tempo.
Grafitos
04-03-2013, 09:22 AM
Favorit: http://www.hasznaltauto.hu/auto/gaz/69/gaz_69-6363153
nagykalapács, 10-es kulcs, pajszer kombóval szerelhetõ..
No nem talaltam a menekules topikot, hat ide szurom mert ilyet meg nem lattam de mivel díjazok minden otletet meg ha ez nemis prepperkedesre lett feltalava... ugy gondoltam mast is szorakoztat majd LINK (http://www.gooutdoors.co.uk/boatbox-boat-box-roof-box-p216824)
A csónak is jármû, ráadásul szerintem minden folyó közeli és tengerparti háztartásban kellene legyen legalább egy darab. :thumbup
Grafitos
04-03-2013, 12:45 PM
No nem talaltam a menekules topikot, hat ide szurom mert ilyet meg nem lattam de mivel díjazok minden otletet meg ha ez nemis prepperkedesre lett feltalava... ugy gondoltam mast is szorakoztat majd LINK (http://www.gooutdoors.co.uk/boatbox-boat-box-roof-box-p216824)
ez mekkora király ötlet
nomad
04-03-2013, 08:55 PM
Bicikli, egy lelakott MTB. Elõl kosár, hátul kosár, két tecso nagyszatyor. Így téged is guberálónak néznek:) Két ilyen biciklivel el lehet vinni akár egy 6 méteres fagerendát is. A háború után ilyenekkel zajlott a falusi cserekereskedelem.
Trendo
04-04-2013, 05:03 AM
Melyik utolérhetõ dízelhajtású autó eszi meg károsodás nélkül a növényi olajat? Nem az észterezett biodízelt!
Trendo
04-04-2013, 05:04 AM
Bicikli, egy lelakott MTB. Elõl kosár, hátul kosár, két tecso nagyszatyor. Így téged is guberálónak néznek:) Két ilyen biciklivel el lehet vinni akár egy 6 méteres fagerendát is. A háború után ilyenekkel zajlott a falusi cserekereskedelem.
Meg a vietnámi háború! Elképesztõ, hogy a magyar Csepel bringákkal mekkora tömegû cuccost megmozgattak a sárgák!
A. L. Ias
04-04-2013, 05:47 PM
Melyik utolérhetõ dízelhajtású autó eszi meg károsodás nélkül a növényi olajat? Nem az észterezett biodízelt!
Mi más, mint a zöldséges merci! :)
http://totalcar.hu/magazin/kozelet/etolaj/
És nem csak azt eszik.
http://totalcar.hu/magazin/kozelet/faradtolaj/
A. L. Ias
04-04-2013, 06:05 PM
és ez csak az én választásom DEEE T4 syncro és benzin. miért ?
egyszerûbb szerkezet javítás miatt, erõsebb 120Le (116) míg a T3 dizel 70Le. csendesebb is. városon kívül 10 l / 100km és gyorsabb mint a dizel ami megeszik szintén 8 litert de lehet hogy 9 is. menekülésnél számít a tempo.
145-150-es tempót bírta. De ha meg volt rakva, akkor belassult és lomha is lett. A terepjáró képessége is korlátozott (legalábbis az én kezeim között). A súly miatt hamarabb megsüllyed, akár tengelyig is. Inkább csak a csúszós úton volt hasznos, de ott tökéletesen tette a dolgát.
Én inkább a kisebb kocsikra szavazok. Jelenleg egy Renault kangoot használok. Elég sok cucc fér bele, de csak 4 m hosszú. Nyári projektem lesz a "lakóautónak" való átalakítása úgy, hogy a hétköznapi használati értéke ne változzon. Gebasz esetére, inkább egy Suzuki Jimnyt választanék. Nem menekülni, hanem közlekedni. Árkon bokron átugrál, egyszerû benzinmotoros és könnyebb kirángatni ha mégis elakad.
raktaros
04-04-2013, 07:32 PM
Meg a vietnámi háború! Elképesztõ, hogy a magyar Csepel bringákkal mekkora tömegû cuccost megmozgattak a sárgák!
Nem kell Vietnamig menni :)
http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/555056_288044094659009_2078192784_n.jpg
http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/181005_288494704613948_8589976_n.jpg
http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/534836_294673140662771_690049422_n.jpg
astonferi
04-04-2013, 07:51 PM
még a w124 merci is elmegy vele az angolok kiprobálták hogy koldultak mindenféle sütõdébõl használt olajat csak leszürték és körbe kocsikázták angliát. w124 250d volt ha jól emlékszem.
Nyarra van par tervem a verdaval vagy dobozrendszer lesz (persze nem
http://www.youtube.com/v/3cy3gKwirLk&hl csak teszkos dobozok) a felpakolashoz, vagy EZ (http://img1.indafoto.hu/4/1/79661_85eb2d1ee93379636956be5b64f554f9/18283685_c745b6779ada4f3fcb8e82be21b99fda_m.jpg) vagy a ketto kevereke.
El akarom kerulni az egy nap suvasztast.
Azon is filoztam h a fenti kepen lathato kihuzhato cucc konnyeden tovabbfejleszteho ággyá a felnyilo csomagtarto ajtora pedig ponyvat lehetne kapcsolni.
zukajev
04-05-2013, 05:55 PM
Hali!
Ha már meg lett említve a suzuki, jimmy helyet akkor már a szauráj, van belõle öreg disel is 1.9 változatban, hogy primitív disel-e azt nem tudom, de jóval olcsobb mint a jimmy.
Don't Panic
04-06-2013, 09:58 AM
Még egy BRDM-2 (http://sovietarmor.com/catalog/combat_reconnaissance_patrol_vehicle.html)-est is el tudnék képzelni. Angliában vannak olyan cégek, amik szépen felújítják és még a forgalomban való használatot is elintézik, levizsgáztatják.
4x4-es plusz két pár kitolható kerék. Kétéltû. Egy lerobbant darabot 6-7.000$-ért láttam. A felújított angol darabok már úgy 15-20.000£ körül vannak olyan állapotban, hogy csak be kell huppani. De, Magyarországon is beszerezhetõ egy átlagos autó áráért (http://www.hasznaltauto.hu/egyeb/egyeb/egyeb_brdm_2-6588248)! Természetesen civileknek fegyverzet nélkül kapható, de minden lényegesebb kérdést megold:
- mindenféle üzemanyagot megeszik
- magunk is szerelhetjük
- védelem kézifegyverek, felbõszült tömeg ellen
- elég gyors
- jó terepmászó képesség
Halknak nem halk, de ami észreveszi, azon átmegy. ;)
Vándor
04-19-2013, 07:13 PM
Meg tudná valaki mondani, hogy minek hívják pontosan azt a valamit, ami a képen látható UAZ lámpája elé lehet hajtani?
Illetve, hogy mit csinál, mire való, hogyan használják?
http://hasznaltauto.medija.hu/1960/6790116_1.jpg?1366398000
Don't Panic
04-21-2013, 08:39 AM
Az angolban ezt blackout headlight cover-nek hívják, ami az elsötétítés idejére alkalmazott fényszoró elõtét.
Nem emlékszem a pontos magyar, katonai szakzsargonjára, de a menetfényszûkítõ lenne a legértelmesebb magyar fordítás.
Ugyanis ezeket akkor használták a II. Világháború során, amikor éjszaka kellett mozogni, de nem akarták az egységek, hogy nagy távolságból kiszúrhatóak legyenek. Látni viszont mégis csak kellett volna valamit. Használata jelentõsen csökkentette a biztonságos haladási sebességet is.
Ez még az éjjellátó rendszerek széleskörû elterjedése elõtt volt használatban.
Ma már katonai körökben nincs jelentõsége, mert a különbözõ kamerák segítségével a jármû kezelõszemélyzete vaksötétben is tökéletesen tud navigálni.
Vándor
04-21-2013, 10:42 AM
Köszönöm szépen! :thumbup
Pontosan erre voltam kiváncsi, hogy ez éjjellátó kompatibilis valami, vagy csak egy köztes félmegoldás.
Don't Panic
04-21-2013, 01:13 PM
Nincs mit! Igazából az éjjellátó megjelenése elõtti álcázásszerû valami volt. Azért is látni magyar néven álcabúrának (ezt késõbb találtam). Bár az szerintem félrevezetõ, mert nem álcázol semmit. De, láttam a komment óta katonai lámpa sötétítõ néven is vaterán. Sötétítõ meg úgy értõdik, mintha egy fekete áttetszõ fóliát tennél a lámpa elé (ahogyan az manapság divat). Én még mindig azt mondom, hogy a menetfényszûkítõ adja vissza legpontosabban magyarul, hogy mi is ez a dolog.
Grafitos
04-22-2013, 01:02 PM
Én egy ilyen kis csinoskát vezettem a honvédségnél..ennek a gépcsodának az irányítására képeztek kemény 2.5 hónapig:)
https://www.google.hu/search?q=ural+katonai&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.45512109,d.Yms&biw=1600&bih=1145&wrapid=tlif136663537974410&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&authuser=0&ei=fDN1Ub7GH-rd4QSEz4GoCw
Azóta is imádom, mert korábban és azután sem hajtottam át semmivel másfél méter magas sziklán..
Vándor
04-22-2013, 01:12 PM
Akár Bug-out-vehicle-nek is.... avagy tipikus magyar furfang, hogy hogyan kerüld ki az állandó költségeket lakóautó/lakókocsi esetén... :thumbup :D
http://stipistop.com/blog/2010/07/06/magyaros-de-otletes-lakokocsi-lakoauto-keresztezes/
Azt se felejtsétek el, hogy Magyarország kb. 250x600 kilométer. Egy teli tankkal bármilyen jármûvel el lehet jutni országon belül az egyik végébõl a másikba. :)
Egyszeri beruházás, 50 liter, kb. 21ezer forint. Aztán félévente cserélni a készletet, hogy "ne romoljon meg". 21ezret csak ki lehet gazdálkodni valahogy. :)
Itt egy példa:
Ismerek egy családot, 2 gyerek, két szülõ. Állandóan bajban vannak az anyagiak miatt, mindig a panasz hogy nincs pénz, nem tudják fizetni a számlát. De azért a napi 2-3 doboz cigi az megvan. :hogymi: Havi 40-45.000 Ft? Vagy mennyi most egy doboz cigaretta?
Nem tudom, csak példának mondtam. Én se cigizek, nem iszok, nem bulizok. Ha van valamennyi spórolt pénzem azt többnyire prepperkedésre költöm. :)
Én is veszek surplus-t. (Használt katonai dolgokat.) Azon is tudok spórolni. :)
Nem jó, a végén elakadt a pocsolyában. :haha:
Fallout11
04-29-2013, 06:09 PM
F@sza lehetett onnan kiszedni :haha:
Ezt így el tudnám magamnak képzelni (csak automata váltóval).
http://www.motobuys.com/apollo-arg36-250-db.html?cvsfa=4058&cvsfe=2&cvsfhu=61706f6c6c6f2d61726733362d3235302d6462&gclid=CL7vqd7PkbcCFdCZ4Aodj3QAVQ
:jolnezki:
Fallout11
05-13-2013, 02:09 PM
Minek automata váltó? :confused:
Mert én csak olyannal motoroztam és egyszerûbbnek tûnik. Ha meg nem muszáj, akkor nem bonyolítanám túl a motorozást/vezetést. :)
Ahogy nézem az ilyen motorok nem igazán kaphatók automata váltóval. Nem baj, akkor is elfogadnám.
zukajev
05-13-2013, 02:41 PM
nem túl bonyolult a váltás! sõt néha jól is jön, és élvezetesebb is :)
Olcsó, a dizájnja nagyon szép, viszont kínai és közel sincs olyan ereje mint a közismertebb nevûeknek.
http://www.youtube.com/watch?v=NAd9UmXESBI
HolyShock
05-17-2013, 07:49 AM
Én mindenképpen ezt preferálom ( kisebb vagyon de vannak praktikus elemei) :
http://www.youtube.com/watch?v=cDoRmT0iRic
Hogy egy magyar jármû is szerepeljen ezen a listán :) http://www.origo.hu/auto/20121029-kiprobaltuk-a-magyar-fejlesztesu-harci-jarmuvet-az-rdo3221-komondort.html
Targitosz
05-22-2013, 07:01 PM
Hogy egy magyar jármû is szerepeljen ezen a listán :) http://www.origo.hu/auto/20121029-kiprobaltuk-a-magyar-fejlesztesu-harci-jarmuvet-az-rdo3221-komondort.html
http://www.tomcatpolo.hu/droidzona/showpost.php?id=261
Több mind érdekes...gyanús.
Én nem nagyon értem hogy miért volt rá szükség. Nagy tételben akarják külföldre eladni? Piac nélkül nehéz lesz, fõleg hogy mások is gyártanak hasonlókat. Magyarországon belül pedig nem sokan használnak ilyen jármûveket, fõleg ennyi pénzért. Vagy egy csomó ilyennel akarják majd felszerelni a hatóságokat? Az biztos hogy át lehet ilyennel vágni egy csomó tüntetõn. De inkább nem megyek bele elméletekbe.
Egy érdekes cikk, ami ha valóban így van, akkor részlegesen lehet magyarázat ezen jármûvek fejlesztésére. A kérdés csak az, hogy valóban így van, ahogy a TEK vezetõje nyilatkozik vagy ez szintén csak a kormány újabb szemfényvesztése. http://www.origo.hu/itthon/20130517-mit-mond-a-tek-es-az-europol-a-magyarorszagi-terrorfenyegetettsegrol.html
Don't Panic
05-23-2013, 02:52 PM
Ez biztos, hogy nincs így!
Ok: Láttál vagy hallottál te már olyan terrorcselekményrõl, amióta kirobbant(ották) ez(t) az álhiszti(t), ahol rádioaktív anyagot használtak volna Abdulék?
Még a nagy 9/11 során sem! Még Szaddamnak sem volt - a hisztéria ellenére!!!
Azzal meg, hogy a TEK próbálja saját magát ennyire fényezni és létjogosultságát igazolni, csak saját magukat járatják le létrehozóik:
Ha olyan überfasza egység, akkor hogyan lehet, hogy sosem õk kapják el a terroristákat, hanem a berliniek, stb.?
A TEK arra jó jelenleg, hogy cigányokra rugdossák az ajtót...néha saját kollégákra...késõbb meg majd olyanokra, akit a Kormány terroristának kiált ki.
Pl. az olyan embereket, akik kicsit többet mernek kimondani, mint amennyit a fejesek szerint kellene. Ez még nem indokolja ABV felderítõ jármûvek gyártását. Pláne nem Magyarországon.
De, már elkanyarodunk a jármûvektõl! ;)
Don't Panic
05-23-2013, 02:54 PM
Én mindenképpen ezt preferálom ( kisebb vagyon de vannak praktikus elemei) :
http://www.youtube.com/watch?v=cDoRmT0iRic
Vannak praktikus elemei, valóban. De, hogy ezt etetni és karbantartani vagy éppen javítani biztos nem fogod tudni SHTF esetén az is ziher!
Plusz országokon átívelõ káosz esetén hogy hozatod ide az alkatrészt Johannesburgból?
Don't Panic
05-23-2013, 03:33 PM
Az elején említettem a quadokat, mint alternatívát. Az egyetlen hátrányát abban látom, amikor az alábbi videóban a hátsó csomagtartó terhelhetõségét mutatják: 40kg. Szégyen! Sem egy sebesültszállítás, sem egy jól megpakolt Pelican táska nem fér bele. De, közben olyan marha masszívnak láttatják azokat a rácsokat! Amúgy frankó, mert gyors és sok helyen elmegy, ahol még terepjáróval is felakadnál, több motyót vihet, mint egy crossmotor.
http://www.youtube.com/watch?v=j4xsf-c8xDs
Azért vannak alternatívák erre is :)
http://www.youtube.com/watch?v=EKaNh5HHU7g
http://www.youtube.com/watch?v=4iP5V7JKU2o
Don't Panic
05-24-2013, 09:38 AM
167
Nem minden szempontból ideális ez a baromi mutatós, terepszínû dög (a kép nagyítható), de az embléma jelentésének kifejtése után világossá válik, hogy miért szeretik annyira az amerikai férfiak:
Why men love Dodge Ram? (http://www.faniq.com/poll_results.php?poll_id=517131&rnum=)
Yosihiro Sato
05-24-2013, 03:40 PM
Nos mint csóró átlag magyar nekem egy öreg 96-os kocsim van 1,4-es én a menekülést úgy terveztem amíg lehet kocsi utána birigli aztán gyalogosan.A csónakos dolog is érdekel mert mivel a Dunát szerintem elég jól lehetne közlekedésre használni,mint azt a történelem már bizonyította.Persze ugyanígy a Tiszát és a kisebb folyókat.Hogy mi kell ehez? Na jó kérdés gondolom térkép, iránytû aztán gõzöm sincs:). Úgyis északról délre folyik :) Ötletek?
Targitosz
05-24-2013, 09:30 PM
Amúgy lehet volt már róla szó itt, de egy terepkerékpárnak lenne jogosultsága SHTF esetén? Én sokat szoktam tekerni aszfalton és földúton egyaránt, és a traktor-barázdás földúton is viszonylag el lehet döcögni valahogy, csak akkor van szar a palacsintában, ha sár van :D
Nyilván sokkal nagyobb távokat lehet megtenni egy nap alatt mint gyalog, viszont lehet nem minden terepre és idõjárásra alkalmas, és nem árt ha ért a kerékpár-szereléshez az ember...
Don't Panic
05-25-2013, 08:51 AM
Nos mint csóró átlag magyar nekem egy öreg 96-os kocsim van 1,4-es én a menekülést úgy terveztem amíg lehet kocsi utána birigli aztán gyalogosan.A csónakos dolog is érdekel mert mivel a Dunát szerintem elég jól lehetne közlekedésre használni,mint azt a történelem már bizonyította.Persze ugyanígy a Tiszát és a kisebb folyókat.Hogy mi kell ehez? Na jó kérdés gondolom térkép, iránytû aztán gõzöm sincs:). Úgyis északról délre folyik :) Ötletek?
A sorrend jó. Csak gondolj arra, hogy ebbe az irányba csökken az elvihetõ cucc mennyisége is. Illetve más az optimális csomagolás bringára és más gyalog.
Egyenetlen terepen, amikor ki kell állnod a nyeregbõl egy 50 kilás zsák nem a legbölcsebb döntés a hátadon. Úgy fogsz vele imbolyogni, hogy elõbb-utóbb nagy zakó lesz a vége olyan durva terepen.
A folyón való közlekedést szétválasztanám két idõszakra: egyik a normál folyási állapotok közötti közlekedés. Ekkor a térkép jó ötlet, mert megvannak és észlelhetõek a tp-k. A másik szitu a durva árvíz. Ez a Tisza esetében azt jelenti, hogy szinte amíg ellátsz: víz. Ekkor jobb a tájoló. Plusz ilyenkor gumicsónak felejtõs! A sok törmelék miatt csakis fémaljú és több légkamrás falú csónakban merészkednék a vízre! A tiszta fém nehéz és behúzni is nehezebb valakit vagy valamit bele, mint a gumifalúba.
Don't Panic
05-25-2013, 09:03 AM
Amúgy lehet volt már róla szó itt, de egy terepkerékpárnak lenne jogosultsága SHTF esetén? Én sokat szoktam tekerni aszfalton és földúton egyaránt, és a traktor-barázdás földúton is viszonylag el lehet döcögni valahogy, csak akkor van szar a palacsintában, ha sár van :D
Nyilván sokkal nagyobb távokat lehet megtenni egy nap alatt mint gyalog, viszont lehet nem minden terepre és idõjárásra alkalmas, és nem árt ha ért a kerékpár-szereléshez az ember...
Igen, említettük már a kerékpárokat. Amennyiben nem túl bonyolult a váltószerkezet - ha van egyáltalán - vagy nincs olyan más, nem szerelhetõ pontja - pl. préselés -, ami nehézkessé tenné a karbantartást, akkor nem rossz ötlet.
Elõnye, hogy közel hangtalan, viszonylag könnyû, nem kell hozzá üzemanyag és gyorsabb, mint gyalog.
Hátránya, hogy nem ad semmilyen védelmet és olyan SHTF esetén, amikor a mûutak használhatóak maradnának lassú más jármûvekhez képest.
Az egy dolog, hogy mostani körülmények között elég sok helyen el lehet menni egy jó montival. De, ehhez ad hozzá, hogy SHTF-ben ott lesz cirka 50 kila a brinyón. Az nagyon meg fogja változtatni a menettulajdonságokat! Te is hamarabb kimerülsz.
Próbálj meg nagy fûben vagy télen csak 10 centis hóban huzamosabb ideig tekerni! Még málha sem kell hozzá, hogy rövidesen el kezdj köpködni. Ehhez ad hozzá, hogy emelkedõn vagy éppen és van a brinyón csak 30 kiló motyó. De, ott van az árvíz esete is: fél méteres vízben még úgy ahogy elmész vele. Viszont nem látod, hogy mi van elõtted a zavarosban. És azért hosszútávon a víz is iszonyatosan fékez. Arról nem is beszélve, hogy amikor a víz gyors mozgásban van meg nem kockáztatnám, hogy belemenjek bringával. Helyesebben semmivel!
Akkor már inkább egy ló...valami nagyon fasza lábszárvédõvel!
Yosihiro Sato
05-25-2013, 09:32 AM
Don't Panic én is fémfalú csónakban gondolkodom illetve ezt tartom jónak vízi menekülésre(persze az van amit sikerül elkötni:) na nem ám). A kerékpárral nem szeretnék 50-30kg-ot vinni.Igyekszem a különbözõ túrák alatt is minimalizálni a cuccaim így igazítottam a menekülõzsákom is.Persze aki velünk jön nem biztos hogy ugyanígy tesz. Egyetértek abban hogy csökken a hely az autóban van ilyen vacak amivel a biriglit fel lehet szerelni a tetõre így már nyerünk is helyet.No szó mi szó én nem sok cuccal akarok menekülni más hely változtatásnál meg a feladathoz igazítom a cuccot.Ma bevásárláskor eszembe jutott egy mókás gondolat.Városon belül lehetne e haszálni csomag cipelésre beszerzésre az áruházak bevásárló kocsijait?:rolleyes: Mint ahogy a hajléktalanok is csinálják.
Don't Panic
05-25-2013, 09:55 AM
Én nem fémfalúban gondolkodok, hanem fémaljúban. Olyanban, mint a NAVY Seals csónakok: az alja alumínium lap, az oldala pedig többkamrás baromi erõs gumi. Így ha egy kamra sérül is, még mindig mozgásképes.
Tudom, hogy nem ideális 30-50 kilát bringára dobni, de egy nagyon komoly balhé esetén hidd el, simán összejön. Az más, mint túrázni.
Az elvihetõ cucc mennyiségét arra értettem, hogy kocsival több mázsát is elvihetsz a csomeszban.
Bringával vontatva vagy tolva is sokmindent meg lehet mozgatni...amíg a csapágyak bírják.
Bringán már 50 kilán felül necces (oldaltáskákban és csomagtartón).
Gyalog pedig 50 kila alatt kell gondolkodni hosszútávon.
A bevásárló kocsi jó dolog csak aprók a kerekei, ergo gyorsan elakad.
Yosihiro Sato
05-25-2013, 03:15 PM
Én nem fémfalúban gondolkodok, hanem fémaljúban. Olyanban, mint a NAVY Seals csónakok: az alja alumínium lap, az oldala pedig többkamrás baromi erõs gumi. Így ha egy kamra sérül is, még mindig mozgásképes.
Tudom, hogy nem ideális 30-50 kilát bringára dobni, de egy nagyon komoly balhé esetén hidd el, simán összejön. Az más, mint túrázni.
Az elvihetõ cucc mennyiségét arra értettem, hogy kocsival több mázsát is elvihetsz a csomeszban.
Bringával vontatva vagy tolva is sokmindent meg lehet mozgatni...amíg a csapágyak bírják.
Bringán már 50 kilán felül necces (oldaltáskákban és csomagtartón).
Gyalog pedig 50 kila alatt kell gondolkodni hosszútávon.
A bevásárló kocsi jó dolog csak aprók a kerekei, ergo gyorsan elakad.
Értelek.Az 50kilót akkor is soknak tartom fõleg 1személynek Az autós dolgot úgy gondoltam hogy ha teszem azt autóval nem tudok tovább menni akkor kevesebb cuccal birigli még kevesebb gyalog.Mindig fel kell áldozni valamit.De ezt igyekezném úgy meg tenni hogy pl az autó kerék kulcsot nem tenném a bicsiklire és a így tovább. Tudom hogy teljesen más mint a túrázás. Mentem már a BOB-al túrázni egy csomó dolog volt ami nem kellett de tudom hogy máskor jó hasznát venném. Navy seals-es csónak hát igen ilyet tuti nem fogok venni pár forintért úgyhogy marad az amit a kikötõben találni :)
Don't Panic
05-25-2013, 03:31 PM
Értelek.Az 50kilót akkor is soknak tartom fõleg 1személynek Az autós dolgot úgy gondoltam hogy ha teszem azt autóval nem tudok tovább menni akkor kevesebb cuccal birigli még kevesebb gyalog.Mindig fel kell áldozni valamit.De ezt igyekezném úgy meg tenni hogy pl az autó kerék kulcsot nem tenném a bicsiklire és a így tovább. Tudom hogy teljesen más mint a túrázás. Mentem már a BOB-al túrázni egy csomó dolog volt ami nem kellett de tudom hogy máskor jó hasznát venném. Navy seals-es csónak hát igen ilyet tuti nem fogok venni pár forintért úgyhogy marad az amit a kikötõben találni :)
Az én motyóm sincs több egyelõre 20-nál. Viszont ha nagyon durva szitu állna be, akkor még tuti jönne hozzá pár dolog, amikkel már meghaladnám a 30-at is könnyedén. Az 50-est inkább amolyan max. felsõ határnak értem.
Az autós-bringás dolgot így már vágom. Mea culpa. Elsõre akkor rosszul olvastam.
A NAVY Seals csónakot csak példaként hoztam fel. Úgy mindenki tudja milyen típusról beszélek. Vannak annak polgári változatai is jóval olcsóbban, de még használhatóan. Tisza környékén szerintem már most elkelne mindenkinek egy. Vagy legalább egy olcsó mûanyag kajak/kenu (http://www.aliexpress.com/item/Fishing-Kayak-Angler-Kayak-Angling-Kayak-Single-Sit-On-Top-Kayak/747553164.html).
Traveller
05-25-2013, 03:59 PM
Régi, megbízható, olcsón fenntartható kisbuszt használok közútra, ezzel el tudok sok mindent szállítani. Ha menekülni kell, akkor bringa, 26os kerékkel, mert abból elérhetõ a legtöbb alkatrész. Azt lehet tolni sárban a csomagokkal, s tempósan haladni szárazon és ami a legfontosabb, csendes. Autóval az elsõ földúton el lehet akadni esõ után az agyagban vagy a púderhomokban nyáron.
20 kg csomagnál többel nem tervezek, én képtelen vagyok többel távolságokat megtenni, nem vagyok amerikai elitkatona.
Don't Panic
05-26-2013, 08:04 AM
Én is ezért javasoltam a Transporter T3-ast elõzõleg. Jó öreg szívódízel. Kimegy a világból is, ha nem hajtják.
Na igen, ez a másik dolog, ami a karbantartással, javíthatóságal függ össze: legyen bõven alkatrész. Máskülönben hiába szerelhetõ házilag a technika.
Anno kollegám volt a somogybabodi off roadon és mondta, hogy a Hummer szépen felhasalt az egyik meredekebb homokbuckán, mert hosszú a tengelytávja az UAZ-hoz képest, ami meg vígan áthajtott ugyanazon a részen. És ezek még nem is átlag autók.
A csomagok méretével kapcsolatban annyit elmondanék, hogy még a brit SAS-nél is 50 kilában van maximalizálva az egyéni felszerelés súlya. Pedig azok a srácok nem tejbegrízhuszárok.
A csónakokat egyébként pont azért hoztam fel, mert úgy látom, hogy mindenki szárazon való közlekedésben gondolkodik kis hazánkban. Néha azonban nem árt a "dobozon kívül is gondolkodni"!
Egyébként egy ilyen UAZ-t én is szívesen magaménak tudnék:
http://media.diywelder.com/uaz-1310.jpg
Yosihiro Sato
05-26-2013, 09:32 AM
Az én motyóm sincs több egyelõre 20-nál. Viszont ha nagyon durva szitu állna be, akkor még tuti jönne hozzá pár dolog, amikkel már meghaladnám a 30-at is könnyedén. Az 50-est inkább amolyan max. felsõ határnak értem.
Az autós-bringás dolgot így már vágom. Mea culpa. Elsõre akkor rosszul olvastam.
A NAVY Seals csónakot csak példaként hoztam fel. Úgy mindenki tudja milyen típusról beszélek. Vannak annak polgári változatai is jóval olcsóbban, de még használhatóan. Tisza környékén szerintem már most elkelne mindenkinek egy. Vagy legalább egy olcsó mûanyag kajak/kenu (http://www.aliexpress.com/item/Fishing-Kayak-Angler-Kayak-Angling-Kayak-Single-Sit-On-Top-Kayak/747553164.html). Vagy én írtam rosszul :) az is elõfordulhat:rolleyes: A Tisza megint áradni készül talán?
Traveller
05-26-2013, 09:49 AM
A csónakokat egyébként pont azért hoztam fel, mert úgy látom, hogy mindenki szárazon való közlekedésben gondolkodik kis hazánkban. Néha azonban nem árt a "dobozon kívül is gondolkodni"!
[/IMG]
A vizen vagy a legkönnyebb célpont, talán ezért nem jön szóba alternatívaként. Lehet, hogy valaki lakik olyan helyen, mint a Fertõ, ahol el lehet kószálni nyomtalan a nádasban, de nekem tök felesleges bármiféle vizieszköz. Ha meg át kell kellni egy folyón, nejlonzsákból megoldom az ideiglenes tutajt a cuccoknak.
Kicsi ez az ország.
Ha folyó van a közelben, mert ott egy áradásnál elég jól jöhet egy csónak, de a puszta közepén tényleg nincs túl sok értelme. :)
Don't Panic
05-26-2013, 10:25 AM
Félreértitek a csónakos példámat. Tisztában vagyok vele, hogy nyílt vízen könnyû célpont lenne bárki. Ugyanúgy, ahogyan szárazföldön is a nyílt terepen való átvágást a lehetõ legrövidebbre szorítják vagy teljesen elkerülik, ha lehetséges katonai egységek. Nem errõl beszélek!
Arról van szó, amikor még nem világvégi állapotok uralkodnak és a rádió bemondja, hogy árvíz várható. Szerintem egy csónak, kajak, kenu, ladik, bánatos herém minden évben jól jönne a Tiszántúlon és a Tisza környékén. 50-70.000 Ft-ért már vannak elég normálisak is. Ennek ellenére az emberek csesznek venni egyet. DE! Amikor jön az ár és kilométerekre nem látni mást, csak vizet és máshogy alig lehet közlekedni, akkor bezzeg a sipákolás megy! Plusz a csónakra nem áldoz a mókus, de a hülye plazma tévé 200 gurigáért kell, "mer occsó vót a plázába".
A folyón való átkelés és az ilyen, polgári idõszakban történõ árvizek más-más kategória. A folyónál látod a túlpartod és tudod, hogy van alattad pár méter víz, ami a hajózás biztosítása érdekében karban van tartva. Tehát nincsenek a felszín alatt 20 centire lapuló roncsok, amik arra várnak, hogy mikor vághatják ki a beledet úszás közben. Az árvíznél nem látod a végét és a Jóisten tudja miféle törmelék van abban a zavarosban és milyen mélyen. Lépsz egyet és valami széthasítja a lábadat. Vagy térdig gázolsz már egy jó ideje aztán egyszercsak egy mélyedés és hopp! Nincs kinn a fejed. Estedben meg a franc tudja mibe tenyerelsz bele. Én inkább elõhúznám a ladikot és szépen elsusognék a tetején annak a borzalomnak. Még egyszer kihangsúlyozom: békeidõ van!
Traveller
05-26-2013, 11:06 AM
...de nem arra készülünk :-) Aki nem készül fel megfelelõen a saját területén várható hétköznapi problémákra, mint az áradás a folyók mellett, legyen az õ baja.
A zombik élete nem izgat, legfeljebb annyival is kevesebb a konkurrencia az erõforrásokra, javarészük úgyis megy a levesbe néhány hónapon belül, ha megbillen az ellátás.
Volt olyan munkahelyem, ahol kétszer kellett a teljes céget infrastuktúrával együtt evakuálnom az utolsó napokon, mert az elõrejelzések alábecsülték az áradás mértékét, ott kellett a csónak.
Errõl jut eszembe, ha telefonközpontot vennétek, Tadirant vegyetek. Víz alatt is igazoltan mûködik, elárasztott pincében is gond nélkül kapcsolt.
Don't Panic
05-26-2013, 11:20 AM
...de nem arra készülünk :-)
Ne haragudj, de ebben nincs igazad. A prepperkedésbe beletartoznak olyan bajok, csapások, katasztrófák, stb. is, amik még a Kormány és a törvényes rend összeomlása elõtt is bekövetkezhetnek. Amirõl te beszélsz az is prepperkedés, de csak egy ága. Úgy hívják doomsday prepping. Én meg az egészre készülök. Mert amíg a törvények nélküli állapot bekövetkezik épp elég szaron át kell gázolnunk.
A többiben egyetértek veled.
Traveller
05-26-2013, 11:25 AM
Értelek. A hétköznapi felkészültségen már rég túl vagyok, ezért nem foglalkoztat különösebben, ha magamra zárnám az ajtót egy évig ki sem kellene nyitnom.
Én a renden túli állapotra próbálok tartós és egyszerû megoldásokat kidolgozni saját és mások tapasztalatai alapján.
Don't Panic
05-26-2013, 11:45 AM
Okés. Örülök, hogy te már ott tartasz. Ez jó hír. Vannak azonban olyanok is itt a fórumon - meg biztosan a nem regisztrált olvasók között is -, akik még csak most kóstolgatják a prepperkedést. Azoknak lehet egy ilyen info is hasznos. Én is lezavartam már ezt a kört az én felkészülésemben, de másnak még jól jöhet, ha beszélünk róla. Egyébként ha már nyílt víz, csónakos közlekedés, zombik meg zûrzavar! Meglátásom szerint akkor is jól jöhet egy ladik. Miért?
1. Mert akkor nem fog aztán igazán senki foglalkozni a gátakkal meg szivattyúzással.
2. Viszont azon a területen is lehet rengeteg forrás, amit pont a megkölíthetelensége vagy járhatatlansága miatt eddig még senki nem fosztott ki.
3. Nyílt vizen is lehet pl. éjszaka kevésbé feltûnõen közlekedni. Nem motorral, mert az nagyon zajos! Fõleg borús éjszakákon. Napközben meg meghúzod magad addig is valahol.
4. A fosztogatók valszínû fognak lopni csónakot. Ez nem kérdés. De, ha neked nincs, akkor hogyan fogsz elõlük tiplizni?
5. Tegyük fel, hogy a fosztogatók nem voltak olyan okosak, mint mi! Elérik azt a vízmélységet, ahol a szárazföldi jármûvük már csõdöt mond. Te eddig el voltál a hely egy magasabb pontján szárazon (pl. Kopasz-hegy). De, vízzel körbevéve, ami eddig jó védelmi vonal is volt. Ám létszámfölényük vagy egyéb más ok miatt úgy döntesz, hogy tipli. Ha nincs ladik (lehet, hogy ezért nem mentél eddig sem), akkor csak órák kérdése, hogy azok a hülyék szerezzenek egyet és megtaláljanak. Viszont ha van egy a sufniban, akkor idõben el lehet a magasabb pont takarásában húzni.
Don't Panic
05-26-2013, 11:53 AM
Egyébként ha már ezzel a csónak dologgal kibillentettem a jármûvek topicot a szárazföldi gondolkodásból - elvégre jármû lehet bármi, ami a helyváltoztatásban segítségünkre lehet, akár a vasúti hajtány is! -, akkor beszélhetnék légi jármûvekrõl is! Tuti van olyan ebben az országban, aki tud ilyeneket vezetni vagy ismerõse. És nem egyszer a szárazföldi közlekedés bajos lehet - mert ugye a sok zombi és fosztogató is ott téblábol. Várom a kommenteket! Léghajó, kisrepülõ, utasszállító, helikopter, ufo, kisvuk...
astonferi
05-26-2013, 12:01 PM
Prepper jármû. :) Traktor. 193 cm hasmagasság, kb. 2 méteres kerék (bárhol elmegy). Mivel permetezõ, van egy több, mint 3000 (háromezer) literes tartálya (jó sokáig elég ivó- vagy fürdõvíz, persze csak gyári új esetén, permetlé után nem tennék bele vizet). Több, mint 6 literes turbós motor.
http://www.kite.hu/index.php?page=1605
http://www.tractorfan.hu/machine/john-deere/4730/
ez nagyon súlyos. nem olcsó és nem fogyaszt keveset és cserébe lassú. :) amúgy tuti jármû
Traveller
05-26-2013, 12:17 PM
1. Mert akkor nem fog aztán igazán senki foglalkozni a gátakkal meg szivattyúzással.
2. Viszont azon a területen is lehet rengeteg forrás, amit pont a megkölíthetelensége vagy járhatatlansága miatt eddig még senki nem fosztott ki.
3. Nyílt vizen is lehet pl. éjszaka kevésbé feltûnõen közlekedni. Nem motorral, mert az nagyon zajos! Fõleg borús éjszakákon. Napközben meg meghúzod magad addig is valahol.
4. A fosztogatók valszínû fognak lopni csónakot. Ez nem kérdés. De, ha neked nincs, akkor hogyan fogsz elõlük tiplizni?
5. Tegyük fel, hogy a fosztogatók nem voltak olyan okosak, mint mi! Elérik azt a vízmélységet, ahol a szárazföldi jármûvük már csõdöt mond. Te eddig el voltál a hely egy magasabb pontján szárazon (pl. Kopasz-hegy). De, vízzel körbevéve, ami eddig jó védelmi vonal is volt. Ám létszámfölényük vagy egyéb más ok miatt úgy döntesz, hogy tipli. Ha nincs ladik (lehet, hogy ezért nem mentél eddig sem), akkor csak órák kérdése, hogy azok a hülyék szerezzenek egyet és megtaláljanak. Viszont ha van egy a sufniban, akkor idõben el lehet a magasabb pont takarásában húzni.
1. Ember nem költözik önszántából árvízveszélyes helyre és menekülési helynek sem választja, legfeljebb a mocsarat, bár elég szar bennégni egy rádgyújtott nádasban.
2. Ez csak elméleti lehetõség, ilyen nem jellemzõ Maon, itt mindenhol vannak fosztogatók még békeidõben is, semmi nem marad a helyén.
3. Ez igaz lehet, de legfeljebb nagyon rossz látási és hallási körülmények között, mert kilométerekre elhallatszik egy odakoccantott evezõ.
4. Nagyon kevés hely van Maon, hova érdemes csónakkal menni, parton sokkal gyorsabb és biztonságosabb a közlekedés.
5. Ez scifi vagy kalandregény kategória. Ha eddig fajulnak a dolgok meg fognak ölni, mindegy mivel menekülsz.
Don't Panic
05-26-2013, 12:46 PM
1. És mégis mennyi ember él a Duna-Tisza közétõl keletre, ahol az északi hegyvidékes részt leszámítva minden évben van gebasz rendesen.
2. Az 1. pontban említett zombik vagy ott döglenek vagy fejvesztett menekülés közben rengeteg mindent fognak hátrahagyni.
3. Igaz, mert a nyílt vizen még az evezõ csobbanását is messzirõl meg lehet hallani. De, még mindig jobb, mint gázolni abban a veszélyes lötyben.
4. Egy WROL alatt és után bármikor bekövetkezõ árvíz során senki nem lesz, aki kármentesítsen. Fél Mo. hónapokig víz alatt lesz. Az pedig nem kis terület és potenciál, ahol a kisbusz, terepjáró és traktor felejtõs.
5. Miért? Egy kevésbé gyakorlott ember gondolhatja úgy, hogy "Na, ide aztán legalább mostmár nem jönnek be." El van a domb tetején a tartalékaiból, meg amit a vízbõl kimentett. Kilométereket ellát - fõleg egy távcsõvel - és abban a tudatban van, hogy úgyis idõben észreveszi, ha jön valaki. Pont a nyílt víz taktikai hátrányaiból adódóan. Aztán egyszercsak ott a szitu. Nem azt mondom, valszínû kinyírják. Csónak nélkül biztosan.
Traveller
05-26-2013, 12:54 PM
Hasznos kis odavissza ez :-)
Igen, én a saját mozgásterületemben gondolkozom, annak megfelelõen alakítok ki mindent, s messze kerülöm a gebaszos területeket, van erdõm, hegyem, árvízmentes megyéim, mert minek nehezítsem még jobban az életem, mint kellene.
Van egyébként PE kajakom, de szerintem az életben nem lesz rá szükségem krízishelyzetben, de ha gyûjtögetni kell, tudom használni apróságok beszerzésére és pecázásra.
Fél Mao gondja pedig más gondja :-), engem nem érint és nem is szeretnék olyan helyen lakni. Ha valóban visszarendezõdik a helyzet az 1800-as évek elõttre, ismét lehet üdvözölni a maláriát és a nílusi lázt, életveszélyes lesz élni az állandó árvizes területeken.
Don't Panic
05-26-2013, 03:41 PM
Így épül az ember és tágul a szemlélete. :)
Természetesen én is saját környezetemben gondolkodok. Azonban valóban nem árt néha más szitukat is megvizsgálni és elagyalni rajta, mert sosem tudni hova sodor az élet vagy mi köszön be holnap. Mint ahogy azt már mondtam, de ismétlés a tudás anyja: "Az életben az a szép, hogy bármi megtörténhet. És az a szar, hogy meg is történik." Akkor legalább nem ott kell hirtelen kapkodni. Nem is arra gondolok, hogy nehezítsük a saját életünket. Csak, hogy próbáljunk több mindent szem elõtt tartani, minél több eshetõséget lejátszani magunkban, mert ez a flexibilitás késõbb még jól jöhet. A beszûkült gondolkodás és rutin halálos is lehet, mert lehet, hogy az új szituban nem fog mûködni az addig bevált módszer. Ráadásul az, hogy beszélünk róla, agyalunk egy kicsit, stb. nem kerül semmibe és nem is fáj. :)
Nem kér enni igaz? Akkor meg nem elfér? Egyszer egy amerikaitól hallottam, hogy az apja mindig azt hajtogatta a farmon, hogy: "Jobb az, ha van egy puskád és nem kell használni, mintha kéne használnod és nincs."
Én sem aggódok a zombik miatt. "Aki hülye, haljon meg!" Ezt még anno suliban szaktanárom hangoztatta.
Az tuti! Nem is költöznék oda, csak begyûjteném onnan, ami már nem kell az elhunyt gazdájuknak és még használható.
Traveller
05-26-2013, 04:38 PM
A szélsodrás lejátszódott már errefelé néhányszor, de emlékeim szerint az akkori bobnak megfelelõ dunyhacihába beférõ dolgokon kívül mást nem nagyon vitt magával senki.
Ezért helyben fel vagyok szerelve mindennel, de ha menni kell, akkor már csak a bobra számíthatok.
Bob zsák máig kihívás, mert nem találtam optimálist, amit feltûnés nélkül lehetne cígölni. Az Eberlestock (http://www.eberlestock.com/J34%20Just%20One.htm) J1 zsákját nagyon szeretem, az többet elvisz, mint amit én elbírok, de városban gáz egyértelmûen. A bõvíthetõ és fegyvertokos rendszere viszont zseniális.
Mostanában egy nagyobb kerekû, erõs vázas bevásárlókocsi jellegû holmiban gondolkozom, mert derékra kötve vonszolni terhet könnyebb, mint háton cipelni. Amerikai vadászoknál láttam ilyet, de nem jut eszembe a neve most.
Yosihiro Sato
05-27-2013, 04:14 PM
"Mostanában egy nagyobb kerekû, erõs vázas bevásárlókocsi jellegû holmiban gondolkozom, mert derékra kötve vonszolni terhet könnyebb, mint háton cipelni. Amerikai vadászoknál láttam ilyet, de nem jut eszembe a neve most." No ugye itt van a bevásárló kocsi :) errõl az amerikai vadászokról ha lenne valami videód megköszönném aztán lehet összehozok egy proto típust és kipróbálom ;)
Traveller
05-27-2013, 04:35 PM
Csak megvan: deer cart (https://www.google.at/search?q=deer+cart&client=firefox-a&hs=Rp1&rls=org.mozilla:en-US:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=AIujUYLJNMSWO5iMgagB&ved=0CDUQsAQ&biw=1187&bih=691)
Traveller
05-27-2013, 04:38 PM
Deer cart a becsületes neve a holminak.
Don't Panic
05-27-2013, 04:48 PM
Ezt lehet csinálni egy régi kempingágy keretébõl - ami még fémbõl volt, nem ez a hulladék mûanyag - meg két öreg Camping bicaj kerékbõl. Van olyan gyárilag, amit kerékpár nyeregcsövéhez is rögzíthetsz. Ha adsz hozzá egy olyan kis adaptert máris többfunkciós, összecsukhatós, "occó" eszközöd van.
Don't Panic
05-27-2013, 05:02 PM
Yosihiro! Ilyen (http://aprod.hu/hirdetes/kempingagy-elado-IDP0gX.html) keretet keress! Ez még masszív acélból van. Ami a lényeg, hogy ennek a verziónak középen van egy kb. 20 centis része, ami nem csukódik, azért, hogy a végeit felhajtva közöttük elférjen a 10 centis matrac. Oda tudod felrakni a kerekek tengelyét és annak a tartószerkezetét. Azokkal a kempingágy-keretekkel, amik középen nyílnak macerásabb megoldani a kerékfelfüggesztést. A nyitás mélységét meg egy öreg Trabant biztonsági övvel (bontóból) teheted állíthatóvá. Levágsz belõle két pántot. Egyik felét rögzíted a kerethez. Másik felét meg beakasztósra csinálod. Csókolom.
Ez jobban tetszik.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ULWGJN7PW_I#!
:D
A. L. Ias
05-28-2013, 02:24 PM
Érdekes kérdés a vízi közlekedés vészhelyzetben. De szerintem Magyarország területén nincs akkora jelentõsége. Igaz, hogy majd minden évben évben vannak gondok a védekezésben, de ezek eléggé lokális problémák (természetesen az érintett települések lakóinak igazi világvége). Azt pedig erõsen túlzásnak tartom, hogy a fél ország veszélyben lenne. igaz, hogy az Alföld lapos, de nem ennyire. Ha szakad a gát, akkor a közelben lévõ legalacsonyabban fekvõ település gondban van és messzire tud szaladni a víz ha útját nem állja valami töltés, vasúti pálya, országút. De közben terül is. Eláraszt 10-100-1000-10000 ha-t, de ez eltörpül a területhez képest és a végén a legalacsonyabb pontokon fog összegyûlni. Azok pedig általában lakatlanok. Hiszen az õseink sem voltak ostobák, hogy ott telepedjenek le, ahol nyakukba jön a víz.
De, hogy ne csak okoskodjak... Nagyjából elkészült az autóm campervan átalakításának terve (de gebasz esetén ezt használnám menekülésre is), a famunkákkal szinte kész is vagyok. Az elsõ ülés mögötti rész kapott egy OSB padlót, laminált parkettával borítva. Ez meg lett emelve 10 centivel, hogy alá tudjam tenni nagy méretû, lapos cuccokat (sátor, kempingasztal). Erre kerül 12 db 370x400x300-as doboz OSB-bõl, belsõ fa vázzal, hogy terhelhetõbb legyen, tetõvel és két oldalt fogantyú nyílással. Ezek lefedik a padlót, de egymásra is lehet tornyozni és ezekbe lehet bepakolni a cuccot. Ezekre kerül a felfújható matrac amin meg lehet aludni. Maradt a lefüggönyözés és az elektromos munkák.
Traveller
05-28-2013, 04:14 PM
Csak egy tipp az OSB ládák helyett, én ilyenben tárolom a holmijaim nagy részét, légmentesen zárhatóak.
Kis fémhordó (http://www.dosenprofi.com/en/storage/metal-buckets/pail-certified/Conical-Pail-30-litre-R-A.html)
Telirakva vetõmaggal épp kényelmes súlya van, könnyen szállítható és egymásra pakolható 5 magasságig.
A. L. Ias
05-28-2013, 06:10 PM
Azért OSB ládák, mert azt tudtam a legegyszerûbben és a legolcsóbban méretre legyártani. Valami hasonlóra törekedtem töredék áron: http://www.youtube.com/watch?v=XSSR6nzCz0k. Eddig párnafástól, pallóstól, OSB lapostól 13500 Ft-ot fizettem. A maradék laminált parkettát és a csavarokat nem számoltam bele. Pár képet készítettem, igény esetén szívesen megosztom.
Traveller
05-28-2013, 06:18 PM
Oszd, érdekel. Én Multiplából csináltam hasonló kihajtható ágyast, néhány százezer kilométert beutaztam vele így ládázva és ott éjszakázva, ahol épp ért az este. Szuper volt. Akkor M30as ládákat (http://il-pe.hu/hu_HU/content/index/id/305/m/282) használtam, erõsek és olcsók.
Van még egy fajta, ami tuti, az Auer féle fedeles (http://www.auer-packaging.hu/hu/tobbfunkcios-tarololadak_81.html), ilyet egy csomót szállított nekem egy cimbora, brutál erõs.
fisligery
05-28-2013, 06:24 PM
Ez (http://youtu.be/3cy3gKwirLk) rohadt jóó:)
Don't Panic
05-28-2013, 06:36 PM
Istenem! Hogy ezek a svájciak már a fûbe sem tudnak leülni és a világ legjobb katonai gyapjú pokrócán enni, amit szintén õk gyártanak, aztán meg a vízesésben fürdeni, felverni egy 200g-os Siltarpot és úgy ébredni! Ezek is már Milka-csokin nevelkedett tejbegrízhuszárok!!! Phejjjj!
Traveller
05-28-2013, 06:37 PM
1,600,000 Ftért árulják (http://www.swissroombox.com/shop/en/5-roombox-easytech) :eek:
A. L. Ias
05-28-2013, 07:20 PM
Én is sokáig nézegettem a ládákat, de túl drágának találtam és mindegyiknél kompromisszumot kellett volna kötni. Az M30-asnak furmányos lenne tetõt eszkábálni, és a mérete sem a legideálisabb. Az Auer-t is néztem, de az árán megbukott a dolog.
Ezért maradtam az SK kivitelezés mellett.
Ilyen volt:
183
Ilyen lett:
184
A mérete 1150x1660. Erre kerülnek a ládák, pont le fogják fedni. Alvásnál azokra kerül a matrac. Kocsiban fõzéskor, étkezéskor és nappali tevékenységeknél át lehet rendezni ülésekké, asztallá.
Így néz ki a szerkezet:
182
A padló alá 10 cm-es pallót tettem, így alá is tudok pakolni, nagy (800x800) terjedelmû, lapos cuccokat.
A dobozokból még csak kettõ van kész, holnap készítek azokról is képet.
A. L. Ias
05-28-2013, 07:26 PM
Elég részletes a video, másold ki belõle a szabásmintát, töredék árban elkészítik neked idehaza. :)
Don't Panic
05-29-2013, 06:13 PM
Ez nálam az etalon:
Volkswagen Transporter T3 Syncro
1.6-os szívódízel
Szín nem túl feltûnõ, de elég jól rejtõ matt szürkésbarna.
Egyszerû, mint a faék.
Akár aludni is lehet benne.
A terepet is kiválóan bírja.
188
Annyi, hogy az ablakokra tennék 3M-es sötétített biztonsági fóliát belülre, hogy ne lássák mi van bent. Kívülre meg erõs, aprórácsot. Meg valami bordásabb terepgumikat, hogy jobban harapjon. Láttam olyan hirdetést, ahol a gyári 1.6-os motort kicserélték 1.9-es szívódízelre. Na, az már baráti nyomatékot adhat le a megrottyintott jószágnak is.
astonferi
05-29-2013, 06:38 PM
Ez nálam az etalon:
Volkswagen Transporter T3 Syncro
1.6-os szívódízel
Szín nem túl feltûnõ, de elég jól rejtõ matt szürkésbarna.
Egyszerû, mint a faék.
Akár aludni is lehet benne.
A terepet is kiválóan bírja.
188
Annyi, hogy az ablakokra tennék 3M-es sötétített biztonsági fóliát belülre, hogy ne lássák mi van bent. Kívülre meg erõs, aprórácsot. Meg valami bordásabb terepgumikat, hogy jobban harapjon. Láttam olyan hirdetést, ahol a gyári 1.6-os motort kicserélték 1.9-es szívódízelre. Na, az már baráti nyomatékot adhat le a megrottyintott jószágnak is.
akkor mondom ez az osztrák hadsereg autója. van T3 - T4 es is . én 16 -én megyek grazba egy ilyen árverésre remények szerint tudok is szerezni egyet és akkor bemutatom. az árát majd ha hazajöttem.
Yosihiro Sato
05-31-2013, 05:58 PM
Traveller köszönöm! Don't Panic ha otthon megtalálom a kis kocsit amit az elõzõleg ott lakó mamika használt gázpalack hurcolására akkor kis átalakítással kész is;). Emlékszem még mielõtt a faluban megjelent a mobil gázos meg a házaknál sem volt vezetékes gáz az öregek ilyennel mászkáltak. Ha jól emlékszem motor kereket használtak hozzá.
Don't Panic
06-01-2013, 07:45 AM
Tényleg! Most, hogy mondod beugrott, hogy régebben voltak ilyenek. Egyik másiknak a rúdjával sikerült is állba baszarintanom magam kölökkoromban, amikor nem elég körültekintõen akartam leparkolni a technikát. :haha:
Yosihiro Sato
06-02-2013, 09:33 AM
Akkor szinte felöklelt az emlék :) Fél órája a szokásos vasárnapi kolbászolásom közben láttam román
árust is menni hasonlóval :). Nem akarta nekem eladni :(. Az érdekelte minek az nekem biztos konkurenciának nézett :D
hunprep
06-08-2013, 12:54 PM
Ki milyen jármûben tudna gondolkodni egy összeomlás utáni világban?
Én hármat tudnék elképzelni
1 simson
2 lada niva
3 trabant 601
Én is hasonló listát állítanék össze. Mondjuk nekem a trabi nem jutott eszembe, pedig az egyik legolcsóbb megoldás lehet, fõleg városi-országúti közegben. De akkor már lehet inkább maradnék egy lada nivánál, amivel elgurigázik az ember országúton is, de terepen sem rossz.
Régóta nézegetem a Nivát (csak hát az egyetemista költségvetés szûkös :cry:)
Annyi merül csak fel a jármûvekkel kapcsolatban, hogy ha kinyúlik útközben, a cuccod felét ott kell hagynod, ha gyalog mégy tovább. De amíg mûködik, hatalmas elõny.
zukajev, kb mennyi havonta fenntartani a nivát? (benzin, "lóadó", javítgatás, stb.)
Traveller
06-18-2013, 12:04 PM
Akkor még az életben nem volt T5-öd...és mindez a trágya 84,000 dollárért :duhos:
Nem látszik rajta, hogy bírná a terepet. Ha viszont az nem számít, akkor ennyiért már ezt is ideadnák.
http://www.rvtrader.com/listing/2005-Travel-Supreme-Envoy-110412116
Lehet, viszont ebben végszükséglet esetén el is éldegélsz. Ha van egy kis földed és odajutsz vele, behajtasz a fák közé, körberakod ágakkal és ott laksz. Egy kis furgonnál ez nem lehetséges, vagy ha mégis, akkor elég nehezen. Meg ha furgon, akkor legyen erõs, nagy kerekekkel és okos megoldásokkal.
Legalábbis én inkább választanám azt a furgont amit egyszer már itt megosztottam: http://www.sportsmobile.com/sections/4x4/sports-4x4/4x4ford_bw1.jpg
;)
astonferi
06-18-2013, 06:01 PM
Lehet, viszont ebben végszükséglet esetén el is éldegélsz. Ha van egy kis földed és odajutsz vele, behajtasz a fák közé, körberakod ágakkal és ott laksz. Egy kis furgonnál ez nem lehetséges, vagy ha mégis, akkor elég nehezen. Meg ha furgon, akkor legyen erõs, nagy kerekekkel és okos megoldásokkal.
Legalábbis én inkább választanám azt a furgont amit egyszer már itt megosztottam: http://www.sportsmobile.com/sections/4x4/sports-4x4/4x4ford_bw1.jpg
;)
ez rendbe is volna csak mennyit fogyaszt és milyen a hatótávja ?
szerintem SHTF után nincs olyan hogy nem feltünõ jármû mert mindent megtámadnak amiben üzemanyag meg érték van. ezért gyorsnak vagy nagyon masszívnak kell lenni. kérdés még hogy mennyire tudsz közlekedni az esetleges akadályok és elhagyott roncsok közt. én egy T-4 syncro-val szemezgetek amit az osztrák hadsereg ad le. erõsített elektromos rendszer, állófûtés, erõsebb futómû, csinálni rá egy komoly zajcsendesítést és még halk is lesz.
ez rendbe is volna csak mennyit fogyaszt és milyen a hatótávja ?
Nem keveset, de nem is arról van szó, hogy körbejárják vele az országot 12-szer. A BugOut arról szól, hogy biztonságos helyre jusson aki megy, nem arról hogy utazgasson egy csomót. Cél nélkül amúgy se érdemes nekiindulni a semminek. :)
4 liter - 10 KM
4 liter benzin, 4 dollár körül van
230 forint / Km. Még mindig jobb mint taxit rendelni. :haha: 400 dollárból megvan 1000 Km. Ami több közepes méretû állam átutazására is elég lenne. Szerintem nem veszélyes, elvégre nem napi szinten kellene ennyit költeni rá.
Ha lassú összeomlásról beszélünk, én inkább választanám a nagy feltûnõt, mint az olcsó kevésbé használhatót. BugOut lényege hogy legyen hová menned. De ha kereke van a házadnak, akkor mindig van hová menned, a lényeg hogy legyen olyan hely, ahol leparkolhatod és viszonylagos biztonságba helyezheted.
Ha viszont azonnali összeomlás a téma, akkor felgyújtják az olcsót is meg a drágát is. Lásd: Zavargások Franciaországban.
http://hajoka.hu/index.php/component/content/article/676-powertour-usa-trabival-vi
http://trabantusa.blog.hu/2013/06/13/palyan?utm_source=TC&utm_medium=link&utm_content=2013_06_19&utm_campaign=index
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LNYigBfy-2o
Hadi Trabantok
http://www.youtube.com/watch?v=U3OKFV5fWII
astonferi
06-19-2013, 06:55 PM
hát nem tudom ezért egy 26 LE trabira nem biznám magam.
A 200 LE 3.2 l TDCi dízel pedig már 470 Nm maximális nyomaték leadására képes.
216
ez tetszik teljesítményre és minden egyéb tekintetben is.
astonferi
06-20-2013, 05:58 PM
3.2L ? Az valahol a fûnyíró és a small block között van :D Viccet félretéve, mindent lehet fokozni, mindenre lehet vágyakozni, lehet "fogyasztani", vásárolni, de akkor úgyis oda lyukadunk ki, hogy csak a Marauder a megfelelõ :) De aztán sorsára hagyni valahol, nem fog fájni?
bármit hagysz a sorsára fáj, de elkerülhetetlen szerintem .
astonferi
07-04-2013, 08:32 AM
http://earthroamer.com/model-overview/
http://www.earthroamer.com/wp-content/uploads/wp/1/MASTER-Profile-both-550-in-front-of-650-3000px-600x264.jpg
http://www.unicat.net/en/info/UL15DKHD.html
http://www.unicat.net/img/UL15DKHD-560.jpg
Érdemes megnézni a több járgányukat is.
ez is szerény kinézetû amit utoljára támadnak meg :haha:
naaaa csak vicc volt.... komoly csak nem tudjuk megfizetni meg milyen jól nézne ki amikor a belvárosba le akarok parkolni :D
Traveller
07-04-2013, 08:41 AM
hát nem tudom ezért egy 26 LE trabira nem biznám magam.
A 200 LE 3.2 l TDCi dízel pedig már 470 Nm maximális nyomaték leadására képes.
216
ez tetszik teljesítményre és minden egyéb tekintetben is.
Próbálj beletölteni kannás gázolajat, aztán bízd rá magad. A mindenféle tdci, jdt, stb. nagynyomású dízelmotorok nagyon érzékenyek az üzemanyag minõségére, kis szennyezõdésnél is már meghalnak.
astonferi
07-04-2013, 12:14 PM
Próbálj beletölteni kannás gázolajat, aztán bízd rá magad. A mindenféle tdci, jdt, stb. nagynyomású dízelmotorok nagyon érzékenyek az üzemanyag minõségére, kis szennyezõdésnél is már meghalnak.
ebben igazad van . Libya-ban tankoltam focus tdci-be ottani gázolajat ( 12 ft/liter ) szar minõségû nagyon de nem volt választásom. mire hazajöttem adagoló csere volt.
másik része: abból indultunk ki hogy van van tartalék készleted és abból menekülsz és arra mi szimpatikus.
bár én is T3 v. T4 syncro barát vagyok. nem feltûnõ sokat bír és a Günterék összerakják rendesen szerintem.
Traveller
07-04-2013, 04:13 PM
Ez a két busz tuti tipp, illetve még a Toyoták, a Hiace H100-ig, illetve az afrikai piacra is gyártott D-4D H200 (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Toyota_Hiace_H200_505.JPG) és Hilux a hatodik széria elõttrõl. Kevés van belõlük, mert szívesen viszik a fekák harcijármûnek is, kipucolták Európát belõlük. Ezeket a trágyaszállítókat elég jól lehet használni, de az új motorokkal már kétséges a fenntarthatóságuk.
A. L. Ias
07-09-2013, 03:39 PM
Sziasztok!
Elõkerültem egy hosszabb szünet után. Elõbb az árvízi védekezés, majd egy kis lumbágó, utána egy kis kiruccanás az átalakított autóval. Ennek a tapasztalatairól szeretnék bõvebben írni.
Az út 14 napig tartott, 3500 km-t tettünk meg 11 éjszakát töltöttünk az autóban. Két személy nyári ruházata, 6 napi élelem és 10 napi vízkészlet, az autóhoz szükséges és az alap szerszámkészlet, fõzõkészlet és edényzet és az utazókonyha kényelmesen elfért a dobozokban. Az éjszakai alvás kényelmes volt, köszönhetõen a 20 centi vastag, felfújható matracnak. Így viszont kissé kevés volt a belsõ tér az alváshoz. Középen elég is volt, de oldalt a mennyezeti dobozoknál alacsony volt és akadályozta a beszállást. Kiránduláshoz kényelmes megoldás volt, de több apróbb módosítás, kiigazítás szükséges.
Az út megerõsített abban, hogy egy ekkora jármû 2 személynek hosszabb távon is megfelelõ mobil menedék.
astonferi
07-09-2013, 05:15 PM
Sziasztok!
Elõkerültem egy hosszabb szünet után. Elõbb az árvízi védekezés, majd egy kis lumbágó, utána egy kis kiruccanás az átalakított autóval. Ennek a tapasztalatairól szeretnék bõvebben írni.
Az út 14 napig tartott, 3500 km-t tettünk meg 11 éjszakát töltöttünk az autóban. Két személy nyári ruházata, 6 napi élelem és 10 napi vízkészlet, az autóhoz szükséges és az alap szerszámkészlet, fõzõkészlet és edényzet és az utazókonyha kényelmesen elfért a dobozokban. Az éjszakai alvás kényelmes volt, köszönhetõen a 20 centi vastag, felfújható matracnak. Így viszont kissé kevés volt a belsõ tér az alváshoz. Középen elég is volt, de oldalt a mennyezeti dobozoknál alacsony volt és akadályozta a beszállást. Kiránduláshoz kényelmes megoldás volt, de több apróbb módosítás, kiigazítás szükséges.
Az út megerõsített abban, hogy egy ekkora jármû 2 személynek hosszabb távon is megfelelõ mobil menedék.
esetleg képek ? merre jártatok - útviszonyok, táborhelyek - 3500 km szép kis kirándulás.
A. L. Ias
07-09-2013, 06:12 PM
esetleg képek ? merre jártatok - útviszonyok, táborhelyek - 3500 km szép kis kirándulás.
Képek? Mirõl? A kocsi belsejérõl, az átalakításáról lesznek feltéve. Az útról vannak, de irrelevánsak a témában.
A megcélzott hely Görögország volt. A Chalkidiki félsziget, Thessaloniki, Paralia, A Meteorák.
Az útviszonyok: új autópályától a 20%-os, vízmosásos, egy nyomszélességû, földes-sziklás hegyi kaptatóig (a GPS-nek hála).
A táborhelyek: határállomás melletti parkoló, tengerparti elhagyatott fás liget, városi nagy parkoló, városszéli kis parkoló a tenger mellett, pihenõhely a Meteorák lábánál.
Szép kirándulás volt, szinte végig idegen nyelvi környezetben. Jó volt tesztelni a kocsit és saját magamat is. Minimum készlettel, nomádként, napról-napra továbblépve. Az autóból, az autóban élve, önfenntartó módon.
És ismét beigazolódott, ha áram van, minden van. A legszûkebb keresztmetszet az volt. 2 telefont, GPS-t, iPadet, fényképezõgép akkut, notebookot tölteni nem volt elég a szivargyújtó. Szükséges egy kiegészítõ napelemes töltõ arra az idõre amikor nem mozog az autó, nem jár a motor.
astonferi
07-09-2013, 06:54 PM
az autóról gondoltam a képeket nem a családi fotóalbumra voltam kíváncsi :)
invertert nem akartál ? az elég sok mindent bír egyszerre a felsoroltakból + van rajta 5v usb csati is. az enyém 350 w az elég szokott lenni.
A. L. Ias
07-09-2013, 07:07 PM
invertert nem akartál ? az elég sok mindent bír egyszerre a felsoroltakból + van rajta 5v usb csati is. az enyém 350 w az elég szokott lenni.
Inverterem van, igaz egy kisebb 140 Wattos. De ha azt használtam más nem lehetett bedugva, mert nem bírta el az elosztó. Erre is a saját káromon tapasztaltam meg, mert 2 olvadó biztosítékot vert ki, amikor a hosszabbítót és az elosztót használva bekapcsoltam a notebookot. Nem bírták az 5 A-s biztosítékok, Majd kicserélem a kábeleket vastagabbra és utána a biztosítékot is nagyobbra.
Az inverter további hátránya, hogy erõsen leterheli az akkut. Nem szívesen nyúztam ismeretlen terepen, nehogy ne induljon be utána. Majd ellenõrzött körülmények között, akkutöltõ nyújtotta biztonságban egyszer kipróbálom mennyit bír ki.
Traveller
07-10-2013, 12:54 PM
Csapj fel a tetõre egy négyzetméteres napelemet, az karban tudja tartani az indítóaksit és folyamatosan tölteni a fedélzeti akkumulátort is, kisebb fogyasztók is tudnak róla üzemelni. Egy 100-120 Ah-s aksi nekem elég szokott lenni.
Enxtheone
07-11-2013, 08:31 AM
Buszokról mit gondoltok?
http://thesurvivalpodcast.com/forum/index.php?topic=23087.0
Csak a képeket néztem, és egész jónak tûnik :D
astonferi
07-11-2013, 08:46 AM
Buszokról mit gondoltok?
http://thesurvivalpodcast.com/forum/index.php?topic=23087.0
Csak a képeket néztem, és egész jónak tûnik :D
+ nagy, masszív, sok hely van benne, jól felpáncélozható mert bírja a súlyt
- lassú, sokat fogyaszt nehéz szerelni még egy defektet is, két ember nem tudja védeni útközben.
imi79
07-11-2013, 10:10 AM
Én BoV-nek tuti nem választanék ekkora jármûvet. Egy régi Land Rover Defender szerintem teljesen ideális.
A. L. Ias
07-12-2013, 08:27 PM
Ha már álmodunk, én errõl álmodnék, mint BOV (http://en.wikipedia.org/wiki/Iveco_LMV).
környész
07-14-2013, 02:02 PM
Ehhez mit szóltok? :)
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-leggyorsabb-vizen-jaro-auto/
környész
07-14-2013, 07:43 PM
Valóban nem épp egy menekülõ járgány, inkább amolyan kiránduló/horgász jármû. Gondolom azért az ára elég borsos lehet.
astonferi
07-19-2013, 02:03 PM
most találtam ezt a szimpatikus eszközt :)
http://totalcar.hu/magazin/hirek/2013/07/19/ha_a_hummer_mar_keves/
astonferi
07-20-2013, 05:49 PM
találtam másik autókat. :haha:
315316
A. L. Ias
07-24-2013, 01:00 AM
Kicsit több lett, mint pár kép. Maradhat (http://magyarprepperforum.org/entry.php?2-BoV-%E1talak%EDt%E1s-I)?
Persze. Írjatok blogot ha már lehet.
(Én azért csodálkoztam rajta, mert letiltottam. Valamiért mégis lehet írni. :haha: Akár prepperes témákban, akár másban, csak a szabályzatot tartsátok be. :thumbup)
A. L. Ias
07-24-2013, 10:26 AM
Bocsánat, de legalább kiderült a rejtett fícsõr. Csak az átalakítás képes leírása szerintem túlnõtt egy hozzászóláson.
Persze. Írjatok blogot ha már lehet.
(Én azért csodálkoztam rajta, mert letiltottam. Valamiért mégis lehet írni. :haha: Akár prepperes témákban, akár másban, csak a szabályzatot tartsátok be. :thumbup)
Vándor
07-24-2013, 12:04 PM
Én nem látom a képeket, csak a szöveget...
A. L. Ias
07-24-2013, 12:13 PM
Remélem most már láthatóak, ha mégsem majd segítséget kérek az admintól! ;)
Én nem látom a képeket, csak a szöveget...
Nálam az összes kép megjelenik. :)
Vándor
07-26-2013, 01:35 PM
Én továbbra sem látok egy képet sem. :(
Kovács
07-26-2013, 06:46 PM
http://www.tudtad.com/2013/06/lakas-sokkereken.html nem éppen túlélõ jármûként néz ki de azért ötletes :D
fater.lajos
07-29-2013, 07:58 AM
Az orosz koma megcsinálta. A technológiáról már sok helyen olvastam, idáig ez a legrészletesebb, fotókkal, rajzokkal, leírással.
http://oppozit.ru/article85319.html
100 kg száraz fával (egy zsák) 100 km nyolcvannal, az azért nem rossz. Kivitelezhetõ garázstuning mûhelyben. A módszer generátorhoz is jó lehet.
raktaros
08-02-2013, 06:29 PM
http://www.youtube.com/watch?v=VHbjqf4vi3c
Chehomero
08-04-2013, 12:51 AM
http://www.vezess.hu/vezetunk/te_mivel_menekulsz_majd_ha/45607/
A fagáz üzemû jármûvek témához: http://driveonwood.com/
Enxtheone
09-01-2013, 07:57 AM
Ha sok csomagot szeretnék vinni, akkor szerintetek egy kisbusz vagy egy pick up lenne jobb?
Yrkon
09-01-2013, 11:27 AM
Én a pickup-ra szavazok, az jobban elboldogul a terepen is. Gondolj bele, ha az utak nagy része járhatatlan (lerobbant/kilõtt autók, vagy maga az út megy tropára) lesz, kénytelen leszel földúton, vagy akár a szántáson keresztül közlekedni. /és a platóra lehet géppuskát szerelni :) /
Vagy légpuskát, vagy gázriasztó pisztolyt, esetleg gumigolyós revolvert, vagy nyílpuskát. :(
Yrkon
09-01-2013, 02:19 PM
A csúzli kimaradt! :)
raktaros
09-01-2013, 02:54 PM
A csúzli kimaradt! :)
Nekem is egybõl az jutott eszembe. A plató hátuljára szerelt csörlõvel könnyen felhúzható :D
Yosihiro Sato
09-10-2013, 05:44 PM
Itt egy igazi prepper jármû:http://www.youtube.com/watch?v=hh2nLWYnxkM&feature=youtu.be :haha:
raktaros
09-24-2013, 10:59 AM
:)
http://radarplayer.hu/wp-content/uploads/2013/09/cogburn-hunting-bike-xl-716x477.jpg
Realtree x Cogburn kerékpár
A Realtree és a Cogburn olyan terepbringát alkotott, amitõl leesik az állad. Terepmintás vadászbiciklirõl van szó íjtartóval és olyan kerekekkel, amelyekrõl valóban elhiszed, hogy semmi nem jelenthet nekik akadályt. A két cég együttmûködésébõl megszületett CB4 modellen rengeteg olyan felület van, ahová fontos eszközöket, tartozékokat erõsíthetsz fel, és rejtett tokokat is elhelyeztek rajta, az íj mellett pedig horgászbotot is találsz rajta például. Lenyûgözõ, igaz? Rambónak is jól jönne egy ilyen.
Wayet
09-28-2013, 06:26 PM
http://radarplayer.hu/wp-content/uploads/2013/09/cogburn-hunting-bike-xl-716x477.jpg
Realtree x Cogburn kerékpár
A Realtree és a Cogburn olyan terepbringát alkotott, amitõl leesik az állad. Terepmintás vadászbiciklirõl van szó íjtartóval és olyan kerekekkel, amelyekrõl valóban elhiszed, hogy semmi nem jelenthet nekik akadályt. A két cég együttmûködésébõl megszületett CB4 modellen rengeteg olyan felület van, ahová fontos eszközöket, tartozékokat erõsíthetsz fel, és rejtett tokokat is elhelyeztek rajta, az íj mellett pedig horgászbotot is találsz rajta például. Lenyûgözõ, igaz? Rambónak is jól jönne egy ilyen.
Kell kell kell kell kell :jolnezki:
A BMX és a Mountain Bike ötvözete?
raktaros
09-28-2013, 07:33 PM
Lehet :).
Viszont elnézve az elsõ kicsi lánckereket a sebesség nem lesz az erõssége.
Az, vagy komoly lábizomzat kell hozzá, főleg sáros úton.
Wayet
09-28-2013, 07:55 PM
Az, vagy komoly lábizomzat kell hozzá, fõleg sáros úton.
Az enyémhez is, mert elsõ teleszkópos montiból vandálkodtam BMX-et. :D
Pedálnál középsõ fogaskerék, keréknél kívülrõl a második
Érdekes hogy az elsõ villa nem teleszkopós, vajon miért?
Wayet
09-28-2013, 09:45 PM
Érdekes hogy az elsõ villa nem teleszkopós, vajon miért?
Szerintem, feltetted a hónap kérdését
Még nem olvastam végig a topikot , de bringában és hozzá való utánfutóban nem gondolkozik senki se ? Nem mindenki tud fenntartani egy autót ... sajnos ....
raktaros
10-04-2013, 07:48 PM
Még nem olvastam végig a topikot , de bringában és hozzá való utánfutóban nem gondolkozik senki se ? Nem mindenki tud fenntartani egy autót ... sajnos ....
Utánfutós kérdést én is feltettem, gondolkodom rajta, de még nem vettem...
Páromnak van egy, de nem egy masszív cucc, kutyáknak való (http://www.startapro.hu/data/image/008/558/898/8558898_640x480.jpg).
Wayet
10-05-2013, 06:17 AM
Nálunk van egy utánfutós kerékpár. Terveim között szerepel, hogy az enyémet is felszerelem eggyel
Ez elég érdekes , könnyen kivitelezhetõ .
http://www.swampthingdecoycarts.com/index.html
Amatorpe
10-05-2013, 09:41 AM
Ez elég érdekes , könnyen kivitelezhetõ .
http://www.swampthingdecoycarts.com/index.html
Feltuningolt molnárkocsi :D
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=2205318&gclid=CPCyoLWz_7kCFYJd3godpFwAhw
raktaros
10-05-2013, 09:52 AM
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=2205318&gclid=CPCyoLWz_7kCFYJd3godpFwAhw
Teszkós bevásárlókocsi olcsóbb, arra kell nagyobb kerekeket varázsolni :D.
"Az Út (http://media.port-network.com/picture/instance_1/238156_1.jpg)"-ban láttam, nem tudom az eredeti kis kerékkel volt?
Igen , nekem is ez jutott az eszembe . De van az oldalukon bringához rögzíthetõ , és a bringakerékkel ez terepjárólépesebb .
Valamint otthon is könnyen összerakható , akár csavarozott kivitelben is , heggesztett hejett .
Másik fórumon találtam.
http://www.youtube.com/watch?v=r4n59vWsQm8
mossberg-operator
10-10-2013, 06:56 PM
Jelenleg agyalok rajta hogy vegyek-e egy regi 300-as Tdi Discovery-t.
astonferi
10-10-2013, 06:58 PM
Jelenleg agyalok rajta hogy vegyek-e egy regi 300-as Tdi Discovery-t.
én nem agyalnék ha lenne rá keret és fent tudod tartani. illetve van pár ezer fontod rendberakni.
hunprep
10-10-2013, 07:37 PM
Ha sok csomagot szeretnék vinni, akkor szerintetek egy kisbusz vagy egy pick up lenne jobb?
A korábbi hozzászólókkal egyetértek abban, hogy terep miatt jobb a pickup, a kisbusz viszont könnyen átalakítható lakóautóvá, valaki írt is már ilyesmirõl a fórumon azt hiszem.
mossberg-operator
10-10-2013, 08:33 PM
én nem agyalnék ha lenne rá keret és fent tudod tartani. illetve van pár ezer fontod rendberakni.
A fenntartas meg oke, de nincs parezrem rendberakatni, munkatarsam szerint (autobuzi, eddig 4 land roveruk volt a csaladban) 500-bol meg lehet oldani a minimumot. De nem vagyok egy szerelo-butykolo alkat...
raktaros
10-12-2013, 11:38 AM
Talán a jármû témába illik...
http://coolmaterial.com/wp-content/uploads/2013/07/GEAR-Front-Seat-Cover-1.jpg
http://coolmaterial.com/wp-content/uploads/2013/07/GEAR-Front-Seat-Cover-2.jpg
( http://coolmaterial.com/gear/gear-seat-covers/ )
hunprep
10-12-2013, 09:52 PM
Levehetõ az összes elem? Mert ha igen, akkor jó igazán, hiszen úgy szükség esetén átrakható molle-s hátizsákra, ha gyalog kell folytatni.
Első ránézésre mind MOLLE. :) Az első képen az a kicsi úgy néz ki mintha gránát zseb lenne.
mossberg-operator
10-13-2013, 02:04 PM
Talaltam egy automata valtos Discocery-t, 2500 font. Kerdes: baj-e az automata valto egy terepjaron? Volt mar automata autom, szerettem. ??? Terepen, sarban?
astonferi
10-13-2013, 02:19 PM
én csak automatát vennék. igaz szokni kell terepen viszont sérülten is tudod vezetni.
mossberg-operator
10-14-2013, 09:08 PM
itt nezegettem ma, valahol 2k (fontban) alatt, ha valakit erdekel: http://www.tandtmotors.co.uk/
mossberg-operator
10-16-2013, 03:58 PM
lebeszeltek a discovery 1-rol, ugyhogy ezt nezem meg holnap: http://www.oakwoodvehiclesyorkshire.co.uk/used-cars/nissan-terrano-2-7-td-sport-le-5dr-bradford-201310019046838
astonferi
10-16-2013, 05:44 PM
azt miért beszéltek le ? a rozsdán kivül semmi sem árt neki...azt meg lehet lakatolni bár nem ismerem az angol árakat
mossberg-operator
10-16-2013, 06:38 PM
azt miért beszéltek le ? a rozsdán kivül semmi sem árt neki...azt meg lehet lakatolni bár nem ismerem az angol árakat
Pont a rozsda miatt, meg az angol haver akiknek 4 land roverjuk volt eddig a csaladban is azt mondta, hogy a terranoval jobban jarok, meg a pigeonwatch forumon is a nagyja.
astonferi
10-16-2013, 06:41 PM
http://www.dorotheum.com/en/auction-detail/auction-10229-cars-und-vehicles/lot-1596412-spkw-puch-g-300-gdkp-ausfuhrung-bundesheer.html?no_cache=1&cHash=7f185dc8e3fb70c375e394874d00ef58
akkor ezt nézd meg :D
mossberg-operator
10-16-2013, 07:27 PM
http://www.dorotheum.com/en/auction-detail/auction-10229-cars-und-vehicles/lot-1596412-spkw-puch-g-300-gdkp-ausfuhrung-bundesheer.html?no_cache=1&cHash=7f185dc8e3fb70c375e394874d00ef58
akkor ezt nézd meg :D
Megneztem, jo, de kicsit messze van.
money off
10-17-2013, 06:14 PM
Én ezzel az öreg vassal ,gyakorlatozok erdõn mezõn, nem egy tank de szereti a terepet.
mossberg-operator
10-17-2013, 08:30 PM
Kerdesek: van-e nagy kulonbseg a nissan terrano automata vagy kezivaltos fogyasztasa kozott? Illetve nem ertem a kulonbozo valtokat benne. Van erre valami olvasnivalo, kepzes, barmi? Sose volt 4x4-em, total homaly volt, mikor beleultem ma.
astonferi
10-18-2013, 05:50 AM
igen van különbség. kb 1,5- 2 liter. a váltórészen gondolom a felezõ is difizárakat tudod kapcsolni. látni kéne akkor megtudom mondani mi micsoda.
DEEEEE szálj ki belõle vedd meg a discoveryt és költsél rá kb. 1000 fontot, hogy rozsdamentes legyen és elmegy még 10 évet.
mossberg-operator
10-18-2013, 06:46 PM
igen van különbség. kb 1,5- 2 liter. a váltórészen gondolom a felezõ is difizárakat tudod kapcsolni. látni kéne akkor megtudom mondani mi micsoda.
DEEEEE szálj ki belõle vedd meg a discoveryt és költsél rá kb. 1000 fontot, hogy rozsdamentes legyen és elmegy még 10 évet.
Koszi, hogy akarsz segiteni, majd rakok kepet a valtokrol. Maradok ennel, a rozsda problema miatt nem merek belevagni a Discoba.
raktaros
10-19-2013, 08:13 PM
Csónak pvc csõbõl és fóliából (http://duckworksmagazine.com/08/designs/pvckayak/index.htm)
http://duckworksmagazine.com/08/designs/pvckayak/image005.jpg
mossberg-operator
10-20-2013, 10:29 AM
Uj jatekszerem: 714
Amatorpe
10-21-2013, 04:16 PM
Aranyos jószágnak tûnik, gartula hozzá!
mossberg-operator
10-22-2013, 06:28 PM
Uj jatekszerem: 714
Valami nincs rendben a papirjaival a biztositok szerint, viszem vissza. :(
mossberg-operator
10-23-2013, 02:02 PM
Ez rosszul hangzik. :(
Az is, nem tudtam ra biztositast kotni, beirod a rendszamot, s kiirja, hogy sorry... Lett belole egy pozso 307...
fater.lajos
10-25-2013, 01:30 PM
Ezt tegnapelõtt fotóztam Szentegyházán. Muszáj veletek megosztani...
721
BragBOL
10-25-2013, 04:10 PM
Fából vasparipa :D
Keress rá guglin, kidob egy rakattal :D
fater.lajos
10-25-2013, 07:35 PM
Én most láttam elõször ilyet. Tetszett. :)
http://gearheads.org/wp-content/uploads/2012/08/1009_8l_01+diesel_truck_news+ford_excursion.jpg
:cool:
mossberg-operator
10-28-2013, 07:48 PM
739
Azért kétlem hogy a 120mm es löveg csötorkolati sebessége 1700m/s de kitudja. :)
Pedig annyi, a Rheinmetall licence van benne....
raktaros
10-28-2013, 07:58 PM
739
Azért kétlem hogy a 120mm es löveg csötorkolati sebessége 1700m/s de kitudja. :)
És 7.5J alatt van? :)
raktaros
11-02-2013, 06:58 PM
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/q71/999707_588464297856725_1153013913_n.jpg
raktaros
11-04-2013, 10:01 PM
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/q71/935136_436582329786730_1348802375_n.jpg
Amatorpe
11-04-2013, 10:34 PM
739
Ebben speciel én is erõsen hitetlen vagyok:
-a hang terjedési sebessége "normál, szobahõmérsékletû, belélegezhetõ levegõs közegben 340m/s, vagy 1224km/h.
(http://hu.wikipedia.org/wiki/Hangsebess%C3%A9g)
-a leggyorsabb repülõ a Lockheed-Martin Skunk Works SR-71. Végsebessége optimális körülmények között (nagy magasságban, alacsony légellenállásban kb. 1024m/s, azaz 3687 km/h.
(http://www.repulo.eoldal.hu/cikkek/a-leggyorsabb-repulo/a-leggyorsabb-repulo.html)
Tehát ha 6300km/h a lövedék kezdõsebessége, akkor 5,147-szeres hangsebességgel hagyja el a fegyver csövét, amikor is szerintem az minimum szétolvad a keletkezõ hõtõl, és a hangrobbanás nem csak az emberek hallószervét tépné cafatokra, de jó eséllyel magát az eszközt is... Ha mást nem a súrlódás (mert ugye nem rakétáról beszélünk, hanem huzagolt csõrõl) már önmagában végzetes lehet.
Szerintem.
fater.lajos
11-07-2013, 03:13 PM
Wikiról a cuccok:
A tank egy M1 Abrams.
Eredeti fegyver a Rheinmetall 120 mm. Licencben gyártják az amik.
Caliber 120 mm Muzzle velocity 1,580 to 1,750 m/s (5,200 to 5,700 ft/s)
Az ami verzió:
105 mm L52 M68 rifled cannon (M1)
120 mm L44 M256 smoothbore cannon (M1A1, M1A2, M1A2SEP) with 42 rounds
http://en.wikipedia.org/wiki/M1_Abrams
http://en.wikipedia.org/wiki/Rheinmetall_120_mm_gun
Amatorpe
11-10-2013, 02:16 PM
Oké, nyert a technika a tudatlanságommal szemben. Akkor viszont nekem is kell egy! :D
Ez hasonló jármû! És még utasokat is tud szállítani! :thumbup
http://indavideo.hu/search/text/ropa?channel_constraint=undefined
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/q71/999707_588464297856725_1153013913_n.jpg
Ez hasonló jármû! És még utasokat is tud szállítani! :thumbup
http://indavideo.hu/search/text/ropa?channel_constraint=undefined
Fallout11
11-10-2013, 10:42 PM
http://www.youtube.com/watch?v=KEYaTscCDIg
:haha:
raktaros
11-13-2013, 08:57 PM
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/q74/1456677_570531686355469_176455089_n.jpg
Fallout11
11-14-2013, 02:17 PM
http://www.youtube.com/watch?v=M7FIvfx5J10
Fallout11
11-18-2013, 09:35 PM
http://www.youtube.com/watch?v=l-Dq0wFDE_g
ha esetleg valaki meg nem latta :)
http://todayswhisper.com/car-against-zombies
ha meg mar volt osztva akkor sorry!
hwahun
11-27-2013, 06:00 AM
Fú! Ez nagyon spécin néz ki! Bár lehet, hogy az ára kicsit húzós, sõt nem is biztos, hogy Mo.-n lehet kapni :S
hwahun
11-27-2013, 06:03 AM
Én egy olyasmi lakókocsit gondoltam magamnak, mint amilyen Walking Dead elsõ évadában volt... Nekem az megfelelne, de amíg nem lesz rá pénzem, addig beérem a bringámmal :cry: :)
Amatorpe
11-27-2013, 02:42 PM
Fú! Ez nagyon spécin néz ki! Bár lehet, hogy az ára kicsit húzós, sõt nem is biztos, hogy Mo.-n lehet kapni :S
Csak nem lesz hozzá alkatrész...
Szerintem hazai viszonylatban amit sokat látok vagy mitsubishi l200 csak régi, vagy újabb ford ranger (nagy kedvencem).
Ha nem pickup, akkor viszont 99%, hogy volkswagen transporter. Annyi van, mint régen lada (na jó nem, de majdnem) iszonyat jók, direkt munkagépek, és lenne alkatrész is. (sajnos a legújabb szériák már a tömeggyártás jegyében születtek ((tervezett elavulás/tönkremenetel) de a T3-ig jók).
MaRee
11-29-2013, 12:13 PM
Senki nem motorozik? :) Bár a motor ilyen szituációban nem tudom mennyire jó, ugye hangos (mondjuk az 5000 köbcentis benzin temetõ is elég feltûnõ), viszont tárolni könnyû, karbantartást sem igényel annyit, és nem eszik semmit. Tipikus megölhetetlen motorok pl a Yamaha YBR és a Honda CBF 2000 utáni változatai, kb ugyan az a konstrukció mindkettõ, kimennek a világból, az YBR-rel 80-100.000 km-t normál karbantartás és használat mellett el lehet menni. Világ körüli útra is ilyenekkel indulnak általában. Én tavasszal fogok beújítani egy 250-es CBF-et, alig várom.
Én motorozok, de elég komoly hátrányai is vannak:
- fogyasztás és hatótáv (600-as enduróm van - ország úton 4l/100km városban 6 fölött, terepen nem is mertem még számolni + 9 literes a tank szóval még egy másik városba is nehéz tankolás nélkül eljutni). kisebbeknél ez sokkal jobb.
- teljes ember kell a vezetéshez (min 2 kéz + 1 láb) sérülten/betegen nem tudod el vezetni, illetve sokkal több gyakorlás is kell ahhoz hogy kihasználhasd a képességeit (kocsit néhány év kihagyással is simán elvezettem , motoron pár hét kihagyást is nagyon érzek)
- sérülékeny - semmi védelmet nem ad (se idõjárás ellen, se mondjuk rablás ellen - ha megállsz pl lámpánál simán felboríthatnak, se balesetnél pl. borulás kifeszített drót, olaj folt )
- télen korlátozottan használható (jégen életveszély)
- karbantartás típus függõ,de nekem pl 3-5000 km-enként van valami kötelezõ (olaj csere/ fék /lánc...)
- kezelhetõség drasztikusan romlik a terheléssel (utas, nagy pakk)
Mindezek mellett nagyon jó móka, illetve jó pár helyen elmegy ahol autó nem vagy alig, de túlélõ jármûnek szerintem nem igazán alkalmas
Amatorpe
11-30-2013, 07:51 AM
Én azt mondanám, hogy egy 125-250-es cross menekülõjármûnek jó lehet. Kicsi, könnyû, fogyasztás csekély, és ha nem lehet el-vagy átférni autóval, még jól jöhet, de persze alapból inkább autó. És bár jó móka motorozni, télen szívás, F.T. kollégának igaza van.
No comment......
http://www.youtube.com/watch?v=poFPA9IfTgk
No comment......
http://www.youtube.com/watch?v=poFPA9IfTgk
Ennek nagyon könnyû lehet a kasznija , több videón is látni , hogy szinte pattog a nagy kerekeken , megpakolva azért talán más .... Bár állhatna a kertemben ... Kettõ ... :D
Én azt mondanám, hogy egy 125-250-es cross menekülõjármûnek jó lehet. Kicsi, könnyû, fogyasztás csekély, és ha nem lehet el-vagy átférni autóval, még jól jöhet, de persze alapból inkább autó. És bár jó móka motorozni, télen szívás, F.T. kollégának igaza van.
Crosst inkább ne, sok lóerõ sok fogyasztás. Enduró másabb, bár kétütemûben az is sokat kajál. 125 köbös motor kicsit kergetve bizony bekapja a 6 litert. 250-es talán kergetés nélkül elmehet 4,5-5 liter körül. Négyütemûben ez a fogyasztás már jobb lehet akár 1-2 literrel is. 50 köbcentis motorok lassabbak, de jellemzõen 2,5 -3 liter körül kajálnak kétütemûben. Még a Simson is megáll 2,5 liter körül hosszútávon. Nagytestû robogók, amelyek egy kicsit már mennek is, simán verik a 3,5-4 literes fogyasztást.
Grafitos
12-17-2013, 09:51 AM
Miért is kellene ennél jobb?
http://www.hasznaltauto.hu/auto/uaz/469/uaz_469-7355183
ui: mennyire tipptopp már:eek:
raktaros
12-17-2013, 10:15 AM
Rendszám nélkül erdei, mezei úton lehet használni vagy az is közútnak számít?
raktaros
12-17-2013, 11:03 AM
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/q71/1517601_551761438248156_812283931_n.jpg
Grafitos
12-17-2013, 11:56 AM
Nem gyenge reklámfogás a meztelen csaj a földszinten:9
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/q71/1517601_551761438248156_812283931_n.jpg
Nem a leggazdaságosabb a gyári motorjával.
A seregbe 24 litert etettem meg az Uaz 469/B típusú jármûvel rendszeresen.
Persze beéri 15-el is, de akkor finomkodni kell! :D
Grafitos
12-17-2013, 12:14 PM
Az én benzines Uralom, meg 100on 110l-t evett:thumbup
Annak ellenére azt gondolom, hogy az alkatrészellátottság a hazai és tõlünk keletre lévõ térségek irányában szinte ûberelhetetlen. Valamint az is tény, hogy tizeskulcs nagykalapács kombóval a javítások nagy része kivitelezhetõ:D
Nem a leggazdaságosabb a gyári motorjával.
A seregbe 24 litert etettem meg az Uaz 469/B típusú jármûvel rendszeresen.
Persze beéri 15-el is, de akkor finomkodni kell! :D
Alkatrész van, de már nem az a minõség mint régen.
Ráadásul tanítani kell az ifjúságot, ha egy biztosítékot ki akar cserélni.Ebbe még megtalálni sem egyszerû, pláne ha az ember a mai biztosítékokat keresi! :)
környész
01-05-2014, 04:36 PM
Van pár komoly járgány. (http://my.opera.com/Amiraj/albums/slideshow/?album=3881562&picture=57164502) :)
A fekete kamion az új Mad Max filmbõl van?
raktaros
01-07-2014, 05:54 PM
Furán nézhet ki mikor jön szembe egy mozdony az úton :)
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/q77/s720x720/1505388_10152236565291042_383743365_n.jpg
BragBOL
01-07-2014, 06:18 PM
A nagyban elfér a fenti mozdony, bár inkább az off-ba való :D :
UT2004 konvoj (https://www.google.hu/search?q=UT2004&safe=off&client=firefox-a&hs=U1H&rls=org.mozilla:hu:official&channel=np&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ZULMUs2_O6HgygOBrYDQBg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1024&bih=604#channel=np&q=Unreal+Tournament+2004+convoy&rls=org.mozilla:hu:official&safe=off&tbm=isch&imgdii=_)
Dream_walker
01-07-2014, 06:48 PM
4x4-es kisbusz, lehetõleg emelt hasmagassággal. Van néhány ilyen típus, idehaza is kapható, de a használtat jó messze el kell kerülni, mert nagy eséllyel kõmûves/ács/aratóbrigád használta, és le van lakva, mint az állat.