View Full Version : Elsõsegély
Don't Panic
03-23-2013, 06:20 PM
Természetesen az elsõsegély egy olyan téma, amit szakképzett személyektõl, tanfolyamon érdemes elsajátítani!
Ám, vannak olyan, egyszerûbb dolgok, amiket egyénileg is tanulhatunk, gyakorolhatunk.
Ehhez az eddigi legjobb, legalaposabb, legszemléletesebb és legjobban érthetõ kiadvány az angol St. John Ambulancia által összeállított kéziköny, 9. javított kiadása:
44
Trendo
03-28-2013, 02:21 PM
Ha mûteni nem is, de pl. egy vállficamot helyre rángatni, vagy egy torkon akadt falatot kilöketni a rekeszizom segítségével mindenkinek jó, ha megtanul. Nem beszélve a kisebb sebek fertõtlenítésérõl, vérzések elállításáról, duzzanatok lelohasztásáról, hideg és melegvizes borogatásokról, netán egy injekció helyes beadásáról.
Don't Panic
03-31-2013, 02:36 PM
Egyetértünk Trendo. Felsorolásodhoz még hozzátenném, hogy ha valaki nem is jártas elsõsegélyben vagy fél a sérülthöz hozzányúlni - bármi legyen is az indoka - két dolgot mindenkinek tudnia kéne készség szinten:
1. megállapítani a sérült állapotát.
Ez azért fontos, mert a segélyhívás során is fognak egy-két dolgot kérdezni, mert így rangsorolják a sürgõs eseteket. A másik, hogy lehet-e mozgatni és hogyan a sérült személyt. Sokszor látom azt, hogy minden elõzetes vizsgálat nélkül mozgatják a balesetet szenvedettet, amivel még több kárt okozhatnak!!!
2. megelõzõ lépések reflexszerû végrehajtása.
Sokszor nem lesz esély kivárni, hogy a mentõ kiérjen. Ilyenkor muszáj közbelépni!!! Artériás vérzésnél, infarktusgyanúnál, fulladásos, allergiás tüneteknél, stb. nincs mese: cselekednünk kell, mert amire a mentõ kiér a helyszínre, addigra már lehet, hogy késõ lesz!
Trendo
04-12-2013, 04:21 AM
Az elsõsegélynyújtásról mindig egy régi vicc jut eszembe.
Az állatorvos elmegy a belgyógyászhoz.
- Mi a panasza? - kérdi az orvos.
- Ja, így könnyû!!! - mondja az állatorvos.
Hogy jön ez ide? Hát úgy, hogy a bajok ott kezdõdnek, mikor ismeretlen okból eszméletét vesztett emberen kell segítenünk. Ha nincsenek rajta külsérelmi nyomok, nem tudunk semmi kórelõzményrõl, akkor bizony nehéz dolgunk van. Ráadásul a filmek sok hülyeséget sugallnak. Sok embernek merõ jószándékból törik el bordáját "szívmasszázs" következtében. Az emberek el is bizonytalanodtak már eléggé az ellentmondó ismeretek miatt és a felelõsséget sem szívesen vállalják. Sok életerõs, fiatal férfi elájul vér láttán. Így aztán marad az "Orvost! Orvost! Hívjon valaki egy orvost!" kiáltozás az esetek többségében. Ez a modern ember pavlovi reflexe :))))
Trendo
04-12-2013, 04:25 AM
Egy "lépcsõházi gondolat" még idekívánkozik.
Egy tömegbaleset helyszínén szinte kivétel nélkül csendben, a járda szélén üldögélõ beteg van súlyosabb állapotban, sosem a sikoltozó, kiabáló, nyöszörgõ.
Don't Panic
04-14-2013, 08:29 AM
Az biztos, hogy akinek még van ereje sikoltozni meg kiabálni az nincs olyan súlyos állapotban. Ettõl függetlenül a csendben üldögélõ "beteg" is lehet, hogy csak sokkot kapott, de õ nála így jön ki, nem sikoltozva. Olyan is megtörtént már, hogy a biciklis papát hókon kólintotta a kanyarodó Ifa pótkocsi. Felpattant, eltekert aztán este 200 méterrel arrébb megtalálták belsõ vérzésben meghalva.
Yosihiro Sato
05-15-2013, 04:53 PM
Tömeg balesetnél azért nem törõdnek a sikoltozóval mert van légzése keringése illetve eszméleténél van. Az eszméletlen kimúlhat mivel a nyelvgyök tónustalan hátra csúszik és a kiskoma megfullad. Ficamot helyre rángatni jó volna megtanulni de én úgy tudom hogy orvos végzi és ott is igen nagy gyakorlat kell hozzá hogy megtanulja.
2007, Bagdad - Rakétával lőttek a kormánynak/hadseregnek bedolgozó civil Blackwater csoportra. Többen is megsérültek a támadásban.
Videó:
http://www.youtube.com/watch?v=ovxKQpQOLBg
Mit látni a videóban? Éles helyzet, profik, de kapkodnak. A sérült gyorsan beszél, szerintem egy kicsit pánikol -ami nem csoda-, mikor beülnek a kocsiba akkor a másik beszél hozzá, hogy "már nem vérzel, rendbe jössz", akkor még beszél és mondja hogy mikor hátranyúlt akkor érezte a koponyacsontját, de aztán kezd megnyugodni és abbahagyja a beszédet. Gyorsan próbálják elhagyni a területet, nem csak azért mert ellátásra van szüksége a sérültnek, hanem azért is mert nincs biztosítva a terület.
kovu78
01-06-2014, 06:31 PM
feltöltöttem ide egy elsõsegély könyvet hátha kell valakinek :thumbup http://data.hu/get/7282254/Hancs_Peter_elsosegely-up_kovu.odt
mossberg-operator
02-01-2014, 10:15 AM
A kepen WW2 nemet medic field kit lathato, soha nem volt hasznalva, ampullan horogkereszt kiveheto, egyik vevom, aki orvos hozta be megmutatni. Minden muszer eredeti zsirpapirban, s olyan hadsereg szaga volt. 1632
A téma annyira hatalmas, hogy fórumon nem lehet feldolgozni, szerintem hasznos lenne ezt egymástól megtanulni. Van valakinek gyakorlata? Én állatorvosi rendelõkben dolgoztam, tudok pár gyakorlati dolgot, de humán vonalon nincs tapasztalatom, csak az elmélet. Ezek az elsõsegély-tanfolyamok szerintem nagyon-nagyon kevesek... (Inkább beülnék pár elõadásra mondjuk a mentõtisztire.)
mossberg-operator
04-30-2014, 04:01 PM
Kb 1 eve varok arra, hogy a ceg elkuldjon 3 napos tanfolyamra a St. John-hoz, talan most. Mas: lanyom munka kozben: 25492550
mossberg-operator
04-30-2014, 04:47 PM
A tourniquet hasznalatarol velemeny, tapasztalat? Mit mondanak a magyar jogszabalyok? Mi a szokas?
mossberg-operator
05-14-2014, 08:08 PM
Ha a quick clot szavideje lejart, de bontatlan, akkor meg hasznalhato? Vagy nem ajanlott?
mrPickles
05-14-2014, 08:35 PM
Kb 1 eve varok arra, hogy a ceg elkuldjon 3 napos tanfolyamra a St. John-hoz,
Ha elmész önkéntes elsõ segély nyújtónak hozzájuk, ingyen kiképeznek. Plussz bejuthatsz koncertekre, sport eseményekre. Én is ezt fogom tenni, ha pár hónapon belül nem lesz nálunk tanfolyam.
https://www.sja.org.uk/sja/volunteer.aspx
A tourniquet hasznalatarol velemeny, tapasztalat? Mit mondanak a magyar jogszabalyok? Mi a szokas?
Ha a quick clot szavideje lejart, de bontatlan, akkor meg hasznalhato? Vagy nem ajanlott?
A tourniquet már rengeteg életet mentett, néhány mentõs is használja...magyar jogszabály: passz, nemrég jött ki a katonai elsõsegély jogszabály, majd abban megnézem.
Quikclot:
Ha a por alakú (1st gen.) akkor dobd el, bár van ahol 2 éve lejárt is "használható volt, mûködött".
Ha a "combat gauze" tehát a "párnás" változat, akkor az biztonságosabban használható.
Mindezt csak saját felelõsségre!, van aki azt mondja, dobd el, és vegyél újat, de ez is kb olyan mint a konzerv téma...
mossberg-operator
07-01-2014, 09:00 PM
Vegre, julius 24-en lesz a first aid at work trainingem a Brit Voroskereszt altal!
A tourniquet hasznalatarol velemeny
Csak velement (nem tapasztalat): ez egy igazi profi eszkoz.
Vagyis aki ert hozza, annak a kezeben eleteket ment, aki nem, annak a kezeben e nelkul elkerulheto amputalasokat okoz.
Mivel en nem ertek hozza, eszembe se jut hasznalni.
Bel
https://www.google.hu/search?q=tourniquet&newwindow=1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=PzO0U4qFL-qV7Aa36oHADA&ved=0CB8QsAQ&biw=1366&bih=653&dpr=1
Rákerestem, mert ha nem magyarul beszélnek, én nem érteni külföldi szavak...
Most akartam kajázni... várok egy kicsit..
:D
varju71
09-06-2014, 10:25 PM
Egy kis segítség sebkezeléshez.Érdemes elolvasni ,mert nem sokan ismerik! http://www.hungarovet.com/?p=279
shadow177
09-09-2014, 11:06 AM
Egy kis segítség sebkezeléshez.Érdemes elolvasni ,mert nem sokan ismerik! http://www.hungarovet.com/?p=279
Ez most igaz, vagy csak valami átverés?
kovu78
09-09-2014, 12:45 PM
a legegyszerûbb elsõsegély ha vérzik leukoplast ha nem pálinka:thumbup:haha:
Pityubá
09-09-2014, 08:05 PM
a legegyszerûbb elsõsegély ha vérzik leukoplast ha nem pálinka:thumbup:haha:
Pálinka belsõleges fertõtlenítésre is kiváló. 3808
Ne cukorral, hanem mézzel próbálkozzatok. Évszázadok óta használják nehezen gyógyuló, mély sebek kezelésére.
Pityubá
09-10-2014, 03:03 PM
Ne cukorral, hanem mézzel próbálkozzatok. Évszázadok óta használják nehezen gyógyuló, mély sebek kezelésére.
Ez eddig OK. (mézbe sok hasznos anyagot tesznek a méhek, még a Propolisz is gyógyít)
De a cukor nedvszívó hatása az erõsen nedvedzõ sebek esetén kitûnõ.
Ismert, hogy melyik baktériumokkal szemben hatásos.
A cukros kötést sûrûn (lehetõség szerint naponta) cserélni kell.
Pityubá
09-23-2014, 10:57 PM
Fontosnak tartom legyen mindenkinek a személyi mentõ csomagjában sebvarrást pótló sebösszehúzó Steri-Strip (http://rextra.hu/termekek/Egyszerhasznalatos_eszkozok/Kotszerek_ragtapaszok/Steri-Strip_sebzarocsikok) csík.
Videó vágott seb Steristrip (http://rextra.hu/termekek/Egyszerhasznalatos_eszkozok/Kotszerek_ragtapaszok/Steri-Strip_sebzarocsikok) szerû anyaggal összehúzva, kicsit kezdõ módon ellátva.
https://www.youtube.com/watch?v=x4oW35D1z60
És akkor szabályosan ellátva (ez csak gyakorlat)
http://www.dailymotion.com/video/xq1wu8_steristrip_lifestyle
astonferi
09-24-2014, 05:31 AM
és sót szoktam rászórni csíp ugyan de nagyon gyorsan eláll a vérzés.
Bowman
09-24-2014, 12:46 PM
Ez eddig OK. (mézbe sok hasznos anyagot tesznek a méhek, még a Propolisz is gyógyít)
De a cukor nedvszívó hatása az erõsen nedvedzõ sebek esetén kitûnõ.
Ismert, hogy melyik baktériumokkal szemben hatásos.
A cukros kötést sûrûn (lehetõség szerint naponta) cserélni kell.
A méz mellet szól az is, hogy erõsen savas kémhatású, baktérium ölõ hatású. A méz a savassága miatt nem indul erjedésnek, hiába van akkora cukortartalma. (ha mézbe víz kerül, akkor már megsavanyodik)
Bowman
09-24-2014, 07:49 PM
Egyszer volt a kezemen egy kis sérülés, ami nem tudott begyógyulni. Vagy levertem a hegesedõ felületet vagy leázott. Ha bekötöttem, a gennyesedõ rész mindig beleragadt a kötésbe. Egy alkalommal munkahelyen rádõlt cement.
Másnapra teljesen beszáradt a seb. Ezután néhány nap alatt be is gyógyult a helye.
Azóta néhányszor direkt alkalmaztam a cementet amikor valami nehezen gyógyuló, makacs felületi sérülést kellett kezelni.
A cement (fõleg ha friss) nagyon erõs nedvszívó. Teljesen steril, részben mert 800 fokon égetik ki, másrészt annyira lúgos, hogy semmi kórokozó nem él meg benne.
Bizarr, de nekem bevált.
Pityubá
09-24-2014, 10:14 PM
Cement egyénileg megerõsített gyakorlati tapasztalat alapján, ezennel bekerült a túlélõk házipatikájába. 3909
szfenikus
09-25-2014, 06:22 PM
Látni látom, csak nem értem a túlélõsdit...
Mi a helyzet a cukorbetegséggel, erre fel vagytok készülve ? A mai magyar fiatalok fele - harmada esélyes erre a betegségre...
Tehát akkor majd egy több évig zajló madmax helyzetben, hova fognak menni inzulinért a túlélõk...egyáltalán felismerik majd, hogy valami baj van ?
De tényleg komolyan kérdezem !
Ilyen fantáziaképek be-beúsznak a képbe ? Szülési komplikációk, vakbélgyulladás, Lime-kór, gyerekek-nõk bajai, kötelezõ védõoltások, mittudomén ...ezekkel itt be is fejezõdött a túlélõ kiscsaládok gyermekeinek élete ...és befejezõdött a túlélni vágyott Jövõ . Biztos, hogy tövirõl - hegyire jól kigondoltátok, apró részletességgel ezeket a képeket ? Ha aprólékosan kigondoltátok, majd összefûztétek ezeket a fantáziaképeket, akkor belátható, hogy ez a képregény tarthatalan - sõt, értelmetlen ! Az nem Élet, hogy a kiscsalád reszketve eszi a konzerveket az odújában...és az a gyerek mire elérné a 14-16 éves kort, hát abból egy idegroncs lesz...ez is ki van gondolva ?
Nem célom a vita gerjesztése, csak megismerni a másik ember gondolatvilágát.
Gondolatvilág.
Maga az ember évszázadok óta él.
A "modern" ember jószerével tönkretette már saját egészségét.
Ott kezdõdik, hogy nézed az ilyen fórumokat és jegyzed, használod az okosságokat.
Kihagyod a mesterséges dolgokat az élelmiszereitekbõl italaitokból.
Ezzel már nõtt is az ellenálló képessége a szervezetnek, erõsödött.
Ebbõl már kitalálhatod, hogy miért ellenség a prepper a nagytõkéseknek.
Mert ide vág a dolog :
cukorbetegseget-okoznak-a-mesterseges-edesitoszerek (http://sg.hu/cikkek/107894/cukorbetegseget-okoznak-a-mesterseges-edesitoszerek)
Bár az édesítõszereket az elhízás és a cukorbetegség ellen szedik, ezek ellentétes hatást válthatnak ki.
A mesterséges édesítõszerek az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb szerepet töltenek be életünkben, amely a kóros elhízás, illetve a cukorbetegség gyakoribbá válásával köthetõ össze. A cukormentes termékekben ilyen szereket alkalmaznak, ezeket többnyire a túlzott cukorfogyasztás eredményeként megjelenõ állapot elkerülése érdekében fogyasztják, a hatás azonban sok esetben éppen a kívánttal ellentétes lehet. ...
..kell még ehhez valamit kommentálni?
szfenikus
09-25-2014, 07:38 PM
A prepperekbõl élnek a nagytõkések, hisz rogyásig van a kamrájuk tömeggyártott cuccokkal ...
Pityubá
09-25-2014, 10:03 PM
A prepperekbõl élnek a nagytõkések, hisz rogyásig van a kamrájuk tömeggyártott cuccokkal ...
Mivel ebben a topikban az elsõsegélyrõl beszélgetünk, azt kell mondanom igazad van.
Hiszen ezeket az elsõsegély eszközöket nem tudjuk magunk legyártani és a természetben sem találhatók meg ezek az eszközök.
Bizony az elsõsegély felszerelést gyógyszereket be kell raktározni, ajánlom te is tedd ezt amíg teheted.
És persze tömjük a multik zsebét pénzel. :D
Mi a helyzet a cukorbetegséggel, erre fel vagytok készülve ? A mai magyar fiatalok fele - harmada esélyes erre a betegségre...
Tehát akkor majd egy több évig zajló madmax helyzetben, hova fognak menni inzulinért a túlélõk...egyáltalán felismerik majd, hogy valami baj van ?
Ilyen fantáziaképek be-beúsznak a képbe ? Szülési komplikációk, vakbélgyulladás, Lime-kór, gyerekek-nõk bajai, kötelezõ védõoltások, mittudomén ...ezekkel itt be is fejezõdött a túlélõ kiscsaládok gyermekeinek élete ...és befejezõdött a túlélni vágyott Jövõ . Biztos, hogy tövirõl - hegyire jól kigondoltátok, apró részletességgel ezeket a képeket ? Ha aprólékosan kigondoltátok, majd összefûztétek ezeket a fantáziaképeket, akkor belátható, hogy ez a képregény tarthatalan - sõt, értelmetlen ! Az nem Élet, hogy a kiscsalád reszketve eszi a konzerveket az odújában...és az a gyerek mire elérné a 14-16 éves kort, hát abból egy idegroncs lesz...ez is ki van gondolva ?
Gondolatvilág.
Természetesen nem vágyunk a pusztulás, csak figyelembe vesszük, mint opciót, próbálunk felkészülni rá. Nem tudom, hogy a többieknél mennyire intenzív a felkészülés, vagy a posztapokaliptikus vizionálás, de nem feltétlenül ez teszi ki napjaink túlnyomó részét, bár vannak olyan idõszakok, amikor elég erõteljes. Ismétlem, nem azért, mert szeretném, azért, mert benne van a pakliban.
A cukorbajról volt már szó a gyógynövények topikban, igen a vakbélgyuszi, egyéb mûtéti beavatkozást igénylõ betegségek már elég necces témák, valószínûleg halállal végzõdnek. A házi antibiotikumok közül Lyme kórra (és bármilyen erõs fertõzésre) a következõ cuccot tolnám: fél liter 80 fokos pálinkába 2/3-1/3 arányban apróra vágott diólevelet és kakukkfüvet tennék, két-három hétig langyos helyen tartanám, majd a leszûrt tinktúrába kb. 100 gr propoliszt reszelnék, a kivonatot tartalmazó hõálló üveget többször bele kell tenni egy lábos forró vízbe, amíg a propolisz teljesen feloldódik (majdnem teljesen). Elvileg (gyakorlatilag is) még virucid hatással is bír. Természetesen ezek mind vannak itthon.
Szerintem az emberiség jelenlegi állapota is értelmetlen, idegesítõ, az, hogy meddig tartható, majd kiderül. Magyarországi viszonyok között elég jól élek, igazából semmi keresnivalóm nem lenne itt, szarhatnék az egészre, nem kellene, hogy érdekeljenek a létezõ problémák. De érdekelnek.
mossberg-operator
12-16-2014, 11:21 PM
http://m.youtube.com/watch?v=7iIICaWHB7E. http://zertnation.com/product/phokus-trauma-dtk-ii-kit/
astonferi
12-17-2014, 07:23 AM
Gondolatvilág.
kérdéseid jók engem is izgatnak egy ideje fõleg mert kisgyerek van és a nejemnek is vannak bajai.
készülök beszélgetni egy orvos barátommal ( gerinc sebész ) akinek nem a mûtét az elsõ gondolata hanem az egyéb kezelés csak kicsit elfoglalt de megejtem vele a beszélgetést. a másik orvos barátomat szoktam faggatni Ö jártas az akupunktúrában is. ezzel szemben is bizalmatlan voltam de miután a barátom megbíztam benne és tényleg mûködõ dolog magamon tapasztalva.
cukorbetegség fokozattól függ egy része kezelhetõ a súlyosabb sajnos nem. vakbél , epe amihez mûtét kell felszerelés hiányában halálhoz vezet. van a forumon aki foglalkozik gyógynövényekkel és tanácsát megfogadva kipróbáltam dolgokat és ( megfázásra pl. ) és hasznos dolgokat mondott.
szóval ez tényleg nagyon nehéz dolog és foglalkozni kell vele.
Gondolatvilág.
Nem kukacoskodni akarok, de ezekre mindre nem lehet rendesen felkélszülni.
Egy egész orvosi szobát kellene berendezni+dokisuli.
Akumpunktúra ami elhangzott és gyógynövények, esetleg ha van masszõr a családban.
Nálunk van és hasznos dolog. Mondjuk én ritkán élek vele.
Mindig lesz valami amit nem lehet megelõzni pl agyvérzés, infarktus. Nem számítasz rá és megtörténik.....
Ha netán lenne mûtétre lehetõség, akkor a fertõzésbe pusztul bele a dolgozó, mert nincs steril helység.
Lásd egy egyszerû szögbelépés. Vagy szerezzek feketén tetanuszt és talán be merem adni magamnak, mert másba könnyebb ám belebökni a tût.
A szülõ nõk? Hányan elmentek már szülés közbeni/utáni fertõzésekbe?
Nem egyszerû téma ez.
Sajnos ezzel együtt kell majd élni ha eljön az ideje. (Mentális felkészülés?)
Természetesen megtesszük amit tudunk.
mossberg-operator
12-17-2014, 11:43 AM
kérdéseid jók engem is izgatnak egy ideje fõleg mert kisgyerek van és a nejemnek is vannak bajai.
készülök beszélgetni egy orvos barátommal ( gerinc sebész ) akinek nem a mûtét az elsõ gondolata hanem az egyéb kezelés csak kicsit elfoglalt de megejtem vele a beszélgetést. a másik orvos barátomat szoktam faggatni Ö jártas az akupunktúrában is. ezzel szemben is bizalmatlan voltam de miután a barátom megbíztam benne és tényleg mûködõ dolog magamon tapasztalva.
cukorbetegség fokozattól függ egy része kezelhetõ a súlyosabb sajnos nem. vakbél , epe amihez mûtét kell felszerelés hiányában halálhoz vezet. van a forumon aki foglalkozik gyógynövényekkel és tanácsát megfogadva kipróbáltam dolgokat és ( megfázásra pl. ) és hasznos dolgokat mondott.
szóval ez tényleg nagyon nehéz dolog és foglalkozni kell vele.
Ugy kepzelnem el, mintha visszalepnenk a 19.-ik szazad kozepere orvosilag.
mossberg-operator
12-17-2014, 11:45 AM
Most ezt turom: 4511
Scabiosa
12-17-2014, 12:01 PM
Sok minden már a diagnosztikánál el fog bukni (ebben látom a legnagyobb bajt), és lesz egy természetesnek mondható szelekció a modern orvosi ellátás nélkül.
Mûteni évszázadok óta mûtenek, sikeresen is, tehát ez még nem lesz nagy kunszt akkor sem, csak kockázatosabb lesz (nem a fertõzésekre gondolok). Remélhetõleg a hozzáértõknek nem okoz nagy gondot az átállás, hogy nem hagyatkozhatnak az altatógépre, az állatorvoslásban legalábbis jók a tapasztalatok (nem vettem észre, hogy a kerti asztalos vészeseti megoldás sokkal rosszabb statisztikákkal rendelkezne, és nem a szarvasmarhára gondolok :)).
Ez ugyan szinte mindenkinek túlzásnak fog tûnni :), de aki komolyan gondolja ezt az egészet, annak jól jön anatómiában, belgyógyászatban, mûtéttanban, traumatológiában és oxiológiában is alapvetõ ismeretekre törekedni. Fiatalabbaknál még a szülészet-nõgyógyászatban is. (Közösségben az az erõsség, hogy megosztás van, ez az egyénieknek szólt csak).
Aki nem tud (v. nem hajlandó) egészségesen élni, vagy sok mindennel terheltek a génjei, azoknak nem nagyon lesznek kilátásaik. Ugyanakkor kiderülhet, hogy egy növényi kúra, és a sok táplálkozási szemét hiánya gyógyszeripar nélkül is hatékony komoly betegségeknél. Elvégre fontos életmentõ vegyületek vannak a természetben. Csak az izolálásuk, a dózis meghatározása nehézkes, de még erre is azt mondom, hogy nem lehetetlen, ezt sem csak mai ismeretekkel és technológiával tudták megoldani.
A szülésnél is sokkal komolyabb problémát jelentene sok minden más, mint a fertõzések... :(
Életmóddal a legtöbb bajt meg lehetne elõzni, ami ma milliók életét követeli. Két alapelv nagyon sokat segíthet: megelõzés, és ha betegség jelei mutatkoznak, nem elhanyagolni a dolgot. A mai, pontosan beállított gyógyszeres terápia is sokszor kudarcot vall, és jó része van annak is ebben, hogy a betegek egyszerûen elhanyagolják a kezelést (azt eszik, amit nem lehet, hagyják fertõzõdni a nehezen gyógyuló sebet, tessék-lássék szedik a gyógyszert, stb.) Ez a legrosszabb egyébként, mert abban a hitben vannak, hogy ezzel máris megtették, amit meg lehet, és így nem is keresnek alternatív megoldást, és a hagyományos medicina sem érvényesülhet.
Sok vezetõ halálok az elején még megfogható, visszafordítható, ha nem legyintenek rá, nem kell hozzá más, csak egészségtudatos élet, akarat.
Amúgy én pártolom a komolyabb házi patikát. Az orvosok nem túl segítõkészek, ha alternatívát keresnék valamire, de igazából nem is tudnak, mert nem az a törzsanyag, hogy volt régen, hobbiból meg nem agyalnak katasztrófahelyzeteken.
Mûteni évszázadok óta mûtenek, sikeresen is, tehát ez még nem lesz nagy kunszt akkor sem
De azokat az evszazadokkal ezelotti muteteket is kepzett orvosok csinaltak!
Vagyis elsodlegesen a kis csoportoknak nem a felszereles fog hianyozni, hanem a szaktudas.
Szerinted hol lehet ilyet tanulni (6 evnel sokkal rovidebben)?
Bel
astonferi
12-17-2014, 02:49 PM
Ugy kepzelnem el, mintha visszalepnenk a 19.-ik szazad kozepere orvosilag.
kb igen csak most lenne fogalmunk a sterilitás fontosságáról.
mossberg-operator
12-17-2014, 04:26 PM
kb igen csak most lenne fogalmunk a sterilitás fontosságáról.
Ja, pontosan. A lehetosegekre ertettem. De a pontositasod jol megmutatja a nem sok kulonbseget.
venosz
12-28-2014, 10:08 PM
Medscape
Az orvostársadalom körében nagy várakozás elõzte meg a Medscape app-ként való közzétételét. A közelmúltban jelent meg az Android market-en és máris a leggyakrabban letöltésre került alkalmazássá vált.
Jelenleg mintegy 7000 gyógyszerleírás, 3500-nál több betegségleírás, 2500 körüli klinikai fotó és video szerepel a Medscape app ingyenesen hozzáférhetõ anyagában, robusztus interakció keresõ, orvostovábbképzõ tananyagok (CME) stb.
A Medscape igen hasznos gyógyszer-referenciákat tartalmaz, de kevés felhasználó veszi észre, hogy szinte mini-tankönyvként is alkalmazható, hiszen tartalmazza a betegségek kórtanát, így alkalmas az orvosi tudás felfrissítésére is. Nem annyira részletezõ, mint a neves Pocket Medicine Red Book, de szerepel benne néhány fontos klinikai "gyöngyszem" a kevésbé gyakori betegségeket illetõen is. Orvosi beavatkozási technikákkal kapcsolatos fotók és videók is növelik az alkalmazás hasznosságát.
Ez ugyan nem elsõsegély, de mintha veled lenne egy "lasú" orvos. Nem mindegy ha bemész egy kórházba, patikába, esetleg találsz valamit tudhatod mire jó.
MacIver
12-29-2014, 12:01 AM
Azt leszámítva, hogy a Medscape angol nyelvû...
"A regisztráció során meg kell adni az egyetemet, ahol végeztél (orvosként). Listából kell kiválasztani, és ott nem szerepelnek európai városok egyetemei."
És sokaknál el sem indul a hálózati kapcsolat hiányára panaszkodva. Nyilvánvaló, hogy internetrõl húzza be az adatokat, ami SHTF esetén nem lesz, tehát nem használható akkor sem, de addig sem sokaknak.
Scabiosa
12-29-2014, 08:54 AM
Mondjuk az hamvában holt ötlet, hogy bárki akkor akarja megismerni az elsõsegély lépéseit és helyes kivitelezésüket, mikor élesben szükséges alkalmazni... Ezt mindenki felejtse el, most kell elsajátítani legalább azon sérülések, betegségek ellátását, amelyektõl legvalószínûbben tartunk SHTF-ben. Ahogy nem akkor kezdünk alternatív energiaforrás, fegyverek, stb. után nézni sem, amikor már rá vagyunk kényszerülve.
Valóban angol nyelvû, és mivel élbõl elítélem az okostelefonokat, az nem is jutott eszembe, hogy így használjam. Tanulni viszont rengeteget lehet belõle, ha ismerik a nyelvet. :)
A regisztráció sokkal egyszerûbb, mint a legtöbb hazai orvosi szakmai oldalon, nem kell orvosnak könyörögni hozzáférésért, ugyanis azokon mindenféle egyedi azonosító számkódokat kérnek, meg ijesztgetnek, hogy adminisztrátorunk mindet leellenõrzi... pff :/
mmilan21
12-29-2014, 08:54 AM
Nyilvánvaló, hogy internetrõl húzza be az adatokat, ami SHTF esetén nem lesz, tehát nem használható akkor sem, de addig sem sokaknak.
Én inkább maradok a Herbáriumnál (könyv). Az offline adatbázisokat preferálom, ha már elektronikus tárolás. Felhõszolgáltatások kizárva (kivéve a weblapokat).
Egyébként biztos hasznos program, de ki tudja szakmai(orvosi) angol nyelven íródott szöveget lefordítani itt Mo-n magyarra? Kevesen.
MacIver
12-29-2014, 01:03 PM
Mondjuk én sokat kutattam orvosi angolban, de, ha már regisztrálni is csak amerikai orvosokat engednek a Medscape-hez és egy sikeres reg. után sem lehet használni technikai problémák vagy korlátozások miatt, akkor tanulásra sem jó, csak idõt és ideget fogyaszt feleslegesen.
Scabiosa
12-29-2014, 01:24 PM
Hm, ez érdekes. Engem beengedett, most is azt olvasgatom. Vagy nem egyrõl beszélünk? :)
MacIver
12-29-2014, 01:30 PM
Sokakat meg "nem engedett". Androidos telefonon vagy iphone-on nézed? Esetleg tablet/ipad?
Scabiosa
12-29-2014, 01:33 PM
Nem apps-ként, akkor ezért lehet a különbség. Simán asztali géprõl. Regisztrációkor kérte az egyetemet, szakterületet, stb.
MacIver
12-29-2014, 01:43 PM
Tehát a weboldalukat nézed, amit én is. Viszont a posztban kifejezetten az app-ról volt szó. :) Ami egy sz*r. :)
Az orvostársadalom körében nagy várakozás elõzte meg a Medscape app-ként való közzétételét. A közelmúltban jelent meg az Android market-en és máris a leggyakrabban letöltésre került alkalmazássá vált.
Egyébként meg nem mindenki magasan intelligens, mint Te, kedves Scabiosa, hogy minden ilyen kézenfekvõ legyen nekik egy speciális terület adatbázis-kezelésénél, értem ezalatt azt, hogy szenved az app-pal vég nélkül vagy csak megunja az egész Medscape-et elõre (ezeket a megtörtént esetekbõl összegeztem). :)
mossberg-operator
01-08-2015, 12:30 PM
Probalt improvizalni a srac. Ugyes! De nem lenne egyszerubb vinni egy IFAK-ot cipelni mindenhova, benne egy CAT tourniquet-tel? http://www.dailymail.co.uk/news/article-2900841/Son-former-Gear-host-saves-sister-s-life-guiding-ambulance-remote-vineyard-using-bottle-WINE.html
MAFELSZ
03-01-2015, 08:28 PM
Nagy szeretettel ajánlom a honlapunkon található három segédanyagot, melyet mentõtisztek, illetve ma már mentõorvosok írtak, és engedélyezték azok nyilvános felhasználását.
Az tudástárban keressétek.
mossberg-operator
04-03-2015, 12:40 PM
http://combatgear.blog.hu
mossberg-operator
12-09-2015, 07:08 PM
https://m.youtube.com/watch?v=hkh842bxW54&feature=youtu.be
Ihasz Laci
02-27-2016, 06:43 PM
http://combatgear.blog.hu/2016/02/26/minimalista_orvosi_zsak_pj_zsak
Treff király
03-24-2016, 09:03 AM
Egy fiatalember éppen a pázsitját és a bokrokat permetezte, és ellenõrizni akarta a hordó tartalmát, hogy lássa, mennyi permetezõszer maradt benne.
Kinyitotta a fedelét, meggyújtotta az öngyújtóját, a lángra lobbanó kipárolgó gázok pedig elborították õt. Üvöltve ugrott le a teherautóról.
A szomszédnõje egy tucat tojással és egy edénnyel jött ki a házból azt ordítva: "Hozz nekem még több tojást!" Feltörte õket, és szétválasztotta a fehérjét és a sárgáját. A másik szomszédasszony segített neki bekenni a tojásfehérjével a fiatalember arcát. Mindenki a szorgoskodó hölgyre mutatott. Gratuláltak neki és azt mondták: "Megmentetted az arcát!"
Mikor eljött a nyár vége, a fiatalember egy csokor rózsát vett a hölgynek köszönete jeléül. Az arca olyan volt, akár a baba bõre.
Egy égési sérülésekre való Gyógyító Csodaszer Tartsd észben ezt a kezdõ tûzoltók oktatási anyagában szereplõ, égési sérülésekre való kezelést!
Az elsõsegély szerint elõször hideg vizet kell permetezni az érintett területre, míg a hõmérséklete lecsökken, ez meggátolja a bõr további rétegeinek károsodását. Ez után egyenletesen oszlasd el a tojásfehérjét a megégett területen.
Egy nõ forrásban lévõ vízzel megégette a keze nagy részét. A fájdalom ellenére hideg csapvizet engedett rá, szétválasztotta két tojás sárgáját és fehérjét, az utóbbit kicsit felverte, majd a kapott anyagba belemártotta a kezét. A fehérje rászáradt ily módon fedõréteget képezve.
Késõbb megtudta, hogy a tojásfehérje természetes kollagén, legalább egy órán át folytatta tovább a kezelést újabb rétegeket felhordva a felvert tojásfehérjébõl. Délutánra már teljesen elmúlt a fájdalma, másnapra pedig alig maradt nyoma az égésnek. 10 napra rá nyomtalanul elmúlt az egész, a bõre pedig visszanyerte megszokott színét. A megégett rész teljesen regenerálódott, köszönhetõen a tojásfehérjében található kollagénnek, mely egy vitamindús placenta.
Mivel ezen információ mindenki számára hasznos lehet, megtennéd, hogy továbbküldöd?
mossberg-operator
05-26-2016, 11:23 AM
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3609169/Wound-plugging-XStat-syringe-saves-life-battlefield-Device-uses-SPONGES-stop-bleeding-15-seconds.html
Szia,
Vizben probaltam, eloben is nagyon latvanyos.
Sajat foto (http://foto.belse.hu/160305/p1210304.html) es video (http://foto.belse.hu/160305/p1210305.mp4).
Bel
mmilan21
05-26-2016, 04:55 PM
Szia,
Sajat foto (http://foto.belse.hu/160305/p1210304.html) es video (http://foto.belse.hu/160305/p1210305.mp4).
Bel
Hasznos kis cucc.
Megmenthet pár életet.
Vasember
05-26-2016, 05:59 PM
Szeptemberben lesz Birmingham-ben a Trauma Innovation kiállítás. Ott minden ilyen motyó kint lesz.
mzperiksz
05-26-2016, 06:11 PM
Mi ez? Instant füldugó? :)
Szia,
Bel
Mi ez?
A #60-as hozzaszolasban szereplo elsosegelyeszkoz: egy hatalamas "injekcios fecskendovel" bele kell tolni a serulesbe, ott megdagad, es ezzel meggatolja a tovabbi verzest.
Az alap szinten kepzett es felszerelt "combat medic"-ek se nagyon tudnak mit kezdeni egy torzson beluli nagy volumenu verzessel (hiszen ott a CAT nem hasznalhato, es egy erfogo effektiv hasznalata felettebb bonyolult, es pl. az IFAK-okban nincs is; nyomokotes nem sokat er a befele elverzes ellen); amin ez az eszkoz segit.
Bel
Szia,
Elsõsegélycsomagnál is többször felmerült a kérdés, pl Celox-nál meg Israeli bandages-nél.
Celoxnál arra jutottam hogy inkább veszek valami mást az árából, az okok külön topikba mennek majd.
Israelinél meg arra hogy
- az a pár extra funkció nem ér annyit amennyivel drágább
- egy-egy sérülésnél mérlegelnem kéne hogy elhasználjam-e rá a drága, komolyabb sérülésekre való nyomókötésemet, vagy tartogassam inkább komolyabb sebre.
- vannak olcsóbb változatai, meg koppintások is kb fél vagy harmad annyiért
- steril fásli mullap kombót nem sajnálnám kisebb sérülésekre sem, igaz hogy ha elejtem szétbomlik a tekercs, nem úgy mint az izraeli, meg csomót kell kötni míg az izraelit akasztani.
- amennyire látom az Izraeli kötés harctéren szaladozó medicnek való, akinél minden másodperc számít.
Inkább veszek egy utánzatot és átlagos kötszereket az árából, több helyre jut belõle és többféle kisebb-nagyobb sérülésre is bátrabban használom.
Sok helyre kell osztanom a készleteimbõl hogy legyen valami értelme:
EDC, BOB, BOL, kocsi, canga, otthon, cache
Teljesen egyetertek!
Celox: ezek a verzesmegszunteto porok eleve gyanusak a szamomra: tonkreteszik a szoveteket, ezaltal drasztikusan rontjak a kesobbi gyogyulast. Konkretan az USA katonaknal szokas, hogy ha borotvalkozas kozben megvagjak magukat, akkor ilyen jellegu porokkal allitjak el a verzest. De az arcon extra problema, hogy az egyebkent gyorsan nyomtalanul gyogyulo seb orokre lathato marad, mert ilyen szinten serulnek a szovetek.
Raadasul meg itt (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21496135) azt irjak, hogy a hatasa is elenyeszo.
Szoval en celox (http://www.bexamed.hu/celox-a-6g-verzescsillapito-granulatum-applikatorral.html)ot akkor se vennek, ha kevesebb mint 9000 Ft lenne 6 gramm.
Es az izreali bandazzsal is egyetertek: jo, de dragabb mint amilyen jo.
A civil verzio (http://www.bexamed.hu/nyomokotes-woundstop-home-care-10-x-18-cm.html)ja kb a felebe kerul, de meg igy is kb 8-szor dragabb egy egyszeru kesz kotszer (http://www.bexamed.hu/kesz-kotszer-2-sz.html)nel.
Alapvetoen akkor latom jelentos elonyet, ha olyan mikro elsosegelycsomagot akar az ember osszeallitani, ami csak 1-4 dologbol all; mivel a hasznalataval megsporolhato a ragtapasz es az ollo, igy 2-vel csokkentve a csomag tartalmat.
Ellenben ha kicsit nagyobb (mini vagy normal) csomagot allitunk ossze, abba ugyis kell egy legalabb 1.25 cm-es ragtapasz (http://rextra.hu/ragtapasz-leukoplast-125-cm-x-5-m), akkor oda mar inkabb a joval olcsobb kesz kotszerbol tennek be nehanyat.
Bel
Sziasztok,
Vicces volt olvasni a kb. egy evvel ezelotti hozzaszolasomat, most mar elegge mashogy latom.
Bel
Ezzel vagyunk így egy páran.
GaborV
06-06-2017, 12:00 PM
Segítséget kérnék: épp frissítem az Elsõsegély pakkomat, mert jó pár dolog elfogyott/lejárt a szav. ideje.
Régen drogériában vettem égési sérülésekre (is) való nedves kötszert (film) ez mára olyan szinten megszûnt, hogy a rendszerükben már a neve sem szerepel.
A kérdésem, hogy egyszerû földi halandóként, ha NEM akarok neten két kilós csomagban 2 falura valót rendelni akkor hol tudnék beszerezni ilyet?
Amim volt balga módon nem fotóztam le, de ehhez hasonló volt. Méretre kb 6x8cm lehetett saccra:
http://www.hcfirstaid.com/media/catalog/category/BURNAIDPACKETS.jpg
Ugyanitt érdeklõdék arról, hogy vérzéscsillapítókat ti merre szoktatok beszerezni? Normál patikákban nem tartanak tuttommal.
Köszi: G
A tojásfehérjés égésgyógyítás amit Treff Király idézett oltári baromság.
http://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/egesre_tojasfeherje_on_is_elhisz_minden_netes_tana csot/20120320201940
Szia,
Egesi kotszer: http://www.borvedelem.hu/bolt/termek-kategoria/water-jel/burn-dressing/
Budapesti ceg, kozvetlenul is lehet naluk vasarolni.
Verzescsillapito: ennek sajnos sok a postakoltsege: http://www.israelifirstaid.com/celox-hemostats/
(egesi kotszert lehet innen is rendelni)
Bel
GAZDA
06-06-2017, 04:40 PM
Sziasztok,
Vicces volt olvasni a kb. egy evvel ezelotti hozzaszolasomat, most mar elegge mashogy latom.
Bel
Pontosan miben látod másként?
Szia,
Pontosan miben látod másként?
"Szoval en celoxot akkor se vennek, ha kevesebb mint 9000 Ft lenne 6 gramm."
Azota vettem. :-)
A legnagyobb tevedesem a hozzaszolasban, hogy osszekevertem a 60-as es 80-as evekben hasznalt hemostatikus kotszereket a modernekkel.
Vagyis amit leirtam (tonkreteszi a szoveteket, mert osszeegeti a sebet, es igy nagyon nehezen gyogyul), az igaz VOLT, de mar jo ideje nem igaz, illetve konkretan a celox ceg sosem gyartott "egeto" hemostatikus kotszert, e helyett kagylokivonatot alkalmaznak, aminek hatasara zseleszeruve valik a ver.
A hozzaszolasban emlegetett 6 grammos kiszereles (amit egyebkent eddig meg nem vettem meg, de varhatoan elobb-utobb ez megvaltozik) szinte az egyetlen olyan megoldas, amivel egyszeruen el lehet latni egy atlott torzsu embert, mivel minden mas megoldas olyan, hogy egy 9 mm atmeroju lukon keresztul nem nagyon lehet betuszkolni, ez viszont egy injekcios ture hasonlito "applikator"-ba szerelve van, kozvetlenul a seb belsejebe (kb 15-20 cm melyre) lehet bejuttatni az port.
A hozzaszolasomban nem emlegetett (de azota ilyet mar vettem) celox kotszer a torzson levo nagyobb seruleseknel hasznalhato: a kotszert be kell nyomni a sebbe, ahol a belso verzest is elallitja gyorsan.
Az izraeli kotszerrel kapcsolatban targyi tevedest nem irtam, inkabb a hozzaszolasom hangulata nem tetszik.
Vagyis abban igazam volt, hogy egy autos/otthoni elsosegely csomagba, ahol a legfontosabb szempont az alkalmazhatosag utan az ar, nem logikus ezt valasztani, mert sokkal olcsobban lehet majdnem ilyen jot osszeallitani. Ellenben egy gyalogosan hurcolt felszerelesben (kulonosen abban, amit minden nap visel az ember), az arnal fontosabb a tomeg es a terfogat, vagyis hogy konnyu es kicsi legyen a felszereles. Es ebben nagyon jo az izreali kotszer: nagyon konnyu, nagyon kicsi, es megis lehet vele kivalo nyomokotest csinalni egyszeruen. Egy egyszeru "kesz kotszer" nagyon olcson jo arra, hogy csinaljunk vele egy jo fedokotest, de hogy abbol nyomokotes legyen, azert meg kulon meg kell kuzdeni. Es amikor igazan fontos az elsosegely (vagyis amikor ellatas nelkul varhatoan meghallna a serult, mire kier a mento), akkor a fedo kotes keves, nyomo kotest kell csinalni.
A 65-os hozzaszolasban a "combat medic" kifejezest ugy hasznaltam, ahogy Magyarorszagon gyakran hasznaljak (amikor azokra az emberekre hivatkoznak, akiknel nem csak van egy zseb meretu IFAK (http://legiosmilitary.hu/index.php/webshop/airsoft-paintball-kiegeszitok/komplett%20ifak,%20usa%20nato%20szabvany,%20molle% 20zseb-detail), de tudjak is hasznalni). Ezzel szemben az USA-ban a combat medic egy nagyon sok hetes igen alapos es intenziv kikepzes, egy _hatizsaknyi_ felszereles van naluk (amit tudnak is hasznalni).
Bel
Errõl a kütyürõl vélemény:
https://www.papirdepo.hu/egeszsegmegorzes/egeszseg/hazi-diagnosztika/beurer-po-40-pulzoximeter.html?referer=argep.hu
Salmo
07-05-2017, 04:15 PM
Egy elsõsegély nyújtónak az oxigén szaturáció kevésbé releváns információ, de a pulzus mérés funkció
segítség lehet olyan beteg feltalálási helyzetben amikor 3-as észlelés ( érzem-látom-hallom) légzés funkció
megállapítása nehézkes, vagy lehetetlen, illetve az egyéb vitális paraméter ellenõrzéshez nincs rutinja az
ellátónak ( tehát nem tudja egybõl 3 ujját az artéria carotisra tenni pulzus megállapítás miatt.....)
Ennyiért lehúzás, az ebay tele van ugyanezzel a készülékkel 3-4000 Ft közötti áron.
fater.lajos
07-09-2017, 03:12 PM
Pedig a három ujj a nyakra a legegyszerûbb dolgok egyike. Valakinek megmutatod egyszer, és attól kezdve tudja. Saját magán is gyakorolhat... Igaz ehhez nem kell eladni senkinek semmit!
Rozsomák
07-09-2017, 03:22 PM
Van még ahova 3 ujj kell?
Salmo
07-09-2017, 06:41 PM
Igaz ehhez nem kell eladni senkinek semmit!
Valóban.... de amikor gyakorlott mentõ szakápoló ismerõs beleszaladt egy 100kg és 65+-os nénibe bizony tologatta a tokáját
rendesen percekig mire biztosan tudta, hogy a carotison van az ujja.
És egyébként a vicces az, hogy saját magadon találod meg a legkönnyebben :thumbup
Sziasztok,
Egy kis gyakorlas sose art (igaz, most rajtam gyakoroltak):
http://foto.belse.hu/171208/pm640.jpg
Bel
Paprikás pacalpörkölt volt a "gore"? :) :beer:
Vasember
12-09-2017, 08:48 PM
Csúnyán benyomhattál, ha így ébredtél! :)
Ihasz Laci
12-20-2017, 11:36 AM
Sziasztok,
Egy kis gyakorlas sose art (igaz, most rajtam gyakoroltak):
http://foto.belse.hu/171208/pm640.jpg
Bel
menthetetlen, menjunk igyunk egy sort :)
mossberg-operator
03-03-2018, 06:34 PM
Ma volt egy esetem, kozlekedesi baleset, gyalogost elutotte az auto, alacsony sebeseggel, de direkt, majd elhajtott. 15 percig tartott mig kiert a mento. Ezalatt beajult parszor, nem tudta hol van, fej, s hat/gerincserules. Oszinten megmondva nem vagyok elegge kepzett a temaban.
Zacskóbicska
03-05-2018, 06:50 AM
Az ilyen esettel igazán nem is tudsz mit kezdeni azon túl, hogy biztosítod, ne vonszolja és mozgassa senki. Ha van komoly vérzés, azt el kell állítani, a légutak pedig maradjanak szabadon.
ne vonszolja és mozgassa senki. Ha van komoly vérzés, azt el kell állítani, a légutak pedig maradjanak szabadon.
Szia,
Tokeletes meglatas!
Talan nem tunik soknak, de nagyon sok eletet megmenthet, amit leirtal.
Bel
mossberg-operator
03-05-2018, 06:10 PM
Pont ezt tettem. Amire gondoltam, ha utoeres verzese van, akkor bajban lettem volna. O meg meginkabb... illetve raebredtem arra, hogy a belso serulesekkel sem tudnek mit kezdeni ott. (Sem kepzettseg, sem felszereles). Rosszabb is lehetett volna a dolog.
Szia,
Az utoeres (vegtag) serules realisan kezelheto, de egy belso serulessel lenyegeben eselytelen barmit kezdeni, ha az ember nem epp sebesz egy mutoben. :-(
Raadasul ami elmeletben egyszeru, gyakorlatban nagyon nem az.
Konkret pelda: az utoeres verzes ideiglenes elallitasanak 2. legegyszerubb modja: nyomopont hasznalata, pl. karserules eseten a honaljban meno utoer elszoritasa ujjakkal.
Nemreg egy tanfolyamon az ujjamra lett te've egy profi korhazi monitor (hogy lehessen ellenorizni, megfeleloen csinaljak-e rajtam a technikat), es az egyik viszonylag kezdo hallgato ramarkolt a tanultaknak megfeleloen a honomala.
Ettol nem valtozott a pulzusom.
A srac kert segitseget egy igen jo elokepzettsegu masik hallgatotol, de neki sem sikerult.
Akkor odajott a foorvos, es o sem talalta meg az arteriamat.
Vegul egy ex-SF tiszt jott oda, aki egesz mashogy csinalta, mint ahogy kellett volna: nem az ujjhegyeivel koncentraltan, kis teruleten probalt szoritani, hanem ke'ze'llel lenyegeben egyszerre teljes szelessegben elszoritott mindent. Na, neki mar sikerult.
A lenyeg: jol megtanultuk egy nagyon egyszeru technikat, de en rajtam nem mukodott, meg teljesen nyugodt korulmenyek kozott se.
ui. a legegyszerubb ideiglenes kezelese az utoeres verzesnek: a sebbe benyulva a verzo eret elnyomni.
Bel
szöged
10-01-2018, 04:58 PM
ezt a videót most mutatta egy õsrégi barátom:
https://www.youtube.com/watch?v=KPrATJ-u5Rg
P. Dude
06-26-2021, 06:20 AM
Egy apuka Michael Scott újraélesztési technikájával mentette meg a kislánya életét (https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/06/25/egy-apuka-michael-scott-ujraelesztesi-technikajaval-mentette-meg-a-kislanya-eletet/)
"Ekkor ugrott be neki neki az Office sorozat egyik epizódja (5. évad 14. rész), amelyben az iroda dolgozói újraélesztési gyakorlatokat sajátítanak el a Michael Scott karakterét alakító Steve Carelltõl. Eszébe jutott, hogy a jelenetben a Bee Gees Stayin’ Alive címû számára végzik el az újraélesztést, ezért felidézte magában az ütemet és elkezdett szívmasszázst gyakorolni a kislányán. Nem sokkal késõbb a mentõsök is megérkeztek, akik folytatták az újraélesztést, így sikerült megmenteniük a kislányt. Vera azóta jól van és már a kórházat is elhagyhatta."
Kész... :thumbup
https://www.youtube.com/watch?v=Vmb1tqYqyII
Hozzáértő fórumtársak szakmai véleményét kérném erről: https://riotmedicine.net/ Köszönöm! :)
Hozzáértő fórumtársak szakmai véleményét kérném erről: https://riotmedicine.net/ Köszönöm! :)
Szia,
Meg csak beleolvastam, de kifejezetten jonak tunik. Koszi, hogy megosztottad a linket!
Bel
Nagyon szívesen! Örülök, hogy hasznosnak találod.