PDA

View Full Version : Az energia kérdése

Oldalak : 1 [2] 3

raktaros
02-16-2014, 05:53 PM
....1734 nem baj a tv mûködjön.akkor minden rendben

A sugárvédelmi ruha hiányzik róla :).
Igaz mi sem kaptunk, hogy csak elõ kelljen kapni a szekrénybõl mikor itt az idõ...

raktaros
02-16-2014, 06:01 PM
Tulelo: Attól még a Nap süt nappal, ugyanúgy. Paksot se nappali világításra használják (csak az idióták).

Nálunk a melóhelyen a csarnokban nincs tetõablak, ill, vannak valami tejüveg ablakfélék amik valójában kinyíló füstelvezetõk ha tûz van, azokon nem sok fény jön be.
A fényt a 2xx db, 5x5m-es rácsban felpakolt 400W-os higanygõzlámpák adják napi 24órában...
Azt nem mondhatják hogy az egyenletes megvilágítás miatt, mert minden egyes asztal el van látva fénycsöves helyi világítással is, amit ráadásul használni is kötelezõ, hogy meglegyen az elõírt megvilágítási érték.

Vietnamiveteran
02-16-2014, 07:30 PM
Egy ipari létesítményben elég sok oka lehet ,hogy nem használnak természetes megvilágítást . Emellett a komolyabb ipari létesítményekben a világításnak csak elenyészõ az energiafelhasználása a gépek üzemeltetéséhez képest .

raktaros
02-16-2014, 07:47 PM
Az említett helyen nem sok gép van (kommunikációs eszközök szervize), tippem szerint 1/3 világítás, 1/3 számítógépek, 1/3 egyéb.
És még egy kis adalék: egy közlekedõ folyosón a fénycsöves lámpatestekben kicserélték a fénycsöveket ledesekre a takarékoskodás jegyében :).

Hyster
02-16-2014, 08:40 PM
nálunk ezt úgy oldottam meg, hogy a veluxnak vannak úgynevezett fénycsatornája, azt építettem be.A lényege:
nappal az olyan helységekbe, ahol nincs, vagy kicsi az ablak és sötét a hely, a tetõn át, egy csövön keresztül bejön a napfény. Eléggé bevált :D

raktaros
02-16-2014, 09:40 PM
Legalább valamit haladtak ésszerûen a számtalan további atomerõmû ésszerû feleslegessé tételében. :)

A Fidesznek a stratégiai partnere. (Kapott is majdnem 600 milliót)

Laci
02-17-2014, 03:43 AM
nálunk ezt úgy oldottam meg, hogy a veluxnak vannak úgynevezett fénycsatornája, azt építettem be.A lényege:
nappal az olyan helységekbe, ahol nincs, vagy kicsi az ablak és sötét a hely, a tetõn át, egy csövön keresztül bejön a napfény. Eléggé bevált :D

Solar tube a hivatalos neve .

TMIB
03-13-2014, 07:13 PM
Mûködne ez?

http://www.youtube.com/watch?v=jiAhiu6UqXQ

A videó alatt néhányan azt írják hogy mûködik, néhányan meg azt hogy átverés.

A. L. Ias
03-13-2014, 07:56 PM
Láthatóan mûködik :)

De szerintem csak kis méretben. Egyszerû dinamó-motor. Az elektromágneses indukción alapul. De ha túl nagy teljesítményt szeretnél kivenni belõle, megnõ az ellenállása és nem lenne elég a mágnes taszító ereje. Vagy nagyobb erejû mágnesre lenne szükség. "Egy" ledet kihajt. De még így is drága. És mivel forgó alkatrészt tartalmaz, van benne kopó alkatrész. Innentõl kezdve karbantartásigényes. De ha olcsón tudsz állandó mágneshez jutni, akkor jó móka.

Mizu
03-13-2014, 08:02 PM
Ezekkel a bivajerõs mágnesekkel sok értelmes dolgot lehet csinálni.
Nem lennék meglepve, ha tényleg mûködni.. sõt örülnék neki fenemód! :D
Vilagitás (és sok más egyébb) az áramszünet idejére megoldva lenne egy ilyen kis "generator segirségével! :thumbup

Dream_walker
03-13-2014, 08:58 PM
Nekem úgy tûnik jelenleg talán a leginkább használható alternatíva a fagáz...
Benzinszûkös idõkben már régebben is használták, ha akkor meg tudták csinálni, most sem lehet nagy akadálya.

Nem biztos, hogy jól emlékszem, de volt egy széria skoda olyan 30 éve, amit fagázos motorral szereltek, szerintem még létezik belõle, ha máshol nem, hát roncstelepen vagy bontóban, esetlg érdemes utánanézni, ha valakit komolyabban érdekel.

raktaros
03-13-2014, 09:57 PM
Ezt felejtsétek el, rengeteg ilyen átverõs videó van. Nem tudom mi a célja, talán a nézettséggel pénzt keresnek?

Sokan kísérleteznek ezzel a mágnesmotorral, ill. sok hasonló "tiltott találmányokkal" (gravitációs motor, Bedini motor, Tesla kapcsoló, stb.), de kicsit is mûködõ konstrukcióról nem hallottam.
Ha jól tusom a mágnesmotornál a probléma, hogy nem sikerült még úgy elhelyezni a mágneseket, hogy az egyensúlyi állapot ne álljon be.

TMIB
03-13-2014, 10:07 PM
600.000-es nézettségnél ez eddig hozott a feltöltõjének vagy 1000 dollárt. :)

A lényeg hogy valami forogjon és hogy a befektetett energia kevesebb legyen mint az elõállított. Ha valami forog -például a dinamó a biciklin, vagy nagyobban a vízerõmû, amiben a víz forgat kerekeket, vagy a szélerõmû- akkor az már termelhet energiát. Ha nem egy PC processzorhûtõjébõl, de valami más szerkezetbõl biztosan elõ lehetne állítani hasonlót, ami mûködik. Elvben mûködhet, vagyis inkább egy hasonló dolog mûködhet. Ez talán azért nem, mert a processzor hûtõ felveszi az energiát hogy forogjon, nem leadja a forgásnál. Ez lehet a legárulkodóbb dolog.

A. L. Ias
03-13-2014, 10:20 PM
Ez talán azért nem, mert a processzor hûtõ felveszi az energiát hogy forogjon, nem leadja a forgásnál. Ez lehet a legárulkodóbb dolog.

Ez egy egyszerû szerkezet, ami kétirányú energiaátalakító. Ha áramot adsz rá, akkor forogni kezd. Ha forgatni kezded, akkor áramot állít elõ. A hatásfoka az megkérdõjelezhetõ. De ettõl még mûködik. A probléma nem itt van. Hanem például ott, amit raktáros is említett. Elõbb-utóbb a mágneses mezõk beállnak egy egyensúlyi állapotba, kiegyenlítik egymást a vonzó-taszító erõk és megáll a forgás. De említhetõ a mechanikai veszteség, a súrlódás is. Kis méret, kis tömeg, kis súrlódás. De kicsi az elõállított energia. Ha mindezt nagyban próbálnánk, akkor ezek hatványozottan jelentkeznének.

raktaros
03-13-2014, 10:48 PM
A lényeg hogy valami forogjon és hogy a befektetett energia kevesebb legyen mint az elõállított.
Ebbõl örökmozgót lehetne csinálni, azt meg még senkinek sem sikerült valószínûleg.
Én az un. "ingyenenergia" lehetõségét inkább abban látom, hogy egy jelenleg még nem ismert energiát sikerül megcsapolni (nullponti, éteri).
(Mint ahogy most energiát tudunk nyerni a változó mágneses, elektromágneses térbõl.)

Mizu
03-14-2014, 07:34 AM
Elõbb-utóbb a mágneses mezõk beállnak egy egyensúlyi állapotba, kiegyenlítik egymást a vonzó-taszító erõk és megáll a forgás.
Ezt nem ertem, mert biztos pont akkor logtam a sulibol.
Tehat egy idö utan az ilyen szerkezet megall, mert "atmagnesezödnek" a magnesek? ha igy van, akkor azokat ki kell dobni es ujakat bele rakni? Milyen idönkent törtenhet ez?

shadow177
03-14-2014, 07:52 AM
Az energia kérdés sokkal egyszerûbben is megoldható. Egy stirling motor ami hajt egy kisebb generátort, meg szivattyúzza a vizet a kútból. Nem kell hozzá csak éghetõ anyag. De nyáron akár egy parabolatükörrel és türelemmel is megy.

Mizu
03-14-2014, 08:00 AM
A stirling motor valoban egy kolosszaris talalmany, ami manapsag kezd teret hoditani. Parabolatükrös stirling motorok termelnek mar energiat vilagszerte pl.
Csak epiteni kellen 1-t 2-t...! :)

imi79
03-14-2014, 08:28 AM
Ráadásul a stirling motor fókuszált napenergiával is hajtható megfelelõ idõben persze.

Ok, most látom, a parabolatükröst írtad.
Meg kéne tanulnom olvasni is :)

A. L. Ias
03-14-2014, 08:50 AM
Ezt nem ertem, mert biztos pont akkor logtam a sulibol.
Tehat egy idö utan az ilyen szerkezet megall, mert "atmagnesezödnek" a magnesek? ha igy van, akkor azokat ki kell dobni es ujakat bele rakni? Milyen idönkent törtenhet ez?

Nem az a probléma vele, az igen sokára következne be. A gond, hogy a mágneses mezõ "kétirányú" (kétpólusú). A forgás attól indul be, hogy a lapátokra ragasztott mágnesek mágneses terébe egy új erõt teszel. Nem kézzel lököd meg a lapátokat, hanem a kocka mágnes mágneses terével. De ha utána nem változtatod meg a mágnes teret, akkor nincs plusz energia. Az egyenlet egyik oldala, hogy amikor amikor távolodik a lapátra ragasztott mágnes,akkor taszító erõ hat ami gyorsít. De közben van egy közeledõ lapát amire egy ellenirányú taszító erõ hat, ami lassít. Az egyenletet még komplexebbé teszi, hogy nem csak kettõ, de sokkal több mágnes van így az erõtér igen összetetté válik. Ezek az erõk egyensúlyra (nyugalmi helyzetre) törekednek, ezért lassulni kezd majd megáll. Erre segít rá a súrlódás, ami ugyancsak ellenerõ, lassítja a mozgást.

Egyszerûbb ha nem forgó, hanem lineáris mozgást modellezünk. Egy mágnesre ráejtesz egy másik mágnest ugyanazon pólusával, az a gravitáció miatt elõbb gyorsul, majd a mágneses erõ miatt lassul. Mire megáll, már a mágneses erõ nagyobb lesz, mint a gravitációs, így emelkedni fog. Utána kisebb és süllyedni. De egyre kisebb amplitúdóval. Végül meglesz az a pont ahol a két ellentétes erõ kioltja egymást és lebegni fog (tekintsünk el attól, hogy a valóság 3D, és oldal irányba lefordul a mágneses mezõ mentén).

shadow177
03-14-2014, 08:51 AM
Ráadásul a stirling motor fókuszált napenergiával is hajtható megfelelõ idõben persze.

Ok, most látom, a parabolatükröst írtad.
Meg kéne tanulnom olvasni is :)

Viszont másodjára alaposan elolvastad :D

imi79
03-14-2014, 08:59 AM
Fejlõdöm... :)

shadow177
03-14-2014, 09:02 AM
Egyébként pont most tervezünk a jó komámmal egy berendezést, ami ha sikerül, nem hiányozhat egyetlen valamire való prepper házából sem!

raktaros
03-14-2014, 09:35 AM
Az energia kérdés sokkal egyszerûbben is megoldható. Egy stirling motor ami hajt egy kisebb generátort, meg szivattyúzza a vizet a kútból. Nem kell hozzá csak éghetõ anyag. De nyáron akár egy parabolatükörrel és türelemmel is megy.

Nagy lehetõségek vannak benne, nekem is jobban tetszene mint a fagáz, de házilag elég gyengét lehet csinálni és tüzelni kell alatta rendesen.
Gázkazánokba építenek be jókat (1KW), de nem tudom hol lehet kapni és valószínû nagyon drága lehet.
Nem értem miért nem terjed el. Vagy ameddig nincs a fán jövedéki adó, addig lehet nem is fog?

raktaros
03-14-2014, 09:36 AM
Egyébként pont most tervezünk a jó komámmal egy berendezést, ami ha sikerül, nem hiányozhat egyetlen valamire való prepper házából sem!

Valahova tettem be videót egy magyar készülékrõl.

Frissítés:

http://www.youtube.com/watch?v=QQpzwPg1dn4

http://www.youtube.com/watch?v=YjnB_qz_So4

http://www.youtube.com/watch?v=t2XCNvez8i8

Mizu
03-14-2014, 11:03 AM
Nagyon szurkolok (vagy inkabb szurkolunk) nektek! Varjuk a fejlemenyeket! :thumbup

shadow177
03-14-2014, 11:49 AM
Vajon az elsõ videó készítõjével hogyan lehetne felvenni a kapcsolatot?

Dream_walker
03-14-2014, 03:32 PM

Írsz neki a videó alatt.
Amúgy õ az:
http://kiaikido.hu/pages/cservolgy_bemutatkozas_hu.php

shadow177
03-14-2014, 05:26 PM
Írsz neki a videó alatt.
Amúgy õ az:
http://kiaikido.hu/pages/cservolgy_bemutatkozas_hu.php
Köszi

raktaros
03-14-2014, 10:39 PM

http://nabukodonozor.webnode.hu/rolunk/

P
03-23-2014, 02:20 PM
Én inkább a mikrobiológiai úton gondolkozom, de talán csak az érdeklõdésem rabja vagyok. Ezzel van valakinek tapasztalata, vagy hozzá komolyabb anyaga?

Egyébként a mi fúrt kutunkból kézi pumpálással nyerjük a vizet. Egyáltalán nem fárasztó, ha csak iváshoz, fõzéshez, mosakodáshoz, WC-leöntéshez, és esetleg mosáshoz kell. A gond az, hogy a minket ellátó veteményesünk-gyümölcsösünk öntözésére használni már felér egy testépítõs edzéssel. :)

Dream_walker
03-23-2014, 02:42 PM
Öntözésre jobb az esõvíz, a természetben az lett kitalálva a növények számára, nem a mélységi víz :) Ha szereted a testépítést, akkor persze oké, de ha nem szükséges, akkor szerintem jobb, ha begyûjtitek a csapadékot, aztán a gravitáció segít eljuttatni a célba :)

Amúgy a kézi pumpa helyett esetleg rakhattok fel egy szobabicikliszerû meghajtást, excentereset, ami bár viccesen néz ki, de lábbal tekerni szerintem könnyebb, mint kézzel :)

P
03-23-2014, 03:06 PM
Persze az esõvíz a perspektíva, de ott még nem tartunk (tõke-igényes). Az eresz lefolyói alá betesszük a hordót, vödröket, de ez nem hatékony. (Fõleg ebben az aszályos idõben.) Nálunk már most hasonlóak a körülmények, mint egy SHTF-helyzetben, úgyhogy elsõsorban ezért olvasok a témában, amint van lehetõségem, apránként javítok fenntartható módon és trükkökkel a körülményeken. :)

raktaros
03-23-2014, 03:29 PM
Én inkább a mikrobiológiai úton gondolkozom, de talán csak az érdeklõdésem rabja vagyok. Ezzel van valakinek tapasztalata, vagy hozzá komolyabb anyaga?

Mesélnél bõvebben róla?

Mizu
03-23-2014, 06:41 PM
Mi a különbség a Amorf napelem, a Monokristályos és a Polikristályos között?
Vagyis igazából az érdekelne, hogy melyiket érdemes venni?

Ha azt kérdezitek, hogy mire is kell :duhos: akkor .... akkor a világvége utáni idõkre... fõleg..

P
03-23-2014, 08:14 PM
Mesélnél bõvebben róla?

Például a metanogén baktériumok használata (biogáz).
Vagy ott a bozótkomposzt.

A. L. Ias
03-23-2014, 08:23 PM
Mi a különbség a Amorf napelem, a Monokristályos és a Polikristályos között?
Vagyis igazából az érdekelne, hogy melyiket érdemes venni?

Ha azt kérdezitek, hogy mire is kell :duhos: akkor .... akkor a világvége utáni idõkre... fõleg..

Itt (http://ekh.kvk.uni-obuda.hu/napelemek/17-napelemek-mukodese-es-alkalmazasa.html) olvashatsz róla bõvebben.

Röviden: Az amorf a legolcsóbb, viszont a legkevésbé hatékony. A monokristályos a legjobb hatákonyságú, de csak közvetlen napsütés esetén. Szórt fényben, felhõs ég esetén már nem remekel. Gondolom a legdrágább. A polikristályos valahol a kettõ között van hatásfokban. A monokristályos mellett szól az élettartama is. 30 év, a polikristályos 25 és az amorf 10 évével szemben.

raktaros
03-23-2014, 09:22 PM
Értem. Azt hittem valami folyékony szénhidrogén kísérlet :).
Biogázzal próbálkoztam én is régebben.

P
03-24-2014, 11:33 AM
Értem. Azt hittem valami folyékony szénhidrogén kísérlet :).
Biogázzal próbálkoztam én is régebben.

Én még csak olvasgatom a lehetõségeket; sokat jelentene, ha elmondanád a (feltételezem, nem túl pozitív) tapasztalataidat a gyakorlatról. :)
Az biztos, hogy a napelemes megoldás nekem csak házi gyártmányban és kicsiben (pl. lámpák töltéséhez) szimpatikus, azért, mert érdemes több lábon állni, ha valamelyikkel gebasz van.
Mire gondolsz a folyékony szénhidrogénnel?
Kísérleti fázisban sem könnyen elérhetõ az anyag más technológiákról, és van egy olyan gyanúm, hogy azok lakossági felhasználásra alkalmasabbak, mint egy háztartásra... Te mit találtál?

raktaros
03-24-2014, 11:56 AM
Folyékony szénhidrogénnel valami folyékony üzemanyagra gondoltam. Vannak kísérletek baktériumokkal, ha jól emlékszem moszatokkal is.
Ebben az irányban nem nézelõdtem, csak biogáz érdekelt.
Régebben próbáltam, 120L-es hordót megtöltöttem növényekkel (lehet dobtam bele egy kis tyúktrágyát?).
A gáztároló egy vízzel telt hordóba fejjel lefele belerakott másik hordó volt. Ahogy tellett gázzal, úgy emelkedett.
Talán egy hét múlva jött az éghetõ gáz, szép tiszta kékes lánggal égett, napsütésben látni sem lehetett.
Hûvösek voltak az éjjelek, a hordóra szoktam dobni egy darab fóliát, amit reggelente levettem.
Sajnos egyszer elfelejtettem, nagyon felmelegedett a cucc és leállt a gázfejlõdés.
Vártam vele 1-2 hetet, de nem indult újra :(.
Lehet kis trágyával beindítható lett volna, de nem láttam értelmét ezzel a konstrukcióval.
Valami jól hõszigetelt, szabályozható hõmérsékletû gázfejlesztõ kellene.
Lehet majd valamikor újra nekiállok, de most ezer más dolog van.
Vannak olyan helyek ahol olyan az idõjárás, hogy egy fóliacsövet leásnak a földbe, egyik végén be a trágya, másik végén ki a komposzt, közben megcsapolva a fejlõdõ gáz. Hihetetlen egyszerû és mûködik :).

Mi a biogáz?
A biogáz szerves anyagok oxigénmentes (anaerob) körülmények között történõ
bomlásakor keletkezõ gáz. Összetétele változó: jellemzõen 45-70% metánt (CH 4 )
30-55% szén-dioxidot (CO 2 ) és 1-2% egyéb gázt tartalmaz. Az egyéb összetevõk
közül legnagyobb arányban általában a kén-hidrogén (H 2 S) áll, emellett jelen lehet
még hidrogén (H 2 ), nitrogén (N 2 ), ammónia (NH 3 ) és egyéb maradványgázok is.
Hogyan keletkezik?
A különbözõ eredetû szerves anyagokat többféle baktérium is lebontja, ezek
különbözõ körülmények között dolgoznak, különbözõ eredménnyel. Oxigénmentes,
meleg környezetben egy olyan folyamat indul be, amely során végtermékként biogáz
keletkezik.
A biogáz képzõdés 4 lépése:
1. Hidrolízis: A szerves alapanyagokat bakteriális enzimek egyszerûbb szerves
vegyületekre bontják, például aminosavakká, zsírsavakká vagy glükózzá.
2. Savképzõdés: Az elõzõ lépés során létrejött vegyületeket más baktériumok tovább
bontják szerves savakká és más kisebb vegyületekké. Ezek általában alkohol,
aldehidek, hidrogén, szén-dioxid, ammónia és kén-hidrogén.
3. Acetogén fázis: Az elõzõ lépésben létrejött savak tovább bomlanak ecetsavvá, ami
a legkisebb szénatom számú szerves sav.
4. Metánképzõdés: Az elõzõ lépésben képzõdött ecetsavat metánképzõ baktériumok
lebontják metánná, vízzé és szén-dioxiddá.
Ez a négy fázis azonban nem különíthetõ el egymástól teljesen, ha pontosak akarunk
lenni 2 nagy fázisra bontható a folyamat, az elsõ fázis az elsõ és második lépést, a
második fázis pedig az utolsó kettõt. Az így csoportosított lépések egymástól
elválaszthatatlanok, a savképzõdés elképzelhetetlen a hidrolízis során létrejött
anyagok, a metánképzõdéshez pedig ecetsavra van szükség. Ezek a baktériumok
önállóan nem is képesek mûködni, csak szimbiózisban a másikkal.
A biogáz képzõdését és a keletkezett biogáz több tényezõ is befolyásolja. A képzõdött
gáz mennyiségére legnagyobb hatással a hõmérséklet van. A hõmérséklet
függvényében 3 fajta baktérium közösen vagy egyedül dolgozik, a 3 baktériumfaj
miatt 3 zónára lehet bontani a képzõdést, ezek a baktériumfajokról elnevezett zónák
a következõk:
• kriofil zóna: 4-28 °C
• mezofil zóna: 20-48 °C
• termofil zóna: 36-53 °C
A keletkezõ gáz mennyisége a hõmérséklet függvényében az alábbi diagramon
látható.
(http://ihi.coldline.hu/forum/pictures/homerseklet_diagram.jpg)
A keletkezõ gáz mennyiségét nagymértékben befolyásolja a kiindulási anyag is.
Például a növényi maradványok, állati trágya, szennyvíz és háztartási szerves
hulladékok mind-mind más összetételûek, így más összetételû és mennyiségû géz
keletkezhet belõlük.
Emellett a képzõdést és az összetételt több más tényezõ is befolyásolja, ezek:
kémhatás (pH érték), víztartalom, szén/nitrogén arány, különbözõ mérgezõ anyagok.
Oldal nyomtatása - A biogázról általában http://ihi.coldline.hu/forum/index.php?action=printpage;topic=13.0
1 / 2 2013.01.11. 21:33
A biogáz hasznosítása
Magas metántartalma miatt a biogázt energiatermelésre lehet használni. A
metántartalom függvényében viszont az egy m 3 biogázból nyerhetõ energia változik,
átlagos 60%-os metántartalommal számolva 5,96 kWh, azaz 21,47 MJ energia
nyerhetõ ki 1 m 3 biogázból.
Alapvetõen 3 módon hasznosítják a biogázt:
1. Biometán elõállítása: a szén-dioxid és egyéb felesleges gázok megfelelõ
módszerekkel eltávolíthatók a biogázból, így olyan minõségû metán állítható elõ, amit
a földgáz hálózatba vissza lehet táplálni.
2. Hõ elõállítása: Gyakorlatilag a legegyszerûbb hasznosítása a biogáznak. Elégetés
során hõ keletkezik, ezt hasznosítani lehet például víz melegítésére, így pedig fûtésre.
Megfelelõ rendszerrel pedig akár ivóvíz is melegíthetõ ezzel a módszerrel.
3. Hõ és villamos energia elõállítása: Kapcsolt üzemben a biogáz elégetése során
nem csak a hõt hasznosítjuk, hanem valamilyen formában forgómozgást hozunk létre,
amivel egy generátort hajtunk meg, az pedig villamos energiát termel. Ezeknek az ún.
kogenerációs rendszerek magas hatásfokkal (75% fölött) mûködnek.
A magas hatásfoknak köszönhetõen a nagyobb üzemekben elõállított biogázt általában
a harmadik módszerrel hasznosítják, míg a kis üzemek, házi üzemek biogázát hõ
elõállítására használják a jelentõsen alacsonyabb költségek miatt.
Ez a leírás idõvel folyamatosan bõvülni, javulni fog. Jelenleg csak nagy vonalakban mutatja be mi is az a
biogáz és miért foglalkozunk vele. A folyamatos bõvítéssel célom egy teljeskörû, szinte mindenre
kiterjedõ leírás elkészítése.

fater.lajos
03-24-2014, 02:26 PM
Raktáros!

A módszered jobb mint az általam leírt nejlonzacskós. Ha jól választod meg a felfordított gázgyûjtõ hordó súlyát, már megvan a nyomásszabályzód, hogy egyenletesen égjen a gázod.

raktaros
03-24-2014, 10:36 PM
Mûanyaghordó volt, a rá helyezett súllyal szabályozható a nyomás.
Ilyen megoldás volt, csak nekem nagyobb erjesztõtartállyal.

http://fenykapu.free-energy.hu/pajert28/osszeszerelve1.jpg (http://fenykapu.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert28/HazKBiogaz1.html)

Dream_walker
03-25-2014, 01:38 PM
Persze az esõvíz a perspektíva, de ott még nem tartunk (tõke-igényes). Az eresz lefolyói alá betesszük a hordót, vödröket, de ez nem hatékony. (Fõleg ebben az aszályos idõben.) Nálunk már most hasonlóak a körülmények, mint egy SHTF-helyzetben, úgyhogy elsõsorban ezért olvasok a témában, amint van lehetõségem, apránként javítok fenntartható módon és trükkökkel a körülményeken. :)

Szerintem nem annyira tõkeigényes, mint az, hogy éveken keresztül tolod a pénzt a "köz"szolgáltató számlájára...
Nézd meg ezt az oldalt, van benne jó sok használható ötlet:
http://www.eautarcie.org/hu/

Mizu
03-28-2014, 05:59 AM
http://robban.hu/igaz-magyar-hazafi-feltalalo-feltalalta-az-egheto-vizet-osszatok-amig-nem-torlik/

Igaz Magyar hazafi feltaláló, feltalálta az Éghetõ vizet, de nem adta el 400 Millió dollárért idegen országnak.

Nem milliárdos akar lenni, hanem segíteni akar a hazájának Magyarországnak, mert ezzel a találmánnyal Magyarországon végre megszüntetheti a szegénységet, de az állam nem akar foglalkozni vele.

TMIB
03-28-2014, 06:15 AM
Olvasd el alatta a hozzászólásokat is, elég érdekeseket írnak. A lényeg az, hogy mi kell a víz lebontásához.

Mizu
03-28-2014, 01:09 PM
Volt mar hasonlo link, de az tükrökkel. Ez egyszerübb megoldas es olcsobb !

https://www.youtube.com/watch?v=1s_u0Y8Ywe4

raktaros
03-28-2014, 10:16 PM
Voltak próbálkozások tükörfóliával, állítólag nem túl tartós.

törölt tag -gl
03-29-2014, 05:06 PM
Sziasztok! Ha már fa, és biogáz a téma, nekem egy olyan kérdésem lenne igazából, hogy fût-e valaki fatüzelésû lemezkandallóban.
Nyilván nem mindegy mennyi fát égetek és ami teljesen összezavart, az a különbözõ opciók.

A kandallón van egy alsó (szabályozható) szellõzõnyílás, illetve az ajtalán fent és lent, ezek elvileg arra szolgálnak, hogy tisztán tartsák az üveget, de olyat is olvastam már, hogy a felsõ nyílás segít jobban elégetni a fagázokat.

Nos, ugye ha teljesen elfojtom a tüzet, tehát minimális szellõzést kap, "lassabban" ég és tudomásom szerint bent marad a meleg levegõ a kályhában, olyan forró lesz mint a pokol tüze, de fogalmam sincs, hogy ez a hatékony, vagy inkább az egyenletes, közepes átszellõzés? (ha több levegõt kap, nagyobb lánggal ég a fa, gondolom gyorsabban)

Számomra egy kicsit zavaró és aggasztó is, hogy 2-3 kg tüzifa fél óra alatt porrá ég a kandallómban és alig fûti fel a lakást. Lehet esetleg növelni valahogy a hatékonyságot? Légtechnikával, vagy vízteres megoldással? Füstdobbal? Valaki felvilágosítana aki így tüzel, ért hozzá?

+ ( tehát a levegõ nyilván segít a hatékonyabb égésben, ezért jobban járnék, ha több levegõt engednék a kandallóba? )

Dream_walker
03-30-2014, 10:25 AM
A kandalló adott helyiség fûtésére alkalmas. Ha a fûtéscsõ hálózata nincs bekötve a kandallóhoz (azaz nem teszel bele vízteret), akkor a lakást semmiképpen nem fogja felfûteni, legfeljebb azt az egy helyiséget, amiben van, és azt is csak akkor, ha a hõleadási felülete elegendõ a felfûtendõ légköbméterhez.
Kandallóval, cserépkályhával tömegkályhával csak akkor tudsz teljes lakást/házat fûteni, ha az kicsi, vagy a fûtéscsõ-rendszerben lévõ vizet melegíted, így az az összes radiátorhoz eljut.
A szülõi ház 90 m2-es, két szintes, egy fatüzelésû vízteres kazánnal van fûtve. Méretre akkora, hogy egy darab kisbálát bele lehet tenni. Az egy darab kisbála 20-ról 70 fokra melegíti a vizet (a teljes rendszerben, a hõtároló tartályt és a kiegyenlítõt is), ezt a hõfokot 2-3 órán keresztül megtartja, utána kezd csak el kihûlni a rendszer.
Ha kint mínuszok vannak, akkor a benti 18 fokot egy óra alatt 20ra emeli, majd újabb egy óra múlva kezd el visszahûlni a ház.
Ha kint 5-10 fok van, és nincs szél sem, akkor az egy darab bála 22-23 fokra emelheti a belsõ hõmérsékletet. A bála után szoktak csak fát rátenni, néhány kg-ot, majd este 8-9 körül a szellõzõ le van zárva, onnantól csak izzás van. Hidegben 18, kevésbé fagyos idõben 20 fok van reggel.

Fa tüzeléssel, kályhával, kandallóval csak úgy tudod a teljes lakóteret fûteni, ha a vízrendszert fûtöd. Érdemes használni a hõtárolós megoldást, bár viszonylag komolyabb beruházás (500ezres kazánnál plusz 100ezer egy szigetelt víztartály beépítése, meg persze hely is kell neki), egy fûtési szezonban megtérül.
Ha vásárolt tüzifával (10-12k huf/m3) megy a fûtés, az fele, mint a gázzal. Nálunk az erdõbirtokossági tagság miatt kedvezményes a tüzifa, így kb harmada a gázhoz képest a költség. Ha viszont nem hasábfa van véve, hanem kitermelés után van összeszedve az ágfa (karvastagságúra kell gondolni, itt 800 huf/m3), akkor azzal meg még olcsóbb.
Az egy darab kisbála bekerülési ára 100 forint, a tarlótól odáig, hogy az udvarban van tetõ alatt.
Tavaszi idõben lehet egész nap csak bálával fûteni. A víztér miatt addig nem lehet új bálát betenni a kazánba, amíg nem hül le a rendszer legalább 40 fokra (különben szétrobbantja a forrásban lévõ víz). Ha odakint nagy mínuszok vannak, akkor a ház elõbb áthül, mint, hogy a víz kihûljön, így akkor folyamatosan kell pakolni a fát (másfél óránként néhány kg). Ha nincsenek mínuszok, akkor pedig 3 óránként be lehet tenni egy kisbálát. Ilyen tavaszias idõben, mikor 10 fok is van napközben, két db bála bõségesen elegendõ, ilyenkor estére van 22 fok az összes helyiségben, és reggel is 20 (8 órai lezárás esetén éjfélkor még olyan 35-40 fokos a víz, és csak ilyenkor kezd el érezhetõen csökkenni a hõmérséklet, óránként 2-3 tized fokot)

törölt tag -gl
03-30-2014, 01:36 PM
Szia! Köszi, egy 18 négyzetméteres szobát fûtünk vele, elvileg 2 kw-os, a szobának 50 cmes vályogfalai vannak! A másik határoló téglafal mögött pedig elvileg gázzal fûtütt helyiség van (saját lakrésznek építjük) Tehát nem fûtésrendszer csak egy egyszerû kiskandalló, tapasztalataim szerint elég jól fût egyébként! Tervezzük körberakni téglákkal (bár jobb lenne (az igazi az a régi utcakõ lenne ha lehet még valahonnan szerezni) valami jobb hõtároló anyaggal, esetleg sótégla. (csak az drága)
De egyébként teljesen jól fût. Felmelegedés után én is csak izzítani szoktam kevés levegõvel. Úgy tervezzük, hogy a kerti hulladékkal gyakorlatilag már tudnánk telente fûteni.

Érdekes lesz, hogy 18 négyzetméterre egy egyterû lakást terveztem (nemrég jött meg az ajtónk is, hõszigetelt, üveg az egész) egy téren lesz a konyha, fürdõ, és a háló, gyakorlatilag csak egy wc lesz leválasztva (2-3 négyzetméter) így remélem nagyon könnyû lesz télen felfûteni, és mivel keveset vagyunk otthon, akkor is inkább fõzünk, pihenünk, ez a kis lakás tökéletesen ki fogja szolgálni az igényeinket a barátnõmmel, és legalább külön lehetünk a szülõktõl.

Egyébként vannak még ötleteim, egyrészt egy autonóm víz és energetikai rendszer létrehozása, saját napelemes hálózat, illetve esõvízes vízrendszer, szürkevízes wc öblítés, sõt, még arra is gondoltam, hogy a kisdolgot jó idõben a kert egy elkülönített budiban oldalánk meg, hogy ennyivel is kevesebb vízfogyasztást érhessünk el. Érdekes lesz! :)

Dream_walker
03-30-2014, 03:17 PM
Tégla ügyben szerezz be egy bazárt, vagy expresszt, de a neten is találhatsz hirdetéseket, bontott samott-tégla (esetleg kéményfalazónak hívhatják még) sok helyen ingyen elvihetõ, vagy nagyon olcsón. Lassan melegszik fel (pont a hõszigetelése a lényeg), viszont utána nagyon sokáig tartja a hõt. A régi típusú sparheltekben is ilyent használtak. Az igazán jó minõségû nagyon halvány, inkább homokszínû, nem az az agyagtégla stílus, amit a legtöbben ismernek. Van belõle tömör, meg furatos is, kályhához a tömör jobb.

törölt tag -gl
03-30-2014, 06:57 PM
Köszi! Jó lenne ilyet szerezni, egyenlõre sima téglákkal raktam körbe (csak félig, mert keveset találtam). Most fûtöttem fel.
A samott jó hõszigetelõ, az tény, de valóban jobb hõtartó is?

Vietnamiveteran
04-05-2014, 06:35 PM
Idén újra indul a szélenergia project , jelenleg ilyen stádiumban vagyok egy tavalyi nagy vihar megrongálta a lapátokat újra le kellett gyártatnom õket ,most megerõsített rendszerrel ismét próbálkozom.

2286228722882289

a lapátok jelenleg kiegyensúlyozás miatt vannak csak az árbóc aljára feltéve ha sikerül minden lapátot kisúlyozni akkor felkerül a tetejére .

raktaros
04-08-2014, 09:01 AM
Szia! Köszi, egy 18 négyzetméteres szobát fûtünk vele, elvileg 2 kw-os, a szobának 50 cmes vályogfalai vannak! A másik határoló téglafal mögött pedig elvileg gázzal fûtütt helyiség van (saját lakrésznek építjük) Tehát nem fûtésrendszer csak egy egyszerû kiskandalló, tapasztalataim szerint elég jól fût egyébként! Tervezzük körberakni téglákkal (bár jobb lenne (az igazi az a régi utcakõ lenne ha lehet még valahonnan szerezni) valami jobb hõtároló anyaggal, esetleg sótégla. (csak az drága)
De egyébként teljesen jól fût. Felmelegedés után én is csak izzítani szoktam kevés levegõvel. Úgy tervezzük, hogy a kerti hulladékkal gyakorlatilag már tudnánk telente fûteni.

Érdekes lesz, hogy 18 négyzetméterre egy egyterû lakást terveztem (nemrég jött meg az ajtónk is, hõszigetelt, üveg az egész) egy téren lesz a konyha, fürdõ, és a háló, gyakorlatilag csak egy wc lesz leválasztva (2-3 négyzetméter) így remélem nagyon könnyû lesz télen felfûteni, és mivel keveset vagyunk otthon, akkor is inkább fõzünk, pihenünk, ez a kis lakás tökéletesen ki fogja szolgálni az igényeinket a barátnõmmel, és legalább külön lehetünk a szülõktõl.

Egyébként vannak még ötleteim, egyrészt egy autonóm víz és energetikai rendszer létrehozása, saját napelemes hálózat, illetve esõvízes vízrendszer, szürkevízes wc öblítés, sõt, még arra is gondoltam, hogy a kisdolgot jó idõben a kert egy elkülönített budiban oldalánk meg, hogy ennyivel is kevesebb vízfogyasztást érhessünk el. Érdekes lesz! :)

Hátha ad jó ötletet :)
http://tuzimado.hu/kandalloepites-lakasfelujitassal-simon-istvan-krisztian/

(Kandalló témában sok házi projekt leírása van az oldalon.)

törölt tag -gl
04-11-2014, 10:24 PM
Köszönöm. Most veszett el másfél oldalnyi írásom az alsó bal sarokban levõ hozzászólás írása gomb miatt!
:mad:

Le kell sajnos írnom mégegyszer.

Tetszik a biogáz reaktor, de nem teljesen értem az egészet. Van ugye egy bemeneti és két kimeneti csõ.
Bemegy a moslék, kijön a komposzt és a gáz.

Szóval:
Amikor a gázt kinyomja a reaktor, nem nyomja ki a komposztot is?
Amikor beadagolom a moslékot a reaktorba, nem nyomja vissza a gáz a naftát?
A komposzt automatikusan jön ki, vagy a "moslék" beadagolásától?

A gázt nem egyszerûbb autógumiban felfogni? (láttam ilyen megoldásokat a neten)

A legegyszerûbb az lenne, ha lenne egy tölcsér a konyhámban amibe bele lehet önteni a moslékot, és egy kis fõzõlap, amin jönne fel a biogáz. Illetve egy vödör kint amibe folyik a komposzt.... A többi részét lehetne automatizálni szelepekkel, stb. Lehetne mérni a hõmérsékletet, a gáz mennyiségét, nyomását, stb.

Illetve, lehetne ezzel a gázzal elekromos energiát is termelni, nem? Földgáz üzemû generátorral.

De továbbra sem értem az egészet.

Amatorpe
04-12-2014, 07:07 AM
Jók a kérdések. Én sem...

raktaros
04-12-2014, 08:30 AM
<OFF>
Ha FF-ot használsz, tedd fel ezt: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/textarea-cache/
Ideiglenesen menti az ûrlapok tartalmát, nem veszik el az írásod.
</OFF>

Van biogázos infógyûjteményem, feltolom majd valahova neked.

törölt tag -gl
04-14-2014, 02:33 PM
<OFF>
Ha FF-ot használsz, tedd fel ezt: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/textarea-cache/
Ideiglenesen menti az ûrlapok tartalmát, nem veszik el az írásod.
</OFF>

Van biogázos infógyûjteményem, feltolom majd valahova neked.

Köszi! A philips designerei is foglalkoztak már a témával, sajnos a sematikus tervrõl csak ezt az egy publikus képet találtam, és ennél nagyobb felbontásban sehol nincs fent a neten. Ez egy konyhai biogáz "erõmû"

23822383

http://www.design.philips.com/philips/sites/philipsdesign/about/design/designportfolio/design_futures/bio-digester_island.page

http://www.design.philips.com/philips/shared/assets/design_assets/images/probes/microbial_home/mh_hr1.jpg

http://www.design.philips.com/philips/shared/assets/design_assets/images/probes/microbial_home/digester_hr2.jpg

Lehet, hogy nyitni kéne rá egy témát... ?

http://www.design.philips.com/philips/shared/assets/design_assets/images/probes/microbial_home/digester_hr1.jpg

raktaros
04-14-2014, 03:46 PM
Már töltöm fel a csomagot. Míg összeszedtem, találtam 2 képet az enyémrõl.

2385

2384

raktaros
04-14-2014, 03:51 PM
Gyári verzió
2387

Itt azért nem fõzõcskéznék nyugodtan (mi van ha ereszt a fólia valahol?) :)
2386

raktaros
04-14-2014, 04:14 PM
Feltöltve: http://www.filedropper.com/biogaz

törölt tag -gl
04-15-2014, 04:11 PM
Gyári verzió
2387

Itt azért nem fõzõcskéznék nyugodtan (mi van ha ereszt a fólia valahol?) :)
2386

Akkor érezni a büdöset ;)

Egyébként még mindig nem világos, hogy hogyan "eteted" az erõmûvet.
Simán beleöntöd? Vagy mi? Nem kell elzárni valamit? Ott nem jön ki a gáz, ahol bemegy a komposzt? Vagy ezt hogy? És ahol kijön?
Nem tûnik egy bonyolult dolognak. Én nemrég találtam infokat arról is, hogy gyakorlatilag üzemanyagos beizzítás után dízel, vagy gázolaj generátor is hajtható vele.
De egyenlõre csak játéknak gondoltam.

Plusz még az a 37-fokos állandó hõmérséklet ami kedvez a gázfejlõdésnek.

Az igazi az volna, ha tudnék egy aknát csinálni a wc csatornám elé, ahol biogáz fejlõdhetne, majd a "fölösleg" a csatornába távozna.

törölt tag -gl
04-15-2014, 04:13 PM
Ha tényleg ennyire fontos az ideális hõmérséklet, egy vezérlõvel + napkollektoros melegvíz rendszerrel simán fûthetõ lenne akár télen is. (vákuumcsöves) v bedobod az üvegházba.

Azért én óvatos lennék, mert léteznek azért durva fertõzések, agyevõ amõba, ilyenek.

raktaros
04-15-2014, 05:44 PM
Akkor érezni a büdöset ;)

Egyébként még mindig nem világos, hogy hogyan "eteted" az erõmûvet.
Simán beleöntöd? Vagy mi? Nem kell elzárni valamit? Ott nem jön ki a gáz, ahol bemegy a komposzt? Vagy ezt hogy? És ahol kijön?

Ha letöltöd a csomagot, akkor sok tervet találsz benne, talán a kínaiak nagyok a témában.
Vannak ott metszetek különbözõ típusú erjesztõrõl.
De szinte mindegyik úgy mûködik, hogy egyik oldalon be a cucc, másikon ki, középen meg fejlõdik a gáz.
A titok a be és kiölõ csonk magasságában és elhelyezésében van.
Viszont láttam nagyon egyszerût is, egy árokban egy fóliacsõ. elején be a cucc, végén ki, középen meg egy csõvel megcsapolva a fejlõdõ gáz.
Általában a szegény helyeken használják, nem egy ûrtechnika, de biztos megvannak az apró trükkjei.

raktaros
04-15-2014, 05:51 PM
Ha tényleg ennyire fontos az ideális hõmérséklet, egy vezérlõvel + napkollektoros melegvíz rendszerrel simán fûthetõ lenne akár télen is. (vákuumcsöves) v bedobod az üvegházba.

Azért én óvatos lennék, mert léteznek azért durva fertõzések, agyevõ amõba, ilyenek.

Én úgy terveztem, hogy stabilizált hõmérsékletû helység, oda sorba beállítva mondjuk 10 hordó.
Aztán megpakolok egy hordót, mikor elindul a gázfejlõdés rákötöm a gyûjtõre. Ha még egy hordóra való cucc gyûlik, azt is bepakolom, ha elindul, az is megy a gyûjtõre és így tovább. Amelyik leáll, azt lekötöm.
De én úgy gondolom túl sok vele a macera a hasznához képest.
Fõzni, fûteni egyszerûbb fával, áramfejlesztõhöz meg inkább fagáz...

janos
04-21-2014, 08:43 PM
Tervezem én is egy ilyen építését, de csak szükségmegoldásnak (világítás, akkus dolgok töltése, stb.)
Úgy tudom olyan 100W körül tud az ember kitekerni maximum, de azt is csak pár percig.
Tekintsünk el a veszteségektõl és számoljunk 100W-al.
1óra alatt az 0.1kWh
10 óra megerõltetõ tekeréssel lesz 1kWh.
Itt megnézheted kb. mennyit mûködnek ezzel a különbözõ háztartási gépek:
http://www.energiapersely.hu/Haztartasi_eszkozok_energiafogyasztasa_Fogyasztasi _tablazat
Az ötlet jó, csak ne akarjunk 1600W-os porszívót használni így mint egyik hozzászóló :).

U.i. Láttam olyan megoldást, hogy a szobabicaj kerekéhez dörzshajtással két akkus csavarozót hajtottak, azzal töltötték az akkut.

Én is gondolkoztam hasonlo aramtrermelo eszkozon, de vegul elvetettem az otletet. A tekeres sok energiat kivesz az emberbol, kozepes tempoju tekeres kb. 500-600 kcal-t 1 ora alatt. A generatorban mozgo alkatreszek vannak, amiok idovel elkophatnnak. Ezek miatt szerintem sokkal praktikusabb egy kis meretu 30-40w-os napelem, ami konnyen szallithato, es passziv eszkoz. Szamolgattam, egy 15-20 Ah kapacitasu munkaakkumulator (akar 400x toltes-meritesi ciklust kibirnak, es nagyon lassan merulnek le, negyedevente eleg egy toltes nekik) boven eleg tablet, aa elem, mobil toltesere. Ha nagy a gebasz, akkor nyilvan mobilhalozat sem lesz, de egy kisebb kimaradas esetere szerintem klassz lehet.

Valakinek van ilyen iranyu tapasztalata esetleg?

Amatorpe
04-21-2014, 09:28 PM
Az akkukat egyébként nem lehet külön tartani? Mármint a savat meg a többit? Nekem így volt a boltba, gondolom nagyban is kivitelezhetõ, hogy veszünk külön akkut "nyersen vagy szárazon" és külön mellé savat. De nem tudom, csak kérdezem...

raktaros
04-22-2014, 09:18 AM
Úgy tudom motorba lehet száraz akkut venni, amit használat elõtt kell feltölteni, de nagy akkukkal szárazon még nem találkoztam, de az is lehet.
Sav sok benzinkutakon kapható.

raktaros
04-22-2014, 09:45 AM
Én is gondolkoztam hasonlo aramtrermelo eszkozon, de vegul elvetettem az otletet. A tekeres sok energiat kivesz az emberbol, kozepes tempoju tekeres kb. 500-600 kcal-t 1 ora alatt. A generatorban mozgo alkatreszek vannak, amiok idovel elkophatnnak. Ezek miatt szerintem sokkal praktikusabb egy kis meretu 30-40w-os napelem, ami konnyen szallithato, es passziv eszkoz.

Valóban egyszerûbb egy napelem, de éjjel és borús idõben már nem az igazi.
Mint írtam, tartalék, szükségmegoldásnak gondoltam generátorosat (egy BLDC motorban csak a két csapágy kopó alkatrész).
Este ha valamiért kifogytak az akkuk és világítani (bár gyertyával is lehet :) ) vagy tölteni kell valamit, esetleg meghibásodott a nagy rendszer.

janos
04-22-2014, 10:53 AM
Teljesen igazad van, vésztöltõnek biztosan nagyon jó. Biciklit valószínûleg mindig lehet majd találni :-) A megvalósításban láttam több változatot is. Egyik esetben a hátsó kerékhez volt hozzászorítva a generátor, amit közvetlenül a kerék forgatott. Más megoldásokban egy bõrszalaggal áttétezik a generátort és a hátsó kereket/keréktengelyt. Szerintetek melyik megoldás a jobb?

A. L. Ias
04-22-2014, 03:27 PM
Én a közvetlen dörzshajtásra szavazok. A laposszíj hajtással együtt jár a csúszás, ami erõsen ront a hatásfokon. És minél jobban terheled a generátort, az annál nagyobb ellenállást fejt ki. Pont akkor a legnagyobb a csúszás, amikor a legnagyobb szüksége lenne a teljesítményre. A dörzshajtásnál a felületek bordázásával ezt kiküszöbölhetõ vagy legalábbis csökkenthetõ. És egy változtatható szorítóerejû rögzítést könnyebb összerakni egy dörzshajtásra, mint egy szíjhajtásra.

janos
04-22-2014, 05:31 PM
OK, köszi. Elsõ körben lehet hogy bontóból szerzek egy használt suzuki generátort. Gondolom kell hozzá egy töltésvezérlõ is.

A. L. Ias
04-22-2014, 05:45 PM
OK, köszi. Elsõ körben lehet hogy bontóból szerzek egy használt suzuki generátort. Gondolom kell hozzá egy töltésvezérlõ is.

Az szokott az autók generátorán lenni, nem? Bár nem biztos, hogy optimális erre a célra. A másik kérdés, hogy a suzuki generátora milyen fordulatszám tartományban dolgozik leghatékonyabban? Abból kellene áttételt számolni, nehogy sprintelni kelljen ahhoz, hogy áramot termeljen. Ezért szoktat 2 gyorsító áttételt tenni a szobakerékpárokból kialakított eszközökre. A harmadik, hogy kell neked egy olyan teljesítményû generátor, ami elhajt egy autót? Nem elég egy motor vagy robogó generátora? Kisebb teljesítmény, kisebb méret, könnyebb meghajtás.

(Minden megjegyzésem, tanácsom és kérdésem csak a szubjektív véleményem. Viszont csak a segítõ szándék vezérel, nem kötekedésnek szánom!)

fater.lajos
04-22-2014, 06:24 PM
Íme a csodacucc:
http://veol.hu/belfold/aramfejlesztes-szobakerekparral-igen-1055880

2455

raktaros
04-22-2014, 09:50 PM
Autó generátorok 800-1000 fordulat körül kezdenek dolgozni :(.
Leginkább elektromos bicajok motorjait szokták felhasználni ilyenre. Csak annyit nekem nem ér a dolog amennyibe az kerül :(.
Nekem a legjobban az a megoldás tetszik, amihez a rendes bicajt lehet használni, így nem foglal pluszban nagy helyet.
Ilyesmi: http://www.fireflysolar.net/products/kinectrics/pedgen
http://www.mattshaver.com/bikegen/

McGayver :)
http://lagomorph.org/wp-content/uploads/2010/03/IMG_03111-300x225.jpg

USB-s töltõ:
http://cdn.ubergizmo.com/photos/2010/7/usb-diy-bike-generator.jpg

raktaros
04-22-2014, 09:59 PM
Íme a csodacucc:
http://veol.hu/belfold/aramfejlesztes-szobakerekparral-igen-1055880

2455

Eléggé csúsztat a cikk, úgy tûnik belõle, hogy ezzel kiváltható a hálózati áram.

janos
04-23-2014, 08:06 AM
Az szokott az autók generátorán lenni, nem? Bár nem biztos, hogy optimális erre a célra. A másik kérdés, hogy a suzuki generátora milyen fordulatszám tartományban dolgozik leghatékonyabban? Abból kellene áttételt számolni, nehogy sprintelni kelljen ahhoz, hogy áramot termeljen. Ezért szoktat 2 gyorsító áttételt tenni a szobakerékpárokból kialakított eszközökre. A harmadik, hogy kell neked egy olyan teljesítményû generátor, ami elhajt egy autót? Nem elég egy motor vagy robogó generátora? Kisebb teljesítmény, kisebb méret, könnyebb meghajtás.

(Minden megjegyzésem, tanácsom és kérdésem csak a szubjektív véleményem. Viszont csak a segítõ szándék vezérel, nem kötekedésnek szánom!)

Ne viccelj, köszönöm a segítséget, az az igazság, hogy nem vagyok annyira járatos a témában. Minden segítségnek nagyon örülök :-) A kismotor generátor tényleg ésszerûbben hangzik,de a robogókba úgy tudom, hogy 6V-os akksik vannak. Az nem gond, hogy 12V-os akkut szeretnék tölteni? Lehet hogy a generátor/töltésszabályozó 6V-oshoz való töltõáramal operál.

A. L. Ias
04-23-2014, 07:52 PM
A kismotor generátor tényleg ésszerûbben hangzik,de a robogókba úgy tudom, hogy 6V-os akksik vannak.

Haladunk a korral, sok 12V-os robogó van. Nem nehéz generátort találni. :)

TMIB
05-02-2014, 06:35 AM
https://scontent-a-ord.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/10309368_624604074275981_6037454107858516171_n.jpg

bögre
05-02-2014, 06:32 PM
Azon gondolkoztam a mai nap hogy nem feltétlenül kéne az energiát kémiai energia formájában tárolni.
A környezetünkbõl gyûjtjük be az energiát pl szélenergia ami szimpla mozgási energia, vagy napenergia ami meg hö és fény energia, vagy viz energia. Ezeket általában minden rendszer elektromos energiává alakitja majd akukban kémiai energia formájában raktározza.
Namármost ezt az energiát vissza alakitjuk a hétköznapi használatban pl fényenergiává höenergiává és mozgási energiává.
És mivel minden átalakitáskor elveszik az energia egy rész nem feltétlen jo dolog.

Ugye az energia tárolása nem egyszerü feladat. Még akukban sem. Drága idövel lemerül és nem örök életü. (Mint ahogy semmi még a villanykörték sem.
Elekromos energiát viszonylag könyen alaktihatjuk kémiai energiává pl késav töményitésével. A tömény kénsav fémekkel valo reakciojábol pedig ezt az eltárolt energiát fel tudjuk szabaditani.
Elektromos energiát közvetlenül pl kondenzátorban lehetne tárolni. Ez nemhinném hogy járhato ut lenne. Ezért gondolkodtam azon hogy lehetne kihagyni az elektromosságot az energia eltárolásában.

Egy amolyan uj energia rendszerü háztartást képzeltem el ahol az energiát mechanikai energia formályában tárolják. Elösször rugos rendszereken gondolkoztam. De aztán rájöttem hogy ez eléggé kivitelezhetetlen és nem tul tartos megoldás lenne plussz nagyon nem hatékony. Két elképzelésre jutottam.

1# A mozgási energiát süritett levegö formájában tárolni! Egy szélerömü generátor helyett pl egy kompreszort hajt. Ami pedig tartályokat tölt tele levegövel. Számolgattam kicsit és elég sok energiát lehetne vele tárolni. A süritett levegöt aztán lehetne süritett levegös motorokkal elektromosságá alakitani. Vagy pedig közvetlen a süritett levegös motort használni. Sajnos sok mozgo alkatrész nagy hibalehetöség.

2# A helyzeti energiát kihasználni. Ehez legegyszerübb lenne a nagy szintkülömségü helyeken viztározokat épiteni magason és alacsonyan. A fölös energiával az also tobol felpumpálni a vizet majd ha kell az energia akkor a viz vissza engedésével termelni az energiát.

Fényenergiát és höenergiát még kikéne találni valamit amivel hatékonyan lehet tárolni! :)
Hát kb enyire jutottam a független telek ötleteléseim során.

bel
05-05-2014, 05:53 PM
2# A helyzeti energiát kihasználni. Ehez legegyszerübb lenne a nagy szintkülömségü helyeken viztározokat épiteni magason és alacsonyan. A fölös energiával az also tobol felpumpálni a vizet majd ha kell az energia akkor a viz vissza engedésével termelni az energiát.

Ez az egyetlen modszer, amivel sok energiat el lehet tarolni jelenleg.
Ezt hasznaljak is, ejszaka az olcso atomeromubol szarmazo aramot hasznaljak, aztan nappal a draga (kb dupla aru) olaj/gaz eromubol szarmazo aramot helyettesitik vele.

Bel

raktaros
05-13-2014, 06:47 PM
Egy levelezõlistáról:

2014. május 12., hétfõ 8:00:58 UTC+2 idõpontban Katsumoto Hosokawa a következõt írta:

Adjon Isten!

Mint tudjátok készítettem egy peltier elemes mécsest, errõl itt van két leírás:
http://nabukodonozor.webnode.hu/news/peltier-elem/
http://nabukodonozor.webnode.hu/news/peltier-elem-ii-/

Ezeket a mécseseket levegõvel hûtöttem. Most készült egy vízhûtéses tipus. Egy 4*10*40 cm-es mini akváriumot helyeztem az elemek tetejére. A hõátadás nem túl jó, semmilyen hõvezetõ zsírt, egyebet nem használtam. Az üvegbe csaphideg vizet tettem.

Eredmény:
Semmivel nem nyertem nagyobb energiát, illetve kevesebbet. Stabil 3 voltot sikerült kicsalnom a készülékbõl. Ez meghajtja a zenedobozt és ennyi. A víz lassabban melegszik mint a hûtõbordák, így magas szobahõmérsékletnél is stabilabb és hosszantartó a hûtés, azaz megnõtt az üzemidõ. De a várt nagyobb áramtermelés elmaradt.

Gondolkodtam, hogy emelni kellene a hõmérsékletet, de ehhez szükségem lenne egy felületi hõmérõre, mert már nyírtam ki elemet túlmelegítéssel.
Biztosan lehetne a mécsesektõl magasabb hõvel dolgozni, de jó lenne mérni...

Tehát ez a kisérlet is megvolt.

Még van egy keringetõ vízhûtéses processzorhûtõm, azt is ki fogom próbálni, ha jut idõm a gazdálkodás mellett.

A mostani kisérlet videókon:

https://www.youtube.com/watch?v=amL64apcWl8

https://www.youtube.com/watch?v=Wip1lhDJfBc

Áldás!

raktaros
05-16-2014, 08:42 PM
Egy függõleges tengelyû a mostani szélben nem bírta, Rábapaty:
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1.0-9/q71/s720x720/10306253_647407438685366_559582886359673186_n.jpg

raktaros
05-19-2014, 10:55 AM
Most hogy tetõszerkezet témában kutatok, belefutottam ebbe.
Egész szép megoldás, szebb és szerintem tartósabb mint az a nagy "napelemes tetõcserép" találmány...
http://háztetõ.eu/uj-napelemek-a-bramactol/

Grafitos
05-20-2014, 10:40 AM
A venyigebáláról hallottatok már?
Alternatív tüzelõanyag, állítólag elég magas fûtõértékkel...
Viszonylag olcsónak mondanám, ahol találtam ott 300 ft 1 bála és a mi környékünkön mindig van utánpótlás, tehát fenntartható..
http://www.agroinform.com/aprohirdetes/5396478/Szolo-venyige-bala.html

Törölt_fórumtag2
05-20-2014, 11:08 AM
A venyigebáláról hallottatok már?
Alternatív tüzelõanyag, állítólag elég magas fûtõértékkel...
Viszonylag olcsónak mondanám, ahol találtam ott 300 ft 1 bála és a mi környékünkön mindig van utánpótlás, tehát fenntartható..
http://www.agroinform.com/aprohirdetes/5396478/Szolo-venyige-bala.html

Az a kérdés, hogy mekkora a fûtõértéke és a 300 Ft-os bála mekkora súlyú?

Törölt_fórumtag2
05-20-2014, 11:43 AM
http://pritykandallo.eu/repositories/osszehasonlitotablazat_tuzeloanyag.pdf

Ez alapján kicsival roszabb, mint a tûzifa.

Grafitos
05-20-2014, 11:43 AM
Hát én is..Tokajhegyaljáról származom, aztán mégis most hallottam róla elõször...Régen a venyigét kazlakba rakták és kint hagyták a szõlõben..ha mentünk szüretelni abból raktunk a bogrács alá tüzet..

Úgy emlékszem jól ropogott

Mizu
06-28-2014, 06:20 PM
Egyszerû, mint a faék... ajánlott megjegyezni...

https://www.youtube.com/watch?v=eeSyHgO5fmQ

bögre
06-28-2014, 07:25 PM
Ez multkor volt a natgeon a tulélési praktikákba. Azota kiváncsi vagyok mi az a lencse vagy mi és hogy itt magyarföldön hol lehet ilyen TV-t beszerezni.

Amugy a fickoba elég életképtelen dolgok éltek. Pl Cinkböl öntött egy kést hogy az hü de jo cserealap lessz! :D Mert a kés olyan nagy fogyoezköz. Fölleg a legszarabbb anyagbl öntött példányok. Egy egyszerü laposvasbol jobbat lehetett volna csinálni....

bögre
06-28-2014, 07:28 PM
Na jolvan énis aztán képben vagyok. Nem néztem meg a videot és azthittem tudom mit látok erre valami más.

Azt hittem TV böl kiszedett lencsés cucc lessz... Na mindegy. Amugy ez se rossz cucc.

mrPickles
06-28-2014, 07:29 PM
régi írásvetitõkben is ez van azt hiszem

Kisss
06-28-2014, 07:39 PM
Ez egy folia egy fakeretre rogzitve lazan, es benne viz. A viz lencse gyanant melegiti az ala helyezett targyat, kajat.

raktaros
07-12-2014, 09:30 PM
Doom-hoz lenne egy kérdésem. Az általánosan használt kismegszakító mûködik 12V-on is?

mzperiksz
07-13-2014, 08:57 AM
Ugyan nem engem kerdeztel, de a normal haztartasi kismegszakitok nem mukodnek egyenarammal es torpefeszultsegen.
Lehet kapni egyenaramu megszakitokat.

raktaros
07-13-2014, 02:53 PM
Ugyan nem engem kerdeztel, de a normal haztartasi kismegszakitok nem mukodnek egyenarammal es torpefeszultsegen.
Lehet kapni egyenaramu megszakitokat.

Mindenki véleményére/tapasztalatára kíváncsi vagyok, csak Doom-ról sejtem hogy villanyos :).
Mûködni valamennyire mûködik, zárlatnál leold, de értéket nem tudom hogy annyinál amire készült vagy a kisebb feszültség miatt magasabbnál.
Úgy emlékszem durván drágák a törpefeszültségûek :(.

Doom
07-14-2014, 03:26 PM
Mindenki véleményére/tapasztalatára kíváncsi vagyok, csak Doom-ról sejtem hogy villanyos :).
Mûködni valamennyire mûködik, zárlatnál leold, de értéket nem tudom hogy annyinál amire készült vagy a kisebb feszültség miatt magasabbnál.
Úgy emlékszem durván drágák a törpefeszültségûek :(.

..hááát egyenárammal nem sokat foglalkoztam...sõt semmit..az aksit ki tudom cserélni...kicsit logikázhatunk,de lehet hülyeségeket írok,úgyhogy elõre is bocs...a -bekötés- rendben 25 mmm2 jó,-bimetál- ez ugye két különbözõ hõtágulású fém összesajtolva ami az áram hatására melegszik,gyárilag egy beállító csavarral adják meg a névleges áramát,sorba van kötve az áramkörbe,amikor az áram felmelegíti a fémet az meghajlik és oldja a kilincsmûvet,a frekvenciának,feszültségnek ehhez nincs köze,igazából mindegy egyen vagy váltó áram...-kioldó tekercs- ez egy kis menetszámú,nagy huzal átmérõjû elektromágnes,feladata a zárlati áram érzékelése és kioldási parancs küldése a kilincsmûnek,általában 6 KA zárlati áramig jól mûködik,elvileg ennek sincs köze ahhoz hogy egyen vagy váltó mert az áram a tekercsben indukciót hoz létre melynek erõvonalai a vasmagban koncentrálódnak és ez a mágneses erõ vonzza magához a kilincsmûvet és oldja azt,lehet mûködik egyenárammal,bár tudjuk,hogy az egyen áram feszültsége mindig azonos,(a váltóáramé pedig 50 Hz-el változik),így a tekercsben mindig ugyan akkora mágneses erõ van,de a hirtelen fellépõ változás..zárlat..okozhat kioldó parancsot...----az ívoltó kamra----szerintem itt bukik el a mutatvány,pont azért mert az egyenáram,feszültsége mindig azonos,a váltóé nem az a csúcsérték és a nulla között változik...az ívoltásnál pont ezt használjuk ki,terelve az ívet a lamellák között,azt megnyújtva az egyik nulla pontnál az ív kialszik...egyen áramnál úgy járhatunk mint a hegesztésnél,ha nem tudjuk eléggé széthúzni,szétdarabolni az ívet fennmaradhat és az áramkör nem szakad meg...

összességében ,nem javaslom,hogy felszereld,egyenáramra

raktaros
07-14-2014, 09:42 PM
Köszönöm a részletes választ. Sajnos csak papírom van villanyszerelésbõl, sosem dolgoztam a szakmában :(.
Az ívoltásra nem is gondoltam. Tulajdonképpen kapcsolónak szereltem fel kismegszakítókat a napelemek leválasztására, gondoltam hátha megúszom a biztosítékokat ha mûködik a védelem is. Csak rövidzárban próbáltam az akkura azonnal lecsattant, gondoltam hátha használható.
De akkor pakolok kerámia biztosítékokat.

Mizu
09-29-2014, 06:35 AM
A jövö energia taroloja?

http://sg.hu/cikkek/107950/folyekony-akkumulatorral-tarolnak-a-napenergiat

... dolgoznak az MIT kutatói egy olyan folyékony akkumulátoron, amely a szilárd változatokhoz képest nagyobb méretekben is egyszerûbben és olcsóbban elõállítható, alkalmazásával pedig lehetõvé válna a szél- és naperõmûvek által megtermelt energia helyben történõ tárolása, hogy azután azt a megfelelõ idõszakokban bocsássák a hálózat és ezzel a végfelhasználók rendelkezésére.

TMIB
09-29-2014, 07:03 AM
Vagy 4-5 évvel ezelõtt bemutattak egy olyan anyagot, amit 1 másodperc alatt lehetett feltölteni és tökéletesen elraktározta az engergiát, mint egy elem. Azt írták rá hogy annyira jó, hogy ebbõl fog készülni a jövõ eleme és akkumlátora. Azóta se hallottam róla, pedig úgy emlékszem hogy nagyobb sajtóorgánumok írtak meg. :(

szfenikus
10-24-2014, 07:35 PM
Tervezem én is egy ilyen építését, de csak szükségmegoldásnak (világítás, akkus dolgok töltése, stb.)
Úgy tudom olyan 100W körül tud az ember kitekerni maximum, de azt is csak pár percig.
Tekintsünk el a veszteségektõl és számoljunk 100W-al.
1óra alatt az 0.1kWh
10 óra megerõltetõ tekeréssel lesz 1kWh.
Itt megnézheted kb. mennyit mûködnek ezzel a különbözõ háztartási gépek:
http://www.energiapersely.hu/Haztartasi_eszkozok_energiafogyasztasa_Fogyasztasi _tablazat
Az ötlet jó, csak ne akarjunk 1600W-os porszívót használni így mint egyik hozzászóló :).

U.i. Láttam olyan megoldást, hogy a szobabicaj kerekéhez dörzshajtással két akkus csavarozót hajtottak, azzal töltötték az akkut.

A helyzet az, hogy 40 W per óra egy személy tartós teljesítménye. Ez az összeg tovább csökken az átalakítási veszteségek szorzatösszegével (hatásfokok). A generátort akkor nehéz igazán "tekerni", amikor teljesítményt szeretnénk kivenni belõle. Ez akkora fékezõnyomatékkal is járhat, pl. egy "suzuki swift, autógenerátor + emberi izomerõ, kerékpár görgõs pad + dörzshajtás", hogy a egyszerûen megáll a tekerés. Ezért akkumulátor töltése a javasolt és nem közvetlenül áramfejlesztés - persze inverter (12 V - 230 V) közbeiktatásával. De legjobb egy akkumulátor - bankot tölteni a közüzemi hálózatról (szünetmentes táp jelleggel) és, ha hálózati probléma van (mittudomén: leszakadt légvezeték), akkor a tárolt energia egy részét kivenni belõle.

astonferi
10-25-2014, 08:24 AM
Lehet, hogy tényleg annyira jó volt, hogy eltették az útból.

japánok fejlesztették tovább nano technologiás dolog. valami bitang gyorsan feltölti az akkut 80 % ra és az akku élettartama 20-25 év lesz.
ami fontos benne nyilvánosságra hozták és a japán kormány támogatja õket így elég nehéz már eltusolni a találmányt

Zacskóbicska
10-25-2014, 06:26 PM
A helyzet az, hogy 40 W per óra egy személy tartós teljesítménye. Ez az összeg tovább csökken az átalakítási veszteségek szorzatösszegével (hatásfokok). A generátort akkor nehéz igazán "tekerni", amikor teljesítményt szeretnénk kivenni belõle. Ez akkora fékezõnyomatékkal is járhat, pl. egy "suzuki swift, autógenerátor + emberi izomerõ, kerékpár görgõs pad + dörzshajtás", hogy a egyszerûen megáll a tekerés. Ezért akkumulátor töltése a javasolt és nem közvetlenül áramfejlesztés - persze inverter (12 V - 230 V) közbeiktatásával. De legjobb egy akkumulátor - bankot tölteni a közüzemi hálózatról (szünetmentes táp jelleggel) és, ha hálózati probléma van (mittudomén: leszakadt légvezeték), akkor a tárolt energia egy részét kivenni belõle.
Való igaz, egy ember 40 W-ot termel a puszta létével, ha tökéletesen kussban ül e fekete lyukban alfa állapotban. Ha már mozog is, 70 w. Ha gondolkodik is, 150 w. Ezeket az új ámerikás irodaházak és bevásárló központok tervezésénél hõtechnikai szempontból figyelembe is veszik.

bel
10-25-2014, 06:45 PM
Szia,

Szerintem Szfenikus nem a hoteljesitmenyre, hanem a szobabiciklin/generatoron leadhato hasznos teljesitmenyre gondolt.

Bel

Zacskóbicska
10-26-2014, 09:19 AM
Szia,

Szerintem Szfenikus nem a hoteljesitmenyre, hanem a szobabiciklin/generatoron leadhato hasznos teljesitmenyre gondolt.

Bel

Néhány percig elegendõ az emberi szufla egy vasaló mûködtetéséhez, vagy egy hajszárítóhoz. Kár ilyenre pazarolni a drága kalóriát.

szfenikus
10-26-2014, 11:21 PM
Nem értettük meg egymást.

Csupán azt akartam érzékeltetni, hogy a jelenlegi ára a villanynak és az üzemanyagoknak - köszönõviszonyban sincs, annak valódi értékével. 1 kWh villamos energia 25 fõ, egyórás munkájával egyenértékû, (órabér x létszám !) míg egy liter üzemanyag 40 fõ munkájával ér fel. Csupán csak emiatt nem is tudunk belegondolni, hogy mennyire nehéz feladat az energiaelõállítás...és mennyire pazarló kis tételben, elõállítani, pl. mobil áramfejlesztõvel, ami ráadásul még léghûtéses is... a hulladékhõ az udvart fûti. Arról nem is beszélve, hogy egy dörzshajtásos mini áramfejlesztõvel sötétben elbiciklizni a falu másik végére...pedig ott csak pár wattról van szó és mégis, hogy lefogja a kerékpár lendületét.
A villamos energia is egy felejtõs valami lehet, amennyiben az ebben a fórumban leírt gondolatok fognak esetlegesen megvalósulni pár évtized múlva.

fater.lajos
10-28-2014, 06:35 PM
Az a bicikligenerátor régi találmány, és ma is helye lehet a felszerelésben. A laptop, a könyvolvasó, a GPS és a lámpa feltölthetõ vele.

"Ha kifogy az üzemanyag, tandem biciklivel meghajtott generátorral mûködtethetõ a kommunikáció. Német rádiósok a nyugati fronton 1917-ben."
4150

A. L. Ias
10-28-2014, 06:46 PM
Talán már linkeltem ezt (http://www.aliexpress.com/item/DC-generator-wind-hand-hydraulic-test-5V-12V-24V-generator-emergency-power-supply-Household-artificial-generator/1661743990.html) az eszközt, de újra idõszerû, mert várom a novemberi fizetést és rendelem az aliról.
Ehhez szeretném megépíteni az pedál hajtotta generátort.

fater.lajos
10-28-2014, 08:19 PM
Az a bicikligenerátor régi találmány, és ma is helye lehet a felszerelésben. A laptop, a könyvolvasó, a GPS és a lámpa feltölthetõ vele.

"Ha kifogy az üzemanyag, tandem biciklivel meghajtott generátorral mûködtethetõ a kommunikáció. Német rádiósok a nyugati fronton 1917-ben."
4150

Laci
10-29-2014, 03:31 AM
Talán már linkeltem ezt (http://www.aliexpress.com/item/DC-generator-wind-hand-hydraulic-test-5V-12V-24V-generator-emergency-power-supply-Household-artificial-generator/1661743990.html) az eszközt, de újra idõszerû, mert várom a novemberi fizetést és rendelem az aliról.
Ehhez szeretném megépíteni az pedál hajtotta generátort.
A kimenõ feszültséget ezen hogyan szabályzod ?

A. L. Ias
10-29-2014, 11:33 AM
Egy elsõ körben a fordulatszámmal. Precízebben lehet egy step-up, step-down konverter páros segítségével. Az ingadozó feszt felemelem egy olyan szintre, amit biztos nem érek el, majd onnan visszaveszem a kívánt feszültségre. Az elsõ konverter kisimítja az ingadozást, a második beállítja a kívánt feszültséget.

Robika1001 már tesztelte és videót (https://www.youtube.com/watch?v=dd78tn2YPLE) is készített róla. Találtam egy másik (https://www.youtube.com/watch?v=GuCIdMkMOSI) videót is.

Pityubá
10-30-2014, 01:02 AM
Néztem már ezt a videót régebben és 5 letesnek találom.

De miért adnánk érte ennyi pénzt, bármelyik kidobott akkus fúrógép tokmánya megtekerve tudja ezt az elektromos teljesítményt.
És ne felejtsetek a bolhapiacon jó vásárlóhoz méltóan alkudni, az akkus fúrógépre.
14 V-os kütyüt válasszatok az ár lealkudásának alapja az akku tönkrement állapota. (de nékünk az nem is kell)

Laci
10-30-2014, 03:43 AM
Szélkeréknek elég jó alap lehet ez a generátor .

Mizu
10-30-2014, 04:32 PM
Athozom ide, mert ide akartam vele kilyukadni

Cefrét csinálsz a csicsókából, élesztõ hozzáadásával megerjeszted, majd hagyományos pálinka fõzõ eljárással kifõzöd. Elvileg a második fõzés után már 80-85%-os alkoholtartalommal rendelkezik...

OK.
Megvan akkor az alkohol.

Minden robbanomotor elmegy ezzel az alkohollal? Föleg a lancfüreszre, agregatorra es kiskertikapara gondolok.

Akkor a vilagvege utan a benzines motorok fognak erni igazabol valamit?

Doom
10-30-2014, 04:35 PM

+ a Golf 2-es :)

raktaros
10-30-2014, 05:06 PM
Pedig én pont egy dízel MIA-ba akarok életet lehelni.

Bagaméri
11-02-2014, 02:26 PM
Fiúk. Azt hiszem idevaló téma.
Mostanában foglalkoztat a benzin és a gázolaj eltarthatósága. A benzinnel kapcsolatosan kevés negatív véleményt kaptam. Azt úgy látszik többen tartják tárolhatónak. A gázolajjal más a helyzet. Sokan mondják, hogy az adalékok kiválnak belõle. Minimum frissíteni kell.
2 db 200 l-es hordót gondoltam leásni a földbe, megfelelõen konzerválva. A töltéssel és az ürítéssel nincsen gondom. Macerás lenne cserélgetni.
Hozzáértõ válaszokat várok.

raktaros
11-02-2014, 03:01 PM
Nem vagyok hozzáértõ, de az én tapasztalatom az, hogy a gázolaj mintha kicsit jobban bírná a tárolást.
Épp tegnap ürítettem le az áramfejlesztõt, mert a télen nem lesz használva (elvileg).
A leengedett benzint jó lenne valahol elhasználni, de a benzines kerti gépeket sem kell már használnom, a kocsi meg dízel...
Nagyobb mennyiséget nem is merek tárolni, mert nem tudom forgatni, frissíteni.
Agyalok is az áramfejlesztõ gázosra alakításáról, csak a gázos szettek drágák :(.

Jó lenne most nekem is betárolni, mert kicsit lejjebb ment az üzemagyagár, de nem merek.
Valahol már beszélgettünk a fórumon errõl.
Szerintem az sem mindegy hogy mibe akarod felhasználni, az újabb motorok kényesebbek.

venosz
11-02-2014, 03:58 PM

OK.
Megvan akkor az alkohol.

Minden robbanomotor elmegy ezzel az alkohollal? Föleg a lancfüreszre, agregatorra es kiskertikapara gondolok.

Én is elcammognék vele.

Picsogi
11-02-2014, 04:00 PM
Az áramfejlesztõd motorja szerkezetileg egy mai injektoros - esetleg turbós - autó motorjától kb kõkorszaki távolságra van.
Szerintem négy-ötször rosszabb minõségû benzinnel is lemegy amivel az autó már nem. Természetesen le kell ereszteni ról ha nem használod, mert a lerakódásokat/kicsapódásokat ezzel el tudod kerülni a karburátorban, és a csõrendszerben. De ha tiszta, akkor egy áramfejlesztõ szinte bármilyen régi benzinnel elmegy.

Pityubá
11-02-2014, 04:22 PM

OK.
Megvan akkor az alkohol.

Sajna nem minden motorhoz használható alkohol üzemanyagnak.

Persze nem arra kell gondolni, hogy nem égeti el dehogynem, csupán más a keverési aránya az oxigénnel mint a benziné (pl: fúvóka csere kell)
Valamint a membránadagolós porlasztók (láncfûrész, fûkasza stb.) amelyek nem ehhez az üzemanyaghoz lettek megalkotva,
tönkremennek szétmarja a membránt és az abból kialakított membránszelepeket az alkohol.
Ugye nem akarjátok ti is kipróbálni mint ahogy én tettem akkor amikor kisgépjavító ismerõsöm fel nem világosított. (drága tanulópénz volt)

Viszont át lehet alakítani a normál ejtõtartályos, úszós porlasztókat fúvókabõvítéssel, alkoholos üzemûre.
A hengerfej sûrítési viszonyát is növelni kell mert az alkohol 100-105-ös oktánszámnak felel meg, különben jelentõsen csökken a motorteljesítmény. Benzinmotornál 9-10 es a sûrítési viszony.
Modellmotorjaimnál 11.5-ös sûrítési viszonyt használok, ezek metanollal üzemelnek 3.5cm3 motorok elérik a 35000-es fordulatot.

Megjegyezném kapható a kereskedelemben benzin konzerváló folyadék.

raktaros
11-02-2014, 04:26 PM
Igen, ez egy "kõkorszaki" karburátoros, azért engedem le, hogy esetleg ne trutyi takarítással kelljen kezdenem. Dugultak el fûkaszák, voltak kapálógépek, segédmotor is amiben nyálkás trutymó volt az úszóház alján, azért nem indult tavasszal. Gondolom már nem a legfrissebb benzin volt nyáron/õsszel beletöltve.
Épp ezt írtam, nem mindegy ki, mibe akarja használni a tárolt üzemanyagot.
A szinte bármilyen régi azért tényleg csak szinte, mert volt nekem pet palackban talán 1-2 éves benzin, ami kétfelé vállt.
Alul nagyon sûrû anyag, fent szép tiszta, áttetszõ folyadék. Szaga semmiben nem emlékeztetett a benzinre, inkább olajhoz volt hasonló.

U.i.
Megtaláltam :) Csak jó képet nem tudtam csinálni róla. Nem olyan sûrû alul (vagy már tisztult) mint emlékeztem, de a két rész között van valami vékony fehér réteg.

4291

Bagaméri
11-02-2014, 06:56 PM
Egy kisgépjavító ismerõsöm világosított fel, hogy a benzinhez adagolt " bió metanol " a ludas. Ezért kell hosszabb leálláskor kifogyasztani az üzemanyagot és leereszteni a benzint. Különben a benzin elpárolog és ott marad egy kocsonyás anyag.
Szóval lehet több évig tárolni a benzint és a gázolajat?

venosz
11-02-2014, 07:17 PM
Szélkeréknek elég jó alap lehet ez a generátor .

Milliom akkusgép van ami egy fillért sem ér akku nélkül, olcsón beszerezhetõ mint írta Pityubá.
Izé.. valami mérnök nem dobna valami skiccet? elkészíteném. a lapátokról meg az áttételekrõl. Ja meg valaki állandó erõsségû szelet is biztosíthatna :D
Hát talán akár több darabot is tudnék készíteni viszonylag olcsón. sok aluhulladékunk van, és marógép a fogasékszíjhoz, a tengelyeket, vázat, ékszíjat meg ki ki magának fából vagy zártszelvénybõl.
Vagy csak a tokmányba befogva a tengely rajta a lapátok? Mekkora kellene a proppellerbõl? Esetleg 2 db szemben egymással egy tengely középen a propeller.
Plexi lapátokat is tudok készíteni, általlátszót :D legfeljebb kiírom egy táblára alulra, hogy madaraknak megközelíteni tilos és életveszélyes.

A. L. Ias
11-02-2014, 07:59 PM
Természetesen lehet "mókolni" villanymotorokból is generátort, mert a belsõ felépítésük hasonló. De a motort arra tervezték, hogy villamosenergiából forgó mozgást alakítson át, a generátort pedig arra, hogy forgó mozgásból elektromos energiát. Ez pedig meglátszik a bennük lévõ tekercsek méretezésébõl. Az akkus csavarhúzókat ~600-700 1/p fordulatra tervezték. A megfelelõ hatásfokért kb. ennyivel kellene tekerni. Ez megoldható gyorsító áttétellel, de amint terhelés éri a generátort az az áttételnek megfelelõen felerõsödve visszahat a meghajtóra. A generátoroknak is van egy tervezett fordulatszáma amin leadja a megfelelõ feszültséget. Ez a kézi generátornál 100 1/p fordulat 24V-nál. Nem szükséges lassító áttétel, vagy sokkal kisebb is elég, így terhelésnél se fékez akkorát, mint az akkus fúró.

Laci
11-02-2014, 08:04 PM
A héten próbáltam az akkus fúrót , az eggyikkel hajtottam a másiknak a kiszerelt motorját , nem emlékszem pontosan , de valami 2 volt környékét mértem ... Valami nem sikerült ... A hajtott motor mûködik , 12 voltról teker rendesen .

szfenikus
11-02-2014, 08:48 PM
Valószínûleg kefés egyenáramú villanymotor próbálta eljátszani a generátor szerepet...ami persze, hogy nem sikerült. Esetleg kefe nélküli egyenáramú motorral próbálkozz, de ott meg az elektronikus kapcsolókat kell átvariálni. Végsõ esetben marad a hagyományos váltakozóáramú (külsõgerjesztéses) autógenerátor, ami már százmilliószor bevállt.

A. L. Ias
11-02-2014, 08:59 PM
Az autógenerátornál már kell 1000-1100 fordulat, hogy leadja a ~14,4 V feszültséget.

szfenikus
11-02-2014, 09:09 PM
A héten próbáltam az akkus fúrót , az eggyikkel hajtottam a másiknak a kiszerelt motorját , nem emlékszem pontosan , de valami 2 volt környékét mértem ... Valami nem sikerült ... A hajtott motor mûködik , 12 voltról teker rendesen .

Az állórészt/forgórészt próbáld gerjeszteni pl. 3V egyenárammal és forgasd meg a tokmányt ill. vegyél le róla villamos teljesítményt (a forgó vagy állórészrõl).

Pityubá
11-02-2014, 10:49 PM
Milliom akkusgép van ami egy fillért sem ér akku nélkül, olcsón beszerezhetõ mint írta Pityubá.
Izé.. valami mérnök nem dobna valami skiccet? elkészíteném. a lapátokról meg az áttételekrõl. Ja meg valaki állandó erõsségû szelet is biztosíthatna :D
Hát talán akár több darabot is tudnék készíteni viszonylag olcsón. sok aluhulladékunk van, és marógép a fogasékszíjhoz, a tengelyeket, vázat, ékszíjat meg ki ki magának fából vagy zártszelvénybõl.
Vagy csak a tokmányba befogva a tengely rajta a lapátok? Mekkora kellene a proppellerbõl? Esetleg 2 db szemben egymással egy tengely középen a propeller.
Plexi lapátokat is tudok készíteni, általlátszót :D legfeljebb kiírom egy táblára alulra, hogy madaraknak megközelíteni tilos és életveszélyes.
Aha így ebben a sorrendben készítsd el a szélgépedet oszt majd meglátjuk. :D

Generátornak nem felel meg mindegyik fúrógép.
Minimum 14 Voltos gép kell, mert ez fog leadni generátorként kb 6 Voltot, nem érdemes kisebbel kísérletezni.
Meg kell hagyni az áttételt és 1 kurblinak hajtott 8 mm-es 300 mm karhosszú köracélt befogni a tokmányba oszt tekerni, de szaporán.
Közvetlenül a villanymotorról kell levenni az áramot nem a szabályzó elektronikán keresztül ez ugye érthetõ.

Kiszuperált 230V 380W-os Bosch sövénynyíró gépet (http://olx.hu/hirdetes/bosch-phs-66g-elektromos-sovenyvago-sovenynyiro-66-cm-es-vagoel-ID1Scit.html) tekertem az excentertárcsákra szerelt kurblival. Megmértem 110Volt egyenáram jött le róla.
Motorja állandómágneses szénkefés kivitel. Kb 100-as fordulattal tekertem.
Igazából nem tudtam semmire sem felhasználni ezt a feszültséget. A gépet félretettem most is meg van esetleg csinálok videót róla.
A képet hirdetésben találtam errõl a típusról van szó.

4223

Bagaméri
11-03-2014, 04:34 AM
Látom, nagyon elszabadultak az indulatok a szélgenerátorok felé.
Javaslom az Index topikját tanulmányozzátok át. Ott sokan kísérleteztek fából vaskarikát készíteni.
A megfelelõ szélgenerátor nagyon komoly tervezésû szerkezet. Még így sem hozza a formáját. Pl a szélerõsség növekedésekor elhajlanak a lapátok, vagy valami más szabályzás lép életbe. Barkács célra legmegfelelõbb talán az elektromos kerékpár motorja. 3 db 12 V-os akumlátor hajtja.
A napelem stabilabb, csak drágább.

Mizu
11-06-2014, 08:47 AM
Sajna nem minden motorhoz használható alkohol üzemanyagnak.

Persze nem arra kell gondolni, hogy nem égeti el dehogynem, csupán más a keverési aránya az oxigénnel mint a benziné (pl: fúvóka csere kell)
Valamint a membránadagolós porlasztók (láncfûrész, fûkasza stb.) amelyek nem ehhez az üzemanyaghoz lettek megalkotva,
tönkremennek szétmarja a membránt és az abból kialakított membránszelepeket az alkohol.
Ugye nem akarjátok ti is kipróbálni mint ahogy én tettem akkor amikor kisgépjavító ismerõsöm fel nem világosított. (drága tanulópénz volt)

Viszont át lehet alakítani a normál ejtõtartályos, úszós porlasztókat fúvókabõvítéssel, alkoholos üzemûre.
A hengerfej sûrítési viszonyát is növelni kell mert az alkohol 100-105-ös oktánszámnak felel meg, különben jelentõsen csökken a motorteljesítmény. Benzinmotornál 9-10 es a sûrítési viszony.
Modellmotorjaimnál 11.5-ös sûrítési viszonyt használok, ezek metanollal üzemelnek 3.5cm3 motorok elérik a 35000-es fordulatot..

Na ez egy laikus (pl. én) számára kivitelezhetetlen tûnõ feladat.... :(

Nealden
11-07-2014, 06:52 AM
Szélgenerátor témában:

http://www.treehugger.com/wind-technology/build-diy-wind-turbine-30.html

http://www.instructables.com/id/DIY-1000-watt-wind-turbine/

http://www.reuk.co.uk/DIY-2kW-Wind-Turbine.htm

http://greenterrafirma.com/DIY_Wind_Turbine.html

raktaros
11-13-2014, 08:58 PM
Tud valaki megbízható olcsó forrást led izzókra?
Elsõsorban 12v G4/MR16 foglalatosak érdekelnének.
Sok félét vettem ebay-rõl, szinte egyik sem akkora teljesítményû mint amit írnak rá.
Ugyanaz a helyzet mint az akkukapacitásokkal, nagyokat lódítanak :(.
Pl.: utoljára is vettem 1-1 darabot olyan fajtából amim még nincs, hát siralmas.
Egy 3W-osank és egy 5W-osnak hirdetett is csak 1,2W...

Pityubá
11-13-2014, 09:36 PM
Akciósak voltak a Lídl-ben akkor vettem 3W-osakat MR16 foglalathoz. Ha jól emlékszem 1500 Ft körül volt darabja.
Nem használok foglalatot hanem sorkapocsléccel csatlakoztatom a vezetékhez. Kimértem 2,7 W-osak. :rolleyes:

raktaros
11-14-2014, 04:34 PM
Akciósak voltak a Lídl-ben akkor vettem 3W-osakat MR16 foglalathoz. Ha jól emlékszem 1500 Ft körül volt darabja.
Nem használok foglalatot hanem sorkapocsléccel csatlakoztatom a vezetékhez. Kimértem 2,7 W-osak. :rolleyes:

Tegnap mértünk olyant is. Egész masszívnak, jó minõségûnek tûnik. Csak nekem nem spot kell.

raktaros
11-14-2014, 04:49 PM
Spotokat vettem már, ott is 6W-osnak hirdetett, a dobozán is az van, de mérve csak 3w.
Mondjuk így sem volt drága, 700ft körül volt, csak jó lenne már azt kapni amit rendelek.
A 10W-osnak hirdetett 1 dolláros led csipek tényleg 10 wattosak.

Morpheus
11-17-2014, 05:15 PM
Új tag vagyok, a sok hozzászólást nem olvastam végig, mert nem volt idõm. Pár mûködõ dolgomat megosztanám veletek:

Diesel MIB motor.
Egy óra alatt 1-3 deci! fogyasztás. 8 lóerõ. Fûrészgép, generátor, rönkhasító, malom.
Bármilyen olajjal megy, étolaj, fáradtolaj, stb.
Legjobb, ha egy transzmissziós tengelyt hajt és arról vesszük le a hajtást amihez kell. Melékterméke a melegvíz. :-)

Stirling motor.
Jelenleg akkorát tudok készíteni, ami egy sparhelt felét foglalja el. A ház világítását elviszi, led szallagokkal. Ja és 200 m2 a ház. :-) Ezzel töltöm a fegyverlámpát, rádiót, stb.
Öt kiló akácfável két órát megy, közben mellesleg lesz 75 liter 90 fokos vizem.

Peltier elem.
Építettem egy mécsest, a konyhaasztalt bevilágítja a vacsorához. Közben 5 voltot adnak az elemek. Errõl rádió, mp3 lejátszó elmegy, vagy feltölti.

Gravitációs motor.
Négy kerékpár tengely, áttétel. Az elsõt egy súly mozgatja, az utolsón generátor van. Amíg a súly leér, a generátor forog. Jelenleg 15 percnél tartok öt és fél kiló súlyal.

A fejlesztéseim nélkülözik az energiatárolást mert az akuk drágák és végesek. Akkor állítom elõ az energiát, amikor kell.

Az energiafelhasználást újragondoltam. Maximum 250 wattot álítok elõ, de többnyire jóval kevesebbet. Minek több?

Generátor: a legjobban bevált a kerékpár agydinamó. Ez alacsony fordulaton mûxik. Jók a tapasztalatok rollermotorokkal, állandó mágnesû motorokkal.

Természetesen szélkerék és napelem cuccaim is vannak, de azt nem tartom fenntarthatónak.

Most kezdünk egy fagáz generátor építésbe...:-)

venosz
11-17-2014, 06:18 PM
Grat! Képeket! A stirling érdekelne leginkább!

raktaros
11-17-2014, 10:24 PM
Grat! Képeket! A stirling érdekelne leginkább!

-

Pityubá
11-17-2014, 11:11 PM
Gratulálok Morpheus te aztán tudsz élni... :thumbup
Én is foglalkoztam Peltier elemmel, de abban maradt a projekt egyenlõre.

4298

2 sorba kötött elem terheletlenül méréseim szerint 3.6 Voltot adott. Ez bizony még kevés, 4 db lesz szükségem.

Morpheus
11-18-2014, 06:25 AM
http://m.youtube.com/watch?v=bVTfn0UEraE

Morpheus
11-18-2014, 06:26 AM
http://m.youtube.com/watch?v=YjnB_qz_So4

Morpheus
11-18-2014, 06:27 AM
http://m.youtube.com/watch?v=QQpzwPg1dn4

Morpheus
11-18-2014, 06:28 AM
A többi videót is érdemes böngészni...:-)

fater.lajos
11-20-2014, 02:47 PM
Kedves Morpheus!

A video nem érhetõ el...
Jó lesz nekünk a te fotód, írásod, ismertetésed!
Rakd kérlek fel ezeket!

Morpheus
11-21-2014, 10:40 PM
Hát, ha egyszer újra gép közelébe kerülök, szívesen. Mert egy szar tabletrõl nyomom és ez nem az én világom. :-) De ma megnéztem és mentek a videók. Fotót hogy lehet feltölteni? A leírások javarészt itt vannak: http://nabukodonozor.webnode.hu/igy-e-/
Némelyik oldalon jelszót kér, majd kinyitogatom, ha lesz rá idõm. :-)

Gyalogos
12-03-2014, 11:37 PM
http://elte.prompt.hu/sites/default/files/tananyagok/megujulo_energiaforrasok/images/21fb915c.png

Unicornis
12-05-2014, 02:40 PM
Ha valaki akar napelemet venni az most vegyen!
240wattos csak 35 ezer Ft! Ez a gyári ár kb. harmada.
http://olx.hu/hirdetes/napelem-235w-240w-tobb-tiz-kilowattos-rendszerekhez-is-brutto-ar-ID1lbEz.html#a5ac453574;promoted

mzperiksz
12-05-2014, 07:51 PM
Az a baj hogy nem véletlenül bontották le ezeket a paneleket, valószínûleg meleg hatására drasztikusan esik a teljesítményük :(

Ha valaki akar napelemet venni az most vegyen!
240wattos csak 35 ezer Ft! Ez a gyári ár kb. harmada.
http://olx.hu/hirdetes/napelem-235w-240w-tobb-tiz-kilowattos-rendszerekhez-is-brutto-ar-ID1lbEz.html#a5ac453574;promoted

Mizu
12-09-2014, 07:03 PM
Egy idevágó cikk, mely ha igaz, akkor elég nagy jelentõségû.

http://sg.hu/cikkek/109404/40-szazalek-fole-tornasztak-a-napcellak-hatekonysagat

Több mint 40 százalékos hatékonyságot sikerült elérniük ausztrál kutatóknak saját fejlesztésû napenergia-rendszerükkel, ami egyértelmûen rekordnak számít.

szfenikus
12-20-2014, 08:54 PM
Ki használt már olyan mobil áramfejlesztõt, ami egy kb. 4 kW üzemi teljesítményû egyfázisú hegesztõgépnek gond nélkül biztosította a villamos energiát ? Mekkora teljesítményû volt és a liter/óra fogyasztás hogyan alakult ?

A. L. Ias
02-15-2015, 11:06 PM
Szolnokon benéztem a Reintex boltjába és egy ilyet (http://www.green-store.ch/product_info.php/info/p2874_Swiss-Army---Orginal---Notstrom---Aggregat-1-2-KVA-12-24-V.html) láttam árválkodni az egyik sarokban. Két cetli volt rajta, az egyiken "minta" felírat, a másikon 36000 Ft-os ár. Ha valaki aggregátban gondolkodik és nem szükséges neki a 230V, akkor jó megoldás lehet. 12V direkt táplálásra, 24V letranszformálva 18-20V-ra sok mindenre elég, az 1200W teljesítmény kellõ erõtartalékot jelent. A katonai kivitel gondolom nem üzemanyagtakarékos, de nem is olyan kényes a minõségre.

WestBam
10-20-2015, 06:33 PM
Még mindig kétkedve fogadom az ilyen dolgokat, de ne legyen igazam és mûködjön! Prepper szempontból is elõnyös lehet!

Keshe Alapítvány Ingyen Energia Készüléke KAPHATÓ! (https://exopolitikamo.wordpress.com/2015/10/19/oriashir-keshe-alapitvany-ingyen-energia-keszuleke-kaphato/)

mmilan21
10-20-2015, 07:15 PM
Még mindig kétkedve fogadom az ilyen dolgokat, de ne legyen igazam és mûködjön! Prepper szempontból is elõnyös lehet!

Keshe Alapítvány Ingyen Energia Készüléke KAPHATÓ! (https://exopolitikamo.wordpress.com/2015/10/19/oriashir-keshe-alapitvany-ingyen-energia-keszuleke-kaphato/)

Elfogadom, tudom hogy van "ingyen energia". Viszont az a kérdés hogy ez valóban mûködik-e? Majd amikor hemzsegnek az mûködését bemutató youtube videók, akkor már hihetõbb lesz.

Rossz hír, hogy önmagában nem állít elõ energiát, csak ha van villamos betáplálás.
Egy gépkocsiba építhetõ verziót azért beszereznék. Egy akkumulátor bankból így több energia kivehetõ, mint amennyi bele lett táplálva. 65-70% fogyasztáscsökkenést írnak. Akkor ennyi erõvel egy Tesla model S a mostani 600 km helyett mehetne akár 1500 km-t is egy töltéssel. Tiszta ûrhajó technika. :D

Takács
10-21-2015, 12:43 PM
Ingyen energia nincsen " ami e hír megírásakor 250E Ft." ez sem az már ha mûködik.

mmilan21
10-21-2015, 01:37 PM
Ingyen energia nincsen " ami e hír megírásakor 250E Ft." ez sem az már ha mûködik.

Nem az árára értendõ ez a kifejezés.
Hanem hogy pl. x energiabefektetéssel 2x mennyiségû kivehetõ energia keletkezik. Az második kivehetõ X energia mennyiség már "ingyen" van, egy eddig tudományosan el nem ismert energiamezõbõl.

BragBOL
10-21-2015, 01:49 PM
Az energiamezõs ingyenenergiás cuccoknak, az elfogadásán már túlvagyok, sõt ha lett volna pénzem rá akkor már én is kísérleteztem volna ilyesmivel,
én már azon vagyok hogy milyen hatással lehet a környezetre az energiakivonás!
Pl: emberi szervezetre gyakorolt káros hatás, extrém esetben téranomáliák vagy dimenziószakadás (Bermuda háromszög kicsiben)

mmilan21
10-21-2015, 02:00 PM
Az energiamezõs ingyenenergiás cuccoknak, az elfogadásán már túlvagyok, sõt ha lett volna pénzem rá akkor már én is kísérleteztem volna ilyesmivel,
én már azon vagyok hogy milyen hatással lehet a környezetre az energiakivonás!
Pl: emberi szervezetre gyakorolt káros hatás, extrém esetben téranomáliák vagy dimenziószakadás (Bermuda háromszög kicsiben)

Engem is ez foglakoztat egy jó ideje már.

Bagaméri
10-22-2015, 06:14 AM
Na, újrakezdem.
Ne haragudjatok, hogy nem olvastam végig a 42 oldalt perpetum mobilétõl a Bermuda háromszögig.
Inkább elmondom, hogy megrendeltem egy 3.5 kW-os rendszert 1,5 millió Ft-ért. Ez hiányzott még az energiaellátáshoz.
Beszéltetek itt a sziget üzemrõl. Sajnos nagyon drága. Inkább buherálok. Van egy 600 W-os inverterem. Akumlátorról mûködtetve ezzel csapom be a hálózatra táplálót. Természetesen megfelelõ leválasztással a hálózatról, hogy a kettõ még véletlenül se akadjon össze. Így az elemek által termelt energiát bármikor tudom használni. Arra kell vigyázni, hogy színuszos legyen. Mással nem mûködik. Természetesen motorok a sem. / Hûtõgépek. / Ha minden kötél szakad, beindítom a 2,5 kW-os agregátot az inverter helyett. Ennél többet nem tudok tenni. Ez már túl fog élni engem a 71 évemmel. Remélem az unokáimnak sem lesz szüksége erre a vészüzemmódra.

Bagaméri
10-22-2015, 06:20 AM
Bocsánat. Meg kell magyaráznom az újrakezdést.
Pont az írás alatt kapcsolt át a hálózat nappali üzemre. Ezért néha megszakad az áram és újra bútol a számítógép.
Az átkapcsolás autómatikus. Csak a nappali vételezést nem tudom, hogy mikor kapcsol. Az éjszakaival nincs gond, mert a nappali mindig rendelkezésre áll.
Így havonta legalább 3-4 ezer Ft-ot megspórolok, ezzel a kis kellemetlenséggel.

mmilan21
10-22-2015, 01:29 PM
Pont az írás alatt kapcsolt át a hálózat nappali üzemre. Ezért néha megszakad az áram és újra bútol a számítógép.

Itt a hiba. Annak a gépnek nem lesz hosszú élete. Ez már nem a '80-'90-es évek, a mikroelektronika de legelõször a merevlemezek/SSD-k megsínylik az ilyen váratlan leállásokat.
Legalább kapcsold ki az írási-olvasási gyorsítótárazást az adattárolóknál, mert elõbb utóbb fontos fájlok is megsérülnek.
Egy új merevlemezzel máris ugorhat kb. 4-5 havi villanyárspórolás.

Egy olcsóbb valódi szinuszos szünetmentessel kivédheted ezt is. Plusz ha meghibásodik az inverter, akkor tudod még használni a gépet.

Ma nálam volt egy váratlan 1 perces hálózati áramszünet - ismét csak örülhettem, hogy van szünetmentes tápegységem és nem szakadt félbe egy hosszabb adat másolási folyamat.
Nekem kvázi szinuszos Powercom szünetmentesem van, de a jó minõségû Seasonic tápegységem bírja ezt is stabil mûködést produkálva.

Ádám Csaba
05-21-2016, 12:18 AM
Hónapok óta áramfejlesztõ vásárlását tervezem olyan esetre, amikor napokra vagy még tovább is áram nélkül maradunk. (Szerintem napi egy óra használattal üzemeltethetõ egy fagyasztó.)
Ami viszont aggasztó, hogy az üzemanyagok idõvel "megromlanak" (valami adalék kicsapódik)
Emiatt tervezem gázüzemû aggregátor beszerzését. Vesz hozzá az ember 10-15 palackot és évekre biztosított a fagyasztás kérdése.
Van valakinek tapasztalata honda gázüzemû áramfejlesztõvel?

Doom
05-21-2016, 05:35 AM
Hónapok óta áramfejlesztõ vásárlását tervezem olyan esetre, amikor napokra vagy még tovább is áram nélkül maradunk. (Szerintem napi egy óra használattal üzemeltethetõ egy fagyasztó.)
Ami viszont aggasztó, hogy az üzemanyagok idõvel "megromlanak" (valami adalék kicsapódik)
Emiatt tervezem gázüzemû aggregátor beszerzését. Vesz hozzá az ember 10-15 palackot és évekre biztosított a fagyasztás kérdése.
Van valakinek tapasztalata honda gázüzemû áramfejlesztõvel?
Nézz utána a Heron termékeknek,azok gyártanak direkt benzin/gáz aggregátorokat.Az egyik csirkés ismerõsnek van.Iszonyat sokat eszik és drága is volt(450000,-) 4liter/óra benzinbõl ,2 kiló gáz /óra..egy nagy palack fél nap!
Ez a a megoldás tényleg csak "életmentésre" jó...átgondolandó,hogy a fagyasztóban tárolt termékek ára,megéri e a befektetést és az üzemeltetési költséget.Számolj!;)

Ádám Csaba
05-21-2016, 06:35 AM
A Haron-ról én is hasonlókat hallottam, ezért gondolkozok Honda márkában. Az ismerõsöd áramfejlesztõje biztosan nagy teljesítményû, én csak 2,2 kW teljesítményût néztem, alig használt állapotban 155-ért.
Most is tele van egy nagy és egy kis fagyasztónk. A benne lévõ húsok ára megközelíti a vételárat. Az áramfejlesztõt máshol is tudnám használni.
Szerintem megérné...

WestBam
05-21-2016, 08:26 AM
Ez a liebherr (http://www.liebherr.hu/HG/hu-HU/products_hu-hg.wfw/id-1763305-0_25118-2) fagyasztóláda 110 óra raktározási idõvel rendelkezik. Mellé egy kis honda aggragátor megoldja a problémáid. Mindkettõ nagy befektetés de hosszú távon az alacsony fogyasztás visszahozza az árát, általában 10-20 évre veszi az ember a fagyasztót. Én az ilyen házi áramfejlesztõkrõl amit olvastam abból az jött le, hogy csak honda motorosat szabad venni. Ha az autód benzines (a niva meg az) akkor ha van egy 20l-es kannában benga akkor azt havonta is cserélgetheted, betolod a kocsiba a 20l állottat és frisset teszel a helyére. Nálam sima mûanyag kannában sem lett baja 2-3 hónap után a benzinnek, ugyan olyan volt mint mikor beletettem. Az éves benyó az már érezhetõen megváltozott de hígítva az sem volt feltûnõ, mindig fél tankhoz öntöttem az állott üzemanyagot 5-10 l-t attól függõen hogy volt. Most pl. nincs tartalék :(

fater.lajos
05-21-2016, 03:40 PM
Írtok itt a benzin szavatossági idejérõl, lejáratáról.

Én azt tudom, hogy az Afrikakorps felderítõi öt-hat éves benzint használtak a sivatagi raktárakból. Sor-sör katonaként találkoztam tartálykocsis és telepített üa. raktárakkal. Itt se cserélgették fél évente az üzemanyagot.
Szóval szeretnék találkozni olyan írással, ami nem kereskedõk vagy nagyokos újságírók tollából származik és ezt a teóriát hitelesen alátámasztja. Mûszaki dolgokról azt tudom, hogy a darukötelet hétszeres túlbiztosítással csinálják, a konzerv lejárat után évekig még jó, a gyógyszerek meg ki tudja meddig õrzik meg a minõségüket.

mzperiksz
05-21-2016, 05:36 PM
Másfél évig állt a motorom. Benzinpumpa/injektor csere lett a vége mert valami kocsonyás trutyi csapódott ki és belekötött....
A régi ólmozott benzin sokáig eláll, de a mai adalékolt/etanolos nem.

Írtok itt a benzin szavatossági idejérõl, lejáratáról.

Én azt tudom, hogy az Afrikakorps felderítõi öt-hat éves benzint használtak a sivatagi raktárakból. Sor-sör katonaként találkoztam tartálykocsis és telepített üa. raktárakkal. Itt se cserélgették fél évente az üzemanyagot.
Szóval szeretnék találkozni olyan írással, ami nem kereskedõk vagy nagyokos újságírók tollából származik és ezt a teóriát hitelesen alátámasztja. Mûszaki dolgokról azt tudom, hogy a darukötelet hétszeres túlbiztosítással csinálják, a konzerv lejárat után évekig még jó, a gyógyszerek meg ki tudja meddig õrzik meg a minõségüket.

Laci
05-21-2016, 07:12 PM
Nálunk a benzines fûkasza nem bírta az 1 éves benzint .

Ádám Csaba
05-22-2016, 12:31 PM
Nem tartom kizártnak, hogy más minõséget képvisel a honvédségnél használt üzemanyag, mint amit a kúton vesz az ember. A fûnyíróban benne hagytam télre a benzint és tavasszal takarítani kellett a karburátort. Ezért tartok kicsit a benzines áramfejlesztõtõl. Nem találtam a neten hiteles állásfoflalást arról, hogy meddig felhasználhatóak az üzemanyagok.

Laci
05-22-2016, 01:32 PM
Téli leállításoknál én kiengedem a karburátorból a benzint teljesen , nyitvahagyom a leeresztõ csavart , elzárom a benzincsapot .
Megeshet , hogy ha nem zár rendesen a benzincsap , akkor a kicsi szivárgó majd elpárolgó benzinbõl lecsapódik az adalék , ami eltömíti a fúvókákat a karbiban .

bel
05-23-2016, 10:49 AM
Nem tartom kizártnak, hogy más minõséget képvisel a honvédségnél használt üzemanyag, mint amit a kúton vesz az ember.

Szerintem a datum a lenyeg. :-)

Amikor Fater.Lajos sorkatona volt, akkor minden kuton olmozott benzin volt.
Ami art az egeszsegnek, cserebe nem romlik meg.

Manapsag minden kuton olommentes benzin van.
Amibol a 95-os sokkal kevesbe art az egeszsegnek, mint az olmozott, cserebe megromlik.

Ui. persze hogy ne legyen ilyen egyszeru az elet, regen is gyartottak kulon uzemanyagot telre es nyarra, es jobban jart az ember, ha nem forditva hasznalta ezeket (a teli uzemanyag egy resze nyaron elforrt, a nyari uzemanyag telen besurusodve eltomithette a fuvokakat), de a nyari uzemanyag a kovetkezo nyaron gond nelkul hasznalhato volt, illetve a teli uzemanyag is pl. pinceben gond nelkul tarolhato volt nyaron. A gazolaj akar hazilag is "teliesitheto" volt, egy keves(!) benzin vagy petroleum feloldotta a besurusudesre hajlamos reszeket benne (viszont az igy kezelt olaj nyaron olyan hig volt, hogy nem kente megfeleloen az alkateszeket, ezert a hazilag teliesitettet sem volt szabad nyaron hasznalni).

Bel

fater.lajos
05-23-2016, 06:21 PM
Ezt most zaláltam a benzin tárolhatósága témában a sok hülye konteó mellett...
MOL üzemanyag szavatossági idõ? 2015. February 04.
http://spuri-adalek.hu/content/view/231/1/

És meg kell hogy mondjam, elgondolkoztam azon hogy mennyire hülyítik az embereket...

WestBam
05-23-2016, 09:23 PM
A téli-nyári üzemanyag a gázolajnál a mai napig mûködik, ezt a kutasoktól tudom de tapasztalom is. A nyári gázolajjal megmaradt autó télen nem nnagyon indul be, köhög csak. Megoldás: szobahõmérsékletre melegítése az autónak, majd a benne lévõ üzemanyagot legalább 1:1 arányban téli üzemanyaggal keverni kell, a baj meg is oldódik. Tuti a bengával is szórakoznak, szerintem annak az etanol tartalmát növelik melegben, az ésszre sem lehet venni, nekik meg gondolom olcsóbb mint a benzin.

Ádám Csaba
05-24-2016, 01:23 PM
Most akkor lehet, hogy csak a gázos áramfejlesztõt kellene választani? :rolleyes:

mzperiksz
05-24-2016, 06:49 PM
Én az aggregátorok mellé vettem két napelemet is:cool:

Most akkor lehet, hogy csak a gázos áramfejlesztõt kellene választani? :rolleyes:

TMIB
01-16-2017, 07:38 AM
Míg több mint 10 éve már arról volt szó, hogy feltaláltak mindenfélét az energiatárolásra, új elemeket, új akkumlátorokat, szén, grafit, meg egyéb fajtát, hajlíthatót, 1000x tölthetõt, ami azonnal feltölthetõ, egyetlen másodperc alatt, érintésre, addig a valóság az, hogy így 10 évvel késõbb még mindig marhára sehol se tart a technológia.

A fejlesztõk nem kapnak elég pénzt a kutatásokra, százmilliós, milliárdos projectekre van éves 5 milliós keret, az ígéretes dolgok mégse jönnek össze, illetve ha az egyiket vizsgálják, akkor a többi lehetõséget félre kell tenniük, a pénzhiány miatt.

https://www.technologyreview.com/s/602245/why-we-still-dont-have-better-batteries/

Nem tudom mit tökölnek ezen, mert ha valami marhára fontos lenne, akkor ez az. Egy jól tölthetõ, sok energiát felvevõ és fokozatosan leadó energiatároló (ami olcsó is). Amíg ez nincs meg, addig tényleg nem lehet bízni a napenergiában, szélenergiában. Ha lenne valami nagyon komoly energiatároló, akkor esetleg villámcsapással is lehetne áramot menteni. Új lehetõségek nyílnának az emberiség elõtt.

Ehelyett a szerencsétlenkedés megy. Igaz hogy a meglévõ elemek egy kicsit fejlõdnek, folyamatosan, de nem túl gyorsan. És mivel ez egy lassú folyamat, így marad a pocsékolás, talán nem is szándékosan, hanem csak azért mert a sok energia amink lehetne, az nincs elmentve, mert nincs mivel és hová elmenteni. :(

raktaros
01-16-2017, 03:47 PM
Nem tudom mennyire próbálkoznak, de pl. nem nagyon láttam lítium akkus napelemes rendszereket. Leginkább csak az ólom-savas, elvétve lúgos akkumulátorokat használnak.
Úgy néz ki ebben is a Musk lesz az úttörõ a Powerwall (https://www.tesla.com/en_EU/powerwall)-al.

Lendkerekes energiatárolással is kísérleteznek (vákuumban, mágnesesen lebegtetett lendkerék) régóta, de én még nem hallottam ilyen szigetüzemû rendszerrõl.
(Pedig tömegközlekedésben használják az egyszerûbb változatát)

raktaros
09-16-2017, 06:53 PM
"Irma" powerbank :)

8177

WestBam
09-16-2017, 09:39 PM
Ékes példája annak, mennyire meghatározó az USB 5V az életünkben.
Egy kis napelem, egy (két) jó powerbank és ezen már nem kell agyalni többet. Esetleg valami olcsó egyszerû feature phone (https://www.emag.hu/nokia-216-mobiltelefon-kartyafuggetlen-dual-sim-fekete-nokia-216-ds/pd/DDGJ52BBM/), ami egy töltéssel elmegy egy hetet gond nélkül és a vészeseti kommunikáció kb. le van tudva az átlagember számára. De ez nyilván nem ér meg kb. 30e Ft-ot senkinek. Ha most elmenne az áram én pl. nagyon sokáig kihúznám, de a többség kb. 5 nap után már nem rendelkezne fejhetõ áramforrással. Még egy igazán jó honda aggregátra fáj a fogam, ha az is meglenne akkor maradna a kánaán míg az üzemanyag el nem fogy :D

raktaros
09-17-2017, 10:22 AM
USB 5V-ot lassan elõbb találsz mint 230V konnektort :).
Jut eszembe, már kaphatók olyan konnektorok amin vannak usb töltõaljzatok is.

Én mindenesetre maradok a 12V-nál, abból könnyebb mindenfele átalakítgatni.

Aggregátor: készenlétben kell tartani, én elmulasztottam. Igaz nem vészeseti használatra vettem hanem építkezéshez, de már az utóbbi funkció maradt neki.
Másfél éve nem használtam, múltkori vihar után gondoltam ellenõrzöm, hátha lesz hosszabb áramszünet, tudjam etetni a fagyasztókat.
Benne maradt az üzemanyag, a színe, szaga sem volt normális. Lecseréltem, második rántásra indult, de alapjárat hullámzik, ki kell pucolnom valamikor a karburátort is.
Ha újra vennék áramfejlesztõt, olyant vennék ami gázzal is üzemeltethetõ. Kevesebb vele a macera, ha csak évente 1x-2x kell használni.
Sajnos ehhez nem találtam gázos átalakító szettet :(

fater.lajos
09-18-2017, 10:50 AM
raktáros!

Az Irma mûködik? A szivargyújtós usb stabil egyenáramból tud csinálni 5 voltot? Ha azt mondod igen, én is megcsinálom!

Szunyog
09-18-2017, 12:40 PM
Igen tud.

Unicornis
09-18-2017, 08:11 PM
Nekem egy kis 700wattos kétütemû motoros aggregátorom van. De még nem használtam, mert nem kellett.
A benzinbe az olajat csak akkor keverem bele, ha kell. Így tovább eláll a benzin. De nem örökké...
Tervezem hogy veszek egy ilyen dízelmotorosat:https://aggregator.arukereso.hu/kraftdele/kd122-p370366923/
Mert a gázolaj nem romlik meg, és a hatásfoka is jobb mint a benzinesé.
De hosszabb távon én inkább a napelemekre bízom magam!

raktaros
09-18-2017, 09:03 PM
Kínából olcsón tudsz ilyen szivargyújtós töltõt venni, fél dollártól indulnak. De itthon sem lehet túl drága.

raktaros
09-18-2017, 09:23 PM
Én is maradok a napelemeknél, csendes, nincs kopó alkatrész, kevés karbantartás, üresjáratban alig fogyaszt.
Akarok csinálni valami kicsi (ha sikerül fagázos) áramfejlesztõt is, amivel szükség esetén tudom tölteni az akkukat.

Készül a végleges áramforrás a hétvégi házhoz, már csak a hûtést kell megcsinálnom:
8186
Ez még ólom-savas akkuval, de már gyûjtöm az alkatrészeket egy igazi li-ion "Powerwall"-hoz.

Unicornis
09-19-2017, 06:16 AM
Hûtõventilátor lesz benne a dobozban?
Amúgy ügyes! Li-ion akku Powerwall mekkora lesz?

raktaros
09-19-2017, 09:11 AM
Hûtõventilátor lesz benne a dobozban?
Amúgy ügyes! Li-ion akku Powerwall mekkora lesz?

Igen, még vagdosni kell a dobozt.
Eredetileg nem akartam dobozba rakni, de mivel felügyelet nélkül is üzemelnie kell, nem mertem szabadon hagyni teljesen fa környezetben.
Mostani rendszer is áramtalanítva van ha nem vagyok kint.

Powerwall-ra még nincsenek pontos tervek, akkukapacitása folyamatosan lesz bõvítve.
Töltõ 40A, invertert még nem vettem hozzá, bár még azon is töröm a fejem hogy mekkorát vagy egyáltalán tegyek-e.
Ez hosszú projekt lesz, még nincs szükség rá, próbálom a legjobbat kihozni belõle.

mzperiksz
09-19-2017, 05:04 PM
Jó az sla akksi, egyszerûbb tölteni :thumbup
8189

mzperiksz
09-19-2017, 05:06 PM
Van egy hasonló dízel aggregátorom, még bejáratós.
Értelmes dologra cserélhetõ, vagy féláron eladó :thumbup

Nekem egy kis 700wattos kétütemû motoros aggregátorom van. De még nem használtam, mert nem kellett.
A benzinbe az olajat csak akkor keverem bele, ha kell. Így tovább eláll a benzin. De nem örökké...
Tervezem hogy veszek egy ilyen dízelmotorosat:https://aggregator.arukereso.hu/kraftdele/kd122-p370366923/
Mert a gázolaj nem romlik meg, és a hatásfoka is jobb mint a benzinesé.
De hosszabb távon én inkább a napelemekre bízom magam!

fater.lajos
09-21-2017, 05:45 PM
Ezt most olvastam. Érdekes, megvalósult, mûködik. Lesz tapasztalat.
http://www.szabadpecs.hu/metal/item/1132-az-orszagbol-szamos-helyrol-kapjak-a-pecsiek-a-telefonokat-a-tizemeletes-tetejere-telepitett-szelturbina-miatt

https://www.youtube.com/watch?time_continue=25&v=-EV5cDTUGzE

https://www.youtube.com/watch?v=dssAOYHWl3k

Rozsomák
09-22-2017, 05:34 PM
Ezt most olvastam. Érdekes, megvalósult, mûködik. Lesz tapasztalat.
http://www.szabadpecs.hu/metal/item/1132-az-orszagbol-szamos-helyrol-kapjak-a-pecsiek-a-telefonokat-a-tizemeletes-tetejere-telepitett-szelturbina-miatt

https://www.youtube.com/watch?time_continue=25&v=-EV5cDTUGzE

https://www.youtube.com/watch?v=dssAOYHWl3k

Nem múködik, rossz az inverter. de lehet csak kacsa.

WestBam
09-29-2017, 07:48 AM
A héten a Tomo DIY powerbankról (https://elemlampablog.hu/tomo-m2-powerbank-es-akkutolto-bemutato/) írtam. Szerintem sem rossz darab, több teszttel egyetértve ajánlott vételnek tartom. Laptop akku bontók elõnyben :D

Rozsomák
09-30-2017, 08:15 AM
Egy robogót milyen hatékonysággal lehet használni generátor gyanánt?

mzperiksz
09-30-2017, 10:32 AM
Egy robogót milyen hatékonysággal lehet használni generátor gyanánt?
<~20%

Al Bundy
09-30-2017, 05:39 PM
Sziasztok.
Egy technikai jellegu kerdesem lenne ahhoz aki ert hozza. Van egy 3000 wattos aggregatorom, jol mukodik, minden gepet hajt, kiveve a kompresszort. Teljesitmenyre elegendo, feszultseg eleg stabil, megsem tudja elinditani, ket kompresszor is van mindkettovel ugyan azt csinalja, levagja a biztositekot. Azt mondtak itt az okosok, hogy a frekvencia nem lehet megfelelo, itt 60 Hz a nevleges frekvencia, az aggregator kijelzije szerint 62-64 kozott van amit csinal. Lehet ez a problema?
Ja es halozatrol meg uzemel rendesen a kompressor

mzperiksz
09-30-2017, 06:14 PM
A motorok(fõleg terhelve) indulásnál a névleges áram többszörösét is felveszik.
Próbáld ki soft starterrel.

Sziasztok.
Egy technikai jellegu kerdesem lenne ahhoz aki ert hozza. Van egy 3000 wattos aggregatorom, jol mukodik, minden gepet hajt, kiveve a kompresszort. Teljesitmenyre elegendo, feszultseg eleg stabil, megsem tudja elinditani, ket kompresszor is van mindkettovel ugyan azt csinalja, levagja a biztositekot. Azt mondtak itt az okosok, hogy a frekvencia nem lehet megfelelo, itt 60 Hz a nevleges frekvencia, az aggregator kijelzije szerint 62-64 kozott van amit csinal. Lehet ez a problema?
Ja es halozatrol meg uzemel rendesen a kompressor

Rozsomák
09-30-2017, 07:10 PM
<~20%

ezt egy generátorhoz képest érted? Teljesítmény/liter/h?

Unicornis
09-30-2017, 08:44 PM
Nem csak azért nem indítja, hanem mert a kompresszor motor tisztán induktív terhelést ad a generátornak. Azt a generátor nagyon nem szereti, fõleg ha csak egy fázisú a motor.
Próbáld ki. kössél rá még egy kisebb tisztán ohmikus fogyasztót is (pl. fõzõlap) és úgy indítsad!
Régen amikor építkeztünk a telken, és nem volt még 220. Akkor generátorról hajtottuk a betonkeverõt. A 2.2 Kw-os generátort simán leégette az 550 wattos betonkeverõ motorja!
A generátor áttekercselésekor elmagyarázták, ezt az induktív terhelés dolgot, és utána mi is mellé kötöttünk egy 600wattos sparheltet, és azután nem volt többet ezzel probléma.

Al Bundy
09-30-2017, 08:48 PM
es azt hogy, csak siman bedugom a masik aljzatba? igen egyfazisu a generator. van egy 500 wattos halogen munkalampam az is jo lenne?

Unicornis
09-30-2017, 09:07 PM
Igen, dugd be a másik aljzatba. A halogén (izzószálas) lámpa jó lehet. Az ideális az lenne, ha ugyan akkora ohmikus terhelés lenne mint az induktív. De ez általában nem megoldható.

Al Bundy
09-30-2017, 10:52 PM
Igen, dugd be a másik aljzatba. A halogén (izzószálas) lámpa jó lehet. Az ideális az lenne, ha ugyan akkora ohmikus terhelés lenne mint az induktív. De ez általában nem megoldható.

Koszi a segitseget, megprobalom ugy.

raktaros
10-01-2017, 07:37 AM
Én két különbözõ betonkeverõt is használtam áramfejlesztõrõl (3Kw), a keverõ indításakor rárántott a házra, de nem volt gond.

mzperiksz
10-01-2017, 05:35 PM
Nem , ha jól emlékszem a kétütemû motor hatásfoka 2x% körül van.

ezt egy generátorhoz képest érted? Teljesítmény/liter/h?

WestBam
10-23-2017, 09:08 AM
A héten egy rövid cikket írtam (https://elemlampablog.hu/ikea-ladda-aa-es-aaa-akkumulator-bemutato/) az IKEA LADDA akkukról. Érdemes szemrevételezni, mert igencsak tanulságos. :thumbup

Alpha
12-16-2017, 06:47 PM
Benzin vagy gázüzemû áramfejlesztõt fogok tavasszal vásárolni. Nézem a kínálatot és látom, hogy márkák között hatalmas árkülönbség van. Milyet érdemes és milyet nem szabad megvenni? Kérem csak olyan írjon akinek valós tapasztalata van, gyártói ajánlásokat sokat találok én is a neten.
Egy kisebb építkezésen hajtaná a betonkeverõmet, majd tartalék áramforrásnak maradna.
Elõre is köszi a segítséget.

raktaros
12-16-2017, 10:51 PM
Nem ajánlat, csak talán segít valamit.
Nekem is ilyen célra kellett. Mivel eleve sziget üzemet terveztem, a hálózatra kötés árából inkább áramfejlesztõt vettem.
Gagyit nem akartam mert hosszú távra tervezek vele. HERON EGM30 lett, de már mást választanák. (120e volt most úgy látom 160e körül van)
Nincs gond vele, tökéletesen teszi a dolgát, csak ami hiányzik nekem:
- gázüzem: nem használtam egy évig, elfelejtettem leengedni a benzint belõle, takaríthattam a karburátort, barna ragacs rakódott ki a benzinbõl. (Még mindig nem tökéletes, terhelés nélkül kicsit hullámzik az alapjárat, még jobban ki kell takarítanom) De ez szerintem minden benzinesre igaz. Ritka használatnál körülményes mindig leengedni belõle a benzint és a gáz tovább tárolható.
- önindító: végleges helye pincében vagy külön épületben lesz, egyszerûbb lenne távolról indítani, ráadásul nõk is könnyebben használnák.
A 3 fázis nekem nem hiányzik, nincs rá szükségem.

WestBam
04-30-2018, 06:15 AM
Többeteket is érintheti legutóbbi cikkem, ami lítium-ion akkuk gyakorlati tesztjérõl (https://elemlampablog.hu/nagy-litium-ion-akkumulator-teszt/) szól.

raktaros
04-30-2018, 04:41 PM
:)

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/31687405_10215013270340427_8099485967162802176_n.j pg?_nc_cat=0&oh=79c6d39df91aae6c7ec8bfd564d8f2f2&oe=5B5AD30C

Unicornis
04-30-2018, 11:05 PM
Szia WestBam!
Aktuális, de egy kicsit megkésett volt a cikked számomra, mert éppen tegnap rendeltem a Vaterán Sanyo 18650GA akkukat 1200ft./db áron.
Csak remélni hogy nem átfóliázott gagyi akkukat sóznak rám....
Mert 1200 ért nagyon jó az ár. Az eladó vagy tud egy nagyon tuti beszerzési forrást, vagy át leszek b@s........
De most már mindegy.....
http://www.vatera.hu/sanyo-18650-3-6v-3500mah-ncr18650ga-li-ion-ipari-cella-akku-akkumulator-2619686777.html?utm_source=rtbhouse&utm_medium=cpc&utm_campaign=allcategory_allvisitor_web_retargetin g

raktaros
05-01-2018, 07:50 AM
3500mAh túl jónak tûnik :(.
FB-on az elektromos kerékpár építése házilag (https://www.facebook.com/profile.php?id=735037289962577) csoportban is szoktak eladó cellák lenni olyantól aki nagy tételben veszi, mert építéssel foglalkozik.

WestBam
05-01-2018, 09:50 PM
@ Unicornis:
Nem leszel átverve a nyíregyi csóka bontott akkukat árul, ez az új akku téma nekem is új, tudomásom szerint elektromos bicaj pakkokat bont szét és ad el. Ennél többet én sem tudok a háttérrõl, én is vettem már tõle akkut, igaz bontottként hirdette, forrfül nyomok voltak (vannak) rajta.
Elsõ körben azt mondom, hogy rendben lesz az az akku, második körben megemlítem, hogy amiket vettem azok közül némelyik hiába jó töltõben mérve, meglepõen gyorsan merül az LR30-ban használva.

@ Raktaros:
Valós a 3500mAh kapacitása az akkunak. 18650-ben a legmagasabb amivel találkoztam eddig az 3600mAh volt, egy 4-es pakk 30Q árából lehet is olyan akkut venni a mai napig.

Unicornis
11-18-2018, 10:14 PM
Itt egy jó videó mûködõ fagáz generátoról! Szépen megy vele az áramfejlesztõ.
Ügyes az Orosz gyerek!
https://www.youtube.com/watch?v=gy0Swkb45cw
Ilyenkor szoktam mondani, hogy "egyik szemmel fényképezek, másik szemmel méretezek..."

TMIB
10-28-2019, 05:31 AM
Nem vagyok hozzáértõ, de az én tapasztalatom az, hogy a gázolaj mintha kicsit jobban bírná a tárolást.
Épp tegnap ürítettem le az áramfejlesztõt, mert a télen nem lesz használva (elvileg).
A leengedett benzint jó lenne valahol elhasználni, de a benzines kerti gépeket sem kell már használnom, a kocsi meg dízel...
Nagyobb mennyiséget nem is merek tárolni, mert nem tudom forgatni, frissíteni.
Agyalok is az áramfejlesztõ gázosra alakításáról, csak a gázos szettek drágák :(.

Jó lenne most nekem is betárolni, mert kicsit lejjebb ment az üzemagyagár, de nem merek.
Valahol már beszélgettünk a fórumon errõl.
Szerintem az sem mindegy hogy mibe akarod felhasználni, az újabb motorok kényesebbek.

5 évvel ezelőtti hozzászólás, de érdekesség, hogy a mopedünk örömmel elfutkározik a 2 és fél éves! gázolajjal amit annak idején beletöltöttem. Pöccre indul vele, szépen fut, simán 40-et a buckás földúton, szerintem az aszfalton vinné az 50-et is, tehát megy annyit mint új üzemanyaggal. Amit még olvastam az az, hogy ha a régi gázolajhoz hozzáönt az ember újabbat, akkor azzal lehet "emelni az oktánszámot".

haven
10-28-2019, 07:17 AM
jól olvasom, kismotor és diesel olaj?

TMIB
10-28-2019, 08:27 AM
Ja nem. A GAS az nem gázolaj, hanem benzin. Hogy miért hívják a benzint GÁZ-nak, azt nem tudom, de elég zavaró. :)

De a lényeg az, hogy 2 és fél éves üzemanyaggal is megy rendesen.

haven
10-28-2019, 08:28 AM
pedig fogadtam volna, hogy nem indul el....

TMIB
10-28-2019, 08:34 AM
Én se hittem benne, főleg hogy mindenhol azt írták hogy ha több mint 6 hónapos akkor az már nem fog elindulni, hogy ha 1 telet áll úgy a motor hogy a benzin benne van már akkor se igazán indulhat el, mert túl régi az üzemanyag, meg eltömődik a cső, meg nyálkás lesz, meg vizes lesz, meg szétbomlik az egész, stb.

De valahogy csak nem lett gond vele.

WestBam
10-28-2019, 09:39 AM
gas = gasoline = benzin
Havennel együtt én is arra tettem volna, hogy az aztán be nem indul. Ezek szerint nem csak a kerítés van kolbászból, de a benzin is jobb odaát :haha:

TMIB
10-28-2019, 10:11 AM
Őszintén szólva nekem a benzin-dízel-gázolaj-gas-oktán dolog kínai. A vásárlás is fura, mert tankol az ember, aztán belenyomja a hitelkártyát a benzinkútba, ami levesz 1 dollárt. És majd csak napokkal utána szedi le azt az összeget róla amennyiért megtörtént a tankolás. Mikor először tankoltam akkor teljesen össze voltam zavarodva miatta. :confused:

TMIB
11-02-2019, 01:55 AM
Végre egy kis haladás:

"Tíz perc alatt feltölthető lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki elektromos gépkocsik számára a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói, akik a Joule című tudományos folyóiratban mutatták be fejlesztésük eredményét. „Bemutattuk, hogy lehetséges tíz perc alatt egy elektromos gépkocsi feltöltése, amellyel 360–480 kilométert is megtehetünk”– idézte az egyetem közleménye Wang Chao-Yang vegyészprofesszort, az egyetem elektromechanikai központjának igazgatóját. „Ezt 2500 töltési cikluson át fenn tudjuk tartani, ami egyenlő mintegy 800 millió kilométer megtételével” – tette hozzá."

https://hirado.hu/tudomany-high-tech/cikk/2019/10/31/par-perc-alatt-feltoltheto-litiumion-akkumulatort-fejlesztettek

haven
11-02-2019, 11:07 AM
ez komoly!!! ha ez tényleg igaz, és napi felhasználásra alkalmas technológiát fejlesztenek ki belõle, akkor nagy átrendezõdésre lehet számítani több szegmensben is. Érdemes elgondolkozni ezek mentén.

WestBam
11-02-2019, 11:48 AM
Ezért is vagyok szkeptikus ezen hír valóságtartalmával kapcsolatban. Elméletben már léteznek nagyon jó akkuk, de én még mindig nem láttam belõlük semmit, pedig figyelek, mint a nyúl.

TMIB
11-02-2019, 09:18 PM
Ez az, én is emiatt panaszkodtam pár hónapja. 1000 féle akku van, de semelyik se nagy áttörés. Pedig tizenakárhány éve bejelentették hogy feltalálták az 1 másodperc alatt feltölthető nagy teljesítményű akkumulátort. Na de akkor hol van? Pedig nem álhíroldalon olvastam hanem tán a TV-ben láttam amin volt egy kis bemutató is hogy hogy működik. Aztán sehol semmi. De azért remélem hogy ezúttal tényleg egy gyorsan elterjedő, valódi fejlesztésről lesz szó.

st.jimmy
11-03-2019, 06:15 PM
Amit én ebbõl kiolvastam az az, hogy nem maga az aksi a lényeg, hanem a hõmérséklet optimalizálása a töltéshez, ott találtak valami lehetõséget, amit eddig nem. Aztán lehet elcsúszott a dolog a magyar fordításon

Ged
11-04-2019, 07:02 AM
Ilyenek vagyunk, mi emberek: szeretünk a csodákban hinni. Csodavárás közben elfelejtettük a fenntarthatóságot :(

coco
11-04-2019, 08:26 AM
A teljes tudományos írás is némi utánakereséssel megtalálható és letölthetõ (https://www.cell.com/joule/pdf/S2542-4351(19)30481-7.pdf). Az a gáz, hogy a magyar cikkben még normálisan linkelni sem tudták a forrást. Újságírás, 2019 :huuu:

bel
11-04-2019, 02:16 PM
Bemutattuk, hogy lehetséges tíz perc alatt egy elektromos gépkocsi feltöltése, amellyel 360–480 kilométert is megtehetünk

Szia,

Az a problema, hogy mar a mai elektromos autoaksikkal is az a gond, hogy az _elektromos muvek rendszere_ alapvetoen keptelen utcankent 1-2 autonal tobbel egyutmukodni.
Marpedig ez azt jelenti, hogy mar mostani aksikkal is iszonyu sok penzt kellene elkolteni infrastruktura fejlesztesre, hogy tudjanak terjedni ezek az autok.

Egy kis magyarazat: tegyuk fel, hogy van egy 27 loeros auto (ez nagyon nem sok, kb. trabant szintje), ami kepes 4 oran at menni ezzel a 27 loerovel, ami kb 20 kW.
Tehat ha fel akarjuk tolteni 4 ora alatt, akkor kell 20 kW, ami 230 V eseten 86 A, 400 V eseten 50 A. Manapsag 16 A "jar" egy lakasnak, felarert lehet kerni tobbet.

Ugy lehet kerni tobbet, hogy az Elmu megtervezte, hogy pl. van 20 lakas egymas mellett, mindegyiknek jusson 25 A, akkor a legkozelebbi trafot meretezte 20x25=500 A-ra.
Ha most az emberek egy resze 16-t, egy resze 25-t hasznal, es pl. 400 A van tenylegesen hasznalatban, akkor siman lecserelik barkinek a 16 A-t 100 A-re, mert azzal meg nem lesz tulterhelve a rendszer.
De amikor a 20 ember kozul a masodik bemegy kerni a 100 A-t, akkor 3 eset lehet:
-1. kicserelik a trafot, es a benne vegzodo vezeteket is, ez sok penz, es ha a szomszed utca is megtette ugyanezt, akkor mar azt a trafot is ki kell cserelni, ami ezeket ellatja arammal, az meg mar brutalisan sok penz.
-2. megszivta, es nem tudja tolteni az autojat, csak egy nap alatt
-3. megkapja az uj biztositekot, aztan leeg az utcan a trafo, es senkinem sem lesz arama. :-(

Ha megcsinaljak (marmint ugy, hogy boltban kaphato lesz) ez a 10 perc alatt feltoltheto aksi, akkor 230 volt eseten 2064 A kell, amit nyilvanvaloan nem lehet bekotni. De meg a legoptimalisabb esetben (3 fazis, fazisonkent 400 V) is kell 3x400 A. Egy ipartelepen meg akadhat ennyi, de lakouvezetben mar egyetlen autot sem lehet majd tolteni.

ui. esetleg az mukodhet, hogy 2 ilyet aksit vesznek az emberek, az egyiket szep lassan feltoltik otthon a garazsukban nap kozben, aztan amikor hazaernek, akkor errol attoltik a masikra (ami az autoban van) 10 perc alatt. De ez eleg eroltetettnek tunik szamomra.

Bel

st.jimmy
11-04-2019, 06:55 PM
Bel, amit fel lehet tölteni 10 perc alatt, azt fel lehet tölteni lassan is. Az éjszakai töltés eddig is jó volt, ez után is jó lesz simán falról az átlagember napi 100-150 másnapi mindennapi kilóméteréhez. A kérdés mostanában a hosszabb út, vagy a napi nagyon sok kilóméter, vagy az otthon/munkahelyen tölteni nem tudók problémájának megoldása. Vagy másképp nézve a sima benzin/gázolaj tankoláshoz hasonló idõ alatt történõ feltöltés. Ugyanis ez nem csak megszokott, hanem praktikus is.

Szóval a fentebbi szerintem úgy nem problémás, ahogy írtad. Az más kérdés, hogyha csak annyian, akiknek ma benzines autójuk van holnaptól valamilyen intelligens töltõvel este hattól reggel hétig kimaxolnák a kis 230V 16 amperüket, akkor összeszakadna-e a villamoshálózat. Gondolom igen, de talán van benne annyi tartalék, hogy nem.

Az megint más kérdés, hogy mibe kerülne országos szinten minden legalább 3 kútfejjel rendelkezõ benzinkutat csak 1 ilyen 400V 3*400A-es töltõfejjel is ellátni. Szerintem nem a kis utcai trafóknál lenne a gond, hanem feljebb, mert magasabb szintrõl lehet érdemes leágaztatni ezeket a vonalakat.

st.jimmy
11-04-2019, 06:56 PM
Megint másik kérdés, hogy érdemes-e keverni a benzin és az áramtöltõ helyeket, már csak biztonsági szempontokból is. BME vegyészkaron a biztonságtechnikán tanították, hogy mi az alapja a különbözõ gyúlékony anyagok veszélyességi osztályba sorolásának (fõleg mennyire illékony, és milyen energia kell a levegõvel alkotott keverék begyújtásához, ha jól rémlik, nyilván ezek a tulajdonságok pontosan kimérve), a tanár azt mondta, hogyha a kritériumokat betartanák, akkor a benzint eggyel veszélyesebb osztályba kellene sorolni, akkor viszont bõven nem mûködhetnének a benzinkutak, eszméletlen komplikált és drága lenne technikailag kivitelezni, hogy annak a besorolásnak megfelelõen mûködhessen a dolog. Szóval nyert az anyagi érdek a biztonsággal (és megfelelõ túlbiztosítással) szemben, ha igaz amit a tanár mondott.

TMIB
01-06-2020, 08:47 PM
Végre valami előrelépés. Az 5x-özés az már komoly haladás! :tapsol:

Elkészült az akkumulátor, amellyel 5 napig bírja a mobil - elektromos autókban is használható lehet ez a típus

"Egy ausztrál egyetem, a Monash oldhatja meg a mobiltelefonok egyik legzavaróbb problémáját, méghozzá azt, hogy ne merüljenek le 1-2 napos használat után. Az intézmény kutatócsapata olyan megoldással állt elő ugyanis, amely forradalmian új energiatárolásról árulkodik.

Az Engadgeten is olvasható beszámoló szerint a melbourne-i intézmény lítium-kén típusú akkumulátort fejlesztett, vagyis olyan telepet, melyben kén található a lítium mellett. Ennek hála az akkumulátor elektromosságtároló kapacitását a tudósok ötször akkorára tudták növelni a mai lítium-ionos egységekéhez képest. Lítium-kénes akkumulátorok eddig is léteztek, ám a fejlesztések nem jutottak komolyabb szintre, így a Monash Egyetem tudósainak találmánya lehet az első, amely idővel akár tömeggyártásba is kerülhet. Ez azért is lenne fontos, mert az újfajta aksi az eddig elért eredmények szerint öt napig képes működtetni egy mobilt. A New Scientist azt írja, a prototípust 200-szor töltötték újra a szakemberek, és még azután is megtartotta kapacitása 99 százalékát.

A tudósok régóta kísérleteznek a lítium-kén teleppel, de eddig állandó gond volt, hogy túl gyorsan bomlott le a kénelektród. Ez azért jelentett főleg gondot, mert így a kapacitásbéli előnyök is eltűntek, de egy változtatással sikerült úrrá lenniük a problémán: nagyobb helyet alakítottak ki a telepen belüli elektródnak, csökkentették a szerkezeti feszültséget, illetve kevesebb polimert használtak az elektród részecskék rögzítéséhez. A lítium-kén akkumulátorok a tudósok szerint nem csak mobilokban működhetnek, nagyobb változataik elektromos autókban is elhelyezhetők. A legjobb, hogy mivel a kén gyakoribb, mint a ritkaföldfémek többsége, az újfajta telepek előállítása kisebb költségbe kerül. Most minden azon múlik, hogy a jövőbeni tesztek elég sikeresek lesznek-e ahhoz, hogy az új akkumulátorok tömeggyártásba kerüljenek." (hvg)

raktaros
01-19-2020, 06:13 PM
Érdekes cucc:

https://www.youtube.com/watch?v=1KyL1-0A0Gw

Ilyen kis zsilipek biztosan nem csak az én közelemben vannak:
https://mapio.net/images-p/24118604.jpg

Viszont a napelem egyszerûbb és nem kell cipelni tölteni az akkut sehova :).

TMIB
02-17-2021, 04:37 AM
A múltkor kérdezte valaki hogy miért nincs tele a sivatag napelemekkel. Itt az egyik magyarázat.

Nem jó ötlet túl sok napelemet rakni a sivatagokba

https://g7.hu/vilag/20210213/nem-jo-otlet-tul-sok-napelemet-rakni-a-sivatagokba/

Ged
02-17-2021, 09:33 AM
Szerintem az összes energia ötlettel ez a baj: kis léptékben jó, ígéretes, egy csomó mindenre megoldást kínál, de ha a volument feltoljuk annyira, hogy elég legyen a mostani energiaigénynek, akkor kiderül, hogy nem lesz jobb, új globális problémát okozhatunk. Mindig oda lyukadunk ki, hogy túl sokan vagyunk, túl sok energiát használunk.
Az elektromos autókkal is ez a baj: amíg minden ötezredik autó elektromos, addig modern, zöld, támogatott!!!, menõ. Amikor már elég sok lesz, akkor megy fel az áram ára, kiderül, hogy globálisan rosszabb a helyzet, mert az elektromos autókat napelemrõl nem lehet elég gyorsan tölteni, fossziliseket kell égetni, de amíg az így nyert energia eljut az akkumulátorba, több energia vész el, mintha helyben (belsõégésû motorban) égetnénk el.

TMIB
08-02-2021, 06:49 AM
Azon gondolkodtam, hogy ha a Napban atomfúzió van és radioaktivitással adja le a hõt és energiát, akkor valójában a napenergia az nem atomenergia? :confused:

Épp csak az atomreaktorokban azt elõállítják, míg a napkollektorok csak befogják.

https://media1.tenor.com/images/2acd46917cbfeca0d71d1fd0899f992f/tenor.gif

Ged
08-02-2021, 08:32 AM
Az "atomenergia" alatt jellemzõen a maghasadásos elven mûködõ atomerõmûvek által termelt energiát érjük. Ennél a folyamatnál egy nehéz atomot (pl. U235) egy neutron "szakít" ketté. A felszabaduló plusz neutronok további atommagokat hasítanak szét, ez a láncreakció, amit kordában kell tartani egy erõmûben. A folyamatnak a hõtermelés mellett jelentõs káros "mellékterméke van: alfa, béta, gamma sugárzás.
A Napban folyó fúzió során könnyû atomok (a hidrogén izotópjai: deutérium, trícium) egyesülnek héliummá, és közben hõ és neutronok felszabadulnak. Ez is gamma sugárzást jelent, de jóval kisebb mértékû. A folyamathoz nagy hõmérséklet, nyomás szükséges, ezt fent kell tartani. Ha nem sikerül fenntartani a körülményeket, a folyamat leáll, nem tud elszabadulni. A reaktorban egyszerre csak néhány gramm üzemanyag kell, ezért nem okozhat katasztrófát. Elvileg.
A fúziót eddig csak hidrogén bombákban alkalmazták "sikeresen", békés felhasználást még csak kutatják (már vagy 60 éve). Erre épül az ITER Franciaországban.
"Az elsõ kereskedelmi célú fúziós reaktor, a hasonló nemzetközi összefogás keretében tervezett, 1500 MW-os DEMO erõmû üzembe állítását 2050-re tervezik." Ezzel - szerintem - elkésett az emberiség. :(

bel
08-02-2021, 10:05 AM
Szia,

Tekintettel arra, hogy lehetseges plutonium alapu eromuvet epiteni, es az atomeromuvek eloallitanak uranbol plutoniumot, szerintem nyugodtan lehet ezeket megujulo eroforrasnak tekinteni.

Bel

Ged
08-02-2021, 03:49 PM
Az a baj a mostani nukleáris erõmûvekkel, hogy normál mûködés mellett nincs kibocsájtás, és bár kicsi a meghibásodás esélye, de ha gebasz van, akkor nagyon nagy gebasz tud lenni. (lásd Csernobil, Fukushima). Arról nem beszélve, hogy az erõmûvek élettartama kevesebb mint egy emberöltõ. Az erõmûbõl kikerülõ kisebb-nagyobb sugárzó anyagok (használt védõruhák, alkatrészek, kiégett fûtõelemek) akár évezredekig veszélyesek. Ezeket elássák, vagy eldugják egy régi bányába, de szerintem ez nem oké. Csernobil sincs megoldva, csak el van odázva 100 évre. Vajon száz év múlva lesz rá valakinek erõforrása, hogy még nagyobb szarkofágot építsen? Fukusima sincs elintézve. Éppen idén döntöttek úgy, hogy a hûtésre használt vizet az óceánba engedik. Mi lesz, ha jön az összeomlás. Lesz személyzet az atomerõmûvekben, hogy fenntartsák, vagy legalább "biztosságosan" leállítsák õket? Ha nem, akkor egymás után fognak leolvadni. Pofátlanság a következõ több száz generáció nyakába varrni ezt a gondot. Fõleg, hogy a következõ idõszakban sok egyéb gondjuk lesz "hála" az elõdöknek (klímaváltozás, túlnépesedés, energiaválság, stb.)

Ged
08-02-2021, 03:50 PM
Szia,

Tekintettel arra, hogy lehetseges plutonium alapu eromuvet epiteni, es az atomeromuvek eloallitanak uranbol plutoniumot, szerintem nyugodtan lehet ezeket megujulo eroforrasnak tekinteni.

Bel

Szerintem ezt nem támogatnák az atomhatalmak, mivel a plutóniumból már könnyen lehet atombombát csinálni.

TMIB
09-04-2021, 09:02 PM
Technikai áttörés: heti egy töltés elég lehet a mobiljának

"A jelenlegi lítiumion-telep kapacitásának hatszorosát érték el."

https://index.hu/techtud/2021/08/31/akkumulator-kemia-klor-litium-natrium-hatszoros-kapacitas-attores/

Ez fantasztikus, de minden évben leírnak hasonlókat, aztán meg sehol semmi. :hogymi:

varég
09-05-2021, 12:03 PM
Technikai áttörés: heti egy töltés elég lehet a mobiljának

"A jelenlegi lítiumion-telep kapacitásának hatszorosát érték el."

https://index.hu/techtud/2021/08/31/akkumulator-kemia-klor-litium-natrium-hatszoros-kapacitas-attores/

Ez fantasztikus, de minden évben leírnak hasonlókat, aztán meg sehol semmi. :hogymi:

Ezek laborban mûködõ cuccok, szerintem még instabilak, és emiatt nem merik kiadni napi használatra.
Vagy már kint vannak, de a hadsereg használja õket.

P. Dude
09-05-2021, 12:07 PM
Ezek laborban mûködõ cuccok, szerintem még instabilak, és emiatt nem merik kiadni napi használatra.

Ez a covid elleni vakcináknál sem volt akadály. :hogymi:

varég
09-05-2021, 12:40 PM
Ez a covid elleni vakcináknál sem volt akadály. :hogymi:

A kovinekció mellékhatását bármire lehet fogni, az orvosokon kívül senki nem tudja vizsgálni.
De ha egy akku felrobban, elég, az egyértelmû hibaforrás.

Ged
09-06-2021, 04:33 AM

Arról nem is beszélve, hogy ezek a fejlesztések jellemzõen drágák ahhoz, hogy megváltsák a világot. Tömegtermelésnél - ami le szoríthatná az árat - rögtön ott a nyersanyaghiány, illetve annak drágulása.

TMIB
09-14-2021, 10:01 PM
A fejlett nyugat... Sorra bezárják az atomerõmûveket és szénerõmûveket nyitnak.

"A szél helyett a szén volt Németország legfontosabb energiaforrása az év elsõ felében, miközben heves viták dúltak az éghajlatváltozás elleni küzdelemrõl a szeptemberi parlamenti választásokra készülõdve." (MTI)

P. Dude
11-07-2021, 10:46 AM
Ez még mindig az osztrák ajánlás a télre. Pont meg tudom venni a 111 ezer forint minimálbérbõl. Ja, nem.

"Az áramkimaradások esetére az alábbiakat ajánlják beszerezni:

autórádió,

zseblámpák,

gyertyák, gyufák, gyújtók,

szén-monoxid-riasztók és tûzoltó készülékek,

víz (két liter egy fõnek egy napra), tea, kávé,

tartós élelmiszer (tészta, rizs, konzerv),

elsõsegélykészlet, szükséges gyógyszerek,

szemeteszsák, ragasztószalag,

gáztûzhely,

kültéri tûzhely, grill,

készpénz,

hálózsák, takaró, meleg ruha."

raktaros
05-12-2022, 03:19 PM
Azért egy biztonsági szelepet tettem volna rá (meg esetleg egy nyomáspróba sem ártana).

https://www.youtube.com/watch?v=k4ZKShnsdb4

P. Dude
08-11-2022, 10:58 AM
Ékes példája annak, mennyire meghatározó az USB 5V az életünkben.
Egy kis napelem, egy (két) jó powerbank és ezen már nem kell agyalni többet. Esetleg valami olcsó egyszerû feature phone (https://www.emag.hu/nokia-216-mobiltelefon-kartyafuggetlen-dual-sim-fekete-nokia-216-ds/pd/DDGJ52BBM/), ami egy töltéssel elmegy egy hetet gond nélkül és a vészeseti kommunikáció kb. le van tudva az átlagember számára. De ez nyilván nem ér meg kb. 30e Ft-ot senkinek. Ha most elmenne az áram én pl. nagyon sokáig kihúznám, de a többség kb. 5 nap után már nem rendelkezne fejhetõ áramforrással. Még egy igazán jó honda aggregátra fáj a fogam, ha az is meglenne akkor maradna a kánaán míg az üzemanyag el nem fogy :D

Na ilyesmikre is gondoltam amikor a lámpás topicban a tanácsodat kértem. Írod hogy nagyon sokáig kihúznád ha elmenne az áram. Ezt hogyan oldottad meg a társasházi lakásban? Ha lesz időd le tudnád írni úgy, hogy egy műszaki analfabéta is megértse? :)

A lámpásokról és a fűtésről már beszéltünk, de ugye még sok dologhoz kell áram.

WestBam
08-11-2022, 08:32 PM
A megoldás egyszerű, nagyon sok akkum van itthon :D
Viccet félretéve: tényleg sok AA, 18650 és 21700 akkum van itthon, plusz van napelemmel működő töltőm és napelemem is van hozzá. Mellette eddig egy darab 20e mAh kapacitású powerbank, amit mindenképp bővítenem kell tovább.
A jó hír az, hogy a napelem működik, szépen teszi a dolgát a nyugati fekvésű ablakon kilógatva is. A rossz hír az, hogy télen ez a 21W-os napelem semmire sem elég.

P. Dude
08-12-2022, 11:36 AM
Hiába a könnyítés, ez a napelem továbbra is szigorúan tilos (https://index.hu/belfold/2022/08/12/konnyitik-a-tarsashazak-napelem-telepiteset-de-az-erkelynapelem-tiltott/)

"Ugyanakkor a G7.hu arról ír, hogy a konnektorba dugható és ezáltal az otthoni elektromos hálózatot tápláló kis teljesítményű, erkélyre házilag felszerelhető napelemes (balkon solar) rendszerek használatát Magyarországon tiltják.

Az európai biztonsági rendelet szerint a 600 wattos, bárki által megvásárolható műszaki termékek még nem tekinthetők háztartási méretű kiserőműnek, mivel a jelentős termelést 800 wattól számítják, ennek alapján több nyugat-európai országban is működtetnek ilyen berendezéseket. Magyarországon más a helyzet, mivel biztonsági és technológiai okokra hivatkozva az itteni áramszolgáltatók álláspontja szerint tilos ezeknek a használata. Aki mégis ilyet használna, azt először figyelmeztetik, később ingatlanát le is kapcsolhatják a hálózatról.

Németországban a terasznapelemmel évente akár 660 kilowattórát is megspórolhat egy átlagos német háztartás, azaz áramfogyasztásának körülbelül a 20 százalékát."