View Full Version : Zombi Túlélõ kézikönyv
Medve
02-21-2014, 10:09 PM
Lehet már fent van, ha így lenne én kérek elnézést.
Zombi Túlélõ kézikönyv (http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Max_Brooks_Zombi_tulelo_kez ikonyv_Tokeletes_vedelem_az_elohalottakkal_szemben&id=120741&type=22)
Amatorpe
02-22-2014, 09:24 AM
Elolvastam (a végét leszámítva, ahol állítólagos esetekrõl számol be). Igazából nem sok hülyeséget találtam benne. Pl kitér arra is, hogy amikor elbújtál, akkor se bömböltess magnót, hanem húzd meg magad, vagy hogy a vízben símán lehet pár kóriszáló... Szóval szerintem nem rossz. Mondjuk java tényleg nem polgárháborúról vagy napkitörés miatti összeomlásról szól, azért megemlíti azt is, hogy bizony a túlélõ embertársainkra sem árt odafigyelni...
bögre
02-22-2014, 12:13 PM
Hát én elkezdtem olvasni nagyon nem tetszett.
Zavaro volt hogy tény ként kezel egy fiktiv dolgot. És nagyon szájbarágos..
Amatorpe
02-22-2014, 08:20 PM
Mi is tényként kezelünk egy fiktív dolgot: vagy lesz napkitörés, ami visszadob 200 évet a technikánkon, vagy nem. Vagy lesz gazdasági összeomlás vagy nem. Vagy lesz atomháború vagy nem. Mivel rosszabb/másabb az õ fikciója a miénknél?
A szájbarágás meg a szépen elhülyített amcsik miatt kell (tisztelet a kivételnek). Elvégre abban az országban íródott, ahol a használatiba le kell írni, hogy a mikróban nem szárítunk élõ állatot, és nem hagyjuk ott magára a tempomatos lakókocsi volánját, hogy hátramenjünk kávézni...
A szájbarágás meg a szépen elhülyített amcsik miatt kell (tisztelet a kivételnek).
Nincsenek jobban elhülyítve.
Elvégre abban az országban íródott, ahol a használatiba le kell írni, hogy a mikróban nem szárítunk élõ állatot
Itt pont az ellenkezõje. Azért írták rá, mivel vannak olyan agyafúrtak akik szándékosan csinálnak valamit egy termékkel, hogy aztán jól beperelhessék érte a gyártót amiért nem tüntette fel a használati utasításban azt hogy nem lehet valamit csinálni a termékkel.
Tehát nem azért kell ráírni, mert buták, hanem azért mert egyesek visszaélhetnek azzal ha nincs ráírva.
Megteszi, az ügyvéd elvállalja jutalékért, és megnyeri a pert. Aztán a cég meg fizessen sok millió dollárt. Még akkor is ha szándékosan csinálta az "áldozat", hogy perelhessen a sok pénzért.
imi79
02-22-2014, 08:34 PM
Ez a könyv csak poén, ne vegyétek már komolyan bakker :)
Amatorpe
02-22-2014, 08:40 PM
Ez a könyv csak poén, ne vegyétek már komolyan bakker :)
Ha poén, ha nem, vannak benne jó dolgok. És már többször volt róla szó, hogy sok birka meg nem birka ember elhiszi amit a filmben lát, meg amit elé tesznek. Ha ezzel a könyvel a birkák közül mondjuk 1000-bõl egy elgondolkodik azon hogy lehet egyszer eljönnek a zombik és elkezd gyûjtögetni meg tanulni önvédelmet, elsõsegélyt, miegymást, akkor máris elérte a célját.
És valahol ez a lényeg nem? Akár poén akár nem... Hogy amikor beüt egy hurrikán, akkor a segélyszervezeteknek kevesebb dolga legyen, nem?
Medve
02-22-2014, 09:29 PM
A könyv inkább azoknak készült, akik önnön maguktól képtelenek lennének akár életben maradni, akár csak értelmesen gondolkodni lásd: A fegyver hangos, függ a lõszertõl, a láncfûrész zajos és kifogy a szuflából, a kések, pengék halkak.. . A könyv, zombi apokalipszist tényként kezelõ mivoltjáról pedig csak annyit, hogy szerintem inkább, "mi lenne ha" a kiváltó ok, nem pedig a majd megfog történni. Szerintem.
Amatorpe
02-22-2014, 09:50 PM
Ok, feladom, túl fáradt vagyok ehhez. :D
Gábor olvas fel belõle néhány sort. :)
https://www.youtube.com/watch?v=TfXa89fu4uE
P. Dude
08-04-2022, 09:45 PM
Mi a véleményetek a Zombi túlélő kézikönyv (https://moly.hu/konyvek/max-brooks-zombi-tulelo-kezikonyv) listájáról?
Ti mit szereznétek be a listáról és mit nem? Minek van helye lakásban is, minek csak háznál? Melyikből milyen márkát/típust tartotok a legjobbnak, ill. milyen szempontok alapján választanátok?
"Miután a fegyvereket kiválasztottuk, gondoljuk végig, milyen felszerelések kellenek az életben maradáshoz! Rövid távon egy szabványos katasztrófatúlélő-csomag is megteszi. Ennél hosszabb időtartamra az alább felsorolt tételek beszerzése elengedhetetlen. Abból indulunk ki, hogy egy átlagos háztartásban olyan alapvető holmik, mint ruha, vécépapír stb. megfelelő mennyiségben lelhetőek fel, ezért ezek nem szerepelnek a listán.
• Víz, napi három liter, főzéshez és mosáshoz
• Kézi pumpás vízszűrő
• Négy cserélhető szűrő
• Ciszterna az esővíz gyűjtésére
• Jód és/vagy víztisztító tabletták
• Konzerv élelmiszer, napi három konzerv (inkább olyanokat válasszunk, amelyekben van némi víz)
• Két hordozható villanysütő
• Orvosi készlet (operációhoz alkalmas eszközökkel és antibiotikumokkal kiegészítve)
• Kerékpárhajtású generátor
• Benzines generátor (csak vészhelyzet esetére)
• Húsz gallon benzin
• Újratölthető, akkumulátoros rövidhullámú rádió
• Két elemes zseblámpa
• Két újratölthető elemes lámpa
• Két újratölthető, akkumulátoros és/vagy napelemes rádió
• Falak megerősítéséhez szükséges anyagok, úgymint deszkák, téglák, malter stb.
• Szerszámkészlet, amelyben van kőtörő kalapács, balta, kézifűrész stb.
• Mész és/vagy klórmész megfelelő mennyiségben a latrinához
• Egy darab nagy teljesítményű teleszkóp (80X-100X) tartalék lencsékkel és tisztító felszereléssel
• Tizenöt jelzőrakéta
• Harmincöt világító rúd
• Öt poroltó
• Két csomag füldugó
• Tartalék alkatrészek és használati útmutatók minden fent említett géphez
• Használati utasításokból és kézikönyvekből álló könyvtár, amely tartalmaz egy általános útmutatót katasztrófahelyzetekre
(Megjegyzés: akárcsak a fegyvereknél, az étel, a víz és a gyógyszer mennyiségét meg kell szorozni annyival, ahány ember tartozik a csoportba.)"
P. Dude
08-05-2022, 01:01 PM
Mi a véleményetek a Zombi túlélő kézikönyv (https://moly.hu/konyvek/max-brooks-zombi-tulelo-kezikonyv) listájáról?
Elkezdtem összeszedni. :) Vettem két ilyen rádiót:
https://www.conrad.hu/p/renkforce-rf-cr-200-koffer-radio-urh-am-kh-ujratoltheto-napelem-kezi-kurbli-ebreszto-funkcio-zseblampa-fekete-2347403
A napi 3 liter víz / fő az elég reális.
A napi 3 konzerv is. Persze attól függ hogy mi van a konzervben. :)
A 20 gallon benzin az kb. 80 liter. Bár ha valaki folyamatosan használja és cseréli akkor az is teljesen rendben van és ésszerű.
A füldugó a lőfegyverek miatt kellhet.
varég
08-06-2022, 02:08 PM
Az orvosi készlet csak akkor ér valamit, ha használni is tudja rendeltetés szerencsére valaki. 3 vészhelyzet, 2 drhouse epizód után nem érdemes neki állni sebeészkedni szerintem...
Én először felmérném a lehetőségeimet és megpróbálnám leírni (papírra), hogy mit szeretnék elérni. Ha ez már legalább nagyvonalakban kikristályosodott, akkor kezdenék el listát írni a szükséges eszközökről, teendőkről. Az ilyen listákat csak ötletforrásként használnám, mert nem a saját igényeimhez vannak igazítva.
Pl. második emeleti panellakásban nem igazán érdemes építőanyagot felhalmozni a falak megerősítéséhez, viszont ha a kőtörő kalapáccsal szeretnék dolgozni, akkor bizony beszereznék védőfelszerelést (min. szemüveg, maszk, kesztyű). Ha kimozdulnék a vackomból, akkor a teleszkóp helyett inkább egy távcsövet, monokulárt vennék, stb.
Vízből inkább 5l-t számolnék, hogy legyen belőle bőségesen. A kaja megemésztéséhez is kell víz, hiába van valamennyi benne és a dehidratáció csúnya dolgokat tud művelni az emberrel.
Van a listán néhány dolog, amit nem igazán értek:
• Jód és/vagy víztisztító tabletták - a jód víztisztításra/ fertőtlenítésre való? Itt a fórumon olvastam már vízkezelésre használt anyagok között hypo-t, aktív szenet, de a jód kimaradt
• Két hordozható villanysütő - ez két villanyrezsót jelent? Miért olyan fontos a villanyrezsó? És miért kettő? Mi van ha nincs áram? SHIFT helyzetben könnyen előfordulhat. Ilyenkor a tűzifa és a gyufa hasznosabb, de az nincs a listán.
• Két újratölthető, akkumulátoros és/vagy napelemes rádió - ezt nem lehet kiváltani a "Újratölthető, akkumulátoros rövidhullámú rádió"-val ami fentebb van a listán?
• Mész és/vagy klórmész megfelelő mennyiségben a latrinához - latrina helyett alomszék? Mész helyett fűrészpor.
• Egy darab nagy teljesítményű teleszkóp - ez mire jó? Csillagokat vizsgálni? Coco-hoz hasonlóan, én is inkább egy keresőtávcsövet tennék a listára.
• Tizenöt jelzőrakéta - ez mire is jó? Felhívni a figyelmet magunkra és elárulni a helyzetünket? Jól jön egy hajótörés után, de SHIFT után nem biztos, hogy ezt rátenném a listára.
• Harmincöt világító rúd - éppen 35? Mire kellhet, amire a korábban listázott 4 elemlámpa nem felel meg?
Coco-val egyetértve, mindenkinek saját stratégiát kell kidolgoznia, ami a lehetőségeihez, személyiségéhez jobb passzol és aszerint finomítani a listát.
varég
08-07-2022, 03:54 PM
• Jód és/vagy víztisztító tabletták - a jód víztisztításra/ fertőtlenítésre való? Itt a fórumon olvastam már vízkezelésre használt anyagok között hypo-t, aktív szenet, de a jód kimaradt
- Radioaktív sugárzás esetén szükséges, hogy a szervezet ne vegye fel a sugárzó jódot
• Két hordozható villanysütő - ez két villanyrezsót jelent? Miért olyan fontos a villanyrezsó? És miért kettő? Mi van ha nincs áram? SHIFT helyzetben könnyen előfordulhat. Ilyenkor a tűzifa és a gyufa hasznosabb, de az nincs a listán.
- Nem tudom minek...
• Két újratölthető, akkumulátoros és/vagy napelemes rádió - ezt nem lehet kiváltani a "Újratölthető, akkumulátoros rövidhullámú rádió"-val ami fentebb van a listán?
-Szerintem PMR rádióra gondolt(adóvevő), vagy az előbbi a pmr...
• Mész és/vagy klórmész megfelelő mennyiségben a latrinához - latrina helyett alomszék? Mész helyett fűrészpor.
- Fertőtlenítésre, tisztasági meszeléshez is jó a mész...
• Egy darab nagy teljesítményű teleszkóp - ez mire jó? Csillagokat vizsgálni? Coco-hoz hasonlóan, én is inkább egy keresőtávcsövet tennék a listára.
-Távcső lehet az, csak félrefordítás állhat a háttérben
• Tizenöt jelzőrakéta - ez mire is jó? Felhívni a figyelmet magunkra és elárulni a helyzetünket? Jól jön egy hajótörés után, de SHIFT után nem biztos, hogy ezt rátenném a listára.
-Önvédelemre, esetleg távolról felgyújtani valamit....
• Harmincöt világító rúd - éppen 35? Mire kellhet, amire a korábban listázott 4 elemlámpa nem felel meg?
-A 35 szép szám :D Útvonal, vagy tereptárgy jelölésre alkalmasak.
Nekem ez ugrik be...
• Jód és/vagy víztisztító tabletták - a jód víztisztításra/ fertőtlenítésre való? Itt a fórumon olvastam már vízkezelésre használt anyagok között hypo-t, aktív szenet, de a jód kimaradt.
Elvileg lehet rá használni, de én is most hallottam róla először:
https://gobertpartners.com/who-does-iodine-purify-water
https://hogyan-kell.com/szakerto-129/vlz-fertotlenlto-tabletta-ezust-uv-jod-kalium.html
P. Dude
08-07-2022, 06:56 PM
Amúgy most olvasom Az éhezők viadalát, abban is pont jóddal tisztítja az erdei vizet.
P. Dude
08-07-2022, 09:08 PM
Coco-val egyetértve, mindenkinek saját stratégiát kell kidolgoznia, ami a lehetőségeihez, személyiségéhez jobb passzol és aszerint finomítani a listát.
Igen, a jód elvileg víztisztításra (is) való. Én épp a napokban futottam bele Az éhezők viadala első kötetében.
A villanysütő szerintem tényleg villanysütőt jelent. Megnéztem, mini sütőként is árulják. Nem mikrohullámú sütő, az más. A listán talán azért szerepel, hogy ha nincs gáz akkor legyen mivel sütni. Kettő valószínűleg azért van belőle, mert ideális esetben mindenből kettőt vennénk, hogy legyen tartalék. Na igen, ha se gáz se villany, akkor a gáztűzhely meg a villanysütő sem használható. Arra van nekem az a kis Esbit tűzhely.
Ami a tűzifát illeti, az egy társasházi lakásban nem nagyon opció, inkább családi háznál jön szóba.
A két újratölthető, aksis/napelemes rádió szerintem az lesz, amiről tettem be linket. Meg is rendeltem őket, valószínűleg a napokban megjönnek. Ártani megint nem árt a kettő, van tartalék, ill. nem csak én tudom használni. A rövidhullámú amatőr rádió az 300 ezer körül van, ezek a kis vészhelyzeti rádiók 10 ezer körül. :) Amúgy ahhoz a 300 ezres berendezéshez kell valami engedély?
Alomszék az milyen? Azt lehet használni lakásban is (vagyis nem csak háznál)?
A teleszkópot én sem értettem, lehet fordítási hiba. Bár aztán olvasgattam egy teleszkóp/távcső szaküzlet oldalán, és ott azt írták hogy a teleszkóp is használható földi megfigyelésre. De valószínű célszerűbb a távcső, igen.
Hát a Fear the Walking Deadben is használnak jelzőrakétát. :) Jól jöhet ha a mentőhelikopternek kell jelezni, hogy nem csak zombik vannak az épületben, stb.
A világító rúdra nincs sok ötletem. Ártani biztos nem árt ha van otthon egy csomaggal. Nem foglal nagy helyet és nem olyan drága. Ill. amit varég írt róluk, az jó ötlet.
varég
08-08-2022, 08:20 AM
Kicsit átgondolva az elektromos sütő esetét:
Inkább egy hobo kályhát választanék, közepes méretben, mert faanyagot a tüzeléshez kb. bárhol lehet -most- szerezni.
Kempingezéskor használom a magamét, eddigiek alapján 2 összmarék, kb. 15 centi hosszúra vágott ággal már lehet sütni, főzni 2 főre elegendő ételt(kolbász, szalonna, hús ,hamburger pogácsa, vagy zacsis leves, stb)
Hátránya:
Koszos lesz az edény. :)
Kell fűrész, kés a tüzelő előkészítéséhez
P. Dude
08-08-2022, 09:19 AM
Na megnéztem hogy mi az alomszék. Akkor lakásban ez sem az igazi. Mert hova teszem a végterméket amit háznál komposztálásra használnak?
Fekete-Báró
08-08-2022, 11:57 AM
A világító rúd még arra is jó lehet, hogy a gyereket megtaláld a sötétben: a rudat karikába hajlítod, és ráteszed a csuklójára vagy a bokájára.
A két újratölthető, aksis/napelemes rádió szerintem az lesz, amiről tettem be linket. Meg is rendeltem őket, valószínűleg a napokban megjönnek. Ártani megint nem árt a kettő, van tartalék, ill. nem csak én tudom használni. A rövidhullámú amatőr rádió az 300 ezer körül van, ezek a kis vészhelyzeti rádiók 10 ezer körül. :)
rövidhullámú rádió alatt én pmr rádióra gondoltam, mint ezek: https://www.anico.hu/adovevok/amator-radio/amator-kezi-radio Ha jól gondolom ezekkel a normál FM rádiót is lehet fogni, tehát nem kell még külön két napaelemes rádió
Alomszék az milyen? Azt lehet használni lakásban is (vagyis nem csak háznál)?
a listán latrina van említve, ami nálam a "kerti budi". Ha klórral fertőtleníted, akkor a mikroorganizmusok elpusztulnak, utána talán trágyázásra sem használható (ha már kerti budi, akkor kertet is feltételezek). Az alomszék esetén vízzel és cellulóz tartalmú anyaggal (fűrészpor) szórják meg az ürüléket, ami beindít valami természetes folyamatot, aminek a végén komposztként használható a végtermék. Ki nem próbáltam, csak olvastam.
A világító rúdra nincs sok ötletem. Ártani biztos nem árt ha van otthon egy csomaggal. Nem foglal nagy helyet és nem olyan drága. Ill. amit varég írt róluk, az jó ötlet.
Én is vettem párat korábban, egyet kipróbáltam, kb 1 óráig világított. Viszont van lejárati ideje, ami nem is olyan sok (1 év, talán). Szóval ennek én személy szerint nem sok hasznát látom, bár jó pofa cucc.
P. Dude
08-09-2022, 03:29 PM
rövidhullámú rádió alatt én pmr rádióra gondoltam, mint ezek: https://www.anico.hu/adovevok/amator-radio/amator-kezi-radio
Én ugyanezen az oldalon néztem, az is adóvevő, de az HF/VHF/UHF rádió, és 300 rugó körül van.
P. Dude
08-09-2022, 05:11 PM
Én először felmérném a lehetőségeimet és megpróbálnám leírni (papírra), hogy mit szeretnék elérni. Ha ez már legalább nagyvonalakban kikristályosodott, akkor kezdenék el listát írni a szükséges eszközökről, teendőkről. Az ilyen listákat csak ötletforrásként használnám, mert nem a saját igényeimhez vannak igazítva.
Na ez az... :) Hogy a szükséges eszközök és teendők általában attól függnek, hogy milyen helyzetre készül az ember. Persze vannak általános eszközök és teendők, amik bármilyen helyzetnél szükségesek.
Azt nehéz kitalálni, hogy a közeljövőben mire van a legnagyobb esély egy magyarországi városban. Háború? Arra mondjuk nehéz lenne készülni. Brutális élelmiszerhiány? Fosztogató tömegek a Közel-Keletről és Afrikából? Államcsőd?
Gondolom hogy a legnagyobb esély arra van, hogy a Pokol Béla könyvében (Európa végnapjai) felvázoltak bekövetkeznek:
"...a közbiztonság végleges elenyészésével (a mai észak-magyarországi helyzet országos szétterülésével), a kvalifikált munkaerő krónikus hiányával (amelynek következményeként a tőke kimenekül az országból), a nyugdíjrendszer finanszírozásának összeomlásával és nem utolsó sorban az állami segélyek forrásainak elapadásával, amelyek tömeges fosztogatásokat válthatnak ki, ami a szlovák cigány lakosságnál egy időben az említett okból be is következett."
Ezt nem a könyvből idéztem, hanem Pokol Béla egy 2010-es újságcikkéből. Ezekre a dolgokra mondjuk akkora az esély, hogy majdnem biztos. Élelmiszerhiány, migránsok, kitalált "járványok" stb. vagy lesznek vagy nem. Viszont az ország fokozatos szétesése az nagyon valószínű. Úgyhogy talán ebből lenne célszerű kiindulni. Kérdés hogy hogyan, milyen úton-módon, milyen készletekkel és hangsúlyokkal lehet készülni egy káoszba süllyedő, fokozatosan összeomló és működésképtelenné váló országra? Azon kívül, hogy aki tud az elköltözik külföldre (persze ott is kérdés hogy hova). Elég összetett a dolog.
Az a tapasztalatom, hogy a lényeg a testi és lelki felkészülés, edzés minden nap. Emellett, ahogy Lenin apánk mondotta, tanulni, tanulni, tanulni, szintén minden nap. Szerintem ezekkel minden helyzetből ki tudja magát vágni az ember, az eszközök, kütyük csak másodlagosak.