PDA

View Full Version : Szükség-élelem

Grafitos
02-26-2014, 03:22 PM
Most egy ide nem nagyon illõ képsorozat jön... túlélõkaja kategória inkább (gyengébb idegzetûek ne nézzék, vagy Túlélõ átpakolja valahová...Azért rakom, fel mert egy este kipróbáltam ezeket:D
184118421843184418451846
Azért a legtöbbször ilyen volt a vacsi:thumbup
1847

MaRee
02-26-2014, 03:57 PM
Aztabüdösmocskosélet, ber grilsznek össze futna a nyál a szájában :D Hol etted ezeket, miylenek voltak?

Laci
02-26-2014, 05:05 PM
A chili szósz és a Metaxa segített gondolom . :D
Mi volt a hosszú ? Csupaszcsiga ? Milyenek voltak ?
Fõzted ? Sütötted ? Nyersen ?

Vietnamiveteran
02-26-2014, 05:42 PM
" vagy Túlélõ átpakolja valahová." így van pakolja csak át õket, ide az étvágygerjesztõbb ételekrõl készült képeket szeretném . Azért grat az elszántságodhoz ,én tuti nem enném meg ezeket broaf....:)

raktaros
02-26-2014, 10:11 PM
huhh, ha éppen a szád felé emelnél ezekbõl egyet a képen, kellene a 18+ vagy kockázás :)
Nem mondom hogy szükség esetén nem enném meg, de most még a gondolata is...

Vasember
02-26-2014, 10:37 PM
Én meg sem merek szólalni itt a gyönyörû kukacok közt. Pedig isteni szarvas bélszínt sütöttem.

Grafitos
02-27-2014, 10:43 AM
" vagy Túlélõ átpakolja valahová." így van pakolja csak át õket, ide az étvágygerjesztõbb ételekrõl készült képeket szeretném . Azért grat az elszántságodhoz ,én tuti nem enném meg ezeket broaf....:)

Miért??...nem elég étvágygerjesztõ???Már csak a pacalpöri a menõ?:D Ezek kész ételnek számítanak, mert forró pálmaolajban voltak kisütve és chiliporral megszórva..kicsit rágós, de nem is rossz..Tudom veteránkomám, hogy a vadat, s halat kategória nem sáskával meg hernyóval fojtatódik:)
mégegyszer bots:beer:

Laci
03-12-2014, 03:15 PM
http://www.foodandwine.hu/2010/11/07/a-rovareves-entomophagia-1-resz/
http://terebess.hu/tiszaorveny/rovar.html

http://erdokostolo.blogspot.hu/p/fajfelismeres.html

TMIB
03-13-2014, 07:29 PM
Itt lehet megbeszélni azt, hogy végszükség esetén mi ehetõ.

TMIB
03-13-2014, 07:37 PM
Most egy ide nem nagyon illõ képsorozat jön... túlélõkaja kategória inkább (gyengébb idegzetûek ne nézzék, vagy Túlélõ átpakolja valahová...Azért rakom, fel mert egy este kipróbáltam ezeket:D
1844

A tücsköt sütve bevállalnám, szükség esetén.
Alatta mi az ott? Úgy néz ki mint a garnélarák. Az itt elég népszerû, én is szeretem. Sütve és fõzve majd hidegen tálalva is jó. Rovar formája van, de nem kell nézegetni, meg kell enni. :)

http://www.flickr.com/photos/aniko_attila/5413948510/

Medve
03-13-2014, 08:01 PM
Én fõzve megenném ezeket. Csajkába forralt vízben + tesco-s zacskós húslevessel, és még így is a bogarak lennének a legjobb részek a levesben. :)

Dream_walker
03-13-2014, 08:08 PM
Itt lehet megbeszélni azt, hogy végszükség esetén mi ehetõ.

Én kollégiumban laktam elég sokat. Úgy mondtuk, hogy a kutyasz.rt csak akkor nem esszük meg, ha légy szállt rá, mert az undorító...
Szóval félre a tráféval, ahogy a képen is látom, a kecsap befigyel a végén.
A kecsap univerzális ételízesítõ, gyakorlatilag a csokoládés és a nagyon cukros ételeken kívül szinte bármit fel lehet javítani, ehetõvé lehet tenni vele. Ha elég jó minõségû (értsd, aroma helyett van benne 50-60% paradicsom), akkor a tápértéke is magas, van benne só és egyéb ásványianyagok. Meg múgy is szeretem.

Doom
03-14-2014, 01:55 AM
...ebben nincs semmi szörnyû vagy gusztustalan,egy kis valóban friss táplálék..bár a hipermarket felvágotthoz szokott nyomor nem tudom mit kezdene vele,ha nincs egy kis döglött patkány,egér ürülék,vagy romlott hús benne már nincs is zamata ..ha valakit vizuálisan zavar,össze lehet zúzni és bele keverni valamibe..pl gilisztát már próbáltam így...csak a bogarak béltartalmának kiürítése azért nem árt...de lehet elpusztulnak a bacik az olajban,,,,,

shadow177
03-14-2014, 07:14 AM
:admire: Grilles maci elbújhat melletted! :D

Ha megkérlek, bemutatod a menüt?

Grafitos
03-14-2014, 07:55 AM
A kechup az chiliszósz volt...a tücsköt már megkóstoltam nélküle, nem volt rossz de szósszal határozottan finom:)
Szóval a tányéron figyel:
1 hosszúkás csíkhalféle-nem tudtam beazonosítani...szerintem kis csatornákban, állóvízekben élhet
3 tücsök
1 baromi nagy sáska
1 ropogósra sült kisbéka
3 lárva
1 srimp-ez nem is tudom mit keresett ott...ez mindennapos élelem arrafelé

A kisbéka, meg a csíkhal volt a legfinomabb..utána a rák, majd a lárvák..ezek elég krémesek belülrõl, de a sütés sokat segített állagon és ízen egyaránt. Utána a sáska..aminek a teste finom volt, de a lába és a szárnya kihagyós. A tücskön túl erõs a kitinpáncél..ropogós volt, mintha rákot ennél a páncéljával együtt:thumbup
Tanulság: minél puhább testû valami, annál finomabb olajban sütve..metaxával jobban csúszik a rovarvacsi

184118421843184418451846
Azért a legtöbbször ilyen volt a vacsi:thumbup
1847

Grafitos
03-14-2014, 08:03 AM
Ja és ez ott nem fér bele a szükségélelem kategóriába..inkább a mindennapi kenyerünk-be
2009

shadow177
03-14-2014, 09:20 AM
A kechup az chiliszósz volt...a tücsköt már megkóstoltam nélküle, nem volt rossz de szósszal határozottan finom:)
Szóval a tányéron figyel:
1 hosszúkás csíkhalféle-nem tudtam beazonosítani...szerintem kis csatornákban, állóvízekben élhet
3 tücsök
1 baromi nagy sáska
1 ropogósra sült kisbéka
3 lárva
1 srimp-ez nem is tudom mit keresett ott...ez mindennapos élelem arrafelé

A kisbéka, meg a csíkhal volt a legfinomabb..utána a rák, majd a lárvák..ezek elég krémesek belülrõl, de a sütés sokat segített állagon és ízen egyaránt. Utána a sáska..aminek a teste finom volt, de a lába és a szárnya kihagyós. A tücskön túl erõs a kitinpáncél..ropogós volt, mintha rákot ennél a páncéljával együtt:thumbup
Tanulság: minél puhább testû valami, annál finomabb olajban sütve..metaxával jobban csúszik a rovarvacsi

Kibelezted õket, vagy mindent bele?
A békát és a halat csontosan etted, vagy kiköpdösted a csontját?
A lárva milyen lárva? Csak mert vannak köztük elég drasztikusan mérgezõek....

Grafitos
03-14-2014, 10:39 AM
Kibelezted õket, vagy mindent bele?
A békát és a halat csontosan etted, vagy kiköpdösted a csontját?
A lárva milyen lárva? Csak mert vannak köztük elég drasztikusan mérgezõek....

Nem beleztem ki semmit..elvileg minden része ehetõ
A béka és a hal is annyira át volt sütve, hogy nem is éreztem csontot benne
Akitõl vettem nem tudott angolul...csak alkudozást visszautasítani tanították meg..szerintem amelyik fehér és nem sárga, vagy egyéb élénk színû az ehetõ

P
03-25-2014, 06:11 AM
Ha már itt tartunk, hazánk meztelen és házas csigái mennyire valók ember gyomrának? Ill. a kõrisbogáron kívül akad még potenciálisan halálos a rovarfelhozatalban? Én ugyan már 11 éve megvagyok hús nélkül, de a kutyáknak egyszer fõztem éti csiga-ragut. Hát, kétnapi éhezés után is csak májkrémben voltak hajlandóak törõdni vele. :D Pedig kipróbáltam sütve, fûszerezve is, de határozottan undorodtak tõle. Valami recept rájuk ínségeledelként? Elvileg nagyon laktató, és könnyen tenyészthetõ a kert végében.

Doom
03-25-2014, 06:59 AM
....az én kutyám élvezettel vadászik légyre és jóízûen elfogyasztja......ha rákattan a tücsöklyukra addig nem hagy békén míg ki nem csalogatom,simán elropogtatja...a múltkor a változatosság kedvéért vettem neki párizsit,nem ette meg...azt hiszem amit a kutya( és a macska ) megeszik az nekünk is fogyasztható,de amibe beleszagol és elfordul attól jobb óvakodni.

shadow177
03-25-2014, 07:22 AM
Ha már itt tartunk, hazánk meztelen és házas csigái mennyire valók ember gyomrának? Ill. a kõrisbogáron kívül akad még potenciálisan halálos a rovarfelhozatalban? Én ugyan már 11 éve megvagyok hús nélkül, de a kutyáknak egyszer fõztem éti csiga-ragut. Hát, kétnapi éhezés után is csak májkrémben voltak hajlandóak törõdni vele. :D Pedig kipróbáltam sütve, fûszerezve is, de határozottan undorodtak tõle. Valami recept rájuk ínségeledelként? Elvileg nagyon laktató, és könnyen tenyészthetõ a kert végében.

A közönséges éti csiga egészen biztosan ehetõ. A talpát kell felhasználni pl. pörköltnek.
Egyébként éppen az imént világosodtam meg! Rájöttem hogy mi az egyik legtökéletesebb túlélõ táplálék!
Ez pedig a lúdhúr! Levesnek, fõzeléknek, salátának is jó és ráadásul nem lopják!
Ki is fogok próbálni egy kis lúdhúr salátát, grillezett fokhagymás szirtigalamb mellel. :jolnezki:

Grafitos
03-25-2014, 07:54 AM
majd rakd fel a vadat s halat topikba:D

Mizu
03-25-2014, 10:58 AM
Ha már itt tartunk, hazánk meztelen és házas csigái mennyire valók ember gyomrának? Valami recept rájuk ínségeledelként? Elvileg nagyon laktató, és könnyen tenyészthetõ a kert végében.

2 jo cikk, elkeszitesi tanacsokkal.
http://gasztroutazasok.blogrepublik.eu/2011/02/24/enni-franciaorszagban-a-csiga/
http://termeszettar.hu/anyagok/helix/helix.htm

Sajat tapasztalat alapjan, a csupasz csiga finom, hasonlit a hal es a pacal keverekere.
A csupasz csigat fözes elött felbe kell vagni, mert összgömbörödik, valamint ugy könnyen ki tudjuk nyomni a beltartalmat.
Mi nem eheztettük tehat, hanem ahogy szedtük frissebe, felbe, kinyomva, fözve, izesitve...
Erdemes kiprobalni, mert jöhet vilag sajnos, mikor kell majd..

jaaa.. pacolva kicsit, majd sütve is jo!.. kicsit ragos lesz, mint a zuza, de finom ugy is..

Grafitos
03-25-2014, 01:05 PM
Nyamiiii:D

Dream_walker
03-25-2014, 01:33 PM
....az én kutyám élvezettel vadászik légyre és jóízûen elfogyasztja......ha rákattan a tücsöklyukra addig nem hagy békén míg ki nem csalogatom,simán elropogtatja...a múltkor a változatosság kedvéért vettem neki párizsit,nem ette meg...azt hiszem amit a kutya( és a macska ) megeszik az nekünk is fogyasztható,de amibe beleszagol és elfordul attól jobb óvakodni.

Hm, pedig a párizsi nagyon egészséges étel, még a vegák is ehetik, hiszen nincs benne hús...
:)

mossberg-operator
04-06-2014, 05:36 PM
Talan ez a jo topic hozza, Ragnar Benson szerint a nad eheto, s ma felfedeztem egy kis elmocsarasodott tavat teli naddal az egyik kozeli parkban. Velemenyek? 22982299

mossberg-operator
04-06-2014, 05:38 PM
Ime a nadasom: 230023012302

P
04-06-2014, 07:56 PM
Hm, szerintem használható, bár én abban nem vagyok biztos, hogy szennyezett vízbõl biztonságosan gyûjtheted és fogyaszthatod, mint ahogy õ állítja. Biológiai hadviselésnél pl. a növényeket is simán használják vektornak.

Grafitos
04-07-2014, 07:50 AM
A nád gyökérzethez közeli szárrászének a "szíve" belseje ehetõ..
SHTF-nél terített asztalod van...biztos akad béka, kagyló egyéb ehetõ is arra...
Rabsickodjál csak:thumbup

gattila
01-16-2015, 08:42 PM
A nádat víz tisztítására is használják (gyökérzónás tisztítás), hogy mennyi szívódik fel ebbõl a növénybe, az jó kérdés. Pl ökofalvakban bevett dolog a szennyvizet (nem kemikáliásat) egy nádasban megtisztítani, utána jó minõségû víz marad. Tisztítani azért kell iváshoz, de egy normális, nem szennyezett patak vagy tó vize lesz belõle. Ehetõ még a bambusz, remek bútor, palló (oldalfalakhoz), állvány készíthetõ belõle, ehetõ a gyékény is.

Forrai
01-16-2015, 11:18 PM
Ha már itt tartunk, hazánk meztelen és házas csigái mennyire valók ember gyomornak?.

Na ezt pont próbáltam, késõbb megosztom a tapasztalatokat.

MacIver
01-17-2015, 03:31 PM
Kíváncsian várjuk. :)

doki
01-18-2015, 05:53 AM
A csigákat házastól tedd bele forrásban lévõ citromos (a citromsavtól könnyeben lejön a nyálka) vízbe, 5-10 perc után öntsd le a vizet, húzd ki a házból, vágd le a zsigerzacskót. Kétszer ismételd meg a "talpakkal" ezt a mûveletet, mindegyik után jól mosd át a csigákat. Na ekkor konyhakész, pörköltet, ragut készítsetek ízlés szerint. Õsszel a legjobb, amikor van hozzá vargánya is, egyszerû gombás pörköltet csináltunk már éti csigából, összesen kétszer. Nem hasonlít ízre a zuzára, egyedei íze van, de amúgy finom. Elõször bevitt nagyobb mennyiség okozhat émelygést, hasmenést, nálunk ilyen nem történt. Elvileg hálós zsákban kellene éheztetni, kifosatni õket 3 napig, de ez nálunk kimaradt.

Egy másik receptet is ki fogok próbálni, ehhez kell a széklet mentesítés, valamelyik balkáni nép készíti el így. Egy fém rácsra kell tenni az egyszer leforrázott csigákat házastól, talppal felfele, vékony faszénparázs fölé, egy jó darab zsíros szalonna darabot fel kell szúrni egy rövid nyársra, és a csöpögõ zsírt kell a csigákra locsolni. Mindenestül fogyasztandó.

Jó étvágyat:

4908

TMIB
01-18-2015, 05:54 AM
Élve tenni õket a vízbe? Szegények. :(

doki
01-18-2015, 06:03 AM
És az osztriga, élve eszed meg. :)

Doom
01-18-2015, 08:34 AM
Hm, pedig a párizsi nagyon egészséges étel, még a vegák is ehetik, hiszen nincs benne hús...
:)
..akkor egyed..:)

kovu78
01-18-2015, 10:03 AM
https://www.youtube.com/watch?v=uM2W9398qdU

Papicáéktól találtam aki kedvet érez annak .....:thumbup

doki
01-18-2015, 10:20 AM
De Salmo kartárs az ötletgazda. :D

Doom
01-18-2015, 10:35 AM
..meddig áll el?...tárolható?...értem,hogy finom,de vészhelyzetben sajtot reszelni?..az ötlet azért jó...:thumbup

Mizu
01-18-2015, 10:48 AM
Mikor mi a csigákat kajálunk a szabadban és nincs sok lehetõség a fõzésre mert kevés a víz , max 1x, hogy azonnal megdögöljenek és hogy könnyebben kitudjuk húzni a házukból.
Utána "belezés", átvágás (hogy ne pöndörödjön a melegtõl) egy alapos mosás, majd szalonna-kolbász szomszédokkal nyársra húzgálva - vagy páccal kenegetve, vagy sörrel locsolgatva - megpirítjuk.

Õsszel a legjobb, amikor van hozzá vargánya is, egyszerû gombás pörköltet csináltunk már éti csigából, összesen kétszer.
.. mit kétszer ??

Doom
01-18-2015, 10:54 AM
...Sporik ...ez komoly?..tényleg esztek csigát? :confused:

doki
01-18-2015, 11:43 AM
Mikor mi a csigákat kajálunk a szabadban és nincs sok lehetõség a fõzésre mert kevés a víz , max 1x, hogy azonnal megdögöljenek és hogy könnyebben kitudjuk húzni a házukból.
Utána "belezés", átvágás (hogy ne pöndörödjön a melegtõl) egy alapos mosás, majd szalonna-kolbász szomszédokkal nyársra húzgálva - vagy páccal kenegetve, vagy sörrel locsolgatva - megpirítjuk.

.. mit kétszer ??

Kétszer ettem csigát...

mzperiksz
01-18-2015, 12:03 PM
A francia ismerõsöknél ettem elõször csigát, azóta idehaza is sütöttem már párszor.
Finom :)
http://nol.hu/data/cikk/1/22/43/81/cikk_1224381/714191.jpg

Mizu
01-18-2015, 12:10 PM
...Sporik ...ez komoly?..tényleg esztek csigát? :confused:

Miért? Teee neeem? :eek:

.. hogy hova fajul ez a modern világ!

kovu78
01-18-2015, 12:21 PM
..meddig áll el?...tárolható?...értem,hogy finom,de vészhelyzetben sajtot reszelni?..az ötlet azért jó...:thumbup

nem tudom, holnap veszek zabpehely-t és beszámolok a tapasztalataimról:thumbup

Doom
01-18-2015, 12:48 PM
Miért? Teee neeem? :eek:

.. hogy hova fajul ez a modern világ!

...hát nem!..na azt már nem!....de viszont..csináltam olyat..összeszedtem a földrõl pár elhagyott kukoricát ,aratás után..összetörtem,kiszelektáltam,ami nem jó és ledaráltam,..egy tojást raktam hozzá és sót,borsot és kis vizet,hogy formázható tészta legyen..darab szalonnát belecsavartam,és sütõbe megsütöttem..kicsit kemény,de jó...gasztronómiai értéke nulla,de szerintem jócskán van benne kalória...
A másik érdekesség..zsenge kukoricát,a parázsba....kicsit szétkotorjátok a parazsat,teszel füvet szépen elrendezve,a csuhéjába maradt kukoricát ráteszitek és füvet a tetejére,parázs vissza,..10-15 perc...finom...

doki
01-18-2015, 01:33 PM

Amíg a zabpehely meg nem avasodik, addig élvezeti értéke is van (kb. 2-3 év, száraz, hûvös helyen ), de utána is ehetõ.

mossberg-operator
04-07-2015, 05:35 AM
Loptam: Préri lepény:
a lisztet egy serpenyõben összekeverjük sóval, sütõporral, kevés olajjal vagy zsírral. Ínyencek fûszerezhetik borssal, vegetával, egyébbel. Nagyon kevés vízzel "gyurmává" gyúrjuk. 6-8 centis gombócokat csinálunk belõle. Aztán kilapítjuk, deszkán, sodrófával, vagy serpenyõben csajkával, vagy gyalogsági ásóval, mindegy. :P Kb. fél centi vastag, 10-15 centi átmérõjû "palacsintáink" keletkeznek. Serpenyõben, vagy lapos kövön, akár alufóliában-hamuban sütjük, amíg fel nem kezd hólyagosodni, akkor megfordítjuk, és még egyszer annyi ideig sütjük. A hozzávalók egyike sem romlandó, és max. 20 perc elkészíteni. Aki meg bír enni belõle fél kilónál többet, azt elõléptetem. :P

fater.lajos
04-07-2015, 12:57 PM
Én ilyet Egyiptomban ettem. Beduin mami sütötte. Mocskos kézzel, olajos hordó fedelén teveszarral fûtve.
Egyébként nagyon finom volt...