PDA

View Full Version : Házi bor készítése

fater.lajos
02-28-2014, 11:52 AM
Ezt a cikket ma találtam. http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20140220-bortonbor-keszitese.html?utm_source=origo-nyito&utm_medium=sec-2&utm_campaign=sec#

Az a vicc, hogy amikor börtönben dolgoztam, többször koboztak el ilyet. S, nekem a mai napig eszembe sem jutott, hogy az általam is ismert receptet megosszam veletek.
Fontos! Konzervbõl és befõttbõl szinte soha sem erjed meg, mivel azokban van befõtt tartósító, azaz élesztõgomba gátló/ölõ szer.

Dream_walker
02-28-2014, 04:39 PM
Ez a téma röhejes (nem a fórumtéma, hanem amit a honlaposok mûvelnek :D). Ilyen sufnituninggal is akár, de egy mezei átlagember kategóriákkal jobb borokat tud csinálni, mint ez. Az elsõ (tucatnyi) az alig fogja meghaladni a közepesen sz.r szintet, de utána már meglesz a gyakorlat.
Párezer forintos beruházás két mustosballon, élesztõ, kotyogó, meg egy gumicsõ a lefejtéshez.
Amúgy ha valaki olcsóságot tervez, érdemes körbenézni a piacokon, régebben ilyen nem volt (mert ment a kukába), de most már az úgynevezett cefrének való gyümölcsöt is olcsóér' el lehet vinni, nem kell konzervvel meg befõttel játszani.

TMIB
02-28-2014, 06:12 PM
Tényleg, ha az baj ha pálinkát fõz valaki, akkor hogy lehet hogy a bor az nem akkora probléma? :confused: Mind a kettõ alkohol.

Dream_walker
02-28-2014, 08:52 PM
Egyrészt a bort sem lehet csak úgy értékesíteni, hiszen jövedéki termék az is, másrészt azért a borkészítés az nagyságrendekkel elterjedtebb, mint a pálinkafõzés, egyszerûen lehetetlen lenne leszabályozni.

Másrészt ez a kettõs mérce kiválóan jelzi a törvényhozás dilettantizmusának elszomorítóan alacsony szintjét, mert hát ilyen garnitúrától mit várhatna az ember.

A. L. Ias
03-01-2014, 09:15 AM
Tényleg, ha az baj ha pálinkát fõz valaki, akkor hogy lehet hogy a bor az nem akkora probléma? :confused: Mind a kettõ alkohol.

Az EU-s topikban, a pálinkafõzésnél már szóba került. A bor más kategóriába esik. Az nem etil alkohol, hanem erjesztett alkohol, azon belül is a bor kategóriába esik. Ezt még tovább részletezik habzó és nem habzó bor borokra. Ezekre is van jövedéki adó, és lehet(ett) kérni adókedvezményt kérni. Általában meg is kapták, mert kölcsönös érdek volt megadni, hogy õk is kapjanak. De a nagy pincészetek ezen kategória után is fizetik a jövedéki adót. Elvileg minden kereskedelmi forgalomba kerülõ palackon van borzárjegy.

fater.lajos
03-01-2014, 05:03 PM
Célom a topikkal nem a vita generálása, meg a jogszabályok vizsgálata volt. Ez az egész a túlélésrõl szól.
Zûrös idõkben az ember azt fogyasztja amit elõ tud állítani.
Hogy az élesztõnél maradjunk, tudsz kenyeret csinálni, meg sört, meg bort meg pálinkát, sõt kovászos uborkát. Sõt azt is tudom, hogy a természetben hol kell élesztõt keresni. Az élesztõ a természet egyik legnagyobb csodája.
Az újságcsinálókat én sem kedvelem, de amit leírt az mûködik. Javaslom, mindenki próbálja ki. Ha megszûröd sokkal jobban néz ki. Az íze megjárja, van olyan jó mint a bolti pet palackos. S bizony jobb, mert tudom mibõl van.
Tudom azt is hogy ami készül az nem bor. Nem szõlõbõl van. Igaz a francia Calvados sem bor, õk almabornak hívják, nálunk a bortörvény miatt azt sem tudom hogyan kell...

fisligery
03-01-2014, 05:28 PM
Célom a topikkal nem a vita generálása, meg a jogszabályok vizsgálata volt. Ez az egész a túlélésrõl szól.
[B]Sõt azt is tudom, hogy a természetben hol kell élesztõt keresni.

Ezt le tudnád írni:)

Dream_walker
03-01-2014, 06:14 PM
Zûrös idõkben az ember azt fogyasztja amit elõ tud állítani.
Hogy az élesztõnél maradjunk, tudsz kenyeret csinálni, meg sört, meg bort meg pálinkát, sõt kovászos uborkát. Sõt azt is tudom, hogy a természetben hol kell élesztõt keresni. Az élesztõ a természet egyik legnagyobb csodája.
Az újságcsinálókat én sem kedvelem, de amit leírt az mûködik. Javaslom, mindenki próbálja ki. Ha megszûröd sokkal jobban néz ki. Az íze megjárja, van olyan jó mint a bolti pet palackos. S bizony jobb, mert tudom mibõl van.
Tudom azt is hogy ami készül az nem bor. Nem szõlõbõl van. Igaz a francia Calvados sem bor, õk almabornak hívják, nálunk a bortörvény miatt azt sem tudom hogyan kell...

Én sem kötekedésbõl írtam, de túlélési helyzetben is van bõven jobb alternatíva ennél. Ahol van idõ meg cucc egy ilyent elkészíteni, ott van lehetõség rendesre is. A táfelspicc egy tipikusan origós (majdnem blikk szintû bulvár) aloldal, ahol az ilyen borzalmas dolgokat is egyedi különlegességként tálalják, mert erre van igény sajna.

Az meg, hogy nem bor, hát, ez megintcsak a törvényhozást minõsíti, hogy csont nélkül beszopták a borsznobok hülyeségeit, hogy csak a szõlõbõl készülõ italt nevezik bornak. Ez csupán azóta van így, mióta léteik az a jelenség, hogy borsznob. 50 éve talán, nem hiszem, hogy sokkal több. Elõtte (meg amúgy a valóságban ma is) bornak az erjesztett, szûrt, derített italokat nevezték, teljesen mindegy, hogy szõlõbõl, gyümölcsbõl, krumpliból vagy takonyból készül, az elérhetõ hozzávalók függvényében.
A gyakorlati alkoholosztályozás rendkívül egyszerû, vannak a fõzött italok (sör), az erjesztettek (bor), és a lepároltak (pálinka), meg ezek keverékei (likõrök).

fater.lajos
03-02-2014, 10:34 AM
Ezt le tudnád írni:)

Természetesen!

Minden erdõben parkerdõben gyomként ott él a komló. Az emberek meg észre sem veszik. Vegyél egy olcsó, használt Jávorka Csapodi féle Kis növény határozót, s az tele van rácsodálkozni való növénnyel.

A növénynek kis apró toboza, toboz szerû képlete van. Ezt szedd le, szárazon törd össze és ez mehet a kovászba. Levegõn tartva néhány nap alatt kész a kenyérbe is jó kovász. Egyébként a levegõ is tele van különféle élesztõgombákkal. Ezért tud megkelni a kenyértészta élesztõ nélkül is, forr ki a cefre és a must. A kovászos uborkánál meg a kenyérben lévõ élesztõ kezd el dolgozni. Ez az elve a börtönbornak is.

És mivel mindenütt más és más élesztõgomba fajok vannak, mindenütt más és más a dolgok íze. A tenyésztett törzseknél lehet biztosítani az egyenletességet.

fater.lajos
03-02-2014, 10:37 AM
Én sem kötekedésbõl írtam, de túlélési helyzetben is van bõven jobb alternatíva ennél. Ahol van idõ meg cucc egy ilyent elkészíteni, ott van lehetõség rendesre is. A táfelspicc egy tipikusan origós (majdnem blikk szintû bulvár) aloldal, ahol az ilyen borzalmas dolgokat is egyedi különlegességként tálalják, mert erre van igény sajna.
Az említett újságot nem ismerem, de murcit azt ittam már. Ez a kenyeres almabor ahhoz képest pompás és egészséges ital. Lehet, jövõre ez lesz a trendi innivaló, mert bio és zavaros. Tíz éve a szûretlen sört sem lehetett volna eladni...

fisligery
03-02-2014, 11:31 AM
Köszönöm a választ!

Dream_walker
03-02-2014, 05:14 PM
Az említett újságot nem ismerem, de murcit azt ittam már. Ez a kenyeres almabor ahhoz képest pompás és egészséges ital. Lehet, jövõre ez lesz a trendi innivaló, mert bio és zavaros. Tíz éve a szûretlen sört sem lehetett volna eladni...

Én nem iszok murcit, és az sem vígasztal, hogy ennél még az is jobb. Ha nincs normális ital, akkor nem iszok, ennyi.
Trendi, mert bio és zavaros, hát, a borsznobizmus is valahogy így kezdõdött, és az almabort ezért nem lehet ma almabornak hívni. Én azért nem szívesen tapsolom meg az efféle szellemi hanyatlást, hiába képzelhetõ el, hogy igazad van, és tényleg effelé halad a világ.

shadow177
03-06-2014, 02:03 PM
Ha szabad offolnom egy kicsit, a csalánsör egyszerûbb, olcsóbb, gyorsabb!
Sõt, utána a csalánból tészta is készülhet!

kovu78
03-06-2014, 02:09 PM
a csalántészta engem érdekelne :thumbup de az egy másik topic-lesz ha lesz

Törölt_fórumtag2
04-10-2014, 11:27 AM
Én almabort szoktam csinálni.
Ez a recept bevállt: http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/szeptember/keszitsunk-almabort.html

Zacskóbicska
04-11-2014, 06:45 AM
Én almabort szoktam csinálni.
Ez a recept bevállt: http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/szeptember/keszitsunk-almabort.html

Egy összemaréknyi csipkebogyó, vagy egy csomag aszalt füge, vagy 2 csomag aszalt datolya. E két utóbbit vékonyra kell szeletelni. 5 literes üvegbe bele vízzel feltölteni, hozzá 1 kiló cukor és egy evõkanálnyi citromsav, vagy borkõsav. Utána beoltani bor seprõvel, vagy gyümölcsborhoz való fajélesztõvel, letakarni az üveg tetejét, oszt hadd szóljon. Amikor letisztult, szívószállal leisszuk a tisztáját.

Törölt_fórumtag2
04-11-2014, 10:49 AM
Biztos finom lehet.:)
Az almabor viszont sokkal olcsóbb:D

fater.lajos
04-12-2014, 07:28 AM
Régen találtam egy receptet krumpliból pálinka készítésre. Nem nagyon tetszett az ötlet, így jegeltem. Aztán a dánoknál megkóstoltam az Akvavit-et. Mindent átértékeltem. Abból is lehet felsõ kategóriás cuccot csinálni.

Törölt_fórumtag2
05-17-2014, 03:13 PM
Találtam egy bodzasör receptet.

2783

A képen a tesztalany látható, állítólag 2 nap után leszûrve fogyasztható, 4,5 körüli alkoholtartalommal.
Ha valóban jó, akkor felrakom a receptet.:)

Mizu
05-17-2014, 04:08 PM
A fentebb linkelt oldalon volt egy hozzászóló, aki szerintem értett a dolgokhoz. Az õ receptje:
Láng Attila 2011-09-06 10:20

A jó almabor:
A sérülésektõl, kocsányától és a magházától megtisztított almát ledaráljuk (pépesítjük), majd kipréseljük.
1 liter léhez (kb. 1,5kg alma) hozzáadunk 10 dkg cukrot, majd ledugózható üvegballonba rakjuk.
A parafadugót kifúrjuk, és infúziós csövet ragasztunk bele. A csõ végét vízzel félig töltött félliteres üdítõsüvegbe dugjuk. Ez a házi készítésû kotyogó.
1 hét múlva csõvel kiszívunk 2-3 liter bort és abban feloldunk összliterenként 7 dkg cukrot, és visszatöltjük a ballonba.
Rá 2 hétre ismét kiszívunk 3-4 liter levet és összliterenként 8 dkg cukrot oldunk fel. Ezt ismét visszaöntjük a ballonba. Lehetõleg hûvös (5-15 fokos) helyen tartsuk a ballont.
1 hónap múlva átfejthetjük, amit 1 hónap múlva újra megtehetünk, vagy üvegbe is rakhatunk. A pasztõrözés javítja az eltarthatóságot .
Így egy 6 ezrelék savtartalmú 11% alkoholtartalmú , kellemesen édeskés-savanykás bort kapunk.
Ha valaki a szárazabb borokat kedveli, az két részletben literenként 15 dkg cukrot adjon hozzá.

Dream_walker
05-17-2014, 05:45 PM
Így egy 6 ezrelék savtartalmú 11% alkoholtartalmú , kellemesen édeskés-savanykás bort kapunk.
Ha valaki a szárazabb borokat kedveli, az két részletben literenként 15 dkg cukrot adjon hozzá.

Az, hogy a bor száraz lesz, vagy édes, nem az induló cukortartalmától függ, illetve nem közvetlenül.
Egy bor akkor marad édes, ha viszonylag hamar megállítják az erjedését, és az élesztõk nem tudják alkohollá bontani a cukrokat. Ekkor általában az alkoholfok is kevesebb 1-2 százalékkal.
A száraz boroknál az erjedést hagyják végigmenni, hogy a lehetõ legtöbb cukor alkohollá alakuljon. Az erjesztõ mikroorganizmusok kb. 17-18 százalékig bírják az alkoholt, utána pusztulnak csak el. Alapesetben a hétköznapi mustok nem tartalmaznak annyi cukrot, hogy ilyen erõsre erjedjenek.
Így dióhéjban ennyi a titok nyitja :)

Törölt_fórumtag2
05-18-2014, 04:28 PM
Találtam egy bodzasör receptet.

2783

A képen a tesztalany látható, állítólag 2 nap után leszûrve fogyasztható, 4,5 körüli alkoholtartalommal.
Ha valóban jó, akkor felrakom a receptet.:)

Hát, finomnak finom volt, de enyhe túlzásnak érzem a 4,5-ös alkoholtartalmat.
Úgyhogy, folytatódik a kísérletezés...

Törölt_fórumtag2
05-21-2014, 08:22 AM
2847

B variáció, ugyanaz a recept, nagyobb kivitel, hosszabb (5 napos) erjedési idõ. Bor változatban.

A recept:
-10 tenyérnyi bodza virág
-2 citrom leve és lehámozott héja
-30 dkg cukor
-1 kávéskanálnyi élesztõ por (az eredetiben sörélesztõt javasol)
-2,4 liter víz.

Törölt_fórumtag2
05-22-2014, 06:09 AM
Nem kell öt nap. Tegnap a harmadik napon átfejtettem és meg is kóstoltam. Bodza pezsgõ lett belõle, 6-7%-ra becsült alkoholtartalommal, kellemesen pezsegve, a száraz borokra emlékeztetõ ízzel. Úgyhogy átfejtettem, ledugaszoltam és a hûtõbe tettem a maradékot.:D
Bátran ajánlom mindenkinek a receptet. A gézlapra fordítva ráhelyeztem a kupakot az erjedés idõszakában és naponta egyszer megforgattam az üveget, az elején pedig meleg vízzel öntöttem fel az élesztõ beindítása miatt.

Törölt_fórumtag2
08-21-2014, 07:55 AM
Készül a fügebor.:)
3663

Törölt_fórumtag2
08-26-2014, 08:36 AM
Az egyik nagy üveg teljesen letisztult, teljesen bor jellegû lett.
Átszûrtem szûrõn, utána vásznon. Hagytam megnyugodni egy-két órát.
Megkóstoltam vacsora után. Öt kétdecis pohárral ittam. Itatja magát a mocsok.:D
Következõ képem: csipog az ébresztõm reggel...
Állíthatom, hogy van alkohol tartalma...
A feleségem negyed órát röhögött rajtam reggel...

A recept:
-3 literes üvegben
-1kg szeletelt füge
-0,75 kg kristály cukor
-mk porélesztõ
-langyos víz, legyen hely a forrásnak is.

Öt nap erjesztés után a fügét kiszedjük, átszûrjük és lefedve tovább dolgoztatjuk. Addig, amíg láthatóan letisztul. Úgy szoktam, hogy a csavarós kupakot, csak lazán teszem rá, legyen lehetõsége a gázoknak távozni.
Amikor kész és leszûrtük a bort, palackozzuk, majd hûvös helyen tároljuk.

fater.lajos
08-26-2014, 09:05 AM
Ugye emlékeztek még arra, hogy a kenyérbõl erjesztett börtön bortól indultunk?
Ezek a késõbbiek már sokkal jobbak!

Törölt_fórumtag2
08-26-2014, 09:29 AM
Ugye emlékeztek még arra, hogy a kenyérbõl erjesztett börtön bortól indultunk?
Ezek a késõbbiek már sokkal jobbak!

Az elején említett krumpli cefre készítési módot megoszthatnád velünk.;)

fater.lajos
08-28-2014, 06:48 PM
Az ép egészséges mosott krumplit vékonyan felszeleteljük, majd szúnyoghalón kiszárítjuk. A kiszárítás nem kihagyható lépés, mivel a csírázást gátló anyagok akkor fermentálódnak a krumpliban. Ha kihagyod, nem fog kiforrni, csak büdösen rohadni. A kiszárított "csipszet" darává kell õrölni vagy törni. Én mozsarat használtam. Aztán friss házi árpamalátát adtunk hozzá, hogy a keményítõ cukorrá alakuljon. A zúzalékot fel kell önteni és be cefrézni. Ez után már minden úgy megy, mint a whisky készítés.
Itt olvashatsz a technológia történetérõl: http://mek.oszk.hu/05400/05440/pdf/szathmary_adatok_szeszgyartas.pdf
Ez meg érdekes: http://www.burgonya.hu/infocenter.php?act=showItem&id=63 Smirnoff vodka pityókából.
Ez meg egy jól használható 1940-es anyag. http://chemonet.hu/hun/teazo/erjedes/szesz.html A kémia azóta semmit nem változott.

Törölt_fórumtag2
08-28-2014, 06:59 PM
Köszönöm!!!

Pityubá
08-30-2014, 09:34 PM
Tessék mondani krumpliból tényleg iható bor lesz ? 3741 HUKK !

Mifelénk szõlõbõl is tudnak bort készíteni. :D

fater.lajos
08-31-2014, 01:29 PM
Én arra lakom, ahol a bort bányásszák. (Borbánya...) :beer::haha:
Egyébként bor csak szõlõbõl lesz. :nanem: Krumpliból a végcél csak pálinka lehet... (No, azt is szeretik felénk...)

Pityubá
09-01-2014, 10:33 AM
Én arra lakom, ahol a bort bányásszák. (Borbánya...) :beer::haha:
Egyébként bor csak szõlõbõl lesz. :nanem: Krumpliból a végcél csak pálinka lehet... (No, azt is szeretik felénk...)
Egészségükre.3753

Törölt_fórumtag2
09-01-2014, 11:03 AM
375537563757375837593760

Forrásban. Fele füge, másik fele alma. Középen, ami már letisztult és iható. Úgy 30 liter.
Elég lesz a szõlõ borig.:D
Egészségetekre!:beer:

raktaros
09-01-2014, 01:40 PM
Almát szeretném kicsiben kipróbálni.
Tudsz írni nekem egy "hogyan"-t? :)

Törölt_fórumtag2
09-01-2014, 03:02 PM
Almát szeretném kicsiben kipróbálni.
Tudsz írni nekem egy "hogyan"-t? :)
Persze. Egyszerû a recept:
4literes üvegbe 1,5 kg reszelt alma, 1kg kristálycukor, egy mokkás kanálnyi porélesztõ. Néhány naponta megforgatni az üveget, amúgy meg csak lazán rátenni a kupakot. Egy hét múlva az alma reszeléket leszûrni és a többit visszatöltve az üvegbe, hagyni letisztulásig erjedni. Amikor abbahagyja a forrást és letisztult, olyan házi bor jellegûre és szagúra, akkor még egyszer finom szûrõn átszûrni és hagyni megpihenni. Utána iható, viszont hûtõben tárolni. Ha hagyod utána néhány hónapot állni, akkor kristály tiszta bort kapsz végeredményként. Teljesen leülepedik és beérik.

raktaros
09-01-2014, 05:10 PM
Köszönöm szépen.
Nagyszüleim szõlõborokat készítettek, de akkoriban nem nagyon érdekelt a dolog.
Almaborkészítéssel meg még nem találkoztam :(.

Törölt_fórumtag2
09-26-2014, 04:23 PM
375537563757375837593760

Forrásban. Fele füge, másik fele alma. Középen, ami már letisztult és iható. Úgy 30 liter.
Elég lesz a szõlõ borig.:D
Egészségetekre!:beer:

A fügebor már csak a múlt.:D
Nagyon gyorsan elkészül, a vele egy idõben lerakott alma még csak most vált ihatóvá. 10palackkal már a hûtõben várakozik.
Tudja valaki, hogy miért érik be nagyságrendekkel hamarabb a fügebor? Jóval nagyobb alkohol tartalommal. Valami enzim segíti elõ az erjedést?
Már a novemberi, második füge érést várom.
Holnap szüreteljük a vörös szõlõt. Szép lett a termés, abból is lesz egy kis borocska.:)

pappito
09-29-2014, 09:58 PM
Igaz a francia Calvados sem bor, õk almabornak hívják, nálunk a bortörvény miatt azt sem tudom hogyan kell...

A Calvados az nem bor, hanem almabor párlat (brandy tulajdonképpen) és mivel lepárlás útján készül, égetett szesznek minõsül, az alkoholtartalma is 40% körül van.

Tisztelt atyám készített ilyet, viszont valamiért kb. három évig ihatatlanul karcos lõre volt, de aztán nagyon szépen kisimult és nagyon gyorsan elfogyott :)

A krumpli mellett szinte mindenbõl lehet vodkát csinálni, az oroszok szamogonja (самого́н) is ilyesmi, erjesztett gabonából, céklából, krumpliból, kukoricából, stb. készítik, vagy amihez hozzáférnek. sztenderd moonshine/kerítésszaggató és sokszor szennyezett is, különösen azok amiket autóból kiszerelt hûtõvel párolnak le...

Törölt_fórumtag2
09-30-2014, 05:25 AM
Köszönöm szépen.
Nagyszüleim szõlõborokat készítettek, de akkoriban nem nagyon érdekelt a dolog.
Almaborkészítéssel meg még nem találkoztam :(.

Megcsináltad az alma bort? Milyen lett az eredmény?
Az enyém kellemes, de ütõs lett rendesen.

Grafitos
09-30-2014, 08:10 AM
Bocs..az almára, meg cukorra kell még vizet tölteni igaz? ha beindul nem fut ki az üvegbõl? Honnan szerzed be ezeket az üvegballonokat?
köszi

Persze. Egyszerû a recept:
4literes üvegbe 1,5 kg reszelt alma, 1kg kristálycukor, egy mokkás kanálnyi porélesztõ. Néhány naponta megforgatni az üveget, amúgy meg csak lazán rátenni a kupakot. Egy hét múlva az alma reszeléket leszûrni és a többit visszatöltve az üvegbe, hagyni letisztulásig erjedni. Amikor abbahagyja a forrást és letisztult, olyan házi bor jellegûre és szagúra, akkor még egyszer finom szûrõn átszûrni és hagyni megpihenni. Utána iható, viszont hûtõben tárolni. Ha hagyod utána néhány hónapot állni, akkor kristály tiszta bort kapsz végeredményként. Teljesen leülepedik és beérik.

Dream_walker
09-30-2014, 08:18 AM
A fügebor már csak a múlt.:D
Nagyon gyorsan elkészül, a vele egy idõben lerakott alma még csak most vált ihatóvá. 10palackkal már a hûtõben várakozik.
Tudja valaki, hogy miért érik be nagyságrendekkel hamarabb a fügebor? Jóval nagyobb alkohol tartalommal. Valami enzim segíti elõ az erjedést?

Azért érik be elõbb, mert magasabb a cukortartalma. Az erjesztõk pedig a cukrot bontják alkohollá, tehát ha sok a cukor, jobban szaporodnak a mikroorganizmusok, hamarabb lesz több alkohol.
Az alma szénhidrát-tartalma fõleg pektinbõl áll, ez egy poliszacharid, és elõbb egyszerû cukrokká kell bontani ahhoz, hogy utána a cukorból alkohol lehessen.
Értelemszerûen nekünk is jobban ízlik a puhára fõzött (a hõkezelés elkezdi a szénláncok fizikai darabolását) krumpli, mint a szalma (emészteni is könnyebb :D ), holott az alapokat nézve mindkettõ egy kupac poliszacharid.
Egébként szalmát is sokan fogyasztanak napi rendszerességgel, a cimkéken úgy szerepel az összetevõk között, hogy élelmi rost.

Dream_walker
09-30-2014, 08:20 AM
Bocs..az almára, meg cukorra kell még vizet tölteni igaz? ha beindul nem fut ki az üvegbõl? Honnan szerzed be ezeket az üvegballonokat?
köszi

Elméletileg elég leve van az almának, hogy ne kelljen hozzá víz. Ha kell, mert sûrûnek érzed, akkor az az alma nem való borkészítésre, lédúsabb fajtát válassz.

Üvegballont legegyszerûbben gazdaboltból szerezhetsz, vagy ha nem akarsz annyit költeni, akkor vatera, vagy elkezdesz sétálni a szõlõhegyen, és végigkérdezel minden pincénél mindenkit, hogy van-e olcsón eladó régi, nem használt ballonjuk.

Grafitos
09-30-2014, 09:18 AM
És mennyi bor lesz abból a 1.5 kiló almából így? Nézegettem már olx, jofogas kombót..van is értelmes áron ballon..
Viszont a borkészítésbe 20 liter alatt nem fognék bele..

Törölt_fórumtag2
09-30-2014, 09:41 AM
És mennyi bor lesz abból a 1.5 kiló almából így? Nézegettem már olx, jofogas kombót..van is értelmes áron ballon..
Viszont a borkészítésbe 20 liter alatt nem fognék bele..

Mindig kell hozzá víz. 4literes üvegben erjeszted, 3/4-ig legyen az üveg feltöltve a forrás és futás miatt. Kábé 2,5 l bor az eredmény.
Üveget Auchan-ban borral feltöltve vettem, 3liter, 999 Ft. A 4l-esben "olasz" bor szokott lenni a Coop lánc forgalmazásában. Mindig elrakom az üvegeket, szélesebb családon belül is kötelezõ. Néhány év alatt összejön az üveg készlet.

Még valami: könnyebb a 3-4 literes üvegeket mozgatni, emelgetni, mint a 20-50 literes ballonokat. Kevesebb az esélye, hogy eltöröd. Ha az egyik üvegben mégsem jön létre a kívánt folyamat és pl. besavanyodik, akkor csak egy üvegnyit kell kiönteni nem húsz liternyit...

Dream_walker
09-30-2014, 11:03 AM
Mindig kell hozzá víz. 4literes üvegben erjeszted, 3/4-ig legyen az üveg feltöltve a forrás és futás miatt. Kábé 2,5 l bor az eredmény.
Üveget Auchan-ban borral feltöltve veszem, 3liter, 999 Ft. A 4l-esben "olasz" bor szokott lenni a Coop lánc forgalmazásában.

Hm, akkor te gyakorlatilag vizezett, cefrésített almapépbõl készíted a bort? Próbáld ki simán almalébõl, mondjuk gyümölcscentrifuga után, vagy sima asztali préssel nyerd ki a levet.
A lé sokkal kevesebb poliszacharidot tartalmaz (mivel a szárazanyag nem kerül bele mind), így arányaiban magasabb a cukortartalma. Hamarabb megforr, gyorsabban tisztul, és finomabb is lesz, bár ha óvatosan reszelsz (se héj, se mag), akkor nagy különbséget nem fogsz érezni.

Ha igazán jó almabort szeretne valaki, és mondjuk a 20 literes ballonba 15-16 litert töltene, akkor a présen át kell nyomni 15x1,65 kg almát. 1,65 kg-ból lesz 1 liter lé préselés után. A törköly utána ugyanúgy használható, mint a szõlõtörköly.

Törölt_fórumtag2
09-30-2014, 02:53 PM
Hm, akkor te gyakorlatilag vizezett, cefrésített almapépbõl készíted a bort? Próbáld ki simán almalébõl, mondjuk gyümölcscentrifuga után, vagy sima asztali préssel nyerd ki a levet.
A lé sokkal kevesebb poliszacharidot tartalmaz (mivel a szárazanyag nem kerül bele mind), így arányaiban magasabb a cukortartalma. Hamarabb megforr, gyorsabban tisztul, és finomabb is lesz, bár ha óvatosan reszelsz (se héj, se mag), akkor nagy különbséget nem fogsz érezni.

Ha igazán jó almabort szeretne valaki, és mondjuk a 20 literes ballonba 15-16 litert töltene, akkor a présen át kell nyomni 15x1,65 kg almát. 1,65 kg-ból lesz 1 liter lé préselés után. A törköly utána ugyanúgy használható, mint a szõlõtörköly.

Kicsit drága lenne az almaborod.:) Még nem találkoztam senkivel, aki így csinálta volna. Bár, biztos minõségi az eredmény.
Kifejezetten (sok) lé alma kellene hozzá. Abból sem találtam még vadon növõt.:D
Nem beszélve róla, hogy hozzáadott cukor nélkül az alkoholtartalma igen kevés lenne.
Bálint gazda receptjét használom, nem az én fejembõl pattant ki az elkészítési leírás.

Abban viszont igazad lehet, hogy a füge könnyebben lebontható cukrot tartalmaz. Viszont ott kell lennie még valami másnak is, mert a cukorszintet én állítom be. Azonos mennyiségben, mint az almabornál. Mégis hamarabb erjed meg és tisztul le is.

Dream_walker
09-30-2014, 03:18 PM
Kicsit drága lenne az almaborod.:) Még nem találkoztam senkivel, aki így csinálta volna. Bár, biztos minõségi az eredmény.
Kifejezetten (sok) lé alma kellene hozzá. Abból sem találtam még vadon növõt.:D
Nem beszélve róla, hogy hozzáadott cukor nélkül az alkoholtartalma igen kevés lenne.
Bálint gazda receptjét használom, nem az én fejembõl pattant ki az elkészítési leírás.

Bálint gazdának jó a marketingje, ez tény, de azért nem egyedül az jó, amit mond :)
Fehérbor: a szõlõt bogyózzák, zúzzák, majd a préssel elválasztják a levet a törkölytõl. A borkészítés további alapanyaga a lé, csak azt erjesztik, a törköly itt kiesik a folyamatból.
Vörösbor: a szõlõt bogyózzák, zúzzák, majd a kapott cefrét egyben (tehát lé plusz a törköly) erjesztik, a présbe már az erjedt borcefre kerül. Ennek a szín miatt van jelentõsége, ugyanis a vörös színanyagoknak hosszabb idõ kell a kioldódáshoz. Ha nincs héjon erjesztve a cefre, hanem csak a préselés során kinyert színanyagok kerülnek a borba, akkor roséról beszélünk.

Alapvetõ minõségbeli különbség nincsen. Lehet így is meg úgy is.

Magyarul azok az almaborosok, akikkel eddig találkoztál, a spórolósak :) Az eredeti angolszász almabor, a cider is fehérbor-technikával készül, és az alkoholtartalma is inkább a sörhöz van közelebb, mint a borhoz. Ha utána van cukrozva, akkor lehet erõsebb, de alapból 6-7 % körüli.
Amúgy nem elhanyagolható az alma saját cukortartalma sem, vegyél egyszer 100%-os alma natúrlevet, semmivel sem kevésbé édes, mint a bolti üdítõk.

Abban viszont igazad lehet, hogy a füge könnyebben lebontható cukrot tartalmaz. Viszont ott kell lennie még valami másnak is, mert a cukorszintet én állítom be. Azonos mennyiségben, mint az almabornál. Mégis hamarabb erjed meg és tisztul le is.

A cukor a más :)
A gyümölcsökben természetesen formában van a glükóz és a fruktóz. Ezek monoszacharidok, azonnal felvehetõk a mikroorganizmusok számára. Almában kevesebb van ezekbõl, fügében több.
Mikor te beállítod a cukorszintet, gyanítom, hogy sima répacukorral teszed, szacharózzal. Ez egy diszacharid, tehát a baktériumok elõször lebontják monoszachariddá, és majd csak utána használják fel az anyagcsere-folyamataikban, amelyek eredménye az alkohol :) Nem egy lassú folyamat, de ilyen rövid idõtávon ez is érzékelhetõ különbséggel jár. Egy lépés helyett kettõ.
A letisztulás pedig a szárazanyagtartalomtól függ. A füge abból is kevesebbet tartalmaz, ezért ülepszik le gyorsabban.

Törölt_fórumtag2
09-30-2014, 05:33 PM
Dolgoztam én is borászatban.:)
Most éppen 30l rosé készül a háztáji vörösbõl(kék frankos, otello és vmi csemege). Az igazi jó vörös bor, bár imádom, erõteljes vérnyomás és szívritmus ingadozást okoz nálam. Viszont a vörös bor egyéb gyógyászati hatásait a világosabb változata is produkálja számomra. Itt fõleg az erõteljes immunerõsítõ hatására gondolok. Ezért rosé.
Mellette 60l törköly cefre pezseg.

Valóban a spórolós fajta él leginkább a közelünkben(én is az vagyok). 60Ft/liter a végsõ eredmény a füge és alma boromnál. Nekem ez számít, mert sajnálom a pénzt alkoholra elverni, inkább a családomra költöm. Viszont nem kívánom megvonni sem magamat az élvezetétõl. Persze soha nem fogok egy szamorodni minõséget produkálni, de tapasztalat, hogy a harmadik pohár után, már tökmindegy, hogy mit iszol.:D

Egy biztos: soha nem rúgtam be még annyira bortól, mint a saját füge borom esetében. Sajnos nem tudtam megfokolni, a bor fokoló nem mûködik nála.:cry:
Közel 15 fokosra becsülöm a végeredményt. Nagyon várom a novemberi, második füge érést.
Párhuzamosan fog készülni a csipkebogyó borral. Annak is lassan itt a szezonja.

Bálint gazdát tisztelem, már akkor a fekete-fehér tévében osztotta az észt kertészkedésben, amikor még a szomszédok nálunk gyûltek össze megcsodálni a Kékest, mint csúcstechnikát.

A cukor a más
A gyümölcsökben természetesen formában van a glükóz és a fruktóz. Ezek monoszacharidok, azonnal felvehetõk a mikroorganizmusok számára. Almában kevesebb van ezekbõl, fügében több.
Mikor te beállítod a cukorszintet, gyanítom, hogy sima répacukorral teszed, szacharózzal. Ez egy diszacharid, tehát a baktériumok elõször lebontják monoszachariddá, és majd csak utána használják fel az anyagcsere-folyamataikban, amelyek eredménye az alkohol Nem egy lassú folyamat, de ilyen rövid idõtávon ez is érzékelhetõ különbséggel jár. Egy lépés helyett kettõ.
A letisztulás pedig a szárazanyagtartalomtól függ. A füge abból is kevesebbet tartalmaz, ezért ülepszik le gyorsabban.
:thumbup

Még annyit hozzáfûznék, hogy egy összeomlás esetén nagyon hasznos tudásnak bizonyulhat az olcsó és gyors alkohol elõállítási tudás. Az alkohol mindig értékes cserealap. Cukrot és élesztõt spájzolni kell hozzá az igaz, de a lényeg, hogy ínséges idõben mire lehet elcserélni a bort vagy pálinkát. Ilyen esetben viszont nem a csúcs minõség, hanem az alkohol tartalom fog számítani.
Amin még erõteljesen elgondolkodtam, az üzemanyagkénti felhasználása az etanolnak és metanolnak. A V6-osom minden átállítás nélkül is tudja kezelni az E86-ot, máshol is ezt hallottam a nagy köbcentis motorokról. Tehát végszükség esetén elõ tudnék állítani könnyedén folyékony üzemanyagot.

Grafitos
09-30-2014, 06:20 PM
Hmm..van gyümölcsprésünk...mostanában rákattantam a cékla répa alma lére reggelente és kint van a konyhapulton..15 kiló almát fél óra alatt letolnék a torkán:thumbup
kell még cukker, élesztõ, meg a ballon..aztán majd zaklatlak titeket, hogy mi lett...
amúgy mostmár a pincém is elég pofás..szóval pincehidegen tudnám tartani

Törölt_fórumtag2
09-30-2014, 06:28 PM
Az erjesztéshez szobahõmérséklet kell. Nem hiába volt a szõlõs gazdának prés háza és pincéje is. Fönt készült a bor, lenn pedig tárolta.
Ha csak almából csinálod, akkor nagyon lé alma kell. 15kg almából 8-9 liter lé lesz. Nem túl pénztárca kímélõ. +cukor, hogy alkohol is legyen a végén.

Dream_walker
10-01-2014, 01:17 PM
Dolgoztam én is borászatban.:)

Én sose dolgoztam borászatban, csak csináltam bort, és utánaéztem, hogy hogyan is megy a dolog :)

Még annyit hozzáfûznék, hogy egy összeomlás esetén nagyon hasznos tudásnak bizonyulhat az olcsó és gyors alkohol elõállítási tudás. Az alkohol mindig értékes cserealap. Cukrot és élesztõt spájzolni kell hozzá az igaz, de a lényeg, hogy ínséges idõben mire lehet elcserélni a bort vagy pálinkát. Ilyen esetben viszont nem a csúcs minõség, hanem az alkohol tartalom fog számítani.
Amin még erõteljesen elgondolkodtam, az üzemanyagkénti felhasználása az etanolnak és metanolnak. A V6-osom minden átállítás nélkül is tudja kezelni az E86-ot, máshol is ezt hallottam a nagy köbcentis motorokról. Tehát végszükség esetén elõ tudnék állítani könnyedén folyékony üzemanyagot.

Az alkohol mindig jó cserealap, az tuti :)

Amúgy a tisztaszesz úgy ahogy van, mehet a benzinmotorokba, minõségileg a 98-100-as oktánszámú benzinnek felel meg. Nagy duzzogva el lehet égetni, bár szerintem kategóriákkal drágább, mint a kõolaj. Persze csak ha ez van, akkor ez is megoldás.

Törölt_fórumtag2
10-01-2014, 03:32 PM
off
Eredetileg a benzin motorokat alkohollal mûködtették. Sokkal szebb volt a járásuk, a szelepek nem kopogtak. Rockefeller-nek viszont olaj finomítója volt. Na, a benzinnel már nem jártak szépen a motorok, a szelepek kattogtak, koptak. Ekkor találták ki, hogy ólmozzák a benzint. Sokan lettek betegek, haltak meg a gyártási folyamat alatt. A kipufogógáz ólom tartalmának több generáció intelligenciája esett áldozatul.
A lényeg, hogy olaj származékot használjunk a gépeinkbe.
Ha már szóba került a téma...

szfenikus
10-30-2014, 05:58 PM
off

Méretezés kérdése, hogy az adott belsõégésû motorban melyik üzemanyagot égetik el. Braziliában a vw pl. rengeteg jármûvet gyárt etanol üzemre. Annó, a hõskorban, azért üzemeltek alkohollal, meg nõvényolajjal, mert az volt hozzáférhetõ...

on

pappito
10-30-2014, 11:03 PM
off

Méretezés kérdése, hogy az adott belsõégésû motorban melyik üzemanyagot égetik el. Braziliában a vw pl. rengeteg jármûvet gyárt etanol üzemre. Annó, a hõskorban, azért üzemeltek alkohollal, meg nõvényolajjal, mert az volt hozzáférhetõ...

on

a belsõégésû motorok majdnem minden szarral elmennek, az etanol nem a motorban okoz gondokat, hanem megeszi a gumi/mûanyag alkatrészek egy részét amivel érintkezik. szóval etanolos üzem elõtt át kell szerelni a motort olyan cuccokkal amik bírják, braziliában pl. ahol vannak autógyárak a brazil piacra gyártott jármûveket így készítik eleve.

pappito
10-30-2014, 11:51 PM
off
Eredetileg a benzin motorokat alkohollal mûködtették. Sokkal szebb volt a járásuk, a szelepek nem kopogtak. Rockefeller-nek viszont olaj finomítója volt.

kurva ügyes volt ez a rockefeller koma, ha kb. tíz évvel a belsõégésû motor feltalálása elõtt úgy tett szert olajfinomítóra, hgoy azóta is benzint használunk az autóinkba... a mindenféle hagymázas izék helyett egyszerûen az történt, hogy a (bálna)világítóolaj rettenetesen megdrágult amihez képest a finomított szénhidrogénszármazék (világítóolaj, keró) elég olcsó lett és rengeteg pénzt lehetett keresni vele. Az olajbányászat sem volt rossz üzlet, de a hozzáadott érték a finomítókban jelent meg, ahol nyersolajból késztermék lett.

Még a Standard Oil-t is vagy hat évvel az Otto motor kieszelése elõtt alapította és már akkor rongyosra kereste magát vele, mire a gépjármûipar megszületett, persze aztán meg még többet kaszált, miközben felzabálta a versenytársakat. (meg ugye fene tudja még miket mûvelt monopolhelyzetben, de azért ez elég jól dokumentált sztori)

Az ólom-tetraetil (CH3CH2)4Pb benyába keverése más sztori, egyrészt ez a huszas években kezdõdött, amikorra a jó öreg Roki már rég atomgazdag volt, másrészt az nem az olajipar, hanem a motorgyártók érdekét szolgálta elsõsorban. A használatával finoman lehetett a kompressziótûrést, plusz adott némi kenést is, és ami a lényeg, a leghitványabb szar benyát is el lehetett sütni vele kiváló üzemanyagnak, mert az adalékkal nem kopogott a motor ami rendszeres probléma volt azidõtájt. A General Motorsnak köszönhetjük leginkább az ólmozott bengát - a Standard Oilnak meg azt, hogy hullottak a gyári munkások mint a legyek amikor elkezdték az ólmozott benya gyártását, mert már akkor is tudták, hogy az ólom mérgezõ, de leszarták.

Eltartott a világnak vagy hetven évig mire kiverekedte magát ebbõl a faszságból, és egyrészt megtanult motort gyártani, meg megtanulta a károsanyag kibocsájtását helyén kezelni. Ezalatt persze rengeteg kárt okoztak az ólmozott üzemanyagok, egy tanulmány szerint az usában az olmozott üza betiltása óta 70%-al csökkent az átlagos ólomtartalom a lakosság vérében... De hagyjuk ezzel békén a jó öreg Rockefellert.

Törölt_fórumtag2
10-31-2014, 10:05 AM
kurva ügyes volt ez a rockefeller koma, ha kb. tíz évvel a belsõégésû motor feltalálása elõtt úgy tett szert olajfinomítóra, hgoy azóta is benzint használunk az autóinkba... a mindenféle hagymázas izék helyett egyszerûen az történt, hogy a (bálna)világítóolaj rettenetesen megdrágult amihez képest a finomított szénhidrogénszármazék (világítóolaj, keró) elég olcsó lett és rengeteg pénzt lehetett keresni vele. Az olajbányászat sem volt rossz üzlet, de a hozzáadott érték a finomítókban jelent meg, ahol nyersolajból késztermék lett.

Még a Standard Oil-t is vagy hat évvel az Otto motor kieszelése elõtt alapította és már akkor rongyosra kereste magát vele, mire a gépjármûipar megszületett, persze aztán meg még többet kaszált, miközben felzabálta a versenytársakat. (meg ugye fene tudja még miket mûvelt monopolhelyzetben, de azért ez elég jól dokumentált sztori)

Az ólom-tetraetil (CH3CH2)4Pb benyába keverése más sztori, egyrészt ez a huszas években kezdõdött, amikorra a jó öreg Roki már rég atomgazdag volt, másrészt az nem az olajipar, hanem a motorgyártók érdekét szolgálta elsõsorban. A használatával finoman lehetett a kompressziótûrést, plusz adott némi kenést is, és ami a lényeg, a leghitványabb szar benyát is el lehetett sütni vele kiváló üzemanyagnak, mert az adalékkal nem kopogott a motor ami rendszeres probléma volt azidõtájt. A General Motorsnak köszönhetjük leginkább az ólmozott bengát - a Standard Oilnak meg azt, hogy hullottak a gyári munkások mint a legyek amikor elkezdték az ólmozott benya gyártását, mert már akkor is tudták, hogy az ólom mérgezõ, de leszarták.

Eltartott a világnak vagy hetven évig mire kiverekedte magát ebbõl a faszságból, és egyrészt megtanult motort gyártani, meg megtanulta a károsanyag kibocsájtását helyén kezelni. Ezalatt persze rengeteg kárt okoztak az ólmozott üzemanyagok, egy tanulmány szerint az usában az olmozott üza betiltása óta 70%-al csökkent az átlagos ólomtartalom a lakosság vérében... De hagyjuk ezzel békén a jó öreg Rockefellert.

https://www.youtube.com/watch?v=n7HjJ80ddsg

pappito
11-02-2014, 11:21 PM
rákattantam a cékla répa alma lére reggelente

nekem valahogy olyan földízû a cékla leve mindig, akárhogy tisztítom a gumókat. tudom, hogy egészséges meg minden, de egyszerûen nem nagyon bírom meginni, és ha mással összekeverem (alma-répa mondjuk) abból is kiérzem.

pappito
11-02-2014, 11:24 PM
a huszadik másodpercben elmondják egy mondatban amit leírtam, úgyhogy tovább nem néztem

Törölt_fórumtag2
11-10-2014, 01:35 PM
a huszadik másodpercben elmondják egy mondatban amit leírtam, úgyhogy tovább nem néztem

A 20. másodpercben az hangzik el, hogy "az autóipar ólmot adott a benzinhez, hogy gazdaságosabb üzemanyaghoz jusson".
Szerintem , nézd tovább bátran, kicsit többrõl szól ez a rövid filmecske.

Törölt_fórumtag2
11-26-2014, 06:57 PM
4367

Nagyon töröm a fejem, hogy mit kezdjek 5kg fügével. Ti mit javasolnátok?:D
Tegnap szedtem, ez a második, novemberi érés.

Pityubá
11-26-2014, 08:30 PM
Szárított/aszalt füge.
Nagyon szeretem, fõleg ha saját fügebokromról szedettbõl készült.

Oakland ha jól emlékszem a cseppfolyósításában is járatos vagy. :D

Törölt_fórumtag2
11-27-2014, 07:37 AM
Csak költõi kérdés volt.:)
Persze, hogy bor lesz belõle.:D
Alapelvem, hogy ne alázzuk meg azt a gyümölcsöt...

Grafitos
11-27-2014, 08:57 AM
Tudom, hogy most kevés hozzá a mennyiség, de jövõre esetleg páleszt is bepróbálhatnál belõle

Törölt_fórumtag2
11-27-2014, 09:40 AM
Tudom, hogy most kevés hozzá a mennyiség, de jövõre esetleg páleszt is bepróbálhatnál belõle

Ha minden igaz, akkor jövõre már ismét adóköteles lesz az otthoni pálinkafõzés...
Természetesen Hektorék hangoztatják, hogy Uniós nyomásra.
Marad a bor, gyorsan megvan és piszok ütõs.:D

Grafitos
11-27-2014, 10:16 AM
:beer::thumbup innám

Mizu
11-27-2014, 11:31 AM
Ha minden igaz, akkor jövõre már ismét adóköteles lesz az otthoni pálinkafõzés...
Természetesen Hektorék hangoztatják, hogy Uniós nyomásra.
Marad a bor, gyorsan megvan és piszok ütõs.:D

Igen ez igaz, viszont a pálinkát muszáj lesz tartani/csinálni, mert (ahogy Zacskobicska is terjeszti az igét) jó szinte minden bajra.
A magam részérõl én is inkább boros vagyok, de az egészség-orvoslás, és az energia is fontos lesz (ez mind a pálinkában van)

Zacskóbicska
11-27-2014, 01:19 PM
Igen ez igaz, viszont a pálinkát muszáj lesz tartani/csinálni, mert (ahogy Zacskobicska is terjeszti az igét) jó szinte minden bajra.
A magam részérõl én is inkább boros vagyok, de az egészség-orvoslás, és az energia is fontos lesz (ez mind a pálinkában van)

Tanultam az 1889-ben íródott A mi hadseregünk c. könyvbõl. Ott leírják a katonák járandóságát. Ebben szerepel a napi 7 deci bor, vagy 1,5 l sör. A szerzõk kiemelik, hogy háborús körülmények között ezt a nagy térfogat miatt lekötendõ horribilis szállítói kapacitás (ökrös szekerek, lovaskocsik) miatt lehetetlen biztosítani, rekvirálni meg nem mindenhol lehet, mert nem mindenütt jó a bor, vagy a sör. A járandóságot pedig minden nap biztosítani kell a katonáknak, ezért ilyenkor kerül elõtérbe a pálinkában kimért alkohol-egyenérték. Mert ugye a nagy hígból lehet csinálni kisebb töményt, a végeredmény pedig biológiai hatás szempontjából végeredményben ugyanaz.

Törölt_fórumtag2
11-27-2014, 02:09 PM

Muszáj lesz, de csöndesen, mint régen...

A. L. Ias
11-27-2014, 06:59 PM
Minden törvény annyit fog érni amennyit betartatnak belõle. A kormány már akkor tudta, hogy nem tartható az adómentesség, amikor bevezette, de választást lehetett vele nyerni. Most majd újra kivetik rá az adót, de az otthoni pálinkafõzést nem fogják ellenõrizni, mert nem lesz rá kapacitásuk. Nem lehet minden eladott pálinkafõzõ berendezés után fináncot küldeni. A bérfõzetett pálinka utáni adó pedig jól fog jönni a költségvetésnek.

Törölt_fórumtag2
12-12-2014, 08:47 PM
4465
A hûvösebb idõ miatt, két hetet vártam az elsõ szûrésre. Bár a kandalló sutjában vannak a ballonok, de hétköznap reggel még teszek a tûzre, utána csak este felé megint. Így van némi hõingadozás, az erjedéshez pedig legalább szobahõmérséklet kell. Úgyhogy türelmes voltam.:)
4466

A végeredmény: 4467

Ahogy leszûrve visszatettem a padkára, azonnal megindult a forrás. Már csak várni kell a lecsendesülésre...

Pityubá
12-12-2014, 09:22 PM
Szívesen megkóstolnám letisztulása után. Nékem is van fügebokrom terem is. Még nem készítettem belõle bort.

Törölt_fórumtag2
12-13-2014, 07:07 AM
Odébb vagyunk pár száz kilométerrel.:(
Karácsonyra, ha minden jól megy, elkészül. Ha privátban adsz egy postai címet, küldök Neked kóstolót.:)
Egyelõre úgy néz ki, hogy bor lesz belõle.:D

Pityubá
12-13-2014, 08:28 AM
Köszönöm rendes tõled, hogy segítenél a kóstolásban.
Tudtad, hogy Naspolyából is készíthetõ pálinka? Esetleg megkóstolnád?.
Többit privátban, mert tisztelt olvtársaink kocsmázásra gondolhatnak. 4472

A. L. Ias
12-13-2014, 10:36 AM
<OFF>

Többit privátban, mert tisztelt olvtársaink kocsmázásra gondolhatnak. 4472

Nem gondolkodunk, irigykedünk!!!:beer:
</OFF>

Törölt_fórumtag2
12-14-2014, 06:53 PM
4490
Már tisztul!:D

Törölt_fórumtag2
02-28-2015, 07:58 PM
Most érett be, teljesen.
5120

Pityubá
02-28-2015, 11:34 PM
Most érett be, teljesen.
5120
Sajnos már elfogyott, jófajta füge íze volt. :)

Dream_walker
06-09-2015, 07:16 PM
Technikai jellegû kérdés:

Készítettünk bodzabornak való cefrét, szépen meg is indult a forrás, ahogy elõ van írva. Az áttöltéssel csúsztunk egy napot (ma már kettõt), így a teljes forrás megindult, szmötyiképzõdéssel, hasonlókkal. Eddig ahogy leszedtük róla a sûrûjét, alig pezsgõ állapotában ment az üvegballonba. Ez most nem jött össze. Az anyag jelenleg egy zománcozott lábosban van (jó nagyban). Kérdés: hagyjuk elforrni abban, és a letisztulás elején legyen átfejtve, vagy úgy, ahogy van, most kerüljön át ballonba?
Ha átöntöm, akkor a tetejére kiülõ habzó réteg is menjen a ballonba, vagy az elsõ szûrést megejthetem most is?

Lekvár
06-09-2015, 07:57 PM
Technikai jellegû kérdés:

Készítettünk bodzabornak való cefrét, szépen meg is indult a forrás, ahogy elõ van írva. Az áttöltéssel csúsztunk egy napot (ma már kettõt), így a teljes forrás megindult, szmötyiképzõdéssel, hasonlókkal. Eddig ahogy leszedtük róla a sûrûjét, alig pezsgõ állapotában ment az üvegballonba. Ez most nem jött össze. Az anyag jelenleg egy zománcozott lábosban van (jó nagyban). Kérdés: hagyjuk elforrni abban, és a letisztulás elején legyen átfejtve, vagy úgy, ahogy van, most kerüljön át ballonba?
Ha átöntöm, akkor a tetejére kiülõ habzó réteg is menjen a ballonba, vagy az elsõ szûrést megejthetem most is?

Én így csinálom:
A fõ forrást a "belevalókkal" együtt csinálom meg. Hadd menjen csak bele a forrásba a bodza íze is.
Amikor a forrás csitul, (megütögetve az edényt jön csak fel buborék) akkor szûröm át a levet ballonba.
Az utó forrás eltart egy-két hónapig, addig letisztul, megütögetve a ballont, sincs buborék és nem érezni csípõsnek a bort... na akkor fiatalon (már a bor...) fogyasztható.
Ilyenkor jön az elsõ lefejtés, elég sok iszapszerû seprõ marad a ballonban. A lefejtett bort célszerû egy másik ballonba átfejteni, (de fogyasztásra palackozni is lehet) mert egy év után (ha maradt!!! :)) ismét fejtés jön, akkor már véglegesre palackozni is lehet.
Van a kamrában 3 éves bodzaborom, olyan 25 liter ballonban, lustaságból nem palackoztam ki (meg nincs annyi üvegem). Olyan szinten sûrûsödött és ért be, hogy Martini bianco ízvilága van, szódával jégkockával az igazi. :)

Remélem tudtam segíteni.

Pityubá
06-09-2015, 08:04 PM
Kicsit homályosítsatok fel, mert járatlan vagyok ebben e dologban. Bogyójáról hallottam lehet bor színezésére használni. Tulajdonképp a ti a Bodza virágából készítitek a bort ?

Lekvár
06-09-2015, 08:14 PM
Kicsit homályosítsatok fel, mert járatlan vagyok ebben e dologban. Bogyójáról hallottam lehet bor színezésére használni. Tulajdonképp a ti a Bodza virágából készítitek a bort ?

Igen az elsõ lépés a virágból való bor készítés.
Én készítettem bogyóból is, van még pár liter, de azt "szokni kell", Az íze kicsit fanyar, és nagyon sûrû, vér sûrûségû.
Gyógyszerként adtam belõle másoknak, rengeteg dologra javallott. A nõgyógyászati panaszoktól kezdve...
Nehezebb készíteni, mert le kell bogyózni a bodzát és sok kell. Most inkább pálinkát fõzök belõle, vagy lekvár sûrítményt készítek.
Mindig van pár dunsztos üveg bodzalé sûrítményem a kamrában, most cseresznye-bodza lekvárt fõztem.
Mindenki csodálkozik hogy hogyan lehet, hiszen nem egyszerre érnek. Hát így!

Dream_walker
06-09-2015, 08:15 PM
az elsõdleges kérdés az, hogy elforrhat-e zománcozott fémedényben, vagy mindenképpen tegyem át üvegbe?

egyébként tudtál segíteni, köszönöm szépen :)

Lekvár
06-09-2015, 08:26 PM
az elsõdleges kérdés az, hogy elforrhat-e zománcozott fémedényben, vagy mindenképpen tegyem át üvegbe?

egyébként tudtál segíteni, köszönöm szépen :)

Vess meg érte, de én mûanyag hordóban szoktam forrni hagyni. Ha lemegy a forrás, akkor szûréssel jön az üveg ballon. Ott minden leülepszik...
Nyugodtan hagyd benne a zománcos edényben!

Dream_walker
06-10-2015, 07:58 AM
Dehogy vetlek meg érte, nem vagyok én borsznob :D Köszönöm a tanácsot!
Ez esetben türelmesen kivárom a forrást, és az elsõ letisztulás után fejtem ballonba.

Elkészíted a bodzaszörp-alapot, csak nem teszel bele tartósítót. Hagyod elforrni, és kész is a bodzabor :)
Ritka és finom csemege, boltban meg is kérik az árát, már ha egyáltalán kapni valahol.

Törölt_fórumtag2
06-12-2015, 07:17 PM
Nekem is öt ballonnal forr a bodza(virág) bor a kandalló elõtt.:D

mzperiksz
04-02-2016, 01:38 PM
Megmetszettük a szõlõt, egy darabig nem akarok metszõollót látni :D

Dream_walker
04-11-2016, 12:02 PM
Elkészíted a bodzaszörp-alapot, csak nem teszel bele tartósítót. Hagyod elforrni, és kész is a bodzabor :)
Ritka és finom csemege, boltban meg is kérik az árát, már ha egyáltalán kapni valahol.

Elmaradt a beszámoló a kóstolásról :) Mert természetesen elkészült már a nedû :)
Tökéletesen elforrt a fémedényben, szûrés után ment üvegballonba, egy nagyon kicsi seprõ még ülepedik benne, de legfeljebb az utolsó fél litert majd kiöntöm. Mindenkinek nagyon ízlett, aki kóstolta (jóval többet csináltunk, mint amennyit elfogyasztunk), én nem vagyok 100%-ig megelégedve vele. Most valahogy hamarabb megállt a forrás, nem alakult át az összes cukor (vagy csak simán túlcukroztuk), így a szokottnál édesebb lett, már elkerüli az aszúborokat is ízben. Nem rossz, de azért ennyire nem vagyok édesszájú :)

Amúgy tökéletesen megeredt egy nagy adag szõlõvesszõm, így ha lesz rajta használható mennyiségû termés (értsd, nem esszük le frissen az egézet :D ), õsszel akár 2-3 fajta bort is tudok készíteni. Mikor legutóbb szõlõbort készítettem, az a közepesen sz.r kategóriába került, remélem idén jobban fog menni :D

fater.lajos
11-25-2017, 06:35 PM
Ezt a linket nemrégen találtam. Használható! Nincs benne hülyeség, legfejebb én máshogy szeretem, csinálom...https://hu.wikibooks.org/wiki/Gy%C3%BCm%C3%B6lcsbor/Tartalom

FarosCsirke
01-11-2020, 06:16 PM
Természetesen!

Minden erdõben parkerdõben gyomként ott él a komló. Az emberek meg észre sem veszik. Vegyél egy olcsó, használt Jávorka Csapodi féle Kis növény határozót, s az tele van rácsodálkozni való növénnyel.

A növénynek kis apró toboza, toboz szerû képlete van. Ezt szedd le, szárazon törd össze és ez mehet a kovászba. Levegõn tartva néhány nap alatt kész a kenyérbe is jó kovász. Egyébként a levegõ is tele van különféle élesztõgombákkal. Ezért tud megkelni a kenyértészta élesztõ nélkül is, forr ki a cefre és a must. A kovászos uborkánál meg a kenyérben lévõ élesztõ kezd el dolgozni. Ez az elve a börtönbornak is.

És mivel mindenütt más és más élesztõgomba fajok vannak, mindenütt más és más a dolgok íze. A tenyésztett törzseknél lehet biztosítani az egyenletességet.

Már ezért az egyért érdemes volt ide beregelnem!
Komló nálunk ipari mennyiségben terem!
Holnap megszedem!
Köszönöm szépen az információt!