PDA

View Full Version : Az energia kérdése

Oldalak : [1] 2 3

Don't Panic
03-23-2013, 07:39 PM
Sokan említették már itt is a falut, mint élhetõ teret, közösséget. Mind jelenleg, mind gebasz után. A vízrõl is mindenki tudja mostanra, hogy életfontosságú. Viszont! A régi ásott kutak vizei vagy nem biztonságosak mára már vagy sok helyen be is lettek temetve. Ezek helyett mindenki fúrott kúttal látja el a tanyáját. Ez mind szép és jó. Eddig. Aztán ha beüt a gebasz vagy épp csak az áramszolgáltatónál vannak/lesznek problémák hogyan jön föl a kútból a víz, ha a szivattyú nem dolgozik?

Generátort lehet venni és sokminden másra is jó. Viszont ahhoz is kell nafta. Ami szintén lehet probléma.
Megújuló energiaforrásokat hasznosító rendszerekre ellenben lehet kapni 60-70%-os állami támogatást. Magyarország nagy részén a napsütéses órák száma éves szinten több, mint 2000! Nem azt mondom, hogy egy napelem rendszer kiépítése olcsó. Fõleg a modernebb, nagyobb hatásfokkal dolgózóké. De, ha már az állam ad rá visszanemtérítendõ támogatást és utána függetlenek lehetünk a Rendszertõl meg a kapzsi szolgáltatóktól, akkor asszem megér egy misét!

Máskülönben a víz sem fog feljönni a kútból...

raktaros
03-23-2013, 08:37 PM
Ez jó téma, energia... :)

Pályázat:
Évek óta érdekel a megújuló energia téma. Három dolog:
1, Több ember panaszkodott hogy minden évben idõben beadja a lehetõ legkorábban és kimerült keret miatt nem kap.
2, Vannak akik nem is kérnek, mert áfa nélkül árban ugyanott vannak.
3, Ezek visszatáplálós rendszerek, áram szünet esetén nincs áramod. (lehet szigetüzemre is támogatnak, de én még nem hallottam ilyenrõl)

Ami a legfontosabb, visszavenni az igényekbõl. Sajnos sokan a jelenlegi kényelmes pazarló életmódot akarják más eszközökkel továbbvinni.
Persze azért az kõkorba sem visszamenni :).
Az olyan kis energiaigényû eszközök használata ami lényegesen megkönnyíti a mindennapi életet.
pl.:
-világítás
-akkus eszközök töltése (szerszámok, lámpák, rádiók, stb.)
-vízszivattyú (ásott kútnál nem fontos, de fúrt kúthoz télen ajánlott)
Biztos van még olyan amire nem gondoltam, de talán a lényeg ez.
Mikró, automata mosógép, villanybojler, xbox, plazmatévé, stb. felejtõs.
Fagyasztó helyett tartósítás, pl.:
http://www.magyarvagyok.com/kultura/hungarikum/epitett-orokseg/6929-Elet-a-tanyan-villany-nelkul.html
Én kútvíz helyett inkább esõvíz párti vagyok.
Nagy segítség a témában: http://www.eautarcie.com/hu/01b.html
Nemelemes rendszer elemeihez jó forrás az ebay, nagyságrendekkel olcsóbb mint az itthoni árak.
(Szélenergiával csak hobbi szinten érdemes foglalkozni)

Egy megvalósult elképzelés:
A masina beindult avagy „Nincs rezsink! De ez sokba került.”:
http://www51.zippyshare.com/v/48575984/file.html

U.i.: Ezek csak a véleményemet tükrözik, megvalósítás folyamatban. Most falun élek, de a "túlélõ" helyet most kezdem kiépíteni egy szõlõhegyen (többen laknak már ott). Víz, villany van, vizet most kötöttem be amíg nem lesz kész az esõvizes rendszer addig ezt használom, a villany nem lesz bekötve.
Szerszámokat most is az autó akkujáról használok ott.

TMIB
03-23-2013, 09:00 PM
A pdf csak nálam nem mûködik? Azt írja rá, hogy hibás a fájl. :(

raktaros
03-23-2013, 09:09 PM
Feltöltöttem máshova, linket cseréltem.

TMIB
03-23-2013, 09:18 PM
Feltöltöttem máshova, linket cseréltem.
Így már mûködik, köszi. :thumbup

Locomotiv
03-24-2013, 04:55 PM
A fúrott kútból kézi erõvel is fel lehet húzni a vizet, nyílván szivattyúval egyszerûbb és kényelmesebb de ha nincs más... A napelemek pedig nem csak akkor termelnek áramot amikor süt a nap, természetesen felhõs idõben koránt sem tud annyit mint ideális körülmények között, de gebasz esetén úgy is csak a legfontosabbra szabad az energiát felhasználni. A napelemes rendszer nem a olcsó, bár az elmult évekhez képest kb 40%-ot esett a napelemek ára. Apránként megvenni némi kézügyesség bírtokában "telepíteni" szerintem járható út akár a rezsi csökkentésére vagy gebasz után némi energia nyeréséhez.

Locomotiv
03-24-2013, 05:00 PM
"3, Ezek visszatáplálós rendszerek, áram szünet esetén nincs áramod. (lehet szigetüzemre is támogatnak, de én még nem hallottam ilyenrõl)"

Ez így nemigaz! Áramszünet esetén a megtermelt áramot fel tudod használni csak tárolni nem tudod.

raktaros
03-24-2013, 05:26 PM
"3, Ezek visszatáplálós rendszerek, áram szünet esetén nincs áramod. (lehet szigetüzemre is támogatnak, de én még nem hallottam ilyenrõl)"

Ez így nemigaz! Áramszünet esetén a megtermelt áramot fel tudod használni csak tárolni nem tudod.

Hogyan? Létezik olyan inverter ami nem csak a hálózat felé ad áramot hanem egy külön kimeneten is?
A visszatápláló inverter áramszünet esetén lekapcsol (szigorú elõírás).
(Volt aki ezt ki akarta játszani azzal hogy egy szigetüzemû inverterrel ad rá áramot hogy elinduljon, de nem mûködött jól a dolog)
Az inverter elõl levett szabályozatlan 200-600V egyenárammal mit kezdesz?
Létezik olyan inverter ami sziget üzemben is dolgozik és csak a felesleget táplálja vissza, de az nálunk nem engedélyezett.
Nekem sziget üzemben is kell legyen legalább egy akku a szabályzón. (Sõt azt kell elõször rákötni, csak után szabad a napelemeket)

raktaros
03-24-2013, 05:39 PM
Most rákerestem, le vagyok maradva valóban :)
Lehet már engedélyezett típus a visszatápláló-sziget üzemû inverterekbõl is.
(http://www.eon.hu/eon.php?id=290#taplalo)
De akku ahhoz is kell.

Locomotiv
03-24-2013, 08:27 PM
Igen igazad van, kell hozzá csak nem mindegy mennyi. Csak egy rövid megjegyzés, hogy ne értsük félre egymást, ne beszéljünk el egymás mellett. Amikor itt beszélgetünk, legyen az a túlélést segítõ bármely praktika vagy megoldás, én alapvetõen szükségmegoldásokban gondolkozom. Aki megteheti az egy komplett rendszert éppíttet ki magának, de sajnos legtöbbünk nem így áll anyagilag. Amit például írtál a pályázatokról nagyon is igaz. Ezért is érdemes darabokban megvenni, és saját magunknak telepíteni vagy egy barát segítségével ha nem értünk az elektronikához. A neten rengeteg segítséget találni minden fajta rendszerekhez és jóval olcsóbban jövünk ki. És a cél nam is az hogy teljesen leváljon az ember a szolgáltatóról, hanem hogy ne maradjunk teljesen áram nélkül. (lásd márc. 15 hóvihar, Borsodban volt ahol csak 1 hét után ált helyre az áramszolgáltatás) Arról nem is beszélve, hogy gebasz esetén radikálisan vissza kell venni az igényekbõl.

TMIB
03-25-2013, 03:38 AM
Egy megvalósult elképzelés:
A masina beindult avagy „Nincs rezsink! De ez sokba került.”:

http://www51.zippyshare.com/v/48575984/file.html

Elolvastam. Nagyon jó! :thumbup
Azt hiszem jobban beleásom magam a napelemek világába.

Chupakabra
03-25-2013, 08:30 AM
Tõlem meg telefonszámot kér:)
Imádom:)

TMIB
03-25-2013, 08:32 AM
Jobb oldalt a sárga "Download now"-ra klikkelj, nekem azzal rögtön leszedi.

raktaros
03-25-2013, 11:03 AM
Locomotiv,
igen többféle cél, megoldás lehet.
Nekem pl. itthon 300Ah akku van, egy 50W-os napelem tartja feltöltve. Áramszünet esetén a szükséges fogyasztókat egy 1200W-os inverterre kötöm. Egyik szoba 2 éve lett felújítva, oda van levezetve, onnan hosszabbítóval tudom továbbvinni.
60
Balra egy dupla 12VDC, mellette inverter 230VAC, jobbra hálózati 230VAC
(még nem volt olyan hosszú áramszünet hogy szükség lett volna rá, csak próbálva volt)
A B helyszín amin dolgozom: szigetüzemû napelemes rendszer, 600Wp napelemmel. Alaprendszer 12V-os (világítás, vízellátás), nagy teljesítményû, ritkán használt eszközök inverterrõl.
Egy ismerõsömnél 3kw-os áramfejlesztõ van készenlétben, most talán még ez a legjobb megoldás áramszünet áthidalására, amíg még van üzemanyag.

(Egy jó fórum, leginkább épületgépészet, energetika témában: http://biosolar.hu/forum)

Trendo
03-25-2013, 12:48 PM
IA neten rengeteg segítséget találni minden fajta rendszerekhez és jóval olcsóbban jövünk ki... És a cél nem is az hogy teljesen leváljon az ember a szolgáltatóról, hanem hogy ne maradjunk teljesen áram nélkül. (lásd márc. 15 hóvihar, Borsodban volt ahol csak 1 hét után állt helyre az áramszolgáltatás) Arról nem is beszélve, hogy gebasz esetén radikálisan vissza kell venni az igényekbõl.
A gond az, hogy a szolgáltatók élbõl ellenségesen állnak hozzá az "alternatívokhoz". Ott tesznek keresztbe, ahol, tudnak. Egy-két apró, az engedély aláírásához megkövetelt "módosítás" annyi többletköltséget generálhat, ami romba döntheti a számításodat könnyedén.
Nem beszélve arról, hogy kis hazánkban egy állami költségvetést évente többször módosítanak. Vagyis: a magánember, aki x százezret befektet arra, hogy a jelenlegi villanyszámlán spórolva majdan megtérüljön a pénze, könnyen pofára esik.Elúszik az állami hozzájárulás, a kamattámogatás. Kalkulált 6-8 éves megtérülése könnyen 15-20 évre ugrik, mikorra már úgyis fel kell újítania a telepített rendszerét megint.

zukajev
03-25-2013, 04:00 PM
Hali, egy kis segítség kéne!
Hogy tudom kideríteni, hogy mennyi áramat fogyasztok egy évbe?
Az ok hogy a számlát kéne nézni, de azon annyi szám van mint a PI-ben a tizedesjegy után :(
620 kwh-át bogoztam ki, egy hónapra az reális szám vagy az más?
Bocsi de ehhez baromi láma vagyok :(
Az áramról is azt tudom hogy ráz, kicsiben vicces nagyban kellemtelen :)

Vándor
03-25-2013, 08:41 PM
Tartós energia nélküli idõszakot áthidalni nap- és szélenergia jöhet szóba. Elõbbit már folyamatban levõ gebasz esetén összerakni elég nehézkes. Egy szélkereket talán könnyebb, bár az energia tárolás gondot okozhat. Igazából a költségek nagy részét is ez a része adja, hogy elég sok és jó akkuk kellenek a megtermelt energia tárolására.
Véleményem szerint nincs mese, ezeket "békeidõben" kell beszerezni.

Apránként beszerezhetõ napelemes rendszer itt hever az orrunk elõtt, itthoni szabadalom, és zseniális. Jó magyar szokás szerint nem nagyon talál a mester tõketámogatást a gyártáshoz(legalábbis tavaly még tudomásom szerint nem volt számottevõ gyártás, holott 2011-ben már nagyüzemben kellene nyomni a cuccot)
Naszóval: napelemes tetõcserép! Imádom!
http://www.mfhungariakft.hu/napelemescserep.php

Csomó fajta cseréphez terveztek elemet, mindenféle színben. Minden cserép tartalmaz minden szükséges alkatrészt.
Azért is zseniális, mert nem kell a tetõn semmit átalakítani, szerelni. Másrészt szét lehet szórni több oldalon, ahogy a nap fordul, nem úgy mint a napelemtáblákat. Harmadrészt apránként is megveheted. Negyedrészt nem feltûnõ. Ez is fontos lehet.

Hasonlóan ügyes megoldás szélkerékre(ez sajnos nem magyar): a tetõbe simuló szélkerék
http://ujenergiak.hu/szelenergia-hazilag-szelenergia-hasznositasa/szelturbina-hazilag-fuggoleges-tengelyu-szelturbina-szelturbina-lapat/168-tetbe-simulo-szelkerek
http://www.ridgeblade.com/

Ezek a távoli terveim, álmaim.
A realitás az, hogy a felújításkor a házunk elektromos rendszerében kiépítettünk egy aggregátor kört, ami a gázkazánt és szivattyúit, a hûtõket, és a vízmûvet tudja hajtani.
Persze a generátor nem tud örökké mûködni, de egy-két hetes nagyságrendet ki lehet húzni komolyabb üzemanyagtárolás nélkül is. Szakaszosan bekapcsolva, naponta csak néhány órás üzemben meg lehet óvni a mélyhûtõket a kiolvadástól, esetleg egy kis melegvízet állít elõ, ha van gáz, akkor némi fûtés...

Locomotiv
03-26-2013, 04:44 PM
Pont az általad említett okok miatt nem preferálom a hivatalos rendszereket. Sokkal inkább azta fajta megoldást részesítem elõnyben amt az elõtted szóló tamkov mutat be, nekem is hasonló rendszerem van.

Locomotiv
03-26-2013, 04:59 PM
620 kWh/hó az bizony nem kevés. De természetesen ez is viszonyítás kérdése. Ha többen vagytok a családban, esetleg van aki napközben is otthon tartózkodik, vagy "gazdasági" tevékenységet folytattok otthon akkor éppen reális is lehet. Nekünk úgy van 200 kWh/ hó körül az átlag, hogy napközben nem vagyunk itthon, mert szerencsére mind ketten dolgozunk, gyerek sincs és hétvégenként is gyakran utazunk ide oda. Némi odafigyeléssel mérsékelhetõ az áramfogyasztás, én a helyedben körül néznék, hogy mi fogyaszt nálatok ennyit. Néhány ezer forintért lehet kapni fogyasztásmérõt hasznos ilyen esetekben.

zukajev
03-26-2013, 06:23 PM
Köszi a felvilágosítást.
Nagy a ház egy gép folyamat megy, tv is szinte, alapzajnak.... hát igen kicsit változni kéne :)

A. L. Ias
03-29-2013, 11:03 PM
Az energiaellátás biztosítása nálam is kiemelt terület.
A panelban ki vagyok szolgáltatva az áramszolgáltatónak. Ez ellen jelenleg egy 1500VA-s UPS-sel próbálok védekezni (természetesen az egyéb szükségmegoldásokon kívül). De az is csak jelképes tartalék, arra elég, hogy 1, esetleg 2 napot ki lehessen húzni minimál szinten. Jelenleg ennél hosszabb idõre nem is tervezem bõvíteni. A megújuló energiaforrások közül csak a napenergia áll a rendelkezésemre, így 2db kb 1m*m-es panel beszerzése lesz a következõ lépés ezen a téren. Viszont attól tartok túl kívánatos zsákmány lenne kitenni az ablakba, ezért sötétítõ fóliát is fel kell tennem az álcázása miatt, még akkor is, ha a hatásfoka romlani fog.

A másodlagos helyszínem egy falusi vályogház. Ott mindenképpen kerülném a napenergia használatát, mert célpontot csinál a menedékbõl. Vidéken inkább aggregátot használnék. Egy régi diesel stabil motort, amit ha kell használt sütõolajjal is lehet üzemeltetni. A másik energiaforrás amit vidéken használni lehet, az a gõz. A legegyszerûbb gépekkel elõ lehet állítani, és bármilyen éghetõ anyag alkalmas az üzemeltetésére. egy rákapcsolt generátorral lehet tölteni az akkukat.

TMIB
03-29-2013, 11:09 PM
A napelemek észrevehetõk, viszont az aggregátort és a szélkereket meghallhatják. Mindegyik megoldásnak megvannak a pozitívumai és negatívumai.

Személy szerint a napelem használata tûnik a legmegfelelõbb megoldásnak. Ha nincs üzemanyag akkor az aggregátor használhatatlanná válik. Persze ha az nem probléma akkor evidens hogy érdemes beszerezni abból is egyet. :)

Trendo
03-30-2013, 03:43 AM
Az energiaellátás biztosítása nálam is kiemelt terület.
A panelban ki vagyok szolgáltatva az áramszolgáltatónak. 2db kb 1m*m-es panel beszerzése lesz a következõ lépés ezen a téren. Viszont attól tartok túl kívánatos zsákmány lenne kitenni az ablakba,

Szerintem a lapostetõn lenne a legjobb elhelyezni. Nálunk a négyemeletesben már szervezkedünk néhányan ez irányban. Idegenek nem látnák az utcáról, a feljárók jól zárhatóak, és ha a lépcsõházban többen is rámozdulnak a témára, akkor a lakóközösség kialakíthatja az õrzés rendszerét tolvajok ellen.

A. L. Ias
03-30-2013, 11:13 AM
A napelemek észrevehetõk, viszont az aggregátort és a szélkereket meghallhatják. Mindegyik megoldásnak megvannak a pozitívumai és negatívumai.

Személy szerint a napelem használata tûnik a legmegfelelõbb megoldásnak. Ha nincs üzemanyag akkor az aggregátor használhatatlanná válik. Persze ha az nem probléma akkor evidens hogy érdemes beszerezni abból is egyet. :)

Üzemanyag "mindig" lesz, legalábbis szerintem. Nem posztapokaliptikus világra készülök, csak jelenlegi rendszer összeomlására. Az üzemanyag ára a kérdéses. Ezért is voksolok a dízel motorra, az elüzemeltethetõ akár hulladékolajjal is. Természetesen mellette lenne napelem is, de csak mobil megoldás, nem fixen a tetõre rögzítve. Ne vonzza oda a fosztogatókat a látványa. Amirõl nem tudnak, azt nem kell megvédeni. A hanga eláruhatja, de egy kertes házban megoldható, hogy kívülrõl ne legyen hallható. Az ára pedig elhanyagolható. További elõnye, hogy nem csak generátor kapcsolható rá, hanem bármi aminek forgó mozgásra van szüksége. De nem ultimate megoldás, csak egy újabb láb amire támaszkodni lehet.

Szerintem a lapostetõn lenne a legjobb elhelyezni. Nálunk a négyemeletesben már szervezkedünk néhányan ez irányban. Idegenek nem látnák az utcáról, a feljárók jól zárhatóak, és ha a lépcsõházban többen is rámozdulnak a témára, akkor a lakóközösség kialakíthatja az õrzés rendszerét tolvajok ellen.

Ott lenne, de amirõl ketten tudnak, az már nem titok. Mennyire bíztok meg egymásban? Elég ha csak egy valaki kotyogja ki egy véletlen pillanatban és célponttá válik a ház. Másik kérdés az energia felhasználása. A közös üzemeltetés, közös felhasználást jelent? Hogyan osztozkodtok rajta? Vagy mindenki a sajátját telepíti és csak telephely és az õrzés a közös? A túl sok kérdés túl nagy rizikó (szerintem).

raktaros
03-30-2013, 01:58 PM
A napelemek elhelyezésén én is gondolkodtam.
Ausztriában rengeteg helyen a tetõbe vannak beépítve a napelemek és kollektorok.
Így nem szerelhetõ le, csak a tetõ megbontásával, ami nagyobb munka.
Viszont a napelem látványa már utal arra hogy a házban számíthatnak zsákmányra.
Talán földre helyezve és körbekerítve valamivel amin nem lehet átlátni.
Persze maga a kerítés is már kíváncsiság tárgya lehet mi van mögötte és a földrõl könnyebben lopható mint a tetõrõl.
Még töröm a fejem a jobb megoldáson.
Generátor:
Félkész állapotban van egy fûnyíró motorra szerelt autógenerátoros cuccom.
Ezt napmentes idõben vagy nagyobb teljesítményszükséglet esetén használnám az akkubank töltésére.
Távoli terv fagáz felhasználása hozzá. Üzemanyaghiány/drágaság esetén valószínû olcsón szerezhetõ fûnyírómotor, autógenerátor ha javítani kellene.
Ami még talán "geddonmotor" a MIA, MIB stabilmotor. A dízel simán megy étolajjal, fáradt olajjal is. Vízhûtéses, így télen a hõenergia is kivehetõ belõle.
A hátránya hogy nagy, 200kg körüli.

nomad
03-30-2013, 05:30 PM
Fenékszelepes vödörrel (http://sajatkezuleg.blog.hu/2012/10/28/viznyeres_egyszeru_modszerekkel_a_fenekszelepes_vo dor):)

cereal killer
03-30-2013, 05:59 PM
A hangtalansága és viszonylagos low tech jellege miatt is foglalkoztatott, hogy szolárparabolával stirlingmotort hajtsak, mert egészen jó eredményeket lehet vele elérni, de a stirlingmotor beszerzése nem olcsó, megépíteni meg normálisan annyira nem egyszerû.

Egyébként a szolárparabolát tudom ajánlani mindenkinek, aki még nem hallott róla, mert simán át lehet vele égetni konzervdobozt pár másodperc alatt és ingyé' van. A kérdés, hogy mit hajtasz meg vele....

http://www.youtube.com/watch?v=URuWrEw9-GY

raktaros
03-30-2013, 06:19 PM
http://www.youtube.com/watch?v=9wWLuX8pmNA
Ez sem rossz megoldás. A Föld "szegényebb" részén használják.

Grafitos
04-02-2013, 01:35 PM
Sokan említették már itt is a falut, mint élhetõ teret, közösséget. Mind jelenleg, mind gebasz után. A vízrõl is mindenki tudja mostanra, hogy életfontosságú. Viszont! A régi ásott kutak vizei vagy nem biztonságosak mára már vagy sok helyen be is lettek temetve. Ezek helyett mindenki fúrott kúttal látja el a tanyáját. Ez mind szép és jó. Eddig. Aztán ha beüt a gebasz vagy épp csak az áramszolgáltatónál vannak/lesznek problémák hogyan jön föl a kútból a víz, ha a szivattyú nem dolgozik?

Generátort lehet venni és sokminden másra is jó. Viszont ahhoz is kell nafta. Ami szintén lehet probléma.
Megújuló energiaforrásokat hasznosító rendszerekre ellenben lehet kapni 60-70%-os állami támogatást. Magyarország nagy részén a napsütéses órák száma éves szinten több, mint 2000! Nem azt mondom, hogy egy napelem rendszer kiépítése olcsó. Fõleg a modernebb, nagyobb hatásfokkal dolgózóké. De, ha már az állam ad rá visszanemtérítendõ támogatást és utána függetlenek lehetünk a Rendszertõl meg a kapzsi szolgáltatóktól, akkor asszem megér egy misét!

Máskülönben a víz sem fog feljönni a kútból...

Probléma, hogy azt gondoljuk, hogy csak az a jó, ha beüt a gebasz ha olyan állapotot tudunk biztosítani magunknak, mint a SHTF elõtt, csak másmilyen úton. NONO..ez az álom kategória..bizony lejjebb kell adnunk az igényeinkbõl és elfogadni, hogy kevesebbet tudunk enni, lavorból kell fürdeni, és elektromos áram nélkül, pl kerekeskúttal felhúzni a vizet magunknak!

Grafitos
04-02-2013, 02:00 PM
Egy magyar találmány a napelemes tetõcserép:
http://www.youtube.com/watch?v=ndsDo4yYKkI
ezzel kerülni lehet a feltûnést, amit a nagy táblák látványa okoz+és azt hiszem, hogy egyenként bõvíthetõ, tehát akár apránként is fejlesztheted a beruházást, és a meghibásodásnál is elég csak 1 cserepet kikapni és pótolni..

király

raktaros
04-02-2013, 06:58 PM
Egy magyar találmány a napelemes tetõcserép:
http://www.youtube.com/watch?v=ndsDo4yYKkI
ezzel kerülni lehet a feltûnést, amit a nagy táblák látványa okoz+és azt hiszem, hogy egyenként bõvíthetõ, tehát akár apránként is fejlesztheted a beruházást, és a meghibásodásnál is elég csak 1 cserepet kikapni és pótolni..

király

Már régen olvasgattam utána, de úgy rémlik valami technikai gond is akadt vele (talán csatlakozási gondok?)
A weboldalon is nagy a csend: http://www.ideassolar.hu
Nem magyar találmány, hasonlót külföldön is használnak már egy ideje, viszont valamiért ott sem terjedt el.
http://www.beachsidesolarhawaii.com/images/section-soletile.jpg
http://media.treehugger.com/assets/images/2011/10/20090421-building-integrated-solar-tiles.jpg
Nekem úgy tûnik hogy hajlékony napelemfólia van ráragasztva. Vajon mennyi az élettartama? Hogy bírja a környezeti hatásokat?
Ez már strapabíróbbnak néz ki:
http://www.instablogsimages.com/images/2010/06/22/tegolasolare-solar-tile_1_Tb9is_69.jpg
Az ilyen szenzációhajhász cikkek amik "világraszóló magyar találmányt" emlegetnek, már gyanúsak...

raktaros
04-02-2013, 07:24 PM
Probléma, hogy azt gondoljuk, hogy csak az a jó, ha beüt a gebasz ha olyan állapotot tudunk biztosítani magunknak, mint a SHTF elõtt, csak másmilyen úton. NONO..ez az álom kategória..bizony lejjebb kell adnunk az igényeinkbõl és elfogadni, hogy kevesebbet tudunk enni, lavorból kell fürdeni, és elektromos áram nélkül, pl kerekeskúttal felhúzni a vizet magunknak!

Teljesen egyetértek. Viszont vannak dolgok, amik megkönnyítik az életet. pl. ledes világítás, rádió, adóvevõ, elektromos malom, stb.
A szivattyúról is az a véleményem, hogy nem létfontosságú de sok munkától kímélhet meg ha sok állatod van vagy földet kell öntözni.
Minden megoldható áram nélkül, de lehet fél napod rámegy, nem tudsz addig mással foglalkozni.
Sajnos Párom ezzel nem ért egyet, Õ nem akarja (egyenlõre) "lejjebb adni" az igényeket :(.

A. L. Ias
04-02-2013, 07:56 PM

Helyes meglátás! A kérdés mi az a minimális energia amire szükség van egy élhetõ környezethez? Milyen energiafogyasztók találhatók meg szerintetek egy prepper eszköztárában?

TMIB
04-03-2013, 06:28 AM
Sajnos Párom ezzel nem ért egyet
Nálunk is van ilyen gond.

Hiába mondom hogy takarékosság, meg kiköltözés a városból, egyelõre nagyon nem akar ilyesmire még csak gondolni se. :(

Grafitos
04-03-2013, 06:54 AM
Nálunk is van ilyen gond.

Hiába mondom hogy takarékosság, meg kiköltözés a városból, egyelõre nagyon nem akar ilyesmire még csak gondolni se. :(

Értem mirõl beszéltek..szerencsére most a nagy magyar hógolyózást felhasználva sikerült asszonyt elgondolkodtatni kicsit. Azóta kiürített még 1 polcot tartós kajának:thumbup
Továbbá azt tudatosítottam még benne, ha azt mondom, hogy gebasz van, és kapja magát, akkor nem akadékoskodik, vagy kérdezõsködik majd, hanem jön!
Aztán hogy ebbõl mi valósul meg, nem tudom,...sanszos, hogy semmi..kellene gyakorlatot tartani

Ti tartottatok már valaha?hogy ment?

Don't Panic
04-04-2013, 04:03 PM
Ezzel 100%-ban egyetértek veled!!! Eredeti írásommal arra céloztam, hogy sokan mondogatják - prepperek úgy általában -, hogy õk nem félnek a vízhiánytól, mert van fúrott kút és szivattyú. De, hát annak is kell áram. Plusz a napelemekkel egy olyan megoldásra akartam rávilágítani, amivel valóban függetleníthetjük magunkat a szolgáltató hiénáktól. A kerekes kút valóban jó ötlet. Ám, mint ahogyan azt említettem az ásott kutakat sok helyen betemették/betemettették, mert nem voltak biztonságosak a talajterhelés miatt. Ez súlyos ipari katasztrófák esetén megint csak fennállna. Netán radioaktív hamu?
Meglátásom szerint a szivattyús megoldás az egyik legjobb, mert mélyrõl és zárt forrásból juthatunk iható vízhez. Azonban ezt a rendszert úgy kell kiépíteni, hogy a víz a szivattyú kiesése esetén megkerülhetõ legyen és kézzel fel lehessen pumpálni a vizet a felszínre.

A. L. Ias
04-04-2013, 06:18 PM
Ezzel 100%-ban egyetértek veled!!! Eredeti írásommal arra céloztam, hogy sokan mondogatják - prepperek úgy általában -, hogy õk nem félnek a vízhiánytól, mert van fúrott kút és szivattyú. De, hát annak is kell áram. Plusz a napelemekkel egy olyan megoldásra akartam rávilágítani, amivel valóban függetleníthetjük magunkat a szolgáltató hiénáktól. A kerekes kút valóban jó ötlet. Ám, mint ahogyan azt említettem az ásott kutakat sok helyen betemették/betemettették, mert nem voltak biztonságosak a talajterhelés miatt. Ez súlyos ipari katasztrófák esetén megint csak fennállna. Netán radioaktív hamu?
Meglátásom szerint a szivattyús megoldás az egyik legjobb, mert mélyrõl és zárt forrásból juthatunk iható vízhez. Azonban ezt a rendszert úgy kell kiépíteni, hogy a víz a szivattyú kiesése esetén megkerülhetõ legyen és kézzel fel lehessen pumpálni a vizet a felszínre.

Emberi és állati fogyasztásra én is minimum az elsõ, de inkább a második vízzáró réteg alól venném a vizet. A felszíni és a talajvíz már annyira szennyezett, hogy költségesebb tisztítani, mint mélyebb kutat fúrni. A szivattyúzáshoz nem áram kell, hanem vákuum, ami felszívja a vizet. Ezt legegyszerûbb egy elektromos szivattyúval megoldani, de sokáig jó szolgálatot tettek a gõzgépek is. És kézi erõvel is meg lehet próbálni kipumpálni, de egy mélyebb kútnál már kemény fizikai munkát igényel.
Én a gõzgépre szavazok, mint szolgáltatómentes megoldás.

raktaros
04-04-2013, 07:13 PM
Ha jól emlékszem 9-10m körül van az elméleti maximum szívómélység, mélyebbrõl vákuum helyett más megoldás kell.

A. L. Ias
04-04-2013, 09:54 PM
Ha jól emlékszem 9-10m körül van az elméleti maximum szívómélység, mélyebbrõl vákuum helyett más megoldás kell.

Elméleti 10m, gyakorlatban 9m. A víztartó réteg mélysége és a kút nyugvó vízszintje között különbség van (lehet). A fúráskor derül ki, hogy milyen magasra nyomja fel a vizet. Remélhetõleg a talajszint minusz 9m felé. Ha nem, akkor a szivattyút kell lentebb vinni.

Sgtmaj.Prepper
04-05-2013, 05:42 AM
Anyáméknál volt ilyen vákumos (kézi pumpás) kút. Ha sok vizet akarsz, akkor fárasztó, viszont megbízhatóan mûködött, és nem igényelt mesterséges energiaforrást. El is lopták hamar.
Az hogy milyen mélyen van biztonsággal iható víz, nyilván területenként változó. Nekünk szerencsénk volt ezzel.

Grafitos
04-05-2013, 08:55 AM
Talán a kerekeskút elvén állattal is megoldható a víz felhúzása. Mondjuk 1 szamár, vagy póniló..netán 2 betanított nagyobb termetû kutya, akik házat is õrizhetnek..
tudjátok azzal a hagyományos körpályás megoldással, mikor az állat körbekörbe megy..

Trendo
04-05-2013, 11:33 AM
Napelemes tetõcserép: Nekem is nagyon tetszik, alapvetõen -furcsa módon- esztétikai okból :) Utálnám a szép piros tetõmet technológiai szerelvényekkel elcsúfítani. Viszont van egy-két kifogásom is! Az addig OK, hogy ez a rendszer apránként, a pénztárca függvényében fejleszthetõ. Ez jól hangzik. De minden egyes fejlesztési lépcsõnél bõvítgessem az inverter- és az akkumulátorkapacitást, vagy mi a rák? Nem kerül így többe a leves, mint a hús?

Vándor
04-05-2013, 12:24 PM
Napelemes tetõcserép: Nekem is nagyon tetszik, alapvetõen -furcsa módon- esztétikai okból :) Utálnám a szép piros tetõmet technológiai szerelvényekkel elcsúfítani. Viszont van egy-két kifogásom is! Az addig OK, hogy ez a rendszer apránként, a pénztárca függvényében fejleszthetõ. Ez jól hangzik. De minden egyes fejlesztési lépcsõnél bõvítgessem az inverter- és az akkumulátorkapacitást, vagy mi a rák? Nem kerül így többe a leves, mint a hús?

Terveznek gyártani olyan cserepet, ami tartalmaz akkumlátort is. Ha apránként veszed, akor talán ilyet ajánlatosabbb rendelni. Invertert pesze érdemes olyat venni elsõre, ami fedezi a végleges elképzelésedet

raktaros
04-05-2013, 03:16 PM
Én biztos nem vennék cserépbe szerelt akkus micsodát, szélsõséges hõmérsékletnek vannak kitéve.
-hidegben az akkuk kapacitása rohamosan csökken
-meleg sem szokott jót tenni az akkuk élettartamának
-idõszakonként nem néhány hagyományos akkut kell cserélned, hanem sok kicsi speciálisat...

Trendo
04-05-2013, 03:27 PM
Valahol azt olvastam, hogy az idén nyáron talán elkezdik gyártani. Akkor majd biztosan többet tudunk majd.

Trendo
04-15-2013, 12:28 PM
http://embed.indavideo.hu/player/video/fa663eda84

A régi poén jut eszembe:
- Tudjátok-e, hogy mi volt a tanyán a gyertya meg a petróleumlámpa elõtt?
- ???
- Hát villany! :)

A szomorú az az egészben, hogy rengeteg ember él hasonló körülmények között. A fõvárosban is voltak/vannak komplett (elsõsorban volt gyári) lakótelepek, ahol a cég bedõlése után a lakók ott maradtak az addig biztosított szolgáltatás nélkül. Ezért tartom okos dolognak, ha valaki felkészül egy látszólag "elképzelhetetlen" szitura is, afféle "de mi lesz, ha mégis?!" alapon.
Hihetetlen nagyot zuhan a komfortfokozata az embernek, ha megszûnik egy szolgáltatás, amit addig természetesnek vélt.

Chehomero
04-18-2013, 05:30 AM
http://freeenergie.network.hu/kepek/szelkerekszel_energia/varosi_szelgenerator_5_a_gerinc_moge_fog_kerulni_

Zöld Október
04-19-2013, 07:18 PM
Lehet, hogy bõdületes nagy baromságot mondok, de most, hogy álltam be a kocsival ránéztem a kerti solar lámpára ahogy világít, s ez adta az ötletet: solar lámpákkal megoldható lenne a világítás, legalábbis valamilyen szinten. Alapvetõen elég olcsóak ezek a lámpák, vannak már 400 Ft-ért is (persze láttam már 4000/db áron is), s ki-bekapcsolható. Nyilván nem nagy a fényerõssége, de arra jó, hogy az orrunk hegyénél tovább lássunk a házban. A tapasztalataim szerint igénytelen is. Anno vagy 4-5 éve vettünk vagy 6-ot, ebbõl mára csak kettõ van meg, mert volt, hogy a kutya barmolta szét/rágta meg/játszott vele, volt, hogy nappal ráléptem, de ehhez hasonló mechanikai behatásoktól eltekintve más nem nagyon teszi tönkre. Nálunk mind a 4-5 telet kint töltötte, esõben, hóban, fagyban, s még most is mûködnek.
Nyilván ez csak a világításra jelenthet alternatívát, de az is több a semminél. A gyertya is jó, de fogyó eszköz. Amirõl beszéltem egyébként a legolcsóbb mûanyagból készült verzió, de van fémbõl is, ami kb 100 Ft-tal drágább. 10-20 db (8-10 ezer Ft) nem egy ökör ára, de hasznos lehet egy SHTF szituban, normál állapotban meg "dizájnos".

Mi errõl a véleményetek?

Trendo
04-20-2013, 04:29 AM
Nálam a témában jártasabbaktól kérdezném:
Tételezzük fel, hogy gebasz beüt, áram balra el... Mi történik akkor egy kiépített, hálózatra termelõ solar rendszerrel (tehát ami nem sziget üzemû). Logikus, hogy akkortól csak real time lehet vele valamit mûködtetni, mikor süt a nap, mert már nincs hova visszatáplálni a fölösleget. Kell-e ehhez valami átszerelés?

Trendo
04-20-2013, 04:47 AM
A hír márciusi, de most bukkantam rá. Valószínûleg még egy komoly akadály lesz a magyar lakossági solar rendszerek rögös útján :(
"Az uniós napelem-piacot szigorító március eleji európai bizottsági döntés az árérzékeny magyarországi piacra már rövid távon is jelentõs hatással lesz, miután itt is jelentõs piaci részesedésük van a kínai gyártóknak.

Az Európai Bizottság március 5-én elrendelte azon napelem modulok és az elõállításukhoz szükséges cellák és waferek (szilícium ostya) importregisztrációját, amelyek többségben vagy egészben kínai gyártásból kerülnek az EU-ba. Az intézkedés várhatóan az EU-ba érkezõ kínai napelemimport azonnali drasztikus visszaesését eredményezi. A döntés része az európai napelemiparág több mint 25 százalékát képviselõ EU ProSun egyesülés kezdeményezésére indított vizsgálatnak. Ennek során az EU az esetleges tiltott kínai kormányzati támogatásokat és a kínai termékek dömpingáron (elõállítási ár alatt) való értékesítésének gyakorlatát vizsgálja.

A vizsgálat eredményeként elõzetes intézkedés a dömpingvámok bevezetésérõl legkésõbb június 6-ig várható. Ebben az esetben várhatóan 90 napos visszamenõleges hatállyal vámot vetnek ki, amelynek alapját a most elindított regisztráció képezné, és 5 évig maradna érvényben. Tavaly az Amerikai Egyesült Államokban hasonló folyamat eredményeként bevezetett büntetõvámmal sújtották a kínai importot. Ez végül összesen 24 százalék és 250 százalék közötti vám bevezetését jelentette gyártónként differenciáltan, tehát minden egyes gyártót külön vizsgáltak és büntettek. A mostani uniós vizsgálatot kezdeményezõ EU ProSun szerint a kínai gyártók mára több mint 80 százalékos részesedést szereztek az EU napelemes piacából, holott 2004-ben az arányuk még nulla volt - tartalmazza a közlemény.

TMIB
04-20-2013, 05:52 AM
Egy múltkori videóban akkukra volt kötve a napelemes rendszere valakinek.

Trendo
04-20-2013, 06:30 AM
Egy múltkori videóban akkukra volt kötve a napelemes rendszere valakinek.

Na ja, hiszen a megtermelt áramot tárolni kell! Pont ide akartam kilyukadni. Ez azt jelenti, hogy ha beüt a krach, akkor vagy neki kell állnod "szigetüzemûvé" átalakítani a rendszeredet, vagy már eleve ezzel a megoldással (is) kell számolnod, ami jókora pluszköltséggel jár. Az aksikat el kell helyezni valahova, ha lehet, saját helyiségbe, egy vagyonba kerülnek és külön macera a szakszerû kezelésük.

Vándor
04-20-2013, 07:12 PM
Nálam a témában jártasabbaktól kérdezném:
Tételezzük fel, hogy gebasz beüt, áram balra el... Mi történik akkor egy kiépített, hálózatra termelõ solar rendszerrel (tehát ami nem sziget üzemû). Logikus, hogy akkortól csak real time lehet vele valamit mûködtetni, mikor süt a nap, mert már nincs hova visszatáplálni a fölösleget. Kell-e ehhez valami átszerelés?

A múltkor volt bedobva egy EON-os papír a postaládánkba, hogy az utcában ettõl-eddig nem lesz áram a hálózat karbantartása miatt. Ez idõ alatt mindenféle visszatáplálás tilos.
Ebbõl gondolom, hogy le lehet kapcsolni a visszatáplálást, és akkor valóban "real-time" megy, ahogy Te is írod. Ez is több a semminél egyébként. Világításban mondjuk valóban nem fog segíteni, de például a mélyhûtõidet életben tartja, ha esetleg a gáz megy akkor van fûtés is, de simán tölteni tudod a kütyüjeidet is.

A visszatáplálás lehetõsége egy plusz szolgáltatás, amivel a felesleget(tehát az általad el nem használt energiát) tudod a hálózatra pumpálni. Ha ez nincs, és mondjuk Te reggel 8-tól este 6-ig nem vagy otthon, és közben semmilyen elektromos berendezést nem üzemeltetsz, akkor maximum üresjáratban van a rendszer, és elveszik a fel nem használt áram. Ettõl még mûködik.

Trendo
04-21-2013, 07:52 AM
És ha üresben járatom, akkor nem károsodik a rendszerem? Csak ott ácsorog a töltés a két input kapcson?

Vándor
04-21-2013, 10:48 AM
Ha nem dugsz semmit a konnektorba károsodik Paks? Ha beindítod, és nem kötsz semmit az aggregátorra, tönkremegy?
A szolárpanel is csak egy áramforrás, ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint bármelyik másikra. Nem történik semmi, ha nem használsz áramot.

Trendo
04-21-2013, 11:12 AM
Én annak idején elektrotechnika gyakorlaton még a bánhidai centrálét is képes voltam rövidre zárni :))))
Kösz a válaszokat.

Don't Panic
04-21-2013, 01:09 PM
Egy jó napelemes rendszer esetében a visszatáplálás extra funkció - én továbbra is a sziget üzemût pártolom. Az akkumulátorok viszont alapvetõ részei. Hiszen azok tárolják a napelemek által elõállított energiát késõbbi felhasználásra.
Attól, hogy nem vagy otthon, attól még van veszteséged. Hiszen ott van a hálózati ellenállás, a csatlakoztatott, de használaton kívüli eszközök természetes cirkulációja illetve a hûtõgép, fagyasztóláda. No, meg azok a jószágok, amik stand by-ban vannak, de ugyanúgy felveszik a juicet órajelhez vagy a memória fenntartására, stb.
Károsodni minden rendszer károsodik. Csak, ha ez rendeltetésszerû használatból következik, azt elhasználódásnak nevezzük (akksi élettartama, stb.)

asszony
04-21-2013, 09:33 PM
Lehet, hogy bõdületes nagy baromságot mondok, de most, hogy álltam be a kocsival ránéztem a kerti solar lámpára ahogy világít, s ez adta az ötletet: solar lámpákkal megoldható lenne a világítás, legalábbis valamilyen szinten. Alapvetõen elég olcsóak ezek a lámpák, vannak már 400 Ft-ért is (persze láttam már 4000/db áron is), s ki-bekapcsolható. Nyilván nem nagy a fényerõssége, de arra jó, hogy az orrunk hegyénél tovább lássunk a házban. A tapasztalataim szerint igénytelen is. Anno vagy 4-5 éve vettünk vagy 6-ot, ebbõl mára csak kettõ van meg, mert volt, hogy a kutya barmolta szét/rágta meg/játszott vele, volt, hogy nappal ráléptem, de ehhez hasonló mechanikai behatásoktól eltekintve más nem nagyon teszi tönkre. Nálunk mind a 4-5 telet kint töltötte, esõben, hóban, fagyban, s még most is mûködnek.
Nyilván ez csak a világításra jelenthet alternatívát, de az is több a semminél. A gyertya is jó, de fogyó eszköz. Amirõl beszéltem egyébként a legolcsóbb mûanyagból készült verzió, de van fémbõl is, ami kb 100 Ft-tal drágább. 10-20 db (8-10 ezer Ft) nem egy ökör ára, de hasznos lehet egy SHTF szituban, normál állapotban meg "dizájnos".

Mi errõl a véleményetek?

Ezek a lámpák játékszerek, de a vaddisznót elriasztják az biztos. A pottyantós WC-be jól beszerelhetõ. A párom szétszedte a napelem kint van a többi része bent, vagyis beépítette a deszka közé. Éjjel világít annyit, hogy elrendezheti az ember magát odabent. Továbbá alapjáraton van benne egy kapcsoló is, ezt sokan nem is tudják, tehát nem kell égnie állandóan.

Trendo
04-22-2013, 04:41 AM
Ha nem dugsz semmit a konnektorba károsodik Paks? Ha beindítod, és nem kötsz semmit az aggregátorra, tönkremegy?
A szolárpanel is csak egy áramforrás, ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint bármelyik másikra. Nem történik semmi, ha nem használsz áramot.

Utánaolvastam, így már világos a dolog számomra. A szigetüzemû rendszerekhez nélkülözhetetlen akkumulátorokra feltétlen kell egy töltésvezérlõt is kapcsolni. Ez védi meg az aksit túltöltéstõl, azokban a periódusokban, mikor áramtermelés van, de nincs fogyasztás.

anomaly
04-28-2013, 06:21 PM
Gondolkodtam egy kicsit és oda jutottam, hogy az egyetlen eszköz amit nem tudnék áram híján nélkülözni az a fütésrendszerem keringetö szivattyúja. Ha nem megy egyszerüen nem nyomja elöre a melegvizet a csövekbe. Elég lenne egy pár napos áramkiesés és nem tudnék füteni. Mi lenne a legköltséghatékonyabb megoldás ennek müködtetésére? Áramfogyasztása egyébként nem nagy, 32W/óra a legnagyobb fokozat, ennél kisebbre is állítható. Valakinek vélemény?

Laci
04-28-2013, 06:44 PM
Akku + 220 v inverter

anomaly
04-28-2013, 06:57 PM
Egyszerü autó akksi? És egy teljesen feltöltött akkuval kb mennyi ideig üzemelne? Valamint ha veszek egy akkut, elrakom árammentes idökre, meddig marad hasznalható? Bocs a hülye kérdésekért de elektromosssághoz teljesen sötét vagyok, autóm meg nincs.

anomaly
04-29-2013, 07:36 AM
Értem, csak ha nincs áram töltö se játszik. Ezért kérdezem, hogy idövel lemerül e ha nem használom, valamint meddig üzemeltet egy ilyen kis keringetöt egyfolytában.

Laci
04-29-2013, 03:18 PM
Képletek a számításhoz : http://www.duett.hu/calc/calc.html#aramerosseg Az akkuból a kapacitása 60-65 százalékát lehet kivenni akkusérülés nélkül .

A. L. Ias
04-29-2013, 06:26 PM
Egyszerü autó akksi? És egy teljesen feltöltött akkuval kb mennyi ideig üzemelne? Valamint ha veszek egy akkut, elrakom árammentes idökre, meddig marad hasznalható? Bocs a hülye kérdésekért de elektromosssághoz teljesen sötét vagyok, autóm meg nincs.

Durva közelításekkel ki lehet számolni meddig húzza a keringetõ az akkuról. A hozzávaló képlet S=U*I, illetve átalakítva I=S/U. I=32[W/óra]/12[V]=2,67[A/óra]. Egy 70Ah akkumulátor 2,67[A/óra] terheléssel elméletileg 26,21 óráig bírja maximum. A valós eredmény ennél rosszabb lesz.
Az autó akkumulátort nem ajánlom ilyen célra, mert nem ilyen felhasználásra lett tervezve. Az ritkább használatra, de nagy teljesítményû fogyasztóra (indítómotor) van kitalálva. Vannak erre a célra tervezett akkumulátorok, nem is (sokkal) drágábban. Inkább azt ajánlanám. Persze ha van használaton kívüli autóakku, akkor az is jó.
A töltésére csepptöltõt ajánlom. Ami folyamatosan vizsgálja az akku feszültségszintét és amikor egy küszöbérték alá esik, rátölt. Persze ez folyamatos fogyasztást jelent a vezetékes hálózatban.
De szerintem nem kell erre eszközt barkácsolni, van kereskedelemben kapható verzió. Szünetmentes áramforrásnak nevezik és elvégzi a folyamatos csepptöltést, amikor van vezetékes áram akkor arról táplálja a szivattyút, amikor nincs akkor az akkuról (inverterként átalakít DC:12V-AC230V). Amint visszatér az áram, újratölti az akkut. Mindezt emberi beavatkozás nélkül. 200-300VA kapacitástól felfelé kapható. Nálam egy 1500VA van szolgálatban. A VA - W átváltás nagy közelítésben: W=VA*0,65
Persze a szünetmentesben levõ akkuk is elhasználódnak kb 5 évenként cserére szorulnak.

raktaros
04-29-2013, 08:10 PM

Itt is egy számoló:
http://apps.biosolar.hu/battery/
Beírod a keringetõ teljesítményét, hány órán át akarod akkuval használni és megadja a szükséges akkukapacitást.

nejzi
04-29-2013, 08:18 PM
Én valami hasonloban gondolkozom. Látam a riportot, ott azt mondták , hogy a napelem a hûtõt vagy a mosó gépet viszi a világítást meg a mobil töltést. a bringa adj. Ledes hálózat van, egy õszi este 45 perc bringázás

http://www.mnnsz.hu/2012/03/04/aramfejleszto-szobakerekpar/

anomaly
04-30-2013, 07:51 AM
Köszi a hasznos infokat, jó ötlet az akku, töltésre meg szimpatikusnak tartom a kerékpár megoldast. Kicsit jobban beleásom magam a témába.

raktaros
05-01-2013, 04:11 PM
Én valami hasonloban gondolkozom. Látam a riportot, ott azt mondták , hogy a napelem a hûtõt vagy a mosó gépet viszi a világítást meg a mobil töltést. a bringa adj. Ledes hálózat van, egy õszi este 45 perc bringázás

Tervezem én is egy ilyen építését, de csak szükségmegoldásnak (világítás, akkus dolgok töltése, stb.)
Úgy tudom olyan 100W körül tud az ember kitekerni maximum, de azt is csak pár percig.
Tekintsünk el a veszteségektõl és számoljunk 100W-al.
1óra alatt az 0.1kWh
10 óra megerõltetõ tekeréssel lesz 1kWh.
Itt megnézheted kb. mennyit mûködnek ezzel a különbözõ háztartási gépek:
http://www.energiapersely.hu/Haztartasi_eszkozok_energiafogyasztasa_Fogyasztasi _tablazat
Az ötlet jó, csak ne akarjunk 1600W-os porszívót használni így mint egyik hozzászóló :).

U.i. Láttam olyan megoldást, hogy a szobabicaj kerekéhez dörzshajtással két akkus csavarozót hajtottak, azzal töltötték az akkut.

Zerind
05-13-2013, 08:31 PM
Ehhez mit szóltok?
http://player.hu/tech-auto/tech/ablakra-cuppanthato-napelemes-konnektor/#.UZFNLEqEsqI

Laci
05-15-2013, 02:43 AM
Fake ..Ekkora solarcellával minimális 200 mA-t tölthet , 220v-os dugalj rajta ....

TMIB
05-15-2013, 03:02 AM
Nekem az a bajom a képpel, mintha egy amerikai nagyváros lenne, de a konnektor és a dugasz viszont európai.

raktaros
05-15-2013, 12:05 PM
Fake ..Ekkora solarcellával minimális 200 mA-t tölthet , 220v-os dugalj rajta ....

Hát igen, akkora napelemfelület sokat nem ér. Talán egy vagy két ceruza akku töltésére el tudnám képzelni, de a dugalj egy vicc rajta :).
Van egy kicsi napelemem (http://bolthely.hu/kepek/legszerx/SOL-CHARGE01.jpg) kb. 30x9cm felület és gyári adat szerint 1,5W.
Még az inverter üresjáratát sem fedezné a teljesítménye...
(600W-os invertert mértem, 6W üresjáratban)

Vándor
05-21-2013, 02:44 PM
Létezik vajon kicsi(kb 2-4kW) teljesítményû aggregátor diesel kivitelben?
Picit keresgéletem, de az általános a 10kW feletti, csilió Forintért.

Szeretnék majd venni valami kicsi horodzhatót a közeljövõben, és arra gondoltam, ha van egy diesel autóm, akkor ne kellene 2féle üzemanyagot tartani itthon...

Don't Panic
05-21-2013, 03:54 PM
Hogyne lenne!
Matrix német aggregátor (http://szerszampiac.hu/gepek/aggregator-generator/aggregator_pg_3010f_2800w_os). OHV motorral (ilyen felül szelepelt motorok vannak a traktorokban is, mert ezeknek nagyobb a teljesítménye a SV motorokéhoz képest), 2,8kW, 45 ropiért.
Ha éppen ez a típus benzines lenne, akkor még ott vannak a Honda, Einhell, Güde, Möller, SwissKraft, Subaru (Robin), Valgarden, Briggs&Stratton, stb.
Ezek 1-7,5kW közötti kis jószágok.
40.000-tõl 200.000-ig átlagosan.
Hírdetési oldalakon ki lehet fogni jó vételeket. Ott keresgélj!

Vándor
05-23-2013, 06:23 AM
Köszönöm szépen!
Jónak néz ki. :thumbup

A. L. Ias
05-28-2013, 11:35 AM
Ha találsz dízelt, az engem is érdekelne, mert abból én is csak nagyobb teljesítményûeket találtam. A kisebbek, régiek (1960-1980 közöttiek), de ebbõl adódóan, faék egyszerûek. És nem utolsó sorban sokkal érzéketlenebb az üzemanyagra (simán eldöcög használt étolajjal is).
Ha csak az üzemanyag tárolás praktikumáért szeretnél dízelt, nyugodtan vegyél benzinest és tarts otthon 5 liter benzint, nem éri meg a veszõdést egy dízeles aggregátor felhajtása.

Don't Panic
05-28-2013, 12:51 PM
Az Einhell 5kW (http://aprod.hu/hirdetes/einhell-rt-pg-5000-dizel-aggregator-IDYSap.html#218733d024)-osa 200 rugó az Apródon.
A Möller 7,5kW (http://www.expressz.hu/moller-7-5kw-aramfejleszto-dizelmotoros-230-380-aggregator-7500w-44513858/)-osa szintén 200 ropi az expresszen.
Az Expert 2,8kW (http://szerszampiac.hu/egyeb/gaz-palack/expert_professional_3000_aramfejleszto)-os dízelje pedig csak egy 50-es a szerszámpiacon.
A Szerszámaneten.hu (http://szerszamaneten.hu/sct/550568/Aramfejlesztok)-n is érdemes szétnézni. Bár ott inkább benzinesek vannak.
Azt mindenesetre jó tudni, hogy finommechanikai termékek üzemeltetéséhez inkább invertereset keressen az, aki ilyen vásárlásán töri a fejét. Ez az a csoport, amit kempingekben használnak a tv, hûtõ, számítógép, stb. áramellátására.

A. L. Ias
05-28-2013, 02:28 PM
Az expert jó választás lehet a maga 2,8 kW-jával. A másik kettõ túl nagy (és drága és kihasználatlan lenne) személyi használatra. Ezzel viszont el lehet hajtani egy komplett háztartás vészidõszakban és az akkuk feltöltésére is marad kapacitása.

Traveller
05-28-2013, 03:42 PM
Generátort én csak nagy energiaigényû eszközök idõszakos ellátására használnék (még nem vettem) mint a hegesztõ vagy plazmavágó, de egy 2000 Wattoshoz is kell a minimum 3000 Wattos generátor.
Abból is olyat, amit alkoholüzemre be lehet állítani, mert azt mindig lehet lepárolni, míg olajszármazék lehet szûk keresztmetszet. A Honda GX motorjait át lehet állítani alkoholra.
A háztartást úgy szerelem fel, hogy minél alacsonyabb legyen az energiaigénye, LED égõket használok, s tartósított élelmiszereket tárolok a hûtendõk helyett.

Don't Panic
05-28-2013, 04:32 PM
Abból is olyat, amit alkoholüzemre be lehet állítani, mert azt mindig lehet lepárolni, míg olajszármazék lehet szûk keresztmetszet.
Jó meglátás! Tetszik a gyakorlatiasságod! :thumbup

A. L. Ias
05-28-2013, 05:13 PM
Na igen, eszközt a feladathoz választunk. Én Pár napos, hetes áthidaló megoldásra szánnám (lásd sarkvidéki március Borsodban). Az alkoholos megoldás jó ötlet, de növényi olajat sajtolni se nehéz. Az ultimate megoldási ötletem a poszt-apokaliptikus idõkre a gõzmotor. Igénytelen, hihetetlen ereje van és könnyen szervizelhetõ. De ez már egy másik történet.

Don't Panic
05-28-2013, 05:21 PM
A háztartást úgy szerelem fel, hogy minél alacsonyabb legyen az energiaigénye, LED égõket használok, s tartósított élelmiszereket tárolok a hûtendõk helyett.
Pont ezen gondolkodtam el, amikor a hûtõalkalmatosságokat vizslattam a neten abból a szempontból, hogy mi volt a villany elõtt ezekkel a helyzet és rájöttem, hogy azért nem igazán kellett az akkori embereknek hûtõ meg fagyasztó (a két legnagyobb energiaigényû eszközünk - a klímát nem számolva, mert az nem létszükséglet), mert a paraszt tartósított élelmiszert evett (füstölt és sózott húsáru), nem pedig ilyen nyím-nyámot, mint mi mostanság. A zöldségfélék el voltak a krumpliveremben, a tojás, tejtermék meg az északi tájolású, kisablakos kamrában.
Tehát levonhatjuk a következtetést, hogy aki prepperkedésre adja a fejét, annak étkezésben is vissza kell térnie õseinkéhez...ha valóban jól akarja csinálni a dolgokat.

Traveller
05-28-2013, 09:26 PM
Csak figyelj rá, hogy ne legyenek se mókusok, se varjak, se egyéb okos és ügyes jószágok a környéken, mert gyorsabban eltûnik, mint számítanál rá :-)

A. L. Ias
05-28-2013, 09:34 PM
Az átlagos 90-100 liternyi fagyasztótérfogattal számolva, jó nagy párkány kell hozzá. :)

Don't Panic
05-28-2013, 09:39 PM
Erre írtam megoldásként az áram nélküli hûtõalkalmatosságok topikban a második bejegyzésemet. Olvassátok el!

A. L. Ias
05-28-2013, 10:21 PM
Én nem krõzus vagyok, hogy ilyen órási fagyasztóm legyen :D
Krõzus? Ekkora fagyasztó van egy olyan kombi hûtõben, aminek alul van a fagyasztó része.

TMIB
06-13-2013, 07:24 PM
Legalább egymillió az igazi rezsicsökkentés

"Pár éve még a tudományos fantasztikumnak számított, ha valaki komolyan nekiállt napelemet vagy napkollektort szerelni a házára, és az országban található szélerõmûvek is fotótémaként kapnak szerepet a hétköznapjainkban, mintsem a hagyományos áramszolgáltatás alternatívájaként. Mára azonban ott tartunk egy átlagos háztartás éves áramfogyasztását megtermelõ napelemes rendszert kapunk egy-másfél millió forint környékén, sõt már a hazai felfedezõk is megjelentek az otthoni kiserõmûvek piacán."

http://index.hu/tudomany/2013/06/13/legalabb_egymillio_az_igazi_rezsicsokkentes/

Traveller
06-14-2013, 08:21 AM
Itt van egy vertikál szélerõmû, én csak ilyet építenék.
Két éve üzemel már az embernél, a legkisebb szélben is megforog, de viharban önfékezõ, nem kell semmit sem törõdni vele, 2 kW körüli a teljesítménye, 3-4 méter közötti magasságú.
212
Ha ehhez társulna egy lúgos vas-nikkel akkumulátortelep, örök életre volna energiatermelés és tárolás.

Túlélõhalott
06-14-2013, 12:10 PM
Itt van egy vertikál szélerõmû, én csak ilyet építenék.
Két éve üzemel már az embernél, a legkisebb szélben is megforog, de viharban önfékezõ, nem kell semmit sem törõdni vele, 2 kW körüli a teljesítménye, 3-4 méter közötti magasságú.
212
Ha ehhez társulna egy lúgos vas-nikkel akkumulátortelep, örök életre volna energiatermelés és tárolás.

Arra lennék kíváncsi, hogy vajon mit csinál a 2kW-nyi teljesítménnyel.

TMIB
06-14-2013, 12:15 PM
Az biztos hogy még a kutyaólban is folyton ég a villany. :D

(Szerintem a felesleget visszatáplálja a rendszerbe?)

Túlélõhalott
06-14-2013, 12:19 PM
Az expert jó választás lehet a maga 2,8 kW-jával. A másik kettõ túl nagy (és drága és kihasználatlan lenne) személyi használatra. Ezzel viszont el lehet hajtani egy komplett háztartás vészidõszakban és az akkuk feltöltésére is marad kapacitása.

2,8kW nem elég egy háztartás ellátásához, ez arra elég, hogy sötétben ülsz és megy a hûtõd meg még mondjuk a mosógép. Ha kihúzod a hûtõt, akkor tudsz lámpát kapcsolni.
Sokat gondolkodtam aggregátoron, de nem tudtam elég indokot találni arra, hogy 200EFt miért ér meg, fûteni anélkül is tudok, másra meg nem éri meg, a hûtõben sosincs ennyi értékû étel, mosni nem nagyon akarok mosógéppel, ha már úgysincs áram.

TMIB
06-14-2013, 12:22 PM
Gondolom sokat számít hogy milyen a hûtõ. Asztali gép van-e illetve laptop. Van-e mikrohullámú sütõ.

Túlélõhalott
06-14-2013, 12:22 PM
Az biztos hogy még a kutyaólban is folyton ég a villany. :D

(Szerintem a felesleget visszatáplálja a rendszerbe?)

de a 2kW nem sok, hanem éppenhogy kevés.

Háztartási készülékek teljesítménye és fogyasztása
Megnevezés Teljesítmény (W) Fogyasztás (kWh)
Klíma (szobai mobil), lakás (kültéri + beltéri egység) 1.600-2.000 1 - 10 kWh/nap
Szobai párásító 400 0,4 – 1 kWh/nap
Légtisztító 400 0,5 – 1,5 kWh/nap
Ventillátor 200-350 0,2 - 0,35 kWh/óra
Szagelszívó 200-600 0,2-0,6 kWh/óra
Számítógép max. 600 0,05 – 4kWh/nap
Kenyérsütõ 600-1.500 0,6-1,5 kWh/sütés
Hõsugárzó (vonalsugárzó) 800-1.000 0,8-1,0 kWh/óra
Mosó-szárítógép 1.500-2.500 0,6-2,5 kWh/adag
Mosogatógép 800-1.500 0,6-1,5 kWh/adag
Mikrohullámú sütõ (normál, grillezõ/ûrtartalom) 600-2.500 0,6-2,5 kWh/nap
Hûtõláda (350 l) 150-200 1-1,5 kWh/nap
Olajradiátor (mobil) villamos fûtõbetéttel 800-2.500 0,8-2,5 kWh/óra
Villanytûzhely (teljes villamos) 4.500-7.500 4,5-7,5 kWh/óra (max.)
Kombinált villamos-gáz tûzhely 1.500-4.500 1,5-4,5 kWh/óra (max.)
Aszalógép 250 2,5-5 kWh/adag
Szendvicssütõ 700-1.400 0,14-0,3 kWh/adag
Gyümölcscentrifuga 300-700 0,001-0,002 kWh/adag
Kenyérpirító 800-1.000 0,07-0,08 kWh/adag
Hûtõszekrény (160 l) 60-80 0,5-0,8 kWh/nap
Fagyasztószekrény (205 l) 80-100 0,7-1 kWh/nap
Takarítógép 1.000-2.500 1-2,5 kWh/óra
Porszívó 1.000-2.000 0,4
Automata mosógép 1.500-2.500 0,6-1,8 kWh/mosás
Átfolyós vízmelegítõ 2.500-24.000 2,5-24 kWh/óra
Villamos melegvízforraló (bojler), (120 l) 1.800-2.000 7-9 kWh/nap

TMIB
06-14-2013, 12:30 PM
Igen, de ezekbõl csak 1-2 megy. Ha meg nem elég, akkor még mindig sokat megtakaríthat vele a tulajdonosa.

Túlélõhalott
06-14-2013, 12:34 PM
az biztos, tartaléknak és spórolni jó, de az életemet rábízni nem.

TMIB
06-14-2013, 12:50 PM
Mindjárt leírom a takarékoskodós topicba, hogy hogy lehet bõven elég 2 kw. ;)

raktaros
06-14-2013, 01:05 PM
de a 2kW nem sok, hanem éppenhogy kevés.

Háztartási készülékek teljesítménye és fogyasztása
Megnevezés Teljesítmény (W) Fogyasztás (kWh)
Klíma (szobai mobil), lakás (kültéri + beltéri egység) 1.600-2.000 1 - 10 kWh/nap
Szobai párásító 400 0,4 – 1 kWh/nap
Légtisztító 400 0,5 – 1,5 kWh/nap
Ventillátor 200-350 0,2 - 0,35 kWh/óra
Szagelszívó 200-600 0,2-0,6 kWh/óra
Számítógép max. 600 0,05 – 4kWh/nap
Kenyérsütõ 600-1.500 0,6-1,5 kWh/sütés
Hõsugárzó (vonalsugárzó) 800-1.000 0,8-1,0 kWh/óra
Mosó-szárítógép 1.500-2.500 0,6-2,5 kWh/adag
Mosogatógép 800-1.500 0,6-1,5 kWh/adag
Mikrohullámú sütõ (normál, grillezõ/ûrtartalom) 600-2.500 0,6-2,5 kWh/nap
Hûtõláda (350 l) 150-200 1-1,5 kWh/nap
Olajradiátor (mobil) villamos fûtõbetéttel 800-2.500 0,8-2,5 kWh/óra
Villanytûzhely (teljes villamos) 4.500-7.500 4,5-7,5 kWh/óra (max.)
Kombinált villamos-gáz tûzhely 1.500-4.500 1,5-4,5 kWh/óra (max.)
Aszalógép 250 2,5-5 kWh/adag
Szendvicssütõ 700-1.400 0,14-0,3 kWh/adag
Gyümölcscentrifuga 300-700 0,001-0,002 kWh/adag
Kenyérpirító 800-1.000 0,07-0,08 kWh/adag
Hûtõszekrény (160 l) 60-80 0,5-0,8 kWh/nap
Fagyasztószekrény (205 l) 80-100 0,7-1 kWh/nap
Takarítógép 1.000-2.500 1-2,5 kWh/óra
Porszívó 1.000-2.000 0,4
Automata mosógép 1.500-2.500 0,6-1,8 kWh/mosás
Átfolyós vízmelegítõ 2.500-24.000 2,5-24 kWh/óra
Villamos melegvízforraló (bojler), (120 l) 1.800-2.000 7-9 kWh/nap

Ne legyünk telhetetlenek :)
2kW elég szép teljesítmény, annyit ritkán veszel ki esetleg vízmelegítõs mosógép, bojler, nagyobb szerszámgép, porszívó, hajszárító, vasaló és hasonlók.
De ezeket ki lehet váltani mással vagy kisebb teljesítményûre cseréléssel. Nem kell pazarolni :).
Pl. én is az inverterhez mérten vettem a körfûrészt.
A 2kW pillanatnyi teljesítmény, ez az invertertõl függ nem a szélkeréktõl, lehet nagyobbat is használni.
Korábban betettem egy pdf-et, ahol 460Wp napelemmel látnak el egy házat...
Sajnos nálunk a szélenergia inkább hobbi marad, nincs annyi erõs szél amiért érdemes lenne komolyabb összeget belefektetni, kivételes esetben csak ha szerencsés helyen laksz. Hiába forog kis szélnél, nem vehetõ ki abból túl sok energia.
Én is tervezek egy kicsit ami a napelemeket egészíti ki, az majdnem dombtetõn lesz.

Szép munka a képen az a szélkerék.

U.i.:
Nem tudom honnan van a lista, de érdekes egy mértékegységet használ :) : kWh/óra

Traveller
06-14-2013, 02:06 PM
Hagyományos háztartásban nem sok a 2 kW. Hûtõt, szivattyút, lámpákat üzemeltet róla, arra elég. Készített saját kézzel napkollektort is, a meleg vize nagyrészt abból jön, ügyes ember.

Traveller
06-14-2013, 02:16 PM
Sajnos nálunk a szélenergia inkább hobbi marad, nincs annyi erõs szél amiért érdemes lenne komolyabb összeget belefektetni, kivételes esetben csak ha szerencsés helyen laksz. Hiába forog kis szélnél, nem vehetõ ki abból túl sok energia.

Területfüggõ nyilván a termelés, de ahol ez a vertikál pörög, nem különösebben szeles rész, völgyben van, beépített területen és mégis termel. Nekem egy háztartásban vígan beosztható 2 kW, mosógépen, lámpákon, számítógépen kívül nem sok más elektromos eszköz van. A mûhelyben az eszközök már más téma, de ott is haladok, hogy aksival menjen lehetõleg minden, így bármikor használhatóak maradnak.

raktaros
06-14-2013, 02:54 PM
Én is "függõleges tengelyû rajongó vagyok", pont mert kis szélsebességnél indul és a nálunk leggyakoribb 3m/s-os szélbõl jó esetben 15-20W kivehetõ.
A semminél az is több, világításhoz talán elég, fõleg télen mikor sok a borús idõ és a nappalok is rövidek jó segítség a napelemeknek.
Nekem is van (ill. volt mert épp pár napja vettem ki a földbõl) dísznek az udvarban egy 40centis két lapátos vízszintes tengelyû, 1m-re a földtõl, legkisebb szellõben pörög, de ha egy leddel terhelném tuti leállna :).

Túlélõhalott
06-16-2013, 04:53 PM
Ne legyünk telhetetlenek :)
2kW elég szép teljesítmény, annyit ritkán veszel ki esetleg vízmelegítõs mosógép, bojler, nagyobb szerszámgép, porszívó, hajszárító, vasaló és hasonlók.
De ezeket ki lehet váltani mással vagy kisebb teljesítményûre cseréléssel. Nem kell pazarolni :).
Pl. én is az inverterhez mérten vettem a körfûrészt.
A 2kW pillanatnyi teljesítmény, ez az invertertõl függ nem a szélkeréktõl, lehet nagyobbat is használni.
Korábban betettem egy pdf-et, ahol 460Wp napelemmel látnak el egy házat...
Én is tervezek egy kicsit ami a napelemeket egészíti ki, az majdnem dombtetõn lesz.

U.i.:
Nem tudom honnan van a lista, de érdekes egy mértékegységet használ :) : kWh/óra

A lista az egyik áramszolgáltató honlapjáról van, és elsõre valóban furcsa, de a kWh/mosásból lehet érteni azért, hogy mire gondolt. :)

T72
06-27-2013, 11:38 PM
Ezt ismeritek? Szerintem nagyon nagy ötlet:

http://cdn.thepowerpot.com/sites/default/files/Howitworks_Banner.jpg

http://www.thepowerpot.com/

Sajnos az ára nem túl baráti...

imi79
06-28-2013, 07:02 AM
Nekem elsõre egy mezei Peltier modulnak tûnik, amit szépen túláraznak, bár van benne gondolom töltésvezérlõ is, akkor talán reaálisnak mondható az ár 2/3-a.

Ebayen veszel ilyet (azért ne a legolcsóbb gagyit): http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p3984.m570.l1313.TR0.TRC0.XThermoel ectric+Cooler+Peltier+Plate&_nkw=Thermoelectric+Cooler+Peltier+Plate&_sacat=0&_from=R40

Aztán így használod: http://www.youtube.com/watch?v=yNDxkXVjRFU

Magyarországon is kapni, 15V-os 4000ft környéke.

raktaros
06-28-2013, 04:17 PM
Nem új dolog, csak feledésbe merült, most valaki keresni akar vele :).
Ilyent (http://www.douglas-self.com/MUSEUM/POWER/thermoelectric/Russian%20Kerosene%20Lamp%20Generator%20a.jpg) még vaterán is láttam régebben.

Modernebb kiadás:
http://www.douglas-self.com/MUSEUM/POWER/thermoelectric/biolite%20sandy.jpg

Még van pár hasonló itt (http://www.douglas-self.com/MUSEUM/POWER/thermoelectric/thermoelectric.htm).

raktaros
08-06-2013, 07:46 PM
Nekem elsõre egy mezei Peltier modulnak tûnik, amit szépen túláraznak, bár van benne gondolom töltésvezérlõ is, akkor talán reaálisnak mondható az ár 2/3-a.

Ebayen veszel ilyet (azért ne a legolcsóbb gagyit): http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p3984.m570.l1313.TR0.TRC0.XThermoel ectric+Cooler+Peltier+Plate&_nkw=Thermoelectric+Cooler+Peltier+Plate&_sacat=0&_from=R40

Aztán így használod: http://www.youtube.com/watch?v=yNDxkXVjRFU

Magyarországon is kapni, 15V-os 4000ft környéke.

Vettem én is egy ilyen peltier elemet, ki akartam cserélni a 12V-os hûtõtáskában lévõt, mert az alig hûtött, 4A-es.
Amit vettem meg 10A, de a szivargyújtó biztosítéka is 10A, így nem merem használni, pláne ha még más is be van dugva.
Most rendeltem egy 8A-eset, így a 10A-essel tudok kísérletezni :).

Yrkon
08-16-2013, 06:35 AM
Érdekes:

http://www.origo.hu/idojaras/20130816-uj-uzemanyagcella-foldgaz-propan-hidrogen-termeljen-aramot-a-pinceben-a-kockaval.html

"a fejlesztõk szerint propán, benzin, különféle bioüzemanyagok és a hidrogén is használható vele." - ha mondjuk alkohollal is menne, az lenne az igazi.

TMIB
08-22-2013, 12:22 PM
Napelemet raknál a házra? Ezekkel a cégekkel vigyázz!

Frissítette a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) a megbízhatatlan és másokra ártalmas vezetõkkel rendelkezõ cégek listáját.

http://www.penzcentrum.hu/energia/napelemet_raknal_a_hazra_ezekkel_a_cegekkel_vigyaz z.1037431.html

A. L. Ias
08-24-2013, 09:10 PM
Kicsit talán kilóg a témából, de szerintem ide tartozik. Szerintetek mik azok a kör alakú "ojjektumok" a 20.10,44.80 (https://maps.google.hu/maps?hl=hu&q=20.10,44.80&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl) koordinátán?

TMIB
08-24-2013, 09:15 PM
Üvegházak? Valami zöldet termesztenek, de nem hinném hogy köze lenne energiához. Vagy van? :confused:

Szaúdiak, gazdagok. Lehet hogy pénzveteményes. Érik a sok zöldhasú. :haha:

raktaros
08-25-2013, 07:52 AM
Érdekes, én is kíváncsi lettem mik lehetnek. Jó lenne "kicsit" nagyobb zoom, amivel még a krumplibogarakat is láthatnánk :)

A. L. Ias
08-25-2013, 08:42 AM
Megmûvelt földek a sivatagban. A szükséges vizet a körök középpontjában található kutakból veszik. Ebbõl is adódik az alakjuk. A kutak a fosszilis vízkészletet használják. A zöld területek aktív mûvelések, a barnáknál már kimerültek a kutak. A fosszilis víz nem megújuló energia, ha elfogy vége a dalnak. A mi "hatalmas" artézi víz készletünk is fosszilis víz. Ha kiszivattyúzzuk, nem lesz több.

Az energiához a vízkészlet és napenergia által meghajtott kutakhoz kapcsolódik szerintem.

MaRee
08-27-2013, 04:23 PM
1:35-tõl érdekes kis mobiltöltõ :) (http://www.youtube.com/watch?v=gETuAbQAbEI)

Batka
08-27-2013, 08:44 PM
Megmûvelt földek a sivatagban. A szükséges vizet a körök középpontjában található kutakból veszik. Ebbõl is adódik az alakjuk. A kutak a fosszilis vízkészletet használják. A zöld területek aktív mûvelések, a barnáknál már kimerültek a kutak. A fosszilis víz nem megújuló energia, ha elfogy vége a dalnak. A mi "hatalmas" artézi víz készletünk is fosszilis víz. Ha kiszivattyúzzuk, nem lesz több.

Az energiához a vízkészlet és napenergia által meghajtott kutakhoz kapcsolódik szerintem.

Ez egy amerikai kitaláció. Ott is látni, fõleg a melegebb éghajlaton, pl Arizonában. Azért kör alakú, mert az összes gépi munkát egy ilyen körbe járatott pályán végzik, ezért maximálisan automatizálható, az öntözés is.

A. L. Ias
08-27-2013, 08:50 PM
Ez egy amerikai kitaláció. Ott is látni, fõleg a melegebb éghajlaton, pl Arizonában. Azért kör alakú, mert az összes gépi munkát egy ilyen körbe járatott pályán végzik, ezért maximálisan automatizálható, az öntözés is.

Én elõször a Home (http://en.wikipedia.org/wiki/Home_%282009_film%29) címû filmben láttam/hallottam róla. Ez (http://www.origo.hu/idojaras/20110415-fosszilis-viz-a-szaharaban-edesvizu-osi-tavak-a-libiai.html) pedig egy Origón megjelent cikk a témáról, igaz másik terület.

(Közben megtaláltam a Youtube-on az teljes filmet. Felrakom a megfelelõ topikba.)

fater.lajos
08-28-2013, 10:30 AM
Kinek van, ki csinált már kerékpáros áramfejlesztõt? Állítólag Mátraverebélyen kis sorozatban készültek.
Leírás, fotók, értékelés, készítési utasítás érdekelne.

http://egriugyek.hu/hirek/orszagoshirek/488-maganak-tekeri-az-aramot.html
http://duol.hu/belfold/aramfejlesztes-szobakerekparral-igen-1055880

raktaros
08-28-2013, 10:59 AM
Nekem tervben van, de nem tudom mikor lesz belõle valami.
Drága generátort elsõre nem akarok venni, akkus csavarozó motorjával szeretném elõször kipróbálni.

imi79
08-28-2013, 11:37 AM
Nem kell drága generátor.
Akár a mobilból kivett vibromotort is átalakíthatod, igaz nem fogsz semmit kezdeni a kinyert árammal, talán 1-2 ledet mûködtethetsz. :)
Inkább egy töltésvezérlõ a lényeg szerintem, mert ahogy tekersz, folyamatosan változik az áramerõsség.

A. L. Ias
08-28-2013, 12:25 PM
Drága generátort elsõre nem akarok venni, akkus csavarozó motorjával szeretném elõször kipróbálni.
Elõbb döntsd el mire szeretnéd használni, mit táplálnál vele. Akkor megvan a szükséges feszültség és áramerõsség. Ehhez megfelelõ generátort vagy dcmotort keresve meglesz a mûködtetési fordulatszám. A fordulatszámhoz tervezheted az áttételt és megkapod a méreteket. Szóval elõbb a cél, majd az eszköz végül a berendezés. :)
És hacsak nincs már most egy donor szobakerékpárod, akkor egy másik meghajtási elvet ajánlanék a figyelmedbe, mert a szobakerékpárnak túl sok a mechanikai vesztesége. 4 tengely = 8 csapágy ami súrlódik, 2 gyorsító áttétel = 4 tárcsa amin csúszhat a szíj. Szerintem a fórumon már szóba került szelíd energia füzetek 12-ben említett David Butcher által készített PPPM (http://www.youtube.com/watch?v=M1Mp-NGfw0s). Jobb választás lehet. Csak 2 tengely és egy gyorsító dörzshajtás. Elindítani és lendületbe hozni nehezebb, de kisebb lehet a mechanikai veszteség.

Laci
08-28-2013, 02:03 PM

Bontóban lada , suzuki generátor 2-3 ezer ft .... Nekem suzuki generátor bekötési rajz kellene .....

A. L. Ias
08-28-2013, 03:08 PM
Bontóban lada , suzuki generátor 2-3 ezer ft .... Nekem suzuki generátor bekötési rajz kellene .....

Valami ilyesmi (http://www.suzukiszereles.weboldala.net/swift1_2_files/Photos/kep153%20%28web%292.jpg)?

Laci
08-28-2013, 03:25 PM
1:35-tõl érdekes kis mobiltöltõ :) (http://www.youtube.com/watch?v=gETuAbQAbEI)

No , ugyanez usb kimenettel ebbõl megépíthetõ , és usb-vel sokminden tölthetõ . párszáz forintos tétel ......
És akár 3-4 db-ot is meg lehet hajtani egyszerre .....
http://www.ebay.com/itm/Dynamo-USB-Hand-Crank-Cell-Phone-Emergency-Charger-For-Phone-PDA-MP3-MP4-8616-/400527875360?pt=US_Cell_Phone_PDA_Chargers&hash=item5d41525d20
Szerkesztve :
videó :
http://www.youtube.com/results?search_query=Dynamo+USB+Hand+Crank&oq=Dynamo+USB+Hand+Crank&gs_l=youtube.12...1285.1285.0.2380.1.1.0.0.0.0.101 .101.0j1.1.0...0.0...1ac.2.11.youtube.J_qTpit9aU8

fater.lajos
08-28-2013, 03:29 PM
No , ugyanez usb kimenettel ebbõl megépíthetõ , és usb-vel sokminden tölthetõ . párszáz forintos tétel ......
És akár 3-4 db-ot is meg lehet hajtani egyszerre .....
http://www.ebay.com/itm/Dynamo-USB-Hand-Crank-Cell-Phone-Emergency-Charger-For-Phone-PDA-MP3-MP4-8616-/400527875360?pt=US_Cell_Phone_PDA_Chargers&hash=item5d41525d20
Ha valaki ilyet rendel én eggyel társnak beszállok.

imi79 javaslatára a kérés törölve részemrõl.
Köszi imi79

imi79
08-28-2013, 04:32 PM
Nekem van ilyenem, ne várj tõle sokat.
Belül gagyi mûanyag fogaskerekek vannak benne, nem egy minõségi darab, de azért használható.
Telefont tudtam vele tölteni és kis <5V aksikat is.

raktaros
08-28-2013, 09:03 PM
Nem értem miért nem csinálnak ilyent tartós anyagból.

Laci
08-29-2013, 02:52 AM
Fogyasztói társadalomban élünk .

raktaros
08-29-2013, 07:33 AM
Igen, de azért még itt-ott talán van olyan hogy normális (prémium) termék, igaz többszörös áron.
400ft-os gagyi mellett lehetne mondjuk egy 2-3e ft-os használható tartós változat.
De gondolom az olcsót viszi majd a 95% a maradék meg nem akkora forgalom hogy érdemes lenne gyártani :(.

raktaros
09-01-2013, 04:20 PM
Portable Solar Generator on a bike trailer (http://www.instructables.com/id/Portable-Solar-Generator-on-a-bike-trailer-for-Bur/)

mossberg-operator
09-07-2013, 10:48 PM
Ja, koszi.

ezt a neten talaltam: https://www.youtube.com/watch?v=cV6kxQYGVs0

imi79
09-08-2013, 05:50 AM
Jó dolog, viszont egy fontos dologra nem tér ki a videó:
A dobozos és a kiszerelt elemek áram erõsségére!
Mert amíg egy minõségi elem 3-4000mA-es, addig lehet, hogy az a kiszedett 32 elem 80-100mA/elem.
Akkor nem vagy elõrébb, csak jóval sûrübben cserélheted az elemeket:)

Egyébként a 9V-os elemben meg 6db AAA elem van, ha jól emlékszem.

imi79
09-12-2013, 03:20 PM
Valakinek van napelemes rendszere?

Most tervezek egy kisebb rednszert összerakni az indoor/pince kertészkedéshez némi led világításhoz, laptopot tölteni és úgy egyébként is, nem árt ha van.

Amit kinéztem:
-12V 50W 2,8A napelem 24000,- (monokristályos 60x50cm vázzal)
-10A töltésvezérlõ 2500,-
-1000W inverter 12000,- (max500W terhelés folyamatosan)
-Akkumulátort egyenlõre nem tervezek venni, van pár régebbi autós akksi, azokat nyúzom ameddig bírják.
100Ah munkaakksi a késõbbiekben ~28000,-

Ennél nagyobbat nem szeretnék egyenlõre, mert ez még úgy ahogy hordozható is, autóval.

Ordinis.Esse
09-21-2013, 07:32 AM
Sziasztok! A hozzáértõktõl kérdezném a következõ cuccokat:

http://dx.com/p/portable-folding-solar-powered-4600mah-battery-w-charring-adapters-for-cell-phone-headlamp-more-93800 Ár: US $ 31,68
- Típus: SW-050
- 4 monokristályos szilícium napelemek
- Output: 6V
- Max. kimeneti áram: 880mA
- Napenergia töltési idõ: 6 ~ 8 óra (4600mAh akkumulátor)
- Napelemek élettartamának: 10 év
- adapter: MOTO V3/Nokia 2.0mm/Nokia 3.0mm/Sony Ericsson K750/Samsung G600/Samsung i617/Sony Ericsson K700/USB
- Nagy eszközökhöz adapter vagy USB töltõ kábel
- A csomag tartalma: - 1 x Napelem tábla - 8 x adapter - 1 x USB kábel - 1 x hordtáska - 1 x angol nyelvû felhasználói kézikönyv

http://dx.com/p/7w-folding-solar-panel-charger-for-mobile-phone-camera-more-camouflage-226170 Ár: US $ 31,20
Modell SC701 Szín Zöld
Anyag Solar panel: PET laminált / Fabric (vízálló): PVC
Kompatibilis eszközök Mobiltelefon, PDA, MP3, MP4, kamera, PSP, DVD, iPod, stb
Max Current 1280 mA
Teljesítmény 5 ~ 5.5V / 800 ~ 1280mA
Mûszaki adatok Segítségével nagy teljesítményû szilícium napelemek. Könnyen kezelhetõ. Közvetlenül a napelem közvetlen napfény, hely, még a csatlakozó, a bekapcsolt állapotot jelzõ fény, amely mutatja a töltés a helyzet, könnyen hordozható
Egyéb funkciók Solar panel: 7W Mono, teljesítmény: 5 ~ 5.5V / 80 ~ 1280mA, Magas hatásfok: 18% Kimeneti interfész: USB 2.0
Csomagolási lista 1 x Napelemes töltõ -1 x USB kábel -3 x adapter (Micro USB + Mini USB + Nokia)

http://dx.com/p/12v-7w-solar-power-panel-auto-car-battery-charger-camouflage-green-165671 Ár: US $ 48,40
- Szín: Camouflage zöld
- Teljesítmény: 7W 12V
- A DC 5V USB kimenet
- A csomag tartalma: - 1 x cigaretta adapter (289cm-kábel) - 1 x 12V Krokodil csipesz kábel (289cm-kábel) - 1 x kínai és angol nyelvû kézikönyv

http://dx.com/p/foldable-solar-power-charger-w-dual-output-usb-dc-55-x-21-for-cellphone-dc-pda-more-black-228977 Ár: US $ 67,90
Teljesítmény: 13W,
Folding méret: 27 x 22,5 x 2 cm-es, Unfold méret: 65 x 27 x 0,3 mm,
napenergia: 13W, Nagy hatékonyság:> 17%,
kimenet: 18 V x 720mA / 5,5 V x 2360mA;
10 x Laptop adapterek (Lenovo + HP + Dell + Samsung + Haier + Asus + Sony + iPad + Acer + + IBM Toshiba)
1 x feszültség szabályozó (5,5 ~ 18V)

Köszönöm elõre is a válaszokat!

imi79
09-21-2013, 08:26 AM
Én is épp napelem vásárláson töröm a fejem, igaz én olyan rendszert szeretnék, ami otthon is még valamennyire használható és csak autóval mobilis.

Ezek a fentiek túrázáshoz jók, mobil, gps, tablet töltésre is alkalmas, viszont itt ki is merült a tudásuk.
Minden laptopot szerintem a legutolsó, legerõsebb sem tud rendesen feltölteni. (enyém pl 19V-os).

Ha ezek közül akarsz vásárolni, a legutolsót javasolnám, de tudni kellene, hogy mire akarod használni.

raktaros
09-21-2013, 10:00 AM
Nekem is néha eszembe jut hogy kellene egy ilyen. Aztán az is hogy ez eléggé napfüggõ. Én egy normális tekerõs töltõt szeretnék, az mûködik minden körülmények között. Ahhoz hogy mobilis legyen, kicsinek, könnyûnek kell lennie. Laptop-hoz már tényleg nagyobb napelem kellene, de szerintem az úgysem való BOB-ba, :).
Én csak akkukat szeretnék tölteni vele lámpákhoz/navigációhoz/rádiókhoz szükség esetén.
Laptopot csak helyhez kötötten használom, ott meg a tetõn elfér a napelem. 12V-os rendszerem van, laptop megy simán róla autós adapterrel. Egyet L1dl-ben vettem egyet ebay-en. Többféle csatlakozóval és kapcsolható kimenti feszültséggel vannak, hogy minden laptophoz használható legyen.
Pl.: http://www.ebay.com/itm/Universal-12V-80W-Car-Auto-DC-Power-Supply-Adaptor-For-Laptop-Notebook-PC-9905-/261036164467

A. L. Ias
09-21-2013, 09:04 PM
Kb. 10 éve nem láttam 19V-nál alacsonyabb feszültséggel mûködõ notebookot (18.x voltosok voltak direkt, csak, hogy eltérjenek, de ahhoz sem a legjobb választás a 18V töltõ). Meg teljesítménye sem közelíti a megfelelõt egyiknek se notebookhoz. Ahogy imi79 írta, kis kütyükhöz jók.

Én sem értem mi igényel egy laptopon belül 12V-nál többet. A normál PC-ben is 12V a legnagyobb feszültségû ág. A kijelzõ meghajtását is meg lehet oldani 12V-ról.
Ha napenergiával kellene meghajtanom Laptopot akkor inkább használnék 24V-os rendszert (pl. 2 db 12V-os párhuzamosan kötve) egy lépésben letranszformálva a szükséges bemenõ feszültségszintre. Talán így lenne a legkevesebb veszteség, így lenne a leghatékonyabb a rendszer.
De inkább választanék egy tabletet, ami 5V-ról tölthetõ. Vagy barkácsolnék egy mini gépet pl. RaspberryPi alapon.

raktaros
09-22-2013, 07:09 AM
Én is sokat gondolkodtam hogy 24 vagy 12V-os rendszerem legyen. Mindkettõnek megvan az elõnye/hátránya, mérlegelni kell ki mire használja. Nem érdemes egy laptop alapján dönteni, nem biztos hogy annyi a veszteség hogy érdemes a 24V.
Nagyobb feszültségû laptop akkuknak biztos megvan az oka, de én sem tudom.
Pl. Li-Ion cellákból én is szeretnék 12V-os akkupakkot csinálni, csak a 3.7V-os cellákból nem jön ki :(.

imi79
09-22-2013, 07:34 AM
12V-os rendszer is tökéletes, csak inverter kell hozzá szerintem.
De az már akkor nem jó hátizsákba, túrázáshoz.

Raktaros: Li-Ion aksihoz lehet kapni külön töltõt, azzal lehet tölteni.
http://www.ebay.com/itm/Lipo-Li-ion-Ni-MH-LiFe04-RC-AIO-Battery-Balance-Charger-w-Power-Supply-HS-/111075107769?pt=Battery_Chargers&hash=item19dc97a3b9

raktaros
09-22-2013, 08:10 AM
12V-os rendszer is tökéletes, csak inverter kell hozzá szerintem.
De az már akkor nem jó hátizsákba, túrázáshoz.
Ha 230V-os cuccot akar valaki törpefeszültségrõl akkor mindenképpen kell.
Ha csak kis tartományban kell játszani az egyenárammal, akkor vannak dc-dc átalakítók, pl.:
http://www.ebay.com/itm/LM2596-DC-DC-Power-Converter-3-2V-40V-to-1-25V-37V-Step-Down-Power-Supply-Module-/231058474111?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35cc28847f

USB-s eszközök töltéséhez, erre 2-3 napelemcella és kész is :):
http://www.ebay.com/itm/1PCS-DC-DC-Converter-Step-Up-Boost-Module-1-5V-to-5V-500mA-USB-Charger-for-MP3-M-/370903195047?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item565b8d9da7

Raktaros: Li-Ion aksihoz lehet kapni külön töltõt, azzal lehet tölteni.
http://www.ebay.com/itm/Lipo-Li-ion-Ni-MH-LiFe04-RC-AIO-Battery-Balance-Charger-w-Power-Supply-HS-/111075107769?pt=Battery_Chargers&hash=item19dc97a3b9

Pont ilyen töltõm van :).
Tulajdonképpen én egy kisebb 12V-os rendszert gondoltam valahova nem savas akkut használva hanem Li-Ion-t, kísérletnek.
Indító akkuim vannak, sokat utánaolvasva úgy tûnik a szolár és munkaakkuk sem jobbak annyival mint amennyivel drágábbak...

imi79
09-22-2013, 08:44 AM
Nézegetem ezeket a Li Ion 3.7V-os aksikat, elég brutálisak.
Némelyik 4-5Ah feletti, AA méret?

raktaros
09-22-2013, 11:01 AM
Nézegetem ezeket a Li Ion 3.7V-os aksikat, elég brutálisak.
Némelyik 4-5Ah feletti, AA méret?

Balról jobbra:
1900mAh NiMH 1.2v
900mAh Li-ion (14500) 3.7V (átmérõ mint az AA, de kb. 1mm-el hosszabb)
5300mAh Li-ion (18560) 3.7V

595

Laci
09-22-2013, 11:46 AM
Ha csak kis tartományban kell játszani az egyenárammal, akkor vannak dc-dc átalakítók, pl.:
http://www.ebay.com/itm/LM2596-DC-DC-Power-Converter-3-2V-40V-to-1-25V-37V-Step-Down-Power-Supply-Module-/231058474111?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35cc28847f

Ezen hogy állítod be az értékeket ?
Nekem olyan kellene , ami 9-tõl 15 volt bejövõbõl csinál stabil 12 voltot automatikusan . Van ötleted ?

imi79
09-22-2013, 12:14 PM
Balról jobbra:
1900mAh NiMH 1.2v
900mAh Li-ion (14500) 3.7V (átmérõ mint az AA, de kb. 1mm-el hosszabb)
5300mAh Li-ion (18560) 3.7V

Nem AA, de nem is sokkal nagyobb az 5300mAh.
Azt hiszem én is teszek vele egy próbát.
Köszi.

raktaros
09-22-2013, 01:06 PM

Van ilyenem, de még nem próbáltam ki. A kék dobozka egy potméter, azzal állíthatod be a kimenõ feszültséget,
Azt viszont nem tudom hogy a bemenõ feszültség változása hatással van-e a kimenõ feszültségre, de valamikor majd kipróbálom.

Nekem olyan kellene , ami 9-tõl 15 volt bejövõbõl csinál stabil 12 voltot automatikusan . Van ötleted ?
Pontosan 12V kellene? Mert ha csak akkut tölteni, akkor arra egy napelemes töltõ például.
(az enyém bemeneti tartománya 5-70V, errõl tölti a 12V-os akkukat.)
Ha pont 12V és ennek a dc-dc-nek változik a kimeneti feszültsége, akkor ezzel feltolnám 15V fölé, és egy 12V-os egyszerû stabilizátorral beállítanám a 12V-ot.
De a stabilizátor már nagyobb veszteséggel dolgozik, ez béna megoldás de mûködõképes szükség esetén.
Most hirtelen jobb nem jut eszembe, pedig biztos van rá kész megoldás.

Wayet
09-24-2013, 06:15 PM
Lenne egy kérdésem:
Mi van akkor az árammal, ha elromlik valami és már nem beszerezhetõ és otthon sem tudjuk elõállítani a kellõ alkatrészt?

raktaros
09-24-2013, 10:30 PM
Én ezért próbálok beszerezni áram nélküli dolgokat, árammentes megoldásokat találni.
Régen is éltek áram nélkül...
Persze vannak dolgok amik nem helyettesíthetõk de nélkülözhetõk (Pl.: rádió, vókitóki), ill. vannak eszközök amik egy kis árammal nagyságrendekkel megkönnyítenek valamit. a "hagyományos" megoldáshoz képest.

U.i.: Villanyszerelõ a szakmám, szeretnék is valami értelmesebb dolgot kitanulni :)

imi79
09-25-2013, 06:25 AM
Ha elromlanak, elromlanak, de legalább egy SHTF helyzetben ha beüt, nem kell egyik pillanatról a másikra
lemondani azon dolgok nagy részérõl, amik életünk szerves részévé váltak. (valamilyen világítás, esetleg kis merülõforraló, kis kemping fõzõlap, rádió...)
Világításnál Én már leginkább csak ledes fényt használok, az alig fogyaszt és elromlani sem tud.
Ha meg beüt a gebasz, a boltok tele lesznek vele.

A dolog sarkallatos pontja inkább az akkumulátorok kérdése, azoknak viszont annyi lesz 5-10 év alatt.
Akkor majd lehet kezdeni rezet, meg galvanizált szögeket/szénrudat gyûjteni, és kis házi "akkumulátorokat" gyártani :)

raktaros
09-25-2013, 08:57 AM
Ha elromlanak, elromlanak, de legalább egy SHTF helyzetben ha beüt, nem kell egyik pillanatról a másikra
lemondani azon dolgok nagy részérõl, amik életünk szerves részévé váltak. (valamilyen világítás, esetleg kis merülõforraló, kis kemping fõzõlap, rádió...)
Világításnál Én már leginkább csak ledes fényt használok, az alig fogyaszt és elromlani sem tud.
Ha meg beüt a gebasz, a boltok tele lesznek vele.

A dolog sarkallatos pontja inkább az akkumulátorok kérdése, azoknak viszont annyi lesz 5-10 év alatt.
Akkor majd lehet kezdeni rezet, meg galvanizált szögeket/szénrudat gyûjteni, és kis házi "akkumulátorokat" gyártani :)

Nekem nagyon bántja a szemem a led fénye :(. Vannak led cuccaim, de inkább szükség/tartalék megoldásnak szánom.
Zseblámpába és egyéb helyre ahol nem használom huzamosabban ok, de lakásba világításnak nem szeretném (esetleg csak gyenge indirekt világításnak, hogy ne sötétben tapogatózzon az ember). Ha fény kell, akkor olajlámpa vagy néhány wattos lámpa (10W halogénbõl vettem egy tucatot).
De úgyis követnünk kell a hagyományokat, naphoz igazítani az életet...

Akkut talán lehet szerezni egy konzervvért, gáz esetén úgysem lesz nagy autózás :)

fater.lajos
09-25-2013, 10:05 AM
Szerintem, meg lesz autózás. Vagy inkább traktorozás. A diesel elmegy sok mindennel. Bármilyen étolaj, fáradt olaj, elõmelegített állati zsír.
Benzinesek meg át fognak térni a fagázra. Ha jó volt Angliában a II. vh idején, itt is jó lesz. Bár, tuti, hogy Budapesten nem kell bevezetni a dugódíjat.

raktaros
09-25-2013, 10:24 AM
Nem úgy gondoltam hogy megszûnik, csak töredékére esik vissza.
Persze függ attól mekkora gond lesz, ha kajahiány lesz nem az autózással fognak foglalkozni.
A mai dízelek meg már válogatósak, a régiekbõl meg egyre kevesebb van.
Növényi olajakat meg csak élelmiszer elõállításához kellene használni üzemanyagnak, nem elautókázni.

Wayet
09-25-2013, 01:46 PM
Én biciklire és naptáplált cuccokra próbálok átállni, de ezek is bõven rászorulnak a javításra ( kicsi falun lakok és nem mindig van az ami kellene).

Növényi olajakat meg csak élelmiszer elõállításához kellene használni üzemanyagnak, nem elautókázni.
Ezt nem tudom mennyire szívleli meg az olyan ember, akinek van biciklije, de 500m-re is benzinzabálót használ (mindegy, hogy autó vagy motor).

raktaros
09-25-2013, 09:14 PM
Én biciklire és naptáplált cuccokra próbálok átállni, de ezek is bõven rászorulnak a javításra ( kicsi falun lakok és nem mindig van az ami kellene).

Ezt nem tudom mennyire szívleli meg az olyan ember, akinek van biciklije, de 500m-re is benzinzabálót használ (mindegy, hogy autó vagy motor).

Ez igaz lehet. Pl. én is ismerek olyant akinek kajára nincs pénze (jön hozzánk kölcsön kérni, pár napos kenyérmaradékot elkérni), de a cigit szívja és a faluba a kb. 500m-re lévõ boltba és vasútállomásra is kocsival megy. Nem eszik, csak autózhasson, cigizhessen...

U.i.: Sokszor annyira kihajtja a benzint, hogy úgy hozat valakivel mert már a kútig sem tud elmenni...

TMIB
09-25-2013, 09:23 PM
Én is ismerek olyanokat. Étel nincs, fűtés kikapcsolva, Internetet kikötik tőlük, áramot kivezettetik, de azért a láncdohányzás az mindig megvan. :hogymi:

Wayet
09-26-2013, 04:05 PM
Ha jól hallottam, most még inkább bajban lesznek a cigivel. Az a hír járja, hogy a legolcsóbb dohányáru 1000HUF lesz. Meglátjuk még, hogy melyik fogja nekik jobban megérni: a cigi vagy a kocsi. Remélhetõleg lesz pár épeszû, akiknek a kaja többet ér. (nem zavarnak engem a hülyék, ha nem nekem kell elviselnem õket)

imi79
09-26-2013, 04:16 PM
Feketepiacon fogják beszerezni, ahogy egyre többen, amióta megnyíltak a maff akarom mondani nemzeti dohányboltok.

raktaros
09-26-2013, 09:38 PM
Én azért remélem nem sokan szoknak le, mert akkor a kiesõ adóbevételt majd olyan helyen szedik be ami lehet engem is érint... :)

Wayet
09-27-2013, 06:34 PM
Én azért remélem nem sokan szoknak le, mert akkor a kiesõ adóbevételt majd olyan helyen szedik be ami lehet engem is érint... :)

Most, hogy így mondod.....
Én már is sokallom az "adót", amit lenyúlnak a(z amúgy is kevés) fizetésembõl :(

raktaros
09-27-2013, 09:04 PM
Most, hogy így mondod.....
Én már is sokallom az "adót", amit lenyúlnak a(z amúgy is kevés) fizetésembõl :(

Épp tegnap beszéltünk Párommal, hogy 2005 körül is ugyanennyit kerestünk, ugyanennél a cégnél és ugyanilyen munkakörben mint most.
Pedig minden évben emeltek...
Az árak viszont elszálltak, üzemanyag pl. a duplája.

Wayet
09-28-2013, 05:36 PM
Épp tegnap beszéltünk Párommal, hogy 2005 körül is ugyanennyit kerestünk, ugyanennél a cégnél és ugyanilyen munkakörben mint most.
Pedig minden évben emeltek...
Az árak viszont elszálltak, üzemanyag pl. a duplája.

És még azon csodálkoznak, hogy sok a kivándorló. Teljes mértékben meg tudom érteni azokat, akik inkább külhonban próbálnak boldogulni.
Eszembe is jutott egy párbeszéd:

"J. - Drága az élet!
S. - Olcsón is meg lehet úszni!
J. - Jaja, de akkor már nem olyan jó!"

raktaros
10-01-2013, 06:32 PM
Tud valaki ajánlani olcsóbb és jó tölthetõ (NiMH) elemet?
Ebay tele van, de egyik xarabb mint a másik, a ráírt kapacitás csak díszítés.
Van pár eneloop-om azok jók, de drágák is :(.

Laci
10-01-2013, 07:00 PM
Eneloop-ot használok én is , de nem occó ....

raktaros
10-01-2013, 07:15 PM
Igen. És szinte minden cuccba 2-3db sõt van amibe 4db kell. :(
Volt pár ilyen-olyan, de sorra adják meg magukat és nem tudom mivel pótoljam.

Amik kellenének: AAA, AA, D

raktaros
10-03-2013, 01:25 PM

Sajnos úgy néz ki, hogy neked ez nem jó, mivel csak lefele dolgozik.
Ma tettem vele egy próbát, beállítottam rajta 3V-ot:
13.7V-on (Napelemes rendszer) beállítottam: 3V
9V-os elemrõl táplálva: 3V
3.7V-os Lion akkuról: 2.9V
Szóval szerintem egészen jól tartja a beállított feszültséget.
Viszont visszafele nem jó:
3.7V-os Lion akkuról maximum 3.3V jön le
13.7V-on maximum 12.7V

raktaros
10-03-2013, 01:44 PM
Itt egy ami jó lehet:
http://www.ebay.com/itm/DC-DC-4A-4-5-32V-to-5-42V-12V-24V-step-up-BOOST-converter-power-regulator-UK-/221290058397

Ha csak felfele kellene akkor egy olcsóbb:
http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Boost-Converter-3-12V-Step-up-to-12V-Fix-Voltage-Power-Supply-Module-12W-/170999718908

Persze a teljesítményt is figyelembe kell venni.
Ha töltésre akarod, akkor legegyszerûbb egy napelemes töltésvezérlõ.

raktaros
10-12-2013, 10:01 PM
Töltõ, akkumulátor ajánló (http://elemlampa.blog.hu/2012/09/19/tolto_es_akkumulator_ajanlo)

Lámpatesztek is vannak...

raktaros
10-13-2013, 09:12 AM
Jó is lehetne, kár, hogy az az alap koncepciója, hogy ami nem rohadt drága, az sz*r.

Én is belelapoztam csak drága lámpákat láttam, de szerintem vannak itt olyanok akik szánnak/tudnak rá szánni annyit.

Wayet
10-14-2013, 08:41 PM
Én kínából rendeltem egy 100LM-es, AAA-s zsebpilácsot (egyebek mellett) $3.90-ért. Most várom a postát, hogy leteszteljem a kütyüt. Jön még hozzá aku (Ultra Fire 1500mAh 1.2V NiMH AAA) is és felszereléshez (csak, hogy el ne hagyjam) S-biner dukál :D

Traveller
10-15-2013, 10:56 AM
Igen. És szinte minden cuccba 2-3db sõt van amibe 4db kell. :( Volt pár ilyen-olyan, de sorra adják meg magukat és nem tudom mivel pótoljam. Amik kellenének: AAA, AA, D

A drága az, ha ki kell dobni az aksit a tizedik töltés után. A sok elhullott AA és AAA NiMh után már csak Eneloopot használok én is. Ebayrõl a németektõl 2,2 Euróért jön az AA darabja csomagajánlatban ( heibas-handyladen ).

raktaros
10-15-2013, 01:16 PM
A drága az, ha ki kell dobni az aksit a tizedik töltés után. A sok elhullott AA és AAA NiMh után már csak Eneloopot használok én is. Ebayrõl a németektõl 2,2 Euróért jön az AA darabja csomagajánlatban ( heibas-handyladen ).

Köszönöm. Én is onnan vettem régebben az Eneloop-okat (AA, AAA), pár napja meg rendeltem angliából GP ReCyko AAA-t, olcsóbb (~480huf), kíváncsi vagyok milyen lesz.

raktaros
10-18-2013, 02:33 PM
Tegnap vettem tesco-ban olcsó tölthetõ elemet 600mAh (800ft a 4 darabos csomag).
Kibontás után csináltam egy tesztet, kíváncsiságból:

701702

Az egyik elég siralmas...
Egy keveset fogyasztó, nem fontos eszközbe kell, csak azért mertem megvenni.

Az ebay-es ReCyko-val együtt rendeltem kevésbé drága (http://www.ebay.com/itm/290420804612)fajtát is, azt is tesztelem majd.

hwahun
11-22-2013, 06:11 AM
Üdv. Nagyanyámnak olyan fúrott kútja van falun, ami mechanikus, vagyis kézzel húzod fel a vizet. Idõigényes, elég komoly fizikai munka (fõleg egy 70 évesnek), viszont nem kell hozzá áram és semmi más, csak vödör! :)

Doom
12-13-2013, 01:13 PM

Máskülönben a víz sem fog feljönni a kútból... ...egy primitív és igen fárasztó ötlet a fúrt kúthoz..a locsoló tömlõ végére tegyél kis súlyt és lógasd le a fúrt kútba koccig,majd húzz fel 20.30 centit,motor vagy autó gumi belsõt vágj ki a szelep körül,hogy rá tudd a kút csõre drótozni,szûken vágj lukat a slag csövének,ahol valami nem jól illeszkedik szigeteld szilóval vagy bármivel ami kibírja a nyomást,tedd a pumpát a szelepre oszt.pumpáljad,csõ mérettõl 1-2 óra múlva jön a víz,ha jól tömítettél legközelebb már csak pumpálni kell és már jön is....mûködik!

Doom
12-13-2013, 01:24 PM
...egy primitív és igen fárasztó ötlet a fúrt kúthoz..a locsoló tömlõ végére tegyél kis súlyt és lógasd le a fúrt kútba koccig,majd húzz fel 20.30 centit,motor vagy autó gumi belsõt vágj ki a szelep körül,hogy rá tudd a kút csõre drótozni,szûken vágj lukat a slag csövének,ahol valami nem jól illeszkedik szigeteld szilóval vagy bármivel ami kibírja a nyomást,tedd a pumpát a szelepre oszt.pumpáljad,csõ mérettõl 1-2 óra múlva jön a víz,ha jól tömítettél legközelebb már csak pumpálni kell és már jön is....mûködik! még egy ötlet ha eleve kompresszoros a kút vagy van otthon ,ügyes barkácsoló a bicajjal is össze tudja hozni a meghajtást

Unicornis
12-13-2013, 06:39 PM
Én most cseréltem le a zselés akkuimat Ni-Cd aksikra.
Mert évente egyet kinyírtam... Nagyon kényesek mindenre, túltöltésre, mély kisütésre.
De szerintem sok tulajdonságában jobbak mint a Ni-Mh aksik.
Mit is kell tudnunk a NiCd és NiMH akksikról, milyen tulajdonságaik vannak, különbségek és hasonlóságok? Elsõsorban az anyagukban térnek el, de ez kémia, ebbe ne menjünk bele. Mûködésük, felhasználásuk szempontjából viszont szinte teljesen megegyeznek, vannak viszont apró, de lényeges különbségek.
Mindkét akkutípusról elmondható hogy kapacitásukhoz mérten hatalmas áramokat képesek leadni jelentõsebb feszültségesés nélkül. De a NiCd akksik itt lekörözik a Ni-MH akksikat.
Valahogy jobban bírják a terhelést, mint modernebb társaik. Viszont lassan kiszorulnak a piacról, mert a NiMH akkuk kapacitása bizonyos méretekben már kétszerese is lehet egy ugyanolyan méretû NiCd akkuénak. Pl.: rádiókban használatos AA (ceruza) méretû akkuknál a NiCd típusúakat maximum 1000-1100mAh kapacitásig gyártottak, a NiMH akkuk jelen pillanatban 2300mAh körül járnak. Tehát adó-vevõ akkunak szinte a legjobb választás lehet a NiMH akkukból összeállított pakk. Bizonyos esetekben viszont mégis a régi NiCd mellett tenném le a voksot.
Ha valaki téli használatra adná a fejét, akkor érheti kellemetlen meglepetés ha egy NiMH pakkot használ, ugyanis ezek kifejezetten nem szeretik a hideget. Az áramleadási képességük drasztikusan csökken.
Lényeges különbség viszont, hogy a NiMH akkuk nagyon érzékenyek a túltöltésre. Ezért ha nem normáltöltést (1/10 C) alkalmazunk, hanem gyorsított vagy gyorstöltést, azt mindenképpen olyan töltõvel tegyük, ami tud tölteni NiMH akksit, és úgynevezett Delta Peak lekapcsoló automatikával rendelkezik.
NiCd akkuk elviselik a mélykisütést is (0V-ra kisütés) NiMH akkuknál viszont ne menjünk 0,9V alá, mert károsodhat az akku.
Tartsunk szem elõtt néhány fontos dolgot. Az NiCd és NiMH akkuknak van egy nagyon rossz tulajdonságuk. Ez az emlékezõ effektus. Mi is ez pontosan és mitõl alakul ki? A rátöltésektõl jön létre az emlékezõ effektus. Ez annyit jelent, hogy ha pl. vevõakkut lemerítjük használat közben félig, majd rádobjuk a töltõre, és ezt többször is megtesszük, akkor akkunk hamarosan nem enged ki magából csak fél töltésnyi energiát. Csodálkozunk majd, hogy akkumulátorunk olyan mintha elvesztette volna a kapacitásának legalább a felét. Mi a teendõ? Mindig, de legalább 4-5 töltés-használat után süssük ki az akkukat. Ezt megtehetjük egy megfelelõ izzó segítségével, vagy ellenállásokkal is.
Szóval szerintem SHTF esetén a Ni-Cd aksikal jobban járhatunk mert nem kényesek annyira.
A Ni-Cd akuk a töltés 70% ig teljesen hasznosítják a töltõ áramot, és nem melegszenek. A tapasztalat szerint amikor már kéz meleg az akku akkor kb fel van töltve! Ha nem rendelkezünk profi töltõvel akkor is használhatjuk ezeket SHTF kor csak egy egyszerû, egy tranzisztoros áramgenerátort kell építeni hozzá, és egy bármilyen 12v os akkuról vagy közvetlenül napelemrõl tölthetjük õket. Amikor elkezd jobban melegedni akkor kb. fel van töltve. Ezeket is lehet gyors tölteni 1C-3Cvel is akár.
De itt már nem hagyhatjuk magára az akkut, figyelni kell hogy mikor kezd melegedni.

Amatorpe
12-13-2013, 06:52 PM
Nekem eddig legjobban a sanyo eneloopok jöttek be. Brutál sokáig tartják a beléjük táplált energiát.
Már csak egy megbízható napelemes töltõ kellene, de még nem ástam bele magam a témakörbe.

raktaros
12-13-2013, 09:38 PM
Unicornis,
köszönjük jó kis összefoglaló.
Sajnos sok készülék nem törõdik azzal hogy ne süsse ki teljesen az akkukat :(.
Én azon gondolkodtam, hogy a 3db akkus fejlámpát átalakítom 1db 3.7V-os Li-ion akkusra.

Amatorpe
12-13-2013, 10:40 PM
Én azon gondolkodtam, hogy a 3db akkus fejlámpát átalakítom 1db 3.7V-os Li-ion akkusra.

Szerintem ezzel az a baj,. hogy gebasz esetén ha bármi lesz a töltõddel, akkor baj lesz... Könnyebben fogsz találni elemeket, mint LI-töltõt. Vagy legalábbis gondolom.

Ja és igen, Köszönjük a leírást!

raktaros
12-14-2013, 02:14 PM
Töltõk 2 dollártól kezdõdnek, van ahol adnak is a lámpához, akkukhoz.

imi79
12-14-2013, 03:09 PM
Esetleg egy plusz kivezetés a li-ion aksihoz és akkor lehet váltogatni.
Ma már kapni fillérekért akkora 3,7v-os aksit, ami elfér a ceruzaelem helyén.

Én nemrég vettem ebayen 6V, 3,5W -os mini (16x13cm) napelemet.
Elég jópofa.

Még 13,59$-ért tudtam megvenni, most 18-19$
Viszont szállításkor letört a sarkából 3mm-es rész, ami csak apró esztétikai sérülés, nem is látszik szinte,
de írtam eladónak, vissza is utaltak 7$-t, úgyhogy kevesebb mint 1500,-ért lett egy pöpec kis töltõm.

959

Unicornis
12-14-2013, 03:41 PM
Én úgy oldottam meg a napelemes töltõ kérdést, hogy vettem egy olyan aksi töltõt aminek a bemenete nem 220v hanem 12v Dc.
Ilyet árulnak több helyen is pl.: Conrad nál
És házilag CSINÁLTAM egy kis napelemet hozzá! A napelemnek csináltam több kimenetet 4,5-6-9-12 volt. 1,2 ampert ad le és 15 wattos
30x40cm es Az egész nem került 8000.- forintba sem. Errõl töltöm még a lámpákat, és a rádiót is, stb..
Ha valakit érdekel a házi napelem készítés technológiája akkor szívesen leírom és lefotózom.

Amatorpe
12-14-2013, 07:03 PM
És házilag CSINÁLTAM egy kis napelemet hozzá!
Ha valakit érdekel a házi napelem készítés technológiája akkor szívesen leírom és lefotózom.

Viccelsz? Persze hogy naná! Mennyi idõt meg felesleges keresgélést, olvasgatást spórolnál meg nekünk ezzel!
Már most várom!

raktaros
12-14-2013, 07:38 PM
Kérdések :)
Cellákat csináltál vagy vett cellákból panelt?
(Eddig csak rézlemezes cellakészítést láttam házilag, de az elég gyenge)
Töltõhöz pontos link vagy típus?

Unicornis
12-14-2013, 11:29 PM
A napelemet gyári cellákból építettem. Ilyet az e-bay en és a vaterán is lehet venni.
Beütöd a keresõbe hogy "napelem cella". Én 78*78 mm. esbõl csináltam.
De lehet venni huzalozottan is, de az drágább, viszont kevesebb vele a munka.
Az akku töltõkre itt van néhány link.:
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=200100
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=651000
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=200112
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=201304
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=200230
De ha beütöd a keresõbe hogy "akku töltõ Ni-Mh 12v" Akkor lesz még több is biztosan.
A napelem összerakási majd holnap, vagy holnapután leírom és fényképezem, mert az hosszabb idõ megírni.
(Mert nem gépelek túl gyorsan, és "fogalmazás gátlót" is bevettem ma már. :D

raktaros
12-15-2013, 12:40 PM
2 kérdés:
- Sziget üzemre, valaki tud ajánlani megfizethetõ de jó akkutípust?
- Benzin: mivel talán 1 évig bírja, aztán kiválnak az adalékanyagok, lehet valahogy tartósítani?
Pl. még valamit hozzáadni vagy idõnként összerázni, stb.?
Sajnos nem tudom forgatni a készletet, a kocsi dízeles.

imi79
12-15-2013, 03:10 PM
Munkaaksik között nézz szét.

Én épp 2 hete indítottam be 1,5 évnyi állás után benzines autóm.
Akksi töltés után pöccre indult, egyenletes motorhangja volt, szépen ment.

Okosabb ezzel nem lettél, csak megosztottam saját tapasztalatomat :)

raktaros
12-15-2013, 03:23 PM
Inkább csak márkásokban van olyan horror áron. Azért keresek valami olcsóbb márkát/típust.

Van ami nem annyira érzékeny az üzemanyagra, meg van ami igen.
Nekem 9 hónapos gázolajjal már egyenetlen alapjárat volt. Fura módon 3x-4x kifogyasztva majd teletankolva a kocsit szûnt meg ez a hiba.
Persze ez egy CR dízel, a régi adagolós "mindenevõ" volt.
Egy áramfejlesztõ valószínûleg nem nagyon érzékeny, de kérdéses hogy hány éves anyaggal megy még hiba nélkül.

fater.lajos
12-17-2013, 07:50 PM
Ez nem egy stirling?
http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/gyertya-motor-79757

astonferi
12-17-2013, 08:04 PM
2 kérdés:
- Sziget üzemre, valaki tud ajánlani megfizethetõ de jó akkutípust?
- Benzin: mivel talán 1 évig bírja, aztán kiválnak az adalékanyagok, lehet valahogy tartósítani?
Pl. még valamit hozzáadni vagy idõnként összerázni, stb.?
Sajnos nem tudom forgatni a készletet, a kocsi dízeles.

van benzined , cseréljünk dizelre :).... etanolt kell adni a benzinhez kb 10 % arányban. tarts otthon etanolt és évek múlva add hozzá amikor menni akarsz vele.

Ordinis.Esse
12-17-2013, 08:30 PM
Ez nem egy stirling?
http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/gyertya-motor-79757

De az!
..és nem értem, hogy miért lenne drága?? (fentebb olvastam)
Egyszerû mint a faék! Ha össze kellene "tákolni" akkor ezt lehet a leggyorsabban. Mi kell ettõl jobb nekünk ? :)
A gyereket célszerû edzeni játékosan ilyen kólás dobozos stirling motor építésével. Hátha emlékezni fog rá, mikor nagy a baj...

Bowman
12-17-2013, 09:18 PM
Igen, ez már stirling motor. Ügyes játék.
Külsõ égésû dugattyús hõerõgép. Létezik nagyobb, generátorok meghajtása alkalmas változat is. Szinte bármilyen éghetõ anyaggal használható.
http://www.youtube.com/watch?v=M9UKu-AP02k
http://www.youtube.com/watch?v=MoZ0AOWnbCw
http://www.youtube.com/watch?v=YK04IP188ZI
Ha most elereszteném a fantáziámat, el tudnék képzelni olyan kazánra, sparheltre rakható változatot, amely akkumulátor töltésére elegendõ áramot tudna termelni.

raktaros
12-17-2013, 10:28 PM
Ha most elereszteném a fantáziámat, el tudnék képzelni olyan kazánra, sparheltre rakható változatot, amely akkumulátor töltésére elegendõ áramot tudna termelni.

Ilyen (magyar) videót már linkeltem be ide :).

raktaros
12-17-2013, 11:02 PM
van benzined , cseréljünk dizelre :).... etanolt kell adni a benzinhez kb 10 % arányban. tarts otthon etanolt és évek múlva add hozzá amikor menni akarsz vele.

Ez kipróbált dolog? Etanol nem romlik?
Aztán lehet csak én bonyolítom túl ez a problémát :)

raktaros
12-20-2013, 10:23 PM
Fagázos téma:
Nem kicsi "kiszolgáló apparátot" épített a generátornak :)

http://www.youtube.com/watch?v=tRXItBcjj7Y

raktaros
12-21-2013, 10:13 PM
Ma találtam egy pet palackban fél liter régi keverék benzint anyám pincében.
Nem tudom mennyi idõs volt (3-4 éves?), de ha nem tudnám biztosra hogy az volt benne, fogadni mernék hogy nem benzin...
A szaga semmiben nem hasonlít a benzinre, inkább olyan olajos. Megszagoltam egy "nyers lenolaj"-at, olyasmi szaga van.
A folyadék 2 részre osztódott, felül egy teljesen áttetszõ réteg, alul ugyanolyan színû de kevésbé áttetszõ, kb 40/60 a rétegek aránya.
A két réteg között meg vékonyan (2-3mm) valami fehér trutyi úszkált.

apii
12-22-2013, 06:11 PM
Mai benzinek max félévig stabilak, utána már jelentõsen romlik a minõségük. Kitolható kétütemû motorolajjal keverve a felhasználhatósága, de az is max egy évig. Kapható benzin tartósító,(kerti boltokba lehet beszerezni) de azzal is pár évig marad stabil.

bögre
12-22-2013, 08:08 PM
Ez a stirling motor jo cuc! :)
Én gözgépet széndioxid mocit meg vákum motort épitettem régen. Stirling moci valahogy sose sikerült! :D Bár a gözgépem életében nem látott gözt! :D Mindig csak kompresszorol müködött! :D A kis CO2 motorom ment nagyon! 2 hengeres boxer elrendezésü volt! 3-5000 fordulata volt és elég nagy nyomatéka is. Pedig csak pár köbcenti volt.

Unicornis
12-25-2013, 11:55 PM
Napelemek házi készítése. 1 rész

Lehet hogy ez most egy kicsit bonyolultnak tûnik, de a valóságban nem az. Ha valaki már forrasztott életében annak nem hiszem hogy nagy kihívást jelentene a dolog. Másrészt érdemes házilag elkészíteni, mert így olyan egyedi méretû, kivitelû, és feszültségû (akár egyszerre több feszültségû) napelem táblát kapunk amilyen egyáltalán nem kapható.
Az alábbi dolgokra lesz szükség az összerakáshoz.: Napelem cellák, összekötõ vezetékek, forrasztóvizes filctoll. (ezeket általában készletben is lehet kapni) Megfelelõ méretû, 4mm. vastag üveglapok, 2mm.es csempe távtartók,
Átlátszó sziloplaszt, 15x15x2es alumínium U profil, forrasztópáka, forrasztó ón, CO2 patron és habszifon.

A napelem cellák 0,5 voltosak, tehát a kívánt feszültség (Voltban) a kétszerese kell hozzá, plusz néhány darab cella
ha eltörnénk párat belõle. Vigyázni kell mert csak 0,2mm. vastagok, és nagyon törékenyek!
Cellánként 150mm összekötõ vezetéket szabunk le. És 78 mm. hosszan az egyik oldalt nagyon vékonyan becínezzük õket. A forrasztandó cellát közvetlenül a forrasztás elõtt a kontakt csíkot meghúzzuk a forrasztóvizes filctollal.
Ráhelyezzük a be cinezett vezetéket (természetesen a cines oldallal lefelé). Azt a végét amelyik nem nyúlik túl a cellán, kb. öt mm hosszan kezdjük a forrasztást. Úgy hogy finoman, nem nagy erõvel rátesszük a páka hegyét (lapos hegy kell hozzá) és a cella széle felé húzzuk. A pákán sem kell sok ón legyen! Azután a cellán ha kell utó pozicionáljuk a vezetéket, és finoman, folyamatos mozgással rávasaljuk. Menet közben ne álljunk meg a pákával! És a lehetõ leggyorsabban végezzük! A 80mm. Kb. 4-6 másodperc alatt megvan.
A pákának legalább 25-30 wattosnak kell lennie, de nem kell nagy hõmérséklet! Sõt az kifejezetten káros. 200-270 fok kell hozzá. A nagy hõtõl elvetemedik a cella, és leválhat róla a vezeték! Ez a leggyakoribb hiba. Ha jól dolgoztunk a cella egyáltalán nem vetemedik meg! Viszont a pákának nagy hõ kapacitásúnak kell lennie, mert a cella jó hõvezetõ és elviszi a meleget. Én úgy oldottam meg, hogy a páka gyári hegye helyére készítettem egy kb.5 dekás vörösréz hegyet.
Ha így felhuzaloztuk a cellákat, akkor összeforraszthatjuk õket az eltervezett számú cellából álló oszloppá. Ehhez az egyik cellára forrasztott vezetéket ráforrasztjuk a másik cella hátulján lévõ kontakt pontokra. Ugyanúgy mint ahogy azt az elejére forrasztottuk. Kb. 2mm távolsággal a cellák között. Ehhez már használhatjuk a csempe távtartót is.
Akár készíthetünk fa lemezre ragasztott távtartókkal egy forrasztó sablont is, hogy minden cella szépen egyformán álljon. Fontos hogy a cella oszlopokat finoman mozgassuk, ne terheljük meg a forrasztásokat! Ha készen vannak az oszlopok (nálam 4db. 6os oszlop) akkor áthelyezzük õket egy nikecel lapra és néhány cellák közé szúrt gombostûvel
biztosítjuk leesés ellen. Ezután kivisszük õket a napra és oszloponként kimérjük a feszültséget és a rövidzárlati áramerõsséget is. Oszloponként nagyon hasonló értéket kell hogy mérjünk. Ha valamelyik a többitõl kisebb feszültséget vagy áramerõsséget produkál, azt meg kell vizsgálni hogy hol a gond. Általában a forrasztás kezdõdõ leválása szokott lenni a néha elõforduló probléma. Ezt viszont más ismételt forrasztással már nem tudjuk kijavítani, mert a nyomdatechnikailag felvitt forrasztható festék vált le a felületrõl. Ezt úgy lehet javítani hogy ha veszünk speciális elektromosan vezetõ ragasztót és azzal ragasztjuk meg a felvált részt.

Unicornis
12-26-2013, 11:05 AM
Lemaradtak a képek. Most pótolom.:)

Ordinis.Esse
12-26-2013, 01:00 PM
Köszönjük! Tudnál linket tenni, hogy hol lehet (célszerû) ezeket a panelokat beszerezni?

Unicornis
12-26-2013, 07:53 PM
Én a vaterán vettem ezeket a cellákat. De beütöd simán a kersõbe hogy " napelem cella" és kijön egy csomó oldal ahol lehet venni. De szerintem az e-bay is tele van ilyenekkel.
Pl.: itt van ez is: http://epitsdmagad.unas.hu/spd/0408/Polikristalyos-napelem-cella-31-x-156-mm-08W-13A
Ez pl azért jó mert kis táblákhoz ideális, kevés hely kell a megfelelõ feszültséghez, és mivel hogy 3 db. összekötõ vezeték megy végig, ezért nem annyira érzékeny a forrasztás tökéletességére! És nem is drága!
Itt van egy videó segítség a forrasztáshoz: http://www.youtube.com/watch?v=wpmHXZ7-LuI
De én nem pont így csináltam. Az én módszerem szerintem jobb és biztosabb. :)

fixy007
01-06-2014, 07:40 AM
Van akinek fontos, van akinek nem. Nekem igen, a rádiómhoz és a lámpámhoz a többi már csak extra.
Lényeges szempont volt az ár és a mobilitás, szerintem sikerült:
120512061207
A rendszer lelke:
http://www.ebay.com/itm/5-5V-7W-Foldable-Solar-Powered-Charger-USB-Output-For-Charging-Mobile-Phones-/390641183141?pt=Battery_Chargers&hash=item5af40769a5
Hozzá hasonló akksi:
http://www.ebay.com/itm/16KDQ-5000mAh-Solar-Power-External-Backup-Battery-Charger-For-Phones-SCA-0678-/121189935575?pt=Battery_Chargers&hash=item1c377ba9d7
Az aa és aaa akkukhoz:
http://www.ebay.com/itm/USB-Battery-Charger-and-Tester-AA-AAA-2xAAA-Battery-/180532373535?pt=UK_Car_Accessories_Car_Care_Cleani ng&hash=item2a0891681f
Õ meg azért mert olcsó és kicsi:
http://www.ebay.com/itm/USB-Rechargeable-Mini-LED-Torch-Lamp-Light-with-Keychain-Pocket-Flashlight-/390654219172?pt=AU_Lighting_Fans&hash=item5af4ce53a4
A fejlámpa lecserélésre kerül, mert a legrosszabb megoldás számomra a 3*aaa akkus, már úton van az utódja:
http://www.fenix-store.com/fenix-HL10/
És ha ezt még kevésnek találom akkor még egy ilyen:
http://www.fenix-store.com/fenix-hl21-led-flashlight-black/
Az akkukat természetesen lecserélem normális eneloopokra.
Így szerintem elég használható, és mobil rendszert sikerült összehozni, a kék színû akkuval tölthetek rádiót, telefont, tabletet, ebook olvasót stb....

A. L. Ias
01-06-2014, 01:55 PM
Van akinek fontos, van akinek nem. Nekem igen, a rádiómhoz és a lámpámhoz a többi már csak extra. ...

Könnyû annak akinek Nokia aksi van a rádiójában... Nekem a kézirádió miatt a 12V-os rendszer lenne a megfelelõbb. Viszont ez a rendszer így roppant tetszetõs. A kommunikációs topikban írhatnál bõvebben a rádióról. Mire elég, milyen bázisállomást vagy papagájt lehet vele elérni, milyen távolságokból.

Laci
01-06-2014, 06:22 PM
Könnyû annak akinek Nokia aksi van a rádiójában... Nekem a kézirádió miatt a 12V-os rendszer lenne a megfelelõbb. Viszont ez a rendszer így roppant tetszetõs. A kommunikációs topikban írhatnál bõvebben a rádióról. Mire elég, milyen bázisállomást vagy papagájt lehet vele elérni, milyen távolságokból.

3 vagy 4 db 18650-es aksi összekötve , + 1 dc-dc konverter , és már kész is .

TMIB
01-06-2014, 06:28 PM
Van akinek fontos, van akinek nem. Nekem igen, a rádiómhoz és a lámpámhoz a többi már csak extra.
Lényeges szempont volt az ár és a mobilitás, szerintem sikerült:

Teljesen jó. Szerintem én is beszerzek ezekbõl néhány dolgot. :tapsol: A napelemes dolog mellé több fajta elemtöltõt szeretnék majd venni. Ha már vettem néhány elemlámpát, azokat SHTF-ben etetni is kell. :D

A. L. Ias
01-06-2014, 06:35 PM
3 vagy 4 db 18650-es aksi összekötve , + 1 dc-dc konverter , és már kész is .

Van egyszerûbb és olcsóbb megoldás is, ceruzaelem/akku tartó. 6 db AAA beltartalommal. De egy 12V rendszer a tökéletes megoldás a számomra.

A. L. Ias
01-06-2014, 07:05 PM
Elnézést az új témáért, de érdeklõnék, van valakinek tapasztalata a NiZn akkumulátorokkal? Fel tudják venni a versenyt ár/teljesítmény kérdésében a hibrid akkukkal (pl. Sanyo Eneloop)?

raktaros
01-08-2014, 05:38 PM
Köszi a dicséretet , sok munkám van benn , és folyamatosan fejlesztem , célom,hogy ha jön a nagy badabumm :) akkor az alapvetõ elektromos eszközöket ,még ha idõszakosan is de mûködtetni tudjam.
Bocs az offért de mégiscsak kapcsolódik mert energia kell mindenhez amirõl eddig beszéltünk. Ha van ilyen topic akkor ott szívesen beszélgetek a szélgenerátorozásról .

http://www.youtube.com/watch?v=HRgQyPE1tH8

Sokszor megfordul a fejemben érdemes lesz-e nekiállnom, hogy termelne-e annyit amennyi idõt, anyagot, pénzt beletesz az ember :(. (meg ork csalogató lehet a fém látványa távolról is)
Most elkezdtem egy 12V-os áramfejlesztõt építeni, amit majd fagázról szeretnék járatni.
Autógenerátor+fûnyírómotor, geddon esetén úgysem lesz akkora fûnyírás, olcsón lehet majd motort szerezni :). Ha a napelemek nem bírnak eleget tölteni, ezzel segítenék be.

Vietnamiveteran
01-08-2014, 06:14 PM
Nekem volt egy kicsi szélgenerátorom is , teljesen magunk készítettük , a lapátok is házilagosak , az egész 30-ezer ft-ba volt kb . És a 400 ah-s lúgos aksikat gyönyörûen feltöltötte amibõl aztán volt stabil 12 v , udvari világításnak , és egy kiselejtezett számítógép szünetmentes fordítva bekötve pedig csinált 500w- ig 220v -ot . És ez csak egy játékgenerátor volt de amikor nincs áram akkor még ez is nagy kincs lehet .

http://www.youtube.com/watch?v=siEH3s4AVXo

A. L. Ias
01-08-2014, 07:41 PM
Nem, és a napokban nem is lesz, még drága. :) http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=252000

Nem olcsó, az biztos. De a dilemmám a következõ:
Van egy marék NiMH akkum itthon, a gyorstöltõnek köszönhetõen egyre ramatyabb állapotban. Szükségem van egy jobb töltõre. Elsõ körben a Voltcraft IPC-1L töltõjét néztem ki. Az alap ára 9990 Ft (http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=201101). Most 8 db 2200 mAh-s AA akkuval 10990 Ft (http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=200011). Valószínû nem egy tartós akku, de 1000 FT-ért nem rossz. Viszont itt a Voltcraft Charge Manager 410 ami már alkalmas NiZn akkuk töltésére 12990 Ft (http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=202410). Ennek is van Akkuval akciós csomagja, nem is akármilyen: 4 db 900 mWh AAA NiZn és 4 db 1500 mWh AA NiZn akku 16990 Ft (http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=200062).

Ha megéri belevágni a NiZn akkukba, akkor bevállalnám a +6000 Ft-ot. Ha nem, akkor kihagyom, mert olvastam rossz tapasztalatokat is. Vannak olyan eszközök akik nem szeretik az akkunkénti +0,4-0,8V plusz feszültséget és kapitulálnak.

A. L. Ias
01-08-2014, 09:32 PM
Kíváncsi lennék rámérve mennyi a fesz a teljesen feltöltött NiZn-nek (mivel minden akkunak és elemnek minimálisan több a névlegesnél).

Tegnap vagy tegnapelõtt egy fotós topikban futottam bele egy olyan infóba, hogy 1,85V. De mérési jegyzõkönyv nem volt mellette, így nem hiteles az infó. Szintén hasonló megbízhatóságú forrásból származik az infó, hogy digit gépet és vakut is tett már tönkre. Azokba 4 db volt betéve, így jelentõs volt a fesz. többlet.

A. L. Ias
01-08-2014, 10:56 PM
Köszi, pont ezért érdekelt, finom eszközökbe 4db már durva lehet. De ledes zseblámpába tökéletes lehet.

Pont finom eszközökben használok (foto, rádió) akkut. Ezért keresek közvetlen tapasztalatokkal rendelkezõt. Szeretném nem saját káromon kitapasztalni.

Laci
01-09-2014, 04:43 AM
Akkus témában ajánlom ezt a fórumot , én is innen kaptam segítséget:
http://prohardver.hu/tema/akkumulator_toltot_digit_fenykepezogephez_de_milye t/friss.html

Amatorpe
01-10-2014, 02:22 PM
Pont ilyen napelemes cuccokat vettem pár hónapja, az akkupakkos használható, a másikhoz még kelleni fog egy feszültségstabilizátor, anélkül nem használható közvetlen eszköz töltésre.

Mármint pl AA akkukhoz sem jó direktben? Vagy félreértettem valamit?

raktaros
01-20-2014, 02:05 PM
HZS írta a paksi bõvítésrõl (https://www.facebook.com/hetesizs/posts/186624281531739):

A paksi bõvítésrõl

2013 elején egy felkérésre megvizsgáltuk a paksi bõvítés lehetõségeit, és a következõ megállapításokra jutottunk.

1. A Duna alacsony vízállásakor nem elhagyangolható a kockázata, hogy a régi és az új blokkok egyidejû hûtéséhez nem lesz elegendõ víz a mederben; az éghajlat változása abba az irányba hat, hogy a kisvízi hozam egyébként is csökken a jövõben. Tehát csak olyan megoldás engedélyezhetõ, ahol a hûtést hûtõtoronnyal oldják meg. Ilyen pl. a Mohi Erõmû Szlovákiában. Természetesen ez a probléma csak 2030 és 2037 között áll fenn, amikor a terv szerint mindkét erõmû egyszerre mûködik majd, Paks I-bõl pedig közben fokozatosan lépnek ki a régi blokkok.
2. A nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy az erõmû ára a tervezettnél kb. kétszer nagyobbra fog nõni az építkezés alatt, továbbá az építkezés idõtartama is meghosszabodik a tervezetthez képest nagyjából 50%-al. Ezek fõként a finnországi Okiluoto erõmû építésébõl levont tapasztalatok. Ellene vethetõ, hogy nálunk vélhetõen a Roszatom fog építeni, de a szabályozási környezet a nyugati standardnak felel meg, azaz ugyanolyan, mint Finnországban; tehát 2030 helyett 2035 körül várható a befejezés 2015-17-es kezdést tételezve fel, ami egyébként nem valószínû. A tervezett 3 ezer milliárd forinthoz képest 5-6 ezer milliárd forint lehet az összes költség.
3. A hagyományos megtérülési függvények ki sem számolják a megtérülési idõt, annyira hosszú, ha a 2. pontnál vett reális adatokkal futunk neki a számításnak.
4. A fûtõelem-ellátással hosszú távon komoly ellátási nehézségek adódhatnak, amennyiben a pesszimista adatokat vesszük figyelembe uránkészletek tekintetében. A pesszimista adatok elfogadására vezet számos nemzetközi példa, olyan országok esetében, ahol már kimerültek a bányák. Még a kimerülés elõtt voltak magas készletet jelzõ és alacsony készletet jelzõ becslések is. Minden esetben az alacsony készletre utaló becslések váltak igazzá.

A Földön fellelhetõ uránkészletek jó minõségû (magas uránkoncentrációjú) hányada kicsi, csak néhány évtizedig elegendõ. A kis uránkoncentrációt tartalmazó kõzetek mennyisége nagyobb, de ebbõl az urán kinyerése annyi többletbefektetést igényel, hogy az ár jelentõsen megnõhet, illetve a folyamat a nettó energiatartalom rovására válik.

Léteznek olyan új technológiák, amelyek
1) jobban felhasználják a meglévõ fûtõelemek energiatartalmát (3. ciklusú erõmûvek); az oroszok által építendõ technológia már részben ilyen, de pontos adatokat csak a típus megnevezésekor lehet tudni (saját tipp: VVER-1000/491);
2) szaporítják a fûtõanyagot, magreakciók segítségével pl. átalakítják a reaktorban szintén bent lévõ urán-238-at plutóniummá, ami már egy másik erõmûbe rakva hasadóanyagként mûködik, vagy tórium-232-t alakítanak át urán-233-á.
Azonban a 2) egyelõre még messze áll a kereskedelmi alkalmazástól, és egyelõre nem lehet rá alapozni.

Összességében a bõvítést csak biztos üzemanyagbeszerzési forrás és megfelelõ hûtés esetén lehet javasolni, de a beruházás költsége még a jogosultságot is megkérdõjelezi.

környész
01-20-2014, 10:26 PM
Vízzel tölthetõ elem. (http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/itt-a-kornyezetbarat-vizzel-toltheto-elem/) Errõl hallottatok már?

imi79
01-21-2014, 08:14 AM
Vízzel tölthetõ elem. (http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/itt-a-kornyezetbarat-vizzel-toltheto-elem/) Errõl hallottatok már?

Továbbfejlesztett sós vizes elem. Ötlet jó, érdekelne a benne levõ "aktiv por" összetétele.
Lehet, hogy csinálok egy ilyet itthon, nem egy agyament ötlet, bár a hatásfoka szerintem messze alulmarad egy mai AA elemnél.
http://www.youtube.com/watch?v=VMdS65_E_X4

Ebay:
http://www.ebay.com/itm/3pcs-Set-Portable-Water-Power-AA-Battery-/161182594760?pt=US_Rechargeable_Batteries&hash=item25873b36c8

környész
01-21-2014, 11:20 AM
Nekem is a hatásfokkal van bajom, nem hiszem, hogy felvenné a versenyt egy hagyományos elemmel. Úgy rémlik csináltak is valami hasonlót még régebben az Állítólagban a Discoveryn.

imi79
01-21-2014, 11:34 AM
Közben utánanéztem, ha nem tévedek, belül szén van.
Max 100-120mA-t nézek ki belõle, bár az se rossz, kis rádiónak elég lehet.

Mizu
01-21-2014, 07:26 PM
20-n évekkel ezelõtt nekünk volt rendszeresítve vésztartalék elemként. Igaz nem ilyen szép kerek és kicsi, de könnyû volt, légmentesen lefóliázva benne a készenléti cuccaink között.
A használati utasítás pedig egyszerû volt:
- Zacskót kibont!
- Belepisil!
- Használja!

Mizu
02-12-2014, 06:47 AM
Sajnos maniam a vilagvege utani eletmod.

Ebben a topikba szerintetek csak elektromos energiakrol beszelgessunk, vagy belefer a gaz, viz, szel, benzin/uzemanyag elöallitas is?

imi79
02-12-2014, 07:57 AM
Írd le, max ha nagyon eltér átkerül másik topikba.
Szélenergia topik ha jól emlékszem van.

Engem az érdekelne, hogy alkohol elõállítása relatív egyszerû, van olyan kis hobbi robbanómotor, ami mûködik tisztán házilag elõállított alkohollal?

Akár a kis modell motor, mert villanymotorra kötve, pár volt elõállítására ezek is képesek lehetnének.

Mizu
02-12-2014, 10:53 AM
Engem is ilyen miatt erdekelne a dolog.
Eleg nehez lesz leszokni ezekröl. Talan nem is kellene teljesen...

2 forgatokönyv szerint vagy tönkre megy az elektromossag, pl egy giga napkitores miatt, vagy csak egyszerüen borul a bili vilagszerte es megszünnek a kormanyok, az utanpotlas, de ha kis tetelben elö tudunk allitani valamilyen energiat, vagy hordozot, akkor hasznalhatoak lennenek az eddigi egyszerübb technikak, gepek.

Pl. a Diselt elvileg lehet növenyi olajjal helyettesiteni, de akkor viszont ilyen kis olajtermelöket kell letrehozni. Jok-e pl. a hidegen sajtolt olajak? milyen technika kell a sajtolashoz? nagy erö? stb..

Igaz, ezek a temak mar mind III. fazisu, vagyis a vilagvege utani nagyon tartos, vagy vegleges leepules korszakanak kerdese es felkeszulni valoja, de esetleg a barmikor bekövetkezhetöseg miatt erdemes lehetne legalabb beszelni rola...

Ben
02-12-2014, 01:31 PM
Használ valaki 5 V-os solar töltõt, amik itt vannak ezekbõl melyiket javasolnátok pl. direktbe a telot tölteni.

http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=Solar+Panel+5V&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.XSolar+Panel+ 5V+portable&_nkw=Solar+Panel+5V+portable&_sacat=0

Vélemény, tapasztalat?

A. L. Ias
02-12-2014, 05:58 PM
Én is függök az elektromosságtól és nem is merek komolyabban szembenézni az áram nélküli világ lehetõségével.

De ha egyszer bekövetkezik, ti mire használnátok a maradék vagy, saját termelésû áramot? Mi az a nélkülözhetetlen eszköz vagy szolgáltatás ami miatt megéri idõt és pénzt fektetni az alternatív elõállításba?

fixy007
02-12-2014, 06:32 PM
Nekem talán a legfontosabb a világítás. Éjszaka is melózom, sokat jártam(idén is fogok) éjszakai horgászatra, tudom hogy milyen szar lámpa nélkül. Egy gyertya meg sem közelíti akár a minimális teljesítményû(2-3 lumen) lámpát sem.
Top 3:világítás, rádió(tyt 3), telefon-tablet(dokumentumok könyvek miatt)

TMIB
02-12-2014, 07:21 PM
Nekem most három dolog fontos. Számítógép, Internet, hõsugárzó.

Számítógép, hõsugárzó túl sokat fogyaszt, még egy nagyobb napelem se tudná mûködtetni. Így az Internet is kiesne.

Éjjel nem világítanék a házban, mert az más is látná. Ha meg sehol nem lenne áram, akkor egy idõ után már olyan súlyossá válna a helyzet hogy rossz ötlet lenne bármi jelet adni arról hogy nálunk van világítóeszköz.

Talán is kisrádiót mûködtetném halkan, azon van betekerõ és napelem is. Talán híreket mondanának benne.

raktaros
02-12-2014, 11:01 PM
Sajnos maniam a vilagvege utani eletmod.

Ezzel nem vagy egyedül :).
Régen technika mániás voltam, most inkább az egyszerûbb, magam által javítható, esetleg el is készíthetõ megoldásokat keresem.
Szeretnék minél kevésbé kiszolgáltatva lenni. Elektromos cuccokhoz lehet nehéz ill. drága lehet adott esetben az alkatrész beszerzése.
Persze amíg lehet használok elektromosságot, fõleg az egyszerûbb formában: világítás, szerszámok.

Ebben a topikba szerintetek csak elektromos energiakrol beszelgessunk, vagy belefer a gaz, viz, szel, benzin/uzemanyag elöallitas is?
Szerintem mindenképpen belefér, hiszen nem csak az elektromos energia energia.
Nem tudom hogy van-e értelme külön szedni mert sokszor kapcsolódnak egymáshoz.

raktaros
02-12-2014, 11:05 PM
De ha egyszer bekövetkezik, ti mire használnátok a maradék vagy, saját termelésû áramot? Mi az a nélkülözhetetlen eszköz vagy szolgáltatás ami miatt megéri idõt és pénzt fektetni az alternatív elõállításba?

Ha csak egy dologra használhatnám:
-világítás

Ha többre:
-vízszivattyú
-szerszámgépek
-rádió, rádió adóvevõ

raktaros
02-12-2014, 11:11 PM
Pl. a Diselt elvileg lehet növenyi olajjal helyettesiteni, de akkor viszont ilyen kis olajtermelöket kell letrehozni. Jok-e pl. a hidegen sajtolt olajak? milyen technika kell a sajtolashoz? nagy erö? stb..

Növény olaj házilag: PITEBA (http://www.ketezeregy.hu/bolt/piteba-k%C3%A9zi-olajpr%C3%A9s)
(A használatijában van pár adat olajkihozatalra különbözõ növényi magvakból.)
Én biztos nem pazarolnám gépbe :).

GAZDA
02-13-2014, 07:15 AM
Zseblámpa. Minden egyéb másodlagos.

Miért pont a zsemblámpa?

raktaros
02-13-2014, 10:23 AM
Miért pont a zsemblámpa?

Szerintem a fény elég fontos dolog és az elektromosság könnyebben elõállítható hozzá mint a lámpaolaj.
Zseblámpa: fény és hordozható :)
Nekem itthon még csak egy szobában van kiépítve a 12VDC, így áramszünetkor is inkább zseblámpát használok.
Helységrõl helységre vihetem, seggére állítva a fehér mennyezetrõl visszaverõdve elégséges szórt fényt ad az egész helységben.
Persze izmosabb lámpa. Amíg azt használom, a csereakku töltõdhet.

raktaros
02-13-2014, 11:53 AM
Engem is ilyen miatt erdekelne a dolog.
Eleg nehez lesz leszokni ezekröl. Talan nem is kellene teljesen...

2 forgatokönyv szerint vagy tönkre megy az elektromossag, pl egy giga napkitores miatt, vagy csak egyszerüen borul a bili vilagszerte es megszünnek a kormanyok, az utanpotlas, de ha kis tetelben elö tudunk allitani valamilyen energiat, vagy hordozot, akkor hasznalhatoak lennenek az eddigi egyszerübb technikak, gepek.

Igaz, ezek a temak mar mind III. fazisu, vagyis a vilagvege utani nagyon tartos, vagy vegleges leepules korszakanak kerdese es felkeszulni valoja, de esetleg a barmikor bekövetkezhetöseg miatt erdemes lehetne legalabb beszelni rola...

Nekem úgy tûnik jelenleg talán a leginkább használható alternatíva a fagáz...
Benzinszûkös idõkben már régebben is használták, ha akkor meg tudták csinálni, most sem lehet nagy akadálya.

A. L. Ias
02-13-2014, 05:19 PM
Én is hasonló sorrendet állítottam fel.

1. világítás.
2. kommunikáció
- rádió
- internet
- tv
3. számítógép és elektronikus dokumentáció
4. elektromos szerszámgépek
- szivattyú
- fúró
- "flex"
- hegesztõ inverter

Utána elgondolkodtam, hogy mibe kerülne a megvalósítás.

1. Az egész lakásra kiterjedõ, energiatakarékos, szigetrendszerû rendszer kiépítése 150e Ft körül lenne. Ha zseblámpával (kézi, fej) oldom meg akkor olcsóbb, de a töltõrendszer és az akkupakkok, még így is 50-100e között lenne. Ennyi pénzbõl pedig sok világításra alkalmas olajat lehet raktározni. Ha átmeneti a gebasz (1-12 hónap), akkor elegendõ a készlet. Ha hosszabb vagy végleges, akkor úgysem lenne megoldás az akkuk töltögetése. Pont a világítás az amit az emberek évezredeken keresztül meg tudtak oldani elektromosság nélkül is.

2. Csak akkor érdemes erre áldozni, ha van kivel kommunikálni. Ha tartós a gebasz, akkor nem lesz internet és nem biztos, hogy érdemes lesz nézni/hallgatni a központi tájékoztatást.

3. Hasonló a helyzet. Egy áram nélküli világban minek számítógép (notebook, netbook, tablet, stb...) és minek ebook? Amennyibe kerül egy ilyen terhelést elbíró rendszer, annyiból sok papír alapú könyvet lehet beszerezni. Ha átmeneti a gebasz, akkor nem ismeretekre, hanem tapasztalatokra lesz szükség. Ha hosszabb vagy végleges, akkor (csak elméleti felvetés) a könyveket be lehet szerezni az elhagyatott könyvtárakból.

4. Ez a kategória már más megoldást kíván. Ehhez már nagyfeszültség és sok wattnyi teljesítmény kell, de nem szükséges állandóan. Az eszközök nagy része kiváltható kézi erõvel, de azt viszont tanulni, gyakorolni kell.

Ezek után ott vagyok, ahonnan elindultam. Nem jutottam közelebb a megoldáshoz. Valószínûleg ebbõl is egy kicsi és abból is egy kicsi. Egy pár elemlámpa, akku, akkutöltõ és egy pár petróleum és viharlámpa. A napelemes rendszer, a panel, a töltésvezérlõ, a központi akkupack egyenlõre terv marad. A rádió megvan, de egyenlõre nem bõvítem a flottát. Az energiatakarékos, 12V-os számítógép egyébként is régi vágyam, az "prepperség" nélkül is meglenne. :) Viszont a papír alapú könyvtárat részesítem elõnyben az elektronikussal szemben. A szerszámgépek egyenlõre maradnak, ha akadozni fog az áramellátás majd kerítek egy áramfejlesztõt. Szakmát tanulni se idõm, se pénzem.

Van esetleg valakinek érve vagy ellenérve? Meggyõzhetõ vagyok!

Vietnamiveteran
02-13-2014, 10:00 PM
"Van esetleg valakinek érve vagy ellenérve? Meggyõzhetõ vagyok! "

Adok egy tippet ha ennyire érdekel a téma , hozzájuthatsz 220v -hoz akkor is ha totális áramszünet van . Ha van autód és abban 12 voltos akksid és még van üzemanyagod .Szerezz be egy rossz selejtes számítógépekhez használatos szünetmentes tápegységet , minél régebbi típus annál jobb az újak már tele vannak elektronikával .A benne található amúgy is döglött aksit kivághatod belõle . Ezután kell csinálni egy olyan kábelt aminek az egyik fele a tápegységhez csatlakozik a másik pedig egy sima 220 voltos ajzat-konnektor. Az autóaksit pedig oda kell rákötni egy gyors csatlakozóval ahol a tápegység saját kis aksija volt . Ennyi , máris van 12 voltból 220 voltod kb 3-400 w-ig . Ezzel fel lehet tölteni egy laptopot , vagy használhatod a villanyborotvád feltöltheted az összes aksis elemlámpát , aksis fúrót stb... Ugyanígy lehet 12 voltos zöldenergiából 220 voltot fabrikálni . Annyira nem vagyok mûszaki ember de ezt meg tudtam csinálni és tökéletesen mûködik .

raktaros
02-13-2014, 10:55 PM
Jó ötlet!
Én is autóaksiról fúrok, flexelek a "menedékemnél". Ha sokat akkor néha beindítom a kocsit tölteni az akkut.
(12e-ért vettem ebay-en 1000W-os trapéz invertert, azzal.)

Kis kiegészítés.
UPS:
Arra azért figyelni kell, hogy mihez akarod használni. Vannak készülékek, fõleg motorok amiknek nem jó a sok olcsó szünetmentes trapéz (kvázi szinusz/módosított szinusz) jele. (Pl. fûtés keringetõt csak tiszta szinuszosra szabad kötni) Rendes invertereknél is árban hatalmas különbség van.
Újabb készülékek kapcsolóüzemû tápjai is mennek módosítottal, a régi trafósok viszont nem szeretik.
Soros motoroknak ahol tekercselt az álló és forgórész is szintén mennek vele, igaz kicsit gyengébbek de jól használhatók.

Laptop:
ebay, 12V-os laptoptáp (http://www.ebay.com/itm/280908099503) (én még 1500ért vettem). Többféle csatlakozóval és feszültséggel, hogy minden laptophoz jó legyen, szerintem nem nagy pénz érte. Néha kicsit drágábban elõfordul lidl-ben is.

A. L. Ias
02-13-2014, 10:59 PM
"Van esetleg valakinek érve vagy ellenérve? Meggyõzhetõ vagyok! "

Adok egy tippet ha ennyire érdekel a téma , ... Szerezz be egy rossz selejtes számítógépekhez használatos szünetmentes tápegységet...
Köszönöm a tippet, de egy ilyen (http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=sua1000i) üzemel itthon. Egy hosszabb áramszünetet is kihúzok vele. És van pár kisebb üzemen kívül itt-ott a családban.

Most azon vacillálok, hogy szükséges-e sziget rendszerû hálózatot kiépíteni gebasz esetére vagy inkább hagyományosabb eszközökhöz folyamodjak.
Az autó kézenfekvõ megoldás lehet áramfejlesztõként, de nem gazdaságos. A befektetett energia kis részét alakítja elektromos energiává és annak egy részét is elhasználja saját vezérlésére (legalábbis a sajátom).

raktaros
02-13-2014, 11:28 PM
A smart sorozat szinuszos, szerencséd van :)
Szükséges szigetüzemû hálózatot kiépíteni? Nem tudom.
Nálam:
-A menedékben nincs hálózati, oda kiépítem.

-Itthon 200Ah akku van a padláson, egy 50W-os napelem tartja feltöltve.
Akkuról 12V és inverterrõl 230V lehozva egyik szobába, áramszünet esetén lehet ott töltögetni vagy hosszabbítózni a lakásba.
Hosszabb áramszünetre áramfejlesztõ is besegíthet, ami adja a 230-at mellette tölti az akkukat.

Eddig csak lámpák, telefonok töltésére használtam, nem volt még több napig tartó áramszünet hogy hûtõt, fagyasztót, cirkót rá kellett volna kötnöm.

Mikor egy viharban néhány órás áramszünet van, inkább élvezem, olyan nyugalom lesz úrrá rajtam :)

TMIB
02-15-2014, 02:30 PM
Megnyilt a világ legnagyobb naperõmûve

http://index.hu/tudomany/2014/02/14/megnyilt_a_vilag_legnagyobb_naperomuve/

Természetesen rögtön ez ugrott be róla:

http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20100307141055/fallout/images//4/45/Fallout-New-Vegas_2010_03-06-10_02.jpg

http://static2.wikia.nocookie.net/__cb20101111201831/fallout/images/e/eb/Fallout_New_Vegas_Laser_In_HELIOS_One.jpg

Fallout! :haha:

A. L. Ias
02-15-2014, 02:54 PM
A smart sorozat szinuszos, szerencséd van :)

Nem a szerencsére bíztam a választást! ;)

raktaros
02-15-2014, 04:36 PM
Megnyilt a világ legnagyobb naperõmûve

http://index.hu/tudomany/2014/02/14/megnyilt_a_vilag_legnagyobb_naperomuve/

Természetesen rögtön ez ugrott be róla:

http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20100307141055/fallout/images//4/45/Fallout-New-Vegas_2010_03-06-10_02.jpg

http://static2.wikia.nocookie.net/__cb20101111201831/fallout/images/e/eb/Fallout_New_Vegas_Laser_In_HELIOS_One.jpg

Fallout! :haha:

Szahara c. filmben is volt egy ilyen, csak ott szemetet égettek vele.

Mizu
02-15-2014, 07:03 PM
Jobban örülnék egy ilyennek, mint Paksnak!

TMIB
02-15-2014, 07:06 PM
Magyarország szerencséjét ismerve, ha a kormány az adófizetõk pénzébõl építene egy ilyen naperõmûvet, akkor az országra örök sötétség borulna.

raktaros
02-16-2014, 10:38 AM
Jobban örülnék egy ilyennek, mint Paksnak!

Sajnos a tükrös rendszerek szórt fényben elvéreznek, így nálunk keveset üzemelnének :(.

raktaros
02-16-2014, 10:41 AM
Inkább örök sötétség éjjelre, mint örök sugárszennyezés.

Ráadásul a sötétség ellen könnyebb védekezni, ill az nem okoz egészségkárosodást.

TMIB
02-16-2014, 11:04 AM
Sötétség - nincs növényzet - nincsenek állatok - nincsenek emberek. Esetleg új jégkorszak. Éhen halni és halálra fagyni az elég egészségtelen. :D

raktaros
02-16-2014, 12:10 PM
Sötétség - nincs növényzet - nincsenek állatok - nincsenek emberek. Esetleg új jégkorszak. Éhen halni és halálra fagyni az elég egészségtelen. :D

Inkább örök sötétség éjjelre, mint örök sugárszennyezés.

:)

TMIB
02-16-2014, 12:24 PM
Wannabe hozzászólásának úgy nincs értelme. Éjjel mindig sötét van. Az nem katasztrófa. :haha:

raktaros
02-16-2014, 12:51 PM
Wannabe hozzászólásának úgy nincs értelme. Éjjel mindig sötét van. Az nem katasztrófa. :haha:

Szerintem úgy értette, hogy villany nélkül van sötét. Én is így vagyok, inkább legyen sötét mint nukival világítani...

TMIB
02-16-2014, 02:57 PM
Oké, így már értem. :D

Doom
02-16-2014, 03:01 PM
....1734 nem baj a tv mûködjön.akkor minden rendben

kovu78
02-16-2014, 03:31 PM
juj...